Hyperledger Protokolü nedir?

İleri SeviyeAug 25, 2024
Hyperledger, Linux Vakfı tarafından barındırılan, işletme sınıfı blok zinciri çözümleri için çerçeveler, araçlar ve kütüphaneler geliştirmeye odaklanan açık kaynaklı bir işbirliği projesidir.
Hyperledger Protokolü nedir?

Hyperledger, izinli, kurumsal düzeyde blok zinciri dağıtımları için tasarlanmış bir dizi stabil çerçeve, araç ve kütüphane oluşturmak için adanmış açık kaynak topluluğudur. Finans, bankacılık, Nesnelerin İnterneti, tedarik zincirleri, imalat ve teknolojinin önde gelen üyesi kuruluşlarından oluşan küresel bir ortaklıktır. Hyperledger Fabric, Cello, Besu ve Caliper, sayısız alt projeler arasındadır.

Hyberledger Protokolü nedir?

Hyperledger, çeşitli endüstriler için açık kaynaklı blok zincirleri ve ilgili uygulamalar oluşturmak için gerekli çerçeve, standartlar, yönergeler ve araçları sağlayan küresel bir kurumsal blok zinciri girişimidir. Hyperledger, yüksek performanslı blok zincirleri ve dağıtılmış defter tabanlı teknoloji çerçevelerini geliştiren küresel bir işbirliğidir. Hyperledger, blok zinciri teknolojisine dayalı dağıtılmış defterlerin oluşturulmasını kolaylaştırmak üzere geliştirilmiştir. İzin verilen blok zinciri platformlarında geniş bir seçenek bulunmaktadır.

Hyperledger'ın girişimleri çeşitli kurumsal hazır, izinli blockchain platformlarını ve tak-çalıştır seçeneklerini kapsar. Hyperledger Vakfı bu girişimleri destekler, sürdürür ve barındırır. 2016 yılında Linux Vakfı tarafından kurulduğundan bu yana, Hyperledger projesi IBM, Intel, Samsung, Microsoft, Visa, American Express gibi çeşitli organizasyonlardan katkılar almıştır ve Blockforce gibi blockchain girişimlerini içerir.

Hyperledger platformu, kurumsal operasyonların özel gereksinimlerine uygun olarak tasarlanmış blockchain hizmetlerinin geliştirilmesini sağlar. Hyperledger, diğer blockchain tabanlı yazılım geliştirme platformlarının sahip olmadığı kişiselleştirilebilir ve güvenli bir blockchain ağı kurma avantajına sahiptir.

Bu katmanlar, hyperledger tabanlı teknoloji tarafından kullanılır:

  • Bir uzlaşma katmanı, bir bloktaki işlemlerin sırasını belirler ve doğruluğunu doğrular.
  • Yetki veren ve işlem isteklerini işleyen akıllı sözleşme katmanı
  • Eşten-eşe (P2P) mesajlarının taşınmasını denetleyen bir iletişim katmanı.
  • Diğer uygulamaların blok zinciri ile iletişim kurmasını sağlayan bir API.
  • Kimlik yönetimi hizmetleri, kullanıcıların ve sistemlerin kimliklerini doğrulamaktan sorumludur.

Hyperledger Protokolünün Arka Planı

The Linux Foundation, Kaliforniya'nın San Francisco kentinde bulunan, Aralık 2015'te Hyperledger girişimini başlattı. 30 üye firmayla başladı ve o zamandan beri yaklaşık 140 üye şirkete genişledi.

Brian Behlendorf, icra direktörü olarak atandı. Behlendorf, Hyperledger girişiminin kendi kripto parasını asla geliştirmeyeceğini açıkladı. 2016 yılında, proje ayrıca kod tabanı ve diğer temel öğe teknolojilerin kuluçkada bulunması için önerilerin kabul edilmesini başlattı. Hyperledger Fabric ve libconsensus, kabul edilen ilk blok zinciri çerçeve kod tabanlarından ikisiydi. Intel'in dağıtılmış defteri Sawtooth daha sonra kuluçkaya alındı.

Üretim için hazır Sawtooth 1.0, 2018 yılında kuruldu. Uzun vadeli destekli bir Hyperledger Fabric sürümü 2019 yılında tanıtıldı. Daniela Barbosa, 2021 yılı Ekim ayında yürütme direktörü olarak Behlendorf'un yerine geçti. Aynı ay içerisinde Hyperledger, kuruluş ile bireysel Hyperledger girişimleri arasında daha belirgin bir ayrım oluşturmak için Hyperledger Vakfı olarak yeniden markalandı.

Hyperledger Protokolü nasıl çalışır?

Hyperledger, açık kaynaklı Linux'a benzer şekilde bir ağ, bilgisayar, dizüstü bilgisayar veya diğer cihazlarda çalışan bir işletim sistemidir. Kullanıcıların tercihlerini ihtiyaçlarına göre belirlemelerine olanak tanıyan Linux'la karşılaştırılabilir. Bu nedenle, mevcut Hyperledger projelerinden birini kullanarak özel amaçlar için özel olarak tasarlanmış işletim sistemleri olan bir sistem inşa edilebilir. Bu sistem, kullanıcının çeşitli gereksinimlerini karşılamak için çeşitli modüllerle donatılabilir.

