8 Bitcoin L2'ler

Orta SeviyeMar 14, 2024
Bitcoin'in tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmasıyla birlikte Bitcoin L2 çözümlerine olan ilgi de artıyor. Bison Network, Stacks, BitVM, Botanix ve Chainway gibi gelişmekte olan rakipler, Bitcoin'in yeteneklerini geliştirmeyi, daha hızlı işlemlere ve akıllı sözleşmelere olanak sağlamayı amaçlıyor. Stacks, STX tokenlerini stake ederek BTC kazanmaya olanak tanır, BitVM benzersiz hash lock ve time lock sistemleri kullanır ve Botanix örümcek zinciri tasarımı sayesinde sorunsuz Bitcoin ve Ethereum entegrasyonu sağlar. Bitcoin L2 ekosisteminin gelişimi, Amerika Birleşik Devletleri'nde ilk Bitcoin ETF'sinin piyasaya sürülmesiyle birleştiğinde, Bitcoin'in yeniden dirilişine zemin hazırlıyor.
8 Bitcoin L2'ler

Orijinal başlığı ilet:Bankasız: Dikkat Etmeniz Gereken 8 Bitcoin L2

Bitcoin'in tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşmasıyla birlikte, varlığa olan ilgiyi yeniden canlandırmaya katkıda bulunan yatırım anlatılarından birini incelemenin zamanı geldi: Bitcoin L2.

Bitcoin en eski blok zinciri ve tartışmasız en çok test edilmiş kripto para birimidir. Ama aynı zamanda en büyük dezavantajı da bu mu? İşlemler, özellikle ticaret faaliyetlerinin yoğun olduğu dönemlerde yavaş ve pahalıdır. Lightning Network, Bitcoin ölçeklenebilirlik sahnesinde ciddi ve ilginç bir çaba olan bu tür bir ödeme kanalı protokolüdür, ancak kullanıcı deneyimi ve likidite ile ilgili sorunlar nedeniyle henüz çığır açan bir cazibe kazanmamıştır.

Bununla birlikte, Ocak 2023'te Ordinal NFT'lerin gelişi, Bitcoin inşasına olan ilginin büyük ölçüde yeniden canlanmasına yol açtı. Bu durum, Stacks gibi mevcut ölçeklendirme çabalarının yeniden canlanmasına ve çeşitli yöntemleri benimseyen yeni girişimlerde bir patlamaya yol açtı. Bu nedenle, kripto para birimindeki bir sonraki büyük sınırlardan biri yeni canlanan Bitcoin Katman 2 sahnesidir, bu nedenle sizi Bitcoin'in yeteneklerini geliştirmeyi amaçlayan bazı ortaya çıkan yarışmacılara götürelim.

Bizon Ağı

Bison Labs tarafından geliştirilen Bison Network, ZK-STARK teknolojisini kullanan bir zk-rollup çözümüdür. İşlem hacmini önemli ölçüde artırmayı, maliyetleri düşürmeyi ve akıllı sözleşme yeteneklerini BTC çevresine entegre etmeyi amaçlamaktadır.

Veri depolama için Ordinals'ı kullanan Bison, tüm işlemlerin ve akıllı sözleşmelerin altta yatan Bitcoin blok zinciri kadar güvenli ve değişmez olmasını sağlar. Altyapısı, işlemleri ve token sözleşmelerini yönetmek için Bison OS ve sıfır bilgi kanıtları oluşturmak için Bison Prover'ı içerir.

Bu kurulum, daha fazla Bitcoin DeFi deneyinin önünü açıyor ve kullanıcıların işlemleri hızlı ve verimli bir şekilde bağımsız olarak doğrulamasına olanak tanıyor.

Yığınlar

Stacks, Bitcoin L2 sahnesinde, öncelikle akıllı sözleşmeleri doğrudan Bitcoin'in üzerine entegre ederek Bitcoin'in işlevselliğini genişletmeye yönelik benzersiz yaklaşımıyla öne çıkıyor. Proof of Transfer (PoX) adı verilen benzersiz bir mutabakat mekanizması kullanır ve temelde işleyişini ve güvenliğini doğrudan Bitcoin'e bağlar.

Stacks'i diğerlerinden ayıran en önemli özellik, kullanıcıların STX tokenlarını stake ederek BTC kazanabilmesidir. Bu yöntem yalnızca Stacks ekosistemine katılımı teşvik etmekle kalmaz, aynı zamanda Stacks ve Bitcoin arasındaki köprüyü güçlendirerek her iki ağın da değer önerisini geliştirir.

