ECB: Bitcoin'in Değeri Sıfır, ETF Refahı İllüzyon

Orta SeviyeMar 05, 2024
İki Avrupa Merkez Bankası yetkilisi geçtiğimiz günlerde "Bitcoin için ETF onayı - çıplak imparatorun yeni kıyafetleri" başlıklı bir makale yayınlayarak sosyal medyada heyecan yarattı. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) birkaç Bitcoin ETF'sini onaylamış ve milyarlarca dolar sermaye girişi sağlamış olsa da, bunun Bitcoin'in istenmeyen bir yatırım ve esnek olmayan bir ödeme yöntemi olduğu yönündeki genel görüşü değiştirmediğini vurguladılar.
ECB: Bitcoin'in Değeri Sıfır, ETF Refahı İllüzyon

Orijinal Başlığı İleri Sar: Avrupa Merkez Bankası: Bitcoin sıfır değerli "İmparatorun Yeni Giysisi" ve ETF refahı bir yanılsama

22 Şubat'ta Avrupa Merkez Bankası'ndan iki yetkilinin resmi web sitesinde "Bitcoin için ETF onayı - çıplak imparatorun yeni kıyafetleri" başlıklı bir makale yayınlaması sosyal medyada heyecan yarattı. Tüm kamuoyu alanına bakıldığında, sektör elitlerinin ve sektör KOL'larının çoğu Avrupa Merkez Bankası'nı eleştiriyor.

İki yetkili makalede, ABD SEC'in birden fazla Bitcoin ETF'sini onaylamış ve milyarlarca dolar akmış olsa bile, Bitcoin'in her yönüyle korkunç bir yatırım ve beceriksiz bir ödeme yöntemi olduğu gerçeğini değiştiremeyeceğini belirtti.

Makalede, iki merkez bankası yetkilisi Bitcoin'in adil değerinin sıfır olduğunu yineledi ve Bitcoin'in yüksek volatilite, yüksek maliyetler, yavaş işlem hızları ve yüksek madencilik enerji tüketimi gibi ortak eksikliklerine dikkat çekti.

Ve Bitcoin'in mevcut yükselişinin üç yapısal nedeni:

  1. Birincisi, düzenlenmemiş bir piyasada "fiyatlar" sürekli manipüle edilir, denetim yoktur ve adil değer yoktur.
  2. "Suç parasına" olan talep giderek artıyor.
  3. Yetkililerin kararları ve tedbirleri hatalıydı.

İki yetkili, kartlardan oluşan ev nihayetinde çöktüğünde, yetkililerin toplumu korumak için uyanık kalması gerektiği konusunda uyardı.

Bunu takiben, sosyal medyada halka açık şirketlerin yöneticileri ve sektör KOL'ları Avrupa Merkez Bankası'nın geçmiş performansını eleştirdi ve sorguladı. Örneğin, borsaya kayıtlı şirketler arasında en büyük sahibi olduğunu bildiğimiz MicroStrategy'nin kurucusu Michael Saylor şunları söyledi: "Avrupa Merkez Bankası herkesin Bitcoin'i bilmesini istiyor."

Bitcoin ETF'sinin ihraççısı VanEck'in stratejik danışmanı Gabor Gurbacs, orijinal başlığı "Avrupa Merkez Bankası: Bitcoin ETF'si çıplak imparatorun yeni kıyafetlerini onayladı" başlığıyla yayınladığı haberde, Avrupa Merkez Bankası'nın da imparatorun yeni kıyafetlerini giymesiyle dalga geçti ve Euro'nun son 24 yılda %30'dan fazla satın alma gücü kaybına ilişkin bir grafik ekledi.


Bir sektör analisti, Avrupa Merkez Bankası'nın Ekim 2012'de "Aşırı durumlarda, sanal para birimi merkez bankası para birimi üzerinde ikame etkisine sahip olabilir" diye yazdığını söyledi - o zamandan beri Bitcoin'in Euro karşısındaki fiyatı 5.700 kat arttı.


Sektörün medya yöneticisi Marty Bent, Bitcoin'in merkez bankalarını geride bıraktığını söylüyor. Yakında ortadan kaldırılacaklar. ECB etkin bir şekilde hüküm giymiş bir suçlu tarafından yönetilmektedir ve para birimi faiz oranlarını manipüle ederek işlemektedir.

BTC Boğa Sinyali

Diğerleri bunun bir yükseliş sinyali olduğunu söyledi. Avrupa Merkez Bankası'nın "Bitcoin'in Son Çare "sini yayınlamasının ardından Bitcoin %197 oranında yükseldi. Dedi ki, Avrupa Merkez Bankası, aldatmacanıza devam edin.

Bazıları da bunun bir korku olduğunu söylüyor. Avro 24 yıldır kullanılıyor ve bu süre zarfında satın alma gücü %30'dan fazla değer kaybetti. İnsanlar Avro'dan ayrılmayı ve Bitcoin'i seçmeyi tercih ediyor.

Buna baktığımızda, çoğu insanın Avrupa Merkez Bankası'nın Bitcoin konusundaki duruşuna karşı olduğunu görebiliyoruz. Avrupa Merkez Bankası'nın tutumunu destekleyen hiç kimse olmadı. İster Avro'nun satın alma gücündeki düşüş ister Bitcoin'in Avro'ya karşı kurundaki yükseliş olsun, bunlar Avrupa Merkez Bankası'na karşı kilit noktalarıdır. Euro ve Bitcoin arasında hangisinin daha iyi olduğuna gelince, herkesin kendi bakış açısına sahip olduğuna inanıyorum. Herhangi bir düşünceniz varsa, yorum bölümüne bir mesaj bırakabilirsiniz ve herkes bunu birlikte tartışacaktır.

