Sürdürülebilir Getiri Çiftçiliği Yolculuğu

Orta SeviyeJul 22, 2024
Bu makale, DeFi ekosistemi içinde getiri modellerinin evrimini ve getiri ve likiditeyi korumak için RWA (Gerçek Dünya Varlıkları) ve temel ticaret gibi unsurları kullanan protokolleri keşfetmektedir. Merkezi faktörleri değiştirecek olan giriş-çıkış çözümlerinin geliştirilmesi ve çapraz zincir uyumluluğu etrafında yapılan değişiklikler, DeFi ekosisteminde kullanıcı kolaylığını artıracak ve blok zinciri kullanımı arttıkça yeni DeFi protokollerinde inovasyonu sürdürecek.
Sürdürülebilir Getiri Çiftçiliği Yolculuğu

1. introduction

Merkezi olmayan finans (defi), aracıları olmadan blok zinciri ve akıllı sözleşmeler aracılığıyla güvenilir bir işlem ortamı sağlayarak mevcut finansal sistemde yenilik yapmayı amaçlayan ve finansal altyapısı olmayan bölgelerde bile finansal hizmetlere erişimi artıran ve şeffaflık ve verimlilik sağlayan yeni bir finans sektörüdür. Defi'nin kökenleri, Satoshi Nakamoto tarafından geliştirilen Bitcoin'e kadar izlenebilir.

2008 küresel finansal krizi sırasında, Satoshi, bankaların ardışık iflasları ve hükümetin onlar için yaptığı kurtarma planlarından endişe duyuyordu. Merkezi finansal sistemdeki temel sorunları, güvenilir kurumlara aşırı bağımlılık, şeffaflık eksikliği ve verimsizlik gibi konuları vurguladı. Bu sorunları ele almak için merkezi olmayan bir ortamda değer transferi ve ödeme sistemi sunan Bitcoin'i geliştirdi. Bitcoin'in genesis bloğunda, Satoshi, Bitcoin'in çözmeyi amaçladığı sorunları ve merkezi olmayan finansın gerekliliğini vurgulamak için "the times 03/jan/2009 chancellor on brink of second bailout for banks" mesajını dahil etti.


bitcoin genesis block ve the times başlığı, kaynak:@phuzion7/bitcoin-genesis-block-satoshi-s-message?ref=research.despread.io"> phuzion7 steemit

Daha sonra, 2015 yılında Ethereum'un ortaya çıkması ve akıllı sözleşmelerin tanıtılmasıyla, aracısız finansal hizmetler sunan çeşitli defi protokolleri ortaya çıktı. Satoshi Nakamoto'nun önerdiği ideolojiye dayanarak, 'merkezi olmayan finans'ı gerçekleştirmek için çeşitli denemeler ve araştırmalar etrafında geliştiler ve evrildiler. Bu protokoller, birbirleriyle birleştirilip bağlantı kurulma özellikleri olan para lego özellikleri sayesinde büyük bir ekosistem oluşturdular. Merkezi olmayan bir formda Bitcoin'in sunduğu işlevlerin ötesinde çeşitli finansal işlemlerin yapılmasını sağlayarak, mevcut finansal sistemde güvenilir kurumların rolünü blockchain'in yerine geçirebileceği olasılığını önerdiler.

Ancak, mevcut defi piyasasının hızla büyümesinin ve birçok likiditenin çekilmesinin nedeninin, merkezsizleşme veya finansal sistem inovasyonu gibi ideolojik faktörlerden ziyade, likidite sağlayıcılarına sağlanan yüksek getirilerden kaynaklandığı söylenebilir. Özellikle, protokolün geliri ve tokenomics aracılığıyla kullanıcılara sunulan çeşitli teşvik fonksiyonları olan Yield Farming denilen, mevcut finansal ürünlere kıyasla çekici kar fırsatları sunarak birçok kullanıcının ilgisini çekti ve defi piyasasına likidite akışını hızlandırmada önemli bir rol oynadı.

Kullanıcıların dikkati giderek yüksek getirilere odaklandığından, defi protokollerinin gelir modelleri, başlangıçta 'aracısız finansal hizmetler sağlama' şeklinde tasarlanan ve sunulan defi'nin temel değerleriyle uyumlu bir şekilde değişti ve likidite sağlayıcılarına sürekli ve yüksek faiz oranları sunmak için piyasa koşullarına göre ayarlandı. Son zamanlarda, gerçek varlıkları teminat olarak kullanmak veya merkezi borsalar aracılığıyla işlem yapmak gibi merkezi unsurları ödünç alan protokoller de gelir elde etmek ve kullanıcılara dağıtmak için ortaya çıktı.

Bu makalede, defi getirilerinin geliştirme sürecini ve çeşitli mekanizmalarını inceleyeceğiz ve merkezi unsurları kullanarak bu evrim sürecinde karşılaşılan sınırlamaları aşmak için ortaya çıkan defi protokollerinin türlerini ve örneklerini keşfedeceğiz.

2. likidite madenciliği ve defi yazı

Erken günlerde, Ethereum ağı üzerinde ortaya çıkan defi protokolleri, blokzincir üzerinde geleneksel finansal sistemi uygulamaya odaklandı. Bu nedenle, erken defi protokolleri, blokzincir kullanarak hizmet sağlayıcıları dışarıda bıraktığı ve herkesin likidite sağlayıcısı olabileceği bir ticaret ortamında değişikliklere neden oldu, ancak yapısal olarak, gelir oluşturma açısından mevcut geleneksel finanstan önemli ölçüde farklı değillerdi.

  • merkezi olmayan borsa (dex): para değiştiricileri veya borsalar gibi işlem ücretleri aracılığıyla gelir elde eder. Kullanıcılar token takas ettiğinde belirli bir yüzde oranında ücret alınır ve bu ücretler likidite sağlayıcılara dağıtılır.
  • kredi protokolleri: mevduat sahipleri ve borç verenler arasındaki faiz oranı farkından gelir elde eder, bankalar gibi. Mevduat sahipleri varlıklarını protokole sağlar ve faiz alırken, borç verenler teminat sağlar ve kredi alır, faiz öder.

Ardından, Haziran 2020'de, Compound, temsilci erken kredi protokollerinden biri, yönetim tokenı $comp'ı çıkardı ve likidite sağlayıcılarına ve borçlulara dağıttı ve likidite madenciliği kampanyası aracılığıyla bitcoin yarılanma etkinliği etrafında yoğunlaşan likiditeyi çekmek için. Sonuç olarak, büyük miktarda likidite ve kredi talebi Compound'a akın etmeye başladı.


compound tvl değişikliği, kaynak:defi llama

defi protokollerinin likidite sağlayıcılarına dürüstçe protokol gelirlerini dağıtma eğilimi, Compound'un bu girişimiyle değişmeye başladı. Early defi projeleri gibiAaveveUniswap ayrıca gelir dağıtımı yoluyla sağlanan getiriye ek olarak kendi tokenleri aracılığıyla ek getiri sağladı. Sonuç olarak, birçok kullanıcı ve likidite bir bütün olarak DeFi ekosistemine aktı ve Ethereum ağı "DeFi Yazı"nı başlattı.

3. likidite madenciliği sınırlamaları ve tokenomics geliştirmeleri

Likitidite madenciliği, hizmet sağlayıcıları ve kullanıcılar için hizmeti kullanma konusunda güçlü bir motivasyon sağladı ve defi protokollerinin likiditesini önemli ölçüde artırdı ve kullanıcı tabanını genişletmede büyük bir rol oynadı. Bununla birlikte, erken likitidite madenciliği aracılığıyla elde edilen ek getiri aşağıdaki sınırlamalara sahipti:

  • verilen jetonların faydası sınırlıydı, bu da alım faktörlerinde eksikliğe neden oldu.
  • Token fiyatlarındaki düşüş nedeniyle likidite madenciliği faiz oranlarında azalma.

Bu sınırlamalar nedeniyle, defi protokolleri uzun süre boyunca likidite madenciliği yoluyla çekilen likidite ve kullanıcı trafiğini sürdürmede zorluklarla karşılaştı. Sonraki defi protokolleri, protokol gelirine ek olarak likidite sağlayıcılara ek getiriler sunmayı amaçladı ve protokolün likidite girişini uzun bir süre boyunca sürdürebilmek için bir tokenomics modeli oluşturdu. Bunun için, yayınlanan tokenlerinin değerini protokol gelirine bağlamaya ve token sahiplerine sürekli teşvikler sunmaya çalıştılar, böylece protokolün kararlılığını ve sürdürülebilirliğini artırdılar.

Bu özellikleri iyi şekilde gösteren temsilci örnekler arasında curve finance ve olympus dao bulunur.

3.1. curve finance

Curve Finance, düşük kaymaya dayalı sabit coin alışverişi konusunda uzmanlaşmış bir DEX'tir. Curve, likidite sağlayıcılarına havuz işlem ücretlerinden elde edilen gelirin yanı sıra likidite madenciliği ödülü olarak kendi token $crv sağlar. Bununla birlikte, Curve Finance, Vetokenomics adı verilen bir sistem aracılığıyla likidite madenciliğinin sürdürülebilirliğini iyileştirmeyi amaçladı.

vetokenomics ayrıntıları

  • likidite sağlayıcıları, ticaret ücretlerinin yalnızca %50'sini alır ve likidite madenciliği olarak alınan $crv'yi piyasada satmak yerine curve finance'e belirli bir süre (en fazla 4 yıl) depo eder ve $vecrv alır.
  • $vecrv sahipleri, curve finance'de oluşan işlem ücretlerinin %50'sini alır ve likidite sağlama işleminden elde edilen likidite madenciliği ödüllerini artırabilir. Ayrıca belirli likidite havuzları için likidite madenciliği ödüllerini artırmak için oy kullanabilirler.

Yukarıdaki tokenomics aracılığıyla Curve Finance, likidite sağlayıcılarını kendilerine ödenen $crv tokenleri uzun süre kilitlemeye teşvik edebildi ve böylece satış baskısını azalttı. Ayrıca, belirli havuzlarda likidite madenciliği için artan bir oy hakkı getirerek, Curve Finance'e bol likidite sağlamak isteyen projeleri piyasada $crv satın almaya ve stake etmeye teşvik etti.

Bu etkiler sayesinde, $crv'nin kilitlenen oranı hızla artarak bir buçuk yıl içinde %40'a ulaştı ve günümüze kadar o oranı korudu.


$crv kilit oranı trendi, kaynak: @blockworks_research dune gösterge paneli

Curve Finance'in yaklaşımı, sadece yüksek verim sağlamaktan öteye geçerek kısa vadeli likiditeyi güvence altına almaya çalışan iyi bir girişim olarak kabul ediliyor, ancak kendi tokenlerini ve protokolün işleyiş mekanizmasını sürdürülebilirliği hedeflemek için yakından bağlayarak, daha sonra ortaya çıkan birçok defi protokolünün tokenomik modelleri için bir örnek oluşturuyor.

3.2. olympus dao

Olympus DAO, zincir üzerinde rezerv para birimi olarak hizmet eden bir jeton yaratma amacıyla başlayan bir protokoldür. Olympus DAO, kullanıcılardan likidite depozitoları alarak rezervleri inşa eder ve işletir ve rezervlere orantılı olarak kendi protokol jetonu $ohm çıkarır. $ohm çıkarım sürecinde, Olympus DAO, $ohm içeren lp jetonlarını alır ve $ohm için tahviller ihraç eden ‘bonding’ adı verilen benzersiz bir mekanizma tanıttı.

tokenomics detayları

  • Kullanıcılar, Ethereum veya stabil kripto paralar gibi tek varlıkları veya $ohm varlık çiftlerinden oluşan LP tokenlarını yatırabilir ve karşılığında indirimli $ohm tahvilleri alabilir. Olympus DAO, bu şekilde elde edilen varlıkları yönetim aracılığıyla gelir elde eder.
  • $ohm sahipleri, $ohm'yi olympus dao'da staking yaparak protokol rezervlerinin artışının bir kısmını $ohm token şeklinde alırlar.

yukarıdaki mekanizma aracılığıyla Olympus DAO, likidite arzının sahipliğini temsil eden lp token'ları doğrudan elinde tutarak kendi tokeni $ohm'u bollukla piyasaya sağlayabildi ve likidite sağlayıcılarının kısa vadeli kar peşinde kolayca likiditeden ayrılma sorununu önledi. Özellikle protokolün başlangıç aşamalarında, birçok likiditenin akmasi, rezervlerin artması ve ek $ohm'un stake sahiplerine verilmesiyle yaklaşık 6 ay boyunca %7,000'in üzerinde bir apy korundu.


