Bitcoin ve PoS Blok Zinciri Ekonomik Modellerinin Analizi

Orta SeviyeAug 04, 2024
Bu makale, Bitcoin ve önemli PoS blok zincirlerinin ekonomik modellerini keşfeder. İlk olarak, Bitcoin'in "kapanma fiyatı" kavramını ve hesaplama yöntemini, Bitcoin'in toplam arzını, madencilik mekanizmasını ve madenci gelirini içeren analiz eder. Ardından Ethereum ve Solana gibi PoS blok zincirlerinin ekonomik modellerini, token dağıtımını, enflasyon tasarımını, staking mekanizmalarını ve likid stakingi içeren karşılaştırır. Makale, PoS'un PoW'a üstünlüklerini özetleyerek ve ekonomik modellerin blok zincirlerinin uzun vadeli işleyişi için kritik olduğunu vurgulayarak sonuçlanır.
Bitcoin ve PoS Blok Zinciri Ekonomik Modellerinin Analizi

Bitcoin'in Kapanış Fiyatıyla Başlayalım

Son zamanlarda, Mt. Gox'un Bitcoin'i tazmin etmeye başlaması ve Alman hükümetinin sık sık Bitcoin satmasıyla birlikte, Bitcoin'in fiyatı bir ara 54.000 doların altına düştü (şu anda 60.000 doların üzerinde toparlandı), bazı Bitcoin madencilik makinelerinin 'kapanma fiyatına' dokundu.

Araştırma kurumlarına göre, Bitcoin 54.000 dolara ulaşırsa, yalnızca 23W/T'yi aşan verimliliğe sahip ASIC madencilik makineleri karlı olabilir ve yalnızca beş model zar zor ayakta kalabilir. Bu, Bitcoin'in fiyatı kapatma fiyatının altına düşerse, daha az risk toleransına sahip bazı küçük madencilerin çıkmaya ve kayıplarını azaltmaya çalışabileceği anlamına gelir. Bu madenciler çıktıklarında, genellikle Bitcoin'i nakit olarak satarlar ve madencilik makinelerini daha düşük fiyatlarla satarlar, bu da Bitcoin'in fiyatının daha da düşmesine neden olur, bu da "Madenci Kapitülasyonu" olarak bilinen bir fenomendir.

Sözde kapanış fiyatı, temel olarak Bitcoin madencilik makinelerinin maliyet fiyatıdır. Bu maliyet nasıl hesaplanır? Bunu cevaplamak için önce Bitcoin'in ekonomik modelini ve PoW mekanizmasını anlamamız gerekmektedir.

Bitcoin, toplam arzı 21 milyon ile önceden programlanmıştır, yaklaşık her 10 dakikada bir blok kazanılmakta ve madencileri birkaç Bitcoin ile ödüllendirmektedir. Ödül, blok başına 50 Bitcoin ile başladı ve her 210.000 blokta (yaklaşık her dört yılda bir) yarı yarıya azalmaktadır. En son yarılanma olayı 23 Nisan 2024 tarihinde, 840.000 blok yüksekliğinde gerçekleşti ve ödülü blok başına 3.125 Bitcoin'e düşürdü. Blok ödüllerinin yanı sıra madenciler genellikle işlem başına 0.0001 ile 0.0005 Bitcoin arasında değişen işlem ücretleri toplamaktadır. Ücretler piyasa düzenlemelidir; Bitcoin işlemleri ne kadar fazla olursa, madenciler o kadar meşgul olur. Eğer işlem ücretleri çok düşükse, madenciler bu işlemleri yok sayabilir.

Bitcoin ağı üzerinde işlemler gerçekleştiğinde, bunlar hafıza havuzuna (mempool) yerleştirilir. Madenciler daha sonra hafıza havuzundan bir dizi işlem seçer ve yeni bir blok oluşturmaya çalışırlar. Bunun için madencilerin rastgele bir sayıda belirli bir değeri bulmaları ve bu değeri blok verileriyle birleştirerek ağın zorluk hedefini karşılayan bir karma oluşturmaları gerekir. Bu süreç “madencilik” olarak adlandırılır ve geçerli bir karma hesaplama ilkini doğru bir şekilde yaparsa muhasebe işlemini gerçekleştirir, yani başarılı madencilik yapmış olur. Zorluk hedefi dinamiktir ve 2016 blok (yaklaşık olarak her iki haftada bir) sonra ortalama blok süresini 10 dakika olarak korumak için ayarlanır. Dolayısıyla, toplam ağ karma hızı ne kadar yüksek olursa, zorluk hedefi de o kadar yüksek olur.

