KYVE Ağı nedir? KYVE Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Orta SeviyeJul 29, 2024
KYVE ağı, merkezi olmayan veri erişimi ve geri alma araçları sunan bir katman 1 blok zinciridir. Veri kullanıcılarının veriye erişimini ve geri almasını kolaylaştırır.
KYVE Ağı nedir? KYVE Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

KYVE ağı nedir?

kyve ağı, merkezsiz veri doğrulama, değişmezlik ve geri alma araçları sunan cosmos tabanlı bir katman 1 blokzinciridir. Geliştiricilere, veri mühendislerine ve düğüm çalıştırıcılarına on-chain ve off-chain verilere sorunsuz bir şekilde erişme ve geri alma olanağı tanır.

blockchain ve web3 ekosistemi büyümeye devam ettikçe, oluşturulan veri noktalarının sayısı da artar. Ancak sorun şudur ki, bu veri noktası büyüdükçe, kullanıcıların bunlara erişip kullanması giderek zorlaşmaktadır.

Blokl zincirinde oluşturulan büyük miktardaki veriye erişim ve kullanım zorlukları sadece bir engel değildir; veri geçerliliği ve doğruluğu da sorunlardır.

Haftalarca arama ve belirli bir veri kümesini geri alma işleminden sonra, geri alınan veriler %100 doğru veya geçerli olmayabilir, bu da bir projeyi saldırılara veya kayıplara karşı savunmasız hale getirebilir. KYVE ağı, veri erişilebilirliği ve geçerliliği için merkezi olmayan bir çözüm sunarak bu sorunu çözer.

kyve ağı tarihi

Kyve ağı, Polkadot verilerini Arweave'ye köprüleyerek başlayan küçük bir projedir. Arweave, kalıcı veri depolama ve barındırma hizmetleri sunan merkezi olmayan bir ağdır.

nihai lansmanından önce, KYVE ağı 14 Mart 2023'te ana ağını başlatmadan önce birkaç test ağı çalıştırdı. Bu tarihi kilometre taşlarini kısaca inceleyelim.

korellia: kyve'nin ilk test ağı

korellia, KYVE'nin ilk teşvikli testnet projesiydi. KYVE geliştirme ekibi, KYVE'nin özelliklerini ve işlevselliğini pratik olarak test etmek için korellia testnet'i kullandı. Büyük bir başarı elde etmesi nedeniyle, korellia testnet projesi 43.000 aktif kullanıcı çekti.

Korellia testnet projesi birçok kullanıcıya ulaştığından beri, KYVE ekibi sürekli değerli geri bildirimler ve öneriler sunan aktif ve duyarlı bir topluluk oluşturdu. Bunun sonucunda, geliştirme ekibi Korellia testnetini önemli ölçüde yükselterek ikinci testnet projesinin başlatılmasına yol açtı.

kaon: KYVE'nin ikinci test ağı

kaon, KYVE'nin ikinci test ağı projesiydi, korellia test ağının güncellenmiş bir versiyonuydu. Ayrıca kaon test ağı projesi, KYVE'nin geliştirme ekibine ana ağlarında istedikleri özellikleri mükemmel bir şekilde sahnelemelerine imkan verdi.

kaon testnet, hala geliştirme aşamasında olan ana ağı projesini çoğalttı. Bu nedenle, geliştirme ekibine ana ağın sonunda nasıl olacağına dair bir önizleme ve içgörü sundu.

KYVE ana ağı başlatması

testnet projelerini başarıyla başlattıktan sonra, korellia ve kaon, kyve ağı 14 mart 2023'te ana ağ projesini başlattı. Ana ağ, veri erişimini güvenilir ve sorunsuz hale getiren yaklaşık 100 doğrulayıcıdan oluşmaktadır.

Önemli başlatma kilometre taşlarına ulaşmanın yanı sıra, KYVE ağı, üç finansman turunda yaklaşık 13 milyon dolar toplayarak birçok risk sermayedarını (VC'ler) ve üst düzey blok zinciri şirketini çekti.

İlk fonlama turu Permanent Ventures önderliğinde gerçekleşti ve Hypersphere Ventures, 4SV, Compute Ventures, Arweave, Avalanche Foundation, Interchain Foundation ve Near Foundation gibi dikkate değer yatırımcıları içeriyordu.

permanent ventures ve hypersphere ventures ikinci fonlama turunu liderlik etti ve volt capital, mechanism capital, coinbase ventures, distributed global, 4sv, compute ventures, zee prime ve cms holding gibi diğer üst kripto şirketlerini içeriyordu.

Üçüncü finansman turu, blockchain endüstrisindeki önde gelen oyuncular tarafından yönlendirildi, bunlar arasında distributed global, wicklow capital, iosg ventures, anagram, cerulean ventures, huobi incubator ve mexc bulunuyor.

veri erişimini ve alımını devrimleştirmek için gösterdiği etkileyici çabaları nedeniyle, kyve ağı solana, cosmos, near, avalanche, polkadot, injective, evmos ve axelar dahil olmak üzere blockchain endüstrisinde birçok ortak çekmeyi başardı.

KYVE ağı ekibi

Kyve Network, yazılım mühendisleri Fabian Riewe ve John Letey tarafından 2021 yılında kuruldu. Polkadot verilerini Arweave ile birleştirmelerini içeren bir ödül avına katıldıktan sonra, ikili daha fazla erişilebilirlik sağlayabilecek ve diğer blok zincirleriyle çalışabilecek daha merkezi olmayan bir çözüm oluşturma fikrini ortaya çıkardı.

Zamanla, sadece iki kişinin etkileyici bir fikri olarak başlayan KYVE ağı, İsviçre'nin Zug kentinde merkezi olan 20'den fazla takım üyesine sahip bir yapıya dönüştü. KYVE'nin CEO'su ve ortak kurucusu Fabian Riewe'ye göre, takımın hedefi, veriyle çalışan hiç kimsenin veri bütünlüğü veya veri kullanımına yönelik herhangi bir engel ile karşılaşmadığından emin olmaktır.

KYVE ağının bileşenleri: fikir birliği katmanı, protokol katmanı, fikir birliği doğrulayıcıları ve protokol doğrulayıcıları

consensus katmanı

consensus katmanı, kyve ağının ana direğidir. cosmos sdk ve cometbft üzerine inşa edilmiş bağımsız bir deleGated proof of stake (dpos) blockchaindir.

