Küçük UTXO'ların Bitcoin tozuna dönüşmesi nasıl önlenir?

Orta SeviyeDec 27, 2023
Bu makale, Revenant Protokolü'nün yükselişinin aynı zamanda kalkınma topluluğu içinde bunun önemine ilişkin görüşlere nasıl yol açtığını araştırıyor.
Küçük UTXO'ların Bitcoin tozuna dönüşmesi nasıl önlenir?

Tarihsel olarak, bitcoin UTXO'larını anlamak, bitcoin sahipleri arasında orta ila ileri düzey bilgi olarak kabul edildi. Bitcoin kullanan büyük ve giderek artan bir insan popülasyonu olmasına rağmen bunların yalnızca küçük bir yüzdesi UTXO'nun ne olduğunu ve neden önemli olduğunu açıklayabiliyor.

Bununla birlikte, Bitcoin'in benimsenmesinin geleceğine geçiş yaptıkça, çoğu insanın parasal ağı kullanma ve onunla etkileşime girme şekillerinde mutlaka bazı büyük değişiklikler olacaktır. Bu makalede, UTXO'ları anlamanın neden yakında çok daha önemli hale gelebileceğini ve nispeten küçük UTXO'ları tutmaktan neden kaçınmak isteyebileceğiniz konusunda son zamanlarda neden tartışmaların yapıldığını açıklayacağız.

Küçük UTXO'ları tutmak, işlem ücretlerinin maliyeti nedeniyle potansiyel olarak bu Bitcoin'in çoğunun veya tamamının gelecekte pratik olarak taşınmaz hale gelmesine neden olabilir. Durumun neden böyle olabileceğini ve neyin "küçük" UTXO olarak nitelendirilebileceğini anlamak için öncelikle toz ve ücret oranlarını incelememiz gerekiyor.

Bitcoin tozu nedir?

Bitcoin dünyasında toz, halk dilinde sahibinin harcamak için ödemesi gereken işlem ücretlerinden daha küçük bir değere sahip bir UTXO'yu ifade eder. Başka bir deyişle, birinin 5 bin sato değerinde UTXO'su varsa ancak harcanacak işlem ücreti 6 bin satota mal olacaksa, onu harcamaktan caydırılır. Neden az önce ödediğinizden daha az miktarda paraya erişmenizi sağlayacak bir ücret ödemeyi seçesiniz ki? Bu, tozun doğasını, yani bulunduğu yerde etkin bir şekilde sıkışıp kalan ve sahibine faydası olmayan Bitcoin'i tanımlıyor.

Bellek havuzu politikasıyla ilgili olarak tozun yaygın ve daha kesin bir tanımını ("teknik toz" olarak adlandırabileceğim) burada bulabilirsiniz.

Doğal olarak toz olarak sınıflandırılan UTXO'lar genellikle çok küçük değerlere sahip olacaktır. Bununla birlikte, herhangi bir UTXO'yu harcamak için gereken işlem ücreti kısmen mevcut piyasanın bitcoin taşıma talebine bağlıdır. Bu, pazar talebinin artması ve bunun sonucunda ücret oranlarının artması durumunda daha büyük boyutlu UTXO'ların toz kategorisine girebileceği anlamına geliyor. Daha sonra, talebin azalması durumunda daha büyük UTXO'lardan bazıları toz durumlarını kaybedebilir.

Küresel Bitcoin benimsenmesinin büyümek için çok fazla alana sahip olduğunu varsayarsak, Bitcoin'in blockchain üzerinden aktarılmasına yönelik ortalama piyasa talebinin de önemli ölçüde ve kalıcı olarak artabileceğini tahmin etmek mantıklı olacaktır. Bunun anlamı, toz olarak nitelendirilen bir UTXO'nun genel boyutunun geçmişte olduğundan farklı hale gelmesi olacaktır. Aşağıdaki bölümlerde, bunun nasıl görünebileceğini araştırmak için rakamları inceleyeceğiz ve Bitcoin'inizin bir kısmının toz eşiğine yaklaşma olasılığını önlemeye yardımcı olacak stratejileri tartışacağız.

Eğer tozun teknik yönüne daha derinlemesine dalmak istiyorsanız, Unchained'in kurucu ortağı Dhruv Bansal, yaklaşık beş yıl önce bu konu hakkında kapsamlı bir makale yazmıştı.

Toz eşiklerinin hesaplanması

Bitcoin ücretlerinin nasıl hesaplandığı ve ücret oranı ortamlarında UTXO'ların nasıl yönetildiği hakkındaki önceki makalelerimizden bildiğiniz gibi, bitcoin taşımanın maliyeti iki şey tarafından belirlenir: kullanılan işlem verilerinin miktarı (sanal bayt veya vB) ve seçilen işlem verilerinin miktarı. ücret oranı (sats/vB). Açık olmak gerekirse, taşınan bitcoin miktarının işlem ücretiyle alakası yoktur.