Yukarıda bahsedilen hash oranı, Bitcoin madencilik makinelerinin madencilik kabiliyetidir, yani saniyede kaç hash çarpışması gerçekleştirilebilir. Hash oranının birimi genellikle TH/s veya saniyede 10^12 hash'tir. Toplam ağ hash oranı yaklaşık 630 EH/s veya saniyede 6.310^20 hash'tir. Dolayısıyla, her T hash oranı teorik olarak günde 810^(-7) Bitcoin kazabilir. Madenciler için maliyetler madencilik makinesi satın alma ve işletme ücretlerini içerir, öncelikle elektrik maliyetlerini. Örneğin, Antminer S19 pro'nun derecelendirilmiş hash oranı 110 TH ve derecelendirilmiş güç tüketimi 3250 W olduğundan, bir T hash oranı başına günlük güç tüketimi 0.709 kW'dır. Elektrik maliyetleri bölgeye göre önemli ölçüde değişir ve 0.055 u/kW'ta, bir Bitcoin'in madenciliği maliyeti yaklaşık 50.000 ABD dolarıdır. Aşağıda, tahminlerimle yakından uyumlu olan F2Pool’un Bitcoin madencilik verileri bulunmaktadır.

Bu varsayımlar, toplam ağ hash hızının 630 EH/s olduğu üzerine dayanmaktadır. Eğer "Madenci Vazgeçmesi" gerçekleşirse, toplam ağ hash hızı azalacak ve bir Bitcoin madenciliğinin maliyeti de azalacaktır. Tersine, eğer Bitcoin'in fiyatı yükselirse ve madenciler karlı bulursa, toplam ağ hash hızı artacak ve bir Bitcoin madenciliğinin maliyeti de artacaktır.

Bu nedenle, Bitcoin'in "kapanma fiyatı" aslında piyasa düzenlemeleri ve madenci dinamiklerinin sonucudur, hepsi Bitcoin'in basit ancak etkili ekonomik modeline dayanmaktadır.

PoS Altında Ekonomik Model

PoW blok zinciri temsil eden Bitcoin'in ekonomik modelinde madenciler en önemli katılımcılardır. Ancak Ethereum ve Solana gibi PoS blok zincirlerinde madenciler bulunmamaktadır. Peki, onların ekonomik modeli nasıl görünüyor?

İlk olarak, PoS ve PoW mekanizmaları arasındaki en büyük farkın, PoS altında konsensüs ve blok üretimine katılan düğümlerin bir kabul mekanizmasına sahip olması olduğunu anlamamız gerekiyor. Bu mekanizma genellikle staking yoluyla elde edilir. Düğümler, ağ konsensüsüne katılmak için uygun olmak için platformun jetonlarının belirli bir miktarını staking yapmaları gerekiyor. Aynı zamanda, platform, bu düğümlere blok ödülleri olarak platform jetonları çıkararak, ağın stabilitesine katkıda bulunmaya teşvik etmektedir. Staking yoluyla ağ konsensüsüne katılan düğümlere genellikle doğrulayıcılar denir.

İkinci olarak, platform tokenleri sürekli olarak çıkarıldığı durumlarda (örneğin Ethereum ve Solana gibi), platform tokenlerinin enflasyon sorunu göz önünde bulundurulmalıdır. Platform tokenlerinin çıkarılması genellikle doğrulayıcı blok ödülleri aracılığıyla gerçekleşir ve yakma genellikle projenin kasasına geri alınma veya protokol içinde yakma gibi likidite kurtarma işlem ücretleri yoluyla yapılır. Çıkarım ve kurtarma dengeli olmalı, kısa süreli enflasyon veya deflasyonu mümkün kılmalı, ancak ekonomik istikrarı sürdürmek için uzun vadeli enflasyon veya deflasyondan kaçınılmalıdır.

Son olarak, platform jetonlarının işlevselliği vardır. Sadece işlem ücreti olarak kullanılabilecek olan Bitcoin'in aksine, PoS platform jetonları, staking blok ödüllerinden dolayı faiz getirisi sağlayan bir işlevi vardır. Bu nedenle, bazı platformlarda ayrılmış staking tasarımları da bulunur, bu da platform jetonlarının dolaşımdaki arzını azaltabilir ve ekonomik istikrarı korumaya yardımcı olabilir. Genellikle sıvı staking olarak adlandırdığımız şey, ayrılmış stakinge dayalı üçüncü taraf protokollerini içerir ve APR, staking blok ödüllerinden (ve MEV'den) gelir.

Ethereum

Ethereum ağı ilk olarak 72 milyon ETH ile başladı, bunun 60 milyonu Temmuz ve Ağustos 2014'te yapılan halka arzda (ETH başına ortalama 0.30 dolar fiyatla) yer alan kişilere tahsis edildi ve kalan 12 milyonu ise ağın 2015'teki başlatılmasında yarı yarıya bölündü, bir yarısı protokole erken katkıda bulunan 83 kişiye verildi ve diğer yarısı Ethereum Vakfı için ayrıldı. Ethereum ağının mevcut toplam arzı yaklaşık 120 milyondur.