Hyperledger, çeşitli dağıtılmış defter çerçeveleri ve kütüphaneler için merkezi bir merkez olarak işlev görür. Hyperledger Greenhouse, Hyperledger'ı oluşturan çerçeveler ve araçları içeren, geliştiricilerin işletme blok zinciri girişimleri oluşturmak için kullandığı bir yapıdır. Ağ katılımcıları hepsi tanıdık ve uzlaşma süreçlerine katılabilir. Hyperledger, bir uygulamanın bir sözleşme gereksinimini başlatmasına izin veren bir şekilde çalışır. Bu, aşağıdaki örnek ile anlaşılabilir:

Peer A, anlaşılan ürünü bir Hyperledger tabanlı ağ üzerinden Peer B'ye gönderirse, Peer B ağ adresini belirlemek için uygulamaya danışır. Uygulama, üyelik hizmetini sorgular ve Peer B üyeliğini doğrular.

Ardından Hyperledger, anlaşma ile ilişkili işlem için iki eş arasında doğrudan bir bağlantı kuracak. Sonuç, doğrulama için her iki taraf için de aynı olmalıdır. Ardından konsensüs bulutu, doğrulama ve sıralama için sonucu alır. Doğrulama yapıldıktan sonra ürün Eş B'ye teslim edilir ve işlem defterde kaydedilir.

Bu, işleme doğrudan bağlı olan eşlerin bağlı olduğu ve defterlerinin sadece anlaşmayla ilgili olarak güncellenecek olanı olduğu şeklinde ifade edilebilir. Kesin ve gerekli bilgi miktarı, işlemde yardımcı olan üçüncü taraflara sadece ağın düzenlemeleri yoluyla açıklanacaktır.

Hyperledger Akranlarının Görevleri

Hyperledger ağındaki eşler, iki çalışma zamanında üç ayrı role bölünür. Bu ağdaki bu benzersiz özellik, önemli değişikliklerle sonuçlanan yüksek derecede kişiselleştirme sağlar. Üç akran sorumluluğu aşağıdaki gibidir:

  • Committer:Doğrulanmış işlemleri ilgili deftere ekler. İşlem, consenter tarafından geri döndürüldükten sonra sadece belirlenen deftere eklenir.
  • Endorser:Endorser düğümler, ağlarında benzersiz işlemleri simüle etmek ve belirsiz ve güvenilmez işlemleri önlemekle sorumludur. Tüm endorserlar committer olarak hizmet verirken, committerlar ağ kısıtlamalarına bağlı olarak endorser olabilir veya olmayabilir.
  • Consenter:Sorumlulukları, işlemi doğrulamak isteyen bağlı akranlar tarafından üretilen sonuçları doğrulamaktır. Taahhüt edenler ve onaylayıcılar gibi aynı çalışma zamanında çalışanların aksine, sorumlulukları özeldir ve ayrı çalışma zamanları gerektirir. Görevleri işlemin hangi deftere taahhüt edileceğini belirlemektir.

Hyperledger Protokolünün Avantajları

Güvenlik

Hyperledger güvenliği önceliklendirir, şifreleme, kimlik yönetimi ve erişim kontrolü sunar. Bu, yüksek düzeyde güvenlik gerektiren kurumsal uygulamalar için ideal bir seçim yapar.

Esneklik

Hyperledger, geliştiricilerin platformu özelleştirmelerine ve gereksinimlerini karşılamalarına olanak tanıyan yüksek bir modülerlik ve esneklik sunar.

Ölçeklenebilirlik

Hyperledger, büyük ölçekli çalışan ve saniyede binlerce işlemi işleyebilen kurumsal uygulamalara uygun olarak tasarlanmıştır.

Etkileşimli Çalışabilirlik

Hyperledger, diğer sistemler ve uygulamalarla entegrasyonu kolaylaştıran blok zinciri uygulamaları geliştirmek için birleşik bir platform sunar.

Gizlilik

Hyperledger, yalnızca yetkili kuruluşların ağın verilerine erişebildiği özel, izinli blok zinciri ağları kurmayı sağlar.

Hyperledger Protokolünün Dezavantajları

Karmaşıklık

Hyperledger, özellikle blok zincir teknolojisine yeni olan kuruluşlar için kurulum ve işletme açısından zorlayıcı olabilir. Bu, önemli teknik yeterlilik ve kaynak gerektirebilir.

Merkezileşme

Hyperledger, yetkilendirilmiş tarafların yalnızca ağa katılabildiği bir izinli blok zinciri platformudur. Bu, sınırlı merkeziyetsizleşmeye neden olur. Bu, güvenliği ve gizliliği artırabilirken, ağın kamusal blok zinciri platformlarından daha az merkeziyetsiz olduğunu ima eder.

Kısıtlı Akıllı Sözleşme Yeteneği

Hyperledger, diğer blockchain platformlarıyla karşılaştırıldığında sınırlı akıllı sözleşme yetenekleri sunar. Bu belirli uygulamalar için yeterli olabilir ancak daha sofistike akıllı sözleşme yeteneklerine ihtiyaç duyan kuruluşlar için zararlı olabilir.