>>>>> gd2md-html uyarısı: satır içi resim bağlantısı buraya (images/image1.png'ye). Görüntüyü görüntü sunucunuzda saklayın ve gerekirse yolu/dosya adını/uzantıyı ayarlayın.
(Başa dön)(Sonraki uyarı)
>>>>>

alt_metin

Bu bileşenleri daha ayrıntılı olarak inceleyelim, böylece bir UTXO'yu taşımanın ne kadara mal olabileceği ve dolayısıyla toz eşiklerinin nasıl görünebileceği hakkında bir fikir oluşturmaya başlayabiliriz.

İşlem verilerine dalma

Belirli bir işleme ilişkin veri miktarı sabittir ancak veri miktarı bir işlemden diğerine değişebilir. Veri hacmine katkıda bulunan başlıca faktörler işlem girişlerinin sayısı, işlem çıkışlarının sayısı ve ilgili adres türleridir . Taproot'un daha fazla benimsendiğini görene kadar, çoklu imza kullanmak işlem verilerini de artırabilir ve çoklu imza yeter sayısı da önemlidir (2/3, 3/5'ten daha az veridir). Basitlik adına bu yazıda esas olarak singlesig adreslerine odaklanacağız.

Taşınan her UTXO, bir işlem girişi görevi görecek ve bir işleme 57,5 vB ila 148 vB değerinde veri ekleyecektir. Ek olarak, tüm işlemler 10 vB veya 10,5 vB "ek yük" içerir ve 43 vB'ye 31 vB daha ekleyen en az bir çıktıya ihtiyaç duyar. Bu sayıların nereden geldiğini daha derinlemesine incelemek istiyorsanız, Bitcoin Optech'in üzerinde çalışabileceğiniz harika bir ücretsiz kaynağı var.

Toplamda, tek bir UTXO'yu yeni bir adrese taşımak için gereken verilerin toplamı 99 vB ila 202,5 vB aralığına kadar çıkmalıdır. Aynı işlem içinde birden fazla UTXO birlikte taşınırsa bu, verimliliği artırabilir ve UTXO başına toplam veriyi azaltabilir, çünkü genel gider ve çıktı verileri için birkaç işlem boyunca birden çok kez ödeme yapmak yerine yalnızca bir kez ödeme yapmanız gerekir.

Muhafazakar, yuvarlak sayılar kullanmak (ve bu makalenin ilerleyen kısımlarında daha alakalı hale gelecek olan ikinci bir değişiklik çıktısına izin vermek) adına, bir UTXO'yu taşımak için gereken veri miktarını temsil etmek üzere 250 vB'yi seçmek makul olacaktır. 2/3 çoklu imza kullanıyorsanız bunun yerine 400 vB'yi düşünün.

Artık işlem verileri için üzerinde çalışacağımız bir sayı olduğuna göre, maliyet hesaplamamızdaki diğer faktör olan ücret oranını tartışmaya geçebiliriz.

Düşük ücret oranları ve gerçek toz

Ücret oranı, gönderenin, işleminin aciliyeti ve Bitcoin'in sınırlı blok alanından yararlanmaya yönelik mevcut pazar talebi gibi faktörleri göz önünde bulundurduktan sonra seçtiği bir değişkendir.

Bitcoin'in 14 yıllık tarihi boyunca, işlem ücreti piyasasında talepte ani artışlar görüldü ve bu talep sonunda sakinleşerek düşük ücret koşullarına geri döndü. Örneğin, Temmuz 2021'den Şubat 2023'e kadar işlenmeyi bekleyen işlemlerin (bellek havuzu da denir) birikmiş listesi genellikle tamamen temizlendi. Bu, kullanıcıların, etkin minimum 1 sat/vB gibi düşük bir ücret oranı seçseler bile, genellikle bir sonraki blokta işlemleri gerçekleştirebilecekleri anlamına geliyordu.

Düşük talepli bir ücret ortamını temsil etmek için 1 sat/vB kullanırsak ve daha önceki 250 vB sayısını da alırsak, bu ortamda bir UTXO'yu taşımanın yaklaşık, ihtiyatlı maliyetini hesaplamak için bunları bir araya getirebiliriz: 250 sat . Değeri 250 satoshi'den küçük olan herhangi bir UTXO, toz olarak kabul edilebilir ve onu tutan kişi için çoğunlukla işe yaramaz.

Bu, benim "gerçek toz" eşiği dediğim şeyi veya UTXO'nun hiçbir zaman kârlı bir şekilde harcanma fırsatının olmadığı eşiği açıklıyor çünkü 1 sat/vB'den daha düşük bir seçim ücreti oranı gerçekçi olarak gerçekleştirilemiyor. Neyse ki çoğu bitcoin yazılımı, 546 sats'lık bir alt sınır uygulayarak kullanıcıları bu kadar küçük UTXO'lar gönderip almaktan koruyor. Bu aynı zamanda spam gönderenlerin nispeten zararsız "toz saldırıları " gerçekleştirmesini de daha pahalı hale getirir.