Olympus DAO Staking APY, Kaynak: @gölge dune gösterge paneli?ref=research.despread.io)

Bu kadar yüksek APY, kullanıcıları sürekli olarak varlıklarını Olympus DAO'nun hazinesine yatırmaya, $ohm ihraç etmeye ve likidite akışını hızlandırmaya teşvik eden bir itici güç olarak hizmet etti. 2021'de, Olympus DAO mekanizmasını ödünç alan ve başlatan birçok DeFi protokolü ortaya çıktı.

4. defi ayı piyasası ve gerçek getirinin yükselişi

Kasım 2021'de, Defi piyasası zirveye ulaşarak eşi benzeri görülmemiş bir büyüme trendi kaydetti. Bununla birlikte, piyasa daha sonra düzeltme aşamasına girdi ve Mayıs 2022'de Terra-Luna ekosisteminin çökmesi nedeniyle tam teşekküllü bir ayı piyasası ortaya çıktı. Sonuç olarak, piyasadaki likidite azaldı ve yatırım duyarlılığı daraldı, bu durum hem erken Defi protokollerini hem de Curve Finance ve Olympus DAO gibi ikinci nesil Defi protokollerini önemli ölçüde etkiledi.


toplam defi tvl trendi, kaynak:defi llama

Bu protokoller tarafından tanıtılan tokenomics modeli, erken defi protokollerinin kısıtlamalarını aşabilse de, kendi tokenlerinin yetersiz kullanışlılığı gibi bazı açılardan, kendi tokenlerinin değeri likidite sağlayıcılarının faiz oranını etkileyen nokta aynı kalmaktadır. Piyasa koşulları değiştiğinde ve yatırım duygusu daraldığında, protokol tarafından üretilen getiriden daha yüksek faiz oranları sağlamak için sürekli olarak üretilen tokenlerin enflasyon oranını sürdürmede yapısal sınırlamalar göstermişlerdir.

Sonuç olarak, protokollerde mevduat olarak yatırılan varlıkların çıkışı, token değerinin düşmesi ve protokol gelirinin düşmesi nedeniyle hızlandı, bu da protokollerin istikrarlı gelir elde etmekte zorlandığı ve kullanıcılara çekici faiz oranları sunmakta zorlandığı bir kısır döngüye yol açtı. Bu durumda, gerçek getiri defi protokolleri dikkat çekmeye başladı. Bu protokoller, kendi tokenlarının enflasyon oranını minimize etmeyi hedeflerken, protokol tarafından gerçekten üretilen geliri likidite sağlayıcılara ve kendi token sahiplerine uygun şekilde dağıtmayı amaçlar.

4.1. gmx

Gerçek getiriyi savunan temsilci bir defi protokolü, arbitrum ve avalanche ağlarına dayalı merkezi olmayan sürekli vadeli işlemler borsası olan gmx protokolüdür.

GMX protokolünde $GLP ve $GMX olmak üzere iki tür token bulunmaktadır ve şu işletme mekanizmasına sahiptir:

  • likidite sağlayıcılar, $eth, $btc, $usdc ve $usdt gibi varlıkları gmx'e yatırır ve likidite yatırım sertifikası tokenı olan $glp'yi alırlar. $glp sahipleri, gmx tarafından üretilen gelirin %70'ini alırlar.
  • GMX Protocol'ün yönetişim tokeni olan $gmx staker, GMX'te indirimli işlem ücretleri alır ve GMX tarafından 1 yıl boyunca elde edilen gelirin %30'unu doğrusal olarak alır.

gmx protokolü, ek teşvikleri jeton enflasyonu yoluyla sağlamak yerine, protokol tarafından üretilen gelirin bir kısmını kendi jeton sahiplerine dağıtma yöntemini benimsedi. Bu yaklaşım, kullanıcıların $gmx satın alıp tutmaları için net bir motivasyon sağladı ve boğa piyasasında enflasyona maruz kalmadan jeton sahiplerinin sadece kar elde etmek için jetonları satmalarına yol açtı.

gmx protokolünün gelir trendine ve $gmx token fiyatındaki değişikliğe baktığımızda, $gmx token değerinin de gmx protokolü tarafından üretilen gelirin artışına ve azalışına benzer şekilde yükselip düştüğünü görebiliriz.


gmx protokol geliri ve jeton fiyatı trendi, kaynak:defi llama

ancak, bu yapı likidite sağlayıcılara göre biraz dezavantajlıdır çünkü likidite sağlayıcılara ödenmesi gereken ücretlerin bir kısmını yönetim token sahiplerine dağıtır ve başlangıç likiditesi çekmek için uygun değildir. Ayrıca, yönetim tokeni $gmx dağıtım sürecinde, gmx protokolü $gmx havadan para dağıtarak arbitrum ve avalanche defi kullanıcılarına hedeflenen bir şekilde gmx protokolünü potansiyel kullanıcılara tanıtmaya odaklandı, likidite madenciliği kampanyaları aracılığıyla hızla likidite sağlamak yerine.

Bu yapısal dezavantajlara rağmen, GMX protokolü şu anda türev DeFi protokolleri arasında 1 numaralı TVL'ye (Kilitli Toplam Değer) ulaşıyor ve Luna-Terra olayından sonra devam eden düşüş eğilimine rağmen TVL'sini diğer protokollere kıyasla tutarlı bir şekilde koruyor.


gmx protokolü tvl trendi, kaynak:defi llama

gmx protokolünün diğer defi protokollerine kıyasla likidite sağlayıcılar için biraz dezavantajlı bir yapıya sahip olmasına rağmen iyi sonuçlar elde etmeyi başarabilmesinin sebepleri şunlardır:

  • Arbitrum ağı içinde ortaya çıkan sürekli vadeli işlemler borsası olarak, likiditeyi ve kullanıcı trafiğini meşgul etti.
  • ftx iflas olayından sonra Aralık 2022'de, cex borsalarına olan güven azaldı ve on-chain vadeli işlem borsalarına olan ticaret talebi arttı.

gmx protokolü, bu dış faktörlere dayanarak yapısal dezavantajları dengeleyebildi ve başarılı bir şekilde başlangıç yaptı. Bu nedenle, sonraki defi protokolleri, doğrudan gmx protokolünün yapısını ödünç alarak protokoller tasarlamak ve likidite ve kullanıcıları çekmek için çok zorlandılar.

Öte yandan, DeFi piyasasında erken ortaya çıkan bir DEX olan Uniswap, protokol gelirini daha önce likidite madenciliği yoluyla likidite sağlayıcılarına dağıttığı $uni token ile paylaşan bir ücret anahtarının tanıtımını tartışıyor. Bu, Uniswap'ın gerçek getirili bir DeFi protokolüne geçiş çabalarının bir parçası olarak görülebilir. Bununla birlikte, Uniswap zaten yeterli likidite ve işlem hacmi sağladığı için bu tür tartışmalar mümkündür.

GMX protokolü ve Uniswap örneklerinden de görüleceği üzere, protokol gelirinin bir kısmını kendi token sahiplerine dağıtan reel getiri modelinin benimsenmesi, protokolün olgunluğuna ve piyasa konumuna göre dikkatle değerlendirilmelidir. Bu nedenle, reel getiri yapısı, likiditeyi güvence altına almanın en önemli görev olduğu ilk projeler tarafından yaygın olarak benimsenmemiştir.

5. rwa: geleneksel finansal ürünleri defi'ye entegre etme girişimi

Devam eden ayı piyasası ortasında, defi protokolleri hâlâ tokenomik aracılığıyla likidite sağlama ve sürdürülebilir getiriler sağlama hedeflerini aynı anda gerçekleştirme konusunda karşı karşıya kaldı ve sınırlı likiditeyi sağlamak için bir sıfır toplam oyunu içinde yer aldılar.

Ayrıca, Ethereum'un Eylül 2022'de gerçekleştirdiği bir güncelleme olan birleşme ile Ethereum'un iş ispatından (PoW) hisse ispatına (PoS) geçmesinin ardından, likidite paylaşım protokolleri ortaya çıktı ve herhangi birinin Ethereum paylaşımına katılmasına ve faiz almasına olanak sağladı. Sonuç olarak, Ethereum kullanarak yaklaşık %3 veya daha fazlası temel faiz oranı elde etmek mümkün hale geldi ve yeni ortaya çıkan DeFi protokolleri, likidite çekmek için daha yüksek ve daha sürdürülebilir getiriler sunmak zorunda kaldı.

Bu bağlamda, DeFi ekosistemi içinde üretilen geliri likidite sağlayıcılara dağıtan veya geleneksel finansal ürünleri ve blockchain'i birleştirerek ek gelir oluşturan RWA (gerçek dünya varlıkları) model protokolleri sürdürülebilir gelir oluşturma için bir alternatif olarak ön plana çıkmaya başladı.

rwa, sanal varlıklardan farklı olarak gerçek dünya varlıklarını tokenize eden veya kredi garantili teminatsız jeton kredilendirmesi gibi geleneksel finans ürünlerinin on-chain varlıklar olarak kullanılmasını sağlayan tüm alanları ifade eder. Geleneksel finans, blockchain ile bağlantı kurarak aşağıdaki faydaları elde edebilir:

  • mevcut sistemlerden daha şeffaf bir şekilde varlık sahipliği ve işlem geçmişini kaydetmek
  • bölge, kimlik vb. temelinde daha az kısıtlama olduğu için finansal hizmetlerin kapsayıcılığını artırma
  • Fraksiyonelleştirme ve DeFi protokolleriyle entegrasyon yoluyla esnek ve verimli bir ticaret ortamı sağlayın

bu avantajlardan dolayı, tahviller, hisseler, gayrimenkuller ve teminatsız kredi kredileri de dahil olmak üzere çeşitli rwa vakaları ortaya çıkmaktadır. Bunlar arasında, ABD Hazine bonolarını tokenize etme alanı, istikrarlı değer ve getiri arayan yatırımcıların ihtiyaçlarını karşılayarak defi kullanarak ABD Hazine bonolarına olan talebi artırabildiği için en çok dikkat çekenidir.

Şu anda, zincir üzerinde yaklaşık 1,57 milyar dolar değerinde tokenize edilmiş hazine varlığı bulunuyor ve Blackrock ve Franklin Templeton gibi küresel varlık yönetimi firmaları da bu alana girerek RWA'yı DeFi pazarında önemli bir anlatı haline getiriyor.


tokenize edilmiş abd hazine ürünleri tarafından piyasa değeri trendi, kaynak: rwa.xyz

Sonraki olarak, RWA modelini benimsemiş ve kullanıcılara getiri sağlayan defi protokollerinin örneklerine daha yakından bakalım.