Cosmos SDK, çoklu varlık halka açık proof-of-stake (pos) blok zincirleri oluşturmak için açık kaynaklı bir araç setidir. Aynı zamanda, CometBFT, birçok makinede uygulamaları güvenli ve tutarlı bir şekilde çoğaltmak için kullanılan açık kaynaklı bir yazılımdır.

consensus katmanının ana hedefi, üstünde bulunan protokol katmanını güvence altına almaktır. Bağımsız doğrulayıcılar tarafından işletilir, bu da kullanıcıların KYVE tokeni aracılığıyla KYVE blockchainini desteklemesini ve güvence altına almasını sağlar.

protokol katmanı

protokol katmanı, konsensüs katmanının üstüne inşa edilmiştir. Konsensüs katmanı gibi, veri kaynaklarından veri toplamak, onu paketlemek ve merkezi olmayan depolara yüklemekten sorumlu olan doğrulayıcılara sahiptir, bu işlemden sonra veri doğrulanır.

protokol katmanı, KYVE blockchain'in verileri kalıcı, merkezsiz ve güvenilir şekilde depolamasına izin verir.

konsensüs doğrulayıcıları

konsensüs doğrulayıcıları, yeni blokları KYVE blockchain'ine ekleyen düğümlerdir. Bir doğrulayıcının özel anahtarıyla imzalanmış kriptografik imzalar içeren oyları yayınlıyorlar.

protokol doğrulayıcıları


kaynak: Kyve.network

Protokol doğrulayıcıları, KYVE ağı içindeki farklı veri kaynaklarını doğrulayan ve arşivleyen düğümlerdir. Farklı kaynaklardan veri toplarlar ve diğer ağ katılımcılarının doğruluğunu ve bütünlüğünü doğrulayabileceği bir veri havuzuna gönderirler.

Veri, havuzun tüm ağ katılımcılarının doğruluğuna katılım sağladığı oylar aracılığıyla sadece doğru hale gelir. Veri doğrulandıktan sonra, veri havuzuna veriyi yükleyen katılımcı, bazı KYVE jetonları ile ödüllendirilir.

kyve ağı nasıl çalışır? proof-of-stake (pos), yükleyiciler, doğrulayıcılar ve fon sağlayıcılar

yatırımın kanıtı (PoS)

proof-of-stake (pos), ağ kullanıcılarının belirli bir miktar kripto para yatırarak ağ doğrulayıcıları olmalarını içeren bir fikir birliği mekanizmasıdır. KYVE zincirini güvence altına almaya yardımcı olmanın yanı sıra, KYVE ağı veri erişilebilirliği ve geçerlilik sorunlarına merkezi olmayan ve güvene dayalı bir çözüm sunmak için pos fikir birliği mekanizmasını kullanır.

yükleyiciler ve doğrulayıcılar

KYVE ağı içinde, veri kaynaklarından veri toplayan yükleyiciler bulunur ve bu verileri arweave gibi merkezi olmayan depolama sağlayıcılarında saklarlar. Veriler veri havuzlarına gönderildikten sonra, bir dizi doğrulayıcı düğüm tarafından doğrulanır.

bir kez doğrulayıcılar veriyi doğruladıktan sonra, geliştiriciler, mühendisler ve diğer veri kullanıcıları buna erişebilir ve kullanabilir.

fon sağlayanlar


kaynak: Kyve.network

Yardımcılar, KYVE ağında, doğrulayıcıları teşvik etmek için kullanılan fonları (KYVE jetonları) sağlayan düğümlerdir. Temel amaçları, bir veri havuzu tarafından işlenen verilerin Arweave gibi merkezi olmayan veri depolama merkezlerinde başarılı bir şekilde arşivlenmesini sağlamaktır.

fırsatçı olmak isteyen tüm ilgili ağ katılımcıları için kyve ağı içinde bir fon sağlayıcı olma fırsatı açık olsa da, önemli bir nokta olarak fon sağlayıcılar için gerçek token ödülleri bulunmadığını belirtmek önemlidir. Bunun yerine, fon sağlayıcıların genellikle kyve token'ları harcamaları gerekebilir.

Bu nedenle, "fon veren" rolü, KYVE ekosistemini gerçekten büyütmeye ve KYVE ağı içinde veri arşivlemeye ilgi duyanlar için uygundur.

Bir fonlayıcı olabilmek için, ilgili bir düğüm veya katılımcının sıfırdan fazla KYVE jetonuna sahip olması gerekir. Fonlama yuvası genellikle sınırlı olduğundan, her veri havuzu için yaklaşık 50 yuva bulunur ve bir ağ katılımcısı, kullanılabilir yuva olmadığında bir fonlayıcı olmak istiyorsa, bir fonlama yuvası verilmek üzere bir veri havuzundaki en düşük fonlayıcıyı teklif etmek zorunda kalacaktır.

eğer teklifin üstünlüğü sağlanırsa ve teklif sürecinden kalan fonlar varsa, bu fonlar otomatik olarak fonlayıcıya geri aktarılır.

KYVE ağının özellikleri: ksync, veri veya depolama havuzları, çalışma zamanları, paket teklifleri, yükleyici ve doğrulayıcı ve kesme

ksync


kaynak:kyve.network

ksync, kyve veri havuzundan blokları senkronize etmek ve durum senkronizasyonu anlık görüntülerini doğrudan cosmos blockchain düğümlerine aktarmak için bir özelliktir.

Ksync ile Cosmos doğrulayıcıları, eşlerin KYVE blokları arasında senkronizasyon yapmasını beklemek veya her bir KYVE durumu arasında senkronizasyon yapmak istiyorlarsa güvenilir uygulama karmalarını aramak zorunda kalmazlar.

Tarihli bloklara sahip olan akranları bulmak genellikle zordur çünkü tarihsel blockchain verilerini korumak için bir teşvik yoktur. ksync, bu bekleme süresini ve tarihli bloklara olan bağımlılığı ortadan kaldırarak senkronizasyonu kolaylaştırır.

Devlet senkronizasyon anlık görüntülerinin aksine, genellikle etkin olmaması veya p2p bağlantılarının kopması nedeniyle diğer düğümlerle uyumsuz olabilir, ksync her türlü düğümle iyi çalışır, blok ve durum senkronizasyonu anlık görüntülerini mümkün kılar.

veri veya depolama havuzları

Veri veya depolama havuzları, KYVE ağı içindeki farklı veri kaynakları etrafında düzenlenmiş ayrı varlıklardır. Verileri doğrulamak ve arşivlemek için kullanılırlar ve havuza katılmak isteyen ilgili ağ katılımcılarının zincir üzerindeki verileri doğrulamasına olanak tanırlar.

protokol doğrulayıcıları bir veri havuzunu kullanmadan önce, veri havuzunun aşağıdaki gereksinimleri karşılaması gerekmektedir;

  • bir veya daha fazla veri kaynağı olmalıdır ki havuz doğrulamak ve arşivlemek istesin.
  • çalışma zamanına sahip olmalı ki veriler nasıl doğrulanacağını tanımlasın.
  • doğrulanmış verilerin depolanabileceği arweave gibi merkezi olmayan bir depolama sağlayıcısı olmalı.

