Güven Deneyimini Anlamlandırmak (TX)

Yeni BaşlayanMar 12, 2024
Bu makale blok zinciri güven deneyimi hakkında ayrıntılı bir açıklama sunmaktadır.
Güven Deneyimini Anlamlandırmak (TX)

*Orijinal Başlığı İletin:Güven Deneyimini Anlamlandırmak (TX)

Blok zincirlerinin ayırt edici değeri, güvenilir olabilmeleridir.

Blok zincirleri manipülasyona, sansüre veya ele geçirilmeye karşı sürekli olarak dirençli hale getirilebilir. Tasarımları onları güvenilir bir şekilde şeffaf ve erişilebilir hale getirebilir. Blokzincirler yalnızca geçici olarak bu özelliklere sahip değildir - onlara değer veriyoruz çünkü bu karakteristik sertliğin devam edeceğine inanmak için iyi nedenlerimiz var.

Bu aldatıcı derecede basit özellik, daha üst düzey özellikleri mümkün kılmıştır. Bu güvenilirliği programlanabilir bir bilgi işlem ortamıyla birleştiren blok zincirleri, dijital mülkleri (kripto para birimleri, tokenlar ve NFT'ler gibi), karmaşık küresel finansal sistemleri ve kimlik sistemleri ve sosyal ağlar gibi güvenilirliği önemsediğimiz diğer kullanım durumlarını mümkün kılmıştır.

Bir şeyin güvenilir olduğunu iddia ettiğimizde, gelecek hakkında bir beyanda bulunmuş oluruz. Bir şeyin - bir blok zinciri, bir köprü, bir insan - gerçekten güvenilir olup olmadığı gelecekteki olaylar tarafından belirlenecektir. İşlerin şu ya da bu şekilde sonuçlanmasının nedenlerini anlamak için elimizden geleni yapıyoruz (bu kriptografi güvenli mi? Mühendislik sağlam mı?), ancak nihayetinde bilinçli bir tahminde bulunuyoruz.

Bu gerçek, blok zincirlerinin açıklanmasını zorlaştırabilir. Diğer teknolojilerin gösterilmesi çok daha kolaydır, çünkü ayırt edici nitelikleri hızlı bir şekilde ortaya çıkar. 1992'de e-postanın işe yaradığını kanıtlamak için tek yapmanız gereken bir kez denemekti. Dünyanın öbür ucundaki birinin mesajınızı aldığının ve ardından anında yanıtladığının kanıtı tam da gelen kutunuzdaydı.

Ancak bir blok zincirinin değerini göstermek o kadar kolay değildir. İlk başta, bir blok zinciri uygulaması ile merkezi bir uygulama arasındaki farkı anlamak zor olabilir. Ancak zaman içinde farklılaşacaklardır. Merkezi bir ödeme işlemcisi işlemlerinizi sansürleyebilir, bir medya ağı sizi platformdan çıkarabilir ve bir sosyal ağ API erişimini kapatabilir veya kullanıcı adınıza el koyabilir. Bir blok zinciri uygulaması, doğru tasarlandığı takdirde, böyle olmayacaktır.

Bu da blok zincirlerinin değerinin belirlenmesinin diğer teknolojilere kıyasla daha fazla açıklamaya dayandığı anlamına gelmektedir. Değer önermesi "geliştiriciler bu API üzerinde geliştirme yapabilir ve asla kapatılmayacaktır" ise, bu değeri sadece bir teknoloji demosu ile kanıtlayamazsınız çünkü bu büyük ölçüde gelecekteki sonuçlara bağlıdır. Böyle bir iddiaya neden güvenilmesi gerektiğine dair nedenler, gerekçeler sunmalısınız. Bunun için tartışmalısınız.

Ancak, insan grupları bir blok zincirinin gelecekteki davranışı hakkında doğru beklentiler oluşturabildiğinde sihirli bir şey olur. Gelecekteki bu güvenilirlik, zaman içinde günümüze kadar ulaşarak şu andaki davranışları etkilemekte ve değiştirmektedir.

İnsanlar üzerine inşa edecekleri sağlam bir temelleri olduğunu bildiklerinde dijital mülklerine, kimliklerine ve müştereklerine yatırım yapabilir ve bunları geliştirebilirler. Geliştiriciler, dayandıkları altyapının altlarından çekilip alınamayacağını bilerek işletmeler, protokoller ve uygulamalar oluşturabilirler. Merkezileştirilmiş ve blok zinciri ekosistemleri arasındaki fark günümüzde belirginleşmektedir, çünkü ikincisi hem özel mallara hem de dijital kamusal müştereklere yönelik enerji, büyüme ve yatırım patlamasının yaşandığı yerdir.

Önemli olan nokta, bunun yalnızca blok zincirlerinin güvenilir olmasından değil, insanların bu güvenilirliğe ilişkin doğru beklentiler oluşturabilmesinden kaynaklanmasıdır.

Güven Deneyimiyle Tanışın (TX)

Blok zincirlerini kullandığımızda, farkında olsak da olmasak da her zaman gelecekteki davranışlarla ilgili beklentilerle etkileşime giriyoruz.

Bir kullanıcı olarak, varlıklarınızı Ethereum'da saklama kararınız, bu fonların gelecekte hala orada olup olmayacağına ilişkin beklentilerden etkilenir. ENS, Lens veya Farcaster profilinize zaman ve sosyal sermaye yatırımı yapma kararınız, protokolün yakın gelecekte bu profili sizden çalma olasılığına ilişkin beklentilerinizden etkilenebilir. Bir geliştirici olarak, Ethereum'un ürününüz veya işiniz için istikrarlı bir altyapı olarak güvendiğiniz protokolün kurallarını aniden değiştirip değiştirmeyeceği konusunda beklentileriniz var.

Bu konular hakkında en az aktif olarak düşünen insanlar bile başkalarının onlar hakkındaki düşüncelerinden etkilenirler. En sıradan veya az bilgili kullanıcı, bu konular hakkında düşünen başka biri tarafından seçilen bir varsayılanı kullanabilir (örneğin, Ethereum'u sadece geliştiricilerin inşa etmeyi seçtiği yer olduğu için kullanan biri). Ya da sadece en "popüler" ekosistemle etkileşime girebilirler - bu, gelecekteki davranışlara ilişkin inançları hesaba katan kalabalıkların ve piyasaların davranışları tarafından seçilen bir tanımlamadır.

Peki, ister sofistike kuruluşlar ister en sıradan bireyler olsun, insanlar bu beklentileri nasıl oluşturuyor? Aralarında ortak noktalar var mı? Bir şeye güvenme kararımızı hangi bilgi ve deneyimler şekillendirir? Peki bu süreç hakkında ne söyleyebiliriz? İyi ya da kötü olabilir mi? Geliştirilebilir mi, geliştirilebilirse nasıl?

Buna Güven Deneyimi ya da TX diyelim.

TX, bir blok zincirinin (veya başka bir sistemin) gelecekte nasıl davranacağına ilişkin beklentilerimizi şekillendiren ve bilgilendiren deneyimler bütünüdür. Gelecekte belirli bir şekilde işleyeceğine inanmamıza - ona güvenmemize ya da güvenmememize - yol açan tüm dış girdilerin toplamıdır.

Kullanıcı Deneyimi (UX) bir kişinin bir teknoloji ile nasıl etkileşime girdiği ve bu teknolojiyi nasıl deneyimlediği ile ilgiliyse, Güven Deneyimi (TX) de bir kişinin bu teknoloji ile nasıl etkileşime girdiği ve bu teknolojinin gelecekteki davranışları hakkında nasıl beklentiler oluşturduğu ile ilgilidir.

TX'i etkileyen bileşenler, kullanıcıya ve ihtiyaçlarına bağlı olarak büyük ölçüde değişecektir. Bu girdiler, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çok çeşitli olabilir:

  1. Etkileşimde bulunacağınız akıllı sözleşmenin kodunu okuma
  2. Ünlülerin NFT satın aldığını görmek
  3. Cüzdanınızda Ethereum kullandığınızı gösteren bir simgenin fark edilmesi
  4. L2beatüzerinde farklı L2'lerin güvenlik özellikleri hakkında bilgi edinme
  5. Bitcoin madenciliğinin yoğunluğunu gösteren bir gösterge tablosuna bakmak
  6. Raporu anlamasanız bile bir protokolün denetlendiğini doğrulama
  7. Sam Bankman-Fried'ın etkileyici referanslara sahip iyi bir çocuk olduğunu düşünmek

Daha da önemlisi, TX sadece insanların bu yargılara varırken kullanmalarını tercih ettiğimiz şeylerin bir listesi değildir. TX, güveni şekillendirmesini dilediğimiz şeylerle değil, güveni gerçekte neyin şekillendirdiğiyle ilgilidir.

