"Meme" Devrimi: ABD'de Solana'yı Süpürmek

Yeni BaşlayanMar 18, 2024
"Bir meme aracılığıyla siyasetle ilgilenmeye başlamak," bu, Amerikan siyasetinin imgeler alanında eğlenceye dönüştüğü son on yılın bir yansımasıdır.
"Meme" Devrimi: ABD'de Solana'yı Süpürmek

Orijinal başlığı retweetledim: Amerika'nın "öldüren Matt "i Solana ile popülerleşiyor

Fark ettiniz mi? Geçtiğimiz hafta, Solana'daki memecoin telaşı, zkSync, Phantom, Messari'nin kurucusu Ryan Selkis ve diğerlerinin bile dikkatini çeken şaşırtıcı değer artışlarıyla popüler bir siyasi kültür fenomeni doğurdu. Siyasi figürlerden başlayarak eğlence, kültür, ticaret ve din alanlarına yayılmıştır. Bu memler genellikle sesli harflerle (a, e, i, o, u) oynayarak kelime oyunları ve İngilizce kelimelerin varyasyonlarını yaratıyor ve 15 yıl önceki "Meme" dönemindeki "Marslı dili "ni anımsatıyor. Sanatsal ifadelerinde uzun boyunları ve eğik başlarıyla kasıtlı olarak abartılı bir görsel etki yaratarak gençlik çılgınlığının özünü somutlaştırırlar.

Solana'da neredeyse her gün benzer tarzda memecoinler ortaya çıkmakta, hızla çoğalmakta ve çoğu zaman değerleri yüzlerce veya binlerce kat artmaktadır. Örnekler arasında olen mosk (Elon Musk), doland tremp (Donald Trump), jeo boden (Joe Biden), Killary Clenton (Hillary Clinton), JFK (Kennedy), berik obema (Barack Obama), whoren (Elizabeth Warren), Puten (Putin), keem (Kim Jong Un), gery gaysler (SEC Başkanı Gary Gensler) yer almaktadır, LEREY (BlackRock kurucusu Larry Fink), Benance (Binance), Chungpingzao (Changpeng Zhao), taylur ve TelorSwif (Taylor Swift), YEEZUS (Adidas Yeezy ayakkabıları), Kenye East (Kanye West), sidny zwine (Amerikalı aktris Sydney Sweeney), juses crust (İsa) ve daha fazlası. Bu meme temasının Solana'dan Ethereum'a kadar genişlemesi dikkat çekicidir.

Peki, bu memecoin'lerin kültürel ve sanatsal tarzı nereden geliyor ve neden uzlaşmaya dayalı bir kültürel fenomen haline geldi? Foresight News bugün bu kültürel fenomeni memetik, siyaset bilimi ve tarih perspektiflerinden inceleyecek.

Sha Ma Te ve İnternet Memesi

"Sha Ma Te" artık geri dönemeyeceğimiz bir dönemi temsil ediyor. Çin internetinin ortaçağ dönemi olan Tencent QQ'nun hakim olduğu dönemde, "Sha Ma Te", ana akım olmayan ve "Marslı" dili sayısız gencin kimliği ve sosyal ifadesiydi. Bunların "internet memleri "nin ilk biçimleri olduğunu ancak yıllar sonra fark ettim.

Merriam-Webster'a göre "meme "nin iki tanımı vardır: Birincisi eğlenceli bir şey, özellikle sosyal medyada geniş çapta yayılan komik bir resim veya video; diğeri ise bir kültür içinde kişiden kişiye yayılan bir fikir, davranış, stil veya kullanım anlamına gelir. Genellikle metin tabanlı imgeler olan günümüz sosyal medya memlerinden farklı olarak, "Sha Ma Te "nin dili ("Marslı" dili) ve saç stilleri internetin ilk dönemlerinde kolektif bir kimlik haline gelmiştir. Amerikalı dilbilimci Edward Sapir bir keresinde "Dilin arkasında bir şey vardır; dil kültürden ayrı var olamaz" demişti. "Sha Ma Te "nin ardındaki kültürel meme, muhtemelen gençlerin kent yoksulluğuna karşı kendileriyle alay etmelerini ve aile ile otoriteye karşı isyanlarını yansıtmaktadır.

