Hesap Soyutlama Nedir ve Nasıl Çalışır?

Yeni BaşlayanAug 23, 2023
Hesap Soyutlaması, sözleşme hesaplarını ve EOA'ları programlanabilir akıllı sözleşmelerde birleştiren ve işlemleri başlatmalarını sağlayan bir blockchain teknolojisidir.
Hesap Soyutlama Nedir ve Nasıl Çalışır?

İnternet günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası, ancak yaygınlaşmadan önce sadece birkaç kullanıcı bunu biliyordu ve buna göre kullanıyordu. Blockchain teknolojisi de kendisini aynı konumda bularak Web2 ile aynı statüye ulaşmayı ve günlük hayatta faydalı olmayı amaçlamaktadır. Hesap Soyutlama, kripto para biriminin kitlesel olarak benimsenmesini sağlayabilecek bir projedir. Bu makalede bu yeni teknoloji, nasıl çalıştığı ve hesap soyutlama durumları ele alınmaktadır.

Ethereum Hesapları ve İşlemlerinin Özeti

Hesap soyutlamanın ardındaki fikri ve bunun Ethereum ekosistemi ile kripto para birimi endüstrisine potansiyel faydasını tam olarak kavramak için, Ethereum'da sahip olduğumuz farklı hesap türlerini ve hesap soyutlamanın işleri nasıl iyileştirmeyi amaçladığını anlamamız gerekir.

Öncelikle Ethereum'un iki tür hesabı vardır:

Dışarıdan sahip olunan hesap (EOA)

Bu hesaplar blockchain ekosistemi dışındaki kullanıcılar tarafından kontrol edilir ve yönetilir. Bunlar genel-özel ley çiftleri aracılığıyla yönetilir ve özel anahtara sahip olan kullanıcı, EOA'da saklanan varlıkları kullanabilir.

EOA'lar tohum cümleleri adı verilen 12, 18 veya 24 kelime dizisini kullanır. Bu kelimeler, kullanıcı cüzdanını ayarlarken üretilir. EOA, bu tohum ifadesini, kullanıcının işlemleri imzalamak için kullandığı özel bir anahtar oluşturmak için kullanır.

Tohum cümlesi, cüzdanların anahtarıdır ve kullanıcılar, tohum cümlelerini hack'lere ve hırsızlıklara karşı korumak için korumalıdır. Özel anahtarın sonunda kaybolması durumunda, tohum ifadesi, kullanıcının özel anahtarı yeniden oluşturmak için erişim elde etmesinin tek yoludur ve depolanan varlıkların kapılarını açar.

EOA'lar Ethereum sisteminin tasarımının önemli bir parçasıdır. EOA'lar ağa güç verir ve yalnızca bir EOA bir işlem başlattığında ve gas ücretlerini ödemek için ETH'yi kullandığında durum geçişinden geçebilir. EOA'lar Ethereum ekosistemi için gerekli olsa da özellikleri ve esneklikleri sınırlıdır.

EOA'lar iki temel işlevi yerine getirebilir:

  • EOA'lar tokenleri bir EOA'dan diğerine aktarabilir
  • EOA'lar başka bir akıllı sözleşme işlemini tetikleyen işlemleri başlatabilir.

Bu işlevler, Ethereum ekosistemi için ne kadar önemli olursa olsun, kusursuz değildir. Bu kusurlardan bazıları şunlardır:

Zayıf Güvenlik

Tohum cümleleri EOA'larla bağlantılı tek güvenliktir. Yani kullanıcılar özel anahtarlarını ve tohum cümlelerini kaybettiklerinde, bu tür olayların gerçekleşmesi durumunda herhangi bir kurtarma seçeneği olmadığından, depolanan varlıklara erişimlerini de kaybederler.

Özelleştirme Yok

EOA'ların sahipleri, işlemlerin otomasyonuna veya özelleştirilmesine yer bırakmadan her işlemi manuel olarak imzalamalıdır.

Gaz ücretleri

ETH, Ethereum ağındaki gaz ücretlerini ödemek için kullanılan tokendir ve EOA sahiplerinin, herhangi bir işlemin gaz ücretini karşılamak için ellerinde bir EOA bakiyesi olması gerekir. Bu tür ödemeleri yapmak için başka herhangi bir jeton kullanamazlar.

Kötü kullanıcı deneyimi

Ekosistem, sisteme yeni giren kullanıcılar için uygun değildir ve bu da genel olarak kötü bir kullanıcı deneyimine yol açar.

Sözleşme Hesapları

Bunlar kripto cüzdan işlevi gören akıllı sözleşmelerdir. Hesaplara başka özellikler ekleme avantajıyla birlikte, kullanıcıların akıllı sözleşmelere çeşitli mantıklar kodlamasına olanak tanıyarak işlemleri özelleştirilebilir hale getirir.

Ancak sözleşme hesapları kendi başlarına çalışamazlar. İşlemleri başlatamazlar ve yalnızca bir EOA'dan gelen işlemler akıllı sözleşme kodunu tetiklediğinde belirli eylemleri gerçekleştirebilirler. Sözleşme hesaplarında ayrıca özel anahtarlar veya başlangıç ifadeleri yoktur.

Bir sözleşme hesabını işletmek için kullanıcıların ETH bakiyesi olan bir EOA'ya sahip olmaları gerekir; bu da kullanıcıların bir sözleşme hesabını işletmesini bağımsız bir EOA işletmekten daha kolay hale getirir.

