Yeni Başlayanlar İçin Uzlaşı Mekanizmaları Kılavuzu

Yeni BaşlayanJan 27, 2024
Bu makale fikir birliği mekanizmasına kapsamlı bir giriş sunmaktadır.
Yeni Başlayanlar İçin Uzlaşı Mekanizmaları Kılavuzu

Konsensüs mekanizmaları nelerdir?

Blockchain konsensüs mekanizmaları, Web3, finans ve yönetişimden oluşan merkezi olmayan bir toplumun temel taşıdır. Ancak bu yeni dünyanın mimarları bu mekanizmaların tasarımı üzerinde uzun süredir tartışıyorlar. Ölçeklenebilirlik, güvenlik ve merkeziyetsizlik arasında mükemmel bir denge arayışı içinde, hiç bitmeyen bir seçenekler listesi oluşturdular.

Bu nedenle, blok zincirlerini ve bunlara karşılık gelen ekosistemleri geliştirmek veya karşılaştırmak isteyen herkesin, takas geçmişini incelemesi gerekir. Hızlanmanıza yardımcı olmak için bilmeniz gerekenler burada.

Çıkarımlar:

  • Konsensüs mekanizması, merkezi olmayan bir bilgisayar ağının bir blockchain durumu üzerinde anlaşmasını sağlayan, oyunlaştırılmış bir protokol sistemidir. Ağa güvenlik, ölçeklenebilirlik ve merkeziyetsizlik arasında bir denge sağlamayı amaçlarlar.
  • Sektör esas olarak iş kanıtı (PoW) ve hisse kanıtı (PoS) fikir birliği mekanizmalarına odaklandı.
  • Kullanıcıların en popüler blok zincirleri etrafında benimsemesi ve uygulama geliştirmesi, alternatif fikir birliği mekanizmalarının sektörü alt üst etmesini zorlaştırdı.
  • Ancak Ethereum'un yakın zamanda PoW'dan PoS'ye geçişi, kesintinin mümkün olduğunu gösterdi.

Bu kılavuz, fikir birliği mekanizmalarının nasıl çalıştığını ve en belirgin türler arasındaki kritik farklılıkları açıklayacaktır.

Konsensüs mekanizmaları nasıl çalışır?

Mutabakat mekanizmalarının nasıl çalıştığını anlamak için öncelikle nihai hedefin, ağ katılımcılarının tüm etkileşimlerinin ve işlemlerinin güvenli ve kamuya açık bir kaydını tutmak olduğunun farkına varmak önemlidir. Madenciler veya doğrulayıcı düğümler bu kayıttaki tüm güncellemeleri ve değişiklikleri yönetir. Böyle bir sistemde, hiçbir eşin diğer katılımcıları aldatmaya çalışmamasını ve deftere dürüst işlemler eklemesini sağlayacak güvenilir bir yol oluşturmak çok önemlidir. Örneğin, kullanıcılar sahip oldukları varlıkları iki kez harcayamamalı veya sistemi başlangıçta sahip olduklarından daha fazla para tutacak şekilde yönlendirememelidir.

Bir fikir birliği mekanizması, bir blockchain defterinin kendisini bu tür potansiyel kötü niyetli işlemlere karşı korumak için kullandığı protokol ve kurallar kümesini sağlar. Çoğu durumda, protokol bunu, ağ liderlerinin (madenciler veya doğrulayıcılar) kullanıcıların gerçekleştirmeye çalıştığı her işlemin gerçekliğini doğrulamasına olanak tanıyan kriptografik zorluklar ve ödül teşvikleri yoluyla başarır. Doğrulayıcılar bir işlemin meşruluğu konusunda bir anlaşmaya (fikir birliğine) vardıklarında, protokol bunu değişmez blockchain kaydına ekler.

Uzlaşma mekanizmaları, ağ liderlerini meslektaşlarına yalnızca meşru işlemler önermeye teşvik etmek için genellikle yeni paralar olmak üzere teşvik ve ödülleri kullanır. Bu, sistemi aldatmaya çalışan herkesin işini zorlaştırır ve pahalı hale getirir. Çoğu protokolde, kullanıcıların aynı anda ağın bilgi işlem gücünün %51'inden fazlasını kontrol etmesi veya temeldeki ağın para biriminin önemli bir bölümünü elde etmesi gerekir.

Neden farklı türleri var?