Avrupa Merkez Bankası tarafından yayınlanan "Bitcoin için ETF onayı - çıplak imparatorun yeni kıyafetleri" başlıklı makalenin orijinalini okuyucuların referans alması için listeledik.

Bitcoin için ETF onayı - çıplak imparatorun yeni kıyafetleri

Yazar:Ulrich Bindseil ve Jürgen Schaaf

Bitcoin, küresel bir merkezi olmayan dijital para birimi olma vaadinde başarısız oldu ve hala meşru transferler için neredeyse hiç kullanılmıyor. Bir ETF'nin son onayı, Bitcoin'in ödeme aracı ya da yatırım olarak uygun olmadığı gerçeğini değiştirmiyor.

10 Ocak'ta ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Bitcoin için spot borsa yatırım fonlarını (ETF'ler) onayladı. Öğrenciler için, resmi onay Bitcoin yatırımlarının güvenli olduğunu teyit ediyor ve önceki ralli durdurulamaz bir zaferin kanıtı. Her iki iddiaya da katılmıyor ve Bitcoin'in adil değerinin hala sıfır olduğunu yineliyoruz. Toplum için, Bitcoin'in yenilenmiş bir patlama-bast döngüsü korkunç bir perspektiftir. Çevreye verilen zarar ve zenginliğin daha az sofistike olanların aleyhine nihai olarak yeniden dağıtılması da dahil olmak üzere ikincil zarar çok büyük olacaktır.

Kasım 2022'de ECB (Avrupa Merkez Bankası) Blog'unda yayınlanan bir yazı, Bitcoin'in sahte vaatlerini çürütmüş ve etkili bir şekilde ele alınmadığı takdirde toplumsal tehlikeler konusunda uyarıda bulunmuştur.

Bitcoin'in küresel bir merkezi olmayan dijital para birimi olma yönündeki orijinal vaadini yerine getiremediğini savunduk. Ayrıca Bitcoin'in, değeri kaçınılmaz olarak artmaya devam edecek bir finansal varlık olma yönündeki ikinci vaadinin de aynı derecede yanlış olduğunu gösterdik. Bitcoin lobisinin, yasaklamanın gerekli olduğu yerlerde algılanan bir kutsama verebilecek yasa koyucuların istenmeyen yardımıyla bir balonu yeniden başlatmayı başarması halinde toplum ve çevreye yönelik riskler konusunda uyarıda bulunduk.

Ne yazık ki, tüm bu riskler gerçekleşmiştir.

Günümüzde Bitcoin işlemleri hala zahmetli, yavaş ve maliyetli. Suç faaliyetleri için kullanılan internetin gizli kısmı olan darknet dışında, ödemeler için neredeyse hiç kullanılmıyor. Bitcoin ağının suçlular tarafından geniş çaplı kullanımıyla mücadele etmeye yönelik düzenleyici girişimler henüz başarılı olamamıştır. El Salvador'da yasal ödeme aracı statüsü veren ve vatandaşlara 30$'lık ilk Bitcoin hediyesi yoluyla ağ etkilerini başlatmak için çok uğraşan hükümetin tam sponsorluğu bile başarılı bir ödeme aracı olarak yerleşmesini sağlayamadı.

Aynı şekilde, Bitcoin hala bir yatırım olarak uygun değildir. Herhangi bir nakit akışı (gayrimenkulün aksine) veya temettü (hisse senetleri) yaratmaz, üretken olarak kullanılamaz (emtialar) ve hiçbir sosyal fayda (altın mücevherler) veya üstün yeteneklere dayalı öznel bir takdir (sanat eserleri) sunmaz. Finansal açıdan daha az bilgili perakende yatırımcıları, kaçırma korkusu cezbetmekte ve potansiyel olarak paralarını kaybetmelerine yol açmaktadır.

Ve iş ispatı mekanizması kullanılarak yapılan Bitcoin madenciliği, çevreyi tüm ülkelerle aynı ölçekte kirletmeye devam ediyor; daha yüksek Bitcoin fiyatları, madenciler tarafından daha yüksek maliyetler karşılanabildiği için daha yüksek enerji tüketimi anlamına geliyor.

Ancak tüm bunlar bilinmesine ve tüm kripto sahnesinin itibarı uzun ve büyüyen bir başka skandallar listesiyle zarar görmesine rağmen, Bitcoin Aralık 2022'nin sonlarından bu yana 17.000 $'ın biraz altından 52.000 $'ın üzerine çıkarak büyük ölçüde toparlandı. Küçük yatırımcılar, üç yıl önce olduğu gibi henüz acele etmeseler de kriptoya geri dönüyorlar (Bloomberg, 2024).

Peki bu ölü kedi neden bu kadar yükseğe zıplıyor?

Birçokları için 2023 sonbaharındaki ralli, ABD Merkez Bankası'nın faiz oranı politikasında yakın zamanda bir geri dönüş beklentisi, ilkbaharda BTC madencilik ödüllerinin yarıya indirilmesi ve daha sonra SEC tarafından Bitcoin spot ETF'nin onaylanmasıyla başladı.

Düşük faiz oranları yatırımcıların risk iştahını artıracak ve spot ETF onayı Bitcoin için Wall Street'in kapılarını açacaktı. Her ikisi de spekülatif bir balonda tek etkili yakıt olan büyük fon girişleri vaat etti.

Yine de, bu bir saman alevi gibi parlayabilir. Kısa vadede para girişi temel değerlerden bağımsız olarak fiyatlar üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilirken, uzun vadede fiyatlar eninde sonunda temel değerlerine geri dönecektir (Gabaix ve Koijen, 2022). Herhangi bir nakit akışı veya diğer getiriler olmaksızın, bir varlığın gerçeğe uygun değeri sıfırdır. Ekonomik temellerden kopuk her fiyat eşit derecede makul(süz)dür - yılan yağı satıcıları için harika bir durum.

