Kaldıraçlı Verimli Tarım Nedir? Kripto Varlıklardan Ekstra Kâr Elde Etme | Gate.io

Orta SeviyeDec 23, 2022
Kaldıraçlı Verimli Çiftçilik, yatırımcıların/çiftçilerin karlarını artırmak için borç likidite alma ve verim çiftliklerine ekleme yapma kapasitelerinin olduğu bir yatırım stratejisidir; bu, bir girişimi finanse etmek için ödünç alınan fonları kullanmaktır.
Kaldıraçlı Verimli Tarım Nedir? Kripto Varlıklardan Ekstra Kâr Elde Etme | Gate.io

Giriş

Kripto para piyasası, yatırımcılara yeni olanaklar sağlıyor gibi görünen büyümede genel bir artış gördü. Ayrıca, internetin ortaya çıkışından bu yana insanların öğrenme biçimleri büyük ölçüde gelişti. Evimizin rahatlığından ayrılmadan (neredeyse her şeyi) öğrenebileceğimiz için, belirlenmiş yerlerde öğrenmeyi beklemenin eski moda yöntemi artık geçerliliğini yitiriyor; yatırımcılar ve tüccarlar, çevrimiçi olarak yatırım tavsiyesi veya rehberliği alacaklarına güvenebilirler.

İlginç bir şekilde bu büyüme, hızla büyümekte olan merkezi olmayan finans (DeFi) endüstrisinde de görüldü. Yüksek bir yatırımcı akışı ve kullanıcılar sektöre ilgi ve yatırım göstermiştir.

DeFi Pulse tarafından yakın zamanda yapılan bir gönderi, şu anda DeFi sektörüne yatırılan 216 milyar dolarlık kripto varlığının olduğunu gösteriyor. Dijital yatırım platformları, yatırımı her zamankinden daha erişilebilir hale getirdi. Ayrıca, tipik bir yatırımcının piyasalara erişimini önemli ölçüde iyileştirerek, insanların daha önce yapamayacakları şeylere katılmalarını sağladı.

Kullanıcılarda katlanarak büyüme yaratırken merkezi olmayan finansı ön plana çıkaran başlıca itici güçlerden biri de Verim Çiftçiliğidir .

Verim Tarımı , yatırımcılara kazançlarını artırmaları için iyi bir fırsat sunan bir yatırım biçimidir; bu, yatırımcıların daha yüksek faiz oranları kazanmasını ve getirileri en üst düzeye çıkarmasını sağlayan yaygın bir yaklaşımdır.

Örneğin, merkezi olmayan para kazanma ve diğer finansal süreçleri oyun, sosyal ağ, müzik, metaverse vb. odaklı uygulamalara entegre eden ürün geliştirme, DeFi'nin nasıl genişlediğinin iyi bir örneği olarak kabul edilebilir.

Bu tartışmada, kaldıraçlı verim çiftçiliğinin ne olduğunu öğreneceğiz, nasıl çalıştığını ve konseptin kripto endüstrisi ve ekosistemindeki avantajını inceleyeceğiz. Bununla birlikte, Kaldıraçlı Verimli Çiftçiliğe geçmeden önce Verim Çiftçiliği hakkında bilgi edinerek başlamalıyız.

Verim Tarımı Nedir?

Verim çiftçiliği fikri, blockchain ve kripto para birimleriyle bağlantılı çoğu şeyde olduğu gibi ilk başta korkutucu olabilir, ancak bu bölümde, verim çiftçiliğiyle ilgili her şeyi temizleyeceğiz ve keşfedeceğiz.

Temel olarak, verimin arkasındaki kavram çiftçilik sizsiniz (yatırımcı), en yüksek getiriyi elde etmek için kripto para biriminizi en karlı platformlara ödünç veriyorsunuz.

Daha doğrusu, yatırımcıların bir DeFi piyasasında kripto para birimine yatırım yapmalarını ve sabit veya değişken faiz kazanmalarını sağlayan bir prosedürdür.

Ayrıca Yield Farming'i Ethereum ağı üzerinden dijital nakit ödünç verme uygulaması olarak tanımlayabiliriz. Bu verim çiftçiliği konseptinin arkasındaki fikir aynıdır, yani para kazanmak ve karlı olmaktır.

Ethereum ağında verim çiftçiliğinin tipik olarak ERC-20 belirteçleri kullanılarak yapıldığını ve ödüllerin de belirteçlerde olduğunu belirleyebiliriz. Bu, gelecekte 2. katmana geçebilirken, şu anda Ethereum ekosistemi, verim çiftçiliği işlemlerinin çoğuna ev sahipliği yapıyor.

Basit bir ifadeyle, bir yatırımcı kripto varlığını bir süreliğine merkezi olmayan bir finans platformuna ödünç verir ve daha yüksek getiri elde eder. Staking ve borç verme süreci, yatırımcıya APY olarak da bilinen günlük ödüllere erişim sağlayan platforma likidite sağlamak olarak bilinir.

Ayrıca, verim çiftçiliği , DeFi endüstrisinde geniş çapta kabul görmektedir ve kullanıcıların uyumlu cüzdanlar, akıllı sözleşmeler ve internet bağlantısı kullanarak birbirleriyle iletişim kurmasına olanak tanır. Görünürde tehlikeler kazançlar kadar büyük olmadığından, birbirlerine veya çiftliğe “güvensizlik” edecek bir durum yoktur. Ancak tehlikeler göz ardı edilemez, bu nedenle yine de dikkatli olunması gerekir.

Bunun bir sonucu olarak, ürün yetiştirmenin temellerini öğrenmek yeni başlayanlar için göz korkutucu görünebilir, ancak en iyi uygulamaları elinizin altında bulundurmak ve bu yeni sektöre girmeden önce her zaman profesyonel danışmanlık almak çok önemlidir.

Kaldıraçlı Verimli Tarım Nedir?

