Ethereum birleşmesinden sonra DVT dağıtılmış doğrulama teknolojisi çok önemli

Yeni BaşlayanJan 18, 2024
Bu makale DVT teknolojisine ayrıntılı bir giriş sağlar.
Ethereum birleşmesinden sonra DVT dağıtılmış doğrulama teknolojisi çok önemli

15 Eylül 2022'de Ethereum blockchain, PoW'dan PoS konsensüs mekanizmasına geçiş yaparak 7 yılın en önemli birleşmesini tamamladı. İnsanlar, enerji tüketimini azaltmanın ve giriş engellerini azaltmanın yanı sıra, PoS'un mutabakat mekanizmasının ağ üzerinde daha fazla merkezi kontrol sağlayacağından da endişe duyuyor çünkü PoS, çok sayıda hisseye sahip olan kişilere daha fazla oy hakkı verecek. Bu nedenle, yükseltme tamamlandıktan sonra geliştiricilerin potansiyel ağ arızalarını en aza indirmek, merkezi olmayan yönetimi geliştirmek ve ağı mümkün olduğunca ölçeklendirmek için geliştirme ve testlere katılmaları gerekecektir.

Ethereum yol haritası, birleşme sonrasındaki bir sonraki önemli gelişmenin dağıtılmış doğrulama teknolojisi olacağını gösteriyor. Messari'nin son raporuna göre DVT, doğrulayıcıların güvenliğini artırabilir ve Ethereum ağındaki gelişmelerden biri haline gelebilir.

DVT nedir?

Dağıtılmış Doğrulama Teknolojisi (DVT), çoklu imzalı fikir birliği oylamasına benzer. Ethereum PoS doğrulayıcılarının birden fazla düğüm veya makinede çalışmasını sağlayarak doğrulayıcıların Ethereum'u desteklemek için birden fazla düğüme oy vermesine olanak tanır. Bu teknolojinin temel amacı dağıtılmış operasyonları doğrulamaktır. Başlangıçta Ethereum Vakfı üyeleri tarafından bir araştırma makalesinde tanıtılan bu sistem, başlangıçta SSV olarak anılıyordu. 3'ü 4 kurulumuyla (kavramsal olarak aşağıda açıklanmıştır) DVT, bireylerin, grupların veya düğüm topluluklarının işbirliği yapmasına ve tek bir doğrulayıcı oluşturmasına olanak tanır. DVT, doğrulayıcı için hataya dayanıklı bir katman sunarak hata toleransını artırır. Doğrulama işlemi sırasında, belirli bir düğümün başarısız olması durumunda doğrulayıcı çalışmaya devam edebilir, bu da tek nokta hatası, çift imza cezası ve çatal cezası riskini ortadan kaldırır.

Ilgili kavramlar

Konsensüs: Tek bir doğrulayıcının sorumlulukları birden fazla ortak doğrulayıcıya atanır ve bir mesajın imzalanması, ortak doğrulayıcıların oylama yoluyla fikir birliğine varmasını gerektirir.

M-of-N eşik imzası: Doğrulayıcının özel anahtarı N paylaşıma bölünecek ve her doğrulayıcı 1/N'ye sahip olacaktır. M doğrulayıcının fikir birliğine varıp imzalamasının ardından imzalama süreci tamamlanacak.

Çalışma prensibi

DVT 4 temel bölümden oluşur: dağıtılmış anahtar oluşturma, BLS imzaları için Shamir anahtar paylaşımı, güvenli çok taraflı hesaplama ve DVT BFT konsensüs katmanı.

Dağıtılmış Anahtar Üretimi (DKG): Şifrelenmiş özel anahtarlar tüm katılımcılar arasında dağıtılır, böylece bir tarafın özel anahtarın tamamını doğrudan kontrol etmesi engellenir.

