Karşılaştırılan Bitcoin adres türleri: P2PKH, P2SH, P2WPKH ve daha fazlası

Yeni BaşlayanJan 12, 2024
Bu makalede Bitcoin adreslerinin tarihçesi ve transfer yöntemleri tanıtılmaktadır.
Karşılaştırılan Bitcoin adres türleri: P2PKH, P2SH, P2WPKH ve daha fazlası

P2PK

Genel Anahtara Ödeme (P2PK), bitcoin almanın orijinal yöntemidir ve bir adres içermez. Bunun yerine, adından da anlaşılacağı gibi, bitcoin doğrudan açıktaki bir genel anahtara ödenir. Bir kişiden diğerine yapılan ilk bitcoin işlemi, Satoshi Nakamoto'nun Blok 170'teki Hal Finney'e para göndermesiyle P2PK kullanıldı.

P2PK artık kullanılmamaktadır çünkü bitcoin almanın sonraki yöntemlere göre daha pahalı, daha az özel ve daha az güvenli bir yoludur.

Kısa bilgiler

P2PKH

Pay-to-Public-Key-Hash (P2PKH), bitcoin'in başlangıcında kullanıma açıktı ve ilk kez, oluşum bloğundan iki haftadan kısa bir süre sonra blockchain'de ortaya çıktı. P2PKH, P2PK üzerinde adres kullanmak gibi çeşitli iyileştirmeler yapar. Daha önceki makalemizde tartışıldığı gibi adresler, yazım hatalarını ve bitcoin kayıplarını önlemeye yardımcı olan bir sağlama toplamı içerir.

P2PKH adresleri tipik olarak 34 veya 33 karakter uzunluğundadır (ancak teorik olarak 26 karaktere kadar kısa olabilir) ve Base58 formatında kodlanırlar. 1 ön ekiyle başlarlar ve şu anda diğer adres türlerinden daha fazla olarak, çıkarılan Bitcoin arzının %43'ünün alınmasından ve güvence altına alınmasından sorumludurlar.

Bir P2PKH adresi oluşturmak, SHA-256 ve RIPEMD-160 karma işlevleri aracılığıyla tek bir genel anahtarın yerleştirilmesini içerir. Bu, veri miktarını kısaltır ve bu da kullanıcı için blok alanından ve işlem ücretlerinden tasarruf edilmesine yardımcı olur. Ayrıca, halihazırda kırılamaz olduğuna inanılan secp256k1 eliptik eğrisinin ötesinde, özel anahtarın tersine mühendisliğine karşı daha fazla direnç sağlar.

Kısa bilgiler

P2MS

Multisisig'e Ödeme (P2MS), yalnızca kısa süreliğine geçerli olan ve tüm ağ katılımcılarında aynı anda 100 bitcoin'den fazlasını tutmaktan hiçbir zaman sorumlu olmayan önemsiz bir işlem türüdür. Bununla birlikte P2MS, bitcoin tarihinin bir parçasıdır.

P2MS, BIP 11'de belirtildiği gibi 2012'nin başlarında standart bir komut dosyası olarak tanıtıldı. Ancak bu işlem türü, açıkta kalan genel anahtarları içerdiği ve herhangi bir adres formatı kullanmadığı için P2PK ile aynı sorunları yaşıyordu. Ayrıca çoklu imza yeter sayısındaki genel anahtar sayısını üçle sınırladı. Birkaç ay içinde P2MS'nin yerini, daha sonra ele alacağımız P2SH adı verilen çoklu imzalı bir düzenlemeye bitcoin almak için alternatif bir yöntem alacak.

Kısa bilgiler

P2SH

Pay-to-Script-Hash (P2SH), 1 Nisan 2012'de BIP 16'ya uygun olarak Bitcoin'e yumuşak bir çatal olarak tanıtıldı. Çoğu çatal gibi, arkasındaki hikaye de büyüleyici. P2SH'nin P2PKH ile pek çok ortak noktası vardır. Temel fark, adresin, tek bir genel anahtarın karma işlemi yerine, bir kurtarma komut dosyasının karma işleminin yapılmasıyla oluşturulmasıdır.

