Margin Trading nasıl kullanılır?

Orta SeviyeDec 22, 2022
Marj ticareti, spot ticaretin karını ve kaybını artıran bir ticaret yöntemidir. Kullanıcının bir marj sağlaması gerekir ve marjin varlıklarının birkaç katı ile ticaret yapabilir. Yine de kullanıcının aynı anda yüksek getiri elde etmesi için tasfiye riskini taşıması gerekir.
Margin Trading nasıl kullanılır?

Giriş

Muhtemelen az miktarda sermaye ile bir servet kazanan ve geleneksel veya kripto pazarlarında önemli kazançlar elde eden insanlar hakkında hikayeler duymuşsunuzdur. Ancak, varlıklarının yanlış yönetilmesi nedeniyle önemli kayıplar yaşayan insanlar, hatta ünlü kurumlar hakkında da birçok hikaye var. Alım satım yaparken veya yatırım yaparken kaldıraç kullanırlar, piyasa beklenen yönde değiştiğinde birkaç kat kar elde ederler ve trend tam tersi olduğunda daha önemli kayıplar alırlar.

Bir süredir piyasadaysanız, muhtemelen “kaldıraçlı ticaret” veya “marjin ticareti” terimleriyle karşılaşmışsınızdır. Marj ticareti ile spot ticaret arasındaki temel fark, spot ticaretin, alıcı ve satıcının teslimatta birbirlerine borçları olmadan ödeme yapmasıdır.

Buna karşılık, kaldıraçlı ticaret (marj ticareti), alıcının veya satıcının ellerinde bulunan varlık sayısının birkaç katı ile alım satım yapmasına olanak tanır, iade edilmesi gereken yükümlülüklerin bir kısmını üstlenirken aynı zamanda daha yüksek getiri fırsatı elde eder.

Marj ticareti, çeşitli finansal piyasalardaki tacirler ve yatırımcılar için kritik öneme sahiptir. Kaldıraç, yalnızca sermaye verimliliğini ve yatırım getirisini artırmakla kalmaz, aynı zamanda belirsiz bir piyasada riski de korur. Ancak, marj ticareti, kötüye kullanılması halinde tüccarlar için önemli kayıplara neden olabilir. Marj ticaretinin ilkelerini, faydalarını ve dezavantajlarını anlamak, varlıklarınızı daha etkin bir şekilde kullanmanıza ve çeşitli yatırım stratejileri geliştirmenize yardımcı olabilir.

Marj Ticareti Nedir?

Marjin alım satımı olarak da bilinen marj ticareti, tacirlerin daha belirgin pozisyonlarda ticaret yapmak için borç aldıkları bir ticaret türüdür. Ödünç alınan fonlar genellikle borsa tarafından veya borsa tarafından eşleştirilen diğer kullanıcılar tarafından sağlanır.

Teminat ticareti, ticaret platformu veya diğer kullanıcılar tarafından sağlananlar gibi kullanıcının kendi varlıkları dışındaki varlıkları kullanır ve bu da finansal bir kaldıraç etkisine neden olur. Kaldıraçlı ticarette, hesap cüzdanınızda yalnızca 100$ varsa, 300$ ve hatta 1.000$'lık alım satım yapabilirsiniz.

Marj ticareti, diğer kişilerin fonlarının kullanılmasını içerdiğinden, marj tüccarları, platformun veya diğer kullanıcıların zarar görmesini önlemek için bir kaza durumunda geri ödeme garantisi olarak bir marj sağlamalıdır. Bir marj tüccarının yatırımının başarısız olduğunu ve marjın kaybı karşılamama riskinin olduğunu varsayalım. Bu durumda, kullanıcı bir teminat tamamlama çağrısı yapmalı veya platformun pozisyonu tasfiye edip satışı zorlaması ve borçlu olunan tutarı karşılamak için marjı kaybetmesi riskini almalıdır.

Alım satım platformundan veya diğer kullanıcılardan yatırım yapmak için borç para alan marj ticareti kullanıcıları düzenli olarak faiz ödemek zorundadır. Bununla birlikte, marj ticareti, insanların daha fazla parayı manipüle etmesine izin verdiği için, ticaretin sonuçları büyütülebilir ve tacirlerin başarılı bir ticaretten daha fazla kar elde etmelerine olanak tanır.

Marj Ticareti Nasıl Çalışır?

Teminat ticareti, varlıklarınızı bir marj olarak rehin vererek ve az miktarda parayla büyük bir fark yaratma etkisini elde etmek için garantili fonların birkaç katını ödünç alarak ticaret yapmaktır. Marj ticareti süreci aşağıdaki dört adımdan oluşur:

  1. Margin Trading Cüzdanınıza para aktarın.

  2. Borç al

  3. Trade Askıya Alındı.

  4. Geri Öde

Örneğin, Bitcoin şu anda açık piyasada 20.000 $ değerinde. Kullanıcı A, Bitcoin'in bir ay içindeki performansı konusunda yükselişe geçiyor ve fiyat yükselmeden çok önce satın almayı planlıyor ve ardından kar için daha yüksek bir fiyattan satıyor. Bitcoin fiyatı bir ayda ikiye katlanarak 40.000$'a çıksa bile, bir spot ticarette 0.1 bitcoin alıp tekrar satmak yalnızca 2.000$ karla sonuçlanacaktır.

Kullanıcı A, getirisini artırmak için marj ticaretini kullanmaya karar verir. Margin Wallet hesabına marj olarak 2.000$ aktardı, ardından borç verme piyasasından 30 gün boyunca günlük %0.02 faizle 18.000$ daha borç aldı ve hem 2.000$'ını hem de ödünç aldığı 18.000$'ı bir bitcoin satın almak için kullandı.

25 gün sonra, A Kullanıcısının tahmin ettiği gibi Bitcoin'in fiyatı 40.000$'a yükselir ve bu noktada A Kullanıcısı satın aldığı 1 Bitcoin'i satar. 18.000$'lık krediyi ve 90$'lık faizi iade ettikten sonra, 21.910$'la kaldı ve bu, 2.000$'lık anapara düşüldükten sonra, A kullanıcısına 19.910$'lık bir kâr sağlıyor;

Ancak, kaldıraçlı ticaretin büyütülmüş getiri çarpanı riskle orantılıdır. A Kullanıcısı marj olarak 2000$ kullanırsa ve 20.000$'dan bir bitcoin satın alırsa ve bitcoin yükselmek yerine 18.000$'a düşerse, A Kullanıcısının konumu 2000$ kaybeder. Bitcoin fiyatının daha fazla düşmesini ve Kullanıcı A'nın borçlu olduğu parayı geri ödeyememesini önlemek için ticaret platformu, Kullanıcı A'yı bitcoin pozisyonunu satmaya zorlar ve fon sağlayıcının zarar görmesini önlemek için marjı kaybeder.

Bitcoin fiyatı yalnızca %10 düşmesine rağmen, platform Kullanıcı A'nın hesabını tasfiye eder. Anaparasının %100'ünü kaybeder çünkü hesabındaki teminat tutarı, pozisyonunun değerindeki kaybı karşılamaya artık yeterli değildir. A Kullanıcısı açgözlü olmasaydı ve 2.000$'a yalnızca 0,1 bitcoin spotu satın almış olsaydı, fiyat düştüğünde yalnızca 200$ kaybederdi; bu, ilk yatırımının yalnızca %10'udur; Kullanıcı.

Açıklanan Marj Ticareti Koşulları

Gate.io'da marj ticareti basittir ve kullanıcıların hem uzun hem de kısa ticaret yapmasına ve marj işlemlerinden hem olumlu hem de olumsuz yönde kar elde etmesine olanak tanır. Kaldıraçla işlem yapmaya başlamadan önce, marj ticaretinin nasıl çalıştığını ve ilgili riskleri anlamak için aşağıdaki standart terimleri anlamalısınız.

