• Dili ve Kuru Değiştir
  • Tercih Ayarları
    Yükselen/düşen rengi
    Başlangıç-Bitiş zamanı değişim yüzdesi
Gate Blog

Kripto haberlerine ve içgörülerine Açılan Kapınız

Gate.io Blog The Concept Behind The Hash Technology

The Concept Behind The Hash Technology

24 March 16:48


1. Hash teknolojisi ve Hashing birbirinin yerine kullanılır.

2. Hash teknolojisi, verileri orijinal biçiminde daha kısa bir sabit uzunluklu değere dönüştürmenize olanak tanır.

3. Hash teknolojisi karmaşıktır ve onaltılık karakter dizileri kullanır.

4. Blok zinciri teknolojisinde hash teknolojisini kullanabilirsiniz.

5. PoW madenciliği mekanizmasında kanıtlanmış bir teknik karmadır.

6. Hash teknolojisi, kriptografi ve siber güvenlikte verilerin güvenliğinin sağlanmasına ve gizliliğin korunmasına yardımcı olur.

7. Karma teknolojisinin bazı faydaları arasında veritabanı güvenliği, veri doğrulama, hesaplama algoritması, şifreleme, şifre çözme vb. bulunur.


Çoğu insanın Hash teknolojisinin arkasındaki konsepte aşina olmama olasılığı daha yüksektir. Yalnızca verilerin aktarılması, depolanması, şifrelenmesi ve şifresinin çözülmesi ile ilgilenen kişilerin karma teknolojisine aşina olması beklenir.


Zorlu teknolojinin işlevsel olacağı diğer alanlar, kripto para birimi alanı, blok zinciri uygulamaları, algoritmalar, veri madenciliği, programlama, veri bilimi ve diğer ilgili işlemlerdir.

Bu makaleye daha fazla bağlam kazandıracağı için Hash teknolojisinin tanımını vurgulamak önemlidir.


Hash Teknolojisi Nedir?



Görsel: Blockgeeks

Bazı kişiler veya kaynaklar, Hash teknolojisine hashing olarak atıfta bulunur ve her iki terim de aynı anlama gelir ve birbirinin yerine kullanılır.

Karma teknolojisi, bir dosyadan sabit boyutlu bir bit dizisi değeri hesaplayan bir dizi algoritmadır. Hash teknolojisi, verileri orijinal biçiminde daha kısa bir sabit uzunluklu değere dönüştürür.

Karma teknolojisi, bir dosyayı bir bilgisayardan diğerine aktarmanıza ve çoğaltılan dosyanın orijinaliyle aynı olmasını sağlamanıza olanak tanır. Hashing, kopyaladığınız dosyanın değerini ve orijinalliğini korumasını sağlar.

Karma teknolojisi, bir dosyadaki verileri koda çevirmek için bir algoritma kullanır. Karma teknolojisi karmaşıktır ve onaltılık karakter dizileri içerir.

Hash teknolojisinde iki dosyayı karşılaştırmak istiyorsanız, onları açıp kelime kelime kontrol etmeye başlamanız gerekmez. Dosyaların karma değerini kontrol ettiğinizde, aynı mı yoksa farklı mı olduklarını hemen anlarsınız.

Bir dosyada tek bir satırı değiştirirseniz, hash değeri hemen değişir. Çoğu zaman, bir dosyanın bir kopyasını aktardığınızda, kopyalanan dosyanın değiştirilip değiştirilmediğini veya bozulup bozulmadığını test etmek için karma teknolojisini kullanabilirsiniz.

Hash teknolojisi ağırlıklı olarak veri indeksleme, alma, dijital imzalar, kriptografi, siber güvenlik vb.


Hash Teknolojisinin Kullanım Örnekleri



Bunlar, karma teknolojisinin kullanım durumlarından bazılarıdır:

Görsel: Facebook

Blockchain Teknolojisinde Hashing
Hash teknolojisini blockchain platformlarında dağıtabilirsiniz. Blok zinciri sisteminin birkaç parçası hash teknolojisini kullanır.

Blok zincirindeki her blok, önceki blok başlığının karmasını içerir. Yeni ve önceki bloklarda karma oluşturma, her iki bloğun da sağlam olmasını ve hiç kimsenin blokları kurcalamamasını sağlar.

İş kanıtı (POW) Kripto para biriminde madencilik, karma teknolojisini kullanır. Kripto para birimindeki karma teknolojisi, bir dizi önde gelen rakam içeren belirli bir karma değere ulaşmak için rastgele sayılar oluşturmaya yardımcı olur.

Kripto para biriminde karma kaynak yoğundur ve bilgisayar korsanlarının, çifte harcama yapanların ve kötü aktörlerin ağı ele geçirmesi zordur.

Siber Güvenlikte Hashing
Birçok şifreleme algoritması, siber güvenliği geliştirmek için karma kullanır. Hashing, bir dosyanın şifresini bir dizi koda dönüştürür; bir bilgisayar korsanının şifre çözme anahtarı yoksa, erişim sağlaması zor olurdu.

