Pointenomics 101: Kripto Teşviklerin Yeni Dilini Kavramak

Yeni BaşlayanJul 28, 2024
Bu makale, bağlılık programlarını tasarlama mekanizmalarını ve uygulama stratejilerini çeşitli yönleriyle ele almakta, avantajlarını, zorluklarını ve gelecekteki gelişim trendlerini vurgulamaktadır. Web3 alanında inşaatçılara ve projelere bağlılık programlarının önemini ve sürdürülebilir büyümeyi desteklemedeki rolünü anlamalarına yardımcı olmayı amaçlamaktadır.
Pointenomics 101: Kripto Teşviklerin Yeni Dilini Kavramak

Dragonfly'dan Haseeb & Tom, Royco'dan Jai, definitive'den DQ, nascent'ten Peter, Goldsky'dan Hemanth/Jeff, variant'tan Derek, 3jane'den Chudnov, kredi loncasından Kirk, udhc'den Steven Becker ve diğerleri bu gönderiye katkıda bulunan cömert yorumları ve tartışmaları için çok teşekkür ederim.

Web3'te yenilikçi puan sistemleriyle desteklenen yeni bir dijital sadakat çağı başlıyor. Blur'un 2022'deki ufuk açıcı puan programından bu yana, ekipler yeni teşvik ilkelini benimsemek ve avantajlarından yararlanmak için acele ettiler. Her yeni puan programı ile projeler, teşvik tasarım alanını biraz daha ileriye taşıyarak teşvik etmek için yeni ödül mekanikleri ve davranışları ortaya çıkarır. 2024'e girerken, her biri gelişen puan metasına benzersiz tatlar katan çeşitli bir puan programları ekosistemi gelişti. Bu hızlı evrim, zengin bir ödül mekaniği ve hedefli davranışlar dokusu yaratarak, kullanıcı aktivasyonu ve elde tutma için benzeri görülmemiş fırsatlar sundu. Ancak, yeni inşaatçılar için "pointenomics"in inceliklerinde gezinmek göz korkutucu olabilir. Bu değişmek üzere.

20+ nokta programının analizi ve nokta çıkaranlarla yapılan diyaloglarla bilgilendirilen bu rehber, yeni ve mevcut nokta çıkaranlar için Pointenomics'in faydalarını, eleştirilerini ve pratik uygulamalarını ortaya çıkarıyor.

bölüm 1 puanlar hakkında bir giriş sunarken, bölüm 2 web3'te puanekonomisinin kapsamlı bir genel bakışını sunuyor.

teşvik programınızı bir üst seviyeye çıkarmaya hazır mısınız? hadi dalalım.

Bölüm 1: Nokta Açıklaması

noktalar nedir?

temelde bir nokta, faydası veya somut faydalara dönüşebilme yeteneği nedeniyle değer verilen dijital bir ödül birimidir - özel erişim, ürün indirimleri veya doğrudan parasal değer olsun. Projeler nokta programlarını sadece sadakati teşvik etmek için değil, aynı zamanda ürün benimsemesini desteklemek, ağ etkilerini artırmak ve ürün büyümesini hızlandıran kullanıcı davranışlarını şekillendirmek için stratejik bir şekilde kullanır.

noktalar neden önemlidir?

puan programları markalar ve kullanıcılar arasında karşılıklı faydalı bir ilişki yaratır. Şirketler sadakat, büyüme ve veri elde ederken, kullanıcılar tekrarlayan kullanım için ödüllendirilir. İyi tasarlanmış puan programları uzun vadeli bağlılık sağlamaya ve duygusal bağları derinleştirmeye yardımcı olur, ki bu da ürünün savunulabilirliği için temel unsurlardır.

Genel olarak, hem web2 & web3 şirketleri/projeleri puan programlarından aşağıdaki faydaları elde edebilirler:

  1. pazarlama - bir yönlendirme programı ile eşleştirildiğinde, puanlar pazarlama hunisini genişletir.
  2. Büyüme - çünkü puanlar değer sağladığı için, ürün/hizmetin etkin fiyatını düşürürler ve bu sayede puan programları pazarlama hunisinde dönüşüm oranını arttırarak, aktif kullanıcı sayısı gibi temel KPI'larda büyümeye yol açar.
  3. Yapışkanlık/Sadakat - puan programları, ürünlerin yapışkanlığını artırarak daha yüksek kullanıcı yaşam süresi değeri (ltv) ve daha az terk edilme sağlayabilir.Çalışmalar gösteriyorSadakat üyeleri ortalama olarak %27 daha fazla harcama yapar, bu nedenle ürün yapışkanlığı, ortalama müşteri yaşam boyu değerinin sadakat üyesi maliyetini aştığında sağlanır.
  4. gtm zamanlaması - dinamik puan programlarıağ etkileri olan ürünleri başlatmada yardımcı olabilir, örneğin sosyal medya platformları ve finansal piyasalar. Erken benimseyenleri ödüllendirerek, şirketler ürünün kullanıcı deneyimini yeterince uzun süreyle iyileştirebilir ve kritik kitleye ulaşabilir.

kullanıcılar ayrıca nokta programlarından da fayda bulurlar:

  1. teşvik değeri - bu değer indirimler, ücretsiz ürünler, özel erişim ve ayrıcalıklar ve para şeklinde olabilir.
  2. marka takdiri - etkili sadakat programları, müşterilerin markalara değerli hissetmelerini ve duygusal olarak bağlı hissetmelerini sağlayarak işleme dayalı ödüllerin ötesine geçer. Sadakatin zirvesi, bir müşteri kendisini bir Gate müşterisi olarak tanımladığında gerçekleşir.müşteri bir markanın psikolojik sahipliğini hisseder.

bölüm 2: protokoller için pointenomics

geleneksel puan programları

nokta programları, web2'de on yıllardır bir temel olmuştur, ancak web3'te benimsenmeleri yeni dinamikler ve fırsatlar sunmuştur. web2'de, delta skymiles gibi havayolu sadakat programları ve chase ultimate rewards gibi kredi kartı ödülleri gibi programlar, müşteri korumasını/bütçesini başarılı bir şekilde harekete geçirmiştir.milyarlarca dolar değerinde yılda dolar — Bazen sadakat programı, bir şirketin ana işinden daha fazla para getirir.Ancak web3, puan kavramını yeni bir boyuta taşımış durumda.

web3 noktaları devrimi

2022'de puanları tanıtan ilk web3 projesi olan Blur, kripto alanında bir zincir reaksiyonu başlattı. Birçok proje benzer şekilde ilerledi ve bazıları etkileyici ölçeklere ulaştı.

örneğin, eigenlayer'ın puan programı şu anda yıllık olarak 1.8 milyar dolar değerinde puan üretmektedir, eğer 18 milyar dolarlık tvl'inin sermaye maliyeti yıllık %10 apr ise. diğer dikkate değer programlar arasında ethena, lrt programları (etherfi, swell, kelp) ve blast bulunmaktadır.

web3 projeleri için benzersiz faydalar

Genel faydaların yanı sıra, web3 projeleri puan programlarından birkaç benzersiz avantaj elde ederler:

  1. gün-bir teşvikler - projeler, tokenlardan çok daha hızlı şekilde nokta programları başlatabilir. Bu, projelerin kullanıcı teşviklerini hemen sağlamasına olanak tanır ve büyümeyi başlangıçtan itibaren artırır. Bununla birlikte, tokenlar dikkatli bir şekilde oluşturmayı, tahsis planlamasını ve zamanlama düşüncelerini gerektirir, bu da bir protokol başlatması sırasında önceliklendirmeyi zorlaştırabilir.Tokenlar ürünlerdirve acele edilmemeli.
  2. token dönüşüm potansiyeli - puanlar, gelecekte jetonlara dönüştürme olasılığıyla tasarlanabilir, bu da onların ima edilen parasal değerini artırır. Bu, takımların mevcut teşvikleri finanse etmek için gelecekteki jeton üretim etkinliğinden (tge) likiditeyi etkili bir şekilde "borçlanmasına" olanak tanır.
  3. artan çeviklik - puan programları, takımlara büyümeyi engellemeden tge zaman çizelgesini, airdrop tahsisini ve teşvik yapısını ayarlamada esneklik sağlar. bu çeviklik daha etkili pazarlama stratejileri (gtm) için olanak sağlar. ayrıca, yönetim tarafından onaylanmış teşvik programlarına karşı olarak, takımlar serbestçe puan programlarını ayarlayabilirler. jeton yönetimi ideal sonuç olsa da, takım çevikliği erken günlerde rekabet avantajı olabilir.
  4. Piyasa zamanlaması - token lansmanları genellikle boğa piyasalarında daha iyi performans gösterir. Puan programları, projelere ayı piyasaları sırasında ivme kazandırmak ve topluluk oluşturmak için olanak tanır, böylece piyasa koşulları düzeldiğinde başarılı bir token lansmanı için konumlanabilirler.