Shamir'in özel anahtar paylaşımı: Özel anahtar paylaşımı, özel anahtarın bölünerek farklı katılımcılara dağıtılması anlamına gelir. Özel anahtarın sıfırlanması gerekiyorsa önceden tanımlanmış bir paylaşım eşiğinin birleştirilmesi gerekir (örneğin, 4 paylaşımdan 3'ü).

Çok partili hesaplama (MPC): Çok partili hesaplama, dağıtılmış doğrulama teknolojisinde en kritik olanıdır. Ölçeklendirilmiş bilgi işlem ile operatörler, mesajları imzalamak ve hesaplamaları tek bir cihazda yeniden oluşturmak zorunda kalmadan gerçekleştirmek için özel anahtar paylaşımlarını kullanabilirler. Çok taraflı bilgi işlem, operatörlerin anahtarları farklı makineler arasında dağıtılmış bir şekilde güvenli bir şekilde koordine etmesini sağlayarak anahtar oluşturma ve yeniden yapılandırmayı mümkün kılar

Fikir birliğine varıldı: Hata toleransı, eşik imza şemasının Beacon düğümleri arasındaki fikir birliği algoritması aracılığıyla elde edilir. ETH doğrulayıcı Beacon düğümüne bağlandıktan sonra fikir birliğine varılabilir.

Yukarıdaki şekilde gösterildiği gibi, DVT operatörü başlangıçta paylaşılan bir genel anahtar ve özel anahtar şifrelemesi oluşturma sürecini hesaplar. Daha sonra özel anahtar bölünerek farklı katılımcılarla paylaşılırken aynı zamanda özel anahtar paylaşımı da operatöre dağıtılır. Daha sonra operatör, rastgele bir doğrulama düğümü (diğer düğümlerle bilgi paylaşacak) seçmek için çok taraflı hesaplamalar yapar. Katılımcı doğrulayıcılar önceden tanımlanmış eşik sertifikasını başarıyla geçtikten sonra bir fikir birliğine varılabilir.

DVT neden gereklidir?

DVT, birleşmeden sonra ortaya çıkan birçok sorunu çözmek için tasarlanmıştır; bunların arasında merkezileşme, ele alınması gereken temel tehdittir. Ayrıca protokol kurallarının etkisi altında validator varlıklarının zarar görmesi ve Ethereum'un ekolojik stabilitesinin azalması da acilen çözülmesi gereken sorunlardır.

Merkezileşme Riski

Ethereum kurallarına göre, 32'den az ETH'ye sahip kullanıcıların doğrulayıcı bulundurması yasaktır. Bu kullanıcılar için staking hizmetleri tek çözümdür ve bu da çok sayıda kripto varlığının merkezi borsalarda depolanmasına yol açar. Ethereum'un en büyük staking hizmeti olan Lido Finance, 4 milyondan fazla ETH yatırdı ve bu, toplam stake edilen kripto varlık miktarının %32'sini oluşturdu. Büyük miktarlarda kripto varlığın borsalara yatırılması, Ethereum ekosistemi için hacker saldırıları, mantıksız sansür sistemleri ve teknik hatalar gibi riskler oluşturarak merkezileşme risklerine neden olur.

Tek başarısızlık noktası

Özel anahtarlar bağımsız doğrulayıcılar için çok önemlidir. Özel anahtarın kaybolması veya unutulması durumunda varlıklara erişilemez hale gelir. Birleştirmeden sonra PoS protokolü kuralları artıklığı yasaklayarak her doğrulayıcının yalnızca bir doğrulayıcıyı imzalamasına izin verir. Bu, düğüm kesintisi veya bilgisayar korsanı saldırıları gibi sorunların ortaya çıkması durumunda, hata koruması olmayan tek düğümlü doğrulayıcının doğrulayıcının başarısız olmasına neden olabileceği anlamına gelir. Sonuç olarak varlıklar doğrudan etkilenir ve bu durum Ethereum'un genel istikrarını daha da etkiler.

