LUNA nedir?

Yeni BaşlayanJul 15, 2024
LUNA, Terra ekosisteminin bir altcoinidir ve algoritmik stabilcoin UST'nin fiyat sabitleme işlevini sürdürmektedir. Önemli bir büyüme yaşadı, aynı zamanda detaylı bir şekilde açıklanacak olan büyük bir çöküş de yaşadı.
LUNA nedir?

giriş

terra, cosmos sdk üzerinden inşa edilen bir halka açık zincirdir ve blok zinciri için modern bir finansal sistem oluşturmayı hedeflemektedir. luna ve stablecoin ust ihraç etmiştir; sonraki, 10 milyar doların üzerinde bir piyasa değeriyle beşinci en büyük stablecoin olmuştur. terra ekosistemi 2021'de hızla büyümüş ve luna, piyasa değeri açısından ilk 10'a bile girmiştir ve yüz kat artmıştır.

Ancak hiç kimse, on milyar dolar değerindeki Terra İmparatorluğunun iki gün içinde çökeceğini beklemiyordu ve tetikleyici, kendisi tarafından tasarlanan luna-ust mekanizması oldu. Sahipler, ust'nin keskin bir şekilde ayrılmasından dolayı paniğe kapıldı ve tüm maliyetlere rağmen satmayı tercih etti. Aynı zamanda, birisi usts'yi 1 dolardan çok daha düşük bir maliyetle yakarak luna basıp spot piyasada kar elde etmek için sattı, bu da luna tokenlerinin hızlı bir şekilde ihraç edilmesine ve spot piyasada boşaltılmasına neden oldu.

Luna ve ust arasındaki denge, başlangıçta arbitraj mekanizmasıyla sağlanan mekanizma, luna'nın sınırsız ihraç edilmesi ve ust'nin de-pegging'i nedeniyle aniden kaybedildi, bu da projede uzun pozisyonları olan kurumları etkiledi ve bir dizi likidasyon krizine neden oldu. herkes bu absürd tarihi olayı tanıklık etti. sonrasında luna foundation guard (lfg), ust mekanizmasını iyileştirmek ve ekosistemi yeniden inşa etmek için yeni bir zincir çatallaşma önerdi. Sonuç olarak, lunc (terra classic) ve yeni çatallanmış luna doğdu.

LUNA nedir?

LUNA, Terra blok zincirinin yerli tokenıdır ve ekosisteminin temelidir. Kullanıcıların, işlem doğrulamasına katılmalarına ve bunun karşılığında staked LUNA miktarına bağlı olarak ödül almalarına, başlangıç yönetim önerilerine (yazılım yükseltmeleri, teknik değişiklikler, ücret yapıları ve para politikaları), on-chain ücretler ödemelerine ve merkezi olmayan istikrarlı kripto para birimi UST'nin ABD dolarına bağlanmasını sağlamak için yakma ve basma mekanizmasını kolaylaştırmalarına olanak tanır.

LUNA'nın toplam arzı 1 milyardır. Terra sözleşmesi, piyasa dolaşımını 1 milyar olarak elde etmek için bu miktarı aştığında jetonları yakmaya başlayacaktır. Başlangıçta, LUNA jetonları şu şekilde ayrıldı.

Özel satış yatırımcıları (26%): Terraform Labs, Terra projelerinin geliştirilmesine fon sağlamak için üç token satışı düzenledi.

  • mayıs 2018'de, $10 milyon için $0.1
  • ekim 2018'de, $0.23 için 23 milyon dolar
  • Açıklanmayan özel bir satışta, 0,8 dolara 14,5 milyon dolar.

Stabilite rezervleri (%20): stabilcoin'in sabitlenmesini sağlamak için.

terra alliance (20%): terra ekosistemini teşvikler ve pazarlama yoluyla yaygınlaştırmak ve ortakların sayısını artırmak için. Bu jetonlar terraform laboratuvarları tarafından tutuldu ve topluluk görüşlerine dayalı olarak tahsis edildi.

Çalışanlar ve Katkıda Bulunanlar Havuzu (%20): Bu jetonlar geliştiricilere ödül vermek için zamanla lineer olarak açıldı.

terraform labs (10%): terra projelerinin araştırma ve geliştirilmesini kolaylaştırmak için. Terraform laboratuvarı ayrıca KYC onayı olmayan yatırımcılar adına ekstra %4,5 topladı ve geri alım için başvurabildiler.

genesis likidite (4%): piyasanın likidite teklifleri oluşturmasına ve kullanıcıların ticarete başlamasına izin vermek için.

terra'nın gelişimi

terra protokolü, güney koreli blockchain şirketi terraform labs tarafından oluşturuldu, güney koreli ve güneydoğu asya işletmeleri tarafından gruplandırılan terra ittifakı'nın 15 e-ticaret şirketinden biri olarak ve daniel shin ve do kwon tarafından ortak kuruluşu, aynı zamanda ceo olarak da hizmet vermektedir.

terra, istikrarlı kripto para birimi ust ve luna tabanlı sabitleme algoritmaları ile tanınır. Nisan 2019'da terra ana ağı'nın piyasaya sürülmesinin ardından, geliştirilmesi luna foundation guard (lfg) adlı, Singapur merkezli kar amacı gütmeyen bir kuruluşa devredildi.

Beyaz kağıda ve lfg'nin kuruluş misyonuna göre, kripto para birimlerinin popülerliği, merkezsizlik, güvensizlik, izin vermezlik ve aynı zamanda fiat para biriminin istikrarı özelliklerini gerektirir. Lfg, topluluk yönetimi, inovasyonun teşviki ve açık kaynaklı yazılım aracılığıyla merkezi olmayan bir ekonomi kurmaya yardımcı olmak için önemli bir defi teknolojisi merkezi olmayı taahhüt etmiştir.

Basitçe söylemek gerekirse, Terra, değeri ABD dolarına bağlı olan UST ile en popüler olanı olan merkezi olmayan bir stabilcoin ağıdır. Ayrıca, diğer fiat para birimlerine sabitlenmiş bir düzineden fazla merkezi olmayan sabit parayı da destekler. Hem Terra hem de Luna isimleri, antik mitolojide Yeryüzü tanrıçalarına atıfta bulundukları için özel anlamlar taşırken, Luna Latince'de Ay'ı temsil eder ve birbirini tamamlar.

Dikkat edilmesi gereken bir nokta, Do Kwon'un kızının da Luna adını taşımasıdır, bu da onun bu protokolün başarısına olan kişisel inancını ifade eder.

Merkezi olmayan usdc ve usdt gibi merkezi kararlı kripto paralara karşı, Terra'nın merkezi olmayan birimi nakit veya devlet tahvilleriyle değil, kendi yerel tokenı luna ile desteklenmektedir. terrausd (ust) 2020 Eylül ayında ihraç edildi ve Mart 2021 sonunda Terra, Ethereum ve Binance Smart Chain'i birbirine bağlayan web tabanlı çapraz zincir köprüsü Terra Bridge kuruldu.

Mart 2022'de, Twitter tüccarı Algod, Terra ve UST'nin dolandırıcılık olduğunu iddia etti ve luna'nın fiyatı Do Kwon'un bir milyon dolarlık bahsinden bir yıl sonra düşecekti. İlginç bir şekilde, UST ve luna sadece iki ayda çöktü, bu da Terra blockchain'inin geçici olarak durmasına ve ekosisteminin bir haftada neredeyse 45 milyar dolar kaybetmesine neden oldu. Topluluk, Mayıs sonunda çatallanmaya karar verdi ve iki blockchain oluşturdu: lunc (orijinal zincirin devamı) ve luna (yeni zincir).

ust nedir?

ust, amerikan dolarına sabitlenmiş bir stabilcoin'dir. Stabilcoin'ler, sabit bir fiyatı koruma yöntemine göre off-chain destekli stabilcoin'ler, on-chain destekli stabilcoin'ler ve algoritmik stabilcoin'ler olmak üzere üçe ayrılabilir. Ust'ler, lunaları yakarak üretilirken, lunaları yakmak da ust'leri üretebilir. Ust'un fiyatı, piyasa farkları aracılığıyla arbitraj aracılığıyla korunur. Ust'u hiçbir varlık desteklemediği için, ancak ust, arzı ve talebi düzenlemek için algoritmalar kullanıyor, bu nedenle bu, algoritmik bir stabilcoin'e aittir.

terra protokolü yeni bir üretim ve yakma mekanizması benimser. Kullanıcılar yakılan her 1 LUNA için 1 UST üretebilirler ve tersine, kullanıcılar 1 UST yakmak için 1 $ değerinde LUNA üretebilirler. Bu benzersiz yakma/üretim mekanizması, fiyat farklılıklarından kaynaklanan arz ve talep değişiklikleri yoluyla UST'nin 1 dolarlık sabitlemesini stabilize etti.

