Ethereum Madencileri Birleşmeden Sonra Nereye Gidecek?

Yeni BaşlayanNov 21, 2022
Ethereum başarılı bir şekilde birleşip kanıt-of-stake'e geçtiğinden, Ethereum'da madencilik artık mümkün olmayacak. Ethereum madencileri bu sert değişime nasıl yanıt vermeli?
Ethereum Madencileri Birleşmeden Sonra Nereye Gidecek?

Önsöz

15 Eylül 2022, tüm kripto para topluluğu için en önemli gün oldu. Bu gün Beacon Chain, yaklaşık 2 yıl sonra nihayet Ethereum Mainnet ile birleşti. Birleşmenin ardından Ethereum, fikir birliği mekanizmasının iş ispatından hisse ispatına dönüşümünü tamamladı ve ağın enerji tüketimini yaklaşık %99 oranında azalttı.

Birçoğu uzun zamandır beklenen Ethereum 2.0 yükseltmesini kutlarken, madenciler depresyonda hissediyor. Bu madenciler, ETH fiyatı ne kadar dalgalanırsa dalgalansın, son yedi yıldır ağın işleyişini sürdürüyorlar. Ancak Birleştirme, madencilerin görevinin bittiği anlamına gelir. Artık Ethereum tarafından ihtiyaç duyulmuyor.

Madenciler artık Ethereum'da madencilik yapamadıklarında ne yapmalı? Bu sorunun cevabı 19 milyar dolarlık bir ilişkiyle ilgilidir. Ethereum'un başlangıcından bu yana, hızla büyüyen ekosistemi, ETH madenciliği endüstrisini 19 milyar dolarlık bir piyasa değeriyle destekledi ve bunların çoğu, başka amaçlar için kullanılması imkansız olan özel bilgisayar donanımına yatırıldı. Bu pazar Ethereum nedeniyle yükseldi, ancak şimdi Ethereum'un yükseltilmesi nedeniyle çöküşle karşı karşıya. Madencilerin madencilik teçhizatlarıyla bir çıkış yolu bulması gerekiyor.

Ethereum Madenciliği Nedir?

Farklı blockchain protokolleri, her işlemin dağıtılmış defterler tarafından doğru bir şekilde kaydedilmesini ve kötü niyetli saldırganlar tarafından kurcalanmamasını sağlamak için farklı mutabakat algoritmaları benimsemiştir.

Fikir birliği mekanizması, bağımsız düğümlerin işlenmesi gereken işlemler üzerinde anlaşmaya varmasına ve yanlış olanları etkili bir şekilde engellemesine olanak tanır. Bu şekilde mutabakat mekanizması, blockchain ağının güvenliğini ve güvenilirliğini korumaya ve istikrar sağlamaya yardımcı olur.

Ethereum kurulduğu ilk aşamada, blok zinciri defterinin gerçekliğini ve değişmezliğini sağlamak için, tıpkı Bitcoin ağının yaptığı gibi, çalışma kanıtı (PoW) konsensüs mekanizmasını kullandı. The Merge'den önce, Ethereum ağındaki düğümler, bir sonraki bloğu blok zincirine ekleme ve karmaşık bir matematik problemini çözerek defteri güncelleme hakkı için yarıştı. Sorunu başarıyla çözen ve defteri güncelleyen düğüm, Ethereum ağını güvence altına aldığı için ödül olarak yeni piyasaya sürülen Ether'i (ETH) alabilir.

Matematik problemlerini çözme süreci elektrik ve bilgi işlem gücü tüketir. Daha yüksek bilgi işlem gücüne sahip düğümlerin blok ödülleri alma olasılığı daha yüksektir. Düğümler arasındaki rekabet, blok zincirindeki her işlem kaydının en büyük bilgi işlem gücü tarafından onaylanmasını ve tüm katılımcıların ağ güvenliğini sürdürmek için fikir birliğine varmasını sağlar. Bu mutabakat mekanizması kandırılamayacak işlerden üretildiği için buna iş ispatı denir.

Oluşturulan her yeni blok için yeni bir ether yayınlanır. Ethereum'daki işlemleri doğrulama hakkı için çalışan katılımcılar, altın madencileri gibidir. Kripto madenciliğinde, düğümler madencilik teçhizatlarıdır. Bir madencilik teçhizatının performansı, hesaplama gücüne bağlıdır. Karmaşık bir matematik problemini çözme süreci madenciliktir ve bu sürecin ödülü eterdir.

Eylül 2022'de proof-of-stake'e (PoS) geçiş yapmadan önce, ETH madenciliği tıpkı Bitcoin madenciliği gibi oldukça sermaye yoğun bir endüstri haline geldi. 2015'in sonundaki başlangıcından bu yana, Ethereum Mainnet'in madencilik zorluğu (karma oranına göre) 100 Gigahash/sn'nin altından 2022'nin ortalarında 1 Petahash/sn'yi aşarak 10.000 kat arttı. Madencilik teçhizatları ayrıca CPU'lardan GPU'lara ve şimdi de özel işlevlere sahip ASIC madencilerine yükseltildi. Eteri çıkarmak için çok fazla elektrik tüketir. Ethereum 2.0'ın yükseltilmesiyle, ETH'nin çalışma kanıtı madenciliği tarih oldu ve şimdi yerini enerji tüketimini önemli ölçüde azaltacak staking alıyor.


Kaynak: 2Miners.com

Ethereum neden PoS'a geçti?

En yaygın kullanılan algoritmalardan ikisi olan proof-of-work (PoW) ve proof-of-stake'in (PoS) yanı sıra, blok zincirinde mevcut olan birçok başka mutabakat algoritması vardır. Her algoritmanın güçlü ve zayıf yönleri vardır.