Kyve ağındaki herhangi biri, yönetim aracılığıyla bir veri havuzu oluşturabilir. Veri havuzları on-chain olarak depolanır ve işletilir, bu nedenle güvenilir değildirler.

çalışma süresi


resim kaynağı: Kyve.network

bir çalışma zamanı, gerçek veri alımı ve doğrulama mantığının uygulanmasıdır. çalışma zamanlarının basit ve anlaşılır terimlerle ne olduğunu açıklayalım:

Bir veri havuzu belirli bir çalışma süresiyle çalışmayı seçerse, böyle bir havuzdaki veriler yalnızca bir çalışma süresi veri kaynağını destekliyorsa doğrulanır ve arşivlenir. Bu nedenle, bir veri havuzunda çalışma süresi yoksa verilerin arşivlenmesi ve doğrulanması olmaz.

bir çalışma zamanı örneği@kyvejs/bitcoin. bu çalışma zamanı yalnızca bitcoin verilerini doğrular ve alır. ethereum verilerini doğrulayamaz ve alamaz. @kyvejs/evm çalışma zamanı, ethereum verilerini doğrulamak ve almak için gereklidir.

topluluk teklifleri

bir paket önerisi, verilerin paketlere gruplanmasına izin veren kyve ağındaki bir özelliktir. Birden çok veri akışından ve kaynaktan veri depolamak karmaşık olabileceğinden, birleştirilmiş bir öneri verilerin daha verimli bir şekilde depolanmasına izin verir.

İşte bir demet teklifin nasıl çalıştığını daha iyi anlamak:

Verileri demetlere gruplama işleminin ilk adımı, farklı verileri toplamak için rastgele bir doğrulayıcı seçmek, bunları bir demete dönüştürmek ve ardından ağına göndermektir.

Ağa ulaşıldığında, diğer doğrulayıcılar veriyi doğrulamak veya geçerli olup olmadığını kontrol eder, ardından doğruluk oylaması yapılır. Doğrulayıcıların oyları alınır. Veri demeti geçerli veya doğru oylandıysa, saklanır ve KYVE zincirine eklenir.

Yükleyici ve Doğrulayıcı

Yükleyici ve doğrulayıcının rolleri kısaca tartışılmış olsa da, KYVE ağı içinde önemli özellikler olduklarından hala onları tartışacağız. Bir yükleyici, merkezi olmayan depolama sağlayıcısında veri sağlayan ve depolayan bir düğümdür.

Yükleyici, doğrulayıcı düğümlerin sonunda doğrulayacağı verileri kaydetmekten de sorumludur. Yükleyici ayrıca bir veri paketi teklif turunu atlar veya kapatır.

bir veri demeti yüklendikten sonra doğrulayıcı, geçerliliğini ve doğruluğunu çapraz kontrol etmede hayati bir rol oynar. Dolayısıyla, yükleyiciler ve doğrulayıcılar, KYVE ağı içinde verilerin merkezsizleştirilmesi ve doğrulanmasında hayati bir rol oynar.

kesmek

kesme, ağ içindeki kötü niyetli protokol doğrulayıcılarını cezalandırmak için kyve geliştirme ekibi tarafından uygulanan bir özelliktir. cezanın bir parçası olarak, yanlış doğrulayıcılar genellikle doğrulama kısmının bir kısmını kaybeder.

Bir kötü niyetli doğrulayıcıya uygulanabilecek 3 tür cezalandırma kesme cezası vardır:

  • zaman aşımı kesme: bu sıçrama cezası, bir düğümün belirli miktarda paket önerisini kaçırması durumunda uygulanır.
  • oylama cezası: bu sıçrama cezası, bir düğümün yanlış oy kullandığında uygulanır. Örneğin, bir düğüm, yanlış olduğunda bir demeti doğru bir şekilde oylar.
  • splash yükleme: bu sıçrama cezası, bir düğümün geçersiz olarak doğrulayıcılar tarafından reddedilmesi durumunda uygulanır.

kyve ekosistemi

2023'te KYVE ana ağının piyasaya sürülmesinden bu yana, birkaç blok zinciri protokolü KYVE ağıyla ortaklık kurdu. Şimdi bu ekosistem ortaklarının KYVE ile iş birliğinden nasıl yararlandığını tartışalım:

Yusuf

Alexar, web3 kullanıcıları için cross-chain iletişim sağlayan bir blockchain protokolüdür. Geliştiricilere farklı zincirlerle etkileşimde bulunmalarına izin veren interchain merkezi olmayan uygulamalar (dapps) oluşturmasına olanak tanır.

kyve, alexar'ın tüm bloklarını, hatta genesis bloğunu bile hızlı ve ücretsiz bir şekilde senkronize etmek için kyve'nin senkronizasyon aracı ksync'i kullanabilir, alexar'ın tarihsel zincir verilerini en son bloğuna kadar arşivlemiş ve doğrulamıştır.

Kyve'nin senkronizasyon aracını kullanarak, Alexar kaynakları ve zamanı korur, merkezi ve güvenilmez veri kaynaklarına harcamış olacağı zamanı en aza indirir.

cronos

cronos, web3'ü benimsemeyi kolaylaştırmayı amaçlayan önde gelen bir ethereum-uyumlu katman 1 blok zinciri ağıdır. KYVE, cronos'un tarihsel zincir verilerini arweave'e arşivlemiş ve doğrulamış iki veri havuzu başlattı.

Bu ortaklığın yararı, Kyve'nin Cronos için güvenilmez bir yedekleme sağlaması ve koşucular, geliştiriciler, veri analistleri ve Cronos ağının diğer kullanıcılarından oluşan geniş ekosisteminin zincirinin geçmiş verilerine merkezi olmayan ve akıcı bir şekilde özgürce erişmesine ve uygulamasına olanak sağlamasıdır.

Avalanche

Avalanche, saniyeler içinde işlemleri sonlandıran ve sonsuz ölçeklenebilirlik sağlayan bir akıllı sözleşme platformudur. Avalanche, işlemleri sürekli olarak yıldırım hızında işlediği için ürettiği veriler de artacaktır.

Bu yüzden Avalanche, zincirini güvenilir bir şekilde arşivlemek için KYVE ile ortaklık kurdu. KYVE'nin Korellia test ağı, tüm Avalanche 3 zincirlerinden blokzinciri verilerini doğruladı ve kalıcı olarak arşivledi.

avalanche blockchain verilerinin doğrulaması ve arşivlenmesi şu ana kadar sadece korellia test ağı üzerinde gerçekleştirildi, ancak gelecekte kyve’nin mainnet’inin avalanche blockchain verilerini doğrulamak ve arşivlemek için kullanılma olasılığı vardır. Bu gerçekleşirse, avalanche şu yollarla fayda sağlayacaktır;

  • KYVE'nin birden fazla blok zincir mimarisini desteklemesi nedeniyle, zincirler arası verilerin daha basit hesaplanması.
  • Arweave merkezsizleşmesi sayesinde artan veri koruması.
  • Yüklenen verilerin artan kullanılabilirliği ve güvenilirliği, yükleyicilerin ve doğrulayıcıların teşvik edilmesi ve ağın sağlıklı kalmasını sağlayan bir düzenleme sayesinde gerçekleşmektedir.

