Elliott Dalga Teorisi nedir?

Orta SeviyeDec 23, 2022
Elliott Wave teorisi, piyasa grafiklerini inceleyerek fiyat tahminleri yapmak için teknik analize dayalı bir yöntemdir. Teori, tekrarlayan kalıplarda meydana gelen ve yatırımcı psikolojisinden kaynaklanan farklı dalga türlerinin varlığına dayanmaktadır.
Elliott Dalga Teorisi nedir?

Giriş

Mali piyasalar veya bunların olgunlaşmamış biçimleri, para var olduğu sürece var olmuştur. Tüm bu süre boyunca, muhasebeciler ve matematikçiler, yatırımcıların ve tacirlerin bunları uygulayarak mümkün olduğu kadar fazla kar elde etmelerini sağlayan teoriler ve ilkeler geliştirmeye çalıştılar.

Finansal piyasanın ve mevcut trendlerin kapsamlı bir şekilde anlaşılması, rekabetçi bir piyasada işlem yaparken faydalıdır. Teknik analistler, kârlı piyasa tahminleri yapmak için genellikle deneyimli ilkelerden yararlanır. Bu makale, Elliott Dalga Teorisi'nin tarihini, özelliklerini ve uygulamasını tartışıyor.

Elliott Dalga Teorisini Kim Yarattı?

Elliott Dalga Teorisi, 1930'larda Amerikalı bir muhasebeci ve yazar tarafından yaratıldı. Ralph Nelson Elliott, teoriyi çeşitli türlerdeki piyasa tablolarını incelemek için çok zaman harcayarak geliştirdi. Bir hastalık nedeniyle erken emekli olmaya zorlandıktan sonra kendini borsa davranışlarını incelemeye adadı.

Elliott, borsa davranışındaki kalıpları keşfetmek için 75 yılı kapsayan yarım saatlik, saatlik, günlük, haftalık, aylık ve yıllık piyasa grafiklerini inceledi. Tüm piyasa çizelgeleri, çeşitli piyasa endüstrilerinde kendi kendine oluşturuldu. 1935'in sonunda, Ralph Nelson teorinin geliştirilmesinde önemli adımlar atmıştı, öyle ki DOW Jones Ortalamasının son borsa dibini başarıyla tahmin etti.

Bu çığır açan tahmini yaptıktan sonra, Dalga Teorisi üzerine bir kitap yazmak için Detroit'teki Yatırım Danışmanı Charles J. Collins ile işbirliği yaptı.

Elliott Dalga Teorisi Nedir?

Elliott Wave teorisi, teknik analizde piyasadaki fiyat hareketlerini tahmin etmek için geliştirilmiş bir ilkedir. Yatırımcılar genellikle piyasadaki dalgalar olarak adlandırılan fiyat kalıplarını keşfetmek için teoriyi kullanırlar.

Elliott Wave teorisi, finans piyasasındaki değişikliklerin büyük bir kısmının yatırımcı duyarlılığına bağlı olduğu ilkesine dayanmaktadır. Teorinin yaratıcısı Ralph Nelson Elliott, piyasa verilerini grafikler aracılığıyla inceleyerek teoriyi geliştirdi ve burada fiyatlarda tekrar eden kalıpları keşfetti.

Elliott Wave teorisi, hisse senedi piyasalarının gerçek motorunun yatırımcı psikolojisi olduğunu öne sürüyor. Piyasadaki bir hisse senedi veya özellik hakkındaki toplu iyimserliğin, özellik fiyatında artışa yol açabileceğini savunuyor. Aynı özellik hakkında karamsarlık duyguları veya düşünceleri fiyatların düşmesine neden olacaktır. Olasılığa dayalı bir teknik analiz teorisidir. Yatırımcılar, piyasa grafiklerini inceleyerek ve prensibi uygulayarak piyasanın bundan sonra hangi yöne gideceğini söyleyebilir. Elliott'un dalga teorisinde, piyasadaki değişiklikler, piyasa verileri illüstrasyonundaki dalgalı modeller aracılığıyla gösterilmektedir.

Elliott Dalga Teorisi Nasıl Çalışır?

Elliott Dalga Teorisinin özünde, piyasadaki fiyat hareketlerinin, yatırımcı duyarlılığı veya psikolojisinin neden olduğu tekrar eden yukarı ve aşağı modellerde meydana geldiği hipotezi vardır. Yatırımcı duyarlılığının yönünün tezahürü de fraktal modellerde veya dalgalarda meydana geldi.

