PHA nedir? Phala Ağı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Orta SeviyeMar 14, 2024
Phala Network bir blok zinciri ortak işlemcisidir. Akıllı sözleşmelerin hesaplanması için merkezi olmayan, güvene dayalı olmayan bir altyapı sağlar.
PHA nedir? Phala Ağı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Phala Ağı nedir?

Phala ağı, karmaşık modern uygulamalar üretmek için gereken kas gücünü blok zincirinin merkezi olmayan güven ve şeffaflık özellikleriyle birleştirerek kullanıcıların hesaplama kapasiteleri sağlamasına ve kazanmasına olanak tanır. Bu kullanıcılar "çalışanlar" olarak adlandırılır.

Ağ ayrıca "istemci" geliştiricilerinin uygulamalarını şablonlar kullanarak önceden oluşturulmuş, düşük kodlu bir deneyimle Phala ağına entegre etmelerine olanak tanır. DApp'leri harici API'lere bağlar, verileri herhangi bir platformda depolar, karmaşık hesaplamalar yapar ve hatta gerçek zamanlı verilere dayalı akıllı sözleşme işlevlerini otomatikleştirir.

Tarihçe ve Ekip

Phala ağı 2018 yılında, kıdemli bir ürün yöneticisi ve Tencent ve Didi'nin eski çalışanı olan Marvin Tong ve Bitcoin Gold'un baş geliştiricisi ve yaklaşık 10 yıllık kodlama deneyimine sahip kıdemli bir geliştirici olan Hang Yin tarafından kuruldu.

Proje, Mart 2020'de PoC-1 adı verilen ve kullanıcıların yeni gizli tokenlar çıkarmasına ve bunları diğer kullanıcılara aktarmasına olanak tanıyan test ağını başlattı. Temmuz 2020'de proje, merkezi olmayan TEE düğümlerinin entegrasyonu ile karakterize edilen testnet Vendetta veya PoC-3'e yol açan ikinci testnet aşaması olan PoC-2'yi ve son olarak Polkadot'ta bir parachain olarak ana ağının lansmanını duyurdu.

2020'nin sonunda Phala Network, Candaq Group, InfiChain, Blue Mountain Labs, Incuba Alpha Group ve Exoplanet Capital gibi katılımcılar aracılığıyla 10 milyon dolardan fazla para toplayan bir finansman turu gerçekleştirdi.

Projenin yerel tokenı olan PHA, 2020'de Ethereum tokenı ve 2021'de Kusama tokenı olarak piyasaya sürüldü.

Çekirdek Bileşenler

Mimari

Kaynak Phala Network Teknik Dokümanı

Phala Network, güçlü dApp'leri kolaylaştırarak ve sürdürerek gerçek dünya ile dijital alan arasında köprü kurmayı amaçlayan blok zinciri alanında güvenilir bir bulut bilişim çözümü olarak tasarlanmıştır. Tasarım Phala blok zinciri, zincir dışı çalışma zamanı (p-Runtime) ve köprü aktarıcıdan oluşmaktadır.

Phantom blok zinciri, iletişim ve doğrulamayı gerçekleştiren ağ için merkezi altyapıdır. Aynı zamanda, zincir dışı çalışma zamanı özelliği, karmaşık hesaplamaları güvenli enklavlar içinde gerçekleştirerek ağın gizli kullanıcı verilerini ve operasyonel bilgileri zincir dışında işlemesine olanak tanır.

Köprü aktarıcı ya da Pherry, blok zincirini zincir dışı güvenli bölgelere bağlayan habercidir. Bilgilerin tercüme edilmesinden ve sorunsuz veri akışının ve güvenli yürütmenin sağlanmasından sorumludur. Donanım izolasyon mimarisi, kripto alanındaki kötü niyetli aktörlere karşı koruma sağlarken ağın merkezsiz kalmasını sağlar.

Phala Düğümleri

Kaynak Phala Network Teknik Dokümanı

Phala Ağındaki düğümler üç tipten oluşur: istemci düğümü, işçi düğümü ve kapı bekçileri. İstemci düğümleri, özel bir donanıma ihtiyaç duymadan dApp'ler oluşturmak veya başlatmak için ağ ile etkileşime giren geliştiriciler veya kullanıcılardır.

Çalışan düğümler, karmaşık uygulamaları yürütmek ve gizli bilgileri işlemek için ağın altyapısındaki güvenli enklavlardan yararlanan düğümlerdir. Bunlar ağın omurgasıdır, perde arkasında gizlidir, bu nedenle geliştiricilere veya istemcilere açık değildir. Bunun yerine, sözleşme yürütmeleri için özel birimler olarak kümeler halinde gruplandırılırlar. Bu kümeler izolasyon, düğümler arası işbirliği, çapraz küme etkileşimleri ve gelişmiş verimlilik gibi avantajlar sağlar.

