Kripto ile Pozitif Toplam Tasarımı

İleri SeviyeFeb 22, 2024
Bu makale kripto-pozitif tasarımı araştırıyor: yeni yollarla pozitif toplamlı oyunlar elde etmek. Pozitif toplamlı oyunları sürdürmek için, ölçeklendikçe sürekli olarak pozitif dışsallıklar üreten bir tasarım gereklidir.
Kripto ile Pozitif Toplam Tasarımı

Geri bildirim, inceleme ve ilham için Scott Moore, Toby Shorin ve Naoki Akazawa 'ya özel teşekkürler.

Günümüzün küresel olarak birbirine bağlı toplumunun karşı karşıya olduğu ölçekte sorunlarla hiç uğraşmak zorunda kalmadık. Kimse neyin işe yarayacağından emin değildir, bu nedenle hızla gelişebilecek ve uyum sağlayabilecek bir sistem oluşturmak önemlidir.

- Elinor Ostrom [1] [2]

Günümüzde, çevre sorunları, kamu sağlığı ve insan hakları sorunları gibi ancak dünya çapında işbirliği yapılarak ele alınabilecek olgular giderek artmaktadır. Dijital kamu malları da bu kategoriye girmektedir. Dijital kamu malları dünyanın her yerindeki insanlar tarafından kullanıldığından, dijital kamu mallarını tedarik ederken ve yönetirken küresel olarak insanlarla işbirliği yapmak gerekir. Sadece belirli bir birey için değil, tüm dünyadaki insanlar için faydalı olacak seçimler yapılmalıdır. Aslında, politik ekonomist Elinor Ostrom, kaynakların hükümet ya da piyasa tarafından yönetilmesi yerine, kullanıcı topluluklarının kendileri, yani müşterekler tarafından yönetilebileceğini gösteren müştereklerin yönetimi konusundaki araştırmasıyla Nobel Ödülü'nü kazanmıştır. Kaynakların müşterekler tarafından yönetilmesinin müştereklerin trajedisine yol açtığına dair yaygın bir inanış olsa da, belirli ilkelerle müştereklerin trajedisine yol açmadan uygun bir şekilde yönetmenin mümkün olduğunu açıkladı.

Ancak Ostrom'un ele aldığı müşterekler, balıkçı köyleri gibi yerel topluluklarda kök salmıştır. Daha önce bahsettiğim dijital kamu malları gezegen ölçeğinde küresel bir meseledir. Bu nedenle, bazen dirençli veya sürdürülebilir olabilen, ancak çıkarcı olamayan rejeneratif bir dünya için küresel ölçekte insanlarla koordinasyon gereklidir [3]. Bu durumda, insanlık ortak sorunlarla karşı karşıya olduğundan, koordinasyonun sonucu rekabete dayalı geleneksel sıfır toplamlı oyundan ziyade işbirliğine dayalı pozitif toplamlı bir oyuna yol açmalıdır.

Pozitif Toplamlı Oyun & Pozitif Dışsallıklar

Pozitif Toplam Oyunu vs Sıfır Toplam Oyunu

Pozitif toplamlı oyun tam olarak neyi ifade eder? Pozitif toplamlı oyun kavramını anlamak için, bunun muadili olan sıfır toplamlı oyuna da aşina olmak gerekir. Sıfır toplamlı oyun ve pozitif toplamlı oyun gibi terimler aslında ekonomide sıklıkla kullanılır. Sıfır toplamlı oyun, bir tarafın kazancının diğerinin kaybına tam olarak eşit olduğu bir durumu ifade eder. Başka bir deyişle, oyuncular arasındaki toplam kazanç ve kayıpların sıfıra eşit olduğu bir oyundur. Sıfır toplamlı oyunlara bir örnek de pokerdir. Pokerde bir oyuncunun kazandığı para diğer oyuncuların kaybettiği paraya eşittir ve oyunun toplam karı artmaz veya azalmaz, bu yüzden sıfır toplamlı oyun olarak adlandırılır. Öte yandan, pozitif toplamlı bir oyun, tüm oyuncuların işbirliği yaparak toplam faydayı artırabileceği bir oyunu ifade eder. Bu oyunda toplam kazanç sıfırdan büyüktür. Pozitif toplamlı oyunlara bir örnek de bilgi paylaşımıdır. Bir kişi bilgi veya enformasyonu paylaştığında, alıcı bunu bir şeyler başarmak için kullanabilir. Orijinal sağlayıcının bilgisi azalmadığı için her iki taraf da fayda sağlar. Ancak, genel oyun teorisinde iyi bilinen bir kavramdır ki, her iki taraf da işbirliği yaparsa daha iyi sonuçlar elde edilebilse de, bireysel olarak optimal seçimler yaparak (ihanet etmek), her iki taraf da dezavantajlı bir sonuçla sonuçlanır: mahkumun ikilemi. Başka bir deyişle, pozitif toplamlı bir oyun durumuna ulaşmak için bir tür koordinasyon gerekli olacaktır.

Şekil 1 [4]

Pozitif Dışsallıklar Pozitif Toplamlı Oyunlara Yol Açar

Pozitif toplamı mümkün kılan koordinasyon mekanizmalarından biri de 'pozitif dışsallıklardır'. Pozitif dışsallıklar, belirli bir ekonomik faaliyetin, faaliyete doğrudan dahil olmayan üçüncü bir tarafa sağladığı faydaları ifade eder. Bu pozitif dışsallıklar nedeniyle, faydalar belirli bir hedefin ötesine geçerek pozitif toplamlı bir oyuna yol açabilir.

Popüler Pozitif Dışsallık: Kamu Malları

Kamu mallarının pozitif dışsallıklar yarattığı bilinmektedir. Kamu malları, dışlanamazlık ve rekabet edilemezlik özelliklerine sahip varlıklardır, yani herkes tarafından ücretsiz olarak kullanılabilirler. Kamu mallarına örnek olarak, herkesin ücretsiz olarak yararlanabileceği hava ve parklar verilebilir. Dolayısıyla, kamu malları pozitif dışsallıklar yaratır. Örneğin, bir park çocuklar için bir oyun alanı ve topluluk etkileşimi için bir yer olarak hizmet verebilir, ancak aynı zamanda yakındaki sakinler için kültürel ve çevresel standartları iyileştirebilir ve ziyaretçiler için bir turistik cazibe merkezi olarak hizmet verebilir.

Görünüşe göre ne kadar çok kamu malı varsa, o kadar çok pozitif dışsallık yaratılmakta ve bu da pozitif bir toplam durumuna yol açmaktadır. Ancak, bedavacı sorunu nedeniyle kamu mallarının arzı zordur ve kamu malları tipik olarak vergi ve sübvansiyonlarla devlet müdahalesi yoluyla sürdürülür.