Hyperledger Projeleri

Hyperledger, birçok proje ve araç sunmaktadır. Hyperledger Fabric ve Sawtooth, Hyperledger'ın bir parçası olan iki dikkate değer çerçeve veya proje olmasına rağmen, birçok proje bulunmaktadır.

Hyperledger Fabrics

Hyperledger Fabric, işletme kullanımı için özel olarak geliştirilmiş, açık kaynaklı, izinli bir dağıtık defter teknolojisi (DLT) platformudur. Diğer önemli dağıtık defter veya blok zinciri platformlarından ayıran benzersiz özellikler sunar.

Fabric, Java, Go ve Node.js gibi genel amaçlı programlama dilleriyle yazılan akıllı sözleşmelerin sınırlı alan özgü diller (DSL) yerine kullanılmasını sağlayan bir dağıtık defter platformudur. Fabric platformu, kullanıcıların birbirini karşılıklı olarak bildiği, bireylerin anonim olduğu ve dolayısıyla tam olarak güvenilir olmadığı halka açık izinsiz bir ağın aksine izinli bir ağdır.

Hyperledger Fabric Model

Hyperledger Fabric, işletmeler için kapsamlı ve uyarlanabilir bir blok zinciri çözümü olma taahhüdünü etkili bir şekilde yerine getiren temel tasarım unsurlarını içerir. Kapsanan öğeler:

  • Varlıklar:Hyperledger Fabric'te varlıklar, bir dizi anahtar-değer çifti olarak tasvir edilir ve durumlarındaki herhangi bir değişiklik, bir kanal defterinde işlem olarak belgelenir. Varlıklar hem ikili hem de JSON formatında ifade edilebilir.
  • Chaincode:Chaincode, bir veya daha fazla varlık tanımlayan ve bu varlıkları işlemler aracılığıyla değiştirmek için talimatlar sağlayan yazılıma atıfta bulunur. Chaincode'nun yürütülmesi, işlem sıralamasından ayrılmış olup farklı düğümler arasında güven ve doğrulama ihtiyacını azaltır. Bu yaklaşım, ağ ölçeklenebilirliğini ve performansını artırır.
  • Defter:Defter, bloklarda değiştirilemez ve sıralı bir kaydı depolayan bir blok zincirinden oluşur. Ayrıca, kumaşın mevcut durumunu takip eden bir durum veritabanını da içerir. Her kanalın bir defteri vardır. Değiştirilemez ve toplu olarak erişilebilir kayıt, her kanal için tüm işlem kayıtlarını depolar ve etkili denetim ve anlaşmazlıkları çözmek için SQL'ye benzer bir sorgu işlevini içerir.
  • Gizlilik:Gizlilik, rakip işletmeler ve düzenlenen sektörler arasında varlık takası yapan bir ağda gizli işlemleri kolaylaştıran kanallar ve özel veri toplama kullanılarak sağlanır.
  • Güvenlik ve Üyelik Hizmetleri:İzinli üyelik, katılımcıların yetkili düzenleyicilerin ve denetçilerin tüm işlemleri belirleyebileceğini ve izleyebileceğini bildiği güvenilir bir blockchain ağı kurulmasını sağlar.
  • Konsensus Mekanizması:Konsensüs mekanizması, kuruluşun gereken uyarlanabilirlik ve genişleyebilirlik için farklı bir yöntem sunar.

Hyperledger Testere Dişi

Hyperledger Sawtooth, Intel tarafından tanıtılan ve izinli ve modüler özelliklerle çalışan bir blok zinciri platformudur. Hyperledger Sawtooth, çekirdek sistemi uygulama alanından ayıran çok yönlü ve modüler bir mimariye sahiptir. Bu, akıllı sözleşmelerin, çekirdek sistemin altında yatan tasarım bilgisine ihtiyaç duymadan uygulamalar için iş kurallarını tanımlamasına olanak tanır. Hyperledger Sawtooth, Pratik Bizans Hata Toleransı (PBFT) ve Geçen Süre Kanıtı (PoET) gibi bir dizi farklılığa sahip bir dizi farklılığa sahiptir. Özellikle çok yönlü ve ölçeklenebilir olması amaçlanmıştır.

Sawtooth, hem izin verilen hem de izin verilmeyen dağıtımları kolaylaştırabilir. Yeni bir fikir birliği mekanizması olan Geçen Zamanın Kanıtı (PoET) entegre edilmiştir. PoET, düşük kaynak kullanımı gerektirirken birçok dağılmış doğrulayıcıyı etkin bir şekilde işbirliği yapmaya tasarlanmıştır. İşlem iş mantığı, fikir birliği katmanından ayrılmış ve işlem ailelerine, kısıtlı veya kısıtlama olmayan anlamsal yapıya sahip olabilen şekilde düzenlenmiştir.

