Ethereum'ın Mücadeleleri: Web3'ün Gelişim Zorluklarının Bir Yansıması

Orta SeviyeAug 20, 2024
Ethereum, güçlü topluluk fikir birliği ve etkili yönetişim ile en merkezi olmayan akıllı sözleşme platformu olmaya devam ediyor. Bununla birlikte, Katman 2 çözümlerinin büyümesi, risk sermayesine aşırı bağımlı hale geldi ve ademi merkeziyetçiliğin geleceği hakkında endişeleri artırdı.
Ethereum'ın Mücadeleleri: Web3'ün Gelişim Zorluklarının Bir Yansıması

Ethereum'ın Düşüşü: Daha Geniş Web3 Sorunlarının Bir Belirtisi

Ethereum'un gerilemesi sadece kendi zorluklarının değil, aynı zamanda daha geniş Web3 ekosisteminin de bir yansımasıdır. Ethereum'un kurucusu Vitalik Buterin, World of Warcraft oyununa getirilen dengesizlikten hayal kırıklığına uğradıktan sonra merkezi olmayan bir dünya yaratmaya motive oldu. Benzer şekilde, günümüzün Web3 öncülerinin çoğu, Web2 çağındaki teknoloji devlerinin tekelci eğilimleri karşısında hayal kırıklığına uğradı. Çin'de internet ortamına son 15 yıldır Alibaba ve Tencent hakim. Genellikle düzenlemeleri ve kullanıcı çıkarlarını göz ardı eden bu devler, gelişmekte olan internet tek boynuzlu atlarını rekabetçi siperlerine çekerek yeniliği boğdu ve önemli toplumsal sürtüşmeler yarattı. Çin hükümeti o zamandan beri bu uygulamaları dizginlemiş olsa da, statükoyu bozmaya devam eden ByteDance dışında piyasa yapısı büyük ölçüde değişmeden kaldı.

Web3'e geçerken, endüstri farklı bir dizi zorlukla karşı karşıya kalıyor. Merkezsizleşmenin bir zamanlar idealist vizyonu, VC destekli token'ların akınıyla gölgelenmiş durumda ve bu durum mevcut uzun vadeli yenilik yerine kısa vadeli karlılık için bir savaş alanına dönüşmüş durumda. Yatırım yönetimi düzenlemeleri ve IPO prosedürleri gibi düzenlemelerin Web2'de bazı düzeni korumasının aksine, Web3'ün mali liberalizmi, kendini düzenleyebilmek için gerekli olan yönetim yapıları olmadan Bitcoin ve Ethereum gibi güçlü varlıkları serbest bıraktı. Sonuç olarak, VC boru hatları tarafından üretilen kısa ömürlü Ponzi şemaları ve kanıtlanmamış projelerle dolu bir piyasa oluştu ve sonuçta perakende yatırımcıları en büyük zarar görenler haline getirdi.

Ethereum Çıkmazı

Ethereum'ın mevcut zorlukları, Web3'ün yaygın olarak benimsenmesinden önceki karanlık bir anı temsil ediyor. Son zamanlarda Ethereum'un Bitcoin'e kıyasla performansı düşük olsa da, bu kısmen daha geniş bir küresel finansal döngünün bir sonucudur. Bitcoin ve Ethereum farklı varlık sınıflarını hizmet eder: makroekonomik istikrarsızlık dönemlerinde, enflasyona karşı korumasıyla Bitcoin daha iyi performans gösterir. Bitcoin'in konumu, ETF'lerin tanıtılması ve ABD madencilik şirketleri ile Wall Street'in daha büyük kabulü ile daha da sağlamlaştırılmıştır. Öte yandan Ethereum, ABD teknoloji hisselerinin performansıyla daha yakından ilgilidir, bu da genellikle faiz indirimlerinin sonraki aşamalarında toparlanır. ABD teknoloji hisselerinin zirvesinde hayal kırıklığı yaratan performansa rağmen, Ethereum internetin gelecekteki evrimini temsil eden Web3'ün temel altyapısını oluşturmaya devam ediyor.

Son birkaç yıl boyunca, Ethereum'un hikayesi altyapıya yoğunlaşmış, genellikle uygulama katmanı geliştirme maliyetine. Yapımcılar, VC'ler ve vakıflar, girişimci müşteriler için modüler bileşenler oluşturmak, VC fonları çekmek için kavramlar geliştirmeye odaklanmıştır. Ancak, Web3, üretim ilişkilerinde bir evrimi temsil etmesi gerektiği söyleniyor. Bununla birlikte, birçok araştırma odaklı VC, ZK (Zero-Knowledge) teknoloji yoluna takılı kalmış, sınırları ZK hesaplama madencileri gibi donanım geliştirme konularına taşımıştır, bu da Bitcoin madenciliğine oldukça benzer bir şekilde görünmektedir. Bu, aynı eski sorunlara geri dönmek gibi görünüyor.

Web3 Kullanıcılarının Değişen Ekonomik Rolü

Web3 uygulamaları ölçeklendikçe, kullanıcıların ekonomik rolü değişiyor. İlk başta, Web2 kullanıcılarını Web3'e çekmek için stratejiler, kullanıcılar için zaman maliyetini düşürmeye odaklandı. Bugün, Web3 yatırımcıları ve yapımcıları ile doyurulmuş olsa da, kullanıcılar dikkat çekici şekilde yoklar. 2021'de alana giren birçok kullanıcı, özellikle Twitter gibi platformlarda etkin olmaktan uzaklaştı. Kullanıcıların zaman maliyetleri azaldıkça, merkezsizleştirme ideallerine duyarlılıkları da azalıyor. Şöyle bir soru ortaya çıkıyor: Ethereum veya Web3 üzerine inşa edilmiş merkezsiz altyapının maliyetlerini, genellikle milyarlarca dolarlık VC destekli projeler tarafından finanse edilen kimler karşılayacak?

