Kripto çılgınlığının ortasında hangi ABD hisse senedi şirketlerinin kazanması bekleniyor?

Yeni BaşlayanJan 04, 2024
Bu makale şifreleme endüstrisiyle ilgili ABD hisse senedi şirketlerini tanıtmaktadır.
Kripto çılgınlığının ortasında hangi ABD hisse senedi şirketlerinin kazanması bekleniyor?

Odaklan

① Coinbase, kriptonun karmaşık dünyasında benzersiz bir yer edindi. Coinbase'in ne kadar ileri gidebileceğini "ABD kripto altyapısına hakim olup olamayacağı" ve "kripto ekonomisinin reel ekonominin önemli bir parçası haline gelip gelmeyeceği" belirleyecek.

② Dünyanın en büyük listelenen Bitcoin şirketlerinden biri olan MicroStrategy'nin temel SaaS işi, olumsuz riskleri sınırlandırıyor ve uzun vadede Bitcoin satın almaya devam etmek için düşük maliyetli fonların kullanılması, ona önemli bir kazanç alanı sağlıyor.

③ Lider bir Bitcoin madenciliği şirketi olarak Marathon'un işi esas olarak enerji arbitrajıdır. Farklılaştırılmış operasyonel yetenekler, donanım yükseltmeleri ve enerji kullanım stratejileri, madencilik şirketlerinin Bitcoin getirilerini aşmak ve döngüyü başarıyla geçmek için temel rekabet gücü haline gelecektir.

Tüm inovasyon döngüleri spekülasyonla başlar. Spekülasyon çoğu zaman gerçeğin önüne geçiyor ve temel bilgilerin yetişmesi zaman alıyor.

Geçtiğimiz birkaç on yılda internette durum böyleydi. 1990'ların sonlarında balonun patlamasına rağmen bugün dünyanın en büyük ve en karlı şirketlerinden bazılarını doğurdu.

Kripto piyasası da benzer zorluklarla karşı karşıya kalabilir. Piyasanın son on yıldaki hızlı büyümesinin spekülasyondan ziyade saf temellere dayandığını ileri sürmek bariz bir yalan olur. Şimdi soru şu; eğer bu pazar yavaş yavaş balonun son aşamasından çıkarsa geride kalan gerçek değer nedir? Bu sektördeki temsilci firmalar nelerdir?

Şu andan başlayarak, RockFlow yatırım araştırma ekibi size mevcut ABD hisse senedi şirketlerinden hangilerinin şifreleme pazarında uzun vadeli katılımcılar olarak hayatta kalmasının ve gerçek devlere dönüşmesinin beklendiğini tanıtacak.

1. COIN: Altyapı inşaatına öncülük eden ve kurumsal yatırımcıları çeken önemli bir oyuncu

Coinbase, kriptonun karmaşık dünyasında kendine benzersiz bir yer edindi. Geçmişi, Y Combinator tarafından geliştirilen erken Bitcoin merkezli bir platformdan başlayarak 2012 yılına kadar uzanıyor. On yıldan fazla bir süre sonra Coinbase, kripto varlık alım ve satımında lider borsa haline geldi ve uyumluluk peşinde koşuyor.

Geçtiğimiz iki yılda Coinbase, işini borsaların ötesinde çeşitlendirmek ve cüzdan altyapısından staking hizmetlerine ve zincir içi ölçeklendirme çözümlerine kadar tüm blockchain teknolojisi alanına genişlemek için çok çalıştı. Önceki L2 toplama Tabanı tipik bir örnektir.

Aynı zamanda, gelir kaynakları da önemli ölçüde çeşitleniyor: Bireysel kullanıcıların işlem gelirleri düşmeye devam ediyor (temel neden, son çeyreklerde BTC ve ETH fiyatlarında yaşanan keskin düşüş), diğer gelir türleri ise artıyor. Özellikle faiz geliri, bir önceki yılki 32,5 milyon ABD dolarından 2023'ün ikinci çeyreğinde hızla 201,4 milyon ABD dolarına yükseldi. Aşağıdaki grafik Coinbase'in son beş çeyreğe ait önemli mali verilerini gösteriyor:

Gelişmekte olan bu değişken sektörde Coinbase, sarsılmaz bağlılığın, şeffaf operasyonların ve kullanıcı odaklı yaklaşımın ürünü olan güvenilir bir itibar inşa ediyor. Bu güven yalnızca ticaret platformuna değil aynı zamanda tasarruf ve ödüller gibi çok işlevli finansal ürünlerden Coinbase banka kartlarına ve Web3'e girişine kadar çeşitlendirilmiş ürünlere de yansıyor; Coinbase'in ekolojik stratejik tablosu yavaş yavaş ortaya çıkıyor.