Aslında "meme", ilk kez Oxford'lu zoolog Richard Dawkins tarafından "The Selfish Gene" (Bencil Gen) adlı eserde ortaya atılan kültürel evrim teorisine ait bir kavramdır. Neden kültürel evrim teorisi olarak kabul ediliyor? "Gen "in ne olduğuna bir bakalım. Dawkins, genlerin biyolojik evrimin temel birimleri olduğuna ve yaşamın ataları olarak "çoğalan genler "in çoğalmak ve yayılmak için "doğal seçilim, en uygun olanın hayatta kalması" gerektiğine inanıyordu.

Son yıllarda pek çok kişi "İnsanlığın özü bir fotokopi makinesidir" demiştir. Bu kulağa alaycı bir taklit ve intihal, yenilikten yoksunluk gibi gelebilir, ancak daha yakından incelediğinizde bunun doğru olduğunu göreceksiniz. Antik çağlardan günümüze kadar insan bilgisi çoğunlukla sözlü olarak nesilden nesile aktarılmıştır. Örneğin, akşam yemeğinde duyduğunuz bir hikaye, yarın arkadaşlarınızla sohbet konusu olabilir.

Bilgi ve kültürel miras süreci biyolojik evrim teorisine benzer: sadece en uygun olan hayatta kalır ve daha sonra geniş çapta yayılır. Bu, Darwin'in biyolojik evrim teorisini genişleten Dawkins'in "meme" tanımıdır. Memler, genler gibi, sadakat (değişkenlik), doğurganlık ve uzun ömürlülüğe sahiptir. Hatta "meme" ve "gen "in kulağa benzer geldiğini bile fark edebilirsiniz.

Evrimsel bir perspektiften bakıldığında, internet ve memler doğal bir uyum içindedir. İnternetin güçlü yayılma kabiliyeti nedeniyle, mekansal sınırlamaları aşarak memlere benzeri görülmemiş bir yayılma ve yayılma gücü sağlar. "En uygun" memler kalıcı olurken, diğerleri geçici oluyor.

Örneğin, din bir tür memetiktir; Yahudi soyundan gelen İslam, doktrinin yayılmasını, inananların genişlemesini ve Avrupa'da soydan gelenlerin korkulan şekilde çoğalmasını vurgular. Memetiği anlamak aslında Solana'yı geçici olarak etkisi altına alan siyasi memecoin fenomenini de açıklıyor.

"Siyaseti Önemsemek Bir Meme ile Başlar"

"Siyaseti önemsemek bir meme ile başlar" sözü, Amerikan siyasetinin imaj odaklı toplumda eğlence spektrumunun bir parçası haline geldiği son on yılı özetliyor.

Geçtiğimiz hafta 5 Mart'ta ABD, her iki partinin de potansiyel başkan adayları için kritik bir gösterge olan ve çoğu eyaletin seçimlerini ve parti gruplarını düzenlediği başkanlık önseçimlerinin yapıldığı dört yılda bir düzenlenen Süper Salı gününü yaşadı. Siyasi memecoinler alanında, 2024'te Cumhuriyetçi ve Demokrat partilerin en rekabetçi başkan adayları olan Donald Trump ve Joe Biden'ı temsil eden "tremp" ve "boden" ilk ortaya çıkanlar arasındaydı. 11 Mart itibariyle Trump Cumhuriyetçilerin önseçiminde 1075 oyla önde giderken henüz 1215 oy barajına ulaşamadı; Biden ise 1866 oyla Demokratların önseçiminde önde giderken yine 1969 oy barajının altında kaldı.