Eylül 2022'de Ethereum, PoW'dan PoS'a (Birleşme) geçti ve Beacon Zinciri'ni başlattı. Ethereum ağının enflasyon tasarımı iki aşamaya ayrılmıştır: PoS'a geçiş öncesi yaklaşık 4.84 milyon ETH yıllık olarak ihraç edilirken enflasyon oranı yaklaşık %4'tür; PoS'a geçişten sonra yaklaşık 3.01 milyon ETH yıllık olarak ihraç edilmekte ve enflasyon oranı yaklaşık %2.5'tir. Uygulamada, Ethereum'un PoS'a geçişinden bu yana, her işlem için temel ücret olarak bir kısmı ETH olarak yakma işlemi gerçekleştiren EIP-1559'dan dolayı, Ethereum'un çoğu zaman deflasyon yaşadığı, ortalama deflasyon oranının %1.4 olduğu görülmektedir.

Ethereum ağındaki bir düğüm, Beacon Zinciri'nde bir doğrulayıcı olmak istiyorsa 32 ETH yatırmalıdır. 32 ETH'den daha fazla yatırmak, doğrulayıcının ağındaki ağırlığını artırmaz. Beacon Zinciri'ndeki her dönemde 32 yuva bulunur ve her yuva yaklaşık 12 saniye sürer ve bir blok oluşturur. Ethereum, her dönemdeki optimal koşullarda her doğrulayıcıya düşen ortalama ödülü temsil eden bir temel ödülden hesaplanan bir ödül dağıtır. Bloğun önericisi, temel ödülün 1/8'ini alabilirken, kalan ödüller seçmenlere (diğer doğrulayıcıların çoğunluğuyla uyumlu bir şekilde oy kullanmaları durumunda) ve senkronizasyon komitesine katılanlara dağıtılır. Ödül dağılımı, doğrulayıcının etkin bakiyesine ve etkin doğrulayıcıların toplam sayısına bağlıdır. Doğrulayıcı ödülleri hakkında ayrıntılı bilgi için okuyucular Ethereum'un Gaper konsensüsüne bakabilirler, Ethereum protokolündeki en karmaşık tasarımlardan biri.

Ethereum'un staking yapabilmesi için en az 32 ETH gerektirmesi ve ETH'nin diğer doğrulayıcılara delegasyonunu desteklememesi ve staking yapılan ETH'nin çekilmesi için 27 saatlik bir kilitleme süresi olması, stake sahipleri için belirli engeller oluşturuyor. Bu nedenle, daha kullanıcı dostu bir staking ortamı sunmak amacıyla likit staking token (LST) protokolleri piyasada ortaya çıkmıştır. Temel prensip, ETH'yi bir havuzda birleştirmek ve 32 ETH minimum gereksinimini aşmak için kullanılan staking havuzunun işlemleri yönetmesi ve kullanıcılara staking sertifikaları sağlamasıdır. Bu sayede kullanıcılar diğer DeFi uygulamalarına katılmak için staking sertifikalarını kullanabilir ve sermaye verimliliğini artırabilirler.

Ethereum'nun likid staking sektöründe önde gelen şirketi Lido, Ethereum LST pazarının önemli bir bölümünü ele geçirdi. Lido, normal kullanıcıların Lido platformu aracılığıyla herhangi bir miktarda ETH'yi stakelamalarına olanak tanır ve stakelenen ETH'yi herhangi bir zamanda ETH'ye dönüştürerek, yerel staking'in zorluklarını giderir. Şu anda Ethereum ağında 32.54 milyon ETH stakelenmiş olup, toplam arzın %27'sini oluştururken, Lido 9.8 milyon ETH katkıda bulunmuş ve stETH toplam stakelenen ETH'nin %30'unu temsil etmektedir.

Solana

Solana ağının ilk arzı 500 milyondu, bunun %38'i topluluk rezerv fonuna, %12,5'i ekibe, %12,5'i Solana Vakfı'na ve kalan %37'si yatırımcılara tahsis edildi. Mevcut toplam Solana ağı arzı yaklaşık 580 milyon olup, bunun 460 milyonu dolaşımda olup, dolaşım oranı yaklaşık %80'dir. SOL'un kalan %20'si yatırımcılar ve ekip tarafından kilitlenmiş olup, en önemli kilidi açma olayı Mart 2025'te gerçekleşecek ve yaklaşık 45 milyon jeton serbest kalacaktır.

Solana'nın başlangıç enflasyon oranı %8'di, yıllık azalma oranı -15% ve uzun vadeli enflasyon oranı %1.5.

