Tokenizasyon Hakkında Tarih Dersi: Varlıklar Neden Halka Açık Blokzincirlere Taşınacak

İleri SeviyeJul 25, 2024
Bu makale, kamu blok zincirlerinde finansal varlıkların tokenleştirme potansiyeline ve zorluklarına inmektedir. Gerçek finansal varlıkların milyarlarca doları kamu blok zincirlerinde tokenleştirilmiş ve kullanıma konmuş olsa da, hala hukuk ve teknolojinin kesişiminde finansal sistemleri tekrar yapılandırmak için yapılacak çok iş var.
Tokenizasyon Hakkında Tarih Dersi: Varlıklar Neden Halka Açık Blokzincirlere Taşınacak

ana noktalar

  • Bugüne kadar milyarlarca dolar değerinde tokenize gerçek finansal varlık, kamusal blok zincirlerine dağıtılmış olsa da, finansal sistem borularını kamusal blok zincirlerinde yeniden yazmak için hukuk ve teknolojinin kesişiminde hala yapılacak çok iş var.
  • Tarih bize finansal sistem'in bugün ihtiyaç duyulan küreselleşme ve dijitalleşmenin desteğini sağlamak için temelden inşa edilmediğini ve eski teknoloji üzerine kurulmuş bir duvar bahçesi haline geldiğini gösteriyor. Kamu blok zincirleri, küresel, güvenilir şekilde nötr bir şekilde bu sorunları iyileştirmek için benzersiz bir konumdadır.
  • Zorluklara rağmen, Artemis olarak hisse senetleri, hazine bonoları ve diğer finansal varlıkların basitçe daha verimli oldukları için genel blok zincirlerine geçeceğine inanıyoruz. Bu, programlanabilir ve birbirleriyle etkileşimli varlıkları mümkün kılan temel platformlar üzerinde uygulamaların ve kullanıcıların bir araya gelmesine imkan tanıyacak.

tanıtım

ile$160 milyartokenize edilmiş fiat para birimlerinde ve$2 milyarGerçek dünya finansal varlıklarının halka açık blok zincirlerinde tokenleştirilmesiyle, tokenleştirilmiş ABD Hazine bonoları ve emtialar bir araya getirilmiştir.


Durağan kripto para arzı (artemis)


tedarikçi tarafından tokenize edilmiş hazine arzı ( rwa.xyz)

Yıllardır, finans endüstrisi, geleneksel finansal piyasa altyapısını bozmak için blokzincir teknolojisinin potansiyeline büyük ilgi göstermiştir. Vaat edilen faydalar arasında artan şeffaflık, değiştirilemezlik, daha hızlı yerleşim süreleri, geliştirilmiş sermaye verimliliği ve azaltılmış işletme maliyetleri bulunmaktadır. Bu vaat, blokzincirlerde yeni finansal araçların gelişmesine yol açmıştır, örneğin yenilikçi borsa mekanizmaları, kredi protokolleri ve stabilcoin'ler. Şu anda, merkezi olmayan finans (defi), kilitli varlıklarda 100 milyar doların üzerinde rakamla, bu alana büyük ilgi ve yatırımın göstergesi olan bir duruma gelmiştir. Blokzincir teknolojisinin savunucuları, etkisinin genellikle merkezi ve izole defterlerle kısıtlanan mevcut finansal sistemini geliştirmesini öngörmektedir. Bu vizyonun merkezinde, tokenleştirme, geleneksel varlıkların token adı verilen akıllı sözleşme programları kullanılarak blokzincirlerde temsil edilme süreci yer almaktadır.

Bu dönüşümün potansiyelini anlamak için, bu makale öncelikle menkul kıymet takası ve mutabakatı merceğinden yapılacak olan geleneksel finansal piyasa altyapısının gelişimini ve işleyişini inceleyecektir. Bu inceleme, tarihsel gelişmelerin gözden geçirilmesini ve mevcut uygulamaların bir analizini içerecek ve blok zinciri tabanlı tokenizasyonun finansal inovasyonun bir sonraki aşamasını nasıl yönlendirebileceğini keşfetmek için gerekli bağlamı sağlayacaktır. 1960'ların Wall Street evrak krizi, mevcut sistemdeki güvenlik açıklarını ve verimsizlikleri vurgulayan çok önemli bir vaka çalışması sağlayacaktır. Bu tarihi olay, takas ve uzlaşmadaki kilit oyuncular ve mevcut teslimata karşı ödeme (DVP) süreçlerinin doğasında var olan zorluklar hakkında bir tartışma için zemin hazırlayacaktır. Makale, izinsiz blok zincirlerinin küresel finansal sistemde daha fazla değer ve verimliliğin kilidini açma potansiyeli ile bu zorluklara nasıl benzersiz çözümler sunabileceğine dair bir tartışma ile sona eriyor.

Wall Street'ın evrak krizi ve DTCC

bugünün finansal sistemi, yüksek sistemik stres zamanlarında onlarca yıl boyunca şekillendirilmiştir. Yerleşim sistemlerinin neden böyle çalıştığını aydınlatan sıklıkla küçümsenen bir olay, 1960'ların sonlarındaki kağıt krizidir, detaylı bir şekilde anlatıldığı gibi.Hisse senedi yerleşimi ve blok zincirinin tarihsel bağlamıgeorge s. geis tarafından. menkul kıymetlerin takas ve yerleşim gelişiminin incelenmesi, mevcut finansal sistem anlayışını oluşturmak ve tokenizasyonun önemini tanımak için hayati öneme sahiptir.

Bugün, bir kişi online aracı kurumları aracılığıyla birkaç dakika içinde kolayca bir güvenlik satın alabilir. Elbette, bu her zaman böyle değildi. Tarihsel olarak, hisse senetleri, hisse senedi sahipliğini temsil eden fiziksel belgeleri tutan bireylere verilirdi. Bir hisse senedi takası yapmak için, fiziksel belge satıcıdan alıcıya transfer edilmeliydi. Bu, eski belgeyi iptal eden transfer ajanına belgeyi teslim etmeyi içeriyordu ve yeni belge alıcının adına çıkarılacaktı. Yeni belge alıcıya teslim edildikten ve ödeme tutarları satıcıya teslim edildikten sonra işlem tamamlanmış sayılırdı. 19. ve 20. yüzyıllarda, aracılar yatırımcıları adına hisse senedi belgelerini tutarak, diğer aracılarla daha kolay bir şekilde işlem yapmalarına olanak tanıdılar. Bu süreç hala çoğunlukla manuel olarak gerçekleştiriliyordu ve bir aracı kurum genellikle tek bir menkul kıymet işlemini yürütmek ve kaydetmek için 33 farklı belge kullanırdı.SEC. although initially manageable, this process became increasingly cumbersome as trading volumes grew. the 1960s witnessed a dramatic increase in stock trading activity, making the physical delivery of securities among brokers an impossible task. systems designed to handle daily trading volumes of 3 million shares in the early 1960s were incapable of dealing with the 13 million share days seen at the end of the decadeSEC. Arka ofislere takas işlemlerini yetiştirmeleri için zaman vermek amacıyla nyse, daha kısa işlem günleri belirledi, takas süresini t+5'e çıkardı ve nihayet çarşambaları tamamen işlem yapmayı yasakladı.


bir hisse senedi sertifikası (Colorado artifactual)