Çift imza cezası

Doğrulayıcı, imzalamak için aynı anahtarı birden çok kez kullanırsa ve ağ arızası veya bulut arızası gibi sorunlar nedeniyle çevrimdışıysa, kullanıcı stake edilen miktarın bir kısmını kaybedecektir.

Çatal cezası

PoS sisteminde doğrulayıcıya bağlı Beacon düğümü arızalandıktan sonra bir çatal kurulacaktır. Ancak bu durumda, doğrulayıcının etkilenmesi ve çevrimdışı sayılması halinde, doğrulayıcı yine de cezalandırılacaktır.

Merkezileştirme ve merkezileştirmenin sonuçları blockchain'in amacına aykırıdır ve güvenlik tehditleri ve varlık cezaları olumsuz etki yaratabilir. Yukarıdaki ikilemi çözmek için dağıtılmış doğrulayıcı teknolojisi ortaya çıkmıştır.

DVT'nin hangi gelişme potansiyeli var?

Ethereum'un merkezileşmesini, güvenliğini ve çalışma verimliliğini artırmak için DVT, sektör profesyonellerinden yüksek beklentiler topladı.

Avantaj

DVT, bir düğüm kümesi olarak çalışan bir doğrulayıcı olarak daha yüksek esnekliğe ve daha düşük risklere sahiptir, bu da stake etme istikrarını artırabilir.

Büyük doğrulayıcılar için DVT, yüksek kullanılabilirlik sağlar ve altyapı maliyetlerini düşürür. İyileştirilmiş yedeklilik ve azaltılmış kesinti riski, daha az doğrulayıcının daha fazla düğüm çalıştırmasına olanak tanıyarak donanım maliyetlerinin düşmesine neden olur. Ek olarak DVT, istemcilerin birden çok düğümde adres yapılandırmasına ve çalıştırmasına olanak tanıyarak tek adres veya istemci hatası riskini azaltır.

Küçük doğrulayıcılar için DVT, daha büyük doğrulayıcılarla karşılaştırılabilir bir koruma düzeyi sağlayabilir. Küçük doğrulayıcılar, DVT'yi kullanarak büyük doğrulayıcılarınkine benzer bir verimlilik elde edebilir. Ek olarak DVT, düğümleri çalıştırmak için ETH gereksinimlerini azaltarak kullanıcıların topluluk stakingine katılmasına veya doğrulama için bir havuz veya aile doğrulayıcı kullanmasına olanak tanır.

Likidite staking protokolleri için DVT, verimliliği artırabilir, riski azaltabilir ve operatörlerin katılımına olanak sağlayabilir. DVT, ağda yedeklilik sağlayarak artık çevrimdışı kesintiye neden olabilecek herhangi bir operatöre bağımlı değildir. Ek olarak, operatörler kendilerini farklı kümeler halinde düzenleyerek staking protokolünün performansını artırabilirler.

Kullanım örnekleri

Merkezi olmayan staking havuzlarında uygulama: Staking havuzları, DVT kullanarak merkezi olmayan bir modele geçebilir, kesinti süresini azaltarak cezaları ve kesintileri azaltabilir.

Staking altyapı sağlayıcıları: Altyapı sağlayıcıları, DVT aracılığıyla aktif-aktif küme yedekliliğini etkinleştirerek dağıtım ve konfigürasyonda esneklik sağlayabilir. Daha önce bireysel veya kurumsal stake etme işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi için altyapı sağlayıcılarının aktif-pasif konfigürasyondaki kurumlara yedekli çözümler sunması gerekiyordu. Aktif-aktif artıklık, yedekli sistemlerin her zaman çalışabilmesini sağlamak amacıyla doğrulayıcıları birden fazla makineye yayarak artık hata toleransı oluşturabilir.

Bağımsız doğrulayıcılar ayarlayın: DVT ile doğrulayıcılar, imzalama yetkisini aktif-aktif küme yedekliliğinde birden fazla düğüme dağıtabilir, böylece kesinti, çift imzalama vb. nedeniyle imza hataları ve cezalar riski en aza indirilebilir.

