Gelecek modüler tasarımda mı?

Orta SeviyeMar 05, 2024
Bu makale, monolitik ve modüler blok zincirleri arasındaki karşılaştırmayı incelemekte, modülerleştirmenin merkezi olmayan sistemlerin performansını artırma potansiyelini analiz etmekte ve blok zincirinin geleceği üzerindeki derin etkisini öngörmektedir.
Gelecek modüler tasarımda mı?

Giriş

Yaklaşık on yıl önce, dünya mobil akıllı telefonların büyümesinde bir artış gördü. O dönemde bazı büyük şirketler modüler mimariler sunarak akıllı telefonlarda devrim yaratabileceklerini düşünüyorlardı. 2013 yılında Google, modüler tasarıma sahip yeni bir akıllı telefon olan Project Ara'yı duyurdu. Günümüzün kapalı alüminyum ve cam parçalarından oluşan "monolitik" telefonlarının aksine Ara, kullanıcıların telefonlarını çeşitli şekillerde özelleştirebilmelerine olanak tanıyarak tüm temel parçaların modüler olmasını sağlayacaktır. Sık sık yeni bir telefona geçmek zorunda kalmazsınız. Bunun yerine, eski telefonunuza kendi tercihlerinize göre en iyi yeni parçaları ekleyebilirsiniz. Ne yazık ki modülerlik cep telefonu ekosisteminde başarılı olamadı ve konsept teknoloji tarihinin çoğunlukla unutulmuş bir parçası olarak kaldı.

Modüler akıllı telefon, modüler blok zincirleri için uyarıcı bir hikaye olabilir; zira yeni ve heyecan verici çözümlerin yutturmacası, mevcut araçların meşru dezavantajlarına rağmen uzun vadeli bir kazanımı garanti etmez. Ancak blok zincirleri söz konusu olduğunda, kullanıcıların ölçeklenebilirlik talebi, geliştiricileri modüler mimariler oluşturmaya ve benimsemeye itmektedir. Bu talep, modüler blok zinciri mimarilerinin modüler akıllı telefonla aynı kaderi paylaşmasını pek olası kılmıyor.

Peki modüler blok zinciri mimarisi tam olarak nedir? Bu çözümlerin bir başka Ara Projesi olarak kalmamasını nasıl sağlayabiliriz? Bu makale tüm bu sorulara cevap vermeyi umuyor.

Monolitik ve Modüler

Daha ileri gitmeden önce, monolitik ve modüler mimariler arasındaki farkı açıklığa kavuşturalım. Bu kavramı tanıtmanın en basit yolu, tanıdık bir kavram örneği vermek olacaktır. Tıpkı cep telefonlarının kamera, batarya ve dokunmatik ekran gibi belirli temel bileşenlere sahip olması gibi, blok zincirinin de temel bileşenleri vardır.

iPhone "monolitik" telefonlara harika bir örnektir. Telefonu kullanmak için gereken tüm parçalarla birlikte gelir ve özelleştirme seçenekleri açısından fazla bir şey sunmaz. Elbette, iç kısımları çok fazla düzenleyemeyebilirsiniz, ancak şık ve hızlıdır. Ancak, telefonunuzu daha fazla özelleştirmek istediğiniz zamanlar olabilir. Yıllar geçtikçe, çok daha iyi kameralara sahip yeni telefonların çıktığını varsayalım. Güncel olmayan telefonunuzun geri kalanı iyi çalışabilir, ancak mevcut kameranızla yeni telefonların deneyimiyle eşleşemezsiniz.

Modüler bir mimari ile yepyeni bir telefon satın almak zorunda kalmazsınız. Bunun yerine, kameranızı bir lego parçası gibi değiştirebilir ve daha iyisini takabilirsiniz.

Google'ın Project Ara'sı modüler bir telefon örneğidir. Telefon, istediğiniz parçaları değiştirip çıkarabileceğiniz yapı taşlarından oluşuyor. Uyumlu parçalar üretildiği sürece Ara bunları destekleyecektir.