Daha yüksek ücret oranları ve çalışma tozu

Hızlı bir şekilde Bitcoin göndermek için piyasa talebinde bir artış olduğunda, birisinin işlemlerinin bir sonraki bloğa aktarılması için ödemesi gereken ücret oranı da artar. Bloklar ortalama olarak her on dakikada bir çıkarılır ve her blok yalnızca 1.000.000 vB'ye kadar tutabilir. Bu sınırlamalar, bitcoin'in merkezi olmayan bir şekilde tutulmasına yardımcı olmak için kasıtlı olarak mevcuttur. Sonuç olarak, kullanıcılar blokta yer kazanmak için birbirlerinden daha yüksek teklif vermeye çalışıyorlar.

Ücret oranları hızlı bir şekilde yükselip düşebilir, ancak aynı zamanda belirli süreler boyunca yüksek kalabilir. UTXO'nuz varsa ve harcamak istiyorsanız 1 sat/vB'den daha yüksek, belki de çok daha yüksek bir ücret oranı seçmeniz gerekebilir. Bunu yapmak işlem ücretini artıracak ve aynı zamanda benim "operasyon tozu" eşiği diye adlandırdığım eşiği de artıracaktır. Operasyonel toz, artan ücret oranları nedeniyle toza dönüşen ancak ücret oranlarının düşmesi durumunda potansiyel olarak toz statüsünü kaybedebilen bir UTXO'yu ifade eder. Farklı ücret oranları arasındaki yaklaşık operasyonel toz eşik değerlerine bir göz atalım:

Gördüğünüz gibi daha yüksek ücret oranlarında operasyonel toz, çok daha ciddi değerlere sahip UTXO’ları da içermeye başlıyor. Çoğu kişi, daha önce bahsedilen küçük değerlere sahip UTXO'ları kasıtlı olarak tutmasa da, uydu istifleyicilerin 25k ila 100k sato aralığında bazı UTXO'lara sahip olması alışılmadık bir durum değildir. Ancak, bu büyüklükteki UTXO'ların çalışır durumda toz durumuna ulaştığı (veya ulaşmaya yaklaştığı) bir hafta veya daha uzun süren birkaç dönem olmuştur. Örnekler Mayıs 2017, Aralık 2017, Ocak 2018, Nisan 2021 ve Mayıs 2023 arasında bulunabilir.

Ücret koruması tozun ötesine geçiyor

Çeşitli ücret ortamlarındaki operasyonel toz eşiklerini anlamak harika bir başlangıçtır ancak bitcoin servetinizi işlem ücretlerinden yeterince korumak için daha fazla bilgiye ihtiyaç vardır. Sonuçta, toz eşikleri bize yalnızca bir UTXO'yu taşıma ücretinin UTXO'nun değerinin %100'üyle aynı olduğunu gösterir. Bir UTXO'yu taşıma ücreti değerinin %90'ı ise teknik olarak toz değil ama kesinlikle kaçınılması gereken bir durumdur. Geri kalanı ücretler tarafından tüketildiği için hiç kimse UTXO'sunun satın alma gücünün nominal değerinin yalnızca %10'u olmasını istemez.

Çoğu insan bitcoinlerini harcamak için %90'lık bir ücret ödemeye zorlandığında üzülmekle kalmayacak, aynı zamanda çoğumuz muhtemelen %50'lik bir ücretten de oldukça rahatsız olacaktır. Veya %20'lik bir ücret bile. Aslında pek çok kişi muhtemelen sadece küçük bir yüzdeyi makul bulacaktır.

Hangi ücret yüzdesini ödemekten kaçınmak istediğinize dair bir fikriniz varsa, çeşitli ücret ortamlarında istediğiniz korumayı elde etmek için ihtiyaç duyacağınız minimum UTXO değerini hesaplayabilirsiniz. Aşağıdaki grafikte bazı örnekler gösterilmektedir.

Bitcoin'inizi 100 sat/vB ortamında taşıma ihtiyacından endişeleniyorsanız ve işlem ücretlerinde %5 ödemek zorunda kalmaktan kaçınmak istiyorsanız stratejiniz, bitcoin'inizin çoğunu UTXO'larda bir değerle tutmak olmalıdır. 500.000 satoshi'nin üzerinde.

Elbette bunun yerine 200 sat/vB ortamıyla ilgileniyorsanız, hedef UTXO değeriniz iki katına çıkarak 1M sat'a (0,01 BTC) ulaşacaktır. Veya 100 sat/vB ortamına dönersek aynı sonuca ulaşabiliriz, ancak ücret korumanızı %5'ten %2,5'e yükseltmek istiyorsunuz. Bu sayıları ihtiyaçlarınıza göre ayarlayabilirsiniz!

