• Dili ve Kuru Değiştir
  • Tercih Ayarları
    Yükselen/düşen rengi
    Başlangıç-Bitiş zamanı değişim yüzdesi
Gate Blog

Kripto haberlerine ve içgörülerine Açılan Kapınız

Gate.io Blog Solana veya Ethereum:Daha İyi Akıllı Sözleşme Platformu?

Solana veya Ethereum:Daha İyi Akıllı Sözleşme Platformu?

04 March 13:39



[TL; DR]



Solana, merkezi olmayan uygulamalara (Dapps) güç sağlayan merkezi olmayan ve açık kaynaklı bir dijital varlıktır. Ayrıca blockchain teknolojisi aracılığıyla işlemler ve takas için kullanılır.

Ethereum ayrıca işlemler ve diğer çevrimiçi işlevler için bir platforma sahip merkezi olmayan bir blok zinciridir.

Solana ve Ethereum'daki kripto para birimi veya jeton sırasıyla SOL ve ETH'dir.

Ethereum, iş kanıtı mekanizmasını kullanırken Solana, geçmiş kanıtı mekanizmasını kullanır.

Her iki para biriminin de birçok benzerliği vardır ve yatırım yapmaya değerdir.


5 ödül puanı almak için formu doldurun→


Blockchain, dijital varlığınızı kullanarak kimlik doğrulamanızı ve işlem yapmanızı sağlayan sofistike ve çok yönlü bir teknolojidir. İşleri yapmanın daha geleneksel yollarından daha güvenli ve daha hızlı bir platformdur.

Blok zincirinin bazı örnekleri, çoğu kendi kripto para birimlerine sahip olan Bitcoin , Litecoin , Solana, Ethereum vb. Bu yazı için Solana ve Ethereum ile ilgileneceğiz ve ikisine de bir göz atalım.


Solana nedir?



Solana, işlem yapmanıza ve değerini bir cüzdandan diğerine aktarmanıza izin veren, merkezi olmayan ve açık kaynaklı bir blok zinciridir.

Solana blok zinciri, SOL belirteci ile işlem yapar ve değiş tokuş yapar.

Solana, 2017 yılında Anatoly Yakovenko ve Raj Gokal tarafından piyasaya sürüldü. Yakovenko ve Gökal, sırasıyla Solana Lab'ın CEO'su ve Operasyonlardan Sorumlu Başkan olarak görev yapmaya devam ediyor.

Solana, DeFi (Merkezi olmayan finans kurumu) pazarına girdi ve hızlı işlem hızı nedeniyle birçok kişinin gözdesi oldu.

Dijital varlık, saniyede 650.000 teorik işleme sahiptir.

Uzmanlar, işlem hızının ve gaz ücreti olmamasının merkezi olmayan bir fiyata geldiğine inanırken, Solana, yüksek gaz ücretlerine sahip Ethereum'a yakın bir ikame olarak hizmet etmeye devam etti. Özellikle DeFi ve NFT alanlarında.



Ethereum nedir?



Ethereum, merkezi olmayan ve açık kaynaklı bir blok zinciridir. Ethereum, işlem yapmanıza ve Ether jetonunu blok zinciri ağındaki diğer değerli eşyalarla değiştirmenize olanak tanır.

Ether (ETH), ethereum'un kripto para birimi veya ticaret birimidir.

Ethereum, dijital varlık alanındaki piyasa kapaklarında Bitcoin'den sonra ikinci sırada yer alıyor.

Bitcoin'in yerini alacak bir kripto para birimine sahip olma fikri, 2013 yılında Vitalik Buterin tarafından tasarlandı.

Gavin Wood, Charles Hoskinson, Anthony Di Iorio ve Joseph Lubin sonunda Vitalik Buterin ile bir araya geldi ve Ethereum Temmuz 2015'te hayata geçti.


Bazı insanlar Solana'yı Ethereum'a yakın bir alternatif olarak görürken, diğerleri yakın rakip olduklarını düşünüyor. Bu noktada, rakip mi yoksa yakın ikame mi olduklarını belirlemek için benzerliklerine dikkat çekmek önemlidir.

Solana ve Ethereum iki farklı merkezi olmayan blok zinciridir. Her ikisinin de kripto para birimindeki değişim belirteçleri ve değiştirilebilir dijital varlıklar olmasının yanı sıra, her ikisinin de blok zinciri ağlarında başka merkezi olmayan uygulamaları var.

Şimdi her iki platformun nasıl benzer olduğunu tespit ettiğimize göre, onları neyin ayırt ettiğine bakalım ve daha iyi akıllı sözleşme platformunu çıkaralım.


Solana veya Ethereum: Hangisi daha iyi akıllı sözleşme platformu?



Gün geçtikçe kripto para piyasası genişlemeye devam ediyor. Her geçen gün yeni yatırımcılar ortaya çıkıyor ve yatırım yapmak için en iyi blockchain platformunu arıyor.

Bu dijital varlıklar çoktur ve hangisinin daha iyi akıllı sözleşme platformu olduğunu belirlemeyi zorlaştırır.