Popüler Olmayan Pozitif Dışsallık: Rakip Karşıtı Mallar

Yaygın olarak kamu malı olarak adlandırılan varlıklar arasında bazılarının rekabet dışı olmaktan ziyade rekabet karşıtı bir özelliğe sahip olduğu düşünülmektedir. Rekabet karşıtlığı, bir mal ne kadar çok tüketilirse üçüncü taraflara o kadar çok fayda sağlaması özelliğini ifade eder. Rekabet karşıtı ve dışlanabilirlik özelliklerine sahip mallara ağ malları, rekabet karşıtı ve dışlanamazlık özelliklerine sahip olanlara ise sembolik mallar denir. Bu tartışmanın amacı doğrultusunda, bunları toplu olarak rakip karşıtı mallar olarak adlandıracağız. Rakip karşıtı mallar, "kullanıldıkça değeri artan ve paylaşıldıkça değeri artan mallar" olarak tanımlanmaktadır. Örnekler arasında fikirler ve bilgi yer alır. Bir kişi bir fikri veya bilgiyi paylaştığında, diğer birçok kişi bu fikri veya bilgiyi yeni fikirler, bilgiler, ürünler veya hizmetler yaratmak için kullanabilir. Fikirlerin ve bilginin kullanıldıkça daha değerli hale geldiği söylenebilir. Bir başka örnek de dildir; belirli bir dili ne kadar çok insan kullanırsa, o kadar kullanışlı hale gelir. Bu özelliklere sahip malları içeren işlemlerin doğası gereği bedavacılık sorununa yol açmayacağı yönünde görüşler bulunmaktadır. Rakip karşıtı mallar serbest dolaşanlara kucak açabilir çünkü başkalarıyla ne kadar çok paylaşılırlarsa o kadar değerli hale gelirler. Ancak piyasa ekonomisinde bilgi ve fikirlerin parasallaştırıldığı ve dışlanabilir hale getirildiği, arz ve talep tarafları arasında asimetri yaratan ve böylece bir iş modeli kuran bir arka plan vardır. Her halükarda, rekabet karşıtı özelliklere sahip mallarla uğraşmak şüphesiz daha fazla pozitif dışsallık yaratacak ve pozitif toplamlı bir oyuna yol açacaktır.

Şekil 2 [5]

Pozitif Dışsallıklar ve Ölçek Arasındaki İlişki

Pozitif dışsallıkların etki yelpazesinin, malların kendileri ölçeklendikçe değiştiği düşünülmektedir. Burada "ölçek" daha fazla kişi tarafından kullanılan veya tüketilen malları ifade etmektedir. Önceki örnekleri takip edersek, park gibi bir kamu malı söz konusu olduğunda, bir veya iki kişi kullanıyorsa rahat kalır ve diğer üçüncü şahıslar parkı kullansa bile rahatça kullanılmaya devam edilebilir. Ancak, parkın büyüklüğüne bağlı olarak yüzlerce veya binlerce kişinin aynı anda parkı kullanması durumunda, park artık konforlu olmaktan çıkabilir ve bunun yerine olumsuz yönler ortaya çıkabilir. Öte yandan, bilgi ve fikir gibi rekabet karşıtı mallar söz konusu olduğunda, ölçek genişlerse, ağ dışsallıkları devreye girerek bu bilgi veya fikrin değerini artırır. Böylece, pozitif dışsallıklar ile malların ölçeklendirilmesi arasında yakın bir ilişki olduğu doğrulanabilir. Buna ek olarak, genellikle bu malların sağlanmasının bedavacı sorununa yol açtığı ve malların yetersiz arzına neden olduğu söylenmektedir. Dolayısıyla pozitif dışsallıkların etkilerinin genişlemesinin durma noktasına geleceği düşünülmektedir.

Peki, Web dünyasında pozitif dışsallıklar ile ölçeklendirme arasındaki ilişki nedir? Üç ana türe ayrıldığı düşünülmektedir.

Pozitif dışsallıklar ve ölçek arasındaki ilişkinin kısa özeti

(i) Ölçek genişledikçe pozitif dışsallıklar monoton olarak artar, ancak belirli bir ölçeğin ötesinde pozitif dışsallıkların etkileri azalmaya başlar.

Bu tür Web 2.0 hizmetlerine karşılık gelir. Web 2.0 hizmetleri, ağ dışsallıkları yoluyla daha fazla insana fayda sağlamıştır, ancak bunların çoğu, her zaman kazananların ve kaybedenlerin olduğu rekabete dayalı piyasa ilkelerine göre işlemektedir. Amaçları, piyasa ilkelerine dayalı olarak oyunu kazanmak, daha fazla gelir ve getiri elde etmektir ve pozitif dışsallıkların yaratılması ikincildir. Meta (daha önce Facebook) anlaşılması kolay bir örnektir. Meta, Facebook ve Instagram gibi sosyal ağlar aracılığıyla çok sayıda kullanıcı tarafından kullanılarak değerini kanıtlamış, ancak diğer yandan rakip projeleri satın alarak veya satın almanın zor olduğu durumlarda benzer hizmetler geliştirerek sosyal ağ sektöründe ezici bir konum elde etmiştir. Burada, ağ dışsallıkları ile işlerken, oynadıkları temel oyun piyasada belirlenen sıfır toplamlı bir oyundur. Bu nedenle, diğer hizmetler arasında koordinasyonun zor olduğu söylenebilir. Ayrıca, Web 2.0 kullanıcı verilerini merkezi olarak tutma özelliğine sahiptir ve bu da genellikle kullanıcı gizliliğinin korunmasına ilişkin sorunları gündeme getirmektedir. Web 2.0 hizmetleri söz konusu olduğunda, ölçek büyütme kullanıcı sayısını artırır ve bu da bu kullanıcılar hakkında tutulan veriler nedeniyle gizlilik koruma sorunlarını ortaya çıkarır. Her ne kadar bazı Web 2.0 hizmetleri ücretsiz ve herkesin kullanımına açık olsa da, ki bunlar kamu malı olarak kabul edilebilir, Web 2.0 genellikle merkezileştirilmiştir, potansiyel olarak dışlanabilirlik olasılığını da içerir, bu nedenle gerçekten kamu malı olmayabilir. Aslında, X'in (daha önce Twitter) eski Başkan Trump'ın hesabını askıya aldığı ve tartışmalara neden olan bir vaka vardı, bu da Web 2.0 platformlarının potansiyel olarak dışlanabilirlik içerdiğini gösteriyordu. Burada inandırıcı bir tarafsızlık mevcut değildir.

(i) Merkezi bir sistemde pozitif dışsallıklar ve ölçek (Web2.0)

(ii) Ölçek genişledikçe pozitif dışsallıklar monoton olarak artar, ancak pozitif dışsallıkların etkileri ölçeğin genişlemesiyle birlikte sabit bir değere yakınsar.

Bu durumda, OSS temsili olarak kabul edilebilir. OSS, kaynak kodu kamuya açık olan, herkesin kullanmasına, değiştirmesine ve dağıtmasına izin veren bir yazılımdır ve OSS'nin değeri daha fazla kişi kullandıkça artar. Bu nedenle, OSS başlangıçta rakip olmayan ve dışlanamayan özelliği nedeniyle bir kamu malı olarak düşünülebilir, ancak onu rakip karşıtı bir mal olarak düşünmek daha uygun olacaktır. Açık kaynaklı İşletim Sistemi (OS) Linux'u örnek olarak alırsak, Linux'un açık kaynak özelliği nedeniyle çeşitli hizmetlerde kullanıldığını görebiliriz. Aslında AWS, Google Cloud ve Microsoft Azure gibi bulut hizmetleri Linux'u benimseyerek ana akım bulut altyapısı olarak kullanımını genişletti. Ayrıca, Linux Standart Tabanı (LSB) gibi standartlaştırma çabaları farklı Linux dağıtımları arasındaki uyumluluğu güçlendirmiştir. Böylece, Linux'un değeri daha yaygın olarak kullanıldıkça ve birçok tamamlayıcı işlev geliştirildikçe artmıştır. Ancak, genel olarak OSS arzının bedavacı sorunuyla karşı karşıya olduğu, bunun da arz eksikliğine yol açtığı ve sürdürülebilir arzı zorlaştırdığı söylenmektedir. Bu, burada varsayılan OSS'nin rekabet karşıtı özelliği ile çelişiyor gibi görünebilir, ancak genel bir kural olarak, bedavacı sorununun varlığını kabul ediyoruz. Bu durumda, ölçek büyümeye devam ettikçe, üretilen pozitif dışsallıklar eninde sonunda belirli bir seviyeye yakınsayacaktır.