Kapı bekçileri, gizli anahtarların yöneticileri veya ağdaki yetkililerdir. İşlemleri doğrulayarak, kaynakları yöneterek ve güvenlik protokollerini koruyarak ağın sorunsuz çalışmasını sağlarlar.

Gizli Anahtar Hiyerarşisi

Kaynak Phala Network Teknik Dokümanı

Phala Ağı, bir güvenlik özelliği olarak çok katmanlı bir anahtar hiyerarşisi kullanmak için Ekiden makalesinin ilk çalışmasından ödünç alır. Anahtar hiyerarşisi, güvenli imzalama ve iletişime olanak tanıyan kullanıcıların kimlik anahtarlarını içerir.

WorkerKey çiftleri, çalışanları ayrı ayrı korumak için güvenli enklavlar içinde oluşturulur. Bir sonraki seviye, işçi kümeleri için ClusterKey ve ContractKey'i içeren sözleşmeyle ilgili anahtarlardır. Sözleşmeyle ilgili bu anahtarlar, Gatekeeper'ların ağda sahip olduğu anahtar hiyerarşisindeki en yüksek seviye olan MasterKey'den üretilir.

Anahtar hiyerarşisi, bir düğüm tehlikeye girdiğinde bir bilgisayar korsanının veya kötü oyuncunun erişim seviyesini kontrol eder. Ele geçirilen WorkerKey, saldırganlara mesajlara, ClusterKey'lere erişim ve çalışanları taklit ederek potansiyel olarak yanlış veri sağlama olanağı verir.

Güvenliği ihlal edilmiş bir ContractKey geçmiş verileri, sözleşme durumlarını ve potansiyel olarak hassas verileri açığa çıkarır. Son olarak, ele geçirilmiş bir MasterKey bilgisayar korsanına ağa tam erişim sağlar, ancak bu durum anahtar rotasyonu, MasterKey'in güncellenmesi, ele geçirilmiş gatekeeper'ların kaldırılması, yeni bir MasterKey oluşturulması ve master anahtarı çok sayıda gatekeeper arasında dağıtan gelecekteki bir Çok Taraflı Hesaplama (MPC) sistemi gibi güvenlik özellikleriyle hafifletilir, böylece tek bir gatekeeper MasterKey'in tüm bileşenlerine sahip olmaz.

Phat Sözleşmeleri

Kaynak Phala Network Web Sitesi

Phat sözleşmeleri, blok zincirlerindeki akıllı sözleşmelere benzer şekilde Phala ağında yürütülen programlardır. Phala ağı, gizliliği korumaya odaklanan bir bilgi işlem ağıdır. Phat sözleşmeleri, sağlam, maliyetsiz hesaplama gerçekleştirerek buna katkıda bulunur ve minimum maliyetle daha yüksek bir dApp verimliliği sağlar.

Phat sözleşmeleri internete erişebilir, Web2 API'leri ile entegre olabilir, verileri güvenli bir şekilde doğrulayabilir ve hesaplama yaparken kullanıcı gizliliğini koruyabilir. Akıllı sözleşmelerin birlikte çalışabilirlik, her bir olayı yürütme maliyeti ve zincir dışı veya zincir içi yürütmelerin işlevselliği gibi sınırlamalarının üstesinden gelmek için tasarlandılar.

Yine de Phat sözleşmesi akıllı sözleşmelerin yerini almak için değil, zincir dışı daha fazla görev hesaplaması uygularken zincir içi akıllı sözleşmeleri mümkün olduğunca kompakt hale getirmek için tasarlanmıştır. Bu, Phat sözleşmelerinin EVM veya Substrate gibi farklı blok zincirlerindeki akıllı sözleşmelerle de bir köprüye ihtiyaç duymadan etkileşime girebilmesi sayesinde mümkün olmaktadır.

Phala Ekosisteminin Özellikleri: Phala Dashboard, SubBridge ve Phala World

Phala'nın Gösterge Tablosu

Kaynak Phala Network Web Sitesi

Phala kontrol paneli, Phala ağının özelliklerine erişmek için kullanılır. Geliştirici bölümleri ve ağ kullanıcısı bölümünden oluşur.

Geliştirici bölümü, geliştiricilerin kodsuz bir Phat sözleşme kiti kullanarak oluşturmaları veya kendi Phat sözleşmelerini oluşturmaları için kodsuz ve yerel kod özelliklerinden oluşur. Ayrıca, Phat sözleşmelerini tam olarak kullanmak isteyen geliştiriciler için hibe ve teknik rehberlik sağlayan bir programa sahiptir. Ağ kullanıcısı bölümü, stake etme, yönetişim, hesapla-kazan, köprüleme ve öğrenme gibi özellikler sağlar.

