Blockchain Sağlık Veri Yönetiminde Nasıl Uygulanır?

Yeni BaşlayanNov 21, 2022
Sağlık Veri Yönetiminde Blockchain'in Gerçek Hayattaki Kullanım Örnekleri
Blockchain Sağlık Veri Yönetiminde Nasıl Uygulanır?

Giriş

Şeffaflık, hesap verebilirlik, veri bütünlüğü, denetimler ve veri kaynağının teftişi, sağlık hizmeti veri yönetimi sistemlerinin karşılaştığı başlıca zorluklardan bazılarıdır. Bununla birlikte, merkezi olmayan blok zinciri sistemi, sağlık hizmeti paydaşlarına hastaların bilgileri için benzeri görülmemiş bir hassasiyet, gizlilik ve güvenlik vaat ediyor ve hastaların tıbbi kayıtları üzerinde daha fazla sahiplik sağlamasına olanak tanıyor.

Bu makale, sağlık sektöründe blockchain'in en umut verici uygulamalarından bazılarını tartışacaktır.

Sağlık Veri Yönetimi nedir?

Sağlık hizmeti veri yönetimi, bir sağlık tesisi veya sağlık hizmeti tedarik zincirinin operasyonları sırasında toplanan verilerin toplanması, işlenmesi ve alınmasına yönelik herhangi bir sistemdir. Proaktif bir sağlık hizmeti sunumu yaklaşımı, operasyon maliyetlerinin düşürülmesi ve genel hasta bakımının iyileştirilmesi, sağlam bir sağlık hizmeti veri yönetimi sisteminin hayati faydalarıdır.

İş tarafında, kaliteli veriler, sağlık hizmeti sağlayıcılarını aşağıdakiler gibi daha iyi iş kararları almaları için donatır:

  • Bilgilendirilmiş tahminlere dayalı olarak ihtiyaç duyulabilecek kadar çok ilaç satın almak;
  • Genel müşteri memnuniyetini sağlamak için şeffaf doktor performans değerlendirmeleri yapmak;
  • Kârlılıkları için belirli hizmetlerle ilgili pazarı analiz edin;
  • Faaliyetlerindeki ve sektörlerindeki sorunlu alanları tespit etmek ve
  • Büyüme vb. için fırsatlar bulun.

Tüm bunlar çekici görünse de, etkili bir sağlık hizmeti veri yönetim sistemi kurmak kolay iş değildir.

Sağlam bir sağlık hizmeti veri yönetimi sistemi, elektronik sağlık kayıtları (EHR), IoT ve giyilebilir cihazlar, CRM sistemleri, Üçüncü taraf kayıtları vb. kullanılarak yapılabilen veri toplamanın ötesine geçer.

Etkili bir sağlık hizmeti veri yönetimi sistemi yürütmek ayrıca şunları içerir:

  • Toplanan verilerin daha sonraki işlemler için uygun biçimlere dönüştürülmesi;
  • Güvenli bir veri depolama sisteminin işletilmesi;
  • Veri analizi ve etkili sunum; ve
  • Yukarıdakileri manuel ve otomatik çalıştırmanın bir karışımında çalıştırmak.

Sağlık Veri Yönetimindeki Zorluklar Nelerdir?

Merkezi Yönetim Sistemi

Çoğu sağlık yönetim sistemi merkezi bir sistemden işletilmektedir. Bu da doğal afetlerde tek noktadan arızalanma riskine yol açmaktadır.

Uyuşturucu Dolandırıcılığı

Sahte uyuşturucular, dünya çapında dolaşımdaki uyuşturucuların 10 %-30% tanesini oluşturmaktadır. Tedarik zinciri döngüsü sırasında (üreticiden toptan dağıtıcılara, perakende şirketlerine ve tüketicilere) her zaman piyasaya sahte ilaç girme riski vardır.

Parçalanmış Veri

Veriler çeşitli kaynaklardan ve metinler, resimler, videolar ve diğer dosya türleri gibi çeşitli biçimlerde gelir. Bu, karar verme için onları sağlıklı verilere dönüştürmeyi külfetli hale getirir.

Veri Oynaklığı

Sağlık koşulları gibi dinamik insan faaliyetlerini izlemeye gelince, veriler nadiren statiktir. Sürekli doğrulama ve güncelleme ihtiyacı vardır.

