Bitcoin üzerinde tamamen merkezi olmayan ilk EVM eşdeğeri Katman 2

Yeni BaşlayanMar 18, 2024
Botanix, Ethereum Sanal Makinesine (EVM) eşdeğer bir Bitcoin Katman 2'dir. Test ağında halihazırda eksiksiz ve işlevsel bir ürün mevcuttur.
Bitcoin üzerinde tamamen merkezi olmayan ilk EVM eşdeğeri Katman 2

Bugünün bülteni size KoiPondtarafından sunulmaktadır

Eminim bunu okuyan çoğu kişi BRC-20'leri duymuştur, KoiPond topluluk odaklı ilk BRC20 fırlatma rampasıdır.

KoiPond, bot saldırılarını ve fırlatma jetonlarının balina tekellerini azaltmaya yardımcı olan Orantılı Tahsis Mekanizması kullanır.

KoiPond Launchpad, EVM zincirlerinde BRC20 token lansmanlarını kolaylaştırarak, kullanıcıların bu çığır açan alana dalmaları için kullanıcı dostu bir arayüz sağlar.

Bu yeni fırlatma rampası aracılığıyla başlatılan projeleri kesinlikle takip etmeye değer.

KoiPond'u takip edin

TL;DR Botanix

  • Botanix Labs, EVM'nin kolaylığı ve çok yönlülüğünün Bitcoin'in ademi merkeziyetçiliği ve güvenliği ile buluştuğu, Bitcoin üzerinde tamamen merkezi olmayan ilk EVM eşdeğeri Katman 2'yi inşa ediyor.
  • Temel mutabakat ve ademi merkeziyetçilik için Bitcoin'in İş İspatı'ndan (PoW) Katman 1 olarak yararlanan Botanix, bahislerin (bitcoin ile temsil edilen) rastgele bir katılımcı alt kümesi tarafından korunan dağıtılmış bir merkezi olmayan multisigs ağı olan Spiderchain'de güvenli bir şekilde saklandığı bir Proof-of-Stake mutabakat modeli kullanacaktır. Bitcoin'inizi Bitcoin'e yatırabileceksiniz.

Bize kendinizden ve Botanix'i kurmaya nasıl karar verdiğinizden bahseder misiniz?

Belçika'da büyüdüm ve orada matematik alanında ulusal şampiyon oldum. Daha sonra elektrik mühendisliği alanında lisans ve yüksek lisansımı tamamladım. Belçika aslında kriptografi dünyasında güçlü bir üne sahip, bu yüzden yüksek lisansım aslında kriptografi üzerine odaklandı. Kimlik doğrulamalı şifreleme üzerine araştırma yapmaya başladım ve hatta bazı şifreleme algoritmalarını kırmayı başardım. O zamanlar kriptografinin ileride kariyerimle nasıl tekrar alakalı hale geleceğini bilmiyordum.

Eğitimimin ardından altı yıl kimya sektöründe çalıştım ve iki yıllığına Suudi Arabistan'a taşındım. Orta Doğu'da, özellikle de Lübnan'daki hiperenflasyonu gördüğümde, kripto para biriminin önemini tam olarak anladım. Bu benim Amerika Birleşik Devletleri'ne giriş noktam olan Harvard Business School'a başvurmamı sağladı.

Harvard'da Botanix'in tezini oluşturdum ve o zamandan beri tezimiz aslında tamamen aynı kaldı. Bir buçuk yıl önce, kripto altyapısının nereye gittiğini anlamaya çalışıyordum. İlginçtir ki, 15 yıl sonra altyapıya ilişkin teoriler değişmeye devam ediyor. Bununla birlikte, bizim tezimiz basittir. Bitcoin'i tamamen merkezi olmayan, güvenli bir para biçimi olarak gördük ve bunun üzerine neredeyse sıfır fayda inşa ettik. Yani üzerine bir şey inşa edilmeyi bekleyen devasa bir uyuyan sermaye havuzunuz vardı.

Bitcoin üzerine bir şeyler inşa etmenin ne kadar zor olduğu herkesin malumu. Bu arada, Bitcoin dışında, birçoğu Ürün-Pazar Uyumuna sahip olan ve önemli bir değer yaratan çok sayıda yardımcı program ve uygulama var.

Bunların hepsinin sanal makineler olarak bilinen makineler üzerine inşa edildiğini fark ettim. Sanal makineler esasen bir yazılım katmanıdır ve yazılım teknolojisinin aynı ilkelerini takip eder. EVM'nin, yani Ethereum Sanal Makinesi'nin, en geniş dağılımla en çok öne çıkan olduğunu fark ettim. Yazılım teknolojisi savaşlarında dağıtım en önemli unsurdur. 80'lerdeki Windows'a baktığınızda; en iyi teknoloji ya da en güvenli değildi, ancak açık ara en büyük dağıtıma sahipti.

