WeChat Karşılaştırması: TON Ne Zaman Kitle Benimsemesine Ulaşacak?

Orta SeviyeSep 18, 2024
Bu makale, Web3 alanının kitleler tarafından benimsenmesinde karşılaşılan zorluklar ve fırsatların derinlemesine analizini sunmaktadır. Özellikle, Telegram ve TON ekosisteminin çabaları ve sonuçlarına odaklanarak, kullanıcıları çekme, düşük engel deneyimleri sunma ve sürdürülebilir iş modelleri oluşturma konularında. Başarılı bir WeChat Mini Programları örneği ile karşılaştırılarak, makale, TON ekosistemi için ürün-pazar uyumu, kullanıcı edinme stratejileri ve ticari hizmetlere destek gibi alanlarda gelişmeler önermektedir. Amaç, Web3 alanındaki projelere kitleler tarafından benimsenmeleri için stratejik rehberlik sunmaktır.
WeChat Karşılaştırması: TON Ne Zaman Kitle Benimsemesine Ulaşacak?

1. Şimdi önceliklendirme zamanı ve kitle benimsemeyi görünür, gelişimin birincil odak noktası yapma zamanı.

Kitle Katılımı her zaman Web3'ün temel zorluğu olmuştur. Bununla birlikte, pazar genellikle kısa vadeli zenginlik etkilerine odaklanma eğilimindedir, proje sürdürülebilirliği ve Kitle Katılımı'nı başarma için önemli faktörleri göz ardı eder. BTC'nin 2009'da piyasaya sürülmesinden bu yana, 200 milyondan fazla kullanıcıya sahip Binance gibi merkezi borsalar, çeşitli sektörlerde, Kitle Katılımı'nı başaran ilk Web3 ürünleri olarak ortaya çıktı.

BTC ETF'nin onaylanması ile, piyasa BTC OG'ler ve inananlar için benzersiz bir boğa piyasasına girmiştir. Buna karşılık, yeni coinler yetersiz likidite nedeniyle performans gösteremedi ve altcoinler son boğa piyasasındaki gibi aynı parlak sahneyi sergilemedi. Çoğu Web3 kullanıcısı boğa piyasasının refahını deneyimlemedi. Son boğa piyasasında, kripto kullanıcılarının sayısı 2019'da 50 milyondan azken 2022'de 420 milyona katlanarak hızla arttı. Ancak 2024'ten şimdiye kadar, küresel kripto kullanıcı sayısı sadece 30 milyon artarak, büyüme önceki boğa piyasasına göre önemli ölçüde yavaşladı.

Triple-A'dan alınan küresel bir Web3 kullanıcı büyüme grafiği

Bir ilkeler perspektifinden, büyümedeki farklılık temel nedeni pazarın hatalı odaklanmasında yatmaktadır. Bu nedenle, şimdi kitle benimsemeyi geliştirme çabalarının görünür ve merkezi bir parçası olarak önceliklendirmek kritik bir andır.

2. Web3'ün Kitleler Tarafından Kabul Edilmesine Engel Olan Engeller

"Büyük Teknoloji Fikirleri 2024" raporunda A16Z, kullanıcı deneyimini basitleştirmenin Web3'te Kitle Benimsemesine ulaşmanın temelini oluşturduğunu vurguladı. Binance, "Blokzincir Kullanıcılarına 1 Milyar Kişiye Giden Yol" raporunda, Kitle Benimsemesi için iki temel koşulun gerektiğini belirtti: İlk olarak, kullanıcıların kullanmak istediği blokzincir uygulamaları; ve ikinci olarak, bu uygulamaların anlaşılması ve erişilmesi kolay olmalıdır. Ürün-Pazar Uyumu (PMF) elde etmiş ve başarılı bir şekilde pazar döngülerini geçmiş birçok ürün, bu iki temel koşulu doğrulamaktadır. Ayrıca, kripto endüstrisi, "diğerlerinin kullanım hakkı olmayan dijital sahiplik" kavramını küresel toplumun anlaması ve erişmesi kolay olacak şekilde gerekli altyapıyı, araçları ve kamusal farkındalığı oluşturmalıdır.

Los Angeles merkezli risk sermayesi şirketi Upfront Ventures'ın Yönetici Ortağı Mark Suster, PMF'ye ek olarak Kitlesel Evlat Edinme için bir ürün oluşturmak için ürünün sürdürülebilir gelir elde edebilmesi ve yeterince büyük bir hedef pazara sahip olması gerektiğini belirtti. Kitlesel Benimseme, yalnızca kullanıcı kazanmakla ilgili değil, aynı zamanda kullanıcıların sahip olduğu likiditeyi de yakalamakla ilgilidir.

IOBC Capital, geleneksel kurumlara Web3'e girişte uyumluluk kanal sorunlarını çözmenin aynı zamanda Kitle Benimseme'yi başarmak için anahtar olduğuna inanıyor. Uyumluluk, yumuşak altyapı biçimi olarak görülüyor. BTC/ETH ETF'lerinin onayı, BlackRock'un RWA fonunun kurulması ve Web3 gelişiminin ABD başkan adaylarının kampanya vaatlerine eklenmesi ile ilgili politikaların ve uyumluluk kanallarının gelişimi istikrarlı ve geri dönülemez bir şekilde ilerliyor.

Özetle, Web3'ün Kitle Benimsemesi için aşağıdaki koşulların karşılanması gerekmektedir:

  1. Gerçek bir ihtiyacı (yani PMF) ele alın;

  2. Hedef pazar en az milyarlarca insanı içermeli veya on milyarlarca dolarlık bir ölçeğe sahip olmalıdır;

  3. Düşük benimseme engelleri ve yüksek ürün kullanılabilirliği;

  4. Ürünün temel değerini ve deneyimini destekleyen olgun yukarı akış ve aşağı akış tedarik zinciri ve altyapı;

  5. Hassas bir şekilde geniş ölçekte kullanıcı edinme kabiliyeti;

  6. Uzun vadeli sürdürülebilir bir iş modeli.

Koşullar 1-4 için gözlemlediğimiz şudur ki, Web3 alanında önemli yatırımlar ve sürekli iyileştirmelerle birçok proje gerçekleştirilmiştir. Telegram ve TON, koşul 5 için avantajlar sağlamaktadır. Ancak koşul 6'da az bir ilerleme kaydedilmiştir. Bu durumun temel mantığı şu şekildedir:

  1. Gerçek bir ihtiyacı etkili bir şekilde karşılayın (yani PMF);

  2. Hedef pazar en az milyarlarca insan veya onlarca milyar doları kapsamaktadır;

  3. Kullanıcı benimseme eşiği düşük ve ürün son derece kullanılabilir;

  4. Ürünün temel değerini ve deneyimini destekleyen yukarı akış ve aşağı akış tedarik ve altyapı olgundur;

  5. Büyük ölçekte ve doğru bir şekilde kullanıcıları edinebilmek;

  6. Uzun vadeli sürdürülebilir bir iş modeline sahip olun.

1- 4 koşulları için, Web3 alanında yatırıma odaklanan ve sürekli olarak gelişen birçok proje olduğunu görüyoruz. Ve 5. koşul için Telegram ve TON kâr payı ödüyor. Ancak 6. koşulda az bir ilerleme kaydedildi. Fakat temel mantık şurada yatıyor:

  • PMF (Product Market Fit) bir iş modeli ≠; İyi bir ürün mutlaka kar getireceği anlamına gelmez.
  • Sürdürülebilir karlılık olmadan, uzun vadede büyük ölçekte ve hassas bir şekilde kullanıcı edinmek zorlaşır. Airdroplar, düşük maliyetli kullanıcı ediniminin başlangıçta hızlı bir şekilde artmasını sağlayabilir, ancak bir proje karlılığı sürdüremezse, airdropta dağıtılan tokenlar için kim ödemeye devam eder?