Bu bölüm, ağa donanım sağlayarak, ağa karar vermek için tokenları stake ederek, ekosistemde kararlar alarak ve tokenları diğer zincirlere köprülerken ağı keşfederek pasif gelir elde etmeyi amaçlayan PHA token sahipleri ve Phala ekosistemindeki katılımcılar içindir.

Alt Köprü

Kaynak SubBridge Web Sitesi

SubBridge, Polkadot ekosistemindeki paraşütler için Phala Network tarafından geliştirilen bir çapraz zincir yönlendiricisidir. Paraşütler, Ethereum ve diğer blok zinciri ağları arasında varlıkların ve bilgilerin sorunsuz bir şekilde aktarılmasını veya köprülenmesini sağlamak üzere tasarlanmıştır.

Köprüyü kullanmak için, kullanıcı öncelikle varlıkları aktarmak için bir yönlendiricinin mevcut olduğundan ve aktarılması amaçlanan varlıkların hedef zincirde tanınabildiğinden ve işlenebildiğinden emin olmalıdır. Köprü, uint32 tipi varlıkları işleyen EVM uyumlu bir çapraz zincir protokolüdür.

Polkadot ekosistemine entegrasyonuyla, Substrate çerçevesi üzerine inşa edilen herhangi bir paraşüt, SubBridge ile kolayca entegre olabilir ve diğer blok zincirleriyle birlikte çalışabilir işlevlerini genişletebilir. SygmaBridge gibi projeler zaten SubBridge protokolü ile entegre edilmiştir.

Phala Dünyası

Kaynak Phala World Web Sitesi

Phala dünyası, Phala ağ blok zincirinin oyunlaştırılmış bir versiyonudur ve ruha bağlı NFT'leri kullanan bir inşa etmek için oyna mimarisi aracılığıyla kullanıcı etkinliklerini ve ağa katılımını izler. Ağ, kullanıcının ruhuna bağlı NFT'ler için niteliklere dönüştürülen delegasyon, oylama ve sosyal medya katılım düzeyini izler.

Dünya, hayatta kalan dört tür ile yapay zekalarla yapılan savaştan sonraki bir dönemde geçiyor: Cyborg, Pandroid, AI Spectre ve X-Gene. Kullanıcılar bir druid, bir savaşçı veya diğerleri gibi kariyerler arasında seçim yapabilirler. Platform, görevler ve etkileşimler aracılığıyla sürükleyici bir oyun deneyimi sunmak üzere tasarlanmıştır ve kullanıcıların zincir içi veya zincir dışı etkinlikleri istifleyerek yükseltme yapmalarına olanak tanır.

PHA Token nedir?

PHA tokenı Phala Network'ün yerel tokenıdır. Bilgi işlem hizmetleri sağlayan çalışanlar PHA tokenları şeklinde ödüller alırlar. Kullanıcıların Phat sözleşmelerini ve programlarını çalıştırmak için geliştiriciler olarak veya ekosistemde kararlar almak için yönetişim ayrıcalıkları için staking faaliyetlerine katılmalarına olanak tanır.

Çoğu merkezi olmayan otonom kuruluş gibi DAO'larda da kullanıcılar doğrudan stake edebilir veya stake edenlere delege edebilir ve ödüller kazanabilir. Token, yaklaşık 672 milyon dolaşımda ve 84 milyon $ toplam piyasa değeri ile toplam 1 milyar PHA token arzına sahiptir.

Risk Analizi

Avantaj

Phala ağ mimarisi, kullanıcıların karmaşık verileri zincir dışı olarak hesaplamasına olanak tanırken, hassas verileri koruyan güvenli bölgelerde güvende olmalarını sağlar. Platform, geliştiricilere ve kullanıcılara yardımcı olan Phat Contract SDK ve Phala Node gibi ilgili altyapıları ve araçları sağlar.

Platform ayrıca Polkadot ve SubBridge ile entegre olarak birlikte çalışabilirliği artırıyor ve zincirler arasında varlıkların ve verilerin sorunsuz bir şekilde aktarılmasını kolaylaştırıyor. Son olarak, oyunlaştırılmış Phala World, sürükleyici kullanıcı deneyimini yaşamak isteyen kullanıcıları kendine çekecek ve elinde tutacaktır.

Dezavantajlar

Proje hayati öneme sahip yardımcı programlar sunsa da, blok zincirleriyle etkileşim konusunda bilgili olmayan yeni kullanıcılar için zorlayıcı olabilir.