Dağıtım, yazılım teknolojisi savaşlarında her zaman kilit rol oynamıştır. Dolayısıyla, Bitcoin bir para biçimi olması açısından kazanıyor olsa da, EVM kazanan sanal makinedir. Bu da Bitcoin üzerinde bizi diğerlerinden ayıran ikinci bir katman fikrini doğurdu. Bu fikir bir buçuk yıl önce ortaya çıktı ve ilk altı ayımızı kriptografiye geri dönerek Bitcoin üzerinde Spiderchain adını verdiğimiz tamamen merkezi olmayan bir Katman 2 geliştirmek için harcadık. Örümcek Zinciri bu ikinci katmanı oluşturabilen bir teknolojidir.

Bitcoin topluluğundaki birçok kişiden olumlu geri bildirimler ve yorumlar aldık. Eylül ayında inşa etmeye başladık ve gizlilikten çıktık, Kasım ayında Public Testnet'imizi başlattık ve şimdi Mainnet'i başlatmaya hazırlanıyoruz. Sanırım uçtan uca çalışan bir ürünü gerçekten sevk eden sadece biziz.

Botanix'in nasıl çalıştığına dair bize üst düzey bir genel bakış sunabilir misiniz?

Tamamen EVM eşdeğeriyiz, bu nedenle EVM'de çalışan her şeyi kopyalayıp yapıştırabilirsiniz ve Botanix'te çalışacaktır ve her şey Bitcoin'in üstünde çalışır. MetaMask'ınızı bağladıktan sonra, bir Bitcoin yatırma adresi oluşturursunuz. Bu normal bir Bitcoin adresi gibi görünür, ancak gerçekte, Taproot'ta EVM adresinizi kodladığımız özel bir adres türüdür.

Bu, şu andan itibaren bu Bitcoin adresinin MetaMask'ınızdan aldığımız EVM adresinize benzersiz bir şekilde bağlı olduğu anlamına gelir. Bunu yaptık çünkü Stacks ve Rootstock'un ne yaptığını ve nerede yanlış yaptıklarını gördük. İnsanların Bitcoin'deki ikinci katmana geçmelerini mümkün olduğunca kolaylaştırmak istiyoruz, böylece Bitcoin'den Botanix'e geçerken Ethereum'dan Arbitrum gibi bir Katman 2'ye geçmek kadar kolay hissedecekler.

Testnet'ten örnek. MM'de BTC'yi gaz jetonu olarak görmek garip, ha.

Yani temel olarak, bu adresle artık doğrudan Coinbase, Kraken veya herhangi bir borsadan bu Bitcoin yatırma adresine Bitcoin gönderebilirsiniz ve Bitcoin'i MetaMask'inizde tutarsınız. O andan itibaren Ethereum gibi hissettiriyor ama her şey için Bitcoin kullanıyorsunuz.

Botanix'in hangi kullanıcıları çekeceğini düşünüyorsunuz - Ethereum L2 kullanıcıları mı yoksa Bitcoin yerlileri mi?

Bence cevap her ikisinden de biraz. Kripto dünyasında genellikle Bitcoin ve Ethereum arasında bir karşılaştırma yapılıyor ve insanlar ideolojik olarak birini ya da diğerini destekliyor. Bazıları Bitcoin'i tercih ediyor çünkü onlar için en önemli olan tamamen merkezi olmayan parayı temsil ediyor. Diğerleri ise her şeyden önce faydaya değer vererek Ethereum'a yöneliyor. Ancak, kullanıcıların nihayetinde her iki taraftan da geleceğine inanıyorum.

Birçok Bitcoin kullanıcısının aslında Bitcoin'lerini Bitcoin'lerinden verim almak için kullanmak istediğini biliyorum. Ama bunu gerçekten yapacak bir şey yok. Pek çok insanın Bitcoin'lerini perps dex ya da benzeri bir şeyde kullanmak istediğini biliyorum, ancak Bitcoin'de buna yerel olarak erişim yok. Bu da temel olarak Ethereum'da ürün pazar uyumuna ulaşan herhangi bir uygulamanın Bitcoin'de de ürün pazar uyumuna ulaşmasını sağlar. Her zaman Bitcoin kullanıcılarının da diğer insanlara davranış açısından çok benzeyen insanlar olduğuna dair bir teorim olmuştur. Dolayısıyla, Ethereum'da ürün pazarına uygun hale gelen herhangi bir şey Bitcoin'de de ürün pazarına uygun hale gelebilir; sadece bunu gerçekten yapacak bir altyapı yok.

