VeChainThor, Çok Yönlü Bir Kurumsal Sınıfı L1 IoT Platformu

Orta SeviyeJul 10, 2024
Bu makale, işletme sınıfı L1 dağıtılmış IoT platformu olarak çeşitli özelliklerini ve karakteristiklerini detaylandıran kapsamlı bir VeChainThor kılavuzudur. Sahte karşıtı, tedarik zinciri yönetimi, varlık yönetimi ve müşteri deneyimi gibi alanlardaki uygulamalarını kapsar.
VeChainThor, Çok Yönlü Bir Kurumsal Sınıfı L1 IoT Platformu

Giriş

VeChain, gerçek ürün kimliği doğrulaması ve şeffaf tedarik zinciri yönetimi için Çin'in ilk blok zinciri tabanlı platformudur. Aynı zamanda, 2015 yılında Ethereum ile aynı zamanda başlayan proje ile işletmeler tarafından yaygın olarak benimsenen ilk halka açık blok zinciridir. VeChain, ademi merkeziyetçiliği ve merkezileşmeyi birleştiren, halka açık blok zincirlerinin gerçek dünyadaki iş uygulamalarına elverişli olmadığı fikrini kıran kurumsal düzeyde bir L1 IoT akıllı sözleşme platformudur. VeChain, işletmelerin tedarik zincirlerini, varlıkları, izlenebilirliği, sahteciliği önleme ve diğer iş ihtiyaçlarını yönetirken maliyet verimliliğini en üst düzeye çıkarmasına yardımcı olur. Tüketiciler, daha güvenli ürün kullanımı için VeChain'in izlenebilirlik ve sahteciliği önleme özelliklerini de kullanabilir. Ek olarak, platformdan elde edilen VTHO ödülleri, elektrikli araç şarj ücretleri gibi bazı yaşam giderlerini karşılayabilir. VeChain, sürdürülebilir kalkınma hedefleri (SDG'ler) ile uyumlu birkaç blok zinciri projesinden biridir.

VeThor nedir?

VeThor (VTHO) tokenu, VeChainThor açık blok zinciri üzerinde kullanılan iki tokenin biridir. Diğeri $VET'tir. $VTHO, VeChainThor blok zincirini kullanmanın maliyetini temsil eder ve genellikle transfer işlemleri ve akıllı sözleşme işlemleri dahil olmak üzere VeChainThor'daki işlem ücretlerini ödemek için kullanılır. $VTHO, kullanıcıların $VET tutarak zaman içinde üretilir ve hem $VTHO hem de $VET piyasada alınıp satılabilir.

VeThor jetonu, Ethereum'un ERC-20'sinin yerini alan VIP-180 standart bir jetondur. Tüm tokenların, tokenların transfer edilmesi için izleyebileceği ortak API'ları belirler ve onaylanmasına izin verir, böylece diğer on-chain üçüncü taraflar güvenli bir şekilde kullanabilir.

VeChainThor ve VeChain nedir?

VeChainThor'ın Çince adı “唯链雷神区块链” (Weilink Leishen Qukuailian), VeChain ise sadece “唯链” (Weilink) olarak bilinir.

VeChainThor, VeChain platformunun ana ağı olarak hizmet verir ve VeChain ekosisteminin teknik temelini oluşturur. Herkesin işlem yapmasına veya uygulama geliştirmesine izin veren açık bir halka açık blockchain olarak çalışır. VeChainThor çeşitli merkezi olmayan uygulamaları (dApp'leri) ve hizmetleri destekler. Platform çift token sistemini kullanır ve Proof of Authority (PoA) uzlaşma mekanizması üzerinde çalışır, akıllı sözleşmeleri ve meta işlem yeteneklerini entegre eder.

VeChain, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDGs) temelinde kurulmuş bir işletme sınıfı blockchain platformudur. Küresel şirketlere ve hükümetlere yönelik verimli, hızlı ve maliyet etkin blockchain çözümleri sunmayı hedefler. Sahtekarlık önleme, tedarik zinciri yönetimi, varlık yönetimi ve müşteri deneyimi olmak üzere dört ana alana odaklanmaktadır. VeChain ayrıca, işletmeler ve hükümetler tarafından yaygın olarak benimsenen ilk genel blockchain haline gelmiştir.

Proje Geliştirme Sürecinde Ana Aşamalar

2015 yılında Ethereum blockchain'inin piyasaya sürülmesi, blokzincir teknolojisi için önemli bir yılı işaret etti. Aynı zamanda VeChain projesinin başladığı yıl da buydu. 2018'de, VeChain büyük bir yeniden markalaşma sürecinden geçti. 2024 itibarıyla, VeChain Whitepaper 3.0'ı piyasaya sürdü. Aşağıdaki diyagram ve açıklama, ana kilometre taşlarını sağlar.


Kaynak: vechain.org/yolculuk

VeChain'ın ana şirketi BitSE'dir. BitSE, 2017 yılında büyük işletmeler tarafından kurulan Trusted IoT Alliance (TIOTA) üyesidir ve ilgili teknolojilerde standartlar ve yönergeler oluşturmayı, yenilik ve gelişimi teşvik etmeyi amaçlamaktadır.

VeChain projesi 2015 yılında başlatıldı. Dünyanın dört büyük muhasebe firmasından biri olan PricewaterhouseCoopers (PwC), ilk kurumsal yatırımcıydı ve 31 Mayıs 2016 tarihinde VeChain ile stratejik bir işbirliği anlaşması imzaladı.

VeChainThor diğer halka açık blok zincirlerinden nasıl farklı?

VeChainThor, NFC çipleri, RFID takipçileri, QR kodları ve diğer IoT veya tedarik zinciri uygulama kullanım durumları gibi blockchain destekli NFC çipleri, RFID takipçileri, QR kodları ve diğer IoT veya tedarik zinciri uygulama kullanım durumları çıkartabilen bir blockchain hizmeti platformudur.

Blockchain'i benimseyen işletmelerin talebi ve zorlukları

Blockchain, gelecek nesil bilgi teknolojisinin temeli olarak, VeChain'in vizyonu, mevcut işletmelerin değer yaratmasına ve gerçek dünya ekonomik sorunlarına çözüm bulmasına yardımcı olmak için blokzincir teknolojisini kullanarak engelleri azaltmaktır. Erken pazar döneminde blokzincir uygulamaları genellikle borsacılık, sınır ötesi ödemeler ve bankalar arası uzlaşmalar gibi finansal sektöre odaklanmıştı ve finansal olmayan sektörlerle çok az ilgileniliyordu. Kamu blokzincirleri nadiren işletmeler veya tüketici odaklı büyük ölçekli uygulamalar tarafından benimseniyordu. Kurumsal blokzincir alanında, çoğu şirket hala genellikle kamu blokzincirlerindeki ürünleri karmaşık ve iş dünyası için daha az elverişli olarak görüldüğü için özel veya izinli blokzincirlere bakmaktadır.

VeChain başlangıçta bir konsorsiyum zinciri yaklaşımıyla başladı, ancak araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin iki buçuk yılı sonunda, işletmelerin blok zinciri teknolojisini benimsemesini engelleyen dört ana engel tespit etti. Bu faktörler aynı zamanda VeChain'in platform özellikleri aracılığıyla ele almaya çalıştığı zorluklardır:

  • Sağlam bir yönetim çerçevesi eksikliği: Birçok kamusal blok zinciri net bir yönetim modeline sahip değil.
  • Kapsamlı bir ekonomik modelin eksikliği: Mevcut ekonomik modeller genellikle işlem maliyetlerini genel blok zinciri değerine bağlar, bu da artan blok zinciri kullanımının token değerlerini yükseltmesine neden olarak, işletme kullanım maliyetlerini azaltma çabalarına ters düşer.
  • VeChainThor ve ilgili altyapı hizmetleri: Olgun bir ekosistem sadece blockchain teknolojisi uzmanlarından oluşmamalıdır; blockchain ekosisteminde teknolojiyi iş uygulamalarıyla etkili bir şekilde birleştirebilen kişilerin eksikliği vardır.
  • Düzenleyici uyum eksikliği ve değişime uyum sağlama eksikliği

Halka açık blok zincirleri ile özel blok zincirleri arasındaki farklar nelerdir?