Blockchain mimarları, çeşitli blockchain kullanım durumları ve ağ koşulları için farklı türde fikir birliği mekanizmaları tasarladı. Ayrıca projelere ünlü blockchain üçlemini ele almak için birden fazla yol sunuyorlar.

Üçlem, dağıtılmış sistemlerin üç gereksinimden yalnızca ikisini karşılayabileceğini öne sürüyor: ölçeklenebilirlik, merkezi olmayan yönetim ve güvenlik. Bu nedenle, blockchainlerin kendi özel amaçlarına göre bir değiş-tokuş yapması gerekiyor.

Kaynak: Defter

Gerçek dünyadan bir örnek verecek olursak, Bitcoin'in iş kanıtı (PoW), merkeziyetsizlik ve güvenliği desteklerken, Ethereum'un hisse kanıtı (PoS) modeli, merkezi olmayan uygulamaları (dapp'ler) güçlendirmek için daha çok ölçeklenebilirliğe dayanıyor. Ancak bu örnek aşırı basitleştirmedir, çünkü protokol güvenliği ve merkezi olmayan yönetim konusundaki tartışma karmaşık ve incelikli.

Devamını oku: Birleşmeden Sonra Ethereum Neden Daha Merkezi Değil?

Dahası, diğer blockchain fikir birliği mekanizmaları, ulaşmak istedikleri hız, güvenlik veya merkeziyetsizlik derecesine bağlı olarak PoW veya PoS'nin değiştirilmiş bir versiyonunu uygular.

Blockchain fikir birliği mekanizmaları

Bitcoin'in yaratıcısı, dünyaya bilgisayar ağındaki eşlerin merkezi olmayan bir şekilde defterin durumu hakkında fikir birliğine varmaları için yeni bir yol tanıttı. O zamandan bu yana teknoloji uzmanları, yukarıda bahsedilen ödünleşimleri yaparak diğer fikir birliği modellerini denediler.

İş kanıtı (PoW)

İlk fikir birliği mekanizması olan Proof of Work , Bitcoin yaratıcısı Satoshi Nakamoto tarafından icat edildi. Litecoin ve Dogecoin dahil diğer blockchain ağları da bunu benimsedi. Model, madenciler olarak adlandırılan ağ liderlerinin son derece karmaşık bir kriptografik bulmacayı çözmek için bilgi işlem gücünü harcamasını gerektiriyor. Bulmacayı ilk tamamlayan kişi olmak ve bu "çalışma kanıtını" diğer meslektaşlarına göndermek, madenciye blok zincirine yeni bir blok ekleme ve ilgili madeni para ödüllerini alma hakkı kazandırır.

Devamını oku: İş Kanıtı Nedir?

PoW modelinin güvenliği, madencilerin aşağıdaki iş kanıtını çözmek için bitmeyen yarışta harcadığı büyük miktarda bilgi işlem gücünde yatmaktadır. Birkaç madencinin ağın çıkarına en iyi şekilde hareket etmesiyle, sisteme saldırmanın ekonomik maliyeti, kötü niyetli bir aktörün aksini denemesi imkansız hale gelecek kadar önemli ölçüde artıyor.

PoW, Bitcoin'i gezegendeki en güvenli bilgi işlem ağı haline getiriyor. Ancak çoğu kişinin, PoW blok zincirlerine ilişkin ayrıntılı kılavuzumuzda ele alınan ağın enerji kullanımı hakkında yanlış anlamaları vardır.

Hisse kanıtı (PoS)

Proof of stake, 2012 yılında Bitcoin'in PoW'una alternatif olarak ortaya çıktı. Model, madencilerin yerini doğrulayıcıların almasıyla ilgili kuruluşların, blok zincirine yeni bloklar önerme ve ekleme hakkı için temel ağın para biriminin önemli bir bölümünü hisseye almasını gerektiriyordu. Ağ, güvenliğini teşviklerin uyumlu hale getirilmesinden alır çünkü önemli bir paya sahip olmak doğal olarak doğrulayıcıların iyi niyetle hareket etmesini gerektirir.

Devamını oku: Yatırımcının Hisse Kanıtı Kılavuzu

Ethereum, 2022'de PoW'dan tarihi geçişin ardından en büyük PoS ağı haline geldi. PoS paraları, tüm kripto piyasa değerinin yalnızca %29'unu temsil etse de, konsensüs mekanizması en yaygın kullanılan mekanizmadır. BNB Chain ve Cardano gibi diğer popüler blockchainler, Blockworks'ün stake kanıtı kılavuzunda açıklanan yaygın olarak bilinen güvenlik ödünleşimlerine rağmen modeli uyguluyor.