Önceki döngüye bakıldığında, DeFi, GameFi, NFT'ler ve Metaverse, Kitlesel Benimseme için önemli bir ivme sağladı. Bu alanların her biri yukarıdaki gereksinimlerin birçoğunu karşıladı: Axie Infinity ve YGG, pandemi sırasında Filipinler'deki işsizler için gelir sorunlarını ele alırken, STEPN yerleşik cüzdanıyla kullanıcıların fitness ihtiyaçlarını karşıladı ve giriş engellerini azalttı. Ancak, bu projelerin önemli başarılarına rağmen, karlı bir iş modelini sürdürememeleri, Kitlesel Benimsemeyi sürdürmede başarısızlığa yol açtı. Finansal getirisi olmayan ürünler, kullanıcıları ödemeye ikna edemedi ve gelecekteki projeler için değerli dersler ve içgörüler gösterdi.

3. TON Ekosisteminin Kitle Benimsemesini Başarma Konusundaki Avantajlar ve Zorluklar

3.1 Avantajlar

1 Milyar Kullanıcıya Sahip Bir Sosyal Ağa Dayalı Olarak — Ölçekte Kullanıcı Edinme Yeteneği

Şu anda Telegram'ın 950 milyon aylık aktif kullanıcısı var ve sosyal ağı, sosyal viral pazarlama için geniş fırsatlar sunuyor. Sosyal viral (Sözden-Dolaşan) pazarlama, büyük ölçekli kullanıcı edinimi için en verimli yöntemlerden biridir ve ölçekte kullanıcı edinme yeteneği, Kitle Benimseme'yi başarma için önemli bir önkoşuldur.

Web2 Döneminde Pazarlama Yöntemlerinin ve Kanal Etkililiğinin Karşılaştırılması, Kaynak: Miniton

TON ekosisteminin avantajlarından yararlanarak, on milyonlarca kullanıcısı olan çoklu ekosistem projelerini başarıyla geliştirdi ve aktif projelerin %60'ı oyun sektöründe yer almaktadır. Bunlar arasında Notcoin, lansmanından bu yana 35 milyondan fazla kripto kullanıcısını çekerek bu kilometre taşını başaran ilk projedir. Tokeni $NOT, lansmandan borsa listelemesine bir aydan daha kısa bir sürede geçti ve listelenmesinden iki hafta sonra %400 artış gördü, bu da onu mevcut boğa piyasasında öne çıkan alternatif kripto paralardan biri yaptı.

Geliştiricileri Mini Programlar Çerçevesi Aracılığıyla Çekmek - Son Kullanıcı İhtiyaçlarının Maksimum Kapsamı (PMF)

Ekosistemler ve altyapılar için PMF'ye (Ürün Pazar Uyumu) ulaşmak bir olasılık meselesidir. Bir ekosistem, ürün sayısını artırarak PMF'yi ele alabilir - sonunda bu ürünlerden biri kullanıcı ihtiyaçlarını karşılayacak. Telegram Mini Programlarının ve TON ekosisteminin birleşimi, açıkça birçok geliştiriciyi büyük bir mini program sayısı oluşturmaya çekti ve çeşitli kullanıcı ihtiyaçlarına yaklaştı.

Geliştiriciler, Telegram ve TON'a açık sebeplerden dolayı çekiliyor: geniş bir kullanıcı tabanı ve uygulama kullanımına maruz kalmanın yüksek dönüşüm oranı. Mini programlar, kullanıcılar için en kısa erişim yolunu sağlayarak, URL'ler veya indirmeler gereksinimini ortadan kaldırır - kullanıcılar anında erişebilir. Bu, sadece kullanım engelini azaltmakla kalmaz, aynı zamanda kullanıcı edinme dönüşüm oranlarını da arttırır.

Banana Gun, 18 Temmuz 2024'te Binance'da piyasaya sürülen bir Telegram botudur. Ethereum ağı üzerinde hem otomatik hem de manuel işlem yapmayı kolaylaştırır ve Solana ağı üzerinde manuel token ticaretini destekler. Banana Gun'ın başarısı şüphesiz Telegram'ın bot ve mini program desteği ile kullanıcılara ulaşma avantajlarından kaynaklanmaktadır.

Yüksek Entegre MPC Cüzdanı — Düşük Engel, Yüksek Kullanılabilirlik

TON şu anda iki cüzdan aracı sunuyor: Telegram Wallet ve TON Space. ABD'deki kullanıcılar dışında, diğer kullanıcılar cüzdan botunu ekleyerek Telegram Cüzdanını etkinleştirebilir ve Telegram Cüzdan mini programı içinde TON Space'i başlatabilir. Telegram uygulamasındaki işlemler - kayıttan transferlere ve her ödemeye kadar - WeChat Pay'e benzer şekilde en uygun kullanıcı deneyimini sağlamak için tasarlanmıştır.

TON ekosistemi tarafından sağlanan düşük engellemeli cüzdan ile TON ekosistemdeki Catizen'lerin %10'luk bir on-chain kullanıcı dönüşüm oranına ulaşıldı, 25 milyon oyuncu, yaklaşık 1.5 milyon on-chain oyuncu ve küresel olarak 500.000'den fazla ödeyen kullanıcı bulunmaktadır. Oyun içi gelir 16 milyon doları aştı.

23 Temmuz'da, Binance İnkübatörü, Catizen'in ihraç platformu Pluto Studio'ya yatırım yaptığını duyurdu. Binance'in kurucu ortağı ve Binance Labs başı He Yi, "Binance Labs her zaman Web3'e milyarlarca kullanıcı çekebilecek potansiyele sahip Pluto Studio gibi projeleri desteklemeye hevesli olmuştur. Kitle Benimsemesi için tasarlanmış ürünler yaratmaya yönelik hedefleri olan daha vizyoner yapımcıları desteklemeyi dört gözle bekliyoruz" dedi.

3.2 Zorluklar

Telegram'da Tek Bağımlılık

TON ekosisteminin en büyük avantajı, Telegram'ın özel desteğidir: Telegram içinde entegre edilen ve teşvik edilen tek Web3 altyapısıdır. Bu hem bir avantaj hem de en büyük risktir; Telegram'daki herhangi bir değişiklik, TON üzerinde sistemik etkilere neden olabilir. Örneğin, Telegram kurucusu Pavel Durov'un gözaltına alındığı gün, TON ekosisteminin TVL değeri bir günde %60'tan fazla düştü, yalnızca merkezi bir kuruluşa tamamen bağlı olmanın sistematik riskini ortaya koydu.

Gelişmemiş DeFi Sektörü

Kullanıcılar fonların temelidir, ancak tüm ürünlerin ve ekiplerin trafiği etkili bir şekilde paraya çevirme yeteneği yoktur. Telegram'daki yetersiz kullanıcı ödeme yeteneği yaygın bir sorun olup bir ekosistem sorunu değil, ürün türleri ve ekiplerle ilgilidir. Örneğin, Catizen ve birkaç Ticaret Botu/mini programı, Telegram trafiğinin ardında likiditeyi etkili bir şekilde yakalamıştır. Yüksek gelirli Web2 WeChat mini oyunlarında, trafiğin yaklaşık %60'ı merkezi olmayan ürün viralitesinden gelir. Bununla birlikte, TON ekosisteminin TVL ölçeği mantıksız kalmaktadır, bunun temel nedeni DeFi projelerinin eksikliğidir. Şu anda, STON.fi ve DeDust, TON ekosistemindeki toplam TVL'nin %80'ini oluşturmaktadır.

