Merkez Bankası'nın Faiz Artırımına İlişkin Açıklama

Yeni BaşlayanDec 10, 2023
FED, artan enflasyonu kontrol altına almak amacıyla geçen yıl faiz artırım operasyonlarına başladı. Bu faiz artırımı turu tarihteki en büyük artıştır ve küresel ekonomi üzerinde önemli bir etki yaratmıştır. Faiz artırımının sonuna yaklaşırken kripto para piyasasının yeni bir boğa piyasasına girmesi bekleniyor.
Merkez Bankası'nın Faiz Artırımına İlişkin Açıklama

Giriş

Geçtiğimiz yıldan bu yana Fed'in faiz artırımları küresel piyasalarda çalkantılara yol açarak piyasanın en çok izlenen olaylarından biri haline geldi. Silikon Vadisi Bankası gibi bunu takip eden bir dizi risk olayının piyasa üzerinde önemli bir etkisi oldu. Kripto para piyasası da uzun süreli bir ayı piyasası yaşadı. Bu makale, Fed'in faiz artırımı konusuna odaklanacak, faiz artırımının ne olduğunu, bu faiz artırım turunun nedenlerini, faiz artışlarının etkisini açıklayacak ve mevcut para politikasına ilişkin piyasa tahminleri yapacaktır. Fed'in faiz artırımı.

Faiz Artışı Nedir?

Fed, Amerika Birleşik Devletleri'nin merkez bankası olarak anlaşılabilir ve para politikası Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantıları aracılığıyla duyurulur. Basit bir ifadeyle faiz oranı artışı, federal fon oranındaki artışı ifade eder ve Fed'in gevşek para politikasından sıkı para politikasına geçişini yansıtır. Tam bir faiz artırım döngüsünde, Fed üç spesifik para politikası operasyonu yürütecektir: varlık alımlarını azaltmak, faiz oranlarını artırmak ve bilançosunu küçültmek. Varlık alımlarının azaltılması, Fed'in varlık alım programının kademeli olarak azaltılması, niceliksel genişleme politikalarının aşamalı olarak kaldırılması ve piyasaya akan fon miktarının azaltılması anlamına geliyor. Faiz oranlarının artırılması, ABD federal fon oranlarının yükseltilmesi anlamına gelir. Bilançonun küçültülmesi, esas olarak devlet tahvillerinin ve ipoteğe dayalı menkul kıymetlerin (MBS) satışı yoluyla veya tahvillerin doğal olarak olgunlaşmasına izin vererek, varlık boyutunun azaltılması yoluyla merkez bankasının bilançosunun boyutunun küçültülmesi anlamına gelir.

Federal fon oranı, Fed'in temel para politikası aracıdır ve bankaların ABD bankalararası piyasasında birbirlerinden borç aldıkları faiz oranına atıfta bulunur. Bu orandaki değişiklikler bankalararası fonların arz ve talebini hassas bir şekilde yansıtabilmektedir. Bu oran artarsa bankaların işletmelere veya bireylere verdiği krediler için uyguladığı faiz oranları da artacak ve bu da mevduatları artırabilecek, kredileri azaltabilecek, yatırımı ve tüketimi kısıtlayabilecek ve ekonomik ısınmayı hafifletebilecektir. Tersine, faiz oranları düşürülürse, bankaların borç verdiği faiz oranları düşecek, borçlanma maliyeti azalacak, kurumsal ve bireysel krediler teşvik edilecek ve genel ekonomi daha aktif hale gelecektir.

Faiz Artış Süreci

1990'dan bu yana Fed dört faiz artırımı döngüsü yaşadı. Şu anda Mart 2022'de başlayan ve tarihin en büyüğü olan 5. turdayız. Faiz artırım sürecinin tamamı aşağıdaki tabloda gösterilmektedir.