Bu bağlamda fraktal desenler, kendilerini sonsuz derecede küçük ölçeklerde tekrar eden matematiksel yapıları ifade eder. Dolayısıyla, incelenirse, her bir dalga paterni, daha küçük dalgalardan oluşan bir grubu ortaya çıkaracaktır ve bu daha küçük dalgaların içinde daha fazla dalga vardır, öyle ki, farklı zamanlı çizelgelerde sonsuz bir şekilde devam eder.

Yaratıcı Elliott, piyasa tablolarını incelerken iki ana dalga modeli fark etti: İtki/Motif dalgaları ve Düzeltici dalga.

Dürtü/Motif Dalga

Pozitif bir trend yönünde toplu olarak hareket eden beş alt dalgadan oluşan bir dalga, dürtü veya hareket dalgası olarak bilinir. Genellikle 5 dalga modeli olarak adlandırılır ve piyasa tablolarında en yaygın olarak görülen modeldir. Bir hareket dalgası, üç yukarı ve iki aşağı dalga halinde oynanır. Hareket dalgaları, üç küçük ölçekli hareket dalgasından ve iki küçük düzeltici dalgadan oluşur. Her iki dalga da birinci, üçüncü ve beşinci dalgalar yukarı, ikinci ve dördüncü dalgalar aşağıyı gösterecek şekilde değişir.

Güdü Dalgalarını yöneten kurallar

Bir piyasa tablosunda bir güdü dalgasını tespit ederken, genellikle kılavuz olarak bazı katı kurallar kullanılır. Bu kurallar, neyin hareket dalgası olarak nitelendirileceğini belirler.

  1. İkinci Dalga, birinci dalganın tamamından daha uzağa düşemez. Bu, 2. dalganın sonundaki hisse senedi fiyatının 1. dalganın başındaki hisse senedi fiyatından düşük olamayacağı anlamına gelir.
  2. Dalga 3, impuls dalgalarının en kısa dalgası olamaz. Çoğu durumda, tüm modeldeki en uzun dalgadır.
  3. 4. Dalga asla 3. Dalganın tamamını izlemez.

Düzeltici Dalga

Köşegen dalgalar olarak da bilinen bir düzeltme, piyasada düşüş eğilimini gösteren üç alt düzeltme dalgasından oluşur. Her düzeltici dalga A, B ve C harfleriyle gösterilir.

Düzeltici dalgalar genellikle önceki eğilimi pekiştirmek amacıyla bir hareket dalgasını takip eder. Genellikle üç ortak modelde bulunurlar: üçgen, zikzak ve düz.

Düzeltici dalgaları yöneten kurallar

  1. Üç alt dalgadan oluşurlar: A, B ve C.
  2. Düzeltici bir dalga, önceki hareket dalgasının hareketini kısmen takip eder.

Elliott Wave Fiyat Döngüsü

Tam bir fiyat döngüsü, hem itici hem de düzeltici trendlerden oluşan iki fazlı bir dalga modelidir. İlk aşama olan hareket dalgası 1-5 arasındaki rakamlarla, ikinci düzeltme dalgası ise AC harfleriyle etiketlenir.

Eksiksiz bir Elliott Wave Fiyat Döngüsü, tamamen gelişmiş bir boğa piyasasını ve hisse senedini konsolide eden bir ayı piyasası tarafından nasıl başarıldığını gösterir.

Bu Sekiz Dalga fiyat döngüsü, ilkenin temeli ve ilkenin diğer kurallarının uygulandığı yapı taşıdır.

Dalga Tanımları

Elliott Dalga İlkesi'nin ilk ortaya çıkışından bu yana neredeyse on yıl içinde, birkaç teknik analist onu daha fazla eklemeyle geliştirdi. Bazı analistler, Güdü ve Düzeltici dalga modellerindeki her dalganın belirli özelliklere sahip olduğunu varsayar.

Güdü Dalgası Tanımları

1. Dalga : 1. Dalganın fark edilmesi genellikle biraz zaman alır. Yeni bir boğa piyasasının ilk dalgası başladığında temel haberler neredeyse her zaman kötüdür. Yaygın bir inanış, önceki eğilimin hala büyük ölçüde yürürlükte olduğu yönündedir. Temel analistler kazanç projeksiyonlarını düşürmeye devam ederse, ekonominin durumu muhtemelen iyi değil. Satım opsiyonları popüler, duyarlılık anketleri şüphe götürmez bir şekilde iç karartıcı ve opsiyon piyasasında ima edilen oynaklık yüksek. Fiyatlar yükseldikçe hacim bir miktar artabilir, ancak bu pek çok teknik uzmanı endişelendirecek kadar önemli değildir.