Bir redeem betiği, P2SH adresine alınan Bitcoin'in gelecekte nasıl harcanabileceğini belirten kodlanmış talimatlar olarak düşünülebilir. Birden fazla farklı ortak anahtar da dahil olmak üzere çok çeşitli olasılıklar olabilir. Komut dosyasının ayrıntılarını gönderen değil, alıcı belirler ve bitcoin adres dışında harcanıncaya kadar harcama talimatları kamuya açıklanmaz.

İleri düzey kullanıcılar karmaşık komut dosyaları oluşturabilirken, P2SH'nin en yaygın kullanım alanları Yuvalanmış SegWit adresleri (aşağıda ele alınmıştır) ve çoklu imzalı cüzdanlar oluşturmak olmuştur. Örneğin, bir komut dosyası üç genel anahtar içerebilir ve karşılık gelen özel anahtarlardan herhangi ikisinden gelen imzaların bitcoin'i harcayabileceğini belirtebilir. Bu, 2/3 çoklu imzalı bir adres yaratacaktır.

P2SH adresleri tam olarak 34 karakter uzunluğundadır ve BIP 13'te belirtildiği gibi 3 önekiyle başlarlar. 1 Nisan'daki yumuşak çataldan önce, bu alternatif önekle bir dizi işlem denendi; bunlardan ilki Blok 170.052'de bulunuyor.

Kısa bilgiler

P2WPKH

Pay-to-Witness-Public-Key-Hash (P2WPKH), Ağustos 2017'de SegWit yumuşak çatalıyla bitcoin'e tanıtılan iki adres türünden ilkidir. Bu son derece önemli ve özellikle çekişmeli yumuşak çatalın arkasındaki hikaye, Jonathan Bier tarafından yazılan The Blocksize War adlı kitapta belgelenmiştir.

P2WPKH, P2PKH'nin SegWit çeşididir; bu, temel düzeyde, eski P2PKH adresleri yerine bu adres türünü seçmenin, bitcoin'inizi hareket ettirirken işlem ücretlerinden tasarruf etmenize yardımcı olacağı anlamına gelir.

SegWit adresleri eski adres türlerinden oldukça farklı görünüyor çünkü BIP 173'e göre Base58 yerine Bech32 kodlamasını kullanıyorlar. En önemlisi, Bech32'de büyük harf yoktur. P2WPKH adresleri bc1q öneki ve tam olarak 42 karakter uzunluğuyla tanımlanabilir.

Kısa bilgiler

P2WSH

Pay-to-Witness-Script-Hash (P2WSH), P2SH'nin SegWit çeşididir. P2WSH'yi P2SH'ye göre kullanmanın temel avantajı, işlem ücretlerinin düşürülmesine yardımcı olabilmesidir ve genel anahtar karması yerine komut dosyası karması kullanmanın temel nedeni, çoklu imza düzenlemelerine uyum sağlamaktır.

P2WPKH gibi, P2WSH adresi de bc1q önekiyle başlar. Ancak tam olarak 62 karakter uzunluğunda daha uzun bir karakter uzunluğuna sahiptir. Şu ana kadar ele alınan adres türlerinden farklı olarak P2WSH adresleri, RIPEMD-160 dahil edilmeden yalnızca SHA-256 karma işlevi kullanılarak oluşturulur ve bu da karakter uzunluğunun artmasına neden olur. Bu, oldukça incelikli ve son derece beklenmedik bir çoklu imza saldırı vektörüne karşı ekstra koruma ekleyerek dikkatli bir şekilde uygulandı.

Kısa bilgiler

Yuvalanmış SegWit (P2SH-P2WPKH ve P2SH-P2WSH)

Nested SegWit (Sarılmış SegWit olarak da bilinir) teknik olarak yukarıda ele aldığımızdan farklı bir adres türü değildir. Yine de, daha önce tartışılan adres türlerini, bitcoin topluluğu için geçici olarak yararlı olacak şekilde kullanmanın benzersiz bir yoludur.

