Blok Zinciri Ekonomisi: Kendi zincirinizi çalıştırmak ne kadar mal oluyor?

Orta SeviyeSep 18, 2024
Blok zinciri başlatma işlemi, teknoloji yığınının geliştirilmesi sayesinde giderek daha kolay hale gelmektedir. Bu makale, bu gelişmeleri ve bir blok zincirinin işletme maliyetine olan etkisini araştırmaktadır.
Blok Zinciri Ekonomisi: Kendi zincirinizi çalıştırmak ne kadar mal oluyor?

Yeni başlatmalarda önemli bir artış yaşandıKatman 2Teknolojik ilerlemeler, benzersiz pazarlama stratejilerinin geliştirilmesi, özel kullanım durumlarına odaklanma ve güçlü topluluk katılımı ile son bir yılda L2 çözümlerinde önemli gelişmeler yaşandı. Bu gelişme cesaret verici olsa da, temel zorluk bu blok zincirlerinin daha maliyet etkin bir şekilde ölçeklenmesidir. Bir Gate.iouygulama zinciriBlok Zinciri'nin işletme maliyetlerini modüler altyapı yığını boyunca yapılan girişimlerle yönetebilen appchains, önemli bir çözüm olarak ortaya çıktı.

L1 - Ethereum tarafından belirli girişimler yapılırken blok zincirlerinde işlem yapmayı önemli ölçüde ucuzlaştırmış olsa da, büyük rulmanlar ve altyapı sağlayıcıları tarafından güçlü bir şekilde desteklenerek ölçeklenebilirliği daha da artırmak ve şu anda blok zincirinde gerçekleştirilmesi çok pahalı olan kullanım durumlarını açığa çıkarmak için yoğun bir çaba harcanmaktadır.

Bu gelişmeleri, giriş yapmak için engelleri azaltmada anlamlı katkı sağlayan a) L1 girişimleri, b) L2 girişimleri ve c) Modüler altyapı girişimleri açısından sınıflandırabilir ve analiz edebiliriz.

Son zamanlarda, Ethereum'da EIP 1559 ve 4844 gibi çeşitli güncellemeler gördük, bu da maliyetleri düşürdü ve ölçeklenebilirliği geliştirdi.

Öncelikle, Ethereum zincirinde işlem maliyetlerini düzenlemeye katkıda bulunan L1 girişimlerine bir göz atalım.EIPsörneğinEIP 1559veEIP 4844 (Dencun Yükseltme). EIP 1559, ücret tabanı + ipucu / öncelik ücreti ve sıkışıklık temelli dinamik fiyatlandırma (bkz. Ek 1) kavramını tanıtarak kullanıcılara önceliklerine ve ağ sıkışıklığına bağlı olarak maliyetleri tahmin etmek ve ağ üzerinden işlem yapmak için daha iyi bir mekanizma sağlarken, EIP 4844 Ethereum'a yeni bir işlem türü getirdi, kavramları tanıtarakBlobs (Büyük İkili Nesneler) L2'ler için oldukça ucuz bir alternatif sunarak onlara maliyetli yerine Bloklarda veri depolamalarına izin veren çağrı verileriL1 üzerinde işlem tamamlanırken.

Tablo 1: 19 Temmuz'da 8 gwei'lik ortalama gaz fiyatıyla Temel ücret ve Öncelik ücreti Kaynağı:Etherscan

Blok Zinciri'nin uygulanması, hem depolama maliyetleri başına bayt başına maliyetin azalması hem de Blobs'un çağrı verileriyle rekabet etmemesi ve Ethereum işlemleriyle gaz için yarışmaması, kalıcı olarak depolanmaması nedeniyle blok başına genişleme kapasitesinin artması nedeniyle işlem maliyetlerinde dramatik bir azalmaya yol açmıştır. Blobs, yaklaşık 18 gün sonra blok zincirinden kaldırıldığı için.

Blok zincirinde her biri 32 bayt olan 4096 alan öğelerinden oluşan Blobs bloklar başına en fazla 16 Blok ile uzun vadeli olarak 16 Blobs sağlayarak ~2 MB sağlar.32 baytGelecekteki birden fazla ağ yükseltmesi ile elde edilebilecek maksimum ek kapasite (şu anda hedef boyutu 3 blob başına blok ve EIP 4844 sonrası maksimum 6) ile başlayarak düşük bir seviyede (şu anda 0,8 MB) elde edilebilecek maksimum ek kapasite olan Blok Zinciri'nde 16 Blob başına blok gibi bir verimlilik sağlanabilir. Blok başına 2-10 KB çağrı verisi tarihsel referans alındığında, EIP 4844 teorik olarak bir artış sağlayabilir. 384x.

Uygulamada, EIP 4844'ün uygulanmasının ardından birçok L2'nin ücretleri %90'dan fazla düştü (bkz. Ek 2). Bununla birlikte, sadece bu yükseltmelere güvenmek, Ethereum'un daha büyük ölçeklenebilirliğe ulaşmasını sağlamak için yetersizdir. Binlerce rollup olan bir dünyada, kitle benimsenmesi on-chain'de arttıkça işlem maliyetlerinin depolama alanına olan artan talep nedeniyle yükselme eğiliminde olduğu muhtemeldir.

Ek 2: EIP 4844 sonrası ana L2 ağlarındaki ortanca gaz ücretinde azalma Kaynak:Binance

L2'ler maliyetleri düşürmek için işlemi zincir dışına taşırken güvenliği korurken, açık kaynaklı çerçeveler ve gelir paylaşım modelleri gibi endüstri girişimleri rekabetçi “L2 yığın savaşlarını” şekillendiriyor.

Önceki döngüde rollup'ın ortaya çıkması, çeşitli kanıt türleri kullanarak ana zincir dışında yürütme gerçekleştirerek maliyetleri önemli ölçüde azaltmayı amaçladı. Umut verici roll up'lar, tek bir dürüst varlığın 'sahtekarlık kanıtı' sunmasına ve yanlış davranan bir sıralayıcıyı belirlemek için ödül kazanmasına izin verirken, ZK (sıfır bilgi) rollup'ları sıfır bilgi kanıtlarını kullanarak L2 zincirinin doğru bir şekilde güncellendiğini kanıtlar.