Dalga 2 : Dalga 2, dalga 1'in yükseliş eğilimini düzeltir ancak asla Dalga 1'in başlangıç noktasından daha uzağa uzanmaz. Bu aşamada, genel görünüm, düşüş eğiliminin grafikleri kontrol etmesidir. Ancak, bazı olumlu işaretler var; İkinci dalga sırasında stok hacmi genellikle daha düşüktür ve fiyatlar 1. dalgada elde edilen kazançların %61,8'inden daha fazla düşmez.

3. Dalga: Bu genellikle bir güdü trendindeki en uzun ve en güçlü dalgadır. Bu aşamada, bazı yatırımcılar zaten kâr etmiş olabileceğinden, genel his olumludur. Üçüncü dalgadaki Fiyatlar, kısa süreli ve sığ alt düzeltme dalgalarıyla hızla yükselir. Üçüncü dalganın sonlarına doğru, birçok yatırımcı yükseliş trendlerine katılmak için atlayabilir.

4. Dalga : Diğer bir düzeltme dalgası olan dördüncü dalga, fiyatları uzun bir süre yatay yönde yönlendirir. Fibonacci ilişkilerine dayalı olarak, 4. Dalga önceki dalgasının %38,2'sine kadar geri gidecek. Bununla birlikte, Dalga 4, daha büyük güdü eğilimi içindeki yavaş ilerleme nedeniyle genellikle sinir bozucu olarak kabul edilir.

5. Dalga : Hakim güdü eğiliminin son aşaması, genel olarak olumlu duygularla gelir. Ne yazık ki, yatırımcı duyarlılığı bu aşamada en yüksek seviyededir. Kapanış trendinden kâr elde etmek için umutsuz bir girişimde bulunan yatırımcılar, dalga sona ermeden hemen önce alım yapıyor.

Düzeltici Dalga tanımları

A Dalgası : Düzeltici bir trendin başlangıcını belirlemek, muadili güdü trendine kıyasla genellikle daha zordur. Ayı eğiliminin ilk dalgası, fiyatlar düşmeye yeni başladığı için olumlu duyguların devam ettiğini görüyor. Bazı analistler, Wave A'yı önceki boğa piyasasının devamı olarak adlandırıyor. Dalga A'nın özellikleri arasında artan hisse senedi hacmi, oynaklığın artan etkileri ve gelecekteki pazarlara belirgin bir şekilde artan ilgi yer alır.

B Dalgası : Düzeltici trend içindeki tek hareket dalgası olan B Dalgası, daha yüksek fiyat geri dönüşlerine sahiptir. Bu tersine dönüş genellikle ayrılan boğa piyasasına dönüş olarak yanlış yorumlanır, ancak teknik analistler bunun yalnızca üç parçalı tersine dönme eğiliminin ikinci kısmı olduğunu anlarlar. Bu aşamadaki hisse senedi hacmi bir önceki dalgadakinden bile daha düşük.

C Dalgası : Düzeltici trendin son ayağı genellikle en az A Dalgası kadar büyüktür ve onu biraz aşabilir. Fiyatlar daha da düşerken hacim artmaya başlar ve bu da tamamen gelişmiş bir ayı piyasasına işaret eder.

Elliott Dalga Teorisinin Uygulamaları

Teknik analistler, doğru fiyat tahminleri yaparken, Elliott Wave ilkesi dahilinde dalgaların sonraki potansiyel yönlerini belirlemek için genellikle diğer teknik analiz araçlarını kullanırlar.

Elliott Dalga İlkesi ve Fibonacci ilişkileri

Elliott Wave ilkesini geliştirirken RN Elliott, teorideki dalgaların ve modellerin matematiksel özelliklerinin Fibonacci araçlarına dayandığı sonucuna vardı. Fibonacci dizisi, 13. yüzyılda Leonardo Fibonacci tarafından geliştirilen bir tamsayılar dizisidir. Fibonacci araçlarından biri olan toplama serisi şu şekildedir: Bu serideki ilk iki sayı 0 artı 1'dir. Serideki sayılar 0'dan 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55 ve 89'dan önceki iki sayının toplanmasıyla sonsuza gider.