(Gerçek zamanlı izleme:Politic)

Neden siyasi figürlerin yer aldığı memecoinler görüyoruz? Bunun kökeni "Amerikan siyasetinin meme'leştirilmesinde" yatmaktadır (The New Yorker). Bu eğilim 2015-2016 yıllarına ve kripto-yerli PEPE'den önceki Pepe the Frog'a kadar uzanmaktadır. Matt Furie tarafından 2005 yılında "Boy's Club" adlı çizgi romanda yaratılan Pepe, 2008 yılında bir internet meme'i, 2014 yılında ise çeşitli tepki imgeleri haline geldi. Ancak 2015 yılından itibaren Pepe, Naziler, KKK ve beyaz üstünlükçüler gibi grupların Pepe'yi kullanmasıyla birlikte aşırı sağı sembolize etmeye başladı. 2016 ABD seçimleri sırasında Pepe memleri, ABD'de beyaz üstünlüğünü savunan, Trump'ı destekleyen ve göçmenlik ve çok kültürlülüğe karşı çıkan ana akım muhafazakâr bir hareket olan alt-right ile başkanlık yarışıyla ilişkilendirildi.

Ekim 2015'te Trump, siyasi duruşunu ifade etmek için Pepe'nin Trump olarak alt-sağ versiyonunu "You can't Stump the Trump" başlığıyla retweetledi.

Eylül ayı ortalarında, Pepe manşetlere çıkarken, Hillary Clinton Trump'ın destekçilerinin çoğunun "acınacak halde" olduğunu öne sürerek ırkçı ve cinsiyetçi imalarda bulundu. Trump'ın oğlu daha sonra Instagram'da bir "The Expendables" film afişi paylaşarak Pepe, Trump ve diğer muhafazakârları "acınası" olarak etiketledi.

Kısa bir süre sonra Clinton'ın ekibi "Donald Trump, Kurbağa Pepe ve Beyaz Üstünlükçüler: An Explanation" (şimdi silindi) başlıklı bir açıklama yayınlayarak "Pepe sandığınızdan daha kötü niyetli" iddiasında bulundu. Böylece Pepe, ABD'deki uzlaşmada beyaz üstünlüğünün bir sembolü haline geldi. 2020'de Biden Trump'ın karşısına çıktığında, 78 yaşındaki Biden muhafazakarlar tarafından "yaşlı", "ihtiyar", "yavaş" ve "zayıf" olarak tasvir edilerek, Trump'ın sadece dört yaş daha genç olmasına rağmen "Biden'ın başkan olarak hizmet etmek için çok yaşlı olduğu" izlenimi yaratıldı. Temel fark, Biden'ın "sakin siyaseti" savunan ılımlı beyazları temsil ederken, alternatif sağ dünya görüşünün ikili karşıtlıklarla dolu olmasıdır: siyah-beyaz, erkek-kadın, ırksal bölünmeler.

"The Crowd: A Study of the Popular Mind" (Kalabalık: Popüler Zihin Üzerine Bir Çalışma) adlı kitabında, gruplarda bilinçsiz bir şekilde ortaya çıkan durumun, öncelikle grup içindeki bireylerin kolayca metafizik ikili karşıtlıklara düşerek dünyayı basitleştirmelerinden kaynaklandığını belirtmektedir. İkili bilgisayarların üçlü bilgisayarların önüne geçmesinin nedeni budur, çünkü dünyayı ikili karşıtlıklarla anlamak daha basit ve daha etkilidir. İkili, aslında dünyanın bir parçasını oluşturmakta ve belirli olguları açıklamaktadır.

Dahası, sosyal medya çağında, net ve uç görüşlere sahip içeriklerin viral potansiyeli daha yüksektir. Seçim, internetin duygusal boşalım için bir alan sağlaması ve böylece kolayca yaygın internet memleri yaratması kadar önemli değil.

Pepe gibi memlerin ABD başkanlık seçimleriyle olan hikayesi bu şekilde doğdu. Bununla birlikte, memler esasen bir çizgi roman türüdür ve siyasi karikatürler 19. yüzyılın sonlarından bu yana Amerikan kültürünün bir parçası olmuş, Lincoln, Grant, Hayes ve Cleveland'ı desteklemek ve kaybedenleri hicvetmek de dahil olmak üzere seçimleri önemli ölçüde etkilemiştir. ABD'deki iki partili sistemin sembolleri olan "fil ve eşeğin savaşı" da Thomas Nast'ın 1874 ve 1877 yıllarında Harper's Weekly'de yayınladığı eserlerdir.