5.1. goldfinch

goldfinch, Temmuz 2020'den bu yana defi ve geleneksel finansal ürünleri önceden uyumlu hale getirmeye çalışan bir projedir. Kendi kredi derecelendirme sistemi üzerine kurulu olan bir kredi protokolüdür ve gerçek dünya işletmelerine teminatsız kripto para kredileri sağlar. Krediler, Asya, Afrika ve Güney Amerika'daki gelişmekte olan ülkelerdeki borçlulara öncelikli olarak verilmektedir ve şu anda yaklaşık olarak 76 milyon dolarlık bir sermaye kredi verilmekte ve işletilmektedir.

goldfinch'ın aşağıdaki iki tür borç verme havuzu bulunmaktadır:

  • Junior havuzu: Borçlu kredi başvurusunda bulunduğunda ve denetimleri geçtiğinde oluşturulur. Bu, profesyonel yatırım kuruluşları ve kredi analistleri, doğrulanmış varlıkların, ödünç vermek için fon yatırdığı bir havuzdur. Temerrüt durumunda, Junior havuzdaki fonlar önce kaybı karşılar.
  • senior havuz: tüm junior havuzlara yayılmış olan bir tek havuzdur. İlk olarak ana koruma alır, ancak junior havuzdan daha düşük bir getiri alır.

kyc sürecini tamamladıktan sonra kullanıcılar, goldfinch'in kredi teminatlı borç verme yoluyla ürettiği gelirin bir payını almak için usdc'yi senior havuza yatırabilir ve likidite sağlama sertifikası olarak fidu token'ını alabilirler. Kullanıcılar çekmek istiyorsa, senior havuzda boşta sermaye olduğunda sadece fidu yatırabilir ve karşılığında usdc alabilirler. Ancak, boşta sermaye olmasa bile, kullanıcılar fidu'yu bir dex'te satış yaparak varlıkları çekme etkisini elde edebilirler. Tersine, kullanıcılar kyc'yi gerçekleştirmeseler bile, goldfinch'den elde edilen getiri için bir dex'te fidu tokenları satın alabilirler.

Goldfinch, likidite madenciliği aracılığıyla büyük miktarda likidite çekebildi ve lansmanının erken aşamalarında yönetim tokenı $gfi dağıtan likidite madenciliği sayesinde büyük miktarda likidite çekebildi. Likidite madenciliği kampanyasının sona ermesinden ve luna-terra olayının ardından piyasanın düşüş eğilimine girmesinden sonra bile, Goldfinch bu durumlara rağmen dış kaynaklardan istikrarlı net gelir elde edebildi ve likidite sağlayıcılarına yaklaşık %8 civarında istikrarlı bir beklenen faiz oranı sağlayabildi.


Ancak, Ağustos 2023'ten günümüze, Goldfinch varsayılanın üç örneği, zayıf kredi derecelendirmeleri ve kredi bilgisi güncellemeleri eksikliği gibi sorunları ortaya koyarak, protokolün sürdürülebilirliği hakkında soruları gündeme getiriyor. Sonuç olarak, likidite sağlayıcıları piyasada $fidu jetonlarını satmaya başladı. Gelir üretimine rağmen, fiyatı artması gereken $fidu'nun değeri sürekli olarak $1'den düşerek 2024 Haziranı itibarıyla yaklaşık $0.6 seviyesinde kalmıştır.

5.2. makerdao

MakerDAO, Ethereum DeFi ekosisteminde erken ortaya çıkan bir CDP (Teminatlandırılmış Borç Pozisyonu) protokolüdür. Kripto piyasasının yüksek oynaklığına yanıt olarak istikrarlı bir değere sahip bir stabilcoin çıkarmayı ve kullanıcılara sağlamayı amaçlamaktadır.

Kullanıcılar, Ethereum gibi sanal varlıkları MakerDAO'ya teminat olarak sağlayabilir ve buna orantılı olarak ihraç edilen $dai'yi alabilirler. Bu süreçte, MakerDAO, teminat varlıklarının değer dalgalanmasını sürekli olarak izleyerek teminat oranını ölçer ve bu oran belirli bir seviyenin altına düştüğünde teminat varlıklarını likide ederek istikrarlı bir rezerv sağlar.

MakerDAO'nun iki ana gelir yaratma yapısı vardır:

  • stabilite ücreti: teminat yatıran, $dai çıkaran ve ödünç alan kullanıcılar tarafından ödenen bir ücret
  • Tasfiye ücreti: $dai ihraççının teminat değerinin belirli bir seviyenin altına düştüğü ve tasfiyenin gerçekleştirildiği durumlarda alınan ücret

MakerDAO, toplanan ücretleri MakerDAO'nun depozito sistemi olan DSR sözleşmesine $DAI yatıran mevduat sahiplerine faiz olarak öder. Kalan fazla sermaye ile, teşviklerin $MKR sahiplerine de ulaşmasını sağlamak için $MKR token'lerini geri alır ve yakar.

5.2.1. son oyun ve rwa tanıtımı

Mayıs 2022'de MakerDAO'nun kurucu ortağı Rune Christensen, MakerDAO'nun yönetişim ve işletme birimlerinin gerçek ademi merkeziyetçiliği ve DAI'nin istikrarını güvence altına almak için uzun vadeli bir vizyon olan 'Endgame' planını önerdi.

Endgame hakkında daha fazla bilgi için lütfen şuraya bakın: Son Oyun serisi.

$dai'nin istikrarını sağlamak için endgame'de belirtilen temel görevlerden biri, odak noktası olan $eth'teki teminat varlıklarını çeşitlendirmektir. Bunun için makerdao, rwa (gerçek dünya varlıkları) olarak teminat varlıklarını tanıtmayı ve şu faydaları elde etmeyi amaçladı:

  • rwa, kripto varlıklardan farklı fiyat dalgalanma özellikleri gösterir, böylece portföy çeşitlendirme etkisi elde eder.
  • Gerçek varlıklara dayalı rwa, düzenleyicilerle sürtünmeyi azaltmaya ve kurumsal yatırımcıların güvenini kazanmaya yardımcı olur.
  • MakerDAO protokolü ile gerçek ekonomi arasındaki bağlantıyı RWA üzerinden güçlendirerek, $dai'nin uzun vadeli istikrarını ve büyüme ivmesini on-chain ortamla sınırlı olmaksızın sağlayabilir.

endgame önerisinin geçişi sonrası makerdao ilişki diyagramı aşağıdaki gibidir:

Son oyun teklifinin kabulünden sonra, MakerDAO, ABD kısa vadeli hazine bonoları, gayrimenkul destekli krediler, tokenleştirilmiş gayrimenkuller ve kredi teminatlı varlıklar da dahil olmak üzere çeşitli RWA formlarını tanıtarak portföyünü çeşitlendirdi. RWA'ya uygulanan istikrar ücreti, hazine getirileri veya off-chain kredi faiz oranları gibi harici faktörlere bağlı olarak belirlenir. Bu nedenle, RWA'nın tanıtımıyla, MakerDAO kripto piyasasının volatilitesinden daha az etkilenirken istikrarlı bir gelir elde edebildi.

2023'te genel defi ekosisteminin düşüş eğiliminde olduğu dönemde bile, MakerDAO'nun RWA teminat varlıkları toplam protokol gelirinin yaklaşık %70'ini oluşturarak istikrarlı bir gelir elde etti. Bu gelire dayanarak, MakerDAO, $dai talebini etkili bir şekilde desteklemeye katkıda bulunarak dsr faiz oranını %1'den %5'e yükseltmeyi ve sürdürmeyi başardı.

Bu şekilde, MakerDAO, zincir üstü varlık rehinli istikrarlı coin ihraç protokolü olarak başladı ve gerçek finansla temas noktasını barındırarak gelir kaynaklarını çeşitlendirmeyi ve bağlantısını güçlendirmeyi başardı. Bu sayede sürdürülebilirlik ve uzun vadeli büyüme ivmesini sağlayan MakerDAO, kendisini geleneksel finansı ve defi'yi entegre etme konusunda yeni bir yönelim sunan önde gelen bir RWA protokolü olarak konumlandırıyor.

6. temel ticaret: cex likiditesini kullanmaya çalışma

2023 yılının dördüncü çeyreğinde, Bitcoin ETF onay beklentileri nedeniyle yaklaşık iki yıldır durgun olan piyasaya dış likidite girişi başladı. Bu, DeFi ekosisteminin mevcut pasif işletme yapısından ayrılmasını ve gelen likiditeden ve kendi tokenlarından sağlanan yüksek faiz oranları sunarak başlangıç likiditesini başlatmasına olanak sağladı.

ancak, erken defi protokollerinde kullanılan likidite madenciliği yerine, likidite sağlayıcılar için puan biriktirme ve bunlara dayalı olarak airdrop gerçekleştirme girişimleri yapılmaktadır. Bu, likidite başlatma ve teşvik dağıtımı arasındaki süreyi uzatır ve protokol ekibine kendi token'larının dolaşımını daha etkili bir şekilde yönetme imkanı tanır.

Ayrıca, diğer protokollere teminat olarak staked token sağlayarak ek gelir elde eden ve riskleri katmanlaştıran bir restaking modeline sahip protokoller, pazarda ortaya çıkıyor ve yukarıdaki airdrop kampanyalarını dahil ederek hızla likidite çekiyor.

bu hareketlere dayanarak, luna-terra olayından sonra kripto piyasasında tekrar olumlu bir rüzgar esiyor gibi görünüyor. Bununla birlikte, on-chain ortamın düşük kullanıcı erişilebilirliği nedeniyle, kripto piyasasının genel likiditesi ve kullanıcı trafiği defi protokolleri yerine cex'te yoğunlaşıyor.

özellikle birçok kullanıcının uygun cex vadeli işlem ortamına akın etmesi nedeniyle, zincir üzerindeki vadeli işlem borsalarının işlem hacmi, cex vadeli işlem hacminin 1/100'üne kadar düşmüştür. bu ortam, cex işlem hacmi ve trafiğini kullanarak ek gelir elde eden temel işlem modeli protokollerinin ortaya çıkmasına yol açmaktadır.


dex to cex vadeli işlem hacmi, kaynak:blok

Temel alım satım modeli, kullanıcıların yatırdığı varlıkların, pozisyon oluşturmak ve ek gelir elde etmek için spot ve vadeli işlemler arasındaki veya aynı varlığın bir CEX'teki vadeli işlemleri arasındaki fiyat farklılıklarını yakalamak için kullanıldığı ve daha sonra likidite sağlayıcılarına dağıtıldığı bir yapıyı ifade eder. Gelir elde etmek için geleneksel finansla doğrudan bağlantılı olan RWA modeliyle karşılaştırıldığında, bu model düzenlemelere daha az tabidir ve daha esnek protokol yapılarının oluşturulmasına ve çeşitli agresif pazara giriş stratejilerinin benimsenmesine olanak tanır.

Geçmişte Celsius ve BlockFi gibi sanal varlık saklama ve yönetim kuruluşları, CEX'teki kullanıcı mevduat varlıklarını kullanarak gelir üretme ve dağıtma yöntemi de kullandı. Ancak, fon yönetimindeki şeffaflık eksikliği ve aşırı kaldıraçlı yatırım nedeniyle Celsius 2022'deki piyasa çöküşünden sonra iflas etti ve yatırılan varlıkların keyfi olarak işletildiği saklama ve yönetim modeli piyasada güven kaybetti ve giderek yok oluyor.

Buna karşılık, son zamanlarda ortaya çıkan temel ticaret modeli protokolleri, protokolleri mevcut saklama ve yönetim kurumlarından daha şeffaf bir şekilde işletmeye ve güvenilirlik ve istikrarı desteklemek için çeşitli mekanizmalar oluşturmaya çalışmaktadır.

Sonra, gelir elde etmek ve kullanıcılara getiri sağlamak için temel ticaret modelini benimseyen belirli protokollere yakından bakalım.