Yaklaşan bir Satoshi güncellemesi, Bitcoin'in güvenliğini tamamen miras alarak Stacks'i uygun bir L2'ye dönüştürecek. Bu yükseltme aynı zamanda Stack'lerde Bitcoin'in blok süresinden bağımsız olarak daha hızlı blok oluşturma süreleri sunarken, %100 Bitcoin kesinliği sağlamaya devam edecek. Bu, bir işlem Stacks üzerinde onaylandıktan sonra Bitcoin işlemleriyle aynı düzeyde geri döndürülemezlik özelliğine sahip olacağı anlamına gelir.

BitVM

BitVM, Bitcoin'in mevcut kurallarını değiştirmeden Bitcoin akıllı sözleşmeleri için yeni bir yöntem sunuyor. Sistem, Ethereum'daki iyimser toparlama kavramına benzer şekilde, Bitcoin'de hesaplamaların yürütülmesinden ziyade doğrulamaya izin vermektedir.

BitVM özünde, genel amaçlı hesaplamaları gerçekleştirmek için benzersiz hash kilitleri, zaman kilitleri ve büyük bir taproot sistemi kullanır. Bu tasarım, programların zincir üzerinde minimum ayak izi ile çevrimdışı yürütülmesini sağlar ve yalnızca anlaşmazlık durumunda zincir üzerinde işlem yapılmasını gerektirir.

BitVM henüz erken aşamalarında olsa da, Bitcoin yan zinciri çift yönlü kancaları ve Rollup gibi gelişmiş özellikleri uygulama potansiyeli, yumuşak bir çatala ihtiyaç duymadan OG blok zinciri işlevselliğini ölçeklendirmek için umut verici bir yaklaşım olduğunu göstermektedir.

Botanix

Botanix Labs, Bitcoin temel katmanını değiştirmeden Bitcoin'e kesintisiz çift yönlü kancalar sağlayan yeni bir L2 formatı olan Spiderchain tasarımına öncülük etti. Devam etmekte olan Botanix protokolü bu yeni yaklaşımın ilk uygulamasıdır ve Bitcoin'in sağlamlığı ile Ethereum'un çok işlevli akıllı sözleşme ekosistemi arasındaki boşluğu kapatmak için Ethereum Sanal Makinesi (EVM) ile entegre olmaktadır.

Spiderchain tasarımının özünde, çoklu cüzdanları yöneten ve Bitcoin ile Spiderchain arasındaki giriş ve çıkış işlemlerini kolaylaştıran bir koordinatör ağı bulunmaktadır. Bu koordinatörler hem Bitcoin düğümlerini hem de Spiderchain düğümlerini yönetir ve adil ve güvenli işlemler sağlamak için Bitcoin blok karmalarına göre rastgele seçilirler.

Chainway

Chainway, Galaxy Digital ve Delphi Ventures gibi önde gelen risk sermayesi firmaları tarafından desteklenen Bitcoin L2 alanındaki bir başka yükselen güçtür. Ekip, Rollup'ları Bitcoin'e bağlamak için BitcoinDA veri kullanılabilirliği adaptörünü yayınladı ve ayrıca kanıtlarını Bitcoin'e yazmak için BitVM kullanan bir zk-rollup çözümü olan Citrea üzerinde çalışmaya başladı.

Citrea, Bitcoin için "Tip 2 zkEVM" olarak tasarlanmıştır, toplu işlemler için sıfır bilgi kanıtları kullanır ve özlü kanıtlar aracılığıyla geçerliliği sağlar. Bu yaklaşım, bir Bitcoin düğümü çalıştıran herkesin Citrea'nın tüm durumunu kolayca doğrulamasına ve erişmesine olanak tanır. Citrea, yerel token olarak $BTC (Citrea içinde $cBTC) kullanır ve OG kripto para birimleri için daha geniş işlem yetenekleri sağlamayı amaçlar.

Kasar Laboratuvarları

Kasar Labs, Starknet'in zk-rollup yeteneklerini Bitcoin ile entegre etmeye adanmış bir Starknet mühendislik ve araştırma ekibidir. Kısa bir süre önce Taproot Wizards ile işbirliği yaparak geliştiricilerin Rollup'ları Bitcoin'e bağlamasına olanak tanıyan bir veri kullanılabilirliği adaptörü piyasaya sürdüler.