Tamamlanmamış Ticarileşme Hizmetleri

Geliştiriciler genellikle bir ekosistemin dört yönüne odaklanır:

  1. Platform ölçeği

  2. Altyapı eksiksizliği

  3. Kullanıcılara ulaşma verimliliği

  4. Trafik gelirlerinin desteklenmesi

Bu dört açıdan, 3. ve 4. noktalar ticarileştirme hizmetleri/altyapısıyla ilgilidir. Bu alanlarda, TON sadece %50 etkinlik elde etmiştir.

Kullanıcılarla iletişime geçme açısından, TON geniş çapta ve verimli bir şekilde erişim sağlamıştır: TON ekosisteminin mevcut kullanıcı edinme modeli, Telegram Reklamları'nın CPM modeline ve trafiği için puan duvarlarına sahip mini programlara dayanmaktadır. Ancak, veri gizliliği korumaları nedeniyle, Telegram ürün prensiplerine aykırı davranmadıkça, hassas hedefleme ve etkili pazarlama sağlanamaz ve kapsamlı kullanıcı verileri toplanamaz.

Trafik gelirlerine ilişkin olarak, TON, Web3 ödeme araçları Telegram Cüzdanı ve TON Space ile birlikte Web2 ödeme aracı Telegram Star gibi mükemmel ödeme araçları sunar. Bununla birlikte, ücretsiz araçlar ve hafif oyunlar gibi kullanıcı ihtiyaçlarıyla en çok uyumlu olan birçok ürün, ücretli para kazanma yöntemleri için uygun değildir. Bu ücretsiz ürünler genellikle istikrarlı ve güvenilir bir iş modeli oluşturmakta zorlanır, ki bu, Kitlesel Benimseme'yi başarmak için önemlidir. TON ekosistemi içinde ticarileştirme hizmetleri/altyapıdaki eksiklikler, Kitlesel Benimseme ürünleri oluşturmanın çözülmemiş son engel gibi görünmektedir.

İş modellerinin sürdürülebilirliği konusunda katılımcılar bulunmaktadır. TON Vakfı tarafından finanse edilen bir ticarileşme hizmeti sağlayıcısı olan MiniTon, rastgele ve rekabetçi oyun geliştiricileri için TaaS (Turnuvalar Hizmeti) çözümleri sunmaktadır. Bu, onların reklam tabanlı gelire dayanmaktan öteye geçmelerine yardımcı olur ve oyun sosyal işletme modellerini yeniden tanımlayarak sürdürülebilir Web3 iş modelleri oluşturur.

Rekabetçi turnuvaların gelir modeli (EF & RK) reklam tabanlı (IAA) ve uygulama içi satın alımlar (IAP) ile birlikte üç büyük oyun gelir modelinden biridir. Bu model, satranç gibi PvP oyunlarında yaygın olarak kullanılmıştır, Web2 pazarında yıllık 30 milyar doları aşan bir pazar büyüklüğüne sahiptir ve Web2 sosyal uygulamaların kitle benimseme sürecinde önemli bir itici güç olmuştur. MiniTon, rekabetçi turnuva modelini Telegram ile sorunsuz bir şekilde bütünleştirmek için kripto teknolojisini kullanır ve 30 milyar dolarlık pazar için kripto sosyal protokoller kullanarak PvP oyunlarının işletme modelini optimize eder.

MiniTon, gelişiminin erken aşamasında Waterdrip Capital'den önemli yatırım ve kuluçka desteği aldı. Şu anda MiniTon, oyuncuların rekabetçi bir sosyal platform sunar, burada oyuncular tek oyunculu rahat oyunlarda espor deneyimi yaşayabilir ve oyun savaşı sözleşmeleri aracılığıyla yeni sosyal bağlantılar kurabilir. Geliştiriciler, sağlanan SDK'yı kullanarak sadece 1.5 gün geliştirme süresiyle MiniTon'un para kazanma çözümlerini entegre edebilir.

Şu anda MiniTon, 30.000 kullanıcının katıldığı ve %1 dönüşüm oranına ulaşan Alpha I kapalı testini tamamladı. Alpha II test sürümünün Eylül sonunda, test ölçeğini yüzbinlerce kullanıcıya genişleterek başlatılması bekleniyor.

Özellikle, MiniTon'un oyun sözleşmeleri çoklu zincir protokolüdür, bu nedenle yalnızca tek bir ekosisteme dayanmaz, böylece sistemik risklere karşı güçlü bir direnç sunar.

4. TON Ekosistemi WeChat'in Başarılarından ve Başarısızlıklarından Ne Kadar Öğrenebilir?

4.1 WeChat referans olmaya değer mi?

WeChat ve Telegram, iletişim ve sosyal ilişkiler etrafında odaklanan her iki sosyal üründür. Ancak, kullanıcıları arasında önemli farklılıklar vardır. İşte üçüncü taraf izlemeye göre Telegram'ın geçen haftaki kullanıcı verileri:

Telegram kullanıcı verilerinin genel bir bakışı, veri kaynağı: Waterdrip Capital

4.2 Telegram ve WeChat kullanıcılarının kullanıcı portreleri farklıdır:

Coğrafi kullanıcı dağılımındaki farklılıklar dışında, Telegram ve WeChat arasındaki en dikkate değer fark, kullanıcı davranışlarında yatmaktadır:

  • WeChat, yakın kişisel bağlantılara odaklanan tipik bir sosyal ağ uygulamasıdır, Telegram ise QQ'ya benzer genel bir sosyal uygulama olarak daha çok işlev görmektedir.
  • WeChat: Kullanıcı başına ortalama günlük kullanım süresi 1.5 saat. Telegram: Kullanıcı başına ortalama günlük kullanım süresi 0.5 saat.

Haziran 2024 itibarıyla, WeChat Mini Programları etkileyici 930 milyon aylık aktif kullanıcıya ulaştı ve penetrasyon oranı %90'ı aştı. WeChat Mini Program ekosistemindeki başarı anahtar nedenleri şunlardır:

  1. Ultra-hafif kullanıcı erişimi: İndirmeye veya URL girmeye gerek yok; anında kullanım.

  2. Etkili sosyal tabanlı kullanıcı kazanımı: Trafiğin yaklaşık %60'ı kullanıcı paylaşımından gelir.

  3. Yeni büyüme pazarları: Şubat 2024 itibarıyla, WeChat Mini Oyunlarının aylık aktif kullanıcı sayısı 755 milyonu aşarak, mobil oyun uygulamalarının 650 milyon kullanıcısını geride bıraktı.

  4. Verimli ticarileştirme altyapısı: WeChat reklamları ve WeChat Pay aracılığıyla Mini Game geliri 2023'te 3 milyar dolara ulaştı.

Telegram Mini Programları zaten yukarıda listelenen ilk üç avantaja sahip, ancak WeChat'e kıyasla fark edilir boşluklar bulunmaktadır:

  1. Zayıf kullanıcı ödeme kapasitesi: Kullanıcıların çoğu düşük ödeme kapasitesine sahip bölgelerden geliyor.

  2. Hassas hedefleme eksikliği: Gizlilik koruma prensipleri nedeniyle, WeChat Ads tarafından sunulan gibi hassas pazarlama hizmetleri mevcut değildir, bu da yüksek net değerli veya hedef kullanıcılara ulaşmayı zorlaştırır.