Bir halka açık blok zinciri, dünyadaki herkesin etkili bir şekilde işlemleri okuyabilmesi, gönderebilmesi ve onaylayabilmesi için kullanılabileceği bir blok zinciridir. Herkes, uzlaşma sürecine katılabilir. Halka açık blok zincirleri, kullanıcıları geliştirici etkisinden koruma, varsayılan halka açık veri görünürlüğü, özel zincirlere kıyasla daha yavaş hız ve nispeten daha yüksek maliyetler gibi özelliklere sahiptir. Bununla birlikte, özel bir blok zinciri yazma izinlerini yalnızca bir kuruluşa sınırlar. Hem okuma hem de harici erişim izinleri sınırlıdır. Hızlı işlem hızları ve daha düşük maliyetler özel blok zincirlerinin karakteristik özellikleridir.

Bir consorsium blockchain, önceden seçilmiş düğümlerin konsensüs sürecini kontrol ettiği bir blockchain'dir. Örneğin, bir consorsium blockchain, her biri bir düğüm olarak hareket eden 10 finansal kuruluştan oluşabilir. Her bloğu doğrulamak için en az 5 kuruluştan onay gereklidir.

VeChain başlangıçta bir consorsium blockchain yaklaşımı benimsemiş olsa da daha sonra bir genel blockchain'in gerekliliğini fark etti. Ancak, kurumsal blockchainlerin erken anlayışı sınırlıydı ve bu durum çoğu kuruluşun consorsium, özel veya izinli blockchain türlerini tercih etmesine yol açtı.

VeChainThor nasıl çalışır?

VeChain, genel tasarımı ve teknik operasyonlarıyla merkezi olmayan bir yaklaşım benimsemekte olup verimlilik ve tekrarlayan iyileştirmeleri sağlamaktadır. Teknik olarak, VeChainThor merkezi olmayan yürütme, merkezi olmayan topluluk operasyonları ve ana yükseltmeler için merkezi bir yönetişimle işler. Proje yükseltmeleri, doğrulanmış düğümlerden çoğunluk oyuyla onaylanmalıdır.

Teknolojik olarak, VeChainThor, işletmeler için özelleştirilmiş Birleşik Blockchain Hizmeti uygular ve saniyede yüksek hacimli işlemleri işleyebilme yeteneğine sahiptir. Bu yapı, büyük ölçekli işlem işleme ihtiyaçları için ölçeklenebilir çözümler sunar.

Ekonomik modeliyle ilgili olarak, VeChain platformu değer transferi için $VET ve işlem ücretleri ile akıllı sözleşme işlemleri için $VTHO kullanır. Bu ayrım, blok zinciri teknolojisini kullanan işletmeler için maliyetleri stabilize etmeye yardımcı olur ve piyasa oynaklığı etkilerini azaltır.

Yönetişim yapısıyla ilgili olarak, VeChain Vakfı Stratejik Karar Komitesi oluşturmuş, bu komite Proof of Authority (PoA) konsensüs mekanizması içinde önemli bir rol oynamaktadır. Güvenliği artırmak için, rastgele komite üyeleri seçmek için Doğrulanabilir Rastgele Fonksiyon (VRF) kullanarak yerel olarak potansiyel kötü niyetli düğümlerden kaynaklanan tutarsızlıkları engeller.

VeChain, farklı sektörlerin karşılıklı gereksinimlere dayalı olarak entegre olabileceği iş geliştirme alanında bir blokzinciri ekosistemi oluşturur ve çeşitli sektörler arasında işbirliğini geliştirir.

VeChain'in yenilikleri ve teknolojileri yaygın benimseme ve sürdürülebilirlik sağlamaya yöneliktir. Temel teknolojiler arasında PoA 2.0 (Proof of Authority'nin bir iterasyonu), meta işlem yetenekleri, işlem ücreti delegasyon protokolü, on-chain yönetişim mekanizmaları, yerleşik akıllı sözleşmeler ve geliştirici araçları bulunur ve hepsi blockchain esnekliğini ve kullanılabilirliğini arttırır.

Altyapı Teknolojileri

VeChain platform altyapısı üç katmana ayrılabilir: bağlantı katmanı, birinci katman blokzinciri ve tüm ekosistemleri sürükleyen ve bağlayan uygulamalar ve teknik bileşenler.

  • Arabirim katmanı, sensör verilerini yakalayarak ve onları blok zincire bağlayarak gerçek dünya bilgilerini dijitalleştirir. Bu, IoT cihazları, QR kodları, NFC ve RFID çipleri veya VR teknolojilerini içerir.
  • Katman 1 blok zinciri temel düzeyde çalışır, işlemleri yönetir ve ara bağlantı katmanından alınan verileri saklar. Blok zincirinde çalışan akıllı sözleşmeler, çeşitli taraflar arasında işbirliği faaliyetlerini destekler.
  • Uygulamalar ve hizmetler, altyapı hizmetleri sağlayan yerleşik blockchain ve kamusal hizmetleri, uygulama geliştirme işlemlerini kolaylaştırmak ve standartlaştırmak için ortak protokoller ve arayüzler içeren hizmetler içerir. Örnekler arasında KYC için VeVID, oy kullanımı için VeVOT, sözleşme sertifikasyonu için VeSCC, akıllı sözleşme kütüphaneleri için VeSCL ve yan zincirler, çapraz zincirler, veri beslemeleri ve oraküller gibi çeşitli diğer teknik protokoller yer almaktadır.

Aşağıdaki beyaz kağıttan 3.0 ekosistem diyagramına başvurabilirsiniz, bu, tüm VeChain platform işletme modelinin genel bir bakışını sağlar.


Kaynak: beyaz kağıt 3.0

PoA 2.0 Doğruluk Konsensüs Algoritması

PoA veya Otorite Kanıtı, özel ağlar için uygun bulunan bir konsensüs mekanizmasıdır. Çok az sayıda önceden onaylanmış doğrulayıcıyı içerir ve çok düşük enerji tüketimine sahiptir. 2022'de VeChain tarafından tanıtılan PoA 2.0 Authenticity Proof Consensus Algorithm, PoA'ya dayalı olarak geliştirilmiş bir sürümdür. Yenilikçi bir şekilde PoA'yı Nakamoto konsensüsü ve Bizans Hata Toleransı (BFT) ile birleştirir.

VeChain, 2023'teki en son Whitepaper 3.0'da, PoA'nın işlemler için yalnızca olasılıksal güvenlik sağladığından, yani saldırıya uğrama ve kesintiye uğrama olasılığının minimum olduğundan (olmasa da) bahseder. Ağ ölçeklendikçe bu olasılık artar. VeChain, gelişen kurumsal ihtiyaçları karşılamak için yüksek verim ve ölçeklenebilirlik sağlarken nihai veri güvenliğini sağlamak için "Tek Bit ile Kesinlik" (FOB) adlı bir kesinlik aracı tasarladı. FOB, Viewless BFT (VLBFT, eski adıyla Leaderless BFT) gibi gelişmiş konsensüs algoritmalarına dayalı olarak ikili konsensüs modu yürütmesini sağlar.

Özetle, PoA 2.0 uzlaşı modu, iki yeni mekanizma tanıtır: bir komite onay mekanizması ve bir blok kesinleştirme mekanizması. Bu, temel olarak Nakamoto ve BFT yapılarının avantajlarını birleştirirken, bunların ilgili zayıflıklarını azaltır. Rastgele kaynak için VRF kullanarak ve pasif bir blok kesinleştirme süreciyle, FOB blok kesinliğini sağlar, bir blok blok zincire eklendikten sonra değiştirilemez veya tersine çevrilemez.

İşlem Modeli

Meta-İşlem Fonksiyonalitesi

VeChainThor, benzersiz tanımlanabilir özelliklere sahip Gelişmiş İşlemler (TX) ve Çoklu Görev İşlemleri (MTT) uygular. Kullanıcılar işlem döngülerini kontrol edebilir, işlemleri ne zaman gerçekleştireceklerine veya terk edeceklerine karar verebilir ve hatta yüksek kapasiteli blok zinciri işlemleri altında tek bir işlem içinde birden çok görevi gerçekleştirebilirler.

İşlem Ücreti Delegasyonu

TX Fee Delegation mekanizması, sıradan kullanıcıların doğrudan kriptoparalar satın almadan merkeziyetsiz uygulamaları (dApps) kullanmasına izin verir. dApp'lerle etkileşim sırasında ortaya çıkan TX ücretlerinin doğrudan ödenmesini sağlar. Ayrıca, Çoklu Taraflı Ödeme (MPP) protokolünü ve Belirtilen Gaz Ödeyicisi protokolünü içerir, MPP, zincir üzerindeki hesapların belirtilen hesaplara TX ödeme ücretlerini göndermesine olanak tanır. VeChainThor, TX fee delegation mekanizmasını başarıyla uygulayan ilk halka açık blok zinciridir.