Bence ordinaller ve BRC-20'ler, birçok Bitcoin kullanıcısının aynı zamanda çeşitli faaliyetlerde bulunmak isteyen gizliden gizliye degenler olduğunu gösteriyor, ancak şu anda onlar için hiçbir şey yok. Son birkaç aydır büyük çaplı iş geliştirmeleri yaparken gözlemlediğim şey, bir geliştiricinin bakış açısından, eğer bir Ethereum DApp iseniz ve Arbitrum veya Ethereum üzerinde konuşlandırmayı seçtiyseniz, aynı kullanıcılar ve sermaye için rekabet eden büyük bir rekabetle karşı karşıya olduğunuzdur. Alternatif olarak, Botanix'te konuşlandırmak size tüm Bitcoin piyasasında ilk hamleyi yapan olma şansı verir ve Bitcoin'leriyle bir şeyler yapmak isteyen tüm Bitcoin kullanıcılarına hitap eder.

Bence insanların ya da sermayenin %70'i aslında yerel Bitcoin'den gelecek, Bitcoin'de bir şeyler yapmak için bekleyen tüm uyuyan ölü sermaye oradan gelecek ve diğer sermayenin bir kısmı da Ethereum'dan gelecek.

Botanix'te yerel uygulamalar geliştirmek için geliştiricilerden de ilgi var mı?

Bitzy DEX

Bitzy ekibi, V2 ön uç kullanan ancak arka uçta Ethereum DEX'lerine benzer mantıkta bir V3 toplayıcı kullanan oldukça yeni bir DEX inşa ediyor. Vertex ekibi, mevcut kanıt modellerini geliştirerek yeni nesil bir faili meçhul uygulaması inşa ediyor. Diğer tanınmış Perps Dex'ler de konuşlanmayı düşünüyor.

Palladium , kendi içinde büyük bir uygulama olan Bitcoin destekli bir stablecoin duyuracak. Birçok kişi Bitcoin üzerinde bir stabilcoin yaratmaya çalıştı, ancak henüz o noktada değil. Bununla birlikte, Ethereum'da sarılmış Bitcoin için en büyük uygulama, esasen DAI ile MakerDAO gibi sarılmış Bitcoin destekli bir stabilcoin'e sahip olmaktır, ancak bunu Bitcoin'in kendisinde yerel ve merkezi olmayan bir şekilde yapmak daha mantıklıdır. Dolayısıyla Palladium ekibi, Bitcoin'in kendisi üzerinde Bitcoin destekli bir stabilcoin'e sahip olma alanına giriyor.

Sonra, bir sürü farklı borç verme ve borç alma protokolü var. Bitcoin'deki en belirgin kullanım durumları, Ethereum'da ürün-pazar uyumunu zaten görmüş olanlardır. Bazıları hash oranı madenciliği gibi benzersiz Bitcoin alanlarına girmeyi düşünüyor. Diğerleri ise emtia DEX'leri oluşturmakla ilgileniyor ki bu da Bitcoin kullanıcılarıyla ve makroya olan ilgileriyle daha uyumlu olabilir. Ancak çoğunlukla, Ethereum'da ürün pazarına uygun hale gelmiş uygulamaları Bitcoin'e getirmekle ilgilidir.

İnsanlar BRC-20'leri Botanix'te kullanabilecekler mi?

Bildiğiniz gibi, BRC-20'ler için kullanıcı deneyimi şu anda oldukça kötü. Esasen yapabileceğiniz şey, Bitcoin'in ana katmanından Botanix'in ikinci katmanına geçmek için bir köprü kullanmak ve ardından aniden dokuz saniyelik bloklara sahip olabilir, DEX'lerde işlem yapmaya başlayabilir, protokollerde işlem yapmaya başlayabilir ve esasen ERC-20 DeFi ekosisteminin tüm ekosistemine erişebilirsiniz.

Yüksek verimli zincirlerle rekabet etmek mi istiyorsunuz? Yoksa kendi nişinizi mi oluşturmak istiyorsunuz?

Çok güzel bir soru. Cevabım hayır. Bence burada oyunun kurallarını değiştiren şey, Bitcoin konusunda altyapı sağlıyor olmamız. Ve aslında, Spiderchain daha çok Ethereum gibi tasarlanmıştır. Herkesin ağa katılabileceği, Bitcoin stake edebileceği ve tam bir düğüm çalıştırabileceği 10.000 ila 100.000 farklı tam düğümü destekleyebiliyoruz. Bu da merkeziyetsizliği tercih eden Bitcoin kullanıcılarına biraz daha cazip geliyor.

