Massa Ağı: Ölçeklenebilir, Merkezi Olmayan ve Güvenli Katman 1 Blok Zinciri

Orta SeviyeMar 10, 2024
Massa Network'ün ölçeklenebilir, merkezi olmayan ve güvenli katman 1 blok zinciri ile blok zinciri trilemmasını nasıl çözdüğünü keşfedin. Massa'nın özellikleri, avantajları, tokenomikleri, ekibi ve ekosistemi hakkında bilgi edinin.
Massa Ağı: Ölçeklenebilir, Merkezi Olmayan ve Güvenli Katman 1 Blok Zinciri

Blockchain teknolojisi, veri ve değer saklama, aktarma ve yönetme yöntemlerimizde devrim yaratmıştır. Kripto para, merkezi olmayan finans ve web3 gibi yeni paradigmaların ve uygulamaların ortaya çıkmasını sağlamıştır. Bununla birlikte, blok zinciri teknolojisi ölçeklenebilirlik, ademi merkeziyetçilik ve güvenlik gibi temel zorluklar ve sınırlamalarla karşı karşıyadır. Bu zorluklar genellikle blok zinciri trilemması olarak adlandırılır ve bu üç özelliğe aynı anda ulaşmanın imkansız olduğunu belirtir.

Mevcut birçok blok zinciri, blok zinciri trilemmasını bu özelliklerden bir veya daha fazlasını feda ederek ya da katman 2 protokolleri, yan zincirler veya parçalama gibi karmaşık ve verimsiz çözümlere güvenerek çözmeye çalışmıştır. Ancak bu çözümler genellikle artan karmaşıklık, azalan birlikte çalışabilirlik veya daha düşük güvenlik gibi yeni sorunlar ve ödünleşimler ortaya çıkarmaktadır.

Massa Network, bu özelliklerin hiçbirinden ödün vermeden blok zinciri trilemmasını çözmeyi amaçlayan yeni ve yenilikçi bir katman 1 blok zinciridir. Massa Network, yüksek verimli işlemleri, akıllı sözleşmeleri ve zincir üzerinde web barındırmayı destekleyen ölçeklenebilir, merkezi olmayan ve güvenli bir blok zinciridir. Massa Network bunu benzersiz bir paralel blok mimarisi, işlem parçalama, otonom akıllı sözleşmeler ve zincir üzerinde web barındırma kullanarak başarmaktadır.

Massa Network sadece başka bir blok zinciri değil, blok zinciri alanında oyunun kurallarını değiştiren bir sistemdir.

Massa Network nedir?

Kaynak Massa Web Sitesi

Massa Network, merkezi olmayan uygulamalar (dApps) oluşturmak ve çalıştırmak için ölçeklenebilir, merkezi olmayan ve güvenli bir platform sağlamayı amaçlayan bir katman 1 blok zinciridir. Massa Network, kendisini diğer blok zincirlerinden ayıran beş ana özelliğe sahiptir:

  • Otonom akıllı sözleşmeler: Massa Network, akıllı sözleşmelerin harici girdiler olmadan önceden tanımlanmış koşullar tarafından tetiklenmesini sağlayarak otomatik ve merkezi olmayan işlemlere olanak tanır.
  • Benzersiz blockclique mimarisi: Massa Network, farklı düğüm alt kümeleri tarafından paralel iş parçacıkları halinde bloklar üreterek yüksek ölçeklenebilirlik ve verim elde eder.
  • POS mekanizması: Massa Network, ağı güvence altına almak ve düğümleri katılımları ve katkıları için ödüllendirmek için bir proof-of-stake (POS) mekanizması kullanır ve böylece sybil saldırılarına etkili bir şekilde karşı koymak için sybil direnci ekler.
  • Etkileyici düzeyde ademi merkeziyetçilik: Massa Ağı, Nakamoto katsayısı ile ölçülen yüksek bir ademi merkeziyetçilik derecesine sahiptir. Nakamoto katsayısı, bir blok zinciri ağını kontrol edebilecek veya bozabilecek minimum düğüm veya varlık sayısını belirlemek için kullanılan bir ademi merkeziyetçilik ölçüsüdür. Daha yüksek bir Nakamoto katsayısı ağın daha merkezsiz ve güvenli olduğu anlamına gelirken, daha düşük bir katsayı ağın daha merkezi ve savunmasız olduğu anlamına gelir. Yüksek katsayısı ile Massa ağı, herhangi bir varlık tarafından manipülasyona ve kontrole karşı dirençlidir, bu da Massa ağını daha güvenli ve güvenilir hale getirir.
  • Erişilebilirlik: Massa Network, kullanıcılar web sitelerine ve dApp'lere aracılar veya uzantılar olmadan doğrudan tarayıcılarından göz atabildikleri için erişilebilirlik göz önünde bulundurularak oluşturulmuştur.

Kaynak: https://icodrops.com/massa-labs/

Massa Network'ün vizyonu, ölçeklenebilirlik, ademi merkeziyetçilik ve güvenlik özelliklerinden ödün vermeyen yeni bir blok zinciri teknolojisi paradigması yaratmaktır. Massa Network, blok zinciri teknolojisi için merkezi olmayan finans, web3 ve merkezi olmayan kimlik gibi yeni kullanım durumları ve fırsatları mümkün kılmaktadır.

Massa Network sadece başka bir blok zinciri değil, blok zinciri alanında oyunun kurallarını değiştiren bir sistemdir. Massa Network, hızlı, güvenli ve sansüre dayanıklı dApp'ler oluşturmanın ve çalıştırmanın yeni bir yolunu sunuyor. Massa Network ayrıca, kullanıcılar web sitelerine ve dApp'lere aracılar veya uzantılar olmadan doğrudan tarayıcılarından göz atabildikleri için sorunsuz ve kullanıcı dostu bir web deneyimi sunar.

Blockchain Trilemma Sorunu

Kaynak: https://www.researchgate.net/figure/Blockchain-scalability-trilemma-ReverseAcid-2018_fig2_348550803

Blockchain teknolojisi, veri ve değeri merkezi olmayan ve güvene dayalı olmayan bir şekilde depolamamıza, aktarmamıza ve yönetmemize olanak tanıyan devrim niteliğinde bir yeniliktir. Bununla birlikte, blok zinciri teknolojisi ölçeklenebilirlik, ademi merkeziyetçilik ve güvenlik gibi temel zorluklar ve sınırlamalarla karşı karşıyadır. Bu zorluklar genellikle blok zinciri trilemması olarak adlandırılır ve bu üç özelliğe aynı anda ulaşmanın imkansız olduğunu belirtir.

  • Ölçeklenebilirlik: Ölçeklenebilirlik, bir blok zincirinin performans ve verimlilikten ödün vermeden çok sayıda işlemi ve kullanıcıyı idare etme yeteneğini ifade eder. Ölçeklenebilir bir blok zinciri yüksek verimli işlemleri, düşük gecikme süresini ve düşük ücretleri destekleyebilir. Ancak, işlemleri işlemek ve doğrulamak için daha fazla kaynak, koordinasyon ve merkezileştirme gerektirdiğinden, ölçeklenebilirlik genellikle ademi merkeziyetçilik ve güvenlik pahasına gelir.
  • Merkeziyetsizlik: Merkeziyetsizlik, bir blok zinciri ağındaki düğümlerin ve katılımcıların dağılım ve çeşitlilik derecesini ifade eder. Merkezi olmayan bir blok zinciri, tek bir arıza noktasına veya otoriteye dayanmadığı için sansüre, yolsuzluğa ve manipülasyona direnebilir. Bununla birlikte, merkeziyetsizleştirme ağa daha fazla karmaşıklık, ek yük ve risk getirdiği için genellikle ölçeklenebilirlik ve güvenlik pahasına gerçekleşir.
  • Güvenlik: Güvenlik, bir blok zincirinin ağdaki verilerin ve işlemlerin bütünlüğünü ve geçerliliğini koruma yeteneğini ifade eder. Güvenli bir blok zinciri, çifte harcama, %51 saldırıları veya kötü amaçlı kod gibi saldırıları, dolandırıcılıkları ve hataları önleyebilir. Bununla birlikte, ağın güvenliğini sağlamak için daha fazla hesaplama, doğrulama ve fikir birliği gerektirdiğinden, güvenlik genellikle ölçeklenebilirlik ve ademi merkeziyetçilik pahasına gelir.

Mevcut birçok blok zinciri, blok zinciri trilemmasını bu özelliklerden bir veya daha fazlasını feda ederek ya da katman 2 protokolleri, yan zincirler veya parçalama gibi karmaşık ve verimsiz çözümlere güvenerek çözmeye çalışmıştır. Ancak bu çözümler genellikle artan karmaşıklık, azalan birlikte çalışabilirlik veya daha düşük güvenlik gibi yeni sorunlar ve ödünleşimler ortaya çıkarmaktadır.

Massa Network Trilemma Sorununu Nasıl Çözüyor?

Massa Network, bu özelliklerin hiçbirinden ödün vermeden blok zinciri trilemmasını çözmeyi amaçlayan bir katman 1 blok zinciridir. Massa Network, yüksek verimli işlemleri, akıllı sözleşmeleri ve zincir üzerinde web barındırmayı destekleyebilen ölçeklenebilir, merkezi olmayan ve güvenli bir blok zinciridir. Massa Network bunu benzersiz bir paralel blok mimarisi, işlem parçalama, otonom akıllı sözleşmeler ve zincir üzerinde web barındırma kullanarak başarmaktadır.