Objektif olarak konuşursak, Coinbase'in gelecekteki değerleme geometrisi temel olarak dört önermeye verilen yanıtlara dayanmaktadır:

Birincisi, Coinbase Amerika Birleşik Devletleri'ndeki kripto pazarı altyapısının inşasına hakim olabilir mi?

İkincisi, Coinbase bir borsadan daha fazlası mı?

Üçüncüsü, “kripto ekonomisi” reel ekonominin önemli bir parçası olacak mı?

Dördüncüsü, Bitcoin ve Ethereum fiyatları artmaya devam edecek mi?

Bu dört önerme Coinbase'in neredeyse tüm anlatısını ima ediyor.

Coinbase ABD Kripto Piyasası Altyapısına Hakim Olabilir mi? Mevcut duruma bakıldığında Binance ve diğerleri işlem hacmi ve ölçeği açısından hâlâ güçlü rakipler. Ancak kripto alanındaki en önemli fark güvendir; kullanıcıların, varlıklarının güvenliğinden ve borsanın uyumluluğundan emin olmaları gerekir. Binance ve diğerlerinin Amerika Birleşik Devletleri'nde iş yapması çok zor ve SEC ve diğerleriyle "şikayetler" yaşıyorlar; Coinbase ise CFTC, SEC, İngiliz ve Avrupa mali düzenleyici kurumlarının sıkı denetimine tabidir. İki karşılaştırma karşılaştırıldığında Coinbase, Bitcoin'e güvenli bir şekilde yatırım yapmak isteyen kişi ve kurumların tercih ettiği yer olmalıdır.

İkincisi, Coinbase bir borsadan daha fazlasıdır. Geleneksel ABD finansal sisteminde kurumlar genellikle her bağlantıda farklı roller oynar. Örneğin, Robinhood, TD Ameritrade ve Schwab'ın perakende aracılık işleri var, State Street ve BNY Mellon'un varlık saklama işleri var, PayPal, Visa ve Mastercard'ın ödeme işleri var ve NYSE ve Nasdaq'ın hisse senedi alım satım işleri var.

Açıkçası mevcut kripto-finansal sistemde durum böyle değil. Coinbase halihazırda perakende aracılık operasyonlarına, saklama çözümlerine, takas operasyonlarına sahip ve kripto ödemelerinde lider bir oyuncu. Bunun "kripto paranın NYSE + Robinhood + State Street + PayPal" olduğunu söylemek abartı olmaz.

Üçüncüsü, “kripto ekonomisi” reel ekonominin önemli bir parçası olacak mı? Piyasa bu noktada bölünmüş durumda. Zamana direnen tüm olgun reel ekonomi piyasaları (tarım ürünleri, petrol ve gaz gibi) gelişiyor çünkü tüm sektör temel ürünleri tüketicilere satarak para kazanıyor. Petrol piyasası sadece petrol fiyatları üzerine spekülasyon yapan insanlardan ibaret değildir; enerji endüstrisindeki yukarı ve aşağı yönlü üreticiler için gerçek bir iştir; Mısır piyasası sadece insanların mısır fiyatları üzerine spekülasyon yapmasından ibaret değil; çiftçiler ve büyük kurumlar da tüketicilere istikrarlı fiyatlarla Gıda sağlamak için ticaret yapıyor ve riskleri koruyorlar. Peki ya kripto pazarı? Kaç tane gerçek iş katılımcısı var?

Şu anda çok az kişi aslında Bitcoin'i ödeme yöntemi olarak kullanıyor ve mevcut ana akım kripto para birimlerinin günlük ödeme yöntemi olarak kullanılması neredeyse imkansız. Daha geniş kullanım ve dolaşım aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Bitcoin spot ETF'nin nihai onayını gerektirecek ve bu onay, bireylere ve kurumlara Bitcoin tutma izni vermek gibi kripto pazarının etkili "ticari kullanımını" genişletecek. Kripto ekonomisinin bir tür spekülasyon ve yeni ortaya çıkan bir varlık sınıfı olarak varlığını sürdürmesi bekleniyor, ancak ticari açıdan sürdürülebilirlik zor olmaya devam ediyor.

