Bitcoin yazıtları ve runeleri arasındaki fark nedir? Sıra Sayılarını, BRC20, Pulları, Atomcial, Runes, Pipe'ları kısaca sıralayın

Orta SeviyeJan 10, 2024
Bu makale popüler Bitcoin ekosistemini gözden geçiriyor ve yazıtlar ile rünler arasındaki farkları karşılaştırıyor.
Bitcoin yazıtları ve runeleri arasındaki fark nedir? Sıra Sayılarını, BRC20, Pulları, Atomcial, Runes, Pipe'ları kısaca sıralayın

Son zamanlarda Bitcoin ekosistemindeki çeşitli yazılar ve runeler birçok kişinin kafasını karıştırmış olabilir. Özellikle BRC-20, ARC-20, SRC-20, DRC-20, ORC-20, PRC-20, ASC-20 ve benzeri gibi çeşitli -20 kavramları vardır. Başkalarının FOMO'sunu izlerken ve çeşitli token fiyatlarındaki yükselişe tanık olurken, ne yetişebildiğimi ne de yetişebildiğimi hissediyorum. Ancak ben yine de yatırımın en önemli iki temel ilkesinin şunlar olduğunu savunuyorum: Birincisi, anaparanızın yanında olun ve ikincisi, anlamadığınız şeylere yatırım yapmaktan kaçının.

Bugün bu konuyu Bitcoin ekolojisi ile ilgili bazı içerikleri sıralamak için kullanacağız. Bugünün makalesi temel olarak beş konuya ayrılmıştır: Bitcoin ekosistemindeki çeşitli popüler protokollerin kısa bir incelemesi, yazıtlar ve runeler arasındaki farklar nelerdir, yazıt ve runelerin temsili tokenleri nelerdir ve yazıt/rune ile ilgili araçlar (ektekileri destekler) Tablo yaklaşık 70 araç düzenlemektedir) ve Bitcoin'in ekolojik projelerinin kısa bir analizini içermektedir.

Şu anda Bitcoin ekosistemindeki birkaç popüler protokol

1.Ordinaller Protokolü

Ordinals Aralık 2022'de doğdu ve Casey Rodarmor tarafından geliştirildi. Protokol Sat'ı (Satoshi) numaralandırmaya yönelik bir sistemdir. Ordinaller, işlemlerdeki her Satoshi'ye bir seri numarası atayarak izler. Aynı zamanda kullanıcılar Ordinals aracılığıyla Bitcoin bloğuna ek veriler (resimler, videolar, metinler vb.) ekleyebilirler. Blockchain üzerinde her Satoshi benzersizdir ve bir NFT'nin özelliklerine sahiptir.

2.BRC-20 (Ordinals protokolüne dayalı Token standardı)

BRC-20, 8 Mart 2023'te doğdu ve anonim geliştirici domodata (halka açık alanda maske takan bir kişi) tarafından başlatıldı. BRC-20 yukarıdaki Ordinallere dayalı "geliştirilmiş" bir protokoldür. Bu protokol, token adını, toplam tutarı ve diğer bilgileri standart JSON formatında Satoshi'ye yazarak tokenlerin dağıtımını, basılmasını ve transferini gerçekleştirir. BRC-20 adı, iyi bilinen Ethereum ERC-20 token standardına çok benziyor, dolayısıyla BRC-20'yi Ordinals (yani Bitcoin'e dayalı) Sürüm Anlaşmasına dayalı olarak geliştirilen bir altcoin olarak da anlayabiliriz. BRC-20 protokolünün ilk tokenına Ordi adı veriliyor. Bu konsept bu yıl ilki Mayıs-Haziran ve son zamanlarda Ekim-Kasım aylarında olmak üzere iki kez popüler hale geldi.

3.STAMPS protokolü (SRC-20)

Stamps (Bitcoin "pulları" olarak da bilinir), anonim geliştirici "Mike In Space" tarafından piyasaya sürüldü. Stamps, Karşı Taraf (2014'te doğan bir protokol) protokolünün "geliştirilmiş bir versiyonudur". En büyük özelliği BTC zincirinde her zaman var olabilmesi ve tüm düğümlerin bu verileri senkronize etmesidir. Yani, base64 formatındaki görüntü verilerini Bitcoin zincirindeki işlem çıktısına gömebilir, böylece karşılık gelen görüntü verilerini Bitcoin zincirine kalıcı olarak kaydedebilir. Ordinals/BRC-20'nin popüler hale gelmesinden sonra Stamps de bir süreliğine popüler oldu ama belki de daha pahalı olduğundan ve popülerleşmesi zor olduğundan bir daha popüler olamamış gibi görünüyordu. Ordinallerin avantajı ucuz olmalarıdır. O zamanlar, döküm normalde yalnızca 3-5 ABD dolarına mal olurken, STAMPS'ın maliyeti zaman başına neredeyse 60 ABD dolarıdır.