Resim kaynağı: https://www.fx168news.com/calendar/169566

Faiz Artışının Nedenleri

Bu ciddi faiz artırımlarının ana nedeni yüksek enflasyondur. Temel neden, 2020'nin başlarında ABD ve Avrupa ekonomileri üzerinde büyük etkisi olan COVİD-19 enfeksiyonunun patlak vermesine kadar uzanabilir. O dönemde ABD GSYİH'sı 2020'nin ilk çeyreğinde %5, ikinci çeyreğinde ise %31,4 düştü; bu da yıllık %3,5'lik bir düşüşe yol açtı; bu, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük düşüş ve 2009'dan bu yana ilk negatif değerdi. .

Ekonomiyi canlandırmak ve yüksek istihdamı sürdürmek için Federal Reserve (Fed), faiz oranlarını önemli ölçüde düşürdü ve piyasa faiz oranlarında sıfır faiz oranlarına yaklaşan önemli bir düşüş için baskı yaptı. 15 Mart 2020'de federal fon oranı aralığının %0-0,25'e, yani sıfır faiz oranına düşürüleceğini duyurdu. Aynı zamanda Fed, açık piyasa işlemleri yoluyla tahvil satın aldı ve merkez bankasının varlık büyüklüğünü genişleterek baz para birimi enjeksiyonunu büyük ölçüde artırdı. Bu, para arzında önemli bir artışa ve hükümet açığında önemli bir artışa yol açtı. Fed'in bilançosu yaklaşık 4,1 trilyon dolardan 8,9 trilyon dolara çıktı.

Farklı politikaların birleşimi bazı aylarda enflasyonun çift haneli rakamlara çıkmasına neden oldu. Enflasyon oranını uzun vadeli hedef olan %2'ye (Fed'in uzun vadeli enflasyon hedefi olarak belirlediği) geri getirmek için Fed, kısa vadede faiz oranlarını önemli ölçüde artırmak zorunda kaldı.

Resim kaynağı: https://fred.stlouisfed.org/series/WALCL

Faiz Artışlarının Etkisi

Federal Reserve faiz artırım politikasını sürdürürken, küresel finans piyasaları politikadaki değişiklikleri yakından takip ediyor. Merkez Bankası'nın faiz artırımının temel amacı enflasyonu kontrol altına almaktır. 2022'deki güçlü faiz artışlarının ardından üç ana etki ortaya çıktı: Birincisi, dünyadaki birçok ülke ve bölge aynı yolu izleyerek faiz oranlarını artırdı. 2022 yılında aralarında Federal Rezerv, Avrupa Merkez Bankası, İngiltere Merkez Bankası, Avustralya Merkez Bankası ve Kanada Merkez Bankası'nın da bulunduğu onlarca merkez bankası faiz oranlarını artırmak için harekete geçti. İkincisi, birçok ülke ve bölgenin 2023'te ekonomik bir gerileme yaşaması muhtemel. Üçüncüsü, ABD dolarının değeri sürekli artıyor. Bretton Woods sisteminin çöküşünden bu yana, Federal Rezerv'in geçmişteki faiz artırım döngülerinin her birinde, ABD ekonomisinin istikrarlı durumuyla birlikte ABD doları döviz kuru arttı.

Aynı zamanda, kripto para piyasası üzerindeki etkisi de karmaşık ve çeşitli olup, öncelikle aşağıdaki iki hususta kendini göstermektedir:

1. Bitcoin Fiyat Oynaklığı

Faiz oranlarındaki artışlar ABD dolarının değer kazanmasına neden olur ve bu da genellikle Bitcoin ve diğer kripto para birimleri gibi diğer para birimlerinin değerinin düşmesine yol açar. Bunun nedeni, Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin sıklıkla ABD dolarına bağlı olması ve ABD dolarının değer kazanmasının, Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin fiyatında düşüşe yol açmasıdır. Bu nedenle genel olarak Federal Rezerv'in faiz artırımlarından önce Bitcoin'de genellikle bir yükseliş eğilimi yaşanıyor. Federal Rezerv'in faiz artırımlarından sonra Bitcoin fiyatı genellikle düşüş eğilimi gösteriyor.