  • Ölçeklenebilirlik: Massa Network, performans ve verimlilikten ödün vermeden çok sayıda işlemi ve kullanıcıyı idare edebilen ölçeklenebilir bir blok zinciridir. Massa Network, ana ağında saniyede 10.000'e kadar işlemi (TPS) ve test ağında 100.000'e kadar TPS'yi destekleyebilir. Massa Network ayrıca her biri kendi blok üretimi ve doğrulamasına sahip 1.000'e kadar paralel iş parçacığını destekleyebilir. Massa Network ayrıca blok zincirinde 10.000'e kadar akıllı sözleşmeyi ve 10.000 web sitesini ve dApp'i destekleyebilir.
  • Merkeziyetsizlik: Massa Network, herhangi bir tek hata noktasına veya otoriteye dayanmadığı için sansüre, yolsuzluğa ve manipülasyona direnebilen merkezi olmayan bir blok zinciridir. Massa Network, her bir iş parçacığının farklı ve rastgele bir düğüm kümesine sahip olması ve her düğümün eşit seçilme ve ödüllendirilme şansına sahip olması nedeniyle yüksek derecede ademi merkeziyetçiliğe sahiptir. Massa Ağı, ağın %51'ini kontrol eden minimum düğüm sayısını ölçen yüksek bir Nakamoto katsayısına sahiptir. Massa Network'ün Nakamoto katsayısı 1.000'in üzerindedir, bu da ağa saldırmak veya işbirliği yapmak için 1.000'den fazla düğüm gerekeceği anlamına gelmektedir. Massa Network ayrıca, herkesin ağa katılmasına ve ağın yönetimine ve ekonomisine katılmasına izin verdiği için yüksek düzeyde çeşitlilik ve kapsayıcılığa sahiptir.
  • Güvenlik: Massa Network, ağdaki verilerin ve işlemlerin bütünlüğünü ve geçerliliğini koruyabilen güvenli bir blok zinciridir. Massa Network, ağı güvence altına almak ve düğümleri katılımları ve katkıları için ödüllendirmek için bir proof-of-stake (POS) mekanizması kullanır. Massa Network ayrıca iş parçacığı blokları üzerinde bir anlaşmaya varmak için bir Bizans hata toleranslı (BFT) mutabakat protokolü kullanır. Massa Network ayrıca iş parçacığı komitelerini seçmek ve işlemleri atamak için doğrulanabilir bir rastgele fonksiyon (VRF) kullanır. Massa Network ayrıca adresleri iş parçacıklarıyla eşleştirmek ve çift harcamayı önlemek için bir hash işlevi kullanır. Massa Network ayrıca güvenli ve kullanımı kolay bir akıllı sözleşme dili kullanmaktadır.

Massa Network, ölçeklenebilirlik, merkezsizleştirme ve güvenlik özelliklerinin hiçbirinden ödün vermeyen benzersiz bir çözüm sunmaktadır.

Massa Ağ Mimarisi

Massa Network, yüksek ölçeklenebilirlik, ademi merkeziyetçilik ve güvenlik elde etmesini sağlayan benzersiz ve yenilikçi bir mimariye sahiptir. Massa Network'ün mimarisi dört temel bileşenden oluşmaktadır: paralel blok mimarisi, işlem parçalama, otonom akıllı sözleşmeler ve zincir üzerinde web barındırma. Şimdi bu bileşenlerin her birine ve nasıl çalıştıklarına daha yakından bakalım.

Paralel Blok Mimarisi

Kaynak Massa Web Sitesi

Massa Network'ün ana yeniliklerinden biri, yüksek verimli işlemlere ve akıllı sözleşmelere olanak tanıyan paralel blok mimarisidir. Blokları sıralı ve doğrusal olarak üreten çoğu blok zincirinin aksine, Massa Network blokları farklı düğüm alt kümeleri tarafından paralel iş parçacıkları halinde üretir. Her bir paralel bloğa iş parçacığı bloğu ve düğümlerin her bir alt kümesine iş parçacığı komitesi denir.

İplik blokları, her bir iplik bloğunun bir üst bloğa ve sıfır veya daha fazla alt bloğa sahip olduğu ağaç benzeri bir yapıda düzenlenmiştir. Üst blok, aynı iş parçacığında mevcut bloktan önce gelen bloktur ve alt bloklar, farklı iş parçacıklarında mevcut bloğu takip eden bloklardır. Kök blok, üst bloğu olmayan bloktur ve yaprak bloklar, alt bloğu olmayan bloklardır. Kök blok Massa Ağının oluşum bloğudur ve yaprak bloklar her bir iş parçacığı tarafından üretilen en son bloklardır.

Paralel blok mimarisi, her bir iş parçacığı işlemleri ve akıllı sözleşmeleri bağımsız ve eş zamanlı olarak işleyebildiğinden, Massa Network'ün yüksek ölçeklenebilirlik ve verim elde etmesini sağlar. Paralel blok mimarisi aynı zamanda Massa Network'ün yüksek ademi merkeziyetçilik ve güvenlik elde etmesini sağlar, çünkü her iş parçacığı farklı ve rastgele bir düğüm kümesine sahiptir, bu da gizli anlaşma ve sansürü önler. Paralel blok mimarisi, farklı iş parçacıkları farklı işlem türlerini ve akıllı sözleşmeleri destekleyebildiğinden ve birbirleriyle iletişim ve etkileşim kurabildiğinden, Massa Network'ün yüksek birlikte çalışabilirlik ve esneklik elde etmesine de olanak tanır.

İşlem Parçalama

Massa Network'ün bir diğer yeniliği de verimli ve güvenli işlem yapılmasını sağlayan işlem parçalama özelliğidir. İşlemleri varış zamanlarına göre bloklara atayan çoğu blok zincirinin aksine, Massa Network işlemleri girdilerine ve çıktılarına göre iş parçacığı bloklarına atar. Her işlemin, fonları veya verileri gönderen adresler olan bir veya daha fazla girdisi ve fonları veya verileri alan adresler olan bir veya daha fazla çıktısı vardır. Massa Network, her adresi bir iş parçacığına eşlemek için bir hash fonksiyonu kullanır ve her işlemi, girişlerinin veya çıkışlarının iş parçacığına karşılık gelen iş parçacığı bloğuna atar.

Her işlem benzersiz bir iş parçacığı bloğuna atandığından ve her iş parçacığı bloğu farklı bir iş parçacığı komitesi tarafından doğrulandığından, işlem parçalama Massa Network'ün yinelenen işlemleri ve çifte harcama gibi riskleri ortadan kaldırmasına olanak tanır. İşlem parçalama aynı zamanda Massa Network'ün işlem işlemeyi optimize etmesini sağlar, çünkü her bir iş parçacığı bloğu yalnızca kendi iş parçacığı ile ilgili işlemleri içerir ve her bir iş parçacığı komitesi yalnızca kendi iş parçacığı bloğuna atanan işlemleri doğrular. İşlem parçalama aynı zamanda Massa Network'ün işlem gizliliğini artırmasını sağlar, çünkü her işlem yalnızca onu doğrulayan iş parçacığı komitesi tarafından görülebilir ve iş parçacığı komiteleri işlem verilerini birbirleriyle paylaşmaz.

Otonom Akıllı Sözleşmeler

Kaynak: https://republic.com/massa

Massa Network'ün üçüncü bir yeniliği, otomatik ve merkezi olmayan işlemleri mümkün kılan otonom akıllı sözleşmeleridir. Akıllı sözleşmeleri tetiklemek için harici girdilere ihtiyaç duyan çoğu blok zincirinin aksine Massa Network, akıllı sözleşmelerin harici girdiler olmadan önceden tanımlanmış koşullar tarafından tetiklenmesine olanak tanır. Bu akıllı sözleşmeler otonom akıllı sözleşmeler (ASC'ler) olarak adlandırılır ve fon gönderme, kod yürütme veya web sitesi barındırma gibi çeşitli işlevleri yerine getirebilirler.

Otonom akıllı sözleşmeler, her bir ASC'nin durumunu ve koşulunu kontrol eden ve koşulu karşılayan her ASC'nin eylemini gerçekleştiren iş parçacığı blokları tarafından tetiklenir. Otonom akıllı sözleşmeler diğer ASC'leri de tetikleyerek bir eylem ve tepki zinciri oluşturabilir. Ayrıca fon veya veri gönderip alarak diğer iş parçacığı bloklarıyla etkileşime girebilirler.

Otonom akıllı sözleşmeler, Massa Network'ün merkezi olmayan borsalarda otomatik stratejiler, kredi ödemeleri ve teminat tasfiyeleri, planlanmış işlemler ve gelişen NFT'ler ve oyun ortamları gibi çeşitli merkezi olmayan uygulamaları ve hizmetleri etkinleştirmesine olanak tanır. Otonom akıllı sözleşmeler, harici girdiler veya gaz ücretleri gerektirmedikleri ve iş parçacığı blokları tarafından paralel olarak yürütüldükleri için Massa Network'ün işlem maliyetlerini ve gecikme süresini azaltmasına da olanak tanır.

On-Chain Web Hosting

Massa Network'ün dördüncü yeniliği, tamamen merkezi olmayan web sitelerine ve dApp'lere olanak tanıyan zincir içi web barındırma özelliğidir. Web sitelerini ve dApp'leri barındırmak için IPFS veya merkezi sunucular gibi zincir dışı çözümler gerektiren çoğu blok zincirinin aksine Massa Network, web sitelerinin ve dApp'lerin Massa blok zincirinde barındırılmasına olanak tanıyarak akıllı sözleşmelerle aynı düzeyde ademi merkeziyetçilik ve güvenlik sağlar.

