TEE Teknolojisi ve Uygulamalarının Evrimi

Orta SeviyeAug 16, 2024
Gizlilik koruma talebinin artmasıyla birlikte, TEE teknolojisi bir kez daha odak noktası haline geldi. TEE, hassas veri ve kodları koruyarak ana sistemden bağımsız güvenli bir yürütme ortamı sağlar. Flashbots, Taiko ve Scroll gibi çeşitli blockchain projeleri, özel işlemler, merkezi olmayan blok oluşturma ve çoklu kanıt sistemleri elde etmek için TEE uygulamalarını araştırıyor. TEE, güvenlik ve gizlilikte avantajlar sunsa da, hala merkezileşme riskleriyle karşı karşıya. Gelecekte, daha fazla donanım satıcısı ile uyumlu olması ve tek bir tedarikçiye olan bağımlılığı azaltmak için düğüm oranları belirlemesi gerekebilir, böylece merkezsizleşmeyi daha da artırabilir.
TEE Teknolojisi ve Uygulamalarının Evrimi

Gizlilik koruma talebinin artmaya devam etmesiyle, TEE yeniden tartışmanın odağı haline geldi. TEE birkaç yıl önce tartışılmış olsa da, donanım güvenlik sorunları nedeniyle geniş çapta benimsenmedi. Bununla birlikte, MPC ve ZK teknolojileri performans ve teknik gereksinimlerde zorluklarla karşılaştıkça, birçok araştırmacı ve geliştirici TEE'ye yeniden odaklanıyor.

Bu trend aynı zamanda TEE'nin ZK teknolojisini değiştireceği konusunda Twitter'da tartışmalara yol açtı. Bazı kullanıcılar, TEE ve ZK'nin farklı problemleri çözdüğü ve ikisinin de mükemmel olmadığı için rekabetçi olmaktan ziyade tamamlayıcı olduğuna inanıyor. Diğer kullanıcılarbelirtmekAWS ve Intel tarafından sağlanan güvenliğin, Rollup'ın çoklu imza korumasından daha yüksek olduğu göz önüne alındığında, tasarım alanında TEE'nin genişletilebilirliği, ZK'nin başaramayacağı bir durumdur ve bu tercih edilen bir değişimdir.

TEE nedir?

TEE yeni bir kavram değil. “Güvenli Kasa” olarak bilinen TEE teknolojisi, yaygın olarak kullandığımız Apple cihazlarında kullanılır. Temel işlevi, kullanıcıların hassas bilgilerini korumak ve şifreleme işlemlerini gerçekleştirmektir. Güvenli Kasa, sistem üzerinde entegre edilmiş ve yüksek güvenlik sağlamak amacıyla ana işlemciden izole edilmiştir. Örneğin, Touch ID veya Face ID kullanıldığında, Güvenli Kasa, biyometrik bilgilerinizi doğrular ve bu verilerin sızdırılmadığından emin olur.

TEEGüvenilir Yürütme Ortamı anlamına gelir. Bilgisayar veya mobil cihazın ana işletim sisteminden bağımsız olarak çalışan güvenli bir bölgesidir. Temel özellikleri arasında; ana işletim sisteminden izolasyon, ana işletim sistemi saldırıya uğrasa bile iç veri ve yürütmenin güvenli kalmasını sağlama; yürütme sırasında dahili kod ve verilerin bozulmasını önlemek için donanım desteği ve şifreleme teknolojisi kullanma; ve şifreleme teknolojisi kullanarak hassas verilerin sızmasını engelleme yer alır.

Şu anda, yaygın TEE uygulamaları şunları içerir:

  • Intel SGX: Hassas verileri ve kodu korumak için donanım destekli izole bir yürütme ortamı sağlar, güvenli bir bellek alanı (enclave) oluşturur.
  • ARM TrustZone: İşlemci içinde güvenli bir dünya ve normal bir dünya oluşturarak, güvenli dünya hassas işlemleri çalıştırırken normal dünya düzenli görevleri yönetir.
  • AWS Nitro Enclaves: AWS Nitro TPM güvenlik yongalarına dayalı olarak, bulutta güvenilir bir yürütme ortamı sağlayarak özellikle gizli veriler içeren bulut bilişimi senaryoları için tasarlanmıştır.

Kripto piyasasında, TEE teknolojisi güvenilir ve güvenli bir ortamda off-chain hesaplama için en yaygın olarak kullanılan teknolojidir. Ayrıca, TEE'nin uzaktan doğrulama özelliği, uzak kullanıcıların TEE içinde çalışan kodun bütünlüğünü doğrulamasına olanak tanır ve veri işleme güvenliğini sağlar. Bununla birlikte, TEE ayrıca merkezsizleştirme sorunlarına sahiptir, çünkü Intel ve AWS gibi merkezi satıcılara dayanır. Bu donanım bileşenleri arkadan kapı veya zayıf noktalara sahipse, sistem güvenliği tehlikeye girebilir. Ancak, yardımcı bir araç olarak TEE teknolojisi, kolayca oluşturulabilen ve maliyet-etkin olan, yüksek güvenlik ve gizlilik koruması gerektiren uygulamalara uygun bir hale getirir. Bu avantajlar, TEE teknolojisinin gizlilik koruması ve Layer 2 güvenliğini artırma gibi çeşitli kripto uygulamalarına uygulanabilir hale getirir.

TEE Projesi İncelemesi

Flashbots: SGX ile Özel İşlemler ve Merkezi Olmayan Blok Oluşturma Başarısı

2022'de Flashbots, SGX gibi Güvenilir Yürütme Ortamları (TEE) ile ilgili gizlilik teknolojilerini keşfetmeye başladı ve bunları işlem tedarik zincirinde güvene dayalı olmayan işbirliği için çok önemli yapı taşları olarak gördü. Mart 2023'te Flashbot'lar başarıylaişletilenIntel'in SGX kalesi içinde bir blok inşa edici, özel işlemlere ve merkezi olmayan blok inşa edicilere doğru bir adım olarak işaretlenir. SGX kalesini kullanarak, blok inşa edicileri ve diğer altyapı sağlayıcıları kullanıcı işlemlerinin içeriğini göremez. İnşaatçılar kaleden içinde doğrulanabilir geçerli bloklar oluşturabilir ve tekliflerini dürüstçe bildirebilir, muhtemelen mev-boost rölelerinin ihtiyacını ortadan kaldırabilir. Ayrıca, bu teknoloji, özel sipariş akışlarının riskini hafifletmeye yardımcı olur, böylece işlemler kaleden içinde faaliyet gösteren tüm blok inşa edicilere erişilebilirken özel kalabilir.

TEE, dış kaynak erişimi ve gizlilik koruması sağlasa da, performansı non-TEE teknolojileri kadar yüksek değildir. Ayrıca merkezileşme riskleri vardır. Flashbots, yalnızca TEE'ye güvenmenin tüm sorunları çözmediğini; TEE hesaplamalarını ve kodunu doğrulamak için ek güvenlik önlemleri ve diğer varlıklara ihtiyaç duyduğunu tespit etmiştir, böylece sistem şeffaflığı ve güvenilirliği sağlanır. Bu nedenle, Flashbots, TEE'lerden (Kettles) oluşan bir ağ ile güvenilir izinsiz bir genel zinciri (SUAVE Chain) birleştirmeyi ve TEE'lerde çalışan programları barındırmayı hedeflemiştir. Bu, SUAVE'nin temel konseptini oluşturur.

