• Dili ve Kuru Değiştir
  • Tercih Ayarları
    Yükselen/düşen rengi
    Başlangıç-Bitiş zamanı değişim yüzdesi
Gate Blog

Kripto haberlerine ve içgörülerine Açılan Kapınız

Gate.io Blog 20 Milyon Dolarlık NFT Drop Dolandırıcılığının Blockchain Topluluğu Tarafından Yakalandığı İddiası

20 Milyon Dolarlık NFT Drop Dolandırıcılığının Blockchain Topluluğu Tarafından Yakalandığı İddiası

14 March 14:09
<img src="https://gimg2.gateimg.com/image/article/1647503182İddia Edilen"0MNFTDropScamBusted_web.jpg" width="1024" alt="" style="font-family: "PingFang SC", din, - elma sistemi, BlinkMacSystemFont, "Microsoft YaHei", 微软雅黑, "Segoe UI", "Hiragino Sans GB", "Helvetica Neue", Helvetica, Arial, sans-serif, "Apple Color Emoji", "Segoe UI Emoji" , "Segoe UI Sembolü";">


[TL;DR]



Popüler YouTuber, Coffeezilla, 20 milyon dolarlık bir NFT damla dolandırıcılığı yakaladı. Etkileyen kişi, son zamanlarda bir YouTube videosunda sahtekarlığı ortaya çıkardı.

Squiggles adında bir NFT projesi kullanmayı planladılar ve bu proje için çok fazla heyecan yarattılar. Ancak, Squiggles'ın piyasaya sürülmesinden birkaç saat önce, projenin arkasındaki tüm ekibi suçlayan bir dosya düştü. Dosyaya göre, Squiggles'ın arkasındaki ekip, birkaç dolandırıcılıktan sorumlu bir grup bireydir ve Squiggles projesinin yüzü yalnızca bir kuklaydı. Bu dolandırıcılar, Coffeezilla'dan gelen bilgilere dayanarak NFT Fabrikası olarak bilinir. Keşfinden bu yana, NFT damla dolandırıcılığı projesi OpenSea tarafından listeden çıkarıldı. Bununla ilgili yanlış bir anlatı oluşturmak için kullanılan gölge cüzdanlar da OpenSea tarafından ifşa edildi ve listeden çıkarıldı.


5 ödül puanı almak için formu doldurun→


Squiggles Arkasındaki Hikaye



10 Şubat'ta yeni bir NFT projesi olan Squiggles basmaya başladı. Geliştiricilere göre, 10.000 NFT parçasından oluşan bir koleksiyon. Koleksiyonun piyasaya sürülmesinden önce, proje çok fazla heyecan yarattı ve ekip, elektronik reklam panoları, etkileyiciler ve diğerleri de dahil olmak üzere tanıtım için oldukça fazla harcama yaptı. Twitter hesabı, yapılan tanıtım hacmini gösteren büyük açıklamadan hemen önce 230 bin takipçiye ulaştıktan sonra şu anda yaklaşık 223 bin takipçiye sahip.

Ancak projenin lansmanından birkaç saat önce, Arsalan olarak bilinen projenin arkasındaki yüz, projenin çöküşünü başlatacak suçlayıcı videolarda görüldü. Coffeezilla'ya göre Arsalan, başka bir NFT dolandırıcısı olduğu iddia edilen Gavin ile aynı arabada görüldü. NFT halı çekme oyunu Sinful Souls'un kurucusu Gavin Mayo, NFT topluluğunda kara listedeydi.

Günahkar Ruhlar Ana Sayfa

İlgili olaylar zincirini ve daha fazla araştırmayı birbirine bağladıktan sonra Coffeezilla, Opensea'nin projeyi üstlenmesi için yeterli suçlayıcı kanıt sağlayan eksiksiz bir video hazırlar. Soruşturmanın bir kısmı, projenin ön turlarına katılan Etherscan hesaplarının izlenmesini içerir.

Projenin başlamasına henüz otuz dakika kala, yaklaşık 7 milyon dolar değerinde Squiggles satın alındı. Daha fazla incelemenin ardından, bir hesap tarafından oluşturulan gölge cüzdanların projeye yaklaşık 500 ETH harcadığı öğrenildi. Başka bir hesabın 800 ETH satın almak için gölge cüzdan kullandığı keşfedildi. Her iki hesap da Squiggles satın aldı ve NFT parçalarını OpenSea'de daha düşük fiyatlara satmaya çalıştı. Coffeezilla'ya göre, bu eylem Squiggles koleksiyonu etrafında yaratılan sansasyonelliğin ve yutturmacanın bir parçasıydı. NFT parçalarını Opensea'de daha ucuza satmak, koleksiyonun yüksek talep ve hızlı satış olduğu yanılsamasını yansıtmayı amaçladı. Ancak, projede ilerlemeden önce, Squiggles koleksiyonu, gölge cüzdanların yanı sıra OpenSea'de listeden çıkarıldı.


Squiggles Hala Savaşıyor



Kanıtların ışığında, insanlar ekibin projeyi çökertmesini bekliyordu. Ancak projenin lansmanına birkaç saat kala, Arsalan'ın bir Instagram gönderisinde sözleri alıntılandı.

"Benim hakkımda çılgınca dedikodular, bazı tuhaf suçlamalarla uyandım, nereden geldiklerinden ya da tam olarak nasıl bağlandığımdan emin değilim. Hiç kimseyi fiziksel, finansal veya zihinsel olarak incitmem; o bende değil; Ben tamamen ahlakımla ilgiliyim."