Hyperledger Sawtooth Özellikleri

Bir testerenin özellikleri şunları içerir:

  • Dinamik Konsens
  • İşlem Aileleri
  • Geçen Sürenin Kanıtı (belirli bir konsensüs yöntemi)
  • Paralel İşlem Yürütme (ayrı zincirlerin oluşumunu sağlayarak)
  • Özel İşlemler
  • Ethereum akıllı sözleşmelerinin yürütülmesi

Ayrıca Python, Go, JavaScript, Rust, Java ve C++ için erişilebilir yazılım geliştirme kitleri (SDK'ler) mevcuttur. Sawtooth, izin verilen ve adapte edilebilir bir blok zinciri platformuna ihtiyaç duyan işletmelerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanmıştır.

Diğer Hyperledger Projeleri

Hyperledger Iroha

Hyperledger Iroha, önceden mevcut ağlarla sorunsuz entegrasyon için tasarlanmış bir blockchain platformudur. Ayrıca, dağıtılmış defter teknolojisine ihtiyaç duyan altyapı veya IoT projelerine entegre etmek için karmaşık olmayan ve çaba gerektirmeyen bir şekilde tasarlanmıştır.

Hyperledger Iroha, basit ve hassas mimarisi, modüler ve etki alanı odaklı C++ tasarımı, istemci uygulaması geliştirmeye odaklanması ve bir çökme durumunda hata toleransı sağlayan YAC adlı yeni bir konsensüs yönteminin uygulanması ile karakterize edilir. Finansal hizmetler, sağlık ve eğitim gibi sektörlerde kullanım alanı bulur.

Hyperledger Indy

Hyperledger Indy, merkezi olmayan kimlikleri uygulamak için tasarlanmış bir çerçevedir. Ürün, birçok bileşen, araç seti ve kütüphane içerir. Ayrıca, kendi kendine hükmetme kapsamaktadır, bu da kimlik ile ilgili tüm belgelerin güvenli bir şekilde depolanmasını gerektirir.

Hyperledger Besu

Hyperledger Besu, özel, izin verilen platformlarda ve Ethereum kamu ağı üzerinde kullanılabilen bir Ethereum kod tabanıdır. Sistem, Ethereum Sanal Makinesi (EVM), konsensüs yöntemleri, kullanıcı arayüzü API'leri ve izleme yeteneklerini içerir.

Hyperledger Cello

Hyperledger Cello, blok zinciri hizmetleri oluşturmak, sonlandırmak ve yönetmek için bir blok zinciri hizmeti aracı takımıdır. Blok zinciri için operasyonel bir kontrol paneli olarak çalışır, blok zincirlerinin kurulması, yönetilmesi ve kullanılmasının sürecini basitleştirir. Cello, bare metal, sanal makineler ve diğer konteyner platformları gibi altyapılarda blok zincirlerini verimli bir şekilde yönetmek ve işletmek için fonksiyonel bir arayüz sunar.

Hyperledger Bevel

Hyperledger Bevel, dağıtılmış defter teknolojisi (DLT) uygulamak için bir katalizatördür. Bevel, yeni kuruluşlarla DLT'nin kurulmasını, uygulanmasını ve entegre edilmesini kolaylaştırır.

Hyperledger Firefly

Hyperledger FireFly, işletmelerin güvenli Web3 uygulamaları oluşturmasına ve genişletmesine olanak tanıyan kapsamlı bir çerçeve sunan ilk açık kaynaklı süper düğümüdür. FireFly API, popüler zincirler ve protokoller üzerinde üretim için hazır uygulamaların geliştirilmesini sağlayarak dijital varlıklar, veri akışları ve blockchain işlemleri oluşturma sürecini hızlandırır.

Hyperledger Cacti

Hyperledger Cacti, farklı defterler arasında bağlantılar kurarak ve işlemleri kolaylaştırarak uyumluluk sağlamak için bir çerçevedir.

Hyperledger Solang

Solang, Rust ile yazılmış bir Solidity derleyicisidir. Arka uç olarak llvm kullanır ve Substrate ve Solana için Solidity'yi derleyebilir.

Hyperledger Koç

Hyperledger Aries, dijital kimlik bilgilerini oluşturmak, iletmek ve depolamak, merkezi olmayan anahtarları yönetmek için tasarlanmış bir araç koleksiyonudur.

Hyperledger Anoncreds

Hyperledger Anoncreds, herhangi bir belge defteri veya muhasebe sistemiyle bağımsız olarak doğrulanabilen bir sertifikadır.

Hyperledger Caliper

Hyperledger Caliper, bir blok zincir sisteminin performansını ve yeteneklerini değerlendirmek ve ölçmek için tasarlanmış bir araçtır. Bir kaliper, blok zinciri dağıtımlarının etkililiğini değerlendirmek için kullanılır.

Sonuç

Linux Vakfı içinde yer alan Hyperledger açık kaynaklı işbirliği girişimi, iş kullanımına uygun blok zinciri çerçeveleri ve teknolojileri geliştirmeye adanmıştır. İşletmeler, çeşitli uygulamalar için gizli, izinli blok zinciri ağları kurabilir. Hyperledger, tedarik zinciri yönetimi ve akıllı sözleşmelerdeki modüler ve uyarlanabilir çözümleriyle tanınmaktadır.

Yazar: Abhishek Rajbhar
Çevirmen: Piper
İnceleyen(ler): KOWEI、Matheus、Ashley
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.