SUAVE (Tek Birleşik Değer İfadesi İçin Tekli Müzayede), MEV ile ilgili zorlukları ele alan bir altyapıdır ve mevcut blok zincirlerinden mempool ve blok üretim rollerini ayırarak bağımsız bir ağ (sıralama katmanı) oluşturmayı hedefler; bu ağ, herhangi bir blok zinciri için tak-çalıştır mempool ve merkezi olmayan blok oluşturucu olarak hizmet verebilir.

(Daha SUAVE tanıtımı önceki ChainFeeds'te bulunabilirmakale)

SUAVE iki aşamada başlatılacak. İlk versiyon,SUAVE Centauri, özel sipariş akış müzayedelerini (OFA) ve SUAVE Devnet (test ağı) içerir. Bu sürüm kriptografi ve TEE teknolojisini içermez. İkinci sürüm olan Andromeda, SGX gibi güvenilir yürütme ortamlarında yürütme düğümlerini işletecektir. Çevrimdışı TEE düğümlerinde çalışan hesaplamaların ve kodun beklenildiği gibi çalışmasını sağlamak için Flashbots, TEE'nin uzak belgelendirme özelliğini kullanacak, akıllı sözleşmelerin TEE'den gelen mesajları doğrulamasına izin verecek. Belirli adımlar şunları içerir: Uzak belgelendirmeler oluşturmak için Solidity koduna yeni ön derlenmiş işlevler eklemek; SGX işlemcilerini kullanarak belgelendirmeleri oluşturmak; zincir üzerinde belgelendirmeleri tamamen doğrulamak; ve bu belgelendirmeleri doğrulamak için Automata-V3-DCAP kitaplığını kullanmak.

Özetle, SUAVE, mevcut üçüncü tarafları değiştirmek için TEE'yi entegre edecek ve sipariş akışı müzayedeleri veya blok oluşturucular gibi uygulamalar TEE içinde çalışacak ve TEE hesaplamalarının ve kodunun bütünlüğünü zincir üzerinde uzaktan doğrulama yoluyla sağlayacak.

Taiko: SGX üzerinden çoklu kanıt sistemi Raiko'nun oluşturulması

TEE kavramı, Rollup'a genişletilerek çoklu kanıt sistemini oluşturmak için de kullanılabilir. Çoklu kanıt, tek bir blok için birden fazla türde kanıt oluşturmayı ifade eder ve Ethereum'un çoklu istemci mekanizmasıyla benzerdir. Bu, bir kanıtın zayıflıkları olsa bile diğer kanıtların geçerli kalmasını sağlar.

Çoklu ispat mekanizmasında, ispat oluşturmak isteyen herhangi bir kullanıcı, işlemler ve tüm durum erişim Merkle ispatları gibi verileri çıkarmak için bir düğüm çalıştırabilir. Bu veriler kullanılarak farklı türde ispatlar oluşturulur ve ardından doğruluğu akıllı bir sözleşme tarafından kontrol edilir. TEE tarafından oluşturulan ispatlar için, ECDSA imzasının beklenen adres tarafından imzalanıp imzalanmadığını kontrol etmek gerekir. Tüm ispatlar doğrulamayı geçtikten ve blok hash'inin eşleştiğini onayladıktan sonra, blok kanıtlanmış olarak işaretlenir ve zincire kaydedilir.

TaikoIntel SGX teknolojisini kullanarak, Taiko ve Ethereum bloklarını doğrulamak için çoklu-proof sistemi Raiko'yu oluşturuyor. SGX kullanarak, Taiko olası güvenlik açıkları olsa bile veri gizliliğini ve güvenliğini sağlayabilir. SGX kanıtları tek bir bilgisayarda çalıştırılabilir ve sadece birkaç saniye içinde tamamlanabilir, kanıt üretim verimliliğini etkilemeden. Ayrıca, Taiko, istemci programlarını hem ZK hem de TEE ortamlarında çalıştırmak için derlemeyi destekleyen yeni bir mimari başlattı, blok durumu geçişlerinin doğruluğunu ve performansını ve verimliliğini benchmarking ve izleme yoluyla değerlendiriyor.

TEE'nin sağladığı birçok avantaja rağmen, uygulama aşamasında hala bazı zorluklar vardır. Örneğin, SGX kurulumları farklı bulut sağlayıcıların CPU'larını desteklemeli ve doğrulama sürecinde gaz maliyetlerini optimize etmelidir. Ayrıca, hesaplamaların ve kodun doğruluğunu doğrulamak için güvenli bir kanal oluşturulması gerekmektedir. Bu zorlukları ele almak için, Taiko, çalışan uygulamaları güvenli bir kapan içinde kapsayan Gramine OS kullanır ve SGX özellikli CPU'lara sahip herhangi bir kullanıcının bu uygulamaları kolayca dağıtmasını ve yönetmesini sağlayan kullanımı kolay Docker ve Kubernetes yapılandırmaları sunar.

Taiko’ya göreduyuru, Raiko şu anda SP1, Risc0 ve SGX'i desteklemektedir ve sürekli olarak Jolt ve Powdr entegrasyonu üzerinde çalışmaktadır. Gelecekte, Taiko daha fazla Riscv32 ZK-VM entegre etmeyi, Wasm ZK-VM'yi genişletmeyi, gerçek zamanlı blok kanıtları elde etmek için doğrudan Reth ile entegre olmayı ve çoklu zincir blok kanıtlarını desteklemek için modüler bir mimari benimsemeyi planlamaktadır.

Scroll: Automata ile İşbirliği İçinde TEE Prover Geliştirme

Gate'in çoklu kanıt mekanizmasıKaydırüç hedefe ulaşmayı amaçlar: L2 güvenliğini artırmak, finalite süresini artırmamak ve L2 işlemlerine sadece marjinal maliyetler getirmek. Bu nedenle, ZK kanıtlarının yanı sıra, Scroll, yardımcı bir kanıt mekanizması seçerken finalite ve maliyet etkinliğini dengelemesi gerekiyordu. Dolandırıcılık kanıtları yüksek güvenlik sunarken, finalite süreleri çok uzundur. ZkEVM doğrulayıcıları güçlü olsa da, geliştirme maliyetleri yüksektir ve karmaşıktır. Sonuç olarak, Scroll TEE Prover'ı kullanmaya karar verdi.önerilen Justin Drake tarafından bir yardımcı kanıt mekanizması olarak.

TEE Prover, finaliteyi artırmadan işlemleri hızlı bir şekilde gerçekleştirmek ve kanıtlar oluşturmak için korumalı bir TEE ortamında çalışır. TEE Prover'ın önemli bir avantajı da verimliliğidir, çünkü kanıt süreciyle ilgili ek yük ihmal edilebilir.

Şu anda, ScrollişbirliğiScroll için TEE Prover geliştirmek için modüler ispat katmanı Automata ile birlikte çalışır. Automata, TEE yardımcı işlemciler aracılığıyla Ethereum'a makine düzeyinde güveni genişletmek amacıyla tasarlanmış modüler bir doğrulama katmanıdır. Scroll'ün TEE Prover'ı, zincir üstü ve zincir dışı olmak üzere iki ana bileşenden oluşur.

