Babil Protokolü'nü Anlamak: Bitcoin'in Asma Bahçeleri

Orta SeviyeJul 26, 2024
Babil Protokolünün temel yapısı, Cosmos SDK üzerine inşa edilmiş ve Cosmos IBC ile uyumlu olan POS blok zinciri olan Babil blok zinciridir. Bu, Bitcoin zinciri ile diğer Cosmos uygulama zincirleri arasında veri birleştirme ve iletişimi sağlar. Kullanıcılar, diğer POS tüketim zincirleri için güvenlik sağlamak ve staking ödülleri kazanırken Bitcoin'i Bitcoin ağındaki kilitleyebilirler. Babil, Bitcoin'in benzersiz güvenlik ve merkezi olmayan özelliklerinden faydalanarak diğer POS zincirleri için ekonomik güvenlik sağlamasına olanak tanır.
Babil Protokolü'nü Anlamak: Bitcoin'in Asma Bahçeleri

çok uzun; okumadım

  • babylon, çekirdek bileşeni pos halka açık blok zinciri olan cosmos ibc'ye uyumlu bir staking protokolüdür. Diğer pos zincirleri için güvenlik sağlamak için bitcoin'i bitcoin ana ağında kilitlenmesine izin verirken, aynı zamanda babylon ana ağı veya pos zincirlerinde staking ödülleri kazanmanızı sağlar.
  • proje, bitcoin ekosistemi, bitcoin programlanabilirliği, bitcoin katman 2, bitcoin staking, yeniden staking, paylaşılan güvenlik, modülerlik ve cosmos ekosistemi alanlarında faaliyet gösteriyor. Mevcut ana akım anlatımlarla iyi uyum sağlıyor ve güçlü bir anlatı çekiciliğine sahip.
  • Proje ekibi güçlü teknik yeteneklere sahip, çekirdek teknik personel ve danışmanlar derin teknik geçmişe sahiptir.
  • Projenin mevcut finansmanı en az 96.8 milyon doları buluyor, bu da birçok kurumdan yüksek düzeyde yatırım ve katılımı gösteriyor.
  • babylon, 60'tan fazla cosmos uygulama zinciri, cüzdan hizmet sağlayıcıları, Bitcoin katman 2 çözümleri, defi protokolleri, rollup hizmet sağlayıcıları ve diğer projelerle iş birlikleri kurmuş ve zengin bir ekosistem sergilemiştir.
  • şu anda test aşamasında, mainnet henüz başlatılmadı ve token ekonomi modeli henüz açıklanmadı.
  • Proje, piyasada anlatısının kabulüne, yetersiz staking talebine ve kaldıraç risklerine bağlı risklerle karşı karşıyadır.

1. proje tanıtımı

babylon protokolü, kullanıcıların diğer pos zincirleri için güvenlik sağlamak üzere bitcoin ağı üzerinde bitcoinleri kilitlemelerine olanak tanıyan bir bitcoin staking protokolüdür, aynı zamanda staking ödülleri kazanmalarını sağlar. babylon, bitcoin'in benzersiz güvenlik ve merkezi olmayan özelliklerinden faydalanarak diğer pos zincirlerini ekonomik olarak güvence altına almasına ve diğer projelerin hızlı bir şekilde başlatılmasına olanak tanır.

babylon protokolünün temel yapısı, cosmos sdk üzerine inşa edilmiş bir pos blokzinciri olan babylon blokzinciridir ve cosmos ibc ile uyumludur. Bu, veri toplama ve iletişimi kolaylaştırır ve diğer cosmos uygulama blokları ile bitcoin zinciri arasında iletişimi sağlar.

Şubat 2023'te kurulan Babil Projesi şu anda test aşamasında, ana ağ henüz başlatılmadı ve token çıkarılmadı.

bu rapor, proje ekibinden finansmana, teknolojiye, ekosisteme, ekonomik modele, pazar manzarasına, gelişme durumuna ve risk faktörlerine kadar projenin temel yönlerini analiz etmeye odaklanacaktır.

2 proje anlatımı

Kripto dünyasında anlatılar genellikle kripto endüstrisi, kripto paralar veya kripto projelerle ilgili ana akım görüşler, hikayeler veya inançlar olarak kabul edilir; bu da kamuoyunun anlayışını ve değerlendirmelerini etkiler. Kripto veya web3 gibi spekülatif yatırım alanlarında, anlatılar genellikle teknolojik gelişmeler ve sosyo-ekonomik olaylar tarafından yönlendirilir. Anlatılar, piyasa duygusunu, fiyat dalgalanmalarını ve teknolojinin kabulünü şekillendirmede kritik bir rol oynar ve bazen bir endüstrinin, sektörün veya projenin başarısını veya başarısızlığını belirler. Meme coin gibi yüksek spekülatif segmentlerde, anlatıların önemi genellikle temel unsurlardan daha ağır basabilir. Anlatılar, piyasa dikkatini çekebilir, proje temelleriyle etkileşime girebilir veya onları olumlu yönde yönlendirebilir veya bir projeyi durgun bir durumda bırakabilir. Bu nedenle, bu Babylon protokolünün analizi öncelikle anlatısına odaklanacaktır.

2023'ten beri, lido ve eigenlayer gibi birçok ethereum likit staking/yeniden staking protokolü önemli fonlar çekti. Eigenlayer, eth varlıklarının güvenliğini ve merkezi olmamasını kullanarak diğer pos zincirlerini güvence altına alarak, onların erken token lansmanlarıyla ilişkilendirilen yüksek enflasyondan kaçınmalarını sağlıyor. Eigenlayer başarılı oldu, tvl'de 13 milyar dolardan fazlasadece beş ay içinde, yönetim tokenı $eigen'ın potansiyel olarak değerlendirilmesi3 milyar ile 15 milyar dolar arasında.

Yaklaşık olarak şu anki piyasa değeri ile Bitcoin,$1.4 trilyon, pazar değeri bakımından eth'in üç katıdır.$445 milyarBitcoin üzerinde eigenlayer'ın başarısını taklit etmek, Bitcoin'in trilyon dolarlık pazar değerinden likidite açığa çıkarabilir ve yeni bir likidite pazarı oluşturarak önemli yatırımları çekebilir.

Babylon, bir Bitcoin staking protokolü, Bitcoin için yeni kullanım durumları geliştirmeyi amaçlıyor, eski "dijital para birimi" ve "dijital altın" anlatılarından öteye geçmeyi hedefliyor. Bu, Bitcoin'in benzersiz güvenlik ve merkeziyetsizleşme özelliklerini kullanarak diğer POS zincirleri için ekonomik güvenlik sağlarken Bitcoin sahiplerinin ödüller kazanmasına imkan tanır ve diğer protokollerin hızlı bir şekilde başlatılmasını kolaylaştırır.

babylon ayrıca bitcoin için ikincil bir staking piyasası oluşturmayı amaçlamaktadır, böylece bitcoin'i daha fazla pos ağında staking yaparak kullanım senaryolarını genişletmek ve hem bitcoin'in hem de babylon'un uygulama senaryolarını genişletmek.

Ayrıca, Ethereum etrafındaki modüler anlatı güçlü kalırken, Celestia, Eigenda, Near DA ve Eclipse gibi çeşitli DA projeleri ortaya çıkıyor. Babylon da modüler bir yaklaşım kullanarak diğer PoS ağlarına bir modül olarak entegre oluyor, böylece modüler anlatıyla uyum sağlıyor.

Öte yandan, Bitcoin ekosistemi patlayıcı bir büyüme evresindedir ve katman 2 çözümler de dahil olmak üzere birçok proje ortaya çıkmaktadır ve artan VC fonlaması ve piyasa ilgisi almaktadır. Messari Araştırma'nın üç aylık 'hikaye oyunu' konferansında, Bitcoin programlanabilirliği etrafındaki anlatıen yüksek puanları aldıYatırımcılar ve geliştiriciler, Bitcoin'in programlanabilirliğini kilitlemenin yeni yollarını aktif olarak arıyorlar. Bir Bitcoin kazanç protokolü kesinlikle bu ihtiyacı karşılıyor ve staking'e adanmış bir Bitcoin katman 2 olarak hizmet veriyor, bu da Bitcoin'in kullanım talebini artıracak. Bu nedenle, Babylon erken gelişim için sağlam bir temel oluşturarak önemli bir sektörde iyi zamanlanmış ve konumlandırılmıştır.

özetle, babylon protokolü birkaç soruna çözüm getirir: bitcoin yatırımlarının düşük getirisi, bitcoin'in sınırlı kullanım alanları ve bitcoin sisteminin genişletilemez güvenliği. Bitcoin ekosistemi, bitcoin programlanabilirliği, bitcoin katman 2, bitcoin staking, yeniden staking, paylaşılan güvenlik, modülerlik ve kozmos ekosistemi ile uyumlu olup, yaygın anlatılara uyum sağlar ve güçlü bir hikaye çekiciliğine sahiptir.

3. ekip geçmişi ve finansman durumu

3.1 takım geçmişi

Resmi web sitesine göre, babylon ekibi, 32 teknik personel ve danışmandan oluşan, güçlü teknik yetenekleri ve çeşitli web3 ve proje pazarlama etkinliklerinde aktif katılımları gösteren, yüksek ekip katılımını işaret eden bir ekiptir. İşte bazı önemli ekip üyeleri:

Kurucu ortak David Tse, MIT'den elektrik mühendisliği alanında doktora derecesine sahiptir ve daha önce AT&T Bell Labs'te çalışmıştır. Tse'nin araştırmaları, kablosuz iletişim, makine öğrenimi, enerji ve hesaplamalı biyoloji alanlarındaki bilgi teorisi ve uygulamalarına odaklanmaktadır. 2017 yılında Claude E. Shannon ödülüne layık görüldü ve 2018'de Ulusal Mühendislik Akademisi'ne seçildi.

Kurucu ortak Mingchao (Fisher) Yu, Avustralya Ulusal Üniversitesi'nden telekomünikasyon alanında doktora derecesi kazandı. Kablosuz iletişim konusunda özellikle ağırlıklı olarak, ağ bilgi teorisi ve kodlama alanında teoriler ve algoritmalar geliştirmiştir.

ekibin danışmanları arasında, Osmosis Lab'ın kurucu ortağı Sunny Aggarwal ve Eigenlayer'ın kurucusu ve stratejik danışman olarak görev yapan Sreeram Kannan bulunmaktadır.

3.2 finansman durumu

22 Mayıs 2023 tarihinde, Babil şunu duyurdu 8,8 milyon dolarlık tohum turu tamamlandı, idg ve breyer capital tarafından yönetiliyor.

7 Aralık 2023'te, Babylon duyurdu18 milyon dolarlık bir seri A fonlama turunu tamamlamak, polychain capital ve hack vc liderliğinde. Diğer katılımcılar arasında framework ventures, polygon ventures, castle island ventures, okx ventures, finality capital, breyer capital, symbolic capital, iosg ventures, web3.com ventures, geekcartel, dovey wan, chain fund capital, cluster capital, l2 iterative ventures, abcde labs ve kingsley advani yer alıyor.

27 Şubat 2024 tarihinde, binance labs babylon'a yatırım yaptığını duyurdu,Miktar açıklanmasa da.

30 Mayıs 2024'te, Babylon duyurdu70 milyon dolarlık bir fonlama turunu tamamlamakParadigm liderliğinde, toplam 30 kurumsal yatırımcının katıldığı bir yatırım.

1 Haziran 2024 tarihi itibariyle, Babylon 96,8 milyon doların üzerinde toplamda birden fazla turda finansman açıkladı.

1 Mart 2023'ten 31 Mayıs 2024'e kadar bitcoin ekosistemine bakmak143 finansman turu yapıldıBitcoin ekosistemiyle ilgili, bir2.3 milyar doları aşan toplam tutar. bunların 85'i 2024 yılında gerçekleşti ve toplamda 945.3 milyon doları aştı. karşılaştırıldığında, aynı dönemde ethereum ile ilgili finansmantoplam 727 tur,solana 121'e sahipti, cosmos 50'ye sahipti ve avalanche 82'ye sahipti. Bu, bitcoin ekosistemi için göreceli olarak yüksek bir finansman seviyesini gösterir, bazı kurumlardan ve risk sermayedarlarından ilgiyi yansıtır.

Babylon'ın finansman durumunu diğer ilgili projelerle karşılaştırmak kabaca bir değerleme sağlar. Tabloda görüldüğü gibi, Babylon'un finansman miktarı diğer Bitcoin katman 2 projelerine göre daha yüksektir, birçok kurumun dahil olduğu, ancak birçoğunun ikinci kademe risk sermayesi olduğu. Bununla karşılaştırıldığında, Babylon'un finansmanı ve kurumsal katılımı, Ethereum yeniden stake projeleri gibi EigenLayer gibi ve hatta Ethereum katman 2 projeleri gibi Arbitrum ve Optimism'e kıyasla daha düşüktür.

tablo 1: ilgili proje finansman durumu tablosu

Ancak, Ethereum katman 2 projeleriyle karşılaştırıldığında, birçok Bitcoin katman 2 projesinin finansman bilgilerini daha az şeffaf bir şekilde açıkladığını belirtmek önemlidir. Örneğin, Binance Labs'ın Babylon'a yaptığı yatırım miktarı veya B Square için ayrılan miktar açıklanmamıştır. Bu şeffaflık eksikliği, proje ekipleri ile yatırımcılar arasında olası işbirliği endişelerine neden olur ve projenin değerlemelerini şişirmek veya çıkış sırasında önemli kurumlara projeyi desteklemek için söz vermek gibi vaatlerde bulunmak için yatırımcılara fayda sağlayabilir.

başka dikkate değer bir trend, özellikle Bitcoin katman 2 projelerinde, birçok Bitcoin ekosistem projesine Çinli ve etnik Çinli ekiplerin veya sermayenin derin bir şekilde dahil olmasıdır. Çinli veya etnik Çinli kökenli çekirdek ekiplere sahip projeler arasında babylon ve merlin zincirini içerir. Çinli veya etnik Çinli destekli yatırımcılar arasında Binance labs, abcde, okx ventures, hashkey capital, htx ventures, mexc ventures, bixin venture, idg capital ve waterdrip capital bulunmaktadır.

4. teknik prensipler

4.1 proje mantığı

Babylon, bir PoS ağı için güvenilir bir ağ oluşturmanın zamanını ve maliyetini azaltırken, PoS ağları için ekonomik güvenlik sağlamak için Bitcoin ağının güvenliğinden yararlanan bir Bitcoin staking protokolü oluşturmayı amaçlıyor.

güvenilir bir Bitcoin staking protokolü, birkaç özelliğe sahip olmalıdır:

  1. güvenlik, merkeziyetsizlik ve sansür direnci. protokol "güvensiz" kazanç sunmalı, kazancın vekilliğine izin vermeli ve yeniden kazanmayı desteklemelidir.

  2. kesme işlemi. Bir staker kötü niyetli davranırsa, kilitli Bitcoin'leri kesilmelidir.

  3. serbestçe değiştirilebilir. Staker, staking protokolüne uyduğu sürece, diğer tüm staker'lar hileli olsa bile, Bitcoin'i serbestçe geri çekebilmelidir. Kınamaya tabi olmamalıdır.

Bu hedefleri gerçekleştirmek için Babylon protokolü, Cosmos IBC ile uyumlu bir Babylon blok zinciri ağı oluşturdu ve IBC uyumlu POS zincirlerle Bitcoin blok zincirini bağladı ve Bitcoin tabanlı zaman damgası hizmetleri sağladı. Bitcoin zincirinde Bitcoin'i kilitleyerek, ödülleri Babylon zincirinde vermek için 'uzaktan staking' kullanır. Staking, geri alma ve kesme işlevleri için Bitcoin sözleşme taklitliliği kullanır ve hesap verebilir beyanlar ve kesme kötü niyetli kullanıcıları kesmek için kesinlik mekanizmaları gibi mekanizmaları kullanır. Bitcoin zaman damgası protokolü, Bitcoin'i geri alma için kullanılır. Babylon ayrıca ağında Bitcoin yeniden 'staking' protokollerinin oluşturulmasına izin veren bir platform inşa etmiştir.

4.2 protokol mimarisi

Babil Protokolünün mimari tasarımının ana hedefi, Babil Protokolü aracılığıyla daha fazla ağ ve protokol için ölçeklenebilirlik sağlamaktır. Babil Protokolünün mimarisi üç katmana ayrılmıştır: 1. Bitcoin ağı katmanı 2. Kontrol katmanı 3. Veri katmanı.

Şekil 2:Babil protokol mimarisi şeması

bitcoin ağı katmanı, babylon protokolüne bağlı tüm pos tüketim zincirleri için zaman damgaları sağlayan temel katmandır. dört özelliği vardır: 1. yüksek merkezi olmayanlık. 2. yüksek sistem dayanıklılığı (son derece basit), karmaşık akıllı sözleşmeleri yürütemeyen, turing eksik bir betik diline sahiptir. 3. veri yapısı için bir hesap tabanlı model yerine utxo modelini kullanır. 4. zincir güvenliği, onu sürdürmek için bitcoin bahis yapmayı gerektirmez.

kontrol katmanı, bitcoin ağı, cosmos hub ve veri katmanını birbirine bağlayan babylon blockchain ağından oluşan bir ara yazılım tabakasıdır. babylon blockchain ağı, babylon protokolünün mimarisinin çekirdeğidir. onun uzlaşma mekanizması pos (özellikle dpos) ve başlıca fonksiyonları şunları içerir: pos zincirleri için bitcoin ağına dayalı zaman damgası hizmetleri sağlamak ve pos zincirleri ile bitcoin zinciri arasındaki durumu senkronize etmek. bitcoin staking haklarını pos zincirleri ile eşleştirmek ve staking ve doğrulama bilgilerini takip etmek için bir pazar işletmek. pos zincirleri için nihai imza kayıtlarını tutmak.

proje henüz ana ağ doğrulayıcılarının maksimum sayısını açıklamadı, bu da ana ağın merkezsizleşme düzeyini etkileyecek. babylon protokolü, pos ağlarına ek güvenlik sağlayan bir aracı olarak hareket eder ve pos tüketim zincirlerinin blok başlıklarını bitcoin blok zincirine yazarak, bu bloklardaki işlemlerin onaylandığından emin olur.