Gizlilik ve güvenlik

Veri korumayla ilgili yüksek güvenlik standartlarını sürdürmek için dahili güvenlik önlemleri, sistemler, denetim ve eğitim gereklidir. Hastaların sağlık verilerinin korunmasına öncelik verilmesi, müşteri güveninin korunması için çok önemlidir.

Sistemler entegrasyonu

Aynı sağlık tesisinde veri toplamak, depolamak ve işlemek için farklı araçlar kullanılabilir. Bu özellik, uyumluluk sorunlarına yol açar.

Yönetmelikler ve Uyum

Sağlık hizmetleri verileriyle, gereksinimlere uygunluk ile kullanılabilirlik arasında bir denge bulmak zordur. Dünya çapında bazı ülkeler, sağlık hizmeti verilerinin tam potansiyeline ulaşılmasını engelleyen katı ve karmaşık düzenleyici ortamlara sahiptir.

Sağlık Veri Depolama

Zamanla toplanan veriler çok büyük hale gelir ve daha kapsamlı depolama tesislerine ihtiyaç duyar. Bulut çözümleri veya özel veritabanları kurulabilirken, bunların da sınırları vardır ve maliyet ve güvenlik sorunları ortaya çıkar.

Sağlık Veri Yönetiminde Blockchain

Tüm bu zorluklara rağmen Blockchain, sağlık hizmetleri tedarik zincirinde veri güvenliği ve şeffaflığı sağlamak için sağlık veri yönetim sistemine uygulanabilir.

Blockchain evangelistleri, blockchain teknolojisinin sağlık veri yönetimi sistemlerinde hasta bilgilerinin benzeri görülmemiş bir hassasiyet, gizlilik ve güvenlik sağlayabileceğini öne sürüyor.

Merkezi olmayan depolama, erişilebilirlik, veri bütünlüğü ve doğrulama gibi özelliklerin tümü sistemde yerleşiktir. Aşağıda, blockchain teknolojisinin sağlık hizmeti veri yönetimiyle ilgili olmasının bazı önemli yolları bulunmaktadır.

  • Veri erişimi ve yönetimi ile hastaların memnuniyetini artırma
  • Multidisipliner bakım ekiplerinin görevlerini kolaylaştırma.
  • İlaçları koordine etmek ve hastaları uyuşturucu kullanımına karşı korumak.
  • Hastaları tanımlama ve eşleştirme sürecini geliştirmek.
  • İlaç takibi.
  • Blockchain, hastaları ve bilgilerini resmi bir ulusal hasta kimlik numarası (NPIN) olmadan bir arada tutmak için en iyi seçenek olabilir.
  • Gerçek zamanlı veri bütünlüğü izleme, yöneticilerin ihlalleri belirlemesine ve hasarı sınırlamak için zamanında harekete geçmesine olanak tanır.

Sağlık Veri Yönetiminde Blockchain'in Gerçek Hayat Uygulaması

Blockchain teknolojisi, sağlık veri yönetimindeki sorunları çözmek için uygulanmıştır. Aşağıda bazı gerçek durumlar verilmiştir.

Sabırlı DApp çözümü

Farklı EHR sistemlerinin birbiriyle iletişim kuramaması sorununu çözmek için hasta kaydı geliştirildi. Patientory, hastaların EMR'lerine güvenli ancak birlikte çalışabilir bir şekilde esnek erişim sağlamalarını sağlamak için özel izinli bir blok zinciri kullanan merkezi olmayan bir uygulamadır (DApp).

  • DApp, fitness ve diyet yönetiminde hastalar için paha biçilmez bir araç olduğunu kanıtladı.
  • Hastanın tıbbi kayıtları, merkezi olmayan ve güvenli bir şekilde birden fazla düğümde saklanır.
  • İşlem günlükleri kurcalamaya karşı korumalıdır ve değiştirilemez.
  • Sağlık verileri ne tek bir yerde saklanmaz ne de tek bir varlık tarafından kontrol edilir, bu da tıbbi tesisler arasında EHR'nin güvenli, verimli ve basit değişimini kolaylaştırır.

Estonya E-sağlık Sistemi

Estonya'da, hastaların 95 %-99% 'inin hali hazırda e-hasta portalları aracılığıyla yetkili bir şekilde izlenebilen ve erişilebilen elektronik sağlık (e-sağlık) kayıtları vardı. 2016 yılında Estonya hükümeti, 1,3 milyon kişinin sağlık kayıtlarını ve sistem erişim günlüklerini korumak için blok zincir tabanlı bir proje başlattı.