Merkezsizleştirmeyi aşırı vurgulamak ve sağlam bir ticari mantık olmadan projeler tasarlamak, genellikle bu VC destekli tokenların maliyetini kullanıcılara yansıtarak, Web2'den Web3'e geçiş yapan kullanıcılar için giriş engelini önemli ölçüde yükseltebilir.

Daha yakın bir benzetme şöyle olabilir: Web3 kullanıcılarını Wall Street yatırımcılarından kırsal market alışverişçilerine kadar hayal edin. Bu alışverişçilerin parasının merkezi olup olmadığı umurlarında değil; onlar istikrar ve kolaylıkla ilgilenirler. Eğer bir banka kurar ve onlardan enflasyon yoluyla kar etmeyi planlarsanız, onlar sadece farklı bir para birimine geçerler.

PoS Mekanizmasının Gelişiminin Yeniden Değerlendirilmesi

İster Katman 2'ye, ister Likit Staking Türevleri (LSD) sektörüne, ister Veri Kullanılabilirliği (DA) modülerliğine bakalım, hepsi paylaşılan güvenlik bayrağı altında çalışır. Paylaşılan güvenlik modelinin kendisi sağlam olsa da, stake edilen varlıkların fırsat maliyetinin adil bir şekilde fiyatlandırılması, özellikle kaçınılmaz olarak etkilenen bir L1 zinciri olan Ethereum'da büyüyen projeler için önemli bir zorluk teşkil ediyor. Risk sermayedarları (VC'ler) Katman 2 ve LSD sektörlerini tercih ediyor, ancak bunlar aynı zamanda spekülatif "VC paraları" için yuva haline geldi.

Büyük Toplam Kilitli Değer (TVL) sahiplerine, projelere, Ethereum ekosistemine ve büyük paydaşlara token tahsis etmek için Restake yöntemini kullanarak fayda sağlayabilir. Ancak, bu senaryoda kaybedenler daha geniş pazar ve sıradan kullanıcılardır. Staking'in tek başına bir projenin tokenlerinden, esasen sahipliğinden pay verebileceği fikrini haklı çıkarmak zordur. Bir projenin sahiplik yapısı veya kimlik bilgileri, ideal olarak projenin işleyişine ve büyümesine katkıda bulunan bireyleri veya kuruluşları ödüllendirmelidir. Yine de staking, basit ama açık sözlü yaklaşımıyla, proje ekibinin TVL'yi hızla artırma ihtiyacını karşılar ve stake etme ve satıştan hızlı kar elde etmek isteyen büyük sahiplerin cüzdanlarını tatmin eder. Bu, staking'in yalnızca token kazandırmakla kalmayıp aynı zamanda bazen proje ekibinden doğrudan ödeme aldığı çarpık bir iş modeline yol açmıştır.

POS mekanizmasının kötü işleyişi, yönetim jetonları gibi varlıklarda balon oluşmasına neden olabilir.

Mevcut PoS modeli aynı zamanda blockchain fikrini sürdürme rekabet etkinliğini azaltır. Bir PoS sisteminde, büyük sahipler sadece stakingden ödül kazanmakla kalmaz, aynı zamanda ekosistemin gelişimi üzerinde önemli ölçüde etkilerini artırır ve bazı paralel zincirlerin tasarımında olduğu gibi "VC coins"in ortaya çıkmasına yol açar. Öte yandan, bir PoW ağı sürdürmek için katılım eşiği daha düşüktür. Önde gelen madencilik şirketleri donanım yükseltmeleri aracılığıyla geçici avantajlar elde edebilirken, genel olarak, küçük madencilerin Bitcoin ağına katılma giriş bariyeri PoS'tan daha düşüktür, bu da daha adil bir sistem yapar.

Eğer düzgün yönetilmezse, PoS mekanizması yönetim tokenleri ve diğer varlıkların balonlaşmasına yol açabilir. Çoğu PoS blok zincirinde staking ödül oranlarının tasarımı, özellikle piyasa koşullarıyla uyumları, ayrışmaya eğilimlidir. Bu, ödül oranları ile ekosistem gelişim seviyeleri arasında uyumsuzluklara ve bunun da genel halk piyasasıyla ölçülmesine neden olabilir. Enflasyonist ödül oranları, varlıkların ve kullanıcıların blok zincir ekosistemine giriş engelini yükseltebilirken, deflasyonist oranlar ekosistem büyümesini baskılayabilir. Staking'in temel işlevi blok zinciri ağı güvenliğini korumaktır, ancak ağ güvenliği maliyeti dinamiktir ve fiyatlandırmak zordur. Bu ihtiyaçlarla uyumlu bir staking ödül modeli tasarlamak zor olabilir. Staking piyasası küçükse ve yeterli pazarlaştırmaya sahip değilse, bu adaletsiz dağılımlar daha belirgin hale gelir. Ana akım PoS blok zincirlerinde, staking enflasyonu genellikle vakıf rezervlerine akar, ancak vakıflar her zaman yüksek verimlilikle çalışmaz, bu da azalan gelişim verimliliğine, merkezi kar dağıtımına, kontrolsüz ekosistem enflasyonuna ve nihayetinde yönetim tokenleri ve diğer varlıkların balonlaşmasına yol açabilir. Şu anda, Ethereum'un PoS mekanizması endüstri standartları açısından önde gidiyor.

Veri gözlemi

zincir üzerinde

1. Ethereum'nun mevcut temel ağ ücreti birkaç yılın en düşük seviyesi olan 1 ila 2 gwei arasında dalgalanıyor. Aynı zamanda düşük gaz ücreti nedeniyle ETH'nin günlük yok etme hacmi yeni bir düşük seviyeye ulaştı.

