Web3 Beginner Serisi: Neden Bitcoin Cüzdanım Birden Fazla Adrese Sahip?

Yeni BaşlayanJul 17, 2024
Bitcoin topluluğu, teknolojik ilerlemelerle sürekli olarak gelişmekte ve yeni özelliklere yol açmaktadır. Farklı adres formatları da bu ilerlemelerin bir sonucudur. Bu makale, Web3 Bitcoin cüzdanlarında neden birden fazla adres türü olduğunu ve her bir türün ne için kullanıldığını açıklar.
Web3 Beginner Serisi: Neden Bitcoin Cüzdanım Birden Fazla Adrese Sahip?

Ben de dahil olmak üzere birçok yeni başlayan, Bitcoin cüzdanlarını ilk kez bir Web3 cüzdanı kullanarak açmaktan heyecan duyuyor. Bir adresi kopyalamaya hazır olduğumuzda, aniden oluşturduğumuz cüzdanın birden fazla farklı adrese sahip olduğunu keşfederiz. Bilmediğiniz bir kavşakta durup tamamen kafası karışmış hissetmek gibi. Neden farklı adresler var? Hangisini Kullanmalısınız?

okx cüzdanında birden fazla bitcoin adresi

bu adresler nedir?

bitcoin topluluğu her zaman yeni teknolojik gelişmelerle evrim geçiriyor. Bu gelişmeler genellikle farklı adres formatları gibi yeni özelliklerle sonuçlanır. Haydi, bu farklı adres formatlarının ne olduğunu ve onları benzersiz kılan şeyi keşfedelim.

miras adresi (p2pkh)

Bu format 2009'da bitcoin ilk kez piyasaya sürüldüğünde kullanıldı, bu yüzden miras formatı olarak adlandırılıyor. O zamanlar bitcoin adresi bir genel/özel anahtar çiftinden oluşturulduğu için ayrıca ödeme genel anahtar karması (p2pkh) adresi olarak da adlandırılır.

Şu anda, miras tip adreslerin işlemlerde daha fazla alan kaplayacağı ve buna bağlı olarak daha yüksek işlem ücretlerine neden olacağı görünüyor. Şu anda, insanlar sadece bazı eski cüzdanları kullanırken yeni adreslerle uyumlu olmayan bu tür adresleri kullanacaklar.

Miras adreslerinin bir özelliği olduğu bulunabilir, adreslerin hepsi "1" ile başlar. Bu, bir adres oluşturulurken, farklı senaryolara göre (örneğin test ağı/ana ağ) üretilen genel anahtarın önüne bir önek eklenir çünkü. Önek eklenmiş genel anahtarın hesaplanmasının ardından adres sonunda sonunda "1" ile başlayacaktır.

yerleşik segwit adresi (p2sh-p2wpkh)

Geleneksel miras adresleriyle karşılaştırıldığında, p2sh adresler, genel anahtarın özetini değil, kurtarma betiğinin (redeem-script) özetini kullanır. Basit bir ifadeyle, p2pkh bir genel anahtarın özetine ödeme yaparken, p2sh bir kurtarma betiğine ödeme yapar. Alıcı, kurtarma betiğinin aktarım koşullarını karşıladıktan sonra içindeki fonları harcayabilir.

ödeme nesnesi bir genel anahtardan bir betiğe dönüştürüldüğü için esneklik büyük ölçüde genişletilir ve kurtarma betiğinin yürütme mantığı özelleştirilebilir. tipik uygulamalar arasında çoklu imza işlemlerinin uygulanması yer alır.

p2sh temelinde, segreGate.iod tanık teknolojisi gömülüyse, bu adresin biçimi segreGate.iod tanık uyumlu adrestir (iç içe segwit). segreGate.iod tanık adresini tanıtırken segreGate.iod tanığı hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz. segreGate.iod tanık teknolojisinin piyasaya sürülmesinden sonra, işlem hacmi azaltılabilir ve böylece işlem ücretleri azaltılabilir.

p2sh adresinin "3" ile başladığını görebilirsiniz.

segreGate.iod tanık adresi (yerli segwit) adresi

bu tür bir adresi tanıtmadan önce, içindeki ana teknolojiyi - segreGate.iod tanık (segwit) - tanıtmamız gerekmektedir. Adından da anlaşılacağı gibi, segreGate.iod tanık tanık verilerini (tanık) izole eder ve ayrı olarak işler.