NYSE, 1964'ten beri Merkezi Sertifika Hizmeti'nin (CCS) oluşturulmasıyla bir çözüm üzerinde çalışıyordu. Amaç, CCS'nin tüm hisse senedi sertifikaları için merkezi saklama yeri haline gelmesiydi, yani tüm hisse senetlerini üyeleri (çoğunlukla komisyoncular) adına elinde tutacaktı, son yatırımcılara ise komisyoncularının defterinde bir defter kaydı ile temsil edilen intifa hakkı hakları verildi. CCS ile ilerleme, 1969 yılına kadar bir dizi düzenlemeyle engellendi, bu zamana kadar elli eyaletin tamamı, CCS tarafından merkezi sertifika tutma ve hisse senedi mülkiyetinin devrini onaylamak için yasalarını değiştirdi. Tüm stoklar, "hareketsizleştirilmiş değiştirilebilir yığın" olarak bilinen şeyde depolanacak şekilde CCS'ye taşındı. CCS, tüm hisse senetlerini hareketsiz biçimde tuttuğu için, üye brokerlerinin bakiyelerini dahili bir deftere kaydetti ve bu da temsil ettikleri son yatırımcıların bakiyelerini dahili defterlerine kaydetti. Artık stok kapatma, fiziksel teslimat yerine defter girişi ile yapılabilir. 1973 yılında, CCS'nin adı Depository Trust Corporation ("DTC") olarak değiştirildi ve tüm hisse senetleri adına yan kuruluşuna devredildi.Cede & coBugün DTC, cede aracılığıyla neredeyse tüm şirket hissesinin adı olan sahibidir. DTC kendisi, diğer yan kuruluşları arasında ulusal menkul kıymetler takas kuruluşunu (NSCC) içeren depo güven ve takas kuruluşu (DTCC)'nun bir yan kuruluşudur. Bu şirketler, DTC ve NSCC, bugünkü menkul kıymetler sisteminin en önemli iki bileşenidir.

bu aracıların yaratılması, hisse senedi sahipliğinin doğasını değiştirdi. Önceden, hissedarlar fiziksel sertifikalara sahipti; şimdi ise bu sahiplik bir defter zinciri olarak kitaplara kaydedilmiştir. Finansal sistem geliştikçe, artan karmaşıklıklar, sahiplik kayıtlarını kitap girişi yoluyla tutan ek temsilcilerin ve aracıların oluşturulmasına yol açmıştır. Sahiplik katmanlaşması aşağıdaki diyagramda basitleştirilmiştir:


kaynak: ComputerShare

menkul kıymetlerin dijitalleştirilmesi hakkında bir not

Kağıt işleri krizinin ardından başlayan süreçte, DTCC fiziksel hisse senetlerinin kasasında tutulma uygulamasını durdurdu, bu nedenle hisseler 'immobilize' edilmek yerine tamamen 'dematerialize' edildi ve şimdi neredeyse tüm hisse senetleri sadece elektronik defter kaydı olarak temsil ediliyor. Bugün çoğu güvenlik dematerialize edilmiş şekilde ihraç edilir. 2020 itibariyle,dtcc tahmin ediyor%98'inin menkul kıymetlerin dematerialize edildiği, kalan %2'nin neredeyse 780 milyar dolarlık menkul kıymetleri temsil ettiği belirtiliyor.

finansal piyasa altyapıları (fmas) hakkında bir başlangıç rehberi

blockchain'lerin potansiyelini anlamak için gereken daha derin yapısal arka plan bilgisi, blockchain'lerin bozmayı amaçladığı kurumlar olan finansal piyasa altyapıları (fmas) hakkında bilgi edinilerek elde edilebilir. FMA'lar, finansal sistemimizin omurgasını oluşturan önemli kurumlardır. FMA'ların rolleri, uluslararası ödemeler bankası (BIS) ve uluslararası menkul kıymetler komisyonları örgütü (IOSCO) tarafından ayrıntılı bir şekilde açıklanmaktadır.Finansal piyasa altyapıları için prensipler” (pfmis). küresel finansal sistemin düzgün işleyişi için bis ve iosco tarafından tanımlanan önemli finansal piyasa altyapıları şunlardır:

  • ödeme sistemleri (öss): katılımcılar arasında veya arasında güvenli ve güvenli bir şekilde fon transferini yapmakla görevli sistemler.
    • örnekler: abd'de, fedwire gerçek zamanlı brüt yerleşim (rtgs) hizmetleri sağlayan birincil bankalararası telgraf transfer sistemi olarak hizmet vermektedir. küresel olarak, swift sistemi fonların uluslararası transferleri için bir ağ sağladığından sistemik olarak önemlidir, ancak yalnızca bir destekleyici sistemdir - hesapları tutmaz veya ödemeleri düzenlemez.
  • merkezi menkul kıymet saklama kuruluşları (MMSK'lar): varlık hizmetleri, merkezi saklama hizmetleri, menkul kıymet hesapları sağlama ve menkul kıymet ihracatının bütünlüğünü sağlamada önemli bir rol oynayan kuruluşlar.
    • örnekler: abd'de dtc. euroclear veya clearstream avrupa'da.
  • menkul kıymet takas sistemleri (SSSS): menkul kıymet takas sistemleri, belirlenen çok taraflı kurallara göre menkul kıymetlerin kayıtla transfer edilmesine ve yerine getirilmesine imkan tanır. Bu sistemler, menkul kıymetlerin ödemesiz veya ödeme karşılığı transferini mümkün kılar.
    • örnekler: abd'de dtc. euroclear veya clearstream avrupa'da.
  • merkezi karşı taraf (ccps): her satıcının alıcı, her alıcının da satıcı olduğu ve açık sözleşmelerin performansını sağlamak için ccps olan varlıklar. ccps, bu işlemi novasyon yoluyla başarır, yani bir sözleşmenin alıcı ve satıcı arasında ikiye bölünmesi süreci: biri alıcı ve ccps arasında, diğeri satıcı ve ccps arasında, böylece karşı taraf riskini emer.
    • örnek: abd'de ulusal menkul kıymetler takas kurumu (nscc).
  • ticaret depoları (trs): işlem verilerinin merkezi bir elektronik kaydını tutan bir kuruluş.
    • örnek: dtcc, kuzey amerika, avrupa ve asya genelinde işlem gören küresel ticaret depolarını işletmektedir. çoğunlukla türev işlemlerde kullanılır.

bir işlemin ömrü boyunca, bu sistemlerin etkileşimi şuna benzer:


kaynak: New York Federal Rezerv Bankası

bir transfer genellikle bir merkez hub olarak bir fmi ile bir hub-and-spoke modelinde düzenlenir, burada dış lastikler bankalar ve komisyoncular gibi diğer finansal kuruluşlardır. Bu finansal kuruluşlar, aşağıda gösterildiği gibi farklı piyasalarda ve yargı alanlarında birden fazla fmi ile etkileşimde bulunabilir.


kaynak: Federal rezerv

Defterlerin bu silo oluşturma işlemi, kuruluşların iletişimlerinin ve uzlaşmalarının bütünlüğünü korumak için birbirlerine güvenmek zorunda oldukları anlamına gelir. Bu güveni sağlamak için var olan kuruluşlar, süreçler ve düzenlemeler bulunmaktadır. Finansal sistem ne kadar karmaşık ve küresel hale gelirse, finansal kuruluşlar ve finansal piyasa aracıları arasında güven ve işbirliğini sağlamak için daha fazla dışsal güç gereklidir.