örneğin, ust'nin fiyatı $1'i aşarsa, örneğin %50 artarak $1.50'ye yükselirse, luna sahipleri $1 değerinde luna yakarak 1 ust elde edebilirler çünkü ust'nin fiyatı $1.50 olduğu için başka bir abd dolarına sabitlenmiş stabilcoin ile değiştirilebilir ve hemen %50 kar elde edebilir. bu nedenle, ust fiyatı $1'den yüksek olduğunda, arbitrajcılar luna yakmak ve ust basmak için bir teşvike sahip olacak, bu da luna'nın toplam arzının düşmesine ve fiyatının yükselmesine neden olacaktır. buna karşılık, ust'ün toplam arzı artar ve fiyatı nihayetinde $1'e düşer.

ust fiyatı 1 $'ın altına düştüğünde ne olur? Eğer fiyat 0.5 $'a düşerse, sahipler başka bir stabilcoin'e bağlı 2 ust satın alabilir ve 2 ust'u 2 dolar değerindeki luna için yakabilir. Ardından 2 dolar değerindeki luna, 2 başka stabilcoine değiştirilebilir, bu da %100 kar elde edilmesini sağlar. Dolayısıyla ust fiyatı 1 $'ın altında olduğunda, arbitrajcılar ust'u yakıp luna basmak için bir teşvike sahip olacaklar ve bu da luna'nın toplam arzının artmasına ve fiyatının düşmesine, ust'un toplam arzının azalmasına ve fiyatının nihayetinde 1 $'a yükselmesine neden olacaktır.

ust ve luna'nın işleyişi, ust'nin toplam hacmindeki değişimin luna'nın piyasa değerinde bir artış veya azalma ile eşlik ettiğini göstermektedir. ust'nin tamamen $1 fiyatından fiat para birimlerine dönüştürülebilme yeteneği, luna'nın piyasa değerinin, ihraç edilen ust'nin toplam hacmini destekleyecek kadar yeterli olup olmadığına bağlıdır.

Bu peg algoritması teorik olarak normal şekilde çalışabilir, ancak UST fiyatı düştüğünde ve LUNA'nın piyasa değeri küçüldüğünde, UST fiyatının artık 1 doları koruyamamasına neden olabilecek sözde bir "ölüm sarmalı" riski vardır.

Terra ekosisteminin iyi bilinen projeleri

terra, küresel bir kripto para ödeme protokolü olma konusunda kararlıdır ve işlem ücretleri genellikle toplam işlem tutarının %1'inden azdır, çoğu kredi kartı şirketlerinden veya ödeme işlemcilerinden daha ucuzdur. terra ekosistemi, örnek olarak stabilcoin, kredi verme ve merkezi olmayan borsalar gibi uygulamalar içerir.

fiat stabil kripto para birimi

terra ittifakı ve ortakları, blockchain'i ve perakende ödeme hizmetlerini popülerleştirmek için terra ekosisteminde istikrarlı paraları aktif olarak kullanıyor. USD'ye sabitlenmiş en ünlü terrausd (ust) dışında, RMB'ye sabitlenmiş terracny (cnt), yen'e sabitlenmiş terrajpy (jpt), pound'a sabitlenmiş terragbp (gpt), won'a sabitlenmiş terrakrw (krt) ve euro'ya sabitlenmiş terraeur (eut) bulunmaktadır.
ust ve luna'nın çöküşünden önce, bu çeşitli sabit paralar birçok insanın dünya çapında sorunsuz sınır ötesi ve anlık ödemeler sağlaması başarılı bir şekilde sağlanmıştı. Bununla birlikte, hepsi token arzını esnek bir şekilde ayarlamak için algoritmaları benimseydikleri için çöküşten sonra depegging'e maruz kaldılar.

anchor protocol

Anchor, terra üzerine inşa edilmiş merkezi olmayan bir para piyasası ve borç verme protokolüdür. 17 Mart 2021'de devreye girdiğinde, ust üzerinde yıllık %20'ye varan bir getiri vaat etti. Kullanıcıların düşük riskli ve istikrarlı getirilere büyük ihtiyacı olduğundan, Anchor protokolü terra ekosisteminin büyümesinin ana nedenlerinden biridir.

anchor protokolü ayrıca ödünç verme ve likidite staking'i de mümkün kılar, bu da kullanıcıların luna'yı staking yapmalarına ve bluna'nın türevini almalarına olanak tanır. Bu türev aynı zamanda çeşitli merkezi olmayan finansal protokollerde ödünç verme için teminat olarak kullanılabilir.

yüksek getiri, büyük miktarda arbitraj sermayesini cezbetti. Kararlı paraları döndürerek faiz kaldıraçını artırmak (mim-ust) stratejisi ortaya çıktı, bu da anchor'ın bütçesini aşmasına ve ust'nin piyasa değerinin aşırı şişmesine neden oldu, bu da ust'nin ve luna'nın çöküşüne dair bir kâhinlik oluşturdu.


kaynak: anchor

ayna protokolü

ayna, kullanıcıların türetilmiş token'lar olan 'masset' adı verilen ve diğer kripto paraların veya tanınmış şirketlerin stoklarının fiyatlarına bağlı olan, örneğin twtr (twitter), tsla (tesla), pypl (paypal), nke (nike), nflx (netflix), baba (alibaba group), aapl (apple) gibi, adı verilen 'yansıtılmış varlıklar' oluşturup ticaret yapmalarına izin veren dağıtık bir finansal (defi) platformdur. ancak yansıtılmış varlıklar ust üzerinden band'ın oracle'ları kullanılarak teklif edildi ve türetilmiş token'lar da ust ve luna'nın çöküşünden etkilendi. geliştirme ekibi, istikrarlı bir stabilcoin olmaması nedeniyle hala yeniden inşa halindedir.


kaynak: ayna

astroport

astroport, merkezi olmayan bir borsa, likidite havuzları için farklı algoritmaları destekleyen otomatik bir piyasa yapıcı teklif algoritmasına sahiptir, bu da farklı likidite sağlayıcıları için özelleştirilmiş hizmetlere olanak tanır ve tüccarlar için sermaye verimliliğini ve kaymaları azaltmayı sağlar. ust ve luna'nın çöküşü tarafından yıkıcı bir şekilde etkilenmesine rağmen, topluluğun ve geliştiricilerin çabaları sayesinde şu anda normal bir şekilde işlemektedir.

Astroport tarafından şu anda desteklenen likidite havuzu türleri:

  • sabit ürün havuzları: sabit ürün piyasa yapıcı algoritmasını uygulayan en yaygın on-chain likidite havuzu türü.
  • Stableswap sabit havuzları: Sabit swap sabiti algoritmasını benimsemek, belirli bir aralıkta anormal kayıpları ortadan kaldırır ve neredeyse sıfır kayma sağlar.
  • likidite başlatma havuzları: likidite başlatma algoritması, likidite havuzlarını kurarken on zincirli işlem robotları tarafından arbitrajdan kaçınırken ekiplerin az miktarda sermaye ile likidite oluşturmasını sağlar.


kaynak: astroport

ust'nin de-pegging'i

9 Mayıs 2022'den sonra UST ve LUNA sahipleri için olanlar unutmak zordur. Toplam değeri kilitlenmiş en üst 10 kripto para birimi arasında yer alan ve 20 milyar doların üzerinde zirve piyasa değeri ve 100 doların üzerinde zirve fiyatı olan Terra protokolü, birkaç gün içinde büyük bir düşüş yaşadı ve hatta tek bir günde %99,97 düştü. UST de ayrıştı ve 1 dolardan 1 sentin altına düştü, LUNA ise sıfıra doğru yol alıyordu. \


kaynak: defi llama

Dönüş o kadar dramatikti ki, tepki veremeden önce birçok yatırımcı tüm paralarını kaybetti, bu durum kurumsal yatırımcıları veya sadece faiz kazanan muhafazakar katılımcıları da içeriyordu. Peki, tüm bunlar nasıl oldu? Cevap basit: banka koşusu.