Aynı şekilde, ETF'lerin finansman aracı olarak kullanılması, dayanak varlıkların gerçeğe uygun değerini değiştirmez. Sadece tek bir varlığa sahip bir ETF, gerçek finansal mantığını tersine çevirir (Amerika Birleşik Devletleri'nde başkaları da vardır). ETF'ler normalde bir piyasada çok sayıda menkul kıymet tutarak riski çeşitlendirmeyi amaçlar. Neden bir kişi, çoğu durumda büyük bir kripto borsası olan saklama kuruluşunu doğrudan kullanmak veya hatta coinleri herhangi bir aracı olmadan ücretsiz olarak tutmak yerine, yalnızca bir varlığın saklama hizmeti için bir varlık yöneticisine ücret ödesin ki? Dahası, Bitcoin'e listelenmiş bir şekilde maruz kalmanın veya herhangi bir aracılık olmadan Bitcoin satın almanın başka kolay yolları da vardı. Sorun hiçbir zaman Bitcoin kullanarak spekülasyon yapma imkanlarının olmaması değil, bunun sadece spekülasyonla ilgili olması olmuştur (Cohan, 2024). Son olarak, şeytanlaştırılmış yerleşik finansal sistemin üstesinden gelmek için yola çıkan kripto biriminin daha geniş bir yatırımcı grubuna yayılmak için geleneksel aracılara ihtiyaç duyması inanılmaz derecede ironiktir.

BTC madencilik ödüllerinin yarıya indirilmesi Nisan ayı ortasında gerçekleşecek. Bitcoin ağı 210.000 blok çıkardıktan sonra, kabaca her dört yılda bir, Bitcoin madencilerine işlemleri işlemeleri için verilen blok ödülü yarıya indirilir. Günlük 900 BTC'lik mevcut limit daha sonra 450'ye düşürülecek. Yarılanma, maliyetli olmaya devam etse de madencilik için bitcoin ödüllerini azaltır. Geçmişte bu tür yarılanmaları yükselen fiyatlar takip etmiştir. Ancak bu güvenilir bir model olsaydı, yükseliş zaten tamamen fiyatlanmış olurdu (bazıları durumun böyle olduğunu söylüyor).

Mevcut ralli geçici faktörlerden kaynaklansa da, görünüşteki dayanıklılığını açıklayabilecek üç yapısal neden var: denetimsiz ve adil değerin olmadığı bir piyasada "fiyatın" devam eden manipülasyonu, "suçun para birimine" artan talep ve yetkililerin karar ve önlemlerindeki eksiklikler.

Bitcoin'in başlangıcından bu yana fiyat manipülasyonu

Bitcoin'in tarihi, fiyat manipülasyonu ve diğer dolandırıcılık türleri ile karakterize edilmiştir. Gerçeğe uygun değeri olmayan bir varlık için bu çok şaşırtıcı olmayabilir. Kripto borsaları kapatıldı ve operatörler ilk döngüler sırasında dolandırıcılık nedeniyle kovuşturmaya uğradı.

Ve fiyatlandırma geçen yılki yükselişte şüpheli kalmaya devam etti. Bir analize göre (Forbes, 2022) 157 kripto borsasında rapor edilen günlük bitcoin işlem hacminin %51'i muhtemelen sahte.

"Kripto kışı" olarak adlandırılan son piyasa gerilemesi sırasında işlem hacimleri önemli ölçüde azaldığından manipülasyon daha etkili hale gelmiş olabilir, çünkü likidite düşük olduğunda piyasa müdahalesi daha fazla etkiye sahiptir. Bir tahmine göre, 2019 ve 2021 yılları arasında Bitcoin'in ortalama işlem hacmi yaklaşık 2 milyon Bitcoin iken, 2023'te bu rakam 500.000'e düşmüştür.

Suçun para birimi: kötülüğün finansmanı

Eleştirmenlerin sıklıkla işaret ettiği gibi: kripto tarafından sunulan önemli bir fayda, terörizmin ve kara para aklama ve fidye yazılımı gibi suçların finansmanıdır. Bu rezil avantaja olan talep büyük ve giderek artıyor.

Piyasadaki gerilemeye rağmen, yasadışı işlemlerin hacmi artmaya devam etmiştir. Olası uygulama yelpazesi oldukça geniştir.

Bitcoin, dijital dünyada kara para aklama için en iyi seçenek olmaya devam ediyor. 2022'de yasadışı adresler %68,0'lık bir artışla 23,8 milyar dolar kripto para transfer etti. bir önceki yıla göre artış göstermiştir. Bu fonların yaklaşık yarısı, uyumluluk önlemlerine sahip olmalarına rağmen yasadışı kriptoyu nakde dönüştürmek için kanal görevi gören ana akım borsalar aracılığıyla aktarıldı.

Ayrıca kripto, fidye yazılımı ödemeleri için tercih edilen araç olmaya devam ediyor; hastanelere, okullara ve devlet dairelerine yapılan saldırılar 2022'de 567 milyon dolar iken 2023'te 1,1 milyar dolar getiri sağladı.

Yetkililer tarafından yanlış mı değerlendirildi?