  3. Düşük ödeme yayılımı: Telegram Cüzdan yayılımı yalnızca %5 iken, WeChat Pay'in yayılımı %92.4'tür.

Bununla birlikte, Telegram kripto alanında en çok nüfuz edilen ürün olmaya devam ediyor. Kripto sektöründeki yüksek net değerli kullanıcıları hedeflemek, Telegram Mini Programlarının mevcut eksikliklerinden bazılarını azaltabilir. Bu nedenle, WeChat Mini Programlarının başarılı modeli son derece referans değerdir.

WeChat Mini Programları / Mini Oyunlar Ekosisteminden 4.3 Referans Proje Geliştirme Yolları

WeChat Mini Games'in geliştirme geçmişini inceleyerek, WeChat Mini Game geliştiricilerinin hayatta kalmasının büyük ölçüde WeChat tarafından sağlanan geliştirici hizmetlerinin düzeyine bağlı olduğunu görüyoruz.

WeChat Mini Program Geliştirme Zaman Çizelgesi ve Proje Örnekleri

WeChat Mini Programlarının Vahşi Büyümesinin Erken Aşaması:

Bu dönemde WeChat'in operasyonları geride kaldı ve ekosistem kaotik bir şekilde gelişti. Viral paylaşım yoluyla çok sayıda kullanıcı edinmenin kolaylığı nedeniyle, 5 gün içinde hızla geliştirilen ve piyasaya sürüldükten sonraki 3 gün içinde maliyetleri telafi eden "yeniden kaplanmış" oyunların yaygınlığı vardı ve bu da nispeten düşük kaliteli oyunlarla sonuçlandı.

Bu aşamada, mini oyunlar, öncelikle diğer mini programlara ve WeChat reklamcılığına dayanarak dağıtılmıştır. Mini oyunların ve ücretsiz mini programların geliri genellikle reklamcılıktan (IAA) elde edilmiştir; bu, diğer mini oyunlardan veya mini programlardan kullanıcıların aktarılmasını ve WeChat'in reklamla para kazanma eklentilerinin entegrasyonunu içermiştir.

Web3 geliştiricileri için Telegram'ın şu anda benzer bir aşamada olması dikkat çekicidir. Öne çıkan oyun "Pirates Have Arrived" hariç, bu dönemdeki En İyi 50 oyunun %98'i "Happy Landlord", "Number Match", "Brain Clash", "Geometry Escape" ve "I Wanna Be the Emperor" gibi gündelik veya gündelik rekabetçi oyunlardı.

2020 - 2022: Ekosistem Ayarı

Bu dönemde, 2020 yılında sağlık kodu mini programının 800 milyon kullanıcıya ulaşması gibi benzersiz makroekonomik faktörler vardı. Ekim 2022'ye gelindiğinde WeChat Mini Programları aylık 1 milyar aktif kullanıcıya ulaşmıştı. WeChat Mini Programları ekosistemi, geleneksel endüstrileri genişletmeye odaklanmıştı; eğitim, sağlık ve yeme içme gibi alanlarda, aynı zamanda oyun endüstrisini ürün kalitesini iyileştirmeye yönlendirmişti. Ticari gelir sağlama hizmetlerini (IAA ve IAP) geliştirmek için 100'den fazla yeni özellik ve arayüz tanıtıldı.

Bu dönemde tek öne çıkan oyun 'Kaybolan Koyun' oldu. WeChat, oyun içeriği kalitesini artırırken ve viral paylaşım davranışlarını sınırlarken, WeChat mini oyunları ekosistemi 'gülümseme eğrisi' sergiledi. Buna rağmen, WeChat'in işletme stratejisi başarılı oldu. Seçilen oyunlar arasında 50 oyun 50 milyondan fazla gelir elde etti ve 7 oyun 100 milyondan fazla kazandı.

WeChat Mini Oyunlar Kullanıcısı “Gülümseme Eğrisi,” Kaynak: Waterdrip Capital

Web3 geliştiricileri için, bu dönemde en çok satan oyunların hala kart oyunları gibi rahat rekabetçi ürünler olduğu dikkate değerdir. Oyun deneyimi açısından, kart oyunları, MMORPG'ler, yönetim ve boş oyunlar en yüksek geliri üretmiştir.

2023'ten bugüne, faaliyet patlamalarıyla istikrarlı bir büyüme oldu. WeChat Mini Programs'ın geliştiricilerin yüksek kaliteli içerik oluşturmaları için devam eden rehberliği ve teknik desteğin sürekli optimizasyonu sayesinde, çok sayıda orta-ağır sıklet yüksek gelirli oyun ortaya çıktı.

Tencent'in Q1 2024 mali raporuna göre, WeChat Mini Programlarındaki toplam kullanıcı süresi bir önceki yıla göre %20'nin üzerinde arttı. 2023'te WeChat Mini Games'ten elde edilen gelir, 2022'ye kıyasla üç kat arttı ve 240'tan fazla oyun, bir yıl içinde 10 milyonu aşan üç aylık gelir elde etti.

Bu dönemde WeChat Mini Programlarındaki / Mini Oyunlardaki büyüme patlamasının nedenleri şunlardır:

  • WeChat Mini Oyunlarının ve Mini Programlarının (örneğin Douyin gibi) harici platformlarda reklam yapmasına izin vermek, reklam yerleştirme verimliliğini daha da artırdı.
  • Canlı yayın yapan müşteri edinme kanalları eklendi.
  • En çok satan oyun kategorileri, öncelikle kart oyunlarından MMORPG, boş zaman oyunları, kart oyunları ve yönetim oyunlarını içerenlere kaydı.
  • Monetizasyon, yalnızca Uygulama İçi Reklamlar (IAA) veya Uygulama İçi Satın Alımlar (IAP) modelinden, her ikisini de içeren bir karışık modele geçti.

4.4 Lessons TON Büyümesinden WeChat Mini Programlarının Öğrenebileceği Dersler

  • Sürekli olarak geliştiricilerin endişelerine (PMF) odaklanın, örneğin oyun motorlarıyla uyumluluğu iyileştirmek, kullanıcı edinim verimliliğini artırmak, Telegram mini programları için Telegram dışı pazarlama kanallarını açmak, cüzdan benimsemesini artırmak ve ticarileştirme çözümlerini desteklemek.
  • WeChat'le benzer şekilde pazar değişikliklerine hızlı yanıt mekanizması oluşturun, erken dönemlerinde sık sık ekosistem politikalarını ayarladı.
  • Her başlangıç ürünü için önemli destek sağlayın, örneğin her mini-program için WeChat'in seçim politikalarına benzer şekilde özel ve ücretsiz trafik desteği sunun.
  • Ekosistem içinde yüksek kaliteli içerik oluşturulmasını teşvik edin.

Açıklama:

  1. Bu makale [Evan, Joy, Aaron J, Waterdrip Capital], telif hakkı orijinal yazara aittir [Evan, Joy, Aaron J, Waterdrip Capital], yeniden baskıya herhangi bir itirazınız varsa, lütfen iletişime geçin. Gate Öğrenme Takımı, ekip ilgili prosedürlere göre mümkün olan en kısa sürede halledecektir.

  2. Yasal Uyarı: Bu makalede ifade edilen görüş ve görüşler yalnızca yazarın kişisel görüşlerini temsil eder ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.

  3. Makalenin diğer dil versiyonları Gate Learn ekibi tarafından çevrilmekte ve bahsedilmemektedir.Gate.io, çevrilen makale çoğaltılamaz, dağıtılamaz veya çalınmaz.

WeChat Karşılaştırması: TON Ne Zaman Kitle Benimsemesine Ulaşacak?

