TVL, DeFi'de ne anlama geliyor?

Yeni BaşlayanNov 21, 2022
TVL nedir ve nasıl hesaplayabilirsiniz? TVL'nin DeFi'deki uygulamaları nelerdir? TVL'ye göre en büyük ağ nedir? Bu makaledeki cevapları bulmak için bizi takip edin.
TVL, DeFi'de ne anlama geliyor?

Giriş

DeFi, başlangıcından 2020'deki patlamasına kadar katlanarak büyüdü. Bu nedenle DeFi protokollerini ölçmek için bir göstergeye ihtiyaç vardır. Artan sayıda yeni projenin birbiri ardına oluşturulmasıyla, DeFi uygulaması giderek daha çeşitli hale geliyor. Ancak şu anda, tüm DeFi protokolleri için geçerli olan evrensel bir metrik yok.

Bu sorunu çözmek için, bir projenin popülaritesini ve değerini ölçen özel bir gösterge, DeFi: Kilitli Toplam Değer'i analiz etmek için kullanılır.

Kilitli Toplam Değer (TVL) nedir?

Likit varlıkların toplam miktarının bir göstergesi olan Total Value Locked (TVL), DeFi'de kullanılan temel bir göstergedir. Bir protokolün TVL'si, genellikle birden çok DeFi protokolünde veya tek bir protokolde depolanan varlıkların değerini değerlendirmek için kullanılan bir uygulamadaki tüm teminatların toplam değerini ifade eder. Bu varlıklar genellikle USD veya diğer itibari para birimlerinde saklanır.

Genel olarak bu varlıklar, akıllı sözleşmeler aracılığıyla sağlanan likidite havuzları, borç verme ve staking gibi hizmetlerden elde edilen getirileri ve faizleri içerir. Bir yatırımcı, en yüksek ödülleri sunan bir DeFi protokolü istiyorsa, TVL, DeFi staking protokollerinde güvence altına alınan toplam değeri ve likidite sağlayıcıları tarafından yatırılan toplam varlıkları gösterecektir.

İki yıl önceki DeFi Yazından bu yana DeFi, çeşitliliğe sahip, müreffeh ve birlikte çalışabilir büyük bir endüstri haline geldi. DeFi uygulamaları arasında alım satım, borç verme, staking, istikrarlı paralar, köprüler, türevler, sigorta vb. yer alır. Ayrıca, yeni protokollerin ortaya çıkmasıyla DeFi giderek daha büyük ve daha çeşitli hale geldi ve TVL'nin sürekli büyümesini sağladı. TVL, genellikle yatırımcılar tarafından tüm DeFi ekosisteminin mi yoksa tek bir DeFi protokolünün mi kâr sağlama potansiyeline sahip olduğunu ölçmek için kullanılır.

DeFiLlama ve Coingecko'nun tahminine göre, DeFi'de 140'tan fazla zincir ve 3.000 protokol var ve toplam TVL yaklaşık 56 milyar dolar. Ek olarak, 44 milyar doların üzerinde toplam piyasa değerini paylaşan 400'den fazla DeFi madeni para var.

CoinGecko'dan DeFi toplam TVL'si

DeFi'de TVL uygulaması

Alım Satım

DeFi'de en yaygın alım satım türleri takas, staking, madencilik vb.'dir. Protokole yatırım yapıp yapmamaya karar vermek için bir DeFi protokolünün işlem ücretini değerlendirmek üzere burada TVL kullanılabilir.

TVL değerinin istikrarı, DeFi protokollerinin önemli bir ölçüsüdür. TVL'nin değeri yalnızca biraz değişirse, DeFi projesinin etkili ve istikrarlı bir şekilde çalıştığına inanılır, bu nedenle fon sıkıntısı yaşama olasılığı daha düşüktür ve daha fazla yatırım ve katılımcı çekebilir, böylece protokolün işlem hacmini artırabilir. ve alım satım ücretini stake sahiplerine ödül olarak iade etmek.

