GameFi hakkında bilmeniz gereken her şey

Yeni BaşlayanMar 17, 2024
Teknoloji sürekli geliştikçe oyun endüstrisi de gelişiyor. Eski Mısır masa oyunlarından günümüzün sanal gerçeklik ve blok zinciri oyunlarına kadar, oyun ve platformlar sürekli değişiyor. Bununla birlikte, temel eğlence ve etkileşim unsurları değişmeden kalmaktadır.
 GameFi hakkında bilmeniz gereken her şey

Giriş

2022, Oyna Kazan oyunlarının geliştirilmesi için önemli bir yıl. Sermaye ve kullanıcı akını bir zamanlar blockchain oyunlarının yükselişine yol açtı. Ancak, kripto ayı piyasası GameFi'yi önemli ölçüde etkiledi ve çekirdek oyuncuların önemli ölçüde kaybına neden oldu. Ne olursa olsun, blockchain oyun geliştirme ivmesi önemini korumaktadır. RootData'dan alınan veriler, Ocak 2024'ten bu yana 20'den fazla blockchain oyununun finansman duyurusunda bulunduğunu ve toplam finansmanın 100 milyon ABD dolarını aştığını gösteriyor.

Kaynak: rootdata

Geleneksel Oyunların Tarihçesi

1980'lerden 2000'lerin başına kadar, kayda değer video oyunları arasında, arcade oyun endüstrisinde önemli bir yere sahip olan Atari arcade serisi yer aldı. Nintendo NES'in Super Mario Brothers ve The Legend of Zelda gibi ikonik oyunları tüm oyun endüstrisini derinden etkiledi.

Sega Saturn'deki Sonic the Hedgehog gibi oyunlar arcade oyunlarına yeni bir deneyim getirdi. Sony PlayStation platformundaki Final Fantasy VII gibi oyunlar, oyun üretim değeri ve teknolojisinin gelişimini teşvik etmiştir.

1990'lardan 2000'lere kadar, kişisel bilgisayarların yükselişi web ve istemci oyunlarının ortaya çıkmasına neden oldu. Kayda değer örnekler arasında, çevrimiçi sosyal oyun için yeni olanaklar sunan web oyunları döneminden Warcraft serisi yer almaktadır. Ayrıca, World of Warcraft ve "StarCraft" gibi müşteri oyunları, espor ve çevrimiçi oyunlarda ikonik hale geldi.

2000'li yıllarda, istemci oyun pazarı, bilgi işlem ve işleme yeteneklerindeki ilerlemeler nedeniyle istikrarlı bir gelişme yaşadı. Önemli oyunlar arasında League of Legends ve PlayerUnknown's Battlegrounds gibi eSpor ve çevrimiçi oyunlar için yeni standartlar belirleyen PC oyunları yer aldı. Bu arada Angry Birds ve Clash of Clans gibi mobil oyunlar, mobil oyun çağının başlangıcına damgasını vurdu.

2010'dan sonra mobil cihaz kullanımı arttıkça mobil oyun pazarı da genişledi. Eş zamanlı olarak VR ve AR gibi yeni içerik platformları ortaya çıktı. Honor of Kings ve Onmyoji gibi yüksek profilli oyunlar mobil oyun pazarını domine etti ve küresel liderler haline geldi.

Beat Saber ve Half-Life gibi VR pazarındaki klasik oyunlar: Alyx gibi klasik oyunlar sanal gerçeklik oyunlarında yeni bir çağ başlattı.

Kaynak: Yazar tarafından

GameFi nedir?

GameFi, oyun ve merkezi olmayan finans (DeFi) sektörlerini birleştiriyor. Merkezi olmayan finans ürünlerini daha ilgi çekici, oyunlaştırılmış bir formatta sunmayı ve finansal para kazanmayı kolaylaştırmayı amaçlamaktadır. GameFi'de DeFi kuralları oyunlaştırılırken, oyun sahne ve türevleri NFT'lere dönüştürülür. GameFi'nin NFT özellikleri, oyundaki tüm varlıklara, aksesuarlara ve karakterlere benzersizlik ve koleksiyonlanabilirlik kazandırır. Blok zinciri oyunlarının benzersiz özellikleriyle birleştiğinde, oyuncular merkezi olmayan oyunlarda bu varlıkların tam mülkiyetine sahip olabilirler.

Kazanmak için Oyna (P2E) nedir?