Kasar'ın çalışmaları arasında kaçınılmaz olarak, Starknet'in gelişmiş kriptografik kanıtlarının gücünden yararlanmak için Starknet'in Madara sıralayıcısı ve Cairo VM'sinden yararlanan yeni bir Bitcoin Toplaması olan Barknet de yer alıyor.

Merlin Zincir

Merlin Chain, Bitmap Tech ekibi tarafından L2 çözümü olarak inşa edilen ve Atomicals, Bitmaps, BRC-20s ve Stamps dahil olmak üzere çeşitli farklı Bitcoin yerel protokollerinde ölçeklendirilebilen EVM uyumlu bir başka zk-rollup oyunudur. Merlin Chain kısa süre önce ana ağını başlattı ve yaklaşmakta olan $MERL yönetişim tokenini adil bir şekilde dağıtmayı amaçlayan bir stake etkinliği başlattı. Sonuç olarak Merlin Chain, 9 Şubat'tan bu yana TVL'ye 2 milyar dolar ekledi.

Ark

Ark, Bitcoin'in işlem ölçeklenebilirliğini artırmak için tasarlanmış yeni bir L2'dir. Devlet kanallarına veya Rollup'lara dayanan geleneksel yaklaşımların aksine Ark, anonim, zincir dışı ödemelere olanak tanıyan benzersiz bir yöntem ve sanal işlem çıktıları (VTXO'lar) sunuyor. Bu VTXO'lar, sürelerinin dolmasını önlemek için dört hafta içinde kullanılmalı veya "yenilenmelidir".

Ark'ın özünde, Lightning Network hizmet sağlayıcılarına benzer şekilde, ancak kullanıcıların likiditeyi kendilerinin yönetmesine gerek kalmadan, her zaman çevrimiçi sunucularla likidite sağlayan güvenilmeyen aracılar olan Ark Hizmet Sağlayıcıları (ASP) aracılığıyla işlemlerin kolaylaştırılması yer almaktadır. Bu kurulum, kullanıcıların anonim olarak ödeme gönderip almalarına olanak tanıyarak, gelen likidite elde etmek gibi kurulum prosedürlerinin karmaşıklığı olmadan gizliliklerini korur.

Ark'ın işleyişinin anahtarı, kullanıcıların zincir içi UTXO'ları zincir dışı VTXO'lara güvenilir bir şekilde dönüştürebildiği "boosting" adı verilen bir süreçtir. Ayrıca Ark'ın tasarımı, işlemlerin gönderici ve alıcı arasında doğrudan bir bağlantı olmadan gerçekleşmesine olanak tanıyarak Lightning Network gibi geleneksel yöntemlere kıyasla zincir üzerindeki ayak izini önemli ölçüde azaltıyor.

Büyük Vizyon

Bugün Bitcoin'in piyasa değeri 1,3 trilyon doları aşmış olsa da, programlanabilirlik ve ölçeklenebilirlikteki sınırlamalar nedeniyle ağdaki sermayenin büyük bir kısmı atıl kalmaktadır.

Gelişmekte olan Bitcoin L2 ekosistemi bu kısıtlamalara stratejik bir çözüm olarak ortaya çıkmakta, Ordinals'ın yükselişi ve Ethereum'un giderek daha katmanlı hale gelen mimarisi tarafından beslenen bir canlanma yaşamaktadır.

L2'nin bu gelişimi, Amerika Birleşik Devletleri'nde ilk spot Bitcoin ETF'sinin piyasaya sürülmesiyle artan kurumsal ilgiyle birleştiğinde, Bitcoin'in benimsenmesinin yeniden canlanmasının temelini oluşturuyor. Bu gelişmelerle birlikte Bitcoin, pasif bir değer saklama aracı olmaktan çıkıp aktif, programlanabilir bir kripto para birimine dönüşmeye hazırlanıyor. Bu değişim, daha geniş kripto ekonomisindeki rolünü yeniden tanımlama ve yenilik ve büyümenin önünü açma potansiyeline sahiptir!

Sorumluluk Reddi:

  1. Bu makale[marsbit] adresinden yeniden basılmıştır. *Orijinal Başlığı 'Bankless:你应该关注的8个比特币L2' iletin. Tüm telif hakları orijinal yazara [William M. Peaster] aittir. Bu baskıya itirazınız varsa, lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin, onlar bu konuyu derhal ele alacaklardır.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve fikirler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirisi Gate Learn ekibi tarafından yapılmaktadır. Belirtilmediği sürece, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.

