• Dili ve Kuru Değiştir
  • Tercih Ayarları
    Yükselen/düşen rengi
    Başlangıç-Bitiş zamanı değişim yüzdesi
Gate Blog

Kripto haberlerine ve içgörülerine Açılan Kapınız

Gate.io Blog Tether, Stabilcoin Alanında Hakimiyetini Kaybediyor

Tether, Stabilcoin Alanında Hakimiyetini Kaybediyor

15 February 14:02


Tether, son yıllarda yalnızca USD Coin (USDC) tarafından iddia edilen stablecoin alanı üzerinde uzun süredir güçlü bir tekel elinde tutuyor. Yine de, balinalar ön plana çıktıkça ve diğer sabit paralar kullanım durumları ve daha fazla yatırımcıyı projelerine dönüştüren beyaz kağıtlarla saflarda yükseldikçe - Tether yüzeyin altında kayıyor.

Tether, çeşitli skandallar ve düzenleyici unsurlar ışığında düzenleyici incelemeye katlandığından, diğer stabilcoinler, özellikle USDC, ivme kazandı ve zirveye tırmanıyor ve Tether'in hakimiyetini ortadan kaldırıyor.


Tether'in Tartışmaları



Tether, düzenleyici belirsizlikleri, teminatlandırmaları ve ayrılmış fonlarını çevreleyen yönetim stratejisi konusundaki artan endişeler nedeniyle birkaç yıldır ilgi odağı oldu. Pek çok yatırımcı ve eleştirmen, özellikle Tether'i destekleyen diğer çeşitli varlıkların yanı sıra 30,8 milyar doların üzerinde hisseyi ifşa eden yakın zamanda yayınlanan belirsiz ticari kağıt ışığında, Tether'in istikrarlı bir kripto para olarak istikrarını gerçekten neyin desteklediğini sorguladı.

Rezervleri hakkında bir tasdik yayınlamasına rağmen, özellikle Tether'in birincil amacının Bitcoin'in değerini desteklemeye devam etmek olduğuna inanan eleştirmenleri susturma açısından etkililikten yoksundu. Benzer şekilde, tasdik, New York başsavcısı tarafından onların desteğine ilişkin bir soruşturmayı bastırmak için çok az şey yaptı ve nihayetinde, Amerika Birleşik Devletleri'nin finans başkenti New York'ta faaliyetlerini yasaklayan bir sonuçla sonuçlandı.

Stabilcoin alanını çevreleyen tek endişe Tether'in tartışmaları olmasa da, Gary Gensler de dahil olmak üzere ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonlarındaki birkaç sandalye, sürekli olarak yapılandırılmış bir kripto para birimi düzenleyici kurumunun geliştirilmesi için baskı yaptı. Bunu yaparken, bu otorite, Hazine Sekreteri Janet Yellen'in önerdiği gibi, kripto para biriminin geleceği hakkında daha fazla düzenleyici netlik sağlamanın yanı sıra yatırımcıların 'dolandırıcılığa' karşı daha iyi korunmasını sağlayacaktır.

Bununla birlikte, stabilcoin geliştiricilerinin kripto para birimlerini neyin desteklediğini kamuya açıklamasını gerektiren standart bir protokol olmadığı için, düzenleyici konular öngörülebilir gelecekte alanı rahatsız etmeye devam edebilir.


Daha Küçük Stablecoin'ler Spot Işığını Nasıl Çalıyor?



Tether'in sık sık tartışmalarına rağmen, süperstarlığı uzun yıllar boyunca azalmadı ve diğer sabit paralara sınırlı erişimi olanlar için onu kaçınılmaz bir ilk tercih olarak konumlandırdı. Ancak son yıllarda, alternatif fiat para birimleri ve hatta kripto para birimleri tarafından desteklenen stabil paralar, yatırımcılara alternatif stabil paralara daha geniş bir erişim yelpazesi sağladıklarından popülaritesini artırdı.

USDC, en azından bugünün standartlarına göre kesinlikle daha küçük bir stabilcoin değil, ancak daha önce pazar alanında Tether tarafından önemli ölçüde cüceydi. USDC, 21 farklı zincirde ve L2 çözümlerinde faaliyet gösteren ve tamamen ABD doları tarafından desteklenen önemli bir 45,7 milyar tokene sahiptir. USDC ağırlıklı olarak iki ana ihraççı , Circle ve Coinbase; tarafından, Circle China Everbright Bank , Bitmain ve diğer sekiz şirket tarafından destekleniyor ve böylece USDC'nin önemli etkisini artırıyor.