UST'lerin sıkıştırılmasındaki büyük artış, aşırı bir "yanlış piyasa değeri" yarattı. UST'nin fiyatı, LUNA'yı basmak ve satmak için UST'yi yakmanın arbitraj mekanizması tarafından 1 dolara geri itilebilse de, Luna'nın Terra ekosistemindeki piyasa hakimiyeti, tüm UST'lerin diğer dolara sabitlenmiş sabit paralara dönüştürülmesi için çok düşüktü. Böylece LUNA ve UST'nin çöküşüne yol açar. Yanlış piyasa değeri nedir ve gerçek olan nedir? Bunu hesaplamanın en basit yolu, aşağıdaki köşegen kısımda gösterildiği gibi, varlığın mevcut fiyatını miktarıyla çarpmaktır:

ancak, bir varlığın miktarını sabit bir fiyatla çarpmak nesnel olarak gerçek bir piyasa değeri vermez. Ekonomide varlıklar için sözde talep eğrisi bulunmaktadır (aşağıdaki grafikteki kırmızı çizgiyi görün), burada bir malın fiyatının talep edilen miktarıyla ters orantılı olduğu. Miktarın fazla olması durumunda fiyatı düşürmek için, daha fazla alıcı çekmek gerekmektedir; tam tersi, miktarın az olması durumunda fiyat yükselir. İşte soru şu: bitcoin (btc) gibi bir kripto paranın gerçek piyasa değerini nasıl belirlersiniz? Peki, tüm bitcoinleri satın ve en son ne kadar kazanılabileceğine bakın.

Bu nedenle, bir bitcoin'in değeri = satış fiyatı * bu fiyattan satılan miktarların toplamıdır. Farklı fiyatlardan satılan tüm bitcoin'lerin değerleri toplandıktan sonra, bunun tam olarak talep eğrisinin altındaki çapraz kısım olduğu bulunabilir, bu nedenle satılan toplam miktar gerçek piyasa değeridir.

Bu durumda, gerçek piyasa değerinin, bir miktarı yalnızca tek bir fiyatla çarpmaktan çok daha küçük olduğu ortaya çıkıyor çünkü aynı varlığı sabit bir fiyatla sürekli olarak satmak imkansızdır ve ikisi arasındaki fark, yanlış piyasa değeridir. Gerçekleştirilebilecek olanın gerçek piyasa değeri olmalıdır, ancak rakamlarda var olan ancak gerçekleştirilemeyen şey yanlış piyasa değeridir.

8 Mayıs'ın erken saatlerinde, Luna Vakfı Muhafızı, 4crv havuzu için hazırlık olarak ust-3crv havuzundan 150 milyon dolarlık ust'yi kaldırdı ve ust-3crv havuzunu yaklaşık 700 milyon dolar bıraktı, bu noktada sadece 300 milyon dolarlık bir likidite krizine neden olmaya yetecek kadar.

Kısa satıştan kar elde etmek isteyen büyük oyuncular tarafından kaçırılmayan fırsat, yeni bir adresin aniden 84 milyon dolarlık UST sattığı ve UST-3CRV havuzunu ciddi şekilde dengesiz hale getirdiği şeklindeydi.

ust-3crv havuzunu dengelemek için, lfg daha sonra sadece fiyatın görünür bir şekilde dengelenmesini sağlayabildiği 100 milyon dolar daha çekti. Likidite derinliği daha da azaldı, ust'nin depeglanmasının daha kolay olacağını göstererek, balinalar binance'de ust'leri topluca satmaya başladı ve her işlem milyonlarca doları buldu.


Kaynak: Twitter

UST'nin depeglendirilmesi panikleyen sahipleri hızla ve anchor protokolünün büyük çaplı bir çekilmesine yol açmaya başladı, satış baskısının domino etkisine katkıda bulunarak UST'lerin büyük bir çekilmesini görmeye başladı.
UST üretmek için LUNA yakma algoritmik arbitraj mekanizması nedeniyle, LUNA jetonlarının arzında büyük bir artış oldu, bu da fiyatının hızla düşmesine neden oldu ve UST fiyatının düşmesi → LUNA çıkarımının artması → LUNA fiyatının düşmesi → UST çekimi → UST fiyatının düşmesi ölüm döngüsüne neden oldu.

luna, 12 mayıs'ta -99.97% düşüş kaydetti, token miktarı ise 300 milyondan 6 trilyona günler içinde yükseldi. On-chain veriler, neredeyse 20 milyar doların sadece 7.4 milyar dolarlık kısmının diğer stablecoinlere başarıyla dönüştürüldüğünü gösterdi, aşırı basılmış 11.3 milyar dolarlık usts'nin luna'nın piyasa değerinin küçülmesi nedeniyle nakde çevrilemez bir token olarak kaldığını ortaya koydu.

ölüm kıvrımının sonrası

LUNA ve UST'nin gece sıfırlanması bütün piyasayı şoke etti.

LFG, ust'yi çökertmek için bitcoin rezervini 80.000'e kadar likide etmek zorunda kaldı, bu da tek bir günde bitcoin'in %20'den fazla düşmesine ve kripto piyasasının bir haftada piyasa değeri açısından 400 milyar dolar kaybetmesine neden oldu. Terra blockchain de luna sıfırlandığında yönetim saldırıları için bir araç olmasını önlemek için durduruldu.

LUNA ve UST'nin ani çöküşü, kripto para piyasasını ve topluluğunu kaosa sürükledi, büyük borsalar LUNA ve UST çekimlerini durdurdu ve hatta ilgili ticaret çiftlerini listeden çıkardı.

on-chain merkeziyetsiz protokoller de etkilendi, örneğin bnb zincirindeki bir kredi protokolü olan venus, luna'nın minimum fiyat sınırındaki bir hata nedeniyle diğer varlıkların $100,000 değerindeki kısmını $10,000 luna ile takas etmeye olanak sağladı. Bu durum, bilinen bir orak olan chainlink'teki bir hatadan kaynaklanarak, kasada büyük miktarda ödenmemiş luna teminatı ve 10 milyon doların üzerinde kötü borç harcaması bıraktı.

Ancak etkisi bununla sınırlı kalmadı, kelebek etkisi daha fazla soruna yol açtı. İlk olarak, varlıklarının yönetimi altında 10 milyar doların üzerinde varlığa sahip bir hedge fon olan Three Arrows Capital, Curve protokolünden 120.000 steth çekti ve sık sık ftx ve bitmex üzerinde sattı. Bununla birlikte, sonunda mali yetersizlik nedeniyle iflasını ilan etti.

bunun ardından blockfi, voyager digital ve genesis trading gibi diğer yönetim platformları ve borsalarla sorunlar yaşandı. Bu platformlar, üç oklu sermayesinin alacaklılarıydı ve ona kredi vermişlerdi. Bu kredilerin bazıları teminatsız kredi kredileriydi. Ayrıca, Celsius'un riskli kaldıraçlar için müşteri fonlarını özel olarak yönlendirdiği ve bu nedenle çekim için yeterli varlığa sahip olmadığı ortaya çıktı. Büyük kayıplar ve tükenmiş likidite, birçok kurum ve merkezi borsanın ardı ardına başarısız olmasına neden oldu.

Terra ekosisteminin yıkımına ve Luna UST'ye inanan yatırımcıların kayıplarına rağmen, topluluk pes etmedi. Do Kwon, günlerce sessiz kaldıktan sonra, Terra'yı hard-fork etmeyi ve geliştiricilerin yardımıyla yeniden inşa etmeyi amaçladığını tweetledi.

Terra 2.0 ana ağı (phoenix-1), topluluk hızla oy verip öneriyi kabul ettikten sonra mayıs sonunda faaliyete geçti. Terra 2.0'ın jetonu Luna olarak adlandırıldı, öncekisi LUNC olarak yeniden adlandırıldı ve TUST USTC olarak yeniden adlandırıldı.

ancak terra topluluğu hala bölünmüştü, çünkü do kwon, terraform labs'daki eski bir mühendis tarafından ifşa edildi ve başarısız algoritmik stablecoin basis cash'in psödonim kurucularından biri olarak, luna ve ust'nin çöküşünden önce aylık on milyonlarca dolar nakde çevirdi.