Arsalan, fırlatmadan önceki gece eylemlerini haklı çıkarmak için daha da ileri giderek şunları söyledi:

"İnsanlar sadece doğru olmayan bir resim çizmeye çalışıyorlar ve korkuyu mayalamaya (kuvvetlendirmeye) çalışıyorlar. Uzayda iyi bir üne sahip olmayan arkadaşlarımın arkadaşlarıyla kulüpteydim. Şimdi beni onlara bağlamaya çalışıyorlar; işler böyle değil beyler; lütfen sonuçlara atlamayın."

Arsalan, tüm bu yaşananlara rağmen Squiggles sahipleri ve beyaz listedeki üyelerle görüşmelerini sürdürüyor. Projenin arkasındaki ekip, Opensea'nin projeyi geri listelemesine neden olmak için #freesquiggles hashtag'i ile bir sosyal medya kampanyası başlatmaya çalıştı. Proje şu anda Lookrare'de listeleniyor ve şu anda koleksiyonda 2700'den fazla parça satışta. Twitter üzerinden yaptıkları basın açıklamasında koleksiyondaki parçaları 5000 parçaya indirdiklerini duyurdular.



Squiggles'ın Arkasındaki Ekip Başka Dolandırıcılık Yapmakla Suçlanıyor



Squiggles için sorunlar, projenin başlamasından birkaç saat önce 60+ sayfalık bir dosyanın yayınlanmasıyla başladı. Belge, Arsalan'ın Squiggles'ın olduğu gibi NFT halı çekme için sadece ücretli bir solcu olduğunu iddia etti. Dosyaya göre, projenin arkasında bir NFT dolandırıcıları ekibi vardı ve bu dolandırıcılar grubu diğer NFT halı çekme dolandırıcılıklarından da sorumluydu.

Coffeezilla'nın videosunda, diğerlerinin yanı sıra League of Sacred Devils, League of Divine Beings, Vault of Gems, Sinful Souls, Dirty Dogs, Lucky Buddhas, Uncovered, Faceless'ın arkasındaki ekip olarak üç kişi (adı gizli tutulmuştur) tanımlanmıştır. Ona göre, bu kişiler kaliteli görünen ancak sadece bir cephe olan NFT projelerini çalkalayarak NFT dolandırıcılığı yaratmayı mükemmelleştirdiler. Her NFT projesinin öncüsü olmak için farklı yüzleri zorlayarak dolandırıcılığı yürütüyorlar. Ancak tüm operasyonların arkasında aynı kişiler vardı.

İki raket üyesi Gavin Mayo ve Travis Skiver, bir videoda Sinful Souls'un arkasında olduklarını itiraf ettiler. Ancak, Faceless'ın arkasındaki yüz olan Travis Skiver, Sinful Souls'un bir parçası olduğunu reddetti. Oldukça ses getiren Faceless NFT, YouTuber NFT WatchDog tarafından çalıntı dijital sanat eserleri koleksiyonu olarak yakalandı.

Bir dizi sızdırılan DM'de, dolandırıcıların yeni bir proje için kimin kimliğinin öncü olacağını tartıştıkları görülüyor. Mesajlardan birine göre, yüzüğün bir üyesi olan Gabe, "belli ki Centurion"; ancak, Faceless web sitesinde Travis, "yüzbaşı" olarak görülüyor. Sahte NFT Sinful Souls'un yaklaşık 2.700 parçasını sattıktan sonra, çevrimdışına geçmeden önce 500.000 dolara yakın para kazandığı bildirildi. Araştırmalar, grubun çabalarında ne kadar organize olduğunu gösteriyor. Örneğin, Los Angeles'ta meşruiyet talep etmek için bir Sinful Souls sergisi vardı ve birçok insan kurban oldu. Gavin'e göre, organizasyonun seviyesi, elebaşılardan biri olan fiziksel bir ofis açmaya kadar gitti, "böylece gevşek uç yok".

Dolandırıcılar, açığa çıkmadan önce NFT damla dolandırıcılığı Squiggles'tan yaklaşık 20 milyon dolar kazanacaktı. Neyse ki, eylemleri binlerce insan hilelerine kurban gitmeden önce onların ifşa olmasına yol açtı.



Yazar: Gate.io Gözlemci: M. Olatunji
Sorumluluk Reddi:
* Bu yazı sadece gözlemcilerin görüşlerini yansıtmakta olup herhangi bir yatırım önerisi içermemektedir.
*Gate.io bu makalenin tüm haklarını saklı tutar. Gate.io'ya atıfta bulunulması koşuluyla makalenin yeniden yayınlanmasına izin verilecektir. Diğer tüm durumlarda, telif hakkı ihlali nedeniyle yasal işlem yapılacaktır.



Gate.io Öne Çıkan Makaleler

NFT , Dijital Dolandırıcılar için Yeni Bir Fırsat Penceresi , NFT Dolandırıcılıklarından Nasıl Kaçınılacağını Öğrenin
Kaybedilen 87 Milyon Dolarlık Tether Geri Kazanımı
Tether Kara Listesi Multichain'in Hacklenmiş ETH Adresi
Şansınızı Kutusundan Çıkarın ve $6666 Ödül Kazanın
Hemen Kaydol
Hemen 20 Puanı alın
Yeni Kullanıcıya Özel: Puanları hemen talep etmek için 2 adımı tamamlayın!

🔑 Gate TR hesabı açın

👨‍💼 24 saat içinde KYC (Müşterini Tanı) işlemlerini tamamlayın

🎁 Puan Ödüllerini Alın

Hemen Alın
Dil ve bölge
kur

Dil ve bölgeyi seçin

Gate.TR'ye mi gideceksiniz?
Gate.TR artık aktif.
Tıklayıp Gate.TR'ye gidebilir veya Gate TR'da kalabilirsiniz.