4. Atom protokolü (ARC-20)

Atomicals protokolü 17 Eylül 2023'te doğdu ve başka bir anonim geliştirici tarafından başlatıldı (Ordinals'ın bazı eksiklikleri olduğuna inanıyordu, bu yüzden onu geliştirmeye devam etmek istiyordu). Başlangıçta NFT'ler için tasarlanan Ordinals protokolünün aksine Atomicalsl, BTC'de Tokenların nasıl merkezi, kurcalamaya dayanıklı ve aşağıdan yukarıya doğru adil bir şekilde dağıtılacağını yeniden düşünüyor. ARC-20 aynı zamanda POW aracılığıyla yazıt basan ilk token protokolüdür; bu, katılımcıların Bitcoin madenciliği yaparken kullandıkları gibi doğrudan yazıt/NFT madenciliği yapabilecekleri anlamına gelir. Birkaç gün sonra (21 Eylül), birisi Atomicals protokolündeki ilk token olan Atom'u çıkardı ve 5 saatten kısa bir sürede tamamen çıkarıldı.

5.Rün Protokolü

BRC-20'nin popülaritesiyle birlikte, BRC-20 ile ilgili tokenlerin işlemleri Ordinals protokolünün çoğunluğunu oluşturdu. Bu konu CEO Casey Rodarmor'u oldukça mutsuz etmişe benziyordu. Casey Rodarmor'a göre BRC-20'nin "çöp" üreteceğine ve Bitcoin alanını işgal edeceğine inanıyor. Yeni başlayan Atomicals'ın ortaya çıkışıyla birlikte. 26 Eylül 2023'te Casey Rodarmor, BRC-20'nin yerine Runes adlı bir protokolü (artık herkesin Rune Protokolü olarak adlandırdığı şey) yeniden geliştirdi. Bu protokol, Bitcoin kullanıcılarının iyi bir deneyim yaşamasını sağlayan UTXO (Harcanmamış İşlem Çıkışı) tabanlı basit bir FT (Fungible Token) protokolüdür. Ayrıca protokolün UTXO'ya dayalı olması, RGB veya Lightning Ağlarına daha kolay entegre edilebilecekleri anlamına gelir.

Binance, ORDI tokenını listelediğinde, tokenın resmi web sitesindeki tanıtımının yanlışlıkla Ordinals protokolüne bağlanmasıyla ilgili bir hata yaşandı. Bu durum Casey Rodarmor'u rahatsız etti ve ciddi bir açıklama yaparak Binance'tan Ordinals ile ilgili içeriğin kaldırılmasını talep etti.

6. Boru protokolü

BRC-20'nin ortaya çıkmasının ardından topluluğunda Beny adında aktif bir geliştirici ortaya çıktı. Bu adam sadece olağanüstü bir geliştirici değil, aynı zamanda güncel konulardan yararlanma konusunda da usta. Bu yılın Mart ayında BRC-20 yazdırma aracı LookOrdinal'i piyasaya sürdü, Mayıs ayında crsd yazıtını dağıttı, Ağustos ayında BRC-20'yi temel alan (esasen aynı zamanda Ordinals protokolünü temel alan) Tap Protokolünün geliştirilmiş bir versiyonunu piyasaya sürdü ve tekrar başlattı. Ekimde. Runes'a dayalı Pipe protokolünün geliştirilmiş bir sürümü (esas olarak Runes'a dayalı nane işlevi ekleniyor).

Yazıtlar ve runeler arasındaki fark nedir?

Yukarıda Runes'un rune protokolü olduğundan bahsetmiştik.

Ancak o dönemde Runes protokolü piyasada çok fazla çalkantı yaratmamıştı. Yakın zamana kadar, piyasa duyarlılığını doğrudan yönlendiren ve kullanıcılar arasında FOMO'ya neden olan Rune Alpha adında bir proje başlatıldı (FOMO'nun nedeni, isminin Runes protokolüne çok benzemesi de olabilir).

Patron Casey Rodarmor, Rune Alpha'nın Rune'larıyla hiçbir ilgisinin olmadığını hemen sosyal medyada paylaşmış ve Rune Alpha proje ekibi de bununla hiçbir ilgisi olmadığını açıklamış olsa da, Rune Alpha'nın ilk çıkarılan token'ı COOK hala ilgi görüyor. birçok kullanıcı çılgınca yazmaya başladı.

Aynı zamanda Pipe protokolünü temel alan ilk token olan pipe de heyecanlanmaya başladı ve hatta alevler Ethrunes protokolünün tokenlarını doğrudan yaktı. Ethrunes, ERC-1155'i (Ethereum) temel alan bir token protokolüdür ve BRC20'nin özelliklerini birleştirir. Bu protokolün ilk tokenı ERS'dir.