Solana ağı, doğrulayıcılar için minimum staking miktarı gereksinimi içermemektedir, ancak doğrulayıcıların oy gücü ve staking ödülleri, staked miktarlarına göre orantılı olarak dağıtılır. Solana ağı, mevcut doğrulayıcılara SOL'lerini staking yaparak ödüllere ortak olma imkanı sağlayan DeleGated staking'i desteklemektedir. DeleGated staking, SOL'leri doğrulayıcıya transfer etmek anlamına gelmez; SOL'ler kullanıcının cüzdanında kalır ve bunları tutmak kadar güvenlidir. Şu anda 1.500 doğrulayıcı düğümü bulunmaktadır ve ortalama APR oranı yaklaşık %7'dir.

Doğrulayıcılar, işlemleri doğrulama ve blok önerme işini gerçekleştirir: bir doğrulayıcı doğru ve başarılı bir oy verdiğinde (ki bu, doğrulayıcının işlem ücretlerini ödediği bir işlemdir), puan kazanır. Blok önermek için ek puan yoktur; Blok ödülleri yalnızca blok içindeki işlem ücretlerini içerir, ücretlerin %50'si doğrulayıcıya blok ödülü olarak gider ve kalan %50'si yakılır. Bir dönem boyunca, doğrulayıcılar bu puanları biriktirir ve bu puanlar daha sonra dönem sonunda belirli bir oranda SOL ödülü için "kullanılabilir". Puanlardan ödüllere "kullanım" öz sermaye ağırlıklıdır, yani doğrulayıcı, toplam puanlardaki payına (tüm doğrulayıcıların puanlarının toplamı) karşılık gelen bir SOL yüzdesi alır.

Solana ağındaki LST'nin (Liquid Staking Tokens) durumu Ethereum'dan önemli ölçüde farklıdır. Solana ağındaki dolaşımdaki SOL'ün %80'den fazlası staked durumda, bu oran Ethereum'un %27'sinden çok daha yüksektir. Ancak LST, yalnızca staked arzın %6'sını oluşturuyor (Ethereum için %40'ın üzerinde). Ana neden, Solana ağının doğal olarak deleGated staking'i desteklemesi ve DeFi protokol ekosisteminin henüz erken aşamalarında olmasıdır, bu da Ethereum'daki Lido gibi ürünlerin Solana'da çözmesi gereken aynı sorunları olmaması anlamına gelir. Jito, Solana ağındaki LST'de lider konumundadır. Jito, kullanıcıların SOL'ünü MEV'i destekleyen doğrulayıcı düğümlere (Jito-Solana doğrulayıcı istemcisi) deleGate eder ve bunu JitoSOL'a dönüştürerek, MEV kazançlarını stakerlara ekstra ödüller olarak dağıtır. Bu nedenle, Jito'nun platform APR'si deleGated staking'den daha yüksektir ve şu anda %7.92'ye ulaşmış durumdadır, JitoSOL staked SOL'ün %3'ünü oluşturuyor.

Sonuç

Ekonomik model, uzun vadeli işletmeyi hedefleyen blok zincirleri için en önemli tasarımdır, hiçbir şey hariç. Bitcoin tarafından temsil edilen PoW blok zincirlerinin basit ve etkili ekonomik modeline kıyasla, Ethereum ve Solana tarafından temsil edilen PoS blok zincirlerinin ekonomik modeli genellikle çok karmaşıktır - stake mekanizmalarını, teşvik mekanizmalarını, enflasyon parametrelerini ve jeton fonksiyonlarını düşünmek zorundadır.

Yeni blok zinciri ekonomi modelleri açısından bakıldığında, çoğunlukla PoW yerine PoS uygun görülmektedir. PoS'nin daha enerji verimli olmasının yanı sıra, daha iyi bir işlem kapasitesi ve işlem onay süreleri sayesinde saniyede daha fazla işlem yapılabilmesi gibi sebepler de bulunmaktadır. Performans, blok zincirinin büyük ölçekli benimsenmesinde temel taşıdır.

Aynı maliyetle, PoS da daha güvenli ve saldırılardan daha kolay kurtarılabilir. Bunun nedeni doğrulayıcıların paydaşlar olmasıdır: dürüst doğrulayıcılar ödüllendirilirken, kötü niyetli doğrulayıcılar cezalandırılır. Tabii ki, en büyük paydaşlar en fazla getiriyi alacakları için, bu da zenginlik yoğunlaşması sorunlarına neden olabilir.

Dikkat:

  1. Bu makale [ tarafından yeniden basılmıştır.Kumbara Web3]. Tüm telif hakları orijinal yazarına aittir [web3 Zhu cesurca]. Bu yeniden basım konusunda itirazlar varsa, lütfen iletişime geçin Gate Learnekibimiz hızlı bir şekilde ele alacak.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüşler yalnızca yazarın görüşleridir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri, Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Belirtilmedikçe, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya kopyalanması yasaktır.