"Kazanmak için Oyna", blok zinciri oyunlarına katılan oyunculara ekonomik getiri sunan yenilikçi bir oyun modelidir. Yalnızca eğlence için oynanan geleneksel oyunların aksine, "Kazanmak için Oyna" oyunu ekonomik ödüllerle birleştirir. P2E modunda, oyuncular oyun içindeki görevleri, mücadeleleri tamamlayarak veya ticaret yaparak sanal varlıklar kazanabilirler. Bu sanal varlıklar oyun içinde takas edilebilir veya gerçek paraya dönüştürülebilir. Bunu yaparken, "Kazanmak için Oyna" eğlenceyi geliştirir ve ekonomik faydalar sağlar.

GameFi Geliştirme Tarihçesi

2012 yılında SatoshiDice'ın ortaya çıkışı blok zinciri oyunlarının başlangıcı oldu. Bitcoin'e dayalı ilk piyango tarzı oyun oldu. Bu oyun, oyuncuların Bitcoin ile bahis oynamasına izin veriyor ve kazananları ve kaybedenleri belirlemek için önceden belirlenmiş oranlar ve rastgele bir sayı üreteci kullanıyordu.

2013 yılında HunterCoin bir blok zinciri oyununun prototipi olarak piyasaya çıktı. Blok zinciri üzerinde çalışır ve oyuncu eylemleri işlem olarak sunulur.

2015 yılında Ethereum ana ağının piyasaya sürülmesiyle birlikte, vDice ve Etheroll gibi kumar oyunları da dahil olmak üzere daha genelleştirilmiş blok zinciri oyunları tanıtıldı.

Crypto Kitties, 2017 yılında oyuncuların sanal kedi yavruları toplamasına ve yetiştirmesine olanak tanıyan ilk kripto oyununu yaratarak blok zinciri oyunlarına yeni bir canlılık kattı.

2018'de Axie Infinity, varlıkları NFT'ler olarak tokenize etti ve blok zinciri oyunlarına daha fazla ekonomik yenilik getirerek açık ve akışkan bir SLP ekonomisi yarattı.

7 Ağustos 2020'de Dark Forest, gizli bilgi, kabul eşiği ve ölçeklenebilirlik olmadan tamamen zincir üzerinde bir oyun oluşturmak için sıfır bilgi kanıtlarını ve zincir üzerinde oyun mantığını birleştiren ilk test sürümünü yayınladı, ancak aynı zamanda Ethereum performans sorunlarını da gündeme getirdi.

2021'de Loot Project piyasaya sürüldü ve temel bir IP katmanının sembolü haline geldi, çok sayıda oyun ve uygulama ortaya çıkardı ve Loot'u oyun ve hikayeye entegre etti.

2023 yılında, yeni tür blok zinciri oyunları ve otonom dünyalar, gelişmekte olan endüstriler olarak hızla gelişti. Büyük halka açık zincir ekosistemleri, Starknet'teki LootRealms, GO L2 ve SUI'deki SUI8192 gibi altyapılar da dahil olmak üzere blok zinciri oyunları alanını aktif olarak geliştirdi.

Kaynak: Yazar tarafından

GameFi'nin Özellikleri

Adem-i Merkeziyetçilik

GameFi, blok zinciri teknolojisi üzerine inşa edilmiştir ve bu teknolojinin temel özelliği olan ademi merkeziyetçiliğe sahiptir. Oyunun geliştirme, işletme ve yapım sürecinde herkes tam katılım sağlayabilir. Bu, oyun şirketlerinin oyun üzerindeki kontrolünü önemli ölçüde azaltmakta ve böylece oyuncuların haklarını daha iyi korumaktadır.

DAO Yönetişimi

GameFi'de oyuncular geleneksel oyunlara göre daha fazla özgürlüğe sahiptir. Önemli karar alma oylamalarına katılmak, oyun kurallarının oluşturulmasına ve geliştirilmesine katkıda bulunmak için oyun yönetişim jetonlarını kullanabilirler.

DeFi Özellikleri

GameFi'nin temel özelliklerinden biri "Kazanmak İçin Oyna" mekanizmasıdır. Oyuncular, oyunu oynarken sağladığı eğlencenin tadını çıkarabilir ve aynı zamanda kar elde etme şansına sahip olabilirler. Tokenlar ve NFT varlıkları da dahil olmak üzere bu kârlar, ticaret platformu aracılığıyla satılabilir.

GameFi Türleri

Oynanışa Göre Sınıflandırma

Spor

Temsili oyun: AdımN

StepN, spor ayakkabı NFT'lerini kullanarak spor aktiviteleri yoluyla kâr elde etmenizi sağlayan bir blok zinciri oyunudur. Web3 dünyasında Move-to-Earn konseptini tanıtan ilk şirkettir. StepN uygulamasını egzersiz sırasında kullandığınızda ve Spor Ayakkabılarınızı (spor ayakkabı NFT'leri) donattığınızda, telefondan toplanan verilere (GPS, spor hızı gibi) ve belirli algoritmalara dayalı olarak kullanıcıları oyun teşvikleri ($GST, $GMT, gizemli kutular vb.) ile ödüllendirir.