2. Ethereum ağındaki işlem sayısı 6 Ağustos'ta beş aylık bir düşüşle 1.12 milyon işlem/gün olan yedi günlük hareketli ortalama işlem hacmi ile düştü. Şu anda, daha fazla etkinlik Katman 2 ağına taşınıyor. Bunların arasında, Coinbase'in Katman 2 ağı Base'in yedi günlük hareketli ortalama işlem hacmi 3.83 milyon ile en yüksek işlem hacmine sahip.

3. SOL/ETH döviz çifti 0.064'ü aşarak rekor seviyeye ulaştı.

Yukarıdaki veriler birkaç trendi yansıtmaktadır. Ethereum, mevcut aşamada misyonunu tamamladı, teknolojik güncellemeler aracılığıyla ağ işlem maliyetlerini azalttı ve bu temelde L2'nin daha geniş bir yelpazeyi desteklemesine izin vererek merkezi olmayan altyapının tüm Web3 gelişimi için temelini attı. Solana'nın zorlukları, uygulama katmanının hızla gelişmesi ve verimlilik için merkezsizleşmenin fedakarlığıdır. Solana, uygulama katmanında daha hızlı ilerliyor ve MEME coin lansman platformu ve Blink, Solana mobil ve Depin gibi Web2'ye bağlantı sağlayan araçlar gibi yeni Web3 kullanıcılarının ihtiyaçlarına daha uygun olan ürünlere sahip. Solana'nın inovasyonu daha radikal olsa da, Ethereum'dan piyasaya daha yakın. Çünkü Web3 de bir Web olduğundan, yeni kullanıcılar şu anda projenin odak noktası olan merkezsizleşmeden daha çok UI, etkileşimli deneyim, verimlilik ve zenginlik oluşturmayı değerlendirir. Eğer VC'lere verilirse, kullanıcılar bundan umursamaz, ve kullanıcılar VC'ler tarafından artırılan merkezsizleşme maliyetlerini kabul etmez.

Kafa mekanizması işlemi

Jump Trading, son zamanlarda yaklaşık 315 milyon dolar değerinde rehin Ethereum'u kripto borsalarına transfer etti, bu hareket piyasada tartışma ve spekülasyonlara neden oldu. Hareket, Japonya'nın tarihi borsa çöküşünden önce geldi, bu çöküşte Nikkei 225'in %12,4 düşmesi görüldü. Bazı analistler, Jump Trading'in piyasa düşüşünü önceden görebileceğini ve riskli varlıkları sabit paralara dönüştürebileceğini belirtti. Aşağıdaki resim, Jump Trading'in ETH varlıklarındaki değişiklikleri göstermektedir.

3 Ağustos'taki çöküşten önce ve sonra, beş önde gelen piyasa yapıcısı o hafta toplamda 130.000'den fazla ETH'yi doğrudan veya dolaylı olarak CEX'e transfer etti. Aşağıdaki grafik, Binance'in ETH varlıklarının da yüksek seviyelerde olduğunu gösteriyor.

Dev balinaların son hareketleri

Son zamanlarda, bir balina 14.387 ETH likide etti ve 12.55 milyon dolarlık bir kayba neden oldu. Ayrıca, yedi yıldır hareketsiz kalan bir balina, 92.000'den fazla ETH transfer etti ve ETH'nin fiyatının 3.100 doların altına düşmesine neden oldu. Ethereum ICO'suna katılan başka bir adres, geçen ay içinde yaklaşık 154 milyon dolar değerinde 48.500 ETH'yi OKX'e transfer etti.

Temmuz sonu ve 8 Ağustos arasında Ethereum zincirinde ETH dönüşüm faaliyetlerinde küçük bir artış oldu. Önde gelen kurumların eylemlerinden yola çıkarak, piyasa geçiş aşamasında yüksek risk iştahına sahip balinaların piyasa değişikliklerine daha duyarlı oldukları ve pozisyon takası davranışlarının zincirde büyük likidasyonlara yol açtığı görülmektedir. Yüksek kaldıraç da Ethereum'un son zamanlardaki durgun performansının nedenlerinden biridir.

Ayrıca uzun süredir ETH/BTC uzun pozisyonlarını tutan James Fickel, pozisyonlarını azaltmaya başladı. 10.000 ETH'yi 425,75 WBTC karşılığında satarak ETH/BTC uzun pozisyonunu azalttı. Bu yılın Ocak ayından Temmuz ayına kadar sürekli olarak Aave'den WBTC borç aldı ve bunu ETH'ye dönüştürerek ETH/BTC döviz kuru üzerine bahis oynadı, yaklaşık 0,054 döviz kuru maliyetiyle. Pozisyonunu kısmen azaltmış olsa da, ETH/BTC uzun pozisyonu hala büyük, hala ödünç alınmış 2438,5 WBTC bulunmakta ve yaklaşık 148 milyon dolar değerinde.

ETF verileri

Başlatıldığından bu yana, Ethereum ETF'si birçok gün boyunca net çıkışlar yaşadı, bunların çoğu Grayscale'in satışından kaynaklandı.

Kripto Para Birimi'nin 10 Yıllık Yansımaları

Son on yılda kripto para birimi, yükselen bir teknolojik kavramdan küresel finansal piyasaları etkileyen önemli bir güç haline gelen bir şey haline geldi. Başlangıçta Bitcoin tarafından öncülük edilen merkezi olmayan devrim, geleneksel finansal sistemlerin otoritesine meydan okudu ve Ethereum ve diğer blok zinciri platformlarını ortaya çıkardı. Bu platformlar sadece dijital para birimleri değil, aynı zamanda akıllı sözleşmeler ve merkezi olmayan uygulamalar da sunmaktadır. Ancak bu yenilik dalgası, ciddi piyasa dalgalanmaları, değişen düzenleyici politikalar ve güvenlik ve sürdürülebilirlik konusundaki zorluklarla birlikte gelmiştir. Bu on yıla geri dönüp bakıldığında, kripto para birimlerinin finansal yeniliği sürüklemek ve endüstri şeffaflığını ve dahilini teşvik etmek için büyük bir potansiyele sahip olduğu, ancak aynı zamanda balon risklerinden de kaçınılması gerektiği konusunda dikkatli olmaları gerekiyor.