  • SGX Prover: Dış zincir bileşeni, kripto bölgesinde blok yürütmesinden sonra durum kökünün mevcut durum köküyle eşleşip eşleşmediğini kontrol etmek için çalışır ve ardından bir Yürütme Kanıtı (PoE) SGX Doğrulayıcıya sunar.
  • SGX Doğrulayıcı: Bu akıllı sözleşme, SGX Prover tarafından önerilen durum geçişlerini ve Intel SGX enclave tarafından sunulan kanıt raporunu doğrulamak için L1 zincirine dağıtılmıştır.

SGX Prover, L1'de sıralayıcı tarafından gönderilen işlem gruplarını izleyerek durum geçişleri sırasında kullanılan verilerin tam ve değiştirilmeden olduğundan emin olur. SGX Prover daha sonra gerekli tüm bilgileri içeren bir Blok Kanıtı (PoB) oluşturur ve doğrulama ve yürütmeyle ilgili tüm düğümlerin aynı veri kümesini kullandığından emin olur. Yürütmeden sonra, SGX Prover PoE'yi L1'e gönderir ve SGX Doğrulayıcısı PoE'nin geçerli bir SGX Prover tarafından imzalanıp imzalanmadığını kontrol eder.

SGX Prover, akıllı sözleşmeleri yürütmek için SputnikVM'yi EVM motoru olarak kullanan Rust'ta yazılmıştır. Bu uygulama, SGX donanım modunu destekleyen makinelerde derlenebilir ve çalıştırılabilir, ayrıca non-SGX ortamlarında hata ayıklanabilir. SGX Doğrulayıcısı, Scroll test ağı'nın tüm blok geçmişini doğrulamak için Automata'nın açık kaynaklı DCAP v3 doğrulama kütüphanesini kullanır.

TEE uygulamalarına ve donanım üreticilerine olan bağımlılığı azaltmak için, Scroll ayrıca farklı donanım ve istemcilerden TEE Sağlayıcılarını birleştiren bir protokolü araştırmaktadır. Bu protokol, birden fazla katılımcının ortak bir imza oluşturmasına izin veren bir eşik imza şemasını içerecektir ve bu imza, en az belirli bir katılımcı sayısının kabul etmesi durumunda geçerli olacaktır. Özellikle, TEE Sağlayıcı, en az T Sağlayıcıdan tutarlı bir kanıt oluşturmak için birden fazla (ör. N) TEE Sağlayıcısına ihtiyaç duyar.

Automata: TEE Yardımcı İşlemciler ile Blockchain Güvenliğini ve Gizliliğini Güçlendirme

Automata Ağı is a modular verification layer that uses hardware as a common Root of Trust. It enables a variety of use cases, including a multi-verifier system based on TEE verifiers, fairness and privacy for RPC relays, and building blocks within encrypted enclaves.

Daha önce belirtildiği gibi, Scroll'un çoklu kanıt sistemi Automata ile işbirliği içinde geliştirildi. Ayrıca, AutomatatanıtıldıTEE yardımcı işlemcileri, EigenLayer ana ağına çoklu kanıt AVS olarak entegre ediliyor. TEE yardımcı işlemcisi, ana zincirin yeteneklerini tamamlayan veya genişleten belirli hesaplama görevlerini yerine getirmek için tasarlanmış donanımdır. Automata Network'ün TEE yardımcı işlemcisi, TEE kalesi içinde güvenli hesaplamaları yürüterek blok zinciri işlevselliğini genişletir.

Özellikle, Multi-Prover AVS, farklı protokollerin gereksinimlerine göre birden fazla bağımsız denetleyiciyi koordine etmek ve yönetmekten sorumlu bir görev kontrol merkezidir. Protokoller, doğrulamaya ihtiyaç duyan görevleri kamuoyuna duyurabilir ve özendirilmiş bir TEE düğümleri komitesi bu görevleri ele almak üzere örgütlenebilir. Doğrulamaya ilgi duyan düğümler (işletmeciler), güvenliği sağlamak üzere katılmak ve işbirliği yapmak için kayıt yaptırabilir. Protokol güvenliğini desteklemek isteyen jeton sahipleri, güvenilir işletmecilere staking haklarını devrederek staker olarak hareket eder. Bu staking, güvence olarak hizmet veren fonların, işletmecileri dürüst ve verimli çalışmaya özendirmesi nedeniyle protokolün erken aşamalarında gereken ekonomik güvenliği artırır. EigenLayer, stakerların, işletmecilerin ve protokollerin serbestçe katılabildiği izinsiz bir pazar oluşturur.

Secret Network: Privacy Protection Based on SGX Technology

Gizlilik blockchain'iGizli AğÖncelikle, Veri Gizliliği Koruma, Özel Sözleşmeler ve TEE aracılığıyla gerçekleştirilir. Bu amaçla, Secret Network, Intel SGX Güvenilir Yürütme Ortamı teknolojisini benimser ve ağ tutarlılığını sağlamak için yalnızca Intel SGX yongalarının kullanımına izin verir ve diğer TEE teknolojilerini desteklemez.

Secret Network, SGX kalesinin bütünlüğünü ve güvenliğini doğrulamak için uzaktan belgelendirme sürecini kullanır. Her tam düğüm, kayıt öncesi bir belgelendirme raporu oluşturur ve bu, CPU'nun en son donanım güncellemelerine sahip olduğunu kanıtlar ve bunun onayı zincir üzerinde yapılır. Yeni düğümler paylaşılan uzlaşma anahtarını elde ettikten sonra ağ hesaplamalarını ve işlemlerini paralel olarak işleyebilir, bu da genel ağ güvenliğini sağlar. Potansiyel saldırı vektörlerini azaltmak için Secret Network, SGX-ME (Yönetim Motoru) yerine SGX-SPS (Sunucu Platform Hizmetleri) kullanmayı tercih eder.

Belirli bir uygulamada, Secret Network, şifreli giriş, çıkış ve durumlarla hesaplamalar yapmak için SGX kullanır. Bu, verilerin yetkisiz erişimi önleyerek ömrü boyunca şifreli kalmasını sağlar. Ayrıca, Secret Network'ün her doğrulama düğümü, hassas verilerin yalnızca kendi doğrulama düğümünün güvenli kısmında çözümlendiğinden ve dışarıdan erişilemez olduğundan emin olmak için Intel SGX destekli bir CPU kullanır.

Oasis: SGX Kullanarak Özel Akıllı Sözleşmeler Oluşturmak

Gizlilik hesaplama ağıOasismodüler bir mimari benimser ve konsensüs ile akıllı sözleşme yürütmesini konsensüs katmanı ve ParaTimes katmanına ayırır. Akıllı sözleşme yürütme katmanı olarak ParaTimes, paylaşılan bir durumla bir hesaplama ortamını temsil eden birden fazla paralel ParaTimes'tan oluşur. Bu, Oasis'in bir ortamda karmaşık hesaplama görevlerini ve başka bir ortamda basit işlemleri yönetmesine olanak tanır.