Babil blok zincir ağı cosmos-sdk üzerine inşa edilmiştir ve cosmos-ibc ile uyumludur, bu sayede herhangi bir cosmos sdk zincirinden zaman damgalarının verimli bir şekilde toplanması ve bitcoin zinciri ile diğer cosmos uygulama zincirleri arasında veri toplama ve iletişim sağlanması mümkündür. Proje, herhangi bir PoS zinciriyle gelecekteki iletişim yeteneklerine işaret etmektedir.

Babil ana ağı ve PoS tüketim zincirleri arasında bir IBC mesajlaşma katmanı bulunmaktadır, bunlar şunlardan oluşur: IBC relayerbu relayer düğümleri, çapraz zincir ileti hizmetleri sağlayan röle istemcilerini çalıştıran bilgisayar düğümleridir, bu da kontrol katmanı (babylon zinciri) ile veri katmanı (pos uygulama zincirleri) arasında iletişimi sağlar.

Veri katmanı, Babylon protokolü aracılığıyla Bitcoin'in ekonomik güvenliğini kullanmaya çalışan çeşitli POS tüketim zincirlerinden oluşur. Bu POS tüketim zincirleri aşağıdakiler de dahil olmak üzere belirli koşulları karşılamalıdır: Babylon ile açık IBC bağlantıları. Doğrulayıcı düğümler ilgili Babylon protokol modüllerini çalıştırmalıdır.

eigenlayer'ın mimarisi ile karşılaştırıldığında, babylon'un rolü eigenlayer'a benzer, temel ağ ile üst ağları birbirine bağlayan aracı olarak hizmet eder. Babylon ekosistemindeki pos tüketim zincirleri, eigenlayer'ın avs'ye karşılık gelir.

örneğin, bitcoin ana ağı ve ethereum ana ağı android işletim sistemlerine benzetilirse, babylon ve eigenlayer protokolleri wechat veya alipay'e benzetilebilir, babylon'daki pos tüketim zincirleri ve eigenlayer'daki avs ise wechat veya alipay'deki mini programlara benzer. bitcoin ana ağı ve babylon birlikte pos tüketim zincirleri için güvenlik sağlar, benzer şekilde android ve wechat mini programları için güvenli bir işletim ortamı sağlar.

Staking sözleşmelerinin 4.3 teknik uygulama prensipleri

4.3.1 Babillu'nun staking mekanizması

Staking, bir POS veya varyant blok zinciri ağında doğrulayıcı olarak belirli miktarda tokeni kilitleme, işlem doğrulama, blok üretimi, fikir birliği ve ağ güvenliği gibi faaliyetlere katılma ve nihayetinde ödül kazanma sürecini ifade eder. Staking, DeFi'deki "likidite madenciliğine" benzer şekilde, genellikle ödül kazanmak için belirli miktarda tokeni kilitlemek anlamına gelir. Bu bağlamda, bir PoW ağındaki staking birincisini ifade ederken, bir PoW konsensüs mekanizması kullanan ve bir stake mekanizmasına sahip olmayan Bitcoin ağında staking, ikincisini ifade eder. Normal kullanıcılar POS blok zinciri ağ doğrulayıcılarını kendileri çalıştıramadıklarından, ağ bakımına ve ödüllerine katılmak için genellikle likit staking veya delegasyon staking'i kullanırlar.

Babylon protokolü, Bitcoin sahiplerinin Bitcoin'i Babylon'un çoklu imza sözleşmesi tarafından kontrol edilen bir Bitcoin ana ağ sözleşme adresinde kilitlemesine ve diğer ağlara stake doğrulama hizmetleri sağlamasına olanak tanır. Protokol, Bitcoin ağındaki kötü niyetli kullanıcıları kesecek ve Babylon Chain veya POS tüketim zincirlerinde ödüller dağıtacak. Bu mekanizma "uzaktan stake etme" olarak bilinir.

bu uzaktan staking yöntemi, eigenlayer'ın staking yöntemine çok benzer ve önceden tartışılan eigenlayer'ın staking yaklaşımı ile karşılaştırılabilir. babylon, “kilitle-harita-mint” çapraz zincir köprü modelini kullanmaz, ayrıca staking için bitcoin'i babylon zincirine çapraz zincir olarak seçmez. Bunun yerine, çapraz zincir köprüleri tarafından tanıtılan ek güvenlik varsayımlarını önlemek için uzaktan staking kullanır. uzaktan staking, çapraz zincir köprülerinde güven varsayımlarına ihtiyaç duymaz, ancak hala “güvensizlik” elde etmez, çünkü kilitlenmiş bitcoin'in güvenliği, kilitli olduğu bitcoin'in güvenliğine bağlıdır.staking sözleşmesibabylon zincirinde. Hem staking sözleşmeleri hem de zincirler arası köprü sözleşmeleri aynı sözleşme katmanı güvenlik seviyesinin altına girer ve benzer güvenlik varsayımlarını gerektirir.

Öte yandan, bitcoin istemcileri, yığın tabanlı bir programlama dili olan bitcoin'in script dilinde yazılmış olan betikleri çalıştırarak bitcoin işlemlerini doğrular. Bu nedenle, bitcoin ağındaki staking sözleşmeleri ve diğer akıllı sözleşmeler sadece bitcoin betikleri aracılığıyla ifade edilebilir. Bu, yüksek seviyeli akıllı sözleşme dillerini bitcoin betiklerine dönüştüren bir cihaza ihtiyaç duyar ve sonunda bitcoin istemcileri tarafından okunabilir ve zincire kaydedilebilir utxolar çıktı olarak verir.

babylon protokolü kullanırBitcoin ahit emülatörü Staking sözleşmelerini yürütmek. Bitcoin ahitlerbasit akıllı sözleşme işlevlerini uygulayan bir dizi bitcoin betiği olan Covenant Emülatör, bitcoin sözleşmeleri için bir yürütme ortamı sağlayan ve sonunda zincir üzerinde kaydedilecek utxo'ları üreterek bitcoin betiklerine sözleşme kodunu çeviren ve donanımı çeviren sanal bir makineye (vm) benzer bir daemon programdır. Bu şekilde, Covenant Emülatör, Bitcoin ağına akıllı sözleşmeler getirir ve programlanabilirliğini artırır. Emülatör, Covenant Komitesi üyeleri tarafından işletilir.emülatör koduaçık kaynaklıdır ve 8 Şubat 2024 ve 2 Nisan 2024 tarihlerinde yayınlandı ve güncellendi.

Bitcoin Covenant öykünücüsü, Ethereum Sanal Makinesi (EVM) ve Bitlayer'ınkiyle birçok benzerliğe sahiptir Bitcoin sanal makine (bitvm). üçü de benzer işlevleri yerine getirir, ancak temel farkı, antlaşma emülatörünün daha basit olmasıdır, genellikle önceden belirlenmiş kurallar aracılığıyla bitcoin harcamalarını kısıtlamak için kullanılır ve yatırma, kurtarma ve kesme gibi basit akıllı kontrat işlevlerini yürütebilir. bununla karşılaştırıldığında, bitvm ve evm daha güçlüdür ve karmaşık akıllı kontratları destekler.

komitenin rolü, bitcoin stakers ve validator'ların babylon pos sistemine saldırılarından çoklu imza ile işlemlerin co-imzalanması yoluyla korumaktır. Komite üyeleri tarafından çoklu imzalar için kullanılan genel anahtarlar, babylon blok zincirinin genesis dosyasına kaydedilecektir.

şu anda, proje komite üyelerinin kimliklerini veya çoklu imza sayısını açıklamamıştır. Komite üyelerinin kimlikleri ve sayısı, proje yönetim planıyla yakından ilişkilendirilecek ve gerçek izinler ve çoklu imza sayısı, tüm protokolün merkezsizleşmesini etkileyecektir.

4.3.2 babylon’s azaltma mekanizması

Güvenliği sağlamak için, paylaşılan güvenlik için bir teknik çözüm, temel zincirde veya tüketim zincirinde hatalı davranışın cezalandırılmasına izin vermelidir, genellikle güvenlik sağlayan temel zincirin bahis yapılan token'ların kesilmesiyle. Kesme, pos blok zincirlerinde veya protokollerinde, bir doğrulayıcının veya jeton bahisçisinin hatalı davranışı için bahis yapılan jetonlarının cezalandırıldığı bir ceza mekanizmasıdır. Yaygın hatalı davranışlar arasında çift harcama, kesinti süresi ve geçersiz blok üretimi bulunmaktadır. Kesme, ağ veya protokol güvenliğinin sürdürülmesinde kritik bir adımdır, doğrulayıcıların kötü niyetli faaliyetlerde bulunmak yerine protokolün güvenliğini koruma yönünde hareket etmelerini sağlar.

babylon protokolü, hesap verebilir iddialar ve kesinlik aygıtları gibi yöntemlerle bitcoin'in otomatik kesimini uygular.

sorumlu iddialar, kriptografik bir kavram kullanırEOTS (çıkarılabilir tek seferlik imzalar) Kötü niyetli imzacıları cezalandırmak için. eots, bir imzacının iki farklı bilgiyi imzalamak için aynı özel anahtarı kullandığında özel anahtarın sızdırılmasına işaret eder. eots, Bitcoin kullanılarak gerçekleştirilebilir.schnorr imzaları.

Kesinlik gadget'ları, Bitcoin konsensüs protokolünün üzerine yerleştirilmiş ve ekstra güvenlik güvenceleri sağlayan ek bir konsensüs protokolü olarak anlaşılabilecek bir konsensüs mekanizması konseptidir. Bir staker uygunsuz davranışlar sergilediğinde (çifte harcama gibi), Babylon, staker'ın özel anahtarının sızdırılmasına yol açan bir kanıt gönderir ve bu da staker'ın Bitcoin'inin bir kısmının veya tamamının Babylon protokolü tarafından kesilmesine ve kaybedilmesine neden olur. Bu işlem "otomatik eğik çizgi" olarak bilinir.

4.3.3 Babil'in Kefaret Mekanizması

babylon protokolü kullanırBitcoin zaman damgası protokolüBitcoin'in çözülmesine yardımcı olurken uzun menzilli saldırılara karşı savunma sağlamak için. Bitcoin zaman damgalama protokolü, keyfi verilerin Babil'e gönderilmesine izin veren zaman kanıtlı bir teknolojidir, böylece PoS zincirleri için zaman damgaları oluşturarak bunların bütünlüğünü ve güvenliğini artırır, uzun menzilli saldırılara karşı koruma sağlar. Zaman damgalama protokolü, bitcoin blok zincirini zaman damgası katmanı olarak, Babil zincirini kontrol noktası birleştirme ve veri erişilebilirlik (DA) katmanı olarak ve diğer PoS zincirlerini güvenlik kullanım katmanı olarak kullanır.

Bitcoin zaman damgası protokolü aracılığıyla Babylon, Bitcoin likiditesini en üst düzeye çıkarmak için hızlı bağlanmayı destekler. Bu, Babylon protokolünün diğer staking protokollerine kıyasla bir avantajıdır. bu Bitcoin'in çözülme süresi yaklaşık 1 gün olacak. bu süre, Bitcoin'in 10 dakikalık blok aralığına kıyasla uzun görünüyor. Bununla birlikte, optimism rollups'ın 7 günlük meydan okuma süresine, Ethereum'un yaklaşık 10 günlük çözülme süresine ve kozmos ekosistemi içindeki çoğu POS ağındaki 21 günlük çözülme süresine göre nispeten daha hızlıdır.

Uzun menzilli bir saldırı, bir PoS zincirinin karşılaşabileceği bir saldırı türüdür, saldırgan, genel bloktan başlayarak orijinal ana zincirden daha uzun bir zincir oluşturur ve orijinal ana zinciri değiştirmek için tüm (veya bir kısmını) işlem geçmişini değiştirir.

4.3.4 babylon’ın nihai onay mekanizması

Finaliteİşlemlerin bir blok zinciri üzerinde değiştirilemez ve değiştirilemez olduğu durumu ifade eder. Bitcoin gibi proof-of-work (pow) blok zincirlerinde kesinlik olasılığa dayalıdır, yani kesinlik elde etmek için birden fazla bloğun onaylanması gerekmektedir, bu da daha uzun bir onay süresine yol açar. Buna karşılık, babylon mainnet dahil olmak üzere çoğu proof-of-stake (pos) konsensüs mekanizması ağları, daha hızlı onay süreleri sağlayan ekonomik kesinlik kullanır.

Bitcoin'in finalitesi tarafından sınırlanmaması için, babylon protokol ana ağı, Babylon ağındaki işlem hızını ve finalitesini önlemek için başlatıldı.kesinlik sağlayıcı (ks) düğümleri hızlı kesinlik elde etmek ve çatallanma saldırılarına karşı koruma sağlamak için. FP düğümleri, işlemleri doğruladıkları, blokları paketledikleri ve Bitcoin ana ağına göndermeden önce her katman 2 bloğunu imzaladıkları Ethereum Katman 2'deki sıralayıcılara benzer şekilde çalışır. FP düğümlerinin varlığıyla, Babylon ana ağının kesinliği saniyeler içinde elde edilir. FP düğümleri, FP düğüm komitesi tarafından işletilecek ve FP daemon program.

fp düğümlerinin merkezi olmaması ve sansür direnci, ethereum katman 2 sıralayıcıları tarafından karşılaşılan merkezileşme sorunlarını nasıl önleyeceğimiz, hala daha fazla tartışmayı gerektiriyor. Antlaşma komitesi gibi, fp düğüm komitesinin kimliği ve sayısı da protokolün genel merkezi olmaması ve sansür direncini belirleyecektir.

4.4 özet

Babil'in sistem mimarisi ve teknik prensiplerinden, Babil protokolünün teknik yenilikler getirmediği, ancak Ethereum rollups ve Bitcoin ağındaki eigenlayer gibi protokollerin kopyasını yaptığı açıktır.

Babylon protokolü, protokolün güvenlik varsayımlarını en aza indirmek için çeşitli teknik yöntemler kullanır. Bununla birlikte, Babylon protokolünün genel güvenliği, ademi merkeziyetçiliği, sansür direnci ve ölçeklenebilirliği nihayetinde tüm protokoldeki en zayıf halkaya bağlı olacaktır. Bu, Babylon Network'ün konsensüs mekanizmasının güvenliğini, sözleşmeleri stake etmeyi, bağlamayı ve kesmeyi, çoklu imzaların izinlerini ve sayısını, Sözleşme Komitesi ve FP Düğüm Komitesi'nin kimliğini ve numarasını ve IBC Relayer düğümlerinin güvenliğini içerir.

Açıkça, babylon ağına saldırmak, bitcoin ağına saldırmaktan daha kolaydır. Sonuç olarak, PoS tüketim zincirlerinin güvenliği, bitcoin ağı veya babylon protokolünün değil, kendi güvenliklerine bağlıdır. Bu nedenle, babylon beyaz kağıdının 'güvensiz' işletim iddiası hala birçok örtülü varsayım taşır.

5. ekosistem

Bloklan ekosistemi, bir blok zinciri projesiyle ilgili tüm unsurların, projenin kendisi ve geliştiriciler (proje ekipleri), bakıcılar (madenciler ve doğrulayıcılar), yatırımcılar, iş birlikçiler, kullanıcılar, medya, borsalar ve daha fazlası gibi tüm paydaşların koleksiyonunu ifade eder. Bir projenin ekosistemi içindeki uygulamaların sayısı ve ölçeği, başarısında önemli faktörlerdir. İyi geliştirilmiş ve gelişen bir ekosistem, projeye ve tüm ekosisteme olumlu ağ etkileri sağlar.

27 Nisan 2024 itibarıyla, Babylon Gate ile ortaklık kurmuştur.60'tan fazla cosmos uygulama zinciri, Babylon ana ağı piyasaya sürüldüğünde IBC zincirler arası iletişim için Babylon ile entegre olacak. Babylon'da da var Kurulan ortaklıklarçeşitli cüzdan hizmet sağlayıcıları, bitcoin l2 projeleri, defi protokolleri, bitcoin yeniden paylaşım protokolleri, rollup hizmet sağlayıcıları ve diğer projeler ile birlikte çalışacak, bunlar babylon'un gelişimini destekleyecek. dikkate değer ekosistem ortakları arasında Cosmos hub, Osmosis, Talus, Akash ağı, Injective, SEI, Stride, B kare ağıveNubit

bitcoin staking ve yeniden stake yapma protokolleri, stakestone, uniport, chakra, lorenzo ve bedrock ile işbirliği yaparak babylon ile birlikte çalışıyor. stakestone, babylon'a dayanan bitcoin yeniden stake yapma özellikleri üzerine kurulu çok zincirli bir likit staking/yeniden stake yapma protokolüdür.UniPort ağı, Cosmos sdk üzerine inşa edilmiş bir zk-rollup uygulama zinciri olan, babylon ile bitcoin yeniden stakeleme işlevselliğini entegre ediyor ve brc20, ordinals-nft, arc20, runes ve rgb++ gibi varlıklar için çapraz zincir uyumluluğunu destekliyor. Chakra, babylon ile entegre olan bir zk-tabanlı bitcoin yeniden stakeleme protokolüdür ve babylon'dan gelen bitcoin'lerin diğer ekosistemlere eşlenmesine izin verir.LorenzoBitcoin, Gate temelli bir bitcoin yeniden paylaşım protokolüdür ve temel bileşeni bir cosmos uygulama zinciridir.Kaya tabanı kullanıcıların Ethereum'da WBTC'yi kilitlemesine, Unibtc basmasına ve eşdeğer miktarı Babylon zinciriyle eşlemesine olanak tanıyan, Ethereum'da çok varlıklı bir yeniden stake etme protokolüdür. @bedrock_defi/ Nasıl Bitcoin Liquid Restaking UniBTC Çalışır 54a7be02a248" >staking ödülleri.

Babylon'un ekosistemi, kozmos ekosisteminin ötesine geçerek diğer alanlara doğru genişliyor. Bu ekosistem uygulamaları tamamen konuşlandırıldığında, Bitcoin için bir "gökyüzü bahçesi" oluşturacaktır.

babylon, birkaç nedenle ethereum katman 2, polkadot parachain veya avalanche subnet oluşturmak yerine cosmos ekosistemine entegre olur: ibc şu anda farklı pos ağları ve düğümler arasında mesajları güvenli ve verimli bir şekilde iletebilen tek protokoldür; cosmos ekosistemine zaten 90'dan fazla mevcut uygulama zinciri bulunmaktadır ve babylon, eigenlayer gibi sıfırdan inşa etmeye gerek olmadan bu zincirlerle ortaklık kurabilir; ve babylon, diğer ekosistemlerde bazı özerkliğin feda edilmesi gerekebileceği gibi protokol özerkliğini korurken ibc aracılığıyla diğer cosmos uygulama zincirleriyle likidite paylaşabilir.