2. Kripto Para Piyasası Duygusunun Oynaklığı

Federal Rezerv faiz oranındaki artışlar yatırımcı duyarlılığını etkileyebilir ve dolayısıyla Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin fiyatını etkileyebilir. Piyasa duyarlılığı kötüleşirse yatırımcılar daha istikrarlı varlıklara yönelebilir ve bu da Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin fiyatında düşüşe yol açabilir.

Son Kasım para politikası toplantısında Federal Reserve, faiz artırımlarına ara verdiğini duyurdu. Bu, Federal Rezerv'in faiz artırımlarını üst üste ikinci kez duraklatmayı seçmesi ve piyasanın Federal Rezerv'in bu faiz artırım turuyla temasına ilişkin beklentileri bir kez daha arttı, hatta Federal Rezerv'in faiz artırımına başlayacağını tahmin etmeye başladı. 2024'te. ABD'deki mevcut işgücü piyasası ve ekonomik koşullar da Fed'in faiz artırımına ara verme kararını destekliyor. Son verilere göre ABD'de tarım dışı istihdam Ekim ayında 150.000 artarak tahmin edilen 180.000'in altına indi; Ortalama saatlik kazançlar aylık %0,2 ve yıllık %4,1 artış göstererek Haziran 2021'den bu yana en küçük artışı kaydetti. Bu, piyasanın Fed'in bu faiz artırım turunu tamamladığı ve ABD ekonomisinde “yumuşak iniş” hazırlıklarını artırdığı yönündeki beklentisini gösteriyor.

Fed'in faiz artırım döngüsünün büyük olasılıkla tamamlanmış olduğu görülüyor. Şu anda faiz artışlarının zirvesi yüzde 5 civarında ancak yüksek faiz oranları bir süre daha devam edecek. Fed Başkanı Powell temkinli bir tutum sergiliyor ve odak noktasının istihdamı teşvik etmek ve enflasyon istikrarını korumak olan ikili görev üzerinde olacağını ve %2 enflasyon hedefine sıkı sıkıya bağlı kalacağını belirtiyor. Kripto para piyasasına dönüp bakıldığında, Ekim ayından bu yana dibe vurduğu ve toparlandığına dair işaretler görülüyor. Bunlar arasında Bitcoin spot ETF onayı beklentilerinden etkilenen Bitcoin fiyatı Ekim ayının ikinci yarısında hızla yükseldi ve kripto para piyasasının yeni bir boğa piyasasına girmesi bekleniyor.

Çözüm

Federal Rezerv'in faiz artırımları ulusal ekonomi üzerinde önemli bir etki yarattı ve piyasada sürekli bir düşüşe yol açtı. Federal Rezerv'in faiz artırım döngüsünün sona ermesiyle birlikte, ulusal ölçekte ekonomik dönüşümün teşvik edilmesi ve yeni bir piyasa döngüsünün başlaması yakındır ve kripto para piyasasının yeni bir boğa piyasasına girmesi bekleniyor. Ancak beklenen faiz indirimleri hemen gelmeyecek. Federal Reserve, para politikası yolunu ayarlama konusunda hâlâ temkinli bir tutum sergiliyor ve piyasa hissiyatı temkinli. Yatırımcıların piyasa trendlerini yakından takip etmeleri ve yatırım stratejilerini makul bir şekilde planlamaları gerekmektedir.

المؤلف: Minnie
المترجم: Sonia
المراجع (المراجعين): Wayne、Edward、Elisa、Ashley He、Joyce
* لا يُقصد من المعلومات أن تكون أو أن تشكل نصيحة مالية أو أي توصية أخرى من أي نوع تقدمها منصة Gate.io أو تصادق عليها .
* لا يجوز إعادة إنتاج هذه المقالة أو نقلها أو نسخها دون الرجوع إلى منصة Gate.io. المخالفة هي انتهاك لقانون حقوق الطبع والنشر وقد تخضع لإجراءات قانونية.