Elliott, dalga döngüsündeki dalgaların Fibonacci dizisindeki sayılar olduğunu varsaydı. Analistler, Elliott Dalgasını analiz ederken, Eliott dalgalarını analiz etmek için genellikle Fibonacci düzeltme ve uzatma araçlarını kullanır. Her Fibonacci aracı bağımsız bir amaca hizmet ettiği için farklı şekilde kullanılırlar.

Örneğin, Fibonacci düzeltme aracı, dürtü dalgası modelindeki Dalga 2'nin geri çekilmesiyle yakından bağlantılıdır. Ayrıca, fiyat ve zaman açısından dalgalar arasındaki ilişkiler genellikle Fibonacci oranlarını sergiler.

Elliott Dalga Osilatörü (EWO)

Analistler, Elliott Wave teorisinin uygulamasını basitleştirme girişiminde çeşitli göstergeler geliştirdiler. Bunlardan biri, potansiyel fiyat hareketini tahmin etmek için iki hareketli ortalama kullanan, bilgisayar tarafından üretilen bir model olan Elliott Dalga Osilatörüdür (EWO). Elliott Wave International firması tarafından oluşturulan EWO veya EWAVES, Elliott Wave Prensibinin temelini oluşturan işlevlerle programlanmış bir yapay zeka sistemine dayanmaktadır.

EWO genellikle piyasa tablosunun sonunda yer alır ve farklı numaralandırılmış dalgaların başlangıcını ve bitişini gösteren göstergelere sahiptir.

  1. Dalga 3, osilatörün en yüksek ve en düşük değerleri ile temsil edilebilir.
  2. Osilatörün alt (sıfır) çizgisine kadar geri çekildiği yer, Dalga 4'ü temsil eder.
  3. Son olarak, piyasa fiyatında önemli bir zirve varsa ancak osilatörde çok da önemli olmayan bir hareket varsa, bu dizinin son ayağına işaret eder.

Elliott Wave İlkesini Kripto Piyasasına Uygulayabilir misiniz?

Özellikle fiyat dalgalanmalarının genellikle ne kadar kaotik ve çalkantılı olduğu göz önüne alındığında, kripto para piyasalarında Elliott Dalga Teorisini kullanmanın bazı özellikleri vardır.

Elliott Wave trendleri, diğer kripto para birimlerinin yanı sıra Bitcoin ve Ethereum gibi ana para birimlerinde bulunabilir.

Bitcoin ve Elliott Dalga Teorisi

Bitcoin'in 2013'teki başlangıcından bu yana teknik analistler, fiyat hareketlerini tahmin etme umuduyla kripto paranın piyasa performansını yakından ölçtüler. Raporlar , Bitcoin'in aslında Elliott Wave Cycle modelini izlediğini gösteriyor. Alt dalgaların her birini, 0 $ 'dan 32 $' a yükselen bir fiyatla, bir dürtü dalgasında öne çıkardı.

Elliott Dalga Teorisi, ilke olarak kullanılan fraktal ölçüleri anlamaya çalışmak için çok zaman harcayan yatırım yapan analistler için bir getiri sağlama potansiyeline sahip, kesinlikle güçlü bir teoridir. Bununla birlikte, kripto kullanıcılarının, piyasaların temelde öngörülemeyen doğasını akıllarında tutmaları gerekir.

Çözüm

Bir piyasa analizi tekniği olan Elliott Dalga Teorisi neredeyse bir asırdır kullanılmaktadır. Fiyat hareketini tahmin etmekten çok, fiyatın çeşitli döngü aşamalarında nerede olduğuna bağlı olarak bilinçli bir satın alma yapmak için bir araç olarak çok daha yararlı olduğu görülmüştür.

Bununla birlikte, bir finans piyasasına girmeden önce yapılacak en akıllıca şey, mümkün olduğunca çok araştırma yapmaktır. Her finans piyasası kendi risklerini taşır ve bir hisse senedi opsiyonu veya kripto para birimi satın almadan önce bunlar hakkında bilgi edinmek önemlidir.

著者: Tamilore
翻訳者: binyu
レビュアー: Edward、Ashely
* 本情報はGate.ioが提供または保証する金融アドバイス、その他のいかなる種類の推奨を意図したものではなく、構成するものではありません。
* 本記事はGate.ioを参照することなく複製/送信/複写することを禁じます。違反した場合は著作権法の侵害となり法的措置の対象となります。

Elliott Dalga Teorisi nedir?