Mevcut finansal piyasalardaki verimsizlikler, son zamanlarda toplam işlem hacminin %5'ten fazlasını temsil eden şirket menkul kıymetlerinin yerleşim başarısızlıkları üzerindeki aşağıdaki verilerle vurgulanmaktadır.


kaynak: New York Federal Rezerv Bankası

ABD hazine tahvillerinde günlük başarısız işlemlerin değeri hakkında DTCC'den ek veriler, her gün 20 milyar ile 50 milyar dolar arasında başarısızlık yaşandığını gösteriyor. Bu, DTCC tarafından temizlenen işlemlerin yaklaşık %1'ini oluşturuyor ve DTCC her gün hazine tahvillerinde yaklaşık 4 trilyon dolar temizliyor.DTCC).


kaynak: DTCC

Menkul kıymetlerin alıcısı, yerleşim başarısızlıklarının sonuçları olduğunu, alıcıların bunları başka bir işlemde teminat olarak kullandığını bilmelidir. Bu sonraki ticaret de teslim edilememe durumuyla karşılaşabilir ve potansiyel olarak birbirini izleyen başarısızlıklara neden olabilir.

menkul kıymetler takası: teslimat karşılığı ödeme

“menkul kıymetlerin takas ve yerleştirme sürecinde en büyük finansal riskler ortaya çıkar”, diyor.Ödeme ve Mutabakat Sistemleri Komitesi. menkul kıymetler ya ödemesiz olarak ya da karşılığında transfer edilebilir. bazı piyasalar, menkul kıymetlerin transferinin, ilgili fon transferi yalnızca başarılı ise gerçekleştiği bir mekanizma kullanır - teslimat karşılığı ödeme (tkö) olarak bilinen bir mekanizma. bugün, menkul kıymetlerin teslimatı ve fonların ödemesi, farklı sistemler aracılığıyla temelde farklı raylar üzerinde gerçekleşir. biri ödeme sistemleri aracılığıyla gerçekleşirken, diğeri menkul kıymetlerin takas sistemleri aracılığıyla gerçekleşir, önceki bölümde bahsedilen aynı sistemler. amerika birleşik devletleri'nde ödeme fedwire veya ach aracılığıyla gerçekleşebilirken, uluslararası ödemeler için swift ile iletişim kurulabilir ve muhabir bankacılık ağları üzerinden yerleşebilir. öte yandan, menkul kıymetlerin teslimatı menkul kıymetlerin takas sistemleri ve dtc gibi merkezi menkul kıymetler depoları aracılığıyla gerçekleşir. bunlar farklı raylar ve farklı defterlerdir, çeşitli aracılar arasında artan iletişim ve güven gerektirir.


kaynak: FIMMDA

blockchainler ve dvp'de atomik yerleşim

Blok zincirleri, atomiklik olarak bilinen blok zinciri işlemlerinin benzersiz bir özelliği nedeniyle, ana ödeme riski gibi teslimata karşı ödeme sistemlerindeki belirli riskleri azaltabilir. Bir blok zinciri işleminin kendisi birkaç farklı adımdan oluşabilir. Örneğin, bir menkul kıymetin teslim edilmesi ve ödemesinin sonuçlandırılması. Blockchain işlemlerini özel kılan şey, işlemin tüm ayaklarının başarılı olması veya hiçbirinin başarılı olmamasıdır. Bu kalite atomiklik olarak bilinir ve tek bir işlemde bir kullanıcının aynı işlem içinde iade edildiği sürece teminatsız borç para alabileceği flaş krediler gibi mekanizmaları mümkün kılar. Bu mümkündür, çünkü kullanıcı krediyi geri ödeyemezse, işlem ve dolayısıyla kredi kaydedilemez. Blok zincirlerinde, teslimata karşı ödeme, akıllı sözleşmeler ve işlemlerin atomik olarak yürütülmesi yoluyla güvenilir bir şekilde yapılabilir. Bu, işlemin bir ayağının başarısız olduğu ve tarafları potansiyel kayıplara maruz bıraktığı durumlarda anapara uzlaşma riskini azaltma potansiyeline sahiptir. Blockchain, geleneksel menkul kıymet mutabakat sistemlerinin ve ödeme sistemlerinin teslimata karşı ödeme mutabakatında oynadığı rolleri ortadan kaldıracak şekilde konumlandıran temel niteliklere sahiptir.


kaynak: Moonpay

neden izin verilmeyen blok zincirleri?

bir blok zincirinin halka açık ve izinsiz olması için herkesin işlemleri doğrulamaya, bloklar üretmeye ve defterin kanonik durumunda uzlaşmaya katılabileceği olması gerekir. Ek olarak, herkesin blok zinciri durumunu indirip tüm işlemlerin geçerliliğini doğrulayabilmesi gerekmektedir. Halka açık blok zincirleri örnekleri arasında bitcoin, ethereum ve solana bulunur, internet bağlantısı olan herkes bu defterlere erişebilir ve etkileşimde bulunabilir. Bu kriterlere uygun olan ve yeterli büyüklükte ve merkezsiz olan blok zincirleri, doğası gereği, tarafsız bir şekildeküresel yerleşim katmanları. Yani, işlem yürütme, doğrulama ve yerleşim için tarafsız ortamlardır. Akıllı sözleşmelerin kullanımıyla birbirini bilmeyen taraflar arasında işlemler gerçekleştirilebilir, güvenilmez, aracısız yürütme sağlanır ve küresel paylaşılan bir deftere değişmez değişiklikler yapılır. Tek bir varlık bir kişinin blok zincirine erişimini sınırlayamasa da, blok zincirlerine dayalı bireysel uygulamalar kyc ve uyumluluk amaçlı beyaz listeler gibi izinleri uygulayabilir.

genel blok zincirleri, arka ofis operasyonlarının verimliliğini artırabilir ve akıllı sözleşmelerin programlanabilirliğinden ve blok zinciri işlemlerinin atomikliğinden yararlanarak daha büyük sermaye verimliliğine yol açabilir. bu fonksiyonlar ayrıca izinli blok zincirleri aracılığıyla da elde edilebilir. şimdiye kadar, kurumsal ve hükümetlerin blok zincirleriyle ilgili araştırma ve keşfi büyük ölçüde özel ve izinli blok zincirleri üzerinden gerçekleşmiştir. bu, ağın doğrulayıcılarının ağa katılmak ve defterin uzlaşma mekanizmasını, işlem doğrulamasını ve blok üretim yazılımını çalıştırmak için kyc kontrollerinden geçmek zorunda olduğu anlamına gelir. kurumsal kullanım için izinli bir blok zincirinin uygulanması, kurumlar arasında paylaşılan özel bir defter kullanmaktan çok daha faydalı olmazdı. finansal sistem, altındaki teknoloji jp morgan gibi kuruluşlar, bir bankalar koalisyonu veya hatta bir hükümet tarafından tamamen kontrol ediliyorsa, tarafsız ve güvenilir tarafsız olmaktan çıkardı. dağıtılmış defter teknolojisi üzerine araştırmalar, şirketler ve hükümet kurumları tarafından yapılmıştır.en az 2016, ve hala bu sistemlerin önemli bir uygulamasını pilot programlar ve test ortamları ötesinde görmedik. a16z's chris dixon'a göre, bunun kısmen nedeni blok zincirlerin geliştiricilere güçlü taahhütlerde bulunmalarını sağlayan kod yazmalarına izin vermesidir ve şirketlerin kendilerine taahhütte bulunmalarına çok fazla ihtiyaçları yoktur. Ek olarak, blok zincirleri, sadece çok oyunculu olarak değil, büyük ölçekli çok oyunculu oyunlar gibi olması amaçlanmıştır.

tokenizasyon vaka çalışmaları seçin

dai stablecoin'in yönetildiği protokol olan maker, dai ihracını desteklemek için gerçek dünya varlıklarının (rwa) kullanımını artırmıştır. Geçmişte, dai'nin çoğunluğu kripto varlıklar ve stabilcoin'lerle destekleniyordu. Bugün, maker'ın bilançosunun önemli bir kısmı yaklaşık %40 oranında, ABD hazine bonolarına yatırım yapan rwa kasalarında tutulmaktadır ve protokol için önemli gelirler elde etmektedir. Bu rwa kasaları, blocktower ve huntingdon valley bank gibi çeşitli kuruluşlar tarafından yönetilmektedir.