ParaTimes, farklı sanal makineleri çalıştırabilen farklı ParaTimes ile özel ve özel olmayan türler olarak sınıflandırılabilir. İzinli veya izne dayalı olmayan sistemler olarak da tasarlanabilirler. Oasis'in temel değer önerilerinden biri olan ağ, iki tür özel akıllı sözleşme sunmak için TEE teknolojisini birleştirir:ŞifreveSafir. Her ikisi de Intel SGX'in TEE teknolojisini kullanır. Şifrelenmiş veriler ve akıllı sözleşmeler birlikte TEE'ye girer, veriler TEE tarafından şifresi çözülerek akıllı sözleşme tarafından işlenir ve çıktıda tekrar şifrelenir. Bu süreç, verilerin düğeme operatörlere veya uygulama geliştiricilere sızdırılmadan gizli kalmasını sağlar. Fark, Sapphire'in gizlilik EVM uyumlu ParaTime olduğu, Cipher'ın ise Wasm akıllı sözleşmeleri yürütmek için bir gizlilik ParaTime olduğudur.

Bool Network: MPC, ZKP ve TEE Teknolojileri ile Bitcoin Doğrulama Güvenliğini ve Merkezsizleştirmeyi Geliştiriyor

Bool Network entegrasyonuMPC, ZKP ve TEE teknolojileri, dış denetleyici kümelerini Dinamik Gizli Komite (DHC)'ye dönüştürerek ağ güvenliğini artırıyor.

Dinamik Gizli Komite'de, dış doğrulama düğümleri tarafından fikir birliği imza süreci sırasında özel anahtarın maruz kalma sorununu ele almak için Bool Network TEE teknolojisini tanıtır. Örneğin, Intel SGX teknolojisi kullanılarak, özel anahtarlar TEE içine kapsüllenir, böylece düğüm cihazları diğer sistem bileşenlerinin verilere erişemediği yerel güvenli bir alanda çalışabilir. Uzaktan belgelendirme yoluyla, şahit düğümler gerçekten bir TEE içinde çalıştıklarını ve anahtarları güvenli bir şekilde depoladıklarını doğrulamak için kanıt sunabilirler. Diğer düğümler veya akıllı sözleşmeler daha sonra bu raporları zincir üzerinde doğrulayabilir.

Ayrıca, BOOL Network tamamen katılıma açıktır; TEE ekipmanına sahip herhangi bir kuruluş, BOOL jetonlarını staking yaparak bir doğrulama düğümü haline gelebilir.

Marlin: TEE ve ZK Yardımcı İşlemcileri ile Merkezi Olmayan Bulut Bilişimi

MarlinGate, güvenilir yürütme ortamları (TEE) ve Sıfır Bilgi (ZK) yardımcı işlemcilerini birleştiren, karmaşık iş yüklerini merkezi olmayan bir buluta deleGate etmek için doğrulanabilir bir hesaplama protokolüdür.

Marlin, çeşitli donanım ve alt ağ türlerini içerir. TEE teknolojisi öncelikle uygulanır.Marlin İstiridye alt ağ. Oyster, geliştiricilerin güvenilmeyen üçüncü taraf ana bilgisayarlara özel bilgi işlem görevleri veya hizmetleri dağıtmasına olanak tanıyan açık bir platformdur. Oyster şu anda temel olarak AWS Nitro TPM güvenlik yongalarını temel alan güvenilir bir yürütme ortamı olan AWS Nitro Enclaves'i kullanmaktadır. Merkezi olmayan bir vizyon elde etmek için Oyster gelecekte daha fazla donanım satıcısını destekleyebilir. Ayrıca Oyster, DAO'ların belirli üyelerin SSH veya diğer kimlik doğrulama anahtarlarını yönetmesine ihtiyaç duymadan enclave'leri doğrudan akıllı sözleşmeler aracılığıyla yapılandırmasına olanak tanıyarak manuel işlemlere olan bağımlılığı azaltır.

Phala Network: TEE Tabanlı Multi-Proof Sistemi SGX-Prover

Phala AğıPhala Network, veri gizliliğini ve güvenli hesaplamanın TEE aracılığıyla sağlanmasına adanmış merkezi olmayan bir zincir dışı hesaplama altyapısıdır. Şu anda, Phala Network yalnızca Intel SGX'i TEE donanımı olarak desteklemektedir. Dağıtık bir TEE ağından faydalanan Phala Network, TEE tabanlı çoklu kanıt sistemi Phala SGX-Prover'ı oluşturmuştur. Özellikle, zincir dışı modül sgx-prover, durum geçiş programını çalıştırır, hesaplama sonuçlarını içeren bir TEE Kanıtı üretir ve bunu doğrulama için zincir üstündeki sgx-verifier'a gönderir.

SGX merkezileşme endişelerine yönelik olarak, Phala Network, Gatekeeper ve Worker olmak üzere iki rol tanıttı. Gatekeeper'lar NPoS aracılığıyla PHA token sahipleri tarafından seçilir ve ağ anahtarlarını yönetmek ve ekonomik modeli denetlemekten sorumludur. Worker'lar SGX donanımında çalışır. Gatekeeper'lar, bir anahtar dönüşüm mekanizması tanıtarak TEE ağının güvenliğini sağlayabilirler.

Şu anda, Phala Network'ün dünya genelinde kullanıcılar tarafından kaydedilen ve işletilen 30.000'den fazla TEE cihazı bulunmaktadır. Ayrıca, Phala Network TEE tabanlı hızlı kesinlik çözümleri araştırmaktadır. Teorik olarak, TEE kanıtlarına dayalı hızlı kesinlik sağlanabilir ve sadece gerektiğinde ZK kanıtları sağlanabilir.

Özet

Twitter'daki tartışmalara karşı, Uniswap CEO'su Hayden Adams dapaylaştıGörüşlerini şu şekilde ifade ediyor: "Kripto Twitter'da aldıkları olumsuzluklar, "mükemmellik iyinin düşmanıdır" havasına sahip. Her şeyin bir takası vardır. Blok zincirlerini ve onların yan bileşenlerini ölçeklendirme/güvenlik altına alma konusunda elimizde ne kadar çok araç olursa, o kadar iyi."

Yukarıda bahsedilen kullanım durumlarını keşfetmek, TEE teknolojisinin gizlilik ve güvenlik sorunlarını ele almak için potansiyel uygulamaları olduğunu açıkça göstermektedir. Örneğin, Flashbots, TEE aracılığıyla özel işlemleri ve merkezi olmayan yapıyı başarırken, Taiko ve Scroll, L2 işlemlerinin güvenliğini sağlayan çoklu kanıt sistemlerini uygulamak için TEE kullanmaktadır. Bununla birlikte, çoğu proje şu anda tek bir merkezi satıcıya güvenmektedir, bu da bazı riskler oluşturabilir. Gelecekte, daha fazla donanım satıcısını desteklemek ve düğüm oranlarını ayarlamak mümkün olabilir, böylece düğümlerin farklı donanımlarda çalışmasını sağlayarak, tek bir satıcıya aşırı bağımlılıktan kaynaklanan merkezileşme risklerini daha da azaltabilir.

ifade:

  1. Bu makale Gate.io'dan alıntılanmıştır.[ChainFeeds Araştırması], telif hakkı orijinal yazarda [LindaBell], yeniden baskıya herhangi bir itirazınız varsa, lütfen Gate Learnekip ve ekip, ilgili prosedürlere göre en kısa sürede bununla ilgilenecektir.

  2. Uyarı: Bu makalede ifade edilen görüşler sadece yazarın kişisel görüşlerini temsil etmekte olup herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmemektedir.

  3. Makalenin diğer dil sürümleri Gate Learn ekibi tarafından çevrilmekte ve bahsi geçmemektedir.Gate.io, çevrilen makale çoğaltılamaz, dağıtılamaz veya kopyalanamaz.