Orta SeviyeSep 18, 2024
Bu makale, Web3 alanının kitleler tarafından benimsenmesinde karşılaşılan zorluklar ve fırsatların derinlemesine analizini sunmaktadır. Özellikle, Telegram ve TON ekosisteminin çabaları ve sonuçlarına odaklanarak, kullanıcıları çekme, düşük engel deneyimleri sunma ve sürdürülebilir iş modelleri oluşturma konularında. Başarılı bir WeChat Mini Programları örneği ile karşılaştırılarak, makale, TON ekosistemi için ürün-pazar uyumu, kullanıcı edinme stratejileri ve ticari hizmetlere destek gibi alanlarda gelişmeler önermektedir. Amaç, Web3 alanındaki projelere kitleler tarafından benimsenmeleri için stratejik rehberlik sunmaktır.
WeChat Karşılaştırması: TON Ne Zaman Kitle Benimsemesine Ulaşacak?

1. Şimdi önceliklendirme zamanı ve kitle benimsemeyi görünür, gelişimin birincil odak noktası yapma zamanı.

Kitle Katılımı her zaman Web3'ün temel zorluğu olmuştur. Bununla birlikte, pazar genellikle kısa vadeli zenginlik etkilerine odaklanma eğilimindedir, proje sürdürülebilirliği ve Kitle Katılımı'nı başarma için önemli faktörleri göz ardı eder. BTC'nin 2009'da piyasaya sürülmesinden bu yana, 200 milyondan fazla kullanıcıya sahip Binance gibi merkezi borsalar, çeşitli sektörlerde, Kitle Katılımı'nı başaran ilk Web3 ürünleri olarak ortaya çıktı.

BTC ETF'nin onaylanması ile, piyasa BTC OG'ler ve inananlar için benzersiz bir boğa piyasasına girmiştir. Buna karşılık, yeni coinler yetersiz likidite nedeniyle performans gösteremedi ve altcoinler son boğa piyasasındaki gibi aynı parlak sahneyi sergilemedi. Çoğu Web3 kullanıcısı boğa piyasasının refahını deneyimlemedi. Son boğa piyasasında, kripto kullanıcılarının sayısı 2019'da 50 milyondan azken 2022'de 420 milyona katlanarak hızla arttı. Ancak 2024'ten şimdiye kadar, küresel kripto kullanıcı sayısı sadece 30 milyon artarak, büyüme önceki boğa piyasasına göre önemli ölçüde yavaşladı.

Triple-A'dan alınan küresel bir Web3 kullanıcı büyüme grafiği

Bir ilkeler perspektifinden, büyümedeki farklılık temel nedeni pazarın hatalı odaklanmasında yatmaktadır. Bu nedenle, şimdi kitle benimsemeyi geliştirme çabalarının görünür ve merkezi bir parçası olarak önceliklendirmek kritik bir andır.

2. Web3'ün Kitleler Tarafından Kabul Edilmesine Engel Olan Engeller

"Büyük Teknoloji Fikirleri 2024" raporunda A16Z, kullanıcı deneyimini basitleştirmenin Web3'te Kitle Benimsemesine ulaşmanın temelini oluşturduğunu vurguladı. Binance, "Blokzincir Kullanıcılarına 1 Milyar Kişiye Giden Yol" raporunda, Kitle Benimsemesi için iki temel koşulun gerektiğini belirtti: İlk olarak, kullanıcıların kullanmak istediği blokzincir uygulamaları; ve ikinci olarak, bu uygulamaların anlaşılması ve erişilmesi kolay olmalıdır. Ürün-Pazar Uyumu (PMF) elde etmiş ve başarılı bir şekilde pazar döngülerini geçmiş birçok ürün, bu iki temel koşulu doğrulamaktadır. Ayrıca, kripto endüstrisi, "diğerlerinin kullanım hakkı olmayan dijital sahiplik" kavramını küresel toplumun anlaması ve erişmesi kolay olacak şekilde gerekli altyapıyı, araçları ve kamusal farkındalığı oluşturmalıdır.

Los Angeles merkezli risk sermayesi şirketi Upfront Ventures'ın Yönetici Ortağı Mark Suster, PMF'ye ek olarak Kitlesel Evlat Edinme için bir ürün oluşturmak için ürünün sürdürülebilir gelir elde edebilmesi ve yeterince büyük bir hedef pazara sahip olması gerektiğini belirtti. Kitlesel Benimseme, yalnızca kullanıcı kazanmakla ilgili değil, aynı zamanda kullanıcıların sahip olduğu likiditeyi de yakalamakla ilgilidir.

IOBC Capital, geleneksel kurumlara Web3'e girişte uyumluluk kanal sorunlarını çözmenin aynı zamanda Kitle Benimseme'yi başarmak için anahtar olduğuna inanıyor. Uyumluluk, yumuşak altyapı biçimi olarak görülüyor. BTC/ETH ETF'lerinin onayı, BlackRock'un RWA fonunun kurulması ve Web3 gelişiminin ABD başkan adaylarının kampanya vaatlerine eklenmesi ile ilgili politikaların ve uyumluluk kanallarının gelişimi istikrarlı ve geri dönülemez bir şekilde ilerliyor.

Özetle, Web3'ün Kitle Benimsemesi için aşağıdaki koşulların karşılanması gerekmektedir:

  1. Gerçek bir ihtiyacı (yani PMF) ele alın;

  2. Hedef pazar en az milyarlarca insanı içermeli veya on milyarlarca dolarlık bir ölçeğe sahip olmalıdır;

  3. Düşük benimseme engelleri ve yüksek ürün kullanılabilirliği;

  4. Ürünün temel değerini ve deneyimini destekleyen olgun yukarı akış ve aşağı akış tedarik zinciri ve altyapı;

  5. Hassas bir şekilde geniş ölçekte kullanıcı edinme kabiliyeti;

  6. Uzun vadeli sürdürülebilir bir iş modeli.

Koşullar 1-4 için gözlemlediğimiz şudur ki, Web3 alanında önemli yatırımlar ve sürekli iyileştirmelerle birçok proje gerçekleştirilmiştir. Telegram ve TON, koşul 5 için avantajlar sağlamaktadır. Ancak koşul 6'da az bir ilerleme kaydedilmiştir. Bu durumun temel mantığı şu şekildedir:

  1. Gerçek bir ihtiyacı etkili bir şekilde karşılayın (yani PMF);

  2. Hedef pazar en az milyarlarca insan veya onlarca milyar doları kapsamaktadır;

  3. Kullanıcı benimseme eşiği düşük ve ürün son derece kullanılabilir;

  4. Ürünün temel değerini ve deneyimini destekleyen yukarı akış ve aşağı akış tedarik ve altyapı olgundur;

  5. Büyük ölçekte ve doğru bir şekilde kullanıcıları edinebilmek;

  6. Uzun vadeli sürdürülebilir bir iş modeline sahip olun.

1- 4 koşulları için, Web3 alanında yatırıma odaklanan ve sürekli olarak gelişen birçok proje olduğunu görüyoruz. Ve 5. koşul için Telegram ve TON kâr payı ödüyor. Ancak 6. koşulda az bir ilerleme kaydedildi. Fakat temel mantık şurada yatıyor:

  • PMF (Product Market Fit) bir iş modeli ≠; İyi bir ürün mutlaka kar getireceği anlamına gelmez.
  • Sürdürülebilir karlılık olmadan, uzun vadede büyük ölçekte ve hassas bir şekilde kullanıcı edinmek zorlaşır. Airdroplar, düşük maliyetli kullanıcı ediniminin başlangıçta hızlı bir şekilde artmasını sağlayabilir, ancak bir proje karlılığı sürdüremezse, airdropta dağıtılan tokenlar için kim ödemeye devam eder?