Bir blok zinciri veya blok zinciri uygulaması ile etkileşime giren herkes, büyük ölçüde farklılık gösterse de, bir tür güven deneyimi yaşayacaktır. Sıradan bir kullanıcı yalnızca sosyal bir kanıta ihtiyaç duyabilirken ("büyük bir inek olan arkadaşım Josh Ethereum kullanıyor"), bir uygulama geliştiren bir geliştirici daha derinlemesine etkileşime girecek ("Belgeleri okudum") ve diğer sosyal kanıtlara güvenecektir ("Eski bir Facebook yöneticisi Bitcoin üzerine inşa ediyor"). Büyük şirketler, hükümetler ve düzenleyiciler, teknik bilgileri doğrulamak için uzmanlara güvenerek belirli türdeki kimlik bilgilerine veya diğer sosyal veya piyasa sinyallerine bakabilir.

TX, blok zincirlerine özgü bir durum değildir. Modern yaşamda güvendiğimiz ve gelecekteki performansın çok önemli olduğu birçok teknoloji ve sistem vardır. Yedeklerimizi sakladığımız bulut hizmetleri, çeşitli protokoller, içinde yaşadığımız somut yapılar ve yasal sözleşmeler, değerin önemli bir kısmının gelecekte ne olacağına (veya olmayacağına) bağlı olduğu durumlardır. Bu teknolojilerin her birinin etrafına, insanların bu teknolojileri kullanmaları ve onlara güvenmeleri için yeterli güveni kazanmalarını sağlayan TX bileşenlerini inşa ettik.

Ancak blockchain TX için henüz erken günler. Bugün, TX'imiz ilk yazılım UX'ine çok benziyor.

İlk yazılım kullanıcı deneyimi, bir bilgisayarın nasıl çalıştığını anlayan insanlar tarafından oluşturulmuştu ve kullanıcılarının önceden var olan pek çok bilgiye sahip olduğunu varsayıyordu. "Kullanıcı deneyimi" terimi ancak 1993 yılında ortaya atıldı ve yazılımı sıradan insanlar tarafından kullanılabilir hale getirme teorisi ve pratiği henüz yeni gelişiyordu.

Biz buradayız

Günümüzün blockchain TX'i de buna benziyor. Çoğunlukla bir blok zincirinin nasıl çalıştığını anlayan kişiler tarafından oluşturulur ve genellikle kullanıcılarının önceden var olan bilgilerini varsayar. Tıpkı yazılım endüstrisinin UX tasarım pratiğini icat etmek zorunda kalması gibi, güçlü kullanıcıların ötesine geçebilecek ve blok zincirlerini milyarlarca insana ölçeklendirebilecek bir TX'i nasıl oluşturacağımızı bulmalıyız.

TX'in bileşenleri nelerdir?

TX'e ne tür şeyler katkıda bulunur? Blok zincirleri ve diğer sistemler arasında ortak olan bazı genel kategoriler tanımlayabiliriz.

1. Kendi araştırmamızı yapıyoruz

Bir şeye güvenmeye karar verirken, genellikle o şey hakkında kendi anlayışımızı kazanmaya çalışırız. Kriptoda bu, beyaz kağıtları, kodları, belgeleri okumayı, podcast'leri dinlemeyi, diğer çeşitli birincil kaynaklara danışmayı ve ilgili alanlardaki bilgimizi geliştirmeyi ("bir hash fonksiyonu nasıl çalışır?") içerebilir. Kendimiz için bu şeylerin nasıl ve neden çalıştığını anlamaya çalışıyoruz.

Benzer şekilde, bir ev satın alırsanız, temeli kendiniz incelemek veya döşeme tahtalarının altında küf olup olmadığına bakmak isteyebilirsiniz. Ve eğer bir avukat tutup tutmamaya karar veriyorsanız, gelecekteki davranışlarını daha iyi modellemek için motivasyonlarını ve deneyimlerini anlamak isteyebilirsiniz.

Bazen kendi araştırmamızı yapmak, bir sistemdeki aktörlerin teşviklerini anlamaya çalışmayı içerebilir. Bir bulut sağlayıcısının verilerimizi kaybetmemek için güçlü bir teşviki var mı, çünkü kaybederlerse yasal cezalara maruz kalacaklar mı? Bir ofis kulesinin çökmesi halinde inşaatçıların sorumluluğu var mıdır? Bir blok zincirinde, uzun vadede protokolü desteklemeleri için stakerlara veya madencilere ödeme yapmak için yeterli teşvik var mı?

Blok zincirleri TX'in bu bileşeni ile özel bir avantaja sahiptir. Blok zincirleri diğer sistemlere göre inanılmaz derecede şeffaftır. Davranışlarını şekillendiren iç mantık - kod, spesifikasyonlar - herkesin okuması için açık ve şeffaftır (anlayacak bilgiye sahip olanlar için).

Ancak, bir sistemin gelecekteki davranışını tahmin etmek için kendi anlayışımıza güvenmenin bariz sınırları vardır. Blok zincirleri de dahil olmak üzere birçok sistem son derece karmaşıktır. Sistemin bir bileşeninde uzmanlığı olan kişiler bile (örn. mutabakat protokolleri) diğer bileşenleri (örneğin karmaşık bir solidity uygulaması) değerlendirme becerisine sahip olmayabilir. Çok az insan birincil kaynakları kendi dar uzmanlık alanlarının ötesinde değerlendirebilir.

2. Diğer insanlara güveniriz: arkadaşlar, etkileyiciler, uzmanlar

Bir sisteme güvenme kararımızı genellikle diğer insanların tavsiye veya önerilerine dayandırırız. Kendi araştırmamızı yaparken bile, öğrenmek için kullandığımız eğitim kaynaklarını yaratan insanlara güveniyoruz.

Bazen bu kişiler sadece tanıdığımız kişiler olabilir: ailemiz, arkadaşlarımız veya iş arkadaşlarımız. Sosyal çevremizdeki göreceli uzmanlığa bakar, güven zincirlerine bağlanırız ("büyük bir inek olan arkadaşım Josh, Ethereum kullanıyor. Bunu daha da büyük bir nerd olan ve ethresear.ch'de çok zaman geçiren arkadaşı Tim'den öğrendi").

Diğer durumlarda, sosyal grafikte daha uzakta olan ancak daha derin uzmanlığa sahip birine bakıyoruz. Kriptoda bu birçok şekilde olabilir: akıllı sözleşme denetçileri, twitter'da araştırmacıları takip etmek, podcast'leri dinlemek, kimin güvenilir olduğunu anlamaya çalışmak.

L2Beat, kullanıcıları L2'ler hakkında geniş ölçekte bilgilendirmek ve eğitmek için uzmanları (L2'lerin gerçek özelliklerini inceleyen ve değerlendiren L2Beat ekip üyeleri) kullanan TX'e katkıda bulunan bir örnektir.

L2Beat, Ethereum'un TX'i için önemli bir yükseltme oldu

Uzmanlara güvenmenin de sınırlamaları vardır. Uzman ağları üreten ve sürdüren sağlıklı bir ekosisteme bağlıdır. Çeşitli nedenlerden dolayı yeterli sayıda uzman (özellikle de sizin dilinizi konuşan uzmanlar!) bulunmayabilir. Ya da güvenilir olmayan "uzmanlar" üreten yanlış hizalanmış teşvikler olabilir (bkz. 2007'deki tahvil derecelendirme kuruluşları veya 2014, 2017, 2021'deki popüler kripto twitter fenomenleri...).