İlgili Projeler

DVT'nin teklifinden bu yana hem Obol Ağı hem de SSV Ağı DVT'ye dayalı projeler geliştirdi.

1. Obol Ağı

Obol Network, hataya dayanıklı dağıtılmış bir şekilde çalışabilen DVT'yi etkinleştirmek için eklenti istemcisi Charon'u başlattı. Obol, DVT teknolojisini uyarlayarak, aktif-pasif bir sistemi çalıştırmanın eksikliklerini gidermek için aktif-aktif yedeklilik sunar. Doğrulayıcı, tek bir makinede çalışmak yerine, kısmi düğüm hatalarını tolere ederek hata toleransı oluşturmak için birden fazla makinede çalışır. Birden fazla Charon istemcisi, iletişim kurarak ve fikir birliğine vararak, birleşik bir doğrulayıcıyı simüle etmek için birlikte hareket eder. Bunu yaparken Charon, doğrulayıcıların Beacon Chain standardının HTTP API'sini destekleyen ve mevcut uzaktan imzalama altyapısını koruyan herhangi bir istemci tarafından kullanılmasına olanak tanır. Dolayısıyla, doğrulayıcılar için Charon, benimsemeye yönelik daha kolay bir yol sağlıyor.

Gelecekteki geliştirme yönünde Obol Labs, DVT'ye odaklanmaya ve uygulamalı kriptografi ve kriptoekonomideki uygulamalarını tanıtmaya devam edecek.

2. SSV Ağı

SSV Network, merkezi olmayan staking için bir ağ altyapı katmanını tanıttı. SSV modelinde, her doğrulayıcının çoklu imzalı oylama için operatör ağından 4 düğüm seçmesi gerekiyor. Ağ iki katmandan oluşur: SSV eşler arası (P2P) ağ katmanı ve ağ yönetimi için Ethereum sözleşme katmanı. P2P katmanı, doğrulayıcıyı çalıştırmak için öncelikle akıllı sözleşmeden operatör listesini ve doğrulayıcı özsermaye tahsisini okur. Sözleşme katmanı, operatörlerin eklenmesinden, oluşturulmasından ve DVT operatör sıralaması ve değerlendirmesine göre varlıkların tahsis edilmesinden sorumludur.

Şu anda SSV Ağı, DVT'yi kullanan birden fazla projeye finansman sağlamıştır. Ağ, ileriye dönük olarak merkezi olmayan Ethereum staking altyapısını kullanarak uygulamalar geliştirmeye odaklanmaya devam edecek.

Çözüm

Kullanıcılar için DVT, stake etme konusundaki birçok zorluğu çözer ve sıradan insanlar için giriş engelini azaltır. Geliştiriciler için DVT'nin de önemli faydaları vardır. DVT ile kurumlar veya bağımsız doğrulayıcılar protokolün güvenliğinden ve esnekliğinden yararlanabilir, aktif-aktif yedekli konfigürasyonların keyfini çıkarabilir ve çeşitli faktörlere dayalı olarak operasyonları çeşitlendirebilir. Yakın gelecekte DVT'nin stake etmeyi güçlendirmesini, tamamlayıcı doğrulama düğümü yapılandırmalarını ve gerçek anlamda merkezi olmayan bir Ethereum elde etmek için işbirlikçi çalışmayı mümkün kılmasını bekleyebiliriz.

Yasal Uyarı:

  1. Bu makale [techflowpost] adresinden yeniden basılmıştır. Tüm telif hakları orijinal yazara [TinTinLand] aittir. Bu yeniden basıma itirazlarınız varsa lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin; onlar konuyu hemen halledeceklerdir.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve görüşler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Aksi belirtilmedikçe tercüme edilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.