kaynak: Dune/steakhouse

blackrock’ın usd kurumsal likidite fonu (buidl), mart 2024’te kamu ethereum blok zincirinde piyasaya sürüldü. blackrock’un fonu abd hazine bonolarına yatırım yapar ve yatırımcının fon içindeki hisse sahipliği bir erc-20 token aracılığıyla temsil edilir. Fona yatırım yapabilmek ve ek payların ihraç edilmesi için yatırımcıların öncelikle securitize aracılığıyla kyc sürecinden geçmeleri gerekmektedir. Hisse senetleri için ödeme şu anda havale yoluyla veyavia usdc. istikrarlı coinler aracılığıyla pay ihraç etme ve geri alma seçeneği olmasına rağmen, işlemin gerçekleşmesi, fonun temel finansal piyasada (bir geri alma durumunda) altındaki menkul kıymetleri başarıyla satana kadar gerçekleşmez. Dahası, transfer ajanı olan Securitize, işlemler ve sahiplik konusunda blok zincirini geçersiz kılan bir offchain kayıt tutar. Bu, ABD hazine bonolarının kendilerinin onchain olarak ihraç edilebilmesi için hukuki açıdan hala yapılması gereken çok iş olduğunu göstermektedir, böylece USDC ödemeleriyle atomik olarak yerleşebilirler.

ondo finance, tokenizasyon alanında öncü olan bir finans teknolojisi girişimidir. ousg ve usdy de dahil olmak üzere çeşitli ürünler sunarlar ve bunlar birkaç genel blok zincirinde token olarak ihraç edilirler. Her iki ürün de esasen ABD hazine bonolarına yatırım yapar ve sahiplerine getiri sunar. ousg ABD'de mevcuttur, ancak yalnızca nitelikli alıcılara sunulur, usdy ise ABD dışındaki herkese (ve diğer kısıtlı bölgelere) sunulur. usdy basımıyla ilgili ilginç bir nokta, bir kullanıcının usdy bastırmak istediğinde usd gönderebileceği gibi usdc gönderebilmesidir. usdc yatırımları için, transferin ondo'nun usdc'yi usd'ye dönüştürdüğü ve bu parayı kendi banka hesabına gönderdiği zaman 'yapılmış' kabul edilir. Bu, hukuki ve muhasebesel amaçlar için olup, dijital varlıklar için net düzenleyici çerçevelerin eksikliğinin inovasyonu engellediğinin açık bir göstergesidir.

Stablecoinlar şu ana kadar tokenizasyonun en büyük başarı hikayesi olmuştur. Stabilcoinlerin tokenleştirilmiş fiat para birimlerinin toplam değeri 165 milyar doları aşmaktadır ve aylık işlem hacmi trilyonlarla ifade edilmektedir. Stabilcoinler finansal piyasaların giderek daha önemli bir parçası haline gelmektedir. Stabilcoin ihraç edenler, dünyadaki ABD borcunun 18. en büyük sahibidir.

>>>>> gd2md-html uyarı: burada iç içe resim bağlantısı var (images/image12.jpg'ye). Gerekirse resmi resim sunucunuzda saklayın ve yol/dosya adı/uzantıyı ayarlayın.
(en başa dön)(sonraki uyarı)
>>>>>

alt_text

kaynak: Tagus başkenti

sonuç

finansal sistem, kağıt işleri krizi, küresel finansal kriz ve hatta gamestop destanı da dahil olmak üzere birçok büyüme sancısı yaşadı. bu dönemler, finansal sistemi test etti ve bugün olduğu gibi büyük ölçüde aracı ve hücreli bir sistem oluşturmak için yavaş işlemlere ve düzenlemelere dayanan güveni sağlamak ve işlemleri etkilemek için kullanılan süreçleri test etti. kamuya açık blok zincirleri, sansür dirençli, inandırıcı tarafsız, programlanabilir muhasebe defterleri kurarak üstün bir alternatif sunar. ancak, blok zincirleri henüz mükemmel değil. dağıtılmış doğalarından kaynaklanan teknolojik tuhaflıklar, blok yeniden yapılandırmaları, çatal ve gecikme ile ilgili sorunlar gibi problemlerle karşı karşıya kalırlar. kamuya açık blok zincirleriyle ilişkili uzlaşma riskleri hakkında daha derinlemesine okumak için bkz.Hesapsızca yerleşmeknatasha vasan tarafından. Ayrıca, akıllı sözleşme güvenliği iyileşmiş olsa da, akıllı sözleşmeler sık sık sosyal mühendislik yoluyla hacklenir veya istismar edilir. Blok zincirleri ayrıca yoğunluk zamanlarında pahalı hale gelir ve henüz küresel bir finansal sistem tarafından gereken ölçekte işlemleri işlemek için kapasite göstermemiştir. Son olarak, gerçek dünya varlıklarının yaygın tokenizasyonunu gerçekleştirmek için aşılması gereken uyumluluk ve düzenleyici engeller vardır.

Uygun yasal çerçeveler bulunduğunda ve temel teknolojide yeterli ilerleme kaydedildiğinde, kamu blok zincirlerinde varlıkların tokenizasyonu, varlıklar, uygulamalar ve kullanıcıların bir araya getirilmesiyle ağ etkilerini açığa çıkarmaya hazırdır. Daha fazla varlık, uygulama ve kullanıcı blokzincirine getirildikçe, platformlar kendileri - blokzincirler - inşaatçılar, ihraççılar ve kullanıcılar için daha değerli ve çekici hale gelecek, bir kısır döngü oluşturacak. Küresel paylaşılan, güvenilir tarafsız bir tabanın kullanımı, tüketici ve finans sektörlerinde yeni uygulamaların ortaya çıkmasını sağlayacaktır. Bugün binlerce girişimci, geliştirici ve politika yapıcı, bu kamusal altyapıyı inşa ediyor, engelleri aşıyor ve daha bağlantılı, verimli ve adil bir finansal sistem için çaba gösteriyor.

gelecekteki araştırmalar için sorular

  • Akıllı sözleşme dilleri, tokenizasyon üzerinde nasıl etkili olur? Move'nin nesne veri modeli, EVM tabanlı akıllı sözleşmelerden daha güvenli bir şekilde finansal varlıkları zincir üzerinde temsil etmek için daha uygun mudur?
  • Finans ne ölçüde açık ve şeffaf olmalıdır? Zero bilgi kanıtları, gizliliği korurken çoklu zincir/çapraz rollup finans altyapısını nasıl mümkün kılar? Bu, izin verilen zincirler kullanmaktan daha iyi bir çözüm mü?
  • gerçek finansal varlıkların zincirde mevcut olduğu bir dünyada blockchain etkileşim protokollerini nasıl düşünmeliyiz? Onların rolü nedir ve nasıl oluşturulmalıdır?

feragatname:

  1. bu makale [ kaynaklıdırKriptoda Artemis'in büyük temelleri]. tüm telif hakları orijinal yazarına aittir [alex weseley]. bu yeniden basım konusunda itirazlarınız varsa, lütfen iletişime geçin.Gate öğrenekip ve bunu hızlı bir şekilde ele alacaklar.
  2. sorumluluk reddi: bu makalede ifade edilen görüşler yazarın kişisel görüşleridir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. makalelerin diğer dillere çevirileri Gate öğrenme ekibi tarafından yapılır. Belirtilmediği sürece, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya kopya çekilmesi yasaktır.