Hyperledger Protokolü nedir?

İleri SeviyeAug 25, 2024
Hyperledger, Linux Vakfı tarafından barındırılan, işletme sınıfı blok zinciri çözümleri için çerçeveler, araçlar ve kütüphaneler geliştirmeye odaklanan açık kaynaklı bir işbirliği projesidir.
Hyperledger Protokolü nedir?

Hyperledger, izinli, kurumsal düzeyde blok zinciri dağıtımları için tasarlanmış bir dizi stabil çerçeve, araç ve kütüphane oluşturmak için adanmış açık kaynak topluluğudur. Finans, bankacılık, Nesnelerin İnterneti, tedarik zincirleri, imalat ve teknolojinin önde gelen üyesi kuruluşlarından oluşan küresel bir ortaklıktır. Hyperledger Fabric, Cello, Besu ve Caliper, sayısız alt projeler arasındadır.

Hyberledger Protokolü nedir?

Hyperledger, çeşitli endüstriler için açık kaynaklı blok zincirleri ve ilgili uygulamalar oluşturmak için gerekli çerçeve, standartlar, yönergeler ve araçları sağlayan küresel bir kurumsal blok zinciri girişimidir. Hyperledger, yüksek performanslı blok zincirleri ve dağıtılmış defter tabanlı teknoloji çerçevelerini geliştiren küresel bir işbirliğidir. Hyperledger, blok zinciri teknolojisine dayalı dağıtılmış defterlerin oluşturulmasını kolaylaştırmak üzere geliştirilmiştir. İzin verilen blok zinciri platformlarında geniş bir seçenek bulunmaktadır.

Hyperledger'ın girişimleri çeşitli kurumsal hazır, izinli blockchain platformlarını ve tak-çalıştır seçeneklerini kapsar. Hyperledger Vakfı bu girişimleri destekler, sürdürür ve barındırır. 2016 yılında Linux Vakfı tarafından kurulduğundan bu yana, Hyperledger projesi IBM, Intel, Samsung, Microsoft, Visa, American Express gibi çeşitli organizasyonlardan katkılar almıştır ve Blockforce gibi blockchain girişimlerini içerir.

Hyperledger platformu, kurumsal operasyonların özel gereksinimlerine uygun olarak tasarlanmış blockchain hizmetlerinin geliştirilmesini sağlar. Hyperledger, diğer blockchain tabanlı yazılım geliştirme platformlarının sahip olmadığı kişiselleştirilebilir ve güvenli bir blockchain ağı kurma avantajına sahiptir.

Bu katmanlar, hyperledger tabanlı teknoloji tarafından kullanılır:

  • Bir uzlaşma katmanı, bir bloktaki işlemlerin sırasını belirler ve doğruluğunu doğrular.
  • Yetki veren ve işlem isteklerini işleyen akıllı sözleşme katmanı
  • Eşten-eşe (P2P) mesajlarının taşınmasını denetleyen bir iletişim katmanı.
  • Diğer uygulamaların blok zinciri ile iletişim kurmasını sağlayan bir API.
  • Kimlik yönetimi hizmetleri, kullanıcıların ve sistemlerin kimliklerini doğrulamaktan sorumludur.

Hyperledger Protokolünün Arka Planı

The Linux Foundation, Kaliforniya'nın San Francisco kentinde bulunan, Aralık 2015'te Hyperledger girişimini başlattı. 30 üye firmayla başladı ve o zamandan beri yaklaşık 140 üye şirkete genişledi.

Brian Behlendorf, icra direktörü olarak atandı. Behlendorf, Hyperledger girişiminin kendi kripto parasını asla geliştirmeyeceğini açıkladı. 2016 yılında, proje ayrıca kod tabanı ve diğer temel öğe teknolojilerin kuluçkada bulunması için önerilerin kabul edilmesini başlattı. Hyperledger Fabric ve libconsensus, kabul edilen ilk blok zinciri çerçeve kod tabanlarından ikisiydi. Intel'in dağıtılmış defteri Sawtooth daha sonra kuluçkaya alındı.

Üretim için hazır Sawtooth 1.0, 2018 yılında kuruldu. Uzun vadeli destekli bir Hyperledger Fabric sürümü 2019 yılında tanıtıldı. Daniela Barbosa, 2021 yılı Ekim ayında yürütme direktörü olarak Behlendorf'un yerine geçti. Aynı ay içerisinde Hyperledger, kuruluş ile bireysel Hyperledger girişimleri arasında daha belirgin bir ayrım oluşturmak için Hyperledger Vakfı olarak yeniden markalandı.

Hyperledger Protokolü nasıl çalışır?

Hyperledger, açık kaynaklı Linux'a benzer şekilde bir ağ, bilgisayar, dizüstü bilgisayar veya diğer cihazlarda çalışan bir işletim sistemidir. Kullanıcıların tercihlerini ihtiyaçlarına göre belirlemelerine olanak tanıyan Linux'la karşılaştırılabilir. Bu nedenle, mevcut Hyperledger projelerinden birini kullanarak özel amaçlar için özel olarak tasarlanmış işletim sistemleri olan bir sistem inşa edilebilir. Bu sistem, kullanıcının çeşitli gereksinimlerini karşılamak için çeşitli modüllerle donatılabilir.