Ek olarak, yatırımcılar Do Kwon ve yeni Terra 2.0'ye güvenmekte isteksizdiler ve eski Terra Classic zincirindeki fazla LUNA tokenlarını yakmak istiyorlardı. Aynı zamanda, topluluk tokenları kendiliğinden siyah delik adresine göndermeye başladı ve Terra Classic ana ağı Eylül'de yükseltildikten sonra zincir üstü işlem vergilerinde potansiyel bir artış için temel oluşturdu.

Büyük borsaların oylamayı desteklediğini belirtmelerine rağmen, Terra Classic ana ağı, LUNA ve UST üzerindeki %1,2 yakma vergisinin etkisi henüz gözlemlenmemiştir.

terra 2.0

Resmi olarak 28 Mayıs 2022'de başlatılan LUNA 2.0, Terra Classic'e dayalı olarak yeniden inşa edildi. Eski zincirin veri ve değerlerini atarak, yeni jeton tamamen yeni bir blok zinciri aracılığıyla yeniden oluşturuldu. Terra 2.0 artık sabit paraları desteklemiyor, ancak ekosistem uygulamalarını ve altyapısını yeniden inşa etmeye odaklanıyor.

consensus mekanizması

terra 2.0 kripto para birimi blok zinciri, standart bir hisse senedi dayalı uzlaşı algoritması kullanarak işlemleri doğrular. Herhangi bir zamanda, ağ uzlaşısına 130 doğrulayıcı katılır ve oy güçleri düğümlerine yatırılan terra 2.0 miktarına göre belirlenir. Gaz ücretleri ve sabit yıllık enflasyon oranı olan %7 ödül hibeleri.

Terra 2.0 jeton sahipleri, genellikle kendi paralarını ve delegasyon.io jetonlarını kullanarak paylarını doğrulayıcılara delegasyon yaparak fikre katkıda bulunurlar. Doğrulayıcılar bu sistemde bir komisyon alır ve delegatörlere ödüller dağıtır.

anahtar özellikler ve değişiklikler

Stabilcoin'lerden ayrılma: Terra 2.0 artık ust gibi stabilcoin'lere sabitlenmiş değil ve algoritmik stabilcoin modelleri ile ilişkili sistemik risklerden kaçınmayı amaçlıyor. Yeni ağ tamamen akıllı sözleşmeleri ve merkezi olmayan uygulamaları desteklemeye odaklanıyor.

topluluk destekli büyüme: Terra 2.0'ın başlatılması, topluluk desteğine ağır şekilde bağımlıdır. Terra ekosistemindeki mevcut proje ekipleri, yeni zincire destek vermeyi ve yeni uygulamalar geliştirmeyi taahhüt eder. Yeniden başlatılan ağ, topluluk yönetimi aracılığıyla merkeziyetsizliğini ve şeffaflığını korumayı hedeflemektedir.

token dağıtımı: yeni LUNA tokenleri, orijinal LUNA ve UST token sahiplerine airdrop ile dağıtılır. Airdroplar, yeni ekosistemdeki düzenli sahiplerin tazminat almasını ve sisteme yeniden dahil olmasını sağlamak için birkaç aşamada gerçekleşir.

yeni yönetişim mekanizması: terra 2.0'de yönetişim, topluluk katılımını vurgulayarak daha şeffaf ve demokratik proje karar alma süreçlerini hedefler. sahipler, gelişmelerin yönünü belirlemek için zincir üzerinde oy kullanarak katılabilir.

Terra 2.0 ve Terra Classic arasındaki farklılıklar

Önemli benzerliklere rağmen, terra classic ve terra 2.0 farklıdır. Yeni yönetim planı kapsamında, terra ağı iki zincire ayrılmıştır. Eski olanı luna simgesiyle terra classic iken luna simgesiyle tasarlanmış terra 2.0 olarak adlandırılan yeni zincirdir.

tamamen değiştirilmek yerine, eski luna tamamen luna 2.0 ile birlikte var olacak. herhangi bir terra luna dapp, luna 2.0'ı öncelikli olarak ele alacak ve geliştirme topluluğu dapp'ler inşa etmeye ve yeni tokenlar için pratik uygulamalar oluşturmaya başlayacak. ancak bu, algoritmik stabilcoin'leri hariç tutar.

Terra Classic, birçok yatırımcı ve tüccarın Do Kwon'un kurtarma planına ve yeni zincire karşı çıkmasına rağmen, topluluğunu koruyor. Terra Classic hala büyük bir hayran kitlesi bulunuyor ve topluluğu, para arzını azaltmak ve bireysel jeton fiyatlarını artırmak için mümkün olduğunca çok LUNC jetonu yakma konusunda anlaşmış durumda.

sonuç

kripto paralar, geleneksel finansal ve ekonomik modeller için yeni imkanlar getirmiştir. Üçüncü taraf aracılarının olmaması ve izin alınmaması, insanların düşük maliyetle özgürce ve kolayca takas yapmalarına izin verirken, değer saklama ve kitleler tarafından benimsenme yeteneklerini sınırlayan volatilite de bulunmaktadır.
Bu nedenle, yeni ve daha güvenli bir kripto para birimi yatırımı şeklinde kabul edilen stabilcoin'lerin geliştirilmesi acil bir ihtiyaç haline gelmiştir. Stabilcoin'lerin piyasa değeri birkaç yılda 100 katından fazla büyümüş ve Terra, bu trendi takip ederek algoritma tabanlı stabilcoin ust temelinde on milyarlarca dolarlık bir piyasa değerine sahip Luna Krallığını kurmuştur.


kaynak: blok

luna yüksek beklentilerle karşılanırken, ust, fiat para biriminin istikrarı ile akıllı sözleşmelerin, merkezi olmayanlık ve kripto paraların güvensizliği avantajlarının birleşimi olarak görülüyor. Anchor protokolünün yüksek ve istikrarlı getirileri de yatırım portföyü ihtiyacını karşılamakta olup, terra'nın hızlı başarısı ve giderek daha fazla yatırımcı çekmesine neden oluyor. Bununla birlikte, algoritmik stablecoin'in likidite krizi riskini göz ardı ediyor ve bazı insanlar, döküm mekanizmasını tam olarak anlamadan buna yatırım yapıyor.

benzersiz yakma/yaratma mekanizması açık ve şeffaf olsa da ve ust fiyatını fiyat para birimine bağlı tutmak için arz ve talebi ayarlama esnekliği sağlasa da, çöküş, değer desteği olmadan sınırsız genişlemenin imkansız olduğunu kanıtlıyor. Bir stabilcoin'in nihai istikrarı, nakitini sürdürme yeteneğine bağlıdır.

aşırı basılan istikrarlı para birimi bir banka koşusunu hayatta kalamaz. çöküş sadece kripto para piyasasına ağır bir darbe vurmakla kalmadı, aynı zamanda göze çarpan kurumlar ve borsalar, aşırı kredi genişlemesi veya varlık yönetiminin yanlış yönetimi nedeniyle kurbanlar arasında yer aldı.

Öte yandan, luna ve ust'nin çöküşü, kripto para birimlerinin dayanıklılığı ve potansiyelinin bir kanıtıydı. Beth, Batom ve Bsöl gibi diğer kredi teminatı piyasaları hala normal şekilde çalışıyor, ancak Anchor protokolü ciddi şekilde etkilenmiştir. Algıdaki farklılığa rağmen, Terra topluluğu ve geliştiriciler de Terra 2.0 ve Terra Classic üzerinde yeniden inşa etmeye başlamışlardır. Bu çöküşün ardından, luna ve ust'nin dersleri, yüksek faiz oranlarının yüksek risk taşıdığını ve yatırımcıların dikkatli olmalarını, geliştiricilerin ise tüm olası kazaları önlemek için daha kapsamlı düşünmelerini ve tasarlamalarını gerektirdiğini vurgulamaktadır.

著者: Allen
翻訳者: Cedar
レビュアー: Piccolo、KOWEI、Elisa、Ashley、Joyce
* 本情報はGate.ioが提供または保証する金融アドバイス、その他のいかなる種類の推奨を意図したものではなく、構成するものではありません。
* 本記事はGate.ioを参照することなく複製/送信/複写することを禁じます。違反した場合は著作権法の侵害となり法的措置の対象となります。

LUNA nedir?