  • Projenin amacı, sağlık kayıtları üzerinde yapılan tüm veri işleme eylemlerini belgeleyen günlük dosyalarını depolamaktır.
  • Sağlık sektöründe kötü niyetli bir bilgisayar korsanının veya sahtekar bir içeriden kaynaklanan veri ihlali riskini azaltmayı amaçlarlar.
  • Hastanın tıbbi verilerine erişimi kaydetmek ve zaman damgasını vurmak için özel bir dijital defter kullanılır ve hasta verilerinin tahrif edilmemiş bir denetim izi oluşturulur.

BAE'de Sağlık ve İlaç Verileri için Blok Zinciri

BAE Sağlık ve Önleme Bakanlığı (MoHAP) kısa süre önce sağlık verilerinin depolanması için blockchain tabanlı bir platformun başlatıldığını duyurdu. Sağlık tesislerini, pratisyen hekimleri ve ilaçları düşünün.

Platformun depolama kapasitesini iyileştirmesi ve ülke çapındaki sağlık sistemlerinde veri güvenliğini güçlendirmesi bekleniyor.

MoHAP platformu aşağıdakiler için tasarlanmıştır:

  • Sağlık pratisyenleri, tıbbi lisans bilgileri, farmasötik verileri ve devlet ve özel tesisler için aramayı kolaylaştırmak için MoHAP'ın uygulamasını kullanın.
  • İlacın üretimini, onaylı ajanını, etken maddesini ve fiyatını en güvenilir ve değişmez şekilde sağlar.
  • Devlet kurumlarına daha kolay doğrulama sağlayarak sağlık çalışanlarının ve kuruluşlarının sicilini tutun.
  • Sağlık sektöründe yüksek düzeyde şeffaflık ve güvene yol açan veri doğrulama ve tutarlılığını iyileştirin.
  • İş akışı prosedürlerini otomatikleştirerek sürdürülebilirliği ve operasyonel verimliliği iyileştirin.

İsviçre Hastanelerinde Tıbbi Cihaz Takibi

İsviçre hastaneleri, tıbbi cihazları etkili bir şekilde izleyen blok zinciri tabanlı bir sistem geliştirdi. Tüm hastanelerden fikir birliği alındıktan sonra, her işlem blok zincirinde saklandı.

Cihaz izleme platformu, izin verilen bir blok zinciri olan hiper defter teknolojisine dayanmaktadır. Tüm işlemlerin mesaj formatları GS1 standardı ile uyumludur.

  • Platform, tıbbi cihaz siparişi verirken üçüncü bir tarafa olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor.
  • Tedarik zincirindeki belirli bir cihazın her işlem adımı, benzersiz bir tanımlayıcı kullanılarak blok zinciri platformunda saklanır.
  • Her cihaz, üreticisinden hasta dosyasına kadar izlenebilir.

Çözüm

Sağlık sektöründe blockchain teknolojisinin kullanımı kritiktir çünkü standart bir sağlık bilgi sisteminin bakımı birçok görev gerektirir. Bu görevlerden bazıları, bunlarla sınırlı olmamak üzere, yedekleme depolama hizmetlerinin yürütülmesini, kurtarma sistemlerinin bakımını ve güncel veri alanlarının güvencesini içerir.

Etkili bir sağlık hizmeti veri yönetimi sistemi, birkaç hareketli parçadan oluşan bir yapıdır. Blok zinciri, beklenmedik operasyonel maliyetleri ve bazı aşırı durumlarda can kaybını telafi etmeden her bir parçanın otomatik olarak yerinde olmasına yardımcı olur.

Penulis: Mayowa
Penerjemah: Yuanyuan
Pengulas: Matheus, Edward, Joyce, Ashley
* Informasi ini tidak bermaksud untuk menjadi dan bukan merupakan nasihat keuangan atau rekomendasi lain apa pun yang ditawarkan atau didukung oleh Gate.io.
* Artikel ini tidak boleh di reproduksi, di kirim, atau disalin tanpa referensi Gate.io. Pelanggaran adalah pelanggaran Undang-Undang Hak Cipta dan dapat dikenakan tindakan hukum.