Web siteleri ve dApp'ler Massa blok zincirinde ASC'ler olarak saklanır ve bunu yapma izni olan herkes tarafından oluşturulabilir, güncellenebilir veya silinebilir. Web siteleri ve dApp'ler, içeriklerini ve işlevlerini tanımlayan dosya ve veri kümesi olan bir duruma ve ne zaman ve nasıl tetikleneceklerini belirleyen kurallar ve parametreler kümesi olan bir koşula sahiptir. Web siteleri ve dApp'ler de tetiklendiklerinde yürüttükleri talimatlar ve komutlar kümesi olan bir eyleme sahiptir.

Web siteleri ve dApp'ler, her ASC'nin durumunu ve koşulunu kontrol eden ve koşulu karşılayan her ASC'nin eylemini yürüten iş parçacığı blokları tarafından tetiklenir. Web siteleri ve dApp'ler diğer ASC'leri de tetikleyerek dinamik ve etkileşimli bir web deneyimi yaratabilir. Web siteleri ve dApp'ler diğer iş parçacığı bloklarıyla da etkileşime girebilir, fon veya veri gönderip alabilir.

Zincir üzerinde web barındırma, Massa Network'ün güvenli, değişmez ve sansüre dayanıklı tamamen merkezi olmayan web sitelerine ve dApp'lere ev sahipliği yapmasına olanak tanır. Zincir üzerinde web barındırma, Massa Network'ün sorunsuz ve kullanıcı dostu bir web deneyimi sunmasına da olanak tanır, çünkü kullanıcılar web sitelerine ve dApp'lere aracılar veya uzantılar olmadan doğrudan tarayıcılarından göz atabilirler.

Massa Ağ Ekosistemi

Massa Network yalnızca bir blok zinciri değil, aynı zamanda özelliklerinden ve avantajlarından yararlanan çeşitli dApp'ler ve entegrasyonlardan oluşan bir ekosistemdir. Massa Network'ün ekosistemi beş ana kategoriden oluşmaktadır: cüzdanlar, DeFi, NFT'ler, Sosyal ve Araçlar. Şimdi bu kategorilerin her birine ve Massa Network üzerinde inşa edilen bazı proje ve ortaklara bir göz atalım.

Cüzdanlar

Cüzdanlar, kullanıcıların Massa Network ve dApp'leri ile etkileşime girmesini sağlayan temel araçlardır. Cüzdanlar, kullanıcıların Massa token'larını saklamasına, göndermesine ve almasına, ayrıca Massa Network'te barındırılan web sitelerine ve dApp'lere erişmesine olanak tanır. Massa Network'ü destekleyen cüzdanlardan bazıları şunlardır:

  • Bearby: Kullanıcıların birden fazla hesap oluşturmasına ve yönetmesine, ayrıca Massa Network'teki web sitelerine ve dApp'lere göz atmasına olanak tanıyan web tabanlı bir cüzdan. Bearby ayrıca Ethereum ve Binance Smart Chain gibi diğer blok zincirlerini de desteklemektedir.
  • Energy 8 Cüzdan: Kullanıcıların Massa tokenlerini saklamasına ve transfer etmesine ve Massa Ağındaki dApp'lere erişmesine olanak tanıyan bir mobil cüzdan. Energy 8 Wallet, Bitcoin ve Ethereum gibi diğer kripto para birimlerini de desteklemektedir.
  • Uzay Cüzdanı: Kullanıcıların Massa tokenlerini güvenli bir şekilde saklamalarına ve yönetmelerine, ayrıca Massa Network'teki web sitelerine ve dApp'lere erişmelerine olanak tanıyan bir donanım cüzdanı. Space Wallet, Bitcoin ve Ethereum gibi diğer blok zincirlerini de desteklemektedir.

DeFi

DeFi ya da merkezi olmayan finans, blockchain teknolojisinin en popüler ve gelecek vaat eden kullanım alanlarından biridir. DeFi, aracılar veya merkezi kontrol olmaksızın borç verme, borç alma, ticaret, yatırım ve tasarruf gibi çeşitli finansal hizmet ve ürünleri mümkün kılar. Massa Network, aşağıdakiler gibi çeşitli DeFi hizmetlerini ve ürünlerini etkinleştirebilir:

  • Dusa: Kullanıcıların Massa tokenlerini ve diğer kripto paraları takas etmelerine, likidite sağlamalarına ve ücret kazanmalarına olanak tanıyan merkezi olmayan bir borsa (DEX). Dusa ayrıca Massa'nın otonom akıllı sözleşmelerini kullanarak arbitraj ve piyasa yapıcılığı gibi otomatik stratejileri de destekliyor.
  • Retreeb: Kullanıcıların düşük ücretler ve yüksek hız ile Massa tokenleri ve diğer kripto para birimlerinin yanı sıra fiat para birimleri gönderip almalarını sağlayan bir ödeme platformu. Retreeb ayrıca, her işlemin bir yüzdesini seçilen hayır kurumlarına ve projelere bağışlayarak sosyal ve çevresel amaçları da desteklemektedir.
  • Mando: Kullanıcıların Massa tokenleri ve diğer kripto para birimlerini ödünç alıp verebilmelerinin yanı sıra faiz ve ödüller kazanmalarını sağlayan bir borç verme platformu. Mando ayrıca Massa'nın otonom akıllı sözleşmelerini kullanarak otomatik kredi ödemelerini ve teminat tasfiyelerini de destekliyor.

NFT'ler

NFT'ler veya değiştirilemez token'lar, sanat, müzik, oyunlar ve koleksiyon ürünleri gibi çeşitli öğelerin sahipliğini ve özgünlüğünü temsil eden benzersiz ve bölünemez dijital varlıklardır. NFT'ler yeni yaratıcılık ve ifade biçimlerinin yanı sıra yeni iş modelleri ve fırsatları da mümkün kılmaktadır. Massa Network, aşağıdakiler gibi çeşitli NFT projelerini ve uygulamalarını etkinleştirebilir:

  • NFT Koleksiyoncuları: Kullanıcıların NFT'ler oluşturmasına, satın almasına, satmasına ve takas etmesine, ayrıca çeşitli NFT koleksiyonlarını ve sanatçılarını keşfetmesine ve keşfetmesine olanak tanıyan bir platform. NFT Collectors, Massa'nın otonom akıllı sözleşmelerini kullanarak gelişen NFT'leri ve oyun ortamlarını da destekler.
  • Masscar: Kullanıcıların arabaları, parçaları ve pistleri temsil eden NFT'leri satın almasına, satmasına ve takas etmesine olanak tanıyan bir yarış oyunu. Masscar ayrıca Massa'nın otonom akıllı sözleşmelerini ve zincir üzerinde web barındırma özelliğini kullanarak dinamik ve etkileşimli oynanışı da destekliyor.
  • Agora: Kullanıcıların arazi, mülk ve sanat gibi gerçek dünya varlıklarını temsil eden NFT'leri almasına, satmasına ve takas etmesine olanak tanıyan bir pazar yeri. Agora ayrıca Massa'nın otonom akıllı sözleşmelerini ve zincir üzerinde web barındırma özelliğini kullanarak doğrulama ve emanet hizmetlerini de destekliyor.

Sosyal

Sosyal ya da web3 sosyal ağlar, kullanıcıların birbirleriyle etkileşime girmesine ve merkezi olmayan ve güvene dayalı olmayan bir şekilde dünyaya bağlanmasına olanak tanıyan platformlardır. Sosyal platformlar yeni iletişim ve ifade biçimlerinin yanı sıra yeni topluluklara ve hareketlere de olanak sağlamaktadır. Massa Network, aşağıdakiler gibi çeşitli sosyal platformları ve uygulamaları etkinleştirebilir:

  • Joyler: Kullanıcıların düşüncelerini, görüşlerini ve deneyimlerini Massa tokenleri ve diğer kripto para birimleriyle paylaşmalarını sağlayan bir mikroblog platformu. Joyler ayrıca Massa'nın otonom akıllı sözleşmelerini kullanarak bahşiş verme, oylama ve takip etme özelliklerini de destekliyor.
  • Gunmu: Kullanıcıların Massa Network'e ses yüklemesine ve yayınlamasına olanak tanıyan bir müzik akışı platformu. Gunmu ayrıca Massa'nın otonom akıllı sözleşmelerini ve zincir üzerinde web barındırma özelliğini kullanarak para kazanma, abonelik ve bağış özelliklerini de desteklemektedir.
  • Purrfect Universe: Kullanıcıların sürükleyici ve etkileşimli dünyalarda yaratmalarına, keşfetmelerine ve sosyalleşmelerine olanak tanıyan bir sanal gerçeklik platformu. Purrfect Universe ayrıca Massa'nın otonom akıllı sözleşmelerini ve zincir üzerinde web barındırmayı kullanarak oyun, ticaret ve özelleştirme özelliklerini de destekliyor.

