OriginTrail Projesi Üzerine Bir Analiz

Yeni BaşlayanMar 03, 2024
OriginTrail, yapay zeka için güvenilir bilgi altyapısı oluşturan, bilginin keşfedilebilirliğini teşvik ederek ve bilginin kaynağını sağlayarak yapay zeka çağındaki dezenformasyon sorununu çözmeyi amaçlayan bir ekosistemdir.
OriginTrail Projesi Üzerine Bir Analiz

Giriş

OriginTrail, yapay zeka için güvenilir bilgi altyapısı oluşturan bir ekosistemdir. Bilginin keşfedilebilirliğini teşvik ederek ve bilginin kaynağını sağlayarak yapay zeka çağındaki dezenformasyon sorununu çözmeyi amaçlamaktadır. OriginTrail, güvenilir, yapay zekaya hazır bilgi varlıklarını organize ederek sürdürülebilir bir küresel ekonomi inşa etmeye kendini adamıştır. Ağ etkilerine dayalı değer yaratmak için birden fazla blok zincirini birleştiren benzersiz merkezi olmayan bilgi grafiğine (DKG) dayanmaktadır. Dünyanın dört bir yanındaki işletmelere ve bireylere yapay zeka tabanlı arama ve çözümler sunmak için benzersiz merkezi olmayan bilgi grafiğinden ve OriginTrail Parachain'den yararlanmaktadır. DKG şunları yapmanızı sağlar:

  • Birden fazla kaynaktan gelen bilgiyi kolayca keşfedin, sorgulayın ve entegre edin

  • Sistemler ve merkezi olmayan uygulamalar arasında güvenli bir şekilde semantik veri (bilgi) paylaşımı

  • Değiştirilebilir ve değiştirilemez belirteçlerle (bilgi belirteçleri) API'lerden ve verilerden para kazanma

  • Kolayca özelleştirilmiş doğrulanabilir veri hatları oluşturun

  • Mevcut SSI ve blockchain araçları ile entegre olur

OriginTrail, British Standards Institution, SCAN, Polkadot, Parity, Walmart, World Federation of Hemophilia, Next Generation Internet of Oracle ve Avrupa Komisyonu gibi dünya çapında kuruluşların desteğine ve ortaklıklarına sahiptir. Bu ortaklıklar, OriginTrail'in trilyon dolarlık sektörlerdeki güvenilir bilgi tabanının büyümesine yardımcı olurken, özellikle RWA'ların ekonomisini yönlendirmede doğrulanabilir bir bilgi ağı sağlar.

DKG

OriginTrail Merkezi Olmayan Bilgi Grafiği (DKG), RDF tabanlı bir bilgi grafiği olarak yapılandırılmış birbirine bağlı bilgi varlıklarından oluşan küresel, açık bir veri yapısıdır. Blok zincirini bilgi grafiği teknolojisi ile birleştiren açık, izinsiz OriginTrail Merkezi Olmayan Ağ (ODN) üzerinde barındırılmaktadır. OriginTrail, Ethereum, Polkadot (NeuroWeb aracılığıyla), Polygon, Gnosis ve daha fazlası gibi birden fazla blok zincirine bağlanır. DKG ağ katılımcıları arasındaki ilişkileri yönetmek için kullanılan TRAC token tarafından desteklenmektedir. Bir OriginTrail düğümü çalıştırmak sizi aynı zamanda DKG'ye ev sahipliği yapan ve TRAC token ödüllerine hak kazanan katılımcılardan biri yapar. OriginTrail DKG kullanan bir geliştirici olarak, Web3 uygulamalarında kullanılabilecek bilgi varlıklarını oluşturabilir ve koruyabilirsiniz. GS1 EPCIS, RDF/SPARQL, JSON-LD ve diğer W3C ve GS1 standartları gibi standartlaştırılmış teknolojileri de kullanabilirsiniz.blockchain ile bilgi grafiklerini neden birleştirmelisiniz? Blok zinciri ve bilgi grafiği iki farklı ağ türüdür:

-Blockchain bir güven ağıdır. Merkezi olmayan kimlik, varlık tokenizasyonu (NFT'ler), merkezi olmayan finans, güvenilir çok taraflı hesaplama ve daha fazlası gibi uygulamalar için doğrulanabilir paylaşılan durum sağlayan merkezi olmayan durum tabanlı protokoller üzerinde çalışırlar. -Bilgi grafiği anlamsal bir ağdır. Google "bilgi grafiği" terimini ilk ortaya attığında, bunu "dizeler değil, şeyler" olarak açıkladı. Bilgi grafikleri, arama, muhakeme, öneriler, gelişmiş makine öğrenimi vb. gibi güçlü veri işlevleri elde etmek için yüksek düzeyde yapılandırılmış, makine tarafından anlaşılabilir anlamsal varlıkları anlamsal bir veri ağına bağlar. Bilgi Grafikleri, Anlamsal Web'in (WWW'nin mucidi Tim Berners-Lee tarafından "orijinal" Web 3.0 olarak tanıtılmıştır) teknoloji yığını kavramını miras alır. Bu iki teknoloji, kullanıcıya ait, veri merkezli, güvenilir ve semantik bir Web olan Semantik Web3'ün özel vizyonunu oluşturmak için OriginTrail Merkezi Olmayan Bilgi Grafiğinde bir araya getirilmiştir.