Entegre Akıllı Sözleşmeler

Akıllı sözleşmeler, otomatik olarak sözleşme parametrelerini uygulayan blok zincirine dayalı merkezi olmayan uygulamalardır: Eğer Olay A gerçekleşirse, Olay B gerçekleştirilir. VeChainThor blok zinciri, Otorite Masternode, İşlem Arayüzü, Zincir Üzerinde Yönetişim, TX Yürütme, MPP Yürütme ve otomatik işlemler için belirli hesap bilgilerini sorgulama dahil olmak üzere yedi yerleşik akıllı sözleşme kullanır.

Ekonomik Mekanizma

VeChain, çift tokenli bir ekonomik model benimsemiştir. VeChain, çift token ekonomisine sahip tek proje olmasa da, tasarımı öncelikle ticari uygulamalara, özellikle de tedarik zinciri yönetimi ve kurumsal düzeydeki uygulamalara odaklanmaktadır. Bu, NEO veya Axie gibi çift token ekonomisi kullanan projelerden ayıran bir özelliktir. VeChain'in çift token tasarımı, blok zinciri kullanım maliyetlerini piyasa spekülasyonundan ayırmaya yardımcı olur ve bu sayede işlem ücretlerini doğrudan piyasa dalgalanmalarından izole eder. Bu yapı, işletmelerin uygulama maliyetlerini kontrol etmelerine yardımcı olur.

VeChain'ın çift-token modeli: $VET ve $VTHO

  • $VET (VeChain Token):
    • Kullanım: Bir değer transfer ortağı olarak, VET sahipleri ağ yönetişimine ve oy kullanmaya katılabilirler. VET jeton sahipleri ayrıca VTHO üretme hakkına sahiptirler.
    • Fonksiyon: Değer transferini kolaylaştırmak, ağı stabilize etmek ve güvenliği ve merkezsizliği sağlamak.
  • $VTHO (VeThor Token):
    • Kullanım: İşlem ücretlerini ve ağ kullanım ücretlerini ödeme (örneğin, akıllı sözleşmeleri çalıştırma).
    • Üretim yöntemi: VET jetonları tutarak otomatik olarak üretilir, üretim oranı (v) tutulan VET miktarına orantılıdır.
    • Fonksiyon: İşlem ücretlerini ağ operasyonel maliyetlerinden ayırmak, ağın istikrarını ve verimliliğini sağlar.


Kaynak: beyaz kağıt 2.0

$VET jetonlarının maksimum arzı 86.712.634.466 iken $VTHO'nun maksimum arzı yoktur. Akıllı sözleşmeleri yürütmek ve işlem ücretlerini ödemek için $VTHO talep edilir. Çünkü $VET, VeChainThor blokzincirinde kullanım haklarını temsil eder, model, $VET'i tutmanın otomatik olarak $VTHO üretmesi şeklinde tasarlanmıştır. Temelde, yeterli süre boyunca $VET tutan ve üretilenden daha az $VTHO tüketen kullanıcılar, neredeyse sıfıra yaklaşan çok düşük maliyetlerle VeChainThor blokzincirinde masraf yapacaktır.

Blockchain kullanımı, token transferleri ve akıllı sözleşme yürütmeleri gibi blockchain işlemlerini içeren düşük seviyelerde çalışırken, daha yüksek seviyelerde geliştiriciler ve uygulama sahipleri tarafından daha karmaşık iş ve finansal faaliyetleri içerir.

Kullanım maliyetlerinin ana belirleyicileri iki katlıdır: $VTHO'nun üretim oranı (v değeri) ve $VTHO içindeki Gaz fiyatı (p değeri). İşlem başlatıcılar, VeChainThor üzerinde işlem gönderirken p değerini esnek bir şekilde ayarlayabilirler.

İşlem yürütme maliyetinin minimum maliyetinin altına düşmesini önlemek için mevcut p değeri p = 1 VTHO/Kgas olarak ayarlanır. Daha yüksek bir p değeri işlem sırasını önceliklendirir, ancak daha fazla $VTHO tüketir ve tersi. Ortalama p değeri, blok zincirinde çalışan aktif uygulamaların sayısı ve kullanıcıların düzenli işlem sayısı tarafından etkilenir.

VeChain Vakfı piyasayı yakından takip eder ve $VTHO için arz ve talebi tahmin eder. Ekonomik model değişkenlerine yönelik ayarlamalar yönetim kararlarına dayalı olarak yapılır.

Yönetim Modeli

Şu anda VeChain'in 101 temel yetki düğümü var. Dahili olarak yönetişim, her ikisi de oy hakkına sahip olan bir Yönlendirme Komitesi ve paydaşlar arasında bölünmüştür. PoA otorite düğümü operatörleri olan paydaşlar üç kategoriye ayrılır: Aktif Otorite Masternode Sahipleri (), Ekonomik X Düğüm Sahipleri (XN) ve Ekonomik Düğüm Sahipleri (EN). Her kategorinin minimum Mesleki Eğitim ve Öğretim stake miktarları, dereceleri ve yetki oranları için farklı gereksinimleri vardır. Daha ayrıntılı bilgi için Whitepaper 2.0'a bakın. Yönlendirme Komitesi, VeChain Vakfı'nın yönetim organı olarak görev yapar ve oy hakkına sahip paydaşlar tarafından seçilir. Temel politikaları formüle eder ve vakfın operasyonel departmanlarını denetlemek için bir Başkan seçer. Bununla birlikte, paydaşları önemli ölçüde etkileyebilecek temel konular, tüm paydaşların VeVote platformu aracılığıyla oy kullanmasını gerektirir ve aşağıdaki gibi konuları kapsar

  • Yeni Bir Yönetim Kurulu Yönlendirme Komitesi seçme,
  • Mevcut PoA mutabakatı güncellemeleri veya yükseltmeleri hariç, VeChainThor konsensüs mekanizmasında temel değişiklikler yapıldı.
  • VET tutarı aracılığıyla VTHO üretim oranını değiştirme,
  • Tüm paydaşların oy kullanmasını gerektiren diğer konular, Yönetim Kurulu Yönlendirme Komitesi tarafından belirlenir.


Kaynak: beyaz kağıt 2.0

Ekip ve Yatırımcılar

Ekip Arka Planı

VeChain, dünya çapında ofislere sahip güçlü bir ekibe sahip. CEO Sunny Lu, Louis Vuitton China'nın eski CIO'su, geniş bir IT liderlik deneyimi getiriyor. VeChain şu anda dünya çapında 100'den fazla çalışanı olan ofisleriyle faaliyet gösteriyor. Sunny Lu, Shanghai Jiao Tong Üniversitesi'nden Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği derecesi ile mezun olmuş olup, 13 yılı aşkın kıdemli IT yöneticisi deneyimine sahiptir. Louis Vuitton China'daki görev süresinin ardından 2015 yılından beri VeChain'e adanmıştır.

Jay Zhang, Deloitte ve PwC'de 14 yıldan fazla üst düzey yönetim deneyimini kullanarak VeChain'in CFO'su olarak görev yapıyor. 2015 yılında VeChain'e katıldı ve VeChain'in blockchain yönetişim çerçevesini tasarlama ve dijital varlık ekiplerini kurma konusunda etkili oldu.

VeChain'in COO'su Kevin Feng, 12 yılı aşkın bir süredir danışmanlık ve siber güvenlik, güvence, gizlilik ve yeni teknolojiler konusunda uzmandır. O, Ocak 2018'de PwC için Çin ve Hong Kong'da blockchain hizmeti sunma ve geliştirme konusunda görev aldı.

VeChain'ın CTO'su JianLiang Gu, Shanghai Üniversitesi'nde Kontrol Teorisi alanında yüksek lisans derecesine sahiptir ve yazılım ve donanım geliştirme ve yönetiminde 16 yıldan fazla deneyime sahiptir. Daha önce TCL'de Teknik Direktör olarak görev yapmıştır.


Kaynak: vechaininsider

Yatırım Kuruluşları ve Stratejik Ortaklar

VeChain'in yatırımcı listesinde, dünya genelinde dört büyük muhasebe firmasından biri olan PwC ve küresel olarak tanınan üçüncü taraf doğrulama ve risk yönetimi kuruluşu DNV GL gibi 10 kurum bulunmaktadır. Her ikisi de VeChain'in stratejik ortakları olan PwC, DNV GL ve VeChain arasındaki derin işbirliği, proje başlangıcından itibaren güçlü bir temel oluşturdu ve başlangıç müşteri kaynakları, araştırma ekibi entegrasyonu ve fiziksel iş kategorileri için blockchain uygulamalarında VeChain'in liderliğini sağlamlaştırdı.