Bir diğer dezavantaj ise, proje mimarisi içindeki kilit hiyerarşinin bekçilere ağ içinde önemli yetkiler vermesidir. Proje merkeziyetsiz olmasına rağmen, MasterKey özellikleri mimariye daha deneyimli DeFi kullanıcıları arasında endişelere yol açabilecek bir merkezileşme ölçüsü kazandırıyor.

Zorluklar

Projenin nispeten yeni olması ve geliştirilme aşamasında olması önemli bir zorluktur. Bu, Phala Network'ün dApp ekosisteminin ve kullanıcı tabanının, yerleşik oyunculara kıyasla hala nispeten küçük olduğu anlamına geliyor. Bu aynı zamanda projenin gelecekteki başarısının, teknolojisinin ne kadarının kullanıcılar ve geliştiriciler tarafından benimsendiğine bağlı olduğu anlamına geliyor.

Bir diğer zorluk da kripto alanındaki belirsizlik ve dalgalanmadır. Sürekli değişen kripto düzenleme ortamı, PHA tokeninin fiyat oynaklığı ile birleştiğinde, projeyi gelecekteki kullanıcılar için cazip hale getirebilir.

Rekabet Analizi

Phala ağı, genel amaçlı bir zincir dışı hesaplama platformu olarak gizlilik ve ölçeklenebilirlik konularını ele almaktadır. Phala Ağı gibi Aztec Ağı da DeFi kullanım durumları için ölçeklenebilir akıllı sözleşme hesaplamalarına odaklanan gizlilik odaklı bir Ethereum ağıdır.

Phala ağı, çalışma düğümleri olarak güvenli enklavlar (SGX) kullanır. Aynı zamanda, sıfır bilgi (ZK) kanıtları gizlilikten ödün vermeden veri doğrulamasını sağlarken, Aztec Ağı gizliliği sağlamak için ZK roll-up'ları ile birlikte Aztec Sandbox'ı kullanır.

Aztec Ağı bir katman 2 projesi olmasına rağmen, zk-SNARK'lara olan bağımlılığı, Polkadot Blok Zincirindeki ücretlere dayanan Phala'dan daha yüksek maliyetlere neden olabilir. Phala ağı, belirli sektörlerle sınırlı olmayan genel amaçlı bir ağdır ve bu da onu kullanıcılar için yalnızca finansal dApp'lerle sınırlı olan ve kripto alanının daha geniş ihtiyaçlarını karşılayamayan Aztec Ağı'ndan daha erişilebilir hale getirir.

PHA İyi Bir Yatırım mı?

PHA token için ana değer önerisi, geliştiriciler için merkezi olmayan bulut hizmetlerine erişim ve kullanıcılar için kazanç fırsatlarıdır.

PHA token sahipleri hisse alıp kazanabilir, hesaplama gücüne katkıda bulunabilir ve yönetişim faaliyetlerine katılabilir, yetki verebilir ve kazanabilir. Proje geliştikçe, Phala ağı üzerine inşa edilen Phala World gibi diğer dApp'ler ve özelliklerle etkileşime girebilir ve SubBridge aracılığıyla zincirler arası etkinliklerin keyfini çıkarabilirler.

Proje, oyunlaştırılmış sosyal etkileşimi teşvik ederek sağlam ve aktif bir topluluk oluşturabilir ve tokenini uzun vadede uygulanabilir hale getirebilir.

PHA'ya Nasıl Sahip Olabilirsiniz?

PHA tokenlerine sahip olmak ve Phala Network ekosisteminin bir parçası olmak için kullanıcılar basit bir süreci takip edebilir:

Bir Cüzdan Kurun

PHA tokenlarına sahip olmanın bir yolu da bunları bir borsa aracılığıyla satın almaktır. Bunun için kullanıcının bir Gate.io hesabı oluşturması, KYC sürecini tamamlaması ve token satın almak için hesaba para eklemesi gerekir.

PHA Jetonlarını Kullanın

Kullanıcılar PHA tokenlerini edindikten sonra, pasif ödüller kazanmak için stake etme, köprüleme, hesaplama gücüne katkıda bulunma ve yönetişime katılarak Phala Network ekosistemini keşfedebilirler.

Phala Network hakkında harekete geçin

Kullanıcılar PHA tokenini buradan takas edebilir.

著者: Bravo
翻訳者: Cedar
レビュアー: KOWEI、Matheus、Ashley
* 本情報はGate.ioが提供または保証する金融アドバイス、その他のいかなる種類の推奨を意図したものではなく、構成するものではありません。
* 本記事はGate.ioを参照することなく複製/送信/複写することを禁じます。違反した場合は著作権法の侵害となり法的措置の対象となります。

PHA nedir? Phala Ağı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Orta SeviyeMar 14, 2024
Phala Network bir blok zinciri ortak işlemcisidir. Akıllı sözleşmelerin hesaplanması için merkezi olmayan, güvene dayalı olmayan bir altyapı sağlar.
PHA nedir? Phala Ağı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Phala Ağı nedir?