Babylon, diğer POS zincirlerini IBC ile bağlamak için yeni zincirler arası mesajlaşma protokolleri gerektirecek ve yeni güvenlik varsayımları getirecek herhangi bir POS zinciri için gelecekte Bitcoin yeniden stake etme olasılığına işaret ediyor. Neyse ki, bu tür yeni protokoller geliştirilme aşamasındadır. BirleştirilebilirCosmos ile ethereum, polkadot, solana, near ve tron'u birleştirmeyi hedefleyen protokol ve Gate.ioLandslideAVAXAvalanche ekosistem alt zincirlerine ibc'yi genişletmeyi amaçlayan protokol. Bu projelerin başarısı, Babylon ekosisteminin genişlemesine fayda sağlayacaktır.

Resim 3:Babylon ekosistem haritası

resim 3:Babil ekosistem diyagramı 2

6. ekonomik sorunlar

babylon henüz bir token çıkarmamış ve tokenomisini açıklamamıştır. Projenin gelecekteki ekonomik modelleri, babylon ana ağındaki yerel $bbn tokeninin fonksiyonlarına, arzına, dağıtımına (düşük dolaşım, yüksek enflasyon modelini izleyip izlemediği) ve teşvik planlarına odaklanabilir. Bu nedenle, bu bölüm tokenomisi üzerinde değil, bitcoin stake getirisi, protokol talebi ve kaldıraçla ilgili konular gibi ekonomik konular üzerinde yoğunlaşacaktır.

6.1 Babylon'un Staking Getirisi Sorunu

babylon, bitcoin sahiplerine bitcoin zincirindeki bitcoin'lerini kilitleyerek pos tüketici zincirleri için güvenlik sağlamalarına izin verir, bu da karşılığında genellikle kendi yerel token'larının ek ihraçları şeklinde "koruma ücreti" öderler. babylon ayrıca stakers'ları ödüllendirir. dolayısıyla, stakers'ların kazançları hem babylon'ın yerel token ($bbn) ödülleri hem de pos tüketici zincirlerinden enflasyonist ödüllerden gelir. bu, eigenlayer'a benzer. bitcoin staking'den elde edilen getiri, bitcoin'in kilitlenen miktarına ve babylon protokolü aracılığıyla bitcoin ağı güvenliğini kiralayan pos tüketici zincirlerinin sayısına bağlı olacaktır. babylon'a bağlanan pos tüketici zincirleri ne kadar fazlaysa, bitcoin staking getirisi o kadar yüksek olacaktır.

Buna göre DefiLlama, mevcut Bitcoin kilitli değeri 10 milyar doları aşıyor, esas olarak borç vermede yoğunlaşıyor ve yıllık yüzde getirileri (APY) %0,01 ile %1,25 arasında değişiyor ki bu çok düşük. Bu kilitli bitcoinlerin çoğu, zincirler arası veya sarılmış bitcoin çözümleri aracılığıyla yapılır ve merkezi güven varsayımları ve teknik riskler ekler. Bitcoin sahipleri, atıl durumdaki Bitcoin'lerinin daha düşük riskler ve daha az güven varsayımı ile daha yüksek getiri elde edebileceğini umuyor.

2021'deki çöküşünden önce, celsius network bir söz verdi %8 yıllık getiriBitcoin sahipleri için, 43.000 Bitcoin katılımı çekiyor. Bu, yüksek getirilerin Bitcoin sahiplerinin güçlü çekiciliğini vurguluyor. Aslında, kripto piyasasındaki büyümenin ana itici gücü, yeni kullanıcıların yüksek getiri arzusudur.

Çoğu POS zinciri için, Yerel tokenlerinin stake getirisi %3 ile %15 arasında değişmektedir, bitcoin'in borç verme getirisinden 50 kat daha yüksek. Şu anda, $bbtc için stake getirisi yaklaşık %4'tür. Babil'in başlangıç staking getirisi bu aralıkta olması bekleniyor, bu da getiri arayan sahipler için büyük bir çekicilik olacak ve muhtemelen Bitcoin staking talebini büyük ölçüde artıracaktır.

6.2 Babil'in talep sorunları

Ethereum ve diğer altcoinlerin aksine, piyasada Bitcoin'i DeFi faaliyetleri için kullanmak istemeyen birçok Bitcoin maksimalistleri (hodlers) vardır. verilerine göre Coinshares Geçen Mart ayında, Bitcoin yüksek bir boşta kalma oranına sahipti: Bitcoin'in dolaşımdaki arzının %25'i 5 yıldan fazla bir süredir boşta, %67'si 1 yıldan fazla bir süredir boşta ve %66'nın üzerindeDolaşımdaki arzın %i boşta. Bu nedenle, düşük bir staking oranı proje gelişimini ciddi şekilde etkileyebilir.

öte yandan, incelerkenLido protokolünün kilitli değeri ve getiri eğrisiMayıs 2023'te Ethereum çekimleri açıldıktan sonra, kilitli miktarlar artmasına rağmen, getiri yüzde 7'den yaklaşık %4'e düştü.EigenLayer aynı zamanda ciddi bir verim kriziyle karşı karşıya. Eigenlayer'ın 15 milyar doların üzerinde kilitli değeri (TVL) var, ancak AV'lere olan talep, kilitli miktarının %10'undan az. Bu, beklenen ETH staking getirisinin beklentileri karşılamayacağı ve ETH para çekme işlemlerine izin verildiğinde sermaye çıkışı riski olacağı anlamına gelir. Celestia protokolü, ekonomik güvenlik sağlamak için diğer toplama ağlarına veri kullanılabilirliği (DA) hizmetleri satmaktadır. Yerel tokeni $tia'nin değeri, Rollup'ların güvenliğine olan ihtiyacından gelir. fakat Celestia'nın değer yakalama yeteneği hala soru işaretiyle karşı karşıya..

eigenlayer gibi paylaşılan güvenlik ve likidite temin etme / tekrar temin protokolleri arz tarafında iyi bir şekilde sağlandığı iddia edilebilir, ancak güvenlik tüketimi için talep bu arzla eşleşmeli ve ekonomik kapanmayı sağlamak ve bir ölüm spiralinden kaçınmak için. böyle projelerin uzun vadeli başarısı, güvenlik için ödeme yapmaya istekli yüksek kaliteli protokollerin artan sayısına bağlıdır.

Babylon için kilit soru, ETH'nin likit staking/re-staking protokolleri gibi, Bitcoin staking'in de proje başlatıldıkça başlangıçta artıp artmayacağıdır; Bununla birlikte, yeterli stake talebi olmadan, getiriler kaçınılmaz olarak düşecektir. Getiriler belirli bir seviyenin altına düştüğünde, Bitcoin sahiplerinin katılma isteği azalacak ve bu da proje geliştirmede bir darboğaza ve hatta düşüşe yol açacaktır. Projenin sürdürülebilirliği, stake edilen Bitcoin miktarına ve getiriye bağlı olacak ve bu da nihayetinde artan sayıda POS tüketici zincirine ve bunların geliştirme durumuna bağlı olacaktır. Staking'in talep tarafını arz tarafıyla eşleştirmek, darboğazların üstesinden gelmek için çok önemli olacak ve projenin iş genişlemesi için uzun vadeli bir zorluk oluşturacaktır. Proje ekibi ayrıca, kullanıcıların spekülatif eğilimlerine karşı koymak ve kullanıcıların ilk kazanımlardan sonra ayrılmalarını önlemek için nasıl daha güçlü bir hendek inşa edileceğini de düşünmelidir.

6.3 babylon’s kaldıraç riski

Eigenlayer'da eth likidite staking ve ikincil stakinge tabi tutulur, bu da kaldıraç ekleyerek hem getirileri hem de riskleri artırır. Benzer bir prensip, babylon için de geçerlidir: bitcoin'i staking ve ikincil staking aracılığıyla kaldıraçlı bir şekilde kullanarak, babylon bitcoin'in fiyatına kaldıraç ekler.

Bu küçük kaldıraç etkisinin boğa piyasasında fiyatı etkilemeyebilir. Ancak, ayı piyasası geldiğinde, piyasa kaldıraç azaltma ve balonları söndürme sürecinden geçecektir. Bu kaldıraç daha sonra eth, bitcoin ve genel kripto para piyasasının fiyatları üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir.

7. geliştirme

Babylon projesinin önemli gelişim aşamaları şunlardır:

Şubat 2023: Babil Projesi kuruldu ve Twitter hesabı aktif hale geldi.

22 Mayıs 2023: Babil8.8 milyon dolarlık bir tohum turu tamamlandığını duyurdu, IDG ve Breyer Capital tarafından yönetiliyor.

13 Temmuz 2023: Babylon bir litepaper yayınladı.

11 Eylül 2023: Bitcoin staking bekleme listesi yayında.

7 Aralık 2023: Babylon 18 milyon dolarlık bir seri a turunu tamamladığını duyurdu, Polychain Capital ve Hack VC tarafından yönetilen.

27 Şubat 2024: Binance lablarının Babylon'a yatırım yapacağı açıklandı, miktar açıklanmadı.

28 Şubat 2024:Babil'in test ağı canlı hale geldi, kullanıcıların test tokeni Signet BTC'yi (SBTC) talep etmelerine izin veriyor. Testnet, Bitcoin zaman damgası protokolünü ve Bitcoin staking protokolünü uyguladı. 1 Mart itibariyle,Staking test katılımcılarının kümülatif sayısı 100.000'e ulaştı.

14 Mart 2024: OKX borsası aracılığıyla, Babil97,329 bitcoin staking öncü geçiş NFT'leri dağıtıldıpolygon zincirindeki erken testnet katılımcılarına.

27 Nisan 2024: Babylon, protokolünün kurulduğunu duyurdu 60'tan fazla cosmos uygulama zinciri ile ortaklıklar, ayrıca ethereum raas sağlayıcısı altlayer, bitcoin l2 protokolü lorenzo protokolü, bison labs, nubit ve diğerleri.

17 Mayıs 2024: BabilCüzdan hizmet sağlayıcıları, Bitcoin L2, DeFi protokolleri ve rollup hizmet sağlayıcıları dahil olmak üzere çeşitli projelerle işbirliği sağlandı.

28 Mayıs 2024:Babil testnet-4 canlı oldu.

30 Mayıs 2024: Babil, bir70 milyon dolarlık finansman turu, paradigm liderliğinde 30 kurumun katılımıyla.

şu anda, babylon protokolü test aşamasında, henüz bir ana ağ başlangıç tarihi duyurulmadı. yayınlanmış bir gelişim yol haritası veya protokol yönetişim planı yok, ancak yönetimi takip edecek.Cosmos sdk yönetişim kuralları. tokenomik model henüz açıklanmamış. Bununla birlikte, gelişim seyri göz önüne alındığında, Babylon ekibinin sürekli olarak diğer projelerle ortaklıklar kurduğu, proje ekosistemini istikrarlı bir şekilde ilerlettiği ve finansmanını artırdığı açık bir şekilde ortaya çıkıyor, bu da umut verici bir gelişme trendi gösteriyor.

8. Piste ve rekabet ortamına genel bakış

babylon protokolü, bitcoin ekosistemi, bitcoin programlanabilirliği, bitcoin katman 2, bitcoin staking, yeniden staking, paylaşılan güvenlik, modülerlik ve cosmos ekosistemi dahil olmak üzere birden fazla alanda faaliyet göstermektedir. Bu bölüm, üç seçilmiş alanın genel bir bakışını sunacaktır.

8.1 paylaşılan güvenlik ve yeniden paylaşım alanı

Paylaşılan güvenlik, bir blok zinciri ağının güvenliğinin diğer ağlardan türetilmesini sağlayan teknik bir çözümdür. Güvenliğinin bir kısmını üst katman bir ağa "kiralayan" temel bir ağ olarak anlaşılabilir. Yaygın paylaşılan güvenlik çözümleri arasında Avalanche'ın alt ağları, Cosmos'un çoğaltılmış güvenliği, Polkadot'un parachain'leri, Ethereum'un Katman 2'si ve EigenLayer'ın restaking'i yer alır. Bu çözümler iki türe ayrılabilir teknik prensiplerine dayanarak: (1) yeniden bahis çözümleri: bu kategori avalanche’in alt ağlarını, cosmos’un çoğaltılmış güvenliği, polkadot’un paraçinleri ve eigenlayer’in yeniden bahisini içerir. Bu çözümler bir ağın doğrulayıcılarının diğer ağ ağlarının uzlaşısına (blok üretimi gibi) katılmasına izin verir. (2) kontrol noktası çözümleri: bu kategori ethereum’un katman 2 ve babylonu içerir.

daha önce belirtildiği gibi, babylon blockchain, cosmos sdk üzerine inşa edilmiş ve cosmos ibc (ara-blokzincir iletişimi) ile uyumludur, bu da onun cosmos sdk zincirlerinden zaman damgalarını toplamasını sağlar. cosmos, genellikle cosmos hub ve90'dan fazla IBC uyumlu POSUygulama zincirleri. Kozmos ekosisteminde, likidite zincirler arasında işbirliği yerine rekabeti teşvik eden ibc aracılığıyla güvenli ve verimli bir şekilde paylaşılabilir. Sonuç olarak, Babil diğer Kozmos uygulama zincirleri ile sinerji yaratabilir ve böylece canlı bir Kozmos ekosistemine katkıda bulunabilir.

Şekil 4:Cosmos ekosistem diyagramı

Başka bir paylaşılan güvenlik çözümü olan eigenlayer, babylon ile derin bir bağlantıya sahiptir. Bu, eth stakers veya eth likit staking tokenları (LSTS) sahiplerinin LSTS'lerini eigenlayer'ın akıllı sözleşmelerinde yeniden staking yapmalarına izin verir, böylece ethereum mainnet'in güvenliğini diğer ağlara genişletir ve ek ödüller kazanır. eigenlayer protokolü, ethereum mainnet veAVS (aktif doğrulama hizmetleri), restakers, operatörler, avs (Eigenlayer üzerine inşa edilmiş ikinci katman ağları) ve avs tüketici uygulamaları (avs üzerine inşa edilmiş dapps) gibi temel bileşenleri içeren bir protokol.çalışıraşağıdaki gibi:

kullanıcılar, ethereum ana ağından eigenlayer işlemci sözleşmelerine (örneğin yan zincirler, da katmanları, kâhinler, çapraz zincir köprüleri, paylaşılan sıralayıcılar vb. gibi) beth veya lst (örneğin steth, meth, sweth, ethx vb.) yeniden paylaştırırlar. İşletmeciler, kullanıcıların token'larını ilgili av'lerle eşleştirerek, av'lerin güvenli bir ağ sağlamalarını sağlarken, av'ler yeniden paylaşan kullanıcılara ücret öder. Yeniden paylaşan kullanıcılar hatalı davranış sergilerse, işletmeci sözleşmeleri yeniden paylaştıkları token'larını kesecektir. Bu nedenle, eigenlayer, av'lerin ağının kurulum maliyetlerini azaltarak, ethereum ağı'nın güvenliğinin bir kısmını av'lerine kiraya verebilir. Av'lerin güveni, ethereum ve eigenlayer'ın ekonomik güvenliğinden kaynaklanmaktadır. Dürüst paylaşım davranışı ödüllendirilirken, hatalı davranışlar cezalandırılır. Yatırılan token'ların değeri güven seviyesini belirler.

eigenlayer ara yazılımı için teminatlı tokenların (eth) değeri güven seviyesini belirler. Bitcoin'in değeri eth'den daha yüksek olduğu için, babylon aynı miktarda teminatla kendi pos tüketici zincirlerine daha yüksek ekonomik güvenlik ve güven seviyeleri sağlayabilir. Başka bir deyişle, babylon'un tüketici zincirleri, eigenlayer'ın ara yazılımıyla aynı ekonomik güvenliği sağlamak için daha az enflasyon veya stakerlara ödenen daha az ücret gerektirir. İşte burada babylon'un protokolü, eigenlayer'a karşı ekonomik bir avantaja sahiptir.

Paylaşılan güvenlik çözümlerinin avantajları şunları içerir: (1) Alt katman ağlarının veya protokollerin güvenliğinin bir kısmını genişleterek üst katman ağlarının güvenliğini artırmak; (2) Güvenli ve olgun bir ağ üzerine inşa ederek yeni ağların hızlı bir şekilde kurulmasını sağlayarak yeni ağların dağıtımını kolaylaştırmak; (3) Ek sermaye yatırımı yapmadan token sahiplerinin birden fazla PoS zincirinin bakımına katılmasına izin vererek sermaye kullanım verimliliğini artırmak.

Yatırım teorisinde klasik bir ilke vardır: "Oranlar ne kadar yüksekse, risk de o kadar yüksek olur", bu da burada da geçerlidir. Paylaşılan güvenlik çözümleri genellikle merkeziyet ve güvenlik arasında bir denge bulunmalıdır.Örneğin, tüm sistem yüksek baskı altındayken, küresel sistemik riski ve kontratların uygulanmasıyla ilişkili riski artırır. Yeniden stakeleme ve likidite stakeleme çözümleri, daha az doğrulayıcı düğümün hem altındaki ağı hem de üst uygulamaları kontrol etmesi nedeniyle merkezileşme riskini artırabilir. Checkpoint çözümleri (örneğin Ethereum katman 2), sıklıkla sıralayıcı başarısızlıkları ve durum geçerliliği ile ilgili risklerle karşılaşırken, çekim çoklu imzaları, katman 2 ağlarının sansüre karşı direncini daha da zorlaştırabilir. Paylaşılan güvenlik çözümleri ayrıca gereksiz gelişim ve likidite parçalanması gibi sorunlara yol açabilir.