6.1. ethena

ethena, 1 dolar değerinde bir dolar ile bağlantılı sentetik bir varlık olan $usde çıkaran bir protokoldür. ethena, taşınan varlığın dalgalanmasına göre teminat oranının değişmediğinden emin olmak için sahip olduğu teminat varlıklarına cex futures hedge pozisyonunu alarak delta-nötr bir durumu korur. bu, ethena'nın piyasa koşullarından etkilenmeden teminatla desteklenen varlıkların değeri kadar $usde çıkarmasına olanak tanır.

ethena tarafından kullanıcılardan yatırılan varlıklar, $btc, $eth, ethereum’un lst token'ları ve staking faizi üreten $usdt'ye oes (off-exchange settlement) sağlayıcıları adı verilen şirketler aracılığıyla dağıtılır. ethena daha sonra, $btc ve $eth spot teminatı tuttuğu miktar için cex'te kısa pozisyonlar açarak, protokolün tüm teminat varlıklarını delta-nötr hale getirir.


ethena'nın teminat varlık oranı, kaynak: Ethena Kontrol Paneli

Ethena, USDE'nin teminatını oluşturma sürecinde aşağıdaki iki tür geliri elde eder:

  • Son faiz: Ethereum doğrulama ödüllerinden elde edilen faiz, yıllık %3 üzerinde sürekli olarak korunur ve Ethereum ekosisteminin faaliyetine göre artar. Bu şekilde elde edilen gelir, toplam spot teminat varlıklarına dayanarak yılda yaklaşık %0,4'tür.
  • finansman ücreti: aşırı ısınmış pozisyonlara sahip kullanıcıların spot ve vadeli işlemler arasındaki fiyat farkını daraltmak için zıt pozisyonlara sahip kullanıcılara ödediği bir ücretdir (uzun pozisyonların bir fiyat tavanı olmaması nedeniyle kısa pozisyonlara karşı dezavantajlı olduğu göz önüne alındığında, varsayılan finansman ücreti 8 saatte bir uzun pozisyon kullanıcıları tarafından kısa pozisyon kullanıcılarına ödenen %0,01 olarak ayarlanmıştır). Şu anda, Ethene tarafından tutulan kısa vadeli işlemlerin finansman ücreti geliri, açık pozisyonlar üzerinden yıllık olarak yaklaşık %8'dir.

ethena, temel ticaret yoluyla üretilen geliri $ena yönetişim jetonu için ikinci bir airdrop kampanyası yaparken, $usde sahiplerine dağıtırken, staker'ların daha fazla puan almasını sağlayarak, protokol gelirinin az sayıda staker üzerinde yoğunlaşmasını sağlar. Bu nedenle, 20 Haziran 2024 itibariyle, $usde staking için yüksek bir faiz oranı olan %17 sağlanır.

Ayrıca, $ena ethena'da stake edildiğinde gelecekteki airdrop hacmini artırmak için bir işlev sağlayarak, ilk likidite edinimi ve likidite sağlanması için bir teşvik olarak dağıtılan $ena üzerindeki satış baskısını mitiGate.io etmeye çalışır. Bu noktada farming kampanyası ve yüksek staking faiz oranına dayanarak, şimdiye kadar yaklaşık 3,6 milyar dolar değerinde $usde ihraç edildi ve en hızlı şekilde 3 milyar dolarlık bir piyasa değerine ulaşan stablecoin oldu.


Stablecoin'lerin 3 milyar dolarlık piyasa değerine ulaşması için geçen süre, kaynak:leptokurtic_'ın tweeti

6.1.1. sınırlamalar ve yol haritası

ethena hızlı bir şekilde başlangıç likiditesi sağlama konusunda bazı başarılar göstermesine rağmen, verim sürdürülebilirliği açısından aşağıdaki kısıtlamaları taşımaktadır:

  • Kilit gelirleri, puan çiftçiliği kampanyası sona erdiğinde $usde talebinin azalması nedeniyle azalabilir.
  • Fonlama ücretlerinin oluşturduğu faiz oranı, piyasa koşullarına göre değişen ve kısa pozisyonların arttığı bir ayı piyasasında düşme eğiliminde olan dalgalı bir orandır.
  • şu anda, $ena'yı ethena'da staking yapmanın tek nedeni, ek $ena elde etmektir, bu nedenle $ena, airdrop kampanyasından sonra önemli miktarda satış baskısıyla karşı karşıya kalabilir.

son zamanlarda, iki token'a fayda eklemek ve $usde ve $ena staking'den likidite çıkışını önlemek için ilk önlem olarak, ethena, restaking protokolü ile bir ortaklık duyurdu.Symbiotic Ethena'da stake edilen $usde ve $ena bir güvenlik bütçesi gerektiren POS tabanlı ara yazılım protokollerine yeniden stake ederek ek gelir elde etmek.

şu ana kadar duyurulan ethena ilişki diyagramı aşağıdaki gibidir:

ethena, varlık yönetimine güvenen oes sağlayıcılarının cüzdan adreslerini şeffaf bir şekilde açıklar. Sadece cüzdan adresleriyle kanıtlanamayan pozisyonların ve varlıkların değeri için, çıkarır.varlıkların sahipliğini kanıtlayan raporlar mevcut varlık saklama ve yönetim kurumlarının şeffaflık konularını iyileştirmek. Ayrıca, OES sağlayıcıları aracılığıyla işletilen tüm varlıkların gerçek zamanlı kanıtını sağlamak ve şeffaflığı daha da artırmak için ZK teknolojisini kullanan araçlar sunmayı planlıyor.

6.2. bouncebit

bouncebit, kullanıcılar tarafından köprülen varlıkları kullanarak merkezi borsalarda (cex) delta-nötr pozisyonlar alarak ek gelir elde eden bir poz tabanlı katman 1 ağıdır. Haziran 2024 itibarıyla, kullanıcılar diğer ağlardan $btcb ve $usdt olmak üzere iki varlığı bouncebit'e köprüleyebilirler.

Kullanıcılar tarafından köprülenen varlıklar, varlık yönetim kuruluşları aracılığıyla CEX'te temel işlem için kullanılır. Bouncebit, aynı zamanda bir mevduat sertifikası olarak kullanılabilen likidite saklama belgeleri olan $bbtc ve $bbusd adlı tokenları ağ üzerindeki kullanıcılara 1:1 oranında ihraç eder. Kullanıcılar aldıkları $bbtc'yi bouncebit'in yerel tokenı $bb ile ağı doğrulamak için staking yapmak için kullanabilir ve stakerlar, $bb olarak ödenen staking faizinin yanı sıra $stbbtc ve $stbb likidite tokenlerini de alır, bunlar staked olan ana tokenler için likidite tokenleridir.

ayrıca, kullanıcılar, bouncebit ile ortaklık yapmış ssc (paylaşılan güvenlik istemcileri) adı verilen ara protokollere alınan $stbbtc'yi yeniden yatırabilir ve ek gelir elde etmek için prim getiri üretim hazinelerine yatırabilir veya bouncebit'in baz ticaretinden elde edilen getirileri alabilirler. şu anda, ssc'ye yeniden yatırma işlevi henüz açık değil ve ek getiriler yalnızca prim getiri üretim hazineleri aracılığıyla elde edilebilir.


bouncebit kullanıcı fon akışı, kaynak:bouncebit belgeleri

Premium verim oluşturma havuzlarına varlık yatırırken, kullanıcılar bouncebit ile işbirliği yapan 5 varlık yönetimi kuruluşundan hangisinden elde edilen geliri almak istediklerini seçebilirler. Bu varlık yönetimi kuruluşları, varlıkları gerçekten CEX'e yatırmadan bouncebit'e köprülen varlıkları kullanırken işlemleri gerçekleştirmelerine izin veren mirrorx işlevini kullanır. Ayrıca periyodik olarak yayınlama işlemleri de gerçekleştirirler.raporlarvarlık yönetiminin durumu hakkında, köprülenmiş varlıkların istikrarı ve şeffaflığı sağlamak için


bouncebit premium getiri üretim yönetim kuruluşlarının listesi, kaynak:bouncebit

Şu anda, bouncebit'in maksimum getirisi %16'dır, ağ staking faiz oranı %4 ve premium getiri üretim ambarı getirisi %12 olmak üzere, bu, $btc tabanlı varlıklar arasında yüksektir. Bununla birlikte, ağ staking faiz oranı $bb fiyatına bağlı olarak dalgalanabilir ve temel ticaret getirisi de piyasa koşullarına bağlıdır, bu nedenle bu getirinin sürdürülebilirliği izlenmelidir.

Bu nedenle, son zamanlarda ortaya çıkan temel ticaret model protokoller, defi ekosistemine kıyasla nispeten istikrarlı gelir üretmek için cex ticaret hacmi ve likiditesini kullanarak protokoller tarafından sağlanan getirilerin önemli bir bileşeni haline gelmektedir. Aynı zamanda, kendi tokenları aracılığıyla kullanıcılara ek getiriler sağlama veya yönetim altındaki varlıkların diğer protokollerde kullanılmasına izin verme gibi defi protokollerinin benimsediği stratejileri agresif bir şekilde ödünç almaktadırlar.

7. sonuç

şimdiye kadar, defi ekosistemi getiri evriminin tarihini inceledik ve sürdürülebilir gelir elde etme ve likidite edinme için merkezi unsurlar ödünç alan çeşitli protokol örneklerini keşfettik, örneğin rwa modeli ve temel ticaret modeli. rwa modeli ve temel ticaret modelinin henüz tanıtım aşamasında olduğunu düşünerek, etkilerinin defi ekosisteminde gelecekte daha da büyümesi bekleniyor.

DIT ve temel ticaret modelleri, harici varlıkları ve likiditeyi DeFi'ye getirme ortak hedefiyle merkezi unsurları ödünç alırken, gelecekte, açık/kapalı rampaların ve birlikte çalışabilirlik protokollerinin geliştirilmesi yoluyla DeFi ekosistemini kullanmadaki kullanıcı rahatlığı artırılacaktır. Merkezi unsurları ödünç alan ve artan blok zinciri kullanımını getirilere yansıtan protokollerin de ortaya çıkması ve dikkat çekmesi bekleniyor.

Bitcoin'in çözmeyi amaçladığı geleneksel finansın sorunlarını barındıran ve merkezi unsurları borçlananın, DeFi ekosisteminin ana akım sektörü haline gelmesi, modern finans sisteminin sermaye verimliliğine dayalı olarak gelişmiş olması göz önüne alındığında, finansın bir biçimi olarak DeFi'nin böyle değişimlerden geçmesi doğal bir süreçtir.

ayrıca, merkezi unsurları barındırarak gelişme sürecinde, yüksek getiri ve likidite edinme yerine merkeziyetsizleştirme prensiplerine öncelik veren protokoller, örneğin Reflexer, dolar değerine bağlı olmayan bağımsız bir fiyat oluşturma sistemi ile kripto doğal bir stabilcoin uygulamayı hedefleyen, ortaya çıkmaya devam edecektir. Bu protokoller, merkezi unsurları benimseyen ve defi ekosistemi içinde dengeyi koruyan protokollerle karşılıklı olarak tamamlayıcı bir ilişki oluşturacaktır.

bunun içinde, daha olgun ve verimli bir finansal sistem kullanmayı umuyoruz ve mevcut blockchain finansal ekosisteminin, 'defi' terimi tarafından ifade edilen, nasıl değişeceğini ve tanımlanacağını gözlemlememiz gerekiyor.

disclaimer:

  1. bu makale [ tarafından yeniden basılmıştırAraştırma]. Tüm telif hakları orijinal yazara aittir [araştırma]. eğer bu yeniden basım ile ilgili itirazlarınız varsa, lütfen iletişime geçinGate öğrenekip, ve onlar hızlı bir şekilde ele alacaklar.
  2. sorumluluk reddi: bu makalede ifade edilen görüşler yalnızca yazarın kendi görüşleridir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmemektedir.
  3. Makalelerin diğer dillere çevirileri, Gate.io öğrenme ekibi tarafından yapılır. Belirtilmedikçe, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya kopyalanması yasaktır.