Kart oyunları

Temsilci oyun: Yaratılış Büyüleri

Spells of Genesis (SoG), kart oyunu (TCG) mekaniklerini atari oyunlarının göster-ve-çek özellikleriyle birleştirir. Oyuncular, düşmanlara karşı savaşmak için en güçlü desteyi oluşturmak üzere kartları toplamalı ve birleştirmelidir.

Piyango oyunları

Temsili oyun: Fomo3D

Fomo3D, Ethereum üzerinde kumar türü bir para oyunu ya da daha basit bir ifadeyle bir piyango oyunudur. Oyunun sonunda bir ANAHTAR (Fomo3D oyununda kullanılan jeton) satın alan son oyuncu büyük bir ödül kazanır.

Yaşam simülasyon oyunları

Temsilci oyun: CryptoKitties

CryptoKitties, Kanadalı ekip Dapper Labs tarafından geliştirilen bir oyundur. Oyuncular sanal kedileri satın alabilir, toplayabilir, üretebilir ve satabilir.

2017 yılında başlatılan CryptoKitties, eğlence ve dinlence için blok zinciri teknolojisi ve NFT'lerden yararlanan ilk projelerden biridir. Popülerliği bir zamanlar Ethereum ağında tıkanıklığa yol açmış, bu da oyunun ününü daha da artıran ikonik bir olay olmuştur.

Token Tasarımına Göre Sınıflandırma

Tek Jetonlu

Oyunda, tüm ekonomik çıktı ve tüketim faaliyetleri tek bir jetona bağlanarak ekonomik düzenleme basitleştirilir. Ancak bu aynı zamanda token'ın potansiyel "ölüm spirali" gibi riskleri de beraberinde getirmektedir.

Temsilci oyun: CryptoMines

Çift Jetonlu

Çoğu oyun birincil ve yardımcı jetonların bir kombinasyonunu kullanır. Tipik olarak, birincil tokenin tüketimi ve çıktısı yardımcı token ile ilişkilendirilir. Bazen, her iki simgenin çıktısı Oyuncuya Karşı Oyuncu (PVP) ve Oyuncuya Karşı Çevre (PVE) sistemlerinde belirgin bir şekilde bağlantılıdır. Birincil belirteç genellikle çoğu oyun senaryosunda kullanılabilir.

Temsili oyun: Axie

Çoklu Jeton

Genellikle daha fazla kaynağa sahip oyunlarda kullanılır: SLG, açık dünya

Temsili oyunlar: Çiftçinin Dünyası; Yıldız Köpekbalıkları

GameFi'nin Geliştirme Aşamaları

Aşama I - NFT Dönemi

2017'de CryptoKitties gibi NFT tabanlı oyunlar, blok zincirinin finansal özelliklerini NFT ve oyun mekanikleri ile entegre etmeye başladı. Oyun, 9 Aralık 2017 tarihinde bir günde 14.000'in üzerinde aktif kullanıcıya ulaştı. Ancak, Ethereum ağı yüksek gaz ücretleri nedeniyle tıkanmıştır. Her ne kadar oyun o dönemde tokenomik bir modelden yoksun ve çok basit grafiklere ve oynanışa sahip olsa da, NFT varlıkları çoktan ortaya çıkmaya başlamıştı.

Birinci Aşama Özellikleri: Pazarda öncelikli olarak inovasyon odaklı NFT ve simülasyon mini oyunları yer almaktadır. Bu oyunlar güçlü bir oynanabilirlik sunmasa da, blok zinciri oyun pazarının ortaya çıkmasının yolunu açmışlardır.

Kaynak: etherscan

Aşama II - Kazanmak İçin Oyna

2019 ve 2020 yıllarında GameFi konsepti tanıtıldı ve NFT varlıkları oyunlarda giderek daha önemli hale geldi. Aynı zamanda, oyun grafikleri ve oynanışında da önemli iyileştirmeler yapıldı. GameFi, kapalı ve özel bir modelden açık pazar modeline geçerek oyun ekonomisinde devrim yarattı. Blok zinciri teknolojisi, blok zinciri oyunlarına açık ticaret ve varlık ihraç protokolleri getirerek çok sayıda oyunu kapsayan ve pazar derinliğini önemli ölçüde artıran bir oyun ekonomisine yol açtı.