Kaldıraç

Kaldıraç, bir takas platformundan veya başka bir kullanıcıdan ödünç aldığınız para miktarıdır. Sağlanan marjın oranı olarak, bir marj hesabına 100$ aktarırsanız ve ardından bir spot pozisyon satın almak için yalnızca 50$ kullanırsanız, hala varlıklarınızı kullanıyorsunuzdur ve borç almamışsınızdır, dolayısıyla bu bir spot ticaret olarak değerlendirilir.

Ancak, uzun vadeli alım yapmak için 300$ kullanırsanız, marjin hesabı cüzdanınızdaki 100$'a ek olarak piyasadan 200$ borç almış olursunuz. Faiz ödemeye ek olarak, platform, piyasa fiyatlarındaki değişiklikler nedeniyle ödünç alınan fonların geri ödenmeyeceğine dair şüphe varsa, kullanıcıyı pozisyonu kapatmaya ve borçlu olunan tutarı iade etmeye zorlayacaktır.

Marj Ticareti

Teminat, kullanıcının kaldıraçla işlem yaparken krediyi geri ödeme taahhüdüdür. Teminatın değerinin ticari zararları karşılamaya yetmediğini varsayalım. Bu durumda platform, borçlunun hak ve menfaatlerini korumak için pozisyonu tasfiye edecek ve kapatacaktır. Kullanıcı pozisyonu tutmaya devam etmek istiyorsa, riski azaltmak için krediyi kendisi ödemek üzere bir marj eklemeli veya pozisyonu azaltmalıdır.

İzole Marj Modu ve Çapraz Marj Modu

İzole Teminat Modu ve Çapraz Teminat Modu, marjın diğer kaldıraçlı pozisyonlardan bağımsız olup olmadığına bağlı olarak farklılık gösteren iki ticaret modudur. Gate.io platformu, varsayılan olarak, kullanıcıların kaldıraçla işlem yapmadan önce marjı her bir çiftin marjin hesabı cüzdanına aktarmasını gerektiren İzole Marj Moduna ayarlanmıştır.

İzole Marjin Modunda BTC ve ETH ticareti yapmak için, marjınızı sırasıyla BTC ve ETH İzole Margin hesaplarına aktarmanız gerekir. ETH pozisyonu yetersiz marj nedeniyle yükselirse, BTC pozisyonu patlamaz. Kontrollü risk nedeniyle yeni başlayanlar için uygundur, ancak aynı anda birden fazla para birimi ticareti yaparken marjı yönetmek daha karmaşıktır ve sermaye kullanım oranı daha düşüktür.

Çapraz Marj Modu, ticaret yapmadan önce marjınızı Çapraz Marj cüzdanına aktardığınız paylaşılan bir marj modeli kullanır. Tuttuğunuz pozisyondan gerçekleşmemiş herhangi bir kar, doğrudan başka bir çift için marj olarak kullanılabilir ve böylece çeşitli pozisyonların kar ve zararı arasında bağlantı kurulur.

Örneğin, Cross Margin ile BTC ve ETH ticareti yapmak istiyorsanız, teminatınızı Cross Margin cüzdanına aktararak hem BTC hem de ETH'de pozisyon açabilirsiniz. BTC ve ETH pozisyonlarının değeri birbirlerinin marjının bir parçasıdır, dolayısıyla ETH pozisyonu tasfiye edilirse BTC pozisyonu da tasfiye edilecektir.

Çapraz Marj basittir ve çoklu para birimi ticareti için yüksek sermaye kullanım oranına sahiptir. Yine de maruz kalma, Çapraz Marj cüzdan bakiyesinin tamamını kapsayabilir. Tek bir başarısız ticaret, varlıkları sıfıra indirebilir, bu nedenle kurumsal veya deneyimli tüccarlar için en uygunudur.

Temel Para Birimi

Temel para birimi veya işlem para birimi, insanların kripto para piyasasında alıp sattığı varlıktır. BTC/USDT çifti söz konusu olduğunda, BTC temel para birimidir. Kripto para piyasası kotasyonu, temel para biriminin kaç biriminin, belirtilen para biriminin bir birimiyle değiştirilebileceği cinsinden ifade edilir.

Karşıt Para Birimi

Karşıt para birimi, insanların uzlaşma para birimi, hedef para birimi veya karşı para birimi olarak da bilinen farklı temel para birimlerini karşılaştırabilmesi için temel para biriminin değerini belirlemek için kullanılır. Örneğin, BTC/USDT çiftinde belirtilen para birimi USDT'dir. Kripto para piyasasının kote fiyatı, bir temel para birimine dönüştürmek için ne kadar karşı para biriminin harcanması gerektiğini gösterir.

Uzun gidiyor

Kaldıraçla işlem yaparken, belirtilen para birimini ödünç almak ve bunu baz para birimine dönüştürmek uzun sürüyor. Örnek olarak BTC/USDT çiftini ele alalım. Kullanıcı, BTC fiyatının yükseleceğini belirlerse, BTC'de alım satım yapmak için USDT ödünç alabilir ve BTC yükseldikten sonra farkı kazanmak için USDT'ye geri çevirebilir.

Ödünç alma ve geri ödeme para birimleri aynıdır, bu nedenle bir kullanıcı BTC'de alım satım yapmak için 100 USDT borç alırsa, krediyi geri ödediğinde yalnızca 100 USDT artı faiz iade etmesi ve kârın geri kalanını elinde tutması gerekir.

kısa devre

Kaldıraçla işlem yaparken, temel para birimini ödünç almak ve bunu belirtilen para birimine dönüştürmek kısadır. Örneğin, BTC/USDT çifti söz konusu olduğunda, kullanıcı BTC fiyatının düşeceğini belirlerse, BTC'yi ödünç alabilir ve bunu USDT ile takas edebilir ve ardından BTC'nin fiyatı düştükten sonra BTC ile geri değiştirebilir. farkı kazanmak için düştü.

Borç alma ve geri ödeme para birimleri aynıdır, bu nedenle bir kullanıcı USDT'yi kısa devre yapmak için 1 BTC ödünç alırsa, geri ödediğinde yalnızca 1 BTC artı faizi iade etmesi ve karın geri kalanını elinde tutması gerekir.

Kullanılabilir Varlıklar

Varlıklar, aktarılan ve borçlandırılan kısımlar da dahil olmak üzere sipariş vermek için marj cüzdanında kullanıcı tarafından kullanılabilir.

Ödünç Alınabilir Varlıklar

Ödünç alınabilir varlıklar, aktarılan varlıkları marj olarak kullanan bir marj cüzdanı aracılığıyla ödünç alınabilen kripto para biriminin değerini temsil eder. Ödünç alınabilir varlıkların miktarı çifte, İzole Marj'a, Çapraz Marj'a ve borç verme piyasası havuzuna göre değişir.

Gate.io'da, Çapraz Teminat Modu, marjin değerinin 3 katıdır (3X), İzole Marj ise, pariteye ve piyasanın derinliğine bağlı olarak marjin değerinin 3x, 5x ve 10x'idir (3X, 5X, 10X).

Teminat işlemleri için ödünç alınan varlıklar borç verme piyasasından olduğundan, birçok kullanıcı borç aldığında havuz likit olmayan hale gelecektir. Ancak marj yeterliyse borçlanmaya devam edebilir.

Ödünç Alınan Varlıklar

Aktarılan varlıkları, bir marj cüzdanından ödünç alınan kripto para birimleri için marj olarak kullanın.