PwC ve DNV GL'nin yanı sıra yatırımcılar olarak listelenmeyen diğer stratejik ortaklar şunları içerir: Çin Ulusal Araştırma Danışmanlık Merkezi (NRCC), Yida China Holdings Limited (gayrimenkul endüstrisi) ve BitOcean (finansal hizmetler endüstrisi). Şu anda Çin'den ulusal düzeyde ortaklar (hükümet), doğrudan ithalat ürünleri DIG (şarap ithalatçısı), China Unicom (telekomünikasyon), Kuehne+Nagel (taşımacılık), DB Schenker (taşımacılık, Alman demiryolu işletmecisi), BMW Group (otomotiv endüstrisi), LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton (lüks mallar), H&M (moda endüstrisi), Walmart China (perakende endüstrisi), Haier (ev aletleri), ChainwayTSP (RFID etiketleri geliştiren ve üreten), Kıbrıs Cumhuriyeti (hükümet) ve BYD (otomotiv endüstrisi) dahil olmak üzere bilinen 34 ortak bulunmaktadır.

Aşağıdaki diyagram, yatırım kurumlarının listesini göstermektedir.


Kaynak: dropstab

VeChain Kullanım Alanları

Şu anda, VeChain'in blockchain teknolojisi çeşitli endüstrilerde yaygın olarak kullanılmaktadır. İşte VeChain için bazı özel endüstri kullanım durumları:

1. Tedarik zinciri yönetimi

VeChain, gıda ve ilaçların izlenebilirliği özellikle tedarik zinciri yönetiminde kritik bir rol oynar.

  • Vaka Çalışması - Walmart Çin
    • Uygulama: VeChain, Walmart China ile işbirliği yaparak gıda üretimini ve lojistik süreçlerini izlemek için blockchain teknolojisini kullanıyor, böylece gıda güvenliğini ve kalitesini sağlıyor.
    • Etki: Gıda tedarik zincirinde şeffaflığı ve güvenilirliği artırarak, gıda sahtekarlığı ve kontaminasyon risklerini azaltmıştır.

2. Otomotiv Endüstrisi

VeChain'in otomotiv endüstrisindeki uygulamaları, öncelikle otomotiv bileşenlerinin izlenmesine ve bakım kayıtlarının yönetilmesine odaklanmaktadır.

  • Vaka Çalışması - BMW
    • Uygulama: VeChain, otomobil bakım kayıtları için blok zincir tabanlı bir sistem geliştirmek üzere BMW ile işbirliği yaptı; bu sistem, araç bakım geçmişlerini kaydeder ve izler.
    • Etki: Artan şeffaflık ve güvenilirlik, ikinci el araba alıcılarının araçların gerçek durumunu anlamasına yardımcı olan araç bakım kayıtlarının artması.

3. Lüks Eşyalar

VeChain'in lüks ürünlerdeki blockchain teknolojisi uygulaması sahte ürünleri önlemeye yardımcı oluyor.

  • Vaka çalışması - Louis Vuitton
    • Uygulama: VeChain, lüks ürünlerin otantikliğini doğrulamak için blok zinciri tabanlı bir izlenebilirlik sistemi geliştirmek için LVMH Grubu ile işbirliği yaptı.
    • Etki: Lüks ürün tedarik zincirinde artan şeffaflık ve ürün otantikliği konusunda güvenilirlik, sahte ürün piyasasıyla mücadele.

VeChain Vurguları

  • Ekonomik Mekanizma: VeChain'in çift-token modeli, işletmelerin veya bireylerin VeChainThor blokzincirini çok düşük maliyetlerle kullanmasına olanak tanır. İşlem ücreti vekalet modeli, kripto para birimi önceden gerektirmeksizin işlemlerin başlatılmasını sağlar.
  • Kurumsal Çözümler: VeChain, ürün yaşam döngüsü yönetimi, tedarik zinciri takibi, sahteciliğe karşı önlemler ve dijital pazarlama gibi çeşitli kurumsal çözümler sunmaktadır. Güçlü bir araştırma ve geliştirme ekibi ve stratejik ortaklıklarla, VeChain sürdürülebilir kalkınma hedeflerini gerçekleştirir.
  • Geniş Kapsamlı Uygulamalar: VeChain, lüks mallarda sahteciliğe karşı mücadele, gıda ve içecek takibi ve dijital otomobil pasaportları gibi çeşitli endüstrilerde başarılı uygulamalar gerçekleştirdi.
  • Sürdürülebilir Kalkınma ve Enerji Verimliliği: Sürdürülebilirlik ilkelerine dayanan VeChainThor, mimarisinden iş modeline kadar sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmek için tasarlanmıştır. VeChainThor'daki her işlem yalnızca 0,000216 kWh elektrik tüketir, bu da onu en enerji verimli blok zincirlerinden biri yapar ve 2022 yılına kadar DNV ile işbirliği içinde tahmini 4,46 ton CO2 emisyonu karbon ayak izine sahip yapar.

VeThor Haberleri

  • VeChain 2024 Q1 Finansal Raporu:2024 yılının ilk çeyreği sonu itibariyle, VeChain Vakfı'nın mali raporu 550.972.484,57 ABD Doları değerini göstermektedir.
  • HiVE Zirvesi'ne ve VeBetterDAO'nun lansmanına sadece beş gün kaldı!VeBetterDAO, Web3'te yeni bir kilometre taşı olmayı amaçlamaktadır ve öncelikle bir çapraz departmanlı sürdürülebilir dApp ekosistemi inşa etmektedir.
  • @vefisummer/vebetterdao-%E7%86%B1%E9%96%80%E9%A0%85%E7%9B%AE%E6%94%BB%E7%95%A5-green-ambassador-challenge-%E5%AD%B8%E7%BF%92%E8%B3%BA%E5%8F%96-b3tr-%E4%BB%A3%E5%B9%A3-b673cedefc18">VeBetterDAO Popüler Proje Stratejisi — Yeşil Elçi Meydan Okuması $B3TR jetonları kazanmak için
  • Nisan 2024 Güncellemeleri:
    • VeBetterDAO — VeChain'ın yeni sürdürülebilir dApp platformu ve topluluk DAO'su
    • Market as a Service (MaaS) - Beyaz etiket NFT platformu
    • VeChainThor güncellemesi v2.1.1, yeni X-Node ödül platformu
    • VeChain resmi web sitesi güncellemesi, Ledger gerçek zamanlı uygulaması ve VeWorld cüzdanı dahil
    • VORJ — VeChain’in kod gerektirmeyen dijital varlık platformu
    • Yeni Yazılım Geliştirme Kiti (SDK) Beta sürümü

Sonuç

VeChain, kurumsal ihtiyaçları karşılamak için tasarlanmış çok yönlü ve enerji açısından verimli bir blok zinciri platformudur. Çift token modeli, işlem maliyetlerini etkin bir şekilde yöneterek kullanıcıların VeChainThor blok zincirini kullanarak maliyetleri en aza indirmesine olanak tanır. Ayrıca VeChain, tedarik zinciri yönetimi, otomotiv ve lüks mallar dahil olmak üzere birçok sektörde pratik uygulamalara sahip güçlü bir ekibe ve dünya çapında tanınan stratejik ortaklara sahiptir. VeChain, sürdürülebilir kalkınmaya ve yeni çözümler geliştirmeye kendini adamıştır ve güçlü bir büyüme potansiyeli sergilemektedir. VeChain, geliştirme için önemli bir alana sahip bir projedir. Token ekonomik tasarımı, işletmeler için piyasa dalgalanmalarının yüksek maliyetlerini azaltmayı amaçlamaktadır. Bu nedenle, VET ve VTHO kısa vadeli, yüksek riskli karlar için uygun değildir. Bu yazının yazıldığı an itibariyle VET, Nisan 2021'deki tarihi zirvesi 0,2782 ile 0,02501 olarak fiyatlandırılıyor.

Auteur : Deniz
Traduction effectuée par : Viper
Examinateur(s): Wayne、Piccolo、Elisa、Ashley、Joyce
* Les informations ne sont pas destinées à être et ne constituent pas des conseils financiers ou toute autre recommandation de toute sorte offerte ou approuvée par Gate.io.
* Cet article ne peut être reproduit, transmis ou copié sans faire référence à Gate.io. Toute contravention constitue une violation de la loi sur le droit d'auteur et peut faire l'objet d'une action en justice.