Kaynak: Metamask

EOA'lar yıllar içinde kırılganlıklarını gösterdiler. En büyük dezavantajı, bir işlemi başlatırken gereken uzun ve yorucu süreç ve kullanıcının özel anahtarını kaybetmesi durumunda güvenlik ve hesap kurtarma hizmetlerinin bulunmamasıdır.

Hesap Soyutlaması Nedir?

Hesap soyutlama, kullanıcıların olağan EOA'lar yerine akıllı sözleşme cüzdanlarını kullanmalarına olanak tanıyan bir blockchain sistemi paradigması önerisidir. Bu öneri, işlemlerin gerçekleştirilmesinde EOA'ların ortadan kaldırılmasını önermektedir.

Hesap soyutlama çeşitli olasılıkların kilidini açar: imzasız işlemler, ortak mülkiyetli cüzdanlar, paket imzalama, akıllı sözleşmeleri beyaz listeye alma, çıkış hızı kontrolü ve özel anahtarlar kaybolduğunda kolay cüzdan kurtarma. Bu eklemeler web3'ü kullanıcılar için daha güvenli, daha hızlı ve daha esnek hale getirecek.

Hesap Soyutlaması nereden geldi?

Hesap soyutlamanın tarihi Ethereum'un yaratılışına kadar uzanır. Yıllar boyunca birçok blockchain hesap soyutlama yaklaşımı test edildi. Ethereum İyileştirme Önerileri, EIP-86 ve EIP-2938 olarak geldiler. Bu sürümler pratik uygulamada başarısız oldu ve şu anda etkin değil.

EIP-3074, akıllı sözleşmeleri EOA'lara dönüştürmeye çalışmak yerine sponsorlu işlemlerin kullanılmasını öneren başka bir hesap soyutlama teklifidir. Kullanıcıların EOA'larının kontrolünü akıllı bir sözleşmeye vermelerine olanak tanıyarak geliştiricilerin EOA'lar için yeni işlem modelleri oluşturmasına olanak tanıyan akıcı bir platform sağladı. Kullanıcılar, hesap soyutlamanın getirdiği avantajlardan herhangi bir sözleşmeye ihtiyaç duymadan yararlanabiliyor.

2021'de Ethereum'un kurucusu Vitalik Buterin ve diğer önde gelen blockchain profesyonelleri, kullanıcı deneyimini iyileştirmeyi, cüzdanların güvenliğini artırmayı ve çok daha fazlasını amaçlayan hesap soyutlamaya ilişkin bir teklif yayınladı. Bu yeni teklif ( EIP-4337), fikir birliği katmanı değişiklikleri yerine yüksek katmanlı altyapıya dayanarak hesap soyutlamanın nasıl sağlanabileceğini gösteriyor. Bir süredir ana ağda yayında ve şimdi geliştiriciler EIP-4337'yi destekleyen ve onu EVM uyumlu hale getiren cüzdanlar geliştirmeye odaklanıyor.

Hesap Soyutlama Nasıl Çalışır?

Hesap soyutlamanın yaptığı şey, dışarıdan sahip olunan hesapları ve sözleşme hesaplarını tek bir hesapta birleştirmek. İmza doğrulama ve gaz ödemesi gibi her iki hesabın farklı işlevlerini temel protokollerden Ethereum Sanal Makinesine (EVM) taşıyabilir.

Bu iki hesabın birleşimine akıllı sözleşmeler veya soyutlanmış hesap cüzdanları adı verilir. Akıllı sözleşmeler, EOA'ların yaptığı gibi düzenli işlemler göndermek yerine Kullanıcı İşlemlerini kullanarak EOA'lardan tamamen farklı davranır. Kullanıcı İşlemleri, kullanıcı adına gerçekleştirilen işlemleri temsil eder.

UserOperation nesnesi, işlem türünü, jeton limitini ve çeşitli işlem aşamalarındaki gas ücretini belirten çeşitli veri öğeleri içerir. Akıllı hesaplar, UserOperations'ı mempool adı verilen ve UserOperations'ı barındıran ortak bir bekleme alanına gönderir.

Bu Kullanıcı İşlemleri, normal işlemleri doğrulayan düğümlere benzer şekilde çalışan paketleyiciler tarafından paketlenir. Ayrıca işlemleri en fazla değer üretecek şekilde düzenlemek için madencilik ve doğrulama düğümleriyle aynı mantığı kullanırlar. UserOperations'ı tutan paketleyici daha sonra her ayrı UserOperation'ın farklı işlevler kullanılarak doğrulandığı bir giriş noktası aracılığıyla gönderilir.

Hesap soyutlamanın nasıl çalıştığına bir örnek, Argent Cüzdan'daki uygulamasıdır. Argent, kullanıcılara kesintisiz, verimli ve güvenli bir deneyim sağlayan akıllı bir sözleşme cüzdanıdır. Argent, sosyal kurtarma, çoklu çağrı veya zincir içi dolandırıcılık izleme gibi hesap soyutlamayla ilgili önemli özelliklere öncülük etti.

Hesap Soyutlamanın Amaçları

Hesap soyutlama ilk olarak Ethereum'un cüzdan güvenliğine yönelik en son çözümü olarak tanıtıldı. Ethereum'un kurucusu da dahil olmak üzere birçok popüler blockchain uzmanı, hesap soyutlama önerisini yazdı ve bu öneri, hesap soyutlamanın gerçekleştirmeyi amaçladığı belirli hedeflerle donatılmıştı.