Entelektüel dürüstlüğün blok zinciri ekosistemleri için bu kadar önemli bir değer olmasının bir nedeni de budur. Entelektüel dürüstlüğe değer veren bir topluluğun dolandırıcılar veya sahte uzmanlar tarafından istila edilme olasılığı belki de daha düşüktür. Ya da en azından kötü uzmanlarla rekabet edebilecek yeterli sayıda özgün uzman bulundurma olasılığı daha yüksektir.

Uzmanların uzmanlıklarını bir yerden edinmeleri gerekir. Bu durum (1)'in önemini vurgulamaktadır, çünkü herkesin kendi araştırmasını yapmasını kolaylaştırmak, bir blok zinciri ekosisteminin genel TX'ine katkıda bulunabilecek daha fazla sayıda güvenilir uzman üretebilir.

3. Bir sistemin tarihsel davranışı

Geleceği anlamak için genellikle geçmişe bakarız. Bu, bir teknolojinin gelecekteki yaşam beklentisinin mevcut yaşıyla orantılı olduğu fikri olan "Lindy etkisi" tarafından yakalanır. Kripto ekosisteminde sık sık "Lindy" statüsüne ulaşan şeylerden bahsetmemiz şaşırtıcı değil.

Elimizde kesin tarihsel benzerler olmadığında, benzer sistemlere bakarız. Bu tip bir uçak daha önce düştü mü? Herhangi bir blok zinciri hiç başarısız oldu mu?

Bu, blok zincirlerinin çok yeni olduğu ve diğer sertlik kaynaklarına göre hala gelişmekte olduğu göz önüne alındığında, blok zinciri TX'in zayıf olma eğiliminde olduğu bir bileşendir.

4. Kalabalıklar gibi kitlesel sosyal kanıtlar & pazarlar

Bizler sosyal hayvanlarız, sosyal ipuçlarını ve grup davranışlarını kendi inançlarımızı bilgilendirmek için kullanmaya alışkınız. Arkadaşlarım ne düşünüyor? Kabilem bu zinciri mi seviyor, yoksa bunu mu? Piyasa ne diyor?

Bunlar TX'in çok güçlü bileşenleridir. Bazı durumlarda değiştirilmesi zor olan güçlü bir varsayılanla sonuçlanabilirler. Bu olumlu bir şey olabilir, çünkü bir sistemin güvenilirliğine duyulan haklı bir güvene işaret edebilir. Ancak kötü seçilmiş bir varsayılan - ya da gerçekler değiştiğinde güncellenmeyen bir varsayılan - insanların güvenli olmayan sistemleri kullanmasına yol açabilir.

Kriptoda bu bileşenlerin bir blok zinciri ekosistemi için nasıl korkunç TX yaratabileceğine çok aşinayız. Ünlüler, ünlü yatırımcılar ve birçok "uzman", blok zinciri dağılmadan önce Terra'ya yatırım yapmıştı. Ve piyasalar bazen Enron ve FTX'te olduğu gibi fena halde yanılabilir.

Ethereum'un TX'ini nasıl geliştirebiliriz?

Ethereum topluluğunun temel hedeflerinden biri, Ethereum ekosisteminin TX'ini iyileştirmek olmalıdır.

Blok zincirleri yeni, tuhaf ve sezgisel değildir. İnsanların, kültürlerin ve toplumların küresel altyapı olarak bunlara güvenme konusunda makul soruları ve endişeleri vardır. Sınırları nedir? Başarısız mı olacaklar yoksa yozlaşacaklar mı? Güvenli mi? Blok zincirlerinin başarılı olabilmesi için bu soruların sadece bir kez değil, tekrar tekrar yanıtlanması gerekiyor. Bunu yapmanın yolu da ekosistemimiz için mümkün olan en iyi TX'i oluşturmaktan geçiyor.

Ancak bu göreve nasıl yaklaşmalıyız? O proje bu blog yazısından çok daha büyük.

Ancak başlangıç noktası olarak, işte iyi bir blockchain TX için üç ilke:

Öncelikle TX'in doğru beklentiler yaratması gerekir.

Bir blok zinciri hakkında basit, açık ve hoş açıklamalardan oluşan bir yankı odasından oluşan, ancak sonuçta yanlış beklentiler yaratan TX, kötü TX'tir.

İyi bir TX, sadece en idealize edilmiş hikayeyi satmak için değil, her zaman doğru güvenilirlik algısı yaratmak için çabalamalıdır. Bu da çoğu zaman sınırlamalar, zayıflıklar ve riskler konusunda dürüst olmak anlamına gelir.

İşte bu yüzden şeffaflık ve entelektüel dürüstlük blok zinciri toplulukları için çok önemli özelliklerdir. Kripto ekosistemlerindeki aktörlerin başkalarını kandırması ya da protokol tasarımındaki gerçek sınırlamaları veya riskleri gizlemesi için birçok açık teşvik vardır. İyi TX, bu yıpratıcı etkilere karşı koymak ve ekosistemimizi daha yüksek bir standartta tutmak anlamına gelir.

İkinci olarak, TX tek bir ürün değil, bir ekosistemin özelliğidir.

Eğer bir uygulama geliştiricisiyseniz, uygulamanızın dört köşesi üzerinde kontrol sahibisiniz demektir. Bu, kullanıcınızın TX'ini şekillendirmek için size önemli bir güç verir.

Ancak kullanıcınızın uygulamanızda kullandıkları kripto para birimi veya NFT'ler ya da bir bütün olarak Ethereum veya genel olarak blok zinciri fikri hakkındaki algıları ve beklentileri büyük ölçüde sizin kontrolünüz dışındaki şeylere bağlıdır. Daha geniş ekosistem, kullanıcınızın TX'inin büyük bir bölümünü şekillendiren uzmanları, eğitim kaynaklarını, memleri veya kalabalık / pazar davranışını sağlayan şeydir. Bu, blok zinciri olmayan durumlarda da geçerlidir. Çek hesabınızın TX'i, içinde saklanan fiat para birimi hakkındaki beklentilerinizden, yargı bölgenizin yasal sisteminden, genel olarak bankacılık sektörünün davranış ve itibarından ve diğer birçok faktörden etkilenir.

İyi tarafı, uygulamaların parçası oldukları ekosistemden iyi TX'i miras almalarıdır. MakerDAO veya Farcaster gibi bir protokolün, hem sert hem de büyük TX'e sahip bir temel ağ üzerine inşa edildiğinde, kullanıcılarına nasıl çalıştığı konusunda inandırıcı iddialarda bulunması daha kolaydır.

TX ayrıca tek bir taraftan kaynaklanmadığında çok daha güvenilirdir. Uzmanlar birbirlerinden bağımsız olduklarında ve hatta bir dereceye kadar aynı fikirde olmadıklarında daha inandırıcı olabilirler. Belki de biraz muhalif bir ekosistemin gerçeği bulma ve zaman içinde güvenilirliğini kanıtlama olasılığı daha yüksektir.

Tüm bunlar, TX'i değerlendirmeye çalışırken dar bir uygulamaya değil, tüm ekosisteme bakmamız gerektiği anlamına geliyor. Bu aynı zamanda iyi TX'in tek bir aktörün sorumluluğunda olmadığı, ancak bir ekosistem olarak birlikte başarabileceğimiz bir şey olduğu anlamına gelir.

Üçüncüsü, TX'in insanları bulundukları yerde karşılamak için hem yukarı hem de aşağı ölçeklendirmesi gerekir.

Ethereum'un TX'inin olağanüstü bir kullanıcı yelpazesine hizmet etmesi gerekiyor. Dünya üzerindeki her ulus ve kültürden bireysel kullanıcılar, geliştiriciler, büyük şirketler, devlet kurumları ve düzenleyiciler, Ethereum'un gerçek özellikleri ve güvenilirliği hakkında bilinçli bir anlayışa ulaşmalarına yardımcı olacak farklı şeylere ihtiyaç duymaktadır.

Bu, iyi TX'in insanlarla bulundukları yerde buluşması gerektiği anlamına gelir. İyi TX, her sıradan kullanıcının sarı kağıdı okuyacağını veya akıllı sözleşme kodunu inceleyeceğini safça varsaymak anlamına gelmez. Birçok kullanıcı için iyi TX, kendilerine sağlanan varsayılanların (piyasa, kabileleri, düzenleyicileri, arkadaşları, cüzdanları tarafından) yeterince iyi olduğu ve bu varsayılanı seçen sürecin blockchain TX ile daha derin bir etkileşim tarafından bilgilendirildiği anlamına gelebilir.