Risk sermayesi (VC), kripto endüstrisinin gelişiminde kritik bir rol oynar. Sermaye enjekte ederek ve stratejik rehberlik sağlayarak VC'ler, sayısız blockchain projelerinin ve start-up'ların büyümesini teşvik etmiş ve yenilikçi teknolojilerin hızla kavram aşamasından pazar uygulamasına geçmesini sağlamıştır. VC, sadece gerekli finansal destek sağlamakla kalmaz, aynı zamanda projeye değerli sektör deneyimi, ağ kaynakları ve iş bilgeliği getirerek genç kripto şirketlerinin yaygın girişimcilik tuzağından kaçınmasına yardımcı olur. Ayrıca, VC'lerin katılımı, şifreleme endüstrisine de itibar kazandırmıştır. Risk sermayesi teşvikleriyle, blockchain ekosistemi büyümeye ve olgunlaşmaya devam etmiş, teknolojik yenilik ve iş modellerinin evrim geçirmesini ve nihayetinde tüm endüstrinin daha güvenilir hale gelmesini sağlamıştır. Sürdürülebilir bir gelecek.

Şu anda, tüm endüstrinin teorik temeli ve yönetişim mekanizması henüz tamamlanmamış durumda. İşte bazı endüstri düşünceleri:

  1. Şifreleme endüstrisi, VC'nin negatif etkisine nasıl direnebilir ve azaltabilir?

Merkezi kripto borsalarının yatırım kurumları, pazar payını ele geçirme arzusuyla hareket ederek, sporcular yetiştiriyor (proje kuluçka), pistler inşa ediyor (borsa cüzdan platformları), yarışmalar düzenliyor (coin listeleri) ve Web3 alanında hakem olarak kontrolsüz bir şekilde hareket ediyor (Tokenların piyasadan çıkarılma rolü, kripto VC endüstrisinde silah yarışına neden oldu mu, Web3 inovasyon alanında sürtünme maliyetlerini artırdı mı, ikincil piyasa projelerinde karışık sonuçlara mı yol açtı, hatta genel zincirlerin gelişimini kaçırdı mı?)

  1. Piyasa yapıcının piyasayı manipüle edip, token fiyatının adil değerden sapmasına neden olarak yatırımcılara zarar verip vermediği konusunda bir sorun var mı?

  2. Merkezi olmayan ve topluluk odaklı projeler nasıl daha fazla kaynak alabilir, sadece VC'ler ve vakıflardan gelen girişimciler değil?

  3. Çoğu uygulama katmanı ürünü ve hizmeti hala P2P aşamasında. Web3 endüstrisinde yetenek sisteminde herhangi bir sorun var mı? Web2 işletme yeteneklerini nasıl çekebilir ve merkeziyetsizlik kavramını yayabiliriz?

  4. VC'nin hangi proje'nin hangi takımda çalışacağına karar vermek için yeterli nitelikte olup olmadığı ve VC'nin vizyonu ve değerleri'nin, hangi projelerin üretkenlik ve üretim ilişkilerinde ilerlemeyi temsil ettiğini doğru bir şekilde değerlendirebilip değerlendiremeyeceği.

  5. İş modeli tarafından yaratılan nakit akışının, finansmana ve diğer araçlara dayanmadan projenin geliştirilmesini ve işletilmesini sağlayıp sağlayamayacağı.

özet

Yazar, Ethereum'un uzun vadeli gelişimi konusunda iyimserdir. Ethereum, en saf merkezi olmayan akıllı sözleşme platformudur. Güçlü bir topluluk fikri birliği ve iyi bir temel yönetişim mekanizması vardır ve risk sermayesi ve büyük proje taraflarının aşırı kontrolüne tabi değildir. Bununla birlikte, L2'nin gelişimi VC'ye çok fazla bağımlı olduğuna dikkat edilmelidir.

Ethereum'un gelişiminde, teknolojik ilerlemenin, ağ tasarımının ve yönetiminin birincil amacı merkezsizleşme olup, bunu verimlilik ve ticari uygunluk takip etmektedir. Bu öncelik sıralaması, Ethereum'un özellikle C son kullanıcıları için ticari dApp geliştirici ortamında uygulama katmanına yeterince dikkat etmemesi nedeniyle, son zamanlarda Solana ağ verilerinin bazı yönlerde Ethereum'u aşmasına neden olmuştur. Bununla birlikte, Ethereum, Web3 alanındaki temel konumunu sürdürecektir, çünkü Web3 endojen gelişim dinamiği esasen merkezsizleşmeden kaynaklanmaktadır.

Kısa vadede, ETH/BTC döviz kuru hızla düşerken, Ethereum geliştiricileri aktif bir şekilde genişleme çözümlerini teşvik ediyor ve hesap soyutlamasını kullanıcı deneyimini iyileştirmek ve işlem maliyetlerini azaltmak için tanıtıyor. Bununla birlikte, ETH fiyatı şu anda başlıca olarak makroekonomik faktörlerden etkilenmektedir.

Feragatname:

  1. Bu makale [den yeniden basıldıGolden Finance]. Tüm telif hakları orijinal yazarına aittir [.Revc]. Bu yeniden basım hakkında itirazlarınız varsa, lütfen iletişime geçin Gate Öğrenekibi ve hızla ele alacaklar.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede yer alan görüşler yazarın kendi görüşleridir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Belirtilmedikçe, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya çalınması yasaktır.