Uluslararası toplum başlangıçta Bitcoin'in olumlu sosyal faydaları olmadığını kabul etti. Yasa koyucular, kılavuzların soyut yapısı ve Bitcoin'in geleneksel finansal varlıklardan farklılaşmasına ilişkin endişeler nedeniyle düzenlemeleri somutlaştırmakta tereddüt etmiştir. Ancak, iyi finanse edilen lobicilerin ve sosyal medya kampanyalarının baskısı, Bitcoin yatırımlarının kısmen onaylanması olarak anlaşılan uzlaşmalara yol açtı.

Avrupa'da, Haziran 2023 tarihli Kripto Varlık Piyasaları Yönetmeliği (MiCA), gerçek kripto varlıklarına yönelik ilk niyetlere rağmen, Bitcoin'i kendi başına düzenlemeden ve kısıtlamadan, nihai olarak stabilcoinlere ve hizmet sağlayıcılara odaklanarak, kripto birimlerinin hileli ihraççılarını ve tüccarlarını engellemeyi amaçlamıştır. Aynı zamanda, daha az bilgili yabancılar, MiCA'nın yürürlükte olmasıyla Bitcoin'in de düzenlenmiş ve güvenli olacağı gibi yanlış bir izlenime kapılabilirler.

ABD'de SEC'in Bitcoin ETF'lerine yaklaşımı başlangıçta tavizler içeriyordu ve algılanan daha düşük volatilite ve daha düşük fiyat manipülasyonu riski nedeniyle vadeli ETF'leri tercih ediyordu. Ancak, Ağustos 2023'te bir mahkeme kararı SEC'i spot ETF'lere izin vermeye zorladı ve önemli bir piyasa rallisine yol açtı.

Ne ABD ne de AB, Bitcoin'in enerji tüketiminin çevre üzerindeki büyük olumsuz etkisine dair kanıtlara rağmen, bu konuda şimdiye kadar etkili bir adım atmadı.

Bitcoin'in merkezi olmayan yapısı, yetkililer için zorluklar yaratmakta ve bazen gereksiz düzenleyici kaderciliğe yol açmaktadır. Ancak Bitcoin işlemleri tam bir anonimlikten ziyade takma ad sunar, çünkü her işlem halka açık blok zincirindeki benzersiz bir adresle bağlantılıdır. Bu nedenle Bitcoin, anonimlik için lanetli bir araç olmuş, yasadışı faaliyetleri kolaylaştırmış ve işlemlerin izlenmesi yoluyla suçlulara karşı yasal işlem yapılmasına yol açmıştır.

Dahası, Bitcoin'in pratikte yasaklanmasına kadar varan güçlü bir düzenleyici müdahaleye tabi tutulmaması yanlış görünüyor. Kolluk kuvvetlerinin etkin erişiminden korunduğuna dair inanç, merkezi olmayan özerk kuruluşlar (DAO) için bile oldukça aldatıcı olabilir. DAO'lar, blok zinciri teknolojisine dayanan, merkezi liderliği olmayan, üyelerin sahip olduğu dijital topluluklardır. Yakın tarihli bir dava, kripto menkul kıymetlerinin teklifini ve satışını kaydetmediği için SEC tarafından 1,7 milyon dolardan fazla para cezasına çarptırılan BarnBridge DAO'yu içeriyordu. Özerklik iddiasına rağmen DAO, kurucuları üzerindeki SEC baskısının ardından yerleşti. Merkezi olmayan altyapıların yöneticileri tespit edildiğinde, yetkililer onları etkili bir şekilde kovuşturabilir ve iddia edilen özerkliğin sınırlarını vurgulayabilir.

Bu ilke Bitcoin için de geçerlidir. Bitcoin ağı, rollerin tanımlanmış bireylere verildiği bir yönetişim yapısına sahiptir. Yetkililer, Bitcoin kullanılarak yapılan büyük ölçekli yasadışı ödemeler göz önüne alındığında, bunların kovuşturulması gerektiğine karar verebilirler. Merkezi olmayan finans, yasa koyucuların gerekli gördüğü ölçüde güçlü bir şekilde düzenlenebilir.

Gevşek kontroller için cezaların artırılması gibi son gelişmeler (Noonan ve Smith, 2024). ve AB'nin kripto varlıklar için kara para aklamayı önleme kurallarını güçlendirme anlaşması, kripto birim alanında daha sıkı düzenleme ihtiyacının giderek daha fazla kabul gördüğünü göstermektedir.

Sonuç

Bitcoin'in fiyat seviyesi sürdürülebilirliğinin bir göstergesi değildir. Ekonomik temel veriler yoktur, ciddi tahminlerin türetilebileceği bir gerçeğe uygun değer yoktur. Spekülatif bir balonda "fiyat kanıtı" yoktur.

Bunun yerine, spekülatif balonun bir yansıması Bitcoin lobisinin etkinliğini göstermektedir. "Piyasa" kapitalizasyonu, iskambil kâğıtlarından ev çöktüğünde ortaya çıkacak genel toplumsal zararı ölçmektedir. Yetkililerin uyanık olması ve toplumu kara para aklama, siber ve diğer suçlardan, mali açıdan daha az eğitimli kesimler için mali kayıplardan ve kapsamlı çevresel zararlardan koruması önemlidir. Bu iş henüz yapılmadı.

Sorumluluk Reddi:

  1. Bu makale[blocktempo]'dan yeniden basılmıştır. Orijinal Başlığı İleri Sar'Avrupa Merkez Bankası: Bitcoin sıfır değerli "İmparatorun Yeni Giysisi" ve ETF refahı bir yanılsama
    ', Tüm telif hakları orijinal yazara aittir[碳链价值]. Bu baskıya itirazınız varsa, lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin, onlar bu konuyu derhal ele alacaklardır.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve fikirler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirisi Gate Learn ekibi tarafından yapılmaktadır. Belirtilmediği sürece, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.