Aynı verilere bakmanın başka bir yolu da belirli UTXO boyutlarını ve farklı ücret oranlarında size ne düzeyde ücret koruması sağladıklarını incelemektir:

Lütfen Taproot öncesi çoklu imza için daha yüksek değerlerin dikkate alınması gerektiğini unutmayın.

Bitcoin benimsenmesinin geleceğine hazırlanıyoruz

Gelecekte Bitcoin ücret oranı ortamlarının nasıl görüneceğini kimse kesin olarak bilmiyor. Küresel nüfusun yalnızca küçük bir kısmı Bitcoin'i ciddi bir kapasitede kullanmaya başladı, bu da blok alanına olan talebin artacak çok fazla alana sahip olduğunu gösteriyor. Bu kesinlikle önümüzdeki yıllarda ücretlerin çok daha yüksek olmasına neden olabilir.

Öte yandan, ücretler arttığında, özellikle piyasanın dışında fiyatlandırılan daha küçük UTXO'lar için, genellikle Bitcoin'i taşıma talebinde bir düşüş olmasını bekleyebiliriz. Bu bir denge etkisi yaratmalı ve UTXO sahiplerinin çoğunluğu için ücret oranlarının asla kalıcı olarak "çok yüksek" olmayacağına dair bir miktar güven sağlamalıdır.

Ek olarak, Bitcoin'in üzerine yerleştirilen Lightning Network gibi teknolojiler, insanların Bitcoin'i blockchain dışında kullanmasına yardımcı oluyor. Bu, daha hızlı ve daha ucuz ödemelere olanak tanır ve böylece zincir içi işlemlere olan talebi de azaltır. Talep azaldığında ücret oranları aşağıya doğru çekilir.

UTXO'larınızı yönetmeye gelince, birkaç kişi Bitcoin'inizin çoğunu en az 1 milyon satoshi değerinde UTXO'larda tutmaya çalışan basit bir temel kural önerdi. Bu mantıksız bir öneri değil ancak bazı spekülasyonlar ve aşırı basitleştirmeler içeriyor. Bu makaleyi okuduktan sonra, bu temel kuralı mı kullanmak istediğinize yoksa UTXO boyutlarınızı tercihlerinize ve tahminlerinize göre özelleştirmek mi istediğinize karar verecek donanıma sahipsiniz.

Bitcoin'inizin önemli bir kısmını istediğinizden daha küçük UTXO'larda tutuyorsanız, bunları daha az sayıda, daha büyük UTXO'larda birleştirmeyi düşünebilirsiniz. Bu konuyu ayrıntılı olarak ele alan başka bir makalemiz var.

UTXO'lar lüks bir ürün haline gelebilir mi?

UTXO başına 1 milyon sats şeklindeki popüler öneriyle çalışırsak, bitcoin başına 30 bin dolarlık bir fiyatla bir UTXO'nun maliyeti 300 dolardır. 2021'deki piyasa döngüsünün en yüksek seviyelerinde, bu büyüklükte bir UTXO'nun maliyeti yaklaşık 700 dolardı. Bitcoin fiyatının geçmişte olduğu gibi hızla yükselebileceğine inanırsak, o zaman 1M sat UTXO'nun nasıl birdenbire binlerce dolara mal olabileceğini görmek zor değil.

Eğer bu gerçekleşirse, gelişmiş ülkelerdeki orta sınıf nüfusların bile, Bitcoin'i kendi gözetiminde, zincirli cüzdanlarda tutmanın geleneksel yöntemlerini karşılayamayacağı anlamına gelebilir. Bu fikir, sağlam ikinci katman uygulamalarının ve belki de güveni en aza indirilmiş saklama alternatiflerinin aciliyetini vurgulamalıdır.

UTXO sahibi kişiler için böyle bir pozisyon lüks ve ayrıcalık haline gelebilir. UTXO'larınızı ciddiye almanın ve onları dikkatli bir şekilde yönetmenin önemli olduğu ortaya çıkabilir. Unchained gibi işbirliğine dayalı bir saklama ortağı kullanıyorsanız talep üzerine uzmanlara erişim sağlayarak UTXO yönetim stratejileriniz üzerinde düşünmenize yardımcı olabilirsiniz. Size özel hesap yönetimi sunan özel müşteri deneyimimiz olan Zincirsiz İmza hakkında daha fazla bilgi edinin.

Gelecekteki blog makalelerinden haberdar olmak için kaydolun.

Yasal Uyarı:

  1. Bu makale [zincirsiz] adresinden yeniden basılmıştır. Tüm telif hakları orijinal yazara [Tom Honzik] aittir. Bu yeniden basıma itirazlarınız varsa lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin; onlar konuyu hemen halledeceklerdir.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve görüşler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Aksi belirtilmedikçe tercüme edilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.