Sistem yapısı

OriginTrail teknoloji yığını, gerçek dünya varlıklarını Web3'e getirmek için tasarlanmıştır ve tutarlı bir Web3 veri ekosisteminde fiziksel ve dijital varlıkların keşfedilebilirliğini, doğrulanabilirliğini ve bağlanabilirliğini sağlar. Bu Web3 altyapısını uygulamak için gereken iki temel gereksinim, merkezi olmayan fikir birliği yoluyla güven sağlama ve karmaşık gerçek dünya ilişkilerini ve özelliklerini (sahiplik, konum ve iş geçmişi gibi) temsil etmek için anlamsal, doğrulanabilir varlık verilerinden yararlanma yeteneğidir. Bu farklı gereksinimler, yukarıda bahsedilen iki farklı teknoloji türünü gerektirmektedir: blok zinciri ve bilgi grafikleri. Blockchain, dünyanın dört bir yanındaki güvenilir bilgisayar işlemcileri gibi, merkezi olmayan fikir birliği yoluyla güvenilir bilgi işlem sağlamak için tasarlanmış bir güven ağıdır. Bilgi grafları ise anlamsal veri ağlarıdır. Google, NASA, Amazon ve daha fazlası gibi sistemlere güç veren bu sistem, karmaşık varlıkları ve bunların gerçek dünyadaki ilişkilerini temsil etmek için en uygun bağlantılı bir grafik veri yapısıdır. OriginTrail teknoloji yığını, blok zinciri ve bilgi grafiklerini iki ağ katmanına dahil ederek bunlardan tam olarak yararlanır.

İlerleyen bölümlerde, iki teknoloji katmanını ve bunların etkileşimlerini inceleyeceğiz. DKG katmanının (katman 2) birkaç alt katmanını ayırt ediyoruz:

-Bireyler ve kuruluşlar tarafından barındırılan DKG düğümlerinden oluşan eşler arası bir ağdan oluşan -ODNNetwork katmanı, S/Kademlia'yı uygular.

-ODNdata katmanı, ağ boyunca grafik veritabanının ayrı örneklerinde dağıtılan bilgi grafiği verilerini barındırır.

-Hizmet katmanı, kimlik doğrulama, standart arayüzler ve veri ardışık düzenleri gibi çeşitli çekirdek ve uzantı hizmetlerini uygular.

-Mutabakat katmanı, güvenilir akıllı sözleşmelere ev sahipliği yapan birden fazla blok zincirine arayüzler uygular ve düğümler arasındaki ilişkileri yönetmek için kullanılır. Ayrıca güvenilir olmayan protokoller de uygular (şu anda Ethereum, xDai Blockchain ve OriginTrail NeuroWeb'i desteklemektedir).

-Dapps ve geleneksel uygulamalar dahil olmak üzere uygulama katmanları, OriginTrail DKG'yi veri akışlarının bir parçası olarak kullanır.

Blockchain-OriginTrail çok zincirli mutabakat katmanı

OriginTrail mutabakat katmanı, DKG'nin merkezi olmayan bir ortamda çalışması için gerekli güvenilir hesaplamayı sağlayan bir blok zincirinden oluşur. Şu anda Ethereum, Gnosis Chain, Polygon ve NeuroWeb üzerinde konuşlandırılan OriginTrail, birbirine bağlı blok zincirlerinin tüm yerel varlıklarını entegre edebilen ve birbirine bağlayabilen, varlık grafikleri ve veri pazarları gibi akıllı sözleşme tabanlı uygulamalar aracılığıyla uzanan çok zincirli bir sistemdir. DKG'nin (Ethereum tabanlı bir blok zinciri) mevcut versiyonunda, OriginTrail ekosistemi esasen ilk katmanın işlevselliğini "dış kaynak olarak" kullanmaktadır. OriginTrail NeuroWeb'in eklenmesiyle, blok zinciri katmanı ilk kez OriginTrail ekosistemi teknoloji yığınının ayrılmaz bir parçası haline geldi. OriginTrail NeuroWeb ayrıca, yalnızca blok zinciri gaz ücretleri ve kapsayıcı yönetişim için değil, aynı zamanda DKG kullanımındaki büyümeyi teşvik etmek için bir yol sağlayan bir yardımcı varlık olan yerel bir token olan NEURO'yu da tanıtıyor. TRAC ile birlikte, bu iki token OriginTrail ekosisteminin token ekonomisini oluşturur, ağ etkilerini yönlendirir ve tüm ağ katılımcıları için değer yaratır. OriginTrail böylece iki teknik bileşeni, iki ağ katmanı ve iki yardımcı jetonu olan bir ekosistem haline gelir. OriginTrail teknolojisinin iki katmanı - DKG (katman 2) ve mutabakat katmanı (katman 1) - sıkı bir şekilde entegre edildiğinde birbirlerinden büyük ölçüde faydalanabilir. OriginTrail NeuroWeb'in DKG için özel olarak üretilmiş bir blok zinciri olarak kullanılmasıyla OriginTrail teknoloji yığını, ölçeklenebilirlik ve performansta ek işlevsellik ve önemli iyileştirmeler kazanıyor.