Tokenizasyon Hakkında Tarih Dersi: Varlıklar Neden Halka Açık Blokzincirlere Taşınacak

İleri SeviyeJul 25, 2024
Bu makale, kamu blok zincirlerinde finansal varlıkların tokenleştirme potansiyeline ve zorluklarına inmektedir. Gerçek finansal varlıkların milyarlarca doları kamu blok zincirlerinde tokenleştirilmiş ve kullanıma konmuş olsa da, hala hukuk ve teknolojinin kesişiminde finansal sistemleri tekrar yapılandırmak için yapılacak çok iş var.
Tokenizasyon Hakkında Tarih Dersi: Varlıklar Neden Halka Açık Blokzincirlere Taşınacak

ana noktalar

  • Bugüne kadar milyarlarca dolar değerinde tokenize gerçek finansal varlık, kamusal blok zincirlerine dağıtılmış olsa da, finansal sistem borularını kamusal blok zincirlerinde yeniden yazmak için hukuk ve teknolojinin kesişiminde hala yapılacak çok iş var.
  • Tarih bize finansal sistem'in bugün ihtiyaç duyulan küreselleşme ve dijitalleşmenin desteğini sağlamak için temelden inşa edilmediğini ve eski teknoloji üzerine kurulmuş bir duvar bahçesi haline geldiğini gösteriyor. Kamu blok zincirleri, küresel, güvenilir şekilde nötr bir şekilde bu sorunları iyileştirmek için benzersiz bir konumdadır.
  • Zorluklara rağmen, Artemis olarak hisse senetleri, hazine bonoları ve diğer finansal varlıkların basitçe daha verimli oldukları için genel blok zincirlerine geçeceğine inanıyoruz. Bu, programlanabilir ve birbirleriyle etkileşimli varlıkları mümkün kılan temel platformlar üzerinde uygulamaların ve kullanıcıların bir araya gelmesine imkan tanıyacak.

tanıtım

ile$160 milyartokenize edilmiş fiat para birimlerinde ve$2 milyarGerçek dünya finansal varlıklarının halka açık blok zincirlerinde tokenleştirilmesiyle, tokenleştirilmiş ABD Hazine bonoları ve emtialar bir araya getirilmiştir.


Durağan kripto para arzı (artemis)


tedarikçi tarafından tokenize edilmiş hazine arzı ( rwa.xyz)

Yıllardır, finans endüstrisi, geleneksel finansal piyasa altyapısını bozmak için blokzincir teknolojisinin potansiyeline büyük ilgi göstermiştir. Vaat edilen faydalar arasında artan şeffaflık, değiştirilemezlik, daha hızlı yerleşim süreleri, geliştirilmiş sermaye verimliliği ve azaltılmış işletme maliyetleri bulunmaktadır. Bu vaat, blokzincirlerde yeni finansal araçların gelişmesine yol açmıştır, örneğin yenilikçi borsa mekanizmaları, kredi protokolleri ve stabilcoin'ler. Şu anda, merkezi olmayan finans (defi), kilitli varlıklarda 100 milyar doların üzerinde rakamla, bu alana büyük ilgi ve yatırımın göstergesi olan bir duruma gelmiştir. Blokzincir teknolojisinin savunucuları, etkisinin genellikle merkezi ve izole defterlerle kısıtlanan mevcut finansal sistemini geliştirmesini öngörmektedir. Bu vizyonun merkezinde, tokenleştirme, geleneksel varlıkların token adı verilen akıllı sözleşme programları kullanılarak blokzincirlerde temsil edilme süreci yer almaktadır.

Bu dönüşümün potansiyelini anlamak için, bu makale öncelikle menkul kıymet takası ve mutabakatı merceğinden yapılacak olan geleneksel finansal piyasa altyapısının gelişimini ve işleyişini inceleyecektir. Bu inceleme, tarihsel gelişmelerin gözden geçirilmesini ve mevcut uygulamaların bir analizini içerecek ve blok zinciri tabanlı tokenizasyonun finansal inovasyonun bir sonraki aşamasını nasıl yönlendirebileceğini keşfetmek için gerekli bağlamı sağlayacaktır. 1960'ların Wall Street evrak krizi, mevcut sistemdeki güvenlik açıklarını ve verimsizlikleri vurgulayan çok önemli bir vaka çalışması sağlayacaktır. Bu tarihi olay, takas ve uzlaşmadaki kilit oyuncular ve mevcut teslimata karşı ödeme (DVP) süreçlerinin doğasında var olan zorluklar hakkında bir tartışma için zemin hazırlayacaktır. Makale, izinsiz blok zincirlerinin küresel finansal sistemde daha fazla değer ve verimliliğin kilidini açma potansiyeli ile bu zorluklara nasıl benzersiz çözümler sunabileceğine dair bir tartışma ile sona eriyor.

Wall Street'ın evrak krizi ve DTCC

bugünün finansal sistemi, yüksek sistemik stres zamanlarında onlarca yıl boyunca şekillendirilmiştir. Yerleşim sistemlerinin neden böyle çalıştığını aydınlatan sıklıkla küçümsenen bir olay, 1960'ların sonlarındaki kağıt krizidir, detaylı bir şekilde anlatıldığı gibi.Hisse senedi yerleşimi ve blok zincirinin tarihsel bağlamıgeorge s. geis tarafından. menkul kıymetlerin takas ve yerleşim gelişiminin incelenmesi, mevcut finansal sistem anlayışını oluşturmak ve tokenizasyonun önemini tanımak için hayati öneme sahiptir.

Bugün, bir kişi online aracı kurumları aracılığıyla birkaç dakika içinde kolayca bir güvenlik satın alabilir. Elbette, bu her zaman böyle değildi. Tarihsel olarak, hisse senetleri, hisse senedi sahipliğini temsil eden fiziksel belgeleri tutan bireylere verilirdi. Bir hisse senedi takası yapmak için, fiziksel belge satıcıdan alıcıya transfer edilmeliydi. Bu, eski belgeyi iptal eden transfer ajanına belgeyi teslim etmeyi içeriyordu ve yeni belge alıcının adına çıkarılacaktı. Yeni belge alıcıya teslim edildikten ve ödeme tutarları satıcıya teslim edildikten sonra işlem tamamlanmış sayılırdı. 19. ve 20. yüzyıllarda, aracılar yatırımcıları adına hisse senedi belgelerini tutarak, diğer aracılarla daha kolay bir şekilde işlem yapmalarına olanak tanıdılar. Bu süreç hala çoğunlukla manuel olarak gerçekleştiriliyordu ve bir aracı kurum genellikle tek bir menkul kıymet işlemini yürütmek ve kaydetmek için 33 farklı belge kullanırdı.SEC. although initially manageable, this process became increasingly cumbersome as trading volumes grew. the 1960s witnessed a dramatic increase in stock trading activity, making the physical delivery of securities among brokers an impossible task. systems designed to handle daily trading volumes of 3 million shares in the early 1960s were incapable of dealing with the 13 million share days seen at the end of the decadeSEC. Arka ofislere takas işlemlerini yetiştirmeleri için zaman vermek amacıyla nyse, daha kısa işlem günleri belirledi, takas süresini t+5'e çıkardı ve nihayet çarşambaları tamamen işlem yapmayı yasakladı.


bir hisse senedi sertifikası (Colorado artifactual)