Rollup operatörleri çeşitli görevleri yerine getirir, bunlar arasında:

  • Sıralama: Son kullanıcı işlemlerini sırayla düzenleme, bunları gruplama ve zaman zaman bu gruplanmış toplulukları L1'e gönderme
  • Yürütme: İşlemlerin depolanması ve yürütülmesi ve rollup'ın durumunun güncellenmesi
  • Öneri: Önericiler, Blok Zinciri'nin durum kökünü periyodik olarak Katman 1'de günceller. Bu, blok zincirlerinin herkes tarafından güvenilir ve doğrulanabilir kalmalarını sağlamak için önemlidir.
  • Durum Kökü Meydan Okuma: Durum kökü dolandırıcılığına dair kanıtların sunulması ve Katman 1'de durum kökünün sorgulanması (Sadece Optimistik Rollups için geçerlidir)
  • Kanıtlama: ZK Rollup'a özgü olan her durum kökü durum güncellemesi için doğrulama oluşturma (L1'e doğru).

Kullanıcılar tarafından ödenen işlem ücretleri (dizi geliri) ve potansiyel gelirlerle gelir elde ederler.MEVAncak, şu anda MEV bir politika seçeneği olarak çıkarılmadığına dikkat etmek önemlidir. Maliyetleri büyük ölçüde L2 (işletme maliyeti) ve L1 (veri erişilebilirliği ve yerleşme) maliyetlerine bağlanabilir (Bkz. Sergi 3). Kendi zincirlerini başlatmak isteyen kuruluşlar, böyle bir girişimin maliyetinden daha yüksek işlem ücretleri üreteceklerini bekliyorlarsa ideal olarak bunu yapmak isteyeceklerdir.

Şekil 3: Rollup İş Modeli Kaynak: @chaisomsri96/exploring-the-rollup-ecosystem-6ab407227268">Rollup Ekosistemini Keşfetmek

Ethereum gibi temel katman ağları, çoğu düğümün zinciri senkronize etme ve doğrulama yeteneği olması gerektiğinden hesaplama ve depolama için daha fazla ücret talep etme eğilimindedir. Bununla birlikte, bir rollup'ta, zincir tek bir dürüst varlık tarafından doğrulanabilirse bile güvenli olarak kabul edilir. Sonuç olarak, rollup'lar hesaplama ve depolama için daha az ücret talep eder, ancak işlemleri toplu halde bir araya getirme ve bunları bir L1'e yayınlama maliyeti daha fazladır, bu da L2'lerin maliyet tabanının %98'ini oluşturur (Bkz. Ek 4), EIP 4844'ün tanıtımından önce).

Ek 4: EIP 4844'ten önce Optimism'de tipik bir işlemin ücret dökümü Kaynak: Biconomy (Biyonomi)

Temel seviye optimizasyonlarının yanı sıra, L2'lerin maliyetleri daha da düşürmek için güçlü bir şekilde çalıştığı bir itme oldu, bu girişimler, makalenin başında Layer 2 girişimleri olarak tanımladığımız şeylerdir ve genellikle iki kategoriye ayrılabilir - endüstriye uyumlu veya şirkete uyumlu.

Endüstriye yönelik girişimler, L2 teknoloji yığını (rollup çerçevesi) açık kaynaklı hale getirerek yeni oyuncuların kendi zincirlerini oluşturmalarına izin veren adımları içerir. Bu girişim dalgası, iyimser rollup'lar tarafından öncülük edildi ve şu anda devam etmektedir.OP YığınıveArbitrum Orbit, diğer olgun L2'ler arasında Polygon ( Poligon CDK) ZK Sync (ZK Yığını) ve Starkware (Madara Yığını) milyonlarca kullanıcının benimsemesini sağlamak için kendi özel teknolojilerini açık kaynaklı yapmayı sağlayan şirketler de bu doğrultuda hareket ettiler veya açıklamalarda bulundular.

Şirketin hedefleri, bu blok zincirlerinin maliyetleri azaltmak ancak doğrudan gelir / kar paylaşım modelleri veya ekosistemlerini genişletmenin ikincil etkileri aracılığıyla kendi token'larına değer katmak için yaptığı girişimleri içerir. OptimismSüper zincirvizyon, Arbitrum'unGenişleme Programı, Polygon’sToplama Katmanı, ZK Sync’sEsnek ZincirBu tür girişimlerin örnekleridir. Bu programların özellikleri farklı olabilir, ancak hepsinde artırılmış uyumluluk sağlayan, birden fazla rollup arasında iletişim sağlayan ve veri kullanılabilirliği için paylaşılan bir temel katman, birleşik bir köprü, birleştirilmiş kanıtlar (yalnızca ZK zincirleri için) vb. şeklinde paylaşılan kritik altyapıya sahip birbirine bağlı bir ağın yaygınlığı ortaktır. Bu sayede, mevcut Ethereum ekosistemini parçalanmış likidite ve rollup arasında kesintili geçirgenlik gibi sorunlarla uğraşan yüksek sermaye verimliliği sağlar. Bununla birlikte, bu sistemler aynı zamanda blok süreleri, çekilme süreleri, kesinlik, token kullanımı, gaz limiti vb. parametrelerine dayalı olarak benzersiz özelleştirme yeteneğine sahip olan bireysel zincirlerin avantajlarını korumalarına olanak tanır. Bu da ortak bir zincirde olmanın yüksek gaz maliyetleri ve diğer uygulamalardaki trafiğe bağlı gecikme gibi dezavantajlarını ortadan kaldırır.

Bu bireysel ekosistemler büyüme ve benimseme odaklı olsa da, Optimism ve Arbitrum gibi daha olgun oyunculardan gelir elde etmeye başladığımızı görmeye başladık.