Ethereum birleşmesinden sonra DVT dağıtılmış doğrulama teknolojisi çok önemli

Yeni BaşlayanJan 18, 2024
Bu makale DVT teknolojisine ayrıntılı bir giriş sağlar.
Ethereum birleşmesinden sonra DVT dağıtılmış doğrulama teknolojisi çok önemli

15 Eylül 2022'de Ethereum blockchain, PoW'dan PoS konsensüs mekanizmasına geçiş yaparak 7 yılın en önemli birleşmesini tamamladı. İnsanlar, enerji tüketimini azaltmanın ve giriş engellerini azaltmanın yanı sıra, PoS'un mutabakat mekanizmasının ağ üzerinde daha fazla merkezi kontrol sağlayacağından da endişe duyuyor çünkü PoS, çok sayıda hisseye sahip olan kişilere daha fazla oy hakkı verecek. Bu nedenle, yükseltme tamamlandıktan sonra geliştiricilerin potansiyel ağ arızalarını en aza indirmek, merkezi olmayan yönetimi geliştirmek ve ağı mümkün olduğunca ölçeklendirmek için geliştirme ve testlere katılmaları gerekecektir.

Ethereum yol haritası, birleşme sonrasındaki bir sonraki önemli gelişmenin dağıtılmış doğrulama teknolojisi olacağını gösteriyor. Messari'nin son raporuna göre DVT, doğrulayıcıların güvenliğini artırabilir ve Ethereum ağındaki gelişmelerden biri haline gelebilir.

DVT nedir?

Dağıtılmış Doğrulama Teknolojisi (DVT), çoklu imzalı fikir birliği oylamasına benzer. Ethereum PoS doğrulayıcılarının birden fazla düğüm veya makinede çalışmasını sağlayarak doğrulayıcıların Ethereum'u desteklemek için birden fazla düğüme oy vermesine olanak tanır. Bu teknolojinin temel amacı dağıtılmış operasyonları doğrulamaktır. Başlangıçta Ethereum Vakfı üyeleri tarafından bir araştırma makalesinde tanıtılan bu sistem, başlangıçta SSV olarak anılıyordu. 3'ü 4 kurulumuyla (kavramsal olarak aşağıda açıklanmıştır) DVT, bireylerin, grupların veya düğüm topluluklarının işbirliği yapmasına ve tek bir doğrulayıcı oluşturmasına olanak tanır. DVT, doğrulayıcı için hataya dayanıklı bir katman sunarak hata toleransını artırır. Doğrulama işlemi sırasında, belirli bir düğümün başarısız olması durumunda doğrulayıcı çalışmaya devam edebilir, bu da tek nokta hatası, çift imza cezası ve çatal cezası riskini ortadan kaldırır.

Ilgili kavramlar

Konsensüs: Tek bir doğrulayıcının sorumlulukları birden fazla ortak doğrulayıcıya atanır ve bir mesajın imzalanması, ortak doğrulayıcıların oylama yoluyla fikir birliğine varmasını gerektirir.

M-of-N eşik imzası: Doğrulayıcının özel anahtarı N paylaşıma bölünecek ve her doğrulayıcı 1/N'ye sahip olacaktır. M doğrulayıcının fikir birliğine varıp imzalamasının ardından imzalama süreci tamamlanacak.

Çalışma prensibi

DVT 4 temel bölümden oluşur: dağıtılmış anahtar oluşturma, BLS imzaları için Shamir anahtar paylaşımı, güvenli çok taraflı hesaplama ve DVT BFT konsensüs katmanı.

Dağıtılmış Anahtar Üretimi (DKG): Şifrelenmiş özel anahtarlar tüm katılımcılar arasında dağıtılır, böylece bir tarafın özel anahtarın tamamını doğrudan kontrol etmesi engellenir.