Merkez Bankası'nın Faiz Artırımına İlişkin Açıklama

Yeni BaşlayanDec 10, 2023
FED, artan enflasyonu kontrol altına almak amacıyla geçen yıl faiz artırım operasyonlarına başladı. Bu faiz artırımı turu tarihteki en büyük artıştır ve küresel ekonomi üzerinde önemli bir etki yaratmıştır. Faiz artırımının sonuna yaklaşırken kripto para piyasasının yeni bir boğa piyasasına girmesi bekleniyor.
Merkez Bankası'nın Faiz Artırımına İlişkin Açıklama

Giriş

Geçtiğimiz yıldan bu yana Fed'in faiz artırımları küresel piyasalarda çalkantılara yol açarak piyasanın en çok izlenen olaylarından biri haline geldi. Silikon Vadisi Bankası gibi bunu takip eden bir dizi risk olayının piyasa üzerinde önemli bir etkisi oldu. Kripto para piyasası da uzun süreli bir ayı piyasası yaşadı. Bu makale, Fed'in faiz artırımı konusuna odaklanacak, faiz artırımının ne olduğunu, bu faiz artırım turunun nedenlerini, faiz artışlarının etkisini açıklayacak ve mevcut para politikasına ilişkin piyasa tahminleri yapacaktır. Fed'in faiz artırımı.

Faiz Artışı Nedir?

Fed, Amerika Birleşik Devletleri'nin merkez bankası olarak anlaşılabilir ve para politikası Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantıları aracılığıyla duyurulur. Basit bir ifadeyle faiz oranı artışı, federal fon oranındaki artışı ifade eder ve Fed'in gevşek para politikasından sıkı para politikasına geçişini yansıtır. Tam bir faiz artırım döngüsünde, Fed üç spesifik para politikası operasyonu yürütecektir: varlık alımlarını azaltmak, faiz oranlarını artırmak ve bilançosunu küçültmek. Varlık alımlarının azaltılması, Fed'in varlık alım programının kademeli olarak azaltılması, niceliksel genişleme politikalarının aşamalı olarak kaldırılması ve piyasaya akan fon miktarının azaltılması anlamına geliyor. Faiz oranlarının artırılması, ABD federal fon oranlarının yükseltilmesi anlamına gelir. Bilançonun küçültülmesi, esas olarak devlet tahvillerinin ve ipoteğe dayalı menkul kıymetlerin (MBS) satışı yoluyla veya tahvillerin doğal olarak olgunlaşmasına izin vererek, varlık boyutunun azaltılması yoluyla merkez bankasının bilançosunun boyutunun küçültülmesi anlamına gelir.

Federal fon oranı, Fed'in temel para politikası aracıdır ve bankaların ABD bankalararası piyasasında birbirlerinden borç aldıkları faiz oranına atıfta bulunur. Bu orandaki değişiklikler bankalararası fonların arz ve talebini hassas bir şekilde yansıtabilmektedir. Bu oran artarsa bankaların işletmelere veya bireylere verdiği krediler için uyguladığı faiz oranları da artacak ve bu da mevduatları artırabilecek, kredileri azaltabilecek, yatırımı ve tüketimi kısıtlayabilecek ve ekonomik ısınmayı hafifletebilecektir. Tersine, faiz oranları düşürülürse, bankaların borç verdiği faiz oranları düşecek, borçlanma maliyeti azalacak, kurumsal ve bireysel krediler teşvik edilecek ve genel ekonomi daha aktif hale gelecektir.

Faiz Artış Süreci

1990'dan bu yana Fed dört faiz artırımı döngüsü yaşadı. Şu anda Mart 2022'de başlayan ve tarihin en büyüğü olan 5. turdayız. Faiz artırım sürecinin tamamı aşağıdaki tabloda gösterilmektedir.