DKG'de temel kavramlar

Knowledge Asset, blok zinciri ve bilgi grafiği alanlarından çeşitli standartlaştırılmış bileşenleri bir araya getiren OriginTrail Merkezi Olmayan Bilgi Grafiğinin (DKG) bir ürünüdür. DKG'nin temel unsuru, aşağıda diğer önemli bileşenlerle birlikte açıklanan "Bilgi Varlığı "dır.

Bilgi Varlığı, size ait olan ve herhangi bir fiziksel nesne, belge, soyut kavram, dijital veya dizgiyi tanımlayabilen değerli bilgiler için bir kaptır. Merkezi olmayan bir bilgi grafiği içinde yer alır, bu da bilginin bütünlüğünü ve Bilgi Varlığının sahipliğini altta yatan blok zinciri aracılığıyla sağlarken keşfedilmesini kolaylaştırır. Daha açık bir ifadeyle, Bilgi Varlığı, geleneksel URL'nin bir uzantısı olan Birleşik Varlık Bulucu (UAL) tarafından tanımlanan bir web kaynağıdır. Şunları içerir:

DKG'de (blok zincirinde değil) depolanan, RDF'de temsil edilen Bilgi Varlığı verilerini içeren bir varlık grafiği.

Değişmez kanıt ve sahiplik kayıtları: Varlık grafiği durum kanıtlarından ve blok zincirinde depolanan değiştirilemez tokenlar tarafından temsil edilen sahiplik kayıtlarından oluşur.

Varlık grafiği, varlık içeriğinin durumunu temsil eden iddialardan oluşur. İddialar DKG'de saklanır ve doğrulama için şifrelenmiş parmak izlerine sahiptir. Her bir iddia, şifrelenmiş parmak izinin yeniden hesaplanması ve sonucun ilgili blok zinciri parmak izi kaydıyla karşılaştırılması yoluyla bütünlük açısından bağımsız olarak doğrulanabilir. Teknik olarak, bir iddia N-Quads (DKG'de saklanır) kullanılarak serileştirilir ve iddia doğrulaması için şifrelenmiş bir parmak izi (blok zincirinde değişmez bir şekilde saklanan N-Quads grafik Merkle kökü) kullanır. Bilgi Varlıkları hem kamuya açık hem de özel verileri içerebilir. Genel onay verileri OriginTrail Merkezi Olmayan Ağ'a çoğaltılır ve herkese açık hale getirilirken, özel onay verileri varlık sahibinin özel etki alanında (örneğin, bir birey veya şirket gibi varlık sahibi tarafından işletilen bir OriginTrail Düğümü) bulunur. Genel olarak bir Bilgi Varlığı, NFT kayıtları ve anlamsal kayıtların bir kombinasyonudur. dkg.js SDK ile Bilgi Varlıkları üzerinde CRUD (Oluştur, Oku, Güncelle, Aktar) işlemleri gerçekleştirebileceksiniz.

Devlet kesinliği

Dağıtılmış bir veritabanına benzer şekilde, OriginTrail Merkezi Olmayan Bilgi Grafiği çoğaltma mekanizmaları uygular ve ağ genelinde bilgi varlıklarının tutarlı bir durumunu elde etmek için mekanizmalar gerektirir. OriginTrail DKG'de durum tutarlılığı, bilgi varlıklarının durum kanıtlarının yanı sıra DKG düğümlerinden çoğaltılmış taahhüt bilgilerini barındıran bir blok zinciri kullanılarak koordine edilir. Bu, mevcut bilgi varlıklarına yapılan güncellemelerin ağ düğümleri tarafından kabul edildiği (düğümlerin oluşturulduktan sonra bilgi varlıklarını kabul etmesine benzer şekilde) ve kabul edilen tüm durum işlemlerinin kullanılabileceği anlamına gelir. Bilgi varlığı durumunun üç aşaması vardır:

  • EN SON: DKG düğümünün gönderilmesini bekleyen güncellenecek Bilgi Varlığının durumunu gösterir. Taahhüt alındıktan sonra durum LATEST_FINALIZED olarak aktarılır.

  • LATEST_FINALIZED: Ağ tarafından kabul edilen en son gönderimin durumu.