Aslında, birçok web3 projesi, örneğin polygon pos güvenliğinin 5/8 multi-sig tarafından belirlendiği, lido'nun düğüm operatörlerinin bir beyaz liste sisteminden seçildiği ve birçok protokolün başlangıçta ekipleri tarafından yönetildiği gibi belirli bir derecede merkezileşmeyi sergiliyor.

merkezileşme, bir protokolün sansüre karşı direncini ve güvenilirliğini tehdit eder. Bu nedenle, herhangi bir blok zinciri ve web3 projesi, geliştirme süreci boyunca merkezileşmeyi önlemek veya hatta ortadan kaldırmak için çaba göstermelidir, özellikle babylon'un komite ve çoklu-imza sorunlarıyla. İdeal bir merkezsizleştirilmiş protokol, geliştirilme süreci boyunca merkezileşmeyi önlemek veya hatta ortadan kaldırmak için çaba göstermelidir.teknik, ekonomik, yasal,ve yönetişim yönleri.

8.2 bitcoin ekolojisi ve bitcoin katman 2 izleme

Bitcoin yıllardır "dijital altın" ve "değer deposu" olarak kutlandı, ancak sınırlı programlanabilirliği, ekosistem geliştirme eksikliğine ve sık sık eleştirilere neden oldu. Mart 2023'te Ordinals protokolünün piyasaya sürülmesi, Bitcoin programlanabilirliğinin kapısını açtı ve Bitcoin ekosistemi için bir Pandora'nın Kutusu'nu ortaya çıkardı. Bunu takiben BRC-20, Atomical, Runes, BRC100, SRC20, BRC420, Taproot Asset ve RGB gibi çeşitli standartlar ve protokoller ortaya çıktı. Nisan 2024'e kadar, Bitcoin arzının yarıya indirilmesi, Bitcoin ekosistemindeki geliştirme ve yatırım artışını daha da körükledi.

babylon protokolünün ana ağı, özellikle staking için tasarlanmış bir bitcoin katman 2 rollup olarak görülebilir. Bugüne kadar, BitcoinKatman 2 alanı büyüyerek dahil etti düzinelerçeşitli projelerin çiçek açtığı bir ortamda dikkat çeken projeler arasında şunlar yer almaktadır: lightning network, stacks, taro protokolü, liquid network, b squared (b2) network, bitlayer, merlin chain, arch network ve nervos network. Stacks, ethereum layer 2'ye benzer işletim prensiplerine sahip olan bitcoin üzerine kurulu erken bir layer 2 akıllı sözleşme platformudur. B2, bitcoin ekosistemine turing-complete akıllı sözleşmeleri tanıtan EVM uyumlu bir bitcoin layer 2 projesidir. Bitlayer, çeşitli hesaplamaları desteklemek için katmanlı sanal makine teknolojisini ve sıfır bilgi kanıtlarını kullanan bitvm tabanlı bir bitcoin layer 2 kullanır. Merlin Chain, zk-rollup, merkezi olmayan oraklar, veri erişilebilirlik katmanları ve sahtekarlık kanıtlarını bir bitcoin layer 2 çözümüne entegre eder.Arch ağırust-tabanlı sıfır bilgi sanal makine (archvm) kullanan bir bitcoin doğal uygulama platformudur ve akıllı sözleşme işlevselliğini doğrudan bitcoine getirir. nervos ağı, durum depolama için özel bir modül hücre modeli kullanarak bitcoin katman 2'ye kadar uzanır ve işlem yürütme için ckb-vm kullanır, böylece bitcoin'in programlanabilirliğini artırır. Son zamanlarda, yazılım şirketi starkware ayrıca birvideovemakalestark tabanlı bitcoin katman 2 çözümü inşa etme planını duyurdu.

Bitcoin katman 2 projeleri için,ana teknik metriklerGenellikle incelenenler arasında protokol güvenliği, merkezi olmama derecesi, sansür dayanıklılığı, ölçeklenebilirlik, yürütme ortamı (evm uyumluluğu), işlem hızı ve işlem ücretleri bulunur. Aşağıdaki tablo, birkaç önemli 2. katman projesi için bu teknik ölçütlerin karşılaştırmalı analizini sunmaktadır.

tablo 2: bitcoin katman2 projeleri Teknik göstergelerin karşılaştırılması

daha önce belirtildiği gibi, 1 Mart 2023'ten 31 Mayıs 2024'e kadar var.Bitcoin ekosistemiyle ilgili 143 fonlama turu, toplamda 2,3 milyar doları aşan bir miktarla. bunların 85'i 2024'ten sonra gerçekleşen finansman turuydu ve toplam miktar 945.3 milyon doları aştı. bu projelerin gelişimi ve önemli finansman faaliyeti, bitcoin ekosisteminin patlayıcı bir büyüme döneminde olduğunu doğrudan göstermektedir. bitcoin staking protokollerinin ortaya çıkması ve piyasaya sürülmesi, şüphesiz önemli bir ilgi çekecek ve babylon'un erken gelişimi için heyecan ve finansmanın güçlü bir temelini oluşturacaktır.

8.3 bitcoin staking takibi

bitcoin staking sektöründe, stakestone, uniport, chakra, lorenzo ve bedrock gibi önceden bahsedilen bitcoin restaking protokollerinin yanı sıra, Gate gibi diğer dikkate değer projeler de bulunmaktadır.Stroom daoBitcoin Lightning Network üzerinde bir EVM uyumlu Bitcoin yeniden yatırma protokolü; Stacks'e dayalı bir Bitcoin yeniden yatırma protokolü olan SataBTC, şu anda başlangıç ​​aşamasında; Botanix, bir EVM uyumlu Bitcoin katman 2 ve Bitcoin yatırma protokolü; Solv protokolü, Arbitrum'da staked WBTC'yi, Merlin'de M-BTC'yi ve BNB zincirinde BTCB'yi getiri sağlayan varlıklara dönüştürebilen çok zincirli bir getiri ve likidite protokolü solvbtc; vePell ağı—bitcoin staking ve restaking birleştirme protokolü, yerel bitcoin ve btc lsd hizmetlerini konsolide eder, mevcut entegrasyonlar arasında bitlayer, bouncebit, merlin ve bnb smart chain üzerindeki hizmetler bulunur.

şekil 5:Bitcoin ekolojik ilgili projelerin şematik diyagramı

theBounceBit protokolüBabl ve benzeri bir başka bitcoin staking protokolüdür ve bu tartışmanın odak noktasıdır. bouncebit’in temel işlevi, diğer restaking protokollerini destekleyen temel bir bileşen olarak hareket etmek ve ethereum mainnet ve bnb zinciri de dahil olmak üzere birden fazla ağda ödül kazanmayı sağlamaktır. Temel bileşenleri arasında evm-uyumlu pos blockchain—bouncebit blockchain—ve bitcoin cross-chain köprüleri ve oraklar bulunmaktadır.

Bouncebit ana ağı, stake edenlerin ağ doğrulamasına katılmak için hem Bitcoin'i (yerel BTC, Ethereum'da WBTC, BNB Chain'de BTCB) hem de BounceBit'in yerel tokenini $bb kilitlemesini gerektiren çift tokenli bir stake doğrulama mekanizması kullanır. Kilitlenen Bitcoin, Bouncebit zincirinde bBTC'ye zincirler arası sarılır. Yerel Bitcoin, wBTC ve BTCB, aşağıdaki gibi kurumlar tarafından gözaltında tutulur: @bouncebit/bouncebit-explained-37c0e5bafcc8">mainnet dijital ve ceffu. şu an için, $bbtc için staking getirisi yaklaşık %4'tür..

11 Nisan 2024 itibarıyla, Bouncebit 6 milyon doları aşan toplam tutarda üç fonlama turunu tamamladı. 13 Mayıs 2024'te@bouncebit/bouncebit-mainnet-timeline-3c0cab355878">bouncebit'in ana ağı aktive edildi ve yerel token $bb'nin bir hava saldırısı tamamlandı. 10 Mayıs 2024 tarihine kadar,BounceBit'in tvl'si yaklaşık 1 milyar dolar olup, toplam kullanıcı tabanı 215.480'dir..

babylon, bouncebit ve diğer bitcoin staking protokollerini karşılaştırmak, bunların diğer ağlara bitcoin staking aracılığıyla güvenlik sağlama konusunda benzerlikler paylaştığını ortaya koyar. Hepsi diğer projelere hızlıca başlama ve bitcoin likiditesini kullanarak yeni likidite piyasaları oluşturma girişiminde bulunmak için platform olarak hizmet verir. Temel farklılıklar, babylon'un cosmos ekosistemine hizmet etmesi, bouncebit ve benzeri protokollerin ise ethereum ekosistemine dayanmasıdır. Babylon merkezi olmayan güvenlik görevlileri kullanmazken, bouncebit merkezi güvenlik görevlileri kullanır. Babylon'un mimarisi daha karmaşıktır, bouncebit'in ise daha basit olup merkezi borsalar tarafından geliştirilen madencilik protokollerine benzer. Bouncebit, staking için cross-chain-wrapping-staking yaklaşımını kullanırken, babylon uzaktan staking kullanır.

Çok sayıda bitcoin staking protokolünün varlığının, bitcoin likiditesinin aşırı derecede parçalanmasına yol açıp açamayacağı kritik bir sorudur. Eth likidite staking ve restaking sektörlerinden güncel verilere bakıldığında, eth'in piyasa değeri yaklaşık olarak$452 millionLikitide stake protokollerinin toplam kilitli değeri yaklaşık olarak48 milyar dolar, ve yeniden paylaşım protokolleri yaklaşık olarak tutar $19 milyar,birlikte, eth arzının yaklaşık 1/8'i için hesap tutuyor. bitcoin'in piyasa değeri şu anda yaklaşık olarak $1.4 trilyon, ve eğer bitcoin staking piyasası bu değerin 1/10'unu absorbe ederse, kilitli bir miktar olan 140 milyar dolar üretecektir. Mevcut durumda, mevcut staking protokollerinin böylesine büyük bir kilitli değeri kısa vadede absorbe etmesi zor bir durum olup, bu da bitcoin staking protokollerinin arasında rekabet baskılarının şu anda minimum düzeyde olduğunu göstermektedir.

8.4 özet

babylon protokolü, mevcut boğa piyasasının birçok ana sıcak sektörüyle kesişen bir sektörde faaliyet göstermektedir. Bitcoin ekosistem sektöründe, önemli fonlar akıtılmış olup birçok proje aktif olarak geliştiriliyor. babylon, bu ivmeyi hızlı bir lansman için kullanan ve birçok protokolle ortaklıklar kurmuştur. Staking sektöründe, bouncebit'te benzer bir rakip olsa da, ikisi farklı ekosistemlere hizmet etmekte ve farklı teknik yollara sahip olduklarından, Bitcoin'in büyük likiditesini emme konusunda doğrudan rekabet etmemektedirler. cosmos ekosisteminde, babylon diğer uygulama zincirleriyle likidite paylaşmak için ibc'yi kullanabilir, karşılıklı bağımlılığı teşvik ederek ve birlikte bir blokzincir interneti inşa ederek.

9.risk faktörleri

9.1 teknik riskler

9.1.1 sözleşme kodu güvenlik riskleri.

Herhangi bir yeni protokol gibi, protokol istemci kodlarında, sözleşme simülatörlerinde ve sözleşme kodlarında güvenlik açıkları olabilir. Kodun güvenliği, protokolün bir süre güvenli bir şekilde çalıştıktan sonra yalnızca onaylanabilir. Diğer yandan, Bitcoin ağına daha gelişmiş akıllı sözleşmeler eklemek ağın yükünü artırabilir ve hatta sistemik riskler de oluşturabilir.

9.1.2 merkezileştirme riski.

daha önce de belirtildiği gibi, merkezileşme bir protokolün sansür direncini ve güvenilirliğini tehdit edebilir. Babil, komitesi ve çoklu imza yapılandırmaları, ana ağ doğrulama düğümlerinin sayısı, fp düğümleri ve daha sonra aşamalarda yönetim ile ilgili merkezileşme sorunlarından kaçınmalıdır.

9.1.3 geliştirme ilerlemesi beklenenden azdı.

proje şu anda test aşamasında ve resmi başlatmadan önce ek süreye ihtiyaç duyacak. Daha fazla olgunlaşma daha uzun sürebilir. Proje, mevcut bitcoin yarılanma heyecanını hızlı bir şekilde başlatmak ve teknik, ekolojik, tokenomics ve yönetim sorunlarını ele almak için kullanamazsa boğa piyasası fırsatını kaçırma riskiyle karşı karşıyadır. Bu, yatırımcı hayal kırıklığına ve projenin uzun vadeli gelişimine olumsuz etki edebilir.

9.2 piyasa riski

9.2.1. takip hikayesi ve mantığı tanınmıyor.

Bitcoin ekosisteminde, özellikle Bitcoin Layer2 sektöründe, önemli bir şüphecilik var. Sistem açısından bakıldığında, Bitcoin, Turing olmayan eksiksiz bir betik diline sahip son derece basit (sağlam) bir ağdır ve bu da onu karmaşık akıllı sözleşmeleri yürütemez hale getirir. Ethereum ve Solana gibi akıllı sözleşme platformlarının varlığı göz önüne alındığında, Bitcoin ağı üzerinde Web3 inşa etmek artık hem karmaşık hem de verimsiz görünüyor, bu da gerçek bir ilerleme olmadan tekerleği yeniden icat etmeye benziyor.

Ele alınması gereken önemli sorular şunlardır: Bitcoin'in bir ekosistem geliştirmek için gerçek bir ihtiyaç var mı? Bitcoin layer2 ve staking yenilikleri anlamlı mı? Gerçek sorunlara çözüm sunuyorlar mı? Gerçek bir talep var mı? Boğa ve ayı trendlerinin bir piyasa döngüsünden sonra, bitcoin ekosistemine kaç proje piyasa kabulü kazanacak ve uzun vadeli büyümeyi sürdürecek?

çünkü bitcoin ekosistemi ve bitcoin katman2'nin bu boğa piyasa döngüsünde ortaya çıkması ve henüz piyasa tarafından doğrulanmamış olması, bu soruların ve şüphenin göz ardı edilmemesi gerektiği anlamına gelir.

9.2.2. Bitcoin staking için yetersiz talep riski.

daha önce belirtildiği gibi, eğer bitcoin staking oranı çok düşükse, proje gelişimi üzerinde önemli bir etkisi olacaktır. Ayrıca, zamanla bitcoin staking getirilerinin azalması beklenmektedir. Getiri belirli bir seviyeye düştüğünde, bitcoin sahiplerinin katılım isteğini azaltacak ve potansiyel olarak projenin bir darboğaza girmesine veya düşüş trendine girmesine neden olacaktır.

9.2.3. babylon'ın kaldıraç riski

Daha önce belirtildiği gibi, Babylon, staking ve yeniden staking yoluyla Bitcoin'in fiyatını kullanacaktır. Ayı piyasasında, bu kaldıraç proje kendisi, Bitcoin'in fiyatı ve hatta genel kripto para piyasası üzerinde önemli bir etkiye sahip olacak ve küçümsenmemelidir.

10. özet

babylon, Bitcoin için yeni kullanım durumları açan bir Bitcoin kazanç protokolü kurmayı amaçlıyor, bu sayede eth'in yaptığı gibi diğer pos zincirlerine ekonomik güvenlik sağlamasına izin veriyor ve böylece eigenlayer'ın başarısını taklit ediyor. Başarılı olursa, proje Bitcoin ağı üzerinde 'asılı bahçeler' veya adına ima edilen bir metropol gibi gelişen bir ekosistem oluşturabilir.

babylon, Bitcoin ekosistemi, Bitcoin programlanabilirlik, Bitcoin katman 2, Bitcoin staking, restaking, paylaşılan güvenlik, modülerlik ve cosmos ekosistemi gibi birçok önemli alanda yer almaktadır. Takımın güçlü bir geçmişi, önemli finansmanı ve birçok ortaklığı bulunmaktadır. Şu anda test aşamasında olsa da, ekosistem zaten önemli bir büyüme göstermektedir.

ancak, gelişimin erken aşamalarındaki potansiyel teknik riskler ve sonraki aşamalardaki piyasa riskleri göz ardı edilemez.

Genel olarak, proje gözlem altında tutulmaya değer.

Başvuru

[1] babylon proje resmi web sitesi,https://babylonchain.io/

[2] babylon projesi teknik belgeleri,https://docs.babylonchain.io/docs/introduction/overview

[3] bitcoin taahhüt uygunluk doğrulama makalesi,https://arxiv.org/pdf/2207.08392

[4] babylon protokolü basitleştirilmiş beyaz kağıdı,https://docs.babylonchain.io/assets/files/Bitcoin_staking_litepaper-32bfea0c243773f0bfac63e148387aef.pdf

[5] babylon protokol basitleştirilmiş beyaz kağıt çin versiyonu,https://docs.babylonchain.io/papers/btc_staking_litepaper(CN).pdf.pdf)

[6] Bitcoin kısıtlama emülatörü istemci GitHub deposu,https://github.com/babylonchain/covenant-emulator/

[7] Bitcoin Rehin Sözleşmesi Teknik Belgeleri,https://x.com/babylon_chain/status/1787909109595128065

[8] babylon proje resmi twitter,https://twitter.com/babylon_chain

[9] Babil projesinin resmi ortamı,https://medium.com/babylonchain-io

[10] babylon araştırma raporu-messari,https://messari.io/report/babylon-bitcoin-shared-security-and-staking

[11] babylon github deposu,https://github.com/babylonchain/babylon/tree/dev

açıklama:

  1. bu makale şuradan yeniden üretilmiştir [ techflow], orijinal başlık "Babylon Protokolünün Yorumu: Bitcoin'in Gökyüzü Bahçesi", telif hakkı orijinal yazara aittir [@Webi_Tree], eğer yeniden basım konusunda herhangi bir itirazınız varsa, lütfen iletişime geçin Gate öğrenme ekibiTakım, ilgili prosedürlere göre en kısa sürede bununla ilgilenecektir.

  2. Yasal Uyarı: Bu makalede ifade edilen görüş ve görüşler yalnızca yazarın kişisel görüşlerini temsil eder ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.

  3. diğer dil sürümleri makalenin Gate learn ekibi tarafından çevrilir, bahsedilmediGate.io, çevrilen makale çoğaltılamaz, dağıtılamaz veya çalıntılamaz.