Ethereum Mainnet, 2015'te ilk kez piyasaya sürüldüğünde PoW'u benimsemiş olsa da, geliştirme ekibi, 2014 gibi erken bir tarihte teknik incelemeye PoS'a geçiş planını dahil etmiş ve Eylül 2015'te sınır çözmede zorluk bombasını tanıtmıştı. Zorluk bombasına ulaşıldığında, Ethereum madencileri, Ethereum'u gelecekteki bir hard fork-of-stake için hazırlayan bilgi işlem gücü aracılığıyla ether elde edemeyecek.

Blockchain performansını ölçmek için üç temel kriter güvenlik, ölçeklenebilirlik ve merkeziyetsizliktir. Özelliklerden ikisi ancak diğerinin pahasına elde edilebilir. Bu nedenle, buna blok zincirinin “imkansız üçgeni” denir.


Kaynak: Vitalik Buterin Blogu

İş kanıtı, saldırganlar blok zincirindeki bilgi işlem gücünün %51'inden fazlasını kontrol etmedikçe işlem kayıtlarının kurcalanamayacağı, yüksek düzeyde güvenli ödeme ağları oluşturmak için kullanılabilecek mükemmel bir mutabakat mekanizmasıdır. Bununla birlikte, yüksek güvenlik, büyük donanım ve elektrik harcamalarına dayanmaktadır. Ağın genişlemesi ve düğüm sayısındaki artışla birlikte, madencilik donanımı gereksinimi önemli ölçüde artar ve yalnızca iyi sermayeli şirketlerin katılmasına izin verir. Sonuç olarak bu, bir merkezileşme krizine yol açar ve blok zincirinin kitlesel olarak benimsenme olasılığını sınırlar.

Blok zincirlerinin enerji yoğunluğunu çözmek için yükseltilmiş Ethereum, hisse ispatını benimsedi. Katılımcıların artık bilgi işlem gücü sağlamak için pahalı donanımlar satın alması veya elektrik tüketmesi gerekmiyor. Bunun yerine, ağa blok ekleme hakkını elde etmek ve ödül olarak işlem ücretleri almak için doğrulayıcı düğümde ETH'yi stake ederler. Proof of stake, ağa katılmanın önündeki engelleri önemli ölçüde azaltabilir ve gereksiz enerji tüketimini azaltabilir. Ortak kişisel bilgisayarlar, düğümleri çalıştırarak daha fazla kişinin blok zinciri ağının merkezsizleştirilmesini teşvik etmek ve güvenliği artırmak için katılmasına izin verebilir. Gelecekteki ölçeklendirme çözümleri ve geliştirme için yeni bir yol açar.

Ethereum Birleşmesi madencileri nasıl etkileyecek?

15 Eylül 2022'de, Ethereum ağının Toplam Terminal Zorluğu (TTD) 58.750.000.000.000.000.000.000'e ulaştığında Beacon Chain, Mainnet ile başarılı bir şekilde birleşti. Mutabakat mekanizmasının dönüştürülmesinden sonra, yükseltilmiş Ethereum, bilgi işlem gücü sağlayan madenciler yerine ETH'yi paylayan doğrulayıcı düğümler tarafından korunur. Madenciler için bu dönüşümün en doğrudan etkisi, artık ETH elde etmek için madencilik teçhizatlarını kullanamayacak olmalarıdır. Yeni piyasaya sürülen ETH, blok oluşturma ve işlemleri doğrulama karşılığında ödül olarak en az 32 ETH stake eden doğrulayıcı düğümlere dağıtılacak.

Aslında, madencilerin ödüllerde bu kadar keskin bir düşüş yaşaması ilk kez olmuyor. 2017'de Byzantium yükseltmesi, blok başına madencilik ödüllerini %40 oranında 5 ETH'den 3 ETH'ye düşürdü. Ethereum'un gaz ücreti yapısı, daha önce madencilerin tüm işlem ücretlerini aldığı Londra yükseltmesinden sonra değişti, ancak şimdi taban ücret yok edildi ve madenciler yalnızca bahşiş alıyor. İki yükseltme, madencilerin elde edebileceği getiri oranını azalttı ve getiri alma sürelerini uzattı.

Ancak, Birleştirme getiriyi sıfıra indirdi. Birleştirmeden önce, madencilik donanımını yükseltmek ve bilgi işlem gücünü artırmak, belirli getirilerin elde edilmesine yardımcı olabilir. Ama şimdi, bu yöntem artık çalışmıyor. Pahalı madencilik donanımı ve yüksek madencilik maliyeti nedeniyle madenciler ücretsiz olarak bilgi işlem gücü sağlamaya istekli değiller. Bu nedenle, bir gecede işlerinden oluyorlar. Kazanç elde etmek için bilgi işlem gücü sağlamaya yönelik alternatif yaklaşımlar bulmaları gerekir, aksi takdirde kayıpları azaltmak için madencilik ekipmanlarını yalnızca indirimli olarak satabilirler.

Ethereum madencileri için alternatif fırsatlar

ASIC madencileri ve GPU madencileri olmak üzere iki tür ETH madenciliği ekipmanı vardır. Uygulamaya özgü entegre devrenin kısaltması olan ASIC, madencilik algoritmasını optimize etmek için özel olarak tasarlanmış bir entegre devre kullanır ve böylece verimi artırır. Kripto para madenciliği için özel olarak oluşturulan ASIC madencileri, başka amaçlar için kullanılamaz. Bu nedenle, ASIC madencileri The Merge'den en çok etkilenenlerdir. İstatistiklere göre, ASIC madencileri Mainnet bilgi işlem gücünün yaklaşık %30'unu sağlıyor.