Ancak TX'i mümkün olduğunca geniş çapta erişilebilir kılmak, insanları küçümsemek veya sadece onlar için işleri basitleştirmek anlamına gelmez. Tanıdık Web2 UX arzusunun, doğru ve bilgili TX'in çıkarlarının önüne geçmesine izin vermemeliyiz.

Birincisi, TX'leri için yüksek standartlara ihtiyaç duyan çok sayıda insan olduğu için - güvenmeden önce doğrulamak istiyorlar. Blockchain TX de bunları karşılamak için ölçeklendirilmelidir.

İkincisi, iyi TX - tıpkı iyi UX gibi - aslında insanlara zaman içinde bir şeyler öğretecek ve kullanıcıların karmaşık sistemleri anlama becerilerini geliştirecektir.

Modern UX, onlarca yıllık UX inovasyonu boyunca icat edilen ve tanıtılan birçok konvansiyona, sembole veya kavramsal metafora dayanır. Bu blog yazısını okumak için kullandığınız arayüz, on yıllar boyunca geliştirilen ve tanıtılan bileşenleri (klavye, GUI, masaüstü, fare imleci, kayan bir belge, dokunmatik ekran...) içerir. Teknoloji uzmanları bunları bize öğretmekte başarılı oldukları için artık bunları kanıksıyoruz. Ama bir zamanlar insanlara garip ve yabancıydılar. İyi bir TX benzer bir şeyi başarabilmelidir.


Başıboş gözlemler, eklemeler, uyarılar:

  • TX, kripto topluluğuna neden tartışma ve münakaşanın hakim olduğunu anlamaya yardımcı oluyor. Hepimiz gelecekte ne olacağına dair akıl yürütmeye, ampirik yanıtları olmayan soruları yanıtlamaya çalışıyoruz: Bitcoin'in 21 milyon arz sınırı korunacak mı? Ethereum'un PoS'u sansüre mi yoksa güç yoğunlaşmasına mı yol açacak?
  • TX, kripto topluluklarında "eğitim" hakkında nasıl ve neden bu kadar çok konuştuğumuzu açıklığa kavuşturmaya yardımcı oluyor. "Eğitimin", geliştiricileri dapp'lerin nasıl oluşturulacağı konusunda eğitmekten daha fazlası olduğunu dolaylı olarak anlıyoruz. Çok sıradan bir kullanıcı olsalar bile herkesin Ethereum'un nasıl ve neden çalıştığını öğrenebilmesi gerektiğine dair örtük bir fikir vardır.
  • Blok zincirlerinde önemsememiz gereken tek şey elbette TX değil. Büyük TX'e sahip ve çok güvenilir olan, ancak blok alanı talebini karşılayacak şekilde ölçeklendirilemeyen bir blok zincirinin dünya üzerindeki etkisi sınırlı olacaktır. Berbat bir geliştirici deneyimine & ekosisteme sahip bir blok zinciri faydalı uygulamaları çekmeyecektir.
  • Odadaki fil, birçok blok zinciri kullanıcısının en çok önemsediği "beklentinin" bazı dijital varlıkların fiyatı olmasıdır. Kripto etrafında, muhtemelen bir süre daha devam edecek olan ve insanları bu platformların temel değerinden uzaklaştırabilecek spekülatif bir çılgınlık var. Ancak bu temel değer gerçekten var ve çılgınlık sona erdiğinde de hala orada olacak. TX'in bir varlığın gelecekteki finansal performansıyla ilgili olmadığı, bunun yerine bu daha temel özelliklerle ilgili olduğu açıktır.
  • Blockchain TX için bir engel, insanların yazılım TX standartlarının çok düşük olmasıdır. İnsanların yazılımın geçici olduğuna, her zaman "geri al" tuşuna basılabileceğine ve yazılımı kontrol eden şirketlerin zaman içinde yükselip düşeceğine dair bir beklentisi var. Çoğu insan dijital dünyanın TX'inin çok daha iyi olabileceğini, yazılımın aslında sertliğe sahip olabileceğini anlamıyor ve bu yüzden bu henüz farklılaştırıcı bir faktör değil.
  • TX ile ilişkimiz muhtemelen zaman tercihimize göre değişir veya orantılıdır. Çökmeden önce 1 yıl boyunca beklentileri karşılayabilen bir blok zinciri düpedüz bir başarısızlıktır. Ancak 30 yıl boyunca beklentileri karşılayabilecek bir blok zincirinin birçok kullanım durumu için değerli olduğu açıktır. Pek çok kişi ara sıra yapılan işlemler için "ucuz ama merkezi" blok zincirlerini kullanmakta, ancak bu zincirlerde asla fon bırakmamaktadır.
  • Burada, blok zincirlerinin ayırt edici özelliği olarak "sertlik" kavramını ortaya koyan ve aksi takdirde kurumlarla (hukuk veya para gibi) veya doğayla (altın gibi) sınırlı işlevleri yerine getirmelerine olanak tanıyan Atomlar, Kurumlar, Blok Zincirleri makalemle bariz bir bağlantı var. TX'i, sertlik var olduğunda insanların bunu nasıl deneyimlediğine ve nasıl muhakeme ettiğine dair bir çerçeve olarak düşünebilirsiniz. Ancak bu yazıdan faydalanmak için AIB'yi okumanız ya da önemsemeniz gerekmiyor.
  • Kriptoda, blok zincirinin kitlesel olarak benimsenmesini sağlamanın doğru yolunun "blok zincirini" kullanıcıdan tamamen gizlemek veya soyutlamak olduğuna dair popüler (ancak yanlış yönlendirilmiş) bir fikir vardır (buna " soyutlama perdesi" tezi diyelim). TX, bu fikre bir karşı çıkış ve belki de ileriye dönük bir yol olarak tasarlanmıştır. TX'i UX'e benzer ve tamamlayıcı olarak çerçeveleyerek, belki de bir ekosistem olarak, blok zincirlerini diğer yazılımlardan ayıran temel ayırt edici özellikleri gizlemeden ve kullanıcıların bilinçli seçimler yapmasına yardımcı olmadan kriptoyu daha ulaşılabilir hale getirmenin daha pratik yollarını bulabiliriz. İyi UX ve iyi TX uyumsuz değildir - bu sadece yeni bir teknolojinin erken aşamasındaki bir tasarım sorunudur. Tüm sorunlar çözülebilir.
  • Dan Finlay'in son yazısı The Protocol Seeking Protocol, özellikle insanların (ve insan gruplarının) yeni sertlik kaynaklarını nasıl keşfettikleri ve daha sonra bunlara güvenmeyi nasıl öğrendikleriyle ilgili bazı tamamlayıcı fikirler içeriyor. Bence bu "TX" çerçevesine tam olarak uyuyor ve Dan'in fikirleri bunu pratikte nasıl yaptığımız konusunda bu yazıdan daha derine iniyor.
  • Blok zinciri ekosisteminin TX'indeki en belirgin boşluklardan biri, farklı L1 zincirlerinin temel güvenlik ölçütlerini analiz eden, ölçen ve karşılaştıran güvenilir ve bilgili bir kaynağın olmamasıdır. Ethereum'un "ekonomik güvenliği" Bitcoin, Tron, Solana ya da Cardano ile karşılaştırıldığında nasıldır? Bu karşılaştırmaları nasıl yapmalıyız? Bakmamız gereken ölçütler nelerdir? L1'ler için "L2beat "i kim inşa edecek?

Rachel, Tim, Danny, Liam, Josh, Jesse, Dankrad, Justin, Trent, Jason ve ST'ye önceki taslaklar hakkındaki yorumları için teşekkür ederiz.

Yuri Samoilov'dan Norton Commander'ın eski UX görüntüsü

Sorumluluk Reddi:

  1. Bu makale [[mirror]...Tüm telif hakları orijinal yazar Josh Stark'a aittir. Bu baskıya itirazınız varsa, lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin, onlar bu konuyu derhal ele alacaklardır.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve fikirler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirisi Gate Learn ekibi tarafından yapılmaktadır. Belirtilmediği sürece, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.