Borç verme

DeFi borç verme protokolleri için, projenin varlık hacmi ve fon likiditesi, iyi bir yatırım olup olmadığını ölçmek için temel faktörler olarak hizmet eder. TVL'yi analiz ederek, DeFi'nin destekleyebileceği maksimum varlıkları öğreniyoruz. Ayrıca protokolün para çekme işlemi de dikkate alınmalıdır. Yüksek likidite ve yeterli fon, protokolü daha güvenli hale getirir ve bir koşuya maruz kalma olasılığını azaltır. Daha sonra yatırımcılar daha fazla kar elde etmek için fonlarını bu tür protokollere ödünç verebilirler.

TVL ile DeFi nasıl ölçülür?

Kilitli Toplam Değer (TVL)

Basitçe söylemek gerekirse, daha yüksek TVL, DeFi protokolünün daha iyi performansı anlamına gelir. Bu, DeFi projesinin toplam likit varlıklarının yalnızca TVL'ye bakarak ölçülmesi anlamına gelir. Daha yüksek TVL tipik olarak protokolde kilitlenen daha fazla sermaye anlamına gelir, bu da yüksek potansiyel ve rekabet gücünü gösterir.

Aşağıdaki şekilde gösterilen 10 protokol arasında en yüksek TVL'ye sahip olan MakerDAO'yu Lido ve Curve takip ediyor. Yani MakerDAO çoğu yatırımcı tarafından tercih ediliyor ve büyük miktarda yatırım aldı; buna karşılık 10. sırada yer alan Instadapp daha az tercih ediliyor ve dolayısıyla daha az yatırım alıyor.

kaydeden DeFi Liama

​​Piyasa Değeri (​​Mcap) / Kilitli Toplam Değer (TVL)

Daha küçük bir Mcap/TVL oranı, projenin daha yüksek potansiyelini gösterir. Piyasa değeri, madeni paranın mevcut piyasa fiyatının toplam arzıyla çarpılmasıyla hesaplanan bir madeni paranın toplam değerini ifade eder. Daha küçük bir oran, daha fazla sermaye yatırıldığı anlamına gelir, bu da madeni paranın değerinin düşük olduğunu ve gelecekteki sağlam büyüme potansiyeline sahip olduğunu gösterir.

DeFi protokolleri halka açık zincirlere dayandığından, halka açık zincirde dolaşımdaki bir kripto paranın toplam değeri, diğer zincirlerle karşılaştırılarak piyasa beklentileri değerlendirilebilir. Örneğin, barındırdığı DeFi projesi sayısına göre ilk sıralarda yer alan Ethereum, işlem ücreti olarak kendi yerel tokeni ETH'sinden belirli bir miktar ücret alıyor. Bu, Ethereum ekosisteminin refahına ve piyasa değerinin büyük büyümesine katkıda bulunur. Bu, Solana ve Uniswap gibi diğer halka açık zincirler için de aynıdır. Bu nedenle, farklı zincirlerin pazar beklentilerini analiz etmek için Mcap/TVL oranı kullanılabilir.

Bu oran, farklı halka açık zincirleri karşılaştırmak için bir metrik olarak kullanılmasının yanı sıra, Mcap ve TVL arasındaki ilişkinin de bir göstergesidir. Daha düşük bir oran tipik olarak daha fazla yatırımı ve gelecekteki daha yüksek büyüme potansiyelini gösterir. Bu nedenle bazı yatırımcılar, diğer halka açık zincirlerle karşılaştırmak için Ethereum oranını standart bir metrik olarak kullanmayı tercih ediyor. Buna karşılık, daha yüksek bir oran, daha az yatırım ve kilitlenen yetersiz değer anlamına gelir. Piyasa aşırı ısınabilir ve aşırı abartılı olabilir, bu da yüksek riskler bırakır. Madeni para fiyatlarının düşmesi büyük sermaye çıkışlarına yol açabilir.