Önceki döngüye bakıldığında, DeFi, GameFi, NFT'ler ve Metaverse, Kitlesel Benimseme için önemli bir ivme sağladı. Bu alanların her biri yukarıdaki gereksinimlerin birçoğunu karşıladı: Axie Infinity ve YGG, pandemi sırasında Filipinler'deki işsizler için gelir sorunlarını ele alırken, STEPN yerleşik cüzdanıyla kullanıcıların fitness ihtiyaçlarını karşıladı ve giriş engellerini azalttı. Ancak, bu projelerin önemli başarılarına rağmen, karlı bir iş modelini sürdürememeleri, Kitlesel Benimsemeyi sürdürmede başarısızlığa yol açtı. Finansal getirisi olmayan ürünler, kullanıcıları ödemeye ikna edemedi ve gelecekteki projeler için değerli dersler ve içgörüler gösterdi.

3. TON Ekosisteminin Kitle Benimsemesini Başarma Konusundaki Avantajlar ve Zorluklar

3.1 Avantajlar

1 Milyar Kullanıcıya Sahip Bir Sosyal Ağa Dayalı Olarak — Ölçekte Kullanıcı Edinme Yeteneği

Şu anda Telegram'ın 950 milyon aylık aktif kullanıcısı var ve sosyal ağı, sosyal viral pazarlama için geniş fırsatlar sunuyor. Sosyal viral (Sözden-Dolaşan) pazarlama, büyük ölçekli kullanıcı edinimi için en verimli yöntemlerden biridir ve ölçekte kullanıcı edinme yeteneği, Kitle Benimseme'yi başarma için önemli bir önkoşuldur.

Web2 Döneminde Pazarlama Yöntemlerinin ve Kanal Etkililiğinin Karşılaştırılması, Kaynak: Miniton

TON ekosisteminin avantajlarından yararlanarak, on milyonlarca kullanıcısı olan çoklu ekosistem projelerini başarıyla geliştirdi ve aktif projelerin %60'ı oyun sektöründe yer almaktadır. Bunlar arasında Notcoin, lansmanından bu yana 35 milyondan fazla kripto kullanıcısını çekerek bu kilometre taşını başaran ilk projedir. Tokeni $NOT, lansmandan borsa listelemesine bir aydan daha kısa bir sürede geçti ve listelenmesinden iki hafta sonra %400 artış gördü, bu da onu mevcut boğa piyasasında öne çıkan alternatif kripto paralardan biri yaptı.

Geliştiricileri Mini Programlar Çerçevesi Aracılığıyla Çekmek - Son Kullanıcı İhtiyaçlarının Maksimum Kapsamı (PMF)

Ekosistemler ve altyapılar için PMF'ye (Ürün Pazar Uyumu) ulaşmak bir olasılık meselesidir. Bir ekosistem, ürün sayısını artırarak PMF'yi ele alabilir - sonunda bu ürünlerden biri kullanıcı ihtiyaçlarını karşılayacak. Telegram Mini Programlarının ve TON ekosisteminin birleşimi, açıkça birçok geliştiriciyi büyük bir mini program sayısı oluşturmaya çekti ve çeşitli kullanıcı ihtiyaçlarına yaklaştı.

Geliştiriciler, Telegram ve TON'a açık sebeplerden dolayı çekiliyor: geniş bir kullanıcı tabanı ve uygulama kullanımına maruz kalmanın yüksek dönüşüm oranı. Mini programlar, kullanıcılar için en kısa erişim yolunu sağlayarak, URL'ler veya indirmeler gereksinimini ortadan kaldırır - kullanıcılar anında erişebilir. Bu, sadece kullanım engelini azaltmakla kalmaz, aynı zamanda kullanıcı edinme dönüşüm oranlarını da arttırır.

Banana Gun, 18 Temmuz 2024'te Binance'da piyasaya sürülen bir Telegram botudur. Ethereum ağı üzerinde hem otomatik hem de manuel işlem yapmayı kolaylaştırır ve Solana ağı üzerinde manuel token ticaretini destekler. Banana Gun'ın başarısı şüphesiz Telegram'ın bot ve mini program desteği ile kullanıcılara ulaşma avantajlarından kaynaklanmaktadır.

Yüksek Entegre MPC Cüzdanı — Düşük Engel, Yüksek Kullanılabilirlik

TON şu anda iki cüzdan aracı sunuyor: Telegram Wallet ve TON Space. ABD'deki kullanıcılar dışında, diğer kullanıcılar cüzdan botunu ekleyerek Telegram Cüzdanını etkinleştirebilir ve Telegram Cüzdan mini programı içinde TON Space'i başlatabilir. Telegram uygulamasındaki işlemler - kayıttan transferlere ve her ödemeye kadar - WeChat Pay'e benzer şekilde en uygun kullanıcı deneyimini sağlamak için tasarlanmıştır.

TON ekosistemi tarafından sağlanan düşük engellemeli cüzdan ile TON ekosistemdeki Catizen'lerin %10'luk bir on-chain kullanıcı dönüşüm oranına ulaşıldı, 25 milyon oyuncu, yaklaşık 1.5 milyon on-chain oyuncu ve küresel olarak 500.000'den fazla ödeyen kullanıcı bulunmaktadır. Oyun içi gelir 16 milyon doları aştı.

23 Temmuz'da, Binance İnkübatörü, Catizen'in ihraç platformu Pluto Studio'ya yatırım yaptığını duyurdu. Binance'in kurucu ortağı ve Binance Labs başı He Yi, "Binance Labs her zaman Web3'e milyarlarca kullanıcı çekebilecek potansiyele sahip Pluto Studio gibi projeleri desteklemeye hevesli olmuştur. Kitle Benimsemesi için tasarlanmış ürünler yaratmaya yönelik hedefleri olan daha vizyoner yapımcıları desteklemeyi dört gözle bekliyoruz" dedi.

3.2 Zorluklar

Telegram'da Tek Bağımlılık

TON ekosisteminin en büyük avantajı, Telegram'ın özel desteğidir: Telegram içinde entegre edilen ve teşvik edilen tek Web3 altyapısıdır. Bu hem bir avantaj hem de en büyük risktir; Telegram'daki herhangi bir değişiklik, TON üzerinde sistemik etkilere neden olabilir. Örneğin, Telegram kurucusu Pavel Durov'un gözaltına alındığı gün, TON ekosisteminin TVL değeri bir günde %60'tan fazla düştü, yalnızca merkezi bir kuruluşa tamamen bağlı olmanın sistematik riskini ortaya koydu.

Gelişmemiş DeFi Sektörü

Kullanıcılar fonların temelidir, ancak tüm ürünlerin ve ekiplerin trafiği etkili bir şekilde paraya çevirme yeteneği yoktur. Telegram'daki yetersiz kullanıcı ödeme yeteneği yaygın bir sorun olup bir ekosistem sorunu değil, ürün türleri ve ekiplerle ilgilidir. Örneğin, Catizen ve birkaç Ticaret Botu/mini programı, Telegram trafiğinin ardında likiditeyi etkili bir şekilde yakalamıştır. Yüksek gelirli Web2 WeChat mini oyunlarında, trafiğin yaklaşık %60'ı merkezi olmayan ürün viralitesinden gelir. Bununla birlikte, TON ekosisteminin TVL ölçeği mantıksız kalmaktadır, bunun temel nedeni DeFi projelerinin eksikliğidir. Şu anda, STON.fi ve DeDust, TON ekosistemindeki toplam TVL'nin %80'ini oluşturmaktadır.