Babil Protokolü'nü Anlamak: Bitcoin'in Asma Bahçeleri

Orta SeviyeJul 26, 2024
Babil Protokolünün temel yapısı, Cosmos SDK üzerine inşa edilmiş ve Cosmos IBC ile uyumlu olan POS blok zinciri olan Babil blok zinciridir. Bu, Bitcoin zinciri ile diğer Cosmos uygulama zincirleri arasında veri birleştirme ve iletişimi sağlar. Kullanıcılar, diğer POS tüketim zincirleri için güvenlik sağlamak ve staking ödülleri kazanırken Bitcoin'i Bitcoin ağındaki kilitleyebilirler. Babil, Bitcoin'in benzersiz güvenlik ve merkezi olmayan özelliklerinden faydalanarak diğer POS zincirleri için ekonomik güvenlik sağlamasına olanak tanır.
Babil Protokolü'nü Anlamak: Bitcoin'in Asma Bahçeleri

çok uzun; okumadım

  • babylon, çekirdek bileşeni pos halka açık blok zinciri olan cosmos ibc'ye uyumlu bir staking protokolüdür. Diğer pos zincirleri için güvenlik sağlamak için bitcoin'i bitcoin ana ağında kilitlenmesine izin verirken, aynı zamanda babylon ana ağı veya pos zincirlerinde staking ödülleri kazanmanızı sağlar.
  • proje, bitcoin ekosistemi, bitcoin programlanabilirliği, bitcoin katman 2, bitcoin staking, yeniden staking, paylaşılan güvenlik, modülerlik ve cosmos ekosistemi alanlarında faaliyet gösteriyor. Mevcut ana akım anlatımlarla iyi uyum sağlıyor ve güçlü bir anlatı çekiciliğine sahip.
  • Proje ekibi güçlü teknik yeteneklere sahip, çekirdek teknik personel ve danışmanlar derin teknik geçmişe sahiptir.
  • Projenin mevcut finansmanı en az 96.8 milyon doları buluyor, bu da birçok kurumdan yüksek düzeyde yatırım ve katılımı gösteriyor.
  • babylon, 60'tan fazla cosmos uygulama zinciri, cüzdan hizmet sağlayıcıları, Bitcoin katman 2 çözümleri, defi protokolleri, rollup hizmet sağlayıcıları ve diğer projelerle iş birlikleri kurmuş ve zengin bir ekosistem sergilemiştir.
  • şu anda test aşamasında, mainnet henüz başlatılmadı ve token ekonomi modeli henüz açıklanmadı.
  • Proje, piyasada anlatısının kabulüne, yetersiz staking talebine ve kaldıraç risklerine bağlı risklerle karşı karşıyadır.

1. proje tanıtımı

babylon protokolü, kullanıcıların diğer pos zincirleri için güvenlik sağlamak üzere bitcoin ağı üzerinde bitcoinleri kilitlemelerine olanak tanıyan bir bitcoin staking protokolüdür, aynı zamanda staking ödülleri kazanmalarını sağlar. babylon, bitcoin'in benzersiz güvenlik ve merkezi olmayan özelliklerinden faydalanarak diğer pos zincirlerini ekonomik olarak güvence altına almasına ve diğer projelerin hızlı bir şekilde başlatılmasına olanak tanır.

babylon protokolünün temel yapısı, cosmos sdk üzerine inşa edilmiş bir pos blokzinciri olan babylon blokzinciridir ve cosmos ibc ile uyumludur. Bu, veri toplama ve iletişimi kolaylaştırır ve diğer cosmos uygulama blokları ile bitcoin zinciri arasında iletişimi sağlar.

Şubat 2023'te kurulan Babil Projesi şu anda test aşamasında, ana ağ henüz başlatılmadı ve token çıkarılmadı.

bu rapor, proje ekibinden finansmana, teknolojiye, ekosisteme, ekonomik modele, pazar manzarasına, gelişme durumuna ve risk faktörlerine kadar projenin temel yönlerini analiz etmeye odaklanacaktır.

2 proje anlatımı

Kripto dünyasında anlatılar genellikle kripto endüstrisi, kripto paralar veya kripto projelerle ilgili ana akım görüşler, hikayeler veya inançlar olarak kabul edilir; bu da kamuoyunun anlayışını ve değerlendirmelerini etkiler. Kripto veya web3 gibi spekülatif yatırım alanlarında, anlatılar genellikle teknolojik gelişmeler ve sosyo-ekonomik olaylar tarafından yönlendirilir. Anlatılar, piyasa duygusunu, fiyat dalgalanmalarını ve teknolojinin kabulünü şekillendirmede kritik bir rol oynar ve bazen bir endüstrinin, sektörün veya projenin başarısını veya başarısızlığını belirler. Meme coin gibi yüksek spekülatif segmentlerde, anlatıların önemi genellikle temel unsurlardan daha ağır basabilir. Anlatılar, piyasa dikkatini çekebilir, proje temelleriyle etkileşime girebilir veya onları olumlu yönde yönlendirebilir veya bir projeyi durgun bir durumda bırakabilir. Bu nedenle, bu Babylon protokolünün analizi öncelikle anlatısına odaklanacaktır.

2023'ten beri, lido ve eigenlayer gibi birçok ethereum likit staking/yeniden staking protokolü önemli fonlar çekti. Eigenlayer, eth varlıklarının güvenliğini ve merkezi olmamasını kullanarak diğer pos zincirlerini güvence altına alarak, onların erken token lansmanlarıyla ilişkilendirilen yüksek enflasyondan kaçınmalarını sağlıyor. Eigenlayer başarılı oldu, tvl'de 13 milyar dolardan fazlasadece beş ay içinde, yönetim tokenı $eigen'ın potansiyel olarak değerlendirilmesi3 milyar ile 15 milyar dolar arasında.

Yaklaşık olarak şu anki piyasa değeri ile Bitcoin,$1.4 trilyon, pazar değeri bakımından eth'in üç katıdır.$445 milyarBitcoin üzerinde eigenlayer'ın başarısını taklit etmek, Bitcoin'in trilyon dolarlık pazar değerinden likidite açığa çıkarabilir ve yeni bir likidite pazarı oluşturarak önemli yatırımları çekebilir.

Babylon, bir Bitcoin staking protokolü, Bitcoin için yeni kullanım durumları geliştirmeyi amaçlıyor, eski "dijital para birimi" ve "dijital altın" anlatılarından öteye geçmeyi hedefliyor. Bu, Bitcoin'in benzersiz güvenlik ve merkeziyetsizleşme özelliklerini kullanarak diğer POS zincirleri için ekonomik güvenlik sağlarken Bitcoin sahiplerinin ödüller kazanmasına imkan tanır ve diğer protokollerin hızlı bir şekilde başlatılmasını kolaylaştırır.

babylon ayrıca bitcoin için ikincil bir staking piyasası oluşturmayı amaçlamaktadır, böylece bitcoin'i daha fazla pos ağında staking yaparak kullanım senaryolarını genişletmek ve hem bitcoin'in hem de babylon'un uygulama senaryolarını genişletmek.

Ayrıca, Ethereum etrafındaki modüler anlatı güçlü kalırken, Celestia, Eigenda, Near DA ve Eclipse gibi çeşitli DA projeleri ortaya çıkıyor. Babylon da modüler bir yaklaşım kullanarak diğer PoS ağlarına bir modül olarak entegre oluyor, böylece modüler anlatıyla uyum sağlıyor.

Öte yandan, Bitcoin ekosistemi patlayıcı bir büyüme evresindedir ve katman 2 çözümler de dahil olmak üzere birçok proje ortaya çıkmaktadır ve artan VC fonlaması ve piyasa ilgisi almaktadır. Messari Araştırma'nın üç aylık 'hikaye oyunu' konferansında, Bitcoin programlanabilirliği etrafındaki anlatıen yüksek puanları aldıYatırımcılar ve geliştiriciler, Bitcoin'in programlanabilirliğini kilitlemenin yeni yollarını aktif olarak arıyorlar. Bir Bitcoin kazanç protokolü kesinlikle bu ihtiyacı karşılıyor ve staking'e adanmış bir Bitcoin katman 2 olarak hizmet veriyor, bu da Bitcoin'in kullanım talebini artıracak. Bu nedenle, Babylon erken gelişim için sağlam bir temel oluşturarak önemli bir sektörde iyi zamanlanmış ve konumlandırılmıştır.

özetle, babylon protokolü birkaç soruna çözüm getirir: bitcoin yatırımlarının düşük getirisi, bitcoin'in sınırlı kullanım alanları ve bitcoin sisteminin genişletilemez güvenliği. Bitcoin ekosistemi, bitcoin programlanabilirliği, bitcoin katman 2, bitcoin staking, yeniden staking, paylaşılan güvenlik, modülerlik ve kozmos ekosistemi ile uyumlu olup, yaygın anlatılara uyum sağlar ve güçlü bir hikaye çekiciliğine sahiptir.

3. ekip geçmişi ve finansman durumu

3.1 takım geçmişi

Resmi web sitesine göre, babylon ekibi, 32 teknik personel ve danışmandan oluşan, güçlü teknik yetenekleri ve çeşitli web3 ve proje pazarlama etkinliklerinde aktif katılımları gösteren, yüksek ekip katılımını işaret eden bir ekiptir. İşte bazı önemli ekip üyeleri:

Kurucu ortak David Tse, MIT'den elektrik mühendisliği alanında doktora derecesine sahiptir ve daha önce AT&T Bell Labs'te çalışmıştır. Tse'nin araştırmaları, kablosuz iletişim, makine öğrenimi, enerji ve hesaplamalı biyoloji alanlarındaki bilgi teorisi ve uygulamalarına odaklanmaktadır. 2017 yılında Claude E. Shannon ödülüne layık görüldü ve 2018'de Ulusal Mühendislik Akademisi'ne seçildi.

Kurucu ortak Mingchao (Fisher) Yu, Avustralya Ulusal Üniversitesi'nden telekomünikasyon alanında doktora derecesi kazandı. Kablosuz iletişim konusunda özellikle ağırlıklı olarak, ağ bilgi teorisi ve kodlama alanında teoriler ve algoritmalar geliştirmiştir.

ekibin danışmanları arasında, Osmosis Lab'ın kurucu ortağı Sunny Aggarwal ve Eigenlayer'ın kurucusu ve stratejik danışman olarak görev yapan Sreeram Kannan bulunmaktadır.

3.2 finansman durumu

22 Mayıs 2023 tarihinde, Babil şunu duyurdu 8,8 milyon dolarlık tohum turu tamamlandı, idg ve breyer capital tarafından yönetiliyor.

7 Aralık 2023'te, Babylon duyurdu18 milyon dolarlık bir seri A fonlama turunu tamamlamak, polychain capital ve hack vc liderliğinde. Diğer katılımcılar arasında framework ventures, polygon ventures, castle island ventures, okx ventures, finality capital, breyer capital, symbolic capital, iosg ventures, web3.com ventures, geekcartel, dovey wan, chain fund capital, cluster capital, l2 iterative ventures, abcde labs ve kingsley advani yer alıyor.

27 Şubat 2024 tarihinde, binance labs babylon'a yatırım yaptığını duyurdu,Miktar açıklanmasa da.

30 Mayıs 2024'te, Babylon duyurdu70 milyon dolarlık bir fonlama turunu tamamlamakParadigm liderliğinde, toplam 30 kurumsal yatırımcının katıldığı bir yatırım.

1 Haziran 2024 tarihi itibariyle, Babylon 96,8 milyon doların üzerinde toplamda birden fazla turda finansman açıkladı.

1 Mart 2023'ten 31 Mayıs 2024'e kadar bitcoin ekosistemine bakmak143 finansman turu yapıldıBitcoin ekosistemiyle ilgili, bir2.3 milyar doları aşan toplam tutar. bunların 85'i 2024 yılında gerçekleşti ve toplamda 945.3 milyon doları aştı. karşılaştırıldığında, aynı dönemde ethereum ile ilgili finansmantoplam 727 tur,solana 121'e sahipti, cosmos 50'ye sahipti ve avalanche 82'ye sahipti. Bu, bitcoin ekosistemi için göreceli olarak yüksek bir finansman seviyesini gösterir, bazı kurumlardan ve risk sermayedarlarından ilgiyi yansıtır.

Babylon'ın finansman durumunu diğer ilgili projelerle karşılaştırmak kabaca bir değerleme sağlar. Tabloda görüldüğü gibi, Babylon'un finansman miktarı diğer Bitcoin katman 2 projelerine göre daha yüksektir, birçok kurumun dahil olduğu, ancak birçoğunun ikinci kademe risk sermayesi olduğu. Bununla karşılaştırıldığında, Babylon'un finansmanı ve kurumsal katılımı, Ethereum yeniden stake projeleri gibi EigenLayer gibi ve hatta Ethereum katman 2 projeleri gibi Arbitrum ve Optimism'e kıyasla daha düşüktür.

tablo 1: ilgili proje finansman durumu tablosu

Ancak, Ethereum katman 2 projeleriyle karşılaştırıldığında, birçok Bitcoin katman 2 projesinin finansman bilgilerini daha az şeffaf bir şekilde açıkladığını belirtmek önemlidir. Örneğin, Binance Labs'ın Babylon'a yaptığı yatırım miktarı veya B Square için ayrılan miktar açıklanmamıştır. Bu şeffaflık eksikliği, proje ekipleri ile yatırımcılar arasında olası işbirliği endişelerine neden olur ve projenin değerlemelerini şişirmek veya çıkış sırasında önemli kurumlara projeyi desteklemek için söz vermek gibi vaatlerde bulunmak için yatırımcılara fayda sağlayabilir.

başka dikkate değer bir trend, özellikle Bitcoin katman 2 projelerinde, birçok Bitcoin ekosistem projesine Çinli ve etnik Çinli ekiplerin veya sermayenin derin bir şekilde dahil olmasıdır. Çinli veya etnik Çinli kökenli çekirdek ekiplere sahip projeler arasında babylon ve merlin zincirini içerir. Çinli veya etnik Çinli destekli yatırımcılar arasında Binance labs, abcde, okx ventures, hashkey capital, htx ventures, mexc ventures, bixin venture, idg capital ve waterdrip capital bulunmaktadır.

4. teknik prensipler

4.1 proje mantığı

Babylon, bir PoS ağı için güvenilir bir ağ oluşturmanın zamanını ve maliyetini azaltırken, PoS ağları için ekonomik güvenlik sağlamak için Bitcoin ağının güvenliğinden yararlanan bir Bitcoin staking protokolü oluşturmayı amaçlıyor.

güvenilir bir Bitcoin staking protokolü, birkaç özelliğe sahip olmalıdır:

  1. güvenlik, merkeziyetsizlik ve sansür direnci. protokol "güvensiz" kazanç sunmalı, kazancın vekilliğine izin vermeli ve yeniden kazanmayı desteklemelidir.

  2. kesme işlemi. Bir staker kötü niyetli davranırsa, kilitli Bitcoin'leri kesilmelidir.

  3. serbestçe değiştirilebilir. Staker, staking protokolüne uyduğu sürece, diğer tüm staker'lar hileli olsa bile, Bitcoin'i serbestçe geri çekebilmelidir. Kınamaya tabi olmamalıdır.

Bu hedefleri gerçekleştirmek için Babylon protokolü, Cosmos IBC ile uyumlu bir Babylon blok zinciri ağı oluşturdu ve IBC uyumlu POS zincirlerle Bitcoin blok zincirini bağladı ve Bitcoin tabanlı zaman damgası hizmetleri sağladı. Bitcoin zincirinde Bitcoin'i kilitleyerek, ödülleri Babylon zincirinde vermek için 'uzaktan staking' kullanır. Staking, geri alma ve kesme işlevleri için Bitcoin sözleşme taklitliliği kullanır ve hesap verebilir beyanlar ve kesme kötü niyetli kullanıcıları kesmek için kesinlik mekanizmaları gibi mekanizmaları kullanır. Bitcoin zaman damgası protokolü, Bitcoin'i geri alma için kullanılır. Babylon ayrıca ağında Bitcoin yeniden 'staking' protokollerinin oluşturulmasına izin veren bir platform inşa etmiştir.

4.2 protokol mimarisi

Babil Protokolünün mimari tasarımının ana hedefi, Babil Protokolü aracılığıyla daha fazla ağ ve protokol için ölçeklenebilirlik sağlamaktır. Babil Protokolünün mimarisi üç katmana ayrılmıştır: 1. Bitcoin ağı katmanı 2. Kontrol katmanı 3. Veri katmanı.

Şekil 2:Babil protokol mimarisi şeması

bitcoin ağı katmanı, babylon protokolüne bağlı tüm pos tüketim zincirleri için zaman damgaları sağlayan temel katmandır. dört özelliği vardır: 1. yüksek merkezi olmayanlık. 2. yüksek sistem dayanıklılığı (son derece basit), karmaşık akıllı sözleşmeleri yürütemeyen, turing eksik bir betik diline sahiptir. 3. veri yapısı için bir hesap tabanlı model yerine utxo modelini kullanır. 4. zincir güvenliği, onu sürdürmek için bitcoin bahis yapmayı gerektirmez.

kontrol katmanı, bitcoin ağı, cosmos hub ve veri katmanını birbirine bağlayan babylon blockchain ağından oluşan bir ara yazılım tabakasıdır. babylon blockchain ağı, babylon protokolünün mimarisinin çekirdeğidir. onun uzlaşma mekanizması pos (özellikle dpos) ve başlıca fonksiyonları şunları içerir: pos zincirleri için bitcoin ağına dayalı zaman damgası hizmetleri sağlamak ve pos zincirleri ile bitcoin zinciri arasındaki durumu senkronize etmek. bitcoin staking haklarını pos zincirleri ile eşleştirmek ve staking ve doğrulama bilgilerini takip etmek için bir pazar işletmek. pos zincirleri için nihai imza kayıtlarını tutmak.

proje henüz ana ağ doğrulayıcılarının maksimum sayısını açıklamadı, bu da ana ağın merkezsizleşme düzeyini etkileyecek. babylon protokolü, pos ağlarına ek güvenlik sağlayan bir aracı olarak hareket eder ve pos tüketim zincirlerinin blok başlıklarını bitcoin blok zincirine yazarak, bu bloklardaki işlemlerin onaylandığından emin olur.