  • TARİHİ: Durum karması ile tanımlanabilen, daha önce tamamlanmış herhangi bir durum. Kaynak Tanımlama Çerçevesi (RDF), fiziksel nesneler ve soyut kavramlar (kaynaklar) hakkındaki verileri temsil etmek için tasarlanmış W3C standartlaştırılmış bir modeldir. Varlıklar arasındaki ilişkileri grafiksel bir formatta ifade eden bir modeldir. RDF şeması, ilgili kaynakları ve bunların ilişkilerini tanımlamak için bir mekanizma sağlar. Nesne yönelimli programlama dillerine benzer, ancak özellikleri kaynak sınıfları şeklinde tanımlar. RDF, SPARQL sorgu dili aracılığıyla sorguları uygular. UAL'ler (Evrensel Varlık Konumlandırıcılar), geleneksel web bağlamlarındaki URL'lere benzer şekilde DKG'nin sahip olduğu tanımlayıcılardır. UAL, DID URL spesifikasyonunu takip eder ve OriginTrail Merkezi Olmayan Bilgi Grafiğinde (DKG) belirli Bilgi Varlıklarını tanımlamak ve bulmak için kullanılır. UAL 5 bölümden oluşmaktadır:

  • did (merkezi olmayan tanımlayıcı) yüklemi

  • dkg (merkezi olmayan bilgi grafiği) yüklemi

  • blok zinciri tanımlayıcısı (otp:2043 = OriginTrail NeuroWeb Mainnet)

  • blok zinciri adresi (örneğin, ilgili varlıkla ilişkili NFT akıllı sözleşmesinin adresi)

  • NFT belirtecinin kimliği gibi sözleşmeye özgü tanımlayıcı

  • sorgu ve parça bileşenleri.

Örneğin, bir UAL şu şekilde görünebilir: did:dkg:otp:2043/0x5cac41237127f94c2d21dae0b14bfefa99880630/318322. Bu UAL, 0x5cac41237127f94c2d21dae0b14bfefa99880630 blok zinciri adresi ve 318322 token kimliği ile ana ağdaki merkezi olmayan bilgi grafiğini ifade eder.

Token Ekonomisi

Token, 2018 yılında toplam 500.000.000 token arzı ile ihraç edilmiştir. Şu anda 402.324.425 token dolaşımdadır ve bu da %80'lik bir dolaşım oranını temsil etmektedir. Mevcut token fiyatı 0,83$'dır USD, en yüksek fiyat 2 Kasım 2021'de 3,863 $'a ulaştı ve en düşük nokta yaklaşık 0,2 $ oldu. Bu, değerde dört katlık bir artışa işaret ediyor. Token dağıtımıyla ilgili olarak, tokenlerin %50'si yatırımcılara, %18'i kuruculara, %20'si proje geliştirmeye, %5'i ekip danışmanlarına ve %5'i likiditeye tahsis edildi. Bu da yatırımcılara tahsis edilen %50'nin yanı sıra kalan %50'nin de ekiplerinin elinde olduğu anlamına geliyor ki bu da dağıtım yöntemine ilişkin bazı endişeleri beraberinde getiriyor.

Sonuç

Sonuç olarak, bu proje blok zincirinin bilgi grafiği yönüyle derinlemesine ilgilenen bir proje olarak düşünülebilir. Ancak, Web2 çağında bilgi grafikleri üzerine odaklanan birçok şirket olduğunun farkındayız. Konsept gerçekten yenilikçi olsa da, büyük veri alanına benzer şekilde pratik uygulama değeri şu anda sınırlıdır. Bilgi grafiklerinin potansiyelini gerçek anlamda hayata geçirmek için, sektörler arasında verilerin birlikte çalışabilirliğini sağlamak ve verilerin değerini etkin bir şekilde çıkarmak gerekir. Bu, kümülatif çabalar gerektirir ve bir gecede başarılamaz. Bununla birlikte, kademeli birikimle, ChatGPT'ye benzer şekilde aniden atılımlar meydana gelebilir.

Ayrıca, bu proje 2017 yılında başladı ve sürekli olarak en son trendlere geçiş yapıyor. Yakın zamanda, makul görünen bilgi grafiklerinden yapay zekaya doğru bir geçişin sinyalini veren whitepaper 3.0'ı yayınladı. Ayrıca, çeşitli B2B şirketleriyle işbirliklerini sık sık duyurarak iyi bir proje temeli ve devam eden gelişmelere işaret etmektedir. Tek endişe, bir şekilde merkezileştirilmiş olan token dağıtımında yatmaktadır. Ancak, yıllar süren konsolidasyonun ardından bu sorun bir nebze hafiflemiştir. Belirteç stratejilerine ilişkin olarak, topluluk içinde daha fazla tartışma yürütülmektedir.

Sorumluluk Reddi:

  1. Bu makale[书中自有大饼屋], Forward the Original Title'去中心化知识图谱龙头-OriginTrail 项目分析' adlı kaynaktan yeniden basılmıştır, Tüm telif hakları orijinal yazara[Teacher Zhu321] aittir. Bu baskıya itirazınız varsa, lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin, onlar bu konuyu derhal ele alacaklardır.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve fikirler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirisi Gate Learn ekibi tarafından yapılmaktadır. Belirtilmediği sürece, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.