Bitcoin ve PoS Blok Zinciri Ekonomik Modellerinin Analizi

Orta SeviyeAug 04, 2024
Bu makale, Bitcoin ve önemli PoS blok zincirlerinin ekonomik modellerini keşfeder. İlk olarak, Bitcoin'in "kapanma fiyatı" kavramını ve hesaplama yöntemini, Bitcoin'in toplam arzını, madencilik mekanizmasını ve madenci gelirini içeren analiz eder. Ardından Ethereum ve Solana gibi PoS blok zincirlerinin ekonomik modellerini, token dağıtımını, enflasyon tasarımını, staking mekanizmalarını ve likid stakingi içeren karşılaştırır. Makale, PoS'un PoW'a üstünlüklerini özetleyerek ve ekonomik modellerin blok zincirlerinin uzun vadeli işleyişi için kritik olduğunu vurgulayarak sonuçlanır.
Bitcoin ve PoS Blok Zinciri Ekonomik Modellerinin Analizi

Bitcoin'in Kapanış Fiyatıyla Başlayalım

Son zamanlarda, Mt. Gox'un Bitcoin'i tazmin etmeye başlaması ve Alman hükümetinin sık sık Bitcoin satmasıyla birlikte, Bitcoin'in fiyatı bir ara 54.000 doların altına düştü (şu anda 60.000 doların üzerinde toparlandı), bazı Bitcoin madencilik makinelerinin 'kapanma fiyatına' dokundu.

Araştırma kurumlarına göre, Bitcoin 54.000 dolara ulaşırsa, yalnızca 23W/T'yi aşan verimliliğe sahip ASIC madencilik makineleri karlı olabilir ve yalnızca beş model zar zor ayakta kalabilir. Bu, Bitcoin'in fiyatı kapatma fiyatının altına düşerse, daha az risk toleransına sahip bazı küçük madencilerin çıkmaya ve kayıplarını azaltmaya çalışabileceği anlamına gelir. Bu madenciler çıktıklarında, genellikle Bitcoin'i nakit olarak satarlar ve madencilik makinelerini daha düşük fiyatlarla satarlar, bu da Bitcoin'in fiyatının daha da düşmesine neden olur, bu da "Madenci Kapitülasyonu" olarak bilinen bir fenomendir.

Sözde kapanış fiyatı, temel olarak Bitcoin madencilik makinelerinin maliyet fiyatıdır. Bu maliyet nasıl hesaplanır? Bunu cevaplamak için önce Bitcoin'in ekonomik modelini ve PoW mekanizmasını anlamamız gerekmektedir.

Bitcoin, toplam arzı 21 milyon ile önceden programlanmıştır, yaklaşık her 10 dakikada bir blok kazanılmakta ve madencileri birkaç Bitcoin ile ödüllendirmektedir. Ödül, blok başına 50 Bitcoin ile başladı ve her 210.000 blokta (yaklaşık her dört yılda bir) yarı yarıya azalmaktadır. En son yarılanma olayı 23 Nisan 2024 tarihinde, 840.000 blok yüksekliğinde gerçekleşti ve ödülü blok başına 3.125 Bitcoin'e düşürdü. Blok ödüllerinin yanı sıra madenciler genellikle işlem başına 0.0001 ile 0.0005 Bitcoin arasında değişen işlem ücretleri toplamaktadır. Ücretler piyasa düzenlemelidir; Bitcoin işlemleri ne kadar fazla olursa, madenciler o kadar meşgul olur. Eğer işlem ücretleri çok düşükse, madenciler bu işlemleri yok sayabilir.

Bitcoin ağı üzerinde işlemler gerçekleştiğinde, bunlar hafıza havuzuna (mempool) yerleştirilir. Madenciler daha sonra hafıza havuzundan bir dizi işlem seçer ve yeni bir blok oluşturmaya çalışırlar. Bunun için madencilerin rastgele bir sayıda belirli bir değeri bulmaları ve bu değeri blok verileriyle birleştirerek ağın zorluk hedefini karşılayan bir karma oluşturmaları gerekir. Bu süreç “madencilik” olarak adlandırılır ve geçerli bir karma hesaplama ilkini doğru bir şekilde yaparsa muhasebe işlemini gerçekleştirir, yani başarılı madencilik yapmış olur. Zorluk hedefi dinamiktir ve 2016 blok (yaklaşık olarak her iki haftada bir) sonra ortalama blok süresini 10 dakika olarak korumak için ayarlanır. Dolayısıyla, toplam ağ karma hızı ne kadar yüksek olursa, zorluk hedefi de o kadar yüksek olur.