Buradaki büyük oyun değiştirici bu. Blok zinciri trilemması, devasa yüksek verim için giderseniz, ademi merkeziyetçiliğinizi sınırladığını söylüyor. Botanix ile ikinci katmanda, esasen Ethereum vizyonunu takip ediyoruz, daha fazla donanım gerektiriyor ancak yine de 9-10 saniyelik bloklarla çalışıyor, ancak son derece merkezi olmayan bir yapıya sahip olabiliyoruz. Bu vizyon, devasa yüksek verimden ziyade ademi merkeziyetçiliğe yönelmektedir. Bitcoin topluluğundan önemli ölçüde destek almamızın ana nedenlerinden birinin bu olduğuna inanıyoruz. Ademi merkeziyetçilik konusundaki güçlü duruşumuz Bitcoin topluluğu içinde iyi bilinmektedir.

Botanix'te ücretler nasıl görünecek?

Burada ücretler gerçekten düşük olacak. Şu anki toparlanmalar doğası gereği oldukça merkezidir, bu da çeşitli sorunlara ve daha yüksek ücretlere yol açmaktadır. Sansüre dirençli olmak, canlılığa sahip olmak ve tek taraflı geri çekilmeler için, verileri Katman 1'e geri itmeleri gerekir, bu da Katman 2'deki maliyetleri artırır. Buna karşılık biz, herkesin tam bir düğüm çalıştırabileceği ve bu sorunları ele alan tamamen merkezi olmayan bir sistemiz. Sonuç olarak, Katman 2 ücretlerimiz çok düşük olacaktır. Muazzam hızlara ulaşamayabiliriz, ancak ücretlerimiz düşük kalacaktır çünkü verileri Bitcoin ana katmanına geri göndermek zorunda değiliz, bu da son derece pahalı olacaktır.

Peki ya hız?

Botanix, Ethereum gibi optimize edilmiştir. Blok zinciri trilemması ve yüksek hızlar açısından, bu özde bir Ethereum gibiyiz. Bununla birlikte, temel katman olarak doğrudan Bitcoin'e bağlı bir üçüncü katman veya hatta yarı katman 2.5 inşa etmek ve bu muazzam hızlara ulaşmak mümkündür. EVM daha sonra veri kullanılabilirliği katmanı olarak hareket edecektir. Örümcek Zinciri aslında temel katmandaki gerçek Bitcoin'i nasıl merkezsizleştirdiğinizdir. Bir EigenLayer tasarımına benziyor, ancak Bitcoin'de, bu yüzden onlarda çok hızlı toparlanmaları güvence altına alabiliriz. Yani uzun vadeli vizyon bu. Ve o andan itibaren, bir Solana veya Bitcoin'de çok hızlı roll-up'lar elde etmeye geçebilirsiniz.

Sizce Bitcoin ağındaki "uyuyan sermayenin" büyüklüğü nedir?

Temel düşünce, Bitcoin'in toplam piyasa değeri olarak Ethereum'dan üç kat ya da dört kat daha büyük olduğudur. İlk istatistikler, aslında ordinallerin ve BRC-20'lerin, Ethereum'da ilk kırıldığında gördüğümüz NFT piyasasından aşağı yukarı üç kat daha büyük olduğunu gösteriyor.

Ayrıca Bitcoin üzerindeki DeFi piyasasının da üç kat daha büyük olacağına inanıyoruz. Bence trilyon dolarlık piyasa değeri içinde ETF'lerde, uzun vadeli cüzdanlarda bulunan tüm Bitcoin'ler ve Bitcoin'leriyle hiçbir şey yapmak istemeyen aşırı Bitcoin Maxi'lerin %20'si gibi küçük bir pay hesaba katıldığında, arzın yaklaşık %30'u kesinlikle açılacak. Bitcoin'in trilyon dolarlık bir varlık olduğunu düşündüğünüzde, bu pazar DeFi tarafında kolayca 100 milyar dolar olabilir.

Sorumluluk Reddi:

  1. Bu makale[alphaplease] adresinden yeniden basılmıştır. Tüm telif hakları orijinal yazara [AYLO] aittir. Bu baskıya itirazınız varsa, lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin, onlar bu konuyu derhal ele alacaklardır.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve fikirler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirisi Gate Learn ekibi tarafından yapılmaktadır. Belirtilmediği sürece, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.