Devamını oku: Proof of Work ve Proof of Stake Karşılaştırması

Yetkilendirilmiş hisse kanıtı (DPoS)

Yetkilendirilmiş hisse kanıtı (DPoS) fikir birliği mekanizması, PoS'un değiştirilmiş bir versiyonudur ve genellikle daha demokratik kabul edilir. Bu modele göre kullanıcılar, ağdaki işlemleri doğrulayacak delegelere oy vermek için tokenları stake ediyor. Bir doğrulayıcıya ne kadar çok token devredilirse, ağda blok üretme ve stake edenlerle paylaşacakları ödülleri kazanma şansları da o kadar artar. DPoS modelini çalıştıran önde gelen blockchain ağlarına örnek olarak Solana, Tron, EOS ve Tezos verilebilir.

Yetki belgesi (PoA)

Yetki kanıtı (PoA), ağ doğrulayıcılarının itibarlarına göre seçilen önceden onaylanmış katılımcılardan oluştuğu bir fikir birliği modelidir. Genellikle özel blok zincirleri veya defteri güncellemek için yalnızca sınırlı sayıda doğrulayıcıya ihtiyaç duyulan belirli kurumsal kullanım durumları için idealdir. Bir PoA sistemi için gereken az sayıda doğrulayıcı, onları oldukça ölçeklenebilir ancak merkezi hale getirir. Vechain ve Blockstream'in Liquid yan zinciri, PoA uygulamasını kullanan halka açık blok zincirlerin en ünlü örnekleridir.

Faaliyet kanıtı (PoA)

Faaliyet kanıtı (PoA), PoW ve PoS'nin özelliklerini uygulayan hibrit bir fikir birliği modelidir. Süreç başlangıçta madencilerin yeni bir blok önermek için bir kriptografik bulmacayı çözmesiyle başlar ve bu blok, blok zincirine eklenmeden önce doğrulayıcılar tarafından imzalanır. Madenciler ve doğrulayıcılar, ağın güvenliğine yaptıkları katkılardan dolayı blok ödüllerinin bir kısmını alırlar. Decred, yetki kanıtıyla çalışan bir blockchain projesinin en önde gelen örneğidir.

Yanık kanıtı (PoB)

Burn of Burn (PoB) fikir birliği mekanizması, PoW sistemlerinin ağır enerji gereksinimlerini azaltmak için yeni bir yaklaşım uyguluyor. Bu değiştirilmiş modele göre madenciler, kendilerine yeni bloklar önerme ve madencilik yapma hakkı veren sanal madencilik makinelerini almak için madeni para varlıklarının bir kısmını yakıyorlar. Madenciler, harcanamaz olduğu doğrulanabilen adreslere fon aktarıyor ve kârlılığı en üst düzeye çıkarmak için sanal madencilik platformlarını büyütmeye odaklanıyor. 2014 yılında piyasaya sürülen Slimcoin, 2022'de piyasaya sürülen modüler blockchain Koinos gibi PoB fikir birliği modelini uyguluyor.

Kapasite kanıtı (PoC)

Kapasite kanıtı (PoC), PoW'un yüksek enerji taleplerini düşürmeye çalışan başka bir fikir birliği modelidir. Bu modeli kullanan blok zincirleri, madencilerin daha az karmaşık bir şifreleme bulmacasına çözüm sağlamak için bilgisayarlarındaki mevcut sabit disk alanını kullanmasını gerektirir. İkilemin cevabı, kullanıcı bir düğüm haline geldiğinde önceden depolanır ve daha büyük sabit disk alanı, madencinin blok ödülleri kazanma şansını artırır. Chia, SpaceMint ve Storj gibi birinci nesil blok zincirleri bir PoC modeli uyguluyor.