OriginTrail Projesi Üzerine Bir Analiz

Yeni BaşlayanMar 03, 2024
OriginTrail, yapay zeka için güvenilir bilgi altyapısı oluşturan, bilginin keşfedilebilirliğini teşvik ederek ve bilginin kaynağını sağlayarak yapay zeka çağındaki dezenformasyon sorununu çözmeyi amaçlayan bir ekosistemdir.
OriginTrail Projesi Üzerine Bir Analiz

Giriş

OriginTrail, yapay zeka için güvenilir bilgi altyapısı oluşturan bir ekosistemdir. Bilginin keşfedilebilirliğini teşvik ederek ve bilginin kaynağını sağlayarak yapay zeka çağındaki dezenformasyon sorununu çözmeyi amaçlamaktadır. OriginTrail, güvenilir, yapay zekaya hazır bilgi varlıklarını organize ederek sürdürülebilir bir küresel ekonomi inşa etmeye kendini adamıştır. Ağ etkilerine dayalı değer yaratmak için birden fazla blok zincirini birleştiren benzersiz merkezi olmayan bilgi grafiğine (DKG) dayanmaktadır. Dünyanın dört bir yanındaki işletmelere ve bireylere yapay zeka tabanlı arama ve çözümler sunmak için benzersiz merkezi olmayan bilgi grafiğinden ve OriginTrail Parachain'den yararlanmaktadır. DKG şunları yapmanızı sağlar:

  • Birden fazla kaynaktan gelen bilgiyi kolayca keşfedin, sorgulayın ve entegre edin

  • Sistemler ve merkezi olmayan uygulamalar arasında güvenli bir şekilde semantik veri (bilgi) paylaşımı

  • Değiştirilebilir ve değiştirilemez belirteçlerle (bilgi belirteçleri) API'lerden ve verilerden para kazanma

  • Kolayca özelleştirilmiş doğrulanabilir veri hatları oluşturun

  • Mevcut SSI ve blockchain araçları ile entegre olur

OriginTrail, British Standards Institution, SCAN, Polkadot, Parity, Walmart, World Federation of Hemophilia, Next Generation Internet of Oracle ve Avrupa Komisyonu gibi dünya çapında kuruluşların desteğine ve ortaklıklarına sahiptir. Bu ortaklıklar, OriginTrail'in trilyon dolarlık sektörlerdeki güvenilir bilgi tabanının büyümesine yardımcı olurken, özellikle RWA'ların ekonomisini yönlendirmede doğrulanabilir bir bilgi ağı sağlar.

DKG

OriginTrail Merkezi Olmayan Bilgi Grafiği (DKG), RDF tabanlı bir bilgi grafiği olarak yapılandırılmış birbirine bağlı bilgi varlıklarından oluşan küresel, açık bir veri yapısıdır. Blok zincirini bilgi grafiği teknolojisi ile birleştiren açık, izinsiz OriginTrail Merkezi Olmayan Ağ (ODN) üzerinde barındırılmaktadır. OriginTrail, Ethereum, Polkadot (NeuroWeb aracılığıyla), Polygon, Gnosis ve daha fazlası gibi birden fazla blok zincirine bağlanır. DKG ağ katılımcıları arasındaki ilişkileri yönetmek için kullanılan TRAC token tarafından desteklenmektedir. Bir OriginTrail düğümü çalıştırmak sizi aynı zamanda DKG'ye ev sahipliği yapan ve TRAC token ödüllerine hak kazanan katılımcılardan biri yapar. OriginTrail DKG kullanan bir geliştirici olarak, Web3 uygulamalarında kullanılabilecek bilgi varlıklarını oluşturabilir ve koruyabilirsiniz. GS1 EPCIS, RDF/SPARQL, JSON-LD ve diğer W3C ve GS1 standartları gibi standartlaştırılmış teknolojileri de kullanabilirsiniz.blockchain ile bilgi grafiklerini neden birleştirmelisiniz? Blok zinciri ve bilgi grafiği iki farklı ağ türüdür:

-Blockchain bir güven ağıdır. Merkezi olmayan kimlik, varlık tokenizasyonu (NFT'ler), merkezi olmayan finans, güvenilir çok taraflı hesaplama ve daha fazlası gibi uygulamalar için doğrulanabilir paylaşılan durum sağlayan merkezi olmayan durum tabanlı protokoller üzerinde çalışırlar. -Bilgi grafiği anlamsal bir ağdır. Google "bilgi grafiği" terimini ilk ortaya attığında, bunu "dizeler değil, şeyler" olarak açıkladı. Bilgi grafikleri, arama, muhakeme, öneriler, gelişmiş makine öğrenimi vb. gibi güçlü veri işlevleri elde etmek için yüksek düzeyde yapılandırılmış, makine tarafından anlaşılabilir anlamsal varlıkları anlamsal bir veri ağına bağlar. Bilgi Grafikleri, Anlamsal Web'in (WWW'nin mucidi Tim Berners-Lee tarafından "orijinal" Web 3.0 olarak tanıtılmıştır) teknoloji yığını kavramını miras alır. Bu iki teknoloji, kullanıcıya ait, veri merkezli, güvenilir ve semantik bir Web olan Semantik Web3'ün özel vizyonunu oluşturmak için OriginTrail Merkezi Olmayan Bilgi Grafiğinde bir araya getirilmiştir.