Hedeflerden bazıları şunlardır:

  • EOA'ların Ortadan Kaldırılması: Dışarıdan sahip olunan hesaplar (EOA'lar), cüzdan faaliyetlerini başlatmak ve yürütmek için biri genel anahtar, diğeri özel anahtar olmak üzere bir çift anahtara bağlı olan cüzdan çözümleridir. EOA'lar, cüzdan faaliyetlerini doğrulamak için akıllı sözleşmelerden yararlanan kod tabanlı hesaplarla karşılaştırıldığında daha az çok yönlü ve güvenli olma eğilimindedir. EOA'lar, kullanıcıların akıllı sözleşme cüzdanlarını birincil hesaplarına dönüştürmelerine olanak tanıyarak hesap soyutlama yoluyla ortadan kaldırılabilir.
  • Daha Fazla Merkeziyetsizlik: Tam merkeziyetsizlik, kripto ekosisteminin ana hedeflerinden biridir ve hesap soyutlama, blockchain ve kripto para birimi teknolojisinin omurgası olan merkeziyetsizlik planının güçlendirilmesine yardımcı olabilir. Hesap soyutlama, kullanıcıların bir bellek havuzu üzerinden cüzdan faaliyetlerini yürütmesine ve doğrudan iletişim adreslerine erişimi kısıtlamasına olanak tanıyacak.
  • Diğer Kullanım Durumları İçin Yedekleme: Hesap soyutlama aynı zamanda gizliliği koruyan uygulamalar, toplu imzalar ve atomik çoklu işlemler gibi Ethereum kullanım örneklerini destekleyebilecek önemli bir faktör olarak kabul edilir. Sonuçta hesap soyutlamanın Ethereum ekosisteminin önemli bir parçası haline gelmesi ve gelecekte ölçeklenebilirliği ve evrimi artırması muhtemel.

Hesap Soyutlaması Neden Önemlidir?

Çoğu kripto para birimi projesi, kullanıcı deneyimini geliştirmeyi ve kullanıcıların ekosisteme katılmasını ve çok sayıda platformu sorunsuz bir şekilde kullanmasını kolaylaştırmayı amaçlamaktadır. Hesap soyutlama bunu aşağıdaki şekillerde mümkün kılar:

Geliştirilmiş Kullanıcı Deneyimi

Hesap Soyutlaması, bir işlemin tamamlanmasına yönelik gereksinimleri belirlemek için kullanılan mantıkla EOA'yı akıllı sözleşmelere dönüştürür. Bu, işlemleri özel bir anahtarla yetkilendiren imzalayanın ve hesabın ayrılabileceği anlamına gelir ve bu da hesap kullanımı için çeşitli olasılıklara yol açar.

Hesap Soyutlama, EOA'nın işlemleri yetkilendirmek için farklı anahtar kullanma veya hiç anahtar kullanmama gibi çeşitli eylemleri gerçekleştirmesine olanak tanıyabilir. Ayrıca hesabın imzalayanını iki haftada bir değiştirebilir.

Bu, kullanıcıların hesaplarını istedikleri gibi değiştirmelerini ve kullanmalarını kolaylaştırır. Kullanıcılara daha esnek ve uyumlu bir hesap sağlayan ve platformu ve hizmetlerini kullanırken kullanıcı için daha iyi bir deneyim sağlayan sosyal kurtarma özelliği sayesinde kullanıcıların artık özel anahtarlarını yedekleme konusunda endişelenmelerine gerek yok.

Yükseltilmiş güvenlik

Hesap soyutlamanın çeşitli kullanımları vardır; bunlardan biri cüzdan güvenliğinin arttırılmasıdır. EOA'lar, blockchain'e aşina olmayan kullanıcıları kısıtlayan çeşitli sınırlamalarla donatılmıştır. Bazı sınırlamalar şunları içerir:

  • Çoklu imza doğrulama seçeneklerinin bulunmaması nedeniyle olası merkezi arıza
  • Harcama yasalarının eksikliği ve minimum düzeyde özelleştirme
  • EOA gaz ücretleri
  • Az sayıda özel işlem ve etkileşim
  • Toplu işlem yok

Bu sınırlamalar, blockchain ve web3 alanlarına katılmak isteyen ortalama kullanıcının karşılaştığı zorluklardır. Bu sınırlamalar, kullanıcıların cüzdanlarını ve işlemlerini koruma altına almasını engelliyor ve hesaplardaki fonların güvenliğini tehlikeye atabilecek hatalara yol açıyor.

Çoğu kullanıcı, kripto hesaplarının ve işlemlerinin nasıl çalıştığı konusunda yenidir. Sonuç olarak, para kaybetmelerine yol açabilecek maliyetli hatalar yapma eğilimindedirler. Hesap soyutlama, kullanıcılara daha kullanıcı dostu bir platform sunarak gezinmelerini ve nasıl çalıştığını anlamalarını kolaylaştırarak hesaplarını güvenli bir şekilde korumayı kolaylaştırır.

Hesap soyutlama, kullanıcılara programlanabilir mantık uygulayarak bir cüzdanın işlem faaliyetlerini belirleyen net işlem kuralları belirleme gücü vererek bu sorunu çözer. Mantık, faaliyetler gerçekleştirilmeden önce cüzdanın üzerinde bir katman olarak görülebilir.