Yeni BaşlayanJul 15, 2024
LUNA, Terra ekosisteminin bir altcoinidir ve algoritmik stabilcoin UST'nin fiyat sabitleme işlevini sürdürmektedir. Önemli bir büyüme yaşadı, aynı zamanda detaylı bir şekilde açıklanacak olan büyük bir çöküş de yaşadı.
LUNA nedir?

giriş

terra, cosmos sdk üzerinden inşa edilen bir halka açık zincirdir ve blok zinciri için modern bir finansal sistem oluşturmayı hedeflemektedir. luna ve stablecoin ust ihraç etmiştir; sonraki, 10 milyar doların üzerinde bir piyasa değeriyle beşinci en büyük stablecoin olmuştur. terra ekosistemi 2021'de hızla büyümüş ve luna, piyasa değeri açısından ilk 10'a bile girmiştir ve yüz kat artmıştır.

Ancak hiç kimse, on milyar dolar değerindeki Terra İmparatorluğunun iki gün içinde çökeceğini beklemiyordu ve tetikleyici, kendisi tarafından tasarlanan luna-ust mekanizması oldu. Sahipler, ust'nin keskin bir şekilde ayrılmasından dolayı paniğe kapıldı ve tüm maliyetlere rağmen satmayı tercih etti. Aynı zamanda, birisi usts'yi 1 dolardan çok daha düşük bir maliyetle yakarak luna basıp spot piyasada kar elde etmek için sattı, bu da luna tokenlerinin hızlı bir şekilde ihraç edilmesine ve spot piyasada boşaltılmasına neden oldu.

Luna ve ust arasındaki denge, başlangıçta arbitraj mekanizmasıyla sağlanan mekanizma, luna'nın sınırsız ihraç edilmesi ve ust'nin de-pegging'i nedeniyle aniden kaybedildi, bu da projede uzun pozisyonları olan kurumları etkiledi ve bir dizi likidasyon krizine neden oldu. herkes bu absürd tarihi olayı tanıklık etti. sonrasında luna foundation guard (lfg), ust mekanizmasını iyileştirmek ve ekosistemi yeniden inşa etmek için yeni bir zincir çatallaşma önerdi. Sonuç olarak, lunc (terra classic) ve yeni çatallanmış luna doğdu.

LUNA nedir?

LUNA, Terra blok zincirinin yerli tokenıdır ve ekosisteminin temelidir. Kullanıcıların, işlem doğrulamasına katılmalarına ve bunun karşılığında staked LUNA miktarına bağlı olarak ödül almalarına, başlangıç yönetim önerilerine (yazılım yükseltmeleri, teknik değişiklikler, ücret yapıları ve para politikaları), on-chain ücretler ödemelerine ve merkezi olmayan istikrarlı kripto para birimi UST'nin ABD dolarına bağlanmasını sağlamak için yakma ve basma mekanizmasını kolaylaştırmalarına olanak tanır.

LUNA'nın toplam arzı 1 milyardır. Terra sözleşmesi, piyasa dolaşımını 1 milyar olarak elde etmek için bu miktarı aştığında jetonları yakmaya başlayacaktır. Başlangıçta, LUNA jetonları şu şekilde ayrıldı.

Özel satış yatırımcıları (26%): Terraform Labs, Terra projelerinin geliştirilmesine fon sağlamak için üç token satışı düzenledi.

  • mayıs 2018'de, $10 milyon için $0.1
  • ekim 2018'de, $0.23 için 23 milyon dolar
  • Açıklanmayan özel bir satışta, 0,8 dolara 14,5 milyon dolar.

Stabilite rezervleri (%20): stabilcoin'in sabitlenmesini sağlamak için.

terra alliance (20%): terra ekosistemini teşvikler ve pazarlama yoluyla yaygınlaştırmak ve ortakların sayısını artırmak için. Bu jetonlar terraform laboratuvarları tarafından tutuldu ve topluluk görüşlerine dayalı olarak tahsis edildi.

Çalışanlar ve Katkıda Bulunanlar Havuzu (%20): Bu jetonlar geliştiricilere ödül vermek için zamanla lineer olarak açıldı.

terraform labs (10%): terra projelerinin araştırma ve geliştirilmesini kolaylaştırmak için. Terraform laboratuvarı ayrıca KYC onayı olmayan yatırımcılar adına ekstra %4,5 topladı ve geri alım için başvurabildiler.

genesis likidite (4%): piyasanın likidite teklifleri oluşturmasına ve kullanıcıların ticarete başlamasına izin vermek için.

terra'nın gelişimi

terra protokolü, güney koreli blockchain şirketi terraform labs tarafından oluşturuldu, güney koreli ve güneydoğu asya işletmeleri tarafından gruplandırılan terra ittifakı'nın 15 e-ticaret şirketinden biri olarak ve daniel shin ve do kwon tarafından ortak kuruluşu, aynı zamanda ceo olarak da hizmet vermektedir.

terra, istikrarlı kripto para birimi ust ve luna tabanlı sabitleme algoritmaları ile tanınır. Nisan 2019'da terra ana ağı'nın piyasaya sürülmesinin ardından, geliştirilmesi luna foundation guard (lfg) adlı, Singapur merkezli kar amacı gütmeyen bir kuruluşa devredildi.

Beyaz kağıda ve lfg'nin kuruluş misyonuna göre, kripto para birimlerinin popülerliği, merkezsizlik, güvensizlik, izin vermezlik ve aynı zamanda fiat para biriminin istikrarı özelliklerini gerektirir. Lfg, topluluk yönetimi, inovasyonun teşviki ve açık kaynaklı yazılım aracılığıyla merkezi olmayan bir ekonomi kurmaya yardımcı olmak için önemli bir defi teknolojisi merkezi olmayı taahhüt etmiştir.

Basitçe söylemek gerekirse, Terra, değeri ABD dolarına bağlı olan UST ile en popüler olanı olan merkezi olmayan bir stabilcoin ağıdır. Ayrıca, diğer fiat para birimlerine sabitlenmiş bir düzineden fazla merkezi olmayan sabit parayı da destekler. Hem Terra hem de Luna isimleri, antik mitolojide Yeryüzü tanrıçalarına atıfta bulundukları için özel anlamlar taşırken, Luna Latince'de Ay'ı temsil eder ve birbirini tamamlar.

Dikkat edilmesi gereken bir nokta, Do Kwon'un kızının da Luna adını taşımasıdır, bu da onun bu protokolün başarısına olan kişisel inancını ifade eder.

Merkezi olmayan usdc ve usdt gibi merkezi kararlı kripto paralara karşı, Terra'nın merkezi olmayan birimi nakit veya devlet tahvilleriyle değil, kendi yerel tokenı luna ile desteklenmektedir. terrausd (ust) 2020 Eylül ayında ihraç edildi ve Mart 2021 sonunda Terra, Ethereum ve Binance Smart Chain'i birbirine bağlayan web tabanlı çapraz zincir köprüsü Terra Bridge kuruldu.

Mart 2022'de, Twitter tüccarı Algod, Terra ve UST'nin dolandırıcılık olduğunu iddia etti ve luna'nın fiyatı Do Kwon'un bir milyon dolarlık bahsinden bir yıl sonra düşecekti. İlginç bir şekilde, UST ve luna sadece iki ayda çöktü, bu da Terra blockchain'inin geçici olarak durmasına ve ekosisteminin bir haftada neredeyse 45 milyar dolar kaybetmesine neden oldu. Topluluk, Mayıs sonunda çatallanmaya karar verdi ve iki blockchain oluşturdu: lunc (orijinal zincirin devamı) ve luna (yeni zincir).

ust nedir?

ust, amerikan dolarına sabitlenmiş bir stabilcoin'dir. Stabilcoin'ler, sabit bir fiyatı koruma yöntemine göre off-chain destekli stabilcoin'ler, on-chain destekli stabilcoin'ler ve algoritmik stabilcoin'ler olmak üzere üçe ayrılabilir. Ust'ler, lunaları yakarak üretilirken, lunaları yakmak da ust'leri üretebilir. Ust'un fiyatı, piyasa farkları aracılığıyla arbitraj aracılığıyla korunur. Ust'u hiçbir varlık desteklemediği için, ancak ust, arzı ve talebi düzenlemek için algoritmalar kullanıyor, bu nedenle bu, algoritmik bir stabilcoin'e aittir.

terra protokolü yeni bir üretim ve yakma mekanizması benimser. Kullanıcılar yakılan her 1 LUNA için 1 UST üretebilirler ve tersine, kullanıcılar 1 UST yakmak için 1 $ değerinde LUNA üretebilirler. Bu benzersiz yakma/üretim mekanizması, fiyat farklılıklarından kaynaklanan arz ve talep değişiklikleri yoluyla UST'nin 1 dolarlık sabitlemesini stabilize etti.