VeChainThor, Çok Yönlü Bir Kurumsal Sınıfı L1 IoT Platformu

Orta SeviyeJul 10, 2024
Bu makale, işletme sınıfı L1 dağıtılmış IoT platformu olarak çeşitli özelliklerini ve karakteristiklerini detaylandıran kapsamlı bir VeChainThor kılavuzudur. Sahte karşıtı, tedarik zinciri yönetimi, varlık yönetimi ve müşteri deneyimi gibi alanlardaki uygulamalarını kapsar.
VeChainThor, Çok Yönlü Bir Kurumsal Sınıfı L1 IoT Platformu

Giriş

VeChain, gerçek ürün kimliği doğrulaması ve şeffaf tedarik zinciri yönetimi için Çin'in ilk blok zinciri tabanlı platformudur. Aynı zamanda, 2015 yılında Ethereum ile aynı zamanda başlayan proje ile işletmeler tarafından yaygın olarak benimsenen ilk halka açık blok zinciridir. VeChain, ademi merkeziyetçiliği ve merkezileşmeyi birleştiren, halka açık blok zincirlerinin gerçek dünyadaki iş uygulamalarına elverişli olmadığı fikrini kıran kurumsal düzeyde bir L1 IoT akıllı sözleşme platformudur. VeChain, işletmelerin tedarik zincirlerini, varlıkları, izlenebilirliği, sahteciliği önleme ve diğer iş ihtiyaçlarını yönetirken maliyet verimliliğini en üst düzeye çıkarmasına yardımcı olur. Tüketiciler, daha güvenli ürün kullanımı için VeChain'in izlenebilirlik ve sahteciliği önleme özelliklerini de kullanabilir. Ek olarak, platformdan elde edilen VTHO ödülleri, elektrikli araç şarj ücretleri gibi bazı yaşam giderlerini karşılayabilir. VeChain, sürdürülebilir kalkınma hedefleri (SDG'ler) ile uyumlu birkaç blok zinciri projesinden biridir.

VeThor nedir?

VeThor (VTHO) tokenu, VeChainThor açık blok zinciri üzerinde kullanılan iki tokenin biridir. Diğeri $VET'tir. $VTHO, VeChainThor blok zincirini kullanmanın maliyetini temsil eder ve genellikle transfer işlemleri ve akıllı sözleşme işlemleri dahil olmak üzere VeChainThor'daki işlem ücretlerini ödemek için kullanılır. $VTHO, kullanıcıların $VET tutarak zaman içinde üretilir ve hem $VTHO hem de $VET piyasada alınıp satılabilir.

VeThor jetonu, Ethereum'un ERC-20'sinin yerini alan VIP-180 standart bir jetondur. Tüm tokenların, tokenların transfer edilmesi için izleyebileceği ortak API'ları belirler ve onaylanmasına izin verir, böylece diğer on-chain üçüncü taraflar güvenli bir şekilde kullanabilir.

VeChainThor ve VeChain nedir?

VeChainThor'ın Çince adı “唯链雷神区块链” (Weilink Leishen Qukuailian), VeChain ise sadece “唯链” (Weilink) olarak bilinir.

VeChainThor, VeChain platformunun ana ağı olarak hizmet verir ve VeChain ekosisteminin teknik temelini oluşturur. Herkesin işlem yapmasına veya uygulama geliştirmesine izin veren açık bir halka açık blockchain olarak çalışır. VeChainThor çeşitli merkezi olmayan uygulamaları (dApp'leri) ve hizmetleri destekler. Platform çift token sistemini kullanır ve Proof of Authority (PoA) uzlaşma mekanizması üzerinde çalışır, akıllı sözleşmeleri ve meta işlem yeteneklerini entegre eder.

VeChain, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDGs) temelinde kurulmuş bir işletme sınıfı blockchain platformudur. Küresel şirketlere ve hükümetlere yönelik verimli, hızlı ve maliyet etkin blockchain çözümleri sunmayı hedefler. Sahtekarlık önleme, tedarik zinciri yönetimi, varlık yönetimi ve müşteri deneyimi olmak üzere dört ana alana odaklanmaktadır. VeChain ayrıca, işletmeler ve hükümetler tarafından yaygın olarak benimsenen ilk genel blockchain haline gelmiştir.

Proje Geliştirme Sürecinde Ana Aşamalar

2015 yılında Ethereum blockchain'inin piyasaya sürülmesi, blokzincir teknolojisi için önemli bir yılı işaret etti. Aynı zamanda VeChain projesinin başladığı yıl da buydu. 2018'de, VeChain büyük bir yeniden markalaşma sürecinden geçti. 2024 itibarıyla, VeChain Whitepaper 3.0'ı piyasaya sürdü. Aşağıdaki diyagram ve açıklama, ana kilometre taşlarını sağlar.


Kaynak: vechain.org/yolculuk

VeChain'ın ana şirketi BitSE'dir. BitSE, 2017 yılında büyük işletmeler tarafından kurulan Trusted IoT Alliance (TIOTA) üyesidir ve ilgili teknolojilerde standartlar ve yönergeler oluşturmayı, yenilik ve gelişimi teşvik etmeyi amaçlamaktadır.

VeChain projesi 2015 yılında başlatıldı. Dünyanın dört büyük muhasebe firmasından biri olan PricewaterhouseCoopers (PwC), ilk kurumsal yatırımcıydı ve 31 Mayıs 2016 tarihinde VeChain ile stratejik bir işbirliği anlaşması imzaladı.

VeChainThor diğer halka açık blok zincirlerinden nasıl farklı?

VeChainThor, NFC çipleri, RFID takipçileri, QR kodları ve diğer IoT veya tedarik zinciri uygulama kullanım durumları gibi blockchain destekli NFC çipleri, RFID takipçileri, QR kodları ve diğer IoT veya tedarik zinciri uygulama kullanım durumları çıkartabilen bir blockchain hizmeti platformudur.

Blockchain'i benimseyen işletmelerin talebi ve zorlukları

Blockchain, gelecek nesil bilgi teknolojisinin temeli olarak, VeChain'in vizyonu, mevcut işletmelerin değer yaratmasına ve gerçek dünya ekonomik sorunlarına çözüm bulmasına yardımcı olmak için blokzincir teknolojisini kullanarak engelleri azaltmaktır. Erken pazar döneminde blokzincir uygulamaları genellikle borsacılık, sınır ötesi ödemeler ve bankalar arası uzlaşmalar gibi finansal sektöre odaklanmıştı ve finansal olmayan sektörlerle çok az ilgileniliyordu. Kamu blokzincirleri nadiren işletmeler veya tüketici odaklı büyük ölçekli uygulamalar tarafından benimseniyordu. Kurumsal blokzincir alanında, çoğu şirket hala genellikle kamu blokzincirlerindeki ürünleri karmaşık ve iş dünyası için daha az elverişli olarak görüldüğü için özel veya izinli blokzincirlere bakmaktadır.

VeChain başlangıçta bir konsorsiyum zinciri yaklaşımıyla başladı, ancak araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin iki buçuk yılı sonunda, işletmelerin blok zinciri teknolojisini benimsemesini engelleyen dört ana engel tespit etti. Bu faktörler aynı zamanda VeChain'in platform özellikleri aracılığıyla ele almaya çalıştığı zorluklardır:

  • Sağlam bir yönetim çerçevesi eksikliği: Birçok kamusal blok zinciri net bir yönetim modeline sahip değil.
  • Kapsamlı bir ekonomik modelin eksikliği: Mevcut ekonomik modeller genellikle işlem maliyetlerini genel blok zinciri değerine bağlar, bu da artan blok zinciri kullanımının token değerlerini yükseltmesine neden olarak, işletme kullanım maliyetlerini azaltma çabalarına ters düşer.
  • VeChainThor ve ilgili altyapı hizmetleri: Olgun bir ekosistem sadece blockchain teknolojisi uzmanlarından oluşmamalıdır; blockchain ekosisteminde teknolojiyi iş uygulamalarıyla etkili bir şekilde birleştirebilen kişilerin eksikliği vardır.
  • Düzenleyici uyum eksikliği ve değişime uyum sağlama eksikliği

Halka açık blok zincirleri ile özel blok zincirleri arasındaki farklar nelerdir?