Dondurulmuş Varlıklar

Kullanıcının artık emir vermek için kullanamayacağı bir marj hesabındaki kripto para birimi, genellikle emir listesinin "Mevcut Emirler"de yer alan ve kullanıcının bekleyen bir limit emri nedeniyle platforma erişimini engellediği kısmı.

Risk oranı

Bu, Gate.io platformu tarafından bir marj hesabı patlaması riskini değerlendirmek için kullanılan bir metriktir ve bir marj hesabındaki toplam varlıkların ödünç alınan varlıklara oranını temsil eder.

Risk oranı = Toplam Varlıklar / Toplam Yükümlülükler = Toplam Varlıklar Fon Alınan Fon + Ödenmemiş Faiz

Risk oranının daha önemli bir değeri, ödünç alınan varlıkların daha düşük bir yüzdesini ve elde tutulan bir pozisyonun patlama olasılığının daha düşük olduğunu gösterir. Borçlanma yoksa yükümlülük sıfırdır ve risk oranı sonsuz değerde bir spot işlem olarak değerlendirilir.

Tersine, risk oranının daha küçük bir değeri, ödünç alınan varlıkların yüzdesi ne kadar yüksekse, bir pozisyonun kapanma olasılığının o kadar yüksek olduğu anlamına gelir. Risk oranının 1'e yakın olduğunu varsayalım. Bu durumda, aktiflerin toplam değeri neredeyse pasiflerin toplam değerine eşittir. Platform, marj tüccarının iflas ettiği bir durumdan kaçınmak için ödünç alınan fonları ödemek için kullanıcının pozisyonunu tasfiye edecektir. Ayrıca, risk oranı çok düşükse, kullanıcı eylemlerinde sınırlanacaktır.

Zorla Tasfiye

Kaldıraçlı bir teminatın risk oranı < %110 olduğunda, sistem hesabı tasfiye edecek ve borç alınan para birimini geri ödemek için hesaptaki tüm varlıkları (elde tutulan pozisyonlar + marj) kullanacaktır.

Beklenen Kapanış Fiyatı

%110 risk oranı kullanılarak hesaplanan fiyat, bir pozisyonun kapatılacağı fiyatı gösterir. Halihazırda 3-5X kaldıraç risk oranı %110'un altına düştüğünde zorunlu tasfiyeye tabi tutulurken, 10X kaldıraç risk oranı %105'in altına düştüğünde zorunlu tasfiyeye tabi tutulmaktadır.

Marj Ticaretinin Kullanım Alanları

Sadece spot ticaret yerine marj ticaretinin kullanılabileceği durumlar nelerdir? Genel olarak, marj ticareti için birkaç birincil uygulama senaryosu vardır:

kısa devre

Spot ticarette kısa devre yapamazsınız. Bugün Bitcoin fiyatının çok yüksek olduğuna inandığınızı varsayalım. Bu durumda, halihazırda Bitcoin'i yerinde tutmadığınız veya vadeli işlem sözleşmesi (sürekli, teslimat) gibi bir finansal türev araç kullanmadığınız sürece, tutulmayan kripto para birimlerini kısa devre yapamazsınız.

Kullanıcılar, satmak için platformdan veya diğer kullanıcılardan spot ödünç almak için spot marj ticaretini kullanabilir ve ardından fiyat düştüğünde geri ödemek için geri satın alabilir, bu da kripto para birimlerinde açığa satıştan kar elde etmelerini sağlar.

Maksimum potansiyel getiri

Marj ticareti, kullanıcıların borç para almasına, satın alma güçlerini artırmasına ve spot ticaretin kar ve zarar sonuçlarını büyütmesine olanak tanır. Farklı ülkelerin para birimleri arasındaki günlük döviz kuru değişimi genellikle %0,5'ten az olduğundan, piyasa doğru tahmin edilse bile karlar sınırlıdır ve düşük volatiliteli piyasalarda ticaret fırsatlarının ortaya çıkmasını beklemenin zaman maliyeti çok yüksektir (örn. uluslararası döviz piyasası olarak).

Bununla birlikte, kripto para birimleri gibi oldukça değişken piyasalarda, spekülatif tüccarlar, hızlı bir şekilde zengin olmak için sıklıkla kaldıraç kullanırlar ve küçük bir miktar parayla yüz kat getiri elde etmek için kripto para birimlerinin zaten dramatik olan yükseliş ve düşüşlerini katlarlar.

Korunma Riski

Profesyonel yatırımcılar veya kurumlar, risklerinden korunmak için spot marj ticaretini de kullanabilirler. Marjin spot ticaretinin temel konsepti, borçlunun fonları geri ödemesi gerektiği ve fon sağlayıcının (platform veya başka bir kullanıcı), borçlunun işlemlerinin başarısız olma riskini taşımaması ve bunun sonucunda ödünç verilen para birimlerinin sayısında azalma olması ve borçlunun ek faiz ödemesi gerekmektedir.

Nispi olarak, borçlu geri ödeyebildiği sürece, fiyat dalgalanmalarına karşı korunmak veya karlarını kilitlemek için marj ticaretini kullanarak uygun fiyatlarla büyük miktarlarda satın almak veya satmak için borç para alabilir. Örneğin, bir BTC madencisine sahipseniz veya birden fazla ETH taahhütlü düğüm çalıştırıyorsanız, kripto para birimi fiyatındaki düşüş geliri azaltabilir ve hatta bir kayba neden olabilir. Bu durumda, BTC veya ETH'yi açığa çıkarmak için spot marj ticaretini kullanabilir ve fiyat düşmeden önce gelecekteki kazançlarınızı nakde çevirmek için satabilirsiniz, ardından krediyi geri ödeyebilirsiniz.

Arbitraj Ticareti

Arbitraj ticareti, kar elde etmenin temeli olarak piyasa verimsizliklerinden yararlanan düşük riskli bir strateji olarak kabul edilir. Bitcoin fiyatları A ve B borsaları arasında farklılık gösteriyorsa, daha düşük maliyetli borsadan alıp daha yüksek maliyetli borsada satabilirsiniz.

Vadeli piyasa fiyatı spottan yüksek olduğunda vadeli alım satım yaptığınız ve spot piyasa fiyatı vadeli işlemlerden yüksek olduğunda tam tersi durumda vadeli işlem arbitrajı için marj spot ticaretini de kullanabilirsiniz.

Genel olarak konuşursak, arbitraj ticaretinin getirisi yetersizdir. Yine de avantajınız, likidite riski almanıza gerek olmaması ve alım satım için spot marj ticaretinin kullanılması getiriyi etkili bir şekilde büyütebilir.

Marj ticaretinin artıları ve eksileri

Marj Ticaretinin Avantajları:

  1. Yalnızca kendi fonlarınızı kullanmaktansa borç alarak ve daha belirgin pozisyonlarda işlem yaparak daha yüksek getiri elde edebilirsiniz.
  2. Bir portföyü çeşitlendirmek ve tüccarların aynı anda birden fazla pozisyon tutmasına izin vererek sermaye verimliliğini artırmak için kaldıraçlı ticareti kullanabilirsiniz. Yatırımlardan en az biri önemli bir kazanç sağlıyorsa, kâr şansı artar ve kayıp riski dağılır.
  3. Deneyimli tacirlerin değişken piyasalarda riskten korunmak veya tutarlı getiriler elde etmek için kaldıraç kullanmasıyla riskten korunma veya düşük riskli arbitraj için kullanılabilir.