Resim kaynağı: https://www.fx168news.com/calendar/169566

Faiz Artışının Nedenleri

Bu ciddi faiz artırımlarının ana nedeni yüksek enflasyondur. Temel neden, 2020'nin başlarında ABD ve Avrupa ekonomileri üzerinde büyük etkisi olan COVİD-19 enfeksiyonunun patlak vermesine kadar uzanabilir. O dönemde ABD GSYİH'sı 2020'nin ilk çeyreğinde %5, ikinci çeyreğinde ise %31,4 düştü; bu da yıllık %3,5'lik bir düşüşe yol açtı; bu, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük düşüş ve 2009'dan bu yana ilk negatif değerdi. .

Ekonomiyi canlandırmak ve yüksek istihdamı sürdürmek için Federal Reserve (Fed), faiz oranlarını önemli ölçüde düşürdü ve piyasa faiz oranlarında sıfır faiz oranlarına yaklaşan önemli bir düşüş için baskı yaptı. 15 Mart 2020'de federal fon oranı aralığının %0-0,25'e, yani sıfır faiz oranına düşürüleceğini duyurdu. Aynı zamanda Fed, açık piyasa işlemleri yoluyla tahvil satın aldı ve merkez bankasının varlık büyüklüğünü genişleterek baz para birimi enjeksiyonunu büyük ölçüde artırdı. Bu, para arzında önemli bir artışa ve hükümet açığında önemli bir artışa yol açtı. Fed'in bilançosu yaklaşık 4,1 trilyon dolardan 8,9 trilyon dolara çıktı.

Farklı politikaların birleşimi bazı aylarda enflasyonun çift haneli rakamlara çıkmasına neden oldu. Enflasyon oranını uzun vadeli hedef olan %2'ye (Fed'in uzun vadeli enflasyon hedefi olarak belirlediği) geri getirmek için Fed, kısa vadede faiz oranlarını önemli ölçüde artırmak zorunda kaldı.

Resim kaynağı: https://fred.stlouisfed.org/series/WALCL

Faiz Artışlarının Etkisi

Federal Reserve faiz artırım politikasını sürdürürken, küresel finans piyasaları politikadaki değişiklikleri yakından takip ediyor. Merkez Bankası'nın faiz artırımının temel amacı enflasyonu kontrol altına almaktır. 2022'deki güçlü faiz artışlarının ardından üç ana etki ortaya çıktı: Birincisi, dünyadaki birçok ülke ve bölge aynı yolu izleyerek faiz oranlarını artırdı. 2022 yılında aralarında Federal Rezerv, Avrupa Merkez Bankası, İngiltere Merkez Bankası, Avustralya Merkez Bankası ve Kanada Merkez Bankası'nın da bulunduğu onlarca merkez bankası faiz oranlarını artırmak için harekete geçti. İkincisi, birçok ülke ve bölgenin 2023'te ekonomik bir gerileme yaşaması muhtemel. Üçüncüsü, ABD dolarının değeri sürekli artıyor. Bretton Woods sisteminin çöküşünden bu yana, Federal Rezerv'in geçmişteki faiz artırım döngülerinin her birinde, ABD ekonomisinin istikrarlı durumuyla birlikte ABD doları döviz kuru arttı.

Aynı zamanda, kripto para piyasası üzerindeki etkisi de karmaşık ve çeşitli olup, öncelikle aşağıdaki iki hususta kendini göstermektedir:

1. Bitcoin Fiyat Oynaklığı

Faiz oranlarındaki artışlar ABD dolarının değer kazanmasına neden olur ve bu da genellikle Bitcoin ve diğer kripto para birimleri gibi diğer para birimlerinin değerinin düşmesine yol açar. Bunun nedeni, Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin sıklıkla ABD dolarına bağlı olması ve ABD dolarının değer kazanmasının, Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin fiyatında düşüşe yol açmasıdır. Bu nedenle genel olarak Federal Rezerv'in faiz artırımlarından önce Bitcoin'de genellikle bir yükseliş eğilimi yaşanıyor. Federal Rezerv'in faiz artırımlarından sonra Bitcoin fiyatı genellikle düşüş eğilimi gösteriyor.

