• Dili ve Kuru Değiştir
  • Tercih Ayarları
    Yükselen/düşen rengi
    Başlangıç-Bitiş zamanı değişim yüzdesi
Gate Blog

Kripto haberlerine ve içgörülerine Açılan Kapınız

Gate.io Blog NFT Mint Etmek, Satın Almak ve Trade Etmek

NFT Mint Etmek, Satın Almak ve Trade Etmek

29 April 10:32







NFT, blok zincirinde bulunan benzersiz bir dijital varlıktır.



Dijital sanat, bilgisayarlar veya diğer elektronik cihazlar kullanılarak oluşturulan sanattır.


NFT sanatı, içerik oluşturucuların gelecekteki tüm satışlardan telif hakkı kazanmalarını sağlar.


Kullanıcılar Gate.io'da ve diğer pazar yerlerinde NFT'leri mint edebilir (basabilir), satın alabilir ve trade edebilir (satabilir).


Blok zinciri, birçok sanatçının dijital sanat yaratmasını ve bunu piyasada kolayca satabilecekleri değiştirilemez (non-fungible) tokenlar (NFT) biçiminde simgeleştirmesini sağlar. Bu yazıda, NFT sanatının ne olduğunu ve NFT'lerin nasıl oluşturulacağını ve satılacağını tartışıyoruz. Ancak NFT sanatının ne olduğunu anlamak için NFT'ler ve dijital sanat hakkında yeterli bilgiye sahip olmamız gerekir.


NFT’ler nedir?



Takas edilemez tokenler, blok zincirinde bulunan ve insanların Metadata ve kodları kullanarak doğrulayabileceği ve ayırt edebileceği türünün tek örneği dijital varlıklardır. NFT'ler, insanların dijital varlıkların sahipliğini kanıtlamalarının yanı sıra bunların nadir veya az olduğunu teyit etmelerini sağlar. Başka bir deyişle, her bir NFT, her aracın tek ve tanımlanabilir bir plakaya sahip olması gibi, kendi kayıt numarasıyla benzersiz niteliktedir.

Dijital Sanat
NFT sanatı, blok zincirinde var olan özel bir dijital sanat türüdür. Bu bağlamda dijital sanat, bir kişinin bilgisayar kullanarak yarattığı görsel tüm ögeleri ifade eder. Sanatçı, kültürel, bireysel veya ulusal özlemlerini ve değerlerini geleneksel sanat eserlerine benzer şekilde tasvir eden estetik görünür izlenimler yaratmak için görsel tasarım ve dijital teknolojileri kullanır.

NFT Sanatı Nedir?
NFT sanatı, değiştirilemez bir simgeye (NFT) dönüştürülmüş herhangi bir dijital sanat biçimidir. Bu nedenle, NFT sanatı, diğer sanatlar arasında fotoğraf, video, müzik ve yazılı çalışmaları içeren çeşitli biçimlerde karşımıza gelmektedir. Öncelikli olarak, fiziksel veya dijital herhangi bir mevcut sanat, değiştirilemez tokenlere dönüştürülür, NFT Art (sanatı) olur. Takdir ettiğimiz gibi, NFT sanatı resim, baskıresim ve kolaj gibi yeni bir sanat ortamı değil, estetik eserlerin dijitalleştirilmiş ve simgeleştirilmiş halidir.


Spesifik olarak, bir NFT sanat eseri satın aldığınızda, sanat eserinin mülkiyet ve orijinallik sertifikasını alırsınız. İşin iyi yanı, bu eserlerin kişiler arası alım satımla sahipliğinin değişmesi mümkün olsa da, bir NFT'nin aynı anda tek bir sahibi olmaktadır. Bu sanat eseri satıldığında ve el değiştirdiğinde, blok zincirinde yeni bir mülkiyet değişikliği kaydı oluşturulur. Bu nedenle, insanlar sanat eserinin tarihini, başlangıcından günümüze kadar her zaman izleyebilirler.


NFT Sanatının Çalışma Sistemi Nasıldır?



Temel olarak, herhangi bir sıradan vatandaş, herhangi bir türden yaratıcı çalışmayı, internette mevcut olan farklı pazarlarda satabileceği NFT'ye dönüştürebilir. Bu sanat eseri veya yaratıcı çalışma orijinal olarak kişinin kendisine ait olmasa bile, kişi onu değiştirilemez bir simgeye dönüştürebilir. Ancak, orijinal sanat eseri size ait değilse, telif hakkı ihlalinden kaçınmak için yaratıcısından izin almanız gerekir. Dijital çalışmayla uğraşırken bile ulusal veya uluslararası telif hakkı yasalarının geçerli olduğunu unutmamalısınız.