(ii) OSS'de pozitif dışsallıklar ve ölçek arasındaki ilişki

(iii) Ölçek genişledikçe, pozitif dışsallıklar monoton olarak artmaya devam eder.

Ölçek ve pozitif dışsallıklar arasındaki böyle bir ilişki bu yazının ana temasıdır ve böyle bir tasarıma Pozitif Toplam Tasarımı diyeceğiz. Pozitif Toplam Tasarımının kripto protokolleri aracılığıyla gerçekleştirilebileceği düşünülmektedir. Kriptonun Pozitif Toplam Tasarımını neden gerçekleştirebileceğini düşünelim.


(iii) Pozitif Toplam Tasarımında Pozitif Dışsallıklar ve Ölçek Arasındaki İlişki

Pozitif Toplam Tasarımı

Bu yazının iddiası, "pozitif toplamlı bir oyunu sürdürmek için, ölçeğin genişlemesiyle birlikte pozitif dışsallıklar üretmeye devam eden bir tasarımın gerekli olduğudur." Gerçekten de bazı kişiler pozitif toplamlı bir devlet olmanın önemini savunmaktadır [6] [7] [8]. Ve bu Pozitif Toplam Tasarımının kripto aracılığıyla mümkün kılınabileceği yönünü tartışıyor.

Pozitif dışsallıklar ve ölçek arasındaki ilişkinin kısa özeti

Olumsuz Yönlerin Azaltılması

Gizlilik koruma endişeleri genellikle Web 2.0 hizmetleri ölçeklendirildiğinde ortaya çıkar ve Avrupa GDPR 'si gizlilik korumasını ele alan hareketlerden biri olarak görülebilir. Ancak blockchain teknolojisinin ortaya çıkışı bu durumu önemli ölçüde değiştirmiştir. Blok zinciri, verilerin tek bir merkezi sunucu yerine çok sayıda düğümde depolanmasına ve yönetilmesine olanak tanır; bu da veri şeffaflığını, güvenliğini ve hata toleransını artırabilir. Özel bir anahtara sahip olmak, kullanıcıların verileri, varlıkları ve kimlikleri üzerinde tam kontrole sahip olmalarını ve böylece kendi kendine egemen bir yönetim elde etmelerini sağlar. Bu, blok zinciri teknolojisinin Web 2.0 hizmetlerinin ölçeklendirilmesiyle ortaya çıkan olumsuz yönleri tamamlaması olarak görülebilir. GDPR gibi yasa ve yönetmelikler yerine mimari düzeyde bir çözüm sunar ve büyük ölçüde protokolün tasarımına dayanır.

OSS söz konusu olduğunda, bedavacı sorunu nedeniyle eksik tedarik söz konusu olabilir ve bu da sürdürülebilir tedariki genellikle zorlaştırır. Serbest sürücü sorununu çözmek için genellikle vergilendirme ve sübvansiyonlar yoluyla devlet müdahalesi kullanılır, ancak kripto protokolleri protokol geliri elde ederek veya yerel tokenlar çıkararak kendi hazinelerini koruyabilir. Daha sonra da değinileceği üzere, protokol gelirleri yoluyla OSS'ye fon sağlanması, bedavacılık sorununu çözme potansiyeline sahiptir.

Daha Pozitif Toplamlara Doğru - Giriş Pozitif Toplam Tasarımına Bazı Örnekler

Önceki bölümde de belirtildiği gibi, blok zinciri ve akıllı sözleşmeler geleneksel koordinasyon sorunlarını çözebilir ve dikkat çekici özellikleri programlanabilir tasarımlar oluşturma ve teşvikleri ayarlama yeteneğidir. Özellikle, programlanabilir tasarım yoluyla kişinin kendi ekonomik alanını yaratabilmesi, pozitif dışsallıkların sürekli olarak üretilmesine olanak tanır. Blok zinciri tabanlı protokoller bu özelliklere sahip olma eğilimindedir. Burada, pozitif toplamlı oyunları sürdürmek için pozitif dışsallıklar üretmeye devam eden tasarımları listeleyeceğiz.

Diğer Projelerle Etkileşimler: Görevler ve Yarışmalar

Bu tür, protokolün kendisinden ziyade sürekli olarak pozitif dışsallıklar üretmek için bir araçtır. Diğer protokollerle doğrudan etkileşime girerek doğrudan pozitif dışsallıklar yaratabilir. Bu hizmetler, hizmetin kendi içinde sona ermez, kullanıcıları diğer hizmetlere yönlendirir. Örneğin, RabbitHole görev protokolünde, farklı protokoller için çeşitli görevler verilmekte ve kullanıcılar bu görevleri tamamlayarak ödüller alabilmektedir. Bu mekanizma, kullanıcıların RabbitHole aracılığıyla diğer protokollerle ekonomik teşvikler ve oyunlaştırma unsurlarıyla yönlendirilen oyun benzeri bir şekilde etkileşime girmesine olanak tanır [9] [10]. Bu tür mekanizmalar diğer protokoller için faydalı eylemleri teşvik ederek pozitif dışsallıklar yaratır. AuditDAO olarak da bilinen Code4rena, topluluğun protokol kodlarını denetlemesine olanak tanıyan bir protokoldür. Code4rena kullanırken, kullanıcılar diğer protokollerin kodlarını denetleyerek bu diğer protokoller için faydalı eylemleri teşvik eder. Hackathonlara ve yarışmalara katılmak, kullanıcıların belirli bir protokolü kullanarak ürün geliştirmelerine veya bir protokoldeki sorunlara çözüm bulmalarına da yol açarak çeşitli protokoller için değerli eylemler yaratır. Belirli projeler arasında RabbitHole, Layer 3, buidlbox, Code4rena, Jokerace, Phi ve diğerleri bulunmaktadır.