Ethereum'ın Mücadeleleri: Web3'ün Gelişim Zorluklarının Bir Yansıması

Orta SeviyeAug 20, 2024
Ethereum, güçlü topluluk fikir birliği ve etkili yönetişim ile en merkezi olmayan akıllı sözleşme platformu olmaya devam ediyor. Bununla birlikte, Katman 2 çözümlerinin büyümesi, risk sermayesine aşırı bağımlı hale geldi ve ademi merkeziyetçiliğin geleceği hakkında endişeleri artırdı.
Ethereum'ın Mücadeleleri: Web3'ün Gelişim Zorluklarının Bir Yansıması

Ethereum'ın Düşüşü: Daha Geniş Web3 Sorunlarının Bir Belirtisi

Ethereum'un gerilemesi sadece kendi zorluklarının değil, aynı zamanda daha geniş Web3 ekosisteminin de bir yansımasıdır. Ethereum'un kurucusu Vitalik Buterin, World of Warcraft oyununa getirilen dengesizlikten hayal kırıklığına uğradıktan sonra merkezi olmayan bir dünya yaratmaya motive oldu. Benzer şekilde, günümüzün Web3 öncülerinin çoğu, Web2 çağındaki teknoloji devlerinin tekelci eğilimleri karşısında hayal kırıklığına uğradı. Çin'de internet ortamına son 15 yıldır Alibaba ve Tencent hakim. Genellikle düzenlemeleri ve kullanıcı çıkarlarını göz ardı eden bu devler, gelişmekte olan internet tek boynuzlu atlarını rekabetçi siperlerine çekerek yeniliği boğdu ve önemli toplumsal sürtüşmeler yarattı. Çin hükümeti o zamandan beri bu uygulamaları dizginlemiş olsa da, statükoyu bozmaya devam eden ByteDance dışında piyasa yapısı büyük ölçüde değişmeden kaldı.

Web3'e geçerken, endüstri farklı bir dizi zorlukla karşı karşıya kalıyor. Merkezsizleşmenin bir zamanlar idealist vizyonu, VC destekli token'ların akınıyla gölgelenmiş durumda ve bu durum mevcut uzun vadeli yenilik yerine kısa vadeli karlılık için bir savaş alanına dönüşmüş durumda. Yatırım yönetimi düzenlemeleri ve IPO prosedürleri gibi düzenlemelerin Web2'de bazı düzeni korumasının aksine, Web3'ün mali liberalizmi, kendini düzenleyebilmek için gerekli olan yönetim yapıları olmadan Bitcoin ve Ethereum gibi güçlü varlıkları serbest bıraktı. Sonuç olarak, VC boru hatları tarafından üretilen kısa ömürlü Ponzi şemaları ve kanıtlanmamış projelerle dolu bir piyasa oluştu ve sonuçta perakende yatırımcıları en büyük zarar görenler haline getirdi.

Ethereum Çıkmazı

Ethereum'ın mevcut zorlukları, Web3'ün yaygın olarak benimsenmesinden önceki karanlık bir anı temsil ediyor. Son zamanlarda Ethereum'un Bitcoin'e kıyasla performansı düşük olsa da, bu kısmen daha geniş bir küresel finansal döngünün bir sonucudur. Bitcoin ve Ethereum farklı varlık sınıflarını hizmet eder: makroekonomik istikrarsızlık dönemlerinde, enflasyona karşı korumasıyla Bitcoin daha iyi performans gösterir. Bitcoin'in konumu, ETF'lerin tanıtılması ve ABD madencilik şirketleri ile Wall Street'in daha büyük kabulü ile daha da sağlamlaştırılmıştır. Öte yandan Ethereum, ABD teknoloji hisselerinin performansıyla daha yakından ilgilidir, bu da genellikle faiz indirimlerinin sonraki aşamalarında toparlanır. ABD teknoloji hisselerinin zirvesinde hayal kırıklığı yaratan performansa rağmen, Ethereum internetin gelecekteki evrimini temsil eden Web3'ün temel altyapısını oluşturmaya devam ediyor.

Son birkaç yıl boyunca, Ethereum'un hikayesi altyapıya yoğunlaşmış, genellikle uygulama katmanı geliştirme maliyetine. Yapımcılar, VC'ler ve vakıflar, girişimci müşteriler için modüler bileşenler oluşturmak, VC fonları çekmek için kavramlar geliştirmeye odaklanmıştır. Ancak, Web3, üretim ilişkilerinde bir evrimi temsil etmesi gerektiği söyleniyor. Bununla birlikte, birçok araştırma odaklı VC, ZK (Zero-Knowledge) teknoloji yoluna takılı kalmış, sınırları ZK hesaplama madencileri gibi donanım geliştirme konularına taşımıştır, bu da Bitcoin madenciliğine oldukça benzer bir şekilde görünmektedir. Bu, aynı eski sorunlara geri dönmek gibi görünüyor.

Web3 Kullanıcılarının Değişen Ekonomik Rolü

Web3 uygulamaları ölçeklendikçe, kullanıcıların ekonomik rolü değişiyor. İlk başta, Web2 kullanıcılarını Web3'e çekmek için stratejiler, kullanıcılar için zaman maliyetini düşürmeye odaklandı. Bugün, Web3 yatırımcıları ve yapımcıları ile doyurulmuş olsa da, kullanıcılar dikkat çekici şekilde yoklar. 2021'de alana giren birçok kullanıcı, özellikle Twitter gibi platformlarda etkin olmaktan uzaklaştı. Kullanıcıların zaman maliyetleri azaldıkça, merkezsizleştirme ideallerine duyarlılıkları da azalıyor. Şöyle bir soru ortaya çıkıyor: Ethereum veya Web3 üzerine inşa edilmiş merkezsiz altyapının maliyetlerini, genellikle milyarlarca dolarlık VC destekli projeler tarafından finanse edilen kimler karşılayacak?