bu faydaların sadece ön-tge senaryolarıyla sınırlı olmadığını belirtmek önemlidir. Ethena ve EtherFi gibi projelerin desezon 2 puan programları için benzer faydalar elde ettiler, hatta token lansmanından sonra bile.

nokta program tasarımı

web3'teki puan programları çeşitli sofistike mekanizmaları içerecek şekilde gelişmiştir ve birçoğu birlikte kullanılır. En etkili programlar davranışlar, bir taban ve artışlar içerir ve bazıları program ödülleriyle deneyler yapmaya başlamıştır. Hadi her birine daha detaylı bakalım.

program davranışları

program davranışları, kullanıcı davranışları ve eylemlerinin ödüllendirildiği noktaları ayrıntılandırır, örneğin bir L2'ye depozito yapmak veya yeni bir AMM'de işlem yapmak gibi. Bunlar şunları içerir:

  1. açık kilidini tutma varlıklar - kullanıcıların serbestçe depozito yapabileceği ve çekebileceği varlıklar (örn. lrts, pendle yts, ethena susde teminat depozitoları morpho üzerinde)
  2. kilitli varlıkların tutulması - kullanıcıların çekmek için bir süre beklemeleri gereken varlıklar (ör. kilitli ehtena usde, eigenlayer üzerinde yerel restaking, karak ve simbiyotik)
  3. likidite sağlama - kilidini açılmış varlıklar gibi, ancak mevduat varlığınızı pasif bir şekilde satma riskiyle (örneğin hiper kilitleme içinde staked thruster lp pozisyonları)
  4. sosyal etkileşim - beğeniler, rt'ler, yorumlar ve takipçiler

program tabanlı

program tabanı, programın en önemli detaylarını içerir, örneğin, puan emisyon programı, zaman çizelgesi ve bazı durumlarda airdrop büyüklüğü. çoğu puan programı, benzersiz taban terimleri olan 3-6 ay arasında değişen sezonlara bölünmüştür.

  1. emisyon planı - sahiplere ne sıklıkta ve hangi boyutta puanların biriktiği
    1. ayrık ödüller - belirli eylemler için tek seferlik puan tahsisleri. davranışı başlatmak ve pazarlamada kullanışlıdır. örnekler şunları içerir Blur’un tek seferlik ödülü14 gün içinde bir NFT listelemeLyra’nın tek seferlik ödülütwitter/x spaces etkinliğine katıldığı için ve napier’insosyal etkileşim ve referanslar için ödüller.
    2. sürekli ödüller
      1. sabit arz emisyonları - puanların toplam arzı ya tüm program içinde sabitlenir (örn. Hyperliquid) veya bir dönem/mevsim içinde (örneğin, Morpho*). Her ikisi de kullanıcı için seyreltmeyi azaltırken, sabit program arzı en az bilinmeyeni sunar, sabit dönem arzı ise ekiplerin emisyon programlarında daha esnek olmasına olanak tanır. Ekipler genellikle kullanıcıya ek güvence sağlamak için sabit bir arz emisyon tabanı kullanırlar.
      2. değişken emisyonlar - (örn. eigenlayer, tüm büyük lrts, ethena, vb). toplam arz değişkendir ve tvl fonksiyonudur. katılımda bir noktada $ veya eth başına gün başına biriken, değişken emisyon programları erken yatırımcıları dinamik olarak seyreltir. algılanan airdrop ödemesi (dolar cinsinden) yeni yatırımları çekerken, seyrelmeyi ortadan kaldırmak isteyen kullanıcılar, toplam depozito büyümesiyle adım adım katılımlarını artırmalıdır. ekipler, bu emisyon programını tüm katılımcılara adil puan dağıtımını sağlama operasyonel karmaşıklığını ortadan kaldırdığı için severler. en erken kullanıcılar için seyrelmeyi azaltmak ve acele hissi uyandırmak için, ekipler düşen bir birikim oranı programı yayınlarlar (örn. temmuz için 25 puan/gün, ağustos için 20 puan/gün, vb).
  2. zamanlama - puanların ne kadar süre verileceği
    1. açık vs belirsiz - çoğu proje belirli bir puan programı/mevsim süresi (örneğin 6 ay) sunar, ancak bazıları bir aralık (örneğin 3-6 ay) sunar. Ek esneklik isteyen ekipler, büyümeyi engelleyebileceği için belirsiz bir zaman çizelgesini tercih eder.
    2. koşullu - bazı programlar/mevsimler, orijinal bitiş tarihinden önce bir ana kilometre taşına ulaşılırsa durdurulmak üzere tasarlanmış olabilir. beklenen mevsim havadan payı tahsisi sabitse, bu katılım için aciliyet oluşturur. örneğin,Ethena 1. sezonunda 1 milyar dolarlık bir TVL kilometre taşıyla başardı.- olağanüstü yedi haftada ulaşıldı.

*Morpho, transfer edilemez $moprho jetonlarını teşvik olarak dağıtırken, işlemleri bir puan verenininkiyle aynıdır.

program hızlandırma

Program artışları, kullanıcılara belirli, hedeflenen davranışlar için daha yüksek bir göreceli puan payı ödülü veren takımın ilk ayarlanabilir kaldıracıdır. Aşağıda farklı artış mekanizmalarının bir listesi verilmiştir:

  1. hizmet kalitesi artışı - projeler, bir kullanıcı grubunun (örneğin, tüccarlar) bir diğer kullanıcı grubunun (örneğin, likidite sağlayıcıları) "hizmet kalitesi"ni teşvik ederek bir ürünün kalitesini artırabilir. Kullanıcıların "hizmet"te farklılaşabildiği sistemlerde, uni v3 havuzu gibi, projeler bir ürünün kullanıcı deneyimine (örneğin, likidite) katkılarına bağlı olarak puanları dağıtabilir. Örnekler arasında, blur, likidite sağlayıcılarına daha fazla ödül verdi.nft tabanlarına daha yakın teklif vermekve merkl hangi teşvik mekanizmasıdaha rekabetçi teklifler sunan ve daha fazla işlem ücreti kazanan univ3 lps'ye öncelik verir.
  2. davetiyeler - başkalarını yönlendirin ve onların puanlarının bir kısmını kazanın (ör. %10). Bu, pazarlama ve teşviklerin balinaların/yüksek hacimli kullanıcıların edinilmesine yardımcı olur. Kendi adreslerini yönlendirebilecekleri için sybil riski taşır. Bazı projeler, ek pazarlama hareketi oluşturmak için uygulama erişimi için davetiyelerin gerekliliğini gerektirecektir, ancak kullanıma dönüşüm oranı düşecektir. Örnekler arasında EthenaveKarga.
  3. Aşamalı yönlendirme artışları - basit yönlendirme sisteminin genişletilmesi. sadece yönlendirmenin puanlarının bir bölümünü kazanmak yerine (yani 1. derece), kullanıcılar hakemlerinin puanlarının bir bölümünü kazanacaklar (yani 2. derece). Hedef, kullanıcıları agresif bir şekilde yönlendirecek kişilere yönlendirmelerini teşvik etmektir. Kendi adreslerini yönlendirebilecekleri için sybil riski taşır. Örnekler arasında BulanıkvePatlama.
  4. Base boost - projeler güç kullanımını çekmek ve geliştirmek için bir yükseltme sağlayabilir. Temel fikir, temel puan birikim hızının temel kullanım artışıyla artmasıdır, böylece aynı miktarda kullanım için daha hızlı bir hızda ödül kazanılır. Güç kullanmayan kullanıcılar yetersiz şekilde tazmin edilecek ve çekilmesi zor olacak. Örneğin, Aevo'nun temel hacmi artırıldıtraderlar için.
  5. Pazar başlatma artışları - projeler likiditeyi çekmek ve ağ etkileri devreye girmeden önce yeni bir pazarı başlatmak için başlatma artışlarını kullanacaklar. Başlatma artışı genellikle bir son kullanma tarihine sahiptir, ancak diğer eşikler de keşfedilebilir. Örneğin, bazı LRT projeleri (örneğin etherfi), yeni bir pendle pazarı başlatıldığında LP'ler için 2x iki haftalık bir başlatma artışı kullanırlar.
  6. sadakat artışları - ürüne bağlılığını kanıtlayan kullanıcılara ek puanlar verin (yani ürün a'yı kullanıp b'yi kullanmadığını kanıtlayın). özellikle ağ etkilerine dayalı ürünler için çalışır; bir rakibin ağı küçüldüğünde ürünün göreceli değer önerisi ek bir artış alır. blur bu artışı kullanmıştır pazar payını hızla çekmekOpensea'dan başlatıldıktan sonra. Bu artış, özellikle koleksiyon sahiplerinin genellikle bir birim sahip olmaları ve sadakat seçmeye zorlanmaları nedeniyle, nft'ler için daha iyi çalışır; ancak, değişebilir jetonlar için, kullanıcılar bakiyelerini herhangi bir sayıda adresle bölerek gereksiz baskıdan kaçınabilirler.
  7. rastgele ödül artışları - Gate'den ilham alınarakSkinner'ın kutu deneyi, bazı projeler daha fazla katılım ve dikkat çekmek için ödül miktarında veya zamanlamasında rastgelelik kullanıyor. blur'un bakım paketi ödül sistemi kullanıyor.nadirelik belirleme için sadakat puanı *şans* bir bakım paketi verildiğinde. kullanıcılar mutlak ödül miktarını bilmiyorlardı, ancak her bakım paketi arasındaki göreceli miktarları biliyorlardı. benzer şekilde, aevo kullanır.“Şanslı” hacim artışıHerhangi bir kullanıcının işleminden biri hacim artışına ulaşabileceği bir sistem; her iki proje de, en yüksek artışın en düşük frekansta (örneğin, %1 şansla 25x artış için) verildiği kademe artışı sistemlerini kullanır.
  8. liderlik tablosu artışları - kullanıcılar arasında rekabeti teşvik etmek için projeler arasında liderlik artışı bulunur, örneğin en iyi 100 puan kazananlar. Bu, puan sahipliğini en üst düzey güç kullanıcıları arasında merkezileştirir, ancak bu, kullanıcıların rekabet etmesiyle daha yüksek mutlak kpi'lara yol açabilir. Pek çok pazarlanmadı, ancak Blur bunu kullanmış.Sezon 3.
  9. yerli jeton kilitlenmesi artışı - mevcut yerli jetonlara sahip projeler, uzun vadeli inananların bağlılıklarını gösteren puan kazanıcılarına bir artış sağlayacak. çünkü bu, dolaşımdaki arzı azaltabileceğinden, takımlar jetonlarının oynaklığının artmasını beklemelidir. örnekler arasında ethena bulunmaktadır, $ENA, ve güvenli,$SAFE.
  10. Toplam tvl artışları - projeler, tvl büyümesine dayalı olarak bir puan artışı vererek kullanıcı savunuculuğunu ve pazarlamayı teşvik edebilir. Örnekler arasında ampl tarzı puan programı veren 3jane bulunmaktadır.rebases nokta sahipliğini tvl'nin bir fonksiyonu olarak işaret eder, ve aşırı yüklenme, kim söz verdiairdrop tahsisatını artırbelirli TVL kilometre taşlarına ulaşıldığında.
  11. grup artışları - grup genelinde artış elde etmek için sosyal baskı ve koordinasyonu teşvik eder. animechain bunu yapmak için ilk olan.squads ile bunu denediğerleriyle artırımları paylaşma grubu.
  12. kilitli artış - önceki yapışkanlığa ödül veren ve kullanıcıları erken çekmeyi amaçlayan bir çürüyen program bazlı takvimin yanı sıra, bazı projeler gelecekteki yapışkanlığı ödüllendiren artışlar denemeye başladı. örnekler arasında,EtherFi'nin stakerank 1- 2x artışı 2. sezonunda ve Kum SaatiKilitli likidite 1-4x artışı çeşitli vade uzunlukları için.

program ödülleri

sonunda, program ödülleri, hava damlası beklentisi dışında diğer anlık faydaları temsil eder. Gelecekteki bir hava damlasının spekülasyonu, puanlar için talebin büyük bir kısmını oluştururken, bazı projeler puan sahipleri için ek kullanışlılık deneyleri yapıyorlar, örneğin rainbow cüzdanının.Nokta sahipleri için ETH gelir paylaşımı.

Bu bileşen henüz küçük olsa da, daha fazla ekip, ürün ücreti indirimleri, etkinlik erişimi ve diğer avantajlar gibi Web2 mekanizmalarından ilham alarak puan sahibi ödülleriyle deney yapacaktır.

hepsini bir araya getirme

Bu yapı taşlarının çok yönlülüğü, yaratıcı nokta programı tasarımlarına izin verir. Bir ekip hedeflerini tanımladıktan sonra (kullanıcı edinme, ürün geliştirme, pazarlama vb.), maksimum etkinlik için sırayla veya paralel olarak birden fazla yapı taşı oluşturabilir. TVL'yi artırmak için vanilya "Buraya Para Yatırın" puan stratejileri dışında yaratıcı kullanım örnekleri:

  1. ethena'nın USDE sahiplerine puan verme stratejisi ve sUSDE sahiplerinin getirisini artırma stratejisi.
  2. Napier'ın stratejisi, sosyal etkileşimi teşvik etmek ve diğer projelerin varlık sahiplerinin ortaklıklarını artırmak ve pazarlama erişimini artırmak için ödüllendirmektir.
  3. blur'un gtm stratejisi, arz ve talep oluşturmak için birden fazla airdrop üzerinde çeşitli nokta mekanizmalarını kullandınft pazarında hızla pazar payı kazanmakkamu lansmanlarında sektör. rastgele artış bakım paketlerinin kullanımıyla, yüksek düzeyli stratejileri şuydu:
    1. kullanıcı edinimleri - airdrop 0 ödüllendirilmiş özel alpha testçileri, en aktif nft tüccarlarını çekmek için
    2. kickstart supply - airdrop 1 mevcut nft tacirlerinden yeni listeler ödüllendirildi
    3. Sadık kullanıcılardan arz oluşturun - Airdrop 2, Airdrop 1'den daha büyüktü, daha fazla listelemeyi ödüllendirdi ve diğer NFT pazarlarından likiditeyi BLUR'a taşıyan sadık listeleyicilere destek verdi
    4. Talebi canlandırmak için rekabetçi teklif verme ödüllü bir airdrop 3 teşvik etmek

Bir proje puan programını ve gtm'yi tasarladıktan sonra, dikkatini program uygulamasına yönlendirecektir. Puan biriktirme hesaplamaları, veri boru hatları, fiyat beslemeleri ve puan veri depolama, puan programı arka uç bileşenleridir. Arka uç tamamlandıktan sonra, projeler tüketicilere yönelik uygulamaya odaklanacaklar, genellikle kullanıcının puan bakiyesini ve bir puan liderlik tablosunu gösteren bir halka açık gösterge panosu. Birçok proje uygulamasını sıfırdan oluşturur, ancak bazıları işi dev mağazalarına ve diğer altyapı sağlayıcılara dış kaynaklı hale getirirler.

sonraki olarak, bir proje tge ve ilk airdrop için hazır olduğunda, tokenlarını sahiplerine dağıtmanın yöntemlerini araştıracaklar. airdrop mekanikleri bu gönderide yer almamakla birlikte, takımlar airdrop tokenlarını göz önünde bulundurmalıdır.seçenekform, sabit vsdinamikdağıtım, doğrusal ve doğrusal olmayan dağılımlar, tahsis, kilitlemeler, sybil önleme ve dağıtım uygulaması. Daha fazla bilgi edinmek isteyenlerBu yazıya bakınhızlanmak için.

eleştiriler ve noktaların eksiklikleri

nokta programları etkili olduğunu kanıtlamış olsa da, eleştiriler olmadan değildir. Nokta programları tamamen merkezi bir teşvik mekanizmasıdır. Nokta birikimi hesaplamaları, veri depolama, program zaman çizelgeleri ve kriterleri genellikle kullanıcıdan gizlenmiş ve tipik olarak offchain bir veritabanında bulunur. Bu nedenle, nokta ihraççıları, kullanıcı tabanı ile güven inşa etmek için mümkün olduğunca şeffaflığı önceliklendirmelidir. Kullanıcılar nokta programının şartlarına güvenemeyecekse, puanları değerlendirmeyecek ve havuca hızlıca yetişmeyeceklerdir.