Küçük UTXO'ların Bitcoin tozuna dönüşmesi nasıl önlenir?

Orta SeviyeDec 27, 2023
Bu makale, Revenant Protokolü'nün yükselişinin aynı zamanda kalkınma topluluğu içinde bunun önemine ilişkin görüşlere nasıl yol açtığını araştırıyor.
Küçük UTXO'ların Bitcoin tozuna dönüşmesi nasıl önlenir?

Tarihsel olarak, bitcoin UTXO'larını anlamak, bitcoin sahipleri arasında orta ila ileri düzey bilgi olarak kabul edildi. Bitcoin kullanan büyük ve giderek artan bir insan popülasyonu olmasına rağmen bunların yalnızca küçük bir yüzdesi UTXO'nun ne olduğunu ve neden önemli olduğunu açıklayabiliyor.

Bununla birlikte, Bitcoin'in benimsenmesinin geleceğine geçiş yaptıkça, çoğu insanın parasal ağı kullanma ve onunla etkileşime girme şekillerinde mutlaka bazı büyük değişiklikler olacaktır. Bu makalede, UTXO'ları anlamanın neden yakında çok daha önemli hale gelebileceğini ve nispeten küçük UTXO'ları tutmaktan neden kaçınmak isteyebileceğiniz konusunda son zamanlarda neden tartışmaların yapıldığını açıklayacağız.

Küçük UTXO'ları tutmak, işlem ücretlerinin maliyeti nedeniyle potansiyel olarak bu Bitcoin'in çoğunun veya tamamının gelecekte pratik olarak taşınmaz hale gelmesine neden olabilir. Durumun neden böyle olabileceğini ve neyin "küçük" UTXO olarak nitelendirilebileceğini anlamak için öncelikle toz ve ücret oranlarını incelememiz gerekiyor.

Bitcoin tozu nedir?

Bitcoin dünyasında toz, halk dilinde sahibinin harcamak için ödemesi gereken işlem ücretlerinden daha küçük bir değere sahip bir UTXO'yu ifade eder. Başka bir deyişle, birinin 5 bin sato değerinde UTXO'su varsa ancak harcanacak işlem ücreti 6 bin satota mal olacaksa, onu harcamaktan caydırılır. Neden az önce ödediğinizden daha az miktarda paraya erişmenizi sağlayacak bir ücret ödemeyi seçesiniz ki? Bu, tozun doğasını, yani bulunduğu yerde etkin bir şekilde sıkışıp kalan ve sahibine faydası olmayan Bitcoin'i tanımlıyor.

Bellek havuzu politikasıyla ilgili olarak tozun yaygın ve daha kesin bir tanımını ("teknik toz" olarak adlandırabileceğim) burada bulabilirsiniz.

Doğal olarak toz olarak sınıflandırılan UTXO'lar genellikle çok küçük değerlere sahip olacaktır. Bununla birlikte, herhangi bir UTXO'yu harcamak için gereken işlem ücreti kısmen mevcut piyasanın bitcoin taşıma talebine bağlıdır. Bu, pazar talebinin artması ve bunun sonucunda ücret oranlarının artması durumunda daha büyük boyutlu UTXO'ların toz kategorisine girebileceği anlamına geliyor. Daha sonra, talebin azalması durumunda daha büyük UTXO'lardan bazıları toz durumlarını kaybedebilir.

Küresel Bitcoin benimsenmesinin büyümek için çok fazla alana sahip olduğunu varsayarsak, Bitcoin'in blockchain üzerinden aktarılmasına yönelik ortalama piyasa talebinin de önemli ölçüde ve kalıcı olarak artabileceğini tahmin etmek mantıklı olacaktır. Bunun anlamı, toz olarak nitelendirilen bir UTXO'nun genel boyutunun geçmişte olduğundan farklı hale gelmesi olacaktır. Aşağıdaki bölümlerde, bunun nasıl görünebileceğini araştırmak için rakamları inceleyeceğiz ve Bitcoin'inizin bir kısmının toz eşiğine yaklaşma olasılığını önlemeye yardımcı olacak stratejileri tartışacağız.

Eğer tozun teknik yönüne daha derinlemesine dalmak istiyorsanız, Unchained'in kurucu ortağı Dhruv Bansal, yaklaşık beş yıl önce bu konu hakkında kapsamlı bir makale yazmıştı.

Toz eşiklerinin hesaplanması

Bitcoin ücretlerinin nasıl hesaplandığı ve ücret oranı ortamlarında UTXO'ların nasıl yönetildiği hakkındaki önceki makalelerimizden bildiğiniz gibi, bitcoin taşımanın maliyeti iki şey tarafından belirlenir: kullanılan işlem verilerinin miktarı (sanal bayt veya vB) ve seçilen işlem verilerinin miktarı. ücret oranı (sats/vB). Açık olmak gerekirse, taşınan bitcoin miktarının işlem ücretiyle alakası yoktur.