SegWit yumuşak çatalı meydana geldiğinde, tüm bitcoin düğümleri, yazılımları ve hizmetleri yeni Yerel SegWit adres türleri olan P2WPKH ve P2WSH'yi destekleyecek şekilde hemen yükseltilmedi. Yalnızca yükseltmeyi gerçekleştiren varlıklar bu yeni adreslere gönderim yapabilir. Bu, herhangi birinden bitcoin alma yeteneği isteyen kişilerin (yükseltme yapmamış olanlar da dahil) henüz Yerel SegWit cüzdanını kullanamadığı anlamına geliyordu. Ancak SegWit daha ucuz işlem ücretleri sunduğundan çoğu kişi onu kullanmaya başlamaya istekliydi.

Bu ikilemin kurnazca çözümü P2SH işlem tipini kullanmaktı. Henüz SegWit'i uygulamayan kuruluşlar , yukarıda tartışıldığı gibi, bitcoin'in daha sonra nasıl harcanabileceğine ilişkin talimatları belirten bir ödeme komut dosyasıyla oluşturulmuş olan P2SH adreslerine bitcoin gönderebilir. Görünen o ki, bu talimatlar yeni SegWit harcama modelini içererek kullanıcılara daha düşük ücretlere geçiş için bir köprü oluşturabilir. Dolayısıyla bu hileyi kullanan P2SH adresleri Nested SegWit olarak bilinmeye başlandı ve SegWit'in benimsenme sürecinde önemli bir rol oynadılar.

Görünüşte, Yuvalanmış SegWit adresleri diğer P2SH adreslerinden ayırt edilemez, dolayısıyla bu düzenlemede tutulan bitcoin arzı bilinemez. Ek olarak, tüm modern bitcoin araçları artık doğrudan Yerel SegWit adreslerine gönderebildiğinden, artık Nested SegWit'i kullanmak için iyi bir neden kalmadı.

Kısa bilgiler

P2TR

Taproot'a Ödeme (P2TR), Kasım 2021'de Taproot yumuşak çatalı tarafından kullanıma sunulan en yeni adres türüdür. P2TR'nin benimsenmesi bu yazının yazıldığı sırada oldukça düşük seviyede ve birçok bitcoin yazılımı ve hizmeti hala entegrasyon üzerinde çalışıyor.

P2WPKH ve P2WSH, SegWit V0 olarak bilinirken, P2TR, SegWit V1 olarak kabul edilir. Özellikle P2TR, daha önceki bitcoin işlem türlerinde kullanılan ECDSA formatından farklı olan Schnorr adı verilen bir dijital imza algoritmasını kullanıyor. Schnorr imzalarının, ek işlem ücreti indirimleri ve artan gizlilik dahil olmak üzere çeşitli avantajları vardır.

Gizlilikle ilgili olarak, Schnorr'un mümkün kıldığı anahtar ve imza toplamaları, çoklu imza adreslerinin tek imzalı adreslerden ayırt edilememesine olanak tanır ve bir P2TR adresinin harcama koşulları hiçbir zaman kamuya açıklanmaz. Adresin yaratıcısı, bitcoin'i daha sonra harcamak için aralarından seçim yapabileceğiniz birden fazla özelleştirilmiş ödeme komut dosyası bile ekleyebilir.

P2TR adresleri 62 karakter uzunluğundadır ve BIP 350'de açıklandığı gibi Bech32'nin biraz değiştirilmiş bir versiyonu olan Bech32m kodlamasını kullanırlar. P2TR adresleri benzersiz bc1p önekleriyle tanımlanabilir.

Kısa bilgiler

Referans tablosu

Artık Bitcoin'i zincir üzerinden almak için tüm standartlaştırılmış yöntemleri ele aldığımıza göre, bazı hızlı bilgiler ve adres özellikleri referans için uygun bir grafikte birleştirilebilir.

  • Bu sütunlardaki veriler değişebilir.

Yasal Uyarı:

  1. Bu makale [zincirsiz] adresinden yeniden basılmıştır. Tüm telif hakları orijinal yazara [Tom Honzik] aittir. Bu yeniden basıma itirazlarınız varsa lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin; onlar konuyu hemen halledeceklerdir.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve görüşler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Aksi belirtilmedikçe tercüme edilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.