Dördüncüsü, Bitcoin ve Ethereum fiyatları artmaya devam edecek mi? Müşterilerin platformunda işlem yaptığı veya tuttuğu varlıkların değerine göre ücret talep eden Coinbase, aynı zamanda kendi bilançosunda da önemli miktarda Bitcoin tutuyor. Bu nedenle, artan kripto para fiyatlarının piyasa kapitalizasyonunda doğrudan bir artış var. Geçmiş olaylara bakıldığında enflasyon her zaman mevcuttu, mali ve parasal teşvikler hiçbir zaman durmadı ve güvenli liman varlıklarına yönelik son iki ana seçenek olan altın ve Bitcoin daha büyük bir fikir birliğine varıyor.

Kripto sektörü zorlu bir sektör ancak bu aynı zamanda geri kalan oyuncuların bundan daha fazla faydalanabileceği anlamına da geliyor. Coinbase, kurumsal yatırımcıları bu alana gerçekten çekebilecek birkaç borsadan biri ve uzun vadede kripto para birimlerinden daha iyi performans göstermesi bekleniyor.

2. MSTR: BTC'den daha iyi bir seçim

ABD SEC, birden fazla Bitcoin spot ETF teklifiyle ilgili resmi karar almayı uzun süre erteledi ve bu, yatırımcıların büyük çoğunluğu için hayal kırıklığı yaratan bir haber. Ancak MicroStrategy ve Bitcoin'e aşina yatırımcılar için bu yalnızca MSTR'nin çekiciliğini artıracaktır çünkü MSTR şu anda Bitcoin'i bir ABD hisse senedi hesabı aracılığıyla elde etmenin en uygun yoludur.

MSTR, Ağustos 2020'de fazla nakit kullanmanın yanı sıra uzun vadeli ve sürekli olarak Bitcoin satın almak için borç ve özsermaye finansmanını kullanma stratejisi sayesinde dünyada listelenen en büyük Bitcoin sahiplerinden biridir.

2023Ç2 mali raporuna göre, 31 Temmuz itibarıyla MSTR, toplam maliyeti 4,53 milyar ABD Doları veya Bitcoin başına 29,672 ABD Doları tutarında 152.800 Bitcoin'i elinde tutuyordu. Bunlardan 15.731'i şirketin 2028 garantili tahvilleri için teminat olarak rehin verildi ve geri kalan 137.069'u (toplam varlıkların yaklaşık %90'ı) rehin verilmedi.

Üç yıl önce satın al ve tut stratejisinin başlatılmasından bu yana MSTR hisseleri, Bitcoin fiyatıyla güçlü bir korelasyon gösterdi. Aşağıda gösterildiği gibi:

Artan BTC fiyatlarından kâr elde etmek isteyen yatırımcılar için MSTR tek seçenek değil. Marathon Digital ve Riot Platforms gibi Bitcoin madencilik şirketlerinin yanı sıra Coinbase gibi kripto borsalarının hisse fiyatları da Bitcoin fiyatına paralel olarak dalgalandı. Ancak bu hisse senetlerinin aksine MSTR'nin temel bir faaliyet alanı vardır ve bu da güçlü bir rekabet avantajı sağlar.

İstikrarlı ana faaliyet alanı aşağı yönlü riskleri sınırlıyor

MSTR aynı zamanda bir SaaS şirketidir ve onlarca yıldır kurumsal analiz yazılımı ve hizmetleri sağlamaktadır. Hilton Otelleri ve Sony gibi sağlam bir müşteri tabanına sahip ve yıllık geliri oldukça tahmin edilebilir: 2022'de 499 milyon dolar, 2021'de 511 milyon dolar, 2020'de 481 milyon dolar ve 2019'da 486 milyon dolar. Analistler 2023 gelirinin 501 milyon dolar olmasını bekliyor.