Blockchain Sağlık Veri Yönetiminde Nasıl Uygulanır?

Yeni BaşlayanNov 21, 2022
Sağlık Veri Yönetiminde Blockchain'in Gerçek Hayattaki Kullanım Örnekleri
Blockchain Sağlık Veri Yönetiminde Nasıl Uygulanır?

Giriş

Şeffaflık, hesap verebilirlik, veri bütünlüğü, denetimler ve veri kaynağının teftişi, sağlık hizmeti veri yönetimi sistemlerinin karşılaştığı başlıca zorluklardan bazılarıdır. Bununla birlikte, merkezi olmayan blok zinciri sistemi, sağlık hizmeti paydaşlarına hastaların bilgileri için benzeri görülmemiş bir hassasiyet, gizlilik ve güvenlik vaat ediyor ve hastaların tıbbi kayıtları üzerinde daha fazla sahiplik sağlamasına olanak tanıyor.

Bu makale, sağlık sektöründe blockchain'in en umut verici uygulamalarından bazılarını tartışacaktır.

Sağlık Veri Yönetimi nedir?

Sağlık hizmeti veri yönetimi, bir sağlık tesisi veya sağlık hizmeti tedarik zincirinin operasyonları sırasında toplanan verilerin toplanması, işlenmesi ve alınmasına yönelik herhangi bir sistemdir. Proaktif bir sağlık hizmeti sunumu yaklaşımı, operasyon maliyetlerinin düşürülmesi ve genel hasta bakımının iyileştirilmesi, sağlam bir sağlık hizmeti veri yönetimi sisteminin hayati faydalarıdır.

İş tarafında, kaliteli veriler, sağlık hizmeti sağlayıcılarını aşağıdakiler gibi daha iyi iş kararları almaları için donatır:

  • Bilgilendirilmiş tahminlere dayalı olarak ihtiyaç duyulabilecek kadar çok ilaç satın almak;
  • Genel müşteri memnuniyetini sağlamak için şeffaf doktor performans değerlendirmeleri yapmak;
  • Kârlılıkları için belirli hizmetlerle ilgili pazarı analiz edin;
  • Faaliyetlerindeki ve sektörlerindeki sorunlu alanları tespit etmek ve
  • Büyüme vb. için fırsatlar bulun.

Tüm bunlar çekici görünse de, etkili bir sağlık hizmeti veri yönetim sistemi kurmak kolay iş değildir.

Sağlam bir sağlık hizmeti veri yönetimi sistemi, elektronik sağlık kayıtları (EHR), IoT ve giyilebilir cihazlar, CRM sistemleri, Üçüncü taraf kayıtları vb. kullanılarak yapılabilen veri toplamanın ötesine geçer.

Etkili bir sağlık hizmeti veri yönetimi sistemi yürütmek ayrıca şunları içerir:

  • Toplanan verilerin daha sonraki işlemler için uygun biçimlere dönüştürülmesi;
  • Güvenli bir veri depolama sisteminin işletilmesi;
  • Veri analizi ve etkili sunum; ve
  • Yukarıdakileri manuel ve otomatik çalıştırmanın bir karışımında çalıştırmak.

Sağlık Veri Yönetimindeki Zorluklar Nelerdir?

Merkezi Yönetim Sistemi

Çoğu sağlık yönetim sistemi merkezi bir sistemden işletilmektedir. Bu da doğal afetlerde tek noktadan arızalanma riskine yol açmaktadır.

Uyuşturucu Dolandırıcılığı

Sahte uyuşturucular, dünya çapında dolaşımdaki uyuşturucuların 10 %-30% tanesini oluşturmaktadır. Tedarik zinciri döngüsü sırasında (üreticiden toptan dağıtıcılara, perakende şirketlerine ve tüketicilere) her zaman piyasaya sahte ilaç girme riski vardır.

Parçalanmış Veri

Veriler çeşitli kaynaklardan ve metinler, resimler, videolar ve diğer dosya türleri gibi çeşitli biçimlerde gelir. Bu, karar verme için onları sağlıklı verilere dönüştürmeyi külfetli hale getirir.

Veri Oynaklığı

Sağlık koşulları gibi dinamik insan faaliyetlerini izlemeye gelince, veriler nadiren statiktir. Sürekli doğrulama ve güncelleme ihtiyacı vardır.