Araçlar

Araçlar, geliştiricilerin ve kullanıcıların Massa Network ve dApp'lerini oluşturmalarına, keşfetmelerine ve bunlarla etkileşime girmelerine olanak tanıyan temel kaynaklardır. Araçlar, geliştiricilerin ve kullanıcıların Massa blok zincirine erişmelerini, performansını izlemelerini, verilerini analiz etmelerini ve kendi dApp'lerini oluşturup dağıtmalarını sağlar. Massa Network'ü destekleyen araçlardan bazıları şunlardır:

  • Massetplo: Geliştiricilerin ve kullanıcıların bloklar, işlemler, akıllı sözleşmeler ve web siteleri gibi Massa blok zincirini görüntülemesine ve aramasına olanak tanıyan bir blok gezgini. Massetplo ayrıca Massa ağında ağ etkinliği, düğüm dağılımı ve token arzı gibi istatistikler ve grafikler sağlar.
  • Kyve: Geliştiricilerin ve kullanıcıların Massa blok zincirindeki verilerin yanı sıra diğer blok zincirleri ve veri kaynaklarını doğrulamasına ve depolamasına olanak tanıyan bir veri doğrulama hizmeti. Kyve ayrıca doğrulayıcılar ve veri sağlayıcıları için teşvikler ve ödüller sağlar.
  • Tonana: Geliştiricilerin ve kullanıcıların Massa'nın akıllı sözleşme dilini ve zincir üzerinde web barındırma özelliğini kullanarak Massa Ağı üzerinde kendi dApp'lerini oluşturmalarına ve test etmelerine olanak tanıyan bir geliştirme ortamı. Tonana ayrıca çeşitli dApp türleri ve kullanım durumları için şablonlar ve eğitimler de sunmaktadır.
  • Dart: Geliştiricilerin ve kullanıcıların akıllı sözleşmelerini ve web sitelerini dağıtmak, güncellemek veya silmek gibi Massa Network'teki dApp'lerini izlemelerine ve yönetmelerine olanak tanıyan bir gösterge tablosu. Dart ayrıca dApp'lerinin performansı ve kullanımı hakkında analitik ve geri bildirim sağlar.

Massa Network Tokenomics

Massa Network, ağı ve dApp'lerini güçlendirmek için kullanılan Massa ($MAS) adlı kendi yerel kripto para birimine sahiptir. Massa'nın çeşitli işlevleri ve rolleri vardır:

  • Değişim aracı: Massa, ağdaki işlemler ve akıllı sözleşmeler için ödeme yapmanın yanı sıra dApp'lerde mal ve hizmet alıp satmak için kullanılır.
  • Değer deposu: Massa, ağ üzerinde değer depolamak ve transfer etmek, ayrıca ağ üzerinde bahis oynamak ve ödül kazanmak için kullanılır.
  • Yönetişim: Massa, tekliflerin ve yükseltmelerin oylanması gibi ağın yönetişimine ve karar alma süreçlerine katılmak için kullanılır.

Kaynak: Massa Whitepaper

Massa, aşağıdaki şekilde dağıtılan 1 milyar MAS'lık sabit bir toplam arza sahiptir:

  • Massa Labs ve kurucular için %12: Bu ödenek, ana geliştirme ekibinin projenin uzun vadeli başarısına yatırım yapmasını sağlamak için ekibe, kuruculara ve Massa Labs için bir rezerve gider. Bu madeni paralar 60 ay boyunca doğrusal olarak hak edilir ve %5'lik bir başlangıç kilidi açılır.
  • 16'sı özel satışlar için: Bu pay, Massa Network'ün gelişimini ve büyümesini destekleyen projenin ilk destekçilerine ve yatırımcılarına ayrılmıştır. Bu madeni paralar, %10'luk bir ilk kilit açma ile 24 ay boyunca doğrusal olarak hak edilir.
  • 30 ademi merkeziyetçilik programı için: Bu tahsisat, doğrulayıcılar, geliştiriciler, kullanıcılar ve topluluk üyeleri gibi ağın gelecekteki katılımcılarına ve katkıda bulunanlarına gider. Bu coinler, stake ödülleri, hibeler, ödüller, airdroplar ve yönlendirmeler gibi çeşitli mekanizmalar aracılığıyla dağıtılır.
  • 31 Toplum ve Ekosistem için: Bu tahsisat Massa Vakfı tarafından yönetilmektedir. Amacı, hibeler, pazarlama faaliyetleri, ortaklıklar ve diğer programlar aracılığıyla Massa topluluğunun ve ekosisteminin uzun vadede büyümesini teşvik etmektir. Bu madeni paralar 60 ay boyunca doğrusal olarak hak edilir ve %5 başlangıç kilidi açılır.
  • Halka açık satış için %3: Bu tahsisat, herkesin Massa tokenleri satın almasına ve ağa katılmasına olanak tanıyan halka açık satışa gider. Bu paralar satıştan hemen sonra açılır.
  • Testnet Teşvik Programı için %8: Testnet Teşvik Programı, testnet'e başarıyla katılan binlerce düğüm koşucusunu ödüllendirir. Bu madeni paralar, %30'luk bir ilk kilit açma ile 24 ay boyunca doğrusal olarak hak edilir.

Massa'nın tokenomikleri, ağ ve dApp'leri için adil, sürdürülebilir ve dengeli bir ekonomi yaratmak üzere tasarlanmıştır. Massa'nın tokenomiği aynı zamanda doğrulayıcılar, geliştiriciler, kullanıcılar ve topluluk üyeleri gibi ağın tüm paydaşlarının teşviklerini ve çıkarlarını hizalamayı amaçlamaktadır.

Massa Network'ün Arkasındaki Ekip

Kaynak: https://icodrops.com/massa-labs/

Massa Network, ölçeklenebilir, merkezi olmayan ve güvenli bir katman 1 blok zinciri oluşturma ortak vizyonunu ve misyonunu paylaşan tutkulu ve deneyimli profesyonellerden oluşan bir ekip tarafından geliştirilmekte ve sürdürülmektedir. Massa Network'ün arkasındaki ekip şu kişilerden oluşmaktadır:

  • Adrien Laversanne-Finot: Massa Labs'ın kurucu ortağı ve CEO'su olan Adrien, Ecole Polytechnique mezunudur ve Kuantum Kriptografi alanında doktora derecesine sahiptir. Gelişmiş kriptografi araştırmalarındaki geçmişi, Massa'nın teknolojisinin son teknoloji ve güvenli kalmasını sağlıyor.
  • Damir Vodenicarevic: Massa Labs'ın kurucu ortağı ve CTO'su olan Damir, Massa'daki CTO görevine Bilgisayar Bilimi ve Fizik alanında doktora derecesi ve bir teknoloji girişimini başarılı bir şekilde başlatma geçmişi de dahil olmak üzere zengin bir deneyim getiriyor. Bundan önce Treezor'da bankacılık sektöründe çalıştı ve burada dolandırıcılığı tespit etmeye odaklandı.
  • Brian Felsen: Massa Labs'in CMO'su olan Brian, Harmony'de pazarlama müdürlüğü ve AdRev, CD Baby ve BookBaby'de başkanlık yapmış kapsamlı bir pazarlama geçmişine sahiptir. Pazarlama alanındaki uzmanlığı Massa'nın büyümesi ve marka bilinirliği açısından büyük önem taşıyor.
  • Grégory Libert: Massa Labs'ın inovasyon müdürü olan Grégory, ödeme akışları konusunda uzmanlaşmıştır ve teknoloji ve inovasyon alanında güçlü bir geçmişe sahiptir. Fintech ve ödeme sistemleri konusundaki uzmanlığı Massa'nın gelişiminde önemli bir rol oynamaktadır.
  • Sébastien Forestier: Massa Vakfı'nın kurucu ortağı ve başkanı olan Sébastien, Ecole Normale Supérieure mezunudur ve Inria'dan Bilgisayar Bilimleri alanında doktora derecesine sahiptir. Liderlik rolü, sağlam teknik bilgiyi Massa için iddialı hedeflerle birleştiren güçlü bir vizyonla destekleniyor.
  • Jean-Christophe Baillie: Massa Vakfı'nın konsey üyesi olan Jean-Christophe, Softbank Robotics Europe AI Lab'in eski başkanı ve Metaverse sektörünün öncülerinden Novaquark'ın kurucusudur. Yapay zeka alanında doktora derecesine sahip olan Massa'nın yapay zeka, strateji ve yönetim alanlarındaki uzmanlığı, Massa'ya değerli içgörüler ve yönlendirmeler sunmaktadır.

Sonuç

Massa Network, yüksek verimli işlemleri, akıllı sözleşmeleri ve zincir üzerinde web barındırmayı destekleyen ölçeklenebilir, merkezi olmayan ve güvenli bir katman 1 blok zinciridir. Massa Network uzman bir ekip tarafından geliştirilmiş ve bir ortaklar ağı tarafından desteklenmektedir. Massa Network, ağ üzerinde çeşitli amaçlar için kullanılan Massa (MAS) adlı kendi token'ına sahiptir. Massa Network aynı zamanda özelliklerinden ve avantajlarından yararlanan çeşitli dApp'ler ve entegrasyonlardan oluşan bir ekosistemdir. Massa Network, herkesi vizyon ve misyonuna katılmaya ve katkıda bulunmaya davet eden açık ve kapsayıcı bir ağdır.

Autor: Angelnath
Tradutor: Sonia
Revisores: KOWEI、Wayne、Ashley
* As informações não pretendem ser e não constituem aconselhamento financeiro ou qualquer outra recomendação de qualquer tipo oferecida ou endossada pela Gate.io.
* Este artigo não pode ser reproduzido, transmitido ou copiado sem referência à Gate.io. A contravenção é uma violação da Lei de Direitos Autorais e pode estar sujeita a ação legal.