Marj Ticaretinin Dezavantajları:

  1. Kâr ve zarar, söylendiği gibi, aynı kaynaktan gelir. Kaldıraçlı alım satım, kayıpları büyütürken kazançları büyütür ve tasfiye risklerini göz ardı eden tüccarlar, pozisyonlar kapanmaya zorlanırsa yatırımlarını kaybedebilir. Ayrıca, kaldıraçlı ticaret ve büyük ölçekli tasfiye, kripto para piyasasının keskin yükselişinin ve düşüşünün önemli itici güçleridir.
  2. Kaldıraçlı pozisyonlar ödünç para olduğundan ve faiz ödemeleri gerektirdiğinden ve fiyatlar önemli ölçüde hareket ettiğinde tasfiye riski taşıdığından, uzun vadeli elde tutma benzeri spotlar için uygun değildir. Yatırımcılar, kaldıraçlı ticarete (risk-ödül oranı) girmeden önce başarısızlık maliyetinin potansiyel getiri açısından makul olup olmadığını dikkatlice düşünmelidir.
  3. Daha kullanıcı dostu olabilir ve piyasa tüccarın beklediği yönde hareket ederse sonuç zararlı olabilir. Kaldıraçlı ticaretin kullanılması, yalnızca kullanıcı en temel spot ticaretten bile kar elde edebiliyorsa önerilir; aksi takdirde, yalnızca kullanıcının para kaybetme hızını artıracaktır.

Gate.io'da Marj Ticareti Nasıl Yapılır?

İnternette:

Adım 1: Gate.io hesabınıza giriş yapın. Üst gezinme çubuğundaki "Ticaret" altındaki "Marjin Ticareti"ne tıklayın. "Standart" veya "profesyonel" sürümü seçebilirsiniz. Bu eğitimde standart sürüm kullanılmaktadır.

Adım 2: İşlem yapmak istediğiniz çifti arayın ve girin. (burada örnek olarak GT_USDT)

3. Adım: "Para transferi"ne tıklayın ve aşağıdaki gibi ilerleyin

① Aktarım yönünü belirleyin.

② Aktarılacak jetonu seçin.

③ İşlem hacmini girin.

④ "Şimdi Aktar"a tıklayın.

Adım 4: GT veya USDT ödünç almak için "Kredi al"a tıklayın. Burada hesabınızın kredilerini görüntüleyebilirsiniz.

Adım 5: Borç aldığınız para birimine göre "al" ve "sat" seçeneklerinden birini seçin. Alım/satım fiyatlarını ve alım/satım tutarını (veya takas toplamını) belirleyin. Ayrıca alış/satış fiyatını rahatlıkla ayarlamak için emir defterindeki son fiyatlara tıklayabilirsiniz. Ardından “Satın Al”/“Sat”a tıklayın.

(Not: "Tutar" kutusunun altındaki yüzdeler, hesap bakiyesinin belirli yüzdelerini ifade eder.)

Adım 6: Fiyatı ve tutarı onaylayın. Ardından "Siparişi Onayla"ya tıklayın.

7. Adım: Başarılı bir şekilde sipariş verdikten sonra, sayfanın altındaki "Siparişlerim" bölümünde görebileceksiniz. Burada ayrıca "İptal" seçeneğine tıklayarak siparişi iptal edebilirsiniz.

APP'de:

Adım 1: Gate.io mobil uygulamasını açın ve hesabınıza giriş yapın. Alt gezinme çubuğundaki "Değişim"e ve ardından "Kaldıraç"a tıklayın.

① İşlem yapmak istediğiniz çifti seçin.

② Burada mevcut işlemin kaldıraç oranını gösterir. Marjin hesabınızı yönetmek için tıklayın.

③ Para transferi yapmak, ödünç almak veya borçları geri ödemek için tıklayın. Alternatif olarak, para transferi yapmak için simgeye de tıklayabilirsiniz.

④ Seçilen çiftin mum grafiğine giriş.

⑤ Otomatik borç alma: Etkinleştirildiğinde, marj hesabınızın kullanılabilir bakiyesi sipariş tutarından azsa, işlemin gerçekleştirileceğinden emin olmak için fonlar otomatik olarak ödünç alınır. Borçlanma başarılı olduğunda faiz hemen tahakkuk etmeye başlayacaktır. Otomatik geri ödeme: Etkinleştirildiğinde, sipariş tamamen veya kısmen doldurulup ardından iptal edildiğinde, satın aldığınız para birimi, faiz oranı önceliği ve zaman önceliğine göre geri ödeme için hemen kullanılacaktır.

2. Adım: Bir marj ticareti yapmadan önce, kullanıcıların teminat aktarması gerekir:

① Aktarım yönünü belirleyin.

② Aktarılacak jetonu seçin.

③ İşlem hacmini girin.

④ "Şimdi aktar"a tıklayın.

3. Adım: Borç aldığınız para birimine göre "al" ve "sat" seçeneklerinden birini seçin. Alış/satış fiyatlarını ve alış/satış tutarını belirleyin. Ayrıca alış/satış fiyatını rahatlıkla ayarlamak için emir defterindeki son fiyatlara tıklayabilirsiniz. Ardından "Satın Al"/"Sat"a tıklayın.

4. Adım: Başarılı bir şekilde sipariş verdikten sonra, bunu sayfanın altındaki "Siparişler" bölümünde görebileceksiniz.

Adım 5: Listedeki herhangi bir siparişin ayrıntılarını görüntülemek için tıklayın. Bir sipariş doldurulmadan önce, kullanıcı "İptal" düğmesine tıklayarak siparişi iptal edebilir.

Çözüm

Teminat ticareti, tacirlerin kendi varlıklarını marj olarak taahhüt ederek daha büyük pozisyonlar almak veya satmak için piyasadan borç aldıkları bir ticaret türüdür. Kâr ve zararlar, Marj ticareti ile çarpılabilir ve kaldıraçla büyütülen küçük fiyat dalgalanmaları, kâr ve zararlar üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Ödüller yüksek olsa da, Marj ticareti aynı zamanda yüksek risk taşır ve bu da onu deneyimli tüccarlar için daha uygun hale getirir.

Kaldıraçlı ticaret, getirileri artırmanın yanı sıra kısa devre yapma, riskten korunma, çeşitlendirme ve arbitraj gibi çeşitli ticaret stratejileri için kullanılabilir. Birçok koruma fonu ve yatırım şirketi, düşük kaldıraçlı ticareti yalnızca sermaye kullanımını iyileştirmekle kalmayıp aynı zamanda kontrollü tasfiye riskine izin veren, dalgalı piyasa koşullarında kayıpları önleyen ve uzun vadeli finansal performansı istikrarlı bir şekilde iyileştiren bir finansal araç olarak görmektedir. Bununla birlikte, kaldıraçlı ticaret esasen ödünç alınan bir işlem olduğundan, ödünç alınan paraya faiz ödemeli ve kullanmadan önce maliyeti ve olası faydaları tartmalısınız.

Gate.io, 400'den fazla kripto para biriminde kaldıraçlı ticareti destekleyerek, kullanıcıların açığa satış yapmak için temel para birimini veya uzun vadeli işlem yapmak için belirlenmiş para birimini ödünç almasına olanak tanır ve kaldıraçlı bir pozisyon için marjın paylaşılıp paylaşılmadığına bağlı olarak iki tür ticaret vardır: pozisyon bazında kaldıraçlı ve tamamen kaldıraçlı pozisyon. Kripto para birimleri oldukça değişken olduğundan ve yetersiz marjlar tasfiyeye neden olabileceğinden, kaldıraçlı ticaretin ilkelerini anlamak ve gereksiz kayıpları önlemek için ticarete başlamadan önce iyi bir ticaret stratejisi geliştirmek çok önemlidir.

Yazar: Piccolo
Çevirmen: piper
İnceleyen(ler): Hugo、Edward、Ashely、Joyce
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.

Margin Trading nasıl kullanılır?