Babil blok zincir ağı cosmos-sdk üzerine inşa edilmiştir ve cosmos-ibc ile uyumludur, bu sayede herhangi bir cosmos sdk zincirinden zaman damgalarının verimli bir şekilde toplanması ve bitcoin zinciri ile diğer cosmos uygulama zincirleri arasında veri toplama ve iletişim sağlanması mümkündür. Proje, herhangi bir PoS zinciriyle gelecekteki iletişim yeteneklerine işaret etmektedir.

Babil ana ağı ve PoS tüketim zincirleri arasında bir IBC mesajlaşma katmanı bulunmaktadır, bunlar şunlardan oluşur: IBC relayerbu relayer düğümleri, çapraz zincir ileti hizmetleri sağlayan röle istemcilerini çalıştıran bilgisayar düğümleridir, bu da kontrol katmanı (babylon zinciri) ile veri katmanı (pos uygulama zincirleri) arasında iletişimi sağlar.

Veri katmanı, Babylon protokolü aracılığıyla Bitcoin'in ekonomik güvenliğini kullanmaya çalışan çeşitli POS tüketim zincirlerinden oluşur. Bu POS tüketim zincirleri aşağıdakiler de dahil olmak üzere belirli koşulları karşılamalıdır: Babylon ile açık IBC bağlantıları. Doğrulayıcı düğümler ilgili Babylon protokol modüllerini çalıştırmalıdır.

eigenlayer'ın mimarisi ile karşılaştırıldığında, babylon'un rolü eigenlayer'a benzer, temel ağ ile üst ağları birbirine bağlayan aracı olarak hizmet eder. Babylon ekosistemindeki pos tüketim zincirleri, eigenlayer'ın avs'ye karşılık gelir.

örneğin, bitcoin ana ağı ve ethereum ana ağı android işletim sistemlerine benzetilirse, babylon ve eigenlayer protokolleri wechat veya alipay'e benzetilebilir, babylon'daki pos tüketim zincirleri ve eigenlayer'daki avs ise wechat veya alipay'deki mini programlara benzer. bitcoin ana ağı ve babylon birlikte pos tüketim zincirleri için güvenlik sağlar, benzer şekilde android ve wechat mini programları için güvenli bir işletim ortamı sağlar.

Staking sözleşmelerinin 4.3 teknik uygulama prensipleri

4.3.1 Babillu'nun staking mekanizması

Staking, bir POS veya varyant blok zinciri ağında doğrulayıcı olarak belirli miktarda tokeni kilitleme, işlem doğrulama, blok üretimi, fikir birliği ve ağ güvenliği gibi faaliyetlere katılma ve nihayetinde ödül kazanma sürecini ifade eder. Staking, DeFi'deki "likidite madenciliğine" benzer şekilde, genellikle ödül kazanmak için belirli miktarda tokeni kilitlemek anlamına gelir. Bu bağlamda, bir PoW ağındaki staking birincisini ifade ederken, bir PoW konsensüs mekanizması kullanan ve bir stake mekanizmasına sahip olmayan Bitcoin ağında staking, ikincisini ifade eder. Normal kullanıcılar POS blok zinciri ağ doğrulayıcılarını kendileri çalıştıramadıklarından, ağ bakımına ve ödüllerine katılmak için genellikle likit staking veya delegasyon staking'i kullanırlar.

Babylon protokolü, Bitcoin sahiplerinin Bitcoin'i Babylon'un çoklu imza sözleşmesi tarafından kontrol edilen bir Bitcoin ana ağ sözleşme adresinde kilitlemesine ve diğer ağlara stake doğrulama hizmetleri sağlamasına olanak tanır. Protokol, Bitcoin ağındaki kötü niyetli kullanıcıları kesecek ve Babylon Chain veya POS tüketim zincirlerinde ödüller dağıtacak. Bu mekanizma "uzaktan stake etme" olarak bilinir.

bu uzaktan staking yöntemi, eigenlayer'ın staking yöntemine çok benzer ve önceden tartışılan eigenlayer'ın staking yaklaşımı ile karşılaştırılabilir. babylon, “kilitle-harita-mint” çapraz zincir köprü modelini kullanmaz, ayrıca staking için bitcoin'i babylon zincirine çapraz zincir olarak seçmez. Bunun yerine, çapraz zincir köprüleri tarafından tanıtılan ek güvenlik varsayımlarını önlemek için uzaktan staking kullanır. uzaktan staking, çapraz zincir köprülerinde güven varsayımlarına ihtiyaç duymaz, ancak hala “güvensizlik” elde etmez, çünkü kilitlenmiş bitcoin'in güvenliği, kilitli olduğu bitcoin'in güvenliğine bağlıdır.staking sözleşmesibabylon zincirinde. Hem staking sözleşmeleri hem de zincirler arası köprü sözleşmeleri aynı sözleşme katmanı güvenlik seviyesinin altına girer ve benzer güvenlik varsayımlarını gerektirir.

Öte yandan, bitcoin istemcileri, yığın tabanlı bir programlama dili olan bitcoin'in script dilinde yazılmış olan betikleri çalıştırarak bitcoin işlemlerini doğrular. Bu nedenle, bitcoin ağındaki staking sözleşmeleri ve diğer akıllı sözleşmeler sadece bitcoin betikleri aracılığıyla ifade edilebilir. Bu, yüksek seviyeli akıllı sözleşme dillerini bitcoin betiklerine dönüştüren bir cihaza ihtiyaç duyar ve sonunda bitcoin istemcileri tarafından okunabilir ve zincire kaydedilebilir utxolar çıktı olarak verir.

babylon protokolü kullanırBitcoin ahit emülatörü Staking sözleşmelerini yürütmek. Bitcoin ahitlerbasit akıllı sözleşme işlevlerini uygulayan bir dizi bitcoin betiği olan Covenant Emülatör, bitcoin sözleşmeleri için bir yürütme ortamı sağlayan ve sonunda zincir üzerinde kaydedilecek utxo'ları üreterek bitcoin betiklerine sözleşme kodunu çeviren ve donanımı çeviren sanal bir makineye (vm) benzer bir daemon programdır. Bu şekilde, Covenant Emülatör, Bitcoin ağına akıllı sözleşmeler getirir ve programlanabilirliğini artırır. Emülatör, Covenant Komitesi üyeleri tarafından işletilir.emülatör koduaçık kaynaklıdır ve 8 Şubat 2024 ve 2 Nisan 2024 tarihlerinde yayınlandı ve güncellendi.

Bitcoin Covenant öykünücüsü, Ethereum Sanal Makinesi (EVM) ve Bitlayer'ınkiyle birçok benzerliğe sahiptir Bitcoin sanal makine (bitvm). üçü de benzer işlevleri yerine getirir, ancak temel farkı, antlaşma emülatörünün daha basit olmasıdır, genellikle önceden belirlenmiş kurallar aracılığıyla bitcoin harcamalarını kısıtlamak için kullanılır ve yatırma, kurtarma ve kesme gibi basit akıllı kontrat işlevlerini yürütebilir. bununla karşılaştırıldığında, bitvm ve evm daha güçlüdür ve karmaşık akıllı kontratları destekler.

komitenin rolü, bitcoin stakers ve validator'ların babylon pos sistemine saldırılarından çoklu imza ile işlemlerin co-imzalanması yoluyla korumaktır. Komite üyeleri tarafından çoklu imzalar için kullanılan genel anahtarlar, babylon blok zincirinin genesis dosyasına kaydedilecektir.

şu anda, proje komite üyelerinin kimliklerini veya çoklu imza sayısını açıklamamıştır. Komite üyelerinin kimlikleri ve sayısı, proje yönetim planıyla yakından ilişkilendirilecek ve gerçek izinler ve çoklu imza sayısı, tüm protokolün merkezsizleşmesini etkileyecektir.

4.3.2 babylon’s azaltma mekanizması

Güvenliği sağlamak için, paylaşılan güvenlik için bir teknik çözüm, temel zincirde veya tüketim zincirinde hatalı davranışın cezalandırılmasına izin vermelidir, genellikle güvenlik sağlayan temel zincirin bahis yapılan token'ların kesilmesiyle. Kesme, pos blok zincirlerinde veya protokollerinde, bir doğrulayıcının veya jeton bahisçisinin hatalı davranışı için bahis yapılan jetonlarının cezalandırıldığı bir ceza mekanizmasıdır. Yaygın hatalı davranışlar arasında çift harcama, kesinti süresi ve geçersiz blok üretimi bulunmaktadır. Kesme, ağ veya protokol güvenliğinin sürdürülmesinde kritik bir adımdır, doğrulayıcıların kötü niyetli faaliyetlerde bulunmak yerine protokolün güvenliğini koruma yönünde hareket etmelerini sağlar.

babylon protokolü, hesap verebilir iddialar ve kesinlik aygıtları gibi yöntemlerle bitcoin'in otomatik kesimini uygular.

sorumlu iddialar, kriptografik bir kavram kullanırEOTS (çıkarılabilir tek seferlik imzalar) Kötü niyetli imzacıları cezalandırmak için. eots, bir imzacının iki farklı bilgiyi imzalamak için aynı özel anahtarı kullandığında özel anahtarın sızdırılmasına işaret eder. eots, Bitcoin kullanılarak gerçekleştirilebilir.schnorr imzaları.

Kesinlik gadget'ları, Bitcoin konsensüs protokolünün üzerine yerleştirilmiş ve ekstra güvenlik güvenceleri sağlayan ek bir konsensüs protokolü olarak anlaşılabilecek bir konsensüs mekanizması konseptidir. Bir staker uygunsuz davranışlar sergilediğinde (çifte harcama gibi), Babylon, staker'ın özel anahtarının sızdırılmasına yol açan bir kanıt gönderir ve bu da staker'ın Bitcoin'inin bir kısmının veya tamamının Babylon protokolü tarafından kesilmesine ve kaybedilmesine neden olur. Bu işlem "otomatik eğik çizgi" olarak bilinir.

4.3.3 Babil'in Kefaret Mekanizması

babylon protokolü kullanırBitcoin zaman damgası protokolüBitcoin'in çözülmesine yardımcı olurken uzun menzilli saldırılara karşı savunma sağlamak için. Bitcoin zaman damgalama protokolü, keyfi verilerin Babil'e gönderilmesine izin veren zaman kanıtlı bir teknolojidir, böylece PoS zincirleri için zaman damgaları oluşturarak bunların bütünlüğünü ve güvenliğini artırır, uzun menzilli saldırılara karşı koruma sağlar. Zaman damgalama protokolü, bitcoin blok zincirini zaman damgası katmanı olarak, Babil zincirini kontrol noktası birleştirme ve veri erişilebilirlik (DA) katmanı olarak ve diğer PoS zincirlerini güvenlik kullanım katmanı olarak kullanır.

Bitcoin zaman damgası protokolü aracılığıyla Babylon, Bitcoin likiditesini en üst düzeye çıkarmak için hızlı bağlanmayı destekler. Bu, Babylon protokolünün diğer staking protokollerine kıyasla bir avantajıdır. bu Bitcoin'in çözülme süresi yaklaşık 1 gün olacak. bu süre, Bitcoin'in 10 dakikalık blok aralığına kıyasla uzun görünüyor. Bununla birlikte, optimism rollups'ın 7 günlük meydan okuma süresine, Ethereum'un yaklaşık 10 günlük çözülme süresine ve kozmos ekosistemi içindeki çoğu POS ağındaki 21 günlük çözülme süresine göre nispeten daha hızlıdır.

Uzun menzilli bir saldırı, bir PoS zincirinin karşılaşabileceği bir saldırı türüdür, saldırgan, genel bloktan başlayarak orijinal ana zincirden daha uzun bir zincir oluşturur ve orijinal ana zinciri değiştirmek için tüm (veya bir kısmını) işlem geçmişini değiştirir.

4.3.4 babylon’ın nihai onay mekanizması

Finaliteİşlemlerin bir blok zinciri üzerinde değiştirilemez ve değiştirilemez olduğu durumu ifade eder. Bitcoin gibi proof-of-work (pow) blok zincirlerinde kesinlik olasılığa dayalıdır, yani kesinlik elde etmek için birden fazla bloğun onaylanması gerekmektedir, bu da daha uzun bir onay süresine yol açar. Buna karşılık, babylon mainnet dahil olmak üzere çoğu proof-of-stake (pos) konsensüs mekanizması ağları, daha hızlı onay süreleri sağlayan ekonomik kesinlik kullanır.

Bitcoin'in finalitesi tarafından sınırlanmaması için, babylon protokol ana ağı, Babylon ağındaki işlem hızını ve finalitesini önlemek için başlatıldı.kesinlik sağlayıcı (ks) düğümleri hızlı kesinlik elde etmek ve çatallanma saldırılarına karşı koruma sağlamak için. FP düğümleri, işlemleri doğruladıkları, blokları paketledikleri ve Bitcoin ana ağına göndermeden önce her katman 2 bloğunu imzaladıkları Ethereum Katman 2'deki sıralayıcılara benzer şekilde çalışır. FP düğümlerinin varlığıyla, Babylon ana ağının kesinliği saniyeler içinde elde edilir. FP düğümleri, FP düğüm komitesi tarafından işletilecek ve FP daemon program.

fp düğümlerinin merkezi olmaması ve sansür direnci, ethereum katman 2 sıralayıcıları tarafından karşılaşılan merkezileşme sorunlarını nasıl önleyeceğimiz, hala daha fazla tartışmayı gerektiriyor. Antlaşma komitesi gibi, fp düğüm komitesinin kimliği ve sayısı da protokolün genel merkezi olmaması ve sansür direncini belirleyecektir.

4.4 özet

Babil'in sistem mimarisi ve teknik prensiplerinden, Babil protokolünün teknik yenilikler getirmediği, ancak Ethereum rollups ve Bitcoin ağındaki eigenlayer gibi protokollerin kopyasını yaptığı açıktır.

Babylon protokolü, protokolün güvenlik varsayımlarını en aza indirmek için çeşitli teknik yöntemler kullanır. Bununla birlikte, Babylon protokolünün genel güvenliği, ademi merkeziyetçiliği, sansür direnci ve ölçeklenebilirliği nihayetinde tüm protokoldeki en zayıf halkaya bağlı olacaktır. Bu, Babylon Network'ün konsensüs mekanizmasının güvenliğini, sözleşmeleri stake etmeyi, bağlamayı ve kesmeyi, çoklu imzaların izinlerini ve sayısını, Sözleşme Komitesi ve FP Düğüm Komitesi'nin kimliğini ve numarasını ve IBC Relayer düğümlerinin güvenliğini içerir.

Açıkça, babylon ağına saldırmak, bitcoin ağına saldırmaktan daha kolaydır. Sonuç olarak, PoS tüketim zincirlerinin güvenliği, bitcoin ağı veya babylon protokolünün değil, kendi güvenliklerine bağlıdır. Bu nedenle, babylon beyaz kağıdının 'güvensiz' işletim iddiası hala birçok örtülü varsayım taşır.

5. ekosistem

Bloklan ekosistemi, bir blok zinciri projesiyle ilgili tüm unsurların, projenin kendisi ve geliştiriciler (proje ekipleri), bakıcılar (madenciler ve doğrulayıcılar), yatırımcılar, iş birlikçiler, kullanıcılar, medya, borsalar ve daha fazlası gibi tüm paydaşların koleksiyonunu ifade eder. Bir projenin ekosistemi içindeki uygulamaların sayısı ve ölçeği, başarısında önemli faktörlerdir. İyi geliştirilmiş ve gelişen bir ekosistem, projeye ve tüm ekosisteme olumlu ağ etkileri sağlar.

27 Nisan 2024 itibarıyla, Babylon Gate ile ortaklık kurmuştur.60'tan fazla cosmos uygulama zinciri, Babylon ana ağı piyasaya sürüldüğünde IBC zincirler arası iletişim için Babylon ile entegre olacak. Babylon'da da var Kurulan ortaklıklarçeşitli cüzdan hizmet sağlayıcıları, bitcoin l2 projeleri, defi protokolleri, bitcoin yeniden paylaşım protokolleri, rollup hizmet sağlayıcıları ve diğer projeler ile birlikte çalışacak, bunlar babylon'un gelişimini destekleyecek. dikkate değer ekosistem ortakları arasında Cosmos hub, Osmosis, Talus, Akash ağı, Injective, SEI, Stride, B kare ağıveNubit

bitcoin staking ve yeniden stake yapma protokolleri, stakestone, uniport, chakra, lorenzo ve bedrock ile işbirliği yaparak babylon ile birlikte çalışıyor. stakestone, babylon'a dayanan bitcoin yeniden stake yapma özellikleri üzerine kurulu çok zincirli bir likit staking/yeniden stake yapma protokolüdür.UniPort ağı, Cosmos sdk üzerine inşa edilmiş bir zk-rollup uygulama zinciri olan, babylon ile bitcoin yeniden stakeleme işlevselliğini entegre ediyor ve brc20, ordinals-nft, arc20, runes ve rgb++ gibi varlıklar için çapraz zincir uyumluluğunu destekliyor. Chakra, babylon ile entegre olan bir zk-tabanlı bitcoin yeniden stakeleme protokolüdür ve babylon'dan gelen bitcoin'lerin diğer ekosistemlere eşlenmesine izin verir.LorenzoBitcoin, Gate temelli bir bitcoin yeniden paylaşım protokolüdür ve temel bileşeni bir cosmos uygulama zinciridir.Kaya tabanı kullanıcıların Ethereum'da WBTC'yi kilitlemesine, Unibtc basmasına ve eşdeğer miktarı Babylon zinciriyle eşlemesine olanak tanıyan, Ethereum'da çok varlıklı bir yeniden stake etme protokolüdür. @bedrock_defi/ Nasıl Bitcoin Liquid Restaking UniBTC Çalışır 54a7be02a248" >staking ödülleri.

Babylon'un ekosistemi, kozmos ekosisteminin ötesine geçerek diğer alanlara doğru genişliyor. Bu ekosistem uygulamaları tamamen konuşlandırıldığında, Bitcoin için bir "gökyüzü bahçesi" oluşturacaktır.

babylon, birkaç nedenle ethereum katman 2, polkadot parachain veya avalanche subnet oluşturmak yerine cosmos ekosistemine entegre olur: ibc şu anda farklı pos ağları ve düğümler arasında mesajları güvenli ve verimli bir şekilde iletebilen tek protokoldür; cosmos ekosistemine zaten 90'dan fazla mevcut uygulama zinciri bulunmaktadır ve babylon, eigenlayer gibi sıfırdan inşa etmeye gerek olmadan bu zincirlerle ortaklık kurabilir; ve babylon, diğer ekosistemlerde bazı özerkliğin feda edilmesi gerekebileceği gibi protokol özerkliğini korurken ibc aracılığıyla diğer cosmos uygulama zincirleriyle likidite paylaşabilir.