Peki yazıtlar ve runeler arasındaki fark nedir?

Teknik açıdan bakıldığında doğrudan @evilcos'tan alıntı yapalım: Bitcoin Yazıtı ile Rune arasındaki önemli bir fark, yazıtın Ayrılmış Tanık verilerine kazınmışken, runenin OP_RETURN'e kazınmış olmasıdır. OP_RETURN'ün depolayabileceği veri boyutu çok sınırlıdır, ancak para basmak için fazlasıyla yeterlidir. Ve bu yeni bir teknoloji değil.

Yazıtlar ve rünler içeren temsili jetonlar

Daha sonra ilgili protokollerin tokenlarını en basit şekilde sıralayalım (çok fazla var, sadece çok küçük bir kısmı burada listelenmiştir).

1.Bitcoin sistemi

BRC-20 (yazıt): Ordi (lider), uydular, sıçanlar

ARC-20 (yazıt): ATOM (lider), Bölge

SRC-20 (damga): damga, kevin, utxo

Rune: Boru (lider)

Rune Alpha: COOK, PSBTS

2. Ethereum sistemi

Ethscription: eths (lider), Facet

IERC-20: söyle

Elbette, yazıtlar/runeler artık çok popüler olduğu için, diğer zincirlere dayalı yazıtlar gibi hala birçok yazıt ortaya çıkıyor:

DRC-20 (Dogecoin): dogi

BSC-20(BSC):bnbs

SPL-20(SOL): Sollar

LRC-20(Litecoin):lite

PRC-20(Poligon):pols

ASC-20(Çığ):avav、asct、avas

TRC-20(TRON):trxi

ORC-20 vb.

Yazıt/rune ile ilgili araçlar

En sık kullanılan araç muhtemelen cüzdandır ve bazı cüzdanlar şu anda alım satım piyasası işlevlerini de entegre etmektedir. Yeni gelenlerin çoğunun ihtiyacı olan tek şey bir cüzdandır.

OKX Cüzdanı: Şu anda BRC-20 ve SRC-20'yi destekleyebilir (bu protokol yalnızca 1 ile başlayan cüzdan adreslerini destekler ve bc1 ile başlayan adresleri desteklemez) ve BRC-20 tokenleri ve NFT'lerin ticareti ve basımı için yerleşik işlevlere sahiptir. . Ayrıca ETH, SLO ve AVAX gibi halka açık zincirleri de destekler.

Unisat Cüzdanı: Şu anda nispeten yüksek kullanım oranına sahip bir BTC cüzdanıdır. Şu anda BRC 20 ve SRC 20'yi desteklemektedir (bc1 ile başlayan adresler de desteklenmemektedir) ve bir ticaret piyasası bulunmaktadır.

Atomical Wallet (ARC20), Unielon Wallet (DRC20) vb. gibi başka seçenekler de vardır.

Cüzdanın işlevleri sizi hala tatmin etmiyorsa, bazı özel pazar platformlarını (araçlarını) düşünebilirsiniz. Örneğin:

1.Stampscan veya Openstamp (SRC-20 pazarı)

2.Atomik Piyasası (ARC-20 Piyasası)

3.Avascription (ASC-20 pazarı)

4.Magic Eden veya Tensor ticareti (SPL-20 piyasası), vb.

Aşağıda toplayıp düzenlediğim yazıt araçlarının bir koleksiyonu bulunmaktadır (adres aşağıdaki gibidir). Ekteki ek tablosu yazıtla ilgili toplam 70'e yakın araç içermektedir. Aşağıda gösterildiği gibi.

Yazıt pazarının mevcut genel eğilimine bakıldığında kabaca birkaç yöne ayrılabilir; örneğin Ordi tarafından temsil edilen klasik grup, sat ve sıçanlar tarafından temsil edilen topluluk odaklı MEME grubu, atom tarafından temsil edilen teknik grup ve kurumların ana grubu mubi tarafından temsil edilmektedir (MultiBit, BRC20 ve ERC20 tokenleri arasındaki ağlar arası transferler için ilk iki yönlü zincirler arası köprüdür).

Bitcoin ekolojik projesi

Yukarıdaki çeşitli kayıt protokolleri popülerlik kazanmaya devam ettikçe, Bitcoin ekosistemindeki katman 2, bir sonraki sıcak konu dalgası haline gelebilir. Örnek olarak Lightning Network'ü ele alalım. Lightning Network "uzun süredir devam eden" bir Bitcoin katman2 konseptidir, ancak sorun Lightning Network'ün akıllı sözleşmeleri desteklememesidir. Böylece diğer katman2 protokollerine bir şans verir. Örneğin:

Taproot Assets: Lightning Network üzerinden anında, yüksek hacimli ve düşük ücretli işlemlere olanak tanıyan, 19 Ekim'de başlatılan bir protokol.