Kaldıraçlı Verimli Çiftçilik, yatırımcıların/çiftçilerin karlarını artırmak için borç likidite alma ve verim çiftliğine ekleme kapasitesine sahip olduğu bir yatırım stratejisidir. Ayrıca, çiftçilik işlemleri için ödeme yapmak için ödünç alınan fonların kullanılması da bir uygulamadır.

Popüler bir avantaj, yatırımcılar için teminatsız kredilerin kullanılmasıdır. Bu, ödünç aldıkları kadar teminat vermeye yanaşmadıkları anlamına gelir. Bu, hem çiftçiler hem de borç verenler için daha yüksek APY'lere sahip olmaları için bir fırsattır. Herhangi bir borç verme hizmetinden farklı olarak, çoğu durumda genellikle çok yüksek olan ödünç alınan fonların faizini ödemeniz gerekir, ancak ödüller kredi ücretlerini önemli ölçüde aşabileceğinden, kaldıraçlı verim çiftçiliği bu sermaye stratejisini gerçekleştirmek için kârlıdır.

Ayrıca, bir girişimi finanse etmek için ödünç alınan fonların kullanılması kaldıraç olarak bilinir ve DeFi protokolleri tarafından üretilen ödüller, kaldıraçla bu kripto para birimlerinin verim çiftliği yapılarak artırılabilir. Bununla birlikte, kaldıraçlı ticaretin hem geleneksel varlık sınıfları hem de kripto para birimleri için getirileri ve riskleri artırdığını not etmeliyiz.

Kaldıraçlı verim tarımı, çiftçilik işlemleri için ödeme yapmak için ödünç alınan fonları kullanma uygulamasıdır. Çiftçiler, toplam likiditelerini artırmak için harici likidite (likidite havuzlarından para birimi) ödünç alarak verim çiftçiliğindeki konumlarını iyileştirebilir, bu da daha yüksek getiri hacmi sağlar.

Bir yatırımcı, verim çiftçiliği yaparken karı optimize etmek için akıllı sözleşmeler kullanarak blok zincirindeki çeşitli varlıkları kiralayarak gelirlerini artırabilir. Ücret ve faiz, borçlu krediyi geri ödediğinde "çiftliğe" kripto para cinsinden geri ödenir.

Kaldıraçlı Verimli Tarım Örneği

Herhangi bir merkezi olmayan platformda bir likidite havuzuna iki para birimi ile yatırım yaptığınızda buna bir örnek verilebilir. Genellikle jeton şeklinde bir ödül ve o sırada APY yüzdesine dayalı olarak çiftlik tarafından kazanılan ticaret ücretinden bir pay kazanmanız beklenir. Alım satım ücretinin bu payı, borç alanların ödediği kredi faizlerinden ve alım satım ücretlerinden elde edilir.

Temelde, daha fazla kazanmak için, portföyünüzü otomatik olarak yükselten daha fazla jeton ödünç alabilirsiniz ve bu artış, çiftlikte sizin için daha fazla likidite, jeton şeklinde daha fazla ödül ve ticaret ücretinin daha büyük bir yüzdesi ile sonuçlanır. .

Yukarıdaki örnekte, kaldıraçlı verim çiftçiliğinde, verim çiftçiliğine kıyasla daha fazla kazanırsınız. Oran, havuza yatırdığınız likidite miktarının ödünç aldığınız miktarla orantılı olarak hesaplanmasıyla hesaplanır. Bu nedenle, ana kripto jetonunuz 1000$ tutarındaysa ve 2000$ borç aldıysanız, bu, 2:1 kaldıraç oranına sahip olduğunuz anlamına gelir. Ödünç verebileceğiniz miktarın platformlara, tokenlara ve çiftliklere göre değiştiğini bilmek de önemlidir. Ancak, ödüller ödünç verdiğiniz miktardan daha yüksek olduğunda yüksek kar elde edilir.

Her biri farklı özelliklere sahip çeşitli kaldıraçlı verim çiftçiliği protokolleri mevcuttur. Bir örnek, popüler olarak kaldıraçlı bir DeFi çiftçilik protokolü olarak bilinen ve kripto alanında yeni başlayanlar için bile kullanımı kolay olan Alpha Homora'dır.

Alpha Homora, 2'lik yüksek kaldıraç oranıyla bilinir:5: 1 diğer protokollerle karşılaştırıldığında. Protokol, kullanıcıların daha yüksek kredilere erişmesine olanak tanır; ve nispeten yüksek karlar.

Kaldıraçlı Verimli Tarım Katılımcılarının Dağılımı

Kaldıraçlı verim çiftçiliğinin iki ana katılımcısı olduğunu belirtmek önemlidir: Verim elde etmek için tek jetonlarını borç verme havuzlarına yatıran borç verenler ve kaldıraçlı çiftlikler elde etmek için bu borç verme havuzlarından jeton ödünç alan çiftçiler.

borç verenler

Tek varlıklar için DeFi'deki en iyi getirilerden biri, borç verenler tarafından kaldıraçlı bir getiri çiftçiliği protokolünde bulunabilir. Daha önce belirtildiği gibi, daha yüksek bir genel kredi havuzu, "Kullanım" ile kastedilen bu tür yüksek APY'lerin korunmasını sağlar.

Bir borç verme havuzu 1.000 ETH içeriyorsa ve bazı borç alanlar 100 ETH ödünç almak istiyorsa, bu havuzun kullanımı %10 (100/1000) olacaktır. Kaldıraçlı getiri çiftçiliği ve eksik teminatlandırılmış kredilerin avantajı, her borçlunun önemli ölçüde daha fazla para çekebilmesi ve bu da daha yüksek borçlanma kullanımına yol açmasıdır.

çiftçiler

Çiftçiler ayrıca, kaldıraçlı verimli tarımda kilit katılımcılardır. Bir kullanıcı, 50:50 oranında (örneğin, 100 ABD Doları değerinde ETH ve 100 ABD Doları değerinde USDT) bir çift jeton yatırarak geleneksel tarımda otomatikleştirilmiş bir piyasa yapıcıya (AMM) likidite sağlar.