Güven Deneyimini Anlamlandırmak (TX)

Yeni BaşlayanMar 12, 2024
Bu makale blok zinciri güven deneyimi hakkında ayrıntılı bir açıklama sunmaktadır.
Güven Deneyimini Anlamlandırmak (TX)

*Orijinal Başlığı İletin:Güven Deneyimini Anlamlandırmak (TX)

Blok zincirlerinin ayırt edici değeri, güvenilir olabilmeleridir.

Blok zincirleri manipülasyona, sansüre veya ele geçirilmeye karşı sürekli olarak dirençli hale getirilebilir. Tasarımları onları güvenilir bir şekilde şeffaf ve erişilebilir hale getirebilir. Blokzincirler yalnızca geçici olarak bu özelliklere sahip değildir - onlara değer veriyoruz çünkü bu karakteristik sertliğin devam edeceğine inanmak için iyi nedenlerimiz var.

Bu aldatıcı derecede basit özellik, daha üst düzey özellikleri mümkün kılmıştır. Bu güvenilirliği programlanabilir bir bilgi işlem ortamıyla birleştiren blok zincirleri, dijital mülkleri (kripto para birimleri, tokenlar ve NFT'ler gibi), karmaşık küresel finansal sistemleri ve kimlik sistemleri ve sosyal ağlar gibi güvenilirliği önemsediğimiz diğer kullanım durumlarını mümkün kılmıştır.

Bir şeyin güvenilir olduğunu iddia ettiğimizde, gelecek hakkında bir beyanda bulunmuş oluruz. Bir şeyin - bir blok zinciri, bir köprü, bir insan - gerçekten güvenilir olup olmadığı gelecekteki olaylar tarafından belirlenecektir. İşlerin şu ya da bu şekilde sonuçlanmasının nedenlerini anlamak için elimizden geleni yapıyoruz (bu kriptografi güvenli mi? Mühendislik sağlam mı?), ancak nihayetinde bilinçli bir tahminde bulunuyoruz.

Bu gerçek, blok zincirlerinin açıklanmasını zorlaştırabilir. Diğer teknolojilerin gösterilmesi çok daha kolaydır, çünkü ayırt edici nitelikleri hızlı bir şekilde ortaya çıkar. 1992'de e-postanın işe yaradığını kanıtlamak için tek yapmanız gereken bir kez denemekti. Dünyanın öbür ucundaki birinin mesajınızı aldığının ve ardından anında yanıtladığının kanıtı tam da gelen kutunuzdaydı.

Ancak bir blok zincirinin değerini göstermek o kadar kolay değildir. İlk başta, bir blok zinciri uygulaması ile merkezi bir uygulama arasındaki farkı anlamak zor olabilir. Ancak zaman içinde farklılaşacaklardır. Merkezi bir ödeme işlemcisi işlemlerinizi sansürleyebilir, bir medya ağı sizi platformdan çıkarabilir ve bir sosyal ağ API erişimini kapatabilir veya kullanıcı adınıza el koyabilir. Bir blok zinciri uygulaması, doğru tasarlandığı takdirde, böyle olmayacaktır.

Bu da blok zincirlerinin değerinin belirlenmesinin diğer teknolojilere kıyasla daha fazla açıklamaya dayandığı anlamına gelmektedir. Değer önermesi "geliştiriciler bu API üzerinde geliştirme yapabilir ve asla kapatılmayacaktır" ise, bu değeri sadece bir teknoloji demosu ile kanıtlayamazsınız çünkü bu büyük ölçüde gelecekteki sonuçlara bağlıdır. Böyle bir iddiaya neden güvenilmesi gerektiğine dair nedenler, gerekçeler sunmalısınız. Bunun için tartışmalısınız.

Ancak, insan grupları bir blok zincirinin gelecekteki davranışı hakkında doğru beklentiler oluşturabildiğinde sihirli bir şey olur. Gelecekteki bu güvenilirlik, zaman içinde günümüze kadar ulaşarak şu andaki davranışları etkilemekte ve değiştirmektedir.

İnsanlar üzerine inşa edecekleri sağlam bir temelleri olduğunu bildiklerinde dijital mülklerine, kimliklerine ve müştereklerine yatırım yapabilir ve bunları geliştirebilirler. Geliştiriciler, dayandıkları altyapının altlarından çekilip alınamayacağını bilerek işletmeler, protokoller ve uygulamalar oluşturabilirler. Merkezileştirilmiş ve blok zinciri ekosistemleri arasındaki fark günümüzde belirginleşmektedir, çünkü ikincisi hem özel mallara hem de dijital kamusal müştereklere yönelik enerji, büyüme ve yatırım patlamasının yaşandığı yerdir.

Önemli olan nokta, bunun yalnızca blok zincirlerinin güvenilir olmasından değil, insanların bu güvenilirliğe ilişkin doğru beklentiler oluşturabilmesinden kaynaklanmasıdır.

Güven Deneyimiyle Tanışın (TX)

Blok zincirlerini kullandığımızda, farkında olsak da olmasak da her zaman gelecekteki davranışlarla ilgili beklentilerle etkileşime giriyoruz.

Bir kullanıcı olarak, varlıklarınızı Ethereum'da saklama kararınız, bu fonların gelecekte hala orada olup olmayacağına ilişkin beklentilerden etkilenir. ENS, Lens veya Farcaster profilinize zaman ve sosyal sermaye yatırımı yapma kararınız, protokolün yakın gelecekte bu profili sizden çalma olasılığına ilişkin beklentilerinizden etkilenebilir. Bir geliştirici olarak, Ethereum'un ürününüz veya işiniz için istikrarlı bir altyapı olarak güvendiğiniz protokolün kurallarını aniden değiştirip değiştirmeyeceği konusunda beklentileriniz var.

Bu konular hakkında en az aktif olarak düşünen insanlar bile başkalarının onlar hakkındaki düşüncelerinden etkilenirler. En sıradan veya az bilgili kullanıcı, bu konular hakkında düşünen başka biri tarafından seçilen bir varsayılanı kullanabilir (örneğin, Ethereum'u sadece geliştiricilerin inşa etmeyi seçtiği yer olduğu için kullanan biri). Ya da sadece en "popüler" ekosistemle etkileşime girebilirler - bu, gelecekteki davranışlara ilişkin inançları hesaba katan kalabalıkların ve piyasaların davranışları tarafından seçilen bir tanımlamadır.

Peki, ister sofistike kuruluşlar ister en sıradan bireyler olsun, insanlar bu beklentileri nasıl oluşturuyor? Aralarında ortak noktalar var mı? Bir şeye güvenme kararımızı hangi bilgi ve deneyimler şekillendirir? Peki bu süreç hakkında ne söyleyebiliriz? İyi ya da kötü olabilir mi? Geliştirilebilir mi, geliştirilebilirse nasıl?

Buna Güven Deneyimi ya da TX diyelim.

TX, bir blok zincirinin (veya başka bir sistemin) gelecekte nasıl davranacağına ilişkin beklentilerimizi şekillendiren ve bilgilendiren deneyimler bütünüdür. Gelecekte belirli bir şekilde işleyeceğine inanmamıza - ona güvenmemize ya da güvenmememize - yol açan tüm dış girdilerin toplamıdır.

Kullanıcı Deneyimi (UX) bir kişinin bir teknoloji ile nasıl etkileşime girdiği ve bu teknolojiyi nasıl deneyimlediği ile ilgiliyse, Güven Deneyimi (TX) de bir kişinin bu teknoloji ile nasıl etkileşime girdiği ve bu teknolojinin gelecekteki davranışları hakkında nasıl beklentiler oluşturduğu ile ilgilidir.

TX'i etkileyen bileşenler, kullanıcıya ve ihtiyaçlarına bağlı olarak büyük ölçüde değişecektir. Bu girdiler, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çok çeşitli olabilir:

  1. Etkileşimde bulunacağınız akıllı sözleşmenin kodunu okuma
  2. Ünlülerin NFT satın aldığını görmek
  3. Cüzdanınızda Ethereum kullandığınızı gösteren bir simgenin fark edilmesi
  4. L2beatüzerinde farklı L2'lerin güvenlik özellikleri hakkında bilgi edinme
  5. Bitcoin madenciliğinin yoğunluğunu gösteren bir gösterge tablosuna bakmak
  6. Raporu anlamasanız bile bir protokolün denetlendiğini doğrulama
  7. Sam Bankman-Fried'ın etkileyici referanslara sahip iyi bir çocuk olduğunu düşünmek

Daha da önemlisi, TX sadece insanların bu yargılara varırken kullanmalarını tercih ettiğimiz şeylerin bir listesi değildir. TX, güveni şekillendirmesini dilediğimiz şeylerle değil, güveni gerçekte neyin şekillendirdiğiyle ilgilidir.

