• Dili ve Kuru Değiştir
  • Tercih Ayarları
    Yükselen/düşen rengi
    Başlangıç-Bitiş zamanı değişim yüzdesi
Gate Blog

Kripto haberlerine ve içgörülerine Açılan Kapınız

Gate.io Blog Ukrayna, Rusya ile Savaşın Ortasında Kripto Bağışları Aldı

Ukrayna, Rusya ile Savaşın Ortasında Kripto Bağışları Aldı

22 March 10:59


Rusya-Ukrayna savaşı şiddetle devam ederken, Ukrayna'daki temel finansal hizmetler olumsuz şekilde kesintiye uğradı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "özel askeri operasyon" olarak adlandırdığı savaş, Ukrayna hükümetinin Ukraynalıların acılarını hafifletmek için alışılmadık yöntemler benimsemesine yol açtı. Bu tür önlemlerden biri, Ukrayna'da sanal varlıklar için yasal bir pazarın başlatılmasına izin veren yeni bir yasadır.

Ukrayna hükümetine ve Orduya destek amaçlı kripto bağışları akmaya devam ettikçe yasa uygun hale geldi. CoinDesk tarafından sunulan raporlara göre, Ukrayna hükümetine 100 milyon dolara yakın kripto para birimi bağışlandı. Ukrayna ordusunu destekleyen Ukraynalı bir STK olan Come Back Alive'a da bağışlar yapıldı.


Öte yandan, Rusya'daki ticari operasyonları boğan ağır yaptırımlarla, vatandaşları alternatif olarak kripto para birimlerine geçiyor. Ancak önde gelen Batılı rakamlar ve Ukrayna hükümeti, Rusya'da kripto para birimlerinin kullanımını kısıtlamak için çağrılar yapıldı. Bununla birlikte, Rusya dünyadaki en yüksek üçüncü Bitcoin madenci sayısına sahip olduğu için talebi kabul etmek zor. Kremlin ayrıca Rusya'daki yerel kripto pazarını 200 milyar dolar olarak değerlendiriyor.


Ukrayna'ya Kripto Bağışları



11 Mart itibariyle Elliptic'in son verileri, Ukrayna'ya yapılan kripto bağışlarının 64 milyon doları aştığını ve bunun 15 milyon dolardan fazlasının askeri malzeme satın almak için kullanıldığını belirtiyor. Ukrayna Dijital Dönüşüm Bakan Yardımcısı Alex Bornyakov da ülkenin kripto para birimleri ile bazı ordu malzemeleri için ödeme yapabildiğini doğruladı.


Ukraynalı STK, Come Back Alive, başlangıçta bu kripto bağışlarını Ukrayna ordusu adına toplamada ön saflardaydı. Ancak, bağış çabalarının ivme kazanmasından birkaç gün sonra, Ukrayna hükümeti cüzdan adresleri hakkında duyurular yaparak konuyu ele aldı. Rus aktivist grubu Pussy Riot'un bir üyesi tarafından desteklenen Ukrayna DAO, kripto para bağışlarının yanı sıra, Ukrayna Ulusal bayrağının bir NFT'sini de başlattı. Bu NFT, şimdiye kadarki en pahalı 10. NFT olarak 6,5 milyon dolara satılmaya devam etti. Elliptic bir blog gönderisinde, Ukrayna ETH adresine 200.000 dolar değerinde bir CryptoPunk NFT'nin de gönderildiğini bildirdi.

Ukrayna hükümeti Bitcoin, Ether ve USDT'de kripto bağışlarını kabul ettikten sonra PolkaDot'u (DOT) kabul etmeye başladı. Hükümetin resmi Twitter hesabı bir tweet ile duyuruldu. Duyuru, PolkaDot'un kurucusu Gavin Wood'un, hükümetin bir DOT adresi yayınlaması halinde 5 milyon dolar bağışlayacağını tweet atmasının ardından geldi.


Elliptic tarafından bildirildiği üzere önemli bir bağış, Julian Assange ve Pak tarafından oluşturulan NFT'lerin satışından elde edilen gelirin bir parçası olan 1.86 milyon dolardı. FTX ve Alameda Research'ün Kurucusu ve CEO'su Sam Bankman-Fried'den bir bağış daha geldi. Bildirildiğine göre 250.000 dolar değerinde USDT bağışladı. Chain.com CEO'su Deepak Thapliyal ve Binance de bu amaca sırasıyla 100 ETH ve 10 milyon dolar bağışladı.