Shamir'in özel anahtar paylaşımı: Özel anahtar paylaşımı, özel anahtarın bölünerek farklı katılımcılara dağıtılması anlamına gelir. Özel anahtarın sıfırlanması gerekiyorsa önceden tanımlanmış bir paylaşım eşiğinin birleştirilmesi gerekir (örneğin, 4 paylaşımdan 3'ü).

Çok partili hesaplama (MPC): Çok partili hesaplama, dağıtılmış doğrulama teknolojisinde en kritik olanıdır. Ölçeklendirilmiş bilgi işlem ile operatörler, mesajları imzalamak ve hesaplamaları tek bir cihazda yeniden oluşturmak zorunda kalmadan gerçekleştirmek için özel anahtar paylaşımlarını kullanabilirler. Çok taraflı bilgi işlem, operatörlerin anahtarları farklı makineler arasında dağıtılmış bir şekilde güvenli bir şekilde koordine etmesini sağlayarak anahtar oluşturma ve yeniden yapılandırmayı mümkün kılar

Fikir birliğine varıldı: Hata toleransı, eşik imza şemasının Beacon düğümleri arasındaki fikir birliği algoritması aracılığıyla elde edilir. ETH doğrulayıcı Beacon düğümüne bağlandıktan sonra fikir birliğine varılabilir.

Yukarıdaki şekilde gösterildiği gibi, DVT operatörü başlangıçta paylaşılan bir genel anahtar ve özel anahtar şifrelemesi oluşturma sürecini hesaplar. Daha sonra özel anahtar bölünerek farklı katılımcılarla paylaşılırken aynı zamanda özel anahtar paylaşımı da operatöre dağıtılır. Daha sonra operatör, rastgele bir doğrulama düğümü (diğer düğümlerle bilgi paylaşacak) seçmek için çok taraflı hesaplamalar yapar. Katılımcı doğrulayıcılar önceden tanımlanmış eşik sertifikasını başarıyla geçtikten sonra bir fikir birliğine varılabilir.

DVT neden gereklidir?

DVT, birleşmeden sonra ortaya çıkan birçok sorunu çözmek için tasarlanmıştır; bunların arasında merkezileşme, ele alınması gereken temel tehdittir. Ayrıca protokol kurallarının etkisi altında validator varlıklarının zarar görmesi ve Ethereum'un ekolojik stabilitesinin azalması da acilen çözülmesi gereken sorunlardır.

Merkezileşme Riski

Ethereum kurallarına göre, 32'den az ETH'ye sahip kullanıcıların doğrulayıcı bulundurması yasaktır. Bu kullanıcılar için staking hizmetleri tek çözümdür ve bu da çok sayıda kripto varlığının merkezi borsalarda depolanmasına yol açar. Ethereum'un en büyük staking hizmeti olan Lido Finance, 4 milyondan fazla ETH yatırdı ve bu, toplam stake edilen kripto varlık miktarının %32'sini oluşturdu. Büyük miktarlarda kripto varlığın borsalara yatırılması, Ethereum ekosistemi için hacker saldırıları, mantıksız sansür sistemleri ve teknik hatalar gibi riskler oluşturarak merkezileşme risklerine neden olur.

Tek başarısızlık noktası

Özel anahtarlar bağımsız doğrulayıcılar için çok önemlidir. Özel anahtarın kaybolması veya unutulması durumunda varlıklara erişilemez hale gelir. Birleştirmeden sonra PoS protokolü kuralları artıklığı yasaklayarak her doğrulayıcının yalnızca bir doğrulayıcıyı imzalamasına izin verir. Bu, düğüm kesintisi veya bilgisayar korsanı saldırıları gibi sorunların ortaya çıkması durumunda, hata koruması olmayan tek düğümlü doğrulayıcının doğrulayıcının başarısız olmasına neden olabileceği anlamına gelir. Sonuç olarak varlıklar doğrudan etkilenir ve bu durum Ethereum'un genel istikrarını daha da etkiler.