Bir blok zinciri veya blok zinciri uygulaması ile etkileşime giren herkes, büyük ölçüde farklılık gösterse de, bir tür güven deneyimi yaşayacaktır. Sıradan bir kullanıcı yalnızca sosyal bir kanıta ihtiyaç duyabilirken ("büyük bir inek olan arkadaşım Josh Ethereum kullanıyor"), bir uygulama geliştiren bir geliştirici daha derinlemesine etkileşime girecek ("Belgeleri okudum") ve diğer sosyal kanıtlara güvenecektir ("Eski bir Facebook yöneticisi Bitcoin üzerine inşa ediyor"). Büyük şirketler, hükümetler ve düzenleyiciler, teknik bilgileri doğrulamak için uzmanlara güvenerek belirli türdeki kimlik bilgilerine veya diğer sosyal veya piyasa sinyallerine bakabilir.

TX, blok zincirlerine özgü bir durum değildir. Modern yaşamda güvendiğimiz ve gelecekteki performansın çok önemli olduğu birçok teknoloji ve sistem vardır. Yedeklerimizi sakladığımız bulut hizmetleri, çeşitli protokoller, içinde yaşadığımız somut yapılar ve yasal sözleşmeler, değerin önemli bir kısmının gelecekte ne olacağına (veya olmayacağına) bağlı olduğu durumlardır. Bu teknolojilerin her birinin etrafına, insanların bu teknolojileri kullanmaları ve onlara güvenmeleri için yeterli güveni kazanmalarını sağlayan TX bileşenlerini inşa ettik.

Ancak blockchain TX için henüz erken günler. Bugün, TX'imiz ilk yazılım UX'ine çok benziyor.

İlk yazılım kullanıcı deneyimi, bir bilgisayarın nasıl çalıştığını anlayan insanlar tarafından oluşturulmuştu ve kullanıcılarının önceden var olan pek çok bilgiye sahip olduğunu varsayıyordu. "Kullanıcı deneyimi" terimi ancak 1993 yılında ortaya atıldı ve yazılımı sıradan insanlar tarafından kullanılabilir hale getirme teorisi ve pratiği henüz yeni gelişiyordu.

Biz buradayız

Günümüzün blockchain TX'i de buna benziyor. Çoğunlukla bir blok zincirinin nasıl çalıştığını anlayan kişiler tarafından oluşturulur ve genellikle kullanıcılarının önceden var olan bilgilerini varsayar. Tıpkı yazılım endüstrisinin UX tasarım pratiğini icat etmek zorunda kalması gibi, güçlü kullanıcıların ötesine geçebilecek ve blok zincirlerini milyarlarca insana ölçeklendirebilecek bir TX'i nasıl oluşturacağımızı bulmalıyız.

TX'in bileşenleri nelerdir?

TX'e ne tür şeyler katkıda bulunur? Blok zincirleri ve diğer sistemler arasında ortak olan bazı genel kategoriler tanımlayabiliriz.

1. Kendi araştırmamızı yapıyoruz

Bir şeye güvenmeye karar verirken, genellikle o şey hakkında kendi anlayışımızı kazanmaya çalışırız. Kriptoda bu, beyaz kağıtları, kodları, belgeleri okumayı, podcast'leri dinlemeyi, diğer çeşitli birincil kaynaklara danışmayı ve ilgili alanlardaki bilgimizi geliştirmeyi ("bir hash fonksiyonu nasıl çalışır?") içerebilir. Kendimiz için bu şeylerin nasıl ve neden çalıştığını anlamaya çalışıyoruz.

Benzer şekilde, bir ev satın alırsanız, temeli kendiniz incelemek veya döşeme tahtalarının altında küf olup olmadığına bakmak isteyebilirsiniz. Ve eğer bir avukat tutup tutmamaya karar veriyorsanız, gelecekteki davranışlarını daha iyi modellemek için motivasyonlarını ve deneyimlerini anlamak isteyebilirsiniz.

Bazen kendi araştırmamızı yapmak, bir sistemdeki aktörlerin teşviklerini anlamaya çalışmayı içerebilir. Bir bulut sağlayıcısının verilerimizi kaybetmemek için güçlü bir teşviki var mı, çünkü kaybederlerse yasal cezalara maruz kalacaklar mı? Bir ofis kulesinin çökmesi halinde inşaatçıların sorumluluğu var mıdır? Bir blok zincirinde, uzun vadede protokolü desteklemeleri için stakerlara veya madencilere ödeme yapmak için yeterli teşvik var mı?

Blok zincirleri TX'in bu bileşeni ile özel bir avantaja sahiptir. Blok zincirleri diğer sistemlere göre inanılmaz derecede şeffaftır. Davranışlarını şekillendiren iç mantık - kod, spesifikasyonlar - herkesin okuması için açık ve şeffaftır (anlayacak bilgiye sahip olanlar için).

Ancak, bir sistemin gelecekteki davranışını tahmin etmek için kendi anlayışımıza güvenmenin bariz sınırları vardır. Blok zincirleri de dahil olmak üzere birçok sistem son derece karmaşıktır. Sistemin bir bileşeninde uzmanlığı olan kişiler bile (örn. mutabakat protokolleri) diğer bileşenleri (örneğin karmaşık bir solidity uygulaması) değerlendirme becerisine sahip olmayabilir. Çok az insan birincil kaynakları kendi dar uzmanlık alanlarının ötesinde değerlendirebilir.

2. Diğer insanlara güveniriz: arkadaşlar, etkileyiciler, uzmanlar

Bir sisteme güvenme kararımızı genellikle diğer insanların tavsiye veya önerilerine dayandırırız. Kendi araştırmamızı yaparken bile, öğrenmek için kullandığımız eğitim kaynaklarını yaratan insanlara güveniyoruz.

Bazen bu kişiler sadece tanıdığımız kişiler olabilir: ailemiz, arkadaşlarımız veya iş arkadaşlarımız. Sosyal çevremizdeki göreceli uzmanlığa bakar, güven zincirlerine bağlanırız ("büyük bir inek olan arkadaşım Josh, Ethereum kullanıyor. Bunu daha da büyük bir nerd olan ve ethresear.ch'de çok zaman geçiren arkadaşı Tim'den öğrendi").

Diğer durumlarda, sosyal grafikte daha uzakta olan ancak daha derin uzmanlığa sahip birine bakıyoruz. Kriptoda bu birçok şekilde olabilir: akıllı sözleşme denetçileri, twitter'da araştırmacıları takip etmek, podcast'leri dinlemek, kimin güvenilir olduğunu anlamaya çalışmak.

L2Beat, kullanıcıları L2'ler hakkında geniş ölçekte bilgilendirmek ve eğitmek için uzmanları (L2'lerin gerçek özelliklerini inceleyen ve değerlendiren L2Beat ekip üyeleri) kullanan TX'e katkıda bulunan bir örnektir.

L2Beat, Ethereum'un TX'i için önemli bir yükseltme oldu

Uzmanlara güvenmenin de sınırlamaları vardır. Uzman ağları üreten ve sürdüren sağlıklı bir ekosisteme bağlıdır. Çeşitli nedenlerden dolayı yeterli sayıda uzman (özellikle de sizin dilinizi konuşan uzmanlar!) bulunmayabilir. Ya da güvenilir olmayan "uzmanlar" üreten yanlış hizalanmış teşvikler olabilir (bkz. 2007'deki tahvil derecelendirme kuruluşları veya 2014, 2017, 2021'deki popüler kripto twitter fenomenleri...).