Bir halka açık blok zinciri, dünyadaki herkesin etkili bir şekilde işlemleri okuyabilmesi, gönderebilmesi ve onaylayabilmesi için kullanılabileceği bir blok zinciridir. Herkes, uzlaşma sürecine katılabilir. Halka açık blok zincirleri, kullanıcıları geliştirici etkisinden koruma, varsayılan halka açık veri görünürlüğü, özel zincirlere kıyasla daha yavaş hız ve nispeten daha yüksek maliyetler gibi özelliklere sahiptir. Bununla birlikte, özel bir blok zinciri yazma izinlerini yalnızca bir kuruluşa sınırlar. Hem okuma hem de harici erişim izinleri sınırlıdır. Hızlı işlem hızları ve daha düşük maliyetler özel blok zincirlerinin karakteristik özellikleridir.

Bir consorsium blockchain, önceden seçilmiş düğümlerin konsensüs sürecini kontrol ettiği bir blockchain'dir. Örneğin, bir consorsium blockchain, her biri bir düğüm olarak hareket eden 10 finansal kuruluştan oluşabilir. Her bloğu doğrulamak için en az 5 kuruluştan onay gereklidir.

VeChain başlangıçta bir consorsium blockchain yaklaşımı benimsemiş olsa da daha sonra bir genel blockchain'in gerekliliğini fark etti. Ancak, kurumsal blockchainlerin erken anlayışı sınırlıydı ve bu durum çoğu kuruluşun consorsium, özel veya izinli blockchain türlerini tercih etmesine yol açtı.

VeChainThor nasıl çalışır?

VeChain, genel tasarımı ve teknik operasyonlarıyla merkezi olmayan bir yaklaşım benimsemekte olup verimlilik ve tekrarlayan iyileştirmeleri sağlamaktadır. Teknik olarak, VeChainThor merkezi olmayan yürütme, merkezi olmayan topluluk operasyonları ve ana yükseltmeler için merkezi bir yönetişimle işler. Proje yükseltmeleri, doğrulanmış düğümlerden çoğunluk oyuyla onaylanmalıdır.

Teknolojik olarak, VeChainThor, işletmeler için özelleştirilmiş Birleşik Blockchain Hizmeti uygular ve saniyede yüksek hacimli işlemleri işleyebilme yeteneğine sahiptir. Bu yapı, büyük ölçekli işlem işleme ihtiyaçları için ölçeklenebilir çözümler sunar.

Ekonomik modeliyle ilgili olarak, VeChain platformu değer transferi için $VET ve işlem ücretleri ile akıllı sözleşme işlemleri için $VTHO kullanır. Bu ayrım, blok zinciri teknolojisini kullanan işletmeler için maliyetleri stabilize etmeye yardımcı olur ve piyasa oynaklığı etkilerini azaltır.

Yönetişim yapısıyla ilgili olarak, VeChain Vakfı Stratejik Karar Komitesi oluşturmuş, bu komite Proof of Authority (PoA) konsensüs mekanizması içinde önemli bir rol oynamaktadır. Güvenliği artırmak için, rastgele komite üyeleri seçmek için Doğrulanabilir Rastgele Fonksiyon (VRF) kullanarak yerel olarak potansiyel kötü niyetli düğümlerden kaynaklanan tutarsızlıkları engeller.

VeChain, farklı sektörlerin karşılıklı gereksinimlere dayalı olarak entegre olabileceği iş geliştirme alanında bir blokzinciri ekosistemi oluşturur ve çeşitli sektörler arasında işbirliğini geliştirir.

VeChain'in yenilikleri ve teknolojileri yaygın benimseme ve sürdürülebilirlik sağlamaya yöneliktir. Temel teknolojiler arasında PoA 2.0 (Proof of Authority'nin bir iterasyonu), meta işlem yetenekleri, işlem ücreti delegasyon protokolü, on-chain yönetişim mekanizmaları, yerleşik akıllı sözleşmeler ve geliştirici araçları bulunur ve hepsi blockchain esnekliğini ve kullanılabilirliğini arttırır.

Altyapı Teknolojileri

VeChain platform altyapısı üç katmana ayrılabilir: bağlantı katmanı, birinci katman blokzinciri ve tüm ekosistemleri sürükleyen ve bağlayan uygulamalar ve teknik bileşenler.

  • Arabirim katmanı, sensör verilerini yakalayarak ve onları blok zincire bağlayarak gerçek dünya bilgilerini dijitalleştirir. Bu, IoT cihazları, QR kodları, NFC ve RFID çipleri veya VR teknolojilerini içerir.
  • Katman 1 blok zinciri temel düzeyde çalışır, işlemleri yönetir ve ara bağlantı katmanından alınan verileri saklar. Blok zincirinde çalışan akıllı sözleşmeler, çeşitli taraflar arasında işbirliği faaliyetlerini destekler.
  • Uygulamalar ve hizmetler, altyapı hizmetleri sağlayan yerleşik blockchain ve kamusal hizmetleri, uygulama geliştirme işlemlerini kolaylaştırmak ve standartlaştırmak için ortak protokoller ve arayüzler içeren hizmetler içerir. Örnekler arasında KYC için VeVID, oy kullanımı için VeVOT, sözleşme sertifikasyonu için VeSCC, akıllı sözleşme kütüphaneleri için VeSCL ve yan zincirler, çapraz zincirler, veri beslemeleri ve oraküller gibi çeşitli diğer teknik protokoller yer almaktadır.

Aşağıdaki beyaz kağıttan 3.0 ekosistem diyagramına başvurabilirsiniz, bu, tüm VeChain platform işletme modelinin genel bir bakışını sağlar.


Kaynak: beyaz kağıt 3.0

PoA 2.0 Doğruluk Konsensüs Algoritması

PoA veya Otorite Kanıtı, özel ağlar için uygun bulunan bir konsensüs mekanizmasıdır. Çok az sayıda önceden onaylanmış doğrulayıcıyı içerir ve çok düşük enerji tüketimine sahiptir. 2022'de VeChain tarafından tanıtılan PoA 2.0 Authenticity Proof Consensus Algorithm, PoA'ya dayalı olarak geliştirilmiş bir sürümdür. Yenilikçi bir şekilde PoA'yı Nakamoto konsensüsü ve Bizans Hata Toleransı (BFT) ile birleştirir.

VeChain, 2023'teki en son Whitepaper 3.0'da, PoA'nın işlemler için yalnızca olasılıksal güvenlik sağladığından, yani saldırıya uğrama ve kesintiye uğrama olasılığının minimum olduğundan (olmasa da) bahseder. Ağ ölçeklendikçe bu olasılık artar. VeChain, gelişen kurumsal ihtiyaçları karşılamak için yüksek verim ve ölçeklenebilirlik sağlarken nihai veri güvenliğini sağlamak için "Tek Bit ile Kesinlik" (FOB) adlı bir kesinlik aracı tasarladı. FOB, Viewless BFT (VLBFT, eski adıyla Leaderless BFT) gibi gelişmiş konsensüs algoritmalarına dayalı olarak ikili konsensüs modu yürütmesini sağlar.

Özetle, PoA 2.0 uzlaşı modu, iki yeni mekanizma tanıtır: bir komite onay mekanizması ve bir blok kesinleştirme mekanizması. Bu, temel olarak Nakamoto ve BFT yapılarının avantajlarını birleştirirken, bunların ilgili zayıflıklarını azaltır. Rastgele kaynak için VRF kullanarak ve pasif bir blok kesinleştirme süreciyle, FOB blok kesinliğini sağlar, bir blok blok zincire eklendikten sonra değiştirilemez veya tersine çevrilemez.

İşlem Modeli

Meta-İşlem Fonksiyonalitesi

VeChainThor, benzersiz tanımlanabilir özelliklere sahip Gelişmiş İşlemler (TX) ve Çoklu Görev İşlemleri (MTT) uygular. Kullanıcılar işlem döngülerini kontrol edebilir, işlemleri ne zaman gerçekleştireceklerine veya terk edeceklerine karar verebilir ve hatta yüksek kapasiteli blok zinciri işlemleri altında tek bir işlem içinde birden çok görevi gerçekleştirebilirler.

İşlem Ücreti Delegasyonu

TX Fee Delegation mekanizması, sıradan kullanıcıların doğrudan kriptoparalar satın almadan merkeziyetsiz uygulamaları (dApps) kullanmasına izin verir. dApp'lerle etkileşim sırasında ortaya çıkan TX ücretlerinin doğrudan ödenmesini sağlar. Ayrıca, Çoklu Taraflı Ödeme (MPP) protokolünü ve Belirtilen Gaz Ödeyicisi protokolünü içerir, MPP, zincir üzerindeki hesapların belirtilen hesaplara TX ödeme ücretlerini göndermesine olanak tanır. VeChainThor, TX fee delegation mekanizmasını başarıyla uygulayan ilk halka açık blok zinciridir.