Hyperledger, çeşitli dağıtılmış defter çerçeveleri ve kütüphaneler için merkezi bir merkez olarak işlev görür. Hyperledger Greenhouse, Hyperledger'ı oluşturan çerçeveler ve araçları içeren, geliştiricilerin işletme blok zinciri girişimleri oluşturmak için kullandığı bir yapıdır. Ağ katılımcıları hepsi tanıdık ve uzlaşma süreçlerine katılabilir. Hyperledger, bir uygulamanın bir sözleşme gereksinimini başlatmasına izin veren bir şekilde çalışır. Bu, aşağıdaki örnek ile anlaşılabilir:

Peer A, anlaşılan ürünü bir Hyperledger tabanlı ağ üzerinden Peer B'ye gönderirse, Peer B ağ adresini belirlemek için uygulamaya danışır. Uygulama, üyelik hizmetini sorgular ve Peer B üyeliğini doğrular.

Ardından Hyperledger, anlaşma ile ilişkili işlem için iki eş arasında doğrudan bir bağlantı kuracak. Sonuç, doğrulama için her iki taraf için de aynı olmalıdır. Ardından konsensüs bulutu, doğrulama ve sıralama için sonucu alır. Doğrulama yapıldıktan sonra ürün Eş B'ye teslim edilir ve işlem defterde kaydedilir.

Bu, işleme doğrudan bağlı olan eşlerin bağlı olduğu ve defterlerinin sadece anlaşmayla ilgili olarak güncellenecek olanı olduğu şeklinde ifade edilebilir. Kesin ve gerekli bilgi miktarı, işlemde yardımcı olan üçüncü taraflara sadece ağın düzenlemeleri yoluyla açıklanacaktır.

Hyperledger Akranlarının Görevleri

Hyperledger ağındaki eşler, iki çalışma zamanında üç ayrı role bölünür. Bu ağdaki bu benzersiz özellik, önemli değişikliklerle sonuçlanan yüksek derecede kişiselleştirme sağlar. Üç akran sorumluluğu aşağıdaki gibidir:

  • Committer:Doğrulanmış işlemleri ilgili deftere ekler. İşlem, consenter tarafından geri döndürüldükten sonra sadece belirlenen deftere eklenir.
  • Endorser:Endorser düğümler, ağlarında benzersiz işlemleri simüle etmek ve belirsiz ve güvenilmez işlemleri önlemekle sorumludur. Tüm endorserlar committer olarak hizmet verirken, committerlar ağ kısıtlamalarına bağlı olarak endorser olabilir veya olmayabilir.
  • Consenter:Sorumlulukları, işlemi doğrulamak isteyen bağlı akranlar tarafından üretilen sonuçları doğrulamaktır. Taahhüt edenler ve onaylayıcılar gibi aynı çalışma zamanında çalışanların aksine, sorumlulukları özeldir ve ayrı çalışma zamanları gerektirir. Görevleri işlemin hangi deftere taahhüt edileceğini belirlemektir.

Hyperledger Protokolünün Avantajları

Güvenlik

Hyperledger güvenliği önceliklendirir, şifreleme, kimlik yönetimi ve erişim kontrolü sunar. Bu, yüksek düzeyde güvenlik gerektiren kurumsal uygulamalar için ideal bir seçim yapar.

Esneklik

Hyperledger, geliştiricilerin platformu özelleştirmelerine ve gereksinimlerini karşılamalarına olanak tanıyan yüksek bir modülerlik ve esneklik sunar.

Ölçeklenebilirlik

Hyperledger, büyük ölçekli çalışan ve saniyede binlerce işlemi işleyebilen kurumsal uygulamalara uygun olarak tasarlanmıştır.

Etkileşimli Çalışabilirlik

Hyperledger, diğer sistemler ve uygulamalarla entegrasyonu kolaylaştıran blok zinciri uygulamaları geliştirmek için birleşik bir platform sunar.

Gizlilik

Hyperledger, yalnızca yetkili kuruluşların ağın verilerine erişebildiği özel, izinli blok zinciri ağları kurmayı sağlar.

Hyperledger Protokolünün Dezavantajları

Karmaşıklık

Hyperledger, özellikle blok zincir teknolojisine yeni olan kuruluşlar için kurulum ve işletme açısından zorlayıcı olabilir. Bu, önemli teknik yeterlilik ve kaynak gerektirebilir.

Merkezileşme

Hyperledger, yetkilendirilmiş tarafların yalnızca ağa katılabildiği bir izinli blok zinciri platformudur. Bu, sınırlı merkeziyetsizleşmeye neden olur. Bu, güvenliği ve gizliliği artırabilirken, ağın kamusal blok zinciri platformlarından daha az merkeziyetsiz olduğunu ima eder.

Kısıtlı Akıllı Sözleşme Yeteneği

Hyperledger, diğer blockchain platformlarıyla karşılaştırıldığında sınırlı akıllı sözleşme yetenekleri sunar. Bu belirli uygulamalar için yeterli olabilir ancak daha sofistike akıllı sözleşme yeteneklerine ihtiyaç duyan kuruluşlar için zararlı olabilir.