8 Bitcoin L2'ler

Orta SeviyeMar 14, 2024
Bitcoin'in tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmasıyla birlikte Bitcoin L2 çözümlerine olan ilgi de artıyor. Bison Network, Stacks, BitVM, Botanix ve Chainway gibi gelişmekte olan rakipler, Bitcoin'in yeteneklerini geliştirmeyi, daha hızlı işlemlere ve akıllı sözleşmelere olanak sağlamayı amaçlıyor. Stacks, STX tokenlerini stake ederek BTC kazanmaya olanak tanır, BitVM benzersiz hash lock ve time lock sistemleri kullanır ve Botanix örümcek zinciri tasarımı sayesinde sorunsuz Bitcoin ve Ethereum entegrasyonu sağlar. Bitcoin L2 ekosisteminin gelişimi, Amerika Birleşik Devletleri'nde ilk Bitcoin ETF'sinin piyasaya sürülmesiyle birleştiğinde, Bitcoin'in yeniden dirilişine zemin hazırlıyor.
8 Bitcoin L2'ler

Orijinal başlığı ilet:Bankasız: Dikkat Etmeniz Gereken 8 Bitcoin L2

Bitcoin'in tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşmasıyla birlikte, varlığa olan ilgiyi yeniden canlandırmaya katkıda bulunan yatırım anlatılarından birini incelemenin zamanı geldi: Bitcoin L2.

Bitcoin en eski blok zinciri ve tartışmasız en çok test edilmiş kripto para birimidir. Ama aynı zamanda en büyük dezavantajı da bu mu? İşlemler, özellikle ticaret faaliyetlerinin yoğun olduğu dönemlerde yavaş ve pahalıdır. Lightning Network, Bitcoin ölçeklenebilirlik sahnesinde ciddi ve ilginç bir çaba olan bu tür bir ödeme kanalı protokolüdür, ancak kullanıcı deneyimi ve likidite ile ilgili sorunlar nedeniyle henüz çığır açan bir cazibe kazanmamıştır.

Bununla birlikte, Ocak 2023'te Ordinal NFT'lerin gelişi, Bitcoin inşasına olan ilginin büyük ölçüde yeniden canlanmasına yol açtı. Bu durum, Stacks gibi mevcut ölçeklendirme çabalarının yeniden canlanmasına ve çeşitli yöntemleri benimseyen yeni girişimlerde bir patlamaya yol açtı. Bu nedenle, kripto para birimindeki bir sonraki büyük sınırlardan biri yeni canlanan Bitcoin Katman 2 sahnesidir, bu nedenle sizi Bitcoin'in yeteneklerini geliştirmeyi amaçlayan bazı ortaya çıkan yarışmacılara götürelim.

Bizon Ağı

Bison Labs tarafından geliştirilen Bison Network, ZK-STARK teknolojisini kullanan bir zk-rollup çözümüdür. İşlem hacmini önemli ölçüde artırmayı, maliyetleri düşürmeyi ve akıllı sözleşme yeteneklerini BTC çevresine entegre etmeyi amaçlamaktadır.

Veri depolama için Ordinals'ı kullanan Bison, tüm işlemlerin ve akıllı sözleşmelerin altta yatan Bitcoin blok zinciri kadar güvenli ve değişmez olmasını sağlar. Altyapısı, işlemleri ve token sözleşmelerini yönetmek için Bison OS ve sıfır bilgi kanıtları oluşturmak için Bison Prover'ı içerir.

Bu kurulum, daha fazla Bitcoin DeFi deneyinin önünü açıyor ve kullanıcıların işlemleri hızlı ve verimli bir şekilde bağımsız olarak doğrulamasına olanak tanıyor.

Yığınlar

Stacks, Bitcoin L2 sahnesinde, öncelikle akıllı sözleşmeleri doğrudan Bitcoin'in üzerine entegre ederek Bitcoin'in işlevselliğini genişletmeye yönelik benzersiz yaklaşımıyla öne çıkıyor. Proof of Transfer (PoX) adı verilen benzersiz bir mutabakat mekanizması kullanır ve temelde işleyişini ve güvenliğini doğrudan Bitcoin'e bağlar.

Stacks'i diğerlerinden ayıran en önemli özellik, kullanıcıların STX tokenlarını stake ederek BTC kazanabilmesidir. Bu yöntem yalnızca Stacks ekosistemine katılımı teşvik etmekle kalmaz, aynı zamanda Stacks ve Bitcoin arasındaki köprüyü güçlendirerek her iki ağın da değer önerisini geliştirir.