MSTR, kurumsal analiz yazılımı müşterilerini buluta taşıyor; bulut, ürün lisanslama yoluyla gelir elde etmekten abonelikler yoluyla gelir elde etmeye geçiş yapacak. Şu ana kadar abonelik modelinin yüksek yenileme oranlarıyla başarılı olduğu kanıtlandı. 2023'ün ikinci çeyreğinde müşteri yenileme oranı %93 olarak gerçekleşti ve üst üste altıncı çeyrekte de %90'ın üzerinde kaldı.

MSTR'nin temel kurumsal analiz platformu, teknoloji trendlerine uyum sağlamak amacıyla yapay zeka ile entegrasyonu da araştırıyor. MSTR, analiz yeteneklerini Azure OpenAI hizmetleri ve Microsoft 365 ile entegre etmek için Microsoft ile olan ortaklığını genişletiyor. MSTR ayrıca, yeni e-ticaret kullanım örneklerini mümkün kılmak ve siber güvenlik zorluklarını ele almak için Bitcoin ağından yararlanmayı amaçlayan MicroStrategy Lightning aracılığıyla daha büyük yeniliklerin peşinde koşuyor.

Bu hamlelerin büyük bir gelir artışına yol açması pek olası olmasa da, bunlar MSTR'nin ana faaliyet alanının sağlığının sağlam bir işaretidir; bu da, işletme maliyetlerini karşılamak için yeterli nakit sağlamaya devam edebileceği anlamına gelir. Bu, hisse fiyatına yönelik aşağı yönlü riski sınırlıyor.

Değerleme açısından bakıldığında, MSTR'nin mevcut hisse senedi fiyatı diğer yazılım şirketleriyle karşılaştırıldığında makul; fark, MSTR'nin sıradan bir yazılım şirketi olmaması ve aynı zamanda 137.000'den fazla teminatsız Bitcoin'e sahip olmasıdır. Bu, hisse senedi fiyatının birçok teknoloji devinden ve SaaS emsallerinden daha iyi performans gösterme olasılığını artırıyor.

Düşük maliyetli sermayeye erişimin temel avantajları

BTC'ye olumlu bakan yatırımcılar için MSTR'yi seçmenin bir diğer önemli nedeni de cazip şartlarda fon toplayabilmesidir. Şirketin ödenmemiş borcunun ve dönüştürülebilir tahvillerinin 2,2 ABD doları olduğu bildirildi milyar, ağırlıklı ortalama faiz oranı ise yaklaşık %1,6'dır. Bu, 2022 sonundaki ortalama %2,1 faiz oranına kıyasla yıllık faiz giderinde 15 milyon dolardan fazla bir azalmayı temsil ediyor.

Bitcoin satın almaya devam etmek için düşük faizli borç avantajından yararlanmak akıllıca bir hareket çünkü kripto piyasası önümüzdeki çeyreklerde gelişiyor (katalitik olaylar arasında ABD SEC'in Bitcoin spot ETF'sini onaylaması, 2024Ç2 Bitcoin yarılanması ve Bitcoin yarılanması olasılığı yer alıyor). Enflasyonun düştüğü bir dönemde faiz oranlarının düşmesi vb.), Bitcoin'in sermaye değer kazanması borç ve faiz maliyetlerini aşacaktır.

Yeni hisse ihraç ederek fon toplamak MSTR için bir diğer finansman yöntemidir. MSTR, 2021'in üçüncü çeyreğinden bu yana ATM programı aracılığıyla toplam 1,7 milyar ABD doları topladı ve ek hisselerin ortalama fiyatı hisse başına yaklaşık 424 ABD doları oldu. Fon toplamanın temel amacı doğal olarak daha fazla Bitcoin satın almaktır.

MSTR'nin ATM programı, tedavüldeki hisselerdeki artışın, para toplamak için düzenli olarak yeni hisseler ihraç eden MARA ve RIOT gibi Bitcoin alanındaki diğer oyuncularla karşılaştırıldığında çok düşük olması bakımından benzersizdir.

MSTR'nin toplam tedavüldeki hisseleri 2021'deki 11,3 milyon hisseden son çeyrekte 14,1 milyon hisseye yükseldi. Buna karşılık, MARA'nın tedavüldeki hisseleri 2021'deki 102,7 milyon hisseden son çeyrekte 174,2 milyon hisseye yükselirken, RIOT'un hisseleri 2021'deki 117,3 milyon hisseden son çeyrekte 185,3 milyon hisseye yükseldi.