Genel olarak, GPU kullanan madencilerin dört alternatif fırsatı vardır:

1. Diğer çalışma kanıtı kripto para birimlerini madencilik yapmak için hareket edin

Ethereum, The Merge'den önce çalışma kanıtını benimseyen tek protokol değildir. ETC, Ergo, Ravencoin, Dogecoin ve Litecoin gibi diğer birçok kripto para birimi, bilgi işlem gücü sağlayarak oluşturulur. Grafik kartı RTX 3060 Ti'yi örnek alarak, aşağıda, The Merge'den önce her bir blockchain ağında 3060 Ti kullanan madencilik makineleri tarafından sağlanan bilgi işlem gücünün oranının bir karşılaştırması yer almaktadır.


Veriler NiceHash tarafından 08/2022'de derlendi.

2.Merkezi bir yüksek performanslı bilgi işlem merkezine katılın

Bilimsel araştırma, ulusal savunma, medya eğlencesi, finansal hizmetler, makine öğrenimi vb. dahil birçok alanda yüksek performanslı GPU hesaplamaya yönelik bir pazar talebi var. The Merge'den sonra ETH madenciliğinin ödülleri önemli ölçüde azalmış olsa da, farklı endüstriyel uygulamalara bilgi işlem gücü satmak, oldukça belirsiz kripto pazarında uygun bir önlem olacaktır. Şu anda, Nasdaq listesinde yer alan iki büyük kripto madenciliği şirketi olan Hut 8 ve Hive Blockchain Technologies, yüksek performanslı GPU bilgi işlem merkezlerine dönüşme planlarını duyurdu.

3. Web3 protokolleri için bilgi işlem gücü sağlayın

Birçok yenilikçi blockchain projesi ve uygulaması, merkezi olmayan bilgi işlem platformları tarafından desteklenmektedir. Render Network, sanat yaratıcılarının ve GPU bilgi işlem gücü sağlayıcılarının taleplerini karşılayan, kullanıcıların görüntülerini kolay ve hızlı bir şekilde oluşturmalarına olanak tanıyan bir platformdur. Akış projesi Livepeer Protokolü, içerik oluşturucuların videoların kodunu dönüştürmesine ve daha düşük bir maliyetle canlı akış gerçekleştirmesine olanak sağlamak için bilgi işlem gücü sağlayıcılarının GPU'sunu ve ağ bant genişliği kaynaklarını kullanır. Starkware gibi sıfır bilgi kanıtlarına yardımcı olmak için üçüncü taraf bilgi işlem kullanan diğer protokoller, Ethereum'un yükseltilmesinden sonra önemli bir potansiyele sahiptir.

4.Doğrulayıcı düğümleri çalıştırmak için ETH hissesi alın

ETH madencileri, geri dönüşü fark etmemiş olsalar bile bir miktar ETH kazanmış olmalıdır. Şu anda tüm ETH'lerini satmak maliyetlerini karşılayamayabilir. Bu nedenle, ETH'yi bir doğrulayıcı düğümde stake etmek veya 32 ETH'yi stake ederek ve piyasa yükseldiğinde ETH'lerini satarak bir doğrulayıcı düğümü çalıştırmak daha uygun bir çözüm olabilir. Ancak sorun şu ki, stake edilen ETH'nin geri çekilmesi bu aşamada etkinleştirilmiyor ve stake edilen ETH, ETH madenciliğinden çok daha düşük bir verim oranı üretiyor. Madenciler karar verirken tüm bu faktörleri göz önünde bulundurmalıdır.

Madencilik %100 karlı mı?

Yukarıda tartıştığımız şey, Ethereum madencilerinin ödül almak için ETH dışındaki diğer kriptoları çıkarmaya devam ettikleri veya madencilik teçhizatlarını başka amaçlar için kullandıkları varsayımına dayanmaktadır. Ancak geleceğe daha uzun vadede bakarsak, madencilerin aralarından seçim yapabileceği daha birçok alternatif görebiliriz. Madencilerin madenciliğe devam edip etmemeleri veya başka alanlara geçmeleri, kripto madenciliği endüstrisinin hala büyüme potansiyeline sahip olup olmadığına bağlıdır.


08/2021'den 08/2022'ye kadar BTC/ETH madenciliği ödülleri

Coin Metrics'e göre, Bitcoin madencileri 2021'de madencilik yoluyla toplam 16 milyar dolar kazanç elde ederken, Ethereum madencileri aynı dönemde 18 milyar dolar değerinde ETH kazandı. ETH madencileri tarafından üretilen bir yıllık çıktı, yaklaşık olarak tüm kripto madenciliği endüstrisinin piyasa değeri, diyelim ki 19 milyar dolar ve yıllık yaklaşık %100'lük bir getiri oranı sağlıyor. Son birkaç yılda, Bitcoin ve Ethereum fiyatları ayı piyasasında en dipten boğa piyasasında zirveye kadar onlarca kat artarak birçok insanı "madencilik %100 karlıdır" yanılsamasına kaptırdı.

Peki madencilik ödülleri nereden geliyor? Madencilik teçhizatını ve elektriği kim ödüyor? Tüm kripto para birimi sahipleri bunu yapar. Fon hiçbir şeyden yaratılmaz. Madenciler kriptolarını satarlarsa, onları satın alan bazı piyasa katılımcıları olmalıdır.

İnsanlar neden kripto para satın alıyor? Bazıları pratik kullanım için kripto satın alıyor, diğerleri ise spekülasyon için satın alıyor. Kripto fiyatlarındaki artış, daha fazla madenciyi katılmaya ve satın almaya çekiyor. Ve madencilik zorluğundaki artış, madencilik maliyetini yükseltiyor ve bu da kripto para birimi fiyatını artırıyor. Sonuç olarak, insanlar fonlar tükenene ve artık fiyatı destekleyemez hale gelene kadar kripto para satın almak için acele ediyor.