Aşağıdaki şekilde gösterildiği gibi, Lido, Uniswap ve PancakeSwap'in Mcap/TVL oranı, MakerDAO'nun 0,07901 olan oranından daha yüksek, bu da aşırı değerli bir piyasa beklentisine işaret ediyor; aksine, MakerDAO'dan daha düşük bir orana sahip olan JustLend ve Instadapp'ın şu anda değerinin altında olduğu ve büyümek için daha fazla alana sahip olduğu düşünülüyor.

kaydeden DeFi Liama

İşlem Hacmi (VOL) / Kilitlenen Toplam Değer (TVL)

Daha yüksek bir VOL/TVL oranı, daha yüksek sermaye getirisini gösterir; bu, bir DeFi protokolündeki işlem hacminin, protokoldeki varlık kullanımını değerlendirmek için kullanılabileceği anlamına gelir. Bunun nedeni, ticaret hacimlerinin, zincirin yerel belirtecinde ödenen işlem ücretleriyle belirlenebilmesidir. Bu oran ayrıca, farklı DeFi protokolleri arasındaki sermaye kullanım oranını karşılaştırmak ve protokolün sermaye likiditesini ve ücret gelirini daha ayrıntılı analiz etmek için işlem hacmi ile TVL arasındaki ilişkiyi de gösterir.

Daha yüksek bir oran, sağlıklı fon kullanımını, yüksek likiditeyi, düşük riskleri ve istikrarlı ücret gelirini gösterir. Buna karşılık, daha düşük bir oran, yetersiz kullanılan fonlar, daha düşük likidite ve istikrarsız ücret geliri anlamına gelir.

TVL ile ilgili tartışmalar

Çeşitlendirilmiş protokollerin gerçek TVL'si nasıl ölçülür?

DeFi, giderek çeşitlenen protokoller oluşturularak, başından sonuna kadar yenilik yapmaya devam ediyor. Daha fazla proje ortaya çıktıkça bir zincire değer vermek daha zordur.

Bu sorunu çözmek için, Coin Metrics gibi veri sağlayıcıların sürekli olarak ölçülecek verileri izlemesi gerekir. Her protokolün TVL'lerini sentezlerler ve kayıtları korumayı ve güncellemeyi taahhüt ederler. Ancak, başvurulacak geçmiş verileri olmayan yeni bir protokole değer vermek zor olacaktır. Ek olarak, veri sağlayıcılar protokollerin ve akıllı sözleşmelerin güncel sürümlerini de takip etmelidir. Örneğin, Uniswap artık 3. sürüm tarafından desteklenmektedir ve her sürüm, teminatı izlemek için farklı yöntemler benimser. Bu sorunu çözmek için, Uniswap'in TVL'si tüm sürümlerin TVL'lerinin toplamını hesaplar. Bu nedenle, veri sağlayıcının her bir sürümün TVL'sini tek tek değerlendirmesi gerekir.

Hem protokol sayısı hem de sürümler, bir genel zincirin toplam varlık miktarının değerlendirilmesini etkiler ve çifte sayım sorunu ortaya çıkabilir.

Gerçek TVL bilinmiyor

Çoğu DeFi protokolü, belirli teminat türünü şart koşmaz. Teminat türlerinin çeşitliliği, değerlemeyi daha karmaşık hale getirmiştir. Ayrıca, bazı teminat türleri için uygun bir değerleme yöntemi bulmak zor olabilir.

Yukarıdaki şekilde gösterildiği gibi, dikey eksendeki şekil, Uniswap v1/v2/v3, Sushiswap, Curve, Aave v2, Compound ve Makeri'nin teminat türlerinin kaba istatistikleridir. Varlıkları birden çok zincirde veya merkezi borsada alınıp satılabilir, bu da veri toplamayı ve doğru bir tahmin yapmayı zorlaştırır.