Likidite havuzu (LP) belirteçleri üretmek için bu gereklidir. Bundan sonra, kullanıcılar, ticaret ücretleri içlerinde biriktikçe zamanla değer kazanan LP jetonları alırlar. Ek belirteç teşvikleri almak için kullanıcılar, bunları sunan merkezi olmayan borsalardaki çiftçilik havuzlarında bazı LP belirteçlerini de stake edebilirler.

Bu, kaldıraçlı verim çiftçiliğinin, kullanıcıların çiftçilik konumlarını geliştirmelerine ve dolayısıyla hasat edebilecekleri verimi artırmalarına izin verdiği gerçeğine işaret ediyor. Prosedür basittir: kullanıcılar kaldıraçlı bir verim toplama sistemine iki jetonun herhangi bir miktarını yatırır ve altta yatan protokol, jetonları LP jetonları için 50:50 bölmek için arka planda en uygun takasları gerçekleştirir (Zapping olarak bilinen bir süreç).

Kaldıraçlı Verimli Tarımın Avantajları

Kaldıraçlı verim tarımının ana avantajı, çiftçilerin taahhüt ettikleri teminat değerinin ötesinde borç para almasına izin vermesidir, bu da getirileri artırır.

Fiyat hedefleri kaçırıldığında kayıpların kaydedildiğini bilmek önemlidir. Kaldıraçla alım satım ve kripto verim çiftçiliği, çok deneyimli yatırımcılara bırakılan en iyi faaliyetlerdir.

Kaldıraçlı verim çiftçiliği platformları, DeFi'de yeni ancak hızla genişliyor ve projeler, farklı likidite havuzlarında ve ödül üreten pazarlarda borç almayı ve token toplamayı mümkün kılmak için protokolleri, borç verenleri, verim çiftçilerini ve likidite sağlayıcıları bir araya getirmek için çeşitli metodolojiler kullanıyor. .

Kaldıraçlı Verimli Çiftçiliğin Riskleri

Diğer tüm platformlarda olduğu gibi, Alpha Homora kullanan kaldıraçlı çiftçilik tasfiye riskiyle birlikte gelir. Gerçek hayatta bir yatırımcı hisse senedi almak için bir aracı kurumdan borç aldığında, tüm varlıklarını kaybetme olasılığı yüksektir; aynısı kaldıraçlı verim çiftçiliği için de geçerlidir. Jetonunuzun fiyatı düşerse, tasfiye nedeniyle tüm varlıklarınızı kaybetme riskiyle de karşı karşıya kalırsınız.

Tasfiye, havuzdaki kripto varlıklarının fiyat oranının, özellikle ödünç alınan veya ödünç verilen varlıkların değiştiği bir durumda yaygındır. Örneğin, kaldıraç oluşturduğunuzda, hangi protokolü kullanırsanız kullanın, yatırdığınız ilk fonların yaklaşık 4 katı kadar borç almak, o krediyi geri ödemenizi sağlama sorumluluğuna sahiptir.

Bu nedenle, ana fonunuz, getirileriniz arttıkça biriken teminat haline gelir. Bu teminatın, borçlu olduğunuz miktarın üzerinde kalması için tutulması gerekir, aksi takdirde protokol pozisyonunuzu feshetmek zorunda kalır ve bu süreç tasfiye olarak bilinir.

Özünde, fiyat oranının başlangıç maliyetinden dalgalanma sıklığı aynı zamanda uğranılacak zararın oranıdır. Bununla birlikte, ana fiyat oranı eski haline getirilirse, ki bu oldukça nadirdir, kurtarılabilir.

Tasfiyeden kaçınmak için aşağıda yapabileceğiniz birkaç şey var.

  • "Güvenlik Tamponu"nu her zaman yakından takip edin, bu, tasfiyeye yakın olup olmadığınızı gösterecektir. Güvenlik tamponu sıfıra ulaştığında, tasfiyeye hazırsınız ve bunun nedeni yukarıda açıklandığı gibi ana varlığınızın fiyatının önemli ölçüde düşmesidir.
  • Güvenlik Tamponunuzda bir düşüş fark ettiğinizde, Güvenlik Tamponunu artırmak için teminat eklemelisiniz.
  • Çiftçilik konusunda güvenli oynadığınızdan emin olun; stablecoin'leri farmlamak güvenlidir. Bu durumda, tasfiye pek olası değildir.

Verim Tarım Ekosistemi

Şu anda, çeşitli kripto verim yetiştirme teknikleri nedeniyle maksimum getiri elde etmeye yönelik çeşitli yaklaşımlar var ve hızlı gelişme oranı, sürekli değişen bir ekosistemle sonuçlanıyor ve bu da DeFi çıktısını geliştirme potansiyelinin sürekli olarak değerlendirilmesini gerektiriyor.

Aşağıdaki liste, ayrıntılı olmamakla birlikte, bazı ana verim yetiştirme platformlarını içermektedir.

  • Aave: Bu, gözetimsiz, açık kaynaklı, merkezi olmayan bir borç verme ve ödünç alma protokolüdür. AAVE belirteçleri, kullanıcılar tarafından para piyasaları oluşturmak, varlıkları ödünç almak ve bileşik faiz kazanmak için kullanılır.
  • Bileşik: Algoritmik olarak değiştirilmiş bileşik faiz oranlarının kripto para ödünç alma ve verme işlemleri için kullanılmasına izin veren bir para piyasası protokolü. Protokolü kullanarak, kullanıcılar ayrıca COMP yönetişim belirteçleri kazanabilir.
  • Curve Finance: Kullanıcıların stablecoin'ler ve diğer merkezi olmayan protokollerle ticaret yapmasına izin veren bir DEX teknolojisi. Özel bir piyasa oluşturma algoritması kullanan Curve protokolü, düşük maliyetleri ve küçük kaymaları garanti eder.
  • Uniswap: Uniswap, herhangi bir ERC-20 token çiftinin %70'inden fazlasının takas edilmesini destekleyen bir DEX ve AMM'dir.
  • PancakeSwap: Bu ayrıca, tüccarların BEP-20 tokenlerini kullanmasına izin veren Binance Smart Chain (BSC) üzerindeki bir DEX ve AMM'dir.
  • Venüs Protokolü: Bu, BSC'nin kredi ve borç verme sistemlerini içeren algoritmalara dayalı bir para piyasası platformudur.
  • Dengeleyici: Likidite protokolü olarak esnek staking kullanan bir portföy yöneticisi ve otomatik tüccar.
  • Yearn Finance: Merkezi olmayan, otomatikleştirilmiş bir toplama mekanizması aracılığıyla başarılı kripto verim çiftçiliği hizmetleri bulan, kullanıcı tarafından oluşturulan bir algoritma.