Hesap Soyutlamanın Dezavantajları

Her yenilik gibi hesap soyutlamanın da küçük kusurları vardır. Çok sayıda faydası olmasına ve güvenlik ile kullanıcı deneyimi alanlarında kullanıcıların deneyimini büyük ölçüde iyileştirebilmesine rağmen, bu akıllı sözleşmeler hala aşağıdaki gibi dezavantajlara sahiptir:

  • Artan Gaz Ücretleri: Akıllı sözleşme işlemlerinin koşulları ve kullanımı kolay kullanıcı arayüzü üzerinde daha fazla kontrole sahip olmak karşılığında, kullanıcılar daha yüksek ücretler ödemek zorunda kalacak. Bunun nedeni, akıllı sözleşmelerin daha yüksek hesaplama gücü gerektirmesi ve bunun da daha yüksek gaz ücretlerine yol açmasıdır.
  • Uyumluluk Sorunları: Soyutlanmayan cüzdanlar, blockchain topluluğunda yeni oldukları için hesaptan soyutlanmış cüzdanlarla muhtemelen uyumlu olmayacaktır. Bu, blockchain ağlarıyla etkileşimde bulunurken birçok soruna yol açabilir.
  • Benimseme Zorlukları: Ethereum ekosistemi EOA'lar etrafında inşa edilmiştir ve platformdaki çoğu kullanıcı akıllı sözleşme cüzdanları yerine EOA'lara sahiptir. Bu, soyutlanmış cüzdanların ilk benimsenmesinin biraz zaman almasına ve insanları ikna etmek için çok zaman almasına neden olabilir. Yeni özellik doğru kullanım durumlarıyla tam uyumlu hale gelmeden önce borsaların, dapp'lerin ve protokollerin hıza yetişmek için çalışması gerekiyor.

Hesap Soyutlamanın Kullanım Durumları

Hesap soyutlama, Ethereum adresleri ve özel anahtarlar kullanılmadan kullanıcılar ile akıllı sözleşme hesapları arasındaki etkileşimi kolaylaştırır. Bu, kullanıcılara mevcut uygulamalarla birkaç kullanım durumu sağlar. Hesap soyutlamasından kaynaklanan platformlar çeşitli alanları etkileyecek ve blockchain sistemini aşağıdaki gibi temel özelliklerle geliştirecektir:

Esnek Kullanıcı Katılımı

Hesap soyutlamayla kullanıcılar, kriptografik anahtar çiftlerini oluşturma ve düzgün bir şekilde yönetme şeklindeki normal süreç yerine, tanıdık yöntemleri kullanarak hesap oluşturabilirler. Bu da yeni kullanıcıların blockchain sistemine girişini büyük ölçüde kolaylaştırıyor.

Otomatik İşlemler

EOA'larla kullanıcıların her işlemi manuel olarak başlatması ve imzalaması gerekir ve bu süreci otomatikleştirmenin bir yolu yoktur. Akıllı sözleşmelerle kullanıcılar harcama limitleri, gas limitleri, belirli tokenlara erişim ve çok daha fazlası gibi belirli parametreleri seçip ayarlayabilir.

ERC-20 jetonları

Hesap soyutlamanın bir diğer önemli özelliği, herhangi bir platform işlemi için ERC-20 tokenlarını kullanmaktır. Bu, kullanıcıların işlemlerini tamamlamak için ETH bakiyelerini tutma, takas etme ve harcama ihtiyacını ortadan kaldıracaktır.

Paylaşımlı Hesaplar ve Vadeli Cüzdanlar

Hesap soyutlama, kullanıcıların farklı düzeylerde cüzdan erişimini birden fazla kullanıcıyla paylaşmasına olanak tanır. Kullanıcılar, bir işlemin yürütülmesi için iki veya daha fazla kullanıcının imza atması gereken çoklu imzayı ayarlayabilir.

Yinelenen ödeme

Kullanıcılar artık hesap soyutlama yardımıyla hesaplarını özgürce kontrol edebildiklerinden, aynı işlemi tekrar tekrar yapmak yerine hesaplarını düzenli ödeme yapacak şekilde ayarlayabiliyorlar.

Cüzdan Kurtarma

Akıllı hesaplar, güvenlik açısından temel ifadelere ihtiyaç duymaz; bu, hesap sahiplerinin birden fazla cihazı, diğer kullanıcıları veya üçüncü taraf hizmetlerini koruyucu olarak atayabileceği anlamına gelir. Bu, kullanıcıların kimlik bilgilerini kaybettiği durumlarda yardımcı olur. Veliler, akıllı hesaba erişim kazanmak amacıyla yeni kimlik bilgileri atamak için bir işlem imzalayabilir.

Çözüm

Hesap soyutlamanın olanakları çoktur ve blockchain ekosistemine tamamen dahil edildiğinde kullanıcılar ve geliştiriciler bunun farklı uygulamalarından büyük ölçüde faydalanacaktır.

著者: Tamilore
翻訳者: Cedar
レビュアー: Matheus、KOWEI、Ashley He
* 本情報はGate.ioが提供または保証する金融アドバイス、その他のいかなる種類の推奨を意図したものではなく、構成するものではありません。
* 本記事はGate.ioを参照することなく複製/送信/複写することを禁じます。違反した場合は著作権法の侵害となり法的措置の対象となります。

Hesap Soyutlama Nedir ve Nasıl Çalışır?