ECB: Bitcoin'in Değeri Sıfır, ETF Refahı İllüzyon

Orta SeviyeMar 05, 2024
İki Avrupa Merkez Bankası yetkilisi geçtiğimiz günlerde "Bitcoin için ETF onayı - çıplak imparatorun yeni kıyafetleri" başlıklı bir makale yayınlayarak sosyal medyada heyecan yarattı. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) birkaç Bitcoin ETF'sini onaylamış ve milyarlarca dolar sermaye girişi sağlamış olsa da, bunun Bitcoin'in istenmeyen bir yatırım ve esnek olmayan bir ödeme yöntemi olduğu yönündeki genel görüşü değiştirmediğini vurguladılar.
ECB: Bitcoin'in Değeri Sıfır, ETF Refahı İllüzyon

Orijinal Başlığı İleri Sar: Avrupa Merkez Bankası: Bitcoin sıfır değerli "İmparatorun Yeni Giysisi" ve ETF refahı bir yanılsama

22 Şubat'ta Avrupa Merkez Bankası'ndan iki yetkilinin resmi web sitesinde "Bitcoin için ETF onayı - çıplak imparatorun yeni kıyafetleri" başlıklı bir makale yayınlaması sosyal medyada heyecan yarattı. Tüm kamuoyu alanına bakıldığında, sektör elitlerinin ve sektör KOL'larının çoğu Avrupa Merkez Bankası'nı eleştiriyor.

İki yetkili makalede, ABD SEC'in birden fazla Bitcoin ETF'sini onaylamış ve milyarlarca dolar akmış olsa bile, Bitcoin'in her yönüyle korkunç bir yatırım ve beceriksiz bir ödeme yöntemi olduğu gerçeğini değiştiremeyeceğini belirtti.

Makalede, iki merkez bankası yetkilisi Bitcoin'in adil değerinin sıfır olduğunu yineledi ve Bitcoin'in yüksek volatilite, yüksek maliyetler, yavaş işlem hızları ve yüksek madencilik enerji tüketimi gibi ortak eksikliklerine dikkat çekti.

Ve Bitcoin'in mevcut yükselişinin üç yapısal nedeni:

  1. Birincisi, düzenlenmemiş bir piyasada "fiyatlar" sürekli manipüle edilir, denetim yoktur ve adil değer yoktur.
  2. "Suç parasına" olan talep giderek artıyor.
  3. Yetkililerin kararları ve tedbirleri hatalıydı.

İki yetkili, kartlardan oluşan ev nihayetinde çöktüğünde, yetkililerin toplumu korumak için uyanık kalması gerektiği konusunda uyardı.

Bunu takiben, sosyal medyada halka açık şirketlerin yöneticileri ve sektör KOL'ları Avrupa Merkez Bankası'nın geçmiş performansını eleştirdi ve sorguladı. Örneğin, borsaya kayıtlı şirketler arasında en büyük sahibi olduğunu bildiğimiz MicroStrategy'nin kurucusu Michael Saylor şunları söyledi: "Avrupa Merkez Bankası herkesin Bitcoin'i bilmesini istiyor."

Bitcoin ETF'sinin ihraççısı VanEck'in stratejik danışmanı Gabor Gurbacs, orijinal başlığı "Avrupa Merkez Bankası: Bitcoin ETF'si çıplak imparatorun yeni kıyafetlerini onayladı" başlığıyla yayınladığı haberde, Avrupa Merkez Bankası'nın da imparatorun yeni kıyafetlerini giymesiyle dalga geçti ve Euro'nun son 24 yılda %30'dan fazla satın alma gücü kaybına ilişkin bir grafik ekledi.


Bir sektör analisti, Avrupa Merkez Bankası'nın Ekim 2012'de "Aşırı durumlarda, sanal para birimi merkez bankası para birimi üzerinde ikame etkisine sahip olabilir" diye yazdığını söyledi - o zamandan beri Bitcoin'in Euro karşısındaki fiyatı 5.700 kat arttı.


Sektörün medya yöneticisi Marty Bent, Bitcoin'in merkez bankalarını geride bıraktığını söylüyor. Yakında ortadan kaldırılacaklar. ECB etkin bir şekilde hüküm giymiş bir suçlu tarafından yönetilmektedir ve para birimi faiz oranlarını manipüle ederek işlemektedir.

BTC Boğa Sinyali

Diğerleri bunun bir yükseliş sinyali olduğunu söyledi. Avrupa Merkez Bankası'nın "Bitcoin'in Son Çare "sini yayınlamasının ardından Bitcoin %197 oranında yükseldi. Dedi ki, Avrupa Merkez Bankası, aldatmacanıza devam edin.

Bazıları da bunun bir korku olduğunu söylüyor. Avro 24 yıldır kullanılıyor ve bu süre zarfında satın alma gücü %30'dan fazla değer kaybetti. İnsanlar Avro'dan ayrılmayı ve Bitcoin'i seçmeyi tercih ediyor.

Buna baktığımızda, çoğu insanın Avrupa Merkez Bankası'nın Bitcoin konusundaki duruşuna karşı olduğunu görebiliyoruz. Avrupa Merkez Bankası'nın tutumunu destekleyen hiç kimse olmadı. İster Avro'nun satın alma gücündeki düşüş ister Bitcoin'in Avro'ya karşı kurundaki yükseliş olsun, bunlar Avrupa Merkez Bankası'na karşı kilit noktalarıdır. Euro ve Bitcoin arasında hangisinin daha iyi olduğuna gelince, herkesin kendi bakış açısına sahip olduğuna inanıyorum. Herhangi bir düşünceniz varsa, yorum bölümüne bir mesaj bırakabilirsiniz ve herkes bunu birlikte tartışacaktır.