Ethereum ve Solana arasında hangisinin daha iyi akıllı sözleşme platformu olduğuna karar vermeyi kolaylaştırmak için aşağıdaki akıllı ölçümleri göz önünde bulundurabilirsiniz:


Konsensüs mekanizması ve teknoloji



Ethereum ve Solana tam mekanizmayı kullanmaz ve Ethereum şu anda Proof of History mekanizmasını kullanan Solana yerine Proof of work mekanizmasını kullanır.

Bu mekanizmaları anlamak, yatırımcılara bu dijital varlıkların nasıl işlediğine dair fikir verecektir. Blockchain işlemlerini doğrulayan bu mekanizmalar, işlemlerin ne kadar güvenli ve merkezi olmayan olacağını belirler.

Ethereum, İş Kanıtı mekanizmasını kullanır ve PoW, bloklar oluşturmak ve ardından işlem zincirleri yapılmadan önce bunları doğrulamak için madencileri kullanır. Yapı taşları enerji yoğundur ve yüksek gaz ücretleri talep eder ve ölçeklenebilirlikten yoksundur ve nispeten yavaştır.

Bununla birlikte, Ethereum geliştiricileri halihazırda Proof of Stake protokolünü kullanan bir Ethereum 2.0 üzerinde çalışıyor. PoS'un önceki sürümdeki tüm anormallikleri düzelteceğine inanılıyor.

Solana ise Proof of History'den yararlanıyor. Geçmişin Kanıtı protokolü, zamanın ve etkinliğin geçişini kaydetmek için düğümleri kullanır ve PoH protokolü, bloklardaki işlemleri izleyen dahili saatlerini oluşturur". PoH, daha yüksek ölçeklenebilirliğe ve daha hızlı işlem hızına sahiptir.


Hız seviyesi



Şu anda Solana, saniyede yaklaşık 15 (TPS) işlem gerçekleştiren Ethereum'a kıyasla saniyede yaklaşık 50.000 (TPS) işlem gerçekleştirebilir.

Bu, iki blok zinciri platformu arasında büyük bir boşluktur ve işlem hızı ne kadar hızlı olursa, gaz ücreti o kadar düşük olur.

Bununla birlikte, Ethereum 2.0 tamamen işlevsel hale geldiğinde, yükseltilmiş versiyonun saniyede yaklaşık 100.000 işlem gerçekleştireceğine inanılıyor.


Piyasa değeri ve popülerlik



Kripto para piyasasında bir dijital varlığın popülaritesi ve kabulü, pazar halısını belirleyecektir.

Ethereum'un piyasa değeri 497 milyar dolar, Solana ise 56 milyar dolar. Bu, iki piyasa değeri arasında büyük bir boşluk olduğunu gösteriyor.

Sıralama listesinde Ethereum ikinci, Solana ise onuncu sırada yer alıyor. Bu, Ethereum'un Solana'ya kıyasla oldukça popüler ve yaygın olarak kabul edildiğini gösteriyor.


Sonuç



Ethereum ve Solana, piyasaya sürüldüklerinden beri iyi performans gösteren iki farklı blok zinciri platformudur.

Ethereum, blockchain ağındaki birincil dijital varlık olan Bitcoin'e yaklaşıyor.

Uzmanlar, Ethereum'un aidatlarını ödediğine ve yıllar içinde özel yatırımcılar kazandığına inanıyor. Bu uzmanlar ayrıca Solana'nın “bloktaki yeni bir çocuk” olduğuna ve daha hızlı işlem hızına ve yüksek ölçeklenebilirliğe sahip olmasına rağmen, ethereum gibilerle rekabet etmeden önce biraz zamana ihtiyacı olduğuna inanıyor.

Daha iyi bir akıllı sözleşme platformu arayan potansiyel bir yatırımcı olarak Ethereum'a yatırım yapmanız tavsiye edilir. 2022-2024'e kadar, yükseltilmiş sürüm 2.0 tamamen işlevsel olacak ve daha hızlı işlem hızı ve daha az gaz ücreti ile birlikte geliyor.



Yazar: Valentine. Bir Gate.io Araştırmacısı
Bu yazı sadece araştırmacının görüşlerini yansıtmakta olup herhangi bir yatırım önerisi niteliği taşımamaktadır.
Gate.io bu makalenin tüm haklarını saklı tutar. Gate.io'ya atıfta bulunulması koşuluyla makalenin yeniden yayınlanmasına izin verilecektir. Her durumda, telif hakkı ihlali nedeniyle yasal işlem yapılacaktır.
Şansınızı Kutusundan Çıkarın ve $6666 Ödül Kazanın
Hemen Kaydol
Hemen 20 Puanı alın
Yeni Kullanıcıya Özel: Puanları hemen talep etmek için 2 adımı tamamlayın!

🔑 Gate TR hesabı açın

👨‍💼 24 saat içinde KYC (Müşterini Tanı) işlemlerini tamamlayın

🎁 Puan Ödüllerini Alın

Hemen Alın
Dil ve bölge
kur

Dil ve bölgeyi seçin

Gate.TR'ye mi gideceksiniz?
Gate.TR artık aktif.
Tıklayıp Gate.TR'ye gidebilir veya Gate TR'da kalabilirsiniz.