Resim kaynağı: Helen Kampion, The Donkey and Elephant, Beyaz Saray.

İnternet çağında, siyasi karikatürler memlere dönüşmüştür. Formatı ne olursa olsun, karmaşık siyaseti halkın merakını ve çirkinlik zevkini tatmin eden sembollere indirgeyerek, yoğun, ciddi ulusal siyaseti ve liderliği keskin, alaycı, hicivli, karalayıcı ve mizahi siyasi yorumlarla eğlenceye dönüştürüyorlar. Bu, Amerikan toplumunu giderek daha fazla bölmüş olsa da, tüm ulusu siyasete dahil eden Amerikan demokrasisinin bir özelliğidir.

Solana memlerine ilişkin tartışmamıza dönecek olursak, 28 Şubat'tan bu yana yaklaşık bin kat artış gösteren ve şu anki piyasa değeri yaklaşık 29 milyon USD olan "tremp "e bakalım.

"Tremp" meminde, "mek memes gret agen" sloganıyla, sarışın, orta yaşlı, dinç bir adam yer alıyor.

"Tremp", Trump'ın başkanlık kampanyasının siyasi taleplerini hatırlatıyor:

  1. Kendisi Solana'nın milyarder başkanıdır.
  2. Onun işi daha fazla para kazanmak.
  3. Joe Biden'ı yok etmeyi amaçlıyor.
  4. Solana'daki memleri birleştirmek istiyor.
  5. Son olarak, 2024'te oyunuzu Trump'a verin!

Buna karşılık, Biden'ın "boden" memi, belki de destekçileri tarafından kendisiyle dalga geçilerek, Biden'a olan desteği ifade ediyor ve memecoinler aracılığıyla onun için kampanya yürütüyor.

"Boden" 4 Mart'ta piyasaya sürüldü ve değeri de geçtiğimiz hafta 1000 kattan fazla artarak şu anda yaklaşık 40 milyon USD'ye ulaştı.

Özünde, "tremp" ve "boden" bu dönemin siyasi sembolleri, Amerikan siyasetinin meme-leşmesinin sonuçlarıdır. Örneğin Messari'nin kurucusu ve CEO'su Ryan Selkis, "tremp "in piyasa değerinde "boden "i geçtiğini tweetleyerek kripto cüzdan Phantom'un yorumlarda Ryan'ın "boden "e oy verip vermediğini sormasına yol açtı.

ABD başkanlık ön seçimlerinin etkisiyle Hillary Clinton, Barack Obama, Kim Jong Un, Kennedy, Warren, Putin ve hatta Hitler gibi küresel siyasi figürlerin yer aldığı memecoin'ler Solana sahnesinde boy gösterdi. Bu arada, bu memler siyasi figürlerden iş dünyasına, eğlenceye, kültüre, dine ve suçlulara kadar yayıldı.

Genel olarak, Solana'nın Trump ve Biden temalı memleri doğası gereği bir eğlence niteliği taşıyor, ancak "tremp" ve "boden "den türetilen memler siyasi unsurlardan sıyrılarak daha çok "ölümüne eğlence "ye yöneliyor. Çoğu sağlam temellerden yoksundur ve genellikle dramatik yükseliş ve düşüşler yaşar. Ancak, mem olarak başarılı oldular.

2012'ye geri dönüyoruz: Yanlış Yazılmış Örümcek Adam'ın Yükselişi: Spoderman'in Patlaması

Yanlış yazılmış Trump ve Biden temalı memecoinler nereden geldi? Bu, pek çok kişinin üzerinde düşündüğü bir sorudur. Prototip olarak kullanılan çarpık kafalı karikatürize figürün Spoderman olduğu anlaşılıyor. Know Your Meme web sitesine göre, Spoderman Örümcek Adam'ın yanlış yazımıdır ve ilk olarak 29 Mart 2012'de FunnyJunk'ta bir Microsoft Paint resmi olarak ortaya çıkmıştır. Örümcek Adam'ın çirkin bir versiyonunu temsil eden bu fotoğraf vilfederation adlı kullanıcı tarafından paylaşılmış ve beş yıl içinde 770'in üzerinde beğeni ve 64.000 görüntüleme almıştır.

