• Dili ve Kuru Değiştir
  • Tercih Ayarları
    Yükselen/düşen rengi
    Başlangıç-Bitiş zamanı değişim yüzdesi
Gate Blog

Kripto haberlerine ve içgörülerine Açılan Kapınız

Gate.io Blog Kaçınılması Gereken En Dikkat çeken Kripto Dolandırıcılıkları

Kaçınılması Gereken En Dikkat çeken Kripto Dolandırıcılıkları

22 March 11:16
0
• Meşru gibi görünen sahte borsa/kripto web siteleri
• Sosyal medyada kimlik avı dolandırıcılıkları
• Sahte mobil kripto uygulamaları ve dApp'ler
• Kripto rugpull


Tüm bu durumlarda, en önemli bilgiler temelde aynıdır: kullandığınız platformların yasal olduğundan emin olun ve hiçbir koşulda kripto cüzdanınızın anahtar ifadesini asla paylaşmayın.

Yeni kripto yatırımcıları piyasanın farklı ekosistemlerine daldıkça ve teknoloji hakkında daha fazla şey öğrendikçe, kripto işlemlerinde çeşitli risklerin olduğunu anlamaları uzun sürmüyor. Aslında, kriptoya yatırım yapmakla ilgilenen çoğu insan için hala ana engel bu; kripto para birimlerinin tehlikeli olduğu ve birkaç dolandırıcılık etrafında döndüğü argümanları.

Bu sorunlar aslında mevcuttur ve genel kabul için piyasanın oynaklığından daha büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Çevrimiçi dolandırıcılık her yerdedir ve dikkatli olmazlarsa herkesi hedefleyebilirler - kripto ile hiçbir fark yoktur. Yeterince dikkatli değilseniz, kripto para birimlerine yaptığınız yatırımların bir kısmını kaybetmeniz için meşru (düşük de olsa) bir şansınız var.

Bunu akılda tutarak, bu makale, yatırımcıların maruz kaldığı en büyük kripto dolandırıcılıklarının ve bunlardan kaçınmak için yapılması gerekenlerin bir dökümünü sunmaktadır.


Meşru gibi görünen sahte borsa/kripto web siteleri



Bir borsa gibi davranan sahte bir web sitesi. Kaynak: CoinGecko

Bu büyük olasılıkla en yaygın dolandırıcılıktır - meşru kripto işletmeleri gibi davranan ve bu nedenle kripto kullanıcılarının işlem yapmak için merkezi olmayan cüzdanlarını bağlamalarını isteyen web siteleri.

Bu web siteleri çeşitli şekil ve biçimlerde gelir ve saf kullanıcıları çekmek için bir dizi farklı dolandırıcılık sunar; büyük bir indirimle işlem gören kripto para birimleri, sahte airdroplar, sahte olaylara bağlı para birimleri veya yukarıdaki örnekte olduğu gibi normal bir hizmeti taklit eden bir web sayfası. Merkezi olmayan hizmetleri kullanırken, kullanıcıların ticaret yapmasına izin vermek için herhangi bir kimlik doğrulama düzenlemesine ihtiyaç duymama sorunu vardır. Sadece cüzdanlarını bağlamaları ve ticarete başlamaları gerekiyor, bu bir yandan harika - diğer yandan bu dolandırıcılıkların yeni kripto kullanıcılarını hedeflemesini çok kolaylaştırıyor.

Dijital cüzdan bağlandıktan sonra, web sitesi, kullanıcılardan hiçbir koşulda asla paylaşılmaması gereken cüzdan tohum cümlelerini paylaşmalarını isteyebilir. Bu bilgiye, ifadeye neden ihtiyaç duyulduğuna dair bir tür bahane aracılığıyla eriştiklerinde, oyun biter: Dolandırıcılar fonlarınıza kolayca erişebilir ve ayrı bir cüzdana çekilebilir.

Çözüm? Dijital cüzdanınızı resmi bir web sitesine bağladığınızdan kesinlikle emin olun. Ayrıca, web sitesinin kendisi yasal olsa bile, saygın kaynaklar kullandığınızdan emin olun - bir işletmenin yasal olması, güvenlik önlemlerinin standartlara uygun olduğu anlamına gelmez. Ve son olarak, elbette, gizli kelimelerinizi asla paylaşmayın.


Sosyal medyada kimlik avı dolandırıcılığı



Geçen yılki büyük kimlik avı dolandırıcılığı
Elon Musk'ın ve diğer birçok kişinin hesabını hackledi. Kaynak: Business Insider

Kimlik avı, yalnızca kripto için değil, herhangi bir durumdan yararlanmak için de son derece popüler bir yöntemdir - dolandırıcıların başka biri gibi davrandığı, genellikle meşru bir kuruluştan bir ödül veya hizmet karşılığında özel bilgilerinizi istediği bir strateji.

Yukarıdaki ekran görüntüsünde tarihin en büyük oltalama dolandırıcılıklarından birine tanık olabiliriz. Geçen yıl, bir grup bilgisayar korsanı birkaç büyük ünlünün Twitter hesaplarını işgal etti; Bill Gates, Elon Musk ve Barack Obama bunlardan sadece birkaçı. Görüntülenen mesaj tüm hesaplarda aynıydı; Cüzdanlarına belirli bir miktar Bitcoin gönderirseniz, size iki kat BTC gönderirler. Kulağa gerçek olamayacak kadar iyi mi geliyor? Eh, açıkçası öyleydi.

Bu kimlik avı dolandırıcılıkları genellikle kripto için en çok kullanılan sosyal medya platformlarında gerçekleştirilir; Twitter, Telegram ve Discord. Bu durumların olmasını engellemenin en iyi yolu, kullanıcı adının arkasındaki gerçek kişilerle konuştuğunuzdan kesinlikle emin olmaktır; Twitter'ları aynı mı? Onların takipçi sayısı nedir? Telegram ve Discord'da kripto grubunun “yönetici” etiketine sahipler mi?