Çatallama Kolaylığı: SDK'lar

Bu, OSS'nin en önemli özelliklerinden biridir. OSS'de kaynak kodu açıktır ve herkesin indirmesine, özelleştirmesine ve kendi isteğine göre kullanmasına izin verir. Bu, OSS'nin bir gücüdür ve gerçekten de kodun çatallanmasıyla çeşitli yeni protokoller oluşturulmuştur. Örneğin, Ethereum altyapısını temel bir dijital kamu malı olarak finanse etmek için bir DAO olan ve hissedarlar tarafından yönetilen Moloch DAO adlı bir protokol vardır. Moloch'un kodunun çatallanması, MetaCartel gibi Moloch'a dayalı protokollerin oluşturulmasına yol açmıştır. OSS'de çatallama temelde kod tabanını çatallamakla ilgilidir, ancak çatallamayı kolaylaştırmak için geliştirme kitleri ve kodsuz araçlar oluşturulmuştur. DAOhaus, Moloch'u çatallamak için böyle bir araçtır. DAOhaus kullanılarak, Moloch'a benzer işlevlere sahip bir protokol kolayca oluşturulabilir. Diğer örnekler arasında Tendermint konsensüsü ile Katman 1 blok zincirlerinin oluşturulmasına olanak tanıyan Cosmos SDK ve aynı Optimizm türü olan Optimistic Rollup'ların oluşturulmasını sağlayan OP Stack yer almaktadır. Bu geliştirme kitleri, OSS'nin güçlü yönlerinden yararlanmayı kolaylaştırır ve pozitif dışsallıkların yaratılmasını kolaylaştırır. Belirli projeler arasında DAOhaus, Nouns Builder, Cosmos SDK, OP Stack, Conduit, Gitcoin Grants Stack / Allo Protocol, Zora ve diğerleri bulunmaktadır.

Birleştirilebilirlik

Birleştirilebilirlik, kripto alanında, özellikle de yaygınlaştığı DeFi alanında tanıdık bir terim olabilir, dolayısıyla "para legoları" terimi de buradan gelmektedir. Birçok protokol mevcut sözleşmelerin kombinasyonlarından oluşur ve bu durum özellikle DeFi'de belirgindir. Yönetişimde de benzer eğilimler gözlenmektedir; örneğin, zincir içi yönetişim için iyi bilinen sözleşmelerden biri olan Governor Alpha & Bravo, Compound tarafından tanıtılmıştır ve DeFi dışında bile zincir içi yönetişim isteyen protokoller Compound'un yönetişim sözleşmelerini kullanmaktadır. Ayrıca, Governor Alpha ve Governor Bravo sözleşmelerinin dezavantajı, farklı gereksinimleri olan projelerin kendi ihtiyaçlarına göre özelleştirmek için kodu çatallamak zorunda kalmasıdır, bu da güvenlik sorunlarının ortaya çıkması açısından yüksek risk oluşturabilir, bu nedenle OpenZeppelin, OpenZeppelin Sözleşmeleri için modüler bir sistem olarak "Governor" sözleşmelerini oluşturmuştur. Zodiac gibi modüler yönetişim araçları da bu fikrin uzantıları olarak görülebilir.

Bu mümkündür çünkü nispeten küçük, modüler bileşenler oluşturmaya vurgu yapılmaktadır. Bu bileşenler açık kaynaklı ve küçükse, diğer protokollerin benimsemesi daha kolay olur. Fiziksel dünya ile bir paralellik kurmak gerekirse, tuğlaların inşa ettikleri büyük kalelerden daha çok yönlü olduğunu söylemek gibi. Gerçekten de Ethereum'da ERC20 token standardı Ethereum Virtual Machine'den (EVM) daha erişilebilirdir. Protokoller modüler bileşenler halinde oluşturularak daha birleştirilebilir hale gelir, diğer protokoller için kullanıcı dostu olur ve pozitif toplamlı bir ortamı teşvik eder.

Bu arada, Ethereum platformundaki Ethereum Improvement Proposals (EIPs ) CC0 (Creative Commons Zero) lisansını benimsemektedir. CC0, Creative Commons tarafından sağlanan ve bir eser üzerindeki tüm haklardan feragat eden, üçüncü tarafların ticari amaçlar da dahil olmak üzere ücretsiz ve izinsiz olarak eseri yeniden karıştırmasına ve geliştirmesine izin veren bir lisanstır. Ethereum'daki teklif sahipleri telif haklarından tamamen feragat ederek, başkalarının aynı fikirleri farklı blok zincirlerinde önermesine veya izne ihtiyaç duymadan yeni teklifler oluşturmasına olanak tanır. CC0'ın benimsenmesi daha sorunsuz bir işbirliğini kolaylaştırarak ağ dışsallıkları oluşturmayı ve pozitif toplamlı bir oyuna katkıda bulunmayı kolaylaştırır.

Kamu malları finansmanı

Bu özellik belki de kriptoya özgü en önemli özelliktir. Geleneksel OSS projeleri kendi ekonomik ekosistemlerini yaratmakta zorlanırken, kripto ekonominin programlanabilir tasarımını ve sahip olunan hazinelerin kurulmasını mümkün kılmaktadır.

Kamu mallarının finanse edilmesi konusu Ethereum'un ilk günlerinden bu yana ele alınmış ve zaman içinde çeşitli deneyler yapılmıştır. Ethereum Vakfı tarafından hibe programları, Glen Weyl, Vitalik Buterin ve Zoe Hitzig tarafından sağlanan Karesel Fonlamayı yürüten Gitcoin, Ethereum ekosistemine katkıda bulunan Moloch DAO gibi Hibeler DAO'ları ve Moloch'un yapısına dayanan çeşitli Hibeler DAO'ları, protokol tarafından sağlanan Hibe programları ve özellikle Optimism tarafından Round3 olarak üstlenilen ve denenen Geriye Dönük Kamu Malları Fonlaması olmuştur. Bu girişimler sadece fonlarını kendi protokolleri için kullanmakla kalmıyor, aynı zamanda protokollerini destekleyen çevre araçlarına da yatırım yapıyorlar. Bu yaklaşım, bedavacı sorunu nedeniyle kamu mallarının eksik tedarikini çözmeye yönelik bir deneydir. Bununla birlikte, bazıları kamu mallarını finanse etmekten ziyade kendi ürünlerinin genişlemesini daha fazla teşvik ediyor gibi görünmektedir. Aslında, kişinin ürün ekosistemini genişletmeyi amaçlayan fonlar bile olumlu dışsallıklar yaratmaya devam edebilir, ancak daha da fazla olumlu dışsallık yaratmak için, kişinin ekosisteminin ötesine uzanan bir yaklaşım gerekli olabilir.

Sonuç

Kamu malları ve rekabet karşıtı malların pozitif dışsallıklar yarattığı bilinmektedir. Ölçeklendirmeyle birlikte, pozitif toplam durumunu teşvik etmek için sürekli pozitif dışsallıkların yaratılması gereklidir ve bu makale pozitif toplam durumuna yaklaşmanın yollarını özetlemiştir. Kripto geleneksel koordinasyon sorunlarını çözebilirken, odak noktası olumsuz yönleri azaltmak değil, daha büyük olumlu yönler aramak olmalıdır. Pozitif toplam oyununu sürdürmek için sürekli olarak pozitif dışsallıklar üretebilen protokoller tasarlamak bizim için önemlidir ve kripto bunu mümkün kılar. Dahası, pozitif toplam tasarımının rejeneratif bir ekonomiye, kırılganlık karşıtı protokollere ve dirençli bir topluma yol açabileceğini düşünüyorum.

Pozitif toplamlı bir oyun olan koordinasyon oyununda kazanan yoktur.

Sorumluluk Reddi:

  1. Bu makale[fracton]'dan yeniden basılmıştır, Tüm telif hakları orijinal yazara[Shinya Mori] aittir. Bu baskıya itirazınız varsa, lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin, onlar bu konuyu derhal ele alacaklardır.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve fikirler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirisi Gate Learn ekibi tarafından yapılmaktadır. Belirtilmediği sürece, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.