Kyve Token Nedir?

kyve, kyve blockchain ağının yerel simgesidir. Kyve ekosisteminin ayrılmaz bir parçası olup, ağın merkeziyetsizleşmesi, güvenliği, teşvik edilmesi ve diğer zincir üzerindeki faaliyetleri kolaylaştırır.

Kyve ağı, yatırımcılar veya Kyve token sahipleri üzerindeki tokenlerini satma baskısını azaltmak için, merkezi olmayan borsaların tokenleri merkezi borsalardan önce listelemek ve takas etmek için önceliklendirildiği DEX öncelikli bir yaklaşım uyguladı.

blockchain ağını daha da istikrarlı hale getirmek için, kyve bir token dağıtım programı uyguladı. işleyiş şekli şöyledir:

KYVE tokeninin ilk tur katılımcıları veya erken yatırımcıları, tokenlerini tam olarak 4 yıl sonra alamayacaklar, diğer daha sonraki yatırımcılar veya ağ katılımcılarının üçüncü turu ise sadece 1 yıl sonra tokenlerini alabilecekler.

Bu token yayın stratejisini uygulayarak, KYVE ağı, tokenin hızlı satışını önlerken, topluluk katılımını teşvik eder ve kilitli tokenler aracılığıyla ağı güçlendirir.

KYVE tokeninin kullanım alanları

  • Consensus veya zincir seviyesinde, KYVE tokeni staking ve delegasyon için kullanılır, bu da proof-of-stake ile ağı güvence altına alır.
  • Protokol düzeyinde, KYVE tokeni finansman, yatırım yapma ve vekil atama için kullanılır ve veri havuzlarına yüklenen verilere güvenlik sağlar.
  • Yönetişim düzeyinde, KYVE token sahipleri ağ içindeki tekliflere oy vererek, sahiplerin ağın büyümesinde söz sahibi olmalarına olanak tanır.

kyve tokenı iyi bir yatırım mı?

KYVE ağlarının veri erişilebilirliği ve doğruluğu sorunlarını çözmeyi hedeflediğinden, verilerin tüm kullanıcılara daha fazla erişilebilir hale getirilmesi, ekosistemde potansiyel büyüme için işaretlenmiştir.

Kyve ekosistemi büyüdükçe, yerel token için yüksek bir talep olacaktır. Bu, kullanıcıların ağ içinde istenen diğer etkinlikleri gerçekleştirmesine olanak tanır ve sonuç olarak, tokene olan bu talep değerini artırabilir.

kyve projesi heyecan verici ve devrimsel olsa da, kullanıcılar yatırım yapmadan önce bir projeyi araştırıp daha fazla öğrenmelidirler.

Risk Analizi

avantajlar

KYVE ağının önemli bir avantajı, verileri KYVE veri havuzuna yükleyen ağ katılımcılarını ödüllendirmek için tasarlanmış teşvik fırsatlarıdır. Bu teşvik, daha fazla topluluk katılımı ve etkileşimini teşvik eder.

Ağın üst düzey güvenliğine ek olarak, veri erişilebilirliği ve geçerliliğine yönelik iyi tasarlanmış yaklaşım, Kyve ağını geliştiriciler, mühendisler ve diğer veri kullanıcıları için mükemmel bir merkez haline getirir.

Kyve ekibi tarafından tasarlanan slashing güvenlik mekanizmaları, kötü niyetli aktörlerin zincir üzerindeki faaliyetlerini kontrol altında tutarak ağın güvenliğini de artırır.

dezavantajlar

Kyve ağı daha fazla topluluk etkileşimini teşvik etmek için tasarlanmış olsa da, tokenlerini bu ağda stake eden fon sağlayıcılar ödül almaz. Bu nedenle, ağ katılımcıları için kazanç potansiyeli oldukça sınırlıdır.

rekabet analizi

bitquery, xircus web3 protokolü ve footprint analytics, KYVE'in en büyük rakipleri arasındadır. Bu şirketler genellikle KYVE ile benzer hizmetler sunarken, yüksek düzeyde merkeziyetsizlik ve güvenlik, KYVE ağının rakipleri karşısındaki rekabet avantajlarıdır.

Polkadot'tan sadece veri köprüsü oluşturmaktan ziyade diğer birçok blockchain ile çalışabilme yeteneği ve geçerli verilere sorunsuz erişim sağlama gibi özellikler, veri mühendisleri, geliştiriciler ve diğer veri kullanıcıları için verimli bir veri merkezi haline getiriyor.

KYVE token nasıl sahip olunur?

Kyve ağ ekosisteminin bir parçası olmak ve KYVE token'larına sahip olmak için basit adım adım süreci takip edebilirsiniz:

bir cüzdan kurmak

Bir Kyve tokenine sahip olmak için onu bir kripto para borsasından satın almanız gerekir. Bunu yapmak için, bir Gate.iohesap oluşturun, KYC sürecini tamamlayın ve token satın almak için hesaba fon ekleyin.

Kyve token'larını kullanın

Token'iniz olduğunda, KYVE ağı'nın sunduğu özellikleri ve işlevleri keşfedebilirsiniz.

spot işlem

KYVE tokeni, Gate.io spot işlem piyasasında mevcuttur. Kullanıcılar, minimal işlem ücretleriyle USDT ile KYVE satın alabilirler.

staking

KYVE, Gate.io borsasında stake edilebilir. Staking için minimum miktar 1 KYVE'dir ve yatırım süresi 28 gündür. Faiz oranı, 7 gün içinde tutulan ortalama KYVE token miktarına göre hesaplanır. Yatırımcılar istedikleri zaman stake edebilirler.

KYVE ağı üzerinde harekete geçin

Kullanıcılar KYVE jetonlarını satın alabilir veya ticaret yapabilirler ve kaydolabilirler.burada.