Nostr Assets: Son zamanların en popüler protokollerinden biri olan ilgili tokenlerin hile ve muamelesi de oldukça arttı.

Yukarıdaki protokollere ek olarak Stacks, RGB ve BitVM gibi nispeten eksiksiz teknolojilere sahip bazı protokoller de vardır. Temel farkları, Stacks'in Ethereum uygulama geçişi için uygun olması, BitVM'nin zincir dışı bilgi işlem ve sahtekarlığa karşı korumayı vurgulaması ve RGB'nin daha çok gizliliğe odaklanmasıdır.

Kısacası BRC-20 ekosistemi genişledikçe çok sayıda ilgi çekici projenin başlatıldığını görmeyi bekliyoruz. Daha sonra yakın gelecekte dikkate değer diğer bazı projeleri listelemeye devam edeceğim.

İlk proje CHAX

CHAX, Bitcoin ekosisteminde ve BRC20 projesi için likidite inşası ve gelir sağlayan bir protokol olan Ordinals, Atomicals ve Taproot varlık likidite altyapısında RWA öncüsüdür.

Ek olarak, Sıra Sayılarını ve Atomikleri ölçeklendirmenin ve bunları daha geniş Bitcoin DeFi alanına genişletmenin bir yolu olarak L2 Toplamasını oluşturdular. Proje tokenlarının maksimum arzının %21'i dolaşımdadır.

İkinci proje ise OrdiZK

OrdiZK, zk-SNARKS teknolojisini kullanan Ethereum ve Bitcoin ağları arasında çapraz zincirli bir köprüdür.

Üçüncü proje ise Ordinal Tools

Ordinal Tools, BRC20 ve ERC20 tokenleri arasındaki transferler için iki yönlü bir köprü sağlayan bir Tele Bot projesidir. Projenin toplam token arzının %99,5'i dolaşımda.

Dördüncü proje ise Dova Protokolü

Dova, BRC-20 tokenlarının zincirler arasında sorunsuz aktarımına olanak tanıyan entegre MultiBit köprüsüne sahip bir BRC-30S borç verme protokolüdür. Kullanıcılar daha sonra Ethereum'daki Dova protokolünü kullanarak aktarılan tokenlarla teminatlı krediler kullanabilirler.

Ayrıca kullanıcılar BRC-30S protokolü aracılığıyla Ethereum, Binance Smart Chain, Polygon vb.'ye de erişebilir veya kredileri, oyunları, NFT'yi ve diğer hizmetleri genişletebilir.

Beşinci proje ise NXHUB

NxHub, Ordinals üzerinde çalışan bir toplama pazarıdır. UniSat, OKX, MagicEden ve OrdinalsWallet gibi platformlardan sipariş verilerini yakalar ve toplu olarak görüntüler.

6. proje ise OrdBridge

OrdBridge, kullanıcıların BRC-20 tokenlerini BTC ve Ethereum arasında sorunsuz bir şekilde aktarmalarına olanak tanıyan ilk köprüdür. Öne çıkan özelliği, BRC'yi ERC'ye gönderebilmesi ve geriye dönük uyumlu olmasıdır. Yani, ERC (ETH) – ERC (AVAX) ile yerel BRC tokeni arasında köprü kurmanın bir yolunu buldular ve kullanıcılar yerel BRC tokenını BRC, ETH ve AVAX arasında aktarabilirler.

Ancak yeni projelerin nispeten riskli olma eğiliminde olduğunu ve yukarıda sıralanan tüm projelerin yalnızca öğrenme amaçlı olduğunu bir kez daha hatırlatmamız gerekiyor.

Pekala, bugünkü içeriği geçici olarak burada sonlandıracağız. Gelecekte daha alakalı paylaşımları sizlerle buluşturmaya devam edeceğiz. İlgilenen arkadaşlar Hua Li Hua Wai halka açık platformu aracılığıyla daha fazla içeriği kontrol edebilir ve öğrenebilirler.

Not: Yukarıdaki içerik yalnızca kişisel bir bakış açısı ve analizdir. Yalnızca popüler bilim öğrenimi ve iletişimi için kullanılır ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez. Kripto piyasası son derece yüksek riskli bir alandır. Lütfen akılcı davranın, risk önleme konusunda farkındalığınızı artırın ve bulunduğunuz ülke ve bölgenin ilgili yasa ve yönetmeliklerine uyun!

Yasal Uyarı:

  1. Bu makale [orta]'dan yeniden basılmıştır. Tüm telif hakları orijinal yazara aittir [话李话外]. Bu yeniden basıma itirazlarınız varsa lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin; onlar konuyu hemen halledeceklerdir.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve görüşler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Aksi belirtilmedikçe tercüme edilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.