Verimli Çiftçilikten Nasıl Yararlanılacağına İlişkin Adımlar

  • İlk adım, Likidite Sağlayıcılar (LP'ler) tarafından bir likidite havuzuna yatırılan fonları içerir.
  • Bu yatırılan fonlar çoğunlukla ETH ve DAI, USDT, USDC ve daha fazlası gibi USD'ye bağlı stablecoin'lerdir.
  • Getiri açısından, bu, yatırım yaptığınız protokolün şartlarına ve yatırdığınız miktara göre belirlenir.

Kaldıraçlı verim çiftçiliği, öz sermayenin büyüklüğünü etkileyen, verimli çiftçilik kazançlarını artıran ve tasfiye durumunda olumsuz tarafı en aza indiren bir stratejiye maruz kalmayı artırır. Verim çiftçiliği tarafından kaldıraçlanan bu borçlanma varlıkları, başlangıç konumlarını çoğaltmalarına veya piyasa değerlerinin nereye gittiğini düşündüklerine göre farklı stratejiler izlemelerine olanak tanır.

Kriptoda Getiri Tarımı: DeFi Likidite Madenciliği Stratejileri

Bir verim çiftçiliği yöntemi sıklıkla bir LP olarak hareket ederek kurulur, ancak LP belirteçleri çok sayıda protokol ve havuzda stake edilerek maksimize edilir.

Likidite sağlayıcıları, meşru getiri çiftçileri değildir ve likidite madencileri, sık sık çeşitli likidite havuzlarına ve DEX sistemlerine token yatırır. DeFi likidite madenciliği pazarında bu tür staking veya çiftçilik olasılığı bol miktarda bulunur ve düzenli olarak yeni havuzlar ve protokoller ortaya çıkar.

Kripto para getirisi çiftçileri, birkaç günden birkaç aya kadar çeşitli protokollerde ve likidite havuzlarında LP tokenlerini istedikleri süre boyunca stake edebilirler.

Kripto Staking Vs. Kaldıraçlı Verimli Tarım

Bazı insanlar, iki farklı prosedür olduklarını bilmeden, verim çiftçiliği ve kripto staking terimlerini yanlış bir şekilde birbirinin yerine kullanır. Likidite madenciliği olarak da bilinen verim çiftçiliği, kripto para varlıklarınızı kullanarak ödül kazanmanın bir yoludur.

Öte yandan, staking'in ana kullanımı, stake edenlerin de teşvik aldığı Proof-of-Stake (PoS) blok zincirinin mutabakat mekanizmasının bir bileşenidir. Staking bir getiri sağlar, ancak genellikle DeFi verim çiftçiliği tekniklerini kullanmaya kıyasla önemli ölçüde daha küçüktür.

Staking getirileri genellikle yılda bir kez ödenir ve %5 ile %15 arasında değişir. Bununla karşılaştırıldığında, kripto para birimi likidite havuzlarındaki kaldıraçlı verim çiftçiliği oranları %100 veya daha fazlasına ulaşabilir ve sürekli ödeme yaparak her an para çekme olanağı sağlar.

Bununla birlikte, kaldıraçlı verim çiftçiliği, daha karlı olmasına rağmen, staking'den daha risklidir. Örneğin, Ethereum'da verim çiftçiliği yaparken ödülleri toplamak için gereken ağ gazı fiyatları, APY oranlarından elde edilen gelirleri azaltabilir.

Ayrıca, piyasa her iki yönde de dalgalanırsa, geçici bir kayıp meydana gelebilir ve karlılık önemli ölçüde düşebilir. Bu olduğunda, algoritmik bir dengeye sahip bir likidite havuzunda saklanan tokenlerin değeri, açık piyasadaki varlıklarla birlikte düşmeye başlar.

Ancak, akıllı sözleşmelerin likidite havuzları tarafından benimsenmesi, bilgisayar korsanlarının temel sistemdeki kusurları keşfetme ve kullanma olasılığını daha da artırıyor.

Çözüm

Kaldıraçlı verim tarımı, aynı zamanda önemli bir çekim noktası olarak da hizmet eden daha yüksek getirisi nedeniyle, verim çiftçiliğinde önemli ölçüde "bir sonraki büyük şey"dir. Bununla birlikte, diğer herhangi bir yatırım türü gibi, bunun da riskler taşıdığını vurgulamak önemlidir. Diğer potansiyel risk faktörlerinden, fiyat değişikliği olasılığı, sonunda varlıkların tasfiyesine yol açacak daha büyük bir risk taşır.

Kripto para birimi alanındaki uzmanlık seviyenize bakılmaksızın, riski önleyebilecek ve muhtemelen etkiyi azaltabilecek kaldıraçlı verim çiftçiliği ve put-up yapıları gerçekleştirirken dikkatli olmalısınız. Bu tür bir ihtiyati tedbir, varlık dalgalanmalarına ilişkin minimum ve maksimum limitleri belirlemektir.

Penulis: Paul
Penerjemah: binyu
Pengulas: Hugo、Ashely
* Informasi ini tidak bermaksud untuk menjadi dan bukan merupakan nasihat keuangan atau rekomendasi lain apa pun yang ditawarkan atau didukung oleh Gate.io.
* Artikel ini tidak boleh di reproduksi, di kirim, atau disalin tanpa referensi Gate.io. Pelanggaran adalah pelanggaran Undang-Undang Hak Cipta dan dapat dikenakan tindakan hukum.