Massa Ağı: Ölçeklenebilir, Merkezi Olmayan ve Güvenli Katman 1 Blok Zinciri

Orta SeviyeMar 10, 2024
Massa Network'ün ölçeklenebilir, merkezi olmayan ve güvenli katman 1 blok zinciri ile blok zinciri trilemmasını nasıl çözdüğünü keşfedin. Massa'nın özellikleri, avantajları, tokenomikleri, ekibi ve ekosistemi hakkında bilgi edinin.
Massa Ağı: Ölçeklenebilir, Merkezi Olmayan ve Güvenli Katman 1 Blok Zinciri

Blockchain teknolojisi, veri ve değer saklama, aktarma ve yönetme yöntemlerimizde devrim yaratmıştır. Kripto para, merkezi olmayan finans ve web3 gibi yeni paradigmaların ve uygulamaların ortaya çıkmasını sağlamıştır. Bununla birlikte, blok zinciri teknolojisi ölçeklenebilirlik, ademi merkeziyetçilik ve güvenlik gibi temel zorluklar ve sınırlamalarla karşı karşıyadır. Bu zorluklar genellikle blok zinciri trilemması olarak adlandırılır ve bu üç özelliğe aynı anda ulaşmanın imkansız olduğunu belirtir.

Mevcut birçok blok zinciri, blok zinciri trilemmasını bu özelliklerden bir veya daha fazlasını feda ederek ya da katman 2 protokolleri, yan zincirler veya parçalama gibi karmaşık ve verimsiz çözümlere güvenerek çözmeye çalışmıştır. Ancak bu çözümler genellikle artan karmaşıklık, azalan birlikte çalışabilirlik veya daha düşük güvenlik gibi yeni sorunlar ve ödünleşimler ortaya çıkarmaktadır.

Massa Network, bu özelliklerin hiçbirinden ödün vermeden blok zinciri trilemmasını çözmeyi amaçlayan yeni ve yenilikçi bir katman 1 blok zinciridir. Massa Network, yüksek verimli işlemleri, akıllı sözleşmeleri ve zincir üzerinde web barındırmayı destekleyen ölçeklenebilir, merkezi olmayan ve güvenli bir blok zinciridir. Massa Network bunu benzersiz bir paralel blok mimarisi, işlem parçalama, otonom akıllı sözleşmeler ve zincir üzerinde web barındırma kullanarak başarmaktadır.

Massa Network sadece başka bir blok zinciri değil, blok zinciri alanında oyunun kurallarını değiştiren bir sistemdir.

Massa Network nedir?

Kaynak Massa Web Sitesi

Massa Network, merkezi olmayan uygulamalar (dApps) oluşturmak ve çalıştırmak için ölçeklenebilir, merkezi olmayan ve güvenli bir platform sağlamayı amaçlayan bir katman 1 blok zinciridir. Massa Network, kendisini diğer blok zincirlerinden ayıran beş ana özelliğe sahiptir:

  • Otonom akıllı sözleşmeler: Massa Network, akıllı sözleşmelerin harici girdiler olmadan önceden tanımlanmış koşullar tarafından tetiklenmesini sağlayarak otomatik ve merkezi olmayan işlemlere olanak tanır.
  • Benzersiz blockclique mimarisi: Massa Network, farklı düğüm alt kümeleri tarafından paralel iş parçacıkları halinde bloklar üreterek yüksek ölçeklenebilirlik ve verim elde eder.
  • POS mekanizması: Massa Network, ağı güvence altına almak ve düğümleri katılımları ve katkıları için ödüllendirmek için bir proof-of-stake (POS) mekanizması kullanır ve böylece sybil saldırılarına etkili bir şekilde karşı koymak için sybil direnci ekler.
  • Etkileyici düzeyde ademi merkeziyetçilik: Massa Ağı, Nakamoto katsayısı ile ölçülen yüksek bir ademi merkeziyetçilik derecesine sahiptir. Nakamoto katsayısı, bir blok zinciri ağını kontrol edebilecek veya bozabilecek minimum düğüm veya varlık sayısını belirlemek için kullanılan bir ademi merkeziyetçilik ölçüsüdür. Daha yüksek bir Nakamoto katsayısı ağın daha merkezsiz ve güvenli olduğu anlamına gelirken, daha düşük bir katsayı ağın daha merkezi ve savunmasız olduğu anlamına gelir. Yüksek katsayısı ile Massa ağı, herhangi bir varlık tarafından manipülasyona ve kontrole karşı dirençlidir, bu da Massa ağını daha güvenli ve güvenilir hale getirir.
  • Erişilebilirlik: Massa Network, kullanıcılar web sitelerine ve dApp'lere aracılar veya uzantılar olmadan doğrudan tarayıcılarından göz atabildikleri için erişilebilirlik göz önünde bulundurularak oluşturulmuştur.

Kaynak: https://icodrops.com/massa-labs/

Massa Network'ün vizyonu, ölçeklenebilirlik, ademi merkeziyetçilik ve güvenlik özelliklerinden ödün vermeyen yeni bir blok zinciri teknolojisi paradigması yaratmaktır. Massa Network, blok zinciri teknolojisi için merkezi olmayan finans, web3 ve merkezi olmayan kimlik gibi yeni kullanım durumları ve fırsatları mümkün kılmaktadır.

Massa Network sadece başka bir blok zinciri değil, blok zinciri alanında oyunun kurallarını değiştiren bir sistemdir. Massa Network, hızlı, güvenli ve sansüre dayanıklı dApp'ler oluşturmanın ve çalıştırmanın yeni bir yolunu sunuyor. Massa Network ayrıca, kullanıcılar web sitelerine ve dApp'lere aracılar veya uzantılar olmadan doğrudan tarayıcılarından göz atabildikleri için sorunsuz ve kullanıcı dostu bir web deneyimi sunar.

Blockchain Trilemma Sorunu

Kaynak: https://www.researchgate.net/figure/Blockchain-scalability-trilemma-ReverseAcid-2018_fig2_348550803

Blockchain teknolojisi, veri ve değeri merkezi olmayan ve güvene dayalı olmayan bir şekilde depolamamıza, aktarmamıza ve yönetmemize olanak tanıyan devrim niteliğinde bir yeniliktir. Bununla birlikte, blok zinciri teknolojisi ölçeklenebilirlik, ademi merkeziyetçilik ve güvenlik gibi temel zorluklar ve sınırlamalarla karşı karşıyadır. Bu zorluklar genellikle blok zinciri trilemması olarak adlandırılır ve bu üç özelliğe aynı anda ulaşmanın imkansız olduğunu belirtir.

  • Ölçeklenebilirlik: Ölçeklenebilirlik, bir blok zincirinin performans ve verimlilikten ödün vermeden çok sayıda işlemi ve kullanıcıyı idare etme yeteneğini ifade eder. Ölçeklenebilir bir blok zinciri yüksek verimli işlemleri, düşük gecikme süresini ve düşük ücretleri destekleyebilir. Ancak, işlemleri işlemek ve doğrulamak için daha fazla kaynak, koordinasyon ve merkezileştirme gerektirdiğinden, ölçeklenebilirlik genellikle ademi merkeziyetçilik ve güvenlik pahasına gelir.
  • Merkeziyetsizlik: Merkeziyetsizlik, bir blok zinciri ağındaki düğümlerin ve katılımcıların dağılım ve çeşitlilik derecesini ifade eder. Merkezi olmayan bir blok zinciri, tek bir arıza noktasına veya otoriteye dayanmadığı için sansüre, yolsuzluğa ve manipülasyona direnebilir. Bununla birlikte, merkeziyetsizleştirme ağa daha fazla karmaşıklık, ek yük ve risk getirdiği için genellikle ölçeklenebilirlik ve güvenlik pahasına gerçekleşir.
  • Güvenlik: Güvenlik, bir blok zincirinin ağdaki verilerin ve işlemlerin bütünlüğünü ve geçerliliğini koruma yeteneğini ifade eder. Güvenli bir blok zinciri, çifte harcama, %51 saldırıları veya kötü amaçlı kod gibi saldırıları, dolandırıcılıkları ve hataları önleyebilir. Bununla birlikte, ağın güvenliğini sağlamak için daha fazla hesaplama, doğrulama ve fikir birliği gerektirdiğinden, güvenlik genellikle ölçeklenebilirlik ve ademi merkeziyetçilik pahasına gelir.

Mevcut birçok blok zinciri, blok zinciri trilemmasını bu özelliklerden bir veya daha fazlasını feda ederek ya da katman 2 protokolleri, yan zincirler veya parçalama gibi karmaşık ve verimsiz çözümlere güvenerek çözmeye çalışmıştır. Ancak bu çözümler genellikle artan karmaşıklık, azalan birlikte çalışabilirlik veya daha düşük güvenlik gibi yeni sorunlar ve ödünleşimler ortaya çıkarmaktadır.

Massa Network Trilemma Sorununu Nasıl Çözüyor?

Massa Network, bu özelliklerin hiçbirinden ödün vermeden blok zinciri trilemmasını çözmeyi amaçlayan bir katman 1 blok zinciridir. Massa Network, yüksek verimli işlemleri, akıllı sözleşmeleri ve zincir üzerinde web barındırmayı destekleyebilen ölçeklenebilir, merkezi olmayan ve güvenli bir blok zinciridir. Massa Network bunu benzersiz bir paralel blok mimarisi, işlem parçalama, otonom akıllı sözleşmeler ve zincir üzerinde web barındırma kullanarak başarmaktadır.