Bitcoin yazıtları ve runeleri arasındaki fark nedir? Sıra Sayılarını, BRC20, Pulları, Atomcial, Runes, Pipe'ları kısaca sıralayın

Orta SeviyeJan 10, 2024
Bu makale popüler Bitcoin ekosistemini gözden geçiriyor ve yazıtlar ile rünler arasındaki farkları karşılaştırıyor.
Bitcoin yazıtları ve runeleri arasındaki fark nedir? Sıra Sayılarını, BRC20, Pulları, Atomcial, Runes, Pipe'ları kısaca sıralayın

Son zamanlarda Bitcoin ekosistemindeki çeşitli yazılar ve runeler birçok kişinin kafasını karıştırmış olabilir. Özellikle BRC-20, ARC-20, SRC-20, DRC-20, ORC-20, PRC-20, ASC-20 ve benzeri gibi çeşitli -20 kavramları vardır. Başkalarının FOMO'sunu izlerken ve çeşitli token fiyatlarındaki yükselişe tanık olurken, ne yetişebildiğimi ne de yetişebildiğimi hissediyorum. Ancak ben yine de yatırımın en önemli iki temel ilkesinin şunlar olduğunu savunuyorum: Birincisi, anaparanızın yanında olun ve ikincisi, anlamadığınız şeylere yatırım yapmaktan kaçının.

Bugün bu konuyu Bitcoin ekolojisi ile ilgili bazı içerikleri sıralamak için kullanacağız. Bugünün makalesi temel olarak beş konuya ayrılmıştır: Bitcoin ekosistemindeki çeşitli popüler protokollerin kısa bir incelemesi, yazıtlar ve runeler arasındaki farklar nelerdir, yazıt ve runelerin temsili tokenleri nelerdir ve yazıt/rune ile ilgili araçlar (ektekileri destekler) Tablo yaklaşık 70 araç düzenlemektedir) ve Bitcoin'in ekolojik projelerinin kısa bir analizini içermektedir.

Şu anda Bitcoin ekosistemindeki birkaç popüler protokol

1.Ordinaller Protokolü

Ordinals Aralık 2022'de doğdu ve Casey Rodarmor tarafından geliştirildi. Protokol Sat'ı (Satoshi) numaralandırmaya yönelik bir sistemdir. Ordinaller, işlemlerdeki her Satoshi'ye bir seri numarası atayarak izler. Aynı zamanda kullanıcılar Ordinals aracılığıyla Bitcoin bloğuna ek veriler (resimler, videolar, metinler vb.) ekleyebilirler. Blockchain üzerinde her Satoshi benzersizdir ve bir NFT'nin özelliklerine sahiptir.

2.BRC-20 (Ordinals protokolüne dayalı Token standardı)

BRC-20, 8 Mart 2023'te doğdu ve anonim geliştirici domodata (halka açık alanda maske takan bir kişi) tarafından başlatıldı. BRC-20 yukarıdaki Ordinallere dayalı "geliştirilmiş" bir protokoldür. Bu protokol, token adını, toplam tutarı ve diğer bilgileri standart JSON formatında Satoshi'ye yazarak tokenlerin dağıtımını, basılmasını ve transferini gerçekleştirir. BRC-20 adı, iyi bilinen Ethereum ERC-20 token standardına çok benziyor, dolayısıyla BRC-20'yi Ordinals (yani Bitcoin'e dayalı) Sürüm Anlaşmasına dayalı olarak geliştirilen bir altcoin olarak da anlayabiliriz. BRC-20 protokolünün ilk tokenına Ordi adı veriliyor. Bu konsept bu yıl ilki Mayıs-Haziran ve son zamanlarda Ekim-Kasım aylarında olmak üzere iki kez popüler hale geldi.

3.STAMPS protokolü (SRC-20)

Stamps (Bitcoin "pulları" olarak da bilinir), anonim geliştirici "Mike In Space" tarafından piyasaya sürüldü. Stamps, Karşı Taraf (2014'te doğan bir protokol) protokolünün "geliştirilmiş bir versiyonudur". En büyük özelliği BTC zincirinde her zaman var olabilmesi ve tüm düğümlerin bu verileri senkronize etmesidir. Yani, base64 formatındaki görüntü verilerini Bitcoin zincirindeki işlem çıktısına gömebilir, böylece karşılık gelen görüntü verilerini Bitcoin zincirine kalıcı olarak kaydedebilir. Ordinals/BRC-20'nin popüler hale gelmesinden sonra Stamps de bir süreliğine popüler oldu ama belki de daha pahalı olduğundan ve popülerleşmesi zor olduğundan bir daha popüler olamamış gibi görünüyordu. Ordinallerin avantajı ucuz olmalarıdır. O zamanlar, döküm normalde yalnızca 3-5 ABD dolarına mal olurken, STAMPS'ın maliyeti zaman başına neredeyse 60 ABD dolarıdır.