Phala ağı, karmaşık modern uygulamalar üretmek için gereken kas gücünü blok zincirinin merkezi olmayan güven ve şeffaflık özellikleriyle birleştirerek kullanıcıların hesaplama kapasiteleri sağlamasına ve kazanmasına olanak tanır. Bu kullanıcılar "çalışanlar" olarak adlandırılır.

Ağ ayrıca "istemci" geliştiricilerinin uygulamalarını şablonlar kullanarak önceden oluşturulmuş, düşük kodlu bir deneyimle Phala ağına entegre etmelerine olanak tanır. DApp'leri harici API'lere bağlar, verileri herhangi bir platformda depolar, karmaşık hesaplamalar yapar ve hatta gerçek zamanlı verilere dayalı akıllı sözleşme işlevlerini otomatikleştirir.

Tarihçe ve Ekip

Phala ağı 2018 yılında, kıdemli bir ürün yöneticisi ve Tencent ve Didi'nin eski çalışanı olan Marvin Tong ve Bitcoin Gold'un baş geliştiricisi ve yaklaşık 10 yıllık kodlama deneyimine sahip kıdemli bir geliştirici olan Hang Yin tarafından kuruldu.

Proje, Mart 2020'de PoC-1 adı verilen ve kullanıcıların yeni gizli tokenlar çıkarmasına ve bunları diğer kullanıcılara aktarmasına olanak tanıyan test ağını başlattı. Temmuz 2020'de proje, merkezi olmayan TEE düğümlerinin entegrasyonu ile karakterize edilen testnet Vendetta veya PoC-3'e yol açan ikinci testnet aşaması olan PoC-2'yi ve son olarak Polkadot'ta bir parachain olarak ana ağının lansmanını duyurdu.

2020'nin sonunda Phala Network, Candaq Group, InfiChain, Blue Mountain Labs, Incuba Alpha Group ve Exoplanet Capital gibi katılımcılar aracılığıyla 10 milyon dolardan fazla para toplayan bir finansman turu gerçekleştirdi.

Projenin yerel tokenı olan PHA, 2020'de Ethereum tokenı ve 2021'de Kusama tokenı olarak piyasaya sürüldü.

Çekirdek Bileşenler

Mimari

Kaynak Phala Network Teknik Dokümanı

Phala Network, güçlü dApp'leri kolaylaştırarak ve sürdürerek gerçek dünya ile dijital alan arasında köprü kurmayı amaçlayan blok zinciri alanında güvenilir bir bulut bilişim çözümü olarak tasarlanmıştır. Tasarım Phala blok zinciri, zincir dışı çalışma zamanı (p-Runtime) ve köprü aktarıcıdan oluşmaktadır.

Phantom blok zinciri, iletişim ve doğrulamayı gerçekleştiren ağ için merkezi altyapıdır. Aynı zamanda, zincir dışı çalışma zamanı özelliği, karmaşık hesaplamaları güvenli enklavlar içinde gerçekleştirerek ağın gizli kullanıcı verilerini ve operasyonel bilgileri zincir dışında işlemesine olanak tanır.

Köprü aktarıcı ya da Pherry, blok zincirini zincir dışı güvenli bölgelere bağlayan habercidir. Bilgilerin tercüme edilmesinden ve sorunsuz veri akışının ve güvenli yürütmenin sağlanmasından sorumludur. Donanım izolasyon mimarisi, kripto alanındaki kötü niyetli aktörlere karşı koruma sağlarken ağın merkezsiz kalmasını sağlar.

Phala Düğümleri

Kaynak Phala Network Teknik Dokümanı

Phala Ağındaki düğümler üç tipten oluşur: istemci düğümü, işçi düğümü ve kapı bekçileri. İstemci düğümleri, özel bir donanıma ihtiyaç duymadan dApp'ler oluşturmak veya başlatmak için ağ ile etkileşime giren geliştiriciler veya kullanıcılardır.

Çalışan düğümler, karmaşık uygulamaları yürütmek ve gizli bilgileri işlemek için ağın altyapısındaki güvenli enklavlardan yararlanan düğümlerdir. Bunlar ağın omurgasıdır, perde arkasında gizlidir, bu nedenle geliştiricilere veya istemcilere açık değildir. Bunun yerine, sözleşme yürütmeleri için özel birimler olarak kümeler halinde gruplandırılırlar. Bu kümeler izolasyon, düğümler arası işbirliği, çapraz küme etkileşimleri ve gelişmiş verimlilik gibi avantajlar sağlar.