Diğer bağışlar arasında ICON Vakfı'ndan Min Kim'den 1 milyon ICX (yaklaşık 750.000 $) bulunmaktadır.


Ukrayna'nın Kripto Para Birimi Düzenlemeleri



Rusya-Ukrayna savaşının patlak vermesinden önce, Ukrayna hükümeti Şubat ayında Ukrayna'da kripto para birimlerini yasallaştıran bir yasa çıkardı; ancak yasa, kripto para birimlerini yasal ödeme aracı olarak kabul etmedi.

Savaştan önce Ukrayna, kripto para birimleri için dünyanın 4. en büyük pazarıydı. Ardından, savaştaki son gelişmeler göz önüne alındığında, Ukrayna'daki kripto piyasasının düzenlenmesi için yeni bir mevzuatın geçmesi gerekiyordu.

Yeni yasada, Ulusal Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu Ukrayna'daki dijital varlık piyasasını düzenleyecek. Yeni yasaya göre Menkul Kıymetler ve Borsa Ulusal Komisyonu'nun dört temel sorumluluğu vardır ve bunlar;

• Sanal varlıklar ve menkul kıymetler alanında politika oluşturma.
• Dijital varlık sağlayıcılarına izin verilmesi.
• Sektörün denetimi ve izlenmesi
• Dijital varlıkların dolaşım sırasının belirlenmesi.

Başbakan Yardımcısı ve Dijital Dönüşüm Bakanı Mykhailo Fedorov'a göre, "Yeni yasa ülkemizde iş geliştirme için ek bir fırsattır."

Bir Rus bombardımanının ortasında bile, Ukrayna hükümeti ülkeyi kripto para birimi sektöründe hakimiyet için konumlandırıyor. Yeni mevzuat ayrıca Ukrayna'daki blok zinciri girişimlerinin büyümesi ve gelişmesi için düzenleyici bir çerçeve sağlıyor.


Sonuç



Bu makalenin yazıldığı tarih itibariyle, Ukrayna hükümeti BTC, ETH, LUNA, SOL, USDT, DOT, ADA, DOGE, ICX, XMR ve CSPR şeklinde kripto bağışları alıyordu. Ukrayna hükümeti kripto bağışlarının yanı sıra fiat para birimi bağışlarını da kabul ediyor. Ukrayna hükümetine USD, GBP, CAD, EUR ve AUD cinsinden bağışlar yapılabilir.

Rus işgaline karşı çabalarında Ukrayna hükümetine yapılan bağışlar için bu amaçla bir web sitesi kuruldu..



Yazar: Gate.io Gözlemci: M. Olatunji
Feragatname:
* Bu yazı sadece gözlemcilerin görüşlerini yansıtmakta olup herhangi bir yatırım önerisi niteliği taşımamaktadır.
*Gate.io bu makalenin tüm haklarını saklı tutar. Gate.io'ya atıfta bulunulması koşuluyla makalenin yeniden yayınlanmasına izin verilecektir. Diğer tüm durumlarda, telif hakkı ihlali nedeniyle yasal işlem yapılacaktır.



Gate.io Öne Çıkan Makaleler

Rusya - Ukrayna Çatışının Zaman Çizelgesine göre Kripto Savaşı
Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilim arttıkça kripto piyasası düştü
Rusya ve Ukrayna Arasındaki Çatışma Devam Ediyor, Kripto Para Birimi Önemli Bir Finansal Araç Olarak Nasıl Yorumlanır?
Şansınızı Kutusundan Çıkarın ve $6666 Ödül Kazanın
Hemen Kaydol
Hemen 20 Puanı alın
Yeni Kullanıcıya Özel: Puanları hemen talep etmek için 2 adımı tamamlayın!

🔑 Gate TR hesabı açın

👨‍💼 24 saat içinde KYC (Müşterini Tanı) işlemlerini tamamlayın

🎁 Puan Ödüllerini Alın

Hemen Alın
Dil ve bölge
kur

Dil ve bölgeyi seçin

Gate.TR'ye mi gideceksiniz?
Gate.TR artık aktif.
Tıklayıp Gate.TR'ye gidebilir veya Gate TR'da kalabilirsiniz.