著者: Bravo
翻訳者: Viper
レビュアー: Matheus、Piccolo、Ashley
* 本情報はGate.ioが提供または保証する金融アドバイス、その他のいかなる種類の推奨を意図したものではなく、構成するものではありません。
* 本記事はGate.ioを参照することなく複製/送信/複写することを禁じます。違反した場合は著作権法の侵害となり法的措置の対象となります。

KYVE Ağı nedir? KYVE Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Orta SeviyeJul 29, 2024
KYVE ağı, merkezi olmayan veri erişimi ve geri alma araçları sunan bir katman 1 blok zinciridir. Veri kullanıcılarının veriye erişimini ve geri almasını kolaylaştırır.
KYVE Ağı nedir? KYVE Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

KYVE ağı nedir?

kyve ağı, merkezsiz veri doğrulama, değişmezlik ve geri alma araçları sunan cosmos tabanlı bir katman 1 blokzinciridir. Geliştiricilere, veri mühendislerine ve düğüm çalıştırıcılarına on-chain ve off-chain verilere sorunsuz bir şekilde erişme ve geri alma olanağı tanır.

blockchain ve web3 ekosistemi büyümeye devam ettikçe, oluşturulan veri noktalarının sayısı da artar. Ancak sorun şudur ki, bu veri noktası büyüdükçe, kullanıcıların bunlara erişip kullanması giderek zorlaşmaktadır.

Blokl zincirinde oluşturulan büyük miktardaki veriye erişim ve kullanım zorlukları sadece bir engel değildir; veri geçerliliği ve doğruluğu da sorunlardır.

Haftalarca arama ve belirli bir veri kümesini geri alma işleminden sonra, geri alınan veriler %100 doğru veya geçerli olmayabilir, bu da bir projeyi saldırılara veya kayıplara karşı savunmasız hale getirebilir. KYVE ağı, veri erişilebilirliği ve geçerliliği için merkezi olmayan bir çözüm sunarak bu sorunu çözer.

kyve ağı tarihi

Kyve ağı, Polkadot verilerini Arweave'ye köprüleyerek başlayan küçük bir projedir. Arweave, kalıcı veri depolama ve barındırma hizmetleri sunan merkezi olmayan bir ağdır.

nihai lansmanından önce, KYVE ağı 14 Mart 2023'te ana ağını başlatmadan önce birkaç test ağı çalıştırdı. Bu tarihi kilometre taşlarini kısaca inceleyelim.

korellia: kyve'nin ilk test ağı

korellia, KYVE'nin ilk teşvikli testnet projesiydi. KYVE geliştirme ekibi, KYVE'nin özelliklerini ve işlevselliğini pratik olarak test etmek için korellia testnet'i kullandı. Büyük bir başarı elde etmesi nedeniyle, korellia testnet projesi 43.000 aktif kullanıcı çekti.

Korellia testnet projesi birçok kullanıcıya ulaştığından beri, KYVE ekibi sürekli değerli geri bildirimler ve öneriler sunan aktif ve duyarlı bir topluluk oluşturdu. Bunun sonucunda, geliştirme ekibi Korellia testnetini önemli ölçüde yükselterek ikinci testnet projesinin başlatılmasına yol açtı.

kaon: KYVE'nin ikinci test ağı

kaon, KYVE'nin ikinci test ağı projesiydi, korellia test ağının güncellenmiş bir versiyonuydu. Ayrıca kaon test ağı projesi, KYVE'nin geliştirme ekibine ana ağlarında istedikleri özellikleri mükemmel bir şekilde sahnelemelerine imkan verdi.

kaon testnet, hala geliştirme aşamasında olan ana ağı projesini çoğalttı. Bu nedenle, geliştirme ekibine ana ağın sonunda nasıl olacağına dair bir önizleme ve içgörü sundu.

KYVE ana ağı başlatması

testnet projelerini başarıyla başlattıktan sonra, korellia ve kaon, kyve ağı 14 mart 2023'te ana ağ projesini başlattı. Ana ağ, veri erişimini güvenilir ve sorunsuz hale getiren yaklaşık 100 doğrulayıcıdan oluşmaktadır.

Önemli başlatma kilometre taşlarına ulaşmanın yanı sıra, KYVE ağı, üç finansman turunda yaklaşık 13 milyon dolar toplayarak birçok risk sermayedarını (VC'ler) ve üst düzey blok zinciri şirketini çekti.

İlk fonlama turu Permanent Ventures önderliğinde gerçekleşti ve Hypersphere Ventures, 4SV, Compute Ventures, Arweave, Avalanche Foundation, Interchain Foundation ve Near Foundation gibi dikkate değer yatırımcıları içeriyordu.

permanent ventures ve hypersphere ventures ikinci fonlama turunu liderlik etti ve volt capital, mechanism capital, coinbase ventures, distributed global, 4sv, compute ventures, zee prime ve cms holding gibi diğer üst kripto şirketlerini içeriyordu.

Üçüncü finansman turu, blockchain endüstrisindeki önde gelen oyuncular tarafından yönlendirildi, bunlar arasında distributed global, wicklow capital, iosg ventures, anagram, cerulean ventures, huobi incubator ve mexc bulunuyor.

veri erişimini ve alımını devrimleştirmek için gösterdiği etkileyici çabaları nedeniyle, kyve ağı solana, cosmos, near, avalanche, polkadot, injective, evmos ve axelar dahil olmak üzere blockchain endüstrisinde birçok ortak çekmeyi başardı.

KYVE ağı ekibi

Kyve Network, yazılım mühendisleri Fabian Riewe ve John Letey tarafından 2021 yılında kuruldu. Polkadot verilerini Arweave ile birleştirmelerini içeren bir ödül avına katıldıktan sonra, ikili daha fazla erişilebilirlik sağlayabilecek ve diğer blok zincirleriyle çalışabilecek daha merkezi olmayan bir çözüm oluşturma fikrini ortaya çıkardı.

Zamanla, sadece iki kişinin etkileyici bir fikri olarak başlayan KYVE ağı, İsviçre'nin Zug kentinde merkezi olan 20'den fazla takım üyesine sahip bir yapıya dönüştü. KYVE'nin CEO'su ve ortak kurucusu Fabian Riewe'ye göre, takımın hedefi, veriyle çalışan hiç kimsenin veri bütünlüğü veya veri kullanımına yönelik herhangi bir engel ile karşılaşmadığından emin olmaktır.

KYVE ağının bileşenleri: fikir birliği katmanı, protokol katmanı, fikir birliği doğrulayıcıları ve protokol doğrulayıcıları

consensus katmanı

consensus katmanı, kyve ağının ana direğidir. cosmos sdk ve cometbft üzerine inşa edilmiş bağımsız bir deleGated proof of stake (dpos) blockchaindir.