Kripto ile Pozitif Toplam Tasarımı

İleri SeviyeFeb 22, 2024
Bu makale kripto-pozitif tasarımı araştırıyor: yeni yollarla pozitif toplamlı oyunlar elde etmek. Pozitif toplamlı oyunları sürdürmek için, ölçeklendikçe sürekli olarak pozitif dışsallıklar üreten bir tasarım gereklidir.
Kripto ile Pozitif Toplam Tasarımı

Geri bildirim, inceleme ve ilham için Scott Moore, Toby Shorin ve Naoki Akazawa 'ya özel teşekkürler.

Günümüzün küresel olarak birbirine bağlı toplumunun karşı karşıya olduğu ölçekte sorunlarla hiç uğraşmak zorunda kalmadık. Kimse neyin işe yarayacağından emin değildir, bu nedenle hızla gelişebilecek ve uyum sağlayabilecek bir sistem oluşturmak önemlidir.

- Elinor Ostrom [1] [2]

Günümüzde, çevre sorunları, kamu sağlığı ve insan hakları sorunları gibi ancak dünya çapında işbirliği yapılarak ele alınabilecek olgular giderek artmaktadır. Dijital kamu malları da bu kategoriye girmektedir. Dijital kamu malları dünyanın her yerindeki insanlar tarafından kullanıldığından, dijital kamu mallarını tedarik ederken ve yönetirken küresel olarak insanlarla işbirliği yapmak gerekir. Sadece belirli bir birey için değil, tüm dünyadaki insanlar için faydalı olacak seçimler yapılmalıdır. Aslında, politik ekonomist Elinor Ostrom, kaynakların hükümet ya da piyasa tarafından yönetilmesi yerine, kullanıcı topluluklarının kendileri, yani müşterekler tarafından yönetilebileceğini gösteren müştereklerin yönetimi konusundaki araştırmasıyla Nobel Ödülü'nü kazanmıştır. Kaynakların müşterekler tarafından yönetilmesinin müştereklerin trajedisine yol açtığına dair yaygın bir inanış olsa da, belirli ilkelerle müştereklerin trajedisine yol açmadan uygun bir şekilde yönetmenin mümkün olduğunu açıkladı.

Ancak Ostrom'un ele aldığı müşterekler, balıkçı köyleri gibi yerel topluluklarda kök salmıştır. Daha önce bahsettiğim dijital kamu malları gezegen ölçeğinde küresel bir meseledir. Bu nedenle, bazen dirençli veya sürdürülebilir olabilen, ancak çıkarcı olamayan rejeneratif bir dünya için küresel ölçekte insanlarla koordinasyon gereklidir [3]. Bu durumda, insanlık ortak sorunlarla karşı karşıya olduğundan, koordinasyonun sonucu rekabete dayalı geleneksel sıfır toplamlı oyundan ziyade işbirliğine dayalı pozitif toplamlı bir oyuna yol açmalıdır.

Pozitif Toplamlı Oyun & Pozitif Dışsallıklar

Pozitif Toplam Oyunu vs Sıfır Toplam Oyunu

Pozitif toplamlı oyun tam olarak neyi ifade eder? Pozitif toplamlı oyun kavramını anlamak için, bunun muadili olan sıfır toplamlı oyuna da aşina olmak gerekir. Sıfır toplamlı oyun ve pozitif toplamlı oyun gibi terimler aslında ekonomide sıklıkla kullanılır. Sıfır toplamlı oyun, bir tarafın kazancının diğerinin kaybına tam olarak eşit olduğu bir durumu ifade eder. Başka bir deyişle, oyuncular arasındaki toplam kazanç ve kayıpların sıfıra eşit olduğu bir oyundur. Sıfır toplamlı oyunlara bir örnek de pokerdir. Pokerde bir oyuncunun kazandığı para diğer oyuncuların kaybettiği paraya eşittir ve oyunun toplam karı artmaz veya azalmaz, bu yüzden sıfır toplamlı oyun olarak adlandırılır. Öte yandan, pozitif toplamlı bir oyun, tüm oyuncuların işbirliği yaparak toplam faydayı artırabileceği bir oyunu ifade eder. Bu oyunda toplam kazanç sıfırdan büyüktür. Pozitif toplamlı oyunlara bir örnek de bilgi paylaşımıdır. Bir kişi bilgi veya enformasyonu paylaştığında, alıcı bunu bir şeyler başarmak için kullanabilir. Orijinal sağlayıcının bilgisi azalmadığı için her iki taraf da fayda sağlar. Ancak, genel oyun teorisinde iyi bilinen bir kavramdır ki, her iki taraf da işbirliği yaparsa daha iyi sonuçlar elde edilebilse de, bireysel olarak optimal seçimler yaparak (ihanet etmek), her iki taraf da dezavantajlı bir sonuçla sonuçlanır: mahkumun ikilemi. Başka bir deyişle, pozitif toplamlı bir oyun durumuna ulaşmak için bir tür koordinasyon gerekli olacaktır.

Şekil 1 [4]

Pozitif Dışsallıklar Pozitif Toplamlı Oyunlara Yol Açar

Pozitif toplamı mümkün kılan koordinasyon mekanizmalarından biri de 'pozitif dışsallıklardır'. Pozitif dışsallıklar, belirli bir ekonomik faaliyetin, faaliyete doğrudan dahil olmayan üçüncü bir tarafa sağladığı faydaları ifade eder. Bu pozitif dışsallıklar nedeniyle, faydalar belirli bir hedefin ötesine geçerek pozitif toplamlı bir oyuna yol açabilir.

Popüler Pozitif Dışsallık: Kamu Malları

Kamu mallarının pozitif dışsallıklar yarattığı bilinmektedir. Kamu malları, dışlanamazlık ve rekabet edilemezlik özelliklerine sahip varlıklardır, yani herkes tarafından ücretsiz olarak kullanılabilirler. Kamu mallarına örnek olarak, herkesin ücretsiz olarak yararlanabileceği hava ve parklar verilebilir. Dolayısıyla, kamu malları pozitif dışsallıklar yaratır. Örneğin, bir park çocuklar için bir oyun alanı ve topluluk etkileşimi için bir yer olarak hizmet verebilir, ancak aynı zamanda yakındaki sakinler için kültürel ve çevresel standartları iyileştirebilir ve ziyaretçiler için bir turistik cazibe merkezi olarak hizmet verebilir.

Görünüşe göre ne kadar çok kamu malı varsa, o kadar çok pozitif dışsallık yaratılmakta ve bu da pozitif bir toplam durumuna yol açmaktadır. Ancak, bedavacı sorunu nedeniyle kamu mallarının arzı zordur ve kamu malları tipik olarak vergi ve sübvansiyonlarla devlet müdahalesi yoluyla sürdürülür.