4. Atom protokolü (ARC-20)

Atomicals protokolü 17 Eylül 2023'te doğdu ve başka bir anonim geliştirici tarafından başlatıldı (Ordinals'ın bazı eksiklikleri olduğuna inanıyordu, bu yüzden onu geliştirmeye devam etmek istiyordu). Başlangıçta NFT'ler için tasarlanan Ordinals protokolünün aksine Atomicalsl, BTC'de Tokenların nasıl merkezi, kurcalamaya dayanıklı ve aşağıdan yukarıya doğru adil bir şekilde dağıtılacağını yeniden düşünüyor. ARC-20 aynı zamanda POW aracılığıyla yazıt basan ilk token protokolüdür; bu, katılımcıların Bitcoin madenciliği yaparken kullandıkları gibi doğrudan yazıt/NFT madenciliği yapabilecekleri anlamına gelir. Birkaç gün sonra (21 Eylül), birisi Atomicals protokolündeki ilk token olan Atom'u çıkardı ve 5 saatten kısa bir sürede tamamen çıkarıldı.

5.Rün Protokolü

BRC-20'nin popülaritesiyle birlikte, BRC-20 ile ilgili tokenlerin işlemleri Ordinals protokolünün çoğunluğunu oluşturdu. Bu konu CEO Casey Rodarmor'u oldukça mutsuz etmişe benziyordu. Casey Rodarmor'a göre BRC-20'nin "çöp" üreteceğine ve Bitcoin alanını işgal edeceğine inanıyor. Yeni başlayan Atomicals'ın ortaya çıkışıyla birlikte. 26 Eylül 2023'te Casey Rodarmor, BRC-20'nin yerine Runes adlı bir protokolü (artık herkesin Rune Protokolü olarak adlandırdığı şey) yeniden geliştirdi. Bu protokol, Bitcoin kullanıcılarının iyi bir deneyim yaşamasını sağlayan UTXO (Harcanmamış İşlem Çıkışı) tabanlı basit bir FT (Fungible Token) protokolüdür. Ayrıca protokolün UTXO'ya dayalı olması, RGB veya Lightning Ağlarına daha kolay entegre edilebilecekleri anlamına gelir.

Binance, ORDI tokenını listelediğinde, tokenın resmi web sitesindeki tanıtımının yanlışlıkla Ordinals protokolüne bağlanmasıyla ilgili bir hata yaşandı. Bu durum Casey Rodarmor'u rahatsız etti ve ciddi bir açıklama yaparak Binance'tan Ordinals ile ilgili içeriğin kaldırılmasını talep etti.

6. Boru protokolü

BRC-20'nin ortaya çıkmasının ardından topluluğunda Beny adında aktif bir geliştirici ortaya çıktı. Bu adam sadece olağanüstü bir geliştirici değil, aynı zamanda güncel konulardan yararlanma konusunda da usta. Bu yılın Mart ayında BRC-20 yazdırma aracı LookOrdinal'i piyasaya sürdü, Mayıs ayında crsd yazıtını dağıttı, Ağustos ayında BRC-20'yi temel alan (esasen aynı zamanda Ordinals protokolünü temel alan) Tap Protokolünün geliştirilmiş bir versiyonunu piyasaya sürdü ve tekrar başlattı. Ekimde. Runes'a dayalı Pipe protokolünün geliştirilmiş bir sürümü (esas olarak Runes'a dayalı nane işlevi ekleniyor).

Yazıtlar ve runeler arasındaki fark nedir?

Yukarıda Runes'un rune protokolü olduğundan bahsetmiştik.

Ancak o dönemde Runes protokolü piyasada çok fazla çalkantı yaratmamıştı. Yakın zamana kadar, piyasa duyarlılığını doğrudan yönlendiren ve kullanıcılar arasında FOMO'ya neden olan Rune Alpha adında bir proje başlatıldı (FOMO'nun nedeni, isminin Runes protokolüne çok benzemesi de olabilir).

Patron Casey Rodarmor, Rune Alpha'nın Rune'larıyla hiçbir ilgisinin olmadığını hemen sosyal medyada paylaşmış ve Rune Alpha proje ekibi de bununla hiçbir ilgisi olmadığını açıklamış olsa da, Rune Alpha'nın ilk çıkarılan token'ı COOK hala ilgi görüyor. birçok kullanıcı çılgınca yazmaya başladı.

Aynı zamanda Pipe protokolünü temel alan ilk token olan pipe de heyecanlanmaya başladı ve hatta alevler Ethrunes protokolünün tokenlarını doğrudan yaktı. Ethrunes, ERC-1155'i (Ethereum) temel alan bir token protokolüdür ve BRC20'nin özelliklerini birleştirir. Bu protokolün ilk tokenı ERS'dir.

Peki yazıtlar ve runeler arasındaki fark nedir?