Yukarıdaki şemada gösterildiği gibi, kripto madenciliği endüstrisinin gelişmesi veya gerilemesi kripto para birimlerinin fiyatına bağlıdır. Bir dereceye kadar, madencilik kuleleri bir kripto para biriminin faiz getiren bir varlığına benzer. Jeton fiyatı ne kadar yüksek olursa, madencilik ödülleri de o kadar yüksek olur ve madencilik sektörü o kadar başarılı olur. Ancak token fiyatı düştüğünde ve madencilik ödülleri düştüğünde madencilik sektörü de zarar görecektir. Madenciliğin madencilere kar getirip getiremeyeceği sürekli olarak insanların kripto para birimleri satın almaya istekli olup olmadığına bağlıdır.

Spekülatif amaçlarla oluşturulan madencilik geliri, esasen bir saadet zinciridir. Balon patladığında, artık madencilik maliyetlerini karşılayacak sermaye girişi olmayacak. Bankless'ın 2022 ortalarındaki istatistiklerine göre , tüm blockchain ağları şu anda net zararla çalışıyor. Bunun nedeni, madencilere ve doğrulayıcı düğümlere yeni yayınlanan kripto ödüllerinin, blockchain ağını güvence altına almak için gerekli harcamalar olması, gelirin ise kullanıcıların işlem ücretlerinden gelmesidir.

Ethereum yükseltmesinden önce, günlük madencilik ödülleri, 36 milyon dolarlık bir ETH satış baskısı oluşturdu. Buna karşılık, kullanıcılar Ethereum ağı tarafından sağlanan hizmetlere yalnızca 13 milyon dolar değerinde ETH harcamaya isteklidir. Blockchain ağını uzun vadede çalışır durumda tutmak için yalnızca iki yol vardır: birincisi, kullanıcı tabanını ve geliri ölçeklendirmek için blockchain ağının işlevselliğini artırmak; ikincisi, blockchain ağlarını çalıştırmanın maliyetini azaltmak için blok ödüllerini azaltmak. Ethereum ikincisini seçti ve mutabakat mekanizmasını sermaye ve enerji yoğun iş ispatından donanım gereksinimini ve enerji tüketimini önemli ölçüde azaltan hisse ispatına geçirdi.

Çözüm

Ethereum yükseltmesinden sonra fikir birliği mekanizmasının dönüştürülmesi, şüphesiz madencilere ve benzer şekilde tüm madencilik endüstrisine korkunç bir darbe olarak geldi. Ethereum madenciliği eskiden birçok insan için bir nakit ineğiydi. Ethereum'un başlangıcından bu yana geçen yedi yılda, hem boğa hem de ayı piyasalarında kar elde eden bir grup kripto madencisini ortaya çıkararak yıllık ortalama %100'lük bir getiri oranı yarattı. Ancak The Merge bu hayali paramparça etti. Artık madenciler ve madencilik firmaları sadece madencilik teçhizatlarını bırakıp farklı alanlara yönelebilirler.

Ancak Ethereum, The Merge'i bir kez daha ertelese veya çok fazla enerji tüketen ve çok büyük ekipman maliyetleri gerektiren madencilik yöntemiyle ilerlese bile, madenciler eninde sonunda kaçınılmaz olarak bir durgunluk yaşayacak. Şimdiye kadar, kripto para birimlerinin kitlesel olarak benimsenmesini sağlamak için hala uzun bir yol var. Blockchain ağını kullanmak için kullanıcılar tarafından ödenen ücretler madencilik ödüllerini karşılayamaz. Blok zincirini güvence altına alma çabaları dışında, madenciler ek ekonomik faydalar yaratmazlar ve bu nedenle piyasayı ekipmanlarını ve elektriklerini ödemeye motive edemezler. Bu nedenle, The Merge'in hızlandırıcı görevi gördüğü madencilik endüstrisinin çökmesi an meselesidir.

Alternatif gelir kaynakları bulmak için birçok madenci, madencilik teçhizatlarını yeniden donattı ve diğer çalışma kanıtı blok zincirlerinde madencilik yapmaya geçti veya farklı alanlar, uygulamalar ve Web3 projeleri için bilgi işlem gücü kaynakları sağladı. Aslında madencilerin The Merge'den sonra nereye gidecekleri konusunda kesin bir cevap yok. Şu anda kesin olan tek şey, yalnızca bilgi işlem gücü sağlayarak çalışma kanıtı yürütmenin yalnızca blok zinciri ağını güvence altına almak için kullanılabileceğidir. Ekosistem ve kullanıcı sayısı artmazsa, piyasadaki fonlar ekonomik değer oluşturmayan bu tür eylemleri ödemeye devam etmeyecektir.

Diğer kriptoların madenciliğine devam etmeden önce, kriptonun ekonomik değeri olup olmadığını ve madenciliğe değer olup olmadığını düşünmek önemlidir. Madencilik maliyetlerini kim ödemeye hazır? Yalnızca büyüme potansiyeli ve alanı olan projeler madenciler için bir sonraki nakit ineği olabilir ve istikrarlı bir gelir sağlayabilir.

المؤلف: Piccolo
المترجم: Binyu
المراجع (المراجعين): Ashley, Edward, Hugo, Cecilia
* لا يُقصد من المعلومات أن تكون أو أن تشكل نصيحة مالية أو أي توصية أخرى من أي نوع تقدمها منصة Gate.io أو تصادق عليها .
* لا يجوز إعادة إنتاج هذه المقالة أو نقلها أو نسخها دون الرجوع إلى منصة Gate.io. المخالفة هي انتهاك لقانون حقوق الطبع والنشر وقد تخضع لإجراءات قانونية.

Ethereum Madencileri Birleşmeden Sonra Nereye Gidecek?