Buna ek olarak, bireysel sanatçı veya bu konuda herhangi biri, koleksiyonunun münhasır haklarına sahip bir dijital sanat koleksiyoncusu olabilir. Geleneksel sanat eserimiz ile NFT sanatı arasındaki en büyük fark, ikincisi ile sanat eserini OpenSea, Superare, Rarible ve Gate.io gibi sanal bir pazarda günlük olarak görüntüleyip yönetebilmenizdir. Buradan hareket ile sanat eserinin değerini sürekli olarak belirlemek çok basit bir hale indirgenmiştir. Çoğu durumda, sanat eserinin Gate.io gibi bir pazaryerindeki talebi ve arzı, mevcut fiyatını veya değerini belirler.


Öbür taraftan, bir geleneksel sanat eseri, gerçek piyasa fiyatını yansıtmayan bir fiyat etiketi dışında, kendisine bağlı, belirlenmiş bir değer olmaksızın çok uzun bir süre piyasada var olabilmektedir.


NFT Sanatı Sanatçılara Nasıl Fayda Sağlar?



Geleneksel sanata kıyasla NFT sanatı, sanatçıya daha fazla fayda sağlamaktadır. NFT sanatı, sanat eserini tüm dünyaya sunmanın yanı sıra, eser sahibi her değiştiğinde, eseri mint eden ilk sanatçı eserinden sürekli para kazanmasını sağlar.


Belirttiğimiz gibi, bu düzenleme, yaratıcının tüm hayatı boyunca sanat eseri için para kazanmasını mümkün kılmaktadır. Bundan sonra, geçerli telif hakkının gerektirdiği şekilde, onun soyundan gelenler sınırlı bir süre için bundan kazanç sağlayabilirler. Normal telif hakkı, eserin gelecekteki satışlarının %8-10'u aralığındadır.



NFT Sanatının Örnekleri




NFT sanatının doğasını anlamasını sağlamak için, bu tür sanat eserlerinden birkaç örneğe bakalım. Larva Labs, bazı karakterlerin 10.000 pikselli portresini oluşturmuştur. CryptoPunks adı verilen ve Ethereum blok zincirinde oluşturulan bu benzersiz pikselli portreler milyonlarca dolara satılmaktadır.

NFT sanatının bir başka popüler parçası, en iyi Beeple olarak bilinen sanatçı Mike Winkelman tarafından oluşturulan NFT tabanlı “Her Gün: İlk 5.000 Gün” (Everydays: The First 5,000 Days) resmidir. İlginç bir şekilde, bu fotoğraf Mart 2021'de Christie's Müzayedesinde 69 milyon dolara alıcı bulmuştur.


Muhtemelen, en iyi bilinen üçüncü NFT tabanlı sanat eseri Bored Ape Yacht Club'dır (BAYC). Bu NFT Sanatı, maymunların çizgi roman tarzında şekillendirildiği bin portresinden oluşan bir koleksiyondur. İnsanlar, bu tokenize edilmiş maymun portrelerini OpenSea gibi çeşitli pazar yerlerinden satın alabilirler. Bir kez daha, bu portreler milyonlarca dolara satılarak NFT sanatını popüler hale getirmiştir.

metin içeren bir resim
Açıklama otomatik olarak oluşturuldu




Kendi NFT Tabanlı Sanat Eserinizi Nasıl Yaratabilirsiniz?



NFT tabanlı sanatın oldukça gündemde ve popüler olması sebebiyle kendinizinkini yaratmak isteyebilirsiniz. Bunu yapmak çok basit. Süreci sizler için özetleyelim.

Bir sanat eseri seçin: Kendi sanat eserinizi yaratabilir veya başka birinin eserini kullanmak için izin alabilirsiniz.

Bir blok zinciri seçin: Belirtilecek sanat eserine sahip olduğunuzda, NFT'yi basacağınız en uygun blok zincirini seçmeniz gerekir. Şu anda, NFT'leri basmak için en popüler blok zinciri ağları Ethereum, Tezos, Polkadot ve Cosmos'tur.