Ön-TGE takımları genellikle yakın zamanda gerçekleşecek bir airdrop veya nokta sahipleri için tahsisin varlığını açıklayamazken,hukuki nedenlerden dolayı, kısa iletişimlere yatırım yapabilirler, program ayarlamalarının hızlı bir şekilde açıklanması ve hatalar olduğunda hızlı çözümler; etherfiiyi bir örnek oluşturmakhesaplama hatalarının ele alınması için.

Cömert olmayan puan sahibi tahsisleri ve Sybil'e eğilimli airdrop dağıtımları gibi diğer kamu eleştirileri, bunun yerine airdrop planlamasının hatası olduğunda, puan programlarını haksız yere suçluyor. Puanlar, hassas bir şekilde teşvik etmenin ve bir kullanıcının "puan pastasının" ne kadarına sahip olduğunu kaydetmenin bir yoludur. Airdrop şartları, puan sahiplerine nasıl, ne zaman ve ne kadar ödeme yapılacağını belirler.

Eigenlayer ile gördüğümüz gibi, kullanıcılar puan bakiyelerinden rahatsız değildi. Airdroplarının puanlarına dönüştüğü miktar ve açıklanmayan talep kriterlerinden rahatsızdılar. 11 aylık depozito için %5 TGE kazanarak, puan sahipleri o zamanın piyasa ortalamasından çok daha az kazanıyormuş gibi hissettiler. Dahası, birçok puan sahibi beklenmedik bir şekilde $eigen'ın payını talep etmeleri için coğrafi olarak engellendi. Ekiplerin token tahsisi konusunda tam bir takdir hakkı olmasına rağmen, ürünü coğrafi olarak engelleyerek sonraki sorunu kolayca önleyebilirler. Aynısı Blast için de söylenebilir - kullanıcılar puan bakiyelerinden rahatsız değildi. Blast, puan sahiplerine %7 airdrop yaptı ve en üst 1k cüzdana kısmi 6 aylık kilitleme gerektiriyordu. 6 ayın altında bir program için, bu diğer airdrop sezonlarıyla (örneğin ethena, etherfi, vb.) oldukça uyumlu bir durumdu.

Program tasarımının bir eleştirisi olmamakla birlikte, nokta yorgunluğu, defi balinaları ile yapılan özel görüşmelerde ve halka açık forumlarda görüldüğü gibi, ekosistemde büyüyen bir sorundur. Bir noktanın değerini anlamak için zaman ve çaba gerektirir. Her yeni program için, kullanıcılar başlangıç ​​bir model oluşturmalı ve sermayeleri veya davranışları üzerinde en iyi getiriyi elde ettiklerinden emin olmak için varsayımlarını sürekli olarak güncellemelidir. Yeni nokta programları ekosisteme akın ederken, kullanıcılar ayak uydurmakta zorlanır ve nokta programları arasında uyuşuk bir göçe neden olur. Örneğin, iki seçeneğiniz olduğunu varsayalım, nokta a'nın 1000 birim / gününe karşı nokta b'nin 2m birim / gününe - hangisi daha değerli? Daha değerli olan yine de sermayenizi riske atacak kadar değerli mi? Yanıtlar hemen açık değil. Nokta programını tüm diğerlerinden hemen ayırt edemeyen projelerin, daha az etkili güce sahip noktaları olacaktır.

nokta sistemlerinin son derece önemli ve oldukça sinsice bir yan etkisi de ürün piyasası uyumunu (pmf) gizlemeleridir. Noktalar, başlangıçta büyük bir mekanizma olabilir, ancak pmf bulma sürecinde önemli olan organik ilgiyi gizleme riski taşırlar. Pmf doğrulandıktan sonra bile, ekipler ürün/hizmetlerinde sürdürülebilirlik bulmak için yeterli organik çekiciliği oluşturmalıdır ve ardından teşviklerini sıkılaştırmalıdır. Variant'tan Mason Nystrom'un ifadesine göre.buna "sıcak başlangıç problemi" denir. PMF öncesi ekipler için, kapalı bir alfa programında PMF'yi doğruladıktan sonra puan eklemenizi öneririm. PMF sonrası ekiplerin işi biraz daha zor, ama Mason tavsiye eder Ekipler "token ödüllerinin organik kullanıma yönelmesini ve katılım ve elde tutma gibi önemli metrikleri yönlendirmesini sağlamak için ekstra adımlar atıyor."

Geleceğe Bakış

İleriyi düşündüğümde, program şeffaflığı ve puan yorgunluğu gibi en önemli konuları ele almak için puan programlarının evrim geçireceğini öngörüyorum.

Toplam puan arzında daha büyük bir şeffaflık sağlamak için, dağıtım mantığı ve birikim geçmişi, gelecekteki puan programlarının tümü veya bir kısmı, onchain'de var olacaktır. Onchain puan uygulamalarının örnekleri arasında 3jane'in yer alır.AMPLOLve frax’inFXLT puanları. Başka bir nokta yazılım sağlayıcısı Yığın, onchain puan programlarını yönetmek için altyapı oluşturan.

Nokta yorgunluğunu ele almak daha karmaşık bir zorluk sunar. Özel sohbetler ve CT'deki tartışmalar genellikle program tasarımlarını farklılaştırmaya odaklanırken, yorgunluğu azaltmanın anahtarı, kullanıcıların puan değerlemelerini hızlı ve güvenli bir şekilde değerlendirmelerini sağlamakta yatmaktadır. Bu yetenek, çeşitli puan fırsatları arasındaki karşılaştırmayı önemli ölçüde kolaylaştıracak ve katılım kararlarını daha basit ve daha az bunaltıcı hale getirecektir. nokta program tasarımının bir parçası olmasa da, ikincil bir pazar, örneğin Balinalar piyasası, kullanıcıların fiyat noktalarına yardımcı olabilir ve yorgunluğu azaltabilir, ancak çoğu nokta çıkış stratejisini desteklemek için yeterince likit değildir. Bununla birlikte, bu pazarlar olgunlaştıkça muhtemelen fiyat keşfi için değerli hale gelecek, çıkış stratejileri sunacak ve daha dinamik bir nokta ekonomisi oluşturacaktır.

son

noktalar, geleneksel sadakat programlarından daha fazla fayda sunan web3 ekosisteminde güçlü bir araç olarak ortaya çıkmıştır. Projelere sadık güçlü kullanıcılara ödül verme, ağ etkilerini başlatma ve pazarlama stratejilerini daha tahmin edilebilir bir şekilde ayarlama imkanı sunar. Bu, daha etkili ürün geliştirmeye ve sonunda değeri son kullanıcılara iletmeye yol açar.

Alan olgunlaştıkça, POINT program tasarımı ve uygulamasında daha fazla yenilik görmeyi bekliyorum. Başarının anahtarı, şeffaflığı esneklikle dengelemek ve Point programlarını genel proje hedefleri ve kullanıcı ihtiyaçları ile yakından uyumlu hale getirmekte yatacaktır.

web3 alanında geliştiriciler ve projeler için, iyi tasarlanmış puan programlarının gücünü anlamak ve kullanmak sürdürülebilir büyümenin önemli bir faktörü olabilir. İlerledikçe, puanlar muhtemelen kripto teşvik yapılarının temel bir bileşeni olmaya devam edecek ve defi ve ötesinin manzarasını şekillendirmeye devam edecektir.

uyarı:

  1. Bu makale şu adresten yeniden basılmıştır: [Kenton]. Tüm telif hakları orijinal yazara aittir [kenton]. bu yeniden basım konusunda itirazlar varsa, lütfen iletişime geçiniz Kapı öğrenmek takım ve derhal halledecekler.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve görüşler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin çevirileri diğer diller için Gate öğrenme ekibi tarafından yapılır. Belirtilmedikçe, çevrilmiş makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya çalınması yasaktır.