Yeni BaşlayanAug 23, 2023
Hesap Soyutlaması, sözleşme hesaplarını ve EOA'ları programlanabilir akıllı sözleşmelerde birleştiren ve işlemleri başlatmalarını sağlayan bir blockchain teknolojisidir.
Hesap Soyutlama Nedir ve Nasıl Çalışır?

İnternet günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası, ancak yaygınlaşmadan önce sadece birkaç kullanıcı bunu biliyordu ve buna göre kullanıyordu. Blockchain teknolojisi de kendisini aynı konumda bularak Web2 ile aynı statüye ulaşmayı ve günlük hayatta faydalı olmayı amaçlamaktadır. Hesap Soyutlama, kripto para biriminin kitlesel olarak benimsenmesini sağlayabilecek bir projedir. Bu makalede bu yeni teknoloji, nasıl çalıştığı ve hesap soyutlama durumları ele alınmaktadır.

Ethereum Hesapları ve İşlemlerinin Özeti

Hesap soyutlamanın ardındaki fikri ve bunun Ethereum ekosistemi ile kripto para birimi endüstrisine potansiyel faydasını tam olarak kavramak için, Ethereum'da sahip olduğumuz farklı hesap türlerini ve hesap soyutlamanın işleri nasıl iyileştirmeyi amaçladığını anlamamız gerekir.

Öncelikle Ethereum'un iki tür hesabı vardır:

Dışarıdan sahip olunan hesap (EOA)

Bu hesaplar blockchain ekosistemi dışındaki kullanıcılar tarafından kontrol edilir ve yönetilir. Bunlar genel-özel ley çiftleri aracılığıyla yönetilir ve özel anahtara sahip olan kullanıcı, EOA'da saklanan varlıkları kullanabilir.

EOA'lar tohum cümleleri adı verilen 12, 18 veya 24 kelime dizisini kullanır. Bu kelimeler, kullanıcı cüzdanını ayarlarken üretilir. EOA, bu tohum ifadesini, kullanıcının işlemleri imzalamak için kullandığı özel bir anahtar oluşturmak için kullanır.

Tohum cümlesi, cüzdanların anahtarıdır ve kullanıcılar, tohum cümlelerini hack'lere ve hırsızlıklara karşı korumak için korumalıdır. Özel anahtarın sonunda kaybolması durumunda, tohum ifadesi, kullanıcının özel anahtarı yeniden oluşturmak için erişim elde etmesinin tek yoludur ve depolanan varlıkların kapılarını açar.

EOA'lar Ethereum sisteminin tasarımının önemli bir parçasıdır. EOA'lar ağa güç verir ve yalnızca bir EOA bir işlem başlattığında ve gas ücretlerini ödemek için ETH'yi kullandığında durum geçişinden geçebilir. EOA'lar Ethereum ekosistemi için gerekli olsa da özellikleri ve esneklikleri sınırlıdır.

EOA'lar iki temel işlevi yerine getirebilir:

  • EOA'lar tokenleri bir EOA'dan diğerine aktarabilir
  • EOA'lar başka bir akıllı sözleşme işlemini tetikleyen işlemleri başlatabilir.

Bu işlevler, Ethereum ekosistemi için ne kadar önemli olursa olsun, kusursuz değildir. Bu kusurlardan bazıları şunlardır:

Zayıf Güvenlik

Tohum cümleleri EOA'larla bağlantılı tek güvenliktir. Yani kullanıcılar özel anahtarlarını ve tohum cümlelerini kaybettiklerinde, bu tür olayların gerçekleşmesi durumunda herhangi bir kurtarma seçeneği olmadığından, depolanan varlıklara erişimlerini de kaybederler.

Özelleştirme Yok

EOA'ların sahipleri, işlemlerin otomasyonuna veya özelleştirilmesine yer bırakmadan her işlemi manuel olarak imzalamalıdır.

Gaz ücretleri

ETH, Ethereum ağındaki gaz ücretlerini ödemek için kullanılan tokendir ve EOA sahiplerinin, herhangi bir işlemin gaz ücretini karşılamak için ellerinde bir EOA bakiyesi olması gerekir. Bu tür ödemeleri yapmak için başka herhangi bir jeton kullanamazlar.

Kötü kullanıcı deneyimi

Ekosistem, sisteme yeni giren kullanıcılar için uygun değildir ve bu da genel olarak kötü bir kullanıcı deneyimine yol açar.

Sözleşme Hesapları

Bunlar kripto cüzdan işlevi gören akıllı sözleşmelerdir. Hesaplara başka özellikler ekleme avantajıyla birlikte, kullanıcıların akıllı sözleşmelere çeşitli mantıklar kodlamasına olanak tanıyarak işlemleri özelleştirilebilir hale getirir.

Ancak sözleşme hesapları kendi başlarına çalışamazlar. İşlemleri başlatamazlar ve yalnızca bir EOA'dan gelen işlemler akıllı sözleşme kodunu tetiklediğinde belirli eylemleri gerçekleştirebilirler. Sözleşme hesaplarında ayrıca özel anahtarlar veya başlangıç ifadeleri yoktur.

Bir sözleşme hesabını işletmek için kullanıcıların ETH bakiyesi olan bir EOA'ya sahip olmaları gerekir; bu da kullanıcıların bir sözleşme hesabını işletmesini bağımsız bir EOA işletmekten daha kolay hale getirir.