Kapı bekçileri, gizli anahtarların yöneticileri veya ağdaki yetkililerdir. İşlemleri doğrulayarak, kaynakları yöneterek ve güvenlik protokollerini koruyarak ağın sorunsuz çalışmasını sağlarlar.

Gizli Anahtar Hiyerarşisi

Kaynak Phala Network Teknik Dokümanı

Phala Ağı, bir güvenlik özelliği olarak çok katmanlı bir anahtar hiyerarşisi kullanmak için Ekiden makalesinin ilk çalışmasından ödünç alır. Anahtar hiyerarşisi, güvenli imzalama ve iletişime olanak tanıyan kullanıcıların kimlik anahtarlarını içerir.

WorkerKey çiftleri, çalışanları ayrı ayrı korumak için güvenli enklavlar içinde oluşturulur. Bir sonraki seviye, işçi kümeleri için ClusterKey ve ContractKey'i içeren sözleşmeyle ilgili anahtarlardır. Sözleşmeyle ilgili bu anahtarlar, Gatekeeper'ların ağda sahip olduğu anahtar hiyerarşisindeki en yüksek seviye olan MasterKey'den üretilir.

Anahtar hiyerarşisi, bir düğüm tehlikeye girdiğinde bir bilgisayar korsanının veya kötü oyuncunun erişim seviyesini kontrol eder. Ele geçirilen WorkerKey, saldırganlara mesajlara, ClusterKey'lere erişim ve çalışanları taklit ederek potansiyel olarak yanlış veri sağlama olanağı verir.

Güvenliği ihlal edilmiş bir ContractKey geçmiş verileri, sözleşme durumlarını ve potansiyel olarak hassas verileri açığa çıkarır. Son olarak, ele geçirilmiş bir MasterKey bilgisayar korsanına ağa tam erişim sağlar, ancak bu durum anahtar rotasyonu, MasterKey'in güncellenmesi, ele geçirilmiş gatekeeper'ların kaldırılması, yeni bir MasterKey oluşturulması ve master anahtarı çok sayıda gatekeeper arasında dağıtan gelecekteki bir Çok Taraflı Hesaplama (MPC) sistemi gibi güvenlik özellikleriyle hafifletilir, böylece tek bir gatekeeper MasterKey'in tüm bileşenlerine sahip olmaz.

Phat Sözleşmeleri

Kaynak Phala Network Web Sitesi

Phat sözleşmeleri, blok zincirlerindeki akıllı sözleşmelere benzer şekilde Phala ağında yürütülen programlardır. Phala ağı, gizliliği korumaya odaklanan bir bilgi işlem ağıdır. Phat sözleşmeleri, sağlam, maliyetsiz hesaplama gerçekleştirerek buna katkıda bulunur ve minimum maliyetle daha yüksek bir dApp verimliliği sağlar.

Phat sözleşmeleri internete erişebilir, Web2 API'leri ile entegre olabilir, verileri güvenli bir şekilde doğrulayabilir ve hesaplama yaparken kullanıcı gizliliğini koruyabilir. Akıllı sözleşmelerin birlikte çalışabilirlik, her bir olayı yürütme maliyeti ve zincir dışı veya zincir içi yürütmelerin işlevselliği gibi sınırlamalarının üstesinden gelmek için tasarlandılar.

Yine de Phat sözleşmesi akıllı sözleşmelerin yerini almak için değil, zincir dışı daha fazla görev hesaplaması uygularken zincir içi akıllı sözleşmeleri mümkün olduğunca kompakt hale getirmek için tasarlanmıştır. Bu, Phat sözleşmelerinin EVM veya Substrate gibi farklı blok zincirlerindeki akıllı sözleşmelerle de bir köprüye ihtiyaç duymadan etkileşime girebilmesi sayesinde mümkün olmaktadır.

Phala Ekosisteminin Özellikleri: Phala Dashboard, SubBridge ve Phala World

Phala'nın Gösterge Tablosu

Kaynak Phala Network Web Sitesi

Phala kontrol paneli, Phala ağının özelliklerine erişmek için kullanılır. Geliştirici bölümleri ve ağ kullanıcısı bölümünden oluşur.

Geliştirici bölümü, geliştiricilerin kodsuz bir Phat sözleşme kiti kullanarak oluşturmaları veya kendi Phat sözleşmelerini oluşturmaları için kodsuz ve yerel kod özelliklerinden oluşur. Ayrıca, Phat sözleşmelerini tam olarak kullanmak isteyen geliştiriciler için hibe ve teknik rehberlik sağlayan bir programa sahiptir. Ağ kullanıcısı bölümü, stake etme, yönetişim, hesapla-kazan, köprüleme ve öğrenme gibi özellikler sağlar.