Yeni BaşlayanNov 21, 2022
Ethereum başarılı bir şekilde birleşip kanıt-of-stake'e geçtiğinden, Ethereum'da madencilik artık mümkün olmayacak. Ethereum madencileri bu sert değişime nasıl yanıt vermeli?
Ethereum Madencileri Birleşmeden Sonra Nereye Gidecek?

Önsöz

15 Eylül 2022, tüm kripto para topluluğu için en önemli gün oldu. Bu gün Beacon Chain, yaklaşık 2 yıl sonra nihayet Ethereum Mainnet ile birleşti. Birleşmenin ardından Ethereum, fikir birliği mekanizmasının iş ispatından hisse ispatına dönüşümünü tamamladı ve ağın enerji tüketimini yaklaşık %99 oranında azalttı.

Birçoğu uzun zamandır beklenen Ethereum 2.0 yükseltmesini kutlarken, madenciler depresyonda hissediyor. Bu madenciler, ETH fiyatı ne kadar dalgalanırsa dalgalansın, son yedi yıldır ağın işleyişini sürdürüyorlar. Ancak Birleştirme, madencilerin görevinin bittiği anlamına gelir. Artık Ethereum tarafından ihtiyaç duyulmuyor.

Madenciler artık Ethereum'da madencilik yapamadıklarında ne yapmalı? Bu sorunun cevabı 19 milyar dolarlık bir ilişkiyle ilgilidir. Ethereum'un başlangıcından bu yana, hızla büyüyen ekosistemi, ETH madenciliği endüstrisini 19 milyar dolarlık bir piyasa değeriyle destekledi ve bunların çoğu, başka amaçlar için kullanılması imkansız olan özel bilgisayar donanımına yatırıldı. Bu pazar Ethereum nedeniyle yükseldi, ancak şimdi Ethereum'un yükseltilmesi nedeniyle çöküşle karşı karşıya. Madencilerin madencilik teçhizatlarıyla bir çıkış yolu bulması gerekiyor.

Ethereum Madenciliği Nedir?

Farklı blockchain protokolleri, her işlemin dağıtılmış defterler tarafından doğru bir şekilde kaydedilmesini ve kötü niyetli saldırganlar tarafından kurcalanmamasını sağlamak için farklı mutabakat algoritmaları benimsemiştir.

Fikir birliği mekanizması, bağımsız düğümlerin işlenmesi gereken işlemler üzerinde anlaşmaya varmasına ve yanlış olanları etkili bir şekilde engellemesine olanak tanır. Bu şekilde mutabakat mekanizması, blockchain ağının güvenliğini ve güvenilirliğini korumaya ve istikrar sağlamaya yardımcı olur.

Ethereum kurulduğu ilk aşamada, blok zinciri defterinin gerçekliğini ve değişmezliğini sağlamak için, tıpkı Bitcoin ağının yaptığı gibi, çalışma kanıtı (PoW) konsensüs mekanizmasını kullandı. The Merge'den önce, Ethereum ağındaki düğümler, bir sonraki bloğu blok zincirine ekleme ve karmaşık bir matematik problemini çözerek defteri güncelleme hakkı için yarıştı. Sorunu başarıyla çözen ve defteri güncelleyen düğüm, Ethereum ağını güvence altına aldığı için ödül olarak yeni piyasaya sürülen Ether'i (ETH) alabilir.

Matematik problemlerini çözme süreci elektrik ve bilgi işlem gücü tüketir. Daha yüksek bilgi işlem gücüne sahip düğümlerin blok ödülleri alma olasılığı daha yüksektir. Düğümler arasındaki rekabet, blok zincirindeki her işlem kaydının en büyük bilgi işlem gücü tarafından onaylanmasını ve tüm katılımcıların ağ güvenliğini sürdürmek için fikir birliğine varmasını sağlar. Bu mutabakat mekanizması kandırılamayacak işlerden üretildiği için buna iş ispatı denir.

Oluşturulan her yeni blok için yeni bir ether yayınlanır. Ethereum'daki işlemleri doğrulama hakkı için çalışan katılımcılar, altın madencileri gibidir. Kripto madenciliğinde, düğümler madencilik teçhizatlarıdır. Bir madencilik teçhizatının performansı, hesaplama gücüne bağlıdır. Karmaşık bir matematik problemini çözme süreci madenciliktir ve bu sürecin ödülü eterdir.

Eylül 2022'de proof-of-stake'e (PoS) geçiş yapmadan önce, ETH madenciliği tıpkı Bitcoin madenciliği gibi oldukça sermaye yoğun bir endüstri haline geldi. 2015'in sonundaki başlangıcından bu yana, Ethereum Mainnet'in madencilik zorluğu (karma oranına göre) 100 Gigahash/sn'nin altından 2022'nin ortalarında 1 Petahash/sn'yi aşarak 10.000 kat arttı. Madencilik teçhizatları ayrıca CPU'lardan GPU'lara ve şimdi de özel işlevlere sahip ASIC madencilerine yükseltildi. Eteri çıkarmak için çok fazla elektrik tüketir. Ethereum 2.0'ın yükseltilmesiyle, ETH'nin çalışma kanıtı madenciliği tarih oldu ve şimdi yerini enerji tüketimini önemli ölçüde azaltacak staking alıyor.


Kaynak: 2Miners.com

Ethereum neden PoS'a geçti?

En yaygın kullanılan algoritmalardan ikisi olan proof-of-work (PoW) ve proof-of-stake'in (PoS) yanı sıra, blok zincirinde mevcut olan birçok başka mutabakat algoritması vardır. Her algoritmanın güçlü ve zayıf yönleri vardır.