Entelektüel dürüstlüğün blok zinciri ekosistemleri için bu kadar önemli bir değer olmasının bir nedeni de budur. Entelektüel dürüstlüğe değer veren bir topluluğun dolandırıcılar veya sahte uzmanlar tarafından istila edilme olasılığı belki de daha düşüktür. Ya da en azından kötü uzmanlarla rekabet edebilecek yeterli sayıda özgün uzman bulundurma olasılığı daha yüksektir.

Uzmanların uzmanlıklarını bir yerden edinmeleri gerekir. Bu durum (1)'in önemini vurgulamaktadır, çünkü herkesin kendi araştırmasını yapmasını kolaylaştırmak, bir blok zinciri ekosisteminin genel TX'ine katkıda bulunabilecek daha fazla sayıda güvenilir uzman üretebilir.

3. Bir sistemin tarihsel davranışı

Geleceği anlamak için genellikle geçmişe bakarız. Bu, bir teknolojinin gelecekteki yaşam beklentisinin mevcut yaşıyla orantılı olduğu fikri olan "Lindy etkisi" tarafından yakalanır. Kripto ekosisteminde sık sık "Lindy" statüsüne ulaşan şeylerden bahsetmemiz şaşırtıcı değil.

Elimizde kesin tarihsel benzerler olmadığında, benzer sistemlere bakarız. Bu tip bir uçak daha önce düştü mü? Herhangi bir blok zinciri hiç başarısız oldu mu?

Bu, blok zincirlerinin çok yeni olduğu ve diğer sertlik kaynaklarına göre hala gelişmekte olduğu göz önüne alındığında, blok zinciri TX'in zayıf olma eğiliminde olduğu bir bileşendir.

4. Kalabalıklar gibi kitlesel sosyal kanıtlar & pazarlar

Bizler sosyal hayvanlarız, sosyal ipuçlarını ve grup davranışlarını kendi inançlarımızı bilgilendirmek için kullanmaya alışkınız. Arkadaşlarım ne düşünüyor? Kabilem bu zinciri mi seviyor, yoksa bunu mu? Piyasa ne diyor?

Bunlar TX'in çok güçlü bileşenleridir. Bazı durumlarda değiştirilmesi zor olan güçlü bir varsayılanla sonuçlanabilirler. Bu olumlu bir şey olabilir, çünkü bir sistemin güvenilirliğine duyulan haklı bir güvene işaret edebilir. Ancak kötü seçilmiş bir varsayılan - ya da gerçekler değiştiğinde güncellenmeyen bir varsayılan - insanların güvenli olmayan sistemleri kullanmasına yol açabilir.

Kriptoda bu bileşenlerin bir blok zinciri ekosistemi için nasıl korkunç TX yaratabileceğine çok aşinayız. Ünlüler, ünlü yatırımcılar ve birçok "uzman", blok zinciri dağılmadan önce Terra'ya yatırım yapmıştı. Ve piyasalar bazen Enron ve FTX'te olduğu gibi fena halde yanılabilir.

Ethereum'un TX'ini nasıl geliştirebiliriz?

Ethereum topluluğunun temel hedeflerinden biri, Ethereum ekosisteminin TX'ini iyileştirmek olmalıdır.

Blok zincirleri yeni, tuhaf ve sezgisel değildir. İnsanların, kültürlerin ve toplumların küresel altyapı olarak bunlara güvenme konusunda makul soruları ve endişeleri vardır. Sınırları nedir? Başarısız mı olacaklar yoksa yozlaşacaklar mı? Güvenli mi? Blok zincirlerinin başarılı olabilmesi için bu soruların sadece bir kez değil, tekrar tekrar yanıtlanması gerekiyor. Bunu yapmanın yolu da ekosistemimiz için mümkün olan en iyi TX'i oluşturmaktan geçiyor.

Ancak bu göreve nasıl yaklaşmalıyız? O proje bu blog yazısından çok daha büyük.

Ancak başlangıç noktası olarak, işte iyi bir blockchain TX için üç ilke:

Öncelikle TX'in doğru beklentiler yaratması gerekir.

Bir blok zinciri hakkında basit, açık ve hoş açıklamalardan oluşan bir yankı odasından oluşan, ancak sonuçta yanlış beklentiler yaratan TX, kötü TX'tir.

İyi bir TX, sadece en idealize edilmiş hikayeyi satmak için değil, her zaman doğru güvenilirlik algısı yaratmak için çabalamalıdır. Bu da çoğu zaman sınırlamalar, zayıflıklar ve riskler konusunda dürüst olmak anlamına gelir.

İşte bu yüzden şeffaflık ve entelektüel dürüstlük blok zinciri toplulukları için çok önemli özelliklerdir. Kripto ekosistemlerindeki aktörlerin başkalarını kandırması ya da protokol tasarımındaki gerçek sınırlamaları veya riskleri gizlemesi için birçok açık teşvik vardır. İyi TX, bu yıpratıcı etkilere karşı koymak ve ekosistemimizi daha yüksek bir standartta tutmak anlamına gelir.

İkinci olarak, TX tek bir ürün değil, bir ekosistemin özelliğidir.

Eğer bir uygulama geliştiricisiyseniz, uygulamanızın dört köşesi üzerinde kontrol sahibisiniz demektir. Bu, kullanıcınızın TX'ini şekillendirmek için size önemli bir güç verir.

Ancak kullanıcınızın uygulamanızda kullandıkları kripto para birimi veya NFT'ler ya da bir bütün olarak Ethereum veya genel olarak blok zinciri fikri hakkındaki algıları ve beklentileri büyük ölçüde sizin kontrolünüz dışındaki şeylere bağlıdır. Daha geniş ekosistem, kullanıcınızın TX'inin büyük bir bölümünü şekillendiren uzmanları, eğitim kaynaklarını, memleri veya kalabalık / pazar davranışını sağlayan şeydir. Bu, blok zinciri olmayan durumlarda da geçerlidir. Çek hesabınızın TX'i, içinde saklanan fiat para birimi hakkındaki beklentilerinizden, yargı bölgenizin yasal sisteminden, genel olarak bankacılık sektörünün davranış ve itibarından ve diğer birçok faktörden etkilenir.

İyi tarafı, uygulamaların parçası oldukları ekosistemden iyi TX'i miras almalarıdır. MakerDAO veya Farcaster gibi bir protokolün, hem sert hem de büyük TX'e sahip bir temel ağ üzerine inşa edildiğinde, kullanıcılarına nasıl çalıştığı konusunda inandırıcı iddialarda bulunması daha kolaydır.

TX ayrıca tek bir taraftan kaynaklanmadığında çok daha güvenilirdir. Uzmanlar birbirlerinden bağımsız olduklarında ve hatta bir dereceye kadar aynı fikirde olmadıklarında daha inandırıcı olabilirler. Belki de biraz muhalif bir ekosistemin gerçeği bulma ve zaman içinde güvenilirliğini kanıtlama olasılığı daha yüksektir.

Tüm bunlar, TX'i değerlendirmeye çalışırken dar bir uygulamaya değil, tüm ekosisteme bakmamız gerektiği anlamına geliyor. Bu aynı zamanda iyi TX'in tek bir aktörün sorumluluğunda olmadığı, ancak bir ekosistem olarak birlikte başarabileceğimiz bir şey olduğu anlamına gelir.

Üçüncüsü, TX'in insanları bulundukları yerde karşılamak için hem yukarı hem de aşağı ölçeklendirmesi gerekir.

Ethereum'un TX'inin olağanüstü bir kullanıcı yelpazesine hizmet etmesi gerekiyor. Dünya üzerindeki her ulus ve kültürden bireysel kullanıcılar, geliştiriciler, büyük şirketler, devlet kurumları ve düzenleyiciler, Ethereum'un gerçek özellikleri ve güvenilirliği hakkında bilinçli bir anlayışa ulaşmalarına yardımcı olacak farklı şeylere ihtiyaç duymaktadır.

Bu, iyi TX'in insanlarla bulundukları yerde buluşması gerektiği anlamına gelir. İyi TX, her sıradan kullanıcının sarı kağıdı okuyacağını veya akıllı sözleşme kodunu inceleyeceğini safça varsaymak anlamına gelmez. Birçok kullanıcı için iyi TX, kendilerine sağlanan varsayılanların (piyasa, kabileleri, düzenleyicileri, arkadaşları, cüzdanları tarafından) yeterince iyi olduğu ve bu varsayılanı seçen sürecin blockchain TX ile daha derin bir etkileşim tarafından bilgilendirildiği anlamına gelebilir.