NYSE, 1964'ten beri Merkezi Sertifika Hizmeti'nin (CCS) oluşturulmasıyla bir çözüm üzerinde çalışıyordu. Amaç, CCS'nin tüm hisse senedi sertifikaları için merkezi saklama yeri haline gelmesiydi, yani tüm hisse senetlerini üyeleri (çoğunlukla komisyoncular) adına elinde tutacaktı, son yatırımcılara ise komisyoncularının defterinde bir defter kaydı ile temsil edilen intifa hakkı hakları verildi. CCS ile ilerleme, 1969 yılına kadar bir dizi düzenlemeyle engellendi, bu zamana kadar elli eyaletin tamamı, CCS tarafından merkezi sertifika tutma ve hisse senedi mülkiyetinin devrini onaylamak için yasalarını değiştirdi. Tüm stoklar, "hareketsizleştirilmiş değiştirilebilir yığın" olarak bilinen şeyde depolanacak şekilde CCS'ye taşındı. CCS, tüm hisse senetlerini hareketsiz biçimde tuttuğu için, üye brokerlerinin bakiyelerini dahili bir deftere kaydetti ve bu da temsil ettikleri son yatırımcıların bakiyelerini dahili defterlerine kaydetti. Artık stok kapatma, fiziksel teslimat yerine defter girişi ile yapılabilir. 1973 yılında, CCS'nin adı Depository Trust Corporation ("DTC") olarak değiştirildi ve tüm hisse senetleri adına yan kuruluşuna devredildi.Cede & coBugün DTC, cede aracılığıyla neredeyse tüm şirket hissesinin adı olan sahibidir. DTC kendisi, diğer yan kuruluşları arasında ulusal menkul kıymetler takas kuruluşunu (NSCC) içeren depo güven ve takas kuruluşu (DTCC)'nun bir yan kuruluşudur. Bu şirketler, DTC ve NSCC, bugünkü menkul kıymetler sisteminin en önemli iki bileşenidir.

bu aracıların yaratılması, hisse senedi sahipliğinin doğasını değiştirdi. Önceden, hissedarlar fiziksel sertifikalara sahipti; şimdi ise bu sahiplik bir defter zinciri olarak kitaplara kaydedilmiştir. Finansal sistem geliştikçe, artan karmaşıklıklar, sahiplik kayıtlarını kitap girişi yoluyla tutan ek temsilcilerin ve aracıların oluşturulmasına yol açmıştır. Sahiplik katmanlaşması aşağıdaki diyagramda basitleştirilmiştir:


kaynak: ComputerShare

menkul kıymetlerin dijitalleştirilmesi hakkında bir not

Kağıt işleri krizinin ardından başlayan süreçte, DTCC fiziksel hisse senetlerinin kasasında tutulma uygulamasını durdurdu, bu nedenle hisseler 'immobilize' edilmek yerine tamamen 'dematerialize' edildi ve şimdi neredeyse tüm hisse senetleri sadece elektronik defter kaydı olarak temsil ediliyor. Bugün çoğu güvenlik dematerialize edilmiş şekilde ihraç edilir. 2020 itibariyle,dtcc tahmin ediyor%98'inin menkul kıymetlerin dematerialize edildiği, kalan %2'nin neredeyse 780 milyar dolarlık menkul kıymetleri temsil ettiği belirtiliyor.

finansal piyasa altyapıları (fmas) hakkında bir başlangıç rehberi

blockchain'lerin potansiyelini anlamak için gereken daha derin yapısal arka plan bilgisi, blockchain'lerin bozmayı amaçladığı kurumlar olan finansal piyasa altyapıları (fmas) hakkında bilgi edinilerek elde edilebilir. FMA'lar, finansal sistemimizin omurgasını oluşturan önemli kurumlardır. FMA'ların rolleri, uluslararası ödemeler bankası (BIS) ve uluslararası menkul kıymetler komisyonları örgütü (IOSCO) tarafından ayrıntılı bir şekilde açıklanmaktadır.Finansal piyasa altyapıları için prensipler” (pfmis). küresel finansal sistemin düzgün işleyişi için bis ve iosco tarafından tanımlanan önemli finansal piyasa altyapıları şunlardır:

  • ödeme sistemleri (öss): katılımcılar arasında veya arasında güvenli ve güvenli bir şekilde fon transferini yapmakla görevli sistemler.
    • örnekler: abd'de, fedwire gerçek zamanlı brüt yerleşim (rtgs) hizmetleri sağlayan birincil bankalararası telgraf transfer sistemi olarak hizmet vermektedir. küresel olarak, swift sistemi fonların uluslararası transferleri için bir ağ sağladığından sistemik olarak önemlidir, ancak yalnızca bir destekleyici sistemdir - hesapları tutmaz veya ödemeleri düzenlemez.
  • merkezi menkul kıymet saklama kuruluşları (MMSK'lar): varlık hizmetleri, merkezi saklama hizmetleri, menkul kıymet hesapları sağlama ve menkul kıymet ihracatının bütünlüğünü sağlamada önemli bir rol oynayan kuruluşlar.
    • örnekler: abd'de dtc. euroclear veya clearstream avrupa'da.
  • menkul kıymet takas sistemleri (SSSS): menkul kıymet takas sistemleri, belirlenen çok taraflı kurallara göre menkul kıymetlerin kayıtla transfer edilmesine ve yerine getirilmesine imkan tanır. Bu sistemler, menkul kıymetlerin ödemesiz veya ödeme karşılığı transferini mümkün kılar.
    • örnekler: abd'de dtc. euroclear veya clearstream avrupa'da.
  • merkezi karşı taraf (ccps): her satıcının alıcı, her alıcının da satıcı olduğu ve açık sözleşmelerin performansını sağlamak için ccps olan varlıklar. ccps, bu işlemi novasyon yoluyla başarır, yani bir sözleşmenin alıcı ve satıcı arasında ikiye bölünmesi süreci: biri alıcı ve ccps arasında, diğeri satıcı ve ccps arasında, böylece karşı taraf riskini emer.
    • örnek: abd'de ulusal menkul kıymetler takas kurumu (nscc).
  • ticaret depoları (trs): işlem verilerinin merkezi bir elektronik kaydını tutan bir kuruluş.
    • örnek: dtcc, kuzey amerika, avrupa ve asya genelinde işlem gören küresel ticaret depolarını işletmektedir. çoğunlukla türev işlemlerde kullanılır.

bir işlemin ömrü boyunca, bu sistemlerin etkileşimi şuna benzer:


kaynak: New York Federal Rezerv Bankası

bir transfer genellikle bir merkez hub olarak bir fmi ile bir hub-and-spoke modelinde düzenlenir, burada dış lastikler bankalar ve komisyoncular gibi diğer finansal kuruluşlardır. Bu finansal kuruluşlar, aşağıda gösterildiği gibi farklı piyasalarda ve yargı alanlarında birden fazla fmi ile etkileşimde bulunabilir.


kaynak: Federal rezerv

Defterlerin bu silo oluşturma işlemi, kuruluşların iletişimlerinin ve uzlaşmalarının bütünlüğünü korumak için birbirlerine güvenmek zorunda oldukları anlamına gelir. Bu güveni sağlamak için var olan kuruluşlar, süreçler ve düzenlemeler bulunmaktadır. Finansal sistem ne kadar karmaşık ve küresel hale gelirse, finansal kuruluşlar ve finansal piyasa aracıları arasında güven ve işbirliğini sağlamak için daha fazla dışsal güç gereklidir.