Geçen sürenin kanıtı (PoET)

Geçen zamanın kanıtı (PoET), Intel Corporation tarafından geliştirilen ve öncelikle izin verilen blockchain ağları tarafından kullanılan bir fikir birliği algoritmasıdır. Bir sonraki blok için doğrulayıcıyı seçmek amacıyla piyango benzeri bir model uygular. Değişmez ve açıkça doğrulanabilir kodun kullanılması, tüm katılımcıların doğrulayıcı olarak seçilme konusunda eşit şansa sahip olmasını sağlar. Özellikle, bu model öncelikle organizasyonlar ve şirketler için kullanıldığından PoET katılımcıları için genellikle herhangi bir ekonomik ödül yoktur. Kurumsal odaklı dağıtılmış defter çözümü Hyperledger Sawtooth, PoET modelini uygular.

Geçmişin kanıtı (PoH)

Tarihin kanıtı, Solana blok zincirinin öncülük ettiği zamana dayalı bir fikir birliği modelidir. PoW sistemlerindeki bir kusuru ele alıyor: doğrulayıcılar tarafından işlemlerin zamanı ve sırası üzerinde anlaşmaya varmak için harcanan kaynaklar. PoH, neredeyse anında işlem ve işlem kesinliği sağlamak için kriptografik kanıta dayalı bir dahili saat işlevi uygular. Solana, bu konsensüs modelini kullanan bilinen tek halka açık blockchain olmasına rağmen proje, ölçeklenebilirliği sağlamak için bunu PoS ve diğer teknolojilerle destekliyor.

Bunun yatırımcılar için anlamı nedir?

Konsensüs modelleri bir projenin uzun vadeli potansiyelini değerlendirmek için bir ölçüm sağlar. En uygun ağlar ideal olarak sürdürülebilirlik ve ölçeklenebilirliğe giden açık bir yola sahipken makul düzeyde bir merkeziyetsizlik sağlar. Daha yeni fikir birliği modelleri ortaya çıksa da, en geniş çapta benimsenen uygulamalar, endüstri ana akım benimsemeye doğru ilerledikçe hayati bir rol oynamaya devam edecektir.

Yasal Uyarı:

  1. Bu makale [blockworks]'ten yeniden basılmıştır. Tüm telif hakları orijinal yazara aittir [JOHN LEE QUIGLEY&JOHN GILBERT]. Bu yeniden basıma itirazlarınız varsa lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin; onlar konuyu hemen halledeceklerdir.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve görüşler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Aksi belirtilmedikçe tercüme edilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.

Yeni Başlayanlar İçin Uzlaşı Mekanizmaları Kılavuzu

Yeni BaşlayanJan 27, 2024
Bu makale fikir birliği mekanizmasına kapsamlı bir giriş sunmaktadır.
Yeni Başlayanlar İçin Uzlaşı Mekanizmaları Kılavuzu

Konsensüs mekanizmaları nelerdir?

Blockchain konsensüs mekanizmaları, Web3, finans ve yönetişimden oluşan merkezi olmayan bir toplumun temel taşıdır. Ancak bu yeni dünyanın mimarları bu mekanizmaların tasarımı üzerinde uzun süredir tartışıyorlar. Ölçeklenebilirlik, güvenlik ve merkeziyetsizlik arasında mükemmel bir denge arayışı içinde, hiç bitmeyen bir seçenekler listesi oluşturdular.

Bu nedenle, blok zincirlerini ve bunlara karşılık gelen ekosistemleri geliştirmek veya karşılaştırmak isteyen herkesin, takas geçmişini incelemesi gerekir. Hızlanmanıza yardımcı olmak için bilmeniz gerekenler burada.

Çıkarımlar:

  • Konsensüs mekanizması, merkezi olmayan bir bilgisayar ağının bir blockchain durumu üzerinde anlaşmasını sağlayan, oyunlaştırılmış bir protokol sistemidir. Ağa güvenlik, ölçeklenebilirlik ve merkeziyetsizlik arasında bir denge sağlamayı amaçlarlar.
  • Sektör esas olarak iş kanıtı (PoW) ve hisse kanıtı (PoS) fikir birliği mekanizmalarına odaklandı.
  • Kullanıcıların en popüler blok zincirleri etrafında benimsemesi ve uygulama geliştirmesi, alternatif fikir birliği mekanizmalarının sektörü alt üst etmesini zorlaştırdı.
  • Ancak Ethereum'un yakın zamanda PoW'dan PoS'ye geçişi, kesintinin mümkün olduğunu gösterdi.

Bu kılavuz, fikir birliği mekanizmalarının nasıl çalıştığını ve en belirgin türler arasındaki kritik farklılıkları açıklayacaktır.

Konsensüs mekanizmaları nasıl çalışır?