Avrupa Merkez Bankası tarafından yayınlanan "Bitcoin için ETF onayı - çıplak imparatorun yeni kıyafetleri" başlıklı makalenin orijinalini okuyucuların referans alması için listeledik.

Bitcoin için ETF onayı - çıplak imparatorun yeni kıyafetleri

Yazar:Ulrich Bindseil ve Jürgen Schaaf

Bitcoin, küresel bir merkezi olmayan dijital para birimi olma vaadinde başarısız oldu ve hala meşru transferler için neredeyse hiç kullanılmıyor. Bir ETF'nin son onayı, Bitcoin'in ödeme aracı ya da yatırım olarak uygun olmadığı gerçeğini değiştirmiyor.

10 Ocak'ta ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Bitcoin için spot borsa yatırım fonlarını (ETF'ler) onayladı. Öğrenciler için, resmi onay Bitcoin yatırımlarının güvenli olduğunu teyit ediyor ve önceki ralli durdurulamaz bir zaferin kanıtı. Her iki iddiaya da katılmıyor ve Bitcoin'in adil değerinin hala sıfır olduğunu yineliyoruz. Toplum için, Bitcoin'in yenilenmiş bir patlama-bast döngüsü korkunç bir perspektiftir. Çevreye verilen zarar ve zenginliğin daha az sofistike olanların aleyhine nihai olarak yeniden dağıtılması da dahil olmak üzere ikincil zarar çok büyük olacaktır.

Kasım 2022'de ECB (Avrupa Merkez Bankası) Blog'unda yayınlanan bir yazı, Bitcoin'in sahte vaatlerini çürütmüş ve etkili bir şekilde ele alınmadığı takdirde toplumsal tehlikeler konusunda uyarıda bulunmuştur.

Bitcoin'in küresel bir merkezi olmayan dijital para birimi olma yönündeki orijinal vaadini yerine getiremediğini savunduk. Ayrıca Bitcoin'in, değeri kaçınılmaz olarak artmaya devam edecek bir finansal varlık olma yönündeki ikinci vaadinin de aynı derecede yanlış olduğunu gösterdik. Bitcoin lobisinin, yasaklamanın gerekli olduğu yerlerde algılanan bir kutsama verebilecek yasa koyucuların istenmeyen yardımıyla bir balonu yeniden başlatmayı başarması halinde toplum ve çevreye yönelik riskler konusunda uyarıda bulunduk.

Ne yazık ki, tüm bu riskler gerçekleşmiştir.

Günümüzde Bitcoin işlemleri hala zahmetli, yavaş ve maliyetli. Suç faaliyetleri için kullanılan internetin gizli kısmı olan darknet dışında, ödemeler için neredeyse hiç kullanılmıyor. Bitcoin ağının suçlular tarafından geniş çaplı kullanımıyla mücadele etmeye yönelik düzenleyici girişimler henüz başarılı olamamıştır. El Salvador'da yasal ödeme aracı statüsü veren ve vatandaşlara 30$'lık ilk Bitcoin hediyesi yoluyla ağ etkilerini başlatmak için çok uğraşan hükümetin tam sponsorluğu bile başarılı bir ödeme aracı olarak yerleşmesini sağlayamadı.

Aynı şekilde, Bitcoin hala bir yatırım olarak uygun değildir. Herhangi bir nakit akışı (gayrimenkulün aksine) veya temettü (hisse senetleri) yaratmaz, üretken olarak kullanılamaz (emtialar) ve hiçbir sosyal fayda (altın mücevherler) veya üstün yeteneklere dayalı öznel bir takdir (sanat eserleri) sunmaz. Finansal açıdan daha az bilgili perakende yatırımcıları, kaçırma korkusu cezbetmekte ve potansiyel olarak paralarını kaybetmelerine yol açmaktadır.

Ve iş ispatı mekanizması kullanılarak yapılan Bitcoin madenciliği, çevreyi tüm ülkelerle aynı ölçekte kirletmeye devam ediyor; daha yüksek Bitcoin fiyatları, madenciler tarafından daha yüksek maliyetler karşılanabildiği için daha yüksek enerji tüketimi anlamına geliyor.

Ancak tüm bunlar bilinmesine ve tüm kripto sahnesinin itibarı uzun ve büyüyen bir başka skandallar listesiyle zarar görmesine rağmen, Bitcoin Aralık 2022'nin sonlarından bu yana 17.000 $'ın biraz altından 52.000 $'ın üzerine çıkarak büyük ölçüde toparlandı. Küçük yatırımcılar, üç yıl önce olduğu gibi henüz acele etmeseler de kriptoya geri dönüyorlar (Bloomberg, 2024).

Peki bu ölü kedi neden bu kadar yükseğe zıplıyor?

Birçokları için 2023 sonbaharındaki ralli, ABD Merkez Bankası'nın faiz oranı politikasında yakın zamanda bir geri dönüş beklentisi, ilkbaharda BTC madencilik ödüllerinin yarıya indirilmesi ve daha sonra SEC tarafından Bitcoin spot ETF'nin onaylanmasıyla başladı.

Düşük faiz oranları yatırımcıların risk iştahını artıracak ve spot ETF onayı Bitcoin için Wall Street'in kapılarını açacaktı. Her ikisi de spekülatif bir balonda tek etkili yakıt olan büyük fon girişleri vaat etti.

Yine de, bu bir saman alevi gibi parlayabilir. Kısa vadede para girişi temel değerlerden bağımsız olarak fiyatlar üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilirken, uzun vadede fiyatlar eninde sonunda temel değerlerine geri dönecektir (Gabaix ve Koijen, 2022). Herhangi bir nakit akışı veya diğer getiriler olmaksızın, bir varlığın gerçeğe uygun değeri sıfırdır. Ekonomik temellerden kopuk her fiyat eşit derecede makul(süz)dür - yılan yağı satıcıları için harika bir durum.