Hisse sayısındaki yavaş büyüme, MSTR'nin gelecekte finansman elde etmek amacıyla daha fazla yeni hisse ihraç etmek için daha fazla alana sahip olduğu anlamına geliyor. Ayrıca MSTR, 24 Eylül'de Bitcoin satın almak için kullanılan net geliri 147,3 milyon ABD doları olan toplam 403.362 hisse sattı.

risk faktörleri

MSTR'nin iki potansiyel riskinin bulunduğunu belirtmek gerekir. Birincisi, Bitcoin'lerin bir kısmının veya tamamının herhangi bir nedenle gelecekte elden çıkarılması yatırımcıların aşırı olumsuz tepkisine yol açabilir. Bu nedenle şirketin Bitcoin stratejisini sürdürmek için borç almaya ve ek hisse ihraç etmeye devam etmesi gerekiyor. Ancak uzun vadede cazip şartlarda sermaye artırabileceğini garanti etmek de zor, özellikle de Bitcoin fiyatları yatay hareket etmeye devam ederse (veya daha kötüsü önemli ölçüde düşerse). Biliyorsunuz 2022 yılındaki son kripto ayı piyasasında birçok kripto şirketi aşırı kaldıraç nedeniyle iflas etmişti.

İkinci potansiyel risk şirket değerlemesinde yatmaktadır. Yatırımcılar bir yazılım şirketi olarak değerini anlamak için fiyat-kazanç oranını kullanabilse de, GAAP muhasebe gereklilikleri uyarınca, MSTR'nin Bitcoin varlıklarının, gerçeğe uygun değer değiştiğinde değer düşüklüklerini üç ayda bir muhasebeleştirmesi gerekmektedir, dolayısıyla şirketin mali raporlarında değer düşüklüğü sık sık ortaya çıkabilir. Maliyete değer. Bitcoin fiyatları kısa vadede çok fazla dalgalandığından (örneğin, 202222 ikinci çeyrekteki 918 milyon ABD dolarına kıyasla 2023 ikinci çeyrekteki değer düşüklüğü ücretleri 24 milyon ABD dolarıydı), zaten zor olan şirket değerlemesi daha da karmaşık hale geldi.

3. MARA: Madencilik iyi bir iş midir?

Marathon, yatırımcılara dolaylı Bitcoin yatırım çözümü sunan bir Bitcoin madencilik şirketidir. Madencilik şirketlerinin hisse senedi fiyatları ile Bitcoin fiyatları arasında güçlü bir pozitif korelasyon var ve madencilik şirketleri genel olarak kripto para birimleri üzerinde etkili bir şekilde kaldıraçlı oyunlar oynuyor.

Tarihsel verilere bakıldığında Bitcoin fiyatı yükseldiğinde madencilik şirketlerinin hisse fiyatları daha da yükselecek çünkü yatırımcılar aşırı heyecanlı ve çarpan etkisi olduğunu düşünüyorlar; Bitcoin'in fiyatı düştüğünde madenciler daha çok etkilenecek. .

Madencilik işinin özü arbitrajdır. Madencilik şirketlerinin Bitcoin'in teknik detaylarını incelemeleri gerektiğini söylemek yerine, "madencilik çiftliği" deneyimini öğrenmeleri ve enerji arbitraj işini mümkün olduğunca verimli bir şekilde yürütmeleri gerektiğini söylemek daha doğru olacaktır. Önde gelen madencilik şirketleri genellikle yeni soğutma yöntemleri, yeni mimari yöntemler, yeni transformatörler veya yeni enerji arbitraj stratejileri konusunda heyecan duyuyor.

Arbitraj çok önemlidir ve madencilik şirketlerini rakiplerinden ayıran farklılaştırıcı faktörlerden biridir. En iyi madencilik şirketlerinin en iyi ekipman varlıklarına ve en düşük üretim maliyetlerine sahip olması gerekir. Daha da önemlisi, enerji arbitrajından anlayan birine, harika bir CFO'ya ihtiyaçları vardı.