Orta SeviyeDec 22, 2022
Marj ticareti, spot ticaretin karını ve kaybını artıran bir ticaret yöntemidir. Kullanıcının bir marj sağlaması gerekir ve marjin varlıklarının birkaç katı ile ticaret yapabilir. Yine de kullanıcının aynı anda yüksek getiri elde etmesi için tasfiye riskini taşıması gerekir.
Margin Trading nasıl kullanılır?

Giriş

Muhtemelen az miktarda sermaye ile bir servet kazanan ve geleneksel veya kripto pazarlarında önemli kazançlar elde eden insanlar hakkında hikayeler duymuşsunuzdur. Ancak, varlıklarının yanlış yönetilmesi nedeniyle önemli kayıplar yaşayan insanlar, hatta ünlü kurumlar hakkında da birçok hikaye var. Alım satım yaparken veya yatırım yaparken kaldıraç kullanırlar, piyasa beklenen yönde değiştiğinde birkaç kat kar elde ederler ve trend tam tersi olduğunda daha önemli kayıplar alırlar.

Bir süredir piyasadaysanız, muhtemelen “kaldıraçlı ticaret” veya “marjin ticareti” terimleriyle karşılaşmışsınızdır. Marj ticareti ile spot ticaret arasındaki temel fark, spot ticaretin, alıcı ve satıcının teslimatta birbirlerine borçları olmadan ödeme yapmasıdır.

Buna karşılık, kaldıraçlı ticaret (marj ticareti), alıcının veya satıcının ellerinde bulunan varlık sayısının birkaç katı ile alım satım yapmasına olanak tanır, iade edilmesi gereken yükümlülüklerin bir kısmını üstlenirken aynı zamanda daha yüksek getiri fırsatı elde eder.

Marj ticareti, çeşitli finansal piyasalardaki tacirler ve yatırımcılar için kritik öneme sahiptir. Kaldıraç, yalnızca sermaye verimliliğini ve yatırım getirisini artırmakla kalmaz, aynı zamanda belirsiz bir piyasada riski de korur. Ancak, marj ticareti, kötüye kullanılması halinde tüccarlar için önemli kayıplara neden olabilir. Marj ticaretinin ilkelerini, faydalarını ve dezavantajlarını anlamak, varlıklarınızı daha etkin bir şekilde kullanmanıza ve çeşitli yatırım stratejileri geliştirmenize yardımcı olabilir.

Marj Ticareti Nedir?

Marjin alım satımı olarak da bilinen marj ticareti, tacirlerin daha belirgin pozisyonlarda ticaret yapmak için borç aldıkları bir ticaret türüdür. Ödünç alınan fonlar genellikle borsa tarafından veya borsa tarafından eşleştirilen diğer kullanıcılar tarafından sağlanır.

Teminat ticareti, ticaret platformu veya diğer kullanıcılar tarafından sağlananlar gibi kullanıcının kendi varlıkları dışındaki varlıkları kullanır ve bu da finansal bir kaldıraç etkisine neden olur. Kaldıraçlı ticarette, hesap cüzdanınızda yalnızca 100$ varsa, 300$ ve hatta 1.000$'lık alım satım yapabilirsiniz.

Marj ticareti, diğer kişilerin fonlarının kullanılmasını içerdiğinden, marj tüccarları, platformun veya diğer kullanıcıların zarar görmesini önlemek için bir kaza durumunda geri ödeme garantisi olarak bir marj sağlamalıdır. Bir marj tüccarının yatırımının başarısız olduğunu ve marjın kaybı karşılamama riskinin olduğunu varsayalım. Bu durumda, kullanıcı bir teminat tamamlama çağrısı yapmalı veya platformun pozisyonu tasfiye edip satışı zorlaması ve borçlu olunan tutarı karşılamak için marjı kaybetmesi riskini almalıdır.

Alım satım platformundan veya diğer kullanıcılardan yatırım yapmak için borç para alan marj ticareti kullanıcıları düzenli olarak faiz ödemek zorundadır. Bununla birlikte, marj ticareti, insanların daha fazla parayı manipüle etmesine izin verdiği için, ticaretin sonuçları büyütülebilir ve tacirlerin başarılı bir ticaretten daha fazla kar elde etmelerine olanak tanır.

Marj Ticareti Nasıl Çalışır?

Teminat ticareti, varlıklarınızı bir marj olarak rehin vererek ve az miktarda parayla büyük bir fark yaratma etkisini elde etmek için garantili fonların birkaç katını ödünç alarak ticaret yapmaktır. Marj ticareti süreci aşağıdaki dört adımdan oluşur:

  1. Margin Trading Cüzdanınıza para aktarın.

  2. Borç al

  3. Trade Askıya Alındı.

  4. Geri Öde

Örneğin, Bitcoin şu anda açık piyasada 20.000 $ değerinde. Kullanıcı A, Bitcoin'in bir ay içindeki performansı konusunda yükselişe geçiyor ve fiyat yükselmeden çok önce satın almayı planlıyor ve ardından kar için daha yüksek bir fiyattan satıyor. Bitcoin fiyatı bir ayda ikiye katlanarak 40.000$'a çıksa bile, bir spot ticarette 0.1 bitcoin alıp tekrar satmak yalnızca 2.000$ karla sonuçlanacaktır.

Kullanıcı A, getirisini artırmak için marj ticaretini kullanmaya karar verir. Margin Wallet hesabına marj olarak 2.000$ aktardı, ardından borç verme piyasasından 30 gün boyunca günlük %0.02 faizle 18.000$ daha borç aldı ve hem 2.000$'ını hem de ödünç aldığı 18.000$'ı bir bitcoin satın almak için kullandı.

25 gün sonra, A Kullanıcısının tahmin ettiği gibi Bitcoin'in fiyatı 40.000$'a yükselir ve bu noktada A Kullanıcısı satın aldığı 1 Bitcoin'i satar. 18.000$'lık krediyi ve 90$'lık faizi iade ettikten sonra, 21.910$'la kaldı ve bu, 2.000$'lık anapara düşüldükten sonra, A kullanıcısına 19.910$'lık bir kâr sağlıyor;

Ancak, kaldıraçlı ticaretin büyütülmüş getiri çarpanı riskle orantılıdır. A Kullanıcısı marj olarak 2000$ kullanırsa ve 20.000$'dan bir bitcoin satın alırsa ve bitcoin yükselmek yerine 18.000$'a düşerse, A Kullanıcısının konumu 2000$ kaybeder. Bitcoin fiyatının daha fazla düşmesini ve Kullanıcı A'nın borçlu olduğu parayı geri ödeyememesini önlemek için ticaret platformu, Kullanıcı A'yı bitcoin pozisyonunu satmaya zorlar ve fon sağlayıcının zarar görmesini önlemek için marjı kaybeder.

Bitcoin fiyatı yalnızca %10 düşmesine rağmen, platform Kullanıcı A'nın hesabını tasfiye eder. Anaparasının %100'ünü kaybeder çünkü hesabındaki teminat tutarı, pozisyonunun değerindeki kaybı karşılamaya artık yeterli değildir. A Kullanıcısı açgözlü olmasaydı ve 2.000$'a yalnızca 0,1 bitcoin spotu satın almış olsaydı, fiyat düştüğünde yalnızca 200$ kaybederdi; bu, ilk yatırımının yalnızca %10'udur; Kullanıcı.

Açıklanan Marj Ticareti Koşulları

Gate.io'da marj ticareti basittir ve kullanıcıların hem uzun hem de kısa ticaret yapmasına ve marj işlemlerinden hem olumlu hem de olumsuz yönde kar elde etmesine olanak tanır. Kaldıraçla işlem yapmaya başlamadan önce, marj ticaretinin nasıl çalıştığını ve ilgili riskleri anlamak için aşağıdaki standart terimleri anlamalısınız.