Aşama II özellikleri: Yeni oyuncular oyuna başlamak için önce oyun içi öğeler veya varlıklar satın almalıdır. Her ne kadar oyun sayesinde maliyetlerini geri kazanabilseler de token sayısı arttıkça oyunun oynanabilirliği, dayanıklılığı ve ekonomik modelinin sabit kalması gerekmektedir. Bunu yapmazlarsa, jetonların değeri düşebilir ve oyuncuların eşitliği sağlamaları daha zor hale gelebilir.

Aşama III - Kazanmak İçin X

Üçüncü aşamada bir dizi yüksek kaliteli oyun ürünü ortaya çıkmaya başladı. Bu ürünler, blockchain geçmişi olan bağımsız oyun ekipleri tarafından geliştirildi, ancak daha fazla 3A oyun şirketi ve üyesinin eklenmesiyle genel oyun kalitesi önemli ölçüde arttı. Bu nispeten yüksek kaliteli oyunlar, blockchain oyun oyuncu topluluğuna katılan birkaç geleneksel oyuncunun ilgisini çekmiştir. Bu değişim, blok zinciri oyunlarını yavaş yavaş halkın gözüne soktu ve GameFi, oyunların standart bir özelliği haline geliyor. Şu anda STEPN gibi oyunlar, sanal alanların çevrimdışı ölçeklenebilirliğini ve sosyal yönlerini geliştirmeye çalışmaktadır. Oyun, eğlence ve yatırımı dengelemeye yönelik geleneksel GameFi ikilemini manevi değer, spor konseptleri ve sosyal özellikler sunarak çözmeyi amaçlıyor.

GameFi ile İlgili Mevcut Sorunlar

Mekanizma Riskleri

Çoğu oyuncu oyunun tadını çıkarmaktan ziyade token kazanmaya odaklandığından, blok zinciri oyunlarının karşılaştığı temel zorluklardan biri sürdürülebilirliktir. Token fiyatı ve giriş eşiği yükselmeye devam ettikçe, oyuna giren yeni oyuncuların hızı eski oyuncuların çıkış hızına yetişemezse, projenin gelişiminde bir dönüm noktasına neden olabilir, hatta sonunda token fiyatında bir ölüm sarmalına yol açabilir.

Geleneksel oyun oyuncuları genellikle eğlence için oynarken, blockchain oyun oyuncuları genellikle ekonomik fayda elde etmeyi amaçlamaktadır. Bu fark, geleneksel oyunlardaki harcamalardan blok zinciri oyunlarındaki "kazanmak için oyna" modeline doğru bir evrime yol açmıştır. Mevcut web3 oyunları oyuncuları çekmek için büyük çaba sarf ediyor, ancak geleneksel oyun pazarındaki kullanıcılara ulaşmakta hala zorluklarla karşılaşıyorlar. Web3 oyunu mevcut kitlesinin ötesine geçemediği sürece bu durumun değişmesi pek mümkün görünmüyor.

Düzenleyici Konular

Geçmişte pek çok kumar faaliyeti, oyun dekorları ve yasal para birimiyle serbestçe değiştirilebilen sanal para birimleri kullanılarak çevrimiçi oyunlar olarak gizleniyordu. Çevrimiçi oyunlar alanında kumarla mücadele etmek için ilgili departmanlar yönetmelikler çıkarmıştır. Bunlar, oyun platformlarının oyun parasını yasal para birimine dönüştürmek için kanallar sağlamasını yasaklamaktadır.

Sonuç

Blok zinciri oyunlarının başlangıcından şu anki gelişim aşamasına kadar sürekli yenilik ve hızlı değişimler gördük. Ancak bu evrim sırasında ortaya çıkan sorunları da göz ardı etmemeliyiz. Zaman ilerledikçe, GameFi sektörü şüphesiz artan bir rekabetle karşılaşacaktır. Geleneksel AAA oyun üreticileri blok zinciri oyunlarına girdiğinde, blok zinciri teknolojisinin bu oyunları nasıl geliştirebileceğini ve daha çekici hale getirebileceğini gözlemleyeceğiz. Bu, blok zinciri oyunlarının gerçek çağını işaret edecektir.

Auteur : Snow
Traduction effectuée par : Sonia
Examinateur(s): Wayne、Piccolo、Elisa、Ashley、Joyce
* Les informations ne sont pas destinées à être et ne constituent pas des conseils financiers ou toute autre recommandation de toute sorte offerte ou approuvée par Gate.io.
* Cet article ne peut être reproduit, transmis ou copié sans faire référence à Gate.io. Toute contravention constitue une violation de la loi sur le droit d'auteur et peut faire l'objet d'une action en justice.