Ancak TX'i mümkün olduğunca geniş çapta erişilebilir kılmak, insanları küçümsemek veya sadece onlar için işleri basitleştirmek anlamına gelmez. Tanıdık Web2 UX arzusunun, doğru ve bilgili TX'in çıkarlarının önüne geçmesine izin vermemeliyiz.

Birincisi, TX'leri için yüksek standartlara ihtiyaç duyan çok sayıda insan olduğu için - güvenmeden önce doğrulamak istiyorlar. Blockchain TX de bunları karşılamak için ölçeklendirilmelidir.

İkincisi, iyi TX - tıpkı iyi UX gibi - aslında insanlara zaman içinde bir şeyler öğretecek ve kullanıcıların karmaşık sistemleri anlama becerilerini geliştirecektir.

Modern UX, onlarca yıllık UX inovasyonu boyunca icat edilen ve tanıtılan birçok konvansiyona, sembole veya kavramsal metafora dayanır. Bu blog yazısını okumak için kullandığınız arayüz, on yıllar boyunca geliştirilen ve tanıtılan bileşenleri (klavye, GUI, masaüstü, fare imleci, kayan bir belge, dokunmatik ekran...) içerir. Teknoloji uzmanları bunları bize öğretmekte başarılı oldukları için artık bunları kanıksıyoruz. Ama bir zamanlar insanlara garip ve yabancıydılar. İyi bir TX benzer bir şeyi başarabilmelidir.


Başıboş gözlemler, eklemeler, uyarılar:

  • TX, kripto topluluğuna neden tartışma ve münakaşanın hakim olduğunu anlamaya yardımcı oluyor. Hepimiz gelecekte ne olacağına dair akıl yürütmeye, ampirik yanıtları olmayan soruları yanıtlamaya çalışıyoruz: Bitcoin'in 21 milyon arz sınırı korunacak mı? Ethereum'un PoS'u sansüre mi yoksa güç yoğunlaşmasına mı yol açacak?
  • TX, kripto topluluklarında "eğitim" hakkında nasıl ve neden bu kadar çok konuştuğumuzu açıklığa kavuşturmaya yardımcı oluyor. "Eğitimin", geliştiricileri dapp'lerin nasıl oluşturulacağı konusunda eğitmekten daha fazlası olduğunu dolaylı olarak anlıyoruz. Çok sıradan bir kullanıcı olsalar bile herkesin Ethereum'un nasıl ve neden çalıştığını öğrenebilmesi gerektiğine dair örtük bir fikir vardır.
  • Blok zincirlerinde önemsememiz gereken tek şey elbette TX değil. Büyük TX'e sahip ve çok güvenilir olan, ancak blok alanı talebini karşılayacak şekilde ölçeklendirilemeyen bir blok zincirinin dünya üzerindeki etkisi sınırlı olacaktır. Berbat bir geliştirici deneyimine & ekosisteme sahip bir blok zinciri faydalı uygulamaları çekmeyecektir.
  • Odadaki fil, birçok blok zinciri kullanıcısının en çok önemsediği "beklentinin" bazı dijital varlıkların fiyatı olmasıdır. Kripto etrafında, muhtemelen bir süre daha devam edecek olan ve insanları bu platformların temel değerinden uzaklaştırabilecek spekülatif bir çılgınlık var. Ancak bu temel değer gerçekten var ve çılgınlık sona erdiğinde de hala orada olacak. TX'in bir varlığın gelecekteki finansal performansıyla ilgili olmadığı, bunun yerine bu daha temel özelliklerle ilgili olduğu açıktır.
  • Blockchain TX için bir engel, insanların yazılım TX standartlarının çok düşük olmasıdır. İnsanların yazılımın geçici olduğuna, her zaman "geri al" tuşuna basılabileceğine ve yazılımı kontrol eden şirketlerin zaman içinde yükselip düşeceğine dair bir beklentisi var. Çoğu insan dijital dünyanın TX'inin çok daha iyi olabileceğini, yazılımın aslında sertliğe sahip olabileceğini anlamıyor ve bu yüzden bu henüz farklılaştırıcı bir faktör değil.
  • TX ile ilişkimiz muhtemelen zaman tercihimize göre değişir veya orantılıdır. Çökmeden önce 1 yıl boyunca beklentileri karşılayabilen bir blok zinciri düpedüz bir başarısızlıktır. Ancak 30 yıl boyunca beklentileri karşılayabilecek bir blok zincirinin birçok kullanım durumu için değerli olduğu açıktır. Pek çok kişi ara sıra yapılan işlemler için "ucuz ama merkezi" blok zincirlerini kullanmakta, ancak bu zincirlerde asla fon bırakmamaktadır.
  • Burada, blok zincirlerinin ayırt edici özelliği olarak "sertlik" kavramını ortaya koyan ve aksi takdirde kurumlarla (hukuk veya para gibi) veya doğayla (altın gibi) sınırlı işlevleri yerine getirmelerine olanak tanıyan Atomlar, Kurumlar, Blok Zincirleri makalemle bariz bir bağlantı var. TX'i, sertlik var olduğunda insanların bunu nasıl deneyimlediğine ve nasıl muhakeme ettiğine dair bir çerçeve olarak düşünebilirsiniz. Ancak bu yazıdan faydalanmak için AIB'yi okumanız ya da önemsemeniz gerekmiyor.
  • Kriptoda, blok zincirinin kitlesel olarak benimsenmesini sağlamanın doğru yolunun "blok zincirini" kullanıcıdan tamamen gizlemek veya soyutlamak olduğuna dair popüler (ancak yanlış yönlendirilmiş) bir fikir vardır (buna " soyutlama perdesi" tezi diyelim). TX, bu fikre bir karşı çıkış ve belki de ileriye dönük bir yol olarak tasarlanmıştır. TX'i UX'e benzer ve tamamlayıcı olarak çerçeveleyerek, belki de bir ekosistem olarak, blok zincirlerini diğer yazılımlardan ayıran temel ayırt edici özellikleri gizlemeden ve kullanıcıların bilinçli seçimler yapmasına yardımcı olmadan kriptoyu daha ulaşılabilir hale getirmenin daha pratik yollarını bulabiliriz. İyi UX ve iyi TX uyumsuz değildir - bu sadece yeni bir teknolojinin erken aşamasındaki bir tasarım sorunudur. Tüm sorunlar çözülebilir.
  • Dan Finlay'in son yazısı The Protocol Seeking Protocol, özellikle insanların (ve insan gruplarının) yeni sertlik kaynaklarını nasıl keşfettikleri ve daha sonra bunlara güvenmeyi nasıl öğrendikleriyle ilgili bazı tamamlayıcı fikirler içeriyor. Bence bu "TX" çerçevesine tam olarak uyuyor ve Dan'in fikirleri bunu pratikte nasıl yaptığımız konusunda bu yazıdan daha derine iniyor.
  • Blok zinciri ekosisteminin TX'indeki en belirgin boşluklardan biri, farklı L1 zincirlerinin temel güvenlik ölçütlerini analiz eden, ölçen ve karşılaştıran güvenilir ve bilgili bir kaynağın olmamasıdır. Ethereum'un "ekonomik güvenliği" Bitcoin, Tron, Solana ya da Cardano ile karşılaştırıldığında nasıldır? Bu karşılaştırmaları nasıl yapmalıyız? Bakmamız gereken ölçütler nelerdir? L1'ler için "L2beat "i kim inşa edecek?

Rachel, Tim, Danny, Liam, Josh, Jesse, Dankrad, Justin, Trent, Jason ve ST'ye önceki taslaklar hakkındaki yorumları için teşekkür ederiz.

Yuri Samoilov'dan Norton Commander'ın eski UX görüntüsü

Sorumluluk Reddi:

  1. Bu makale [[mirror]...Tüm telif hakları orijinal yazar Josh Stark'a aittir. Bu baskıya itirazınız varsa, lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin, onlar bu konuyu derhal ele alacaklardır.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve fikirler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirisi Gate Learn ekibi tarafından yapılmaktadır. Belirtilmediği sürece, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.
今すぐ始める
登録して、
$100
のボーナスを獲得しよう!