Merkezsizleştirmeyi aşırı vurgulamak ve sağlam bir ticari mantık olmadan projeler tasarlamak, genellikle bu VC destekli tokenların maliyetini kullanıcılara yansıtarak, Web2'den Web3'e geçiş yapan kullanıcılar için giriş engelini önemli ölçüde yükseltebilir.

Daha yakın bir benzetme şöyle olabilir: Web3 kullanıcılarını Wall Street yatırımcılarından kırsal market alışverişçilerine kadar hayal edin. Bu alışverişçilerin parasının merkezi olup olmadığı umurlarında değil; onlar istikrar ve kolaylıkla ilgilenirler. Eğer bir banka kurar ve onlardan enflasyon yoluyla kar etmeyi planlarsanız, onlar sadece farklı bir para birimine geçerler.

PoS Mekanizmasının Gelişiminin Yeniden Değerlendirilmesi

İster Katman 2'ye, ister Likit Staking Türevleri (LSD) sektörüne, ister Veri Kullanılabilirliği (DA) modülerliğine bakalım, hepsi paylaşılan güvenlik bayrağı altında çalışır. Paylaşılan güvenlik modelinin kendisi sağlam olsa da, stake edilen varlıkların fırsat maliyetinin adil bir şekilde fiyatlandırılması, özellikle kaçınılmaz olarak etkilenen bir L1 zinciri olan Ethereum'da büyüyen projeler için önemli bir zorluk teşkil ediyor. Risk sermayedarları (VC'ler) Katman 2 ve LSD sektörlerini tercih ediyor, ancak bunlar aynı zamanda spekülatif "VC paraları" için yuva haline geldi.

Büyük Toplam Kilitli Değer (TVL) sahiplerine, projelere, Ethereum ekosistemine ve büyük paydaşlara token tahsis etmek için Restake yöntemini kullanarak fayda sağlayabilir. Ancak, bu senaryoda kaybedenler daha geniş pazar ve sıradan kullanıcılardır. Staking'in tek başına bir projenin tokenlerinden, esasen sahipliğinden pay verebileceği fikrini haklı çıkarmak zordur. Bir projenin sahiplik yapısı veya kimlik bilgileri, ideal olarak projenin işleyişine ve büyümesine katkıda bulunan bireyleri veya kuruluşları ödüllendirmelidir. Yine de staking, basit ama açık sözlü yaklaşımıyla, proje ekibinin TVL'yi hızla artırma ihtiyacını karşılar ve stake etme ve satıştan hızlı kar elde etmek isteyen büyük sahiplerin cüzdanlarını tatmin eder. Bu, staking'in yalnızca token kazandırmakla kalmayıp aynı zamanda bazen proje ekibinden doğrudan ödeme aldığı çarpık bir iş modeline yol açmıştır.

POS mekanizmasının kötü işleyişi, yönetim jetonları gibi varlıklarda balon oluşmasına neden olabilir.

Mevcut PoS modeli aynı zamanda blockchain fikrini sürdürme rekabet etkinliğini azaltır. Bir PoS sisteminde, büyük sahipler sadece stakingden ödül kazanmakla kalmaz, aynı zamanda ekosistemin gelişimi üzerinde önemli ölçüde etkilerini artırır ve bazı paralel zincirlerin tasarımında olduğu gibi "VC coins"in ortaya çıkmasına yol açar. Öte yandan, bir PoW ağı sürdürmek için katılım eşiği daha düşüktür. Önde gelen madencilik şirketleri donanım yükseltmeleri aracılığıyla geçici avantajlar elde edebilirken, genel olarak, küçük madencilerin Bitcoin ağına katılma giriş bariyeri PoS'tan daha düşüktür, bu da daha adil bir sistem yapar.

Eğer düzgün yönetilmezse, PoS mekanizması yönetim tokenleri ve diğer varlıkların balonlaşmasına yol açabilir. Çoğu PoS blok zincirinde staking ödül oranlarının tasarımı, özellikle piyasa koşullarıyla uyumları, ayrışmaya eğilimlidir. Bu, ödül oranları ile ekosistem gelişim seviyeleri arasında uyumsuzluklara ve bunun da genel halk piyasasıyla ölçülmesine neden olabilir. Enflasyonist ödül oranları, varlıkların ve kullanıcıların blok zincir ekosistemine giriş engelini yükseltebilirken, deflasyonist oranlar ekosistem büyümesini baskılayabilir. Staking'in temel işlevi blok zinciri ağı güvenliğini korumaktır, ancak ağ güvenliği maliyeti dinamiktir ve fiyatlandırmak zordur. Bu ihtiyaçlarla uyumlu bir staking ödül modeli tasarlamak zor olabilir. Staking piyasası küçükse ve yeterli pazarlaştırmaya sahip değilse, bu adaletsiz dağılımlar daha belirgin hale gelir. Ana akım PoS blok zincirlerinde, staking enflasyonu genellikle vakıf rezervlerine akar, ancak vakıflar her zaman yüksek verimlilikle çalışmaz, bu da azalan gelişim verimliliğine, merkezi kar dağıtımına, kontrolsüz ekosistem enflasyonuna ve nihayetinde yönetim tokenleri ve diğer varlıkların balonlaşmasına yol açabilir. Şu anda, Ethereum'un PoS mekanizması endüstri standartları açısından önde gidiyor.

Veri gözlemi

zincir üzerinde

1. Ethereum'nun mevcut temel ağ ücreti birkaç yılın en düşük seviyesi olan 1 ila 2 gwei arasında dalgalanıyor. Aynı zamanda düşük gaz ücreti nedeniyle ETH'nin günlük yok etme hacmi yeni bir düşük seviyeye ulaştı.