Sistem yapısı

OriginTrail teknoloji yığını, gerçek dünya varlıklarını Web3'e getirmek için tasarlanmıştır ve tutarlı bir Web3 veri ekosisteminde fiziksel ve dijital varlıkların keşfedilebilirliğini, doğrulanabilirliğini ve bağlanabilirliğini sağlar. Bu Web3 altyapısını uygulamak için gereken iki temel gereksinim, merkezi olmayan fikir birliği yoluyla güven sağlama ve karmaşık gerçek dünya ilişkilerini ve özelliklerini (sahiplik, konum ve iş geçmişi gibi) temsil etmek için anlamsal, doğrulanabilir varlık verilerinden yararlanma yeteneğidir. Bu farklı gereksinimler, yukarıda bahsedilen iki farklı teknoloji türünü gerektirmektedir: blok zinciri ve bilgi grafikleri. Blockchain, dünyanın dört bir yanındaki güvenilir bilgisayar işlemcileri gibi, merkezi olmayan fikir birliği yoluyla güvenilir bilgi işlem sağlamak için tasarlanmış bir güven ağıdır. Bilgi grafları ise anlamsal veri ağlarıdır. Google, NASA, Amazon ve daha fazlası gibi sistemlere güç veren bu sistem, karmaşık varlıkları ve bunların gerçek dünyadaki ilişkilerini temsil etmek için en uygun bağlantılı bir grafik veri yapısıdır. OriginTrail teknoloji yığını, blok zinciri ve bilgi grafiklerini iki ağ katmanına dahil ederek bunlardan tam olarak yararlanır.

İlerleyen bölümlerde, iki teknoloji katmanını ve bunların etkileşimlerini inceleyeceğiz. DKG katmanının (katman 2) birkaç alt katmanını ayırt ediyoruz:

-Bireyler ve kuruluşlar tarafından barındırılan DKG düğümlerinden oluşan eşler arası bir ağdan oluşan -ODNNetwork katmanı, S/Kademlia'yı uygular.

-ODNdata katmanı, ağ boyunca grafik veritabanının ayrı örneklerinde dağıtılan bilgi grafiği verilerini barındırır.

-Hizmet katmanı, kimlik doğrulama, standart arayüzler ve veri ardışık düzenleri gibi çeşitli çekirdek ve uzantı hizmetlerini uygular.

-Mutabakat katmanı, güvenilir akıllı sözleşmelere ev sahipliği yapan birden fazla blok zincirine arayüzler uygular ve düğümler arasındaki ilişkileri yönetmek için kullanılır. Ayrıca güvenilir olmayan protokoller de uygular (şu anda Ethereum, xDai Blockchain ve OriginTrail NeuroWeb'i desteklemektedir).

-Dapps ve geleneksel uygulamalar dahil olmak üzere uygulama katmanları, OriginTrail DKG'yi veri akışlarının bir parçası olarak kullanır.

Blockchain-OriginTrail çok zincirli mutabakat katmanı

OriginTrail mutabakat katmanı, DKG'nin merkezi olmayan bir ortamda çalışması için gerekli güvenilir hesaplamayı sağlayan bir blok zincirinden oluşur. Şu anda Ethereum, Gnosis Chain, Polygon ve NeuroWeb üzerinde konuşlandırılan OriginTrail, birbirine bağlı blok zincirlerinin tüm yerel varlıklarını entegre edebilen ve birbirine bağlayabilen, varlık grafikleri ve veri pazarları gibi akıllı sözleşme tabanlı uygulamalar aracılığıyla uzanan çok zincirli bir sistemdir. DKG'nin (Ethereum tabanlı bir blok zinciri) mevcut versiyonunda, OriginTrail ekosistemi esasen ilk katmanın işlevselliğini "dış kaynak olarak" kullanmaktadır. OriginTrail NeuroWeb'in eklenmesiyle, blok zinciri katmanı ilk kez OriginTrail ekosistemi teknoloji yığınının ayrılmaz bir parçası haline geldi. OriginTrail NeuroWeb ayrıca, yalnızca blok zinciri gaz ücretleri ve kapsayıcı yönetişim için değil, aynı zamanda DKG kullanımındaki büyümeyi teşvik etmek için bir yol sağlayan bir yardımcı varlık olan yerel bir token olan NEURO'yu da tanıtıyor. TRAC ile birlikte, bu iki token OriginTrail ekosisteminin token ekonomisini oluşturur, ağ etkilerini yönlendirir ve tüm ağ katılımcıları için değer yaratır. OriginTrail böylece iki teknik bileşeni, iki ağ katmanı ve iki yardımcı jetonu olan bir ekosistem haline gelir. OriginTrail teknolojisinin iki katmanı - DKG (katman 2) ve mutabakat katmanı (katman 1) - sıkı bir şekilde entegre edildiğinde birbirlerinden büyük ölçüde faydalanabilir. OriginTrail NeuroWeb'in DKG için özel olarak üretilmiş bir blok zinciri olarak kullanılmasıyla OriginTrail teknoloji yığını, ölçeklenebilirlik ve performansta ek işlevsellik ve önemli iyileştirmeler kazanıyor.