Gizlilik ve güvenlik

Veri korumayla ilgili yüksek güvenlik standartlarını sürdürmek için dahili güvenlik önlemleri, sistemler, denetim ve eğitim gereklidir. Hastaların sağlık verilerinin korunmasına öncelik verilmesi, müşteri güveninin korunması için çok önemlidir.

Sistemler entegrasyonu

Aynı sağlık tesisinde veri toplamak, depolamak ve işlemek için farklı araçlar kullanılabilir. Bu özellik, uyumluluk sorunlarına yol açar.

Yönetmelikler ve Uyum

Sağlık hizmetleri verileriyle, gereksinimlere uygunluk ile kullanılabilirlik arasında bir denge bulmak zordur. Dünya çapında bazı ülkeler, sağlık hizmeti verilerinin tam potansiyeline ulaşılmasını engelleyen katı ve karmaşık düzenleyici ortamlara sahiptir.

Sağlık Veri Depolama

Zamanla toplanan veriler çok büyük hale gelir ve daha kapsamlı depolama tesislerine ihtiyaç duyar. Bulut çözümleri veya özel veritabanları kurulabilirken, bunların da sınırları vardır ve maliyet ve güvenlik sorunları ortaya çıkar.

Sağlık Veri Yönetiminde Blockchain

Tüm bu zorluklara rağmen Blockchain, sağlık hizmetleri tedarik zincirinde veri güvenliği ve şeffaflığı sağlamak için sağlık veri yönetim sistemine uygulanabilir.

Blockchain evangelistleri, blockchain teknolojisinin sağlık veri yönetimi sistemlerinde hasta bilgilerinin benzeri görülmemiş bir hassasiyet, gizlilik ve güvenlik sağlayabileceğini öne sürüyor.

Merkezi olmayan depolama, erişilebilirlik, veri bütünlüğü ve doğrulama gibi özelliklerin tümü sistemde yerleşiktir. Aşağıda, blockchain teknolojisinin sağlık hizmeti veri yönetimiyle ilgili olmasının bazı önemli yolları bulunmaktadır.

  • Veri erişimi ve yönetimi ile hastaların memnuniyetini artırma
  • Multidisipliner bakım ekiplerinin görevlerini kolaylaştırma.
  • İlaçları koordine etmek ve hastaları uyuşturucu kullanımına karşı korumak.
  • Hastaları tanımlama ve eşleştirme sürecini geliştirmek.
  • İlaç takibi.
  • Blockchain, hastaları ve bilgilerini resmi bir ulusal hasta kimlik numarası (NPIN) olmadan bir arada tutmak için en iyi seçenek olabilir.
  • Gerçek zamanlı veri bütünlüğü izleme, yöneticilerin ihlalleri belirlemesine ve hasarı sınırlamak için zamanında harekete geçmesine olanak tanır.

Sağlık Veri Yönetiminde Blockchain'in Gerçek Hayat Uygulaması

Blockchain teknolojisi, sağlık veri yönetimindeki sorunları çözmek için uygulanmıştır. Aşağıda bazı gerçek durumlar verilmiştir.

Sabırlı DApp çözümü

Farklı EHR sistemlerinin birbiriyle iletişim kuramaması sorununu çözmek için hasta kaydı geliştirildi. Patientory, hastaların EMR'lerine güvenli ancak birlikte çalışabilir bir şekilde esnek erişim sağlamalarını sağlamak için özel izinli bir blok zinciri kullanan merkezi olmayan bir uygulamadır (DApp).

  • DApp, fitness ve diyet yönetiminde hastalar için paha biçilmez bir araç olduğunu kanıtladı.
  • Hastanın tıbbi kayıtları, merkezi olmayan ve güvenli bir şekilde birden fazla düğümde saklanır.
  • İşlem günlükleri kurcalamaya karşı korumalıdır ve değiştirilemez.
  • Sağlık verileri ne tek bir yerde saklanmaz ne de tek bir varlık tarafından kontrol edilir, bu da tıbbi tesisler arasında EHR'nin güvenli, verimli ve basit değişimini kolaylaştırır.

Estonya E-sağlık Sistemi

Estonya'da, hastaların 95 %-99% 'inin hali hazırda e-hasta portalları aracılığıyla yetkili bir şekilde izlenebilen ve erişilebilen elektronik sağlık (e-sağlık) kayıtları vardı. 2016 yılında Estonya hükümeti, 1,3 milyon kişinin sağlık kayıtlarını ve sistem erişim günlüklerini korumak için blok zincir tabanlı bir proje başlattı.