Kaldıraçlı Verimli Tarım Nedir? Kripto Varlıklardan Ekstra Kâr Elde Etme | Gate.io

Orta SeviyeDec 23, 2022
Kaldıraçlı Verimli Çiftçilik, yatırımcıların/çiftçilerin karlarını artırmak için borç likidite alma ve verim çiftliklerine ekleme yapma kapasitelerinin olduğu bir yatırım stratejisidir; bu, bir girişimi finanse etmek için ödünç alınan fonları kullanmaktır.
Kaldıraçlı Verimli Tarım Nedir? Kripto Varlıklardan Ekstra Kâr Elde Etme | Gate.io

Giriş

Kripto para piyasası, yatırımcılara yeni olanaklar sağlıyor gibi görünen büyümede genel bir artış gördü. Ayrıca, internetin ortaya çıkışından bu yana insanların öğrenme biçimleri büyük ölçüde gelişti. Evimizin rahatlığından ayrılmadan (neredeyse her şeyi) öğrenebileceğimiz için, belirlenmiş yerlerde öğrenmeyi beklemenin eski moda yöntemi artık geçerliliğini yitiriyor; yatırımcılar ve tüccarlar, çevrimiçi olarak yatırım tavsiyesi veya rehberliği alacaklarına güvenebilirler.

İlginç bir şekilde bu büyüme, hızla büyümekte olan merkezi olmayan finans (DeFi) endüstrisinde de görüldü. Yüksek bir yatırımcı akışı ve kullanıcılar sektöre ilgi ve yatırım göstermiştir.

DeFi Pulse tarafından yakın zamanda yapılan bir gönderi, şu anda DeFi sektörüne yatırılan 216 milyar dolarlık kripto varlığının olduğunu gösteriyor. Dijital yatırım platformları, yatırımı her zamankinden daha erişilebilir hale getirdi. Ayrıca, tipik bir yatırımcının piyasalara erişimini önemli ölçüde iyileştirerek, insanların daha önce yapamayacakları şeylere katılmalarını sağladı.

Kullanıcılarda katlanarak büyüme yaratırken merkezi olmayan finansı ön plana çıkaran başlıca itici güçlerden biri de Verim Çiftçiliğidir .

Verim Tarımı , yatırımcılara kazançlarını artırmaları için iyi bir fırsat sunan bir yatırım biçimidir; bu, yatırımcıların daha yüksek faiz oranları kazanmasını ve getirileri en üst düzeye çıkarmasını sağlayan yaygın bir yaklaşımdır.

Örneğin, merkezi olmayan para kazanma ve diğer finansal süreçleri oyun, sosyal ağ, müzik, metaverse vb. odaklı uygulamalara entegre eden ürün geliştirme, DeFi'nin nasıl genişlediğinin iyi bir örneği olarak kabul edilebilir.

Bu tartışmada, kaldıraçlı verim çiftçiliğinin ne olduğunu öğreneceğiz, nasıl çalıştığını ve konseptin kripto endüstrisi ve ekosistemindeki avantajını inceleyeceğiz. Bununla birlikte, Kaldıraçlı Verimli Çiftçiliğe geçmeden önce Verim Çiftçiliği hakkında bilgi edinerek başlamalıyız.

Verim Tarımı Nedir?

Verim çiftçiliği fikri, blockchain ve kripto para birimleriyle bağlantılı çoğu şeyde olduğu gibi ilk başta korkutucu olabilir, ancak bu bölümde, verim çiftçiliğiyle ilgili her şeyi temizleyeceğiz ve keşfedeceğiz.

Temel olarak, verimin arkasındaki kavram çiftçilik sizsiniz (yatırımcı), en yüksek getiriyi elde etmek için kripto para biriminizi en karlı platformlara ödünç veriyorsunuz.

Daha doğrusu, yatırımcıların bir DeFi piyasasında kripto para birimine yatırım yapmalarını ve sabit veya değişken faiz kazanmalarını sağlayan bir prosedürdür.

Ayrıca Yield Farming'i Ethereum ağı üzerinden dijital nakit ödünç verme uygulaması olarak tanımlayabiliriz. Bu verim çiftçiliği konseptinin arkasındaki fikir aynıdır, yani para kazanmak ve karlı olmaktır.

Ethereum ağında verim çiftçiliğinin tipik olarak ERC-20 belirteçleri kullanılarak yapıldığını ve ödüllerin de belirteçlerde olduğunu belirleyebiliriz. Bu, gelecekte 2. katmana geçebilirken, şu anda Ethereum ekosistemi, verim çiftçiliği işlemlerinin çoğuna ev sahipliği yapıyor.

Basit bir ifadeyle, bir yatırımcı kripto varlığını bir süreliğine merkezi olmayan bir finans platformuna ödünç verir ve daha yüksek getiri elde eder. Staking ve borç verme süreci, yatırımcıya APY olarak da bilinen günlük ödüllere erişim sağlayan platforma likidite sağlamak olarak bilinir.

Ayrıca, verim çiftçiliği , DeFi endüstrisinde geniş çapta kabul görmektedir ve kullanıcıların uyumlu cüzdanlar, akıllı sözleşmeler ve internet bağlantısı kullanarak birbirleriyle iletişim kurmasına olanak tanır. Görünürde tehlikeler kazançlar kadar büyük olmadığından, birbirlerine veya çiftliğe “güvensizlik” edecek bir durum yoktur. Ancak tehlikeler göz ardı edilemez, bu nedenle yine de dikkatli olunması gerekir.

Bunun bir sonucu olarak, ürün yetiştirmenin temellerini öğrenmek yeni başlayanlar için göz korkutucu görünebilir, ancak en iyi uygulamaları elinizin altında bulundurmak ve bu yeni sektöre girmeden önce her zaman profesyonel danışmanlık almak çok önemlidir.

Kaldıraçlı Verimli Tarım Nedir?

Kaldıraçlı Verimli Çiftçilik, yatırımcıların/çiftçilerin karlarını artırmak için borç likidite alma ve verim çiftliğine ekleme kapasitesine sahip olduğu bir yatırım stratejisidir. Ayrıca, çiftçilik işlemleri için ödeme yapmak için ödünç alınan fonların kullanılması da bir uygulamadır.