Bitcoin üzerinde tamamen merkezi olmayan ilk EVM eşdeğeri Katman 2

Yeni BaşlayanMar 18, 2024
Botanix, Ethereum Sanal Makinesine (EVM) eşdeğer bir Bitcoin Katman 2'dir. Test ağında halihazırda eksiksiz ve işlevsel bir ürün mevcuttur.
Bitcoin üzerinde tamamen merkezi olmayan ilk EVM eşdeğeri Katman 2

Bugünün bülteni size KoiPondtarafından sunulmaktadır

Eminim bunu okuyan çoğu kişi BRC-20'leri duymuştur, KoiPond topluluk odaklı ilk BRC20 fırlatma rampasıdır.

KoiPond, bot saldırılarını ve fırlatma jetonlarının balina tekellerini azaltmaya yardımcı olan Orantılı Tahsis Mekanizması kullanır.

KoiPond Launchpad, EVM zincirlerinde BRC20 token lansmanlarını kolaylaştırarak, kullanıcıların bu çığır açan alana dalmaları için kullanıcı dostu bir arayüz sağlar.

Bu yeni fırlatma rampası aracılığıyla başlatılan projeleri kesinlikle takip etmeye değer.

KoiPond'u takip edin

TL;DR Botanix

  • Botanix Labs, EVM'nin kolaylığı ve çok yönlülüğünün Bitcoin'in ademi merkeziyetçiliği ve güvenliği ile buluştuğu, Bitcoin üzerinde tamamen merkezi olmayan ilk EVM eşdeğeri Katman 2'yi inşa ediyor.
  • Temel mutabakat ve ademi merkeziyetçilik için Bitcoin'in İş İspatı'ndan (PoW) Katman 1 olarak yararlanan Botanix, bahislerin (bitcoin ile temsil edilen) rastgele bir katılımcı alt kümesi tarafından korunan dağıtılmış bir merkezi olmayan multisigs ağı olan Spiderchain'de güvenli bir şekilde saklandığı bir Proof-of-Stake mutabakat modeli kullanacaktır. Bitcoin'inizi Bitcoin'e yatırabileceksiniz.

Bize kendinizden ve Botanix'i kurmaya nasıl karar verdiğinizden bahseder misiniz?

Belçika'da büyüdüm ve orada matematik alanında ulusal şampiyon oldum. Daha sonra elektrik mühendisliği alanında lisans ve yüksek lisansımı tamamladım. Belçika aslında kriptografi dünyasında güçlü bir üne sahip, bu yüzden yüksek lisansım aslında kriptografi üzerine odaklandı. Kimlik doğrulamalı şifreleme üzerine araştırma yapmaya başladım ve hatta bazı şifreleme algoritmalarını kırmayı başardım. O zamanlar kriptografinin ileride kariyerimle nasıl tekrar alakalı hale geleceğini bilmiyordum.

Eğitimimin ardından altı yıl kimya sektöründe çalıştım ve iki yıllığına Suudi Arabistan'a taşındım. Orta Doğu'da, özellikle de Lübnan'daki hiperenflasyonu gördüğümde, kripto para biriminin önemini tam olarak anladım. Bu benim Amerika Birleşik Devletleri'ne giriş noktam olan Harvard Business School'a başvurmamı sağladı.

Harvard'da Botanix'in tezini oluşturdum ve o zamandan beri tezimiz aslında tamamen aynı kaldı. Bir buçuk yıl önce, kripto altyapısının nereye gittiğini anlamaya çalışıyordum. İlginçtir ki, 15 yıl sonra altyapıya ilişkin teoriler değişmeye devam ediyor. Bununla birlikte, bizim tezimiz basittir. Bitcoin'i tamamen merkezi olmayan, güvenli bir para biçimi olarak gördük ve bunun üzerine neredeyse sıfır fayda inşa ettik. Yani üzerine bir şey inşa edilmeyi bekleyen devasa bir uyuyan sermaye havuzunuz vardı.

Bitcoin üzerine bir şeyler inşa etmenin ne kadar zor olduğu herkesin malumu. Bu arada, Bitcoin dışında, birçoğu Ürün-Pazar Uyumuna sahip olan ve önemli bir değer yaratan çok sayıda yardımcı program ve uygulama var.

Bunların hepsinin sanal makineler olarak bilinen makineler üzerine inşa edildiğini fark ettim. Sanal makineler esasen bir yazılım katmanıdır ve yazılım teknolojisinin aynı ilkelerini takip eder. EVM'nin, yani Ethereum Sanal Makinesi'nin, en geniş dağılımla en çok öne çıkan olduğunu fark ettim. Yazılım teknolojisi savaşlarında dağıtım en önemli unsurdur. 80'lerdeki Windows'a baktığınızda; en iyi teknoloji ya da en güvenli değildi, ancak açık ara en büyük dağıtıma sahipti.