Cosmos SDK, çoklu varlık halka açık proof-of-stake (pos) blok zincirleri oluşturmak için açık kaynaklı bir araç setidir. Aynı zamanda, CometBFT, birçok makinede uygulamaları güvenli ve tutarlı bir şekilde çoğaltmak için kullanılan açık kaynaklı bir yazılımdır.

consensus katmanının ana hedefi, üstünde bulunan protokol katmanını güvence altına almaktır. Bağımsız doğrulayıcılar tarafından işletilir, bu da kullanıcıların KYVE tokeni aracılığıyla KYVE blockchainini desteklemesini ve güvence altına almasını sağlar.

protokol katmanı

protokol katmanı, konsensüs katmanının üstüne inşa edilmiştir. Konsensüs katmanı gibi, veri kaynaklarından veri toplamak, onu paketlemek ve merkezi olmayan depolara yüklemekten sorumlu olan doğrulayıcılara sahiptir, bu işlemden sonra veri doğrulanır.

protokol katmanı, KYVE blockchain'in verileri kalıcı, merkezsiz ve güvenilir şekilde depolamasına izin verir.

konsensüs doğrulayıcıları

konsensüs doğrulayıcıları, yeni blokları KYVE blockchain'ine ekleyen düğümlerdir. Bir doğrulayıcının özel anahtarıyla imzalanmış kriptografik imzalar içeren oyları yayınlıyorlar.

protokol doğrulayıcıları


kaynak: Kyve.network

Protokol doğrulayıcıları, KYVE ağı içindeki farklı veri kaynaklarını doğrulayan ve arşivleyen düğümlerdir. Farklı kaynaklardan veri toplarlar ve diğer ağ katılımcılarının doğruluğunu ve bütünlüğünü doğrulayabileceği bir veri havuzuna gönderirler.

Veri, havuzun tüm ağ katılımcılarının doğruluğuna katılım sağladığı oylar aracılığıyla sadece doğru hale gelir. Veri doğrulandıktan sonra, veri havuzuna veriyi yükleyen katılımcı, bazı KYVE jetonları ile ödüllendirilir.

kyve ağı nasıl çalışır? proof-of-stake (pos), yükleyiciler, doğrulayıcılar ve fon sağlayıcılar

yatırımın kanıtı (PoS)

proof-of-stake (pos), ağ kullanıcılarının belirli bir miktar kripto para yatırarak ağ doğrulayıcıları olmalarını içeren bir fikir birliği mekanizmasıdır. KYVE zincirini güvence altına almaya yardımcı olmanın yanı sıra, KYVE ağı veri erişilebilirliği ve geçerlilik sorunlarına merkezi olmayan ve güvene dayalı bir çözüm sunmak için pos fikir birliği mekanizmasını kullanır.

yükleyiciler ve doğrulayıcılar

KYVE ağı içinde, veri kaynaklarından veri toplayan yükleyiciler bulunur ve bu verileri arweave gibi merkezi olmayan depolama sağlayıcılarında saklarlar. Veriler veri havuzlarına gönderildikten sonra, bir dizi doğrulayıcı düğüm tarafından doğrulanır.

bir kez doğrulayıcılar veriyi doğruladıktan sonra, geliştiriciler, mühendisler ve diğer veri kullanıcıları buna erişebilir ve kullanabilir.

fon sağlayanlar


kaynak: Kyve.network

Yardımcılar, KYVE ağında, doğrulayıcıları teşvik etmek için kullanılan fonları (KYVE jetonları) sağlayan düğümlerdir. Temel amaçları, bir veri havuzu tarafından işlenen verilerin Arweave gibi merkezi olmayan veri depolama merkezlerinde başarılı bir şekilde arşivlenmesini sağlamaktır.

fırsatçı olmak isteyen tüm ilgili ağ katılımcıları için kyve ağı içinde bir fon sağlayıcı olma fırsatı açık olsa da, önemli bir nokta olarak fon sağlayıcılar için gerçek token ödülleri bulunmadığını belirtmek önemlidir. Bunun yerine, fon sağlayıcıların genellikle kyve token'ları harcamaları gerekebilir.

Bu nedenle, "fon veren" rolü, KYVE ekosistemini gerçekten büyütmeye ve KYVE ağı içinde veri arşivlemeye ilgi duyanlar için uygundur.

Bir fonlayıcı olabilmek için, ilgili bir düğüm veya katılımcının sıfırdan fazla KYVE jetonuna sahip olması gerekir. Fonlama yuvası genellikle sınırlı olduğundan, her veri havuzu için yaklaşık 50 yuva bulunur ve bir ağ katılımcısı, kullanılabilir yuva olmadığında bir fonlayıcı olmak istiyorsa, bir fonlama yuvası verilmek üzere bir veri havuzundaki en düşük fonlayıcıyı teklif etmek zorunda kalacaktır.

eğer teklifin üstünlüğü sağlanırsa ve teklif sürecinden kalan fonlar varsa, bu fonlar otomatik olarak fonlayıcıya geri aktarılır.

KYVE ağının özellikleri: ksync, veri veya depolama havuzları, çalışma zamanları, paket teklifleri, yükleyici ve doğrulayıcı ve kesme

ksync


kaynak:kyve.network

ksync, kyve veri havuzundan blokları senkronize etmek ve durum senkronizasyonu anlık görüntülerini doğrudan cosmos blockchain düğümlerine aktarmak için bir özelliktir.

Ksync ile Cosmos doğrulayıcıları, eşlerin KYVE blokları arasında senkronizasyon yapmasını beklemek veya her bir KYVE durumu arasında senkronizasyon yapmak istiyorlarsa güvenilir uygulama karmalarını aramak zorunda kalmazlar.

Tarihli bloklara sahip olan akranları bulmak genellikle zordur çünkü tarihsel blockchain verilerini korumak için bir teşvik yoktur. ksync, bu bekleme süresini ve tarihli bloklara olan bağımlılığı ortadan kaldırarak senkronizasyonu kolaylaştırır.

Devlet senkronizasyon anlık görüntülerinin aksine, genellikle etkin olmaması veya p2p bağlantılarının kopması nedeniyle diğer düğümlerle uyumsuz olabilir, ksync her türlü düğümle iyi çalışır, blok ve durum senkronizasyonu anlık görüntülerini mümkün kılar.

veri veya depolama havuzları

Veri veya depolama havuzları, KYVE ağı içindeki farklı veri kaynakları etrafında düzenlenmiş ayrı varlıklardır. Verileri doğrulamak ve arşivlemek için kullanılırlar ve havuza katılmak isteyen ilgili ağ katılımcılarının zincir üzerindeki verileri doğrulamasına olanak tanırlar.

protokol doğrulayıcıları bir veri havuzunu kullanmadan önce, veri havuzunun aşağıdaki gereksinimleri karşılaması gerekmektedir;

  • bir veya daha fazla veri kaynağı olmalıdır ki havuz doğrulamak ve arşivlemek istesin.
  • çalışma zamanına sahip olmalı ki veriler nasıl doğrulanacağını tanımlasın.
  • doğrulanmış verilerin depolanabileceği arweave gibi merkezi olmayan bir depolama sağlayıcısı olmalı.