Yukarıda bahsedilen hash oranı, Bitcoin madencilik makinelerinin madencilik kabiliyetidir, yani saniyede kaç hash çarpışması gerçekleştirilebilir. Hash oranının birimi genellikle TH/s veya saniyede 10^12 hash'tir. Toplam ağ hash oranı yaklaşık 630 EH/s veya saniyede 6.310^20 hash'tir. Dolayısıyla, her T hash oranı teorik olarak günde 810^(-7) Bitcoin kazabilir. Madenciler için maliyetler madencilik makinesi satın alma ve işletme ücretlerini içerir, öncelikle elektrik maliyetlerini. Örneğin, Antminer S19 pro'nun derecelendirilmiş hash oranı 110 TH ve derecelendirilmiş güç tüketimi 3250 W olduğundan, bir T hash oranı başına günlük güç tüketimi 0.709 kW'dır. Elektrik maliyetleri bölgeye göre önemli ölçüde değişir ve 0.055 u/kW'ta, bir Bitcoin'in madenciliği maliyeti yaklaşık 50.000 ABD dolarıdır. Aşağıda, tahminlerimle yakından uyumlu olan F2Pool’un Bitcoin madencilik verileri bulunmaktadır.

Bu varsayımlar, toplam ağ hash hızının 630 EH/s olduğu üzerine dayanmaktadır. Eğer "Madenci Vazgeçmesi" gerçekleşirse, toplam ağ hash hızı azalacak ve bir Bitcoin madenciliğinin maliyeti de azalacaktır. Tersine, eğer Bitcoin'in fiyatı yükselirse ve madenciler karlı bulursa, toplam ağ hash hızı artacak ve bir Bitcoin madenciliğinin maliyeti de artacaktır.

Bu nedenle, Bitcoin'in "kapanma fiyatı" aslında piyasa düzenlemeleri ve madenci dinamiklerinin sonucudur, hepsi Bitcoin'in basit ancak etkili ekonomik modeline dayanmaktadır.

PoS Altında Ekonomik Model

PoW blok zinciri temsil eden Bitcoin'in ekonomik modelinde madenciler en önemli katılımcılardır. Ancak Ethereum ve Solana gibi PoS blok zincirlerinde madenciler bulunmamaktadır. Peki, onların ekonomik modeli nasıl görünüyor?

İlk olarak, PoS ve PoW mekanizmaları arasındaki en büyük farkın, PoS altında konsensüs ve blok üretimine katılan düğümlerin bir kabul mekanizmasına sahip olması olduğunu anlamamız gerekiyor. Bu mekanizma genellikle staking yoluyla elde edilir. Düğümler, ağ konsensüsüne katılmak için uygun olmak için platformun jetonlarının belirli bir miktarını staking yapmaları gerekiyor. Aynı zamanda, platform, bu düğümlere blok ödülleri olarak platform jetonları çıkararak, ağın stabilitesine katkıda bulunmaya teşvik etmektedir. Staking yoluyla ağ konsensüsüne katılan düğümlere genellikle doğrulayıcılar denir.

İkinci olarak, platform tokenleri sürekli olarak çıkarıldığı durumlarda (örneğin Ethereum ve Solana gibi), platform tokenlerinin enflasyon sorunu göz önünde bulundurulmalıdır. Platform tokenlerinin çıkarılması genellikle doğrulayıcı blok ödülleri aracılığıyla gerçekleşir ve yakma genellikle projenin kasasına geri alınma veya protokol içinde yakma gibi likidite kurtarma işlem ücretleri yoluyla yapılır. Çıkarım ve kurtarma dengeli olmalı, kısa süreli enflasyon veya deflasyonu mümkün kılmalı, ancak ekonomik istikrarı sürdürmek için uzun vadeli enflasyon veya deflasyondan kaçınılmalıdır.

Son olarak, platform jetonlarının işlevselliği vardır. Sadece işlem ücreti olarak kullanılabilecek olan Bitcoin'in aksine, PoS platform jetonları, staking blok ödüllerinden dolayı faiz getirisi sağlayan bir işlevi vardır. Bu nedenle, bazı platformlarda ayrılmış staking tasarımları da bulunur, bu da platform jetonlarının dolaşımdaki arzını azaltabilir ve ekonomik istikrarı korumaya yardımcı olabilir. Genellikle sıvı staking olarak adlandırdığımız şey, ayrılmış stakinge dayalı üçüncü taraf protokollerini içerir ve APR, staking blok ödüllerinden (ve MEV'den) gelir.

Ethereum

Ethereum ağı ilk olarak 72 milyon ETH ile başladı, bunun 60 milyonu Temmuz ve Ağustos 2014'te yapılan halka arzda (ETH başına ortalama 0.30 dolar fiyatla) yer alan kişilere tahsis edildi ve kalan 12 milyonu ise ağın 2015'teki başlatılmasında yarı yarıya bölündü, bir yarısı protokole erken katkıda bulunan 83 kişiye verildi ve diğer yarısı Ethereum Vakfı için ayrıldı. Ethereum ağının mevcut toplam arzı yaklaşık 120 milyondur.