GameFi hakkında bilmeniz gereken her şey

Yeni BaşlayanMar 17, 2024
Teknoloji sürekli geliştikçe oyun endüstrisi de gelişiyor. Eski Mısır masa oyunlarından günümüzün sanal gerçeklik ve blok zinciri oyunlarına kadar, oyun ve platformlar sürekli değişiyor. Bununla birlikte, temel eğlence ve etkileşim unsurları değişmeden kalmaktadır.
 GameFi hakkında bilmeniz gereken her şey

Giriş

2022, Oyna Kazan oyunlarının geliştirilmesi için önemli bir yıl. Sermaye ve kullanıcı akını bir zamanlar blockchain oyunlarının yükselişine yol açtı. Ancak, kripto ayı piyasası GameFi'yi önemli ölçüde etkiledi ve çekirdek oyuncuların önemli ölçüde kaybına neden oldu. Ne olursa olsun, blockchain oyun geliştirme ivmesi önemini korumaktadır. RootData'dan alınan veriler, Ocak 2024'ten bu yana 20'den fazla blockchain oyununun finansman duyurusunda bulunduğunu ve toplam finansmanın 100 milyon ABD dolarını aştığını gösteriyor.

Kaynak: rootdata

Geleneksel Oyunların Tarihçesi

1980'lerden 2000'lerin başına kadar, kayda değer video oyunları arasında, arcade oyun endüstrisinde önemli bir yere sahip olan Atari arcade serisi yer aldı. Nintendo NES'in Super Mario Brothers ve The Legend of Zelda gibi ikonik oyunları tüm oyun endüstrisini derinden etkiledi.

Sega Saturn'deki Sonic the Hedgehog gibi oyunlar arcade oyunlarına yeni bir deneyim getirdi. Sony PlayStation platformundaki Final Fantasy VII gibi oyunlar, oyun üretim değeri ve teknolojisinin gelişimini teşvik etmiştir.

1990'lardan 2000'lere kadar, kişisel bilgisayarların yükselişi web ve istemci oyunlarının ortaya çıkmasına neden oldu. Kayda değer örnekler arasında, çevrimiçi sosyal oyun için yeni olanaklar sunan web oyunları döneminden Warcraft serisi yer almaktadır. Ayrıca, World of Warcraft ve "StarCraft" gibi müşteri oyunları, espor ve çevrimiçi oyunlarda ikonik hale geldi.

2000'li yıllarda, istemci oyun pazarı, bilgi işlem ve işleme yeteneklerindeki ilerlemeler nedeniyle istikrarlı bir gelişme yaşadı. Önemli oyunlar arasında League of Legends ve PlayerUnknown's Battlegrounds gibi eSpor ve çevrimiçi oyunlar için yeni standartlar belirleyen PC oyunları yer aldı. Bu arada Angry Birds ve Clash of Clans gibi mobil oyunlar, mobil oyun çağının başlangıcına damgasını vurdu.

2010'dan sonra mobil cihaz kullanımı arttıkça mobil oyun pazarı da genişledi. Eş zamanlı olarak VR ve AR gibi yeni içerik platformları ortaya çıktı. Honor of Kings ve Onmyoji gibi yüksek profilli oyunlar mobil oyun pazarını domine etti ve küresel liderler haline geldi.

Beat Saber ve Half-Life gibi VR pazarındaki klasik oyunlar: Alyx gibi klasik oyunlar sanal gerçeklik oyunlarında yeni bir çağ başlattı.

Kaynak: Yazar tarafından

GameFi nedir?

GameFi, oyun ve merkezi olmayan finans (DeFi) sektörlerini birleştiriyor. Merkezi olmayan finans ürünlerini daha ilgi çekici, oyunlaştırılmış bir formatta sunmayı ve finansal para kazanmayı kolaylaştırmayı amaçlamaktadır. GameFi'de DeFi kuralları oyunlaştırılırken, oyun sahne ve türevleri NFT'lere dönüştürülür. GameFi'nin NFT özellikleri, oyundaki tüm varlıklara, aksesuarlara ve karakterlere benzersizlik ve koleksiyonlanabilirlik kazandırır. Blok zinciri oyunlarının benzersiz özellikleriyle birleştiğinde, oyuncular merkezi olmayan oyunlarda bu varlıkların tam mülkiyetine sahip olabilirler.

Kazanmak için Oyna (P2E) nedir?