Hyperledger Projeleri

Hyperledger, birçok proje ve araç sunmaktadır. Hyperledger Fabric ve Sawtooth, Hyperledger'ın bir parçası olan iki dikkate değer çerçeve veya proje olmasına rağmen, birçok proje bulunmaktadır.

Hyperledger Fabrics

Hyperledger Fabric, işletme kullanımı için özel olarak geliştirilmiş, açık kaynaklı, izinli bir dağıtık defter teknolojisi (DLT) platformudur. Diğer önemli dağıtık defter veya blok zinciri platformlarından ayıran benzersiz özellikler sunar.

Fabric, Java, Go ve Node.js gibi genel amaçlı programlama dilleriyle yazılan akıllı sözleşmelerin sınırlı alan özgü diller (DSL) yerine kullanılmasını sağlayan bir dağıtık defter platformudur. Fabric platformu, kullanıcıların birbirini karşılıklı olarak bildiği, bireylerin anonim olduğu ve dolayısıyla tam olarak güvenilir olmadığı halka açık izinsiz bir ağın aksine izinli bir ağdır.

Hyperledger Fabric Model

Hyperledger Fabric, işletmeler için kapsamlı ve uyarlanabilir bir blok zinciri çözümü olma taahhüdünü etkili bir şekilde yerine getiren temel tasarım unsurlarını içerir. Kapsanan öğeler:

  • Varlıklar:Hyperledger Fabric'te varlıklar, bir dizi anahtar-değer çifti olarak tasvir edilir ve durumlarındaki herhangi bir değişiklik, bir kanal defterinde işlem olarak belgelenir. Varlıklar hem ikili hem de JSON formatında ifade edilebilir.
  • Chaincode:Chaincode, bir veya daha fazla varlık tanımlayan ve bu varlıkları işlemler aracılığıyla değiştirmek için talimatlar sağlayan yazılıma atıfta bulunur. Chaincode'nun yürütülmesi, işlem sıralamasından ayrılmış olup farklı düğümler arasında güven ve doğrulama ihtiyacını azaltır. Bu yaklaşım, ağ ölçeklenebilirliğini ve performansını artırır.
  • Defter:Defter, bloklarda değiştirilemez ve sıralı bir kaydı depolayan bir blok zincirinden oluşur. Ayrıca, kumaşın mevcut durumunu takip eden bir durum veritabanını da içerir. Her kanalın bir defteri vardır. Değiştirilemez ve toplu olarak erişilebilir kayıt, her kanal için tüm işlem kayıtlarını depolar ve etkili denetim ve anlaşmazlıkları çözmek için SQL'ye benzer bir sorgu işlevini içerir.
  • Gizlilik:Gizlilik, rakip işletmeler ve düzenlenen sektörler arasında varlık takası yapan bir ağda gizli işlemleri kolaylaştıran kanallar ve özel veri toplama kullanılarak sağlanır.
  • Güvenlik ve Üyelik Hizmetleri:İzinli üyelik, katılımcıların yetkili düzenleyicilerin ve denetçilerin tüm işlemleri belirleyebileceğini ve izleyebileceğini bildiği güvenilir bir blockchain ağı kurulmasını sağlar.
  • Konsensus Mekanizması:Konsensüs mekanizması, kuruluşun gereken uyarlanabilirlik ve genişleyebilirlik için farklı bir yöntem sunar.

Hyperledger Testere Dişi

Hyperledger Sawtooth, Intel tarafından tanıtılan ve izinli ve modüler özelliklerle çalışan bir blok zinciri platformudur. Hyperledger Sawtooth, çekirdek sistemi uygulama alanından ayıran çok yönlü ve modüler bir mimariye sahiptir. Bu, akıllı sözleşmelerin, çekirdek sistemin altında yatan tasarım bilgisine ihtiyaç duymadan uygulamalar için iş kurallarını tanımlamasına olanak tanır. Hyperledger Sawtooth, Pratik Bizans Hata Toleransı (PBFT) ve Geçen Süre Kanıtı (PoET) gibi bir dizi farklılığa sahip bir dizi farklılığa sahiptir. Özellikle çok yönlü ve ölçeklenebilir olması amaçlanmıştır.

Sawtooth, hem izin verilen hem de izin verilmeyen dağıtımları kolaylaştırabilir. Yeni bir fikir birliği mekanizması olan Geçen Zamanın Kanıtı (PoET) entegre edilmiştir. PoET, düşük kaynak kullanımı gerektirirken birçok dağılmış doğrulayıcıyı etkin bir şekilde işbirliği yapmaya tasarlanmıştır. İşlem iş mantığı, fikir birliği katmanından ayrılmış ve işlem ailelerine, kısıtlı veya kısıtlama olmayan anlamsal yapıya sahip olabilen şekilde düzenlenmiştir.