Yaklaşan bir Satoshi güncellemesi, Bitcoin'in güvenliğini tamamen miras alarak Stacks'i uygun bir L2'ye dönüştürecek. Bu yükseltme aynı zamanda Stack'lerde Bitcoin'in blok süresinden bağımsız olarak daha hızlı blok oluşturma süreleri sunarken, %100 Bitcoin kesinliği sağlamaya devam edecek. Bu, bir işlem Stacks üzerinde onaylandıktan sonra Bitcoin işlemleriyle aynı düzeyde geri döndürülemezlik özelliğine sahip olacağı anlamına gelir.

BitVM

BitVM, Bitcoin'in mevcut kurallarını değiştirmeden Bitcoin akıllı sözleşmeleri için yeni bir yöntem sunuyor. Sistem, Ethereum'daki iyimser toparlama kavramına benzer şekilde, Bitcoin'de hesaplamaların yürütülmesinden ziyade doğrulamaya izin vermektedir.

BitVM özünde, genel amaçlı hesaplamaları gerçekleştirmek için benzersiz hash kilitleri, zaman kilitleri ve büyük bir taproot sistemi kullanır. Bu tasarım, programların zincir üzerinde minimum ayak izi ile çevrimdışı yürütülmesini sağlar ve yalnızca anlaşmazlık durumunda zincir üzerinde işlem yapılmasını gerektirir.

BitVM henüz erken aşamalarında olsa da, Bitcoin yan zinciri çift yönlü kancaları ve Rollup gibi gelişmiş özellikleri uygulama potansiyeli, yumuşak bir çatala ihtiyaç duymadan OG blok zinciri işlevselliğini ölçeklendirmek için umut verici bir yaklaşım olduğunu göstermektedir.

Botanix

Botanix Labs, Bitcoin temel katmanını değiştirmeden Bitcoin'e kesintisiz çift yönlü kancalar sağlayan yeni bir L2 formatı olan Spiderchain tasarımına öncülük etti. Devam etmekte olan Botanix protokolü bu yeni yaklaşımın ilk uygulamasıdır ve Bitcoin'in sağlamlığı ile Ethereum'un çok işlevli akıllı sözleşme ekosistemi arasındaki boşluğu kapatmak için Ethereum Sanal Makinesi (EVM) ile entegre olmaktadır.

Spiderchain tasarımının özünde, çoklu cüzdanları yöneten ve Bitcoin ile Spiderchain arasındaki giriş ve çıkış işlemlerini kolaylaştıran bir koordinatör ağı bulunmaktadır. Bu koordinatörler hem Bitcoin düğümlerini hem de Spiderchain düğümlerini yönetir ve adil ve güvenli işlemler sağlamak için Bitcoin blok karmalarına göre rastgele seçilirler.

Chainway

Chainway, Galaxy Digital ve Delphi Ventures gibi önde gelen risk sermayesi firmaları tarafından desteklenen Bitcoin L2 alanındaki bir başka yükselen güçtür. Ekip, Rollup'ları Bitcoin'e bağlamak için BitcoinDA veri kullanılabilirliği adaptörünü yayınladı ve ayrıca kanıtlarını Bitcoin'e yazmak için BitVM kullanan bir zk-rollup çözümü olan Citrea üzerinde çalışmaya başladı.

Citrea, Bitcoin için "Tip 2 zkEVM" olarak tasarlanmıştır, toplu işlemler için sıfır bilgi kanıtları kullanır ve özlü kanıtlar aracılığıyla geçerliliği sağlar. Bu yaklaşım, bir Bitcoin düğümü çalıştıran herkesin Citrea'nın tüm durumunu kolayca doğrulamasına ve erişmesine olanak tanır. Citrea, yerel token olarak $BTC (Citrea içinde $cBTC) kullanır ve OG kripto para birimleri için daha geniş işlem yetenekleri sağlamayı amaçlar.

Kasar Laboratuvarları

Kasar Labs, Starknet'in zk-rollup yeteneklerini Bitcoin ile entegre etmeye adanmış bir Starknet mühendislik ve araştırma ekibidir. Kısa bir süre önce Taproot Wizards ile işbirliği yaparak geliştiricilerin Rollup'ları Bitcoin'e bağlamasına olanak tanıyan bir veri kullanılabilirliği adaptörü piyasaya sürdüler.

Kasar'ın çalışmaları arasında kaçınılmaz olarak, Starknet'in gelişmiş kriptografik kanıtlarının gücünden yararlanmak için Starknet'in Madara sıralayıcısı ve Cairo VM'sinden yararlanan yeni bir Bitcoin Toplaması olan Barknet de yer alıyor.