Bu bölüm, ağa donanım sağlayarak, ağa karar vermek için tokenları stake ederek, ekosistemde kararlar alarak ve tokenları diğer zincirlere köprülerken ağı keşfederek pasif gelir elde etmeyi amaçlayan PHA token sahipleri ve Phala ekosistemindeki katılımcılar içindir.

Alt Köprü

Kaynak SubBridge Web Sitesi

SubBridge, Polkadot ekosistemindeki paraşütler için Phala Network tarafından geliştirilen bir çapraz zincir yönlendiricisidir. Paraşütler, Ethereum ve diğer blok zinciri ağları arasında varlıkların ve bilgilerin sorunsuz bir şekilde aktarılmasını veya köprülenmesini sağlamak üzere tasarlanmıştır.

Köprüyü kullanmak için, kullanıcı öncelikle varlıkları aktarmak için bir yönlendiricinin mevcut olduğundan ve aktarılması amaçlanan varlıkların hedef zincirde tanınabildiğinden ve işlenebildiğinden emin olmalıdır. Köprü, uint32 tipi varlıkları işleyen EVM uyumlu bir çapraz zincir protokolüdür.

Polkadot ekosistemine entegrasyonuyla, Substrate çerçevesi üzerine inşa edilen herhangi bir paraşüt, SubBridge ile kolayca entegre olabilir ve diğer blok zincirleriyle birlikte çalışabilir işlevlerini genişletebilir. SygmaBridge gibi projeler zaten SubBridge protokolü ile entegre edilmiştir.

Phala Dünyası

Kaynak Phala World Web Sitesi

Phala dünyası, Phala ağ blok zincirinin oyunlaştırılmış bir versiyonudur ve ruha bağlı NFT'leri kullanan bir inşa etmek için oyna mimarisi aracılığıyla kullanıcı etkinliklerini ve ağa katılımını izler. Ağ, kullanıcının ruhuna bağlı NFT'ler için niteliklere dönüştürülen delegasyon, oylama ve sosyal medya katılım düzeyini izler.

Dünya, hayatta kalan dört tür ile yapay zekalarla yapılan savaştan sonraki bir dönemde geçiyor: Cyborg, Pandroid, AI Spectre ve X-Gene. Kullanıcılar bir druid, bir savaşçı veya diğerleri gibi kariyerler arasında seçim yapabilirler. Platform, görevler ve etkileşimler aracılığıyla sürükleyici bir oyun deneyimi sunmak üzere tasarlanmıştır ve kullanıcıların zincir içi veya zincir dışı etkinlikleri istifleyerek yükseltme yapmalarına olanak tanır.

PHA Token nedir?

PHA tokenı Phala Network'ün yerel tokenıdır. Bilgi işlem hizmetleri sağlayan çalışanlar PHA tokenları şeklinde ödüller alırlar. Kullanıcıların Phat sözleşmelerini ve programlarını çalıştırmak için geliştiriciler olarak veya ekosistemde kararlar almak için yönetişim ayrıcalıkları için staking faaliyetlerine katılmalarına olanak tanır.

Çoğu merkezi olmayan otonom kuruluş gibi DAO'larda da kullanıcılar doğrudan stake edebilir veya stake edenlere delege edebilir ve ödüller kazanabilir. Token, yaklaşık 672 milyon dolaşımda ve 84 milyon $ toplam piyasa değeri ile toplam 1 milyar PHA token arzına sahiptir.

Risk Analizi

Avantaj

Phala ağ mimarisi, kullanıcıların karmaşık verileri zincir dışı olarak hesaplamasına olanak tanırken, hassas verileri koruyan güvenli bölgelerde güvende olmalarını sağlar. Platform, geliştiricilere ve kullanıcılara yardımcı olan Phat Contract SDK ve Phala Node gibi ilgili altyapıları ve araçları sağlar.

Platform ayrıca Polkadot ve SubBridge ile entegre olarak birlikte çalışabilirliği artırıyor ve zincirler arasında varlıkların ve verilerin sorunsuz bir şekilde aktarılmasını kolaylaştırıyor. Son olarak, oyunlaştırılmış Phala World, sürükleyici kullanıcı deneyimini yaşamak isteyen kullanıcıları kendine çekecek ve elinde tutacaktır.

Dezavantajlar

Proje hayati öneme sahip yardımcı programlar sunsa da, blok zincirleriyle etkileşim konusunda bilgili olmayan yeni kullanıcılar için zorlayıcı olabilir.