Optimism, genel sıralayıcı gelirinin %2.5'lik bir ücret alır veya15%of sıralayıcı karı (sıralayıcı geliri - L1 yerleşim ve veri erişilebilirlik maliyetleri) içinde yer almak isteyen oyunculardanSüperzincir. Arbitrum ücret alır 10%Mevcut bir yığın kullanarak bir L2 başlatan oyuncuların sıralayıcı karından faydalanırken, Polygon CDK, ZK Stack gibi ZK rollup yığınlari ücretsiz kullanılabilir ancak muhtemelen geliştikçe ve ilgi gördükçe sürdürülebilir ekonomiye sahip olacaklar.

Resmi "L2 yığını savaşları" tüm ekosistemlerin benzersiz stratejilerle marquee projelerini (Bkz. Ek 5) onboarding etmek için başladı. Optimism duyurdu$22MSuperchain inşaatçılarına geriye dönük olarak hava damlaları sağlayarak kullanım ve etkileşim parametreleri boyunca sübvansiyonlarla birlikte ZK Sync sunarken $22MArbitrum, Polygon'dan Lens'i stack'ine entegre etmek için adım attı. Arbitrum, bir L3 olarak başlatan herkesin stack'ini ücretsiz olarak kullanabileceğini belirtti (L3 zincirleri, Ethereum yerine L2'yi bir uzlaşma katmanı olarak kullanan zincirlerdir), çünkü bu L3 zincirleri Arbitrum'a hayat döngüleri boyunca uzlaşma maliyetleri ödeyeceğinden artan L3 etkinliğinden faydalanmaktadır.

5. Sergi: Ekosistem genelinde L2 yığınları kullanan projelerin evreni

RaaS ve alternatif yerleşim ve veri erişilebilirlik çözümleri, modüler altyapıda gelecekteki yeniliklerle blok zinciri mali yapılarını yeniden tanımladı ve daha fazla tasarruf sağlamak için hazır durumda.

Bu teknoloji yığınlarının mevcut olmasına rağmen, bir blok zinciri çalıştırmak çok fazla işletme üstünlüğü, insan gücü, uzmanlık ve kaynak gerektirir. Zincir altyapısının çalıştırılması ve bakımı ile uğraşmak istemeyen yapımcılar, zincirde son kullanıcıları çekmeyi amaçlıyor ve bunun yerine temel iş faaliyetlerine odaklanmak istiyor.

Bu problem ifadesi, bu yapımcılarla çalışan ve önceden tartışıldığı gibi olgun L2'lerin çerçevelerini / yığınlarını kullanarak zincirlerini çalıştırmanın karmaşıklıklarını soyutlayan RaaS (Rollup as a Service) sağlayıcılarının çoğalmasına yol açtı. Onlar düğüm işletimi, yazılım güncellemeleri, altyapı yönetimi gibi hizmetler sağlarlar ve ardışık, dizinleme ve analiz gibi ürünler sunarlar. RaaS sağlayıcıları, pazar payını ele geçirmek için farklı yaklaşımlar benimsemiştir, bazıları belirli L2'lere ekosistem uyumlu iken, diğerleri tüm ekosistemlerde entegrasyon sağlayarak daha çerçeve bağımsız bir yaklaşım izlerler.KanalveNexus AğıOptimism ve Arbitrum gibi iyimser roll up'larla hizalamışızTruezk,Karnotve SlushZK zincirlerine odaklanıyoruz. Öte yandan,Caldera,Zeeve, Alt Katman veGelatohem iyimser hem de ZK rollup'larında entegrasyon sağlamak.

Bu sağlayıcılar için tipik iş modeli, sıralayıcı karından payın yanı sıra sabit bir ücreti içerir. İyimser rollup'ları çalıştırmak için aylık abonelik ücretleri genellikle 3.000 ile 4.000 dolar arasında değişirken, maliyetler, ZK rollup'ları çalıştırmak için gereken yoğun hesaplama ve kanıt doğrulamanın aşırı yüksek maliyeti nedeniyle 9.500 ile 14.000 doların üzerine çıkabilir (daha fazla ayrıntı için Ek 6'ya bakın). Ek olarak, RaaS sağlayıcıları ile rollup'lar arasındaki teşvikleri hizalamak için %3-5'lik bir sıralayıcı karı payı alınır, böylece bu zincirlerin ivme kazandıkça maddi fırsatları yakalayabilirler.

Caldera, farklı bir modeli keşfediyor.MetalayerSadece değişken bir sıralayıcı kar payı olan %2 ve sabit maliyet olmayan bir vizyon, hem iyimser hem de ZK yığınlarında Caldera kullanarak zincirler arası etkileşimliği sağlamayı amaçlıyor.

Ek 6: ZK Kanıt Doğrulama Maliyeti Kaynak: Nebra

Endüstrinin dinamik doğası ve bu yığınlar üzerinde çalışan ekiplerin özellikle ZK tarafındaki çabaları, RaaS sağlayıcıları tarafından tahsil edilen abonelik maliyetlerinin daha fazla sıkıştırılmasına yol açabileceğini göz önünde bulundurmak önemlidir. Ayrıca, başlangıçta uygulamalar arasında fiyatlandırmanın standartlaştırılmamış olabileceğini unutmamak gerekir, çünkü daha büyük tüketiciye yönelik uygulamalar, güçlü tüketici web3 işletmelerinin azlığı nedeniyle altyapı sağlayıcıları ile daha iyi ekonomik paylaşım anlaşmaları yapabilir.