Ethereum Mainnet, 2015'te ilk kez piyasaya sürüldüğünde PoW'u benimsemiş olsa da, geliştirme ekibi, 2014 gibi erken bir tarihte teknik incelemeye PoS'a geçiş planını dahil etmiş ve Eylül 2015'te sınır çözmede zorluk bombasını tanıtmıştı. Zorluk bombasına ulaşıldığında, Ethereum madencileri, Ethereum'u gelecekteki bir hard fork-of-stake için hazırlayan bilgi işlem gücü aracılığıyla ether elde edemeyecek.

Blockchain performansını ölçmek için üç temel kriter güvenlik, ölçeklenebilirlik ve merkeziyetsizliktir. Özelliklerden ikisi ancak diğerinin pahasına elde edilebilir. Bu nedenle, buna blok zincirinin “imkansız üçgeni” denir.


Kaynak: Vitalik Buterin Blogu

İş kanıtı, saldırganlar blok zincirindeki bilgi işlem gücünün %51'inden fazlasını kontrol etmedikçe işlem kayıtlarının kurcalanamayacağı, yüksek düzeyde güvenli ödeme ağları oluşturmak için kullanılabilecek mükemmel bir mutabakat mekanizmasıdır. Bununla birlikte, yüksek güvenlik, büyük donanım ve elektrik harcamalarına dayanmaktadır. Ağın genişlemesi ve düğüm sayısındaki artışla birlikte, madencilik donanımı gereksinimi önemli ölçüde artar ve yalnızca iyi sermayeli şirketlerin katılmasına izin verir. Sonuç olarak bu, bir merkezileşme krizine yol açar ve blok zincirinin kitlesel olarak benimsenme olasılığını sınırlar.

Blok zincirlerinin enerji yoğunluğunu çözmek için yükseltilmiş Ethereum, hisse ispatını benimsedi. Katılımcıların artık bilgi işlem gücü sağlamak için pahalı donanımlar satın alması veya elektrik tüketmesi gerekmiyor. Bunun yerine, ağa blok ekleme hakkını elde etmek ve ödül olarak işlem ücretleri almak için doğrulayıcı düğümde ETH'yi stake ederler. Proof of stake, ağa katılmanın önündeki engelleri önemli ölçüde azaltabilir ve gereksiz enerji tüketimini azaltabilir. Ortak kişisel bilgisayarlar, düğümleri çalıştırarak daha fazla kişinin blok zinciri ağının merkezsizleştirilmesini teşvik etmek ve güvenliği artırmak için katılmasına izin verebilir. Gelecekteki ölçeklendirme çözümleri ve geliştirme için yeni bir yol açar.

Ethereum Birleşmesi madencileri nasıl etkileyecek?

15 Eylül 2022'de, Ethereum ağının Toplam Terminal Zorluğu (TTD) 58.750.000.000.000.000.000.000'e ulaştığında Beacon Chain, Mainnet ile başarılı bir şekilde birleşti. Mutabakat mekanizmasının dönüştürülmesinden sonra, yükseltilmiş Ethereum, bilgi işlem gücü sağlayan madenciler yerine ETH'yi paylayan doğrulayıcı düğümler tarafından korunur. Madenciler için bu dönüşümün en doğrudan etkisi, artık ETH elde etmek için madencilik teçhizatlarını kullanamayacak olmalarıdır. Yeni piyasaya sürülen ETH, blok oluşturma ve işlemleri doğrulama karşılığında ödül olarak en az 32 ETH stake eden doğrulayıcı düğümlere dağıtılacak.

Aslında, madencilerin ödüllerde bu kadar keskin bir düşüş yaşaması ilk kez olmuyor. 2017'de Byzantium yükseltmesi, blok başına madencilik ödüllerini %40 oranında 5 ETH'den 3 ETH'ye düşürdü. Ethereum'un gaz ücreti yapısı, daha önce madencilerin tüm işlem ücretlerini aldığı Londra yükseltmesinden sonra değişti, ancak şimdi taban ücret yok edildi ve madenciler yalnızca bahşiş alıyor. İki yükseltme, madencilerin elde edebileceği getiri oranını azalttı ve getiri alma sürelerini uzattı.

Ancak, Birleştirme getiriyi sıfıra indirdi. Birleştirmeden önce, madencilik donanımını yükseltmek ve bilgi işlem gücünü artırmak, belirli getirilerin elde edilmesine yardımcı olabilir. Ama şimdi, bu yöntem artık çalışmıyor. Pahalı madencilik donanımı ve yüksek madencilik maliyeti nedeniyle madenciler ücretsiz olarak bilgi işlem gücü sağlamaya istekli değiller. Bu nedenle, bir gecede işlerinden oluyorlar. Kazanç elde etmek için bilgi işlem gücü sağlamaya yönelik alternatif yaklaşımlar bulmaları gerekir, aksi takdirde kayıpları azaltmak için madencilik ekipmanlarını yalnızca indirimli olarak satabilirler.

Ethereum madencileri için alternatif fırsatlar

ASIC madencileri ve GPU madencileri olmak üzere iki tür ETH madenciliği ekipmanı vardır. Uygulamaya özgü entegre devrenin kısaltması olan ASIC, madencilik algoritmasını optimize etmek için özel olarak tasarlanmış bir entegre devre kullanır ve böylece verimi artırır. Kripto para madenciliği için özel olarak oluşturulan ASIC madencileri, başka amaçlar için kullanılamaz. Bu nedenle, ASIC madencileri The Merge'den en çok etkilenenlerdir. İstatistiklere göre, ASIC madencileri Mainnet bilgi işlem gücünün yaklaşık %30'unu sağlıyor.