Popüler Olmayan Pozitif Dışsallık: Rakip Karşıtı Mallar

Yaygın olarak kamu malı olarak adlandırılan varlıklar arasında bazılarının rekabet dışı olmaktan ziyade rekabet karşıtı bir özelliğe sahip olduğu düşünülmektedir. Rekabet karşıtlığı, bir mal ne kadar çok tüketilirse üçüncü taraflara o kadar çok fayda sağlaması özelliğini ifade eder. Rekabet karşıtı ve dışlanabilirlik özelliklerine sahip mallara ağ malları, rekabet karşıtı ve dışlanamazlık özelliklerine sahip olanlara ise sembolik mallar denir. Bu tartışmanın amacı doğrultusunda, bunları toplu olarak rakip karşıtı mallar olarak adlandıracağız. Rakip karşıtı mallar, "kullanıldıkça değeri artan ve paylaşıldıkça değeri artan mallar" olarak tanımlanmaktadır. Örnekler arasında fikirler ve bilgi yer alır. Bir kişi bir fikri veya bilgiyi paylaştığında, diğer birçok kişi bu fikri veya bilgiyi yeni fikirler, bilgiler, ürünler veya hizmetler yaratmak için kullanabilir. Fikirlerin ve bilginin kullanıldıkça daha değerli hale geldiği söylenebilir. Bir başka örnek de dildir; belirli bir dili ne kadar çok insan kullanırsa, o kadar kullanışlı hale gelir. Bu özelliklere sahip malları içeren işlemlerin doğası gereği bedavacılık sorununa yol açmayacağı yönünde görüşler bulunmaktadır. Rakip karşıtı mallar serbest dolaşanlara kucak açabilir çünkü başkalarıyla ne kadar çok paylaşılırlarsa o kadar değerli hale gelirler. Ancak piyasa ekonomisinde bilgi ve fikirlerin parasallaştırıldığı ve dışlanabilir hale getirildiği, arz ve talep tarafları arasında asimetri yaratan ve böylece bir iş modeli kuran bir arka plan vardır. Her halükarda, rekabet karşıtı özelliklere sahip mallarla uğraşmak şüphesiz daha fazla pozitif dışsallık yaratacak ve pozitif toplamlı bir oyuna yol açacaktır.

Şekil 2 [5]

Pozitif Dışsallıklar ve Ölçek Arasındaki İlişki

Pozitif dışsallıkların etki yelpazesinin, malların kendileri ölçeklendikçe değiştiği düşünülmektedir. Burada "ölçek" daha fazla kişi tarafından kullanılan veya tüketilen malları ifade etmektedir. Önceki örnekleri takip edersek, park gibi bir kamu malı söz konusu olduğunda, bir veya iki kişi kullanıyorsa rahat kalır ve diğer üçüncü şahıslar parkı kullansa bile rahatça kullanılmaya devam edilebilir. Ancak, parkın büyüklüğüne bağlı olarak yüzlerce veya binlerce kişinin aynı anda parkı kullanması durumunda, park artık konforlu olmaktan çıkabilir ve bunun yerine olumsuz yönler ortaya çıkabilir. Öte yandan, bilgi ve fikir gibi rekabet karşıtı mallar söz konusu olduğunda, ölçek genişlerse, ağ dışsallıkları devreye girerek bu bilgi veya fikrin değerini artırır. Böylece, pozitif dışsallıklar ile malların ölçeklendirilmesi arasında yakın bir ilişki olduğu doğrulanabilir. Buna ek olarak, genellikle bu malların sağlanmasının bedavacı sorununa yol açtığı ve malların yetersiz arzına neden olduğu söylenmektedir. Dolayısıyla pozitif dışsallıkların etkilerinin genişlemesinin durma noktasına geleceği düşünülmektedir.

Peki, Web dünyasında pozitif dışsallıklar ile ölçeklendirme arasındaki ilişki nedir? Üç ana türe ayrıldığı düşünülmektedir.

Pozitif dışsallıklar ve ölçek arasındaki ilişkinin kısa özeti

(i) Ölçek genişledikçe pozitif dışsallıklar monoton olarak artar, ancak belirli bir ölçeğin ötesinde pozitif dışsallıkların etkileri azalmaya başlar.

Bu tür Web 2.0 hizmetlerine karşılık gelir. Web 2.0 hizmetleri, ağ dışsallıkları yoluyla daha fazla insana fayda sağlamıştır, ancak bunların çoğu, her zaman kazananların ve kaybedenlerin olduğu rekabete dayalı piyasa ilkelerine göre işlemektedir. Amaçları, piyasa ilkelerine dayalı olarak oyunu kazanmak, daha fazla gelir ve getiri elde etmektir ve pozitif dışsallıkların yaratılması ikincildir. Meta (daha önce Facebook) anlaşılması kolay bir örnektir. Meta, Facebook ve Instagram gibi sosyal ağlar aracılığıyla çok sayıda kullanıcı tarafından kullanılarak değerini kanıtlamış, ancak diğer yandan rakip projeleri satın alarak veya satın almanın zor olduğu durumlarda benzer hizmetler geliştirerek sosyal ağ sektöründe ezici bir konum elde etmiştir. Burada, ağ dışsallıkları ile işlerken, oynadıkları temel oyun piyasada belirlenen sıfır toplamlı bir oyundur. Bu nedenle, diğer hizmetler arasında koordinasyonun zor olduğu söylenebilir. Ayrıca, Web 2.0 kullanıcı verilerini merkezi olarak tutma özelliğine sahiptir ve bu da genellikle kullanıcı gizliliğinin korunmasına ilişkin sorunları gündeme getirmektedir. Web 2.0 hizmetleri söz konusu olduğunda, ölçek büyütme kullanıcı sayısını artırır ve bu da bu kullanıcılar hakkında tutulan veriler nedeniyle gizlilik koruma sorunlarını ortaya çıkarır. Her ne kadar bazı Web 2.0 hizmetleri ücretsiz ve herkesin kullanımına açık olsa da, ki bunlar kamu malı olarak kabul edilebilir, Web 2.0 genellikle merkezileştirilmiştir, potansiyel olarak dışlanabilirlik olasılığını da içerir, bu nedenle gerçekten kamu malı olmayabilir. Aslında, X'in (daha önce Twitter) eski Başkan Trump'ın hesabını askıya aldığı ve tartışmalara neden olan bir vaka vardı, bu da Web 2.0 platformlarının potansiyel olarak dışlanabilirlik içerdiğini gösteriyordu. Burada inandırıcı bir tarafsızlık mevcut değildir.

(i) Merkezi bir sistemde pozitif dışsallıklar ve ölçek (Web2.0)

(ii) Ölçek genişledikçe pozitif dışsallıklar monoton olarak artar, ancak pozitif dışsallıkların etkileri ölçeğin genişlemesiyle birlikte sabit bir değere yakınsar.

Bu durumda, OSS temsili olarak kabul edilebilir. OSS, kaynak kodu kamuya açık olan, herkesin kullanmasına, değiştirmesine ve dağıtmasına izin veren bir yazılımdır ve OSS'nin değeri daha fazla kişi kullandıkça artar. Bu nedenle, OSS başlangıçta rakip olmayan ve dışlanamayan özelliği nedeniyle bir kamu malı olarak düşünülebilir, ancak onu rakip karşıtı bir mal olarak düşünmek daha uygun olacaktır. Açık kaynaklı İşletim Sistemi (OS) Linux'u örnek olarak alırsak, Linux'un açık kaynak özelliği nedeniyle çeşitli hizmetlerde kullanıldığını görebiliriz. Aslında AWS, Google Cloud ve Microsoft Azure gibi bulut hizmetleri Linux'u benimseyerek ana akım bulut altyapısı olarak kullanımını genişletti. Ayrıca, Linux Standart Tabanı (LSB) gibi standartlaştırma çabaları farklı Linux dağıtımları arasındaki uyumluluğu güçlendirmiştir. Böylece, Linux'un değeri daha yaygın olarak kullanıldıkça ve birçok tamamlayıcı işlev geliştirildikçe artmıştır. Ancak, genel olarak OSS arzının bedavacı sorunuyla karşı karşıya olduğu, bunun da arz eksikliğine yol açtığı ve sürdürülebilir arzı zorlaştırdığı söylenmektedir. Bu, burada varsayılan OSS'nin rekabet karşıtı özelliği ile çelişiyor gibi görünebilir, ancak genel bir kural olarak, bedavacı sorununun varlığını kabul ediyoruz. Bu durumda, ölçek büyümeye devam ettikçe, üretilen pozitif dışsallıklar eninde sonunda belirli bir seviyeye yakınsayacaktır.