"Kazanmak için Oyna", blok zinciri oyunlarına katılan oyunculara ekonomik getiri sunan yenilikçi bir oyun modelidir. Yalnızca eğlence için oynanan geleneksel oyunların aksine, "Kazanmak için Oyna" oyunu ekonomik ödüllerle birleştirir. P2E modunda, oyuncular oyun içindeki görevleri, mücadeleleri tamamlayarak veya ticaret yaparak sanal varlıklar kazanabilirler. Bu sanal varlıklar oyun içinde takas edilebilir veya gerçek paraya dönüştürülebilir. Bunu yaparken, "Kazanmak için Oyna" eğlenceyi geliştirir ve ekonomik faydalar sağlar.

GameFi Geliştirme Tarihçesi

2012 yılında SatoshiDice'ın ortaya çıkışı blok zinciri oyunlarının başlangıcı oldu. Bitcoin'e dayalı ilk piyango tarzı oyun oldu. Bu oyun, oyuncuların Bitcoin ile bahis oynamasına izin veriyor ve kazananları ve kaybedenleri belirlemek için önceden belirlenmiş oranlar ve rastgele bir sayı üreteci kullanıyordu.

2013 yılında HunterCoin bir blok zinciri oyununun prototipi olarak piyasaya çıktı. Blok zinciri üzerinde çalışır ve oyuncu eylemleri işlem olarak sunulur.

2015 yılında Ethereum ana ağının piyasaya sürülmesiyle birlikte, vDice ve Etheroll gibi kumar oyunları da dahil olmak üzere daha genelleştirilmiş blok zinciri oyunları tanıtıldı.

Crypto Kitties, 2017 yılında oyuncuların sanal kedi yavruları toplamasına ve yetiştirmesine olanak tanıyan ilk kripto oyununu yaratarak blok zinciri oyunlarına yeni bir canlılık kattı.

2018'de Axie Infinity, varlıkları NFT'ler olarak tokenize etti ve blok zinciri oyunlarına daha fazla ekonomik yenilik getirerek açık ve akışkan bir SLP ekonomisi yarattı.

7 Ağustos 2020'de Dark Forest, gizli bilgi, kabul eşiği ve ölçeklenebilirlik olmadan tamamen zincir üzerinde bir oyun oluşturmak için sıfır bilgi kanıtlarını ve zincir üzerinde oyun mantığını birleştiren ilk test sürümünü yayınladı, ancak aynı zamanda Ethereum performans sorunlarını da gündeme getirdi.

2021'de Loot Project piyasaya sürüldü ve temel bir IP katmanının sembolü haline geldi, çok sayıda oyun ve uygulama ortaya çıkardı ve Loot'u oyun ve hikayeye entegre etti.

2023 yılında, yeni tür blok zinciri oyunları ve otonom dünyalar, gelişmekte olan endüstriler olarak hızla gelişti. Büyük halka açık zincir ekosistemleri, Starknet'teki LootRealms, GO L2 ve SUI'deki SUI8192 gibi altyapılar da dahil olmak üzere blok zinciri oyunları alanını aktif olarak geliştirdi.

Kaynak: Yazar tarafından

GameFi'nin Özellikleri

Adem-i Merkeziyetçilik

GameFi, blok zinciri teknolojisi üzerine inşa edilmiştir ve bu teknolojinin temel özelliği olan ademi merkeziyetçiliğe sahiptir. Oyunun geliştirme, işletme ve yapım sürecinde herkes tam katılım sağlayabilir. Bu, oyun şirketlerinin oyun üzerindeki kontrolünü önemli ölçüde azaltmakta ve böylece oyuncuların haklarını daha iyi korumaktadır.

DAO Yönetişimi

GameFi'de oyuncular geleneksel oyunlara göre daha fazla özgürlüğe sahiptir. Önemli karar alma oylamalarına katılmak, oyun kurallarının oluşturulmasına ve geliştirilmesine katkıda bulunmak için oyun yönetişim jetonlarını kullanabilirler.

DeFi Özellikleri

GameFi'nin temel özelliklerinden biri "Kazanmak İçin Oyna" mekanizmasıdır. Oyuncular, oyunu oynarken sağladığı eğlencenin tadını çıkarabilir ve aynı zamanda kar elde etme şansına sahip olabilirler. Tokenlar ve NFT varlıkları da dahil olmak üzere bu kârlar, ticaret platformu aracılığıyla satılabilir.

GameFi Türleri

Oynanışa Göre Sınıflandırma

Spor

Temsili oyun: AdımN

StepN, spor ayakkabı NFT'lerini kullanarak spor aktiviteleri yoluyla kâr elde etmenizi sağlayan bir blok zinciri oyunudur. Web3 dünyasında Move-to-Earn konseptini tanıtan ilk şirkettir. StepN uygulamasını egzersiz sırasında kullandığınızda ve Spor Ayakkabılarınızı (spor ayakkabı NFT'leri) donattığınızda, telefondan toplanan verilere (GPS, spor hızı gibi) ve belirli algoritmalara dayalı olarak kullanıcıları oyun teşvikleri ($GST, $GMT, gizemli kutular vb.) ile ödüllendirir.