Enerji geri kazanım programları yoluyla daha fazla kar elde edilebileceği için bazen makineleri kapatıyorlar. Deneyimli bir CFO'nun önemi, madencilik şirketlerine Bitcoin'in döngüsel ayı piyasaları ve "kripto kışları" boyunca rehberlik edebilmesidir.

Marathon'un 8 Ağustos'ta yayınlanan 2023 2. çeyrek mali raporu, iş geliştirme durumunu ortaya koydu: çeyrekte gelir, yıllık bazda %228,5 arttı ve net 21,3 milyon ABD Doları zarar oldu (1. Çeyrekteki 7,2 milyon ABD Dolarına göre yaklaşık %200 artış). Bu, Bitcoin üretim maliyetlerinin yüksek, piyasa fiyatlarının idealden düşük olduğu ve enerji maliyetleri gibi diğer işletme giderlerinin çok ağır olduğu anlamına gelir.

Her ne kadar beklentilerin altında kalsa da MARA'nın sonuçları bir önceki yıla göre hala önemli bir büyüme gösterdi. Bitcoin üretimi, günde ortalama 32 üretimle yıllık bazda %314 arttı, ancak Bitcoin'in ortalama fiyatı %14 düşerek geliri etkiledi.

Üretimdeki artışın nedeni, MARA'nın işletim bilgi işlem gücünün ikinci çeyrekte ilk çeyreğe göre %54 oranında artarak rekor bir seviye olan 17,7 EH/s'ye ulaşmasıdır. İkinci çeyreğin ardından işletim bilgi işlem gücü artmaya devam ederek Temmuz ayında yaklaşık 19 EH/s'ye ulaştı.

Madencilik şirketleri için kârlılığa giden yol, borsalar ve varlık yönetimi şirketlerine göre daha zordur. Kripto alanındaki olağan düzenleyici olumsuzluklara ek olarak, Bitcoin büyük bir gelir kaynağı olduğundan, fiyatındaki dalgalanmalar genellikle madencilik şirketlerinin karlarını ve nakit akışını ciddi şekilde etkiler.

Ayrıca bir sonraki Bitcoin yarılanmasının Nisan 2024'te gerçekleşmesi bekleniyor. Bitcoin blok ödülü yarıya indikçe madencilik şirketlerinin gelirleri azalabilir. Bitcoin yarılanması aynı zamanda madenciliğin zorluğunu da artıracak ve madencilik şirketlerini daha güçlü donanım satın almaya zorlayacak. Daha güçlü donanım, daha yüksek enerji maliyetlerine yol açacak ve bu da daha fazla işletme gideri yaratacaktır. Bunlar madencilik şirketlerinin kaçınması zor sorunlardır.

Bu nedenle madencilik, borsa ve varlık yönetimi işlerine göre daha riskli bir kripto yatırımıdır.

4. Sonuna yazın

Kripto endüstrisinin kendisi, her biri yeniliği neyin tetiklediğine dair spekülasyonlar tarafından yönlendirilen birçok heyecan döngüsünden geçti. Bu döngüler, kripto ekosistemine daha fazla ilgi, kullanıcı ve sermaye getiriyor ve önceki nesillerin kaydettiği ilerlemeye dayalı olarak kripto teknolojisinin olanaklarını genişletiyor.

Sektörün artık, sektörü yeni ufuklara taşımak için yapbozun yeterli sayıda parçasının (daha geniş bir yelpazedeki ihtiyaçları ve gerçek dünyadaki kullanım durumlarını karşılamak için farklı şekillerde yeniden eşleştirilebilecek) bulunduğu bir noktaya ulaşmış olması mümkündür.

Bu süreçte şifreleme sektöründe olmasanız bile iyimser olduğunuz firmalara yatırım yaparak da destek olabilirsiniz. RockFlow yatırım araştırma ekibi tarafından seçilen en iyi kripto şirketleri ve kripto stratejisi ETF'leri şunlardır:

Yasal Uyarı:

  1. Bu makale [RockFlow Universe]'den yeniden basılmıştır. Tüm telif hakları orijinal yazara [RockFlow] aittir. Bu yeniden basıma itirazlarınız varsa lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin; onlar konuyu hemen halledeceklerdir.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve görüşler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirileri Gate Learn ekibi tarafından yapılır. Aksi belirtilmedikçe tercüme edilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!
Üyelik oluştur