2. Ethereum ağındaki işlem sayısı 6 Ağustos'ta beş aylık bir düşüşle 1.12 milyon işlem/gün olan yedi günlük hareketli ortalama işlem hacmi ile düştü. Şu anda, daha fazla etkinlik Katman 2 ağına taşınıyor. Bunların arasında, Coinbase'in Katman 2 ağı Base'in yedi günlük hareketli ortalama işlem hacmi 3.83 milyon ile en yüksek işlem hacmine sahip.

3. SOL/ETH döviz çifti 0.064'ü aşarak rekor seviyeye ulaştı.

Yukarıdaki veriler birkaç trendi yansıtmaktadır. Ethereum, mevcut aşamada misyonunu tamamladı, teknolojik güncellemeler aracılığıyla ağ işlem maliyetlerini azalttı ve bu temelde L2'nin daha geniş bir yelpazeyi desteklemesine izin vererek merkezi olmayan altyapının tüm Web3 gelişimi için temelini attı. Solana'nın zorlukları, uygulama katmanının hızla gelişmesi ve verimlilik için merkezsizleşmenin fedakarlığıdır. Solana, uygulama katmanında daha hızlı ilerliyor ve MEME coin lansman platformu ve Blink, Solana mobil ve Depin gibi Web2'ye bağlantı sağlayan araçlar gibi yeni Web3 kullanıcılarının ihtiyaçlarına daha uygun olan ürünlere sahip. Solana'nın inovasyonu daha radikal olsa da, Ethereum'dan piyasaya daha yakın. Çünkü Web3 de bir Web olduğundan, yeni kullanıcılar şu anda projenin odak noktası olan merkezsizleşmeden daha çok UI, etkileşimli deneyim, verimlilik ve zenginlik oluşturmayı değerlendirir. Eğer VC'lere verilirse, kullanıcılar bundan umursamaz, ve kullanıcılar VC'ler tarafından artırılan merkezsizleşme maliyetlerini kabul etmez.

Kafa mekanizması işlemi

Jump Trading, son zamanlarda yaklaşık 315 milyon dolar değerinde rehin Ethereum'u kripto borsalarına transfer etti, bu hareket piyasada tartışma ve spekülasyonlara neden oldu. Hareket, Japonya'nın tarihi borsa çöküşünden önce geldi, bu çöküşte Nikkei 225'in %12,4 düşmesi görüldü. Bazı analistler, Jump Trading'in piyasa düşüşünü önceden görebileceğini ve riskli varlıkları sabit paralara dönüştürebileceğini belirtti. Aşağıdaki resim, Jump Trading'in ETH varlıklarındaki değişiklikleri göstermektedir.

3 Ağustos'taki çöküşten önce ve sonra, beş önde gelen piyasa yapıcısı o hafta toplamda 130.000'den fazla ETH'yi doğrudan veya dolaylı olarak CEX'e transfer etti. Aşağıdaki grafik, Binance'in ETH varlıklarının da yüksek seviyelerde olduğunu gösteriyor.

Dev balinaların son hareketleri

Son zamanlarda, bir balina 14.387 ETH likide etti ve 12.55 milyon dolarlık bir kayba neden oldu. Ayrıca, yedi yıldır hareketsiz kalan bir balina, 92.000'den fazla ETH transfer etti ve ETH'nin fiyatının 3.100 doların altına düşmesine neden oldu. Ethereum ICO'suna katılan başka bir adres, geçen ay içinde yaklaşık 154 milyon dolar değerinde 48.500 ETH'yi OKX'e transfer etti.

Temmuz sonu ve 8 Ağustos arasında Ethereum zincirinde ETH dönüşüm faaliyetlerinde küçük bir artış oldu. Önde gelen kurumların eylemlerinden yola çıkarak, piyasa geçiş aşamasında yüksek risk iştahına sahip balinaların piyasa değişikliklerine daha duyarlı oldukları ve pozisyon takası davranışlarının zincirde büyük likidasyonlara yol açtığı görülmektedir. Yüksek kaldıraç da Ethereum'un son zamanlardaki durgun performansının nedenlerinden biridir.

Ayrıca uzun süredir ETH/BTC uzun pozisyonlarını tutan James Fickel, pozisyonlarını azaltmaya başladı. 10.000 ETH'yi 425,75 WBTC karşılığında satarak ETH/BTC uzun pozisyonunu azalttı. Bu yılın Ocak ayından Temmuz ayına kadar sürekli olarak Aave'den WBTC borç aldı ve bunu ETH'ye dönüştürerek ETH/BTC döviz kuru üzerine bahis oynadı, yaklaşık 0,054 döviz kuru maliyetiyle. Pozisyonunu kısmen azaltmış olsa da, ETH/BTC uzun pozisyonu hala büyük, hala ödünç alınmış 2438,5 WBTC bulunmakta ve yaklaşık 148 milyon dolar değerinde.

ETF verileri

Başlatıldığından bu yana, Ethereum ETF'si birçok gün boyunca net çıkışlar yaşadı, bunların çoğu Grayscale'in satışından kaynaklandı.

Kripto Para Birimi'nin 10 Yıllık Yansımaları

Son on yılda kripto para birimi, yükselen bir teknolojik kavramdan küresel finansal piyasaları etkileyen önemli bir güç haline gelen bir şey haline geldi. Başlangıçta Bitcoin tarafından öncülük edilen merkezi olmayan devrim, geleneksel finansal sistemlerin otoritesine meydan okudu ve Ethereum ve diğer blok zinciri platformlarını ortaya çıkardı. Bu platformlar sadece dijital para birimleri değil, aynı zamanda akıllı sözleşmeler ve merkezi olmayan uygulamalar da sunmaktadır. Ancak bu yenilik dalgası, ciddi piyasa dalgalanmaları, değişen düzenleyici politikalar ve güvenlik ve sürdürülebilirlik konusundaki zorluklarla birlikte gelmiştir. Bu on yıla geri dönüp bakıldığında, kripto para birimlerinin finansal yeniliği sürüklemek ve endüstri şeffaflığını ve dahilini teşvik etmek için büyük bir potansiyele sahip olduğu, ancak aynı zamanda balon risklerinden de kaçınılması gerektiği konusunda dikkatli olmaları gerekiyor.