Babylon, diğer POS zincirlerini IBC ile bağlamak için yeni zincirler arası mesajlaşma protokolleri gerektirecek ve yeni güvenlik varsayımları getirecek herhangi bir POS zinciri için gelecekte Bitcoin yeniden stake etme olasılığına işaret ediyor. Neyse ki, bu tür yeni protokoller geliştirilme aşamasındadır. BirleştirilebilirCosmos ile ethereum, polkadot, solana, near ve tron'u birleştirmeyi hedefleyen protokol ve Gate.ioLandslideAVAXAvalanche ekosistem alt zincirlerine ibc'yi genişletmeyi amaçlayan protokol. Bu projelerin başarısı, Babylon ekosisteminin genişlemesine fayda sağlayacaktır.

Resim 3:Babylon ekosistem haritası

resim 3:Babil ekosistem diyagramı 2

6. ekonomik sorunlar

babylon henüz bir token çıkarmamış ve tokenomisini açıklamamıştır. Projenin gelecekteki ekonomik modelleri, babylon ana ağındaki yerel $bbn tokeninin fonksiyonlarına, arzına, dağıtımına (düşük dolaşım, yüksek enflasyon modelini izleyip izlemediği) ve teşvik planlarına odaklanabilir. Bu nedenle, bu bölüm tokenomisi üzerinde değil, bitcoin stake getirisi, protokol talebi ve kaldıraçla ilgili konular gibi ekonomik konular üzerinde yoğunlaşacaktır.

6.1 Babylon'un Staking Getirisi Sorunu

babylon, bitcoin sahiplerine bitcoin zincirindeki bitcoin'lerini kilitleyerek pos tüketici zincirleri için güvenlik sağlamalarına izin verir, bu da karşılığında genellikle kendi yerel token'larının ek ihraçları şeklinde "koruma ücreti" öderler. babylon ayrıca stakers'ları ödüllendirir. dolayısıyla, stakers'ların kazançları hem babylon'ın yerel token ($bbn) ödülleri hem de pos tüketici zincirlerinden enflasyonist ödüllerden gelir. bu, eigenlayer'a benzer. bitcoin staking'den elde edilen getiri, bitcoin'in kilitlenen miktarına ve babylon protokolü aracılığıyla bitcoin ağı güvenliğini kiralayan pos tüketici zincirlerinin sayısına bağlı olacaktır. babylon'a bağlanan pos tüketici zincirleri ne kadar fazlaysa, bitcoin staking getirisi o kadar yüksek olacaktır.

Buna göre DefiLlama, mevcut Bitcoin kilitli değeri 10 milyar doları aşıyor, esas olarak borç vermede yoğunlaşıyor ve yıllık yüzde getirileri (APY) %0,01 ile %1,25 arasında değişiyor ki bu çok düşük. Bu kilitli bitcoinlerin çoğu, zincirler arası veya sarılmış bitcoin çözümleri aracılığıyla yapılır ve merkezi güven varsayımları ve teknik riskler ekler. Bitcoin sahipleri, atıl durumdaki Bitcoin'lerinin daha düşük riskler ve daha az güven varsayımı ile daha yüksek getiri elde edebileceğini umuyor.

2021'deki çöküşünden önce, celsius network bir söz verdi %8 yıllık getiriBitcoin sahipleri için, 43.000 Bitcoin katılımı çekiyor. Bu, yüksek getirilerin Bitcoin sahiplerinin güçlü çekiciliğini vurguluyor. Aslında, kripto piyasasındaki büyümenin ana itici gücü, yeni kullanıcıların yüksek getiri arzusudur.

Çoğu POS zinciri için, Yerel tokenlerinin stake getirisi %3 ile %15 arasında değişmektedir, bitcoin'in borç verme getirisinden 50 kat daha yüksek. Şu anda, $bbtc için stake getirisi yaklaşık %4'tür. Babil'in başlangıç staking getirisi bu aralıkta olması bekleniyor, bu da getiri arayan sahipler için büyük bir çekicilik olacak ve muhtemelen Bitcoin staking talebini büyük ölçüde artıracaktır.

6.2 Babil'in talep sorunları

Ethereum ve diğer altcoinlerin aksine, piyasada Bitcoin'i DeFi faaliyetleri için kullanmak istemeyen birçok Bitcoin maksimalistleri (hodlers) vardır. verilerine göre Coinshares Geçen Mart ayında, Bitcoin yüksek bir boşta kalma oranına sahipti: Bitcoin'in dolaşımdaki arzının %25'i 5 yıldan fazla bir süredir boşta, %67'si 1 yıldan fazla bir süredir boşta ve %66'nın üzerindeDolaşımdaki arzın %i boşta. Bu nedenle, düşük bir staking oranı proje gelişimini ciddi şekilde etkileyebilir.

öte yandan, incelerkenLido protokolünün kilitli değeri ve getiri eğrisiMayıs 2023'te Ethereum çekimleri açıldıktan sonra, kilitli miktarlar artmasına rağmen, getiri yüzde 7'den yaklaşık %4'e düştü.EigenLayer aynı zamanda ciddi bir verim kriziyle karşı karşıya. Eigenlayer'ın 15 milyar doların üzerinde kilitli değeri (TVL) var, ancak AV'lere olan talep, kilitli miktarının %10'undan az. Bu, beklenen ETH staking getirisinin beklentileri karşılamayacağı ve ETH para çekme işlemlerine izin verildiğinde sermaye çıkışı riski olacağı anlamına gelir. Celestia protokolü, ekonomik güvenlik sağlamak için diğer toplama ağlarına veri kullanılabilirliği (DA) hizmetleri satmaktadır. Yerel tokeni $tia'nin değeri, Rollup'ların güvenliğine olan ihtiyacından gelir. fakat Celestia'nın değer yakalama yeteneği hala soru işaretiyle karşı karşıya..

eigenlayer gibi paylaşılan güvenlik ve likidite temin etme / tekrar temin protokolleri arz tarafında iyi bir şekilde sağlandığı iddia edilebilir, ancak güvenlik tüketimi için talep bu arzla eşleşmeli ve ekonomik kapanmayı sağlamak ve bir ölüm spiralinden kaçınmak için. böyle projelerin uzun vadeli başarısı, güvenlik için ödeme yapmaya istekli yüksek kaliteli protokollerin artan sayısına bağlıdır.

Babylon için kilit soru, ETH'nin likit staking/re-staking protokolleri gibi, Bitcoin staking'in de proje başlatıldıkça başlangıçta artıp artmayacağıdır; Bununla birlikte, yeterli stake talebi olmadan, getiriler kaçınılmaz olarak düşecektir. Getiriler belirli bir seviyenin altına düştüğünde, Bitcoin sahiplerinin katılma isteği azalacak ve bu da proje geliştirmede bir darboğaza ve hatta düşüşe yol açacaktır. Projenin sürdürülebilirliği, stake edilen Bitcoin miktarına ve getiriye bağlı olacak ve bu da nihayetinde artan sayıda POS tüketici zincirine ve bunların geliştirme durumuna bağlı olacaktır. Staking'in talep tarafını arz tarafıyla eşleştirmek, darboğazların üstesinden gelmek için çok önemli olacak ve projenin iş genişlemesi için uzun vadeli bir zorluk oluşturacaktır. Proje ekibi ayrıca, kullanıcıların spekülatif eğilimlerine karşı koymak ve kullanıcıların ilk kazanımlardan sonra ayrılmalarını önlemek için nasıl daha güçlü bir hendek inşa edileceğini de düşünmelidir.

6.3 babylon’s kaldıraç riski

Eigenlayer'da eth likidite staking ve ikincil stakinge tabi tutulur, bu da kaldıraç ekleyerek hem getirileri hem de riskleri artırır. Benzer bir prensip, babylon için de geçerlidir: bitcoin'i staking ve ikincil staking aracılığıyla kaldıraçlı bir şekilde kullanarak, babylon bitcoin'in fiyatına kaldıraç ekler.

Bu küçük kaldıraç etkisinin boğa piyasasında fiyatı etkilemeyebilir. Ancak, ayı piyasası geldiğinde, piyasa kaldıraç azaltma ve balonları söndürme sürecinden geçecektir. Bu kaldıraç daha sonra eth, bitcoin ve genel kripto para piyasasının fiyatları üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir.

7. geliştirme

Babylon projesinin önemli gelişim aşamaları şunlardır:

Şubat 2023: Babil Projesi kuruldu ve Twitter hesabı aktif hale geldi.

22 Mayıs 2023: Babil8.8 milyon dolarlık bir tohum turu tamamlandığını duyurdu, IDG ve Breyer Capital tarafından yönetiliyor.

13 Temmuz 2023: Babylon bir litepaper yayınladı.

11 Eylül 2023: Bitcoin staking bekleme listesi yayında.

7 Aralık 2023: Babylon 18 milyon dolarlık bir seri a turunu tamamladığını duyurdu, Polychain Capital ve Hack VC tarafından yönetilen.

27 Şubat 2024: Binance lablarının Babylon'a yatırım yapacağı açıklandı, miktar açıklanmadı.

28 Şubat 2024:Babil'in test ağı canlı hale geldi, kullanıcıların test tokeni Signet BTC'yi (SBTC) talep etmelerine izin veriyor. Testnet, Bitcoin zaman damgası protokolünü ve Bitcoin staking protokolünü uyguladı. 1 Mart itibariyle,Staking test katılımcılarının kümülatif sayısı 100.000'e ulaştı.

14 Mart 2024: OKX borsası aracılığıyla, Babil97,329 bitcoin staking öncü geçiş NFT'leri dağıtıldıpolygon zincirindeki erken testnet katılımcılarına.

27 Nisan 2024: Babylon, protokolünün kurulduğunu duyurdu 60'tan fazla cosmos uygulama zinciri ile ortaklıklar, ayrıca ethereum raas sağlayıcısı altlayer, bitcoin l2 protokolü lorenzo protokolü, bison labs, nubit ve diğerleri.

17 Mayıs 2024: BabilCüzdan hizmet sağlayıcıları, Bitcoin L2, DeFi protokolleri ve rollup hizmet sağlayıcıları dahil olmak üzere çeşitli projelerle işbirliği sağlandı.

28 Mayıs 2024:Babil testnet-4 canlı oldu.

30 Mayıs 2024: Babil, bir70 milyon dolarlık finansman turu, paradigm liderliğinde 30 kurumun katılımıyla.

şu anda, babylon protokolü test aşamasında, henüz bir ana ağ başlangıç tarihi duyurulmadı. yayınlanmış bir gelişim yol haritası veya protokol yönetişim planı yok, ancak yönetimi takip edecek.Cosmos sdk yönetişim kuralları. tokenomik model henüz açıklanmamış. Bununla birlikte, gelişim seyri göz önüne alındığında, Babylon ekibinin sürekli olarak diğer projelerle ortaklıklar kurduğu, proje ekosistemini istikrarlı bir şekilde ilerlettiği ve finansmanını artırdığı açık bir şekilde ortaya çıkıyor, bu da umut verici bir gelişme trendi gösteriyor.

8. Piste ve rekabet ortamına genel bakış

babylon protokolü, bitcoin ekosistemi, bitcoin programlanabilirliği, bitcoin katman 2, bitcoin staking, yeniden staking, paylaşılan güvenlik, modülerlik ve cosmos ekosistemi dahil olmak üzere birden fazla alanda faaliyet göstermektedir. Bu bölüm, üç seçilmiş alanın genel bir bakışını sunacaktır.

8.1 paylaşılan güvenlik ve yeniden paylaşım alanı

Paylaşılan güvenlik, bir blok zinciri ağının güvenliğinin diğer ağlardan türetilmesini sağlayan teknik bir çözümdür. Güvenliğinin bir kısmını üst katman bir ağa "kiralayan" temel bir ağ olarak anlaşılabilir. Yaygın paylaşılan güvenlik çözümleri arasında Avalanche'ın alt ağları, Cosmos'un çoğaltılmış güvenliği, Polkadot'un parachain'leri, Ethereum'un Katman 2'si ve EigenLayer'ın restaking'i yer alır. Bu çözümler iki türe ayrılabilir teknik prensiplerine dayanarak: (1) yeniden bahis çözümleri: bu kategori avalanche’in alt ağlarını, cosmos’un çoğaltılmış güvenliği, polkadot’un paraçinleri ve eigenlayer’in yeniden bahisini içerir. Bu çözümler bir ağın doğrulayıcılarının diğer ağ ağlarının uzlaşısına (blok üretimi gibi) katılmasına izin verir. (2) kontrol noktası çözümleri: bu kategori ethereum’un katman 2 ve babylonu içerir.

daha önce belirtildiği gibi, babylon blockchain, cosmos sdk üzerine inşa edilmiş ve cosmos ibc (ara-blokzincir iletişimi) ile uyumludur, bu da onun cosmos sdk zincirlerinden zaman damgalarını toplamasını sağlar. cosmos, genellikle cosmos hub ve90'dan fazla IBC uyumlu POSUygulama zincirleri. Kozmos ekosisteminde, likidite zincirler arasında işbirliği yerine rekabeti teşvik eden ibc aracılığıyla güvenli ve verimli bir şekilde paylaşılabilir. Sonuç olarak, Babil diğer Kozmos uygulama zincirleri ile sinerji yaratabilir ve böylece canlı bir Kozmos ekosistemine katkıda bulunabilir.

Şekil 4:Cosmos ekosistem diyagramı

Başka bir paylaşılan güvenlik çözümü olan eigenlayer, babylon ile derin bir bağlantıya sahiptir. Bu, eth stakers veya eth likit staking tokenları (LSTS) sahiplerinin LSTS'lerini eigenlayer'ın akıllı sözleşmelerinde yeniden staking yapmalarına izin verir, böylece ethereum mainnet'in güvenliğini diğer ağlara genişletir ve ek ödüller kazanır. eigenlayer protokolü, ethereum mainnet veAVS (aktif doğrulama hizmetleri), restakers, operatörler, avs (Eigenlayer üzerine inşa edilmiş ikinci katman ağları) ve avs tüketici uygulamaları (avs üzerine inşa edilmiş dapps) gibi temel bileşenleri içeren bir protokol.çalışıraşağıdaki gibi:

kullanıcılar, ethereum ana ağından eigenlayer işlemci sözleşmelerine (örneğin yan zincirler, da katmanları, kâhinler, çapraz zincir köprüleri, paylaşılan sıralayıcılar vb. gibi) beth veya lst (örneğin steth, meth, sweth, ethx vb.) yeniden paylaştırırlar. İşletmeciler, kullanıcıların token'larını ilgili av'lerle eşleştirerek, av'lerin güvenli bir ağ sağlamalarını sağlarken, av'ler yeniden paylaşan kullanıcılara ücret öder. Yeniden paylaşan kullanıcılar hatalı davranış sergilerse, işletmeci sözleşmeleri yeniden paylaştıkları token'larını kesecektir. Bu nedenle, eigenlayer, av'lerin ağının kurulum maliyetlerini azaltarak, ethereum ağı'nın güvenliğinin bir kısmını av'lerine kiraya verebilir. Av'lerin güveni, ethereum ve eigenlayer'ın ekonomik güvenliğinden kaynaklanmaktadır. Dürüst paylaşım davranışı ödüllendirilirken, hatalı davranışlar cezalandırılır. Yatırılan token'ların değeri güven seviyesini belirler.

eigenlayer ara yazılımı için teminatlı tokenların (eth) değeri güven seviyesini belirler. Bitcoin'in değeri eth'den daha yüksek olduğu için, babylon aynı miktarda teminatla kendi pos tüketici zincirlerine daha yüksek ekonomik güvenlik ve güven seviyeleri sağlayabilir. Başka bir deyişle, babylon'un tüketici zincirleri, eigenlayer'ın ara yazılımıyla aynı ekonomik güvenliği sağlamak için daha az enflasyon veya stakerlara ödenen daha az ücret gerektirir. İşte burada babylon'un protokolü, eigenlayer'a karşı ekonomik bir avantaja sahiptir.

Paylaşılan güvenlik çözümlerinin avantajları şunları içerir: (1) Alt katman ağlarının veya protokollerin güvenliğinin bir kısmını genişleterek üst katman ağlarının güvenliğini artırmak; (2) Güvenli ve olgun bir ağ üzerine inşa ederek yeni ağların hızlı bir şekilde kurulmasını sağlayarak yeni ağların dağıtımını kolaylaştırmak; (3) Ek sermaye yatırımı yapmadan token sahiplerinin birden fazla PoS zincirinin bakımına katılmasına izin vererek sermaye kullanım verimliliğini artırmak.

Yatırım teorisinde klasik bir ilke vardır: "Oranlar ne kadar yüksekse, risk de o kadar yüksek olur", bu da burada da geçerlidir. Paylaşılan güvenlik çözümleri genellikle merkeziyet ve güvenlik arasında bir denge bulunmalıdır.Örneğin, tüm sistem yüksek baskı altındayken, küresel sistemik riski ve kontratların uygulanmasıyla ilişkili riski artırır. Yeniden stakeleme ve likidite stakeleme çözümleri, daha az doğrulayıcı düğümün hem altındaki ağı hem de üst uygulamaları kontrol etmesi nedeniyle merkezileşme riskini artırabilir. Checkpoint çözümleri (örneğin Ethereum katman 2), sıklıkla sıralayıcı başarısızlıkları ve durum geçerliliği ile ilgili risklerle karşılaşırken, çekim çoklu imzaları, katman 2 ağlarının sansüre karşı direncini daha da zorlaştırabilir. Paylaşılan güvenlik çözümleri ayrıca gereksiz gelişim ve likidite parçalanması gibi sorunlara yol açabilir.