Orta SeviyeDec 23, 2022
Elliott Wave teorisi, piyasa grafiklerini inceleyerek fiyat tahminleri yapmak için teknik analize dayalı bir yöntemdir. Teori, tekrarlayan kalıplarda meydana gelen ve yatırımcı psikolojisinden kaynaklanan farklı dalga türlerinin varlığına dayanmaktadır.
Elliott Dalga Teorisi nedir?

Giriş

Mali piyasalar veya bunların olgunlaşmamış biçimleri, para var olduğu sürece var olmuştur. Tüm bu süre boyunca, muhasebeciler ve matematikçiler, yatırımcıların ve tacirlerin bunları uygulayarak mümkün olduğu kadar fazla kar elde etmelerini sağlayan teoriler ve ilkeler geliştirmeye çalıştılar.

Finansal piyasanın ve mevcut trendlerin kapsamlı bir şekilde anlaşılması, rekabetçi bir piyasada işlem yaparken faydalıdır. Teknik analistler, kârlı piyasa tahminleri yapmak için genellikle deneyimli ilkelerden yararlanır. Bu makale, Elliott Dalga Teorisi'nin tarihini, özelliklerini ve uygulamasını tartışıyor.

Elliott Dalga Teorisini Kim Yarattı?

Elliott Dalga Teorisi, 1930'larda Amerikalı bir muhasebeci ve yazar tarafından yaratıldı. Ralph Nelson Elliott, teoriyi çeşitli türlerdeki piyasa tablolarını incelemek için çok zaman harcayarak geliştirdi. Bir hastalık nedeniyle erken emekli olmaya zorlandıktan sonra kendini borsa davranışlarını incelemeye adadı.

Elliott, borsa davranışındaki kalıpları keşfetmek için 75 yılı kapsayan yarım saatlik, saatlik, günlük, haftalık, aylık ve yıllık piyasa grafiklerini inceledi. Tüm piyasa çizelgeleri, çeşitli piyasa endüstrilerinde kendi kendine oluşturuldu. 1935'in sonunda, Ralph Nelson teorinin geliştirilmesinde önemli adımlar atmıştı, öyle ki DOW Jones Ortalamasının son borsa dibini başarıyla tahmin etti.

Bu çığır açan tahmini yaptıktan sonra, Dalga Teorisi üzerine bir kitap yazmak için Detroit'teki Yatırım Danışmanı Charles J. Collins ile işbirliği yaptı.

Elliott Dalga Teorisi Nedir?

Elliott Wave teorisi, teknik analizde piyasadaki fiyat hareketlerini tahmin etmek için geliştirilmiş bir ilkedir. Yatırımcılar genellikle piyasadaki dalgalar olarak adlandırılan fiyat kalıplarını keşfetmek için teoriyi kullanırlar.

Elliott Wave teorisi, finans piyasasındaki değişikliklerin büyük bir kısmının yatırımcı duyarlılığına bağlı olduğu ilkesine dayanmaktadır. Teorinin yaratıcısı Ralph Nelson Elliott, piyasa verilerini grafikler aracılığıyla inceleyerek teoriyi geliştirdi ve burada fiyatlarda tekrar eden kalıpları keşfetti.

Elliott Wave teorisi, hisse senedi piyasalarının gerçek motorunun yatırımcı psikolojisi olduğunu öne sürüyor. Piyasadaki bir hisse senedi veya özellik hakkındaki toplu iyimserliğin, özellik fiyatında artışa yol açabileceğini savunuyor. Aynı özellik hakkında karamsarlık duyguları veya düşünceleri fiyatların düşmesine neden olacaktır. Olasılığa dayalı bir teknik analiz teorisidir. Yatırımcılar, piyasa grafiklerini inceleyerek ve prensibi uygulayarak piyasanın bundan sonra hangi yöne gideceğini söyleyebilir. Elliott'un dalga teorisinde, piyasadaki değişiklikler, piyasa verileri illüstrasyonundaki dalgalı modeller aracılığıyla gösterilmektedir.

Elliott Dalga Teorisi Nasıl Çalışır?

Elliott Dalga Teorisinin özünde, piyasadaki fiyat hareketlerinin, yatırımcı duyarlılığı veya psikolojisinin neden olduğu tekrar eden yukarı ve aşağı modellerde meydana geldiği hipotezi vardır. Yatırımcı duyarlılığının yönünün tezahürü de fraktal modellerde veya dalgalarda meydana geldi.