TEE Teknolojisi ve Uygulamalarının Evrimi

Orta SeviyeAug 16, 2024
Gizlilik koruma talebinin artmasıyla birlikte, TEE teknolojisi bir kez daha odak noktası haline geldi. TEE, hassas veri ve kodları koruyarak ana sistemden bağımsız güvenli bir yürütme ortamı sağlar. Flashbots, Taiko ve Scroll gibi çeşitli blockchain projeleri, özel işlemler, merkezi olmayan blok oluşturma ve çoklu kanıt sistemleri elde etmek için TEE uygulamalarını araştırıyor. TEE, güvenlik ve gizlilikte avantajlar sunsa da, hala merkezileşme riskleriyle karşı karşıya. Gelecekte, daha fazla donanım satıcısı ile uyumlu olması ve tek bir tedarikçiye olan bağımlılığı azaltmak için düğüm oranları belirlemesi gerekebilir, böylece merkezsizleşmeyi daha da artırabilir.
TEE Teknolojisi ve Uygulamalarının Evrimi

Gizlilik koruma talebinin artmaya devam etmesiyle, TEE yeniden tartışmanın odağı haline geldi. TEE birkaç yıl önce tartışılmış olsa da, donanım güvenlik sorunları nedeniyle geniş çapta benimsenmedi. Bununla birlikte, MPC ve ZK teknolojileri performans ve teknik gereksinimlerde zorluklarla karşılaştıkça, birçok araştırmacı ve geliştirici TEE'ye yeniden odaklanıyor.

Bu trend aynı zamanda TEE'nin ZK teknolojisini değiştireceği konusunda Twitter'da tartışmalara yol açtı. Bazı kullanıcılar, TEE ve ZK'nin farklı problemleri çözdüğü ve ikisinin de mükemmel olmadığı için rekabetçi olmaktan ziyade tamamlayıcı olduğuna inanıyor. Diğer kullanıcılarbelirtmekAWS ve Intel tarafından sağlanan güvenliğin, Rollup'ın çoklu imza korumasından daha yüksek olduğu göz önüne alındığında, tasarım alanında TEE'nin genişletilebilirliği, ZK'nin başaramayacağı bir durumdur ve bu tercih edilen bir değişimdir.

TEE nedir?

TEE yeni bir kavram değil. “Güvenli Kasa” olarak bilinen TEE teknolojisi, yaygın olarak kullandığımız Apple cihazlarında kullanılır. Temel işlevi, kullanıcıların hassas bilgilerini korumak ve şifreleme işlemlerini gerçekleştirmektir. Güvenli Kasa, sistem üzerinde entegre edilmiş ve yüksek güvenlik sağlamak amacıyla ana işlemciden izole edilmiştir. Örneğin, Touch ID veya Face ID kullanıldığında, Güvenli Kasa, biyometrik bilgilerinizi doğrular ve bu verilerin sızdırılmadığından emin olur.

TEEGüvenilir Yürütme Ortamı anlamına gelir. Bilgisayar veya mobil cihazın ana işletim sisteminden bağımsız olarak çalışan güvenli bir bölgesidir. Temel özellikleri arasında; ana işletim sisteminden izolasyon, ana işletim sistemi saldırıya uğrasa bile iç veri ve yürütmenin güvenli kalmasını sağlama; yürütme sırasında dahili kod ve verilerin bozulmasını önlemek için donanım desteği ve şifreleme teknolojisi kullanma; ve şifreleme teknolojisi kullanarak hassas verilerin sızmasını engelleme yer alır.

Şu anda, yaygın TEE uygulamaları şunları içerir:

  • Intel SGX: Hassas verileri ve kodu korumak için donanım destekli izole bir yürütme ortamı sağlar, güvenli bir bellek alanı (enclave) oluşturur.
  • ARM TrustZone: İşlemci içinde güvenli bir dünya ve normal bir dünya oluşturarak, güvenli dünya hassas işlemleri çalıştırırken normal dünya düzenli görevleri yönetir.
  • AWS Nitro Enclaves: AWS Nitro TPM güvenlik yongalarına dayalı olarak, bulutta güvenilir bir yürütme ortamı sağlayarak özellikle gizli veriler içeren bulut bilişimi senaryoları için tasarlanmıştır.

Kripto piyasasında, TEE teknolojisi güvenilir ve güvenli bir ortamda off-chain hesaplama için en yaygın olarak kullanılan teknolojidir. Ayrıca, TEE'nin uzaktan doğrulama özelliği, uzak kullanıcıların TEE içinde çalışan kodun bütünlüğünü doğrulamasına olanak tanır ve veri işleme güvenliğini sağlar. Bununla birlikte, TEE ayrıca merkezsizleştirme sorunlarına sahiptir, çünkü Intel ve AWS gibi merkezi satıcılara dayanır. Bu donanım bileşenleri arkadan kapı veya zayıf noktalara sahipse, sistem güvenliği tehlikeye girebilir. Ancak, yardımcı bir araç olarak TEE teknolojisi, kolayca oluşturulabilen ve maliyet-etkin olan, yüksek güvenlik ve gizlilik koruması gerektiren uygulamalara uygun bir hale getirir. Bu avantajlar, TEE teknolojisinin gizlilik koruması ve Layer 2 güvenliğini artırma gibi çeşitli kripto uygulamalarına uygulanabilir hale getirir.

TEE Projesi İncelemesi

Flashbots: SGX ile Özel İşlemler ve Merkezi Olmayan Blok Oluşturma Başarısı

2022'de Flashbots, SGX gibi Güvenilir Yürütme Ortamları (TEE) ile ilgili gizlilik teknolojilerini keşfetmeye başladı ve bunları işlem tedarik zincirinde güvene dayalı olmayan işbirliği için çok önemli yapı taşları olarak gördü. Mart 2023'te Flashbot'lar başarıylaişletilenIntel'in SGX kalesi içinde bir blok inşa edici, özel işlemlere ve merkezi olmayan blok inşa edicilere doğru bir adım olarak işaretlenir. SGX kalesini kullanarak, blok inşa edicileri ve diğer altyapı sağlayıcıları kullanıcı işlemlerinin içeriğini göremez. İnşaatçılar kaleden içinde doğrulanabilir geçerli bloklar oluşturabilir ve tekliflerini dürüstçe bildirebilir, muhtemelen mev-boost rölelerinin ihtiyacını ortadan kaldırabilir. Ayrıca, bu teknoloji, özel sipariş akışlarının riskini hafifletmeye yardımcı olur, böylece işlemler kaleden içinde faaliyet gösteren tüm blok inşa edicilere erişilebilirken özel kalabilir.

TEE, dış kaynak erişimi ve gizlilik koruması sağlasa da, performansı non-TEE teknolojileri kadar yüksek değildir. Ayrıca merkezileşme riskleri vardır. Flashbots, yalnızca TEE'ye güvenmenin tüm sorunları çözmediğini; TEE hesaplamalarını ve kodunu doğrulamak için ek güvenlik önlemleri ve diğer varlıklara ihtiyaç duyduğunu tespit etmiştir, böylece sistem şeffaflığı ve güvenilirliği sağlanır. Bu nedenle, Flashbots, TEE'lerden (Kettles) oluşan bir ağ ile güvenilir izinsiz bir genel zinciri (SUAVE Chain) birleştirmeyi ve TEE'lerde çalışan programları barındırmayı hedeflemiştir. Bu, SUAVE'nin temel konseptini oluşturur.