Karşılaştırılan Bitcoin adres türleri: P2PKH, P2SH, P2WPKH ve daha fazlası

Yeni BaşlayanJan 12, 2024
Bu makalede Bitcoin adreslerinin tarihçesi ve transfer yöntemleri tanıtılmaktadır.
Karşılaştırılan Bitcoin adres türleri: P2PKH, P2SH, P2WPKH ve daha fazlası

P2PK

Genel Anahtara Ödeme (P2PK), bitcoin almanın orijinal yöntemidir ve bir adres içermez. Bunun yerine, adından da anlaşılacağı gibi, bitcoin doğrudan açıktaki bir genel anahtara ödenir. Bir kişiden diğerine yapılan ilk bitcoin işlemi, Satoshi Nakamoto'nun Blok 170'teki Hal Finney'e para göndermesiyle P2PK kullanıldı.

P2PK artık kullanılmamaktadır çünkü bitcoin almanın sonraki yöntemlere göre daha pahalı, daha az özel ve daha az güvenli bir yoludur.

Kısa bilgiler

P2PKH

Pay-to-Public-Key-Hash (P2PKH), bitcoin'in başlangıcında kullanıma açıktı ve ilk kez, oluşum bloğundan iki haftadan kısa bir süre sonra blockchain'de ortaya çıktı. P2PKH, P2PK üzerinde adres kullanmak gibi çeşitli iyileştirmeler yapar. Daha önceki makalemizde tartışıldığı gibi adresler, yazım hatalarını ve bitcoin kayıplarını önlemeye yardımcı olan bir sağlama toplamı içerir.

P2PKH adresleri tipik olarak 34 veya 33 karakter uzunluğundadır (ancak teorik olarak 26 karaktere kadar kısa olabilir) ve Base58 formatında kodlanırlar. 1 ön ekiyle başlarlar ve şu anda diğer adres türlerinden daha fazla olarak, çıkarılan Bitcoin arzının %43'ünün alınmasından ve güvence altına alınmasından sorumludurlar.

Bir P2PKH adresi oluşturmak, SHA-256 ve RIPEMD-160 karma işlevleri aracılığıyla tek bir genel anahtarın yerleştirilmesini içerir. Bu, veri miktarını kısaltır ve bu da kullanıcı için blok alanından ve işlem ücretlerinden tasarruf edilmesine yardımcı olur. Ayrıca, halihazırda kırılamaz olduğuna inanılan secp256k1 eliptik eğrisinin ötesinde, özel anahtarın tersine mühendisliğine karşı daha fazla direnç sağlar.

Kısa bilgiler

P2MS

Multisisig'e Ödeme (P2MS), yalnızca kısa süreliğine geçerli olan ve tüm ağ katılımcılarında aynı anda 100 bitcoin'den fazlasını tutmaktan hiçbir zaman sorumlu olmayan önemsiz bir işlem türüdür. Bununla birlikte P2MS, bitcoin tarihinin bir parçasıdır.

P2MS, BIP 11'de belirtildiği gibi 2012'nin başlarında standart bir komut dosyası olarak tanıtıldı. Ancak bu işlem türü, açıkta kalan genel anahtarları içerdiği ve herhangi bir adres formatı kullanmadığı için P2PK ile aynı sorunları yaşıyordu. Ayrıca çoklu imza yeter sayısındaki genel anahtar sayısını üçle sınırladı. Birkaç ay içinde P2MS'nin yerini, daha sonra ele alacağımız P2SH adı verilen çoklu imzalı bir düzenlemeye bitcoin almak için alternatif bir yöntem alacak.

Kısa bilgiler

P2SH

Pay-to-Script-Hash (P2SH), 1 Nisan 2012'de BIP 16'ya uygun olarak Bitcoin'e yumuşak bir çatal olarak tanıtıldı. Çoğu çatal gibi, arkasındaki hikaye de büyüleyici. P2SH'nin P2PKH ile pek çok ortak noktası vardır. Temel fark, adresin, tek bir genel anahtarın karma işlemi yerine, bir kurtarma komut dosyasının karma işleminin yapılmasıyla oluşturulmasıdır.