Pointenomics 101: Kripto Teşviklerin Yeni Dilini Kavramak

Yeni BaşlayanJul 28, 2024
Bu makale, bağlılık programlarını tasarlama mekanizmalarını ve uygulama stratejilerini çeşitli yönleriyle ele almakta, avantajlarını, zorluklarını ve gelecekteki gelişim trendlerini vurgulamaktadır. Web3 alanında inşaatçılara ve projelere bağlılık programlarının önemini ve sürdürülebilir büyümeyi desteklemedeki rolünü anlamalarına yardımcı olmayı amaçlamaktadır.
Pointenomics 101: Kripto Teşviklerin Yeni Dilini Kavramak

Dragonfly'dan Haseeb & Tom, Royco'dan Jai, definitive'den DQ, nascent'ten Peter, Goldsky'dan Hemanth/Jeff, variant'tan Derek, 3jane'den Chudnov, kredi loncasından Kirk, udhc'den Steven Becker ve diğerleri bu gönderiye katkıda bulunan cömert yorumları ve tartışmaları için çok teşekkür ederim.

Web3'te yenilikçi puan sistemleriyle desteklenen yeni bir dijital sadakat çağı başlıyor. Blur'un 2022'deki ufuk açıcı puan programından bu yana, ekipler yeni teşvik ilkelini benimsemek ve avantajlarından yararlanmak için acele ettiler. Her yeni puan programı ile projeler, teşvik tasarım alanını biraz daha ileriye taşıyarak teşvik etmek için yeni ödül mekanikleri ve davranışları ortaya çıkarır. 2024'e girerken, her biri gelişen puan metasına benzersiz tatlar katan çeşitli bir puan programları ekosistemi gelişti. Bu hızlı evrim, zengin bir ödül mekaniği ve hedefli davranışlar dokusu yaratarak, kullanıcı aktivasyonu ve elde tutma için benzeri görülmemiş fırsatlar sundu. Ancak, yeni inşaatçılar için "pointenomics"in inceliklerinde gezinmek göz korkutucu olabilir. Bu değişmek üzere.

20+ nokta programının analizi ve nokta çıkaranlarla yapılan diyaloglarla bilgilendirilen bu rehber, yeni ve mevcut nokta çıkaranlar için Pointenomics'in faydalarını, eleştirilerini ve pratik uygulamalarını ortaya çıkarıyor.

bölüm 1 puanlar hakkında bir giriş sunarken, bölüm 2 web3'te puanekonomisinin kapsamlı bir genel bakışını sunuyor.

teşvik programınızı bir üst seviyeye çıkarmaya hazır mısınız? hadi dalalım.

Bölüm 1: Nokta Açıklaması

noktalar nedir?

temelde bir nokta, faydası veya somut faydalara dönüşebilme yeteneği nedeniyle değer verilen dijital bir ödül birimidir - özel erişim, ürün indirimleri veya doğrudan parasal değer olsun. Projeler nokta programlarını sadece sadakati teşvik etmek için değil, aynı zamanda ürün benimsemesini desteklemek, ağ etkilerini artırmak ve ürün büyümesini hızlandıran kullanıcı davranışlarını şekillendirmek için stratejik bir şekilde kullanır.

noktalar neden önemlidir?

puan programları markalar ve kullanıcılar arasında karşılıklı faydalı bir ilişki yaratır. Şirketler sadakat, büyüme ve veri elde ederken, kullanıcılar tekrarlayan kullanım için ödüllendirilir. İyi tasarlanmış puan programları uzun vadeli bağlılık sağlamaya ve duygusal bağları derinleştirmeye yardımcı olur, ki bu da ürünün savunulabilirliği için temel unsurlardır.

Genel olarak, hem web2 & web3 şirketleri/projeleri puan programlarından aşağıdaki faydaları elde edebilirler:

  1. pazarlama - bir yönlendirme programı ile eşleştirildiğinde, puanlar pazarlama hunisini genişletir.
  2. Büyüme - çünkü puanlar değer sağladığı için, ürün/hizmetin etkin fiyatını düşürürler ve bu sayede puan programları pazarlama hunisinde dönüşüm oranını arttırarak, aktif kullanıcı sayısı gibi temel KPI'larda büyümeye yol açar.
  3. Yapışkanlık/Sadakat - puan programları, ürünlerin yapışkanlığını artırarak daha yüksek kullanıcı yaşam süresi değeri (ltv) ve daha az terk edilme sağlayabilir.Çalışmalar gösteriyorSadakat üyeleri ortalama olarak %27 daha fazla harcama yapar, bu nedenle ürün yapışkanlığı, ortalama müşteri yaşam boyu değerinin sadakat üyesi maliyetini aştığında sağlanır.
  4. gtm zamanlaması - dinamik puan programlarıağ etkileri olan ürünleri başlatmada yardımcı olabilir, örneğin sosyal medya platformları ve finansal piyasalar. Erken benimseyenleri ödüllendirerek, şirketler ürünün kullanıcı deneyimini yeterince uzun süreyle iyileştirebilir ve kritik kitleye ulaşabilir.

kullanıcılar ayrıca nokta programlarından da fayda bulurlar:

  1. teşvik değeri - bu değer indirimler, ücretsiz ürünler, özel erişim ve ayrıcalıklar ve para şeklinde olabilir.
  2. marka takdiri - etkili sadakat programları, müşterilerin markalara değerli hissetmelerini ve duygusal olarak bağlı hissetmelerini sağlayarak işleme dayalı ödüllerin ötesine geçer. Sadakatin zirvesi, bir müşteri kendisini bir Gate müşterisi olarak tanımladığında gerçekleşir.müşteri bir markanın psikolojik sahipliğini hisseder.

bölüm 2: protokoller için pointenomics

geleneksel puan programları

nokta programları, web2'de on yıllardır bir temel olmuştur, ancak web3'te benimsenmeleri yeni dinamikler ve fırsatlar sunmuştur. web2'de, delta skymiles gibi havayolu sadakat programları ve chase ultimate rewards gibi kredi kartı ödülleri gibi programlar, müşteri korumasını/bütçesini başarılı bir şekilde harekete geçirmiştir.milyarlarca dolar değerinde yılda dolar — Bazen sadakat programı, bir şirketin ana işinden daha fazla para getirir.Ancak web3, puan kavramını yeni bir boyuta taşımış durumda.

web3 noktaları devrimi

2022'de puanları tanıtan ilk web3 projesi olan Blur, kripto alanında bir zincir reaksiyonu başlattı. Birçok proje benzer şekilde ilerledi ve bazıları etkileyici ölçeklere ulaştı.

örneğin, eigenlayer'ın puan programı şu anda yıllık olarak 1.8 milyar dolar değerinde puan üretmektedir, eğer 18 milyar dolarlık tvl'inin sermaye maliyeti yıllık %10 apr ise. diğer dikkate değer programlar arasında ethena, lrt programları (etherfi, swell, kelp) ve blast bulunmaktadır.

web3 projeleri için benzersiz faydalar

Genel faydaların yanı sıra, web3 projeleri puan programlarından birkaç benzersiz avantaj elde ederler:

  1. gün-bir teşvikler - projeler, tokenlardan çok daha hızlı şekilde nokta programları başlatabilir. Bu, projelerin kullanıcı teşviklerini hemen sağlamasına olanak tanır ve büyümeyi başlangıçtan itibaren artırır. Bununla birlikte, tokenlar dikkatli bir şekilde oluşturmayı, tahsis planlamasını ve zamanlama düşüncelerini gerektirir, bu da bir protokol başlatması sırasında önceliklendirmeyi zorlaştırabilir.Tokenlar ürünlerdirve acele edilmemeli.
  2. token dönüşüm potansiyeli - puanlar, gelecekte jetonlara dönüştürme olasılığıyla tasarlanabilir, bu da onların ima edilen parasal değerini artırır. Bu, takımların mevcut teşvikleri finanse etmek için gelecekteki jeton üretim etkinliğinden (tge) likiditeyi etkili bir şekilde "borçlanmasına" olanak tanır.
  3. artan çeviklik - puan programları, takımlara büyümeyi engellemeden tge zaman çizelgesini, airdrop tahsisini ve teşvik yapısını ayarlamada esneklik sağlar. bu çeviklik daha etkili pazarlama stratejileri (gtm) için olanak sağlar. ayrıca, yönetim tarafından onaylanmış teşvik programlarına karşı olarak, takımlar serbestçe puan programlarını ayarlayabilirler. jeton yönetimi ideal sonuç olsa da, takım çevikliği erken günlerde rekabet avantajı olabilir.
  4. Piyasa zamanlaması - token lansmanları genellikle boğa piyasalarında daha iyi performans gösterir. Puan programları, projelere ayı piyasaları sırasında ivme kazandırmak ve topluluk oluşturmak için olanak tanır, böylece piyasa koşulları düzeldiğinde başarılı bir token lansmanı için konumlanabilirler.