örneğin, ust'nin fiyatı $1'i aşarsa, örneğin %50 artarak $1.50'ye yükselirse, luna sahipleri $1 değerinde luna yakarak 1 ust elde edebilirler çünkü ust'nin fiyatı $1.50 olduğu için başka bir abd dolarına sabitlenmiş stabilcoin ile değiştirilebilir ve hemen %50 kar elde edebilir. bu nedenle, ust fiyatı $1'den yüksek olduğunda, arbitrajcılar luna yakmak ve ust basmak için bir teşvike sahip olacak, bu da luna'nın toplam arzının düşmesine ve fiyatının yükselmesine neden olacaktır. buna karşılık, ust'ün toplam arzı artar ve fiyatı nihayetinde $1'e düşer.

ust fiyatı 1 $'ın altına düştüğünde ne olur? Eğer fiyat 0.5 $'a düşerse, sahipler başka bir stabilcoin'e bağlı 2 ust satın alabilir ve 2 ust'u 2 dolar değerindeki luna için yakabilir. Ardından 2 dolar değerindeki luna, 2 başka stabilcoine değiştirilebilir, bu da %100 kar elde edilmesini sağlar. Dolayısıyla ust fiyatı 1 $'ın altında olduğunda, arbitrajcılar ust'u yakıp luna basmak için bir teşvike sahip olacaklar ve bu da luna'nın toplam arzının artmasına ve fiyatının düşmesine, ust'un toplam arzının azalmasına ve fiyatının nihayetinde 1 $'a yükselmesine neden olacaktır.

ust ve luna'nın işleyişi, ust'nin toplam hacmindeki değişimin luna'nın piyasa değerinde bir artış veya azalma ile eşlik ettiğini göstermektedir. ust'nin tamamen $1 fiyatından fiat para birimlerine dönüştürülebilme yeteneği, luna'nın piyasa değerinin, ihraç edilen ust'nin toplam hacmini destekleyecek kadar yeterli olup olmadığına bağlıdır.

Bu peg algoritması teorik olarak normal şekilde çalışabilir, ancak UST fiyatı düştüğünde ve LUNA'nın piyasa değeri küçüldüğünde, UST fiyatının artık 1 doları koruyamamasına neden olabilecek sözde bir "ölüm sarmalı" riski vardır.

Terra ekosisteminin iyi bilinen projeleri

terra, küresel bir kripto para ödeme protokolü olma konusunda kararlıdır ve işlem ücretleri genellikle toplam işlem tutarının %1'inden azdır, çoğu kredi kartı şirketlerinden veya ödeme işlemcilerinden daha ucuzdur. terra ekosistemi, örnek olarak stabilcoin, kredi verme ve merkezi olmayan borsalar gibi uygulamalar içerir.

fiat stabil kripto para birimi

terra ittifakı ve ortakları, blockchain'i ve perakende ödeme hizmetlerini popülerleştirmek için terra ekosisteminde istikrarlı paraları aktif olarak kullanıyor. USD'ye sabitlenmiş en ünlü terrausd (ust) dışında, RMB'ye sabitlenmiş terracny (cnt), yen'e sabitlenmiş terrajpy (jpt), pound'a sabitlenmiş terragbp (gpt), won'a sabitlenmiş terrakrw (krt) ve euro'ya sabitlenmiş terraeur (eut) bulunmaktadır.
ust ve luna'nın çöküşünden önce, bu çeşitli sabit paralar birçok insanın dünya çapında sorunsuz sınır ötesi ve anlık ödemeler sağlaması başarılı bir şekilde sağlanmıştı. Bununla birlikte, hepsi token arzını esnek bir şekilde ayarlamak için algoritmaları benimseydikleri için çöküşten sonra depegging'e maruz kaldılar.

anchor protocol

Anchor, terra üzerine inşa edilmiş merkezi olmayan bir para piyasası ve borç verme protokolüdür. 17 Mart 2021'de devreye girdiğinde, ust üzerinde yıllık %20'ye varan bir getiri vaat etti. Kullanıcıların düşük riskli ve istikrarlı getirilere büyük ihtiyacı olduğundan, Anchor protokolü terra ekosisteminin büyümesinin ana nedenlerinden biridir.

anchor protokolü ayrıca ödünç verme ve likidite staking'i de mümkün kılar, bu da kullanıcıların luna'yı staking yapmalarına ve bluna'nın türevini almalarına olanak tanır. Bu türev aynı zamanda çeşitli merkezi olmayan finansal protokollerde ödünç verme için teminat olarak kullanılabilir.

yüksek getiri, büyük miktarda arbitraj sermayesini cezbetti. Kararlı paraları döndürerek faiz kaldıraçını artırmak (mim-ust) stratejisi ortaya çıktı, bu da anchor'ın bütçesini aşmasına ve ust'nin piyasa değerinin aşırı şişmesine neden oldu, bu da ust'nin ve luna'nın çöküşüne dair bir kâhinlik oluşturdu.


kaynak: anchor

ayna protokolü

ayna, kullanıcıların türetilmiş token'lar olan 'masset' adı verilen ve diğer kripto paraların veya tanınmış şirketlerin stoklarının fiyatlarına bağlı olan, örneğin twtr (twitter), tsla (tesla), pypl (paypal), nke (nike), nflx (netflix), baba (alibaba group), aapl (apple) gibi, adı verilen 'yansıtılmış varlıklar' oluşturup ticaret yapmalarına izin veren dağıtık bir finansal (defi) platformdur. ancak yansıtılmış varlıklar ust üzerinden band'ın oracle'ları kullanılarak teklif edildi ve türetilmiş token'lar da ust ve luna'nın çöküşünden etkilendi. geliştirme ekibi, istikrarlı bir stabilcoin olmaması nedeniyle hala yeniden inşa halindedir.


kaynak: ayna

astroport

astroport, merkezi olmayan bir borsa, likidite havuzları için farklı algoritmaları destekleyen otomatik bir piyasa yapıcı teklif algoritmasına sahiptir, bu da farklı likidite sağlayıcıları için özelleştirilmiş hizmetlere olanak tanır ve tüccarlar için sermaye verimliliğini ve kaymaları azaltmayı sağlar. ust ve luna'nın çöküşü tarafından yıkıcı bir şekilde etkilenmesine rağmen, topluluğun ve geliştiricilerin çabaları sayesinde şu anda normal bir şekilde işlemektedir.

Astroport tarafından şu anda desteklenen likidite havuzu türleri:

  • sabit ürün havuzları: sabit ürün piyasa yapıcı algoritmasını uygulayan en yaygın on-chain likidite havuzu türü.
  • Stableswap sabit havuzları: Sabit swap sabiti algoritmasını benimsemek, belirli bir aralıkta anormal kayıpları ortadan kaldırır ve neredeyse sıfır kayma sağlar.
  • likidite başlatma havuzları: likidite başlatma algoritması, likidite havuzlarını kurarken on zincirli işlem robotları tarafından arbitrajdan kaçınırken ekiplerin az miktarda sermaye ile likidite oluşturmasını sağlar.


kaynak: astroport

ust'nin de-pegging'i

9 Mayıs 2022'den sonra UST ve LUNA sahipleri için olanlar unutmak zordur. Toplam değeri kilitlenmiş en üst 10 kripto para birimi arasında yer alan ve 20 milyar doların üzerinde zirve piyasa değeri ve 100 doların üzerinde zirve fiyatı olan Terra protokolü, birkaç gün içinde büyük bir düşüş yaşadı ve hatta tek bir günde %99,97 düştü. UST de ayrıştı ve 1 dolardan 1 sentin altına düştü, LUNA ise sıfıra doğru yol alıyordu. \


kaynak: defi llama

Dönüş o kadar dramatikti ki, tepki veremeden önce birçok yatırımcı tüm paralarını kaybetti, bu durum kurumsal yatırımcıları veya sadece faiz kazanan muhafazakar katılımcıları da içeriyordu. Peki, tüm bunlar nasıl oldu? Cevap basit: banka koşusu.