Bir diğer dezavantaj ise, proje mimarisi içindeki kilit hiyerarşinin bekçilere ağ içinde önemli yetkiler vermesidir. Proje merkeziyetsiz olmasına rağmen, MasterKey özellikleri mimariye daha deneyimli DeFi kullanıcıları arasında endişelere yol açabilecek bir merkezileşme ölçüsü kazandırıyor.

Zorluklar

Projenin nispeten yeni olması ve geliştirilme aşamasında olması önemli bir zorluktur. Bu, Phala Network'ün dApp ekosisteminin ve kullanıcı tabanının, yerleşik oyunculara kıyasla hala nispeten küçük olduğu anlamına geliyor. Bu aynı zamanda projenin gelecekteki başarısının, teknolojisinin ne kadarının kullanıcılar ve geliştiriciler tarafından benimsendiğine bağlı olduğu anlamına geliyor.

Bir diğer zorluk da kripto alanındaki belirsizlik ve dalgalanmadır. Sürekli değişen kripto düzenleme ortamı, PHA tokeninin fiyat oynaklığı ile birleştiğinde, projeyi gelecekteki kullanıcılar için cazip hale getirebilir.

Rekabet Analizi

Phala ağı, genel amaçlı bir zincir dışı hesaplama platformu olarak gizlilik ve ölçeklenebilirlik konularını ele almaktadır. Phala Ağı gibi Aztec Ağı da DeFi kullanım durumları için ölçeklenebilir akıllı sözleşme hesaplamalarına odaklanan gizlilik odaklı bir Ethereum ağıdır.

Phala ağı, çalışma düğümleri olarak güvenli enklavlar (SGX) kullanır. Aynı zamanda, sıfır bilgi (ZK) kanıtları gizlilikten ödün vermeden veri doğrulamasını sağlarken, Aztec Ağı gizliliği sağlamak için ZK roll-up'ları ile birlikte Aztec Sandbox'ı kullanır.

Aztec Ağı bir katman 2 projesi olmasına rağmen, zk-SNARK'lara olan bağımlılığı, Polkadot Blok Zincirindeki ücretlere dayanan Phala'dan daha yüksek maliyetlere neden olabilir. Phala ağı, belirli sektörlerle sınırlı olmayan genel amaçlı bir ağdır ve bu da onu kullanıcılar için yalnızca finansal dApp'lerle sınırlı olan ve kripto alanının daha geniş ihtiyaçlarını karşılayamayan Aztec Ağı'ndan daha erişilebilir hale getirir.

PHA İyi Bir Yatırım mı?

PHA token için ana değer önerisi, geliştiriciler için merkezi olmayan bulut hizmetlerine erişim ve kullanıcılar için kazanç fırsatlarıdır.

PHA token sahipleri hisse alıp kazanabilir, hesaplama gücüne katkıda bulunabilir ve yönetişim faaliyetlerine katılabilir, yetki verebilir ve kazanabilir. Proje geliştikçe, Phala ağı üzerine inşa edilen Phala World gibi diğer dApp'ler ve özelliklerle etkileşime girebilir ve SubBridge aracılığıyla zincirler arası etkinliklerin keyfini çıkarabilirler.

Proje, oyunlaştırılmış sosyal etkileşimi teşvik ederek sağlam ve aktif bir topluluk oluşturabilir ve tokenini uzun vadede uygulanabilir hale getirebilir.

PHA'ya Nasıl Sahip Olabilirsiniz?

PHA tokenlerine sahip olmak ve Phala Network ekosisteminin bir parçası olmak için kullanıcılar basit bir süreci takip edebilir:

Bir Cüzdan Kurun

PHA tokenlarına sahip olmanın bir yolu da bunları bir borsa aracılığıyla satın almaktır. Bunun için kullanıcının bir Gate.io hesabı oluşturması, KYC sürecini tamamlaması ve token satın almak için hesaba para eklemesi gerekir.

PHA Jetonlarını Kullanın

Kullanıcılar PHA tokenlerini edindikten sonra, pasif ödüller kazanmak için stake etme, köprüleme, hesaplama gücüne katkıda bulunma ve yönetişime katılarak Phala Network ekosistemini keşfedebilirler.

Phala Network hakkında harekete geçin

Kullanıcılar PHA tokenini buradan takas edebilir.

著者: Bravo
翻訳者: Cedar
レビュアー: KOWEI、Matheus、Ashley
* 本情報はGate.ioが提供または保証する金融アドバイス、その他のいかなる種類の推奨を意図したものではなく、構成するものではありません。
* 本記事はGate.ioを参照することなく複製/送信/複写することを禁じます。違反した場合は著作権法の侵害となり法的措置の対象となります。
今すぐ始める
登録して、
$100
のボーナスを獲得しよう!