  • Projenin amacı, sağlık kayıtları üzerinde yapılan tüm veri işleme eylemlerini belgeleyen günlük dosyalarını depolamaktır.
  • Sağlık sektöründe kötü niyetli bir bilgisayar korsanının veya sahtekar bir içeriden kaynaklanan veri ihlali riskini azaltmayı amaçlarlar.
  • Hastanın tıbbi verilerine erişimi kaydetmek ve zaman damgasını vurmak için özel bir dijital defter kullanılır ve hasta verilerinin tahrif edilmemiş bir denetim izi oluşturulur.

BAE'de Sağlık ve İlaç Verileri için Blok Zinciri

BAE Sağlık ve Önleme Bakanlığı (MoHAP) kısa süre önce sağlık verilerinin depolanması için blockchain tabanlı bir platformun başlatıldığını duyurdu. Sağlık tesislerini, pratisyen hekimleri ve ilaçları düşünün.

Platformun depolama kapasitesini iyileştirmesi ve ülke çapındaki sağlık sistemlerinde veri güvenliğini güçlendirmesi bekleniyor.

MoHAP platformu aşağıdakiler için tasarlanmıştır:

  • Sağlık pratisyenleri, tıbbi lisans bilgileri, farmasötik verileri ve devlet ve özel tesisler için aramayı kolaylaştırmak için MoHAP'ın uygulamasını kullanın.
  • İlacın üretimini, onaylı ajanını, etken maddesini ve fiyatını en güvenilir ve değişmez şekilde sağlar.
  • Devlet kurumlarına daha kolay doğrulama sağlayarak sağlık çalışanlarının ve kuruluşlarının sicilini tutun.
  • Sağlık sektöründe yüksek düzeyde şeffaflık ve güvene yol açan veri doğrulama ve tutarlılığını iyileştirin.
  • İş akışı prosedürlerini otomatikleştirerek sürdürülebilirliği ve operasyonel verimliliği iyileştirin.

İsviçre Hastanelerinde Tıbbi Cihaz Takibi

İsviçre hastaneleri, tıbbi cihazları etkili bir şekilde izleyen blok zinciri tabanlı bir sistem geliştirdi. Tüm hastanelerden fikir birliği alındıktan sonra, her işlem blok zincirinde saklandı.

Cihaz izleme platformu, izin verilen bir blok zinciri olan hiper defter teknolojisine dayanmaktadır. Tüm işlemlerin mesaj formatları GS1 standardı ile uyumludur.

  • Platform, tıbbi cihaz siparişi verirken üçüncü bir tarafa olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor.
  • Tedarik zincirindeki belirli bir cihazın her işlem adımı, benzersiz bir tanımlayıcı kullanılarak blok zinciri platformunda saklanır.
  • Her cihaz, üreticisinden hasta dosyasına kadar izlenebilir.

Çözüm

Sağlık sektöründe blockchain teknolojisinin kullanımı kritiktir çünkü standart bir sağlık bilgi sisteminin bakımı birçok görev gerektirir. Bu görevlerden bazıları, bunlarla sınırlı olmamak üzere, yedekleme depolama hizmetlerinin yürütülmesini, kurtarma sistemlerinin bakımını ve güncel veri alanlarının güvencesini içerir.

Etkili bir sağlık hizmeti veri yönetimi sistemi, birkaç hareketli parçadan oluşan bir yapıdır. Blok zinciri, beklenmedik operasyonel maliyetleri ve bazı aşırı durumlarda can kaybını telafi etmeden her bir parçanın otomatik olarak yerinde olmasına yardımcı olur.

Penulis: Mayowa
Penerjemah: Yuanyuan
Pengulas: Matheus, Edward, Joyce, Ashley
* Informasi ini tidak bermaksud untuk menjadi dan bukan merupakan nasihat keuangan atau rekomendasi lain apa pun yang ditawarkan atau didukung oleh Gate.io.
* Artikel ini tidak boleh di reproduksi, di kirim, atau disalin tanpa referensi Gate.io. Pelanggaran adalah pelanggaran Undang-Undang Hak Cipta dan dapat dikenakan tindakan hukum.
Mulai Sekarang
Daftar dan dapatkan Voucher
$100
!