Tekrarlanan istiflemede kilitlemenin çarpan etkisi

DeFi protokollerinde yatırımcılar varlığın türevlerini oluşturarak yeniden stake yapabilirler bu da tekrar staking sorununa neden olur. Kısacası, DeFi protokolleri tarafından sağlanan borç verme hizmeti, yatırımcıların burada varlıkları stake etmesine ve diğer farklı varlıkları ödünç vermesine olanak tanır. Bu sayede bir protokolde teminat olarak kullanılan varlıklar başka bir protokolde stake edilebilir. Çifte sayım, çarpan değerini görünmez bir şekilde artırır, ancak gerçek varlık, kayıttaki TVL'den daha azdır. Bu nedenle, mükerrer sayımı önlemek için bu protokolde kilitlenen varlıkların diğer protokollerde kullanılmamasını sağlamak gerekir.

Değişken madeni para fiyatının doğru bir değerlendirmesi nasıl yapılır?

TVL, bir DeFi protokolündeki toplam likit varlık miktarının bir göstergesidir. Formül : TVL = jeton sayısı x mevcut jeton fiyatı .

Madeni paraların piyasa fiyatına bağlı olarak, madeni para sayısının değişmeden kaldığı varsayılarak, madeni para fiyatı büyük ölçüde dalgalandığında TVL de büyük farklılıklar gösterecektir. O halde TVL'nin doğruluğu, madeni para fiyatlarındaki sürekli değişikliklerden etkilenebilir.

Ek olarak, yukarıda belirtildiği gibi, giderek daha fazla sayıda DeFi protokolü artık birden fazla kripto para varlığını veya diğer teminat türlerini desteklemektedir. Bu nedenle, TVL'nin değerlemesi, birden çok madeni para veya teminatın fiyatlarındaki dalgalanmaları dikkate almalıdır.

Çözüm

DeFi, DeFi Yazından sonra artık soğuk bir kışa girdi. Bununla birlikte, 1.0'dan 2.0'a ve 3.0'a kadar artan sayıda yeni DeFi uygulaması nedeniyle, şu anda DeFi pazarı hala emekleme aşamasında. Bu nedenle, DeFi protokollerinin sermaye akışlarını ölçmek için bir göstergeye ihtiyaç vardır. TVL, sermaye likiditesini ölçmek için kullanılır ve bu nedenle oluşturulur.

TVL, DeFi'de en yaygın kullanılan gösterge olmasına rağmen, tek bir protokolün veya tüm TVL'nin ölçümü, teminat türleri, platformlar, uygulamanın sürümleri, çifte sayım, değer dalgalanmaları vb. dahil olmak üzere birden çok faktörden etkilenecektir. Bu nedenle, bir DeFi protokolünün fon büyüklüğü yalnızca TVL tahminleriyle ölçülemez.

Gelecekte, daha fazla teminat türü, borç verme finansmanı vb. dahil etmenin yanı sıra, bu sektörün refahı göz önüne alındığında DeFi'nin daha doğru bir ölçüm yöntemine sahip olması gerekiyor. Tek bir standartlaştırılmış gösterge, tüm DeFi protokolleri için geçerli olmayabilir. Bu nedenle, bir DeFi protokolünü asla sadece protokoldeki TVL'ye güvenerek ölçmemeliyiz. Bir DeFi protokolünü ölçerken daha çeşitlendirilmiş göstergeler dikkate alınmalıdır.

著者: Jz
翻訳者: binyu
レビュアー: Hugo、Edward、Ashely、Joyce
* 本情報はGate.ioが提供または保証する金融アドバイス、その他のいかなる種類の推奨を意図したものではなく、構成するものではありません。
* 本記事はGate.ioを参照することなく複製/送信/複写することを禁じます。違反した場合は著作権法の侵害となり法的措置の対象となります。

TVL, DeFi'de ne anlama geliyor?

