• Dili ve Kuru Değiştir
  • Tercih Ayarları
    Yükselen/düşen rengi
    Başlangıç-Bitiş zamanı değişim yüzdesi
Gate Blog

Kripto haberlerine ve içgörülerine Açılan Kapınız

Gate.io Blog NFT "Halı Çekme" Dolandırıcılığı iddiasıyla iki kişi tutuklandı

NFT "Halı Çekme" Dolandırıcılığı iddiasıyla iki kişi tutuklandı

21 April 12:16


Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı (DoJ) tarafından yapılan açıklamaya göre, 24 Mart'ta iki adam, Ethan Nguyen ve Andre Llacuna dolandırıcılık ve kara para aklama ile suçlandı. İkili, "Frosties" adlı bir NFT projesinde "halı ve çek" planı yaptı.

İnsanların projeye yatırdıkları parayı alıp hemen kapattılar. Daha sonra bir işlem için fonları diğer cüzdanlara aktardılar.
Savcılık, e-posta adresleri, devlet kimlikleri, telefon numaraları ve Coinbase borsasındaki izleri takip ederek onları yakalamayı başardı.


Amerika Birleşik Devletleri savcılığı, iki kişiyi para aklama ve dolandırıcılıkla suçladı. Bu adamların isimleri - Ethan Nguyen ve Andre Llacuna. Bu ikisi, "Frosties" adlı çizgi film karakterlerine dayanan NFT'lerin satışından yaklaşık 1,1 milyon dolar kazandı. Ne yazık ki, bu ikisi projeyi hemen kapattı ve fonları birkaç kripto para cüzdanına transfer etti.

Aleyhlerinde yapılan şikayete göre , IRS-CI (Internal Revenue Service Criminal Investigation) ve HSI (Homeland Security Investigations) Frosties projesini Ocak ayından bu yana soruşturuyor. Bu, dolandırıcılıkla ilgili şikayeti aldıktan sonra oldu.


Frosties Projesi


Frosties Projesi'nin halka arzından sonraki bir saat içinde tükenen yaklaşık 8.888 NFT koleksiyonu vardı. NFT'ler, 130 dolarlık bir Ethereum eşdeğerinde satıldı.

Protokol'e göre, projenin yaratıcıları projeden vazgeçerek alıcıların koleksiyonu yeniden satarak sadece birkaç dolar kazanmasını sağladı. Sonuç olarak, piyasadaki meraklılar, Frosties oyununun 3D avatarları da dahil olmak üzere projeden herhangi bir ödül alma umudundan vazgeçti. Ancak, iddia edilen suçlular Los Angeles, California'da tutuklandı.


Yukarıdaki mesajı aldıktan sonra, Frosties'in topluluk operatörleri, "Köz" adlı bir takip dizisi oluşturma planında kararlı kaldılar. Project Embers'ın Mart ayında piyasaya sürülmesi planlanıyordu. Embers'ın planı ileriye dönük bir yol yaratmaktı - hayır kurumlarına verilecek yaklaşık 50.000 $'lık bir gelir ve fonları tutmak için topluluk tarafından kontrol edilen bir cüzdan. Ne yazık ki, Kızıl Haç bağışın alındığını doğrulamasına rağmen, topluluk tarafından kontrol edilen bir cüzdana sahip olma vaadi bir aldatmaca gibi görünüyordu.


Davayla ilgili araştırmacılar, Nguyen ve Llacuna anlaşmazlık hesapları, IP adresleri, e-posta adresleri ve telefon numaraları hakkındaki verileri Coinbase borsasındaki diğer hesaplarla eşleştirdi. Ayrıca Coinbase'deki hesaplar bir Citibank kartına ve bir devlet kimliğine bağlandı.

Bu delil, kolluk kuvvetlerinin onları takip etmesinin yolunu açtı. Yetkililer, ikilinin kara para aklamak için yaptıkları transferleri de takip etti. Bu kanıtlara dayanarak kara para aklamakla suçlandılar.

Kripto dünyasında Halı Çekme şemaları çok yaygındır. Ancak, çok daha az ceza davası var. Yakın zamana kadar , büyük NFT serisinin arkasındaki ekibin yasal kimlikleri kendilerini açıklamadı. Güzel bir örnek, Bored Ape Yacht Club serisidir. Kurucular bugüne kadar bile takma isimler kullandılar.