Popüler bir avantaj, yatırımcılar için teminatsız kredilerin kullanılmasıdır. Bu, ödünç aldıkları kadar teminat vermeye yanaşmadıkları anlamına gelir. Bu, hem çiftçiler hem de borç verenler için daha yüksek APY'lere sahip olmaları için bir fırsattır. Herhangi bir borç verme hizmetinden farklı olarak, çoğu durumda genellikle çok yüksek olan ödünç alınan fonların faizini ödemeniz gerekir, ancak ödüller kredi ücretlerini önemli ölçüde aşabileceğinden, kaldıraçlı verim çiftçiliği bu sermaye stratejisini gerçekleştirmek için kârlıdır.

Ayrıca, bir girişimi finanse etmek için ödünç alınan fonların kullanılması kaldıraç olarak bilinir ve DeFi protokolleri tarafından üretilen ödüller, kaldıraçla bu kripto para birimlerinin verim çiftliği yapılarak artırılabilir. Bununla birlikte, kaldıraçlı ticaretin hem geleneksel varlık sınıfları hem de kripto para birimleri için getirileri ve riskleri artırdığını not etmeliyiz.

Kaldıraçlı verim tarımı, çiftçilik işlemleri için ödeme yapmak için ödünç alınan fonları kullanma uygulamasıdır. Çiftçiler, toplam likiditelerini artırmak için harici likidite (likidite havuzlarından para birimi) ödünç alarak verim çiftçiliğindeki konumlarını iyileştirebilir, bu da daha yüksek getiri hacmi sağlar.

Bir yatırımcı, verim çiftçiliği yaparken karı optimize etmek için akıllı sözleşmeler kullanarak blok zincirindeki çeşitli varlıkları kiralayarak gelirlerini artırabilir. Ücret ve faiz, borçlu krediyi geri ödediğinde "çiftliğe" kripto para cinsinden geri ödenir.

Kaldıraçlı Verimli Tarım Örneği

Herhangi bir merkezi olmayan platformda bir likidite havuzuna iki para birimi ile yatırım yaptığınızda buna bir örnek verilebilir. Genellikle jeton şeklinde bir ödül ve o sırada APY yüzdesine dayalı olarak çiftlik tarafından kazanılan ticaret ücretinden bir pay kazanmanız beklenir. Alım satım ücretinin bu payı, borç alanların ödediği kredi faizlerinden ve alım satım ücretlerinden elde edilir.

Temelde, daha fazla kazanmak için, portföyünüzü otomatik olarak yükselten daha fazla jeton ödünç alabilirsiniz ve bu artış, çiftlikte sizin için daha fazla likidite, jeton şeklinde daha fazla ödül ve ticaret ücretinin daha büyük bir yüzdesi ile sonuçlanır. .

Yukarıdaki örnekte, kaldıraçlı verim çiftçiliğinde, verim çiftçiliğine kıyasla daha fazla kazanırsınız. Oran, havuza yatırdığınız likidite miktarının ödünç aldığınız miktarla orantılı olarak hesaplanmasıyla hesaplanır. Bu nedenle, ana kripto jetonunuz 1000$ tutarındaysa ve 2000$ borç aldıysanız, bu, 2:1 kaldıraç oranına sahip olduğunuz anlamına gelir. Ödünç verebileceğiniz miktarın platformlara, tokenlara ve çiftliklere göre değiştiğini bilmek de önemlidir. Ancak, ödüller ödünç verdiğiniz miktardan daha yüksek olduğunda yüksek kar elde edilir.

Her biri farklı özelliklere sahip çeşitli kaldıraçlı verim çiftçiliği protokolleri mevcuttur. Bir örnek, popüler olarak kaldıraçlı bir DeFi çiftçilik protokolü olarak bilinen ve kripto alanında yeni başlayanlar için bile kullanımı kolay olan Alpha Homora'dır.

Alpha Homora, 2'lik yüksek kaldıraç oranıyla bilinir:5: 1 diğer protokollerle karşılaştırıldığında. Protokol, kullanıcıların daha yüksek kredilere erişmesine olanak tanır; ve nispeten yüksek karlar.

Kaldıraçlı Verimli Tarım Katılımcılarının Dağılımı

Kaldıraçlı verim çiftçiliğinin iki ana katılımcısı olduğunu belirtmek önemlidir: Verim elde etmek için tek jetonlarını borç verme havuzlarına yatıran borç verenler ve kaldıraçlı çiftlikler elde etmek için bu borç verme havuzlarından jeton ödünç alan çiftçiler.

borç verenler

Tek varlıklar için DeFi'deki en iyi getirilerden biri, borç verenler tarafından kaldıraçlı bir getiri çiftçiliği protokolünde bulunabilir. Daha önce belirtildiği gibi, daha yüksek bir genel kredi havuzu, "Kullanım" ile kastedilen bu tür yüksek APY'lerin korunmasını sağlar.

Bir borç verme havuzu 1.000 ETH içeriyorsa ve bazı borç alanlar 100 ETH ödünç almak istiyorsa, bu havuzun kullanımı %10 (100/1000) olacaktır. Kaldıraçlı getiri çiftçiliği ve eksik teminatlandırılmış kredilerin avantajı, her borçlunun önemli ölçüde daha fazla para çekebilmesi ve bu da daha yüksek borçlanma kullanımına yol açmasıdır.

çiftçiler

Çiftçiler ayrıca, kaldıraçlı verimli tarımda kilit katılımcılardır. Bir kullanıcı, 50:50 oranında (örneğin, 100 ABD Doları değerinde ETH ve 100 ABD Doları değerinde USDT) bir çift jeton yatırarak geleneksel tarımda otomatikleştirilmiş bir piyasa yapıcıya (AMM) likidite sağlar.