Daha önce bahsedildiği gibi, bir rollup için en büyük masraf L1 maliyetleri yani veri erişilebilirliği ve yerleşim maliyetidir. Standart bir rollup için 100 milyon işlem işleyen L1 maliyetleri, ekosistemdeki en büyük / en çok kullanılan zincirler için yalnızca uygun bir seçenek olan aylık 25.000 $'a kadar yüksek olabilir. Alternatif yerleşim ve veri erişilebilirliği çözümlerine olan ihtiyaç, maliyetleri ve performansı bu katmanlarda optimize eden özel oyuncuların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Veri erişilebilirliği üzerindeki Ethereum'a alternatifler arasındaCelestia,Yakında, ÖzDAdaha önce tartışılan olgun L2'ler, L3 olarak sınıflandırılabilecek rollup'ların yerleşim katmanı olmayı amaçlar. Bu oyuncular, rollup'lar için yerleşim ve veri erişilebilirlik maliyetlerini büyük ölçüde azaltmışlardır. Sergi 7, Ethereum yerine Celestia'ya callData göndermiş olsalardı rollup'ların maliyet tasarrufu hakkında yaklaşık bir fikir vermektedir. İşlem hacmi arttıkça maliyet tasarrufundaki farkın üstel olarak arttığını vurgulamakta fayda vardır.

Gösterim 7: Rollup'lar Celestia yerine Ethereum'u kullansaydı, ima edilen maliyet tasarrufu Kaynak: Lensler

Veri kullanılabilirliğinin maliyetine ek olarak, Celestia'nın Ethereum'da Celestia'daki ilgili bloğa kadar izlenebilen bir işaretçi gönderdiği (Ek 7'de ek ödeme maliyeti olarak anılacaktır) Celestia'da yayınlanan verilerin sırasını ve bütünlüğünü garanti etmek için gerekli olan ek bir ödeme maliyeti vardır.

Alternatif veri erişimi ve RaaS sağlayıcıları şeklinde modüler altyapı yığınındaki özelleşmiş oyuncuların geliştirilmesi, modüler altyapı girişimleri olarak adlandırabileceğimiz şeydir. Bu kategoriye dahil diğer dikeyler, paylaşılan sıralama dahil olmak üzere daha fazla maliyet optimizasyonu araştıran diğer dikeyler bulunmaktadır.Espresso,Astria,Yarıçap), kanıt toplama (Nebra,Elektron) vb. Bunlar şu anda geliştirme aşamasında ve sektör olgunlaştıkça maliyetlerin düşmeye devam etmesini bekliyoruz.

Zincir üzerindeki işletme maliyetleri önemli ölçüde azalırken, web2 kurucuları kendi zincirlerini başlatmaya karar vermeden önce detaylı bir maliyet fayda analizi yapmalıdır.

Web2 kurucuları, kendi zincirlerini başlatmanın maliyet-fayda analizini dikkatlice değerlendirmelidir, çünkü on-zincir maliyetlerini azaltmasına rağmen, bunlar muhtemelen Web2 standartlarına göre ölçülecektir.

Bir zinciri çalıştırmanın tam yüklenmiş maliyeti, her bir zincirin özel kullanım gereksinimlerine bağlıdır, ancak ortalama bir iyimser veya ZK zinciri için aylık olarak 2M işlem takip eden alternatif veri erişilebilirlik çözümleri kullanarak maliyetleri genel olarak tahmin edebiliriz. Şekil 8'de gösterildiği gibi.

Ek 8: Bir Toplama için gösterge niteliğindeki maliyet yapısı

Endüstri düzeyinde ve bireysel zincir düzeyinde çeşitli optimizasyonlara rağmen, aylık finansal taahhüt, ZK rollups için toplam maliyetlerin 10.500 - 16.500 dolar ve iyimser rollups için 4.000 - 6.500 dolar olduğu ek olarak zincir kazançlarını kaydettikten sonra sıralama kârının% 20'sine kadar pay içerir.

Bu makalede vurgulanan üç geniş kategori, merkezi olmayan bir uygulamanın maliyeti ve kullanım kolaylığı ile web2 arasındaki farkı azaltma amacıyla endüstriye erişimi demokratikleştirmek için önemli olacaktır. Yapıcıların, son kullanıcı ihtiyaçlarına, ürün önceliklerine, kullanım durumları için gereken performans ölçütlerine ve mevcut çekiciliklerine bağlı olarak bağımsız bir zinciri çalıştırmanın maliyet fayda analizi yapmaları hayati önem taşır.

Merkezi olmayan sistemleri kullanmaya yönelik sosyal tercih, web3 gamını genişletmek için yeterince zorlayıcı olmadığından, web3 ve web2 altyapısı arasındaki maliyetleri ve performans farklılıklarını azaltan çözümler oluşturma ihtiyacının farkındayız. Bu zorluk, blok zincirlerinin kitlesel olarak benimsenmesini sağlamak için önemli bir darboğaz olmaya devam ediyor ve bu alanda inşa eden kurucularla tanışmaktan heyecan duyuyoruz!

Bu makaleye entegre edilen değerli bilgilerini cömertçe paylaşan Dr. Ravi'den Zeeve, Mayank'dan Nexus Network, Raghu'dan Rabble, Rafael'dan Numia, Apoorv'dan Karnot, Shumo'dan Nebra, Garvit'den Electron ve Yush'dan Lysto'ya minnettarlık ifade etmek istiyoruz.

Hashed Emergent, bu makalede bahsi geçen şirketlere yatırım yapabilir veya yapmış olabilir. Bu içerik yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve yatırım tavsiyesi olarak yorumlanmamalıdır. Herhangi bir yatırım kararı vermeden önce lütfen kendi araştırmanızı yapın.

Açıklama:

  1. Bu makale şuradan alıntılanmıştır [Hashed Çıkan]. Tüm telif hakları orijinal yazarına aittir [ Sharanya Sahai]. Bu yeniden basım ile ilgili itirazlarınız varsa, lütfen iletişime geçin.Gate Öğren takım ve derhal halledecekler.

  2. Sorumluluk Feragatnamesi: Bu makalede yer alan görüşler yazarın kişisel görüşleridir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.

  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılmaktadır. Belirtilmediği sürece, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya kopya çekilmesi yasaktır.