Kaldıraç

Kaldıraç, bir takas platformundan veya başka bir kullanıcıdan ödünç aldığınız para miktarıdır. Sağlanan marjın oranı olarak, bir marj hesabına 100$ aktarırsanız ve ardından bir spot pozisyon satın almak için yalnızca 50$ kullanırsanız, hala varlıklarınızı kullanıyorsunuzdur ve borç almamışsınızdır, dolayısıyla bu bir spot ticaret olarak değerlendirilir.

Ancak, uzun vadeli alım yapmak için 300$ kullanırsanız, marjin hesabı cüzdanınızdaki 100$'a ek olarak piyasadan 200$ borç almış olursunuz. Faiz ödemeye ek olarak, platform, piyasa fiyatlarındaki değişiklikler nedeniyle ödünç alınan fonların geri ödenmeyeceğine dair şüphe varsa, kullanıcıyı pozisyonu kapatmaya ve borçlu olunan tutarı iade etmeye zorlayacaktır.

Marj Ticareti

Teminat, kullanıcının kaldıraçla işlem yaparken krediyi geri ödeme taahhüdüdür. Teminatın değerinin ticari zararları karşılamaya yetmediğini varsayalım. Bu durumda platform, borçlunun hak ve menfaatlerini korumak için pozisyonu tasfiye edecek ve kapatacaktır. Kullanıcı pozisyonu tutmaya devam etmek istiyorsa, riski azaltmak için krediyi kendisi ödemek üzere bir marj eklemeli veya pozisyonu azaltmalıdır.

İzole Marj Modu ve Çapraz Marj Modu

İzole Teminat Modu ve Çapraz Teminat Modu, marjın diğer kaldıraçlı pozisyonlardan bağımsız olup olmadığına bağlı olarak farklılık gösteren iki ticaret modudur. Gate.io platformu, varsayılan olarak, kullanıcıların kaldıraçla işlem yapmadan önce marjı her bir çiftin marjin hesabı cüzdanına aktarmasını gerektiren İzole Marj Moduna ayarlanmıştır.

İzole Marjin Modunda BTC ve ETH ticareti yapmak için, marjınızı sırasıyla BTC ve ETH İzole Margin hesaplarına aktarmanız gerekir. ETH pozisyonu yetersiz marj nedeniyle yükselirse, BTC pozisyonu patlamaz. Kontrollü risk nedeniyle yeni başlayanlar için uygundur, ancak aynı anda birden fazla para birimi ticareti yaparken marjı yönetmek daha karmaşıktır ve sermaye kullanım oranı daha düşüktür.

Çapraz Marj Modu, ticaret yapmadan önce marjınızı Çapraz Marj cüzdanına aktardığınız paylaşılan bir marj modeli kullanır. Tuttuğunuz pozisyondan gerçekleşmemiş herhangi bir kar, doğrudan başka bir çift için marj olarak kullanılabilir ve böylece çeşitli pozisyonların kar ve zararı arasında bağlantı kurulur.

Örneğin, Cross Margin ile BTC ve ETH ticareti yapmak istiyorsanız, teminatınızı Cross Margin cüzdanına aktararak hem BTC hem de ETH'de pozisyon açabilirsiniz. BTC ve ETH pozisyonlarının değeri birbirlerinin marjının bir parçasıdır, dolayısıyla ETH pozisyonu tasfiye edilirse BTC pozisyonu da tasfiye edilecektir.

Çapraz Marj basittir ve çoklu para birimi ticareti için yüksek sermaye kullanım oranına sahiptir. Yine de maruz kalma, Çapraz Marj cüzdan bakiyesinin tamamını kapsayabilir. Tek bir başarısız ticaret, varlıkları sıfıra indirebilir, bu nedenle kurumsal veya deneyimli tüccarlar için en uygunudur.

Temel Para Birimi

Temel para birimi veya işlem para birimi, insanların kripto para piyasasında alıp sattığı varlıktır. BTC/USDT çifti söz konusu olduğunda, BTC temel para birimidir. Kripto para piyasası kotasyonu, temel para biriminin kaç biriminin, belirtilen para biriminin bir birimiyle değiştirilebileceği cinsinden ifade edilir.

Karşıt Para Birimi

Karşıt para birimi, insanların uzlaşma para birimi, hedef para birimi veya karşı para birimi olarak da bilinen farklı temel para birimlerini karşılaştırabilmesi için temel para biriminin değerini belirlemek için kullanılır. Örneğin, BTC/USDT çiftinde belirtilen para birimi USDT'dir. Kripto para piyasasının kote fiyatı, bir temel para birimine dönüştürmek için ne kadar karşı para biriminin harcanması gerektiğini gösterir.

Uzun gidiyor

Kaldıraçla işlem yaparken, belirtilen para birimini ödünç almak ve bunu baz para birimine dönüştürmek uzun sürüyor. Örnek olarak BTC/USDT çiftini ele alalım. Kullanıcı, BTC fiyatının yükseleceğini belirlerse, BTC'de alım satım yapmak için USDT ödünç alabilir ve BTC yükseldikten sonra farkı kazanmak için USDT'ye geri çevirebilir.

Ödünç alma ve geri ödeme para birimleri aynıdır, bu nedenle bir kullanıcı BTC'de alım satım yapmak için 100 USDT borç alırsa, krediyi geri ödediğinde yalnızca 100 USDT artı faiz iade etmesi ve kârın geri kalanını elinde tutması gerekir.

kısa devre

Kaldıraçla işlem yaparken, temel para birimini ödünç almak ve bunu belirtilen para birimine dönüştürmek kısadır. Örneğin, BTC/USDT çifti söz konusu olduğunda, kullanıcı BTC fiyatının düşeceğini belirlerse, BTC'yi ödünç alabilir ve bunu USDT ile takas edebilir ve ardından BTC'nin fiyatı düştükten sonra BTC ile geri değiştirebilir. farkı kazanmak için düştü.

Borç alma ve geri ödeme para birimleri aynıdır, bu nedenle bir kullanıcı USDT'yi kısa devre yapmak için 1 BTC ödünç alırsa, geri ödediğinde yalnızca 1 BTC artı faizi iade etmesi ve karın geri kalanını elinde tutması gerekir.

Kullanılabilir Varlıklar

Varlıklar, aktarılan ve borçlandırılan kısımlar da dahil olmak üzere sipariş vermek için marj cüzdanında kullanıcı tarafından kullanılabilir.

Ödünç Alınabilir Varlıklar

Ödünç alınabilir varlıklar, aktarılan varlıkları marj olarak kullanan bir marj cüzdanı aracılığıyla ödünç alınabilen kripto para biriminin değerini temsil eder. Ödünç alınabilir varlıkların miktarı çifte, İzole Marj'a, Çapraz Marj'a ve borç verme piyasası havuzuna göre değişir.

Gate.io'da, Çapraz Teminat Modu, marjin değerinin 3 katıdır (3X), İzole Marj ise, pariteye ve piyasanın derinliğine bağlı olarak marjin değerinin 3x, 5x ve 10x'idir (3X, 5X, 10X).

Teminat işlemleri için ödünç alınan varlıklar borç verme piyasasından olduğundan, birçok kullanıcı borç aldığında havuz likit olmayan hale gelecektir. Ancak marj yeterliyse borçlanmaya devam edebilir.

Ödünç Alınan Varlıklar

Aktarılan varlıkları, bir marj cüzdanından ödünç alınan kripto para birimleri için marj olarak kullanın.

Dondurulmuş Varlıklar

Kullanıcının artık emir vermek için kullanamayacağı bir marj hesabındaki kripto para birimi, genellikle emir listesinin "Mevcut Emirler"de yer alan ve kullanıcının bekleyen bir limit emri nedeniyle platforma erişimini engellediği kısmı.

