• Dili ve Kuru Değiştir
  • Tercih Ayarları
    Yükselen/düşen rengi
    Başlangıç-Bitiş zamanı değişim yüzdesi
Gate Blog

Kripto haberlerine ve içgörülerine Açılan Kapınız

Gate.io Blog Ommer(Amca)Blok: Nedir?

Ommer(Amca)Blok: Nedir?

06 June 22:51



Ommer blokları daha önce Ommer Uncle (amca) blokları olarak adlandırılıyordu.



Cinsiyete özgü isim özelliği nedeniyle Amca tabiri silindi.


Bir ağ tarafından aynı anda iki blok kazıldığında bir Ommer bloğu oluşur denilmeye başlandı.


Ağ doğrulayıcılarından gelen üçte iki fikir birliği kuralı, iki bloktan hangisinin Ommer bloğu olacağına karar verecektir.


Ommer blokları, Ethereum Blockchain tarafından oluşturulur ve kullanılır.


Verilerin doğrulandığından, genel olarak kabul edildiğinden ve güvenli olduğundan emin olmak için Ethereum gibi Blockchain ağları Merkle Ağacını kullanır.


Her ikisi de doğrulayıcı tarafından kabul edilen ana blok olmasa da Ommer blokları Orphan (yetim) bloklarından farklıdır.


Blok zinciri teknolojisinin arkasındaki işlemler, kolayca çözebilen blok zinciri geliştiricileri dışında çok sayıda ve belirsizdir.


Merkezi Olmayan Uygulamaların nasıl oluşturulduğunu, yeni blokların nasıl çıkarıldığını veya işlemlerin nasıl doğrulandığını araştırdığımızda, görüyoruz ki bunlar en basit dilde yazılmıştır. Daha sonra tüm aktivitenin basit olduğuna inandırılırız.


Ancak, bu geliştiriciler ve madenciler, belirli aralıklarla belirsizlikle karşılaşıyorlar. Ancak bu belirsizlikler gerçek hayattaki problemlere benzemiyor. Örnek oalrak Hard Fork ve Ommer Block'u verebiliriz.


Bu yazımızda Ommer Block'un arkasındaki konsepti, nasıl oluştuğunu ve temel özelliklerini inceleyeceğiz.



Ommer Blok Nasıl Oluşur?



metin, levha içeren bir resim
Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Görsel: Quora


Daha önce Ommer (Amca) blokları olarak adlandırılan Ommer Blokları, bir ağ tarafından aynı anda iki blok kazıldığında oluşur. Bu senaryoda bir blok bırakılacak, diğeri kullanılacak ve kalan blok Ommer Blok olarak adlandırılacaktır.


Ethereum ağında, aynı anda iki blok oluşturulup dijital deftere gönderildiğinde, bloklardan sadece biri deftere girebilir. İkincisi Ommer Blok olarak adlandırılır.


Geçmişte Blok’un Amca olarak anılmasının nedeni, kullanılan ve kalan bloklar arasındaki ailesel ilişkiyi göstermektir. Daha sonra, blok için bir cinsiyet adının gereksiz olduğuna karar verildi ve "amca" silinir.


Bir blok zinciri çatalı nedeniyle iki blok oluşturulduğunda, ağ doğrulayıcılarından gelen üçte iki fikir birliği kuralı, hangi blokların kullanılacağına ve hangisinin Ommer bloğu olacağına karar verecektir.


Ommer Blokları, kasıtlı olarak Ethereum'un blok zincirine entegre edilmiştir. Entegrasyon, bir konsensüs mekanizmasının doğrulama protokolü olan Casper The Friendly GHOST (Greedy Heaviest Object Subtree) aracılığıyla yapılır.



Ommer Block'un Arkasındaki Konsept



Görsel: Investopedia


Ommer Blocks, Ethereum Blockchain üzerinde oluşturulur. Ethereum ağı, blok zinciri içindeki verilerin Consensus tarafından doğrulanmasını ve eklenmesini sağlayan bir mekanizma kullanan halka açık bir blok zinciridir.


Ethereum gibi blok zinciri ağları, verilerin doğrulandığından, genel olarak üzerinde anlaşmaya varıldığından ve güvenli olduğundan emin olmak için Merkle Ağacını kullanır. Merkle Ağacı, daha önce listelenen görevleri gerçekleştirmek için kullanılan bir veri yapısıdır.


Merkle Ağacının rolü, veri blokları için atasal ilişkiler kurmaktır. Yeni bloklarda önceki bloklardan gelen bilgileri içerir. Bu prosedür, yeni nesiller arasında aktarılan DNA'ya benzer.


Merkle Ağacı gösterimi aşağıdaki gibidir:


Ağaçtaki ilk bloğa Blok A adı verilirse, Blok A'dan oluşturulan yeni blok, Blok A'nın çocuğu olarak kabul edilir ve Blok A'nın ayrıntılarını ve bilgilerini taşır.