Sürdürülebilir Getiri Çiftçiliği Yolculuğu

Orta SeviyeJul 22, 2024
Bu makale, DeFi ekosistemi içinde getiri modellerinin evrimini ve getiri ve likiditeyi korumak için RWA (Gerçek Dünya Varlıkları) ve temel ticaret gibi unsurları kullanan protokolleri keşfetmektedir. Merkezi faktörleri değiştirecek olan giriş-çıkış çözümlerinin geliştirilmesi ve çapraz zincir uyumluluğu etrafında yapılan değişiklikler, DeFi ekosisteminde kullanıcı kolaylığını artıracak ve blok zinciri kullanımı arttıkça yeni DeFi protokollerinde inovasyonu sürdürecek.
Sürdürülebilir Getiri Çiftçiliği Yolculuğu

1. introduction

Merkezi olmayan finans (defi), aracıları olmadan blok zinciri ve akıllı sözleşmeler aracılığıyla güvenilir bir işlem ortamı sağlayarak mevcut finansal sistemde yenilik yapmayı amaçlayan ve finansal altyapısı olmayan bölgelerde bile finansal hizmetlere erişimi artıran ve şeffaflık ve verimlilik sağlayan yeni bir finans sektörüdür. Defi'nin kökenleri, Satoshi Nakamoto tarafından geliştirilen Bitcoin'e kadar izlenebilir.

2008 küresel finansal krizi sırasında, Satoshi, bankaların ardışık iflasları ve hükümetin onlar için yaptığı kurtarma planlarından endişe duyuyordu. Merkezi finansal sistemdeki temel sorunları, güvenilir kurumlara aşırı bağımlılık, şeffaflık eksikliği ve verimsizlik gibi konuları vurguladı. Bu sorunları ele almak için merkezi olmayan bir ortamda değer transferi ve ödeme sistemi sunan Bitcoin'i geliştirdi. Bitcoin'in genesis bloğunda, Satoshi, Bitcoin'in çözmeyi amaçladığı sorunları ve merkezi olmayan finansın gerekliliğini vurgulamak için "the times 03/jan/2009 chancellor on brink of second bailout for banks" mesajını dahil etti.


bitcoin genesis block ve the times başlığı, kaynak:@phuzion7/bitcoin-genesis-block-satoshi-s-message?ref=research.despread.io"> phuzion7 steemit

Daha sonra, 2015 yılında Ethereum'un ortaya çıkması ve akıllı sözleşmelerin tanıtılmasıyla, aracısız finansal hizmetler sunan çeşitli defi protokolleri ortaya çıktı. Satoshi Nakamoto'nun önerdiği ideolojiye dayanarak, 'merkezi olmayan finans'ı gerçekleştirmek için çeşitli denemeler ve araştırmalar etrafında geliştiler ve evrildiler. Bu protokoller, birbirleriyle birleştirilip bağlantı kurulma özellikleri olan para lego özellikleri sayesinde büyük bir ekosistem oluşturdular. Merkezi olmayan bir formda Bitcoin'in sunduğu işlevlerin ötesinde çeşitli finansal işlemlerin yapılmasını sağlayarak, mevcut finansal sistemde güvenilir kurumların rolünü blockchain'in yerine geçirebileceği olasılığını önerdiler.

Ancak, mevcut defi piyasasının hızla büyümesinin ve birçok likiditenin çekilmesinin nedeninin, merkezsizleşme veya finansal sistem inovasyonu gibi ideolojik faktörlerden ziyade, likidite sağlayıcılarına sağlanan yüksek getirilerden kaynaklandığı söylenebilir. Özellikle, protokolün geliri ve tokenomics aracılığıyla kullanıcılara sunulan çeşitli teşvik fonksiyonları olan Yield Farming denilen, mevcut finansal ürünlere kıyasla çekici kar fırsatları sunarak birçok kullanıcının ilgisini çekti ve defi piyasasına likidite akışını hızlandırmada önemli bir rol oynadı.

Kullanıcıların dikkati giderek yüksek getirilere odaklandığından, defi protokollerinin gelir modelleri, başlangıçta 'aracısız finansal hizmetler sağlama' şeklinde tasarlanan ve sunulan defi'nin temel değerleriyle uyumlu bir şekilde değişti ve likidite sağlayıcılarına sürekli ve yüksek faiz oranları sunmak için piyasa koşullarına göre ayarlandı. Son zamanlarda, gerçek varlıkları teminat olarak kullanmak veya merkezi borsalar aracılığıyla işlem yapmak gibi merkezi unsurları ödünç alan protokoller de gelir elde etmek ve kullanıcılara dağıtmak için ortaya çıktı.

Bu makalede, defi getirilerinin geliştirme sürecini ve çeşitli mekanizmalarını inceleyeceğiz ve merkezi unsurları kullanarak bu evrim sürecinde karşılaşılan sınırlamaları aşmak için ortaya çıkan defi protokollerinin türlerini ve örneklerini keşfedeceğiz.

2. likidite madenciliği ve defi yazı

Erken günlerde, Ethereum ağı üzerinde ortaya çıkan defi protokolleri, blokzincir üzerinde geleneksel finansal sistemi uygulamaya odaklandı. Bu nedenle, erken defi protokolleri, blokzincir kullanarak hizmet sağlayıcıları dışarıda bıraktığı ve herkesin likidite sağlayıcısı olabileceği bir ticaret ortamında değişikliklere neden oldu, ancak yapısal olarak, gelir oluşturma açısından mevcut geleneksel finanstan önemli ölçüde farklı değillerdi.

  • merkezi olmayan borsa (dex): para değiştiricileri veya borsalar gibi işlem ücretleri aracılığıyla gelir elde eder. Kullanıcılar token takas ettiğinde belirli bir yüzde oranında ücret alınır ve bu ücretler likidite sağlayıcılara dağıtılır.
  • kredi protokolleri: mevduat sahipleri ve borç verenler arasındaki faiz oranı farkından gelir elde eder, bankalar gibi. Mevduat sahipleri varlıklarını protokole sağlar ve faiz alırken, borç verenler teminat sağlar ve kredi alır, faiz öder.

Ardından, Haziran 2020'de, Compound, temsilci erken kredi protokollerinden biri, yönetim tokenı $comp'ı çıkardı ve likidite sağlayıcılarına ve borçlulara dağıttı ve likidite madenciliği kampanyası aracılığıyla bitcoin yarılanma etkinliği etrafında yoğunlaşan likiditeyi çekmek için. Sonuç olarak, büyük miktarda likidite ve kredi talebi Compound'a akın etmeye başladı.


compound tvl değişikliği, kaynak:defi llama

defi protokollerinin likidite sağlayıcılarına dürüstçe protokol gelirlerini dağıtma eğilimi, Compound'un bu girişimiyle değişmeye başladı. Early defi projeleri gibiAaveveUniswap ayrıca gelir dağıtımı yoluyla sağlanan getiriye ek olarak kendi tokenleri aracılığıyla ek getiri sağladı. Sonuç olarak, birçok kullanıcı ve likidite bir bütün olarak DeFi ekosistemine aktı ve Ethereum ağı "DeFi Yazı"nı başlattı.

3. likidite madenciliği sınırlamaları ve tokenomics geliştirmeleri

Likitidite madenciliği, hizmet sağlayıcıları ve kullanıcılar için hizmeti kullanma konusunda güçlü bir motivasyon sağladı ve defi protokollerinin likiditesini önemli ölçüde artırdı ve kullanıcı tabanını genişletmede büyük bir rol oynadı. Bununla birlikte, erken likitidite madenciliği aracılığıyla elde edilen ek getiri aşağıdaki sınırlamalara sahipti:

  • verilen jetonların faydası sınırlıydı, bu da alım faktörlerinde eksikliğe neden oldu.
  • Token fiyatlarındaki düşüş nedeniyle likidite madenciliği faiz oranlarında azalma.

Bu sınırlamalar nedeniyle, defi protokolleri uzun süre boyunca likidite madenciliği yoluyla çekilen likidite ve kullanıcı trafiğini sürdürmede zorluklarla karşılaştı. Sonraki defi protokolleri, protokol gelirine ek olarak likidite sağlayıcılara ek getiriler sunmayı amaçladı ve protokolün likidite girişini uzun bir süre boyunca sürdürebilmek için bir tokenomics modeli oluşturdu. Bunun için, yayınlanan tokenlerinin değerini protokol gelirine bağlamaya ve token sahiplerine sürekli teşvikler sunmaya çalıştılar, böylece protokolün kararlılığını ve sürdürülebilirliğini artırdılar.

Bu özellikleri iyi şekilde gösteren temsilci örnekler arasında curve finance ve olympus dao bulunur.

3.1. curve finance

Curve Finance, düşük kaymaya dayalı sabit coin alışverişi konusunda uzmanlaşmış bir DEX'tir. Curve, likidite sağlayıcılarına havuz işlem ücretlerinden elde edilen gelirin yanı sıra likidite madenciliği ödülü olarak kendi token $crv sağlar. Bununla birlikte, Curve Finance, Vetokenomics adı verilen bir sistem aracılığıyla likidite madenciliğinin sürdürülebilirliğini iyileştirmeyi amaçladı.

vetokenomics ayrıntıları

  • likidite sağlayıcıları, ticaret ücretlerinin yalnızca %50'sini alır ve likidite madenciliği olarak alınan $crv'yi piyasada satmak yerine curve finance'e belirli bir süre (en fazla 4 yıl) depo eder ve $vecrv alır.
  • $vecrv sahipleri, curve finance'de oluşan işlem ücretlerinin %50'sini alır ve likidite sağlama işleminden elde edilen likidite madenciliği ödüllerini artırabilir. Ayrıca belirli likidite havuzları için likidite madenciliği ödüllerini artırmak için oy kullanabilirler.

Yukarıdaki tokenomics aracılığıyla Curve Finance, likidite sağlayıcılarını kendilerine ödenen $crv tokenleri uzun süre kilitlemeye teşvik edebildi ve böylece satış baskısını azalttı. Ayrıca, belirli havuzlarda likidite madenciliği için artan bir oy hakkı getirerek, Curve Finance'e bol likidite sağlamak isteyen projeleri piyasada $crv satın almaya ve stake etmeye teşvik etti.

Bu etkiler sayesinde, $crv'nin kilitlenen oranı hızla artarak bir buçuk yıl içinde %40'a ulaştı ve günümüze kadar o oranı korudu.


$crv kilit oranı trendi, kaynak: @blockworks_research dune gösterge paneli

Curve Finance'in yaklaşımı, sadece yüksek verim sağlamaktan öteye geçerek kısa vadeli likiditeyi güvence altına almaya çalışan iyi bir girişim olarak kabul ediliyor, ancak kendi tokenlerini ve protokolün işleyiş mekanizmasını sürdürülebilirliği hedeflemek için yakından bağlayarak, daha sonra ortaya çıkan birçok defi protokolünün tokenomik modelleri için bir örnek oluşturuyor.

3.2. olympus dao

Olympus DAO, zincir üzerinde rezerv para birimi olarak hizmet eden bir jeton yaratma amacıyla başlayan bir protokoldür. Olympus DAO, kullanıcılardan likidite depozitoları alarak rezervleri inşa eder ve işletir ve rezervlere orantılı olarak kendi protokol jetonu $ohm çıkarır. $ohm çıkarım sürecinde, Olympus DAO, $ohm içeren lp jetonlarını alır ve $ohm için tahviller ihraç eden ‘bonding’ adı verilen benzersiz bir mekanizma tanıttı.

tokenomics detayları

  • Kullanıcılar, Ethereum veya stabil kripto paralar gibi tek varlıkları veya $ohm varlık çiftlerinden oluşan LP tokenlarını yatırabilir ve karşılığında indirimli $ohm tahvilleri alabilir. Olympus DAO, bu şekilde elde edilen varlıkları yönetim aracılığıyla gelir elde eder.
  • $ohm sahipleri, $ohm'yi olympus dao'da staking yaparak protokol rezervlerinin artışının bir kısmını $ohm token şeklinde alırlar.

yukarıdaki mekanizma aracılığıyla Olympus DAO, likidite arzının sahipliğini temsil eden lp token'ları doğrudan elinde tutarak kendi tokeni $ohm'u bollukla piyasaya sağlayabildi ve likidite sağlayıcılarının kısa vadeli kar peşinde kolayca likiditeden ayrılma sorununu önledi. Özellikle protokolün başlangıç aşamalarında, birçok likiditenin akmasi, rezervlerin artması ve ek $ohm'un stake sahiplerine verilmesiyle yaklaşık 6 ay boyunca %7,000'in üzerinde bir apy korundu.