DKG'de temel kavramlar

Knowledge Asset, blok zinciri ve bilgi grafiği alanlarından çeşitli standartlaştırılmış bileşenleri bir araya getiren OriginTrail Merkezi Olmayan Bilgi Grafiğinin (DKG) bir ürünüdür. DKG'nin temel unsuru, aşağıda diğer önemli bileşenlerle birlikte açıklanan "Bilgi Varlığı "dır.

Bilgi Varlığı, size ait olan ve herhangi bir fiziksel nesne, belge, soyut kavram, dijital veya dizgiyi tanımlayabilen değerli bilgiler için bir kaptır. Merkezi olmayan bir bilgi grafiği içinde yer alır, bu da bilginin bütünlüğünü ve Bilgi Varlığının sahipliğini altta yatan blok zinciri aracılığıyla sağlarken keşfedilmesini kolaylaştırır. Daha açık bir ifadeyle, Bilgi Varlığı, geleneksel URL'nin bir uzantısı olan Birleşik Varlık Bulucu (UAL) tarafından tanımlanan bir web kaynağıdır. Şunları içerir:

DKG'de (blok zincirinde değil) depolanan, RDF'de temsil edilen Bilgi Varlığı verilerini içeren bir varlık grafiği.

Değişmez kanıt ve sahiplik kayıtları: Varlık grafiği durum kanıtlarından ve blok zincirinde depolanan değiştirilemez tokenlar tarafından temsil edilen sahiplik kayıtlarından oluşur.

Varlık grafiği, varlık içeriğinin durumunu temsil eden iddialardan oluşur. İddialar DKG'de saklanır ve doğrulama için şifrelenmiş parmak izlerine sahiptir. Her bir iddia, şifrelenmiş parmak izinin yeniden hesaplanması ve sonucun ilgili blok zinciri parmak izi kaydıyla karşılaştırılması yoluyla bütünlük açısından bağımsız olarak doğrulanabilir. Teknik olarak, bir iddia N-Quads (DKG'de saklanır) kullanılarak serileştirilir ve iddia doğrulaması için şifrelenmiş bir parmak izi (blok zincirinde değişmez bir şekilde saklanan N-Quads grafik Merkle kökü) kullanır. Bilgi Varlıkları hem kamuya açık hem de özel verileri içerebilir. Genel onay verileri OriginTrail Merkezi Olmayan Ağ'a çoğaltılır ve herkese açık hale getirilirken, özel onay verileri varlık sahibinin özel etki alanında (örneğin, bir birey veya şirket gibi varlık sahibi tarafından işletilen bir OriginTrail Düğümü) bulunur. Genel olarak bir Bilgi Varlığı, NFT kayıtları ve anlamsal kayıtların bir kombinasyonudur. dkg.js SDK ile Bilgi Varlıkları üzerinde CRUD (Oluştur, Oku, Güncelle, Aktar) işlemleri gerçekleştirebileceksiniz.

Devlet kesinliği

Dağıtılmış bir veritabanına benzer şekilde, OriginTrail Merkezi Olmayan Bilgi Grafiği çoğaltma mekanizmaları uygular ve ağ genelinde bilgi varlıklarının tutarlı bir durumunu elde etmek için mekanizmalar gerektirir. OriginTrail DKG'de durum tutarlılığı, bilgi varlıklarının durum kanıtlarının yanı sıra DKG düğümlerinden çoğaltılmış taahhüt bilgilerini barındıran bir blok zinciri kullanılarak koordine edilir. Bu, mevcut bilgi varlıklarına yapılan güncellemelerin ağ düğümleri tarafından kabul edildiği (düğümlerin oluşturulduktan sonra bilgi varlıklarını kabul etmesine benzer şekilde) ve kabul edilen tüm durum işlemlerinin kullanılabileceği anlamına gelir. Bilgi varlığı durumunun üç aşaması vardır:

  • EN SON: DKG düğümünün gönderilmesini bekleyen güncellenecek Bilgi Varlığının durumunu gösterir. Taahhüt alındıktan sonra durum LATEST_FINALIZED olarak aktarılır.

  • LATEST_FINALIZED: Ağ tarafından kabul edilen en son gönderimin durumu.