Mutabakat mekanizmalarının nasıl çalıştığını anlamak için öncelikle nihai hedefin, ağ katılımcılarının tüm etkileşimlerinin ve işlemlerinin güvenli ve kamuya açık bir kaydını tutmak olduğunun farkına varmak önemlidir. Madenciler veya doğrulayıcı düğümler bu kayıttaki tüm güncellemeleri ve değişiklikleri yönetir. Böyle bir sistemde, hiçbir eşin diğer katılımcıları aldatmaya çalışmamasını ve deftere dürüst işlemler eklemesini sağlayacak güvenilir bir yol oluşturmak çok önemlidir. Örneğin, kullanıcılar sahip oldukları varlıkları iki kez harcayamamalı veya sistemi başlangıçta sahip olduklarından daha fazla para tutacak şekilde yönlendirememelidir.

Bir fikir birliği mekanizması, bir blockchain defterinin kendisini bu tür potansiyel kötü niyetli işlemlere karşı korumak için kullandığı protokol ve kurallar kümesini sağlar. Çoğu durumda, protokol bunu, ağ liderlerinin (madenciler veya doğrulayıcılar) kullanıcıların gerçekleştirmeye çalıştığı her işlemin gerçekliğini doğrulamasına olanak tanıyan kriptografik zorluklar ve ödül teşvikleri yoluyla başarır. Doğrulayıcılar bir işlemin meşruluğu konusunda bir anlaşmaya (fikir birliğine) vardıklarında, protokol bunu değişmez blockchain kaydına ekler.

Uzlaşma mekanizmaları, ağ liderlerini meslektaşlarına yalnızca meşru işlemler önermeye teşvik etmek için genellikle yeni paralar olmak üzere teşvik ve ödülleri kullanır. Bu, sistemi aldatmaya çalışan herkesin işini zorlaştırır ve pahalı hale getirir. Çoğu protokolde, kullanıcıların aynı anda ağın bilgi işlem gücünün %51'inden fazlasını kontrol etmesi veya temeldeki ağın para biriminin önemli bir bölümünü elde etmesi gerekir.

Neden farklı türleri var?

Blockchain mimarları, çeşitli blockchain kullanım durumları ve ağ koşulları için farklı türde fikir birliği mekanizmaları tasarladı. Ayrıca projelere ünlü blockchain üçlemini ele almak için birden fazla yol sunuyorlar.

Üçlem, dağıtılmış sistemlerin üç gereksinimden yalnızca ikisini karşılayabileceğini öne sürüyor: ölçeklenebilirlik, merkezi olmayan yönetim ve güvenlik. Bu nedenle, blockchainlerin kendi özel amaçlarına göre bir değiş-tokuş yapması gerekiyor.

Kaynak: Defter

Gerçek dünyadan bir örnek verecek olursak, Bitcoin'in iş kanıtı (PoW), merkeziyetsizlik ve güvenliği desteklerken, Ethereum'un hisse kanıtı (PoS) modeli, merkezi olmayan uygulamaları (dapp'ler) güçlendirmek için daha çok ölçeklenebilirliğe dayanıyor. Ancak bu örnek aşırı basitleştirmedir, çünkü protokol güvenliği ve merkezi olmayan yönetim konusundaki tartışma karmaşık ve incelikli.

Devamını oku: Birleşmeden Sonra Ethereum Neden Daha Merkezi Değil?

Dahası, diğer blockchain fikir birliği mekanizmaları, ulaşmak istedikleri hız, güvenlik veya merkeziyetsizlik derecesine bağlı olarak PoW veya PoS'nin değiştirilmiş bir versiyonunu uygular.

Blockchain fikir birliği mekanizmaları

Bitcoin'in yaratıcısı, dünyaya bilgisayar ağındaki eşlerin merkezi olmayan bir şekilde defterin durumu hakkında fikir birliğine varmaları için yeni bir yol tanıttı. O zamandan bu yana teknoloji uzmanları, yukarıda bahsedilen ödünleşimleri yaparak diğer fikir birliği modellerini denediler.