Olympus DAO Staking APY, Kaynak: @gölge dune gösterge paneli?ref=research.despread.io)

Bu kadar yüksek APY, kullanıcıları sürekli olarak varlıklarını Olympus DAO'nun hazinesine yatırmaya, $ohm ihraç etmeye ve likidite akışını hızlandırmaya teşvik eden bir itici güç olarak hizmet etti. 2021'de, Olympus DAO mekanizmasını ödünç alan ve başlatan birçok DeFi protokolü ortaya çıktı.

4. defi ayı piyasası ve gerçek getirinin yükselişi

Kasım 2021'de, Defi piyasası zirveye ulaşarak eşi benzeri görülmemiş bir büyüme trendi kaydetti. Bununla birlikte, piyasa daha sonra düzeltme aşamasına girdi ve Mayıs 2022'de Terra-Luna ekosisteminin çökmesi nedeniyle tam teşekküllü bir ayı piyasası ortaya çıktı. Sonuç olarak, piyasadaki likidite azaldı ve yatırım duyarlılığı daraldı, bu durum hem erken Defi protokollerini hem de Curve Finance ve Olympus DAO gibi ikinci nesil Defi protokollerini önemli ölçüde etkiledi.


toplam defi tvl trendi, kaynak:defi llama

Bu protokoller tarafından tanıtılan tokenomics modeli, erken defi protokollerinin kısıtlamalarını aşabilse de, kendi tokenlerinin yetersiz kullanışlılığı gibi bazı açılardan, kendi tokenlerinin değeri likidite sağlayıcılarının faiz oranını etkileyen nokta aynı kalmaktadır. Piyasa koşulları değiştiğinde ve yatırım duygusu daraldığında, protokol tarafından üretilen getiriden daha yüksek faiz oranları sağlamak için sürekli olarak üretilen tokenlerin enflasyon oranını sürdürmede yapısal sınırlamalar göstermişlerdir.

Sonuç olarak, protokollerde mevduat olarak yatırılan varlıkların çıkışı, token değerinin düşmesi ve protokol gelirinin düşmesi nedeniyle hızlandı, bu da protokollerin istikrarlı gelir elde etmekte zorlandığı ve kullanıcılara çekici faiz oranları sunmakta zorlandığı bir kısır döngüye yol açtı. Bu durumda, gerçek getiri defi protokolleri dikkat çekmeye başladı. Bu protokoller, kendi tokenlarının enflasyon oranını minimize etmeyi hedeflerken, protokol tarafından gerçekten üretilen geliri likidite sağlayıcılara ve kendi token sahiplerine uygun şekilde dağıtmayı amaçlar.

4.1. gmx

Gerçek getiriyi savunan temsilci bir defi protokolü, arbitrum ve avalanche ağlarına dayalı merkezi olmayan sürekli vadeli işlemler borsası olan gmx protokolüdür.

GMX protokolünde $GLP ve $GMX olmak üzere iki tür token bulunmaktadır ve şu işletme mekanizmasına sahiptir:

  • likidite sağlayıcılar, $eth, $btc, $usdc ve $usdt gibi varlıkları gmx'e yatırır ve likidite yatırım sertifikası tokenı olan $glp'yi alırlar. $glp sahipleri, gmx tarafından üretilen gelirin %70'ini alırlar.
  • GMX Protocol'ün yönetişim tokeni olan $gmx staker, GMX'te indirimli işlem ücretleri alır ve GMX tarafından 1 yıl boyunca elde edilen gelirin %30'unu doğrusal olarak alır.

gmx protokolü, ek teşvikleri jeton enflasyonu yoluyla sağlamak yerine, protokol tarafından üretilen gelirin bir kısmını kendi jeton sahiplerine dağıtma yöntemini benimsedi. Bu yaklaşım, kullanıcıların $gmx satın alıp tutmaları için net bir motivasyon sağladı ve boğa piyasasında enflasyona maruz kalmadan jeton sahiplerinin sadece kar elde etmek için jetonları satmalarına yol açtı.

gmx protokolünün gelir trendine ve $gmx token fiyatındaki değişikliğe baktığımızda, $gmx token değerinin de gmx protokolü tarafından üretilen gelirin artışına ve azalışına benzer şekilde yükselip düştüğünü görebiliriz.


gmx protokol geliri ve jeton fiyatı trendi, kaynak:defi llama

ancak, bu yapı likidite sağlayıcılara göre biraz dezavantajlıdır çünkü likidite sağlayıcılara ödenmesi gereken ücretlerin bir kısmını yönetim token sahiplerine dağıtır ve başlangıç likiditesi çekmek için uygun değildir. Ayrıca, yönetim tokeni $gmx dağıtım sürecinde, gmx protokolü $gmx havadan para dağıtarak arbitrum ve avalanche defi kullanıcılarına hedeflenen bir şekilde gmx protokolünü potansiyel kullanıcılara tanıtmaya odaklandı, likidite madenciliği kampanyaları aracılığıyla hızla likidite sağlamak yerine.

Bu yapısal dezavantajlara rağmen, GMX protokolü şu anda türev DeFi protokolleri arasında 1 numaralı TVL'ye (Kilitli Toplam Değer) ulaşıyor ve Luna-Terra olayından sonra devam eden düşüş eğilimine rağmen TVL'sini diğer protokollere kıyasla tutarlı bir şekilde koruyor.


gmx protokolü tvl trendi, kaynak:defi llama

gmx protokolünün diğer defi protokollerine kıyasla likidite sağlayıcılar için biraz dezavantajlı bir yapıya sahip olmasına rağmen iyi sonuçlar elde etmeyi başarabilmesinin sebepleri şunlardır:

  • Arbitrum ağı içinde ortaya çıkan sürekli vadeli işlemler borsası olarak, likiditeyi ve kullanıcı trafiğini meşgul etti.
  • ftx iflas olayından sonra Aralık 2022'de, cex borsalarına olan güven azaldı ve on-chain vadeli işlem borsalarına olan ticaret talebi arttı.

gmx protokolü, bu dış faktörlere dayanarak yapısal dezavantajları dengeleyebildi ve başarılı bir şekilde başlangıç yaptı. Bu nedenle, sonraki defi protokolleri, doğrudan gmx protokolünün yapısını ödünç alarak protokoller tasarlamak ve likidite ve kullanıcıları çekmek için çok zorlandılar.

Öte yandan, DeFi piyasasında erken ortaya çıkan bir DEX olan Uniswap, protokol gelirini daha önce likidite madenciliği yoluyla likidite sağlayıcılarına dağıttığı $uni token ile paylaşan bir ücret anahtarının tanıtımını tartışıyor. Bu, Uniswap'ın gerçek getirili bir DeFi protokolüne geçiş çabalarının bir parçası olarak görülebilir. Bununla birlikte, Uniswap zaten yeterli likidite ve işlem hacmi sağladığı için bu tür tartışmalar mümkündür.

GMX protokolü ve Uniswap örneklerinden de görüleceği üzere, protokol gelirinin bir kısmını kendi token sahiplerine dağıtan reel getiri modelinin benimsenmesi, protokolün olgunluğuna ve piyasa konumuna göre dikkatle değerlendirilmelidir. Bu nedenle, reel getiri yapısı, likiditeyi güvence altına almanın en önemli görev olduğu ilk projeler tarafından yaygın olarak benimsenmemiştir.

5. rwa: geleneksel finansal ürünleri defi'ye entegre etme girişimi

Devam eden ayı piyasası ortasında, defi protokolleri hâlâ tokenomik aracılığıyla likidite sağlama ve sürdürülebilir getiriler sağlama hedeflerini aynı anda gerçekleştirme konusunda karşı karşıya kaldı ve sınırlı likiditeyi sağlamak için bir sıfır toplam oyunu içinde yer aldılar.

Ayrıca, Ethereum'un Eylül 2022'de gerçekleştirdiği bir güncelleme olan birleşme ile Ethereum'un iş ispatından (PoW) hisse ispatına (PoS) geçmesinin ardından, likidite paylaşım protokolleri ortaya çıktı ve herhangi birinin Ethereum paylaşımına katılmasına ve faiz almasına olanak sağladı. Sonuç olarak, Ethereum kullanarak yaklaşık %3 veya daha fazlası temel faiz oranı elde etmek mümkün hale geldi ve yeni ortaya çıkan DeFi protokolleri, likidite çekmek için daha yüksek ve daha sürdürülebilir getiriler sunmak zorunda kaldı.

Bu bağlamda, DeFi ekosistemi içinde üretilen geliri likidite sağlayıcılara dağıtan veya geleneksel finansal ürünleri ve blockchain'i birleştirerek ek gelir oluşturan RWA (gerçek dünya varlıkları) model protokolleri sürdürülebilir gelir oluşturma için bir alternatif olarak ön plana çıkmaya başladı.

rwa, sanal varlıklardan farklı olarak gerçek dünya varlıklarını tokenize eden veya kredi garantili teminatsız jeton kredilendirmesi gibi geleneksel finans ürünlerinin on-chain varlıklar olarak kullanılmasını sağlayan tüm alanları ifade eder. Geleneksel finans, blockchain ile bağlantı kurarak aşağıdaki faydaları elde edebilir:

  • mevcut sistemlerden daha şeffaf bir şekilde varlık sahipliği ve işlem geçmişini kaydetmek
  • bölge, kimlik vb. temelinde daha az kısıtlama olduğu için finansal hizmetlerin kapsayıcılığını artırma
  • Fraksiyonelleştirme ve DeFi protokolleriyle entegrasyon yoluyla esnek ve verimli bir ticaret ortamı sağlayın

bu avantajlardan dolayı, tahviller, hisseler, gayrimenkuller ve teminatsız kredi kredileri de dahil olmak üzere çeşitli rwa vakaları ortaya çıkmaktadır. Bunlar arasında, ABD Hazine bonolarını tokenize etme alanı, istikrarlı değer ve getiri arayan yatırımcıların ihtiyaçlarını karşılayarak defi kullanarak ABD Hazine bonolarına olan talebi artırabildiği için en çok dikkat çekenidir.

Şu anda, zincir üzerinde yaklaşık 1,57 milyar dolar değerinde tokenize edilmiş hazine varlığı bulunuyor ve Blackrock ve Franklin Templeton gibi küresel varlık yönetimi firmaları da bu alana girerek RWA'yı DeFi pazarında önemli bir anlatı haline getiriyor.


tokenize edilmiş abd hazine ürünleri tarafından piyasa değeri trendi, kaynak: rwa.xyz

Sonraki olarak, RWA modelini benimsemiş ve kullanıcılara getiri sağlayan defi protokollerinin örneklerine daha yakından bakalım.