Kart oyunları

Temsilci oyun: Yaratılış Büyüleri

Spells of Genesis (SoG), kart oyunu (TCG) mekaniklerini atari oyunlarının göster-ve-çek özellikleriyle birleştirir. Oyuncular, düşmanlara karşı savaşmak için en güçlü desteyi oluşturmak üzere kartları toplamalı ve birleştirmelidir.

Piyango oyunları

Temsili oyun: Fomo3D

Fomo3D, Ethereum üzerinde kumar türü bir para oyunu ya da daha basit bir ifadeyle bir piyango oyunudur. Oyunun sonunda bir ANAHTAR (Fomo3D oyununda kullanılan jeton) satın alan son oyuncu büyük bir ödül kazanır.

Yaşam simülasyon oyunları

Temsilci oyun: CryptoKitties

CryptoKitties, Kanadalı ekip Dapper Labs tarafından geliştirilen bir oyundur. Oyuncular sanal kedileri satın alabilir, toplayabilir, üretebilir ve satabilir.

2017 yılında başlatılan CryptoKitties, eğlence ve dinlence için blok zinciri teknolojisi ve NFT'lerden yararlanan ilk projelerden biridir. Popülerliği bir zamanlar Ethereum ağında tıkanıklığa yol açmış, bu da oyunun ününü daha da artıran ikonik bir olay olmuştur.

Token Tasarımına Göre Sınıflandırma

Tek Jetonlu

Oyunda, tüm ekonomik çıktı ve tüketim faaliyetleri tek bir jetona bağlanarak ekonomik düzenleme basitleştirilir. Ancak bu aynı zamanda token'ın potansiyel "ölüm spirali" gibi riskleri de beraberinde getirmektedir.

Temsilci oyun: CryptoMines

Çift Jetonlu

Çoğu oyun birincil ve yardımcı jetonların bir kombinasyonunu kullanır. Tipik olarak, birincil tokenin tüketimi ve çıktısı yardımcı token ile ilişkilendirilir. Bazen, her iki simgenin çıktısı Oyuncuya Karşı Oyuncu (PVP) ve Oyuncuya Karşı Çevre (PVE) sistemlerinde belirgin bir şekilde bağlantılıdır. Birincil belirteç genellikle çoğu oyun senaryosunda kullanılabilir.

Temsili oyun: Axie

Çoklu Jeton

Genellikle daha fazla kaynağa sahip oyunlarda kullanılır: SLG, açık dünya

Temsili oyunlar: Çiftçinin Dünyası; Yıldız Köpekbalıkları

GameFi'nin Geliştirme Aşamaları

Aşama I - NFT Dönemi

2017'de CryptoKitties gibi NFT tabanlı oyunlar, blok zincirinin finansal özelliklerini NFT ve oyun mekanikleri ile entegre etmeye başladı. Oyun, 9 Aralık 2017 tarihinde bir günde 14.000'in üzerinde aktif kullanıcıya ulaştı. Ancak, Ethereum ağı yüksek gaz ücretleri nedeniyle tıkanmıştır. Her ne kadar oyun o dönemde tokenomik bir modelden yoksun ve çok basit grafiklere ve oynanışa sahip olsa da, NFT varlıkları çoktan ortaya çıkmaya başlamıştı.

Birinci Aşama Özellikleri: Pazarda öncelikli olarak inovasyon odaklı NFT ve simülasyon mini oyunları yer almaktadır. Bu oyunlar güçlü bir oynanabilirlik sunmasa da, blok zinciri oyun pazarının ortaya çıkmasının yolunu açmışlardır.

Kaynak: etherscan

Aşama II - Kazanmak İçin Oyna

2019 ve 2020 yıllarında GameFi konsepti tanıtıldı ve NFT varlıkları oyunlarda giderek daha önemli hale geldi. Aynı zamanda, oyun grafikleri ve oynanışında da önemli iyileştirmeler yapıldı. GameFi, kapalı ve özel bir modelden açık pazar modeline geçerek oyun ekonomisinde devrim yarattı. Blok zinciri teknolojisi, blok zinciri oyunlarına açık ticaret ve varlık ihraç protokolleri getirerek çok sayıda oyunu kapsayan ve pazar derinliğini önemli ölçüde artıran bir oyun ekonomisine yol açtı.