Bu bağlamda fraktal desenler, kendilerini sonsuz derecede küçük ölçeklerde tekrar eden matematiksel yapıları ifade eder. Dolayısıyla, incelenirse, her bir dalga paterni, daha küçük dalgalardan oluşan bir grubu ortaya çıkaracaktır ve bu daha küçük dalgaların içinde daha fazla dalga vardır, öyle ki, farklı zamanlı çizelgelerde sonsuz bir şekilde devam eder.

Yaratıcı Elliott, piyasa tablolarını incelerken iki ana dalga modeli fark etti: İtki/Motif dalgaları ve Düzeltici dalga.

Dürtü/Motif Dalga

Pozitif bir trend yönünde toplu olarak hareket eden beş alt dalgadan oluşan bir dalga, dürtü veya hareket dalgası olarak bilinir. Genellikle 5 dalga modeli olarak adlandırılır ve piyasa tablolarında en yaygın olarak görülen modeldir. Bir hareket dalgası, üç yukarı ve iki aşağı dalga halinde oynanır. Hareket dalgaları, üç küçük ölçekli hareket dalgasından ve iki küçük düzeltici dalgadan oluşur. Her iki dalga da birinci, üçüncü ve beşinci dalgalar yukarı, ikinci ve dördüncü dalgalar aşağıyı gösterecek şekilde değişir.

Güdü Dalgalarını yöneten kurallar

Bir piyasa tablosunda bir güdü dalgasını tespit ederken, genellikle kılavuz olarak bazı katı kurallar kullanılır. Bu kurallar, neyin hareket dalgası olarak nitelendirileceğini belirler.

  1. İkinci Dalga, birinci dalganın tamamından daha uzağa düşemez. Bu, 2. dalganın sonundaki hisse senedi fiyatının 1. dalganın başındaki hisse senedi fiyatından düşük olamayacağı anlamına gelir.
  2. Dalga 3, impuls dalgalarının en kısa dalgası olamaz. Çoğu durumda, tüm modeldeki en uzun dalgadır.
  3. 4. Dalga asla 3. Dalganın tamamını izlemez.

Düzeltici Dalga

Köşegen dalgalar olarak da bilinen bir düzeltme, piyasada düşüş eğilimini gösteren üç alt düzeltme dalgasından oluşur. Her düzeltici dalga A, B ve C harfleriyle gösterilir.

Düzeltici dalgalar genellikle önceki eğilimi pekiştirmek amacıyla bir hareket dalgasını takip eder. Genellikle üç ortak modelde bulunurlar: üçgen, zikzak ve düz.

Düzeltici dalgaları yöneten kurallar

  1. Üç alt dalgadan oluşurlar: A, B ve C.
  2. Düzeltici bir dalga, önceki hareket dalgasının hareketini kısmen takip eder.

Elliott Wave Fiyat Döngüsü

Tam bir fiyat döngüsü, hem itici hem de düzeltici trendlerden oluşan iki fazlı bir dalga modelidir. İlk aşama olan hareket dalgası 1-5 arasındaki rakamlarla, ikinci düzeltme dalgası ise AC harfleriyle etiketlenir.

Eksiksiz bir Elliott Wave Fiyat Döngüsü, tamamen gelişmiş bir boğa piyasasını ve hisse senedini konsolide eden bir ayı piyasası tarafından nasıl başarıldığını gösterir.

Bu Sekiz Dalga fiyat döngüsü, ilkenin temeli ve ilkenin diğer kurallarının uygulandığı yapı taşıdır.

Dalga Tanımları

Elliott Dalga İlkesi'nin ilk ortaya çıkışından bu yana neredeyse on yıl içinde, birkaç teknik analist onu daha fazla eklemeyle geliştirdi. Bazı analistler, Güdü ve Düzeltici dalga modellerindeki her dalganın belirli özelliklere sahip olduğunu varsayar.

Güdü Dalgası Tanımları

1. Dalga : 1. Dalganın fark edilmesi genellikle biraz zaman alır. Yeni bir boğa piyasasının ilk dalgası başladığında temel haberler neredeyse her zaman kötüdür. Yaygın bir inanış, önceki eğilimin hala büyük ölçüde yürürlükte olduğu yönündedir. Temel analistler kazanç projeksiyonlarını düşürmeye devam ederse, ekonominin durumu muhtemelen iyi değil. Satım opsiyonları popüler, duyarlılık anketleri şüphe götürmez bir şekilde iç karartıcı ve opsiyon piyasasında ima edilen oynaklık yüksek. Fiyatlar yükseldikçe hacim bir miktar artabilir, ancak bu pek çok teknik uzmanı endişelendirecek kadar önemli değildir.