Risk oranı

Bu, Gate.io platformu tarafından bir marj hesabı patlaması riskini değerlendirmek için kullanılan bir metriktir ve bir marj hesabındaki toplam varlıkların ödünç alınan varlıklara oranını temsil eder.

Risk oranı = Toplam Varlıklar / Toplam Yükümlülükler = Toplam Varlıklar Fon Alınan Fon + Ödenmemiş Faiz

Risk oranının daha önemli bir değeri, ödünç alınan varlıkların daha düşük bir yüzdesini ve elde tutulan bir pozisyonun patlama olasılığının daha düşük olduğunu gösterir. Borçlanma yoksa yükümlülük sıfırdır ve risk oranı sonsuz değerde bir spot işlem olarak değerlendirilir.

Tersine, risk oranının daha küçük bir değeri, ödünç alınan varlıkların yüzdesi ne kadar yüksekse, bir pozisyonun kapanma olasılığının o kadar yüksek olduğu anlamına gelir. Risk oranının 1'e yakın olduğunu varsayalım. Bu durumda, aktiflerin toplam değeri neredeyse pasiflerin toplam değerine eşittir. Platform, marj tüccarının iflas ettiği bir durumdan kaçınmak için ödünç alınan fonları ödemek için kullanıcının pozisyonunu tasfiye edecektir. Ayrıca, risk oranı çok düşükse, kullanıcı eylemlerinde sınırlanacaktır.

Zorla Tasfiye

Kaldıraçlı bir teminatın risk oranı < %110 olduğunda, sistem hesabı tasfiye edecek ve borç alınan para birimini geri ödemek için hesaptaki tüm varlıkları (elde tutulan pozisyonlar + marj) kullanacaktır.

Beklenen Kapanış Fiyatı

%110 risk oranı kullanılarak hesaplanan fiyat, bir pozisyonun kapatılacağı fiyatı gösterir. Halihazırda 3-5X kaldıraç risk oranı %110'un altına düştüğünde zorunlu tasfiyeye tabi tutulurken, 10X kaldıraç risk oranı %105'in altına düştüğünde zorunlu tasfiyeye tabi tutulmaktadır.

Marj Ticaretinin Kullanım Alanları

Sadece spot ticaret yerine marj ticaretinin kullanılabileceği durumlar nelerdir? Genel olarak, marj ticareti için birkaç birincil uygulama senaryosu vardır:

kısa devre

Spot ticarette kısa devre yapamazsınız. Bugün Bitcoin fiyatının çok yüksek olduğuna inandığınızı varsayalım. Bu durumda, halihazırda Bitcoin'i yerinde tutmadığınız veya vadeli işlem sözleşmesi (sürekli, teslimat) gibi bir finansal türev araç kullanmadığınız sürece, tutulmayan kripto para birimlerini kısa devre yapamazsınız.

Kullanıcılar, satmak için platformdan veya diğer kullanıcılardan spot ödünç almak için spot marj ticaretini kullanabilir ve ardından fiyat düştüğünde geri ödemek için geri satın alabilir, bu da kripto para birimlerinde açığa satıştan kar elde etmelerini sağlar.

Maksimum potansiyel getiri

Marj ticareti, kullanıcıların borç para almasına, satın alma güçlerini artırmasına ve spot ticaretin kar ve zarar sonuçlarını büyütmesine olanak tanır. Farklı ülkelerin para birimleri arasındaki günlük döviz kuru değişimi genellikle %0,5'ten az olduğundan, piyasa doğru tahmin edilse bile karlar sınırlıdır ve düşük volatiliteli piyasalarda ticaret fırsatlarının ortaya çıkmasını beklemenin zaman maliyeti çok yüksektir (örn. uluslararası döviz piyasası olarak).

Bununla birlikte, kripto para birimleri gibi oldukça değişken piyasalarda, spekülatif tüccarlar, hızlı bir şekilde zengin olmak için sıklıkla kaldıraç kullanırlar ve küçük bir miktar parayla yüz kat getiri elde etmek için kripto para birimlerinin zaten dramatik olan yükseliş ve düşüşlerini katlarlar.

Korunma Riski

Profesyonel yatırımcılar veya kurumlar, risklerinden korunmak için spot marj ticaretini de kullanabilirler. Marjin spot ticaretinin temel konsepti, borçlunun fonları geri ödemesi gerektiği ve fon sağlayıcının (platform veya başka bir kullanıcı), borçlunun işlemlerinin başarısız olma riskini taşımaması ve bunun sonucunda ödünç verilen para birimlerinin sayısında azalma olması ve borçlunun ek faiz ödemesi gerekmektedir.

Nispi olarak, borçlu geri ödeyebildiği sürece, fiyat dalgalanmalarına karşı korunmak veya karlarını kilitlemek için marj ticaretini kullanarak uygun fiyatlarla büyük miktarlarda satın almak veya satmak için borç para alabilir. Örneğin, bir BTC madencisine sahipseniz veya birden fazla ETH taahhütlü düğüm çalıştırıyorsanız, kripto para birimi fiyatındaki düşüş geliri azaltabilir ve hatta bir kayba neden olabilir. Bu durumda, BTC veya ETH'yi açığa çıkarmak için spot marj ticaretini kullanabilir ve fiyat düşmeden önce gelecekteki kazançlarınızı nakde çevirmek için satabilirsiniz, ardından krediyi geri ödeyebilirsiniz.

Arbitraj Ticareti

Arbitraj ticareti, kar elde etmenin temeli olarak piyasa verimsizliklerinden yararlanan düşük riskli bir strateji olarak kabul edilir. Bitcoin fiyatları A ve B borsaları arasında farklılık gösteriyorsa, daha düşük maliyetli borsadan alıp daha yüksek maliyetli borsada satabilirsiniz.

Vadeli piyasa fiyatı spottan yüksek olduğunda vadeli alım satım yaptığınız ve spot piyasa fiyatı vadeli işlemlerden yüksek olduğunda tam tersi durumda vadeli işlem arbitrajı için marj spot ticaretini de kullanabilirsiniz.

Genel olarak konuşursak, arbitraj ticaretinin getirisi yetersizdir. Yine de avantajınız, likidite riski almanıza gerek olmaması ve alım satım için spot marj ticaretinin kullanılması getiriyi etkili bir şekilde büyütebilir.

Marj ticaretinin artıları ve eksileri

Marj Ticaretinin Avantajları:

  1. Yalnızca kendi fonlarınızı kullanmaktansa borç alarak ve daha belirgin pozisyonlarda işlem yaparak daha yüksek getiri elde edebilirsiniz.
  2. Bir portföyü çeşitlendirmek ve tüccarların aynı anda birden fazla pozisyon tutmasına izin vererek sermaye verimliliğini artırmak için kaldıraçlı ticareti kullanabilirsiniz. Yatırımlardan en az biri önemli bir kazanç sağlıyorsa, kâr şansı artar ve kayıp riski dağılır.
  3. Deneyimli tacirlerin değişken piyasalarda riskten korunmak veya tutarlı getiriler elde etmek için kaldıraç kullanmasıyla riskten korunma veya düşük riskli arbitraj için kullanılabilir.