Aşama II özellikleri: Yeni oyuncular oyuna başlamak için önce oyun içi öğeler veya varlıklar satın almalıdır. Her ne kadar oyun sayesinde maliyetlerini geri kazanabilseler de token sayısı arttıkça oyunun oynanabilirliği, dayanıklılığı ve ekonomik modelinin sabit kalması gerekmektedir. Bunu yapmazlarsa, jetonların değeri düşebilir ve oyuncuların eşitliği sağlamaları daha zor hale gelebilir.

Aşama III - Kazanmak İçin X

Üçüncü aşamada bir dizi yüksek kaliteli oyun ürünü ortaya çıkmaya başladı. Bu ürünler, blockchain geçmişi olan bağımsız oyun ekipleri tarafından geliştirildi, ancak daha fazla 3A oyun şirketi ve üyesinin eklenmesiyle genel oyun kalitesi önemli ölçüde arttı. Bu nispeten yüksek kaliteli oyunlar, blockchain oyun oyuncu topluluğuna katılan birkaç geleneksel oyuncunun ilgisini çekmiştir. Bu değişim, blok zinciri oyunlarını yavaş yavaş halkın gözüne soktu ve GameFi, oyunların standart bir özelliği haline geliyor. Şu anda STEPN gibi oyunlar, sanal alanların çevrimdışı ölçeklenebilirliğini ve sosyal yönlerini geliştirmeye çalışmaktadır. Oyun, eğlence ve yatırımı dengelemeye yönelik geleneksel GameFi ikilemini manevi değer, spor konseptleri ve sosyal özellikler sunarak çözmeyi amaçlıyor.

GameFi ile İlgili Mevcut Sorunlar

Mekanizma Riskleri

Çoğu oyuncu oyunun tadını çıkarmaktan ziyade token kazanmaya odaklandığından, blok zinciri oyunlarının karşılaştığı temel zorluklardan biri sürdürülebilirliktir. Token fiyatı ve giriş eşiği yükselmeye devam ettikçe, oyuna giren yeni oyuncuların hızı eski oyuncuların çıkış hızına yetişemezse, projenin gelişiminde bir dönüm noktasına neden olabilir, hatta sonunda token fiyatında bir ölüm sarmalına yol açabilir.

Geleneksel oyun oyuncuları genellikle eğlence için oynarken, blockchain oyun oyuncuları genellikle ekonomik fayda elde etmeyi amaçlamaktadır. Bu fark, geleneksel oyunlardaki harcamalardan blok zinciri oyunlarındaki "kazanmak için oyna" modeline doğru bir evrime yol açmıştır. Mevcut web3 oyunları oyuncuları çekmek için büyük çaba sarf ediyor, ancak geleneksel oyun pazarındaki kullanıcılara ulaşmakta hala zorluklarla karşılaşıyorlar. Web3 oyunu mevcut kitlesinin ötesine geçemediği sürece bu durumun değişmesi pek mümkün görünmüyor.

Düzenleyici Konular

Geçmişte pek çok kumar faaliyeti, oyun dekorları ve yasal para birimiyle serbestçe değiştirilebilen sanal para birimleri kullanılarak çevrimiçi oyunlar olarak gizleniyordu. Çevrimiçi oyunlar alanında kumarla mücadele etmek için ilgili departmanlar yönetmelikler çıkarmıştır. Bunlar, oyun platformlarının oyun parasını yasal para birimine dönüştürmek için kanallar sağlamasını yasaklamaktadır.

Sonuç

Blok zinciri oyunlarının başlangıcından şu anki gelişim aşamasına kadar sürekli yenilik ve hızlı değişimler gördük. Ancak bu evrim sırasında ortaya çıkan sorunları da göz ardı etmemeliyiz. Zaman ilerledikçe, GameFi sektörü şüphesiz artan bir rekabetle karşılaşacaktır. Geleneksel AAA oyun üreticileri blok zinciri oyunlarına girdiğinde, blok zinciri teknolojisinin bu oyunları nasıl geliştirebileceğini ve daha çekici hale getirebileceğini gözlemleyeceğiz. Bu, blok zinciri oyunlarının gerçek çağını işaret edecektir.

Auteur : Snow
Traduction effectuée par : Sonia
Examinateur(s): Wayne、Piccolo、Elisa、Ashley、Joyce
* Les informations ne sont pas destinées à être et ne constituent pas des conseils financiers ou toute autre recommandation de toute sorte offerte ou approuvée par Gate.io.
* Cet article ne peut être reproduit, transmis ou copié sans faire référence à Gate.io. Toute contravention constitue une violation de la loi sur le droit d'auteur et peut faire l'objet d'une action en justice.
Lancez-vous
Inscrivez-vous et obtenez un bon de
100$
!