Blok Zinciri Ekonomisi: Kendi zincirinizi çalıştırmak ne kadar mal oluyor?

Orta SeviyeSep 18, 2024
Blok zinciri başlatma işlemi, teknoloji yığınının geliştirilmesi sayesinde giderek daha kolay hale gelmektedir. Bu makale, bu gelişmeleri ve bir blok zincirinin işletme maliyetine olan etkisini araştırmaktadır.
Blok Zinciri Ekonomisi: Kendi zincirinizi çalıştırmak ne kadar mal oluyor?

Yeni başlatmalarda önemli bir artış yaşandıKatman 2Teknolojik ilerlemeler, benzersiz pazarlama stratejilerinin geliştirilmesi, özel kullanım durumlarına odaklanma ve güçlü topluluk katılımı ile son bir yılda L2 çözümlerinde önemli gelişmeler yaşandı. Bu gelişme cesaret verici olsa da, temel zorluk bu blok zincirlerinin daha maliyet etkin bir şekilde ölçeklenmesidir. Bir Gate.iouygulama zinciriBlok Zinciri'nin işletme maliyetlerini modüler altyapı yığını boyunca yapılan girişimlerle yönetebilen appchains, önemli bir çözüm olarak ortaya çıktı.

L1 - Ethereum tarafından belirli girişimler yapılırken blok zincirlerinde işlem yapmayı önemli ölçüde ucuzlaştırmış olsa da, büyük rulmanlar ve altyapı sağlayıcıları tarafından güçlü bir şekilde desteklenerek ölçeklenebilirliği daha da artırmak ve şu anda blok zincirinde gerçekleştirilmesi çok pahalı olan kullanım durumlarını açığa çıkarmak için yoğun bir çaba harcanmaktadır.

Bu gelişmeleri, giriş yapmak için engelleri azaltmada anlamlı katkı sağlayan a) L1 girişimleri, b) L2 girişimleri ve c) Modüler altyapı girişimleri açısından sınıflandırabilir ve analiz edebiliriz.

Son zamanlarda, Ethereum'da EIP 1559 ve 4844 gibi çeşitli güncellemeler gördük, bu da maliyetleri düşürdü ve ölçeklenebilirliği geliştirdi.

Öncelikle, Ethereum zincirinde işlem maliyetlerini düzenlemeye katkıda bulunan L1 girişimlerine bir göz atalım.EIPsörneğinEIP 1559veEIP 4844 (Dencun Yükseltme). EIP 1559, ücret tabanı + ipucu / öncelik ücreti ve sıkışıklık temelli dinamik fiyatlandırma (bkz. Ek 1) kavramını tanıtarak kullanıcılara önceliklerine ve ağ sıkışıklığına bağlı olarak maliyetleri tahmin etmek ve ağ üzerinden işlem yapmak için daha iyi bir mekanizma sağlarken, EIP 4844 Ethereum'a yeni bir işlem türü getirdi, kavramları tanıtarakBlobs (Büyük İkili Nesneler) L2'ler için oldukça ucuz bir alternatif sunarak onlara maliyetli yerine Bloklarda veri depolamalarına izin veren çağrı verileriL1 üzerinde işlem tamamlanırken.

Tablo 1: 19 Temmuz'da 8 gwei'lik ortalama gaz fiyatıyla Temel ücret ve Öncelik ücreti Kaynağı:Etherscan

Blok Zinciri'nin uygulanması, hem depolama maliyetleri başına bayt başına maliyetin azalması hem de Blobs'un çağrı verileriyle rekabet etmemesi ve Ethereum işlemleriyle gaz için yarışmaması, kalıcı olarak depolanmaması nedeniyle blok başına genişleme kapasitesinin artması nedeniyle işlem maliyetlerinde dramatik bir azalmaya yol açmıştır. Blobs, yaklaşık 18 gün sonra blok zincirinden kaldırıldığı için.

Blok zincirinde her biri 32 bayt olan 4096 alan öğelerinden oluşan Blobs bloklar başına en fazla 16 Blok ile uzun vadeli olarak 16 Blobs sağlayarak ~2 MB sağlar.32 baytGelecekteki birden fazla ağ yükseltmesi ile elde edilebilecek maksimum ek kapasite (şu anda hedef boyutu 3 blob başına blok ve EIP 4844 sonrası maksimum 6) ile başlayarak düşük bir seviyede (şu anda 0,8 MB) elde edilebilecek maksimum ek kapasite olan Blok Zinciri'nde 16 Blob başına blok gibi bir verimlilik sağlanabilir. Blok başına 2-10 KB çağrı verisi tarihsel referans alındığında, EIP 4844 teorik olarak bir artış sağlayabilir. 384x.

Uygulamada, EIP 4844'ün uygulanmasının ardından birçok L2'nin ücretleri %90'dan fazla düştü (bkz. Ek 2). Bununla birlikte, sadece bu yükseltmelere güvenmek, Ethereum'un daha büyük ölçeklenebilirliğe ulaşmasını sağlamak için yetersizdir. Binlerce rollup olan bir dünyada, kitle benimsenmesi on-chain'de arttıkça işlem maliyetlerinin depolama alanına olan artan talep nedeniyle yükselme eğiliminde olduğu muhtemeldir.

Ek 2: EIP 4844 sonrası ana L2 ağlarındaki ortanca gaz ücretinde azalma Kaynak:Binance

L2'ler maliyetleri düşürmek için işlemi zincir dışına taşırken güvenliği korurken, açık kaynaklı çerçeveler ve gelir paylaşım modelleri gibi endüstri girişimleri rekabetçi “L2 yığın savaşlarını” şekillendiriyor.

Önceki döngüde rollup'ın ortaya çıkması, çeşitli kanıt türleri kullanarak ana zincir dışında yürütme gerçekleştirerek maliyetleri önemli ölçüde azaltmayı amaçladı. Umut verici roll up'lar, tek bir dürüst varlığın 'sahtekarlık kanıtı' sunmasına ve yanlış davranan bir sıralayıcıyı belirlemek için ödül kazanmasına izin verirken, ZK (sıfır bilgi) rollup'ları sıfır bilgi kanıtlarını kullanarak L2 zincirinin doğru bir şekilde güncellendiğini kanıtlar.