Kaynak: Metamask

EOA'lar yıllar içinde kırılganlıklarını gösterdiler. En büyük dezavantajı, bir işlemi başlatırken gereken uzun ve yorucu süreç ve kullanıcının özel anahtarını kaybetmesi durumunda güvenlik ve hesap kurtarma hizmetlerinin bulunmamasıdır.

Hesap Soyutlaması Nedir?

Hesap soyutlama, kullanıcıların olağan EOA'lar yerine akıllı sözleşme cüzdanlarını kullanmalarına olanak tanıyan bir blockchain sistemi paradigması önerisidir. Bu öneri, işlemlerin gerçekleştirilmesinde EOA'ların ortadan kaldırılmasını önermektedir.

Hesap soyutlama çeşitli olasılıkların kilidini açar: imzasız işlemler, ortak mülkiyetli cüzdanlar, paket imzalama, akıllı sözleşmeleri beyaz listeye alma, çıkış hızı kontrolü ve özel anahtarlar kaybolduğunda kolay cüzdan kurtarma. Bu eklemeler web3'ü kullanıcılar için daha güvenli, daha hızlı ve daha esnek hale getirecek.

Hesap Soyutlaması nereden geldi?

Hesap soyutlamanın tarihi Ethereum'un yaratılışına kadar uzanır. Yıllar boyunca birçok blockchain hesap soyutlama yaklaşımı test edildi. Ethereum İyileştirme Önerileri, EIP-86 ve EIP-2938 olarak geldiler. Bu sürümler pratik uygulamada başarısız oldu ve şu anda etkin değil.

EIP-3074, akıllı sözleşmeleri EOA'lara dönüştürmeye çalışmak yerine sponsorlu işlemlerin kullanılmasını öneren başka bir hesap soyutlama teklifidir. Kullanıcıların EOA'larının kontrolünü akıllı bir sözleşmeye vermelerine olanak tanıyarak geliştiricilerin EOA'lar için yeni işlem modelleri oluşturmasına olanak tanıyan akıcı bir platform sağladı. Kullanıcılar, hesap soyutlamanın getirdiği avantajlardan herhangi bir sözleşmeye ihtiyaç duymadan yararlanabiliyor.

2021'de Ethereum'un kurucusu Vitalik Buterin ve diğer önde gelen blockchain profesyonelleri, kullanıcı deneyimini iyileştirmeyi, cüzdanların güvenliğini artırmayı ve çok daha fazlasını amaçlayan hesap soyutlamaya ilişkin bir teklif yayınladı. Bu yeni teklif ( EIP-4337), fikir birliği katmanı değişiklikleri yerine yüksek katmanlı altyapıya dayanarak hesap soyutlamanın nasıl sağlanabileceğini gösteriyor. Bir süredir ana ağda yayında ve şimdi geliştiriciler EIP-4337'yi destekleyen ve onu EVM uyumlu hale getiren cüzdanlar geliştirmeye odaklanıyor.

Hesap Soyutlama Nasıl Çalışır?

Hesap soyutlamanın yaptığı şey, dışarıdan sahip olunan hesapları ve sözleşme hesaplarını tek bir hesapta birleştirmek. İmza doğrulama ve gaz ödemesi gibi her iki hesabın farklı işlevlerini temel protokollerden Ethereum Sanal Makinesine (EVM) taşıyabilir.

Bu iki hesabın birleşimine akıllı sözleşmeler veya soyutlanmış hesap cüzdanları adı verilir. Akıllı sözleşmeler, EOA'ların yaptığı gibi düzenli işlemler göndermek yerine Kullanıcı İşlemlerini kullanarak EOA'lardan tamamen farklı davranır. Kullanıcı İşlemleri, kullanıcı adına gerçekleştirilen işlemleri temsil eder.

UserOperation nesnesi, işlem türünü, jeton limitini ve çeşitli işlem aşamalarındaki gas ücretini belirten çeşitli veri öğeleri içerir. Akıllı hesaplar, UserOperations'ı mempool adı verilen ve UserOperations'ı barındıran ortak bir bekleme alanına gönderir.

Bu Kullanıcı İşlemleri, normal işlemleri doğrulayan düğümlere benzer şekilde çalışan paketleyiciler tarafından paketlenir. Ayrıca işlemleri en fazla değer üretecek şekilde düzenlemek için madencilik ve doğrulama düğümleriyle aynı mantığı kullanırlar. UserOperations'ı tutan paketleyici daha sonra her ayrı UserOperation'ın farklı işlevler kullanılarak doğrulandığı bir giriş noktası aracılığıyla gönderilir.

Hesap soyutlamanın nasıl çalıştığına bir örnek, Argent Cüzdan'daki uygulamasıdır. Argent, kullanıcılara kesintisiz, verimli ve güvenli bir deneyim sağlayan akıllı bir sözleşme cüzdanıdır. Argent, sosyal kurtarma, çoklu çağrı veya zincir içi dolandırıcılık izleme gibi hesap soyutlamayla ilgili önemli özelliklere öncülük etti.

Hesap Soyutlamanın Amaçları

Hesap soyutlama ilk olarak Ethereum'un cüzdan güvenliğine yönelik en son çözümü olarak tanıtıldı. Ethereum'un kurucusu da dahil olmak üzere birçok popüler blockchain uzmanı, hesap soyutlama önerisini yazdı ve bu öneri, hesap soyutlamanın gerçekleştirmeyi amaçladığı belirli hedeflerle donatılmıştı.