Teknik açıdan bakıldığında doğrudan @evilcos'tan alıntı yapalım: Bitcoin Yazıtı ile Rune arasındaki önemli bir fark, yazıtın Ayrılmış Tanık verilerine kazınmışken, runenin OP_RETURN'e kazınmış olmasıdır. OP_RETURN'ün depolayabileceği veri boyutu çok sınırlıdır, ancak para basmak için fazlasıyla yeterlidir. Ve bu yeni bir teknoloji değil.

Yazıtlar ve rünler içeren temsili jetonlar

Daha sonra ilgili protokollerin tokenlarını en basit şekilde sıralayalım (çok fazla var, sadece çok küçük bir kısmı burada listelenmiştir).

1.Bitcoin sistemi

BRC-20 (yazıt): Ordi (lider), uydular, sıçanlar

ARC-20 (yazıt): ATOM (lider), Bölge

SRC-20 (damga): damga, kevin, utxo

Rune: Boru (lider)

Rune Alpha: COOK, PSBTS

2. Ethereum sistemi

Ethscription: eths (lider), Facet

IERC-20: söyle

Elbette, yazıtlar/runeler artık çok popüler olduğu için, diğer zincirlere dayalı yazıtlar gibi hala birçok yazıt ortaya çıkıyor:

DRC-20 (Dogecoin): dogi

BSC-20(BSC):bnbs

SPL-20(SOL): Sollar

LRC-20(Litecoin):lite

PRC-20(Poligon):pols

ASC-20(Çığ):avav、asct、avas

TRC-20(TRON):trxi

ORC-20 vb.

Yazıt/rune ile ilgili araçlar

En sık kullanılan araç muhtemelen cüzdandır ve bazı cüzdanlar şu anda alım satım piyasası işlevlerini de entegre etmektedir. Yeni gelenlerin çoğunun ihtiyacı olan tek şey bir cüzdandır.

OKX Cüzdanı: Şu anda BRC-20 ve SRC-20'yi destekleyebilir (bu protokol yalnızca 1 ile başlayan cüzdan adreslerini destekler ve bc1 ile başlayan adresleri desteklemez) ve BRC-20 tokenleri ve NFT'lerin ticareti ve basımı için yerleşik işlevlere sahiptir. . Ayrıca ETH, SLO ve AVAX gibi halka açık zincirleri de destekler.

Unisat Cüzdanı: Şu anda nispeten yüksek kullanım oranına sahip bir BTC cüzdanıdır. Şu anda BRC 20 ve SRC 20'yi desteklemektedir (bc1 ile başlayan adresler de desteklenmemektedir) ve bir ticaret piyasası bulunmaktadır.

Atomical Wallet (ARC20), Unielon Wallet (DRC20) vb. gibi başka seçenekler de vardır.

Cüzdanın işlevleri sizi hala tatmin etmiyorsa, bazı özel pazar platformlarını (araçlarını) düşünebilirsiniz. Örneğin:

1.Stampscan veya Openstamp (SRC-20 pazarı)

2.Atomik Piyasası (ARC-20 Piyasası)

3.Avascription (ASC-20 pazarı)

4.Magic Eden veya Tensor ticareti (SPL-20 piyasası), vb.

Aşağıda toplayıp düzenlediğim yazıt araçlarının bir koleksiyonu bulunmaktadır (adres aşağıdaki gibidir). Ekteki ek tablosu yazıtla ilgili toplam 70'e yakın araç içermektedir. Aşağıda gösterildiği gibi.

Yazıt pazarının mevcut genel eğilimine bakıldığında kabaca birkaç yöne ayrılabilir; örneğin Ordi tarafından temsil edilen klasik grup, sat ve sıçanlar tarafından temsil edilen topluluk odaklı MEME grubu, atom tarafından temsil edilen teknik grup ve kurumların ana grubu mubi tarafından temsil edilmektedir (MultiBit, BRC20 ve ERC20 tokenleri arasındaki ağlar arası transferler için ilk iki yönlü zincirler arası köprüdür).

Bitcoin ekolojik projesi

Yukarıdaki çeşitli kayıt protokolleri popülerlik kazanmaya devam ettikçe, Bitcoin ekosistemindeki katman 2, bir sonraki sıcak konu dalgası haline gelebilir. Örnek olarak Lightning Network'ü ele alalım. Lightning Network "uzun süredir devam eden" bir Bitcoin katman2 konseptidir, ancak sorun Lightning Network'ün akıllı sözleşmeleri desteklememesidir. Böylece diğer katman2 protokollerine bir şans verir. Örneğin:

Taproot Assets: Lightning Network üzerinden anında, yüksek hacimli ve düşük ücretli işlemlere olanak tanıyan, 19 Ekim'de başlatılan bir protokol.

Nostr Assets: Son zamanların en popüler protokollerinden biri olan ilgili tokenlerin hile ve muamelesi de oldukça arttı.