5.1. goldfinch

goldfinch, Temmuz 2020'den bu yana defi ve geleneksel finansal ürünleri önceden uyumlu hale getirmeye çalışan bir projedir. Kendi kredi derecelendirme sistemi üzerine kurulu olan bir kredi protokolüdür ve gerçek dünya işletmelerine teminatsız kripto para kredileri sağlar. Krediler, Asya, Afrika ve Güney Amerika'daki gelişmekte olan ülkelerdeki borçlulara öncelikli olarak verilmektedir ve şu anda yaklaşık olarak 76 milyon dolarlık bir sermaye kredi verilmekte ve işletilmektedir.

goldfinch'ın aşağıdaki iki tür borç verme havuzu bulunmaktadır:

  • Junior havuzu: Borçlu kredi başvurusunda bulunduğunda ve denetimleri geçtiğinde oluşturulur. Bu, profesyonel yatırım kuruluşları ve kredi analistleri, doğrulanmış varlıkların, ödünç vermek için fon yatırdığı bir havuzdur. Temerrüt durumunda, Junior havuzdaki fonlar önce kaybı karşılar.
  • senior havuz: tüm junior havuzlara yayılmış olan bir tek havuzdur. İlk olarak ana koruma alır, ancak junior havuzdan daha düşük bir getiri alır.

kyc sürecini tamamladıktan sonra kullanıcılar, goldfinch'in kredi teminatlı borç verme yoluyla ürettiği gelirin bir payını almak için usdc'yi senior havuza yatırabilir ve likidite sağlama sertifikası olarak fidu token'ını alabilirler. Kullanıcılar çekmek istiyorsa, senior havuzda boşta sermaye olduğunda sadece fidu yatırabilir ve karşılığında usdc alabilirler. Ancak, boşta sermaye olmasa bile, kullanıcılar fidu'yu bir dex'te satış yaparak varlıkları çekme etkisini elde edebilirler. Tersine, kullanıcılar kyc'yi gerçekleştirmeseler bile, goldfinch'den elde edilen getiri için bir dex'te fidu tokenları satın alabilirler.

Goldfinch, likidite madenciliği aracılığıyla büyük miktarda likidite çekebildi ve lansmanının erken aşamalarında yönetim tokenı $gfi dağıtan likidite madenciliği sayesinde büyük miktarda likidite çekebildi. Likidite madenciliği kampanyasının sona ermesinden ve luna-terra olayının ardından piyasanın düşüş eğilimine girmesinden sonra bile, Goldfinch bu durumlara rağmen dış kaynaklardan istikrarlı net gelir elde edebildi ve likidite sağlayıcılarına yaklaşık %8 civarında istikrarlı bir beklenen faiz oranı sağlayabildi.


Ancak, Ağustos 2023'ten günümüze, Goldfinch varsayılanın üç örneği, zayıf kredi derecelendirmeleri ve kredi bilgisi güncellemeleri eksikliği gibi sorunları ortaya koyarak, protokolün sürdürülebilirliği hakkında soruları gündeme getiriyor. Sonuç olarak, likidite sağlayıcıları piyasada $fidu jetonlarını satmaya başladı. Gelir üretimine rağmen, fiyatı artması gereken $fidu'nun değeri sürekli olarak $1'den düşerek 2024 Haziranı itibarıyla yaklaşık $0.6 seviyesinde kalmıştır.

5.2. makerdao

MakerDAO, Ethereum DeFi ekosisteminde erken ortaya çıkan bir CDP (Teminatlandırılmış Borç Pozisyonu) protokolüdür. Kripto piyasasının yüksek oynaklığına yanıt olarak istikrarlı bir değere sahip bir stabilcoin çıkarmayı ve kullanıcılara sağlamayı amaçlamaktadır.

Kullanıcılar, Ethereum gibi sanal varlıkları MakerDAO'ya teminat olarak sağlayabilir ve buna orantılı olarak ihraç edilen $dai'yi alabilirler. Bu süreçte, MakerDAO, teminat varlıklarının değer dalgalanmasını sürekli olarak izleyerek teminat oranını ölçer ve bu oran belirli bir seviyenin altına düştüğünde teminat varlıklarını likide ederek istikrarlı bir rezerv sağlar.

MakerDAO'nun iki ana gelir yaratma yapısı vardır:

  • stabilite ücreti: teminat yatıran, $dai çıkaran ve ödünç alan kullanıcılar tarafından ödenen bir ücret
  • Tasfiye ücreti: $dai ihraççının teminat değerinin belirli bir seviyenin altına düştüğü ve tasfiyenin gerçekleştirildiği durumlarda alınan ücret

MakerDAO, toplanan ücretleri MakerDAO'nun depozito sistemi olan DSR sözleşmesine $DAI yatıran mevduat sahiplerine faiz olarak öder. Kalan fazla sermaye ile, teşviklerin $MKR sahiplerine de ulaşmasını sağlamak için $MKR token'lerini geri alır ve yakar.

5.2.1. son oyun ve rwa tanıtımı

Mayıs 2022'de MakerDAO'nun kurucu ortağı Rune Christensen, MakerDAO'nun yönetişim ve işletme birimlerinin gerçek ademi merkeziyetçiliği ve DAI'nin istikrarını güvence altına almak için uzun vadeli bir vizyon olan 'Endgame' planını önerdi.

Endgame hakkında daha fazla bilgi için lütfen şuraya bakın: Son Oyun serisi.

$dai'nin istikrarını sağlamak için endgame'de belirtilen temel görevlerden biri, odak noktası olan $eth'teki teminat varlıklarını çeşitlendirmektir. Bunun için makerdao, rwa (gerçek dünya varlıkları) olarak teminat varlıklarını tanıtmayı ve şu faydaları elde etmeyi amaçladı:

  • rwa, kripto varlıklardan farklı fiyat dalgalanma özellikleri gösterir, böylece portföy çeşitlendirme etkisi elde eder.
  • Gerçek varlıklara dayalı rwa, düzenleyicilerle sürtünmeyi azaltmaya ve kurumsal yatırımcıların güvenini kazanmaya yardımcı olur.
  • MakerDAO protokolü ile gerçek ekonomi arasındaki bağlantıyı RWA üzerinden güçlendirerek, $dai'nin uzun vadeli istikrarını ve büyüme ivmesini on-chain ortamla sınırlı olmaksızın sağlayabilir.

endgame önerisinin geçişi sonrası makerdao ilişki diyagramı aşağıdaki gibidir:

Son oyun teklifinin kabulünden sonra, MakerDAO, ABD kısa vadeli hazine bonoları, gayrimenkul destekli krediler, tokenleştirilmiş gayrimenkuller ve kredi teminatlı varlıklar da dahil olmak üzere çeşitli RWA formlarını tanıtarak portföyünü çeşitlendirdi. RWA'ya uygulanan istikrar ücreti, hazine getirileri veya off-chain kredi faiz oranları gibi harici faktörlere bağlı olarak belirlenir. Bu nedenle, RWA'nın tanıtımıyla, MakerDAO kripto piyasasının volatilitesinden daha az etkilenirken istikrarlı bir gelir elde edebildi.

2023'te genel defi ekosisteminin düşüş eğiliminde olduğu dönemde bile, MakerDAO'nun RWA teminat varlıkları toplam protokol gelirinin yaklaşık %70'ini oluşturarak istikrarlı bir gelir elde etti. Bu gelire dayanarak, MakerDAO, $dai talebini etkili bir şekilde desteklemeye katkıda bulunarak dsr faiz oranını %1'den %5'e yükseltmeyi ve sürdürmeyi başardı.

Bu şekilde, MakerDAO, zincir üstü varlık rehinli istikrarlı coin ihraç protokolü olarak başladı ve gerçek finansla temas noktasını barındırarak gelir kaynaklarını çeşitlendirmeyi ve bağlantısını güçlendirmeyi başardı. Bu sayede sürdürülebilirlik ve uzun vadeli büyüme ivmesini sağlayan MakerDAO, kendisini geleneksel finansı ve defi'yi entegre etme konusunda yeni bir yönelim sunan önde gelen bir RWA protokolü olarak konumlandırıyor.

6. temel ticaret: cex likiditesini kullanmaya çalışma

2023 yılının dördüncü çeyreğinde, Bitcoin ETF onay beklentileri nedeniyle yaklaşık iki yıldır durgun olan piyasaya dış likidite girişi başladı. Bu, DeFi ekosisteminin mevcut pasif işletme yapısından ayrılmasını ve gelen likiditeden ve kendi tokenlarından sağlanan yüksek faiz oranları sunarak başlangıç likiditesini başlatmasına olanak sağladı.

ancak, erken defi protokollerinde kullanılan likidite madenciliği yerine, likidite sağlayıcılar için puan biriktirme ve bunlara dayalı olarak airdrop gerçekleştirme girişimleri yapılmaktadır. Bu, likidite başlatma ve teşvik dağıtımı arasındaki süreyi uzatır ve protokol ekibine kendi token'larının dolaşımını daha etkili bir şekilde yönetme imkanı tanır.

Ayrıca, diğer protokollere teminat olarak staked token sağlayarak ek gelir elde eden ve riskleri katmanlaştıran bir restaking modeline sahip protokoller, pazarda ortaya çıkıyor ve yukarıdaki airdrop kampanyalarını dahil ederek hızla likidite çekiyor.

bu hareketlere dayanarak, luna-terra olayından sonra kripto piyasasında tekrar olumlu bir rüzgar esiyor gibi görünüyor. Bununla birlikte, on-chain ortamın düşük kullanıcı erişilebilirliği nedeniyle, kripto piyasasının genel likiditesi ve kullanıcı trafiği defi protokolleri yerine cex'te yoğunlaşıyor.

özellikle birçok kullanıcının uygun cex vadeli işlem ortamına akın etmesi nedeniyle, zincir üzerindeki vadeli işlem borsalarının işlem hacmi, cex vadeli işlem hacminin 1/100'üne kadar düşmüştür. bu ortam, cex işlem hacmi ve trafiğini kullanarak ek gelir elde eden temel işlem modeli protokollerinin ortaya çıkmasına yol açmaktadır.


dex to cex vadeli işlem hacmi, kaynak:blok

Temel alım satım modeli, kullanıcıların yatırdığı varlıkların, pozisyon oluşturmak ve ek gelir elde etmek için spot ve vadeli işlemler arasındaki veya aynı varlığın bir CEX'teki vadeli işlemleri arasındaki fiyat farklılıklarını yakalamak için kullanıldığı ve daha sonra likidite sağlayıcılarına dağıtıldığı bir yapıyı ifade eder. Gelir elde etmek için geleneksel finansla doğrudan bağlantılı olan RWA modeliyle karşılaştırıldığında, bu model düzenlemelere daha az tabidir ve daha esnek protokol yapılarının oluşturulmasına ve çeşitli agresif pazara giriş stratejilerinin benimsenmesine olanak tanır.

Geçmişte Celsius ve BlockFi gibi sanal varlık saklama ve yönetim kuruluşları, CEX'teki kullanıcı mevduat varlıklarını kullanarak gelir üretme ve dağıtma yöntemi de kullandı. Ancak, fon yönetimindeki şeffaflık eksikliği ve aşırı kaldıraçlı yatırım nedeniyle Celsius 2022'deki piyasa çöküşünden sonra iflas etti ve yatırılan varlıkların keyfi olarak işletildiği saklama ve yönetim modeli piyasada güven kaybetti ve giderek yok oluyor.

Buna karşılık, son zamanlarda ortaya çıkan temel ticaret modeli protokolleri, protokolleri mevcut saklama ve yönetim kurumlarından daha şeffaf bir şekilde işletmeye ve güvenilirlik ve istikrarı desteklemek için çeşitli mekanizmalar oluşturmaya çalışmaktadır.

Sonra, gelir elde etmek ve kullanıcılara getiri sağlamak için temel ticaret modelini benimseyen belirli protokollere yakından bakalım.