SUAVE (Tek Birleşik Değer İfadesi İçin Tekli Müzayede), MEV ile ilgili zorlukları ele alan bir altyapıdır ve mevcut blok zincirlerinden mempool ve blok üretim rollerini ayırarak bağımsız bir ağ (sıralama katmanı) oluşturmayı hedefler; bu ağ, herhangi bir blok zinciri için tak-çalıştır mempool ve merkezi olmayan blok oluşturucu olarak hizmet verebilir.

(Daha SUAVE tanıtımı önceki ChainFeeds'te bulunabilirmakale)

SUAVE iki aşamada başlatılacak. İlk versiyon,SUAVE Centauri, özel sipariş akış müzayedelerini (OFA) ve SUAVE Devnet (test ağı) içerir. Bu sürüm kriptografi ve TEE teknolojisini içermez. İkinci sürüm olan Andromeda, SGX gibi güvenilir yürütme ortamlarında yürütme düğümlerini işletecektir. Çevrimdışı TEE düğümlerinde çalışan hesaplamaların ve kodun beklenildiği gibi çalışmasını sağlamak için Flashbots, TEE'nin uzak belgelendirme özelliğini kullanacak, akıllı sözleşmelerin TEE'den gelen mesajları doğrulamasına izin verecek. Belirli adımlar şunları içerir: Uzak belgelendirmeler oluşturmak için Solidity koduna yeni ön derlenmiş işlevler eklemek; SGX işlemcilerini kullanarak belgelendirmeleri oluşturmak; zincir üzerinde belgelendirmeleri tamamen doğrulamak; ve bu belgelendirmeleri doğrulamak için Automata-V3-DCAP kitaplığını kullanmak.

Özetle, SUAVE, mevcut üçüncü tarafları değiştirmek için TEE'yi entegre edecek ve sipariş akışı müzayedeleri veya blok oluşturucular gibi uygulamalar TEE içinde çalışacak ve TEE hesaplamalarının ve kodunun bütünlüğünü zincir üzerinde uzaktan doğrulama yoluyla sağlayacak.

Taiko: SGX üzerinden çoklu kanıt sistemi Raiko'nun oluşturulması

TEE kavramı, Rollup'a genişletilerek çoklu kanıt sistemini oluşturmak için de kullanılabilir. Çoklu kanıt, tek bir blok için birden fazla türde kanıt oluşturmayı ifade eder ve Ethereum'un çoklu istemci mekanizmasıyla benzerdir. Bu, bir kanıtın zayıflıkları olsa bile diğer kanıtların geçerli kalmasını sağlar.

Çoklu ispat mekanizmasında, ispat oluşturmak isteyen herhangi bir kullanıcı, işlemler ve tüm durum erişim Merkle ispatları gibi verileri çıkarmak için bir düğüm çalıştırabilir. Bu veriler kullanılarak farklı türde ispatlar oluşturulur ve ardından doğruluğu akıllı bir sözleşme tarafından kontrol edilir. TEE tarafından oluşturulan ispatlar için, ECDSA imzasının beklenen adres tarafından imzalanıp imzalanmadığını kontrol etmek gerekir. Tüm ispatlar doğrulamayı geçtikten ve blok hash'inin eşleştiğini onayladıktan sonra, blok kanıtlanmış olarak işaretlenir ve zincire kaydedilir.

TaikoIntel SGX teknolojisini kullanarak, Taiko ve Ethereum bloklarını doğrulamak için çoklu-proof sistemi Raiko'yu oluşturuyor. SGX kullanarak, Taiko olası güvenlik açıkları olsa bile veri gizliliğini ve güvenliğini sağlayabilir. SGX kanıtları tek bir bilgisayarda çalıştırılabilir ve sadece birkaç saniye içinde tamamlanabilir, kanıt üretim verimliliğini etkilemeden. Ayrıca, Taiko, istemci programlarını hem ZK hem de TEE ortamlarında çalıştırmak için derlemeyi destekleyen yeni bir mimari başlattı, blok durumu geçişlerinin doğruluğunu ve performansını ve verimliliğini benchmarking ve izleme yoluyla değerlendiriyor.

TEE'nin sağladığı birçok avantaja rağmen, uygulama aşamasında hala bazı zorluklar vardır. Örneğin, SGX kurulumları farklı bulut sağlayıcıların CPU'larını desteklemeli ve doğrulama sürecinde gaz maliyetlerini optimize etmelidir. Ayrıca, hesaplamaların ve kodun doğruluğunu doğrulamak için güvenli bir kanal oluşturulması gerekmektedir. Bu zorlukları ele almak için, Taiko, çalışan uygulamaları güvenli bir kapan içinde kapsayan Gramine OS kullanır ve SGX özellikli CPU'lara sahip herhangi bir kullanıcının bu uygulamaları kolayca dağıtmasını ve yönetmesini sağlayan kullanımı kolay Docker ve Kubernetes yapılandırmaları sunar.

Taiko’ya göreduyuru, Raiko şu anda SP1, Risc0 ve SGX'i desteklemektedir ve sürekli olarak Jolt ve Powdr entegrasyonu üzerinde çalışmaktadır. Gelecekte, Taiko daha fazla Riscv32 ZK-VM entegre etmeyi, Wasm ZK-VM'yi genişletmeyi, gerçek zamanlı blok kanıtları elde etmek için doğrudan Reth ile entegre olmayı ve çoklu zincir blok kanıtlarını desteklemek için modüler bir mimari benimsemeyi planlamaktadır.

Scroll: Automata ile İşbirliği İçinde TEE Prover Geliştirme

Gate'in çoklu kanıt mekanizmasıKaydırüç hedefe ulaşmayı amaçlar: L2 güvenliğini artırmak, finalite süresini artırmamak ve L2 işlemlerine sadece marjinal maliyetler getirmek. Bu nedenle, ZK kanıtlarının yanı sıra, Scroll, yardımcı bir kanıt mekanizması seçerken finalite ve maliyet etkinliğini dengelemesi gerekiyordu. Dolandırıcılık kanıtları yüksek güvenlik sunarken, finalite süreleri çok uzundur. ZkEVM doğrulayıcıları güçlü olsa da, geliştirme maliyetleri yüksektir ve karmaşıktır. Sonuç olarak, Scroll TEE Prover'ı kullanmaya karar verdi.önerilen Justin Drake tarafından bir yardımcı kanıt mekanizması olarak.

TEE Prover, finaliteyi artırmadan işlemleri hızlı bir şekilde gerçekleştirmek ve kanıtlar oluşturmak için korumalı bir TEE ortamında çalışır. TEE Prover'ın önemli bir avantajı da verimliliğidir, çünkü kanıt süreciyle ilgili ek yük ihmal edilebilir.

Şu anda, ScrollişbirliğiScroll için TEE Prover geliştirmek için modüler ispat katmanı Automata ile birlikte çalışır. Automata, TEE yardımcı işlemciler aracılığıyla Ethereum'a makine düzeyinde güveni genişletmek amacıyla tasarlanmış modüler bir doğrulama katmanıdır. Scroll'ün TEE Prover'ı, zincir üstü ve zincir dışı olmak üzere iki ana bileşenden oluşur.