Mevcut finansal piyasalardaki verimsizlikler, son zamanlarda toplam işlem hacminin %5'ten fazlasını temsil eden şirket menkul kıymetlerinin yerleşim başarısızlıkları üzerindeki aşağıdaki verilerle vurgulanmaktadır.


kaynak: New York Federal Rezerv Bankası

ABD hazine tahvillerinde günlük başarısız işlemlerin değeri hakkında DTCC'den ek veriler, her gün 20 milyar ile 50 milyar dolar arasında başarısızlık yaşandığını gösteriyor. Bu, DTCC tarafından temizlenen işlemlerin yaklaşık %1'ini oluşturuyor ve DTCC her gün hazine tahvillerinde yaklaşık 4 trilyon dolar temizliyor.DTCC).


kaynak: DTCC

Menkul kıymetlerin alıcısı, yerleşim başarısızlıklarının sonuçları olduğunu, alıcıların bunları başka bir işlemde teminat olarak kullandığını bilmelidir. Bu sonraki ticaret de teslim edilememe durumuyla karşılaşabilir ve potansiyel olarak birbirini izleyen başarısızlıklara neden olabilir.

menkul kıymetler takası: teslimat karşılığı ödeme

“menkul kıymetlerin takas ve yerleştirme sürecinde en büyük finansal riskler ortaya çıkar”, diyor.Ödeme ve Mutabakat Sistemleri Komitesi. menkul kıymetler ya ödemesiz olarak ya da karşılığında transfer edilebilir. bazı piyasalar, menkul kıymetlerin transferinin, ilgili fon transferi yalnızca başarılı ise gerçekleştiği bir mekanizma kullanır - teslimat karşılığı ödeme (tkö) olarak bilinen bir mekanizma. bugün, menkul kıymetlerin teslimatı ve fonların ödemesi, farklı sistemler aracılığıyla temelde farklı raylar üzerinde gerçekleşir. biri ödeme sistemleri aracılığıyla gerçekleşirken, diğeri menkul kıymetlerin takas sistemleri aracılığıyla gerçekleşir, önceki bölümde bahsedilen aynı sistemler. amerika birleşik devletleri'nde ödeme fedwire veya ach aracılığıyla gerçekleşebilirken, uluslararası ödemeler için swift ile iletişim kurulabilir ve muhabir bankacılık ağları üzerinden yerleşebilir. öte yandan, menkul kıymetlerin teslimatı menkul kıymetlerin takas sistemleri ve dtc gibi merkezi menkul kıymetler depoları aracılığıyla gerçekleşir. bunlar farklı raylar ve farklı defterlerdir, çeşitli aracılar arasında artan iletişim ve güven gerektirir.


kaynak: FIMMDA

blockchainler ve dvp'de atomik yerleşim

Blok zincirleri, atomiklik olarak bilinen blok zinciri işlemlerinin benzersiz bir özelliği nedeniyle, ana ödeme riski gibi teslimata karşı ödeme sistemlerindeki belirli riskleri azaltabilir. Bir blok zinciri işleminin kendisi birkaç farklı adımdan oluşabilir. Örneğin, bir menkul kıymetin teslim edilmesi ve ödemesinin sonuçlandırılması. Blockchain işlemlerini özel kılan şey, işlemin tüm ayaklarının başarılı olması veya hiçbirinin başarılı olmamasıdır. Bu kalite atomiklik olarak bilinir ve tek bir işlemde bir kullanıcının aynı işlem içinde iade edildiği sürece teminatsız borç para alabileceği flaş krediler gibi mekanizmaları mümkün kılar. Bu mümkündür, çünkü kullanıcı krediyi geri ödeyemezse, işlem ve dolayısıyla kredi kaydedilemez. Blok zincirlerinde, teslimata karşı ödeme, akıllı sözleşmeler ve işlemlerin atomik olarak yürütülmesi yoluyla güvenilir bir şekilde yapılabilir. Bu, işlemin bir ayağının başarısız olduğu ve tarafları potansiyel kayıplara maruz bıraktığı durumlarda anapara uzlaşma riskini azaltma potansiyeline sahiptir. Blockchain, geleneksel menkul kıymet mutabakat sistemlerinin ve ödeme sistemlerinin teslimata karşı ödeme mutabakatında oynadığı rolleri ortadan kaldıracak şekilde konumlandıran temel niteliklere sahiptir.


kaynak: Moonpay

neden izin verilmeyen blok zincirleri?

bir blok zincirinin halka açık ve izinsiz olması için herkesin işlemleri doğrulamaya, bloklar üretmeye ve defterin kanonik durumunda uzlaşmaya katılabileceği olması gerekir. Ek olarak, herkesin blok zinciri durumunu indirip tüm işlemlerin geçerliliğini doğrulayabilmesi gerekmektedir. Halka açık blok zincirleri örnekleri arasında bitcoin, ethereum ve solana bulunur, internet bağlantısı olan herkes bu defterlere erişebilir ve etkileşimde bulunabilir. Bu kriterlere uygun olan ve yeterli büyüklükte ve merkezsiz olan blok zincirleri, doğası gereği, tarafsız bir şekildeküresel yerleşim katmanları. Yani, işlem yürütme, doğrulama ve yerleşim için tarafsız ortamlardır. Akıllı sözleşmelerin kullanımıyla birbirini bilmeyen taraflar arasında işlemler gerçekleştirilebilir, güvenilmez, aracısız yürütme sağlanır ve küresel paylaşılan bir deftere değişmez değişiklikler yapılır. Tek bir varlık bir kişinin blok zincirine erişimini sınırlayamasa da, blok zincirlerine dayalı bireysel uygulamalar kyc ve uyumluluk amaçlı beyaz listeler gibi izinleri uygulayabilir.

genel blok zincirleri, arka ofis operasyonlarının verimliliğini artırabilir ve akıllı sözleşmelerin programlanabilirliğinden ve blok zinciri işlemlerinin atomikliğinden yararlanarak daha büyük sermaye verimliliğine yol açabilir. bu fonksiyonlar ayrıca izinli blok zincirleri aracılığıyla da elde edilebilir. şimdiye kadar, kurumsal ve hükümetlerin blok zincirleriyle ilgili araştırma ve keşfi büyük ölçüde özel ve izinli blok zincirleri üzerinden gerçekleşmiştir. bu, ağın doğrulayıcılarının ağa katılmak ve defterin uzlaşma mekanizmasını, işlem doğrulamasını ve blok üretim yazılımını çalıştırmak için kyc kontrollerinden geçmek zorunda olduğu anlamına gelir. kurumsal kullanım için izinli bir blok zincirinin uygulanması, kurumlar arasında paylaşılan özel bir defter kullanmaktan çok daha faydalı olmazdı. finansal sistem, altındaki teknoloji jp morgan gibi kuruluşlar, bir bankalar koalisyonu veya hatta bir hükümet tarafından tamamen kontrol ediliyorsa, tarafsız ve güvenilir tarafsız olmaktan çıkardı. dağıtılmış defter teknolojisi üzerine araştırmalar, şirketler ve hükümet kurumları tarafından yapılmıştır.en az 2016, ve hala bu sistemlerin önemli bir uygulamasını pilot programlar ve test ortamları ötesinde görmedik. a16z's chris dixon'a göre, bunun kısmen nedeni blok zincirlerin geliştiricilere güçlü taahhütlerde bulunmalarını sağlayan kod yazmalarına izin vermesidir ve şirketlerin kendilerine taahhütte bulunmalarına çok fazla ihtiyaçları yoktur. Ek olarak, blok zincirleri, sadece çok oyunculu olarak değil, büyük ölçekli çok oyunculu oyunlar gibi olması amaçlanmıştır.

tokenizasyon vaka çalışmaları seçin

dai stablecoin'in yönetildiği protokol olan maker, dai ihracını desteklemek için gerçek dünya varlıklarının (rwa) kullanımını artırmıştır. Geçmişte, dai'nin çoğunluğu kripto varlıklar ve stabilcoin'lerle destekleniyordu. Bugün, maker'ın bilançosunun önemli bir kısmı yaklaşık %40 oranında, ABD hazine bonolarına yatırım yapan rwa kasalarında tutulmaktadır ve protokol için önemli gelirler elde etmektedir. Bu rwa kasaları, blocktower ve huntingdon valley bank gibi çeşitli kuruluşlar tarafından yönetilmektedir.