Yukarıdaki protokollere ek olarak Stacks, RGB ve BitVM gibi nispeten eksiksiz teknolojilere sahip bazı protokoller de vardır. Temel farkları, Stacks'in Ethereum uygulama geçişi için uygun olması, BitVM'nin zincir dışı bilgi işlem ve sahtekarlığa karşı korumayı vurgulaması ve RGB'nin daha çok gizliliğe odaklanmasıdır.

Kısacası BRC-20 ekosistemi genişledikçe çok sayıda ilgi çekici projenin başlatıldığını görmeyi bekliyoruz. Daha sonra yakın gelecekte dikkate değer diğer bazı projeleri listelemeye devam edeceğim.

İlk proje CHAX

CHAX, Bitcoin ekosisteminde ve BRC20 projesi için likidite inşası ve gelir sağlayan bir protokol olan Ordinals, Atomicals ve Taproot varlık likidite altyapısında RWA öncüsüdür.

Ek olarak, Sıra Sayılarını ve Atomikleri ölçeklendirmenin ve bunları daha geniş Bitcoin DeFi alanına genişletmenin bir yolu olarak L2 Toplamasını oluşturdular. Proje tokenlarının maksimum arzının %21'i dolaşımdadır.

İkinci proje ise OrdiZK

OrdiZK, zk-SNARKS teknolojisini kullanan Ethereum ve Bitcoin ağları arasında çapraz zincirli bir köprüdür.

Üçüncü proje ise Ordinal Tools

Ordinal Tools, BRC20 ve ERC20 tokenleri arasındaki transferler için iki yönlü bir köprü sağlayan bir Tele Bot projesidir. Projenin toplam token arzının %99,5'i dolaşımda.

Dördüncü proje ise Dova Protokolü

Dova, BRC-20 tokenlarının zincirler arasında sorunsuz aktarımına olanak tanıyan entegre MultiBit köprüsüne sahip bir BRC-30S borç verme protokolüdür. Kullanıcılar daha sonra Ethereum'daki Dova protokolünü kullanarak aktarılan tokenlarla teminatlı krediler kullanabilirler.

Ayrıca kullanıcılar BRC-30S protokolü aracılığıyla Ethereum, Binance Smart Chain, Polygon vb.'ye de erişebilir veya kredileri, oyunları, NFT'yi ve diğer hizmetleri genişletebilir.

Beşinci proje ise NXHUB

NxHub, Ordinals üzerinde çalışan bir toplama pazarıdır. UniSat, OKX, MagicEden ve OrdinalsWallet gibi platformlardan sipariş verilerini yakalar ve toplu olarak görüntüler.

6. proje ise OrdBridge

OrdBridge, kullanıcıların BRC-20 tokenlerini BTC ve Ethereum arasında sorunsuz bir şekilde aktarmalarına olanak tanıyan ilk köprüdür. Öne çıkan özelliği, BRC'yi ERC'ye gönderebilmesi ve geriye dönük uyumlu olmasıdır. Yani, ERC (ETH) – ERC (AVAX) ile yerel BRC tokeni arasında köprü kurmanın bir yolunu buldular ve kullanıcılar yerel BRC tokenını BRC, ETH ve AVAX arasında aktarabilirler.

Ancak yeni projelerin nispeten riskli olma eğiliminde olduğunu ve yukarıda sıralanan tüm projelerin yalnızca öğrenme amaçlı olduğunu bir kez daha hatırlatmamız gerekiyor.

Pekala, bugünkü içeriği geçici olarak burada sonlandıracağız. Gelecekte daha alakalı paylaşımları sizlerle buluşturmaya devam edeceğiz. İlgilenen arkadaşlar Hua Li Hua Wai halka açık platformu aracılığıyla daha fazla içeriği kontrol edebilir ve öğrenebilirler.

Not: Yukarıdaki içerik yalnızca kişisel bir bakış açısı ve analizdir. Yalnızca popüler bilim öğrenimi ve iletişimi için kullanılır ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez. Kripto piyasası son derece yüksek riskli bir alandır. Lütfen akılcı davranın, risk önleme konusunda farkındalığınızı artırın ve bulunduğunuz ülke ve bölgenin ilgili yasa ve yönetmeliklerine uyun!

Yasal Uyarı:

  1. Bu makale [orta]'dan yeniden basılmıştır. Tüm telif hakları orijinal yazara aittir [话李话外]. Bu yeniden basıma itirazlarınız varsa lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin; onlar konuyu hemen halledeceklerdir.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve görüşler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Aksi belirtilmedikçe tercüme edilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.
ابدأ التداول الآن
اشترك وتداول لتحصل على جوائز ذهبية بقيمة
100 دولار أمريكي
و
5500 دولارًا أمريكيًا
لتجربة الإدارة المالية الذهبية!