Çift imza cezası

Doğrulayıcı, imzalamak için aynı anahtarı birden çok kez kullanırsa ve ağ arızası veya bulut arızası gibi sorunlar nedeniyle çevrimdışıysa, kullanıcı stake edilen miktarın bir kısmını kaybedecektir.

Çatal cezası

PoS sisteminde doğrulayıcıya bağlı Beacon düğümü arızalandıktan sonra bir çatal kurulacaktır. Ancak bu durumda, doğrulayıcının etkilenmesi ve çevrimdışı sayılması halinde, doğrulayıcı yine de cezalandırılacaktır.

Merkezileştirme ve merkezileştirmenin sonuçları blockchain'in amacına aykırıdır ve güvenlik tehditleri ve varlık cezaları olumsuz etki yaratabilir. Yukarıdaki ikilemi çözmek için dağıtılmış doğrulayıcı teknolojisi ortaya çıkmıştır.

DVT'nin hangi gelişme potansiyeli var?

Ethereum'un merkezileşmesini, güvenliğini ve çalışma verimliliğini artırmak için DVT, sektör profesyonellerinden yüksek beklentiler topladı.

Avantaj

DVT, bir düğüm kümesi olarak çalışan bir doğrulayıcı olarak daha yüksek esnekliğe ve daha düşük risklere sahiptir, bu da stake etme istikrarını artırabilir.

Büyük doğrulayıcılar için DVT, yüksek kullanılabilirlik sağlar ve altyapı maliyetlerini düşürür. İyileştirilmiş yedeklilik ve azaltılmış kesinti riski, daha az doğrulayıcının daha fazla düğüm çalıştırmasına olanak tanıyarak donanım maliyetlerinin düşmesine neden olur. Ek olarak DVT, istemcilerin birden çok düğümde adres yapılandırmasına ve çalıştırmasına olanak tanıyarak tek adres veya istemci hatası riskini azaltır.

Küçük doğrulayıcılar için DVT, daha büyük doğrulayıcılarla karşılaştırılabilir bir koruma düzeyi sağlayabilir. Küçük doğrulayıcılar, DVT'yi kullanarak büyük doğrulayıcılarınkine benzer bir verimlilik elde edebilir. Ek olarak DVT, düğümleri çalıştırmak için ETH gereksinimlerini azaltarak kullanıcıların topluluk stakingine katılmasına veya doğrulama için bir havuz veya aile doğrulayıcı kullanmasına olanak tanır.

Likidite staking protokolleri için DVT, verimliliği artırabilir, riski azaltabilir ve operatörlerin katılımına olanak sağlayabilir. DVT, ağda yedeklilik sağlayarak artık çevrimdışı kesintiye neden olabilecek herhangi bir operatöre bağımlı değildir. Ek olarak, operatörler kendilerini farklı kümeler halinde düzenleyerek staking protokolünün performansını artırabilirler.

Kullanım örnekleri

Merkezi olmayan staking havuzlarında uygulama: Staking havuzları, DVT kullanarak merkezi olmayan bir modele geçebilir, kesinti süresini azaltarak cezaları ve kesintileri azaltabilir.

Staking altyapı sağlayıcıları: Altyapı sağlayıcıları, DVT aracılığıyla aktif-aktif küme yedekliliğini etkinleştirerek dağıtım ve konfigürasyonda esneklik sağlayabilir. Daha önce bireysel veya kurumsal stake etme işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi için altyapı sağlayıcılarının aktif-pasif konfigürasyondaki kurumlara yedekli çözümler sunması gerekiyordu. Aktif-aktif artıklık, yedekli sistemlerin her zaman çalışabilmesini sağlamak amacıyla doğrulayıcıları birden fazla makineye yayarak artık hata toleransı oluşturabilir.

Bağımsız doğrulayıcılar ayarlayın: DVT ile doğrulayıcılar, imzalama yetkisini aktif-aktif küme yedekliliğinde birden fazla düğüme dağıtabilir, böylece kesinti, çift imzalama vb. nedeniyle imza hataları ve cezalar riski en aza indirilebilir.