Hedeflerden bazıları şunlardır:

  • EOA'ların Ortadan Kaldırılması: Dışarıdan sahip olunan hesaplar (EOA'lar), cüzdan faaliyetlerini başlatmak ve yürütmek için biri genel anahtar, diğeri özel anahtar olmak üzere bir çift anahtara bağlı olan cüzdan çözümleridir. EOA'lar, cüzdan faaliyetlerini doğrulamak için akıllı sözleşmelerden yararlanan kod tabanlı hesaplarla karşılaştırıldığında daha az çok yönlü ve güvenli olma eğilimindedir. EOA'lar, kullanıcıların akıllı sözleşme cüzdanlarını birincil hesaplarına dönüştürmelerine olanak tanıyarak hesap soyutlama yoluyla ortadan kaldırılabilir.
  • Daha Fazla Merkeziyetsizlik: Tam merkeziyetsizlik, kripto ekosisteminin ana hedeflerinden biridir ve hesap soyutlama, blockchain ve kripto para birimi teknolojisinin omurgası olan merkeziyetsizlik planının güçlendirilmesine yardımcı olabilir. Hesap soyutlama, kullanıcıların bir bellek havuzu üzerinden cüzdan faaliyetlerini yürütmesine ve doğrudan iletişim adreslerine erişimi kısıtlamasına olanak tanıyacak.
  • Diğer Kullanım Durumları İçin Yedekleme: Hesap soyutlama aynı zamanda gizliliği koruyan uygulamalar, toplu imzalar ve atomik çoklu işlemler gibi Ethereum kullanım örneklerini destekleyebilecek önemli bir faktör olarak kabul edilir. Sonuçta hesap soyutlamanın Ethereum ekosisteminin önemli bir parçası haline gelmesi ve gelecekte ölçeklenebilirliği ve evrimi artırması muhtemel.

Hesap Soyutlaması Neden Önemlidir?

Çoğu kripto para birimi projesi, kullanıcı deneyimini geliştirmeyi ve kullanıcıların ekosisteme katılmasını ve çok sayıda platformu sorunsuz bir şekilde kullanmasını kolaylaştırmayı amaçlamaktadır. Hesap soyutlama bunu aşağıdaki şekillerde mümkün kılar:

Geliştirilmiş Kullanıcı Deneyimi

Hesap Soyutlaması, bir işlemin tamamlanmasına yönelik gereksinimleri belirlemek için kullanılan mantıkla EOA'yı akıllı sözleşmelere dönüştürür. Bu, işlemleri özel bir anahtarla yetkilendiren imzalayanın ve hesabın ayrılabileceği anlamına gelir ve bu da hesap kullanımı için çeşitli olasılıklara yol açar.

Hesap Soyutlama, EOA'nın işlemleri yetkilendirmek için farklı anahtar kullanma veya hiç anahtar kullanmama gibi çeşitli eylemleri gerçekleştirmesine olanak tanıyabilir. Ayrıca hesabın imzalayanını iki haftada bir değiştirebilir.

Bu, kullanıcıların hesaplarını istedikleri gibi değiştirmelerini ve kullanmalarını kolaylaştırır. Kullanıcılara daha esnek ve uyumlu bir hesap sağlayan ve platformu ve hizmetlerini kullanırken kullanıcı için daha iyi bir deneyim sağlayan sosyal kurtarma özelliği sayesinde kullanıcıların artık özel anahtarlarını yedekleme konusunda endişelenmelerine gerek yok.

Yükseltilmiş güvenlik

Hesap soyutlamanın çeşitli kullanımları vardır; bunlardan biri cüzdan güvenliğinin arttırılmasıdır. EOA'lar, blockchain'e aşina olmayan kullanıcıları kısıtlayan çeşitli sınırlamalarla donatılmıştır. Bazı sınırlamalar şunları içerir:

  • Çoklu imza doğrulama seçeneklerinin bulunmaması nedeniyle olası merkezi arıza
  • Harcama yasalarının eksikliği ve minimum düzeyde özelleştirme
  • EOA gaz ücretleri
  • Az sayıda özel işlem ve etkileşim
  • Toplu işlem yok

Bu sınırlamalar, blockchain ve web3 alanlarına katılmak isteyen ortalama kullanıcının karşılaştığı zorluklardır. Bu sınırlamalar, kullanıcıların cüzdanlarını ve işlemlerini koruma altına almasını engelliyor ve hesaplardaki fonların güvenliğini tehlikeye atabilecek hatalara yol açıyor.

Çoğu kullanıcı, kripto hesaplarının ve işlemlerinin nasıl çalıştığı konusunda yenidir. Sonuç olarak, para kaybetmelerine yol açabilecek maliyetli hatalar yapma eğilimindedirler. Hesap soyutlama, kullanıcılara daha kullanıcı dostu bir platform sunarak gezinmelerini ve nasıl çalıştığını anlamalarını kolaylaştırarak hesaplarını güvenli bir şekilde korumayı kolaylaştırır.

Hesap soyutlama, kullanıcılara programlanabilir mantık uygulayarak bir cüzdanın işlem faaliyetlerini belirleyen net işlem kuralları belirleme gücü vererek bu sorunu çözer. Mantık, faaliyetler gerçekleştirilmeden önce cüzdanın üzerinde bir katman olarak görülebilir.