Tamamlanmamış Ticarileşme Hizmetleri

Geliştiriciler genellikle bir ekosistemin dört yönüne odaklanır:

  1. Platform ölçeği

  2. Altyapı eksiksizliği

  3. Kullanıcılara ulaşma verimliliği

  4. Trafik gelirlerinin desteklenmesi

Bu dört açıdan, 3. ve 4. noktalar ticarileştirme hizmetleri/altyapısıyla ilgilidir. Bu alanlarda, TON sadece %50 etkinlik elde etmiştir.

Kullanıcılarla iletişime geçme açısından, TON geniş çapta ve verimli bir şekilde erişim sağlamıştır: TON ekosisteminin mevcut kullanıcı edinme modeli, Telegram Reklamları'nın CPM modeline ve trafiği için puan duvarlarına sahip mini programlara dayanmaktadır. Ancak, veri gizliliği korumaları nedeniyle, Telegram ürün prensiplerine aykırı davranmadıkça, hassas hedefleme ve etkili pazarlama sağlanamaz ve kapsamlı kullanıcı verileri toplanamaz.

Trafik gelirlerine ilişkin olarak, TON, Web3 ödeme araçları Telegram Cüzdanı ve TON Space ile birlikte Web2 ödeme aracı Telegram Star gibi mükemmel ödeme araçları sunar. Bununla birlikte, ücretsiz araçlar ve hafif oyunlar gibi kullanıcı ihtiyaçlarıyla en çok uyumlu olan birçok ürün, ücretli para kazanma yöntemleri için uygun değildir. Bu ücretsiz ürünler genellikle istikrarlı ve güvenilir bir iş modeli oluşturmakta zorlanır, ki bu, Kitlesel Benimseme'yi başarmak için önemlidir. TON ekosistemi içinde ticarileştirme hizmetleri/altyapıdaki eksiklikler, Kitlesel Benimseme ürünleri oluşturmanın çözülmemiş son engel gibi görünmektedir.

İş modellerinin sürdürülebilirliği konusunda katılımcılar bulunmaktadır. TON Vakfı tarafından finanse edilen bir ticarileşme hizmeti sağlayıcısı olan MiniTon, rastgele ve rekabetçi oyun geliştiricileri için TaaS (Turnuvalar Hizmeti) çözümleri sunmaktadır. Bu, onların reklam tabanlı gelire dayanmaktan öteye geçmelerine yardımcı olur ve oyun sosyal işletme modellerini yeniden tanımlayarak sürdürülebilir Web3 iş modelleri oluşturur.

Rekabetçi turnuvaların gelir modeli (EF & RK) reklam tabanlı (IAA) ve uygulama içi satın alımlar (IAP) ile birlikte üç büyük oyun gelir modelinden biridir. Bu model, satranç gibi PvP oyunlarında yaygın olarak kullanılmıştır, Web2 pazarında yıllık 30 milyar doları aşan bir pazar büyüklüğüne sahiptir ve Web2 sosyal uygulamaların kitle benimseme sürecinde önemli bir itici güç olmuştur. MiniTon, rekabetçi turnuva modelini Telegram ile sorunsuz bir şekilde bütünleştirmek için kripto teknolojisini kullanır ve 30 milyar dolarlık pazar için kripto sosyal protokoller kullanarak PvP oyunlarının işletme modelini optimize eder.

MiniTon, gelişiminin erken aşamasında Waterdrip Capital'den önemli yatırım ve kuluçka desteği aldı. Şu anda MiniTon, oyuncuların rekabetçi bir sosyal platform sunar, burada oyuncular tek oyunculu rahat oyunlarda espor deneyimi yaşayabilir ve oyun savaşı sözleşmeleri aracılığıyla yeni sosyal bağlantılar kurabilir. Geliştiriciler, sağlanan SDK'yı kullanarak sadece 1.5 gün geliştirme süresiyle MiniTon'un para kazanma çözümlerini entegre edebilir.

Şu anda MiniTon, 30.000 kullanıcının katıldığı ve %1 dönüşüm oranına ulaşan Alpha I kapalı testini tamamladı. Alpha II test sürümünün Eylül sonunda, test ölçeğini yüzbinlerce kullanıcıya genişleterek başlatılması bekleniyor.

Özellikle, MiniTon'un oyun sözleşmeleri çoklu zincir protokolüdür, bu nedenle yalnızca tek bir ekosisteme dayanmaz, böylece sistemik risklere karşı güçlü bir direnç sunar.

4. TON Ekosistemi WeChat'in Başarılarından ve Başarısızlıklarından Ne Kadar Öğrenebilir?

4.1 WeChat referans olmaya değer mi?

WeChat ve Telegram, iletişim ve sosyal ilişkiler etrafında odaklanan her iki sosyal üründür. Ancak, kullanıcıları arasında önemli farklılıklar vardır. İşte üçüncü taraf izlemeye göre Telegram'ın geçen haftaki kullanıcı verileri:

Telegram kullanıcı verilerinin genel bir bakışı, veri kaynağı: Waterdrip Capital

4.2 Telegram ve WeChat kullanıcılarının kullanıcı portreleri farklıdır:

Coğrafi kullanıcı dağılımındaki farklılıklar dışında, Telegram ve WeChat arasındaki en dikkate değer fark, kullanıcı davranışlarında yatmaktadır:

  • WeChat, yakın kişisel bağlantılara odaklanan tipik bir sosyal ağ uygulamasıdır, Telegram ise QQ'ya benzer genel bir sosyal uygulama olarak daha çok işlev görmektedir.
  • WeChat: Kullanıcı başına ortalama günlük kullanım süresi 1.5 saat. Telegram: Kullanıcı başına ortalama günlük kullanım süresi 0.5 saat.

Haziran 2024 itibarıyla, WeChat Mini Programları etkileyici 930 milyon aylık aktif kullanıcıya ulaştı ve penetrasyon oranı %90'ı aştı. WeChat Mini Program ekosistemindeki başarı anahtar nedenleri şunlardır:

  1. Ultra-hafif kullanıcı erişimi: İndirmeye veya URL girmeye gerek yok; anında kullanım.

  2. Etkili sosyal tabanlı kullanıcı kazanımı: Trafiğin yaklaşık %60'ı kullanıcı paylaşımından gelir.

  3. Yeni büyüme pazarları: Şubat 2024 itibarıyla, WeChat Mini Oyunlarının aylık aktif kullanıcı sayısı 755 milyonu aşarak, mobil oyun uygulamalarının 650 milyon kullanıcısını geride bıraktı.

  4. Verimli ticarileştirme altyapısı: WeChat reklamları ve WeChat Pay aracılığıyla Mini Game geliri 2023'te 3 milyar dolara ulaştı.

Telegram Mini Programları zaten yukarıda listelenen ilk üç avantaja sahip, ancak WeChat'e kıyasla fark edilir boşluklar bulunmaktadır:

  1. Zayıf kullanıcı ödeme kapasitesi: Kullanıcıların çoğu düşük ödeme kapasitesine sahip bölgelerden geliyor.

  2. Hassas hedefleme eksikliği: Gizlilik koruma prensipleri nedeniyle, WeChat Ads tarafından sunulan gibi hassas pazarlama hizmetleri mevcut değildir, bu da yüksek net değerli veya hedef kullanıcılara ulaşmayı zorlaştırır.