Dikkat burada anahtardır. Ve açıkçası, bir kez daha - cüzdan anahtar kelimenizi veya herhangi bir özel bilgiyi asla ve asla paylaşmayın. Bir grup yöneticisinin veya hatta bir kripto projesinin gerçek geliştiricisinin kişisel bilgilerinize ihtiyaç duyacağı hiçbir durum yoktur.


Sahte mobil kripto Uygulamaları ve dApp'ler



Kripto fenomeni Alex Saunders, sahte bir Uniswap dApp'e dikkat çekiyor
bu aslında Google Play mağazasında indirilebilirdi. Dikkat olun! Kaynak: Crypto.co

Daha önce bahsedilen sahte kripto web siteleri gibi, dolandırıcıların kripto kullanıcılarını hedeflemesinin çok yaygın bir başka yolu da sahte kripto mobil uygulamaları ve dApp'ler (merkezi olmayan uygulamalar). Dublör, tarayıcı benzerlerine çok benzer şekilde çalışır, ancak mobil kullanım içindedir - ki bu zaten kripto kullanıcılarının büyük bir bölümünü kaplar. Örneğin, Ethereum ağına dayalı en büyük merkezi olmayan platform olan Uniswap'ı kullanmak istediğinizi söyleyin. Orijinal web siteleri ve mobil takas adresleri app.uniswap.org'dur. Ancak suçlular, app.uniswapexchange.com adresi altında Uniswap ile neredeyse aynı olan başka bir platform oluşturabilirler.

Bu sorunu önlemenin çözümü, bu listedeki ilk öğeyle aynıdır - doğru adresi kullandığınızdan ve herhangi bir özel bilgi paylaşmadığınızdan emin olun. Ayrıca, Uniswap ve PancakeSwap gibi en çok kullanılan ve doğrulanmış dApp'lerin önceden oluşturulmuş bir listesini sağlayan Trust Wallet gibi güvenilir kripto cüzdan uygulamalarını kullanmak her zaman yararlıdır. Diğer dApp'lere istediğiniz şekilde erişebilirsiniz, ancak bunun riski size aittir.


Kötü şöhretli kripto rugpull



Rugpull, bu listedeki en karmaşık, uzun ömürlü ve ayrıntılı dolandırıcılıklardır, ancak aynı zamanda genellikle tüm topluluğa en fazla zarar verenlerdir. Temel olarak, dolandırıcılar bir proje oluşturur ve hedeflerle, ekip üyeleriyle, yol haritalarıyla ve benzerleriyle dolu meşru bir girişim olarak reklamını yapar. Kriptonun değeri arzu edilen bir fiyata ulaştığında, kurucular kriptoyu tam anlamıyla topluluktan çalar ve her şeyi olabildiğince hızlı bir şekilde satarlar. İfadenin aktardığı gibi mecazi olarak destekçilerine “halı çekmek”.

Chainalysis'e göre, rugpull 2021'de dolandırıcılara 2,8 milyar doları aştı - yanlış umutlar ve iddialar üzerine projeler yaratarak yatırımcılardan yararlanan suçluların elinde kesinlikle çok büyük bir para.

Rugpulldan kaçınmak, bu listedeki diğer öğelerden oldukça daha zordur. Özetle, kripto projesinin veya şirketinin meşru olduğundan kesinlikle emin olmalısınız. Kuruculara bir göz atın; anonimler mi? Birkaç kripto projesinin anonim katkıda bulunanları olmasına rağmen, işleri çok daha riskli hale getiriyor. Peki ya web sitesi ve teknik inceleme gibi resmi dosyaları, iddialı bir proje için mantıklı mı yoksa tüm mesele para kazanmak mı? Uzun zamandır etraftalar mı? Ayrıca, kripto haber siteleri gibi geleneksel medya hakkında herhangi bir sözü olup olmadığını kontrol etmek her zaman geçerlidir.



Yazar: Gate.io Araştırmacı: Victor Bastos
* Bu yazı sadece araştırmacının görüşlerini yansıtmakta olup herhangi bir yatırım önerisi niteliği taşımamaktadır.
*Gate.io bu makalenin tüm haklarını saklı tutar. Gate.io'ya atıfta bulunulması koşuluyla makalenin yeniden yayınlanmasına izin verilecektir. Diğer tüm durumlarda, telif hakkı ihlali nedeniyle yasal işlem yapılacaktır.



Gate.io Öne Çıkan Makaleler

NFT'ler, Dijital Dolandırıcılar için Yeni Bir Fırsat Penceresi , NFT Dolandırıcılıklarından Nasıl Kaçınılacağını Öğrenin
Kripto Para Fidye Parası Kurtarıldı: Anonimliğini ve Güvenliğini Nasıl İncelemeliyiz?
RUG Nedir ve Onlardan Nasıl Kaçınılır?
Şansınızı Kutusundan Çıkarın ve $6666 Ödül Kazanın
Hemen Kaydol
Hemen 20 Puanı alın
Yeni Kullanıcıya Özel: Puanları hemen talep etmek için 2 adımı tamamlayın!

🔑 Gate TR hesabı açın

👨‍💼 24 saat içinde KYC (Müşterini Tanı) işlemlerini tamamlayın

🎁 Puan Ödüllerini Alın

Hemen Alın
Dil ve bölge
kur

Dil ve bölgeyi seçin

Gate.TR'ye mi gideceksiniz?
Gate.TR artık aktif.
Tıklayıp Gate.TR'ye gidebilir veya Gate TR'da kalabilirsiniz.