>>>>> gd2md-html uyarısı: satır içi resim bağlantısı buraya (images/image1.png'ye). Görüntüyü görüntü sunucunuzda saklayın ve gerekirse yolu/dosya adını/uzantıyı ayarlayın.
(Başa dön)(Sonraki uyarı)
>>>>>

alt_metin

Bu bileşenleri daha ayrıntılı olarak inceleyelim, böylece bir UTXO'yu taşımanın ne kadara mal olabileceği ve dolayısıyla toz eşiklerinin nasıl görünebileceği hakkında bir fikir oluşturmaya başlayabiliriz.

İşlem verilerine dalma

Belirli bir işleme ilişkin veri miktarı sabittir ancak veri miktarı bir işlemden diğerine değişebilir. Veri hacmine katkıda bulunan başlıca faktörler işlem girişlerinin sayısı, işlem çıkışlarının sayısı ve ilgili adres türleridir . Taproot'un daha fazla benimsendiğini görene kadar, çoklu imza kullanmak işlem verilerini de artırabilir ve çoklu imza yeter sayısı da önemlidir (2/3, 3/5'ten daha az veridir). Basitlik adına bu yazıda esas olarak singlesig adreslerine odaklanacağız.

Taşınan her UTXO, bir işlem girişi görevi görecek ve bir işleme 57,5 vB ila 148 vB değerinde veri ekleyecektir. Ek olarak, tüm işlemler 10 vB veya 10,5 vB "ek yük" içerir ve 43 vB'ye 31 vB daha ekleyen en az bir çıktıya ihtiyaç duyar. Bu sayıların nereden geldiğini daha derinlemesine incelemek istiyorsanız, Bitcoin Optech'in üzerinde çalışabileceğiniz harika bir ücretsiz kaynağı var.

Toplamda, tek bir UTXO'yu yeni bir adrese taşımak için gereken verilerin toplamı 99 vB ila 202,5 vB aralığına kadar çıkmalıdır. Aynı işlem içinde birden fazla UTXO birlikte taşınırsa bu, verimliliği artırabilir ve UTXO başına toplam veriyi azaltabilir, çünkü genel gider ve çıktı verileri için birkaç işlem boyunca birden çok kez ödeme yapmak yerine yalnızca bir kez ödeme yapmanız gerekir.

Muhafazakar, yuvarlak sayılar kullanmak (ve bu makalenin ilerleyen kısımlarında daha alakalı hale gelecek olan ikinci bir değişiklik çıktısına izin vermek) adına, bir UTXO'yu taşımak için gereken veri miktarını temsil etmek üzere 250 vB'yi seçmek makul olacaktır. 2/3 çoklu imza kullanıyorsanız bunun yerine 400 vB'yi düşünün.

Artık işlem verileri için üzerinde çalışacağımız bir sayı olduğuna göre, maliyet hesaplamamızdaki diğer faktör olan ücret oranını tartışmaya geçebiliriz.

Düşük ücret oranları ve gerçek toz

Ücret oranı, gönderenin, işleminin aciliyeti ve Bitcoin'in sınırlı blok alanından yararlanmaya yönelik mevcut pazar talebi gibi faktörleri göz önünde bulundurduktan sonra seçtiği bir değişkendir.

Bitcoin'in 14 yıllık tarihi boyunca, işlem ücreti piyasasında talepte ani artışlar görüldü ve bu talep sonunda sakinleşerek düşük ücret koşullarına geri döndü. Örneğin, Temmuz 2021'den Şubat 2023'e kadar işlenmeyi bekleyen işlemlerin (bellek havuzu da denir) birikmiş listesi genellikle tamamen temizlendi. Bu, kullanıcıların, etkin minimum 1 sat/vB gibi düşük bir ücret oranı seçseler bile, genellikle bir sonraki blokta işlemleri gerçekleştirebilecekleri anlamına geliyordu.

Düşük talepli bir ücret ortamını temsil etmek için 1 sat/vB kullanırsak ve daha önceki 250 vB sayısını da alırsak, bu ortamda bir UTXO'yu taşımanın yaklaşık, ihtiyatlı maliyetini hesaplamak için bunları bir araya getirebiliriz: 250 sat . Değeri 250 satoshi'den küçük olan herhangi bir UTXO, toz olarak kabul edilebilir ve onu tutan kişi için çoğunlukla işe yaramaz.

Bu, benim "gerçek toz" eşiği dediğim şeyi veya UTXO'nun hiçbir zaman kârlı bir şekilde harcanma fırsatının olmadığı eşiği açıklıyor çünkü 1 sat/vB'den daha düşük bir seçim ücreti oranı gerçekçi olarak gerçekleştirilemiyor. Neyse ki çoğu bitcoin yazılımı, 546 sats'lık bir alt sınır uygulayarak kullanıcıları bu kadar küçük UTXO'lar gönderip almaktan koruyor. Bu aynı zamanda spam gönderenlerin nispeten zararsız "toz saldırıları " gerçekleştirmesini de daha pahalı hale getirir.