Eylül 2022'de Ethereum, PoW'dan PoS'a (Birleşme) geçti ve Beacon Zinciri'ni başlattı. Ethereum ağının enflasyon tasarımı iki aşamaya ayrılmıştır: PoS'a geçiş öncesi yaklaşık 4.84 milyon ETH yıllık olarak ihraç edilirken enflasyon oranı yaklaşık %4'tür; PoS'a geçişten sonra yaklaşık 3.01 milyon ETH yıllık olarak ihraç edilmekte ve enflasyon oranı yaklaşık %2.5'tir. Uygulamada, Ethereum'un PoS'a geçişinden bu yana, her işlem için temel ücret olarak bir kısmı ETH olarak yakma işlemi gerçekleştiren EIP-1559'dan dolayı, Ethereum'un çoğu zaman deflasyon yaşadığı, ortalama deflasyon oranının %1.4 olduğu görülmektedir.

Ethereum ağındaki bir düğüm, Beacon Zinciri'nde bir doğrulayıcı olmak istiyorsa 32 ETH yatırmalıdır. 32 ETH'den daha fazla yatırmak, doğrulayıcının ağındaki ağırlığını artırmaz. Beacon Zinciri'ndeki her dönemde 32 yuva bulunur ve her yuva yaklaşık 12 saniye sürer ve bir blok oluşturur. Ethereum, her dönemdeki optimal koşullarda her doğrulayıcıya düşen ortalama ödülü temsil eden bir temel ödülden hesaplanan bir ödül dağıtır. Bloğun önericisi, temel ödülün 1/8'ini alabilirken, kalan ödüller seçmenlere (diğer doğrulayıcıların çoğunluğuyla uyumlu bir şekilde oy kullanmaları durumunda) ve senkronizasyon komitesine katılanlara dağıtılır. Ödül dağılımı, doğrulayıcının etkin bakiyesine ve etkin doğrulayıcıların toplam sayısına bağlıdır. Doğrulayıcı ödülleri hakkında ayrıntılı bilgi için okuyucular Ethereum'un Gaper konsensüsüne bakabilirler, Ethereum protokolündeki en karmaşık tasarımlardan biri.

Ethereum'un staking yapabilmesi için en az 32 ETH gerektirmesi ve ETH'nin diğer doğrulayıcılara delegasyonunu desteklememesi ve staking yapılan ETH'nin çekilmesi için 27 saatlik bir kilitleme süresi olması, stake sahipleri için belirli engeller oluşturuyor. Bu nedenle, daha kullanıcı dostu bir staking ortamı sunmak amacıyla likit staking token (LST) protokolleri piyasada ortaya çıkmıştır. Temel prensip, ETH'yi bir havuzda birleştirmek ve 32 ETH minimum gereksinimini aşmak için kullanılan staking havuzunun işlemleri yönetmesi ve kullanıcılara staking sertifikaları sağlamasıdır. Bu sayede kullanıcılar diğer DeFi uygulamalarına katılmak için staking sertifikalarını kullanabilir ve sermaye verimliliğini artırabilirler.

Ethereum'nun likid staking sektöründe önde gelen şirketi Lido, Ethereum LST pazarının önemli bir bölümünü ele geçirdi. Lido, normal kullanıcıların Lido platformu aracılığıyla herhangi bir miktarda ETH'yi stakelamalarına olanak tanır ve stakelenen ETH'yi herhangi bir zamanda ETH'ye dönüştürerek, yerel staking'in zorluklarını giderir. Şu anda Ethereum ağında 32.54 milyon ETH stakelenmiş olup, toplam arzın %27'sini oluştururken, Lido 9.8 milyon ETH katkıda bulunmuş ve stETH toplam stakelenen ETH'nin %30'unu temsil etmektedir.

Solana

Solana ağının ilk arzı 500 milyondu, bunun %38'i topluluk rezerv fonuna, %12,5'i ekibe, %12,5'i Solana Vakfı'na ve kalan %37'si yatırımcılara tahsis edildi. Mevcut toplam Solana ağı arzı yaklaşık 580 milyon olup, bunun 460 milyonu dolaşımda olup, dolaşım oranı yaklaşık %80'dir. SOL'un kalan %20'si yatırımcılar ve ekip tarafından kilitlenmiş olup, en önemli kilidi açma olayı Mart 2025'te gerçekleşecek ve yaklaşık 45 milyon jeton serbest kalacaktır.

Solana'nın başlangıç enflasyon oranı %8'di, yıllık azalma oranı -15% ve uzun vadeli enflasyon oranı %1.5.