bu faydaların sadece ön-tge senaryolarıyla sınırlı olmadığını belirtmek önemlidir. Ethena ve EtherFi gibi projelerin desezon 2 puan programları için benzer faydalar elde ettiler, hatta token lansmanından sonra bile.

nokta program tasarımı

web3'teki puan programları çeşitli sofistike mekanizmaları içerecek şekilde gelişmiştir ve birçoğu birlikte kullanılır. En etkili programlar davranışlar, bir taban ve artışlar içerir ve bazıları program ödülleriyle deneyler yapmaya başlamıştır. Hadi her birine daha detaylı bakalım.

program davranışları

program davranışları, kullanıcı davranışları ve eylemlerinin ödüllendirildiği noktaları ayrıntılandırır, örneğin bir L2'ye depozito yapmak veya yeni bir AMM'de işlem yapmak gibi. Bunlar şunları içerir:

  1. açık kilidini tutma varlıklar - kullanıcıların serbestçe depozito yapabileceği ve çekebileceği varlıklar (örn. lrts, pendle yts, ethena susde teminat depozitoları morpho üzerinde)
  2. kilitli varlıkların tutulması - kullanıcıların çekmek için bir süre beklemeleri gereken varlıklar (ör. kilitli ehtena usde, eigenlayer üzerinde yerel restaking, karak ve simbiyotik)
  3. likidite sağlama - kilidini açılmış varlıklar gibi, ancak mevduat varlığınızı pasif bir şekilde satma riskiyle (örneğin hiper kilitleme içinde staked thruster lp pozisyonları)
  4. sosyal etkileşim - beğeniler, rt'ler, yorumlar ve takipçiler

program tabanlı

program tabanı, programın en önemli detaylarını içerir, örneğin, puan emisyon programı, zaman çizelgesi ve bazı durumlarda airdrop büyüklüğü. çoğu puan programı, benzersiz taban terimleri olan 3-6 ay arasında değişen sezonlara bölünmüştür.

  1. emisyon planı - sahiplere ne sıklıkta ve hangi boyutta puanların biriktiği
    1. ayrık ödüller - belirli eylemler için tek seferlik puan tahsisleri. davranışı başlatmak ve pazarlamada kullanışlıdır. örnekler şunları içerir Blur’un tek seferlik ödülü14 gün içinde bir NFT listelemeLyra’nın tek seferlik ödülütwitter/x spaces etkinliğine katıldığı için ve napier’insosyal etkileşim ve referanslar için ödüller.
    2. sürekli ödüller
      1. sabit arz emisyonları - puanların toplam arzı ya tüm program içinde sabitlenir (örn. Hyperliquid) veya bir dönem/mevsim içinde (örneğin, Morpho*). Her ikisi de kullanıcı için seyreltmeyi azaltırken, sabit program arzı en az bilinmeyeni sunar, sabit dönem arzı ise ekiplerin emisyon programlarında daha esnek olmasına olanak tanır. Ekipler genellikle kullanıcıya ek güvence sağlamak için sabit bir arz emisyon tabanı kullanırlar.
      2. değişken emisyonlar - (örn. eigenlayer, tüm büyük lrts, ethena, vb). toplam arz değişkendir ve tvl fonksiyonudur. katılımda bir noktada $ veya eth başına gün başına biriken, değişken emisyon programları erken yatırımcıları dinamik olarak seyreltir. algılanan airdrop ödemesi (dolar cinsinden) yeni yatırımları çekerken, seyrelmeyi ortadan kaldırmak isteyen kullanıcılar, toplam depozito büyümesiyle adım adım katılımlarını artırmalıdır. ekipler, bu emisyon programını tüm katılımcılara adil puan dağıtımını sağlama operasyonel karmaşıklığını ortadan kaldırdığı için severler. en erken kullanıcılar için seyrelmeyi azaltmak ve acele hissi uyandırmak için, ekipler düşen bir birikim oranı programı yayınlarlar (örn. temmuz için 25 puan/gün, ağustos için 20 puan/gün, vb).
  2. zamanlama - puanların ne kadar süre verileceği
    1. açık vs belirsiz - çoğu proje belirli bir puan programı/mevsim süresi (örneğin 6 ay) sunar, ancak bazıları bir aralık (örneğin 3-6 ay) sunar. Ek esneklik isteyen ekipler, büyümeyi engelleyebileceği için belirsiz bir zaman çizelgesini tercih eder.
    2. koşullu - bazı programlar/mevsimler, orijinal bitiş tarihinden önce bir ana kilometre taşına ulaşılırsa durdurulmak üzere tasarlanmış olabilir. beklenen mevsim havadan payı tahsisi sabitse, bu katılım için aciliyet oluşturur. örneğin,Ethena 1. sezonunda 1 milyar dolarlık bir TVL kilometre taşıyla başardı.- olağanüstü yedi haftada ulaşıldı.

*Morpho, transfer edilemez $moprho jetonlarını teşvik olarak dağıtırken, işlemleri bir puan verenininkiyle aynıdır.

program hızlandırma

Program artışları, kullanıcılara belirli, hedeflenen davranışlar için daha yüksek bir göreceli puan payı ödülü veren takımın ilk ayarlanabilir kaldıracıdır. Aşağıda farklı artış mekanizmalarının bir listesi verilmiştir:

  1. hizmet kalitesi artışı - projeler, bir kullanıcı grubunun (örneğin, tüccarlar) bir diğer kullanıcı grubunun (örneğin, likidite sağlayıcıları) "hizmet kalitesi"ni teşvik ederek bir ürünün kalitesini artırabilir. Kullanıcıların "hizmet"te farklılaşabildiği sistemlerde, uni v3 havuzu gibi, projeler bir ürünün kullanıcı deneyimine (örneğin, likidite) katkılarına bağlı olarak puanları dağıtabilir. Örnekler arasında, blur, likidite sağlayıcılarına daha fazla ödül verdi.nft tabanlarına daha yakın teklif vermekve merkl hangi teşvik mekanizmasıdaha rekabetçi teklifler sunan ve daha fazla işlem ücreti kazanan univ3 lps'ye öncelik verir.
  2. davetiyeler - başkalarını yönlendirin ve onların puanlarının bir kısmını kazanın (ör. %10). Bu, pazarlama ve teşviklerin balinaların/yüksek hacimli kullanıcıların edinilmesine yardımcı olur. Kendi adreslerini yönlendirebilecekleri için sybil riski taşır. Bazı projeler, ek pazarlama hareketi oluşturmak için uygulama erişimi için davetiyelerin gerekliliğini gerektirecektir, ancak kullanıma dönüşüm oranı düşecektir. Örnekler arasında EthenaveKarga.
  3. Aşamalı yönlendirme artışları - basit yönlendirme sisteminin genişletilmesi. sadece yönlendirmenin puanlarının bir bölümünü kazanmak yerine (yani 1. derece), kullanıcılar hakemlerinin puanlarının bir bölümünü kazanacaklar (yani 2. derece). Hedef, kullanıcıları agresif bir şekilde yönlendirecek kişilere yönlendirmelerini teşvik etmektir. Kendi adreslerini yönlendirebilecekleri için sybil riski taşır. Örnekler arasında BulanıkvePatlama.
  4. Base boost - projeler güç kullanımını çekmek ve geliştirmek için bir yükseltme sağlayabilir. Temel fikir, temel puan birikim hızının temel kullanım artışıyla artmasıdır, böylece aynı miktarda kullanım için daha hızlı bir hızda ödül kazanılır. Güç kullanmayan kullanıcılar yetersiz şekilde tazmin edilecek ve çekilmesi zor olacak. Örneğin, Aevo'nun temel hacmi artırıldıtraderlar için.
  5. Pazar başlatma artışları - projeler likiditeyi çekmek ve ağ etkileri devreye girmeden önce yeni bir pazarı başlatmak için başlatma artışlarını kullanacaklar. Başlatma artışı genellikle bir son kullanma tarihine sahiptir, ancak diğer eşikler de keşfedilebilir. Örneğin, bazı LRT projeleri (örneğin etherfi), yeni bir pendle pazarı başlatıldığında LP'ler için 2x iki haftalık bir başlatma artışı kullanırlar.
  6. sadakat artışları - ürüne bağlılığını kanıtlayan kullanıcılara ek puanlar verin (yani ürün a'yı kullanıp b'yi kullanmadığını kanıtlayın). özellikle ağ etkilerine dayalı ürünler için çalışır; bir rakibin ağı küçüldüğünde ürünün göreceli değer önerisi ek bir artış alır. blur bu artışı kullanmıştır pazar payını hızla çekmekOpensea'dan başlatıldıktan sonra. Bu artış, özellikle koleksiyon sahiplerinin genellikle bir birim sahip olmaları ve sadakat seçmeye zorlanmaları nedeniyle, nft'ler için daha iyi çalışır; ancak, değişebilir jetonlar için, kullanıcılar bakiyelerini herhangi bir sayıda adresle bölerek gereksiz baskıdan kaçınabilirler.
  7. rastgele ödül artışları - Gate'den ilham alınarakSkinner'ın kutu deneyi, bazı projeler daha fazla katılım ve dikkat çekmek için ödül miktarında veya zamanlamasında rastgelelik kullanıyor. blur'un bakım paketi ödül sistemi kullanıyor.nadirelik belirleme için sadakat puanı *şans* bir bakım paketi verildiğinde. kullanıcılar mutlak ödül miktarını bilmiyorlardı, ancak her bakım paketi arasındaki göreceli miktarları biliyorlardı. benzer şekilde, aevo kullanır.“Şanslı” hacim artışıHerhangi bir kullanıcının işleminden biri hacim artışına ulaşabileceği bir sistem; her iki proje de, en yüksek artışın en düşük frekansta (örneğin, %1 şansla 25x artış için) verildiği kademe artışı sistemlerini kullanır.
  8. liderlik tablosu artışları - kullanıcılar arasında rekabeti teşvik etmek için projeler arasında liderlik artışı bulunur, örneğin en iyi 100 puan kazananlar. Bu, puan sahipliğini en üst düzey güç kullanıcıları arasında merkezileştirir, ancak bu, kullanıcıların rekabet etmesiyle daha yüksek mutlak kpi'lara yol açabilir. Pek çok pazarlanmadı, ancak Blur bunu kullanmış.Sezon 3.
  9. yerli jeton kilitlenmesi artışı - mevcut yerli jetonlara sahip projeler, uzun vadeli inananların bağlılıklarını gösteren puan kazanıcılarına bir artış sağlayacak. çünkü bu, dolaşımdaki arzı azaltabileceğinden, takımlar jetonlarının oynaklığının artmasını beklemelidir. örnekler arasında ethena bulunmaktadır, $ENA, ve güvenli,$SAFE.
  10. Toplam tvl artışları - projeler, tvl büyümesine dayalı olarak bir puan artışı vererek kullanıcı savunuculuğunu ve pazarlamayı teşvik edebilir. Örnekler arasında ampl tarzı puan programı veren 3jane bulunmaktadır.rebases nokta sahipliğini tvl'nin bir fonksiyonu olarak işaret eder, ve aşırı yüklenme, kim söz verdiairdrop tahsisatını artırbelirli TVL kilometre taşlarına ulaşıldığında.
  11. grup artışları - grup genelinde artış elde etmek için sosyal baskı ve koordinasyonu teşvik eder. animechain bunu yapmak için ilk olan.squads ile bunu denediğerleriyle artırımları paylaşma grubu.
  12. kilitli artış - önceki yapışkanlığa ödül veren ve kullanıcıları erken çekmeyi amaçlayan bir çürüyen program bazlı takvimin yanı sıra, bazı projeler gelecekteki yapışkanlığı ödüllendiren artışlar denemeye başladı. örnekler arasında,EtherFi'nin stakerank 1- 2x artışı 2. sezonunda ve Kum SaatiKilitli likidite 1-4x artışı çeşitli vade uzunlukları için.

program ödülleri

sonunda, program ödülleri, hava damlası beklentisi dışında diğer anlık faydaları temsil eder. Gelecekteki bir hava damlasının spekülasyonu, puanlar için talebin büyük bir kısmını oluştururken, bazı projeler puan sahipleri için ek kullanışlılık deneyleri yapıyorlar, örneğin rainbow cüzdanının.Nokta sahipleri için ETH gelir paylaşımı.

Bu bileşen henüz küçük olsa da, daha fazla ekip, ürün ücreti indirimleri, etkinlik erişimi ve diğer avantajlar gibi Web2 mekanizmalarından ilham alarak puan sahibi ödülleriyle deney yapacaktır.

hepsini bir araya getirme

Bu yapı taşlarının çok yönlülüğü, yaratıcı nokta programı tasarımlarına izin verir. Bir ekip hedeflerini tanımladıktan sonra (kullanıcı edinme, ürün geliştirme, pazarlama vb.), maksimum etkinlik için sırayla veya paralel olarak birden fazla yapı taşı oluşturabilir. TVL'yi artırmak için vanilya "Buraya Para Yatırın" puan stratejileri dışında yaratıcı kullanım örnekleri:

  1. ethena'nın USDE sahiplerine puan verme stratejisi ve sUSDE sahiplerinin getirisini artırma stratejisi.
  2. Napier'ın stratejisi, sosyal etkileşimi teşvik etmek ve diğer projelerin varlık sahiplerinin ortaklıklarını artırmak ve pazarlama erişimini artırmak için ödüllendirmektir.
  3. blur'un gtm stratejisi, arz ve talep oluşturmak için birden fazla airdrop üzerinde çeşitli nokta mekanizmalarını kullandınft pazarında hızla pazar payı kazanmakkamu lansmanlarında sektör. rastgele artış bakım paketlerinin kullanımıyla, yüksek düzeyli stratejileri şuydu:
    1. kullanıcı edinimleri - airdrop 0 ödüllendirilmiş özel alpha testçileri, en aktif nft tüccarlarını çekmek için
    2. kickstart supply - airdrop 1 mevcut nft tacirlerinden yeni listeler ödüllendirildi
    3. Sadık kullanıcılardan arz oluşturun - Airdrop 2, Airdrop 1'den daha büyüktü, daha fazla listelemeyi ödüllendirdi ve diğer NFT pazarlarından likiditeyi BLUR'a taşıyan sadık listeleyicilere destek verdi
    4. Talebi canlandırmak için rekabetçi teklif verme ödüllü bir airdrop 3 teşvik etmek

Bir proje puan programını ve gtm'yi tasarladıktan sonra, dikkatini program uygulamasına yönlendirecektir. Puan biriktirme hesaplamaları, veri boru hatları, fiyat beslemeleri ve puan veri depolama, puan programı arka uç bileşenleridir. Arka uç tamamlandıktan sonra, projeler tüketicilere yönelik uygulamaya odaklanacaklar, genellikle kullanıcının puan bakiyesini ve bir puan liderlik tablosunu gösteren bir halka açık gösterge panosu. Birçok proje uygulamasını sıfırdan oluşturur, ancak bazıları işi dev mağazalarına ve diğer altyapı sağlayıcılara dış kaynaklı hale getirirler.

sonraki olarak, bir proje tge ve ilk airdrop için hazır olduğunda, tokenlarını sahiplerine dağıtmanın yöntemlerini araştıracaklar. airdrop mekanikleri bu gönderide yer almamakla birlikte, takımlar airdrop tokenlarını göz önünde bulundurmalıdır.seçenekform, sabit vsdinamikdağıtım, doğrusal ve doğrusal olmayan dağılımlar, tahsis, kilitlemeler, sybil önleme ve dağıtım uygulaması. Daha fazla bilgi edinmek isteyenlerBu yazıya bakınhızlanmak için.

eleştiriler ve noktaların eksiklikleri

nokta programları etkili olduğunu kanıtlamış olsa da, eleştiriler olmadan değildir. Nokta programları tamamen merkezi bir teşvik mekanizmasıdır. Nokta birikimi hesaplamaları, veri depolama, program zaman çizelgeleri ve kriterleri genellikle kullanıcıdan gizlenmiş ve tipik olarak offchain bir veritabanında bulunur. Bu nedenle, nokta ihraççıları, kullanıcı tabanı ile güven inşa etmek için mümkün olduğunca şeffaflığı önceliklendirmelidir. Kullanıcılar nokta programının şartlarına güvenemeyecekse, puanları değerlendirmeyecek ve havuca hızlıca yetişmeyeceklerdir.