Daha yüksek ücret oranları ve çalışma tozu

Hızlı bir şekilde Bitcoin göndermek için piyasa talebinde bir artış olduğunda, birisinin işlemlerinin bir sonraki bloğa aktarılması için ödemesi gereken ücret oranı da artar. Bloklar ortalama olarak her on dakikada bir çıkarılır ve her blok yalnızca 1.000.000 vB'ye kadar tutabilir. Bu sınırlamalar, bitcoin'in merkezi olmayan bir şekilde tutulmasına yardımcı olmak için kasıtlı olarak mevcuttur. Sonuç olarak, kullanıcılar blokta yer kazanmak için birbirlerinden daha yüksek teklif vermeye çalışıyorlar.

Ücret oranları hızlı bir şekilde yükselip düşebilir, ancak aynı zamanda belirli süreler boyunca yüksek kalabilir. UTXO'nuz varsa ve harcamak istiyorsanız 1 sat/vB'den daha yüksek, belki de çok daha yüksek bir ücret oranı seçmeniz gerekebilir. Bunu yapmak işlem ücretini artıracak ve aynı zamanda benim "operasyon tozu" eşiği diye adlandırdığım eşiği de artıracaktır. Operasyonel toz, artan ücret oranları nedeniyle toza dönüşen ancak ücret oranlarının düşmesi durumunda potansiyel olarak toz statüsünü kaybedebilen bir UTXO'yu ifade eder. Farklı ücret oranları arasındaki yaklaşık operasyonel toz eşik değerlerine bir göz atalım:

Gördüğünüz gibi daha yüksek ücret oranlarında operasyonel toz, çok daha ciddi değerlere sahip UTXO’ları da içermeye başlıyor. Çoğu kişi, daha önce bahsedilen küçük değerlere sahip UTXO'ları kasıtlı olarak tutmasa da, uydu istifleyicilerin 25k ila 100k sato aralığında bazı UTXO'lara sahip olması alışılmadık bir durum değildir. Ancak, bu büyüklükteki UTXO'ların çalışır durumda toz durumuna ulaştığı (veya ulaşmaya yaklaştığı) bir hafta veya daha uzun süren birkaç dönem olmuştur. Örnekler Mayıs 2017, Aralık 2017, Ocak 2018, Nisan 2021 ve Mayıs 2023 arasında bulunabilir.

Ücret koruması tozun ötesine geçiyor

Çeşitli ücret ortamlarındaki operasyonel toz eşiklerini anlamak harika bir başlangıçtır ancak bitcoin servetinizi işlem ücretlerinden yeterince korumak için daha fazla bilgiye ihtiyaç vardır. Sonuçta, toz eşikleri bize yalnızca bir UTXO'yu taşıma ücretinin UTXO'nun değerinin %100'üyle aynı olduğunu gösterir. Bir UTXO'yu taşıma ücreti değerinin %90'ı ise teknik olarak toz değil ama kesinlikle kaçınılması gereken bir durumdur. Geri kalanı ücretler tarafından tüketildiği için hiç kimse UTXO'sunun satın alma gücünün nominal değerinin yalnızca %10'u olmasını istemez.

Çoğu insan bitcoinlerini harcamak için %90'lık bir ücret ödemeye zorlandığında üzülmekle kalmayacak, aynı zamanda çoğumuz muhtemelen %50'lik bir ücretten de oldukça rahatsız olacaktır. Veya %20'lik bir ücret bile. Aslında pek çok kişi muhtemelen sadece küçük bir yüzdeyi makul bulacaktır.

Hangi ücret yüzdesini ödemekten kaçınmak istediğinize dair bir fikriniz varsa, çeşitli ücret ortamlarında istediğiniz korumayı elde etmek için ihtiyaç duyacağınız minimum UTXO değerini hesaplayabilirsiniz. Aşağıdaki grafikte bazı örnekler gösterilmektedir.

Bitcoin'inizi 100 sat/vB ortamında taşıma ihtiyacından endişeleniyorsanız ve işlem ücretlerinde %5 ödemek zorunda kalmaktan kaçınmak istiyorsanız stratejiniz, bitcoin'inizin çoğunu UTXO'larda bir değerle tutmak olmalıdır. 500.000 satoshi'nin üzerinde.

Elbette bunun yerine 200 sat/vB ortamıyla ilgileniyorsanız, hedef UTXO değeriniz iki katına çıkarak 1M sat'a (0,01 BTC) ulaşacaktır. Veya 100 sat/vB ortamına dönersek aynı sonuca ulaşabiliriz, ancak ücret korumanızı %5'ten %2,5'e yükseltmek istiyorsunuz. Bu sayıları ihtiyaçlarınıza göre ayarlayabilirsiniz!