Dijital cüzdan oluşturun: NFT'lerinizi oluşturup saklamanız için AlphaWallet ve Trust Wallet gibi güvenli bir kripto cüzdanına ihtiyacınız var. Bu yüzden kendinize bir dijital cüzdan hesabı oluşturmalısınız.

Bir pazar yeri seçin: Pazar yeri, NFT'leri sattığınız platformdur. Opensea, Rarible ve Foundation gibi birçok pazar yeri bulunmaktadır. Pazar yerinin seçimini etkileyen faktörler arasında NFT satım ücretleri, telif hakkı ve kullanım kolaylığı gibi unsurlar yer almaktadır.


NFT Sanat Eseri Nasıl Satın Alınır?




Şimdiye kadar, NFT sanatının temellerini ele aldık ancak bunlara nasıl erişeceğimizi ve bunlara nasıl sahip olacağımıza da bir göz atalım. Daha önce de belirtildiği gibi, birçok pazar yerimiz var, ancak şimdilik biz Gate.io'ya odaklanalım, böylece NFT'leri ne kadar kolay satın alabileceğinizi ve sahip olabileceğinizi öğrenmiş olacaksınız.

NFT Magic Box aracılığıyla Gate.io'da popüler NFT'leri satın alabilirsiniz. Aslında, sadece mevcut NFT'leri alıp satamakla kalmazsınız, aynı zamanda kendinize ait bir NFT Sanat eseride mint edebilirsiniz (basabilirsiniz). Gate.io kullanmanın başlıca avantajları, düşük teslim ücreti ve oluşturulan işlerin yüksek kalitesidir. Yüksek para basma ücretleri talep eden diğer birçok NFT mint etme platformunun aksine, Gate.io NFT'nizi ücretsiz olarak mint etmenize izin verir.

NFT Magic Box sadece bir NFT pazarı değil, yerel GateChain Ekosistemi üzerine kurulduğu için özel bir pazardır. Bu nedenle, kullanıcı dostu ve uygun maliyetlidir. Ayrıca, NFT Magic Box, diğerlerinin yanı sıra NFT Ethereum ve Tron'un TRC-721'ini desteklediği için yüksek uyuma sahiptir.

NFT'leri satın almak için, orada bulduğunuz çeşitli takas edilemez tokenleri seçtiğiniz Gate.io Marketplace'i ziyaret edin. Token adresi ve fiyat dahil olmak üzere her NFT hakkında tam bilgi burada bulunmaktadır.


Sonuç



NFT sanatı, küresel bir pazara ulaşabildikleri ve ömür boyu telif hakkı kazanabildikleri için sanatçılara çok fazla rahatlık getirdi. Bazı tanınmış NFT sanat eserleri arasında CryptoPunks, Beeple'ın “İlk 5000 Günü” ve Bored Yacht Club yer alır. Bu NFT'ler den bazıları milyonlarca dolara satıldı.

Ayrıca, NFT Magic Box bölümü aracılığıyla Gate.io'da NFT'leri mint edebilir, satın alabilir ve satabiliriniz.




Yazar: Gate.io Araştırmacısı Mashell C., Çevirmen: Baturalp BALCI

* Bu yazı sadece araştırmacıların görüşlerini yansıtmakta olup herhangi bir yatırım önerisi niteliği taşımamaktadır.

*Gate.io bu makalenin tüm haklarını saklı tutar. Gate.io'ya atıfta bulunulması koşuluyla makalenin yeniden yayınlanmasına izin verilecektir. Diğer tüm durumlarda, telif hakkı ihlali nedeniyle yasal işlem yapılacaktır.


Şansınızı Kutusundan Çıkarın ve $6666 Ödül Kazanın
Hemen Kaydol
Hemen 20 Puanı alın
Yeni Kullanıcıya Özel: Puanları hemen talep etmek için 2 adımı tamamlayın!

🔑 Gate TR hesabı açın

👨‍💼 24 saat içinde KYC (Müşterini Tanı) işlemlerini tamamlayın

🎁 Puan Ödüllerini Alın

Hemen Alın
Dil ve bölge
kur

Dil ve bölgeyi seçin

Gate.TR'ye mi gideceksiniz?
Gate.TR artık aktif.
Tıklayıp Gate.TR'ye gidebilir veya Gate TR'da kalabilirsiniz.