Yeni oluşturulan blok B Blok olarak adlandırılabilir, ancak bir "A sembolü" taşır. Bu, “Blok Ba”dır. Madenciler önceki bloklardan daha fazla blok oluşturdukça ilişki devam eder ve Blockchain üzerinde bir aile ağacı oluşturulur.


Bütün bu illüstrasyonu neden yaptığımızı merak ediyor olabilirsiniz! Aşağıda belirtmeye çalışalım;


Blok A'da aynı anda iki blok doğrulanır ve oluşturulursa, "Bloklar Ba ve Ba2" olarak adlandırılırlar. Bu, aynı ebeveyn bloktan kardeş bloklar olduklarını gösterir.


Ağ bloklardan sadece birini kabul edebileceğinden Blok Ba alacak ve diğer çatallı Ba2 Ommer bloğu olarak bırakılacaktır.


Ethereum'daki Ommer Bloklarının Uygunluğu



Görsel: Twitter


Normalde, Ommer Blokları tesadüfi ve istenmeyen hatalardır ve planlanmamış madencilik sürecinin yan ürünleridir.


Bununla birlikte, Ethereum, Ommer Block'u onlara alaka düzeyi vermesi için teşvik etti. Nedenleri şunları içerir;


  • İlk olarak, ağ, Ommer Blokları üzerinde yapılan işin dahil edilmesine ve ana blok zincirinde yapılan işi tamamlamasına izin verir. Bu süreç ağ güvenliğini artırmaya yardımcı olur ve yetkisiz kişilerin işlem ayrıntılarına erişmesini zorlaştırır.


  • Ommer Block, büyük maden havuzları için teşviklerin merkezileştirilmesini azaltmaya yardımcı olur. Bu büyük maden havuzlarında büyük madenci çiftlikleri ve birkaç madenci bulunur;


  • Sonunda, tüm ödülleri talep ederler. Ommer bloğu, bireysel madenciler için kalan küçük ödülleri tamamlayan ödüldür. Son olarak yapılacak işlemse, daha kısa blok sürelerinin bir yan ürünü oldukları için daha fazla Ommer bloğu oluşturulmasını sağlamak ve ağın hızını artırmak.



Ommer blokları genellikle "artık bloklar" olmakla karıştırılır, oysa bunlar farklıdır.


Artık bloklar, madenciler aynı anda aynı işlem setini çıkarmak için rekabet ederken oluşturulan bloklardır.


Yalnızca blokları doğrulayan ilk madenci kabul edilirken, diğer tamamlama blokları herhangi bir zincire eklenmez. Onlar Yetim bloktur.


Ommer blokları bir zincire eklenirken Yetim bloklar eklenmez. Ancak, her iki bloğun madencileri Ethereum ağında ödüllendirilir.



Sonuç



Madenciler, Ommer Bloklarının oluşturulmasını etkileyemez veya iptal edemez. Ethereum ağında oluşturulan her yeni blok için bir Ommer bloğu oluşturulma olasılığı vardır.

Ethereum'un şu anki sürümü Proof of Work (PoW) konsensüs mekanizmasını kullandığından, Ommer blokları için bir ödül var. Ödül, orijinal blok ödülünün ve işlem ücretlerinin küçük bir yüzdesidir.

Sonuç olarak, Ommer blokları yanlışlıkla oluşturuldu, ancak Ethereum geliştiricileri onlara Blockchain teknolojisiyle birlikte oldukça ilgi gösterdi.







Yazar: Gate.io Araştırmacısı Valentine. A, Çevirmen: Baturalp BALCI


Bu makale sadece araştırmacının görüşlerini temsil etmekte olup herhangi bir yatırım önerisi niteliği taşımamaktadır.

Gate.io, bu makalenin tüm haklarını saklı tutar. Gate.io'ya atıfta bulunulması koşuluyla makalenin yeniden yayınlanmasına izin verilecektir. Her durumda, telif hakkı ihlali nedeniyle yasal işlem yapılacaktır.

BTC/USDT + 3.04%
ETH/USDT + 2.90%
GT/USDT + 1.93%
Şansınızı Kutusundan Çıkarın ve $6666 Ödül Kazanın
Hemen Kaydol
Hemen 20 Puanı alın
Yeni Kullanıcıya Özel: Puanları hemen talep etmek için 2 adımı tamamlayın!

🔑 Gate TR hesabı açın

👨‍💼 24 saat içinde KYC (Müşterini Tanı) işlemlerini tamamlayın

🎁 Puan Ödüllerini Alın

Hemen Alın
Dil ve bölge
kur

Dil ve bölgeyi seçin

Gate.TR'ye mi gideceksiniz?
Gate.TR artık aktif.
Tıklayıp Gate.TR'ye gidebilir veya Gate TR'da kalabilirsiniz.