Entegre Akıllı Sözleşmeler

Akıllı sözleşmeler, otomatik olarak sözleşme parametrelerini uygulayan blok zincirine dayalı merkezi olmayan uygulamalardır: Eğer Olay A gerçekleşirse, Olay B gerçekleştirilir. VeChainThor blok zinciri, Otorite Masternode, İşlem Arayüzü, Zincir Üzerinde Yönetişim, TX Yürütme, MPP Yürütme ve otomatik işlemler için belirli hesap bilgilerini sorgulama dahil olmak üzere yedi yerleşik akıllı sözleşme kullanır.

Ekonomik Mekanizma

VeChain, çift tokenli bir ekonomik model benimsemiştir. VeChain, çift token ekonomisine sahip tek proje olmasa da, tasarımı öncelikle ticari uygulamalara, özellikle de tedarik zinciri yönetimi ve kurumsal düzeydeki uygulamalara odaklanmaktadır. Bu, NEO veya Axie gibi çift token ekonomisi kullanan projelerden ayıran bir özelliktir. VeChain'in çift token tasarımı, blok zinciri kullanım maliyetlerini piyasa spekülasyonundan ayırmaya yardımcı olur ve bu sayede işlem ücretlerini doğrudan piyasa dalgalanmalarından izole eder. Bu yapı, işletmelerin uygulama maliyetlerini kontrol etmelerine yardımcı olur.

VeChain'ın çift-token modeli: $VET ve $VTHO

  • $VET (VeChain Token):
    • Kullanım: Bir değer transfer ortağı olarak, VET sahipleri ağ yönetişimine ve oy kullanmaya katılabilirler. VET jeton sahipleri ayrıca VTHO üretme hakkına sahiptirler.
    • Fonksiyon: Değer transferini kolaylaştırmak, ağı stabilize etmek ve güvenliği ve merkezsizliği sağlamak.
  • $VTHO (VeThor Token):
    • Kullanım: İşlem ücretlerini ve ağ kullanım ücretlerini ödeme (örneğin, akıllı sözleşmeleri çalıştırma).
    • Üretim yöntemi: VET jetonları tutarak otomatik olarak üretilir, üretim oranı (v) tutulan VET miktarına orantılıdır.
    • Fonksiyon: İşlem ücretlerini ağ operasyonel maliyetlerinden ayırmak, ağın istikrarını ve verimliliğini sağlar.


Kaynak: beyaz kağıt 2.0

$VET jetonlarının maksimum arzı 86.712.634.466 iken $VTHO'nun maksimum arzı yoktur. Akıllı sözleşmeleri yürütmek ve işlem ücretlerini ödemek için $VTHO talep edilir. Çünkü $VET, VeChainThor blokzincirinde kullanım haklarını temsil eder, model, $VET'i tutmanın otomatik olarak $VTHO üretmesi şeklinde tasarlanmıştır. Temelde, yeterli süre boyunca $VET tutan ve üretilenden daha az $VTHO tüketen kullanıcılar, neredeyse sıfıra yaklaşan çok düşük maliyetlerle VeChainThor blokzincirinde masraf yapacaktır.

Blockchain kullanımı, token transferleri ve akıllı sözleşme yürütmeleri gibi blockchain işlemlerini içeren düşük seviyelerde çalışırken, daha yüksek seviyelerde geliştiriciler ve uygulama sahipleri tarafından daha karmaşık iş ve finansal faaliyetleri içerir.

Kullanım maliyetlerinin ana belirleyicileri iki katlıdır: $VTHO'nun üretim oranı (v değeri) ve $VTHO içindeki Gaz fiyatı (p değeri). İşlem başlatıcılar, VeChainThor üzerinde işlem gönderirken p değerini esnek bir şekilde ayarlayabilirler.

İşlem yürütme maliyetinin minimum maliyetinin altına düşmesini önlemek için mevcut p değeri p = 1 VTHO/Kgas olarak ayarlanır. Daha yüksek bir p değeri işlem sırasını önceliklendirir, ancak daha fazla $VTHO tüketir ve tersi. Ortalama p değeri, blok zincirinde çalışan aktif uygulamaların sayısı ve kullanıcıların düzenli işlem sayısı tarafından etkilenir.

VeChain Vakfı piyasayı yakından takip eder ve $VTHO için arz ve talebi tahmin eder. Ekonomik model değişkenlerine yönelik ayarlamalar yönetim kararlarına dayalı olarak yapılır.

Yönetim Modeli

Şu anda VeChain'in 101 temel yetki düğümü var. Dahili olarak yönetişim, her ikisi de oy hakkına sahip olan bir Yönlendirme Komitesi ve paydaşlar arasında bölünmüştür. PoA otorite düğümü operatörleri olan paydaşlar üç kategoriye ayrılır: Aktif Otorite Masternode Sahipleri (), Ekonomik X Düğüm Sahipleri (XN) ve Ekonomik Düğüm Sahipleri (EN). Her kategorinin minimum Mesleki Eğitim ve Öğretim stake miktarları, dereceleri ve yetki oranları için farklı gereksinimleri vardır. Daha ayrıntılı bilgi için Whitepaper 2.0'a bakın. Yönlendirme Komitesi, VeChain Vakfı'nın yönetim organı olarak görev yapar ve oy hakkına sahip paydaşlar tarafından seçilir. Temel politikaları formüle eder ve vakfın operasyonel departmanlarını denetlemek için bir Başkan seçer. Bununla birlikte, paydaşları önemli ölçüde etkileyebilecek temel konular, tüm paydaşların VeVote platformu aracılığıyla oy kullanmasını gerektirir ve aşağıdaki gibi konuları kapsar

  • Yeni Bir Yönetim Kurulu Yönlendirme Komitesi seçme,
  • Mevcut PoA mutabakatı güncellemeleri veya yükseltmeleri hariç, VeChainThor konsensüs mekanizmasında temel değişiklikler yapıldı.
  • VET tutarı aracılığıyla VTHO üretim oranını değiştirme,
  • Tüm paydaşların oy kullanmasını gerektiren diğer konular, Yönetim Kurulu Yönlendirme Komitesi tarafından belirlenir.


Kaynak: beyaz kağıt 2.0

Ekip ve Yatırımcılar

Ekip Arka Planı

VeChain, dünya çapında ofislere sahip güçlü bir ekibe sahip. CEO Sunny Lu, Louis Vuitton China'nın eski CIO'su, geniş bir IT liderlik deneyimi getiriyor. VeChain şu anda dünya çapında 100'den fazla çalışanı olan ofisleriyle faaliyet gösteriyor. Sunny Lu, Shanghai Jiao Tong Üniversitesi'nden Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği derecesi ile mezun olmuş olup, 13 yılı aşkın kıdemli IT yöneticisi deneyimine sahiptir. Louis Vuitton China'daki görev süresinin ardından 2015 yılından beri VeChain'e adanmıştır.

Jay Zhang, Deloitte ve PwC'de 14 yıldan fazla üst düzey yönetim deneyimini kullanarak VeChain'in CFO'su olarak görev yapıyor. 2015 yılında VeChain'e katıldı ve VeChain'in blockchain yönetişim çerçevesini tasarlama ve dijital varlık ekiplerini kurma konusunda etkili oldu.

VeChain'in COO'su Kevin Feng, 12 yılı aşkın bir süredir danışmanlık ve siber güvenlik, güvence, gizlilik ve yeni teknolojiler konusunda uzmandır. O, Ocak 2018'de PwC için Çin ve Hong Kong'da blockchain hizmeti sunma ve geliştirme konusunda görev aldı.

VeChain'ın CTO'su JianLiang Gu, Shanghai Üniversitesi'nde Kontrol Teorisi alanında yüksek lisans derecesine sahiptir ve yazılım ve donanım geliştirme ve yönetiminde 16 yıldan fazla deneyime sahiptir. Daha önce TCL'de Teknik Direktör olarak görev yapmıştır.


Kaynak: vechaininsider

Yatırım Kuruluşları ve Stratejik Ortaklar

VeChain'in yatırımcı listesinde, dünya genelinde dört büyük muhasebe firmasından biri olan PwC ve küresel olarak tanınan üçüncü taraf doğrulama ve risk yönetimi kuruluşu DNV GL gibi 10 kurum bulunmaktadır. Her ikisi de VeChain'in stratejik ortakları olan PwC, DNV GL ve VeChain arasındaki derin işbirliği, proje başlangıcından itibaren güçlü bir temel oluşturdu ve başlangıç müşteri kaynakları, araştırma ekibi entegrasyonu ve fiziksel iş kategorileri için blockchain uygulamalarında VeChain'in liderliğini sağlamlaştırdı.