Bunu yapmanın önemli bir avantajı, işlem bilgilerinin boyutunu azaltarak işlem ücretlerini azaltmasıdır. Boyutun azaltılmasıyla getirilen başka bir fayda, bitcoin blok işlem boyutunun üst limitinin 1 MB'den 4 MB'ye çıkarılmış olmasıdır.

segreGates.io tanık adresinin özelliği, adresin “bc1” ile başlamasıdır.

taproot adresi (taproot)

Taproot adreslerinin avantajları, karmaşık işlem senaryolarında gizlilik ve verimliliktir. Doğal SegWit ile karşılaştırıldığında, Schnorr algoritmasını kullanarak eliptik eğri dijital imza algoritmasını değiştirir. Önceki, toplu işlem senaryolarında daha verimli olup çoklu imza cüzdanlarının gizliliğini artırır.

Ana kök adres genellikle “bc1q” ile başlayan adresle karakterize edilir.

hangi Bitcoin adres formatını seçmeliyim?

okx ve unisat gibi yaygın cüzdanlar dört tür bitcoin adresini destekler. İşlem ücretlerini azaltmak için en iyisi yerel segwit veya taproot formatlarında adresleri kullanmaktır.

Bitcoin yazıtlarıyla ilgileniyorsanız, bu iki adres türü idealdir. Çoğu cüzdan özellikle bu adreslerdeki yazıtları işler, böylece özel utxolarınız yanlışlıkla transfer edilmez. "bc1" ile başlayan cüzdan adreslerini arayın!

Uyumluluk konusunda endişelenmeyin - farklı adres formatlarına sahip cüzdanlar hala birbirleriyle işlem yapabilir.

Bitcoin bakiyenizi veya blok bilgilerini kontrol etmek için, Zan'ın düğüm hizmetini kullanabilirsiniz. Geliştiriciler için kapsamlı bir API sunuyorlar. Daha fazla ayrıntı için API belgelerine göz atın:https://docs.zan.top/reference/zan_getbalance-enhance.

daha derinlemesine bir dalış - temel teknolojilerin açıklanması

İlk genel bakıştan sonra, artık Bitcoin cüzdanları hakkında temel bir anlayışa sahip olmalısınız. Benim gibi altta yatan teknolojilerden etkilenenler için, bazı önemli teknik yönleri inceleyelim.

geri kazanma betiği

p2sh (pay-to-script-hash) hakkında konuştuğumuzda, bunun, redeem script işlemleri için kullanılan bir teknoloji olduğunu belirttik. ancak tam olarak bir redeem script nedir ve bitcoin ekosisteminde ne işe yarar? redeem scriptlere dalmadan önce, bitcoin işlemlerinin temel yapısına bir göz atalım. işte tipik bir p2pk (pay-to-public-key) işleminin bir örneği. Diyelim ki 04ae ile başlayan bir adresin, 15kd ile başlayan bir adrese 10 btc göndermesi gerekiyor. 04ae adresinin sahibi, bu adresi kullanma hakkına sahip olduklarını (yani özel anahtara sahip olduklarını) ağa kanıtlamalıdır. Bunun için kimliklerini doğrulamak için işlem içinde bir imza (scriptsig) sağlamaları gerekmektedir. Doğrulayıcı, yalnızca bu imzayı elde etmekle kalmaz, aynı zamanda utxo ile ilişkilendirilmiş önceki işlemden çıkış betiğini bulmak zorundadır. Bu iki betik birlikte, bilinen bir redeem script oluşturur. Redeem scriptin rolü, işlemin geçerliliğini kanıtlamaktır.