Likidite havuzu (LP) belirteçleri üretmek için bu gereklidir. Bundan sonra, kullanıcılar, ticaret ücretleri içlerinde biriktikçe zamanla değer kazanan LP jetonları alırlar. Ek belirteç teşvikleri almak için kullanıcılar, bunları sunan merkezi olmayan borsalardaki çiftçilik havuzlarında bazı LP belirteçlerini de stake edebilirler.

Bu, kaldıraçlı verim çiftçiliğinin, kullanıcıların çiftçilik konumlarını geliştirmelerine ve dolayısıyla hasat edebilecekleri verimi artırmalarına izin verdiği gerçeğine işaret ediyor. Prosedür basittir: kullanıcılar kaldıraçlı bir verim toplama sistemine iki jetonun herhangi bir miktarını yatırır ve altta yatan protokol, jetonları LP jetonları için 50:50 bölmek için arka planda en uygun takasları gerçekleştirir (Zapping olarak bilinen bir süreç).

Kaldıraçlı Verimli Tarımın Avantajları

Kaldıraçlı verim tarımının ana avantajı, çiftçilerin taahhüt ettikleri teminat değerinin ötesinde borç para almasına izin vermesidir, bu da getirileri artırır.

Fiyat hedefleri kaçırıldığında kayıpların kaydedildiğini bilmek önemlidir. Kaldıraçla alım satım ve kripto verim çiftçiliği, çok deneyimli yatırımcılara bırakılan en iyi faaliyetlerdir.

Kaldıraçlı verim çiftçiliği platformları, DeFi'de yeni ancak hızla genişliyor ve projeler, farklı likidite havuzlarında ve ödül üreten pazarlarda borç almayı ve token toplamayı mümkün kılmak için protokolleri, borç verenleri, verim çiftçilerini ve likidite sağlayıcıları bir araya getirmek için çeşitli metodolojiler kullanıyor. .

Kaldıraçlı Verimli Çiftçiliğin Riskleri

Diğer tüm platformlarda olduğu gibi, Alpha Homora kullanan kaldıraçlı çiftçilik tasfiye riskiyle birlikte gelir. Gerçek hayatta bir yatırımcı hisse senedi almak için bir aracı kurumdan borç aldığında, tüm varlıklarını kaybetme olasılığı yüksektir; aynısı kaldıraçlı verim çiftçiliği için de geçerlidir. Jetonunuzun fiyatı düşerse, tasfiye nedeniyle tüm varlıklarınızı kaybetme riskiyle de karşı karşıya kalırsınız.

Tasfiye, havuzdaki kripto varlıklarının fiyat oranının, özellikle ödünç alınan veya ödünç verilen varlıkların değiştiği bir durumda yaygındır. Örneğin, kaldıraç oluşturduğunuzda, hangi protokolü kullanırsanız kullanın, yatırdığınız ilk fonların yaklaşık 4 katı kadar borç almak, o krediyi geri ödemenizi sağlama sorumluluğuna sahiptir.

Bu nedenle, ana fonunuz, getirileriniz arttıkça biriken teminat haline gelir. Bu teminatın, borçlu olduğunuz miktarın üzerinde kalması için tutulması gerekir, aksi takdirde protokol pozisyonunuzu feshetmek zorunda kalır ve bu süreç tasfiye olarak bilinir.

Özünde, fiyat oranının başlangıç maliyetinden dalgalanma sıklığı aynı zamanda uğranılacak zararın oranıdır. Bununla birlikte, ana fiyat oranı eski haline getirilirse, ki bu oldukça nadirdir, kurtarılabilir.

Tasfiyeden kaçınmak için aşağıda yapabileceğiniz birkaç şey var.

  • "Güvenlik Tamponu"nu her zaman yakından takip edin, bu, tasfiyeye yakın olup olmadığınızı gösterecektir. Güvenlik tamponu sıfıra ulaştığında, tasfiyeye hazırsınız ve bunun nedeni yukarıda açıklandığı gibi ana varlığınızın fiyatının önemli ölçüde düşmesidir.
  • Güvenlik Tamponunuzda bir düşüş fark ettiğinizde, Güvenlik Tamponunu artırmak için teminat eklemelisiniz.
  • Çiftçilik konusunda güvenli oynadığınızdan emin olun; stablecoin'leri farmlamak güvenlidir. Bu durumda, tasfiye pek olası değildir.

Verim Tarım Ekosistemi

Şu anda, çeşitli kripto verim yetiştirme teknikleri nedeniyle maksimum getiri elde etmeye yönelik çeşitli yaklaşımlar var ve hızlı gelişme oranı, sürekli değişen bir ekosistemle sonuçlanıyor ve bu da DeFi çıktısını geliştirme potansiyelinin sürekli olarak değerlendirilmesini gerektiriyor.

Aşağıdaki liste, ayrıntılı olmamakla birlikte, bazı ana verim yetiştirme platformlarını içermektedir.

  • Aave: Bu, gözetimsiz, açık kaynaklı, merkezi olmayan bir borç verme ve ödünç alma protokolüdür. AAVE belirteçleri, kullanıcılar tarafından para piyasaları oluşturmak, varlıkları ödünç almak ve bileşik faiz kazanmak için kullanılır.
  • Bileşik: Algoritmik olarak değiştirilmiş bileşik faiz oranlarının kripto para ödünç alma ve verme işlemleri için kullanılmasına izin veren bir para piyasası protokolü. Protokolü kullanarak, kullanıcılar ayrıca COMP yönetişim belirteçleri kazanabilir.
  • Curve Finance: Kullanıcıların stablecoin'ler ve diğer merkezi olmayan protokollerle ticaret yapmasına izin veren bir DEX teknolojisi. Özel bir piyasa oluşturma algoritması kullanan Curve protokolü, düşük maliyetleri ve küçük kaymaları garanti eder.
  • Uniswap: Uniswap, herhangi bir ERC-20 token çiftinin %70'inden fazlasının takas edilmesini destekleyen bir DEX ve AMM'dir.
  • PancakeSwap: Bu ayrıca, tüccarların BEP-20 tokenlerini kullanmasına izin veren Binance Smart Chain (BSC) üzerindeki bir DEX ve AMM'dir.
  • Venüs Protokolü: Bu, BSC'nin kredi ve borç verme sistemlerini içeren algoritmalara dayalı bir para piyasası platformudur.
  • Dengeleyici: Likidite protokolü olarak esnek staking kullanan bir portföy yöneticisi ve otomatik tüccar.
  • Yearn Finance: Merkezi olmayan, otomatikleştirilmiş bir toplama mekanizması aracılığıyla başarılı kripto verim çiftçiliği hizmetleri bulan, kullanıcı tarafından oluşturulan bir algoritma.