Bir redeem betiği, P2SH adresine alınan Bitcoin'in gelecekte nasıl harcanabileceğini belirten kodlanmış talimatlar olarak düşünülebilir. Birden fazla farklı ortak anahtar da dahil olmak üzere çok çeşitli olasılıklar olabilir. Komut dosyasının ayrıntılarını gönderen değil, alıcı belirler ve bitcoin adres dışında harcanıncaya kadar harcama talimatları kamuya açıklanmaz.

İleri düzey kullanıcılar karmaşık komut dosyaları oluşturabilirken, P2SH'nin en yaygın kullanım alanları Yuvalanmış SegWit adresleri (aşağıda ele alınmıştır) ve çoklu imzalı cüzdanlar oluşturmak olmuştur. Örneğin, bir komut dosyası üç genel anahtar içerebilir ve karşılık gelen özel anahtarlardan herhangi ikisinden gelen imzaların bitcoin'i harcayabileceğini belirtebilir. Bu, 2/3 çoklu imzalı bir adres yaratacaktır.

P2SH adresleri tam olarak 34 karakter uzunluğundadır ve BIP 13'te belirtildiği gibi 3 önekiyle başlarlar. 1 Nisan'daki yumuşak çataldan önce, bu alternatif önekle bir dizi işlem denendi; bunlardan ilki Blok 170.052'de bulunuyor.

Kısa bilgiler

P2WPKH

Pay-to-Witness-Public-Key-Hash (P2WPKH), Ağustos 2017'de SegWit yumuşak çatalıyla bitcoin'e tanıtılan iki adres türünden ilkidir. Bu son derece önemli ve özellikle çekişmeli yumuşak çatalın arkasındaki hikaye, Jonathan Bier tarafından yazılan The Blocksize War adlı kitapta belgelenmiştir.

P2WPKH, P2PKH'nin SegWit çeşididir; bu, temel düzeyde, eski P2PKH adresleri yerine bu adres türünü seçmenin, bitcoin'inizi hareket ettirirken işlem ücretlerinden tasarruf etmenize yardımcı olacağı anlamına gelir.

SegWit adresleri eski adres türlerinden oldukça farklı görünüyor çünkü BIP 173'e göre Base58 yerine Bech32 kodlamasını kullanıyorlar. En önemlisi, Bech32'de büyük harf yoktur. P2WPKH adresleri bc1q öneki ve tam olarak 42 karakter uzunluğuyla tanımlanabilir.

Kısa bilgiler

P2WSH

Pay-to-Witness-Script-Hash (P2WSH), P2SH'nin SegWit çeşididir. P2WSH'yi P2SH'ye göre kullanmanın temel avantajı, işlem ücretlerinin düşürülmesine yardımcı olabilmesidir ve genel anahtar karması yerine komut dosyası karması kullanmanın temel nedeni, çoklu imza düzenlemelerine uyum sağlamaktır.

P2WPKH gibi, P2WSH adresi de bc1q önekiyle başlar. Ancak tam olarak 62 karakter uzunluğunda daha uzun bir karakter uzunluğuna sahiptir. Şu ana kadar ele alınan adres türlerinden farklı olarak P2WSH adresleri, RIPEMD-160 dahil edilmeden yalnızca SHA-256 karma işlevi kullanılarak oluşturulur ve bu da karakter uzunluğunun artmasına neden olur. Bu, oldukça incelikli ve son derece beklenmedik bir çoklu imza saldırı vektörüne karşı ekstra koruma ekleyerek dikkatli bir şekilde uygulandı.

Kısa bilgiler

Yuvalanmış SegWit (P2SH-P2WPKH ve P2SH-P2WSH)

Nested SegWit (Sarılmış SegWit olarak da bilinir) teknik olarak yukarıda ele aldığımızdan farklı bir adres türü değildir. Yine de, daha önce tartışılan adres türlerini, bitcoin topluluğu için geçici olarak yararlı olacak şekilde kullanmanın benzersiz bir yoludur.