bu işlemde, imzanın ve çıkış betiğinin her ikisinin de bilgisayar talimatları olduğunu görebilirsiniz. op_pushbytes, bir veri parçasını yığına itme işlemini gösterir. önce, 04ae, kendi özel anahtarı ile tüm işlemi scriptsig içinde imzalar ve imza yığına itilir. sonra, genel anahtarı yığına itin ve nihayetinde .op_checksig ile genel anahtarı kullanarak imzayı şifreler ve işlemin uyumlu olup olmadığını karşılaştırır. Eğer uyumluysa, kimlik geçerlidir.

Bu p2pk yönteminin yanı sıra, geri alma betiği p2pkh ve p2sh gibi farklı kimlik doğrulama yöntemlerini de uygulayabilir.

segreGate.iod şahit

Yukarıdaki tanıtımdan, şu anda kullanılan yeni cüzdan formatlarının segreGate.io şahit teknolojisini kullandığını biliyoruz, bu nedenle şahit nedir ve nasıl izole edilir?

buradaki tanık, bitcoin'in temel yapısındaki yazılım imzası (scriptsig) bilgisi olarak düşünülebilir. segreGate.io tanık, bunu temel yapıdan çıkarır ve yeni bir veri yapısına koyar.

Yukarıdaki şekilde gördüğünüz gibi, işlemdeki tek gerekli içerik işlem kaynak bilgisi ve işlem çıkış bilgisidir. İşlemin boyutu azaltılmıştır. Sarı bölümün (işlemin toplam boyutu) bir boyut sınırı olduğundan, işlem ayrı olarak imzaları taşır ve bir blok daha fazla işlemi barındırabilir hale gelir. Ayrıca, bir işlemin imzasını hesaplarken, imza kısmının içeriği dahil edilmez, bu nedenle işlem çarpıtılabilirliği sorunu etkili bir şekilde çözülebilir.

aşağıda bir p2tr işlemi bulunmaktadır. Bu işlemin ek bir tanık kısmı olduğunu görebilirsiniz. Fonksiyonu, işlemin meşruiyetini doğrulamaktır. ScriptSig yerine tanık kullanıldıktan sonra, meşruiyetin doğrulanma yöntemi hala aynıdır, yani işlemin içeriğinin tutarlı olup olmadığını doğrulamak için tanığın imzasını şifrelemek için genel anahtarı kullanmak. Düğümler, işlemin meşruiyetini doğrulamak istediklerinde yalnızca tanık bilgisi isteyeceklerdir.

Özetlemek gerekirse, segreGate.iod şahit (segwit), işlem imzalarını geri kalan işlem verilerinden ayırarak Bitcoin işlemlerini iyileştirir. Bu ayrım, her bir işlemin boyutunu azaltarak daha fazla işlemin tek bir bloğa sığmasına olanak tanır ve böylece bloğun genel kapasitesini artırır. Ayrıca, işlem karması hesaplamasından imza verilerini hariç tutarak, segwit işlem değiştirilebilirlik sorununu etkili bir şekilde ele alır.

disclaimer:

  1. Bu makale şu adresten yeniden basılmıştır: [ZAN takımı], tüm telif hakları orijinal yazarına aittir [zan takımı]. eğer bu yeniden basım ile ilgili itirazlar varsa, lütfen iletişime geçin Gate öğrenekip ve onlar hızlı bir şekilde bununla ilgilenecekler.
  2. sorumluluk reddi: bu makalede ifade edilen görüşler yalnızca yazarın görüşleridir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. makale çevirileri diğer dillerde yapılırGate öğrenmektakım. belirtilmedikçe, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya çalınması yasaktır.