  • SGX Prover: Dış zincir bileşeni, kripto bölgesinde blok yürütmesinden sonra durum kökünün mevcut durum köküyle eşleşip eşleşmediğini kontrol etmek için çalışır ve ardından bir Yürütme Kanıtı (PoE) SGX Doğrulayıcıya sunar.
  • SGX Doğrulayıcı: Bu akıllı sözleşme, SGX Prover tarafından önerilen durum geçişlerini ve Intel SGX enclave tarafından sunulan kanıt raporunu doğrulamak için L1 zincirine dağıtılmıştır.

SGX Prover, L1'de sıralayıcı tarafından gönderilen işlem gruplarını izleyerek durum geçişleri sırasında kullanılan verilerin tam ve değiştirilmeden olduğundan emin olur. SGX Prover daha sonra gerekli tüm bilgileri içeren bir Blok Kanıtı (PoB) oluşturur ve doğrulama ve yürütmeyle ilgili tüm düğümlerin aynı veri kümesini kullandığından emin olur. Yürütmeden sonra, SGX Prover PoE'yi L1'e gönderir ve SGX Doğrulayıcısı PoE'nin geçerli bir SGX Prover tarafından imzalanıp imzalanmadığını kontrol eder.

SGX Prover, akıllı sözleşmeleri yürütmek için SputnikVM'yi EVM motoru olarak kullanan Rust'ta yazılmıştır. Bu uygulama, SGX donanım modunu destekleyen makinelerde derlenebilir ve çalıştırılabilir, ayrıca non-SGX ortamlarında hata ayıklanabilir. SGX Doğrulayıcısı, Scroll test ağı'nın tüm blok geçmişini doğrulamak için Automata'nın açık kaynaklı DCAP v3 doğrulama kütüphanesini kullanır.

TEE uygulamalarına ve donanım üreticilerine olan bağımlılığı azaltmak için, Scroll ayrıca farklı donanım ve istemcilerden TEE Sağlayıcılarını birleştiren bir protokolü araştırmaktadır. Bu protokol, birden fazla katılımcının ortak bir imza oluşturmasına izin veren bir eşik imza şemasını içerecektir ve bu imza, en az belirli bir katılımcı sayısının kabul etmesi durumunda geçerli olacaktır. Özellikle, TEE Sağlayıcı, en az T Sağlayıcıdan tutarlı bir kanıt oluşturmak için birden fazla (ör. N) TEE Sağlayıcısına ihtiyaç duyar.

Automata: TEE Yardımcı İşlemciler ile Blockchain Güvenliğini ve Gizliliğini Güçlendirme

Automata Ağı is a modular verification layer that uses hardware as a common Root of Trust. It enables a variety of use cases, including a multi-verifier system based on TEE verifiers, fairness and privacy for RPC relays, and building blocks within encrypted enclaves.

Daha önce belirtildiği gibi, Scroll'un çoklu kanıt sistemi Automata ile işbirliği içinde geliştirildi. Ayrıca, AutomatatanıtıldıTEE yardımcı işlemcileri, EigenLayer ana ağına çoklu kanıt AVS olarak entegre ediliyor. TEE yardımcı işlemcisi, ana zincirin yeteneklerini tamamlayan veya genişleten belirli hesaplama görevlerini yerine getirmek için tasarlanmış donanımdır. Automata Network'ün TEE yardımcı işlemcisi, TEE kalesi içinde güvenli hesaplamaları yürüterek blok zinciri işlevselliğini genişletir.

Özellikle, Multi-Prover AVS, farklı protokollerin gereksinimlerine göre birden fazla bağımsız denetleyiciyi koordine etmek ve yönetmekten sorumlu bir görev kontrol merkezidir. Protokoller, doğrulamaya ihtiyaç duyan görevleri kamuoyuna duyurabilir ve özendirilmiş bir TEE düğümleri komitesi bu görevleri ele almak üzere örgütlenebilir. Doğrulamaya ilgi duyan düğümler (işletmeciler), güvenliği sağlamak üzere katılmak ve işbirliği yapmak için kayıt yaptırabilir. Protokol güvenliğini desteklemek isteyen jeton sahipleri, güvenilir işletmecilere staking haklarını devrederek staker olarak hareket eder. Bu staking, güvence olarak hizmet veren fonların, işletmecileri dürüst ve verimli çalışmaya özendirmesi nedeniyle protokolün erken aşamalarında gereken ekonomik güvenliği artırır. EigenLayer, stakerların, işletmecilerin ve protokollerin serbestçe katılabildiği izinsiz bir pazar oluşturur.

Secret Network: Privacy Protection Based on SGX Technology

Gizlilik blockchain'iGizli AğÖncelikle, Veri Gizliliği Koruma, Özel Sözleşmeler ve TEE aracılığıyla gerçekleştirilir. Bu amaçla, Secret Network, Intel SGX Güvenilir Yürütme Ortamı teknolojisini benimser ve ağ tutarlılığını sağlamak için yalnızca Intel SGX yongalarının kullanımına izin verir ve diğer TEE teknolojilerini desteklemez.

Secret Network, SGX kalesinin bütünlüğünü ve güvenliğini doğrulamak için uzaktan belgelendirme sürecini kullanır. Her tam düğüm, kayıt öncesi bir belgelendirme raporu oluşturur ve bu, CPU'nun en son donanım güncellemelerine sahip olduğunu kanıtlar ve bunun onayı zincir üzerinde yapılır. Yeni düğümler paylaşılan uzlaşma anahtarını elde ettikten sonra ağ hesaplamalarını ve işlemlerini paralel olarak işleyebilir, bu da genel ağ güvenliğini sağlar. Potansiyel saldırı vektörlerini azaltmak için Secret Network, SGX-ME (Yönetim Motoru) yerine SGX-SPS (Sunucu Platform Hizmetleri) kullanmayı tercih eder.

Belirli bir uygulamada, Secret Network, şifreli giriş, çıkış ve durumlarla hesaplamalar yapmak için SGX kullanır. Bu, verilerin yetkisiz erişimi önleyerek ömrü boyunca şifreli kalmasını sağlar. Ayrıca, Secret Network'ün her doğrulama düğümü, hassas verilerin yalnızca kendi doğrulama düğümünün güvenli kısmında çözümlendiğinden ve dışarıdan erişilemez olduğundan emin olmak için Intel SGX destekli bir CPU kullanır.

Oasis: SGX Kullanarak Özel Akıllı Sözleşmeler Oluşturmak

Gizlilik hesaplama ağıOasismodüler bir mimari benimser ve konsensüs ile akıllı sözleşme yürütmesini konsensüs katmanı ve ParaTimes katmanına ayırır. Akıllı sözleşme yürütme katmanı olarak ParaTimes, paylaşılan bir durumla bir hesaplama ortamını temsil eden birden fazla paralel ParaTimes'tan oluşur. Bu, Oasis'in bir ortamda karmaşık hesaplama görevlerini ve başka bir ortamda basit işlemleri yönetmesine olanak tanır.

ParaTimes, farklı sanal makineleri çalıştırabilen farklı ParaTimes ile özel ve özel olmayan türler olarak sınıflandırılabilir. İzinli veya izne dayalı olmayan sistemler olarak da tasarlanabilirler. Oasis'in temel değer önerilerinden biri olan ağ, iki tür özel akıllı sözleşme sunmak için TEE teknolojisini birleştirir:ŞifreveSafir. Her ikisi de Intel SGX'in TEE teknolojisini kullanır. Şifrelenmiş veriler ve akıllı sözleşmeler birlikte TEE'ye girer, veriler TEE tarafından şifresi çözülerek akıllı sözleşme tarafından işlenir ve çıktıda tekrar şifrelenir. Bu süreç, verilerin düğeme operatörlere veya uygulama geliştiricilere sızdırılmadan gizli kalmasını sağlar. Fark, Sapphire'in gizlilik EVM uyumlu ParaTime olduğu, Cipher'ın ise Wasm akıllı sözleşmeleri yürütmek için bir gizlilik ParaTime olduğudur.