  • Ölçeklenebilirlik: Massa Network, performans ve verimlilikten ödün vermeden çok sayıda işlemi ve kullanıcıyı idare edebilen ölçeklenebilir bir blok zinciridir. Massa Network, ana ağında saniyede 10.000'e kadar işlemi (TPS) ve test ağında 100.000'e kadar TPS'yi destekleyebilir. Massa Network ayrıca her biri kendi blok üretimi ve doğrulamasına sahip 1.000'e kadar paralel iş parçacığını destekleyebilir. Massa Network ayrıca blok zincirinde 10.000'e kadar akıllı sözleşmeyi ve 10.000 web sitesini ve dApp'i destekleyebilir.
  • Merkeziyetsizlik: Massa Network, herhangi bir tek hata noktasına veya otoriteye dayanmadığı için sansüre, yolsuzluğa ve manipülasyona direnebilen merkezi olmayan bir blok zinciridir. Massa Network, her bir iş parçacığının farklı ve rastgele bir düğüm kümesine sahip olması ve her düğümün eşit seçilme ve ödüllendirilme şansına sahip olması nedeniyle yüksek derecede ademi merkeziyetçiliğe sahiptir. Massa Ağı, ağın %51'ini kontrol eden minimum düğüm sayısını ölçen yüksek bir Nakamoto katsayısına sahiptir. Massa Network'ün Nakamoto katsayısı 1.000'in üzerindedir, bu da ağa saldırmak veya işbirliği yapmak için 1.000'den fazla düğüm gerekeceği anlamına gelmektedir. Massa Network ayrıca, herkesin ağa katılmasına ve ağın yönetimine ve ekonomisine katılmasına izin verdiği için yüksek düzeyde çeşitlilik ve kapsayıcılığa sahiptir.
  • Güvenlik: Massa Network, ağdaki verilerin ve işlemlerin bütünlüğünü ve geçerliliğini koruyabilen güvenli bir blok zinciridir. Massa Network, ağı güvence altına almak ve düğümleri katılımları ve katkıları için ödüllendirmek için bir proof-of-stake (POS) mekanizması kullanır. Massa Network ayrıca iş parçacığı blokları üzerinde bir anlaşmaya varmak için bir Bizans hata toleranslı (BFT) mutabakat protokolü kullanır. Massa Network ayrıca iş parçacığı komitelerini seçmek ve işlemleri atamak için doğrulanabilir bir rastgele fonksiyon (VRF) kullanır. Massa Network ayrıca adresleri iş parçacıklarıyla eşleştirmek ve çift harcamayı önlemek için bir hash işlevi kullanır. Massa Network ayrıca güvenli ve kullanımı kolay bir akıllı sözleşme dili kullanmaktadır.

Massa Network, ölçeklenebilirlik, merkezsizleştirme ve güvenlik özelliklerinin hiçbirinden ödün vermeyen benzersiz bir çözüm sunmaktadır.

Massa Ağ Mimarisi

Massa Network, yüksek ölçeklenebilirlik, ademi merkeziyetçilik ve güvenlik elde etmesini sağlayan benzersiz ve yenilikçi bir mimariye sahiptir. Massa Network'ün mimarisi dört temel bileşenden oluşmaktadır: paralel blok mimarisi, işlem parçalama, otonom akıllı sözleşmeler ve zincir üzerinde web barındırma. Şimdi bu bileşenlerin her birine ve nasıl çalıştıklarına daha yakından bakalım.

Paralel Blok Mimarisi

Kaynak Massa Web Sitesi

Massa Network'ün ana yeniliklerinden biri, yüksek verimli işlemlere ve akıllı sözleşmelere olanak tanıyan paralel blok mimarisidir. Blokları sıralı ve doğrusal olarak üreten çoğu blok zincirinin aksine, Massa Network blokları farklı düğüm alt kümeleri tarafından paralel iş parçacıkları halinde üretir. Her bir paralel bloğa iş parçacığı bloğu ve düğümlerin her bir alt kümesine iş parçacığı komitesi denir.

İplik blokları, her bir iplik bloğunun bir üst bloğa ve sıfır veya daha fazla alt bloğa sahip olduğu ağaç benzeri bir yapıda düzenlenmiştir. Üst blok, aynı iş parçacığında mevcut bloktan önce gelen bloktur ve alt bloklar, farklı iş parçacıklarında mevcut bloğu takip eden bloklardır. Kök blok, üst bloğu olmayan bloktur ve yaprak bloklar, alt bloğu olmayan bloklardır. Kök blok Massa Ağının oluşum bloğudur ve yaprak bloklar her bir iş parçacığı tarafından üretilen en son bloklardır.

Paralel blok mimarisi, her bir iş parçacığı işlemleri ve akıllı sözleşmeleri bağımsız ve eş zamanlı olarak işleyebildiğinden, Massa Network'ün yüksek ölçeklenebilirlik ve verim elde etmesini sağlar. Paralel blok mimarisi aynı zamanda Massa Network'ün yüksek ademi merkeziyetçilik ve güvenlik elde etmesini sağlar, çünkü her iş parçacığı farklı ve rastgele bir düğüm kümesine sahiptir, bu da gizli anlaşma ve sansürü önler. Paralel blok mimarisi, farklı iş parçacıkları farklı işlem türlerini ve akıllı sözleşmeleri destekleyebildiğinden ve birbirleriyle iletişim ve etkileşim kurabildiğinden, Massa Network'ün yüksek birlikte çalışabilirlik ve esneklik elde etmesine de olanak tanır.

İşlem Parçalama

Massa Network'ün bir diğer yeniliği de verimli ve güvenli işlem yapılmasını sağlayan işlem parçalama özelliğidir. İşlemleri varış zamanlarına göre bloklara atayan çoğu blok zincirinin aksine, Massa Network işlemleri girdilerine ve çıktılarına göre iş parçacığı bloklarına atar. Her işlemin, fonları veya verileri gönderen adresler olan bir veya daha fazla girdisi ve fonları veya verileri alan adresler olan bir veya daha fazla çıktısı vardır. Massa Network, her adresi bir iş parçacığına eşlemek için bir hash fonksiyonu kullanır ve her işlemi, girişlerinin veya çıkışlarının iş parçacığına karşılık gelen iş parçacığı bloğuna atar.

Her işlem benzersiz bir iş parçacığı bloğuna atandığından ve her iş parçacığı bloğu farklı bir iş parçacığı komitesi tarafından doğrulandığından, işlem parçalama Massa Network'ün yinelenen işlemleri ve çifte harcama gibi riskleri ortadan kaldırmasına olanak tanır. İşlem parçalama aynı zamanda Massa Network'ün işlem işlemeyi optimize etmesini sağlar, çünkü her bir iş parçacığı bloğu yalnızca kendi iş parçacığı ile ilgili işlemleri içerir ve her bir iş parçacığı komitesi yalnızca kendi iş parçacığı bloğuna atanan işlemleri doğrular. İşlem parçalama aynı zamanda Massa Network'ün işlem gizliliğini artırmasını sağlar, çünkü her işlem yalnızca onu doğrulayan iş parçacığı komitesi tarafından görülebilir ve iş parçacığı komiteleri işlem verilerini birbirleriyle paylaşmaz.

Otonom Akıllı Sözleşmeler

Kaynak: https://republic.com/massa

Massa Network'ün üçüncü bir yeniliği, otomatik ve merkezi olmayan işlemleri mümkün kılan otonom akıllı sözleşmeleridir. Akıllı sözleşmeleri tetiklemek için harici girdilere ihtiyaç duyan çoğu blok zincirinin aksine Massa Network, akıllı sözleşmelerin harici girdiler olmadan önceden tanımlanmış koşullar tarafından tetiklenmesine olanak tanır. Bu akıllı sözleşmeler otonom akıllı sözleşmeler (ASC'ler) olarak adlandırılır ve fon gönderme, kod yürütme veya web sitesi barındırma gibi çeşitli işlevleri yerine getirebilirler.

Otonom akıllı sözleşmeler, her bir ASC'nin durumunu ve koşulunu kontrol eden ve koşulu karşılayan her ASC'nin eylemini gerçekleştiren iş parçacığı blokları tarafından tetiklenir. Otonom akıllı sözleşmeler diğer ASC'leri de tetikleyerek bir eylem ve tepki zinciri oluşturabilir. Ayrıca fon veya veri gönderip alarak diğer iş parçacığı bloklarıyla etkileşime girebilirler.

Otonom akıllı sözleşmeler, Massa Network'ün merkezi olmayan borsalarda otomatik stratejiler, kredi ödemeleri ve teminat tasfiyeleri, planlanmış işlemler ve gelişen NFT'ler ve oyun ortamları gibi çeşitli merkezi olmayan uygulamaları ve hizmetleri etkinleştirmesine olanak tanır. Otonom akıllı sözleşmeler, harici girdiler veya gaz ücretleri gerektirmedikleri ve iş parçacığı blokları tarafından paralel olarak yürütüldükleri için Massa Network'ün işlem maliyetlerini ve gecikme süresini azaltmasına da olanak tanır.

On-Chain Web Hosting

Massa Network'ün dördüncü yeniliği, tamamen merkezi olmayan web sitelerine ve dApp'lere olanak tanıyan zincir içi web barındırma özelliğidir. Web sitelerini ve dApp'leri barındırmak için IPFS veya merkezi sunucular gibi zincir dışı çözümler gerektiren çoğu blok zincirinin aksine Massa Network, web sitelerinin ve dApp'lerin Massa blok zincirinde barındırılmasına olanak tanıyarak akıllı sözleşmelerle aynı düzeyde ademi merkeziyetçilik ve güvenlik sağlar.