İlgili Projeler

DVT'nin teklifinden bu yana hem Obol Ağı hem de SSV Ağı DVT'ye dayalı projeler geliştirdi.

1. Obol Ağı

Obol Network, hataya dayanıklı dağıtılmış bir şekilde çalışabilen DVT'yi etkinleştirmek için eklenti istemcisi Charon'u başlattı. Obol, DVT teknolojisini uyarlayarak, aktif-pasif bir sistemi çalıştırmanın eksikliklerini gidermek için aktif-aktif yedeklilik sunar. Doğrulayıcı, tek bir makinede çalışmak yerine, kısmi düğüm hatalarını tolere ederek hata toleransı oluşturmak için birden fazla makinede çalışır. Birden fazla Charon istemcisi, iletişim kurarak ve fikir birliğine vararak, birleşik bir doğrulayıcıyı simüle etmek için birlikte hareket eder. Bunu yaparken Charon, doğrulayıcıların Beacon Chain standardının HTTP API'sini destekleyen ve mevcut uzaktan imzalama altyapısını koruyan herhangi bir istemci tarafından kullanılmasına olanak tanır. Dolayısıyla, doğrulayıcılar için Charon, benimsemeye yönelik daha kolay bir yol sağlıyor.

Gelecekteki geliştirme yönünde Obol Labs, DVT'ye odaklanmaya ve uygulamalı kriptografi ve kriptoekonomideki uygulamalarını tanıtmaya devam edecek.

2. SSV Ağı

SSV Network, merkezi olmayan staking için bir ağ altyapı katmanını tanıttı. SSV modelinde, her doğrulayıcının çoklu imzalı oylama için operatör ağından 4 düğüm seçmesi gerekiyor. Ağ iki katmandan oluşur: SSV eşler arası (P2P) ağ katmanı ve ağ yönetimi için Ethereum sözleşme katmanı. P2P katmanı, doğrulayıcıyı çalıştırmak için öncelikle akıllı sözleşmeden operatör listesini ve doğrulayıcı özsermaye tahsisini okur. Sözleşme katmanı, operatörlerin eklenmesinden, oluşturulmasından ve DVT operatör sıralaması ve değerlendirmesine göre varlıkların tahsis edilmesinden sorumludur.

Şu anda SSV Ağı, DVT'yi kullanan birden fazla projeye finansman sağlamıştır. Ağ, ileriye dönük olarak merkezi olmayan Ethereum staking altyapısını kullanarak uygulamalar geliştirmeye odaklanmaya devam edecek.

Çözüm

Kullanıcılar için DVT, stake etme konusundaki birçok zorluğu çözer ve sıradan insanlar için giriş engelini azaltır. Geliştiriciler için DVT'nin de önemli faydaları vardır. DVT ile kurumlar veya bağımsız doğrulayıcılar protokolün güvenliğinden ve esnekliğinden yararlanabilir, aktif-aktif yedekli konfigürasyonların keyfini çıkarabilir ve çeşitli faktörlere dayalı olarak operasyonları çeşitlendirebilir. Yakın gelecekte DVT'nin stake etmeyi güçlendirmesini, tamamlayıcı doğrulama düğümü yapılandırmalarını ve gerçek anlamda merkezi olmayan bir Ethereum elde etmek için işbirlikçi çalışmayı mümkün kılmasını bekleyebiliriz.

Yasal Uyarı:

  1. Bu makale [techflowpost] adresinden yeniden basılmıştır. Tüm telif hakları orijinal yazara [TinTinLand] aittir. Bu yeniden basıma itirazlarınız varsa lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin; onlar konuyu hemen halledeceklerdir.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve görüşler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Aksi belirtilmedikçe tercüme edilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.
今すぐ始める
登録して、
$100
のボーナスを獲得しよう!