Genel olarak, GPU kullanan madencilerin dört alternatif fırsatı vardır:

1. Diğer çalışma kanıtı kripto para birimlerini madencilik yapmak için hareket edin

Ethereum, The Merge'den önce çalışma kanıtını benimseyen tek protokol değildir. ETC, Ergo, Ravencoin, Dogecoin ve Litecoin gibi diğer birçok kripto para birimi, bilgi işlem gücü sağlayarak oluşturulur. Grafik kartı RTX 3060 Ti'yi örnek alarak, aşağıda, The Merge'den önce her bir blockchain ağında 3060 Ti kullanan madencilik makineleri tarafından sağlanan bilgi işlem gücünün oranının bir karşılaştırması yer almaktadır.


Veriler NiceHash tarafından 08/2022'de derlendi.

2.Merkezi bir yüksek performanslı bilgi işlem merkezine katılın

Bilimsel araştırma, ulusal savunma, medya eğlencesi, finansal hizmetler, makine öğrenimi vb. dahil birçok alanda yüksek performanslı GPU hesaplamaya yönelik bir pazar talebi var. The Merge'den sonra ETH madenciliğinin ödülleri önemli ölçüde azalmış olsa da, farklı endüstriyel uygulamalara bilgi işlem gücü satmak, oldukça belirsiz kripto pazarında uygun bir önlem olacaktır. Şu anda, Nasdaq listesinde yer alan iki büyük kripto madenciliği şirketi olan Hut 8 ve Hive Blockchain Technologies, yüksek performanslı GPU bilgi işlem merkezlerine dönüşme planlarını duyurdu.

3. Web3 protokolleri için bilgi işlem gücü sağlayın

Birçok yenilikçi blockchain projesi ve uygulaması, merkezi olmayan bilgi işlem platformları tarafından desteklenmektedir. Render Network, sanat yaratıcılarının ve GPU bilgi işlem gücü sağlayıcılarının taleplerini karşılayan, kullanıcıların görüntülerini kolay ve hızlı bir şekilde oluşturmalarına olanak tanıyan bir platformdur. Akış projesi Livepeer Protokolü, içerik oluşturucuların videoların kodunu dönüştürmesine ve daha düşük bir maliyetle canlı akış gerçekleştirmesine olanak sağlamak için bilgi işlem gücü sağlayıcılarının GPU'sunu ve ağ bant genişliği kaynaklarını kullanır. Starkware gibi sıfır bilgi kanıtlarına yardımcı olmak için üçüncü taraf bilgi işlem kullanan diğer protokoller, Ethereum'un yükseltilmesinden sonra önemli bir potansiyele sahiptir.

4.Doğrulayıcı düğümleri çalıştırmak için ETH hissesi alın

ETH madencileri, geri dönüşü fark etmemiş olsalar bile bir miktar ETH kazanmış olmalıdır. Şu anda tüm ETH'lerini satmak maliyetlerini karşılayamayabilir. Bu nedenle, ETH'yi bir doğrulayıcı düğümde stake etmek veya 32 ETH'yi stake ederek ve piyasa yükseldiğinde ETH'lerini satarak bir doğrulayıcı düğümü çalıştırmak daha uygun bir çözüm olabilir. Ancak sorun şu ki, stake edilen ETH'nin geri çekilmesi bu aşamada etkinleştirilmiyor ve stake edilen ETH, ETH madenciliğinden çok daha düşük bir verim oranı üretiyor. Madenciler karar verirken tüm bu faktörleri göz önünde bulundurmalıdır.

Madencilik %100 karlı mı?

Yukarıda tartıştığımız şey, Ethereum madencilerinin ödül almak için ETH dışındaki diğer kriptoları çıkarmaya devam ettikleri veya madencilik teçhizatlarını başka amaçlar için kullandıkları varsayımına dayanmaktadır. Ancak geleceğe daha uzun vadede bakarsak, madencilerin aralarından seçim yapabileceği daha birçok alternatif görebiliriz. Madencilerin madenciliğe devam edip etmemeleri veya başka alanlara geçmeleri, kripto madenciliği endüstrisinin hala büyüme potansiyeline sahip olup olmadığına bağlıdır.


08/2021'den 08/2022'ye kadar BTC/ETH madenciliği ödülleri

Coin Metrics'e göre, Bitcoin madencileri 2021'de madencilik yoluyla toplam 16 milyar dolar kazanç elde ederken, Ethereum madencileri aynı dönemde 18 milyar dolar değerinde ETH kazandı. ETH madencileri tarafından üretilen bir yıllık çıktı, yaklaşık olarak tüm kripto madenciliği endüstrisinin piyasa değeri, diyelim ki 19 milyar dolar ve yıllık yaklaşık %100'lük bir getiri oranı sağlıyor. Son birkaç yılda, Bitcoin ve Ethereum fiyatları ayı piyasasında en dipten boğa piyasasında zirveye kadar onlarca kat artarak birçok insanı "madencilik %100 karlıdır" yanılsamasına kaptırdı.

Peki madencilik ödülleri nereden geliyor? Madencilik teçhizatını ve elektriği kim ödüyor? Tüm kripto para birimi sahipleri bunu yapar. Fon hiçbir şeyden yaratılmaz. Madenciler kriptolarını satarlarsa, onları satın alan bazı piyasa katılımcıları olmalıdır.

İnsanlar neden kripto para satın alıyor? Bazıları pratik kullanım için kripto satın alıyor, diğerleri ise spekülasyon için satın alıyor. Kripto fiyatlarındaki artış, daha fazla madenciyi katılmaya ve satın almaya çekiyor. Ve madencilik zorluğundaki artış, madencilik maliyetini yükseltiyor ve bu da kripto para birimi fiyatını artırıyor. Sonuç olarak, insanlar fonlar tükenene ve artık fiyatı destekleyemez hale gelene kadar kripto para satın almak için acele ediyor.