Web siteleri ve dApp'ler Massa blok zincirinde ASC'ler olarak saklanır ve bunu yapma izni olan herkes tarafından oluşturulabilir, güncellenebilir veya silinebilir. Web siteleri ve dApp'ler, içeriklerini ve işlevlerini tanımlayan dosya ve veri kümesi olan bir duruma ve ne zaman ve nasıl tetikleneceklerini belirleyen kurallar ve parametreler kümesi olan bir koşula sahiptir. Web siteleri ve dApp'ler de tetiklendiklerinde yürüttükleri talimatlar ve komutlar kümesi olan bir eyleme sahiptir.

Web siteleri ve dApp'ler, her ASC'nin durumunu ve koşulunu kontrol eden ve koşulu karşılayan her ASC'nin eylemini yürüten iş parçacığı blokları tarafından tetiklenir. Web siteleri ve dApp'ler diğer ASC'leri de tetikleyerek dinamik ve etkileşimli bir web deneyimi yaratabilir. Web siteleri ve dApp'ler diğer iş parçacığı bloklarıyla da etkileşime girebilir, fon veya veri gönderip alabilir.

Zincir üzerinde web barındırma, Massa Network'ün güvenli, değişmez ve sansüre dayanıklı tamamen merkezi olmayan web sitelerine ve dApp'lere ev sahipliği yapmasına olanak tanır. Zincir üzerinde web barındırma, Massa Network'ün sorunsuz ve kullanıcı dostu bir web deneyimi sunmasına da olanak tanır, çünkü kullanıcılar web sitelerine ve dApp'lere aracılar veya uzantılar olmadan doğrudan tarayıcılarından göz atabilirler.

Massa Ağ Ekosistemi

Massa Network yalnızca bir blok zinciri değil, aynı zamanda özelliklerinden ve avantajlarından yararlanan çeşitli dApp'ler ve entegrasyonlardan oluşan bir ekosistemdir. Massa Network'ün ekosistemi beş ana kategoriden oluşmaktadır: cüzdanlar, DeFi, NFT'ler, Sosyal ve Araçlar. Şimdi bu kategorilerin her birine ve Massa Network üzerinde inşa edilen bazı proje ve ortaklara bir göz atalım.

Cüzdanlar

Cüzdanlar, kullanıcıların Massa Network ve dApp'leri ile etkileşime girmesini sağlayan temel araçlardır. Cüzdanlar, kullanıcıların Massa token'larını saklamasına, göndermesine ve almasına, ayrıca Massa Network'te barındırılan web sitelerine ve dApp'lere erişmesine olanak tanır. Massa Network'ü destekleyen cüzdanlardan bazıları şunlardır:

  • Bearby: Kullanıcıların birden fazla hesap oluşturmasına ve yönetmesine, ayrıca Massa Network'teki web sitelerine ve dApp'lere göz atmasına olanak tanıyan web tabanlı bir cüzdan. Bearby ayrıca Ethereum ve Binance Smart Chain gibi diğer blok zincirlerini de desteklemektedir.
  • Energy 8 Cüzdan: Kullanıcıların Massa tokenlerini saklamasına ve transfer etmesine ve Massa Ağındaki dApp'lere erişmesine olanak tanıyan bir mobil cüzdan. Energy 8 Wallet, Bitcoin ve Ethereum gibi diğer kripto para birimlerini de desteklemektedir.
  • Uzay Cüzdanı: Kullanıcıların Massa tokenlerini güvenli bir şekilde saklamalarına ve yönetmelerine, ayrıca Massa Network'teki web sitelerine ve dApp'lere erişmelerine olanak tanıyan bir donanım cüzdanı. Space Wallet, Bitcoin ve Ethereum gibi diğer blok zincirlerini de desteklemektedir.

DeFi

DeFi ya da merkezi olmayan finans, blockchain teknolojisinin en popüler ve gelecek vaat eden kullanım alanlarından biridir. DeFi, aracılar veya merkezi kontrol olmaksızın borç verme, borç alma, ticaret, yatırım ve tasarruf gibi çeşitli finansal hizmet ve ürünleri mümkün kılar. Massa Network, aşağıdakiler gibi çeşitli DeFi hizmetlerini ve ürünlerini etkinleştirebilir:

  • Dusa: Kullanıcıların Massa tokenlerini ve diğer kripto paraları takas etmelerine, likidite sağlamalarına ve ücret kazanmalarına olanak tanıyan merkezi olmayan bir borsa (DEX). Dusa ayrıca Massa'nın otonom akıllı sözleşmelerini kullanarak arbitraj ve piyasa yapıcılığı gibi otomatik stratejileri de destekliyor.
  • Retreeb: Kullanıcıların düşük ücretler ve yüksek hız ile Massa tokenleri ve diğer kripto para birimlerinin yanı sıra fiat para birimleri gönderip almalarını sağlayan bir ödeme platformu. Retreeb ayrıca, her işlemin bir yüzdesini seçilen hayır kurumlarına ve projelere bağışlayarak sosyal ve çevresel amaçları da desteklemektedir.
  • Mando: Kullanıcıların Massa tokenleri ve diğer kripto para birimlerini ödünç alıp verebilmelerinin yanı sıra faiz ve ödüller kazanmalarını sağlayan bir borç verme platformu. Mando ayrıca Massa'nın otonom akıllı sözleşmelerini kullanarak otomatik kredi ödemelerini ve teminat tasfiyelerini de destekliyor.

NFT'ler

NFT'ler veya değiştirilemez token'lar, sanat, müzik, oyunlar ve koleksiyon ürünleri gibi çeşitli öğelerin sahipliğini ve özgünlüğünü temsil eden benzersiz ve bölünemez dijital varlıklardır. NFT'ler yeni yaratıcılık ve ifade biçimlerinin yanı sıra yeni iş modelleri ve fırsatları da mümkün kılmaktadır. Massa Network, aşağıdakiler gibi çeşitli NFT projelerini ve uygulamalarını etkinleştirebilir:

  • NFT Koleksiyoncuları: Kullanıcıların NFT'ler oluşturmasına, satın almasına, satmasına ve takas etmesine, ayrıca çeşitli NFT koleksiyonlarını ve sanatçılarını keşfetmesine ve keşfetmesine olanak tanıyan bir platform. NFT Collectors, Massa'nın otonom akıllı sözleşmelerini kullanarak gelişen NFT'leri ve oyun ortamlarını da destekler.
  • Masscar: Kullanıcıların arabaları, parçaları ve pistleri temsil eden NFT'leri satın almasına, satmasına ve takas etmesine olanak tanıyan bir yarış oyunu. Masscar ayrıca Massa'nın otonom akıllı sözleşmelerini ve zincir üzerinde web barındırma özelliğini kullanarak dinamik ve etkileşimli oynanışı da destekliyor.
  • Agora: Kullanıcıların arazi, mülk ve sanat gibi gerçek dünya varlıklarını temsil eden NFT'leri almasına, satmasına ve takas etmesine olanak tanıyan bir pazar yeri. Agora ayrıca Massa'nın otonom akıllı sözleşmelerini ve zincir üzerinde web barındırma özelliğini kullanarak doğrulama ve emanet hizmetlerini de destekliyor.

Sosyal

Sosyal ya da web3 sosyal ağlar, kullanıcıların birbirleriyle etkileşime girmesine ve merkezi olmayan ve güvene dayalı olmayan bir şekilde dünyaya bağlanmasına olanak tanıyan platformlardır. Sosyal platformlar yeni iletişim ve ifade biçimlerinin yanı sıra yeni topluluklara ve hareketlere de olanak sağlamaktadır. Massa Network, aşağıdakiler gibi çeşitli sosyal platformları ve uygulamaları etkinleştirebilir:

  • Joyler: Kullanıcıların düşüncelerini, görüşlerini ve deneyimlerini Massa tokenleri ve diğer kripto para birimleriyle paylaşmalarını sağlayan bir mikroblog platformu. Joyler ayrıca Massa'nın otonom akıllı sözleşmelerini kullanarak bahşiş verme, oylama ve takip etme özelliklerini de destekliyor.
  • Gunmu: Kullanıcıların Massa Network'e ses yüklemesine ve yayınlamasına olanak tanıyan bir müzik akışı platformu. Gunmu ayrıca Massa'nın otonom akıllı sözleşmelerini ve zincir üzerinde web barındırma özelliğini kullanarak para kazanma, abonelik ve bağış özelliklerini de desteklemektedir.
  • Purrfect Universe: Kullanıcıların sürükleyici ve etkileşimli dünyalarda yaratmalarına, keşfetmelerine ve sosyalleşmelerine olanak tanıyan bir sanal gerçeklik platformu. Purrfect Universe ayrıca Massa'nın otonom akıllı sözleşmelerini ve zincir üzerinde web barındırmayı kullanarak oyun, ticaret ve özelleştirme özelliklerini de destekliyor.