Solana ağı, doğrulayıcılar için minimum staking miktarı gereksinimi içermemektedir, ancak doğrulayıcıların oy gücü ve staking ödülleri, staked miktarlarına göre orantılı olarak dağıtılır. Solana ağı, mevcut doğrulayıcılara SOL'lerini staking yaparak ödüllere ortak olma imkanı sağlayan DeleGated staking'i desteklemektedir. DeleGated staking, SOL'leri doğrulayıcıya transfer etmek anlamına gelmez; SOL'ler kullanıcının cüzdanında kalır ve bunları tutmak kadar güvenlidir. Şu anda 1.500 doğrulayıcı düğümü bulunmaktadır ve ortalama APR oranı yaklaşık %7'dir.

Doğrulayıcılar, işlemleri doğrulama ve blok önerme işini gerçekleştirir: bir doğrulayıcı doğru ve başarılı bir oy verdiğinde (ki bu, doğrulayıcının işlem ücretlerini ödediği bir işlemdir), puan kazanır. Blok önermek için ek puan yoktur; Blok ödülleri yalnızca blok içindeki işlem ücretlerini içerir, ücretlerin %50'si doğrulayıcıya blok ödülü olarak gider ve kalan %50'si yakılır. Bir dönem boyunca, doğrulayıcılar bu puanları biriktirir ve bu puanlar daha sonra dönem sonunda belirli bir oranda SOL ödülü için "kullanılabilir". Puanlardan ödüllere "kullanım" öz sermaye ağırlıklıdır, yani doğrulayıcı, toplam puanlardaki payına (tüm doğrulayıcıların puanlarının toplamı) karşılık gelen bir SOL yüzdesi alır.

Solana ağındaki LST'nin (Liquid Staking Tokens) durumu Ethereum'dan önemli ölçüde farklıdır. Solana ağındaki dolaşımdaki SOL'ün %80'den fazlası staked durumda, bu oran Ethereum'un %27'sinden çok daha yüksektir. Ancak LST, yalnızca staked arzın %6'sını oluşturuyor (Ethereum için %40'ın üzerinde). Ana neden, Solana ağının doğal olarak deleGated staking'i desteklemesi ve DeFi protokol ekosisteminin henüz erken aşamalarında olmasıdır, bu da Ethereum'daki Lido gibi ürünlerin Solana'da çözmesi gereken aynı sorunları olmaması anlamına gelir. Jito, Solana ağındaki LST'de lider konumundadır. Jito, kullanıcıların SOL'ünü MEV'i destekleyen doğrulayıcı düğümlere (Jito-Solana doğrulayıcı istemcisi) deleGate eder ve bunu JitoSOL'a dönüştürerek, MEV kazançlarını stakerlara ekstra ödüller olarak dağıtır. Bu nedenle, Jito'nun platform APR'si deleGated staking'den daha yüksektir ve şu anda %7.92'ye ulaşmış durumdadır, JitoSOL staked SOL'ün %3'ünü oluşturuyor.

Sonuç

Ekonomik model, uzun vadeli işletmeyi hedefleyen blok zincirleri için en önemli tasarımdır, hiçbir şey hariç. Bitcoin tarafından temsil edilen PoW blok zincirlerinin basit ve etkili ekonomik modeline kıyasla, Ethereum ve Solana tarafından temsil edilen PoS blok zincirlerinin ekonomik modeli genellikle çok karmaşıktır - stake mekanizmalarını, teşvik mekanizmalarını, enflasyon parametrelerini ve jeton fonksiyonlarını düşünmek zorundadır.

Yeni blok zinciri ekonomi modelleri açısından bakıldığında, çoğunlukla PoW yerine PoS uygun görülmektedir. PoS'nin daha enerji verimli olmasının yanı sıra, daha iyi bir işlem kapasitesi ve işlem onay süreleri sayesinde saniyede daha fazla işlem yapılabilmesi gibi sebepler de bulunmaktadır. Performans, blok zincirinin büyük ölçekli benimsenmesinde temel taşıdır.

Aynı maliyetle, PoS da daha güvenli ve saldırılardan daha kolay kurtarılabilir. Bunun nedeni doğrulayıcıların paydaşlar olmasıdır: dürüst doğrulayıcılar ödüllendirilirken, kötü niyetli doğrulayıcılar cezalandırılır. Tabii ki, en büyük paydaşlar en fazla getiriyi alacakları için, bu da zenginlik yoğunlaşması sorunlarına neden olabilir.

Dikkat:

  1. Bu makale [ tarafından yeniden basılmıştır.Kumbara Web3]. Tüm telif hakları orijinal yazarına aittir [web3 Zhu cesurca]. Bu yeniden basım konusunda itirazlar varsa, lütfen iletişime geçin Gate Learnekibimiz hızlı bir şekilde ele alacak.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüşler yalnızca yazarın görüşleridir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri, Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Belirtilmedikçe, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya kopyalanması yasaktır.
Lancez-vous
Inscrivez-vous et obtenez un bon de
100$
!