Ön-TGE takımları genellikle yakın zamanda gerçekleşecek bir airdrop veya nokta sahipleri için tahsisin varlığını açıklayamazken,hukuki nedenlerden dolayı, kısa iletişimlere yatırım yapabilirler, program ayarlamalarının hızlı bir şekilde açıklanması ve hatalar olduğunda hızlı çözümler; etherfiiyi bir örnek oluşturmakhesaplama hatalarının ele alınması için.

Cömert olmayan puan sahibi tahsisleri ve Sybil'e eğilimli airdrop dağıtımları gibi diğer kamu eleştirileri, bunun yerine airdrop planlamasının hatası olduğunda, puan programlarını haksız yere suçluyor. Puanlar, hassas bir şekilde teşvik etmenin ve bir kullanıcının "puan pastasının" ne kadarına sahip olduğunu kaydetmenin bir yoludur. Airdrop şartları, puan sahiplerine nasıl, ne zaman ve ne kadar ödeme yapılacağını belirler.

Eigenlayer ile gördüğümüz gibi, kullanıcılar puan bakiyelerinden rahatsız değildi. Airdroplarının puanlarına dönüştüğü miktar ve açıklanmayan talep kriterlerinden rahatsızdılar. 11 aylık depozito için %5 TGE kazanarak, puan sahipleri o zamanın piyasa ortalamasından çok daha az kazanıyormuş gibi hissettiler. Dahası, birçok puan sahibi beklenmedik bir şekilde $eigen'ın payını talep etmeleri için coğrafi olarak engellendi. Ekiplerin token tahsisi konusunda tam bir takdir hakkı olmasına rağmen, ürünü coğrafi olarak engelleyerek sonraki sorunu kolayca önleyebilirler. Aynısı Blast için de söylenebilir - kullanıcılar puan bakiyelerinden rahatsız değildi. Blast, puan sahiplerine %7 airdrop yaptı ve en üst 1k cüzdana kısmi 6 aylık kilitleme gerektiriyordu. 6 ayın altında bir program için, bu diğer airdrop sezonlarıyla (örneğin ethena, etherfi, vb.) oldukça uyumlu bir durumdu.

Program tasarımının bir eleştirisi olmamakla birlikte, nokta yorgunluğu, defi balinaları ile yapılan özel görüşmelerde ve halka açık forumlarda görüldüğü gibi, ekosistemde büyüyen bir sorundur. Bir noktanın değerini anlamak için zaman ve çaba gerektirir. Her yeni program için, kullanıcılar başlangıç ​​bir model oluşturmalı ve sermayeleri veya davranışları üzerinde en iyi getiriyi elde ettiklerinden emin olmak için varsayımlarını sürekli olarak güncellemelidir. Yeni nokta programları ekosisteme akın ederken, kullanıcılar ayak uydurmakta zorlanır ve nokta programları arasında uyuşuk bir göçe neden olur. Örneğin, iki seçeneğiniz olduğunu varsayalım, nokta a'nın 1000 birim / gününe karşı nokta b'nin 2m birim / gününe - hangisi daha değerli? Daha değerli olan yine de sermayenizi riske atacak kadar değerli mi? Yanıtlar hemen açık değil. Nokta programını tüm diğerlerinden hemen ayırt edemeyen projelerin, daha az etkili güce sahip noktaları olacaktır.

nokta sistemlerinin son derece önemli ve oldukça sinsice bir yan etkisi de ürün piyasası uyumunu (pmf) gizlemeleridir. Noktalar, başlangıçta büyük bir mekanizma olabilir, ancak pmf bulma sürecinde önemli olan organik ilgiyi gizleme riski taşırlar. Pmf doğrulandıktan sonra bile, ekipler ürün/hizmetlerinde sürdürülebilirlik bulmak için yeterli organik çekiciliği oluşturmalıdır ve ardından teşviklerini sıkılaştırmalıdır. Variant'tan Mason Nystrom'un ifadesine göre.buna "sıcak başlangıç problemi" denir. PMF öncesi ekipler için, kapalı bir alfa programında PMF'yi doğruladıktan sonra puan eklemenizi öneririm. PMF sonrası ekiplerin işi biraz daha zor, ama Mason tavsiye eder Ekipler "token ödüllerinin organik kullanıma yönelmesini ve katılım ve elde tutma gibi önemli metrikleri yönlendirmesini sağlamak için ekstra adımlar atıyor."

Geleceğe Bakış

İleriyi düşündüğümde, program şeffaflığı ve puan yorgunluğu gibi en önemli konuları ele almak için puan programlarının evrim geçireceğini öngörüyorum.

Toplam puan arzında daha büyük bir şeffaflık sağlamak için, dağıtım mantığı ve birikim geçmişi, gelecekteki puan programlarının tümü veya bir kısmı, onchain'de var olacaktır. Onchain puan uygulamalarının örnekleri arasında 3jane'in yer alır.AMPLOLve frax’inFXLT puanları. Başka bir nokta yazılım sağlayıcısı Yığın, onchain puan programlarını yönetmek için altyapı oluşturan.

Nokta yorgunluğunu ele almak daha karmaşık bir zorluk sunar. Özel sohbetler ve CT'deki tartışmalar genellikle program tasarımlarını farklılaştırmaya odaklanırken, yorgunluğu azaltmanın anahtarı, kullanıcıların puan değerlemelerini hızlı ve güvenli bir şekilde değerlendirmelerini sağlamakta yatmaktadır. Bu yetenek, çeşitli puan fırsatları arasındaki karşılaştırmayı önemli ölçüde kolaylaştıracak ve katılım kararlarını daha basit ve daha az bunaltıcı hale getirecektir. nokta program tasarımının bir parçası olmasa da, ikincil bir pazar, örneğin Balinalar piyasası, kullanıcıların fiyat noktalarına yardımcı olabilir ve yorgunluğu azaltabilir, ancak çoğu nokta çıkış stratejisini desteklemek için yeterince likit değildir. Bununla birlikte, bu pazarlar olgunlaştıkça muhtemelen fiyat keşfi için değerli hale gelecek, çıkış stratejileri sunacak ve daha dinamik bir nokta ekonomisi oluşturacaktır.

son

noktalar, geleneksel sadakat programlarından daha fazla fayda sunan web3 ekosisteminde güçlü bir araç olarak ortaya çıkmıştır. Projelere sadık güçlü kullanıcılara ödül verme, ağ etkilerini başlatma ve pazarlama stratejilerini daha tahmin edilebilir bir şekilde ayarlama imkanı sunar. Bu, daha etkili ürün geliştirmeye ve sonunda değeri son kullanıcılara iletmeye yol açar.

Alan olgunlaştıkça, POINT program tasarımı ve uygulamasında daha fazla yenilik görmeyi bekliyorum. Başarının anahtarı, şeffaflığı esneklikle dengelemek ve Point programlarını genel proje hedefleri ve kullanıcı ihtiyaçları ile yakından uyumlu hale getirmekte yatacaktır.

web3 alanında geliştiriciler ve projeler için, iyi tasarlanmış puan programlarının gücünü anlamak ve kullanmak sürdürülebilir büyümenin önemli bir faktörü olabilir. İlerledikçe, puanlar muhtemelen kripto teşvik yapılarının temel bir bileşeni olmaya devam edecek ve defi ve ötesinin manzarasını şekillendirmeye devam edecektir.

uyarı:

  1. Bu makale şu adresten yeniden basılmıştır: [Kenton]. Tüm telif hakları orijinal yazara aittir [kenton]. bu yeniden basım konusunda itirazlar varsa, lütfen iletişime geçiniz Kapı öğrenmek takım ve derhal halledecekler.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve görüşler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin çevirileri diğer diller için Gate öğrenme ekibi tarafından yapılır. Belirtilmedikçe, çevrilmiş makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya çalınması yasaktır.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!