(ii) OSS'de pozitif dışsallıklar ve ölçek arasındaki ilişki

(iii) Ölçek genişledikçe, pozitif dışsallıklar monoton olarak artmaya devam eder.

Ölçek ve pozitif dışsallıklar arasındaki böyle bir ilişki bu yazının ana temasıdır ve böyle bir tasarıma Pozitif Toplam Tasarımı diyeceğiz. Pozitif Toplam Tasarımının kripto protokolleri aracılığıyla gerçekleştirilebileceği düşünülmektedir. Kriptonun Pozitif Toplam Tasarımını neden gerçekleştirebileceğini düşünelim.


(iii) Pozitif Toplam Tasarımında Pozitif Dışsallıklar ve Ölçek Arasındaki İlişki

Pozitif Toplam Tasarımı

Bu yazının iddiası, "pozitif toplamlı bir oyunu sürdürmek için, ölçeğin genişlemesiyle birlikte pozitif dışsallıklar üretmeye devam eden bir tasarımın gerekli olduğudur." Gerçekten de bazı kişiler pozitif toplamlı bir devlet olmanın önemini savunmaktadır [6] [7] [8]. Ve bu Pozitif Toplam Tasarımının kripto aracılığıyla mümkün kılınabileceği yönünü tartışıyor.

Pozitif dışsallıklar ve ölçek arasındaki ilişkinin kısa özeti

Olumsuz Yönlerin Azaltılması

Gizlilik koruma endişeleri genellikle Web 2.0 hizmetleri ölçeklendirildiğinde ortaya çıkar ve Avrupa GDPR 'si gizlilik korumasını ele alan hareketlerden biri olarak görülebilir. Ancak blockchain teknolojisinin ortaya çıkışı bu durumu önemli ölçüde değiştirmiştir. Blok zinciri, verilerin tek bir merkezi sunucu yerine çok sayıda düğümde depolanmasına ve yönetilmesine olanak tanır; bu da veri şeffaflığını, güvenliğini ve hata toleransını artırabilir. Özel bir anahtara sahip olmak, kullanıcıların verileri, varlıkları ve kimlikleri üzerinde tam kontrole sahip olmalarını ve böylece kendi kendine egemen bir yönetim elde etmelerini sağlar. Bu, blok zinciri teknolojisinin Web 2.0 hizmetlerinin ölçeklendirilmesiyle ortaya çıkan olumsuz yönleri tamamlaması olarak görülebilir. GDPR gibi yasa ve yönetmelikler yerine mimari düzeyde bir çözüm sunar ve büyük ölçüde protokolün tasarımına dayanır.

OSS söz konusu olduğunda, bedavacı sorunu nedeniyle eksik tedarik söz konusu olabilir ve bu da sürdürülebilir tedariki genellikle zorlaştırır. Serbest sürücü sorununu çözmek için genellikle vergilendirme ve sübvansiyonlar yoluyla devlet müdahalesi kullanılır, ancak kripto protokolleri protokol geliri elde ederek veya yerel tokenlar çıkararak kendi hazinelerini koruyabilir. Daha sonra da değinileceği üzere, protokol gelirleri yoluyla OSS'ye fon sağlanması, bedavacılık sorununu çözme potansiyeline sahiptir.

Daha Pozitif Toplamlara Doğru - Giriş Pozitif Toplam Tasarımına Bazı Örnekler

Önceki bölümde de belirtildiği gibi, blok zinciri ve akıllı sözleşmeler geleneksel koordinasyon sorunlarını çözebilir ve dikkat çekici özellikleri programlanabilir tasarımlar oluşturma ve teşvikleri ayarlama yeteneğidir. Özellikle, programlanabilir tasarım yoluyla kişinin kendi ekonomik alanını yaratabilmesi, pozitif dışsallıkların sürekli olarak üretilmesine olanak tanır. Blok zinciri tabanlı protokoller bu özelliklere sahip olma eğilimindedir. Burada, pozitif toplamlı oyunları sürdürmek için pozitif dışsallıklar üretmeye devam eden tasarımları listeleyeceğiz.

Diğer Projelerle Etkileşimler: Görevler ve Yarışmalar

Bu tür, protokolün kendisinden ziyade sürekli olarak pozitif dışsallıklar üretmek için bir araçtır. Diğer protokollerle doğrudan etkileşime girerek doğrudan pozitif dışsallıklar yaratabilir. Bu hizmetler, hizmetin kendi içinde sona ermez, kullanıcıları diğer hizmetlere yönlendirir. Örneğin, RabbitHole görev protokolünde, farklı protokoller için çeşitli görevler verilmekte ve kullanıcılar bu görevleri tamamlayarak ödüller alabilmektedir. Bu mekanizma, kullanıcıların RabbitHole aracılığıyla diğer protokollerle ekonomik teşvikler ve oyunlaştırma unsurlarıyla yönlendirilen oyun benzeri bir şekilde etkileşime girmesine olanak tanır [9] [10]. Bu tür mekanizmalar diğer protokoller için faydalı eylemleri teşvik ederek pozitif dışsallıklar yaratır. AuditDAO olarak da bilinen Code4rena, topluluğun protokol kodlarını denetlemesine olanak tanıyan bir protokoldür. Code4rena kullanırken, kullanıcılar diğer protokollerin kodlarını denetleyerek bu diğer protokoller için faydalı eylemleri teşvik eder. Hackathonlara ve yarışmalara katılmak, kullanıcıların belirli bir protokolü kullanarak ürün geliştirmelerine veya bir protokoldeki sorunlara çözüm bulmalarına da yol açarak çeşitli protokoller için değerli eylemler yaratır. Belirli projeler arasında RabbitHole, Layer 3, buidlbox, Code4rena, Jokerace, Phi ve diğerleri bulunmaktadır.