Yukarıdaki şemada gösterildiği gibi, kripto madenciliği endüstrisinin gelişmesi veya gerilemesi kripto para birimlerinin fiyatına bağlıdır. Bir dereceye kadar, madencilik kuleleri bir kripto para biriminin faiz getiren bir varlığına benzer. Jeton fiyatı ne kadar yüksek olursa, madencilik ödülleri de o kadar yüksek olur ve madencilik sektörü o kadar başarılı olur. Ancak token fiyatı düştüğünde ve madencilik ödülleri düştüğünde madencilik sektörü de zarar görecektir. Madenciliğin madencilere kar getirip getiremeyeceği sürekli olarak insanların kripto para birimleri satın almaya istekli olup olmadığına bağlıdır.

Spekülatif amaçlarla oluşturulan madencilik geliri, esasen bir saadet zinciridir. Balon patladığında, artık madencilik maliyetlerini karşılayacak sermaye girişi olmayacak. Bankless'ın 2022 ortalarındaki istatistiklerine göre , tüm blockchain ağları şu anda net zararla çalışıyor. Bunun nedeni, madencilere ve doğrulayıcı düğümlere yeni yayınlanan kripto ödüllerinin, blockchain ağını güvence altına almak için gerekli harcamalar olması, gelirin ise kullanıcıların işlem ücretlerinden gelmesidir.

Ethereum yükseltmesinden önce, günlük madencilik ödülleri, 36 milyon dolarlık bir ETH satış baskısı oluşturdu. Buna karşılık, kullanıcılar Ethereum ağı tarafından sağlanan hizmetlere yalnızca 13 milyon dolar değerinde ETH harcamaya isteklidir. Blockchain ağını uzun vadede çalışır durumda tutmak için yalnızca iki yol vardır: birincisi, kullanıcı tabanını ve geliri ölçeklendirmek için blockchain ağının işlevselliğini artırmak; ikincisi, blockchain ağlarını çalıştırmanın maliyetini azaltmak için blok ödüllerini azaltmak. Ethereum ikincisini seçti ve mutabakat mekanizmasını sermaye ve enerji yoğun iş ispatından donanım gereksinimini ve enerji tüketimini önemli ölçüde azaltan hisse ispatına geçirdi.

Çözüm

Ethereum yükseltmesinden sonra fikir birliği mekanizmasının dönüştürülmesi, şüphesiz madencilere ve benzer şekilde tüm madencilik endüstrisine korkunç bir darbe olarak geldi. Ethereum madenciliği eskiden birçok insan için bir nakit ineğiydi. Ethereum'un başlangıcından bu yana geçen yedi yılda, hem boğa hem de ayı piyasalarında kar elde eden bir grup kripto madencisini ortaya çıkararak yıllık ortalama %100'lük bir getiri oranı yarattı. Ancak The Merge bu hayali paramparça etti. Artık madenciler ve madencilik firmaları sadece madencilik teçhizatlarını bırakıp farklı alanlara yönelebilirler.

Ancak Ethereum, The Merge'i bir kez daha ertelese veya çok fazla enerji tüketen ve çok büyük ekipman maliyetleri gerektiren madencilik yöntemiyle ilerlese bile, madenciler eninde sonunda kaçınılmaz olarak bir durgunluk yaşayacak. Şimdiye kadar, kripto para birimlerinin kitlesel olarak benimsenmesini sağlamak için hala uzun bir yol var. Blockchain ağını kullanmak için kullanıcılar tarafından ödenen ücretler madencilik ödüllerini karşılayamaz. Blok zincirini güvence altına alma çabaları dışında, madenciler ek ekonomik faydalar yaratmazlar ve bu nedenle piyasayı ekipmanlarını ve elektriklerini ödemeye motive edemezler. Bu nedenle, The Merge'in hızlandırıcı görevi gördüğü madencilik endüstrisinin çökmesi an meselesidir.

Alternatif gelir kaynakları bulmak için birçok madenci, madencilik teçhizatlarını yeniden donattı ve diğer çalışma kanıtı blok zincirlerinde madencilik yapmaya geçti veya farklı alanlar, uygulamalar ve Web3 projeleri için bilgi işlem gücü kaynakları sağladı. Aslında madencilerin The Merge'den sonra nereye gidecekleri konusunda kesin bir cevap yok. Şu anda kesin olan tek şey, yalnızca bilgi işlem gücü sağlayarak çalışma kanıtı yürütmenin yalnızca blok zinciri ağını güvence altına almak için kullanılabileceğidir. Ekosistem ve kullanıcı sayısı artmazsa, piyasadaki fonlar ekonomik değer oluşturmayan bu tür eylemleri ödemeye devam etmeyecektir.

Diğer kriptoların madenciliğine devam etmeden önce, kriptonun ekonomik değeri olup olmadığını ve madenciliğe değer olup olmadığını düşünmek önemlidir. Madencilik maliyetlerini kim ödemeye hazır? Yalnızca büyüme potansiyeli ve alanı olan projeler madenciler için bir sonraki nakit ineği olabilir ve istikrarlı bir gelir sağlayabilir.

المؤلف: Piccolo
المترجم: Binyu
المراجع (المراجعين): Ashley, Edward, Hugo, Cecilia
* لا يُقصد من المعلومات أن تكون أو أن تشكل نصيحة مالية أو أي توصية أخرى من أي نوع تقدمها منصة Gate.io أو تصادق عليها .
* لا يجوز إعادة إنتاج هذه المقالة أو نقلها أو نسخها دون الرجوع إلى منصة Gate.io. المخالفة هي انتهاك لقانون حقوق الطبع والنشر وقد تخضع لإجراءات قانونية.
ابدأ التداول الآن
اشترك وتداول لتحصل على جوائز ذهبية بقيمة
100 دولار أمريكي
و
5500 دولارًا أمريكيًا
لتجربة الإدارة المالية الذهبية!