Rollup operatörleri çeşitli görevleri yerine getirir, bunlar arasında:

  • Sıralama: Son kullanıcı işlemlerini sırayla düzenleme, bunları gruplama ve zaman zaman bu gruplanmış toplulukları L1'e gönderme
  • Yürütme: İşlemlerin depolanması ve yürütülmesi ve rollup'ın durumunun güncellenmesi
  • Öneri: Önericiler, Blok Zinciri'nin durum kökünü periyodik olarak Katman 1'de günceller. Bu, blok zincirlerinin herkes tarafından güvenilir ve doğrulanabilir kalmalarını sağlamak için önemlidir.
  • Durum Kökü Meydan Okuma: Durum kökü dolandırıcılığına dair kanıtların sunulması ve Katman 1'de durum kökünün sorgulanması (Sadece Optimistik Rollups için geçerlidir)
  • Kanıtlama: ZK Rollup'a özgü olan her durum kökü durum güncellemesi için doğrulama oluşturma (L1'e doğru).

Kullanıcılar tarafından ödenen işlem ücretleri (dizi geliri) ve potansiyel gelirlerle gelir elde ederler.MEVAncak, şu anda MEV bir politika seçeneği olarak çıkarılmadığına dikkat etmek önemlidir. Maliyetleri büyük ölçüde L2 (işletme maliyeti) ve L1 (veri erişilebilirliği ve yerleşme) maliyetlerine bağlanabilir (Bkz. Sergi 3). Kendi zincirlerini başlatmak isteyen kuruluşlar, böyle bir girişimin maliyetinden daha yüksek işlem ücretleri üreteceklerini bekliyorlarsa ideal olarak bunu yapmak isteyeceklerdir.

Şekil 3: Rollup İş Modeli Kaynak: @chaisomsri96/exploring-the-rollup-ecosystem-6ab407227268">Rollup Ekosistemini Keşfetmek

Ethereum gibi temel katman ağları, çoğu düğümün zinciri senkronize etme ve doğrulama yeteneği olması gerektiğinden hesaplama ve depolama için daha fazla ücret talep etme eğilimindedir. Bununla birlikte, bir rollup'ta, zincir tek bir dürüst varlık tarafından doğrulanabilirse bile güvenli olarak kabul edilir. Sonuç olarak, rollup'lar hesaplama ve depolama için daha az ücret talep eder, ancak işlemleri toplu halde bir araya getirme ve bunları bir L1'e yayınlama maliyeti daha fazladır, bu da L2'lerin maliyet tabanının %98'ini oluşturur (Bkz. Ek 4), EIP 4844'ün tanıtımından önce).

Ek 4: EIP 4844'ten önce Optimism'de tipik bir işlemin ücret dökümü Kaynak: Biconomy (Biyonomi)

Temel seviye optimizasyonlarının yanı sıra, L2'lerin maliyetleri daha da düşürmek için güçlü bir şekilde çalıştığı bir itme oldu, bu girişimler, makalenin başında Layer 2 girişimleri olarak tanımladığımız şeylerdir ve genellikle iki kategoriye ayrılabilir - endüstriye uyumlu veya şirkete uyumlu.

Endüstriye yönelik girişimler, L2 teknoloji yığını (rollup çerçevesi) açık kaynaklı hale getirerek yeni oyuncuların kendi zincirlerini oluşturmalarına izin veren adımları içerir. Bu girişim dalgası, iyimser rollup'lar tarafından öncülük edildi ve şu anda devam etmektedir.OP YığınıveArbitrum Orbit, diğer olgun L2'ler arasında Polygon ( Poligon CDK) ZK Sync (ZK Yığını) ve Starkware (Madara Yığını) milyonlarca kullanıcının benimsemesini sağlamak için kendi özel teknolojilerini açık kaynaklı yapmayı sağlayan şirketler de bu doğrultuda hareket ettiler veya açıklamalarda bulundular.

Şirketin hedefleri, bu blok zincirlerinin maliyetleri azaltmak ancak doğrudan gelir / kar paylaşım modelleri veya ekosistemlerini genişletmenin ikincil etkileri aracılığıyla kendi token'larına değer katmak için yaptığı girişimleri içerir. OptimismSüper zincirvizyon, Arbitrum'unGenişleme Programı, Polygon’sToplama Katmanı, ZK Sync’sEsnek ZincirBu tür girişimlerin örnekleridir. Bu programların özellikleri farklı olabilir, ancak hepsinde artırılmış uyumluluk sağlayan, birden fazla rollup arasında iletişim sağlayan ve veri kullanılabilirliği için paylaşılan bir temel katman, birleşik bir köprü, birleştirilmiş kanıtlar (yalnızca ZK zincirleri için) vb. şeklinde paylaşılan kritik altyapıya sahip birbirine bağlı bir ağın yaygınlığı ortaktır. Bu sayede, mevcut Ethereum ekosistemini parçalanmış likidite ve rollup arasında kesintili geçirgenlik gibi sorunlarla uğraşan yüksek sermaye verimliliği sağlar. Bununla birlikte, bu sistemler aynı zamanda blok süreleri, çekilme süreleri, kesinlik, token kullanımı, gaz limiti vb. parametrelerine dayalı olarak benzersiz özelleştirme yeteneğine sahip olan bireysel zincirlerin avantajlarını korumalarına olanak tanır. Bu da ortak bir zincirde olmanın yüksek gaz maliyetleri ve diğer uygulamalardaki trafiğe bağlı gecikme gibi dezavantajlarını ortadan kaldırır.

Bu bireysel ekosistemler büyüme ve benimseme odaklı olsa da, Optimism ve Arbitrum gibi daha olgun oyunculardan gelir elde etmeye başladığımızı görmeye başladık.