Yeni BaşlayanNov 21, 2022
TVL nedir ve nasıl hesaplayabilirsiniz? TVL'nin DeFi'deki uygulamaları nelerdir? TVL'ye göre en büyük ağ nedir? Bu makaledeki cevapları bulmak için bizi takip edin.
TVL, DeFi'de ne anlama geliyor?

Giriş

DeFi, başlangıcından 2020'deki patlamasına kadar katlanarak büyüdü. Bu nedenle DeFi protokollerini ölçmek için bir göstergeye ihtiyaç vardır. Artan sayıda yeni projenin birbiri ardına oluşturulmasıyla, DeFi uygulaması giderek daha çeşitli hale geliyor. Ancak şu anda, tüm DeFi protokolleri için geçerli olan evrensel bir metrik yok.

Bu sorunu çözmek için, bir projenin popülaritesini ve değerini ölçen özel bir gösterge, DeFi: Kilitli Toplam Değer'i analiz etmek için kullanılır.

Kilitli Toplam Değer (TVL) nedir?

Likit varlıkların toplam miktarının bir göstergesi olan Total Value Locked (TVL), DeFi'de kullanılan temel bir göstergedir. Bir protokolün TVL'si, genellikle birden çok DeFi protokolünde veya tek bir protokolde depolanan varlıkların değerini değerlendirmek için kullanılan bir uygulamadaki tüm teminatların toplam değerini ifade eder. Bu varlıklar genellikle USD veya diğer itibari para birimlerinde saklanır.

Genel olarak bu varlıklar, akıllı sözleşmeler aracılığıyla sağlanan likidite havuzları, borç verme ve staking gibi hizmetlerden elde edilen getirileri ve faizleri içerir. Bir yatırımcı, en yüksek ödülleri sunan bir DeFi protokolü istiyorsa, TVL, DeFi staking protokollerinde güvence altına alınan toplam değeri ve likidite sağlayıcıları tarafından yatırılan toplam varlıkları gösterecektir.

İki yıl önceki DeFi Yazından bu yana DeFi, çeşitliliğe sahip, müreffeh ve birlikte çalışabilir büyük bir endüstri haline geldi. DeFi uygulamaları arasında alım satım, borç verme, staking, istikrarlı paralar, köprüler, türevler, sigorta vb. yer alır. Ayrıca, yeni protokollerin ortaya çıkmasıyla DeFi giderek daha büyük ve daha çeşitli hale geldi ve TVL'nin sürekli büyümesini sağladı. TVL, genellikle yatırımcılar tarafından tüm DeFi ekosisteminin mi yoksa tek bir DeFi protokolünün mi kâr sağlama potansiyeline sahip olduğunu ölçmek için kullanılır.

DeFiLlama ve Coingecko'nun tahminine göre, DeFi'de 140'tan fazla zincir ve 3.000 protokol var ve toplam TVL yaklaşık 56 milyar dolar. Ek olarak, 44 milyar doların üzerinde toplam piyasa değerini paylaşan 400'den fazla DeFi madeni para var.

CoinGecko'dan DeFi toplam TVL'si

DeFi'de TVL uygulaması

Alım Satım

DeFi'de en yaygın alım satım türleri takas, staking, madencilik vb.'dir. Protokole yatırım yapıp yapmamaya karar vermek için bir DeFi protokolünün işlem ücretini değerlendirmek üzere burada TVL kullanılabilir.

TVL değerinin istikrarı, DeFi protokollerinin önemli bir ölçüsüdür. TVL'nin değeri yalnızca biraz değişirse, DeFi projesinin etkili ve istikrarlı bir şekilde çalıştığına inanılır, bu nedenle fon sıkıntısı yaşama olasılığı daha düşüktür ve daha fazla yatırım ve katılımcı çekebilir, böylece protokolün işlem hacmini artırabilir. ve alım satım ücretini stake sahiplerine ödül olarak iade etmek.