Web3 Beginner Serisi: Neden Bitcoin Cüzdanım Birden Fazla Adrese Sahip?

Yeni BaşlayanJul 17, 2024
Bitcoin topluluğu, teknolojik ilerlemelerle sürekli olarak gelişmekte ve yeni özelliklere yol açmaktadır. Farklı adres formatları da bu ilerlemelerin bir sonucudur. Bu makale, Web3 Bitcoin cüzdanlarında neden birden fazla adres türü olduğunu ve her bir türün ne için kullanıldığını açıklar.
Web3 Beginner Serisi: Neden Bitcoin Cüzdanım Birden Fazla Adrese Sahip?

Ben de dahil olmak üzere birçok yeni başlayan, Bitcoin cüzdanlarını ilk kez bir Web3 cüzdanı kullanarak açmaktan heyecan duyuyor. Bir adresi kopyalamaya hazır olduğumuzda, aniden oluşturduğumuz cüzdanın birden fazla farklı adrese sahip olduğunu keşfederiz. Bilmediğiniz bir kavşakta durup tamamen kafası karışmış hissetmek gibi. Neden farklı adresler var? Hangisini Kullanmalısınız?

okx cüzdanında birden fazla bitcoin adresi

bu adresler nedir?

bitcoin topluluğu her zaman yeni teknolojik gelişmelerle evrim geçiriyor. Bu gelişmeler genellikle farklı adres formatları gibi yeni özelliklerle sonuçlanır. Haydi, bu farklı adres formatlarının ne olduğunu ve onları benzersiz kılan şeyi keşfedelim.

miras adresi (p2pkh)

Bu format 2009'da bitcoin ilk kez piyasaya sürüldüğünde kullanıldı, bu yüzden miras formatı olarak adlandırılıyor. O zamanlar bitcoin adresi bir genel/özel anahtar çiftinden oluşturulduğu için ayrıca ödeme genel anahtar karması (p2pkh) adresi olarak da adlandırılır.

Şu anda, miras tip adreslerin işlemlerde daha fazla alan kaplayacağı ve buna bağlı olarak daha yüksek işlem ücretlerine neden olacağı görünüyor. Şu anda, insanlar sadece bazı eski cüzdanları kullanırken yeni adreslerle uyumlu olmayan bu tür adresleri kullanacaklar.

Miras adreslerinin bir özelliği olduğu bulunabilir, adreslerin hepsi "1" ile başlar. Bu, bir adres oluşturulurken, farklı senaryolara göre (örneğin test ağı/ana ağ) üretilen genel anahtarın önüne bir önek eklenir çünkü. Önek eklenmiş genel anahtarın hesaplanmasının ardından adres sonunda sonunda "1" ile başlayacaktır.

yerleşik segwit adresi (p2sh-p2wpkh)

Geleneksel miras adresleriyle karşılaştırıldığında, p2sh adresler, genel anahtarın özetini değil, kurtarma betiğinin (redeem-script) özetini kullanır. Basit bir ifadeyle, p2pkh bir genel anahtarın özetine ödeme yaparken, p2sh bir kurtarma betiğine ödeme yapar. Alıcı, kurtarma betiğinin aktarım koşullarını karşıladıktan sonra içindeki fonları harcayabilir.

ödeme nesnesi bir genel anahtardan bir betiğe dönüştürüldüğü için esneklik büyük ölçüde genişletilir ve kurtarma betiğinin yürütme mantığı özelleştirilebilir. tipik uygulamalar arasında çoklu imza işlemlerinin uygulanması yer alır.

p2sh temelinde, segreGate.iod tanık teknolojisi gömülüyse, bu adresin biçimi segreGate.iod tanık uyumlu adrestir (iç içe segwit). segreGate.iod tanık adresini tanıtırken segreGate.iod tanığı hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz. segreGate.iod tanık teknolojisinin piyasaya sürülmesinden sonra, işlem hacmi azaltılabilir ve böylece işlem ücretleri azaltılabilir.

p2sh adresinin "3" ile başladığını görebilirsiniz.

segreGate.iod tanık adresi (yerli segwit) adresi

bu tür bir adresi tanıtmadan önce, içindeki ana teknolojiyi - segreGate.iod tanık (segwit) - tanıtmamız gerekmektedir. Adından da anlaşılacağı gibi, segreGate.iod tanık tanık verilerini (tanık) izole eder ve ayrı olarak işler.