Ancak Adalet Bakanlığı, Frosties'in bir aldatmaca olduğu konusunda çok net. IRS-CI Sorumlu Özel Temsilcisi Thomas Fattorusso'ya göre, NFT'ler finansal yatırımlardır ve bu nedenle diğer herhangi bir yatırım gibi ele alınmalıdır. "Bir iş için fon isteyemezsiniz, o işi bırakamazsınız ve sonra yatırımcılardan aldığınız fonlarla kaçamazsınız" diyor. Yine de bunu yapacaksanız Discord'da kabul etmeyin.


Sonuç olarak


NFT pazarı, müzik ve sanat koleksiyonları gibi dijital varlıkların multi milyon dolarlık satışlarını çektiği için önceki yıl patlama yaptı. Bu, kopyalanamayan özgünlük sertifikaları gibi benzersiz özelliklerle ilişkilendirilebilir.

Chainalysis verilerine göre 2021'de, Ethereum blok zincirindeki NFT'lerle bağlantılı akıllı sözleşmelere bir önceki yıl 106 milyon doları aşan 44 milyar dolar değerinde kripto gönderildi.

Bu rapor, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) gibi düzenleyicilerin de dikkatini çekti. Ajans, varlıkların herhangi birinin düzenlemeleriyle çizgiyi aşıp aşmadığını belirlemek için NFT'lerin yaratıcılarını ve ticaret yaptıkları kripto para borsalarını inceliyor.

Geçtiğimiz birkaç ay boyunca, SEC'in icra biriminin üyeleri, token teklifleri hakkında bilgi talep eden mahkeme celbi yayınladı. Bu araştırma, belirli paraya çevrilemez tokenlerin, dijital varlıkların geleneksel menkul kıymetlerle aynı şekilde kullanılıp kullanılmadığını belirlemeyi amaçlamaktadır.
Bir 1946 ABD Yüksek Mahkemesi kararı olan Howey test çerçevesi altında, bir varlık, kuruluşun liderliğinin çabalarından kâr elde etmek amacıyla bir şirketi finanse etmek için para tekmeleyen yatırımcılar içerdiğinde, genellikle ajansın görev alanına girer. - çiçek dağı

SEC'in en kripto dostu komiseri Hester Peirce, bu nedenle çoğu NFT'nin SEC'in yetki alanına girdiğini söyledi. Pek çok NFT ve kripto meraklısı, SEC'in katılımını eleştirebilir, ancak düzenlemeleri, halı çekme planları gibi yasa dışı eylemleri engellemede hayati önem taşır. Coindesk'e göre, Ethan Nguyen ve Andre Llacuna davası, ABD kolluk kuvvetlerinin NFT "halı çekme" iddiasını kovuşturmasının erken bir örneğidir.



Yazar: Gate.io Gözlemci: M. Olatunji
* Bu yazı sadece gözlemcilerin görüşlerini yansıtmakta olup herhangi bir yatırım önerisi niteliği taşımamaktadır.
*Gate.io bu makalenin tüm haklarını saklı tutar. Gate.io'ya atıfta bulunulması koşuluyla makalenin yeniden yayınlanmasına izin verilecektir. Diğer tüm durumlarda, telif hakkı ihlali nedeniyle yasal işlem yapılacaktır.
BTC/USDT + 4.30%
ETH/USDT + 5.62%
GT/USDT + 2.48%
Şansınızı Kutusundan Çıkarın ve $6666 Ödül Kazanın
Hemen Kaydol
Hemen 20 Puanı alın
Yeni Kullanıcıya Özel: Puanları hemen talep etmek için 2 adımı tamamlayın!

🔑 Gate TR hesabı açın

👨‍💼 24 saat içinde KYC (Müşterini Tanı) işlemlerini tamamlayın

🎁 Puan Ödüllerini Alın

Hemen Alın
Dil ve bölge
kur

Dil ve bölgeyi seçin

Gate.TR'ye mi gideceksiniz?
Gate.TR artık aktif.
Tıklayıp Gate.TR'ye gidebilir veya Gate TR'da kalabilirsiniz.