Borç verme

DeFi borç verme protokolleri için, projenin varlık hacmi ve fon likiditesi, iyi bir yatırım olup olmadığını ölçmek için temel faktörler olarak hizmet eder. TVL'yi analiz ederek, DeFi'nin destekleyebileceği maksimum varlıkları öğreniyoruz. Ayrıca protokolün para çekme işlemi de dikkate alınmalıdır. Yüksek likidite ve yeterli fon, protokolü daha güvenli hale getirir ve bir koşuya maruz kalma olasılığını azaltır. Daha sonra yatırımcılar daha fazla kar elde etmek için fonlarını bu tür protokollere ödünç verebilirler.

TVL ile DeFi nasıl ölçülür?

Kilitli Toplam Değer (TVL)

Basitçe söylemek gerekirse, daha yüksek TVL, DeFi protokolünün daha iyi performansı anlamına gelir. Bu, DeFi projesinin toplam likit varlıklarının yalnızca TVL'ye bakarak ölçülmesi anlamına gelir. Daha yüksek TVL tipik olarak protokolde kilitlenen daha fazla sermaye anlamına gelir, bu da yüksek potansiyel ve rekabet gücünü gösterir.

Aşağıdaki şekilde gösterilen 10 protokol arasında en yüksek TVL'ye sahip olan MakerDAO'yu Lido ve Curve takip ediyor. Yani MakerDAO çoğu yatırımcı tarafından tercih ediliyor ve büyük miktarda yatırım aldı; buna karşılık 10. sırada yer alan Instadapp daha az tercih ediliyor ve dolayısıyla daha az yatırım alıyor.

kaydeden DeFi Liama

​​Piyasa Değeri (​​Mcap) / Kilitli Toplam Değer (TVL)

Daha küçük bir Mcap/TVL oranı, projenin daha yüksek potansiyelini gösterir. Piyasa değeri, madeni paranın mevcut piyasa fiyatının toplam arzıyla çarpılmasıyla hesaplanan bir madeni paranın toplam değerini ifade eder. Daha küçük bir oran, daha fazla sermaye yatırıldığı anlamına gelir, bu da madeni paranın değerinin düşük olduğunu ve gelecekteki sağlam büyüme potansiyeline sahip olduğunu gösterir.

DeFi protokolleri halka açık zincirlere dayandığından, halka açık zincirde dolaşımdaki bir kripto paranın toplam değeri, diğer zincirlerle karşılaştırılarak piyasa beklentileri değerlendirilebilir. Örneğin, barındırdığı DeFi projesi sayısına göre ilk sıralarda yer alan Ethereum, işlem ücreti olarak kendi yerel tokeni ETH'sinden belirli bir miktar ücret alıyor. Bu, Ethereum ekosisteminin refahına ve piyasa değerinin büyük büyümesine katkıda bulunur. Bu, Solana ve Uniswap gibi diğer halka açık zincirler için de aynıdır. Bu nedenle, farklı zincirlerin pazar beklentilerini analiz etmek için Mcap/TVL oranı kullanılabilir.

Bu oran, farklı halka açık zincirleri karşılaştırmak için bir metrik olarak kullanılmasının yanı sıra, Mcap ve TVL arasındaki ilişkinin de bir göstergesidir. Daha düşük bir oran tipik olarak daha fazla yatırımı ve gelecekteki daha yüksek büyüme potansiyelini gösterir. Bu nedenle bazı yatırımcılar, diğer halka açık zincirlerle karşılaştırmak için Ethereum oranını standart bir metrik olarak kullanmayı tercih ediyor. Buna karşılık, daha yüksek bir oran, daha az yatırım ve kilitlenen yetersiz değer anlamına gelir. Piyasa aşırı ısınabilir ve aşırı abartılı olabilir, bu da yüksek riskler bırakır. Madeni para fiyatlarının düşmesi büyük sermaye çıkışlarına yol açabilir.