Kyve ağındaki herhangi biri, yönetim aracılığıyla bir veri havuzu oluşturabilir. Veri havuzları on-chain olarak depolanır ve işletilir, bu nedenle güvenilir değildirler.

çalışma süresi


resim kaynağı: Kyve.network

bir çalışma zamanı, gerçek veri alımı ve doğrulama mantığının uygulanmasıdır. çalışma zamanlarının basit ve anlaşılır terimlerle ne olduğunu açıklayalım:

Bir veri havuzu belirli bir çalışma süresiyle çalışmayı seçerse, böyle bir havuzdaki veriler yalnızca bir çalışma süresi veri kaynağını destekliyorsa doğrulanır ve arşivlenir. Bu nedenle, bir veri havuzunda çalışma süresi yoksa verilerin arşivlenmesi ve doğrulanması olmaz.

bir çalışma zamanı örneği@kyvejs/bitcoin. bu çalışma zamanı yalnızca bitcoin verilerini doğrular ve alır. ethereum verilerini doğrulayamaz ve alamaz. @kyvejs/evm çalışma zamanı, ethereum verilerini doğrulamak ve almak için gereklidir.

topluluk teklifleri

bir paket önerisi, verilerin paketlere gruplanmasına izin veren kyve ağındaki bir özelliktir. Birden çok veri akışından ve kaynaktan veri depolamak karmaşık olabileceğinden, birleştirilmiş bir öneri verilerin daha verimli bir şekilde depolanmasına izin verir.

İşte bir demet teklifin nasıl çalıştığını daha iyi anlamak:

Verileri demetlere gruplama işleminin ilk adımı, farklı verileri toplamak için rastgele bir doğrulayıcı seçmek, bunları bir demete dönüştürmek ve ardından ağına göndermektir.

Ağa ulaşıldığında, diğer doğrulayıcılar veriyi doğrulamak veya geçerli olup olmadığını kontrol eder, ardından doğruluk oylaması yapılır. Doğrulayıcıların oyları alınır. Veri demeti geçerli veya doğru oylandıysa, saklanır ve KYVE zincirine eklenir.

Yükleyici ve Doğrulayıcı

Yükleyici ve doğrulayıcının rolleri kısaca tartışılmış olsa da, KYVE ağı içinde önemli özellikler olduklarından hala onları tartışacağız. Bir yükleyici, merkezi olmayan depolama sağlayıcısında veri sağlayan ve depolayan bir düğümdür.

Yükleyici, doğrulayıcı düğümlerin sonunda doğrulayacağı verileri kaydetmekten de sorumludur. Yükleyici ayrıca bir veri paketi teklif turunu atlar veya kapatır.

bir veri demeti yüklendikten sonra doğrulayıcı, geçerliliğini ve doğruluğunu çapraz kontrol etmede hayati bir rol oynar. Dolayısıyla, yükleyiciler ve doğrulayıcılar, KYVE ağı içinde verilerin merkezsizleştirilmesi ve doğrulanmasında hayati bir rol oynar.

kesmek

kesme, ağ içindeki kötü niyetli protokol doğrulayıcılarını cezalandırmak için kyve geliştirme ekibi tarafından uygulanan bir özelliktir. cezanın bir parçası olarak, yanlış doğrulayıcılar genellikle doğrulama kısmının bir kısmını kaybeder.

Bir kötü niyetli doğrulayıcıya uygulanabilecek 3 tür cezalandırma kesme cezası vardır:

  • zaman aşımı kesme: bu sıçrama cezası, bir düğümün belirli miktarda paket önerisini kaçırması durumunda uygulanır.
  • oylama cezası: bu sıçrama cezası, bir düğümün yanlış oy kullandığında uygulanır. Örneğin, bir düğüm, yanlış olduğunda bir demeti doğru bir şekilde oylar.
  • splash yükleme: bu sıçrama cezası, bir düğümün geçersiz olarak doğrulayıcılar tarafından reddedilmesi durumunda uygulanır.

kyve ekosistemi

2023'te KYVE ana ağının piyasaya sürülmesinden bu yana, birkaç blok zinciri protokolü KYVE ağıyla ortaklık kurdu. Şimdi bu ekosistem ortaklarının KYVE ile iş birliğinden nasıl yararlandığını tartışalım:

Yusuf

Alexar, web3 kullanıcıları için cross-chain iletişim sağlayan bir blockchain protokolüdür. Geliştiricilere farklı zincirlerle etkileşimde bulunmalarına izin veren interchain merkezi olmayan uygulamalar (dapps) oluşturmasına olanak tanır.

kyve, alexar'ın tüm bloklarını, hatta genesis bloğunu bile hızlı ve ücretsiz bir şekilde senkronize etmek için kyve'nin senkronizasyon aracı ksync'i kullanabilir, alexar'ın tarihsel zincir verilerini en son bloğuna kadar arşivlemiş ve doğrulamıştır.

Kyve'nin senkronizasyon aracını kullanarak, Alexar kaynakları ve zamanı korur, merkezi ve güvenilmez veri kaynaklarına harcamış olacağı zamanı en aza indirir.

cronos

cronos, web3'ü benimsemeyi kolaylaştırmayı amaçlayan önde gelen bir ethereum-uyumlu katman 1 blok zinciri ağıdır. KYVE, cronos'un tarihsel zincir verilerini arweave'e arşivlemiş ve doğrulamış iki veri havuzu başlattı.

Bu ortaklığın yararı, Kyve'nin Cronos için güvenilmez bir yedekleme sağlaması ve koşucular, geliştiriciler, veri analistleri ve Cronos ağının diğer kullanıcılarından oluşan geniş ekosisteminin zincirinin geçmiş verilerine merkezi olmayan ve akıcı bir şekilde özgürce erişmesine ve uygulamasına olanak sağlamasıdır.

Avalanche

Avalanche, saniyeler içinde işlemleri sonlandıran ve sonsuz ölçeklenebilirlik sağlayan bir akıllı sözleşme platformudur. Avalanche, işlemleri sürekli olarak yıldırım hızında işlediği için ürettiği veriler de artacaktır.

Bu yüzden Avalanche, zincirini güvenilir bir şekilde arşivlemek için KYVE ile ortaklık kurdu. KYVE'nin Korellia test ağı, tüm Avalanche 3 zincirlerinden blokzinciri verilerini doğruladı ve kalıcı olarak arşivledi.

avalanche blockchain verilerinin doğrulaması ve arşivlenmesi şu ana kadar sadece korellia test ağı üzerinde gerçekleştirildi, ancak gelecekte kyve’nin mainnet’inin avalanche blockchain verilerini doğrulamak ve arşivlemek için kullanılma olasılığı vardır. Bu gerçekleşirse, avalanche şu yollarla fayda sağlayacaktır;

  • KYVE'nin birden fazla blok zincir mimarisini desteklemesi nedeniyle, zincirler arası verilerin daha basit hesaplanması.
  • Arweave merkezsizleşmesi sayesinde artan veri koruması.
  • Yüklenen verilerin artan kullanılabilirliği ve güvenilirliği, yükleyicilerin ve doğrulayıcıların teşvik edilmesi ve ağın sağlıklı kalmasını sağlayan bir düzenleme sayesinde gerçekleşmektedir.