Siber Güvenlik uzmanları, bir veritabanında depolanan parolaları güvence altına almak için karma kullanır. Uzmanlar, verileri depolamak ve aktarım sırasında saklamak için karma bir değer kullanır. Dosyayı orijinal biçimine döndürmek için şifre çözme anahtarınız yoksa, ona erişemezsiniz.

Örneğin, bilgisayar korsanları bir veri tabanına saldırdığında ve "John Doe 273-45-1163 kimliğine sahip Baş Güvenlik görevlisidir ve şu anda Filistin'de operasyondadır" gibi bilgileri içeren bir dosya bulursa. Bu tek satırlık bilgi, hain hareket için yeterlidir.

Ancak, kendinizi "a87b3 Filistin" yazan bir dosyaya rastlayan bir bilgisayar korsanı olarak düşünün. Orijinal dosya biçiminin kodunu çözmek için anahtarınız yoksa çabanız boşa gider.

Kriptografide Hashing
Kriptografi, verileri güvence altına almak için ağırlıklı olarak karma kullanır. Verilerin güvenliğini sağlamak için çoklu hash fonksiyonları kullanılır.

Veri güvenliği ve bütünlüğü kriptografide çok önemlidir; hash, birinin verileri değiştirip değiştirmediğinin güvenliğini sağlamaya ve belirlemeye yardımcı olur.

Popüler şifreleme karmaları şunları içerir:

• Güvenli Karma Algoritma 1 (SHA-1)
• Güvenli Karma Algoritma 2 (SHA-2)
• Güvenli Karma Algoritma 3 (SHA-3)
• Mesaj Özeti 2 (MD2)
• Mesaj Özeti 4 (MD4)
• Mesaj Özeti 5 (MD5)

Her teknolojik gelişmede olduğu gibi, kullanıcıların kullanımlarından yararlanmaları beklenmektedir. Hash teknolojisinin kullanımı faydaları ile birlikte gelir ve bunları birazdan inceleyeceğiz.


Hash Teknolojisinin Faydaları



Hash teknolojisinin faydalarından bazıları şunlardır:

Veri Bütünlüğünü Doğrulamak İçin
Bir cihazdan veya kullanıcıdan diğerine dosya aktardığınızda, aktarım sırasında birileri dosyayı kurcalayabilir. Hem orijinal dosya biçiminin hem de kopyalanan biçimin bozulmadığından emin olmak için her iki dosyanın karma değerini karşılaştırabilirsiniz.

Bazı karma değerler dosya boyutunu, son değişiklik tarihini ve saatini gösterir. Bu ayrıntılar, bir bakışta bir dosyanın bozulup bozulmadığını belirlemenize yardımcı olur.

Güvenlik ve Gizlilik
Dijital imzaları şifrelemek ve şifresini çözmek için karma teknolojisini kullanabilirsiniz. Bu işlem, mesaj gönderenlerin ve alıcıların kimliğinin doğrulanmasına yardımcı olacaktır.

Hash teknolojisi, dosyanızı depolama alanında şifrelemenize yardımcı olur. Yalnızca şifreleme anahtarına sahip olanlar dosya veritabanına erişebilir.


Sonuç



Karma teknolojisinin kullanımı birkaç platformda kesintiye uğrar. Hash teknolojisinin işlevleri ve faydaları çoktur.

Bununla birlikte, karma teknolojisi karmaşıktır. Belirsiz anahtarlar ve veri değerleri ile çalışır. Hash teknolojisini operasyonlarınıza entegre etmek için bir uzmanın hizmetine ihtiyacınız var.



Yazar: Valentine A. , Gate.io Araştırmacısı
Bu yazı sadece araştırmacının görüşlerini yansıtmakta olup herhangi bir yatırım önerisi niteliği taşımamaktadır.
Gate.io, bu makalenin tüm haklarını saklı tutar. Gate.io'ya atıfta bulunulması koşuluyla makalenin yeniden yayınlanmasına izin verilecektir. Her durumda, telif hakkı ihlali nedeniyle yasal işlem yapılacaktır.
Şansınızı Kutusundan Çıkarın ve $6666 Ödül Kazanın
Hemen Kaydol
Hemen 20 Puanı alın
Yeni Kullanıcıya Özel: Puanları hemen talep etmek için 2 adımı tamamlayın!

🔑 Gate TR hesabı açın

👨‍💼 24 saat içinde KYC (Müşterini Tanı) işlemlerini tamamlayın

🎁 Puan Ödüllerini Alın

Hemen Alın
Dil ve bölge
kur

Dil ve bölgeyi seçin

Gate.TR'ye mi gideceksiniz?
Gate.TR artık aktif.
Tıklayıp Gate.TR'ye gidebilir veya Gate TR'da kalabilirsiniz.