Aşağıdaki şekilde gösterildiği gibi, Lido, Uniswap ve PancakeSwap'in Mcap/TVL oranı, MakerDAO'nun 0,07901 olan oranından daha yüksek, bu da aşırı değerli bir piyasa beklentisine işaret ediyor; aksine, MakerDAO'dan daha düşük bir orana sahip olan JustLend ve Instadapp'ın şu anda değerinin altında olduğu ve büyümek için daha fazla alana sahip olduğu düşünülüyor.

kaydeden DeFi Liama

İşlem Hacmi (VOL) / Kilitlenen Toplam Değer (TVL)

Daha yüksek bir VOL/TVL oranı, daha yüksek sermaye getirisini gösterir; bu, bir DeFi protokolündeki işlem hacminin, protokoldeki varlık kullanımını değerlendirmek için kullanılabileceği anlamına gelir. Bunun nedeni, ticaret hacimlerinin, zincirin yerel belirtecinde ödenen işlem ücretleriyle belirlenebilmesidir. Bu oran ayrıca, farklı DeFi protokolleri arasındaki sermaye kullanım oranını karşılaştırmak ve protokolün sermaye likiditesini ve ücret gelirini daha ayrıntılı analiz etmek için işlem hacmi ile TVL arasındaki ilişkiyi de gösterir.

Daha yüksek bir oran, sağlıklı fon kullanımını, yüksek likiditeyi, düşük riskleri ve istikrarlı ücret gelirini gösterir. Buna karşılık, daha düşük bir oran, yetersiz kullanılan fonlar, daha düşük likidite ve istikrarsız ücret geliri anlamına gelir.

TVL ile ilgili tartışmalar

Çeşitlendirilmiş protokollerin gerçek TVL'si nasıl ölçülür?

DeFi, giderek çeşitlenen protokoller oluşturularak, başından sonuna kadar yenilik yapmaya devam ediyor. Daha fazla proje ortaya çıktıkça bir zincire değer vermek daha zordur.

Bu sorunu çözmek için, Coin Metrics gibi veri sağlayıcıların sürekli olarak ölçülecek verileri izlemesi gerekir. Her protokolün TVL'lerini sentezlerler ve kayıtları korumayı ve güncellemeyi taahhüt ederler. Ancak, başvurulacak geçmiş verileri olmayan yeni bir protokole değer vermek zor olacaktır. Ek olarak, veri sağlayıcılar protokollerin ve akıllı sözleşmelerin güncel sürümlerini de takip etmelidir. Örneğin, Uniswap artık 3. sürüm tarafından desteklenmektedir ve her sürüm, teminatı izlemek için farklı yöntemler benimser. Bu sorunu çözmek için, Uniswap'in TVL'si tüm sürümlerin TVL'lerinin toplamını hesaplar. Bu nedenle, veri sağlayıcının her bir sürümün TVL'sini tek tek değerlendirmesi gerekir.

Hem protokol sayısı hem de sürümler, bir genel zincirin toplam varlık miktarının değerlendirilmesini etkiler ve çifte sayım sorunu ortaya çıkabilir.

Gerçek TVL bilinmiyor

Çoğu DeFi protokolü, belirli teminat türünü şart koşmaz. Teminat türlerinin çeşitliliği, değerlemeyi daha karmaşık hale getirmiştir. Ayrıca, bazı teminat türleri için uygun bir değerleme yöntemi bulmak zor olabilir.

Yukarıdaki şekilde gösterildiği gibi, dikey eksendeki şekil, Uniswap v1/v2/v3, Sushiswap, Curve, Aave v2, Compound ve Makeri'nin teminat türlerinin kaba istatistikleridir. Varlıkları birden çok zincirde veya merkezi borsada alınıp satılabilir, bu da veri toplamayı ve doğru bir tahmin yapmayı zorlaştırır.