Bunu yapmanın önemli bir avantajı, işlem bilgilerinin boyutunu azaltarak işlem ücretlerini azaltmasıdır. Boyutun azaltılmasıyla getirilen başka bir fayda, bitcoin blok işlem boyutunun üst limitinin 1 MB'den 4 MB'ye çıkarılmış olmasıdır.

segreGates.io tanık adresinin özelliği, adresin “bc1” ile başlamasıdır.

taproot adresi (taproot)

Taproot adreslerinin avantajları, karmaşık işlem senaryolarında gizlilik ve verimliliktir. Doğal SegWit ile karşılaştırıldığında, Schnorr algoritmasını kullanarak eliptik eğri dijital imza algoritmasını değiştirir. Önceki, toplu işlem senaryolarında daha verimli olup çoklu imza cüzdanlarının gizliliğini artırır.

Ana kök adres genellikle “bc1q” ile başlayan adresle karakterize edilir.

hangi Bitcoin adres formatını seçmeliyim?

okx ve unisat gibi yaygın cüzdanlar dört tür bitcoin adresini destekler. İşlem ücretlerini azaltmak için en iyisi yerel segwit veya taproot formatlarında adresleri kullanmaktır.

Bitcoin yazıtlarıyla ilgileniyorsanız, bu iki adres türü idealdir. Çoğu cüzdan özellikle bu adreslerdeki yazıtları işler, böylece özel utxolarınız yanlışlıkla transfer edilmez. "bc1" ile başlayan cüzdan adreslerini arayın!

Uyumluluk konusunda endişelenmeyin - farklı adres formatlarına sahip cüzdanlar hala birbirleriyle işlem yapabilir.

Bitcoin bakiyenizi veya blok bilgilerini kontrol etmek için, Zan'ın düğüm hizmetini kullanabilirsiniz. Geliştiriciler için kapsamlı bir API sunuyorlar. Daha fazla ayrıntı için API belgelerine göz atın:https://docs.zan.top/reference/zan_getbalance-enhance.

daha derinlemesine bir dalış - temel teknolojilerin açıklanması

İlk genel bakıştan sonra, artık Bitcoin cüzdanları hakkında temel bir anlayışa sahip olmalısınız. Benim gibi altta yatan teknolojilerden etkilenenler için, bazı önemli teknik yönleri inceleyelim.

geri kazanma betiği

p2sh (pay-to-script-hash) hakkında konuştuğumuzda, bunun, redeem script işlemleri için kullanılan bir teknoloji olduğunu belirttik. ancak tam olarak bir redeem script nedir ve bitcoin ekosisteminde ne işe yarar? redeem scriptlere dalmadan önce, bitcoin işlemlerinin temel yapısına bir göz atalım. işte tipik bir p2pk (pay-to-public-key) işleminin bir örneği. Diyelim ki 04ae ile başlayan bir adresin, 15kd ile başlayan bir adrese 10 btc göndermesi gerekiyor. 04ae adresinin sahibi, bu adresi kullanma hakkına sahip olduklarını (yani özel anahtara sahip olduklarını) ağa kanıtlamalıdır. Bunun için kimliklerini doğrulamak için işlem içinde bir imza (scriptsig) sağlamaları gerekmektedir. Doğrulayıcı, yalnızca bu imzayı elde etmekle kalmaz, aynı zamanda utxo ile ilişkilendirilmiş önceki işlemden çıkış betiğini bulmak zorundadır. Bu iki betik birlikte, bilinen bir redeem script oluşturur. Redeem scriptin rolü, işlemin geçerliliğini kanıtlamaktır.