Merlin Zincir

Merlin Chain, Bitmap Tech ekibi tarafından L2 çözümü olarak inşa edilen ve Atomicals, Bitmaps, BRC-20s ve Stamps dahil olmak üzere çeşitli farklı Bitcoin yerel protokollerinde ölçeklendirilebilen EVM uyumlu bir başka zk-rollup oyunudur. Merlin Chain kısa süre önce ana ağını başlattı ve yaklaşmakta olan $MERL yönetişim tokenini adil bir şekilde dağıtmayı amaçlayan bir stake etkinliği başlattı. Sonuç olarak Merlin Chain, 9 Şubat'tan bu yana TVL'ye 2 milyar dolar ekledi.

Ark

Ark, Bitcoin'in işlem ölçeklenebilirliğini artırmak için tasarlanmış yeni bir L2'dir. Devlet kanallarına veya Rollup'lara dayanan geleneksel yaklaşımların aksine Ark, anonim, zincir dışı ödemelere olanak tanıyan benzersiz bir yöntem ve sanal işlem çıktıları (VTXO'lar) sunuyor. Bu VTXO'lar, sürelerinin dolmasını önlemek için dört hafta içinde kullanılmalı veya "yenilenmelidir".

Ark'ın özünde, Lightning Network hizmet sağlayıcılarına benzer şekilde, ancak kullanıcıların likiditeyi kendilerinin yönetmesine gerek kalmadan, her zaman çevrimiçi sunucularla likidite sağlayan güvenilmeyen aracılar olan Ark Hizmet Sağlayıcıları (ASP) aracılığıyla işlemlerin kolaylaştırılması yer almaktadır. Bu kurulum, kullanıcıların anonim olarak ödeme gönderip almalarına olanak tanıyarak, gelen likidite elde etmek gibi kurulum prosedürlerinin karmaşıklığı olmadan gizliliklerini korur.

Ark'ın işleyişinin anahtarı, kullanıcıların zincir içi UTXO'ları zincir dışı VTXO'lara güvenilir bir şekilde dönüştürebildiği "boosting" adı verilen bir süreçtir. Ayrıca Ark'ın tasarımı, işlemlerin gönderici ve alıcı arasında doğrudan bir bağlantı olmadan gerçekleşmesine olanak tanıyarak Lightning Network gibi geleneksel yöntemlere kıyasla zincir üzerindeki ayak izini önemli ölçüde azaltıyor.

Büyük Vizyon

Bugün Bitcoin'in piyasa değeri 1,3 trilyon doları aşmış olsa da, programlanabilirlik ve ölçeklenebilirlikteki sınırlamalar nedeniyle ağdaki sermayenin büyük bir kısmı atıl kalmaktadır.

Gelişmekte olan Bitcoin L2 ekosistemi bu kısıtlamalara stratejik bir çözüm olarak ortaya çıkmakta, Ordinals'ın yükselişi ve Ethereum'un giderek daha katmanlı hale gelen mimarisi tarafından beslenen bir canlanma yaşamaktadır.

L2'nin bu gelişimi, Amerika Birleşik Devletleri'nde ilk spot Bitcoin ETF'sinin piyasaya sürülmesiyle artan kurumsal ilgiyle birleştiğinde, Bitcoin'in benimsenmesinin yeniden canlanmasının temelini oluşturuyor. Bu gelişmelerle birlikte Bitcoin, pasif bir değer saklama aracı olmaktan çıkıp aktif, programlanabilir bir kripto para birimine dönüşmeye hazırlanıyor. Bu değişim, daha geniş kripto ekonomisindeki rolünü yeniden tanımlama ve yenilik ve büyümenin önünü açma potansiyeline sahiptir!

Sorumluluk Reddi:

  1. Bu makale[marsbit] adresinden yeniden basılmıştır. *Orijinal Başlığı 'Bankless:你应该关注的8个比特币L2' iletin. Tüm telif hakları orijinal yazara [William M. Peaster] aittir. Bu baskıya itirazınız varsa, lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin, onlar bu konuyu derhal ele alacaklardır.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve fikirler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirisi Gate Learn ekibi tarafından yapılmaktadır. Belirtilmediği sürece, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.
ابدأ التداول الآن
اشترك وتداول لتحصل على جوائز ذهبية بقيمة
100 دولار أمريكي
و
5500 دولارًا أمريكيًا
لتجربة الإدارة المالية الذهبية!