  • TARİHİ: Durum karması ile tanımlanabilen, daha önce tamamlanmış herhangi bir durum. Kaynak Tanımlama Çerçevesi (RDF), fiziksel nesneler ve soyut kavramlar (kaynaklar) hakkındaki verileri temsil etmek için tasarlanmış W3C standartlaştırılmış bir modeldir. Varlıklar arasındaki ilişkileri grafiksel bir formatta ifade eden bir modeldir. RDF şeması, ilgili kaynakları ve bunların ilişkilerini tanımlamak için bir mekanizma sağlar. Nesne yönelimli programlama dillerine benzer, ancak özellikleri kaynak sınıfları şeklinde tanımlar. RDF, SPARQL sorgu dili aracılığıyla sorguları uygular. UAL'ler (Evrensel Varlık Konumlandırıcılar), geleneksel web bağlamlarındaki URL'lere benzer şekilde DKG'nin sahip olduğu tanımlayıcılardır. UAL, DID URL spesifikasyonunu takip eder ve OriginTrail Merkezi Olmayan Bilgi Grafiğinde (DKG) belirli Bilgi Varlıklarını tanımlamak ve bulmak için kullanılır. UAL 5 bölümden oluşmaktadır:

  • did (merkezi olmayan tanımlayıcı) yüklemi

  • dkg (merkezi olmayan bilgi grafiği) yüklemi

  • blok zinciri tanımlayıcısı (otp:2043 = OriginTrail NeuroWeb Mainnet)

  • blok zinciri adresi (örneğin, ilgili varlıkla ilişkili NFT akıllı sözleşmesinin adresi)

  • NFT belirtecinin kimliği gibi sözleşmeye özgü tanımlayıcı

  • sorgu ve parça bileşenleri.

Örneğin, bir UAL şu şekilde görünebilir: did:dkg:otp:2043/0x5cac41237127f94c2d21dae0b14bfefa99880630/318322. Bu UAL, 0x5cac41237127f94c2d21dae0b14bfefa99880630 blok zinciri adresi ve 318322 token kimliği ile ana ağdaki merkezi olmayan bilgi grafiğini ifade eder.

Token Ekonomisi

Token, 2018 yılında toplam 500.000.000 token arzı ile ihraç edilmiştir. Şu anda 402.324.425 token dolaşımdadır ve bu da %80'lik bir dolaşım oranını temsil etmektedir. Mevcut token fiyatı 0,83$'dır USD, en yüksek fiyat 2 Kasım 2021'de 3,863 $'a ulaştı ve en düşük nokta yaklaşık 0,2 $ oldu. Bu, değerde dört katlık bir artışa işaret ediyor. Token dağıtımıyla ilgili olarak, tokenlerin %50'si yatırımcılara, %18'i kuruculara, %20'si proje geliştirmeye, %5'i ekip danışmanlarına ve %5'i likiditeye tahsis edildi. Bu da yatırımcılara tahsis edilen %50'nin yanı sıra kalan %50'nin de ekiplerinin elinde olduğu anlamına geliyor ki bu da dağıtım yöntemine ilişkin bazı endişeleri beraberinde getiriyor.

Sonuç

Sonuç olarak, bu proje blok zincirinin bilgi grafiği yönüyle derinlemesine ilgilenen bir proje olarak düşünülebilir. Ancak, Web2 çağında bilgi grafikleri üzerine odaklanan birçok şirket olduğunun farkındayız. Konsept gerçekten yenilikçi olsa da, büyük veri alanına benzer şekilde pratik uygulama değeri şu anda sınırlıdır. Bilgi grafiklerinin potansiyelini gerçek anlamda hayata geçirmek için, sektörler arasında verilerin birlikte çalışabilirliğini sağlamak ve verilerin değerini etkin bir şekilde çıkarmak gerekir. Bu, kümülatif çabalar gerektirir ve bir gecede başarılamaz. Bununla birlikte, kademeli birikimle, ChatGPT'ye benzer şekilde aniden atılımlar meydana gelebilir.

Ayrıca, bu proje 2017 yılında başladı ve sürekli olarak en son trendlere geçiş yapıyor. Yakın zamanda, makul görünen bilgi grafiklerinden yapay zekaya doğru bir geçişin sinyalini veren whitepaper 3.0'ı yayınladı. Ayrıca, çeşitli B2B şirketleriyle işbirliklerini sık sık duyurarak iyi bir proje temeli ve devam eden gelişmelere işaret etmektedir. Tek endişe, bir şekilde merkezileştirilmiş olan token dağıtımında yatmaktadır. Ancak, yıllar süren konsolidasyonun ardından bu sorun bir nebze hafiflemiştir. Belirteç stratejilerine ilişkin olarak, topluluk içinde daha fazla tartışma yürütülmektedir.

Sorumluluk Reddi:

  1. Bu makale[书中自有大饼屋], Forward the Original Title'去中心化知识图谱龙头-OriginTrail 项目分析' adlı kaynaktan yeniden basılmıştır, Tüm telif hakları orijinal yazara[Teacher Zhu321] aittir. Bu baskıya itirazınız varsa, lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin, onlar bu konuyu derhal ele alacaklardır.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve fikirler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirisi Gate Learn ekibi tarafından yapılmaktadır. Belirtilmediği sürece, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.
今すぐ始める
登録して、
$100
のボーナスを獲得しよう!