Optimism, genel sıralayıcı gelirinin %2.5'lik bir ücret alır veya15%of sıralayıcı karı (sıralayıcı geliri - L1 yerleşim ve veri erişilebilirlik maliyetleri) içinde yer almak isteyen oyunculardanSüperzincir. Arbitrum ücret alır 10%Mevcut bir yığın kullanarak bir L2 başlatan oyuncuların sıralayıcı karından faydalanırken, Polygon CDK, ZK Stack gibi ZK rollup yığınlari ücretsiz kullanılabilir ancak muhtemelen geliştikçe ve ilgi gördükçe sürdürülebilir ekonomiye sahip olacaklar.

Resmi "L2 yığını savaşları" tüm ekosistemlerin benzersiz stratejilerle marquee projelerini (Bkz. Ek 5) onboarding etmek için başladı. Optimism duyurdu$22MSuperchain inşaatçılarına geriye dönük olarak hava damlaları sağlayarak kullanım ve etkileşim parametreleri boyunca sübvansiyonlarla birlikte ZK Sync sunarken $22MArbitrum, Polygon'dan Lens'i stack'ine entegre etmek için adım attı. Arbitrum, bir L3 olarak başlatan herkesin stack'ini ücretsiz olarak kullanabileceğini belirtti (L3 zincirleri, Ethereum yerine L2'yi bir uzlaşma katmanı olarak kullanan zincirlerdir), çünkü bu L3 zincirleri Arbitrum'a hayat döngüleri boyunca uzlaşma maliyetleri ödeyeceğinden artan L3 etkinliğinden faydalanmaktadır.

5. Sergi: Ekosistem genelinde L2 yığınları kullanan projelerin evreni

RaaS ve alternatif yerleşim ve veri erişilebilirlik çözümleri, modüler altyapıda gelecekteki yeniliklerle blok zinciri mali yapılarını yeniden tanımladı ve daha fazla tasarruf sağlamak için hazır durumda.

Bu teknoloji yığınlarının mevcut olmasına rağmen, bir blok zinciri çalıştırmak çok fazla işletme üstünlüğü, insan gücü, uzmanlık ve kaynak gerektirir. Zincir altyapısının çalıştırılması ve bakımı ile uğraşmak istemeyen yapımcılar, zincirde son kullanıcıları çekmeyi amaçlıyor ve bunun yerine temel iş faaliyetlerine odaklanmak istiyor.

Bu problem ifadesi, bu yapımcılarla çalışan ve önceden tartışıldığı gibi olgun L2'lerin çerçevelerini / yığınlarını kullanarak zincirlerini çalıştırmanın karmaşıklıklarını soyutlayan RaaS (Rollup as a Service) sağlayıcılarının çoğalmasına yol açtı. Onlar düğüm işletimi, yazılım güncellemeleri, altyapı yönetimi gibi hizmetler sağlarlar ve ardışık, dizinleme ve analiz gibi ürünler sunarlar. RaaS sağlayıcıları, pazar payını ele geçirmek için farklı yaklaşımlar benimsemiştir, bazıları belirli L2'lere ekosistem uyumlu iken, diğerleri tüm ekosistemlerde entegrasyon sağlayarak daha çerçeve bağımsız bir yaklaşım izlerler.KanalveNexus AğıOptimism ve Arbitrum gibi iyimser roll up'larla hizalamışızTruezk,Karnotve SlushZK zincirlerine odaklanıyoruz. Öte yandan,Caldera,Zeeve, Alt Katman veGelatohem iyimser hem de ZK rollup'larında entegrasyon sağlamak.

Bu sağlayıcılar için tipik iş modeli, sıralayıcı karından payın yanı sıra sabit bir ücreti içerir. İyimser rollup'ları çalıştırmak için aylık abonelik ücretleri genellikle 3.000 ile 4.000 dolar arasında değişirken, maliyetler, ZK rollup'ları çalıştırmak için gereken yoğun hesaplama ve kanıt doğrulamanın aşırı yüksek maliyeti nedeniyle 9.500 ile 14.000 doların üzerine çıkabilir (daha fazla ayrıntı için Ek 6'ya bakın). Ek olarak, RaaS sağlayıcıları ile rollup'lar arasındaki teşvikleri hizalamak için %3-5'lik bir sıralayıcı karı payı alınır, böylece bu zincirlerin ivme kazandıkça maddi fırsatları yakalayabilirler.

Caldera, farklı bir modeli keşfediyor.MetalayerSadece değişken bir sıralayıcı kar payı olan %2 ve sabit maliyet olmayan bir vizyon, hem iyimser hem de ZK yığınlarında Caldera kullanarak zincirler arası etkileşimliği sağlamayı amaçlıyor.

Ek 6: ZK Kanıt Doğrulama Maliyeti Kaynak: Nebra

Endüstrinin dinamik doğası ve bu yığınlar üzerinde çalışan ekiplerin özellikle ZK tarafındaki çabaları, RaaS sağlayıcıları tarafından tahsil edilen abonelik maliyetlerinin daha fazla sıkıştırılmasına yol açabileceğini göz önünde bulundurmak önemlidir. Ayrıca, başlangıçta uygulamalar arasında fiyatlandırmanın standartlaştırılmamış olabileceğini unutmamak gerekir, çünkü daha büyük tüketiciye yönelik uygulamalar, güçlü tüketici web3 işletmelerinin azlığı nedeniyle altyapı sağlayıcıları ile daha iyi ekonomik paylaşım anlaşmaları yapabilir.