UST'lerin sıkıştırılmasındaki büyük artış, aşırı bir "yanlış piyasa değeri" yarattı. UST'nin fiyatı, LUNA'yı basmak ve satmak için UST'yi yakmanın arbitraj mekanizması tarafından 1 dolara geri itilebilse de, Luna'nın Terra ekosistemindeki piyasa hakimiyeti, tüm UST'lerin diğer dolara sabitlenmiş sabit paralara dönüştürülmesi için çok düşüktü. Böylece LUNA ve UST'nin çöküşüne yol açar. Yanlış piyasa değeri nedir ve gerçek olan nedir? Bunu hesaplamanın en basit yolu, aşağıdaki köşegen kısımda gösterildiği gibi, varlığın mevcut fiyatını miktarıyla çarpmaktır:

ancak, bir varlığın miktarını sabit bir fiyatla çarpmak nesnel olarak gerçek bir piyasa değeri vermez. Ekonomide varlıklar için sözde talep eğrisi bulunmaktadır (aşağıdaki grafikteki kırmızı çizgiyi görün), burada bir malın fiyatının talep edilen miktarıyla ters orantılı olduğu. Miktarın fazla olması durumunda fiyatı düşürmek için, daha fazla alıcı çekmek gerekmektedir; tam tersi, miktarın az olması durumunda fiyat yükselir. İşte soru şu: bitcoin (btc) gibi bir kripto paranın gerçek piyasa değerini nasıl belirlersiniz? Peki, tüm bitcoinleri satın ve en son ne kadar kazanılabileceğine bakın.

Bu nedenle, bir bitcoin'in değeri = satış fiyatı * bu fiyattan satılan miktarların toplamıdır. Farklı fiyatlardan satılan tüm bitcoin'lerin değerleri toplandıktan sonra, bunun tam olarak talep eğrisinin altındaki çapraz kısım olduğu bulunabilir, bu nedenle satılan toplam miktar gerçek piyasa değeridir.

Bu durumda, gerçek piyasa değerinin, bir miktarı yalnızca tek bir fiyatla çarpmaktan çok daha küçük olduğu ortaya çıkıyor çünkü aynı varlığı sabit bir fiyatla sürekli olarak satmak imkansızdır ve ikisi arasındaki fark, yanlış piyasa değeridir. Gerçekleştirilebilecek olanın gerçek piyasa değeri olmalıdır, ancak rakamlarda var olan ancak gerçekleştirilemeyen şey yanlış piyasa değeridir.

8 Mayıs'ın erken saatlerinde, Luna Vakfı Muhafızı, 4crv havuzu için hazırlık olarak ust-3crv havuzundan 150 milyon dolarlık ust'yi kaldırdı ve ust-3crv havuzunu yaklaşık 700 milyon dolar bıraktı, bu noktada sadece 300 milyon dolarlık bir likidite krizine neden olmaya yetecek kadar.

Kısa satıştan kar elde etmek isteyen büyük oyuncular tarafından kaçırılmayan fırsat, yeni bir adresin aniden 84 milyon dolarlık UST sattığı ve UST-3CRV havuzunu ciddi şekilde dengesiz hale getirdiği şeklindeydi.

ust-3crv havuzunu dengelemek için, lfg daha sonra sadece fiyatın görünür bir şekilde dengelenmesini sağlayabildiği 100 milyon dolar daha çekti. Likidite derinliği daha da azaldı, ust'nin depeglanmasının daha kolay olacağını göstererek, balinalar binance'de ust'leri topluca satmaya başladı ve her işlem milyonlarca doları buldu.


Kaynak: Twitter

UST'nin depeglendirilmesi panikleyen sahipleri hızla ve anchor protokolünün büyük çaplı bir çekilmesine yol açmaya başladı, satış baskısının domino etkisine katkıda bulunarak UST'lerin büyük bir çekilmesini görmeye başladı.
UST üretmek için LUNA yakma algoritmik arbitraj mekanizması nedeniyle, LUNA jetonlarının arzında büyük bir artış oldu, bu da fiyatının hızla düşmesine neden oldu ve UST fiyatının düşmesi → LUNA çıkarımının artması → LUNA fiyatının düşmesi → UST çekimi → UST fiyatının düşmesi ölüm döngüsüne neden oldu.

luna, 12 mayıs'ta -99.97% düşüş kaydetti, token miktarı ise 300 milyondan 6 trilyona günler içinde yükseldi. On-chain veriler, neredeyse 20 milyar doların sadece 7.4 milyar dolarlık kısmının diğer stablecoinlere başarıyla dönüştürüldüğünü gösterdi, aşırı basılmış 11.3 milyar dolarlık usts'nin luna'nın piyasa değerinin küçülmesi nedeniyle nakde çevrilemez bir token olarak kaldığını ortaya koydu.

ölüm kıvrımının sonrası

LUNA ve UST'nin gece sıfırlanması bütün piyasayı şoke etti.

LFG, ust'yi çökertmek için bitcoin rezervini 80.000'e kadar likide etmek zorunda kaldı, bu da tek bir günde bitcoin'in %20'den fazla düşmesine ve kripto piyasasının bir haftada piyasa değeri açısından 400 milyar dolar kaybetmesine neden oldu. Terra blockchain de luna sıfırlandığında yönetim saldırıları için bir araç olmasını önlemek için durduruldu.

LUNA ve UST'nin ani çöküşü, kripto para piyasasını ve topluluğunu kaosa sürükledi, büyük borsalar LUNA ve UST çekimlerini durdurdu ve hatta ilgili ticaret çiftlerini listeden çıkardı.

on-chain merkeziyetsiz protokoller de etkilendi, örneğin bnb zincirindeki bir kredi protokolü olan venus, luna'nın minimum fiyat sınırındaki bir hata nedeniyle diğer varlıkların $100,000 değerindeki kısmını $10,000 luna ile takas etmeye olanak sağladı. Bu durum, bilinen bir orak olan chainlink'teki bir hatadan kaynaklanarak, kasada büyük miktarda ödenmemiş luna teminatı ve 10 milyon doların üzerinde kötü borç harcaması bıraktı.

Ancak etkisi bununla sınırlı kalmadı, kelebek etkisi daha fazla soruna yol açtı. İlk olarak, varlıklarının yönetimi altında 10 milyar doların üzerinde varlığa sahip bir hedge fon olan Three Arrows Capital, Curve protokolünden 120.000 steth çekti ve sık sık ftx ve bitmex üzerinde sattı. Bununla birlikte, sonunda mali yetersizlik nedeniyle iflasını ilan etti.

bunun ardından blockfi, voyager digital ve genesis trading gibi diğer yönetim platformları ve borsalarla sorunlar yaşandı. Bu platformlar, üç oklu sermayesinin alacaklılarıydı ve ona kredi vermişlerdi. Bu kredilerin bazıları teminatsız kredi kredileriydi. Ayrıca, Celsius'un riskli kaldıraçlar için müşteri fonlarını özel olarak yönlendirdiği ve bu nedenle çekim için yeterli varlığa sahip olmadığı ortaya çıktı. Büyük kayıplar ve tükenmiş likidite, birçok kurum ve merkezi borsanın ardı ardına başarısız olmasına neden oldu.

Terra ekosisteminin yıkımına ve Luna UST'ye inanan yatırımcıların kayıplarına rağmen, topluluk pes etmedi. Do Kwon, günlerce sessiz kaldıktan sonra, Terra'yı hard-fork etmeyi ve geliştiricilerin yardımıyla yeniden inşa etmeyi amaçladığını tweetledi.

Terra 2.0 ana ağı (phoenix-1), topluluk hızla oy verip öneriyi kabul ettikten sonra mayıs sonunda faaliyete geçti. Terra 2.0'ın jetonu Luna olarak adlandırıldı, öncekisi LUNC olarak yeniden adlandırıldı ve TUST USTC olarak yeniden adlandırıldı.

ancak terra topluluğu hala bölünmüştü, çünkü do kwon, terraform labs'daki eski bir mühendis tarafından ifşa edildi ve başarısız algoritmik stablecoin basis cash'in psödonim kurucularından biri olarak, luna ve ust'nin çöküşünden önce aylık on milyonlarca dolar nakde çevirdi.