Başlangıçta, insanlar Spoderman görselini paylaştı ve Örümcek Adam'ın kasıtlı olarak yanlış yazıldığı, Mary Jane ve Green Goblin'in sırasıyla mari jene ve grn gublyn olarak yeniden yazıldığı yorumlar yaptı.

Spoderman 30 Mart'ta yine FunnyJunk'ta yayınlanan bir Dolan çizgi romanında yer aldı:

12 Nisan'da Dolan Duk adlı bir YouTuber, Dolan ve Gooby'nin Spoderman ile karşılaşmasını içeren "The Uncle Dolan Show Episode 1 "i yükledi.

23 Temmuz'da YouTube'a giriş yapan Spodermen kanalı, 2018'de yayınlanan son videoyla birlikte 317.000 aboneye ulaştı. İlk video olan "Spoderman Theme Song" beş yıl içinde 680.000'den fazla izlendi.

10 Eylül 2016 tarihinde Behind The Meme tarafından paylaşılan "Spoderman nedir? Örümcek Adam meme geçmişini açıklamak" YouTube'da 1,25 milyondan fazla izlendi.

Belli ki Spoderman meme'i uzun zamandır yaygın olarak tanınan bir internet fenomeni. Spoderman YouTube kanalı ziyaret edildiğinde, meme'in yaklaşık 14 yıl önce Amerikan siyaseti ve başkanlık seçimleriyle ilişkilendirildiği ortaya çıkıyor.

Spoderman'in geçmişini ele aldıktan sonra, tremp ve boden temalı memecoinlere dönelim. Eğer araştırmalar doğruysa, son on yıldaki önemli internet etkisi göz önüne alındığında, kökenleri Spoderman'e dayanıyor.

24 Ocak 2024'te Spodermen temalı meme coin Spoody, Solana'da piyasaya sürüldü ve mevcut piyasa değeri 2,3 milyon dolar ile başlangıç değerinin yaklaşık 100 katına ulaştı. Özellikle 5 Mart'ta Spoody, Spodermen'in haklarını orijinal yaratıcısının mirasından aldığını duyurdu.

Referanslar:

Shan Xin Xin: "Linguistic Memes Perspektifinden İnternet Popüler Dilinin Yayılma Özellikleri," Modern Language, Ekim 2022;

Gazete: "Trump Memlerinin Doğuşu: When Political Figures Become Entertainment Stars," Eylül 2016;

BBC: "Pepe the Frog memed a 'hate symbol'," 28 Eylül. 2016.

NFT Şimdi: Siyasi Memecoin Çılgınlığı Biden ve Trump Temalı Paralarla Solana'yı Süpürüyor, 7 Mart 2024.

Sorumluluk reddi:

  1. Bu makale foresightnews'ten yeniden yayınlanmış olup orijinal başlığı "The 'Sha Ma Te' Phenomenon Sweeping Across Solana in US" olup telif hakkı orijinal yazara[Ananda Banerjee] aittir. Bu yeniden yayına herhangi bir itirazınız varsa, lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin; ekip, ilgili prosedürlere göre konuyu derhal ele alacaktır.

  2. Yasal Uyarı: Bu makalede ifade edilen görüş ve düşünceler yazarın kişisel görüşlerini temsil etmekte olup herhangi bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımamaktadır.

  3. Makalenin diğer dillerdeki versiyonları Gate Learn ekibi tarafından çevrilmiştir. Gate.io'dan bahsetmeden, çevrilen makalelerin kopyalanmasına, yayılmasına veya intihal edilmesine izin verilmez.

Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!
Üyelik oluştur