Daha önce bahsedildiği gibi, bir rollup için en büyük masraf L1 maliyetleri yani veri erişilebilirliği ve yerleşim maliyetidir. Standart bir rollup için 100 milyon işlem işleyen L1 maliyetleri, ekosistemdeki en büyük / en çok kullanılan zincirler için yalnızca uygun bir seçenek olan aylık 25.000 $'a kadar yüksek olabilir. Alternatif yerleşim ve veri erişilebilirliği çözümlerine olan ihtiyaç, maliyetleri ve performansı bu katmanlarda optimize eden özel oyuncuların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Veri erişilebilirliği üzerindeki Ethereum'a alternatifler arasındaCelestia,Yakında, ÖzDAdaha önce tartışılan olgun L2'ler, L3 olarak sınıflandırılabilecek rollup'ların yerleşim katmanı olmayı amaçlar. Bu oyuncular, rollup'lar için yerleşim ve veri erişilebilirlik maliyetlerini büyük ölçüde azaltmışlardır. Sergi 7, Ethereum yerine Celestia'ya callData göndermiş olsalardı rollup'ların maliyet tasarrufu hakkında yaklaşık bir fikir vermektedir. İşlem hacmi arttıkça maliyet tasarrufundaki farkın üstel olarak arttığını vurgulamakta fayda vardır.

Gösterim 7: Rollup'lar Celestia yerine Ethereum'u kullansaydı, ima edilen maliyet tasarrufu Kaynak: Lensler

Veri kullanılabilirliğinin maliyetine ek olarak, Celestia'nın Ethereum'da Celestia'daki ilgili bloğa kadar izlenebilen bir işaretçi gönderdiği (Ek 7'de ek ödeme maliyeti olarak anılacaktır) Celestia'da yayınlanan verilerin sırasını ve bütünlüğünü garanti etmek için gerekli olan ek bir ödeme maliyeti vardır.

Alternatif veri erişimi ve RaaS sağlayıcıları şeklinde modüler altyapı yığınındaki özelleşmiş oyuncuların geliştirilmesi, modüler altyapı girişimleri olarak adlandırabileceğimiz şeydir. Bu kategoriye dahil diğer dikeyler, paylaşılan sıralama dahil olmak üzere daha fazla maliyet optimizasyonu araştıran diğer dikeyler bulunmaktadır.Espresso,Astria,Yarıçap), kanıt toplama (Nebra,Elektron) vb. Bunlar şu anda geliştirme aşamasında ve sektör olgunlaştıkça maliyetlerin düşmeye devam etmesini bekliyoruz.

Zincir üzerindeki işletme maliyetleri önemli ölçüde azalırken, web2 kurucuları kendi zincirlerini başlatmaya karar vermeden önce detaylı bir maliyet fayda analizi yapmalıdır.

Web2 kurucuları, kendi zincirlerini başlatmanın maliyet-fayda analizini dikkatlice değerlendirmelidir, çünkü on-zincir maliyetlerini azaltmasına rağmen, bunlar muhtemelen Web2 standartlarına göre ölçülecektir.

Bir zinciri çalıştırmanın tam yüklenmiş maliyeti, her bir zincirin özel kullanım gereksinimlerine bağlıdır, ancak ortalama bir iyimser veya ZK zinciri için aylık olarak 2M işlem takip eden alternatif veri erişilebilirlik çözümleri kullanarak maliyetleri genel olarak tahmin edebiliriz. Şekil 8'de gösterildiği gibi.

Ek 8: Bir Toplama için gösterge niteliğindeki maliyet yapısı

Endüstri düzeyinde ve bireysel zincir düzeyinde çeşitli optimizasyonlara rağmen, aylık finansal taahhüt, ZK rollups için toplam maliyetlerin 10.500 - 16.500 dolar ve iyimser rollups için 4.000 - 6.500 dolar olduğu ek olarak zincir kazançlarını kaydettikten sonra sıralama kârının% 20'sine kadar pay içerir.

Bu makalede vurgulanan üç geniş kategori, merkezi olmayan bir uygulamanın maliyeti ve kullanım kolaylığı ile web2 arasındaki farkı azaltma amacıyla endüstriye erişimi demokratikleştirmek için önemli olacaktır. Yapıcıların, son kullanıcı ihtiyaçlarına, ürün önceliklerine, kullanım durumları için gereken performans ölçütlerine ve mevcut çekiciliklerine bağlı olarak bağımsız bir zinciri çalıştırmanın maliyet fayda analizi yapmaları hayati önem taşır.

Merkezi olmayan sistemleri kullanmaya yönelik sosyal tercih, web3 gamını genişletmek için yeterince zorlayıcı olmadığından, web3 ve web2 altyapısı arasındaki maliyetleri ve performans farklılıklarını azaltan çözümler oluşturma ihtiyacının farkındayız. Bu zorluk, blok zincirlerinin kitlesel olarak benimsenmesini sağlamak için önemli bir darboğaz olmaya devam ediyor ve bu alanda inşa eden kurucularla tanışmaktan heyecan duyuyoruz!

Bu makaleye entegre edilen değerli bilgilerini cömertçe paylaşan Dr. Ravi'den Zeeve, Mayank'dan Nexus Network, Raghu'dan Rabble, Rafael'dan Numia, Apoorv'dan Karnot, Shumo'dan Nebra, Garvit'den Electron ve Yush'dan Lysto'ya minnettarlık ifade etmek istiyoruz.

Hashed Emergent, bu makalede bahsi geçen şirketlere yatırım yapabilir veya yapmış olabilir. Bu içerik yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve yatırım tavsiyesi olarak yorumlanmamalıdır. Herhangi bir yatırım kararı vermeden önce lütfen kendi araştırmanızı yapın.

Açıklama:

  1. Bu makale şuradan alıntılanmıştır [Hashed Çıkan]. Tüm telif hakları orijinal yazarına aittir [ Sharanya Sahai]. Bu yeniden basım ile ilgili itirazlarınız varsa, lütfen iletişime geçin.Gate Öğren takım ve derhal halledecekler.

  2. Sorumluluk Feragatnamesi: Bu makalede yer alan görüşler yazarın kişisel görüşleridir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.

  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılmaktadır. Belirtilmediği sürece, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya kopya çekilmesi yasaktır.

Lancez-vous
Inscrivez-vous et obtenez un bon de
100$
!