Çatallama Kolaylığı: SDK'lar

Bu, OSS'nin en önemli özelliklerinden biridir. OSS'de kaynak kodu açıktır ve herkesin indirmesine, özelleştirmesine ve kendi isteğine göre kullanmasına izin verir. Bu, OSS'nin bir gücüdür ve gerçekten de kodun çatallanmasıyla çeşitli yeni protokoller oluşturulmuştur. Örneğin, Ethereum altyapısını temel bir dijital kamu malı olarak finanse etmek için bir DAO olan ve hissedarlar tarafından yönetilen Moloch DAO adlı bir protokol vardır. Moloch'un kodunun çatallanması, MetaCartel gibi Moloch'a dayalı protokollerin oluşturulmasına yol açmıştır. OSS'de çatallama temelde kod tabanını çatallamakla ilgilidir, ancak çatallamayı kolaylaştırmak için geliştirme kitleri ve kodsuz araçlar oluşturulmuştur. DAOhaus, Moloch'u çatallamak için böyle bir araçtır. DAOhaus kullanılarak, Moloch'a benzer işlevlere sahip bir protokol kolayca oluşturulabilir. Diğer örnekler arasında Tendermint konsensüsü ile Katman 1 blok zincirlerinin oluşturulmasına olanak tanıyan Cosmos SDK ve aynı Optimizm türü olan Optimistic Rollup'ların oluşturulmasını sağlayan OP Stack yer almaktadır. Bu geliştirme kitleri, OSS'nin güçlü yönlerinden yararlanmayı kolaylaştırır ve pozitif dışsallıkların yaratılmasını kolaylaştırır. Belirli projeler arasında DAOhaus, Nouns Builder, Cosmos SDK, OP Stack, Conduit, Gitcoin Grants Stack / Allo Protocol, Zora ve diğerleri bulunmaktadır.

Birleştirilebilirlik

Birleştirilebilirlik, kripto alanında, özellikle de yaygınlaştığı DeFi alanında tanıdık bir terim olabilir, dolayısıyla "para legoları" terimi de buradan gelmektedir. Birçok protokol mevcut sözleşmelerin kombinasyonlarından oluşur ve bu durum özellikle DeFi'de belirgindir. Yönetişimde de benzer eğilimler gözlenmektedir; örneğin, zincir içi yönetişim için iyi bilinen sözleşmelerden biri olan Governor Alpha & Bravo, Compound tarafından tanıtılmıştır ve DeFi dışında bile zincir içi yönetişim isteyen protokoller Compound'un yönetişim sözleşmelerini kullanmaktadır. Ayrıca, Governor Alpha ve Governor Bravo sözleşmelerinin dezavantajı, farklı gereksinimleri olan projelerin kendi ihtiyaçlarına göre özelleştirmek için kodu çatallamak zorunda kalmasıdır, bu da güvenlik sorunlarının ortaya çıkması açısından yüksek risk oluşturabilir, bu nedenle OpenZeppelin, OpenZeppelin Sözleşmeleri için modüler bir sistem olarak "Governor" sözleşmelerini oluşturmuştur. Zodiac gibi modüler yönetişim araçları da bu fikrin uzantıları olarak görülebilir.

Bu mümkündür çünkü nispeten küçük, modüler bileşenler oluşturmaya vurgu yapılmaktadır. Bu bileşenler açık kaynaklı ve küçükse, diğer protokollerin benimsemesi daha kolay olur. Fiziksel dünya ile bir paralellik kurmak gerekirse, tuğlaların inşa ettikleri büyük kalelerden daha çok yönlü olduğunu söylemek gibi. Gerçekten de Ethereum'da ERC20 token standardı Ethereum Virtual Machine'den (EVM) daha erişilebilirdir. Protokoller modüler bileşenler halinde oluşturularak daha birleştirilebilir hale gelir, diğer protokoller için kullanıcı dostu olur ve pozitif toplamlı bir ortamı teşvik eder.

Bu arada, Ethereum platformundaki Ethereum Improvement Proposals (EIPs ) CC0 (Creative Commons Zero) lisansını benimsemektedir. CC0, Creative Commons tarafından sağlanan ve bir eser üzerindeki tüm haklardan feragat eden, üçüncü tarafların ticari amaçlar da dahil olmak üzere ücretsiz ve izinsiz olarak eseri yeniden karıştırmasına ve geliştirmesine izin veren bir lisanstır. Ethereum'daki teklif sahipleri telif haklarından tamamen feragat ederek, başkalarının aynı fikirleri farklı blok zincirlerinde önermesine veya izne ihtiyaç duymadan yeni teklifler oluşturmasına olanak tanır. CC0'ın benimsenmesi daha sorunsuz bir işbirliğini kolaylaştırarak ağ dışsallıkları oluşturmayı ve pozitif toplamlı bir oyuna katkıda bulunmayı kolaylaştırır.

Kamu malları finansmanı

Bu özellik belki de kriptoya özgü en önemli özelliktir. Geleneksel OSS projeleri kendi ekonomik ekosistemlerini yaratmakta zorlanırken, kripto ekonominin programlanabilir tasarımını ve sahip olunan hazinelerin kurulmasını mümkün kılmaktadır.

Kamu mallarının finanse edilmesi konusu Ethereum'un ilk günlerinden bu yana ele alınmış ve zaman içinde çeşitli deneyler yapılmıştır. Ethereum Vakfı tarafından hibe programları, Glen Weyl, Vitalik Buterin ve Zoe Hitzig tarafından sağlanan Karesel Fonlamayı yürüten Gitcoin, Ethereum ekosistemine katkıda bulunan Moloch DAO gibi Hibeler DAO'ları ve Moloch'un yapısına dayanan çeşitli Hibeler DAO'ları, protokol tarafından sağlanan Hibe programları ve özellikle Optimism tarafından Round3 olarak üstlenilen ve denenen Geriye Dönük Kamu Malları Fonlaması olmuştur. Bu girişimler sadece fonlarını kendi protokolleri için kullanmakla kalmıyor, aynı zamanda protokollerini destekleyen çevre araçlarına da yatırım yapıyorlar. Bu yaklaşım, bedavacı sorunu nedeniyle kamu mallarının eksik tedarikini çözmeye yönelik bir deneydir. Bununla birlikte, bazıları kamu mallarını finanse etmekten ziyade kendi ürünlerinin genişlemesini daha fazla teşvik ediyor gibi görünmektedir. Aslında, kişinin ürün ekosistemini genişletmeyi amaçlayan fonlar bile olumlu dışsallıklar yaratmaya devam edebilir, ancak daha da fazla olumlu dışsallık yaratmak için, kişinin ekosisteminin ötesine uzanan bir yaklaşım gerekli olabilir.

Sonuç

Kamu malları ve rekabet karşıtı malların pozitif dışsallıklar yarattığı bilinmektedir. Ölçeklendirmeyle birlikte, pozitif toplam durumunu teşvik etmek için sürekli pozitif dışsallıkların yaratılması gereklidir ve bu makale pozitif toplam durumuna yaklaşmanın yollarını özetlemiştir. Kripto geleneksel koordinasyon sorunlarını çözebilirken, odak noktası olumsuz yönleri azaltmak değil, daha büyük olumlu yönler aramak olmalıdır. Pozitif toplam oyununu sürdürmek için sürekli olarak pozitif dışsallıklar üretebilen protokoller tasarlamak bizim için önemlidir ve kripto bunu mümkün kılar. Dahası, pozitif toplam tasarımının rejeneratif bir ekonomiye, kırılganlık karşıtı protokollere ve dirençli bir topluma yol açabileceğini düşünüyorum.

Pozitif toplamlı bir oyun olan koordinasyon oyununda kazanan yoktur.

Sorumluluk Reddi:

  1. Bu makale[fracton]'dan yeniden basılmıştır, Tüm telif hakları orijinal yazara[Shinya Mori] aittir. Bu baskıya itirazınız varsa, lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin, onlar bu konuyu derhal ele alacaklardır.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve fikirler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirisi Gate Learn ekibi tarafından yapılmaktadır. Belirtilmediği sürece, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.
Mulai Sekarang
Daftar dan dapatkan Voucher
$100
!