Dağıtım, yazılım teknolojisi savaşlarında her zaman kilit rol oynamıştır. Dolayısıyla, Bitcoin bir para biçimi olması açısından kazanıyor olsa da, EVM kazanan sanal makinedir. Bu da Bitcoin üzerinde bizi diğerlerinden ayıran ikinci bir katman fikrini doğurdu. Bu fikir bir buçuk yıl önce ortaya çıktı ve ilk altı ayımızı kriptografiye geri dönerek Bitcoin üzerinde Spiderchain adını verdiğimiz tamamen merkezi olmayan bir Katman 2 geliştirmek için harcadık. Örümcek Zinciri bu ikinci katmanı oluşturabilen bir teknolojidir.

Bitcoin topluluğundaki birçok kişiden olumlu geri bildirimler ve yorumlar aldık. Eylül ayında inşa etmeye başladık ve gizlilikten çıktık, Kasım ayında Public Testnet'imizi başlattık ve şimdi Mainnet'i başlatmaya hazırlanıyoruz. Sanırım uçtan uca çalışan bir ürünü gerçekten sevk eden sadece biziz.

Botanix'in nasıl çalıştığına dair bize üst düzey bir genel bakış sunabilir misiniz?

Tamamen EVM eşdeğeriyiz, bu nedenle EVM'de çalışan her şeyi kopyalayıp yapıştırabilirsiniz ve Botanix'te çalışacaktır ve her şey Bitcoin'in üstünde çalışır. MetaMask'ınızı bağladıktan sonra, bir Bitcoin yatırma adresi oluşturursunuz. Bu normal bir Bitcoin adresi gibi görünür, ancak gerçekte, Taproot'ta EVM adresinizi kodladığımız özel bir adres türüdür.

Bu, şu andan itibaren bu Bitcoin adresinin MetaMask'ınızdan aldığımız EVM adresinize benzersiz bir şekilde bağlı olduğu anlamına gelir. Bunu yaptık çünkü Stacks ve Rootstock'un ne yaptığını ve nerede yanlış yaptıklarını gördük. İnsanların Bitcoin'deki ikinci katmana geçmelerini mümkün olduğunca kolaylaştırmak istiyoruz, böylece Bitcoin'den Botanix'e geçerken Ethereum'dan Arbitrum gibi bir Katman 2'ye geçmek kadar kolay hissedecekler.

Testnet'ten örnek. MM'de BTC'yi gaz jetonu olarak görmek garip, ha.

Yani temel olarak, bu adresle artık doğrudan Coinbase, Kraken veya herhangi bir borsadan bu Bitcoin yatırma adresine Bitcoin gönderebilirsiniz ve Bitcoin'i MetaMask'inizde tutarsınız. O andan itibaren Ethereum gibi hissettiriyor ama her şey için Bitcoin kullanıyorsunuz.

Botanix'in hangi kullanıcıları çekeceğini düşünüyorsunuz - Ethereum L2 kullanıcıları mı yoksa Bitcoin yerlileri mi?

Bence cevap her ikisinden de biraz. Kripto dünyasında genellikle Bitcoin ve Ethereum arasında bir karşılaştırma yapılıyor ve insanlar ideolojik olarak birini ya da diğerini destekliyor. Bazıları Bitcoin'i tercih ediyor çünkü onlar için en önemli olan tamamen merkezi olmayan parayı temsil ediyor. Diğerleri ise her şeyden önce faydaya değer vererek Ethereum'a yöneliyor. Ancak, kullanıcıların nihayetinde her iki taraftan da geleceğine inanıyorum.

Birçok Bitcoin kullanıcısının aslında Bitcoin'lerini Bitcoin'lerinden verim almak için kullanmak istediğini biliyorum. Ama bunu gerçekten yapacak bir şey yok. Pek çok insanın Bitcoin'lerini perps dex ya da benzeri bir şeyde kullanmak istediğini biliyorum, ancak Bitcoin'de buna yerel olarak erişim yok. Bu da temel olarak Ethereum'da ürün pazar uyumuna ulaşan herhangi bir uygulamanın Bitcoin'de de ürün pazar uyumuna ulaşmasını sağlar. Her zaman Bitcoin kullanıcılarının da diğer insanlara davranış açısından çok benzeyen insanlar olduğuna dair bir teorim olmuştur. Dolayısıyla, Ethereum'da ürün pazarına uygun hale gelen herhangi bir şey Bitcoin'de de ürün pazarına uygun hale gelebilir; sadece bunu gerçekten yapacak bir altyapı yok.