Marj Ticaretinin Dezavantajları:

  1. Kâr ve zarar, söylendiği gibi, aynı kaynaktan gelir. Kaldıraçlı alım satım, kayıpları büyütürken kazançları büyütür ve tasfiye risklerini göz ardı eden tüccarlar, pozisyonlar kapanmaya zorlanırsa yatırımlarını kaybedebilir. Ayrıca, kaldıraçlı ticaret ve büyük ölçekli tasfiye, kripto para piyasasının keskin yükselişinin ve düşüşünün önemli itici güçleridir.
  2. Kaldıraçlı pozisyonlar ödünç para olduğundan ve faiz ödemeleri gerektirdiğinden ve fiyatlar önemli ölçüde hareket ettiğinde tasfiye riski taşıdığından, uzun vadeli elde tutma benzeri spotlar için uygun değildir. Yatırımcılar, kaldıraçlı ticarete (risk-ödül oranı) girmeden önce başarısızlık maliyetinin potansiyel getiri açısından makul olup olmadığını dikkatlice düşünmelidir.
  3. Daha kullanıcı dostu olabilir ve piyasa tüccarın beklediği yönde hareket ederse sonuç zararlı olabilir. Kaldıraçlı ticaretin kullanılması, yalnızca kullanıcı en temel spot ticaretten bile kar elde edebiliyorsa önerilir; aksi takdirde, yalnızca kullanıcının para kaybetme hızını artıracaktır.

Gate.io'da Marj Ticareti Nasıl Yapılır?

İnternette:

Adım 1: Gate.io hesabınıza giriş yapın. Üst gezinme çubuğundaki "Ticaret" altındaki "Marjin Ticareti"ne tıklayın. "Standart" veya "profesyonel" sürümü seçebilirsiniz. Bu eğitimde standart sürüm kullanılmaktadır.

Adım 2: İşlem yapmak istediğiniz çifti arayın ve girin. (burada örnek olarak GT_USDT)

3. Adım: "Para transferi"ne tıklayın ve aşağıdaki gibi ilerleyin

① Aktarım yönünü belirleyin.

② Aktarılacak jetonu seçin.

③ İşlem hacmini girin.

④ "Şimdi Aktar"a tıklayın.

Adım 4: GT veya USDT ödünç almak için "Kredi al"a tıklayın. Burada hesabınızın kredilerini görüntüleyebilirsiniz.

Adım 5: Borç aldığınız para birimine göre "al" ve "sat" seçeneklerinden birini seçin. Alım/satım fiyatlarını ve alım/satım tutarını (veya takas toplamını) belirleyin. Ayrıca alış/satış fiyatını rahatlıkla ayarlamak için emir defterindeki son fiyatlara tıklayabilirsiniz. Ardından “Satın Al”/“Sat”a tıklayın.

(Not: "Tutar" kutusunun altındaki yüzdeler, hesap bakiyesinin belirli yüzdelerini ifade eder.)

Adım 6: Fiyatı ve tutarı onaylayın. Ardından "Siparişi Onayla"ya tıklayın.

7. Adım: Başarılı bir şekilde sipariş verdikten sonra, sayfanın altındaki "Siparişlerim" bölümünde görebileceksiniz. Burada ayrıca "İptal" seçeneğine tıklayarak siparişi iptal edebilirsiniz.

APP'de:

Adım 1: Gate.io mobil uygulamasını açın ve hesabınıza giriş yapın. Alt gezinme çubuğundaki "Değişim"e ve ardından "Kaldıraç"a tıklayın.

① İşlem yapmak istediğiniz çifti seçin.

② Burada mevcut işlemin kaldıraç oranını gösterir. Marjin hesabınızı yönetmek için tıklayın.

③ Para transferi yapmak, ödünç almak veya borçları geri ödemek için tıklayın. Alternatif olarak, para transferi yapmak için simgeye de tıklayabilirsiniz.

④ Seçilen çiftin mum grafiğine giriş.

⑤ Otomatik borç alma: Etkinleştirildiğinde, marj hesabınızın kullanılabilir bakiyesi sipariş tutarından azsa, işlemin gerçekleştirileceğinden emin olmak için fonlar otomatik olarak ödünç alınır. Borçlanma başarılı olduğunda faiz hemen tahakkuk etmeye başlayacaktır. Otomatik geri ödeme: Etkinleştirildiğinde, sipariş tamamen veya kısmen doldurulup ardından iptal edildiğinde, satın aldığınız para birimi, faiz oranı önceliği ve zaman önceliğine göre geri ödeme için hemen kullanılacaktır.

2. Adım: Bir marj ticareti yapmadan önce, kullanıcıların teminat aktarması gerekir:

① Aktarım yönünü belirleyin.

② Aktarılacak jetonu seçin.

③ İşlem hacmini girin.

④ "Şimdi aktar"a tıklayın.

3. Adım: Borç aldığınız para birimine göre "al" ve "sat" seçeneklerinden birini seçin. Alış/satış fiyatlarını ve alış/satış tutarını belirleyin. Ayrıca alış/satış fiyatını rahatlıkla ayarlamak için emir defterindeki son fiyatlara tıklayabilirsiniz. Ardından "Satın Al"/"Sat"a tıklayın.

4. Adım: Başarılı bir şekilde sipariş verdikten sonra, bunu sayfanın altındaki "Siparişler" bölümünde görebileceksiniz.

Adım 5: Listedeki herhangi bir siparişin ayrıntılarını görüntülemek için tıklayın. Bir sipariş doldurulmadan önce, kullanıcı "İptal" düğmesine tıklayarak siparişi iptal edebilir.

Çözüm

Teminat ticareti, tacirlerin kendi varlıklarını marj olarak taahhüt ederek daha büyük pozisyonlar almak veya satmak için piyasadan borç aldıkları bir ticaret türüdür. Kâr ve zararlar, Marj ticareti ile çarpılabilir ve kaldıraçla büyütülen küçük fiyat dalgalanmaları, kâr ve zararlar üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Ödüller yüksek olsa da, Marj ticareti aynı zamanda yüksek risk taşır ve bu da onu deneyimli tüccarlar için daha uygun hale getirir.

Kaldıraçlı ticaret, getirileri artırmanın yanı sıra kısa devre yapma, riskten korunma, çeşitlendirme ve arbitraj gibi çeşitli ticaret stratejileri için kullanılabilir. Birçok koruma fonu ve yatırım şirketi, düşük kaldıraçlı ticareti yalnızca sermaye kullanımını iyileştirmekle kalmayıp aynı zamanda kontrollü tasfiye riskine izin veren, dalgalı piyasa koşullarında kayıpları önleyen ve uzun vadeli finansal performansı istikrarlı bir şekilde iyileştiren bir finansal araç olarak görmektedir. Bununla birlikte, kaldıraçlı ticaret esasen ödünç alınan bir işlem olduğundan, ödünç alınan paraya faiz ödemeli ve kullanmadan önce maliyeti ve olası faydaları tartmalısınız.

Gate.io, 400'den fazla kripto para biriminde kaldıraçlı ticareti destekleyerek, kullanıcıların açığa satış yapmak için temel para birimini veya uzun vadeli işlem yapmak için belirlenmiş para birimini ödünç almasına olanak tanır ve kaldıraçlı bir pozisyon için marjın paylaşılıp paylaşılmadığına bağlı olarak iki tür ticaret vardır: pozisyon bazında kaldıraçlı ve tamamen kaldıraçlı pozisyon. Kripto para birimleri oldukça değişken olduğundan ve yetersiz marjlar tasfiyeye neden olabileceğinden, kaldıraçlı ticaretin ilkelerini anlamak ve gereksiz kayıpları önlemek için ticarete başlamadan önce iyi bir ticaret stratejisi geliştirmek çok önemlidir.

Yazar: Piccolo
Çevirmen: piper
İnceleyen(ler): Hugo、Edward、Ashely、Joyce
* Bilgiler, Gate.io tarafından sunulan veya onaylanan finansal tavsiye veya başka herhangi bir tavsiye niteliğinde değildir ve bu tip bir durumu teşkil etmemektedir.
* Bu makale Gate.io kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz, aktarılamaz veya kopyalanamaz. Aykırı davranışlar, Telif Hakkı Yasasının ihlalidir ve yasal işleme tabi olabilir.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!