bu işlemde, imzanın ve çıkış betiğinin her ikisinin de bilgisayar talimatları olduğunu görebilirsiniz. op_pushbytes, bir veri parçasını yığına itme işlemini gösterir. önce, 04ae, kendi özel anahtarı ile tüm işlemi scriptsig içinde imzalar ve imza yığına itilir. sonra, genel anahtarı yığına itin ve nihayetinde .op_checksig ile genel anahtarı kullanarak imzayı şifreler ve işlemin uyumlu olup olmadığını karşılaştırır. Eğer uyumluysa, kimlik geçerlidir.

Bu p2pk yönteminin yanı sıra, geri alma betiği p2pkh ve p2sh gibi farklı kimlik doğrulama yöntemlerini de uygulayabilir.

segreGate.iod şahit

Yukarıdaki tanıtımdan, şu anda kullanılan yeni cüzdan formatlarının segreGate.io şahit teknolojisini kullandığını biliyoruz, bu nedenle şahit nedir ve nasıl izole edilir?

buradaki tanık, bitcoin'in temel yapısındaki yazılım imzası (scriptsig) bilgisi olarak düşünülebilir. segreGate.io tanık, bunu temel yapıdan çıkarır ve yeni bir veri yapısına koyar.

Yukarıdaki şekilde gördüğünüz gibi, işlemdeki tek gerekli içerik işlem kaynak bilgisi ve işlem çıkış bilgisidir. İşlemin boyutu azaltılmıştır. Sarı bölümün (işlemin toplam boyutu) bir boyut sınırı olduğundan, işlem ayrı olarak imzaları taşır ve bir blok daha fazla işlemi barındırabilir hale gelir. Ayrıca, bir işlemin imzasını hesaplarken, imza kısmının içeriği dahil edilmez, bu nedenle işlem çarpıtılabilirliği sorunu etkili bir şekilde çözülebilir.

aşağıda bir p2tr işlemi bulunmaktadır. Bu işlemin ek bir tanık kısmı olduğunu görebilirsiniz. Fonksiyonu, işlemin meşruiyetini doğrulamaktır. ScriptSig yerine tanık kullanıldıktan sonra, meşruiyetin doğrulanma yöntemi hala aynıdır, yani işlemin içeriğinin tutarlı olup olmadığını doğrulamak için tanığın imzasını şifrelemek için genel anahtarı kullanmak. Düğümler, işlemin meşruiyetini doğrulamak istediklerinde yalnızca tanık bilgisi isteyeceklerdir.

Özetlemek gerekirse, segreGate.iod şahit (segwit), işlem imzalarını geri kalan işlem verilerinden ayırarak Bitcoin işlemlerini iyileştirir. Bu ayrım, her bir işlemin boyutunu azaltarak daha fazla işlemin tek bir bloğa sığmasına olanak tanır ve böylece bloğun genel kapasitesini artırır. Ayrıca, işlem karması hesaplamasından imza verilerini hariç tutarak, segwit işlem değiştirilebilirlik sorununu etkili bir şekilde ele alır.

disclaimer:

  1. Bu makale şu adresten yeniden basılmıştır: [ZAN takımı], tüm telif hakları orijinal yazarına aittir [zan takımı]. eğer bu yeniden basım ile ilgili itirazlar varsa, lütfen iletişime geçin Gate öğrenekip ve onlar hızlı bir şekilde bununla ilgilenecekler.
  2. sorumluluk reddi: bu makalede ifade edilen görüşler yalnızca yazarın görüşleridir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. makale çevirileri diğer dillerde yapılırGate öğrenmektakım. belirtilmedikçe, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya çalınması yasaktır.
Empieza ahora
¡Regístrate y recibe un bono de
$100
!