Bence ordinaller ve BRC-20'ler, birçok Bitcoin kullanıcısının aynı zamanda çeşitli faaliyetlerde bulunmak isteyen gizliden gizliye degenler olduğunu gösteriyor, ancak şu anda onlar için hiçbir şey yok. Son birkaç aydır büyük çaplı iş geliştirmeleri yaparken gözlemlediğim şey, bir geliştiricinin bakış açısından, eğer bir Ethereum DApp iseniz ve Arbitrum veya Ethereum üzerinde konuşlandırmayı seçtiyseniz, aynı kullanıcılar ve sermaye için rekabet eden büyük bir rekabetle karşı karşıya olduğunuzdur. Alternatif olarak, Botanix'te konuşlandırmak size tüm Bitcoin piyasasında ilk hamleyi yapan olma şansı verir ve Bitcoin'leriyle bir şeyler yapmak isteyen tüm Bitcoin kullanıcılarına hitap eder.

Bence insanların ya da sermayenin %70'i aslında yerel Bitcoin'den gelecek, Bitcoin'de bir şeyler yapmak için bekleyen tüm uyuyan ölü sermaye oradan gelecek ve diğer sermayenin bir kısmı da Ethereum'dan gelecek.

Botanix'te yerel uygulamalar geliştirmek için geliştiricilerden de ilgi var mı?

Bitzy DEX

Bitzy ekibi, V2 ön uç kullanan ancak arka uçta Ethereum DEX'lerine benzer mantıkta bir V3 toplayıcı kullanan oldukça yeni bir DEX inşa ediyor. Vertex ekibi, mevcut kanıt modellerini geliştirerek yeni nesil bir faili meçhul uygulaması inşa ediyor. Diğer tanınmış Perps Dex'ler de konuşlanmayı düşünüyor.

Palladium , kendi içinde büyük bir uygulama olan Bitcoin destekli bir stablecoin duyuracak. Birçok kişi Bitcoin üzerinde bir stabilcoin yaratmaya çalıştı, ancak henüz o noktada değil. Bununla birlikte, Ethereum'da sarılmış Bitcoin için en büyük uygulama, esasen DAI ile MakerDAO gibi sarılmış Bitcoin destekli bir stabilcoin'e sahip olmaktır, ancak bunu Bitcoin'in kendisinde yerel ve merkezi olmayan bir şekilde yapmak daha mantıklıdır. Dolayısıyla Palladium ekibi, Bitcoin'in kendisi üzerinde Bitcoin destekli bir stabilcoin'e sahip olma alanına giriyor.

Sonra, bir sürü farklı borç verme ve borç alma protokolü var. Bitcoin'deki en belirgin kullanım durumları, Ethereum'da ürün-pazar uyumunu zaten görmüş olanlardır. Bazıları hash oranı madenciliği gibi benzersiz Bitcoin alanlarına girmeyi düşünüyor. Diğerleri ise emtia DEX'leri oluşturmakla ilgileniyor ki bu da Bitcoin kullanıcılarıyla ve makroya olan ilgileriyle daha uyumlu olabilir. Ancak çoğunlukla, Ethereum'da ürün pazarına uygun hale gelmiş uygulamaları Bitcoin'e getirmekle ilgilidir.

İnsanlar BRC-20'leri Botanix'te kullanabilecekler mi?

Bildiğiniz gibi, BRC-20'ler için kullanıcı deneyimi şu anda oldukça kötü. Esasen yapabileceğiniz şey, Bitcoin'in ana katmanından Botanix'in ikinci katmanına geçmek için bir köprü kullanmak ve ardından aniden dokuz saniyelik bloklara sahip olabilir, DEX'lerde işlem yapmaya başlayabilir, protokollerde işlem yapmaya başlayabilir ve esasen ERC-20 DeFi ekosisteminin tüm ekosistemine erişebilirsiniz.

Yüksek verimli zincirlerle rekabet etmek mi istiyorsunuz? Yoksa kendi nişinizi mi oluşturmak istiyorsunuz?

Çok güzel bir soru. Cevabım hayır. Bence burada oyunun kurallarını değiştiren şey, Bitcoin konusunda altyapı sağlıyor olmamız. Ve aslında, Spiderchain daha çok Ethereum gibi tasarlanmıştır. Herkesin ağa katılabileceği, Bitcoin stake edebileceği ve tam bir düğüm çalıştırabileceği 10.000 ila 100.000 farklı tam düğümü destekleyebiliyoruz. Bu da merkeziyetsizliği tercih eden Bitcoin kullanıcılarına biraz daha cazip geliyor.