Ek olarak, yatırımcılar Do Kwon ve yeni Terra 2.0'ye güvenmekte isteksizdiler ve eski Terra Classic zincirindeki fazla LUNA tokenlarını yakmak istiyorlardı. Aynı zamanda, topluluk tokenları kendiliğinden siyah delik adresine göndermeye başladı ve Terra Classic ana ağı Eylül'de yükseltildikten sonra zincir üstü işlem vergilerinde potansiyel bir artış için temel oluşturdu.

Büyük borsaların oylamayı desteklediğini belirtmelerine rağmen, Terra Classic ana ağı, LUNA ve UST üzerindeki %1,2 yakma vergisinin etkisi henüz gözlemlenmemiştir.

terra 2.0

Resmi olarak 28 Mayıs 2022'de başlatılan LUNA 2.0, Terra Classic'e dayalı olarak yeniden inşa edildi. Eski zincirin veri ve değerlerini atarak, yeni jeton tamamen yeni bir blok zinciri aracılığıyla yeniden oluşturuldu. Terra 2.0 artık sabit paraları desteklemiyor, ancak ekosistem uygulamalarını ve altyapısını yeniden inşa etmeye odaklanıyor.

consensus mekanizması

terra 2.0 kripto para birimi blok zinciri, standart bir hisse senedi dayalı uzlaşı algoritması kullanarak işlemleri doğrular. Herhangi bir zamanda, ağ uzlaşısına 130 doğrulayıcı katılır ve oy güçleri düğümlerine yatırılan terra 2.0 miktarına göre belirlenir. Gaz ücretleri ve sabit yıllık enflasyon oranı olan %7 ödül hibeleri.

Terra 2.0 jeton sahipleri, genellikle kendi paralarını ve delegasyon.io jetonlarını kullanarak paylarını doğrulayıcılara delegasyon yaparak fikre katkıda bulunurlar. Doğrulayıcılar bu sistemde bir komisyon alır ve delegatörlere ödüller dağıtır.

anahtar özellikler ve değişiklikler

Stabilcoin'lerden ayrılma: Terra 2.0 artık ust gibi stabilcoin'lere sabitlenmiş değil ve algoritmik stabilcoin modelleri ile ilişkili sistemik risklerden kaçınmayı amaçlıyor. Yeni ağ tamamen akıllı sözleşmeleri ve merkezi olmayan uygulamaları desteklemeye odaklanıyor.

topluluk destekli büyüme: Terra 2.0'ın başlatılması, topluluk desteğine ağır şekilde bağımlıdır. Terra ekosistemindeki mevcut proje ekipleri, yeni zincire destek vermeyi ve yeni uygulamalar geliştirmeyi taahhüt eder. Yeniden başlatılan ağ, topluluk yönetimi aracılığıyla merkeziyetsizliğini ve şeffaflığını korumayı hedeflemektedir.

token dağıtımı: yeni LUNA tokenleri, orijinal LUNA ve UST token sahiplerine airdrop ile dağıtılır. Airdroplar, yeni ekosistemdeki düzenli sahiplerin tazminat almasını ve sisteme yeniden dahil olmasını sağlamak için birkaç aşamada gerçekleşir.

yeni yönetişim mekanizması: terra 2.0'de yönetişim, topluluk katılımını vurgulayarak daha şeffaf ve demokratik proje karar alma süreçlerini hedefler. sahipler, gelişmelerin yönünü belirlemek için zincir üzerinde oy kullanarak katılabilir.

Terra 2.0 ve Terra Classic arasındaki farklılıklar

Önemli benzerliklere rağmen, terra classic ve terra 2.0 farklıdır. Yeni yönetim planı kapsamında, terra ağı iki zincire ayrılmıştır. Eski olanı luna simgesiyle terra classic iken luna simgesiyle tasarlanmış terra 2.0 olarak adlandırılan yeni zincirdir.

tamamen değiştirilmek yerine, eski luna tamamen luna 2.0 ile birlikte var olacak. herhangi bir terra luna dapp, luna 2.0'ı öncelikli olarak ele alacak ve geliştirme topluluğu dapp'ler inşa etmeye ve yeni tokenlar için pratik uygulamalar oluşturmaya başlayacak. ancak bu, algoritmik stabilcoin'leri hariç tutar.

Terra Classic, birçok yatırımcı ve tüccarın Do Kwon'un kurtarma planına ve yeni zincire karşı çıkmasına rağmen, topluluğunu koruyor. Terra Classic hala büyük bir hayran kitlesi bulunuyor ve topluluğu, para arzını azaltmak ve bireysel jeton fiyatlarını artırmak için mümkün olduğunca çok LUNC jetonu yakma konusunda anlaşmış durumda.

sonuç

kripto paralar, geleneksel finansal ve ekonomik modeller için yeni imkanlar getirmiştir. Üçüncü taraf aracılarının olmaması ve izin alınmaması, insanların düşük maliyetle özgürce ve kolayca takas yapmalarına izin verirken, değer saklama ve kitleler tarafından benimsenme yeteneklerini sınırlayan volatilite de bulunmaktadır.
Bu nedenle, yeni ve daha güvenli bir kripto para birimi yatırımı şeklinde kabul edilen stabilcoin'lerin geliştirilmesi acil bir ihtiyaç haline gelmiştir. Stabilcoin'lerin piyasa değeri birkaç yılda 100 katından fazla büyümüş ve Terra, bu trendi takip ederek algoritma tabanlı stabilcoin ust temelinde on milyarlarca dolarlık bir piyasa değerine sahip Luna Krallığını kurmuştur.


kaynak: blok

luna yüksek beklentilerle karşılanırken, ust, fiat para biriminin istikrarı ile akıllı sözleşmelerin, merkezi olmayanlık ve kripto paraların güvensizliği avantajlarının birleşimi olarak görülüyor. Anchor protokolünün yüksek ve istikrarlı getirileri de yatırım portföyü ihtiyacını karşılamakta olup, terra'nın hızlı başarısı ve giderek daha fazla yatırımcı çekmesine neden oluyor. Bununla birlikte, algoritmik stablecoin'in likidite krizi riskini göz ardı ediyor ve bazı insanlar, döküm mekanizmasını tam olarak anlamadan buna yatırım yapıyor.

benzersiz yakma/yaratma mekanizması açık ve şeffaf olsa da ve ust fiyatını fiyat para birimine bağlı tutmak için arz ve talebi ayarlama esnekliği sağlasa da, çöküş, değer desteği olmadan sınırsız genişlemenin imkansız olduğunu kanıtlıyor. Bir stabilcoin'in nihai istikrarı, nakitini sürdürme yeteneğine bağlıdır.

aşırı basılan istikrarlı para birimi bir banka koşusunu hayatta kalamaz. çöküş sadece kripto para piyasasına ağır bir darbe vurmakla kalmadı, aynı zamanda göze çarpan kurumlar ve borsalar, aşırı kredi genişlemesi veya varlık yönetiminin yanlış yönetimi nedeniyle kurbanlar arasında yer aldı.

Öte yandan, luna ve ust'nin çöküşü, kripto para birimlerinin dayanıklılığı ve potansiyelinin bir kanıtıydı. Beth, Batom ve Bsöl gibi diğer kredi teminatı piyasaları hala normal şekilde çalışıyor, ancak Anchor protokolü ciddi şekilde etkilenmiştir. Algıdaki farklılığa rağmen, Terra topluluğu ve geliştiriciler de Terra 2.0 ve Terra Classic üzerinde yeniden inşa etmeye başlamışlardır. Bu çöküşün ardından, luna ve ust'nin dersleri, yüksek faiz oranlarının yüksek risk taşıdığını ve yatırımcıların dikkatli olmalarını, geliştiricilerin ise tüm olası kazaları önlemek için daha kapsamlı düşünmelerini ve tasarlamalarını gerektirdiğini vurgulamaktadır.

著者: Allen
翻訳者: Cedar
レビュアー: Piccolo、KOWEI、Elisa、Ashley、Joyce
* 本情報はGate.ioが提供または保証する金融アドバイス、その他のいかなる種類の推奨を意図したものではなく、構成するものではありません。
* 本記事はGate.ioを参照することなく複製/送信/複写することを禁じます。違反した場合は著作権法の侵害となり法的措置の対象となります。
今すぐ始める
登録して、
$100
のボーナスを獲得しよう!