İş kanıtı (PoW)

İlk fikir birliği mekanizması olan Proof of Work , Bitcoin yaratıcısı Satoshi Nakamoto tarafından icat edildi. Litecoin ve Dogecoin dahil diğer blockchain ağları da bunu benimsedi. Model, madenciler olarak adlandırılan ağ liderlerinin son derece karmaşık bir kriptografik bulmacayı çözmek için bilgi işlem gücünü harcamasını gerektiriyor. Bulmacayı ilk tamamlayan kişi olmak ve bu "çalışma kanıtını" diğer meslektaşlarına göndermek, madenciye blok zincirine yeni bir blok ekleme ve ilgili madeni para ödüllerini alma hakkı kazandırır.

Devamını oku: İş Kanıtı Nedir?

PoW modelinin güvenliği, madencilerin aşağıdaki iş kanıtını çözmek için bitmeyen yarışta harcadığı büyük miktarda bilgi işlem gücünde yatmaktadır. Birkaç madencinin ağın çıkarına en iyi şekilde hareket etmesiyle, sisteme saldırmanın ekonomik maliyeti, kötü niyetli bir aktörün aksini denemesi imkansız hale gelecek kadar önemli ölçüde artıyor.

PoW, Bitcoin'i gezegendeki en güvenli bilgi işlem ağı haline getiriyor. Ancak çoğu kişinin, PoW blok zincirlerine ilişkin ayrıntılı kılavuzumuzda ele alınan ağın enerji kullanımı hakkında yanlış anlamaları vardır.

Hisse kanıtı (PoS)

Proof of stake, 2012 yılında Bitcoin'in PoW'una alternatif olarak ortaya çıktı. Model, madencilerin yerini doğrulayıcıların almasıyla ilgili kuruluşların, blok zincirine yeni bloklar önerme ve ekleme hakkı için temel ağın para biriminin önemli bir bölümünü hisseye almasını gerektiriyordu. Ağ, güvenliğini teşviklerin uyumlu hale getirilmesinden alır çünkü önemli bir paya sahip olmak doğal olarak doğrulayıcıların iyi niyetle hareket etmesini gerektirir.

Devamını oku: Yatırımcının Hisse Kanıtı Kılavuzu

Ethereum, 2022'de PoW'dan tarihi geçişin ardından en büyük PoS ağı haline geldi. PoS paraları, tüm kripto piyasa değerinin yalnızca %29'unu temsil etse de, konsensüs mekanizması en yaygın kullanılan mekanizmadır. BNB Chain ve Cardano gibi diğer popüler blockchainler, Blockworks'ün stake kanıtı kılavuzunda açıklanan yaygın olarak bilinen güvenlik ödünleşimlerine rağmen modeli uyguluyor.

Devamını oku: Proof of Work ve Proof of Stake Karşılaştırması

Yetkilendirilmiş hisse kanıtı (DPoS)

Yetkilendirilmiş hisse kanıtı (DPoS) fikir birliği mekanizması, PoS'un değiştirilmiş bir versiyonudur ve genellikle daha demokratik kabul edilir. Bu modele göre kullanıcılar, ağdaki işlemleri doğrulayacak delegelere oy vermek için tokenları stake ediyor. Bir doğrulayıcıya ne kadar çok token devredilirse, ağda blok üretme ve stake edenlerle paylaşacakları ödülleri kazanma şansları da o kadar artar. DPoS modelini çalıştıran önde gelen blockchain ağlarına örnek olarak Solana, Tron, EOS ve Tezos verilebilir.

Yetki belgesi (PoA)

Yetki kanıtı (PoA), ağ doğrulayıcılarının itibarlarına göre seçilen önceden onaylanmış katılımcılardan oluştuğu bir fikir birliği modelidir. Genellikle özel blok zincirleri veya defteri güncellemek için yalnızca sınırlı sayıda doğrulayıcıya ihtiyaç duyulan belirli kurumsal kullanım durumları için idealdir. Bir PoA sistemi için gereken az sayıda doğrulayıcı, onları oldukça ölçeklenebilir ancak merkezi hale getirir. Vechain ve Blockstream'in Liquid yan zinciri, PoA uygulamasını kullanan halka açık blok zincirlerin en ünlü örnekleridir.

Faaliyet kanıtı (PoA)

Faaliyet kanıtı (PoA), PoW ve PoS'nin özelliklerini uygulayan hibrit bir fikir birliği modelidir. Süreç başlangıçta madencilerin yeni bir blok önermek için bir kriptografik bulmacayı çözmesiyle başlar ve bu blok, blok zincirine eklenmeden önce doğrulayıcılar tarafından imzalanır. Madenciler ve doğrulayıcılar, ağın güvenliğine yaptıkları katkılardan dolayı blok ödüllerinin bir kısmını alırlar. Decred, yetki kanıtıyla çalışan bir blockchain projesinin en önde gelen örneğidir.