kaynak: Dune/steakhouse

blackrock’ın usd kurumsal likidite fonu (buidl), mart 2024’te kamu ethereum blok zincirinde piyasaya sürüldü. blackrock’un fonu abd hazine bonolarına yatırım yapar ve yatırımcının fon içindeki hisse sahipliği bir erc-20 token aracılığıyla temsil edilir. Fona yatırım yapabilmek ve ek payların ihraç edilmesi için yatırımcıların öncelikle securitize aracılığıyla kyc sürecinden geçmeleri gerekmektedir. Hisse senetleri için ödeme şu anda havale yoluyla veyavia usdc. istikrarlı coinler aracılığıyla pay ihraç etme ve geri alma seçeneği olmasına rağmen, işlemin gerçekleşmesi, fonun temel finansal piyasada (bir geri alma durumunda) altındaki menkul kıymetleri başarıyla satana kadar gerçekleşmez. Dahası, transfer ajanı olan Securitize, işlemler ve sahiplik konusunda blok zincirini geçersiz kılan bir offchain kayıt tutar. Bu, ABD hazine bonolarının kendilerinin onchain olarak ihraç edilebilmesi için hukuki açıdan hala yapılması gereken çok iş olduğunu göstermektedir, böylece USDC ödemeleriyle atomik olarak yerleşebilirler.

ondo finance, tokenizasyon alanında öncü olan bir finans teknolojisi girişimidir. ousg ve usdy de dahil olmak üzere çeşitli ürünler sunarlar ve bunlar birkaç genel blok zincirinde token olarak ihraç edilirler. Her iki ürün de esasen ABD hazine bonolarına yatırım yapar ve sahiplerine getiri sunar. ousg ABD'de mevcuttur, ancak yalnızca nitelikli alıcılara sunulur, usdy ise ABD dışındaki herkese (ve diğer kısıtlı bölgelere) sunulur. usdy basımıyla ilgili ilginç bir nokta, bir kullanıcının usdy bastırmak istediğinde usd gönderebileceği gibi usdc gönderebilmesidir. usdc yatırımları için, transferin ondo'nun usdc'yi usd'ye dönüştürdüğü ve bu parayı kendi banka hesabına gönderdiği zaman 'yapılmış' kabul edilir. Bu, hukuki ve muhasebesel amaçlar için olup, dijital varlıklar için net düzenleyici çerçevelerin eksikliğinin inovasyonu engellediğinin açık bir göstergesidir.

Stablecoinlar şu ana kadar tokenizasyonun en büyük başarı hikayesi olmuştur. Stabilcoinlerin tokenleştirilmiş fiat para birimlerinin toplam değeri 165 milyar doları aşmaktadır ve aylık işlem hacmi trilyonlarla ifade edilmektedir. Stabilcoinler finansal piyasaların giderek daha önemli bir parçası haline gelmektedir. Stabilcoin ihraç edenler, dünyadaki ABD borcunun 18. en büyük sahibidir.

>>>>> gd2md-html uyarı: burada iç içe resim bağlantısı var (images/image12.jpg'ye). Gerekirse resmi resim sunucunuzda saklayın ve yol/dosya adı/uzantıyı ayarlayın.
(en başa dön)(sonraki uyarı)
>>>>>

alt_text

kaynak: Tagus başkenti

sonuç

finansal sistem, kağıt işleri krizi, küresel finansal kriz ve hatta gamestop destanı da dahil olmak üzere birçok büyüme sancısı yaşadı. bu dönemler, finansal sistemi test etti ve bugün olduğu gibi büyük ölçüde aracı ve hücreli bir sistem oluşturmak için yavaş işlemlere ve düzenlemelere dayanan güveni sağlamak ve işlemleri etkilemek için kullanılan süreçleri test etti. kamuya açık blok zincirleri, sansür dirençli, inandırıcı tarafsız, programlanabilir muhasebe defterleri kurarak üstün bir alternatif sunar. ancak, blok zincirleri henüz mükemmel değil. dağıtılmış doğalarından kaynaklanan teknolojik tuhaflıklar, blok yeniden yapılandırmaları, çatal ve gecikme ile ilgili sorunlar gibi problemlerle karşı karşıya kalırlar. kamuya açık blok zincirleriyle ilişkili uzlaşma riskleri hakkında daha derinlemesine okumak için bkz.Hesapsızca yerleşmeknatasha vasan tarafından. Ayrıca, akıllı sözleşme güvenliği iyileşmiş olsa da, akıllı sözleşmeler sık sık sosyal mühendislik yoluyla hacklenir veya istismar edilir. Blok zincirleri ayrıca yoğunluk zamanlarında pahalı hale gelir ve henüz küresel bir finansal sistem tarafından gereken ölçekte işlemleri işlemek için kapasite göstermemiştir. Son olarak, gerçek dünya varlıklarının yaygın tokenizasyonunu gerçekleştirmek için aşılması gereken uyumluluk ve düzenleyici engeller vardır.

Uygun yasal çerçeveler bulunduğunda ve temel teknolojide yeterli ilerleme kaydedildiğinde, kamu blok zincirlerinde varlıkların tokenizasyonu, varlıklar, uygulamalar ve kullanıcıların bir araya getirilmesiyle ağ etkilerini açığa çıkarmaya hazırdır. Daha fazla varlık, uygulama ve kullanıcı blokzincirine getirildikçe, platformlar kendileri - blokzincirler - inşaatçılar, ihraççılar ve kullanıcılar için daha değerli ve çekici hale gelecek, bir kısır döngü oluşturacak. Küresel paylaşılan, güvenilir tarafsız bir tabanın kullanımı, tüketici ve finans sektörlerinde yeni uygulamaların ortaya çıkmasını sağlayacaktır. Bugün binlerce girişimci, geliştirici ve politika yapıcı, bu kamusal altyapıyı inşa ediyor, engelleri aşıyor ve daha bağlantılı, verimli ve adil bir finansal sistem için çaba gösteriyor.

gelecekteki araştırmalar için sorular

  • Akıllı sözleşme dilleri, tokenizasyon üzerinde nasıl etkili olur? Move'nin nesne veri modeli, EVM tabanlı akıllı sözleşmelerden daha güvenli bir şekilde finansal varlıkları zincir üzerinde temsil etmek için daha uygun mudur?
  • Finans ne ölçüde açık ve şeffaf olmalıdır? Zero bilgi kanıtları, gizliliği korurken çoklu zincir/çapraz rollup finans altyapısını nasıl mümkün kılar? Bu, izin verilen zincirler kullanmaktan daha iyi bir çözüm mü?
  • gerçek finansal varlıkların zincirde mevcut olduğu bir dünyada blockchain etkileşim protokollerini nasıl düşünmeliyiz? Onların rolü nedir ve nasıl oluşturulmalıdır?

feragatname:

  1. bu makale [ kaynaklıdırKriptoda Artemis'in büyük temelleri]. tüm telif hakları orijinal yazarına aittir [alex weseley]. bu yeniden basım konusunda itirazlarınız varsa, lütfen iletişime geçin.Gate öğrenekip ve bunu hızlı bir şekilde ele alacaklar.
  2. sorumluluk reddi: bu makalede ifade edilen görüşler yazarın kişisel görüşleridir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. makalelerin diğer dillere çevirileri Gate öğrenme ekibi tarafından yapılır. Belirtilmediği sürece, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya kopya çekilmesi yasaktır.
Mulai Sekarang
Daftar dan dapatkan Voucher
$100
!