Aynı şekilde, ETF'lerin finansman aracı olarak kullanılması, dayanak varlıkların gerçeğe uygun değerini değiştirmez. Sadece tek bir varlığa sahip bir ETF, gerçek finansal mantığını tersine çevirir (Amerika Birleşik Devletleri'nde başkaları da vardır). ETF'ler normalde bir piyasada çok sayıda menkul kıymet tutarak riski çeşitlendirmeyi amaçlar. Neden bir kişi, çoğu durumda büyük bir kripto borsası olan saklama kuruluşunu doğrudan kullanmak veya hatta coinleri herhangi bir aracı olmadan ücretsiz olarak tutmak yerine, yalnızca bir varlığın saklama hizmeti için bir varlık yöneticisine ücret ödesin ki? Dahası, Bitcoin'e listelenmiş bir şekilde maruz kalmanın veya herhangi bir aracılık olmadan Bitcoin satın almanın başka kolay yolları da vardı. Sorun hiçbir zaman Bitcoin kullanarak spekülasyon yapma imkanlarının olmaması değil, bunun sadece spekülasyonla ilgili olması olmuştur (Cohan, 2024). Son olarak, şeytanlaştırılmış yerleşik finansal sistemin üstesinden gelmek için yola çıkan kripto biriminin daha geniş bir yatırımcı grubuna yayılmak için geleneksel aracılara ihtiyaç duyması inanılmaz derecede ironiktir.

BTC madencilik ödüllerinin yarıya indirilmesi Nisan ayı ortasında gerçekleşecek. Bitcoin ağı 210.000 blok çıkardıktan sonra, kabaca her dört yılda bir, Bitcoin madencilerine işlemleri işlemeleri için verilen blok ödülü yarıya indirilir. Günlük 900 BTC'lik mevcut limit daha sonra 450'ye düşürülecek. Yarılanma, maliyetli olmaya devam etse de madencilik için bitcoin ödüllerini azaltır. Geçmişte bu tür yarılanmaları yükselen fiyatlar takip etmiştir. Ancak bu güvenilir bir model olsaydı, yükseliş zaten tamamen fiyatlanmış olurdu (bazıları durumun böyle olduğunu söylüyor).

Mevcut ralli geçici faktörlerden kaynaklansa da, görünüşteki dayanıklılığını açıklayabilecek üç yapısal neden var: denetimsiz ve adil değerin olmadığı bir piyasada "fiyatın" devam eden manipülasyonu, "suçun para birimine" artan talep ve yetkililerin karar ve önlemlerindeki eksiklikler.

Bitcoin'in başlangıcından bu yana fiyat manipülasyonu

Bitcoin'in tarihi, fiyat manipülasyonu ve diğer dolandırıcılık türleri ile karakterize edilmiştir. Gerçeğe uygun değeri olmayan bir varlık için bu çok şaşırtıcı olmayabilir. Kripto borsaları kapatıldı ve operatörler ilk döngüler sırasında dolandırıcılık nedeniyle kovuşturmaya uğradı.

Ve fiyatlandırma geçen yılki yükselişte şüpheli kalmaya devam etti. Bir analize göre (Forbes, 2022) 157 kripto borsasında rapor edilen günlük bitcoin işlem hacminin %51'i muhtemelen sahte.

"Kripto kışı" olarak adlandırılan son piyasa gerilemesi sırasında işlem hacimleri önemli ölçüde azaldığından manipülasyon daha etkili hale gelmiş olabilir, çünkü likidite düşük olduğunda piyasa müdahalesi daha fazla etkiye sahiptir. Bir tahmine göre, 2019 ve 2021 yılları arasında Bitcoin'in ortalama işlem hacmi yaklaşık 2 milyon Bitcoin iken, 2023'te bu rakam 500.000'e düşmüştür.

Suçun para birimi: kötülüğün finansmanı

Eleştirmenlerin sıklıkla işaret ettiği gibi: kripto tarafından sunulan önemli bir fayda, terörizmin ve kara para aklama ve fidye yazılımı gibi suçların finansmanıdır. Bu rezil avantaja olan talep büyük ve giderek artıyor.

Piyasadaki gerilemeye rağmen, yasadışı işlemlerin hacmi artmaya devam etmiştir. Olası uygulama yelpazesi oldukça geniştir.

Bitcoin, dijital dünyada kara para aklama için en iyi seçenek olmaya devam ediyor. 2022'de yasadışı adresler %68,0'lık bir artışla 23,8 milyar dolar kripto para transfer etti. bir önceki yıla göre artış göstermiştir. Bu fonların yaklaşık yarısı, uyumluluk önlemlerine sahip olmalarına rağmen yasadışı kriptoyu nakde dönüştürmek için kanal görevi gören ana akım borsalar aracılığıyla aktarıldı.

Ayrıca kripto, fidye yazılımı ödemeleri için tercih edilen araç olmaya devam ediyor; hastanelere, okullara ve devlet dairelerine yapılan saldırılar 2022'de 567 milyon dolar iken 2023'te 1,1 milyar dolar getiri sağladı.

Yetkililer tarafından yanlış mı değerlendirildi?

Uluslararası toplum başlangıçta Bitcoin'in olumlu sosyal faydaları olmadığını kabul etti. Yasa koyucular, kılavuzların soyut yapısı ve Bitcoin'in geleneksel finansal varlıklardan farklılaşmasına ilişkin endişeler nedeniyle düzenlemeleri somutlaştırmakta tereddüt etmiştir. Ancak, iyi finanse edilen lobicilerin ve sosyal medya kampanyalarının baskısı, Bitcoin yatırımlarının kısmen onaylanması olarak anlaşılan uzlaşmalara yol açtı.