6.1. ethena

ethena, 1 dolar değerinde bir dolar ile bağlantılı sentetik bir varlık olan $usde çıkaran bir protokoldür. ethena, taşınan varlığın dalgalanmasına göre teminat oranının değişmediğinden emin olmak için sahip olduğu teminat varlıklarına cex futures hedge pozisyonunu alarak delta-nötr bir durumu korur. bu, ethena'nın piyasa koşullarından etkilenmeden teminatla desteklenen varlıkların değeri kadar $usde çıkarmasına olanak tanır.

ethena tarafından kullanıcılardan yatırılan varlıklar, $btc, $eth, ethereum’un lst token'ları ve staking faizi üreten $usdt'ye oes (off-exchange settlement) sağlayıcıları adı verilen şirketler aracılığıyla dağıtılır. ethena daha sonra, $btc ve $eth spot teminatı tuttuğu miktar için cex'te kısa pozisyonlar açarak, protokolün tüm teminat varlıklarını delta-nötr hale getirir.


ethena'nın teminat varlık oranı, kaynak: Ethena Kontrol Paneli

Ethena, USDE'nin teminatını oluşturma sürecinde aşağıdaki iki tür geliri elde eder:

  • Son faiz: Ethereum doğrulama ödüllerinden elde edilen faiz, yıllık %3 üzerinde sürekli olarak korunur ve Ethereum ekosisteminin faaliyetine göre artar. Bu şekilde elde edilen gelir, toplam spot teminat varlıklarına dayanarak yılda yaklaşık %0,4'tür.
  • finansman ücreti: aşırı ısınmış pozisyonlara sahip kullanıcıların spot ve vadeli işlemler arasındaki fiyat farkını daraltmak için zıt pozisyonlara sahip kullanıcılara ödediği bir ücretdir (uzun pozisyonların bir fiyat tavanı olmaması nedeniyle kısa pozisyonlara karşı dezavantajlı olduğu göz önüne alındığında, varsayılan finansman ücreti 8 saatte bir uzun pozisyon kullanıcıları tarafından kısa pozisyon kullanıcılarına ödenen %0,01 olarak ayarlanmıştır). Şu anda, Ethene tarafından tutulan kısa vadeli işlemlerin finansman ücreti geliri, açık pozisyonlar üzerinden yıllık olarak yaklaşık %8'dir.

ethena, temel ticaret yoluyla üretilen geliri $ena yönetişim jetonu için ikinci bir airdrop kampanyası yaparken, $usde sahiplerine dağıtırken, staker'ların daha fazla puan almasını sağlayarak, protokol gelirinin az sayıda staker üzerinde yoğunlaşmasını sağlar. Bu nedenle, 20 Haziran 2024 itibariyle, $usde staking için yüksek bir faiz oranı olan %17 sağlanır.

Ayrıca, $ena ethena'da stake edildiğinde gelecekteki airdrop hacmini artırmak için bir işlev sağlayarak, ilk likidite edinimi ve likidite sağlanması için bir teşvik olarak dağıtılan $ena üzerindeki satış baskısını mitiGate.io etmeye çalışır. Bu noktada farming kampanyası ve yüksek staking faiz oranına dayanarak, şimdiye kadar yaklaşık 3,6 milyar dolar değerinde $usde ihraç edildi ve en hızlı şekilde 3 milyar dolarlık bir piyasa değerine ulaşan stablecoin oldu.


Stablecoin'lerin 3 milyar dolarlık piyasa değerine ulaşması için geçen süre, kaynak:leptokurtic_'ın tweeti

6.1.1. sınırlamalar ve yol haritası

ethena hızlı bir şekilde başlangıç likiditesi sağlama konusunda bazı başarılar göstermesine rağmen, verim sürdürülebilirliği açısından aşağıdaki kısıtlamaları taşımaktadır:

  • Kilit gelirleri, puan çiftçiliği kampanyası sona erdiğinde $usde talebinin azalması nedeniyle azalabilir.
  • Fonlama ücretlerinin oluşturduğu faiz oranı, piyasa koşullarına göre değişen ve kısa pozisyonların arttığı bir ayı piyasasında düşme eğiliminde olan dalgalı bir orandır.
  • şu anda, $ena'yı ethena'da staking yapmanın tek nedeni, ek $ena elde etmektir, bu nedenle $ena, airdrop kampanyasından sonra önemli miktarda satış baskısıyla karşı karşıya kalabilir.

son zamanlarda, iki token'a fayda eklemek ve $usde ve $ena staking'den likidite çıkışını önlemek için ilk önlem olarak, ethena, restaking protokolü ile bir ortaklık duyurdu.Symbiotic Ethena'da stake edilen $usde ve $ena bir güvenlik bütçesi gerektiren POS tabanlı ara yazılım protokollerine yeniden stake ederek ek gelir elde etmek.

şu ana kadar duyurulan ethena ilişki diyagramı aşağıdaki gibidir:

ethena, varlık yönetimine güvenen oes sağlayıcılarının cüzdan adreslerini şeffaf bir şekilde açıklar. Sadece cüzdan adresleriyle kanıtlanamayan pozisyonların ve varlıkların değeri için, çıkarır.varlıkların sahipliğini kanıtlayan raporlar mevcut varlık saklama ve yönetim kurumlarının şeffaflık konularını iyileştirmek. Ayrıca, OES sağlayıcıları aracılığıyla işletilen tüm varlıkların gerçek zamanlı kanıtını sağlamak ve şeffaflığı daha da artırmak için ZK teknolojisini kullanan araçlar sunmayı planlıyor.

6.2. bouncebit

bouncebit, kullanıcılar tarafından köprülen varlıkları kullanarak merkezi borsalarda (cex) delta-nötr pozisyonlar alarak ek gelir elde eden bir poz tabanlı katman 1 ağıdır. Haziran 2024 itibarıyla, kullanıcılar diğer ağlardan $btcb ve $usdt olmak üzere iki varlığı bouncebit'e köprüleyebilirler.

Kullanıcılar tarafından köprülenen varlıklar, varlık yönetim kuruluşları aracılığıyla CEX'te temel işlem için kullanılır. Bouncebit, aynı zamanda bir mevduat sertifikası olarak kullanılabilen likidite saklama belgeleri olan $bbtc ve $bbusd adlı tokenları ağ üzerindeki kullanıcılara 1:1 oranında ihraç eder. Kullanıcılar aldıkları $bbtc'yi bouncebit'in yerel tokenı $bb ile ağı doğrulamak için staking yapmak için kullanabilir ve stakerlar, $bb olarak ödenen staking faizinin yanı sıra $stbbtc ve $stbb likidite tokenlerini de alır, bunlar staked olan ana tokenler için likidite tokenleridir.

ayrıca, kullanıcılar, bouncebit ile ortaklık yapmış ssc (paylaşılan güvenlik istemcileri) adı verilen ara protokollere alınan $stbbtc'yi yeniden yatırabilir ve ek gelir elde etmek için prim getiri üretim hazinelerine yatırabilir veya bouncebit'in baz ticaretinden elde edilen getirileri alabilirler. şu anda, ssc'ye yeniden yatırma işlevi henüz açık değil ve ek getiriler yalnızca prim getiri üretim hazineleri aracılığıyla elde edilebilir.


bouncebit kullanıcı fon akışı, kaynak:bouncebit belgeleri

Premium verim oluşturma havuzlarına varlık yatırırken, kullanıcılar bouncebit ile işbirliği yapan 5 varlık yönetimi kuruluşundan hangisinden elde edilen geliri almak istediklerini seçebilirler. Bu varlık yönetimi kuruluşları, varlıkları gerçekten CEX'e yatırmadan bouncebit'e köprülen varlıkları kullanırken işlemleri gerçekleştirmelerine izin veren mirrorx işlevini kullanır. Ayrıca periyodik olarak yayınlama işlemleri de gerçekleştirirler.raporlarvarlık yönetiminin durumu hakkında, köprülenmiş varlıkların istikrarı ve şeffaflığı sağlamak için


bouncebit premium getiri üretim yönetim kuruluşlarının listesi, kaynak:bouncebit

Şu anda, bouncebit'in maksimum getirisi %16'dır, ağ staking faiz oranı %4 ve premium getiri üretim ambarı getirisi %12 olmak üzere, bu, $btc tabanlı varlıklar arasında yüksektir. Bununla birlikte, ağ staking faiz oranı $bb fiyatına bağlı olarak dalgalanabilir ve temel ticaret getirisi de piyasa koşullarına bağlıdır, bu nedenle bu getirinin sürdürülebilirliği izlenmelidir.

Bu nedenle, son zamanlarda ortaya çıkan temel ticaret model protokoller, defi ekosistemine kıyasla nispeten istikrarlı gelir üretmek için cex ticaret hacmi ve likiditesini kullanarak protokoller tarafından sağlanan getirilerin önemli bir bileşeni haline gelmektedir. Aynı zamanda, kendi tokenları aracılığıyla kullanıcılara ek getiriler sağlama veya yönetim altındaki varlıkların diğer protokollerde kullanılmasına izin verme gibi defi protokollerinin benimsediği stratejileri agresif bir şekilde ödünç almaktadırlar.

7. sonuç

şimdiye kadar, defi ekosistemi getiri evriminin tarihini inceledik ve sürdürülebilir gelir elde etme ve likidite edinme için merkezi unsurlar ödünç alan çeşitli protokol örneklerini keşfettik, örneğin rwa modeli ve temel ticaret modeli. rwa modeli ve temel ticaret modelinin henüz tanıtım aşamasında olduğunu düşünerek, etkilerinin defi ekosisteminde gelecekte daha da büyümesi bekleniyor.

DIT ve temel ticaret modelleri, harici varlıkları ve likiditeyi DeFi'ye getirme ortak hedefiyle merkezi unsurları ödünç alırken, gelecekte, açık/kapalı rampaların ve birlikte çalışabilirlik protokollerinin geliştirilmesi yoluyla DeFi ekosistemini kullanmadaki kullanıcı rahatlığı artırılacaktır. Merkezi unsurları ödünç alan ve artan blok zinciri kullanımını getirilere yansıtan protokollerin de ortaya çıkması ve dikkat çekmesi bekleniyor.

Bitcoin'in çözmeyi amaçladığı geleneksel finansın sorunlarını barındıran ve merkezi unsurları borçlananın, DeFi ekosisteminin ana akım sektörü haline gelmesi, modern finans sisteminin sermaye verimliliğine dayalı olarak gelişmiş olması göz önüne alındığında, finansın bir biçimi olarak DeFi'nin böyle değişimlerden geçmesi doğal bir süreçtir.

ayrıca, merkezi unsurları barındırarak gelişme sürecinde, yüksek getiri ve likidite edinme yerine merkeziyetsizleştirme prensiplerine öncelik veren protokoller, örneğin Reflexer, dolar değerine bağlı olmayan bağımsız bir fiyat oluşturma sistemi ile kripto doğal bir stabilcoin uygulamayı hedefleyen, ortaya çıkmaya devam edecektir. Bu protokoller, merkezi unsurları benimseyen ve defi ekosistemi içinde dengeyi koruyan protokollerle karşılıklı olarak tamamlayıcı bir ilişki oluşturacaktır.

bunun içinde, daha olgun ve verimli bir finansal sistem kullanmayı umuyoruz ve mevcut blockchain finansal ekosisteminin, 'defi' terimi tarafından ifade edilen, nasıl değişeceğini ve tanımlanacağını gözlemlememiz gerekiyor.

disclaimer:

  1. bu makale [ tarafından yeniden basılmıştırAraştırma]. Tüm telif hakları orijinal yazara aittir [araştırma]. eğer bu yeniden basım ile ilgili itirazlarınız varsa, lütfen iletişime geçinGate öğrenekip, ve onlar hızlı bir şekilde ele alacaklar.
  2. sorumluluk reddi: bu makalede ifade edilen görüşler yalnızca yazarın kendi görüşleridir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmemektedir.
  3. Makalelerin diğer dillere çevirileri, Gate.io öğrenme ekibi tarafından yapılır. Belirtilmedikçe, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya kopyalanması yasaktır.
ابدأ التداول الآن
اشترك وتداول لتحصل على جوائز ذهبية بقيمة
100 دولار أمريكي
و
5500 دولارًا أمريكيًا
لتجربة الإدارة المالية الذهبية!