Bu, USDC'nin bir stablecoin olarak gücünü göstermek için yeterli değilse, Circle rezervlerinde yüksek düzeyde şeffaflık gösterdi ve Coinbase Başkanı Emile Choi, 2021 Yazında nakit ve ABD Hazine Bonolarına tam geçiş yaptığını duyurdu. Sonuçta, USDC çok az kişi tarafından rakipsiz bir netlik seviyesi gösteriyor.

Bununla birlikte, Tether, USDC ve BUSD gibilerinin tümü, bazı yatırımcıların dikkatini çekebilecek olan merkezi sabit paralardır - ancak merkezi olmayan sabit paralar, son yıllarda çoğalmada önemli bir artış gördü. DAI'nin beğenileri, varlık yalnızca Ethereum tarafından teminat altına alındığından, sabit paraların fiat para birimini geçme kabiliyetini göstermiştir. Benzer varlıklar, LUSD, UST ve FEI'nin beğenilerini içerir.

Yine de, çeşitli şirketler ve geliştiriciler, geçtiğimiz yıl boyunca, istikrarlı para alanında devrim yaratacak ve istikrar yaratmak için daha sofistike ve tutarlı bir yaklaşım sağlayacak olan algoritmik kararlı paraları test ediyor. Algoritmik kararlı paralar, yazılım algoritmaları tarafından desteklenen ve teminatsız, ancak hala geliştirme ve spekülasyon aşamalarının ortasındadırlar. Algoritmik stabilcoinler yaratmaya yönelik sürekli çabalarda sonsuz ölçeklendirme sorunu yatar - henüz çözülmemiş bir şey, ancak uçurum yakın olabilir.


Tether'in Piyasa Üzerindeki Etkisi



Tether, istikrarlı para piyasasında sürekli olarak hakimiyetini sürdürdü, ancak piyasanın geri kalanında da hayati bir rol oynadı. 2019-20 verileri, Tether'in piyasa değerinin Bitcoin'e paralel olarak önemli bir eğimi gösterdiğinden, 2019'un sonlarında 4,6 milyar dolardan 2020'nin ikinci çeyreğinde 8 milyar doların biraz altına yükseldiğini gösterdiğinden, Tether'in değeri genellikle Bitcoin'inkiyle çakıştı.

Tether ve Bitcoin arasındaki ilişkiyle ilgili spekülasyonları artırarak, ikisi arasındaki ters korelasyonun çeşitli tasvirleri var, bu da borsalarda tutulan Tether hacminin Bitcoin'in değerlemesi üzerinde önemli bir etkisi olduğunu gösteriyor. Borsalarda Tether yüzdesinin düştüğü bildirildiğinden, Bitcoin'in değerlemesi sıklıkla arttı - bu nedenle Tether'in piyasadaki her şeyi bilen varlığına ilişkin spekülasyonları artırdı.

Tether'in Bitcoin ile ilişkisini çevreleyen tartışmalar, özellikle Tether'in yükseliş ve düşüş piyasası manzaralarının çeşitli aşamalarına dahil olduğu bildirildiğinden, uzun süredir spekülasyon yapılıyor. Özellikle 2017'de, Tether'in önemli boğa koşusu sırasındaki muazzam değer artışı üzerinde bir etkisi olduğu ima edildi - ancak Tether bunu şiddetle reddetti, bunun yerine örneğe 'yalnız bir balina' tarafından koordine edildiğine atıfta bulundu.

Tether her zaman düzenleyici inceleme ve eleştirilere maruz kalsa da, daha önce beklendiği gibi egemenliğine artık tutunamayacak gibi görünüyor - ancak bunu sadece zaman gösterecek.



Yazar:Matthew WD, Gate.io Araştırmacısı
*Bu yazı sadece araştırmacının görüşlerini yansıtmakta olup herhangi bir yatırım önerisi niteliği taşımamaktadır.
*Gate.io bu makalenin tüm haklarını saklı tutar. Gate.io'ya atıfta bulunulması koşuluyla makalenin yeniden yayınlanmasına izin verilecektir. Diğer tüm durumlarda, telif hakkı ihlali nedeniyle yasal işlem yapılacaktır.
Şansınızı Kutusundan Çıkarın ve $6666 Ödül Kazanın
Hemen Kaydol
Hemen 20 Puanı alın
Yeni Kullanıcıya Özel: Puanları hemen talep etmek için 2 adımı tamamlayın!

🔑 Gate TR hesabı açın

👨‍💼 24 saat içinde KYC (Müşterini Tanı) işlemlerini tamamlayın

🎁 Puan Ödüllerini Alın

Hemen Alın
Dil ve bölge
kur

Dil ve bölgeyi seçin

Gate.TR'ye mi gideceksiniz?
Gate.TR artık aktif.
Tıklayıp Gate.TR'ye gidebilir veya Gate TR'da kalabilirsiniz.