Yanık kanıtı (PoB)

Burn of Burn (PoB) fikir birliği mekanizması, PoW sistemlerinin ağır enerji gereksinimlerini azaltmak için yeni bir yaklaşım uyguluyor. Bu değiştirilmiş modele göre madenciler, kendilerine yeni bloklar önerme ve madencilik yapma hakkı veren sanal madencilik makinelerini almak için madeni para varlıklarının bir kısmını yakıyorlar. Madenciler, harcanamaz olduğu doğrulanabilen adreslere fon aktarıyor ve kârlılığı en üst düzeye çıkarmak için sanal madencilik platformlarını büyütmeye odaklanıyor. 2014 yılında piyasaya sürülen Slimcoin, 2022'de piyasaya sürülen modüler blockchain Koinos gibi PoB fikir birliği modelini uyguluyor.

Kapasite kanıtı (PoC)

Kapasite kanıtı (PoC), PoW'un yüksek enerji taleplerini düşürmeye çalışan başka bir fikir birliği modelidir. Bu modeli kullanan blok zincirleri, madencilerin daha az karmaşık bir şifreleme bulmacasına çözüm sağlamak için bilgisayarlarındaki mevcut sabit disk alanını kullanmasını gerektirir. İkilemin cevabı, kullanıcı bir düğüm haline geldiğinde önceden depolanır ve daha büyük sabit disk alanı, madencinin blok ödülleri kazanma şansını artırır. Chia, SpaceMint ve Storj gibi birinci nesil blok zincirleri bir PoC modeli uyguluyor.

Geçen sürenin kanıtı (PoET)

Geçen zamanın kanıtı (PoET), Intel Corporation tarafından geliştirilen ve öncelikle izin verilen blockchain ağları tarafından kullanılan bir fikir birliği algoritmasıdır. Bir sonraki blok için doğrulayıcıyı seçmek amacıyla piyango benzeri bir model uygular. Değişmez ve açıkça doğrulanabilir kodun kullanılması, tüm katılımcıların doğrulayıcı olarak seçilme konusunda eşit şansa sahip olmasını sağlar. Özellikle, bu model öncelikle organizasyonlar ve şirketler için kullanıldığından PoET katılımcıları için genellikle herhangi bir ekonomik ödül yoktur. Kurumsal odaklı dağıtılmış defter çözümü Hyperledger Sawtooth, PoET modelini uygular.

Geçmişin kanıtı (PoH)

Tarihin kanıtı, Solana blok zincirinin öncülük ettiği zamana dayalı bir fikir birliği modelidir. PoW sistemlerindeki bir kusuru ele alıyor: doğrulayıcılar tarafından işlemlerin zamanı ve sırası üzerinde anlaşmaya varmak için harcanan kaynaklar. PoH, neredeyse anında işlem ve işlem kesinliği sağlamak için kriptografik kanıta dayalı bir dahili saat işlevi uygular. Solana, bu konsensüs modelini kullanan bilinen tek halka açık blockchain olmasına rağmen proje, ölçeklenebilirliği sağlamak için bunu PoS ve diğer teknolojilerle destekliyor.

Bunun yatırımcılar için anlamı nedir?

Konsensüs modelleri bir projenin uzun vadeli potansiyelini değerlendirmek için bir ölçüm sağlar. En uygun ağlar ideal olarak sürdürülebilirlik ve ölçeklenebilirliğe giden açık bir yola sahipken makul düzeyde bir merkeziyetsizlik sağlar. Daha yeni fikir birliği modelleri ortaya çıksa da, en geniş çapta benimsenen uygulamalar, endüstri ana akım benimsemeye doğru ilerledikçe hayati bir rol oynamaya devam edecektir.

Yasal Uyarı:

  1. Bu makale [blockworks]'ten yeniden basılmıştır. Tüm telif hakları orijinal yazara aittir [JOHN LEE QUIGLEY&JOHN GILBERT]. Bu yeniden basıma itirazlarınız varsa lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin; onlar konuyu hemen halledeceklerdir.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve görüşler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Aksi belirtilmedikçe tercüme edilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.
今すぐ始める
登録して、
$100
のボーナスを獲得しよう!