Aslında, birçok web3 projesi, örneğin polygon pos güvenliğinin 5/8 multi-sig tarafından belirlendiği, lido'nun düğüm operatörlerinin bir beyaz liste sisteminden seçildiği ve birçok protokolün başlangıçta ekipleri tarafından yönetildiği gibi belirli bir derecede merkezileşmeyi sergiliyor.

merkezileşme, bir protokolün sansüre karşı direncini ve güvenilirliğini tehdit eder. Bu nedenle, herhangi bir blok zinciri ve web3 projesi, geliştirme süreci boyunca merkezileşmeyi önlemek veya hatta ortadan kaldırmak için çaba göstermelidir, özellikle babylon'un komite ve çoklu-imza sorunlarıyla. İdeal bir merkezsizleştirilmiş protokol, geliştirilme süreci boyunca merkezileşmeyi önlemek veya hatta ortadan kaldırmak için çaba göstermelidir.teknik, ekonomik, yasal,ve yönetişim yönleri.

8.2 bitcoin ekolojisi ve bitcoin katman 2 izleme

Bitcoin yıllardır "dijital altın" ve "değer deposu" olarak kutlandı, ancak sınırlı programlanabilirliği, ekosistem geliştirme eksikliğine ve sık sık eleştirilere neden oldu. Mart 2023'te Ordinals protokolünün piyasaya sürülmesi, Bitcoin programlanabilirliğinin kapısını açtı ve Bitcoin ekosistemi için bir Pandora'nın Kutusu'nu ortaya çıkardı. Bunu takiben BRC-20, Atomical, Runes, BRC100, SRC20, BRC420, Taproot Asset ve RGB gibi çeşitli standartlar ve protokoller ortaya çıktı. Nisan 2024'e kadar, Bitcoin arzının yarıya indirilmesi, Bitcoin ekosistemindeki geliştirme ve yatırım artışını daha da körükledi.

babylon protokolünün ana ağı, özellikle staking için tasarlanmış bir bitcoin katman 2 rollup olarak görülebilir. Bugüne kadar, BitcoinKatman 2 alanı büyüyerek dahil etti düzinelerçeşitli projelerin çiçek açtığı bir ortamda dikkat çeken projeler arasında şunlar yer almaktadır: lightning network, stacks, taro protokolü, liquid network, b squared (b2) network, bitlayer, merlin chain, arch network ve nervos network. Stacks, ethereum layer 2'ye benzer işletim prensiplerine sahip olan bitcoin üzerine kurulu erken bir layer 2 akıllı sözleşme platformudur. B2, bitcoin ekosistemine turing-complete akıllı sözleşmeleri tanıtan EVM uyumlu bir bitcoin layer 2 projesidir. Bitlayer, çeşitli hesaplamaları desteklemek için katmanlı sanal makine teknolojisini ve sıfır bilgi kanıtlarını kullanan bitvm tabanlı bir bitcoin layer 2 kullanır. Merlin Chain, zk-rollup, merkezi olmayan oraklar, veri erişilebilirlik katmanları ve sahtekarlık kanıtlarını bir bitcoin layer 2 çözümüne entegre eder.Arch ağırust-tabanlı sıfır bilgi sanal makine (archvm) kullanan bir bitcoin doğal uygulama platformudur ve akıllı sözleşme işlevselliğini doğrudan bitcoine getirir. nervos ağı, durum depolama için özel bir modül hücre modeli kullanarak bitcoin katman 2'ye kadar uzanır ve işlem yürütme için ckb-vm kullanır, böylece bitcoin'in programlanabilirliğini artırır. Son zamanlarda, yazılım şirketi starkware ayrıca birvideovemakalestark tabanlı bitcoin katman 2 çözümü inşa etme planını duyurdu.

Bitcoin katman 2 projeleri için,ana teknik metriklerGenellikle incelenenler arasında protokol güvenliği, merkezi olmama derecesi, sansür dayanıklılığı, ölçeklenebilirlik, yürütme ortamı (evm uyumluluğu), işlem hızı ve işlem ücretleri bulunur. Aşağıdaki tablo, birkaç önemli 2. katman projesi için bu teknik ölçütlerin karşılaştırmalı analizini sunmaktadır.

tablo 2: bitcoin katman2 projeleri Teknik göstergelerin karşılaştırılması

daha önce belirtildiği gibi, 1 Mart 2023'ten 31 Mayıs 2024'e kadar var.Bitcoin ekosistemiyle ilgili 143 fonlama turu, toplamda 2,3 milyar doları aşan bir miktarla. bunların 85'i 2024'ten sonra gerçekleşen finansman turuydu ve toplam miktar 945.3 milyon doları aştı. bu projelerin gelişimi ve önemli finansman faaliyeti, bitcoin ekosisteminin patlayıcı bir büyüme döneminde olduğunu doğrudan göstermektedir. bitcoin staking protokollerinin ortaya çıkması ve piyasaya sürülmesi, şüphesiz önemli bir ilgi çekecek ve babylon'un erken gelişimi için heyecan ve finansmanın güçlü bir temelini oluşturacaktır.

8.3 bitcoin staking takibi

bitcoin staking sektöründe, stakestone, uniport, chakra, lorenzo ve bedrock gibi önceden bahsedilen bitcoin restaking protokollerinin yanı sıra, Gate gibi diğer dikkate değer projeler de bulunmaktadır.Stroom daoBitcoin Lightning Network üzerinde bir EVM uyumlu Bitcoin yeniden yatırma protokolü; Stacks'e dayalı bir Bitcoin yeniden yatırma protokolü olan SataBTC, şu anda başlangıç ​​aşamasında; Botanix, bir EVM uyumlu Bitcoin katman 2 ve Bitcoin yatırma protokolü; Solv protokolü, Arbitrum'da staked WBTC'yi, Merlin'de M-BTC'yi ve BNB zincirinde BTCB'yi getiri sağlayan varlıklara dönüştürebilen çok zincirli bir getiri ve likidite protokolü solvbtc; vePell ağı—bitcoin staking ve restaking birleştirme protokolü, yerel bitcoin ve btc lsd hizmetlerini konsolide eder, mevcut entegrasyonlar arasında bitlayer, bouncebit, merlin ve bnb smart chain üzerindeki hizmetler bulunur.

şekil 5:Bitcoin ekolojik ilgili projelerin şematik diyagramı

theBounceBit protokolüBabl ve benzeri bir başka bitcoin staking protokolüdür ve bu tartışmanın odak noktasıdır. bouncebit’in temel işlevi, diğer restaking protokollerini destekleyen temel bir bileşen olarak hareket etmek ve ethereum mainnet ve bnb zinciri de dahil olmak üzere birden fazla ağda ödül kazanmayı sağlamaktır. Temel bileşenleri arasında evm-uyumlu pos blockchain—bouncebit blockchain—ve bitcoin cross-chain köprüleri ve oraklar bulunmaktadır.

Bouncebit ana ağı, stake edenlerin ağ doğrulamasına katılmak için hem Bitcoin'i (yerel BTC, Ethereum'da WBTC, BNB Chain'de BTCB) hem de BounceBit'in yerel tokenini $bb kilitlemesini gerektiren çift tokenli bir stake doğrulama mekanizması kullanır. Kilitlenen Bitcoin, Bouncebit zincirinde bBTC'ye zincirler arası sarılır. Yerel Bitcoin, wBTC ve BTCB, aşağıdaki gibi kurumlar tarafından gözaltında tutulur: @bouncebit/bouncebit-explained-37c0e5bafcc8">mainnet dijital ve ceffu. şu an için, $bbtc için staking getirisi yaklaşık %4'tür..

11 Nisan 2024 itibarıyla, Bouncebit 6 milyon doları aşan toplam tutarda üç fonlama turunu tamamladı. 13 Mayıs 2024'te@bouncebit/bouncebit-mainnet-timeline-3c0cab355878">bouncebit'in ana ağı aktive edildi ve yerel token $bb'nin bir hava saldırısı tamamlandı. 10 Mayıs 2024 tarihine kadar,BounceBit'in tvl'si yaklaşık 1 milyar dolar olup, toplam kullanıcı tabanı 215.480'dir..

babylon, bouncebit ve diğer bitcoin staking protokollerini karşılaştırmak, bunların diğer ağlara bitcoin staking aracılığıyla güvenlik sağlama konusunda benzerlikler paylaştığını ortaya koyar. Hepsi diğer projelere hızlıca başlama ve bitcoin likiditesini kullanarak yeni likidite piyasaları oluşturma girişiminde bulunmak için platform olarak hizmet verir. Temel farklılıklar, babylon'un cosmos ekosistemine hizmet etmesi, bouncebit ve benzeri protokollerin ise ethereum ekosistemine dayanmasıdır. Babylon merkezi olmayan güvenlik görevlileri kullanmazken, bouncebit merkezi güvenlik görevlileri kullanır. Babylon'un mimarisi daha karmaşıktır, bouncebit'in ise daha basit olup merkezi borsalar tarafından geliştirilen madencilik protokollerine benzer. Bouncebit, staking için cross-chain-wrapping-staking yaklaşımını kullanırken, babylon uzaktan staking kullanır.

Çok sayıda bitcoin staking protokolünün varlığının, bitcoin likiditesinin aşırı derecede parçalanmasına yol açıp açamayacağı kritik bir sorudur. Eth likidite staking ve restaking sektörlerinden güncel verilere bakıldığında, eth'in piyasa değeri yaklaşık olarak$452 millionLikitide stake protokollerinin toplam kilitli değeri yaklaşık olarak48 milyar dolar, ve yeniden paylaşım protokolleri yaklaşık olarak tutar $19 milyar,birlikte, eth arzının yaklaşık 1/8'i için hesap tutuyor. bitcoin'in piyasa değeri şu anda yaklaşık olarak $1.4 trilyon, ve eğer bitcoin staking piyasası bu değerin 1/10'unu absorbe ederse, kilitli bir miktar olan 140 milyar dolar üretecektir. Mevcut durumda, mevcut staking protokollerinin böylesine büyük bir kilitli değeri kısa vadede absorbe etmesi zor bir durum olup, bu da bitcoin staking protokollerinin arasında rekabet baskılarının şu anda minimum düzeyde olduğunu göstermektedir.

8.4 özet

babylon protokolü, mevcut boğa piyasasının birçok ana sıcak sektörüyle kesişen bir sektörde faaliyet göstermektedir. Bitcoin ekosistem sektöründe, önemli fonlar akıtılmış olup birçok proje aktif olarak geliştiriliyor. babylon, bu ivmeyi hızlı bir lansman için kullanan ve birçok protokolle ortaklıklar kurmuştur. Staking sektöründe, bouncebit'te benzer bir rakip olsa da, ikisi farklı ekosistemlere hizmet etmekte ve farklı teknik yollara sahip olduklarından, Bitcoin'in büyük likiditesini emme konusunda doğrudan rekabet etmemektedirler. cosmos ekosisteminde, babylon diğer uygulama zincirleriyle likidite paylaşmak için ibc'yi kullanabilir, karşılıklı bağımlılığı teşvik ederek ve birlikte bir blokzincir interneti inşa ederek.

9.risk faktörleri

9.1 teknik riskler

9.1.1 sözleşme kodu güvenlik riskleri.

Herhangi bir yeni protokol gibi, protokol istemci kodlarında, sözleşme simülatörlerinde ve sözleşme kodlarında güvenlik açıkları olabilir. Kodun güvenliği, protokolün bir süre güvenli bir şekilde çalıştıktan sonra yalnızca onaylanabilir. Diğer yandan, Bitcoin ağına daha gelişmiş akıllı sözleşmeler eklemek ağın yükünü artırabilir ve hatta sistemik riskler de oluşturabilir.

9.1.2 merkezileştirme riski.

daha önce de belirtildiği gibi, merkezileşme bir protokolün sansür direncini ve güvenilirliğini tehdit edebilir. Babil, komitesi ve çoklu imza yapılandırmaları, ana ağ doğrulama düğümlerinin sayısı, fp düğümleri ve daha sonra aşamalarda yönetim ile ilgili merkezileşme sorunlarından kaçınmalıdır.

9.1.3 geliştirme ilerlemesi beklenenden azdı.

proje şu anda test aşamasında ve resmi başlatmadan önce ek süreye ihtiyaç duyacak. Daha fazla olgunlaşma daha uzun sürebilir. Proje, mevcut bitcoin yarılanma heyecanını hızlı bir şekilde başlatmak ve teknik, ekolojik, tokenomics ve yönetim sorunlarını ele almak için kullanamazsa boğa piyasası fırsatını kaçırma riskiyle karşı karşıyadır. Bu, yatırımcı hayal kırıklığına ve projenin uzun vadeli gelişimine olumsuz etki edebilir.

9.2 piyasa riski

9.2.1. takip hikayesi ve mantığı tanınmıyor.

Bitcoin ekosisteminde, özellikle Bitcoin Layer2 sektöründe, önemli bir şüphecilik var. Sistem açısından bakıldığında, Bitcoin, Turing olmayan eksiksiz bir betik diline sahip son derece basit (sağlam) bir ağdır ve bu da onu karmaşık akıllı sözleşmeleri yürütemez hale getirir. Ethereum ve Solana gibi akıllı sözleşme platformlarının varlığı göz önüne alındığında, Bitcoin ağı üzerinde Web3 inşa etmek artık hem karmaşık hem de verimsiz görünüyor, bu da gerçek bir ilerleme olmadan tekerleği yeniden icat etmeye benziyor.

Ele alınması gereken önemli sorular şunlardır: Bitcoin'in bir ekosistem geliştirmek için gerçek bir ihtiyaç var mı? Bitcoin layer2 ve staking yenilikleri anlamlı mı? Gerçek sorunlara çözüm sunuyorlar mı? Gerçek bir talep var mı? Boğa ve ayı trendlerinin bir piyasa döngüsünden sonra, bitcoin ekosistemine kaç proje piyasa kabulü kazanacak ve uzun vadeli büyümeyi sürdürecek?

çünkü bitcoin ekosistemi ve bitcoin katman2'nin bu boğa piyasa döngüsünde ortaya çıkması ve henüz piyasa tarafından doğrulanmamış olması, bu soruların ve şüphenin göz ardı edilmemesi gerektiği anlamına gelir.

9.2.2. Bitcoin staking için yetersiz talep riski.

daha önce belirtildiği gibi, eğer bitcoin staking oranı çok düşükse, proje gelişimi üzerinde önemli bir etkisi olacaktır. Ayrıca, zamanla bitcoin staking getirilerinin azalması beklenmektedir. Getiri belirli bir seviyeye düştüğünde, bitcoin sahiplerinin katılım isteğini azaltacak ve potansiyel olarak projenin bir darboğaza girmesine veya düşüş trendine girmesine neden olacaktır.

9.2.3. babylon'ın kaldıraç riski

Daha önce belirtildiği gibi, Babylon, staking ve yeniden staking yoluyla Bitcoin'in fiyatını kullanacaktır. Ayı piyasasında, bu kaldıraç proje kendisi, Bitcoin'in fiyatı ve hatta genel kripto para piyasası üzerinde önemli bir etkiye sahip olacak ve küçümsenmemelidir.

10. özet

babylon, Bitcoin için yeni kullanım durumları açan bir Bitcoin kazanç protokolü kurmayı amaçlıyor, bu sayede eth'in yaptığı gibi diğer pos zincirlerine ekonomik güvenlik sağlamasına izin veriyor ve böylece eigenlayer'ın başarısını taklit ediyor. Başarılı olursa, proje Bitcoin ağı üzerinde 'asılı bahçeler' veya adına ima edilen bir metropol gibi gelişen bir ekosistem oluşturabilir.

babylon, Bitcoin ekosistemi, Bitcoin programlanabilirlik, Bitcoin katman 2, Bitcoin staking, restaking, paylaşılan güvenlik, modülerlik ve cosmos ekosistemi gibi birçok önemli alanda yer almaktadır. Takımın güçlü bir geçmişi, önemli finansmanı ve birçok ortaklığı bulunmaktadır. Şu anda test aşamasında olsa da, ekosistem zaten önemli bir büyüme göstermektedir.

ancak, gelişimin erken aşamalarındaki potansiyel teknik riskler ve sonraki aşamalardaki piyasa riskleri göz ardı edilemez.

Genel olarak, proje gözlem altında tutulmaya değer.

Başvuru

[1] babylon proje resmi web sitesi,https://babylonchain.io/

[2] babylon projesi teknik belgeleri,https://docs.babylonchain.io/docs/introduction/overview

[3] bitcoin taahhüt uygunluk doğrulama makalesi,https://arxiv.org/pdf/2207.08392

[4] babylon protokolü basitleştirilmiş beyaz kağıdı,https://docs.babylonchain.io/assets/files/Bitcoin_staking_litepaper-32bfea0c243773f0bfac63e148387aef.pdf

[5] babylon protokol basitleştirilmiş beyaz kağıt çin versiyonu,https://docs.babylonchain.io/papers/btc_staking_litepaper(CN).pdf.pdf)

[6] Bitcoin kısıtlama emülatörü istemci GitHub deposu,https://github.com/babylonchain/covenant-emulator/

[7] Bitcoin Rehin Sözleşmesi Teknik Belgeleri,https://x.com/babylon_chain/status/1787909109595128065

[8] babylon proje resmi twitter,https://twitter.com/babylon_chain

[9] Babil projesinin resmi ortamı,https://medium.com/babylonchain-io

[10] babylon araştırma raporu-messari,https://messari.io/report/babylon-bitcoin-shared-security-and-staking

[11] babylon github deposu,https://github.com/babylonchain/babylon/tree/dev

açıklama:

  1. bu makale şuradan yeniden üretilmiştir [ techflow], orijinal başlık "Babylon Protokolünün Yorumu: Bitcoin'in Gökyüzü Bahçesi", telif hakkı orijinal yazara aittir [@Webi_Tree], eğer yeniden basım konusunda herhangi bir itirazınız varsa, lütfen iletişime geçin Gate öğrenme ekibiTakım, ilgili prosedürlere göre en kısa sürede bununla ilgilenecektir.

  2. Yasal Uyarı: Bu makalede ifade edilen görüş ve görüşler yalnızca yazarın kişisel görüşlerini temsil eder ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.

  3. diğer dil sürümleri makalenin Gate learn ekibi tarafından çevrilir, bahsedilmediGate.io, çevrilen makale çoğaltılamaz, dağıtılamaz veya çalıntılamaz.

ابدأ التداول الآن
اشترك وتداول لتحصل على جوائز ذهبية بقيمة
100 دولار أمريكي
و
5500 دولارًا أمريكيًا
لتجربة الإدارة المالية الذهبية!