Buradaki büyük oyun değiştirici bu. Blok zinciri trilemması, devasa yüksek verim için giderseniz, ademi merkeziyetçiliğinizi sınırladığını söylüyor. Botanix ile ikinci katmanda, esasen Ethereum vizyonunu takip ediyoruz, daha fazla donanım gerektiriyor ancak yine de 9-10 saniyelik bloklarla çalışıyor, ancak son derece merkezi olmayan bir yapıya sahip olabiliyoruz. Bu vizyon, devasa yüksek verimden ziyade ademi merkeziyetçiliğe yönelmektedir. Bitcoin topluluğundan önemli ölçüde destek almamızın ana nedenlerinden birinin bu olduğuna inanıyoruz. Ademi merkeziyetçilik konusundaki güçlü duruşumuz Bitcoin topluluğu içinde iyi bilinmektedir.

Botanix'te ücretler nasıl görünecek?

Burada ücretler gerçekten düşük olacak. Şu anki toparlanmalar doğası gereği oldukça merkezidir, bu da çeşitli sorunlara ve daha yüksek ücretlere yol açmaktadır. Sansüre dirençli olmak, canlılığa sahip olmak ve tek taraflı geri çekilmeler için, verileri Katman 1'e geri itmeleri gerekir, bu da Katman 2'deki maliyetleri artırır. Buna karşılık biz, herkesin tam bir düğüm çalıştırabileceği ve bu sorunları ele alan tamamen merkezi olmayan bir sistemiz. Sonuç olarak, Katman 2 ücretlerimiz çok düşük olacaktır. Muazzam hızlara ulaşamayabiliriz, ancak ücretlerimiz düşük kalacaktır çünkü verileri Bitcoin ana katmanına geri göndermek zorunda değiliz, bu da son derece pahalı olacaktır.

Peki ya hız?

Botanix, Ethereum gibi optimize edilmiştir. Blok zinciri trilemması ve yüksek hızlar açısından, bu özde bir Ethereum gibiyiz. Bununla birlikte, temel katman olarak doğrudan Bitcoin'e bağlı bir üçüncü katman veya hatta yarı katman 2.5 inşa etmek ve bu muazzam hızlara ulaşmak mümkündür. EVM daha sonra veri kullanılabilirliği katmanı olarak hareket edecektir. Örümcek Zinciri aslında temel katmandaki gerçek Bitcoin'i nasıl merkezsizleştirdiğinizdir. Bir EigenLayer tasarımına benziyor, ancak Bitcoin'de, bu yüzden onlarda çok hızlı toparlanmaları güvence altına alabiliriz. Yani uzun vadeli vizyon bu. Ve o andan itibaren, bir Solana veya Bitcoin'de çok hızlı roll-up'lar elde etmeye geçebilirsiniz.

Sizce Bitcoin ağındaki "uyuyan sermayenin" büyüklüğü nedir?

Temel düşünce, Bitcoin'in toplam piyasa değeri olarak Ethereum'dan üç kat ya da dört kat daha büyük olduğudur. İlk istatistikler, aslında ordinallerin ve BRC-20'lerin, Ethereum'da ilk kırıldığında gördüğümüz NFT piyasasından aşağı yukarı üç kat daha büyük olduğunu gösteriyor.

Ayrıca Bitcoin üzerindeki DeFi piyasasının da üç kat daha büyük olacağına inanıyoruz. Bence trilyon dolarlık piyasa değeri içinde ETF'lerde, uzun vadeli cüzdanlarda bulunan tüm Bitcoin'ler ve Bitcoin'leriyle hiçbir şey yapmak istemeyen aşırı Bitcoin Maxi'lerin %20'si gibi küçük bir pay hesaba katıldığında, arzın yaklaşık %30'u kesinlikle açılacak. Bitcoin'in trilyon dolarlık bir varlık olduğunu düşündüğünüzde, bu pazar DeFi tarafında kolayca 100 milyar dolar olabilir.

Sorumluluk Reddi:

  1. Bu makale[alphaplease] adresinden yeniden basılmıştır. Tüm telif hakları orijinal yazara [AYLO] aittir. Bu baskıya itirazınız varsa, lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin, onlar bu konuyu derhal ele alacaklardır.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve fikirler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirisi Gate Learn ekibi tarafından yapılmaktadır. Belirtilmediği sürece, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.
Mulai Sekarang
Daftar dan dapatkan Voucher
$100
!