SegWit yumuşak çatalı meydana geldiğinde, tüm bitcoin düğümleri, yazılımları ve hizmetleri yeni Yerel SegWit adres türleri olan P2WPKH ve P2WSH'yi destekleyecek şekilde hemen yükseltilmedi. Yalnızca yükseltmeyi gerçekleştiren varlıklar bu yeni adreslere gönderim yapabilir. Bu, herhangi birinden bitcoin alma yeteneği isteyen kişilerin (yükseltme yapmamış olanlar da dahil) henüz Yerel SegWit cüzdanını kullanamadığı anlamına geliyordu. Ancak SegWit daha ucuz işlem ücretleri sunduğundan çoğu kişi onu kullanmaya başlamaya istekliydi.

Bu ikilemin kurnazca çözümü P2SH işlem tipini kullanmaktı. Henüz SegWit'i uygulamayan kuruluşlar , yukarıda tartışıldığı gibi, bitcoin'in daha sonra nasıl harcanabileceğine ilişkin talimatları belirten bir ödeme komut dosyasıyla oluşturulmuş olan P2SH adreslerine bitcoin gönderebilir. Görünen o ki, bu talimatlar yeni SegWit harcama modelini içererek kullanıcılara daha düşük ücretlere geçiş için bir köprü oluşturabilir. Dolayısıyla bu hileyi kullanan P2SH adresleri Nested SegWit olarak bilinmeye başlandı ve SegWit'in benimsenme sürecinde önemli bir rol oynadılar.

Görünüşte, Yuvalanmış SegWit adresleri diğer P2SH adreslerinden ayırt edilemez, dolayısıyla bu düzenlemede tutulan bitcoin arzı bilinemez. Ek olarak, tüm modern bitcoin araçları artık doğrudan Yerel SegWit adreslerine gönderebildiğinden, artık Nested SegWit'i kullanmak için iyi bir neden kalmadı.

Kısa bilgiler

P2TR

Taproot'a Ödeme (P2TR), Kasım 2021'de Taproot yumuşak çatalı tarafından kullanıma sunulan en yeni adres türüdür. P2TR'nin benimsenmesi bu yazının yazıldığı sırada oldukça düşük seviyede ve birçok bitcoin yazılımı ve hizmeti hala entegrasyon üzerinde çalışıyor.

P2WPKH ve P2WSH, SegWit V0 olarak bilinirken, P2TR, SegWit V1 olarak kabul edilir. Özellikle P2TR, daha önceki bitcoin işlem türlerinde kullanılan ECDSA formatından farklı olan Schnorr adı verilen bir dijital imza algoritmasını kullanıyor. Schnorr imzalarının, ek işlem ücreti indirimleri ve artan gizlilik dahil olmak üzere çeşitli avantajları vardır.

Gizlilikle ilgili olarak, Schnorr'un mümkün kıldığı anahtar ve imza toplamaları, çoklu imza adreslerinin tek imzalı adreslerden ayırt edilememesine olanak tanır ve bir P2TR adresinin harcama koşulları hiçbir zaman kamuya açıklanmaz. Adresin yaratıcısı, bitcoin'i daha sonra harcamak için aralarından seçim yapabileceğiniz birden fazla özelleştirilmiş ödeme komut dosyası bile ekleyebilir.

P2TR adresleri 62 karakter uzunluğundadır ve BIP 350'de açıklandığı gibi Bech32'nin biraz değiştirilmiş bir versiyonu olan Bech32m kodlamasını kullanırlar. P2TR adresleri benzersiz bc1p önekleriyle tanımlanabilir.

Kısa bilgiler

Referans tablosu

Artık Bitcoin'i zincir üzerinden almak için tüm standartlaştırılmış yöntemleri ele aldığımıza göre, bazı hızlı bilgiler ve adres özellikleri referans için uygun bir grafikte birleştirilebilir.

  • Bu sütunlardaki veriler değişebilir.

Yasal Uyarı:

  1. Bu makale [zincirsiz] adresinden yeniden basılmıştır. Tüm telif hakları orijinal yazara [Tom Honzik] aittir. Bu yeniden basıma itirazlarınız varsa lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin; onlar konuyu hemen halledeceklerdir.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve görüşler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Aksi belirtilmedikçe tercüme edilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.
Mulai Sekarang
Daftar dan dapatkan Voucher
$100
!