Hesap Soyutlamanın Dezavantajları

Her yenilik gibi hesap soyutlamanın da küçük kusurları vardır. Çok sayıda faydası olmasına ve güvenlik ile kullanıcı deneyimi alanlarında kullanıcıların deneyimini büyük ölçüde iyileştirebilmesine rağmen, bu akıllı sözleşmeler hala aşağıdaki gibi dezavantajlara sahiptir:

  • Artan Gaz Ücretleri: Akıllı sözleşme işlemlerinin koşulları ve kullanımı kolay kullanıcı arayüzü üzerinde daha fazla kontrole sahip olmak karşılığında, kullanıcılar daha yüksek ücretler ödemek zorunda kalacak. Bunun nedeni, akıllı sözleşmelerin daha yüksek hesaplama gücü gerektirmesi ve bunun da daha yüksek gaz ücretlerine yol açmasıdır.
  • Uyumluluk Sorunları: Soyutlanmayan cüzdanlar, blockchain topluluğunda yeni oldukları için hesaptan soyutlanmış cüzdanlarla muhtemelen uyumlu olmayacaktır. Bu, blockchain ağlarıyla etkileşimde bulunurken birçok soruna yol açabilir.
  • Benimseme Zorlukları: Ethereum ekosistemi EOA'lar etrafında inşa edilmiştir ve platformdaki çoğu kullanıcı akıllı sözleşme cüzdanları yerine EOA'lara sahiptir. Bu, soyutlanmış cüzdanların ilk benimsenmesinin biraz zaman almasına ve insanları ikna etmek için çok zaman almasına neden olabilir. Yeni özellik doğru kullanım durumlarıyla tam uyumlu hale gelmeden önce borsaların, dapp'lerin ve protokollerin hıza yetişmek için çalışması gerekiyor.

Hesap Soyutlamanın Kullanım Durumları

Hesap soyutlama, Ethereum adresleri ve özel anahtarlar kullanılmadan kullanıcılar ile akıllı sözleşme hesapları arasındaki etkileşimi kolaylaştırır. Bu, kullanıcılara mevcut uygulamalarla birkaç kullanım durumu sağlar. Hesap soyutlamasından kaynaklanan platformlar çeşitli alanları etkileyecek ve blockchain sistemini aşağıdaki gibi temel özelliklerle geliştirecektir:

Esnek Kullanıcı Katılımı

Hesap soyutlamayla kullanıcılar, kriptografik anahtar çiftlerini oluşturma ve düzgün bir şekilde yönetme şeklindeki normal süreç yerine, tanıdık yöntemleri kullanarak hesap oluşturabilirler. Bu da yeni kullanıcıların blockchain sistemine girişini büyük ölçüde kolaylaştırıyor.

Otomatik İşlemler

EOA'larla kullanıcıların her işlemi manuel olarak başlatması ve imzalaması gerekir ve bu süreci otomatikleştirmenin bir yolu yoktur. Akıllı sözleşmelerle kullanıcılar harcama limitleri, gas limitleri, belirli tokenlara erişim ve çok daha fazlası gibi belirli parametreleri seçip ayarlayabilir.

ERC-20 jetonları

Hesap soyutlamanın bir diğer önemli özelliği, herhangi bir platform işlemi için ERC-20 tokenlarını kullanmaktır. Bu, kullanıcıların işlemlerini tamamlamak için ETH bakiyelerini tutma, takas etme ve harcama ihtiyacını ortadan kaldıracaktır.

Paylaşımlı Hesaplar ve Vadeli Cüzdanlar

Hesap soyutlama, kullanıcıların farklı düzeylerde cüzdan erişimini birden fazla kullanıcıyla paylaşmasına olanak tanır. Kullanıcılar, bir işlemin yürütülmesi için iki veya daha fazla kullanıcının imza atması gereken çoklu imzayı ayarlayabilir.

Yinelenen ödeme

Kullanıcılar artık hesap soyutlama yardımıyla hesaplarını özgürce kontrol edebildiklerinden, aynı işlemi tekrar tekrar yapmak yerine hesaplarını düzenli ödeme yapacak şekilde ayarlayabiliyorlar.

Cüzdan Kurtarma

Akıllı hesaplar, güvenlik açısından temel ifadelere ihtiyaç duymaz; bu, hesap sahiplerinin birden fazla cihazı, diğer kullanıcıları veya üçüncü taraf hizmetlerini koruyucu olarak atayabileceği anlamına gelir. Bu, kullanıcıların kimlik bilgilerini kaybettiği durumlarda yardımcı olur. Veliler, akıllı hesaba erişim kazanmak amacıyla yeni kimlik bilgileri atamak için bir işlem imzalayabilir.

Çözüm

Hesap soyutlamanın olanakları çoktur ve blockchain ekosistemine tamamen dahil edildiğinde kullanıcılar ve geliştiriciler bunun farklı uygulamalarından büyük ölçüde faydalanacaktır.

著者: Tamilore
翻訳者: Cedar
レビュアー: Matheus、KOWEI、Ashley He
* 本情報はGate.ioが提供または保証する金融アドバイス、その他のいかなる種類の推奨を意図したものではなく、構成するものではありません。
* 本記事はGate.ioを参照することなく複製/送信/複写することを禁じます。違反した場合は著作権法の侵害となり法的措置の対象となります。
今すぐ始める
登録して、
$100
のボーナスを獲得しよう!