Verimli Çiftçilikten Nasıl Yararlanılacağına İlişkin Adımlar

  • İlk adım, Likidite Sağlayıcılar (LP'ler) tarafından bir likidite havuzuna yatırılan fonları içerir.
  • Bu yatırılan fonlar çoğunlukla ETH ve DAI, USDT, USDC ve daha fazlası gibi USD'ye bağlı stablecoin'lerdir.
  • Getiri açısından, bu, yatırım yaptığınız protokolün şartlarına ve yatırdığınız miktara göre belirlenir.

Kaldıraçlı verim çiftçiliği, öz sermayenin büyüklüğünü etkileyen, verimli çiftçilik kazançlarını artıran ve tasfiye durumunda olumsuz tarafı en aza indiren bir stratejiye maruz kalmayı artırır. Verim çiftçiliği tarafından kaldıraçlanan bu borçlanma varlıkları, başlangıç konumlarını çoğaltmalarına veya piyasa değerlerinin nereye gittiğini düşündüklerine göre farklı stratejiler izlemelerine olanak tanır.

Kriptoda Getiri Tarımı: DeFi Likidite Madenciliği Stratejileri

Bir verim çiftçiliği yöntemi sıklıkla bir LP olarak hareket ederek kurulur, ancak LP belirteçleri çok sayıda protokol ve havuzda stake edilerek maksimize edilir.

Likidite sağlayıcıları, meşru getiri çiftçileri değildir ve likidite madencileri, sık sık çeşitli likidite havuzlarına ve DEX sistemlerine token yatırır. DeFi likidite madenciliği pazarında bu tür staking veya çiftçilik olasılığı bol miktarda bulunur ve düzenli olarak yeni havuzlar ve protokoller ortaya çıkar.

Kripto para getirisi çiftçileri, birkaç günden birkaç aya kadar çeşitli protokollerde ve likidite havuzlarında LP tokenlerini istedikleri süre boyunca stake edebilirler.

Kripto Staking Vs. Kaldıraçlı Verimli Tarım

Bazı insanlar, iki farklı prosedür olduklarını bilmeden, verim çiftçiliği ve kripto staking terimlerini yanlış bir şekilde birbirinin yerine kullanır. Likidite madenciliği olarak da bilinen verim çiftçiliği, kripto para varlıklarınızı kullanarak ödül kazanmanın bir yoludur.

Öte yandan, staking'in ana kullanımı, stake edenlerin de teşvik aldığı Proof-of-Stake (PoS) blok zincirinin mutabakat mekanizmasının bir bileşenidir. Staking bir getiri sağlar, ancak genellikle DeFi verim çiftçiliği tekniklerini kullanmaya kıyasla önemli ölçüde daha küçüktür.

Staking getirileri genellikle yılda bir kez ödenir ve %5 ile %15 arasında değişir. Bununla karşılaştırıldığında, kripto para birimi likidite havuzlarındaki kaldıraçlı verim çiftçiliği oranları %100 veya daha fazlasına ulaşabilir ve sürekli ödeme yaparak her an para çekme olanağı sağlar.

Bununla birlikte, kaldıraçlı verim çiftçiliği, daha karlı olmasına rağmen, staking'den daha risklidir. Örneğin, Ethereum'da verim çiftçiliği yaparken ödülleri toplamak için gereken ağ gazı fiyatları, APY oranlarından elde edilen gelirleri azaltabilir.

Ayrıca, piyasa her iki yönde de dalgalanırsa, geçici bir kayıp meydana gelebilir ve karlılık önemli ölçüde düşebilir. Bu olduğunda, algoritmik bir dengeye sahip bir likidite havuzunda saklanan tokenlerin değeri, açık piyasadaki varlıklarla birlikte düşmeye başlar.

Ancak, akıllı sözleşmelerin likidite havuzları tarafından benimsenmesi, bilgisayar korsanlarının temel sistemdeki kusurları keşfetme ve kullanma olasılığını daha da artırıyor.

Çözüm

Kaldıraçlı verim tarımı, aynı zamanda önemli bir çekim noktası olarak da hizmet eden daha yüksek getirisi nedeniyle, verim çiftçiliğinde önemli ölçüde "bir sonraki büyük şey"dir. Bununla birlikte, diğer herhangi bir yatırım türü gibi, bunun da riskler taşıdığını vurgulamak önemlidir. Diğer potansiyel risk faktörlerinden, fiyat değişikliği olasılığı, sonunda varlıkların tasfiyesine yol açacak daha büyük bir risk taşır.

Kripto para birimi alanındaki uzmanlık seviyenize bakılmaksızın, riski önleyebilecek ve muhtemelen etkiyi azaltabilecek kaldıraçlı verim çiftçiliği ve put-up yapıları gerçekleştirirken dikkatli olmalısınız. Bu tür bir ihtiyati tedbir, varlık dalgalanmalarına ilişkin minimum ve maksimum limitleri belirlemektir.

Penulis: Paul
Penerjemah: binyu
Pengulas: Hugo、Ashely
* Informasi ini tidak bermaksud untuk menjadi dan bukan merupakan nasihat keuangan atau rekomendasi lain apa pun yang ditawarkan atau didukung oleh Gate.io.
* Artikel ini tidak boleh di reproduksi, di kirim, atau disalin tanpa referensi Gate.io. Pelanggaran adalah pelanggaran Undang-Undang Hak Cipta dan dapat dikenakan tindakan hukum.
Mulai Sekarang
Daftar dan dapatkan Voucher
$100
!