Dalga 2 : Dalga 2, dalga 1'in yükseliş eğilimini düzeltir ancak asla Dalga 1'in başlangıç noktasından daha uzağa uzanmaz. Bu aşamada, genel görünüm, düşüş eğiliminin grafikleri kontrol etmesidir. Ancak, bazı olumlu işaretler var; İkinci dalga sırasında stok hacmi genellikle daha düşüktür ve fiyatlar 1. dalgada elde edilen kazançların %61,8'inden daha fazla düşmez.

3. Dalga: Bu genellikle bir güdü trendindeki en uzun ve en güçlü dalgadır. Bu aşamada, bazı yatırımcılar zaten kâr etmiş olabileceğinden, genel his olumludur. Üçüncü dalgadaki Fiyatlar, kısa süreli ve sığ alt düzeltme dalgalarıyla hızla yükselir. Üçüncü dalganın sonlarına doğru, birçok yatırımcı yükseliş trendlerine katılmak için atlayabilir.

4. Dalga : Diğer bir düzeltme dalgası olan dördüncü dalga, fiyatları uzun bir süre yatay yönde yönlendirir. Fibonacci ilişkilerine dayalı olarak, 4. Dalga önceki dalgasının %38,2'sine kadar geri gidecek. Bununla birlikte, Dalga 4, daha büyük güdü eğilimi içindeki yavaş ilerleme nedeniyle genellikle sinir bozucu olarak kabul edilir.

5. Dalga : Hakim güdü eğiliminin son aşaması, genel olarak olumlu duygularla gelir. Ne yazık ki, yatırımcı duyarlılığı bu aşamada en yüksek seviyededir. Kapanış trendinden kâr elde etmek için umutsuz bir girişimde bulunan yatırımcılar, dalga sona ermeden hemen önce alım yapıyor.

Düzeltici Dalga tanımları

A Dalgası : Düzeltici bir trendin başlangıcını belirlemek, muadili güdü trendine kıyasla genellikle daha zordur. Ayı eğiliminin ilk dalgası, fiyatlar düşmeye yeni başladığı için olumlu duyguların devam ettiğini görüyor. Bazı analistler, Wave A'yı önceki boğa piyasasının devamı olarak adlandırıyor. Dalga A'nın özellikleri arasında artan hisse senedi hacmi, oynaklığın artan etkileri ve gelecekteki pazarlara belirgin bir şekilde artan ilgi yer alır.

B Dalgası : Düzeltici trend içindeki tek hareket dalgası olan B Dalgası, daha yüksek fiyat geri dönüşlerine sahiptir. Bu tersine dönüş genellikle ayrılan boğa piyasasına dönüş olarak yanlış yorumlanır, ancak teknik analistler bunun yalnızca üç parçalı tersine dönme eğiliminin ikinci kısmı olduğunu anlarlar. Bu aşamadaki hisse senedi hacmi bir önceki dalgadakinden bile daha düşük.

C Dalgası : Düzeltici trendin son ayağı genellikle en az A Dalgası kadar büyüktür ve onu biraz aşabilir. Fiyatlar daha da düşerken hacim artmaya başlar ve bu da tamamen gelişmiş bir ayı piyasasına işaret eder.

Elliott Dalga Teorisinin Uygulamaları

Teknik analistler, doğru fiyat tahminleri yaparken, Elliott Wave ilkesi dahilinde dalgaların sonraki potansiyel yönlerini belirlemek için genellikle diğer teknik analiz araçlarını kullanırlar.

Elliott Dalga İlkesi ve Fibonacci ilişkileri

Elliott Wave ilkesini geliştirirken RN Elliott, teorideki dalgaların ve modellerin matematiksel özelliklerinin Fibonacci araçlarına dayandığı sonucuna vardı. Fibonacci dizisi, 13. yüzyılda Leonardo Fibonacci tarafından geliştirilen bir tamsayılar dizisidir. Fibonacci araçlarından biri olan toplama serisi şu şekildedir: Bu serideki ilk iki sayı 0 artı 1'dir. Serideki sayılar 0'dan 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55 ve 89'dan önceki iki sayının toplanmasıyla sonsuza gider.