2. Kripto Para Piyasası Duygusunun Oynaklığı

Federal Rezerv faiz oranındaki artışlar yatırımcı duyarlılığını etkileyebilir ve dolayısıyla Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin fiyatını etkileyebilir. Piyasa duyarlılığı kötüleşirse yatırımcılar daha istikrarlı varlıklara yönelebilir ve bu da Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin fiyatında düşüşe yol açabilir.

Son Kasım para politikası toplantısında Federal Reserve, faiz artırımlarına ara verdiğini duyurdu. Bu, Federal Rezerv'in faiz artırımlarını üst üste ikinci kez duraklatmayı seçmesi ve piyasanın Federal Rezerv'in bu faiz artırım turuyla temasına ilişkin beklentileri bir kez daha arttı, hatta Federal Rezerv'in faiz artırımına başlayacağını tahmin etmeye başladı. 2024'te. ABD'deki mevcut işgücü piyasası ve ekonomik koşullar da Fed'in faiz artırımına ara verme kararını destekliyor. Son verilere göre ABD'de tarım dışı istihdam Ekim ayında 150.000 artarak tahmin edilen 180.000'in altına indi; Ortalama saatlik kazançlar aylık %0,2 ve yıllık %4,1 artış göstererek Haziran 2021'den bu yana en küçük artışı kaydetti. Bu, piyasanın Fed'in bu faiz artırım turunu tamamladığı ve ABD ekonomisinde “yumuşak iniş” hazırlıklarını artırdığı yönündeki beklentisini gösteriyor.

Fed'in faiz artırım döngüsünün büyük olasılıkla tamamlanmış olduğu görülüyor. Şu anda faiz artışlarının zirvesi yüzde 5 civarında ancak yüksek faiz oranları bir süre daha devam edecek. Fed Başkanı Powell temkinli bir tutum sergiliyor ve odak noktasının istihdamı teşvik etmek ve enflasyon istikrarını korumak olan ikili görev üzerinde olacağını ve %2 enflasyon hedefine sıkı sıkıya bağlı kalacağını belirtiyor. Kripto para piyasasına dönüp bakıldığında, Ekim ayından bu yana dibe vurduğu ve toparlandığına dair işaretler görülüyor. Bunlar arasında Bitcoin spot ETF onayı beklentilerinden etkilenen Bitcoin fiyatı Ekim ayının ikinci yarısında hızla yükseldi ve kripto para piyasasının yeni bir boğa piyasasına girmesi bekleniyor.

Çözüm

Federal Rezerv'in faiz artırımları ulusal ekonomi üzerinde önemli bir etki yarattı ve piyasada sürekli bir düşüşe yol açtı. Federal Rezerv'in faiz artırım döngüsünün sona ermesiyle birlikte, ulusal ölçekte ekonomik dönüşümün teşvik edilmesi ve yeni bir piyasa döngüsünün başlaması yakındır ve kripto para piyasasının yeni bir boğa piyasasına girmesi bekleniyor. Ancak beklenen faiz indirimleri hemen gelmeyecek. Federal Reserve, para politikası yolunu ayarlama konusunda hâlâ temkinli bir tutum sergiliyor ve piyasa hissiyatı temkinli. Yatırımcıların piyasa trendlerini yakından takip etmeleri ve yatırım stratejilerini makul bir şekilde planlamaları gerekmektedir.

المؤلف: Minnie
المترجم: Sonia
المراجع (المراجعين): Wayne、Edward、Elisa、Ashley He、Joyce
* لا يُقصد من المعلومات أن تكون أو أن تشكل نصيحة مالية أو أي توصية أخرى من أي نوع تقدمها منصة Gate.io أو تصادق عليها .
* لا يجوز إعادة إنتاج هذه المقالة أو نقلها أو نسخها دون الرجوع إلى منصة Gate.io. المخالفة هي انتهاك لقانون حقوق الطبع والنشر وقد تخضع لإجراءات قانونية.
ابدأ التداول الآن
اشترك وتداول لتحصل على جوائز ذهبية بقيمة
100 دولار أمريكي
و
5500 دولارًا أمريكيًا
لتجربة الإدارة المالية الذهبية!