PwC ve DNV GL'nin yanı sıra yatırımcılar olarak listelenmeyen diğer stratejik ortaklar şunları içerir: Çin Ulusal Araştırma Danışmanlık Merkezi (NRCC), Yida China Holdings Limited (gayrimenkul endüstrisi) ve BitOcean (finansal hizmetler endüstrisi). Şu anda Çin'den ulusal düzeyde ortaklar (hükümet), doğrudan ithalat ürünleri DIG (şarap ithalatçısı), China Unicom (telekomünikasyon), Kuehne+Nagel (taşımacılık), DB Schenker (taşımacılık, Alman demiryolu işletmecisi), BMW Group (otomotiv endüstrisi), LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton (lüks mallar), H&M (moda endüstrisi), Walmart China (perakende endüstrisi), Haier (ev aletleri), ChainwayTSP (RFID etiketleri geliştiren ve üreten), Kıbrıs Cumhuriyeti (hükümet) ve BYD (otomotiv endüstrisi) dahil olmak üzere bilinen 34 ortak bulunmaktadır.

Aşağıdaki diyagram, yatırım kurumlarının listesini göstermektedir.


Kaynak: dropstab

VeChain Kullanım Alanları

Şu anda, VeChain'in blockchain teknolojisi çeşitli endüstrilerde yaygın olarak kullanılmaktadır. İşte VeChain için bazı özel endüstri kullanım durumları:

1. Tedarik zinciri yönetimi

VeChain, gıda ve ilaçların izlenebilirliği özellikle tedarik zinciri yönetiminde kritik bir rol oynar.

  • Vaka Çalışması - Walmart Çin
    • Uygulama: VeChain, Walmart China ile işbirliği yaparak gıda üretimini ve lojistik süreçlerini izlemek için blockchain teknolojisini kullanıyor, böylece gıda güvenliğini ve kalitesini sağlıyor.
    • Etki: Gıda tedarik zincirinde şeffaflığı ve güvenilirliği artırarak, gıda sahtekarlığı ve kontaminasyon risklerini azaltmıştır.

2. Otomotiv Endüstrisi

VeChain'in otomotiv endüstrisindeki uygulamaları, öncelikle otomotiv bileşenlerinin izlenmesine ve bakım kayıtlarının yönetilmesine odaklanmaktadır.

  • Vaka Çalışması - BMW
    • Uygulama: VeChain, otomobil bakım kayıtları için blok zincir tabanlı bir sistem geliştirmek üzere BMW ile işbirliği yaptı; bu sistem, araç bakım geçmişlerini kaydeder ve izler.
    • Etki: Artan şeffaflık ve güvenilirlik, ikinci el araba alıcılarının araçların gerçek durumunu anlamasına yardımcı olan araç bakım kayıtlarının artması.

3. Lüks Eşyalar

VeChain'in lüks ürünlerdeki blockchain teknolojisi uygulaması sahte ürünleri önlemeye yardımcı oluyor.

  • Vaka çalışması - Louis Vuitton
    • Uygulama: VeChain, lüks ürünlerin otantikliğini doğrulamak için blok zinciri tabanlı bir izlenebilirlik sistemi geliştirmek için LVMH Grubu ile işbirliği yaptı.
    • Etki: Lüks ürün tedarik zincirinde artan şeffaflık ve ürün otantikliği konusunda güvenilirlik, sahte ürün piyasasıyla mücadele.

VeChain Vurguları

  • Ekonomik Mekanizma: VeChain'in çift-token modeli, işletmelerin veya bireylerin VeChainThor blokzincirini çok düşük maliyetlerle kullanmasına olanak tanır. İşlem ücreti vekalet modeli, kripto para birimi önceden gerektirmeksizin işlemlerin başlatılmasını sağlar.
  • Kurumsal Çözümler: VeChain, ürün yaşam döngüsü yönetimi, tedarik zinciri takibi, sahteciliğe karşı önlemler ve dijital pazarlama gibi çeşitli kurumsal çözümler sunmaktadır. Güçlü bir araştırma ve geliştirme ekibi ve stratejik ortaklıklarla, VeChain sürdürülebilir kalkınma hedeflerini gerçekleştirir.
  • Geniş Kapsamlı Uygulamalar: VeChain, lüks mallarda sahteciliğe karşı mücadele, gıda ve içecek takibi ve dijital otomobil pasaportları gibi çeşitli endüstrilerde başarılı uygulamalar gerçekleştirdi.
  • Sürdürülebilir Kalkınma ve Enerji Verimliliği: Sürdürülebilirlik ilkelerine dayanan VeChainThor, mimarisinden iş modeline kadar sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmek için tasarlanmıştır. VeChainThor'daki her işlem yalnızca 0,000216 kWh elektrik tüketir, bu da onu en enerji verimli blok zincirlerinden biri yapar ve 2022 yılına kadar DNV ile işbirliği içinde tahmini 4,46 ton CO2 emisyonu karbon ayak izine sahip yapar.

VeThor Haberleri

  • VeChain 2024 Q1 Finansal Raporu:2024 yılının ilk çeyreği sonu itibariyle, VeChain Vakfı'nın mali raporu 550.972.484,57 ABD Doları değerini göstermektedir.
  • HiVE Zirvesi'ne ve VeBetterDAO'nun lansmanına sadece beş gün kaldı!VeBetterDAO, Web3'te yeni bir kilometre taşı olmayı amaçlamaktadır ve öncelikle bir çapraz departmanlı sürdürülebilir dApp ekosistemi inşa etmektedir.
  • @vefisummer/vebetterdao-%E7%86%B1%E9%96%80%E9%A0%85%E7%9B%AE%E6%94%BB%E7%95%A5-green-ambassador-challenge-%E5%AD%B8%E7%BF%92%E8%B3%BA%E5%8F%96-b3tr-%E4%BB%A3%E5%B9%A3-b673cedefc18">VeBetterDAO Popüler Proje Stratejisi — Yeşil Elçi Meydan Okuması $B3TR jetonları kazanmak için
  • Nisan 2024 Güncellemeleri:
    • VeBetterDAO — VeChain'ın yeni sürdürülebilir dApp platformu ve topluluk DAO'su
    • Market as a Service (MaaS) - Beyaz etiket NFT platformu
    • VeChainThor güncellemesi v2.1.1, yeni X-Node ödül platformu
    • VeChain resmi web sitesi güncellemesi, Ledger gerçek zamanlı uygulaması ve VeWorld cüzdanı dahil
    • VORJ — VeChain’in kod gerektirmeyen dijital varlık platformu
    • Yeni Yazılım Geliştirme Kiti (SDK) Beta sürümü

Sonuç

VeChain, kurumsal ihtiyaçları karşılamak için tasarlanmış çok yönlü ve enerji açısından verimli bir blok zinciri platformudur. Çift token modeli, işlem maliyetlerini etkin bir şekilde yöneterek kullanıcıların VeChainThor blok zincirini kullanarak maliyetleri en aza indirmesine olanak tanır. Ayrıca VeChain, tedarik zinciri yönetimi, otomotiv ve lüks mallar dahil olmak üzere birçok sektörde pratik uygulamalara sahip güçlü bir ekibe ve dünya çapında tanınan stratejik ortaklara sahiptir. VeChain, sürdürülebilir kalkınmaya ve yeni çözümler geliştirmeye kendini adamıştır ve güçlü bir büyüme potansiyeli sergilemektedir. VeChain, geliştirme için önemli bir alana sahip bir projedir. Token ekonomik tasarımı, işletmeler için piyasa dalgalanmalarının yüksek maliyetlerini azaltmayı amaçlamaktadır. Bu nedenle, VET ve VTHO kısa vadeli, yüksek riskli karlar için uygun değildir. Bu yazının yazıldığı an itibariyle VET, Nisan 2021'deki tarihi zirvesi 0,2782 ile 0,02501 olarak fiyatlandırılıyor.

Auteur : Deniz
Traduction effectuée par : Viper
Examinateur(s): Wayne、Piccolo、Elisa、Ashley、Joyce
* Les informations ne sont pas destinées à être et ne constituent pas des conseils financiers ou toute autre recommandation de toute sorte offerte ou approuvée par Gate.io.
* Cet article ne peut être reproduit, transmis ou copié sans faire référence à Gate.io. Toute contravention constitue une violation de la loi sur le droit d'auteur et peut faire l'objet d'une action en justice.
Lancez-vous
Inscrivez-vous et obtenez un bon de
100$
!