Tekrarlanan istiflemede kilitlemenin çarpan etkisi

DeFi protokollerinde yatırımcılar varlığın türevlerini oluşturarak yeniden stake yapabilirler bu da tekrar staking sorununa neden olur. Kısacası, DeFi protokolleri tarafından sağlanan borç verme hizmeti, yatırımcıların burada varlıkları stake etmesine ve diğer farklı varlıkları ödünç vermesine olanak tanır. Bu sayede bir protokolde teminat olarak kullanılan varlıklar başka bir protokolde stake edilebilir. Çifte sayım, çarpan değerini görünmez bir şekilde artırır, ancak gerçek varlık, kayıttaki TVL'den daha azdır. Bu nedenle, mükerrer sayımı önlemek için bu protokolde kilitlenen varlıkların diğer protokollerde kullanılmamasını sağlamak gerekir.

Değişken madeni para fiyatının doğru bir değerlendirmesi nasıl yapılır?

TVL, bir DeFi protokolündeki toplam likit varlık miktarının bir göstergesidir. Formül : TVL = jeton sayısı x mevcut jeton fiyatı .

Madeni paraların piyasa fiyatına bağlı olarak, madeni para sayısının değişmeden kaldığı varsayılarak, madeni para fiyatı büyük ölçüde dalgalandığında TVL de büyük farklılıklar gösterecektir. O halde TVL'nin doğruluğu, madeni para fiyatlarındaki sürekli değişikliklerden etkilenebilir.

Ek olarak, yukarıda belirtildiği gibi, giderek daha fazla sayıda DeFi protokolü artık birden fazla kripto para varlığını veya diğer teminat türlerini desteklemektedir. Bu nedenle, TVL'nin değerlemesi, birden çok madeni para veya teminatın fiyatlarındaki dalgalanmaları dikkate almalıdır.

Çözüm

DeFi, DeFi Yazından sonra artık soğuk bir kışa girdi. Bununla birlikte, 1.0'dan 2.0'a ve 3.0'a kadar artan sayıda yeni DeFi uygulaması nedeniyle, şu anda DeFi pazarı hala emekleme aşamasında. Bu nedenle, DeFi protokollerinin sermaye akışlarını ölçmek için bir göstergeye ihtiyaç vardır. TVL, sermaye likiditesini ölçmek için kullanılır ve bu nedenle oluşturulur.

TVL, DeFi'de en yaygın kullanılan gösterge olmasına rağmen, tek bir protokolün veya tüm TVL'nin ölçümü, teminat türleri, platformlar, uygulamanın sürümleri, çifte sayım, değer dalgalanmaları vb. dahil olmak üzere birden çok faktörden etkilenecektir. Bu nedenle, bir DeFi protokolünün fon büyüklüğü yalnızca TVL tahminleriyle ölçülemez.

Gelecekte, daha fazla teminat türü, borç verme finansmanı vb. dahil etmenin yanı sıra, bu sektörün refahı göz önüne alındığında DeFi'nin daha doğru bir ölçüm yöntemine sahip olması gerekiyor. Tek bir standartlaştırılmış gösterge, tüm DeFi protokolleri için geçerli olmayabilir. Bu nedenle, bir DeFi protokolünü asla sadece protokoldeki TVL'ye güvenerek ölçmemeliyiz. Bir DeFi protokolünü ölçerken daha çeşitlendirilmiş göstergeler dikkate alınmalıdır.

著者: Jz
翻訳者: binyu
レビュアー: Hugo、Edward、Ashely、Joyce
* 本情報はGate.ioが提供または保証する金融アドバイス、その他のいかなる種類の推奨を意図したものではなく、構成するものではありません。
* 本記事はGate.ioを参照することなく複製/送信/複写することを禁じます。違反した場合は著作権法の侵害となり法的措置の対象となります。
今すぐ始める
登録して、
$100
のボーナスを獲得しよう!