Aynı verilere bakmanın başka bir yolu da belirli UTXO boyutlarını ve farklı ücret oranlarında size ne düzeyde ücret koruması sağladıklarını incelemektir:

Lütfen Taproot öncesi çoklu imza için daha yüksek değerlerin dikkate alınması gerektiğini unutmayın.

Bitcoin benimsenmesinin geleceğine hazırlanıyoruz

Gelecekte Bitcoin ücret oranı ortamlarının nasıl görüneceğini kimse kesin olarak bilmiyor. Küresel nüfusun yalnızca küçük bir kısmı Bitcoin'i ciddi bir kapasitede kullanmaya başladı, bu da blok alanına olan talebin artacak çok fazla alana sahip olduğunu gösteriyor. Bu kesinlikle önümüzdeki yıllarda ücretlerin çok daha yüksek olmasına neden olabilir.

Öte yandan, ücretler arttığında, özellikle piyasanın dışında fiyatlandırılan daha küçük UTXO'lar için, genellikle Bitcoin'i taşıma talebinde bir düşüş olmasını bekleyebiliriz. Bu bir denge etkisi yaratmalı ve UTXO sahiplerinin çoğunluğu için ücret oranlarının asla kalıcı olarak "çok yüksek" olmayacağına dair bir miktar güven sağlamalıdır.

Ek olarak, Bitcoin'in üzerine yerleştirilen Lightning Network gibi teknolojiler, insanların Bitcoin'i blockchain dışında kullanmasına yardımcı oluyor. Bu, daha hızlı ve daha ucuz ödemelere olanak tanır ve böylece zincir içi işlemlere olan talebi de azaltır. Talep azaldığında ücret oranları aşağıya doğru çekilir.

UTXO'larınızı yönetmeye gelince, birkaç kişi Bitcoin'inizin çoğunu en az 1 milyon satoshi değerinde UTXO'larda tutmaya çalışan basit bir temel kural önerdi. Bu mantıksız bir öneri değil ancak bazı spekülasyonlar ve aşırı basitleştirmeler içeriyor. Bu makaleyi okuduktan sonra, bu temel kuralı mı kullanmak istediğinize yoksa UTXO boyutlarınızı tercihlerinize ve tahminlerinize göre özelleştirmek mi istediğinize karar verecek donanıma sahipsiniz.

Bitcoin'inizin önemli bir kısmını istediğinizden daha küçük UTXO'larda tutuyorsanız, bunları daha az sayıda, daha büyük UTXO'larda birleştirmeyi düşünebilirsiniz. Bu konuyu ayrıntılı olarak ele alan başka bir makalemiz var.

UTXO'lar lüks bir ürün haline gelebilir mi?

UTXO başına 1 milyon sats şeklindeki popüler öneriyle çalışırsak, bitcoin başına 30 bin dolarlık bir fiyatla bir UTXO'nun maliyeti 300 dolardır. 2021'deki piyasa döngüsünün en yüksek seviyelerinde, bu büyüklükte bir UTXO'nun maliyeti yaklaşık 700 dolardı. Bitcoin fiyatının geçmişte olduğu gibi hızla yükselebileceğine inanırsak, o zaman 1M sat UTXO'nun nasıl birdenbire binlerce dolara mal olabileceğini görmek zor değil.

Eğer bu gerçekleşirse, gelişmiş ülkelerdeki orta sınıf nüfusların bile, Bitcoin'i kendi gözetiminde, zincirli cüzdanlarda tutmanın geleneksel yöntemlerini karşılayamayacağı anlamına gelebilir. Bu fikir, sağlam ikinci katman uygulamalarının ve belki de güveni en aza indirilmiş saklama alternatiflerinin aciliyetini vurgulamalıdır.

UTXO sahibi kişiler için böyle bir pozisyon lüks ve ayrıcalık haline gelebilir. UTXO'larınızı ciddiye almanın ve onları dikkatli bir şekilde yönetmenin önemli olduğu ortaya çıkabilir. Unchained gibi işbirliğine dayalı bir saklama ortağı kullanıyorsanız talep üzerine uzmanlara erişim sağlayarak UTXO yönetim stratejileriniz üzerinde düşünmenize yardımcı olabilirsiniz. Size özel hesap yönetimi sunan özel müşteri deneyimimiz olan Zincirsiz İmza hakkında daha fazla bilgi edinin.

Gelecekteki blog makalelerinden haberdar olmak için kaydolun.

Yasal Uyarı:

  1. Bu makale [zincirsiz] adresinden yeniden basılmıştır. Tüm telif hakları orijinal yazara [Tom Honzik] aittir. Bu yeniden basıma itirazlarınız varsa lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin; onlar konuyu hemen halledeceklerdir.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve görüşler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Aksi belirtilmedikçe tercüme edilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.
Comece agora
Inscreva-se e ganhe um cupom de
$100
!