Araçlar

Araçlar, geliştiricilerin ve kullanıcıların Massa Network ve dApp'lerini oluşturmalarına, keşfetmelerine ve bunlarla etkileşime girmelerine olanak tanıyan temel kaynaklardır. Araçlar, geliştiricilerin ve kullanıcıların Massa blok zincirine erişmelerini, performansını izlemelerini, verilerini analiz etmelerini ve kendi dApp'lerini oluşturup dağıtmalarını sağlar. Massa Network'ü destekleyen araçlardan bazıları şunlardır:

  • Massetplo: Geliştiricilerin ve kullanıcıların bloklar, işlemler, akıllı sözleşmeler ve web siteleri gibi Massa blok zincirini görüntülemesine ve aramasına olanak tanıyan bir blok gezgini. Massetplo ayrıca Massa ağında ağ etkinliği, düğüm dağılımı ve token arzı gibi istatistikler ve grafikler sağlar.
  • Kyve: Geliştiricilerin ve kullanıcıların Massa blok zincirindeki verilerin yanı sıra diğer blok zincirleri ve veri kaynaklarını doğrulamasına ve depolamasına olanak tanıyan bir veri doğrulama hizmeti. Kyve ayrıca doğrulayıcılar ve veri sağlayıcıları için teşvikler ve ödüller sağlar.
  • Tonana: Geliştiricilerin ve kullanıcıların Massa'nın akıllı sözleşme dilini ve zincir üzerinde web barındırma özelliğini kullanarak Massa Ağı üzerinde kendi dApp'lerini oluşturmalarına ve test etmelerine olanak tanıyan bir geliştirme ortamı. Tonana ayrıca çeşitli dApp türleri ve kullanım durumları için şablonlar ve eğitimler de sunmaktadır.
  • Dart: Geliştiricilerin ve kullanıcıların akıllı sözleşmelerini ve web sitelerini dağıtmak, güncellemek veya silmek gibi Massa Network'teki dApp'lerini izlemelerine ve yönetmelerine olanak tanıyan bir gösterge tablosu. Dart ayrıca dApp'lerinin performansı ve kullanımı hakkında analitik ve geri bildirim sağlar.

Massa Network Tokenomics

Massa Network, ağı ve dApp'lerini güçlendirmek için kullanılan Massa ($MAS) adlı kendi yerel kripto para birimine sahiptir. Massa'nın çeşitli işlevleri ve rolleri vardır:

  • Değişim aracı: Massa, ağdaki işlemler ve akıllı sözleşmeler için ödeme yapmanın yanı sıra dApp'lerde mal ve hizmet alıp satmak için kullanılır.
  • Değer deposu: Massa, ağ üzerinde değer depolamak ve transfer etmek, ayrıca ağ üzerinde bahis oynamak ve ödül kazanmak için kullanılır.
  • Yönetişim: Massa, tekliflerin ve yükseltmelerin oylanması gibi ağın yönetişimine ve karar alma süreçlerine katılmak için kullanılır.

Kaynak: Massa Whitepaper

Massa, aşağıdaki şekilde dağıtılan 1 milyar MAS'lık sabit bir toplam arza sahiptir:

  • Massa Labs ve kurucular için %12: Bu ödenek, ana geliştirme ekibinin projenin uzun vadeli başarısına yatırım yapmasını sağlamak için ekibe, kuruculara ve Massa Labs için bir rezerve gider. Bu madeni paralar 60 ay boyunca doğrusal olarak hak edilir ve %5'lik bir başlangıç kilidi açılır.
  • 16'sı özel satışlar için: Bu pay, Massa Network'ün gelişimini ve büyümesini destekleyen projenin ilk destekçilerine ve yatırımcılarına ayrılmıştır. Bu madeni paralar, %10'luk bir ilk kilit açma ile 24 ay boyunca doğrusal olarak hak edilir.
  • 30 ademi merkeziyetçilik programı için: Bu tahsisat, doğrulayıcılar, geliştiriciler, kullanıcılar ve topluluk üyeleri gibi ağın gelecekteki katılımcılarına ve katkıda bulunanlarına gider. Bu coinler, stake ödülleri, hibeler, ödüller, airdroplar ve yönlendirmeler gibi çeşitli mekanizmalar aracılığıyla dağıtılır.
  • 31 Toplum ve Ekosistem için: Bu tahsisat Massa Vakfı tarafından yönetilmektedir. Amacı, hibeler, pazarlama faaliyetleri, ortaklıklar ve diğer programlar aracılığıyla Massa topluluğunun ve ekosisteminin uzun vadede büyümesini teşvik etmektir. Bu madeni paralar 60 ay boyunca doğrusal olarak hak edilir ve %5 başlangıç kilidi açılır.
  • Halka açık satış için %3: Bu tahsisat, herkesin Massa tokenleri satın almasına ve ağa katılmasına olanak tanıyan halka açık satışa gider. Bu paralar satıştan hemen sonra açılır.
  • Testnet Teşvik Programı için %8: Testnet Teşvik Programı, testnet'e başarıyla katılan binlerce düğüm koşucusunu ödüllendirir. Bu madeni paralar, %30'luk bir ilk kilit açma ile 24 ay boyunca doğrusal olarak hak edilir.

Massa'nın tokenomikleri, ağ ve dApp'leri için adil, sürdürülebilir ve dengeli bir ekonomi yaratmak üzere tasarlanmıştır. Massa'nın tokenomiği aynı zamanda doğrulayıcılar, geliştiriciler, kullanıcılar ve topluluk üyeleri gibi ağın tüm paydaşlarının teşviklerini ve çıkarlarını hizalamayı amaçlamaktadır.

Massa Network'ün Arkasındaki Ekip

Kaynak: https://icodrops.com/massa-labs/

Massa Network, ölçeklenebilir, merkezi olmayan ve güvenli bir katman 1 blok zinciri oluşturma ortak vizyonunu ve misyonunu paylaşan tutkulu ve deneyimli profesyonellerden oluşan bir ekip tarafından geliştirilmekte ve sürdürülmektedir. Massa Network'ün arkasındaki ekip şu kişilerden oluşmaktadır:

  • Adrien Laversanne-Finot: Massa Labs'ın kurucu ortağı ve CEO'su olan Adrien, Ecole Polytechnique mezunudur ve Kuantum Kriptografi alanında doktora derecesine sahiptir. Gelişmiş kriptografi araştırmalarındaki geçmişi, Massa'nın teknolojisinin son teknoloji ve güvenli kalmasını sağlıyor.
  • Damir Vodenicarevic: Massa Labs'ın kurucu ortağı ve CTO'su olan Damir, Massa'daki CTO görevine Bilgisayar Bilimi ve Fizik alanında doktora derecesi ve bir teknoloji girişimini başarılı bir şekilde başlatma geçmişi de dahil olmak üzere zengin bir deneyim getiriyor. Bundan önce Treezor'da bankacılık sektöründe çalıştı ve burada dolandırıcılığı tespit etmeye odaklandı.
  • Brian Felsen: Massa Labs'in CMO'su olan Brian, Harmony'de pazarlama müdürlüğü ve AdRev, CD Baby ve BookBaby'de başkanlık yapmış kapsamlı bir pazarlama geçmişine sahiptir. Pazarlama alanındaki uzmanlığı Massa'nın büyümesi ve marka bilinirliği açısından büyük önem taşıyor.
  • Grégory Libert: Massa Labs'ın inovasyon müdürü olan Grégory, ödeme akışları konusunda uzmanlaşmıştır ve teknoloji ve inovasyon alanında güçlü bir geçmişe sahiptir. Fintech ve ödeme sistemleri konusundaki uzmanlığı Massa'nın gelişiminde önemli bir rol oynamaktadır.
  • Sébastien Forestier: Massa Vakfı'nın kurucu ortağı ve başkanı olan Sébastien, Ecole Normale Supérieure mezunudur ve Inria'dan Bilgisayar Bilimleri alanında doktora derecesine sahiptir. Liderlik rolü, sağlam teknik bilgiyi Massa için iddialı hedeflerle birleştiren güçlü bir vizyonla destekleniyor.
  • Jean-Christophe Baillie: Massa Vakfı'nın konsey üyesi olan Jean-Christophe, Softbank Robotics Europe AI Lab'in eski başkanı ve Metaverse sektörünün öncülerinden Novaquark'ın kurucusudur. Yapay zeka alanında doktora derecesine sahip olan Massa'nın yapay zeka, strateji ve yönetim alanlarındaki uzmanlığı, Massa'ya değerli içgörüler ve yönlendirmeler sunmaktadır.

Sonuç

Massa Network, yüksek verimli işlemleri, akıllı sözleşmeleri ve zincir üzerinde web barındırmayı destekleyen ölçeklenebilir, merkezi olmayan ve güvenli bir katman 1 blok zinciridir. Massa Network uzman bir ekip tarafından geliştirilmiş ve bir ortaklar ağı tarafından desteklenmektedir. Massa Network, ağ üzerinde çeşitli amaçlar için kullanılan Massa (MAS) adlı kendi token'ına sahiptir. Massa Network aynı zamanda özelliklerinden ve avantajlarından yararlanan çeşitli dApp'ler ve entegrasyonlardan oluşan bir ekosistemdir. Massa Network, herkesi vizyon ve misyonuna katılmaya ve katkıda bulunmaya davet eden açık ve kapsayıcı bir ağdır.

Autor: Angelnath
Tradutor: Sonia
Revisores: KOWEI、Wayne、Ashley
* As informações não pretendem ser e não constituem aconselhamento financeiro ou qualquer outra recomendação de qualquer tipo oferecida ou endossada pela Gate.io.
* Este artigo não pode ser reproduzido, transmitido ou copiado sem referência à Gate.io. A contravenção é uma violação da Lei de Direitos Autorais e pode estar sujeita a ação legal.
Comece agora
Inscreva-se e ganhe um cupom de
$100
!