  3. Düşük ödeme yayılımı: Telegram Cüzdan yayılımı yalnızca %5 iken, WeChat Pay'in yayılımı %92.4'tür.

Bununla birlikte, Telegram kripto alanında en çok nüfuz edilen ürün olmaya devam ediyor. Kripto sektöründeki yüksek net değerli kullanıcıları hedeflemek, Telegram Mini Programlarının mevcut eksikliklerinden bazılarını azaltabilir. Bu nedenle, WeChat Mini Programlarının başarılı modeli son derece referans değerdir.

WeChat Mini Programları / Mini Oyunlar Ekosisteminden 4.3 Referans Proje Geliştirme Yolları

WeChat Mini Games'in geliştirme geçmişini inceleyerek, WeChat Mini Game geliştiricilerinin hayatta kalmasının büyük ölçüde WeChat tarafından sağlanan geliştirici hizmetlerinin düzeyine bağlı olduğunu görüyoruz.

WeChat Mini Program Geliştirme Zaman Çizelgesi ve Proje Örnekleri

WeChat Mini Programlarının Vahşi Büyümesinin Erken Aşaması:

Bu dönemde WeChat'in operasyonları geride kaldı ve ekosistem kaotik bir şekilde gelişti. Viral paylaşım yoluyla çok sayıda kullanıcı edinmenin kolaylığı nedeniyle, 5 gün içinde hızla geliştirilen ve piyasaya sürüldükten sonraki 3 gün içinde maliyetleri telafi eden "yeniden kaplanmış" oyunların yaygınlığı vardı ve bu da nispeten düşük kaliteli oyunlarla sonuçlandı.

Bu aşamada, mini oyunlar, öncelikle diğer mini programlara ve WeChat reklamcılığına dayanarak dağıtılmıştır. Mini oyunların ve ücretsiz mini programların geliri genellikle reklamcılıktan (IAA) elde edilmiştir; bu, diğer mini oyunlardan veya mini programlardan kullanıcıların aktarılmasını ve WeChat'in reklamla para kazanma eklentilerinin entegrasyonunu içermiştir.

Web3 geliştiricileri için Telegram'ın şu anda benzer bir aşamada olması dikkat çekicidir. Öne çıkan oyun "Pirates Have Arrived" hariç, bu dönemdeki En İyi 50 oyunun %98'i "Happy Landlord", "Number Match", "Brain Clash", "Geometry Escape" ve "I Wanna Be the Emperor" gibi gündelik veya gündelik rekabetçi oyunlardı.

2020 - 2022: Ekosistem Ayarı

Bu dönemde, 2020 yılında sağlık kodu mini programının 800 milyon kullanıcıya ulaşması gibi benzersiz makroekonomik faktörler vardı. Ekim 2022'ye gelindiğinde WeChat Mini Programları aylık 1 milyar aktif kullanıcıya ulaşmıştı. WeChat Mini Programları ekosistemi, geleneksel endüstrileri genişletmeye odaklanmıştı; eğitim, sağlık ve yeme içme gibi alanlarda, aynı zamanda oyun endüstrisini ürün kalitesini iyileştirmeye yönlendirmişti. Ticari gelir sağlama hizmetlerini (IAA ve IAP) geliştirmek için 100'den fazla yeni özellik ve arayüz tanıtıldı.

Bu dönemde tek öne çıkan oyun 'Kaybolan Koyun' oldu. WeChat, oyun içeriği kalitesini artırırken ve viral paylaşım davranışlarını sınırlarken, WeChat mini oyunları ekosistemi 'gülümseme eğrisi' sergiledi. Buna rağmen, WeChat'in işletme stratejisi başarılı oldu. Seçilen oyunlar arasında 50 oyun 50 milyondan fazla gelir elde etti ve 7 oyun 100 milyondan fazla kazandı.

WeChat Mini Oyunlar Kullanıcısı “Gülümseme Eğrisi,” Kaynak: Waterdrip Capital

Web3 geliştiricileri için, bu dönemde en çok satan oyunların hala kart oyunları gibi rahat rekabetçi ürünler olduğu dikkate değerdir. Oyun deneyimi açısından, kart oyunları, MMORPG'ler, yönetim ve boş oyunlar en yüksek geliri üretmiştir.

2023'ten bugüne, faaliyet patlamalarıyla istikrarlı bir büyüme oldu. WeChat Mini Programs'ın geliştiricilerin yüksek kaliteli içerik oluşturmaları için devam eden rehberliği ve teknik desteğin sürekli optimizasyonu sayesinde, çok sayıda orta-ağır sıklet yüksek gelirli oyun ortaya çıktı.

Tencent'in Q1 2024 mali raporuna göre, WeChat Mini Programlarındaki toplam kullanıcı süresi bir önceki yıla göre %20'nin üzerinde arttı. 2023'te WeChat Mini Games'ten elde edilen gelir, 2022'ye kıyasla üç kat arttı ve 240'tan fazla oyun, bir yıl içinde 10 milyonu aşan üç aylık gelir elde etti.

Bu dönemde WeChat Mini Programlarındaki / Mini Oyunlardaki büyüme patlamasının nedenleri şunlardır:

  • WeChat Mini Oyunlarının ve Mini Programlarının (örneğin Douyin gibi) harici platformlarda reklam yapmasına izin vermek, reklam yerleştirme verimliliğini daha da artırdı.
  • Canlı yayın yapan müşteri edinme kanalları eklendi.
  • En çok satan oyun kategorileri, öncelikle kart oyunlarından MMORPG, boş zaman oyunları, kart oyunları ve yönetim oyunlarını içerenlere kaydı.
  • Monetizasyon, yalnızca Uygulama İçi Reklamlar (IAA) veya Uygulama İçi Satın Alımlar (IAP) modelinden, her ikisini de içeren bir karışık modele geçti.

4.4 Lessons TON Büyümesinden WeChat Mini Programlarının Öğrenebileceği Dersler

  • Sürekli olarak geliştiricilerin endişelerine (PMF) odaklanın, örneğin oyun motorlarıyla uyumluluğu iyileştirmek, kullanıcı edinim verimliliğini artırmak, Telegram mini programları için Telegram dışı pazarlama kanallarını açmak, cüzdan benimsemesini artırmak ve ticarileştirme çözümlerini desteklemek.
  • WeChat'le benzer şekilde pazar değişikliklerine hızlı yanıt mekanizması oluşturun, erken dönemlerinde sık sık ekosistem politikalarını ayarladı.
  • Her başlangıç ürünü için önemli destek sağlayın, örneğin her mini-program için WeChat'in seçim politikalarına benzer şekilde özel ve ücretsiz trafik desteği sunun.
  • Ekosistem içinde yüksek kaliteli içerik oluşturulmasını teşvik edin.

Açıklama:

  1. Bu makale [Evan, Joy, Aaron J, Waterdrip Capital], telif hakkı orijinal yazara aittir [Evan, Joy, Aaron J, Waterdrip Capital], yeniden baskıya herhangi bir itirazınız varsa, lütfen iletişime geçin. Gate Öğrenme Takımı, ekip ilgili prosedürlere göre mümkün olan en kısa sürede halledecektir.

  2. Yasal Uyarı: Bu makalede ifade edilen görüş ve görüşler yalnızca yazarın kişisel görüşlerini temsil eder ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.

  3. Makalenin diğer dil versiyonları Gate Learn ekibi tarafından çevrilmekte ve bahsedilmemektedir.Gate.io, çevrilen makale çoğaltılamaz, dağıtılamaz veya çalınmaz.

ابدأ التداول الآن
اشترك وتداول لتحصل على جوائز ذهبية بقيمة
100 دولار أمريكي
و
5500 دولارًا أمريكيًا
لتجربة الإدارة المالية الذهبية!