Elliott, dalga döngüsündeki dalgaların Fibonacci dizisindeki sayılar olduğunu varsaydı. Analistler, Elliott Dalgasını analiz ederken, Eliott dalgalarını analiz etmek için genellikle Fibonacci düzeltme ve uzatma araçlarını kullanır. Her Fibonacci aracı bağımsız bir amaca hizmet ettiği için farklı şekilde kullanılırlar.

Örneğin, Fibonacci düzeltme aracı, dürtü dalgası modelindeki Dalga 2'nin geri çekilmesiyle yakından bağlantılıdır. Ayrıca, fiyat ve zaman açısından dalgalar arasındaki ilişkiler genellikle Fibonacci oranlarını sergiler.

Elliott Dalga Osilatörü (EWO)

Analistler, Elliott Wave teorisinin uygulamasını basitleştirme girişiminde çeşitli göstergeler geliştirdiler. Bunlardan biri, potansiyel fiyat hareketini tahmin etmek için iki hareketli ortalama kullanan, bilgisayar tarafından üretilen bir model olan Elliott Dalga Osilatörüdür (EWO). Elliott Wave International firması tarafından oluşturulan EWO veya EWAVES, Elliott Wave Prensibinin temelini oluşturan işlevlerle programlanmış bir yapay zeka sistemine dayanmaktadır.

EWO genellikle piyasa tablosunun sonunda yer alır ve farklı numaralandırılmış dalgaların başlangıcını ve bitişini gösteren göstergelere sahiptir.

  1. Dalga 3, osilatörün en yüksek ve en düşük değerleri ile temsil edilebilir.
  2. Osilatörün alt (sıfır) çizgisine kadar geri çekildiği yer, Dalga 4'ü temsil eder.
  3. Son olarak, piyasa fiyatında önemli bir zirve varsa ancak osilatörde çok da önemli olmayan bir hareket varsa, bu dizinin son ayağına işaret eder.

Elliott Wave İlkesini Kripto Piyasasına Uygulayabilir misiniz?

Özellikle fiyat dalgalanmalarının genellikle ne kadar kaotik ve çalkantılı olduğu göz önüne alındığında, kripto para piyasalarında Elliott Dalga Teorisini kullanmanın bazı özellikleri vardır.

Elliott Wave trendleri, diğer kripto para birimlerinin yanı sıra Bitcoin ve Ethereum gibi ana para birimlerinde bulunabilir.

Bitcoin ve Elliott Dalga Teorisi

Bitcoin'in 2013'teki başlangıcından bu yana teknik analistler, fiyat hareketlerini tahmin etme umuduyla kripto paranın piyasa performansını yakından ölçtüler. Raporlar , Bitcoin'in aslında Elliott Wave Cycle modelini izlediğini gösteriyor. Alt dalgaların her birini, 0 $ 'dan 32 $' a yükselen bir fiyatla, bir dürtü dalgasında öne çıkardı.

Elliott Dalga Teorisi, ilke olarak kullanılan fraktal ölçüleri anlamaya çalışmak için çok zaman harcayan yatırım yapan analistler için bir getiri sağlama potansiyeline sahip, kesinlikle güçlü bir teoridir. Bununla birlikte, kripto kullanıcılarının, piyasaların temelde öngörülemeyen doğasını akıllarında tutmaları gerekir.

Çözüm

Bir piyasa analizi tekniği olan Elliott Dalga Teorisi neredeyse bir asırdır kullanılmaktadır. Fiyat hareketini tahmin etmekten çok, fiyatın çeşitli döngü aşamalarında nerede olduğuna bağlı olarak bilinçli bir satın alma yapmak için bir araç olarak çok daha yararlı olduğu görülmüştür.

Bununla birlikte, bir finans piyasasına girmeden önce yapılacak en akıllıca şey, mümkün olduğunca çok araştırma yapmaktır. Her finans piyasası kendi risklerini taşır ve bir hisse senedi opsiyonu veya kripto para birimi satın almadan önce bunlar hakkında bilgi edinmek önemlidir.

著者: Tamilore
翻訳者: binyu
レビュアー: Edward、Ashely
* 本情報はGate.ioが提供または保証する金融アドバイス、その他のいかなる種類の推奨を意図したものではなく、構成するものではありません。
* 本記事はGate.ioを参照することなく複製/送信/複写することを禁じます。違反した場合は著作権法の侵害となり法的措置の対象となります。
今すぐ始める
登録して、
$100
のボーナスを獲得しよう!