Kyve Token Nedir?

kyve, kyve blockchain ağının yerel simgesidir. Kyve ekosisteminin ayrılmaz bir parçası olup, ağın merkeziyetsizleşmesi, güvenliği, teşvik edilmesi ve diğer zincir üzerindeki faaliyetleri kolaylaştırır.

Kyve ağı, yatırımcılar veya Kyve token sahipleri üzerindeki tokenlerini satma baskısını azaltmak için, merkezi olmayan borsaların tokenleri merkezi borsalardan önce listelemek ve takas etmek için önceliklendirildiği DEX öncelikli bir yaklaşım uyguladı.

blockchain ağını daha da istikrarlı hale getirmek için, kyve bir token dağıtım programı uyguladı. işleyiş şekli şöyledir:

KYVE tokeninin ilk tur katılımcıları veya erken yatırımcıları, tokenlerini tam olarak 4 yıl sonra alamayacaklar, diğer daha sonraki yatırımcılar veya ağ katılımcılarının üçüncü turu ise sadece 1 yıl sonra tokenlerini alabilecekler.

Bu token yayın stratejisini uygulayarak, KYVE ağı, tokenin hızlı satışını önlerken, topluluk katılımını teşvik eder ve kilitli tokenler aracılığıyla ağı güçlendirir.

KYVE tokeninin kullanım alanları

  • Consensus veya zincir seviyesinde, KYVE tokeni staking ve delegasyon için kullanılır, bu da proof-of-stake ile ağı güvence altına alır.
  • Protokol düzeyinde, KYVE tokeni finansman, yatırım yapma ve vekil atama için kullanılır ve veri havuzlarına yüklenen verilere güvenlik sağlar.
  • Yönetişim düzeyinde, KYVE token sahipleri ağ içindeki tekliflere oy vererek, sahiplerin ağın büyümesinde söz sahibi olmalarına olanak tanır.

kyve tokenı iyi bir yatırım mı?

KYVE ağlarının veri erişilebilirliği ve doğruluğu sorunlarını çözmeyi hedeflediğinden, verilerin tüm kullanıcılara daha fazla erişilebilir hale getirilmesi, ekosistemde potansiyel büyüme için işaretlenmiştir.

Kyve ekosistemi büyüdükçe, yerel token için yüksek bir talep olacaktır. Bu, kullanıcıların ağ içinde istenen diğer etkinlikleri gerçekleştirmesine olanak tanır ve sonuç olarak, tokene olan bu talep değerini artırabilir.

kyve projesi heyecan verici ve devrimsel olsa da, kullanıcılar yatırım yapmadan önce bir projeyi araştırıp daha fazla öğrenmelidirler.

Risk Analizi

avantajlar

KYVE ağının önemli bir avantajı, verileri KYVE veri havuzuna yükleyen ağ katılımcılarını ödüllendirmek için tasarlanmış teşvik fırsatlarıdır. Bu teşvik, daha fazla topluluk katılımı ve etkileşimini teşvik eder.

Ağın üst düzey güvenliğine ek olarak, veri erişilebilirliği ve geçerliliğine yönelik iyi tasarlanmış yaklaşım, Kyve ağını geliştiriciler, mühendisler ve diğer veri kullanıcıları için mükemmel bir merkez haline getirir.

Kyve ekibi tarafından tasarlanan slashing güvenlik mekanizmaları, kötü niyetli aktörlerin zincir üzerindeki faaliyetlerini kontrol altında tutarak ağın güvenliğini de artırır.

dezavantajlar

Kyve ağı daha fazla topluluk etkileşimini teşvik etmek için tasarlanmış olsa da, tokenlerini bu ağda stake eden fon sağlayıcılar ödül almaz. Bu nedenle, ağ katılımcıları için kazanç potansiyeli oldukça sınırlıdır.

rekabet analizi

bitquery, xircus web3 protokolü ve footprint analytics, KYVE'in en büyük rakipleri arasındadır. Bu şirketler genellikle KYVE ile benzer hizmetler sunarken, yüksek düzeyde merkeziyetsizlik ve güvenlik, KYVE ağının rakipleri karşısındaki rekabet avantajlarıdır.

Polkadot'tan sadece veri köprüsü oluşturmaktan ziyade diğer birçok blockchain ile çalışabilme yeteneği ve geçerli verilere sorunsuz erişim sağlama gibi özellikler, veri mühendisleri, geliştiriciler ve diğer veri kullanıcıları için verimli bir veri merkezi haline getiriyor.

KYVE token nasıl sahip olunur?

Kyve ağ ekosisteminin bir parçası olmak ve KYVE token'larına sahip olmak için basit adım adım süreci takip edebilirsiniz:

bir cüzdan kurmak

Bir Kyve tokenine sahip olmak için onu bir kripto para borsasından satın almanız gerekir. Bunu yapmak için, bir Gate.iohesap oluşturun, KYC sürecini tamamlayın ve token satın almak için hesaba fon ekleyin.

Kyve token'larını kullanın

Token'iniz olduğunda, KYVE ağı'nın sunduğu özellikleri ve işlevleri keşfedebilirsiniz.

spot işlem

KYVE tokeni, Gate.io spot işlem piyasasında mevcuttur. Kullanıcılar, minimal işlem ücretleriyle USDT ile KYVE satın alabilirler.

staking

KYVE, Gate.io borsasında stake edilebilir. Staking için minimum miktar 1 KYVE'dir ve yatırım süresi 28 gündür. Faiz oranı, 7 gün içinde tutulan ortalama KYVE token miktarına göre hesaplanır. Yatırımcılar istedikleri zaman stake edebilirler.

KYVE ağı üzerinde harekete geçin

Kullanıcılar KYVE jetonlarını satın alabilir veya ticaret yapabilirler ve kaydolabilirler.burada.

著者: Bravo
翻訳者: Viper
レビュアー: Matheus、Piccolo、Ashley
* 本情報はGate.ioが提供または保証する金融アドバイス、その他のいかなる種類の推奨を意図したものではなく、構成するものではありません。
* 本記事はGate.ioを参照することなく複製/送信/複写することを禁じます。違反した場合は著作権法の侵害となり法的措置の対象となります。
今すぐ始める
登録して、
$100
のボーナスを獲得しよう!