Risk sermayesi (VC), kripto endüstrisinin gelişiminde kritik bir rol oynar. Sermaye enjekte ederek ve stratejik rehberlik sağlayarak VC'ler, sayısız blockchain projelerinin ve start-up'ların büyümesini teşvik etmiş ve yenilikçi teknolojilerin hızla kavram aşamasından pazar uygulamasına geçmesini sağlamıştır. VC, sadece gerekli finansal destek sağlamakla kalmaz, aynı zamanda projeye değerli sektör deneyimi, ağ kaynakları ve iş bilgeliği getirerek genç kripto şirketlerinin yaygın girişimcilik tuzağından kaçınmasına yardımcı olur. Ayrıca, VC'lerin katılımı, şifreleme endüstrisine de itibar kazandırmıştır. Risk sermayesi teşvikleriyle, blockchain ekosistemi büyümeye ve olgunlaşmaya devam etmiş, teknolojik yenilik ve iş modellerinin evrim geçirmesini ve nihayetinde tüm endüstrinin daha güvenilir hale gelmesini sağlamıştır. Sürdürülebilir bir gelecek.

Şu anda, tüm endüstrinin teorik temeli ve yönetişim mekanizması henüz tamamlanmamış durumda. İşte bazı endüstri düşünceleri:

  1. Şifreleme endüstrisi, VC'nin negatif etkisine nasıl direnebilir ve azaltabilir?

Merkezi kripto borsalarının yatırım kurumları, pazar payını ele geçirme arzusuyla hareket ederek, sporcular yetiştiriyor (proje kuluçka), pistler inşa ediyor (borsa cüzdan platformları), yarışmalar düzenliyor (coin listeleri) ve Web3 alanında hakem olarak kontrolsüz bir şekilde hareket ediyor (Tokenların piyasadan çıkarılma rolü, kripto VC endüstrisinde silah yarışına neden oldu mu, Web3 inovasyon alanında sürtünme maliyetlerini artırdı mı, ikincil piyasa projelerinde karışık sonuçlara mı yol açtı, hatta genel zincirlerin gelişimini kaçırdı mı?)

  1. Piyasa yapıcının piyasayı manipüle edip, token fiyatının adil değerden sapmasına neden olarak yatırımcılara zarar verip vermediği konusunda bir sorun var mı?

  2. Merkezi olmayan ve topluluk odaklı projeler nasıl daha fazla kaynak alabilir, sadece VC'ler ve vakıflardan gelen girişimciler değil?

  3. Çoğu uygulama katmanı ürünü ve hizmeti hala P2P aşamasında. Web3 endüstrisinde yetenek sisteminde herhangi bir sorun var mı? Web2 işletme yeteneklerini nasıl çekebilir ve merkeziyetsizlik kavramını yayabiliriz?

  4. VC'nin hangi proje'nin hangi takımda çalışacağına karar vermek için yeterli nitelikte olup olmadığı ve VC'nin vizyonu ve değerleri'nin, hangi projelerin üretkenlik ve üretim ilişkilerinde ilerlemeyi temsil ettiğini doğru bir şekilde değerlendirebilip değerlendiremeyeceği.

  5. İş modeli tarafından yaratılan nakit akışının, finansmana ve diğer araçlara dayanmadan projenin geliştirilmesini ve işletilmesini sağlayıp sağlayamayacağı.

özet

Yazar, Ethereum'un uzun vadeli gelişimi konusunda iyimserdir. Ethereum, en saf merkezi olmayan akıllı sözleşme platformudur. Güçlü bir topluluk fikri birliği ve iyi bir temel yönetişim mekanizması vardır ve risk sermayesi ve büyük proje taraflarının aşırı kontrolüne tabi değildir. Bununla birlikte, L2'nin gelişimi VC'ye çok fazla bağımlı olduğuna dikkat edilmelidir.

Ethereum'un gelişiminde, teknolojik ilerlemenin, ağ tasarımının ve yönetiminin birincil amacı merkezsizleşme olup, bunu verimlilik ve ticari uygunluk takip etmektedir. Bu öncelik sıralaması, Ethereum'un özellikle C son kullanıcıları için ticari dApp geliştirici ortamında uygulama katmanına yeterince dikkat etmemesi nedeniyle, son zamanlarda Solana ağ verilerinin bazı yönlerde Ethereum'u aşmasına neden olmuştur. Bununla birlikte, Ethereum, Web3 alanındaki temel konumunu sürdürecektir, çünkü Web3 endojen gelişim dinamiği esasen merkezsizleşmeden kaynaklanmaktadır.

Kısa vadede, ETH/BTC döviz kuru hızla düşerken, Ethereum geliştiricileri aktif bir şekilde genişleme çözümlerini teşvik ediyor ve hesap soyutlamasını kullanıcı deneyimini iyileştirmek ve işlem maliyetlerini azaltmak için tanıtıyor. Bununla birlikte, ETH fiyatı şu anda başlıca olarak makroekonomik faktörlerden etkilenmektedir.

Feragatname:

  1. Bu makale [den yeniden basıldıGolden Finance]. Tüm telif hakları orijinal yazarına aittir [.Revc]. Bu yeniden basım hakkında itirazlarınız varsa, lütfen iletişime geçin Gate Öğrenekibi ve hızla ele alacaklar.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede yer alan görüşler yazarın kendi görüşleridir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Belirtilmedikçe, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya çalınması yasaktır.
Lancez-vous
Inscrivez-vous et obtenez un bon de
100$
!