Avrupa'da, Haziran 2023 tarihli Kripto Varlık Piyasaları Yönetmeliği (MiCA), gerçek kripto varlıklarına yönelik ilk niyetlere rağmen, Bitcoin'i kendi başına düzenlemeden ve kısıtlamadan, nihai olarak stabilcoinlere ve hizmet sağlayıcılara odaklanarak, kripto birimlerinin hileli ihraççılarını ve tüccarlarını engellemeyi amaçlamıştır. Aynı zamanda, daha az bilgili yabancılar, MiCA'nın yürürlükte olmasıyla Bitcoin'in de düzenlenmiş ve güvenli olacağı gibi yanlış bir izlenime kapılabilirler.

ABD'de SEC'in Bitcoin ETF'lerine yaklaşımı başlangıçta tavizler içeriyordu ve algılanan daha düşük volatilite ve daha düşük fiyat manipülasyonu riski nedeniyle vadeli ETF'leri tercih ediyordu. Ancak, Ağustos 2023'te bir mahkeme kararı SEC'i spot ETF'lere izin vermeye zorladı ve önemli bir piyasa rallisine yol açtı.

Ne ABD ne de AB, Bitcoin'in enerji tüketiminin çevre üzerindeki büyük olumsuz etkisine dair kanıtlara rağmen, bu konuda şimdiye kadar etkili bir adım atmadı.

Bitcoin'in merkezi olmayan yapısı, yetkililer için zorluklar yaratmakta ve bazen gereksiz düzenleyici kaderciliğe yol açmaktadır. Ancak Bitcoin işlemleri tam bir anonimlikten ziyade takma ad sunar, çünkü her işlem halka açık blok zincirindeki benzersiz bir adresle bağlantılıdır. Bu nedenle Bitcoin, anonimlik için lanetli bir araç olmuş, yasadışı faaliyetleri kolaylaştırmış ve işlemlerin izlenmesi yoluyla suçlulara karşı yasal işlem yapılmasına yol açmıştır.

Dahası, Bitcoin'in pratikte yasaklanmasına kadar varan güçlü bir düzenleyici müdahaleye tabi tutulmaması yanlış görünüyor. Kolluk kuvvetlerinin etkin erişiminden korunduğuna dair inanç, merkezi olmayan özerk kuruluşlar (DAO) için bile oldukça aldatıcı olabilir. DAO'lar, blok zinciri teknolojisine dayanan, merkezi liderliği olmayan, üyelerin sahip olduğu dijital topluluklardır. Yakın tarihli bir dava, kripto menkul kıymetlerinin teklifini ve satışını kaydetmediği için SEC tarafından 1,7 milyon dolardan fazla para cezasına çarptırılan BarnBridge DAO'yu içeriyordu. Özerklik iddiasına rağmen DAO, kurucuları üzerindeki SEC baskısının ardından yerleşti. Merkezi olmayan altyapıların yöneticileri tespit edildiğinde, yetkililer onları etkili bir şekilde kovuşturabilir ve iddia edilen özerkliğin sınırlarını vurgulayabilir.

Bu ilke Bitcoin için de geçerlidir. Bitcoin ağı, rollerin tanımlanmış bireylere verildiği bir yönetişim yapısına sahiptir. Yetkililer, Bitcoin kullanılarak yapılan büyük ölçekli yasadışı ödemeler göz önüne alındığında, bunların kovuşturulması gerektiğine karar verebilirler. Merkezi olmayan finans, yasa koyucuların gerekli gördüğü ölçüde güçlü bir şekilde düzenlenebilir.

Gevşek kontroller için cezaların artırılması gibi son gelişmeler (Noonan ve Smith, 2024). ve AB'nin kripto varlıklar için kara para aklamayı önleme kurallarını güçlendirme anlaşması, kripto birim alanında daha sıkı düzenleme ihtiyacının giderek daha fazla kabul gördüğünü göstermektedir.

Sonuç

Bitcoin'in fiyat seviyesi sürdürülebilirliğinin bir göstergesi değildir. Ekonomik temel veriler yoktur, ciddi tahminlerin türetilebileceği bir gerçeğe uygun değer yoktur. Spekülatif bir balonda "fiyat kanıtı" yoktur.

Bunun yerine, spekülatif balonun bir yansıması Bitcoin lobisinin etkinliğini göstermektedir. "Piyasa" kapitalizasyonu, iskambil kâğıtlarından ev çöktüğünde ortaya çıkacak genel toplumsal zararı ölçmektedir. Yetkililerin uyanık olması ve toplumu kara para aklama, siber ve diğer suçlardan, mali açıdan daha az eğitimli kesimler için mali kayıplardan ve kapsamlı çevresel zararlardan koruması önemlidir. Bu iş henüz yapılmadı.

Sorumluluk Reddi:

  1. Bu makale[blocktempo]'dan yeniden basılmıştır. Orijinal Başlığı İleri Sar'Avrupa Merkez Bankası: Bitcoin sıfır değerli "İmparatorun Yeni Giysisi" ve ETF refahı bir yanılsama
    ', Tüm telif hakları orijinal yazara aittir[碳链价值]. Bu baskıya itirazınız varsa, lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin, onlar bu konuyu derhal ele alacaklardır.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve fikirler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirisi Gate Learn ekibi tarafından yapılmaktadır. Belirtilmediği sürece, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.
Mulai Sekarang
Daftar dan dapatkan Voucher
$100
!