Hyperledger Sawtooth Özellikleri

Bir testerenin özellikleri şunları içerir:

  • Dinamik Konsens
  • İşlem Aileleri
  • Geçen Sürenin Kanıtı (belirli bir konsensüs yöntemi)
  • Paralel İşlem Yürütme (ayrı zincirlerin oluşumunu sağlayarak)
  • Özel İşlemler
  • Ethereum akıllı sözleşmelerinin yürütülmesi

Ayrıca Python, Go, JavaScript, Rust, Java ve C++ için erişilebilir yazılım geliştirme kitleri (SDK'ler) mevcuttur. Sawtooth, izin verilen ve adapte edilebilir bir blok zinciri platformuna ihtiyaç duyan işletmelerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanmıştır.

Diğer Hyperledger Projeleri

Hyperledger Iroha

Hyperledger Iroha, önceden mevcut ağlarla sorunsuz entegrasyon için tasarlanmış bir blockchain platformudur. Ayrıca, dağıtılmış defter teknolojisine ihtiyaç duyan altyapı veya IoT projelerine entegre etmek için karmaşık olmayan ve çaba gerektirmeyen bir şekilde tasarlanmıştır.

Hyperledger Iroha, basit ve hassas mimarisi, modüler ve etki alanı odaklı C++ tasarımı, istemci uygulaması geliştirmeye odaklanması ve bir çökme durumunda hata toleransı sağlayan YAC adlı yeni bir konsensüs yönteminin uygulanması ile karakterize edilir. Finansal hizmetler, sağlık ve eğitim gibi sektörlerde kullanım alanı bulur.

Hyperledger Indy

Hyperledger Indy, merkezi olmayan kimlikleri uygulamak için tasarlanmış bir çerçevedir. Ürün, birçok bileşen, araç seti ve kütüphane içerir. Ayrıca, kendi kendine hükmetme kapsamaktadır, bu da kimlik ile ilgili tüm belgelerin güvenli bir şekilde depolanmasını gerektirir.

Hyperledger Besu

Hyperledger Besu, özel, izin verilen platformlarda ve Ethereum kamu ağı üzerinde kullanılabilen bir Ethereum kod tabanıdır. Sistem, Ethereum Sanal Makinesi (EVM), konsensüs yöntemleri, kullanıcı arayüzü API'leri ve izleme yeteneklerini içerir.

Hyperledger Cello

Hyperledger Cello, blok zinciri hizmetleri oluşturmak, sonlandırmak ve yönetmek için bir blok zinciri hizmeti aracı takımıdır. Blok zinciri için operasyonel bir kontrol paneli olarak çalışır, blok zincirlerinin kurulması, yönetilmesi ve kullanılmasının sürecini basitleştirir. Cello, bare metal, sanal makineler ve diğer konteyner platformları gibi altyapılarda blok zincirlerini verimli bir şekilde yönetmek ve işletmek için fonksiyonel bir arayüz sunar.

Hyperledger Bevel

Hyperledger Bevel, dağıtılmış defter teknolojisi (DLT) uygulamak için bir katalizatördür. Bevel, yeni kuruluşlarla DLT'nin kurulmasını, uygulanmasını ve entegre edilmesini kolaylaştırır.

Hyperledger Firefly

Hyperledger FireFly, işletmelerin güvenli Web3 uygulamaları oluşturmasına ve genişletmesine olanak tanıyan kapsamlı bir çerçeve sunan ilk açık kaynaklı süper düğümüdür. FireFly API, popüler zincirler ve protokoller üzerinde üretim için hazır uygulamaların geliştirilmesini sağlayarak dijital varlıklar, veri akışları ve blockchain işlemleri oluşturma sürecini hızlandırır.

Hyperledger Cacti

Hyperledger Cacti, farklı defterler arasında bağlantılar kurarak ve işlemleri kolaylaştırarak uyumluluk sağlamak için bir çerçevedir.

Hyperledger Solang

Solang, Rust ile yazılmış bir Solidity derleyicisidir. Arka uç olarak llvm kullanır ve Substrate ve Solana için Solidity'yi derleyebilir.

Hyperledger Koç

Hyperledger Aries, dijital kimlik bilgilerini oluşturmak, iletmek ve depolamak, merkezi olmayan anahtarları yönetmek için tasarlanmış bir araç koleksiyonudur.

Hyperledger Anoncreds

Hyperledger Anoncreds, herhangi bir belge defteri veya muhasebe sistemiyle bağımsız olarak doğrulanabilen bir sertifikadır.

Hyperledger Caliper

Hyperledger Caliper, bir blok zincir sisteminin performansını ve yeteneklerini değerlendirmek ve ölçmek için tasarlanmış bir araçtır. Bir kaliper, blok zinciri dağıtımlarının etkililiğini değerlendirmek için kullanılır.

Sonuç

Linux Vakfı içinde yer alan Hyperledger açık kaynaklı işbirliği girişimi, iş kullanımına uygun blok zinciri çerçeveleri ve teknolojileri geliştirmeye adanmıştır. İşletmeler, çeşitli uygulamalar için gizli, izinli blok zinciri ağları kurabilir. Hyperledger, tedarik zinciri yönetimi ve akıllı sözleşmelerdeki modüler ve uyarlanabilir çözümleriyle tanınmaktadır.

Yazar: Abhishek Rajbhar
Çevirmen: Piper
İnceleyen(ler): KOWEI、Matheus、Ashley
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!