Bool Network: MPC, ZKP ve TEE Teknolojileri ile Bitcoin Doğrulama Güvenliğini ve Merkezsizleştirmeyi Geliştiriyor

Bool Network entegrasyonuMPC, ZKP ve TEE teknolojileri, dış denetleyici kümelerini Dinamik Gizli Komite (DHC)'ye dönüştürerek ağ güvenliğini artırıyor.

Dinamik Gizli Komite'de, dış doğrulama düğümleri tarafından fikir birliği imza süreci sırasında özel anahtarın maruz kalma sorununu ele almak için Bool Network TEE teknolojisini tanıtır. Örneğin, Intel SGX teknolojisi kullanılarak, özel anahtarlar TEE içine kapsüllenir, böylece düğüm cihazları diğer sistem bileşenlerinin verilere erişemediği yerel güvenli bir alanda çalışabilir. Uzaktan belgelendirme yoluyla, şahit düğümler gerçekten bir TEE içinde çalıştıklarını ve anahtarları güvenli bir şekilde depoladıklarını doğrulamak için kanıt sunabilirler. Diğer düğümler veya akıllı sözleşmeler daha sonra bu raporları zincir üzerinde doğrulayabilir.

Ayrıca, BOOL Network tamamen katılıma açıktır; TEE ekipmanına sahip herhangi bir kuruluş, BOOL jetonlarını staking yaparak bir doğrulama düğümü haline gelebilir.

Marlin: TEE ve ZK Yardımcı İşlemcileri ile Merkezi Olmayan Bulut Bilişimi

MarlinGate, güvenilir yürütme ortamları (TEE) ve Sıfır Bilgi (ZK) yardımcı işlemcilerini birleştiren, karmaşık iş yüklerini merkezi olmayan bir buluta deleGate etmek için doğrulanabilir bir hesaplama protokolüdür.

Marlin, çeşitli donanım ve alt ağ türlerini içerir. TEE teknolojisi öncelikle uygulanır.Marlin İstiridye alt ağ. Oyster, geliştiricilerin güvenilmeyen üçüncü taraf ana bilgisayarlara özel bilgi işlem görevleri veya hizmetleri dağıtmasına olanak tanıyan açık bir platformdur. Oyster şu anda temel olarak AWS Nitro TPM güvenlik yongalarını temel alan güvenilir bir yürütme ortamı olan AWS Nitro Enclaves'i kullanmaktadır. Merkezi olmayan bir vizyon elde etmek için Oyster gelecekte daha fazla donanım satıcısını destekleyebilir. Ayrıca Oyster, DAO'ların belirli üyelerin SSH veya diğer kimlik doğrulama anahtarlarını yönetmesine ihtiyaç duymadan enclave'leri doğrudan akıllı sözleşmeler aracılığıyla yapılandırmasına olanak tanıyarak manuel işlemlere olan bağımlılığı azaltır.

Phala Network: TEE Tabanlı Multi-Proof Sistemi SGX-Prover

Phala AğıPhala Network, veri gizliliğini ve güvenli hesaplamanın TEE aracılığıyla sağlanmasına adanmış merkezi olmayan bir zincir dışı hesaplama altyapısıdır. Şu anda, Phala Network yalnızca Intel SGX'i TEE donanımı olarak desteklemektedir. Dağıtık bir TEE ağından faydalanan Phala Network, TEE tabanlı çoklu kanıt sistemi Phala SGX-Prover'ı oluşturmuştur. Özellikle, zincir dışı modül sgx-prover, durum geçiş programını çalıştırır, hesaplama sonuçlarını içeren bir TEE Kanıtı üretir ve bunu doğrulama için zincir üstündeki sgx-verifier'a gönderir.

SGX merkezileşme endişelerine yönelik olarak, Phala Network, Gatekeeper ve Worker olmak üzere iki rol tanıttı. Gatekeeper'lar NPoS aracılığıyla PHA token sahipleri tarafından seçilir ve ağ anahtarlarını yönetmek ve ekonomik modeli denetlemekten sorumludur. Worker'lar SGX donanımında çalışır. Gatekeeper'lar, bir anahtar dönüşüm mekanizması tanıtarak TEE ağının güvenliğini sağlayabilirler.

Şu anda, Phala Network'ün dünya genelinde kullanıcılar tarafından kaydedilen ve işletilen 30.000'den fazla TEE cihazı bulunmaktadır. Ayrıca, Phala Network TEE tabanlı hızlı kesinlik çözümleri araştırmaktadır. Teorik olarak, TEE kanıtlarına dayalı hızlı kesinlik sağlanabilir ve sadece gerektiğinde ZK kanıtları sağlanabilir.

Özet

Twitter'daki tartışmalara karşı, Uniswap CEO'su Hayden Adams dapaylaştıGörüşlerini şu şekilde ifade ediyor: "Kripto Twitter'da aldıkları olumsuzluklar, "mükemmellik iyinin düşmanıdır" havasına sahip. Her şeyin bir takası vardır. Blok zincirlerini ve onların yan bileşenlerini ölçeklendirme/güvenlik altına alma konusunda elimizde ne kadar çok araç olursa, o kadar iyi."

Yukarıda bahsedilen kullanım durumlarını keşfetmek, TEE teknolojisinin gizlilik ve güvenlik sorunlarını ele almak için potansiyel uygulamaları olduğunu açıkça göstermektedir. Örneğin, Flashbots, TEE aracılığıyla özel işlemleri ve merkezi olmayan yapıyı başarırken, Taiko ve Scroll, L2 işlemlerinin güvenliğini sağlayan çoklu kanıt sistemlerini uygulamak için TEE kullanmaktadır. Bununla birlikte, çoğu proje şu anda tek bir merkezi satıcıya güvenmektedir, bu da bazı riskler oluşturabilir. Gelecekte, daha fazla donanım satıcısını desteklemek ve düğüm oranlarını ayarlamak mümkün olabilir, böylece düğümlerin farklı donanımlarda çalışmasını sağlayarak, tek bir satıcıya aşırı bağımlılıktan kaynaklanan merkezileşme risklerini daha da azaltabilir.

ifade:

  1. Bu makale Gate.io'dan alıntılanmıştır.[ChainFeeds Araştırması], telif hakkı orijinal yazarda [LindaBell], yeniden baskıya herhangi bir itirazınız varsa, lütfen Gate Learnekip ve ekip, ilgili prosedürlere göre en kısa sürede bununla ilgilenecektir.

  2. Uyarı: Bu makalede ifade edilen görüşler sadece yazarın kişisel görüşlerini temsil etmekte olup herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmemektedir.

  3. Makalenin diğer dil sürümleri Gate Learn ekibi tarafından çevrilmekte ve bahsi geçmemektedir.Gate.io, çevrilen makale çoğaltılamaz, dağıtılamaz veya kopyalanamaz.

Lancez-vous
Inscrivez-vous et obtenez un bon de
100$
!