Akıllı telefonlar gibi blok zincirleri de birden fazla temel bileşenden oluşur; bu bileşenler aşağıda belirtilmiştir:

  • Konsensüs
    • Blok zincirlerinin mutabakat katmanı, zincirin durumu üzerinde mutabakata varan bir bilgisayar ağı aracılığıyla düzen ve kesinlik sağlar.
  • Yürütme
    • Bu katman, belirtilen kodları çalıştırarak işlemlerin fiili olarak işlenmesini sağlar. Aynı zamanda kullanıcıların işlemleri imzalamak, akıllı sözleşmeleri dağıtmak ve varlıkları aktarmak gibi tipik olarak blok zinciri ile etkileşime girdiği yerdir.
  • Paraya Çevirme
    • Uzlaştırma katmanı, katman 2'lerde yürütülen faaliyetlerin doğrulanması ve anlaşmazlıkların çözümü için bir platform görevi görür. En önemlisi, gerçek blok zincirinin son durumunun kaydedildiği yerdir.
  • Veri Kullanılabilirliği
    • Bir durum geçişinin geçerli olduğunu doğrulamak için gereken veriler bu katmanda yayınlanmalı ve saklanmalıdır. Bu, blok üreticilerinin işlem verilerini sağlayamadığı saldırılar veya operasyonel arızalar durumunda kolayca geri alınabilir ve doğrulanabilir olmalıdır.

Basitçe söylemek gerekirse, monolitik bir blok zinciri tüm bu görevleri tek bir yazılım parçasında kendi başına gerçekleştirirken, modüler bir blok zinciri bunları birden fazla yazılım parçasına ayırır. Bu noktada, tüm bu görevleri aynı anda yerine getiren bir blok zincirinin dezavantajlarının neler olduğunu merak edebilirsiniz.

Bu da asırlık bir sorun olan ölçeklenebilirlik trilemmasına geri dönüyor.

Ölçeklenebilirlik trilemması, bir blok zincirinin aşağıdaki üç özellikten yalnızca ikisine sahip olabileceğini söyler: ademi merkeziyetçilik, güvenlik ve ölçeklenebilirlik. Mevcut monolitik blok zincirleri, üçgenin güvenli ve ölçeklenebilir köşeleri için optimize olma eğilimindedir. Bitcoin ve Ethereum mümkün olduğunca merkezsiz ve güvenli olmaya daha fazla önem vermektedir. Ne yazık ki bunun bir bedeli var. Merkezi olmayan zincirler genellikle işlemleri yürütmek için yüksek bant genişliğine sahip değildir. Ethereum saniyede 20 işlemle sınırlanırken, Bitcoin bu skalada daha da aşağılara düşüyor. Saniyede 20 işlem, bu protokolleri küresel ölçekte kullanmak istiyorsak ne yazık ki yetersizdir. Bazı monolitik zincirler, en azından teorik olarak, TPS'leri ve toplam verimleri yeterli olduğu için bizi küresel ölçeğe çok daha fazla yaklaştırabilir. Bununla birlikte, genellikle blok zinciri teknolojisinin temel ilkesi olan ademi merkeziyetçilikten yoksundurlar.

Modüler bir mimari, merkeziyetsizliği korurken daha performanslı zincirler oluşturmak için bir blok zincirinin bazı işlerini dışarıdan temin etmeyi amaçlar. Şimdi Ethereum'u inceleyelim ve modülerlikten nasıl yararlanmasının beklendiğini tartışalım.

Kripto derin dalışlarını sever misiniz? Yeni gönderiler almak ve sektördeki en son trendler ve konular hakkında bilgi sahibi olmak için ücretsiz abone olun.

Ethereum Merkezli Bir Ekosistem


Örnekler: Çoğu Katman 1'ler, Yakıt

Ethereum, bugün var olduğu haliyle yekpare bir blok zinciridir. Günümüzde diğer katman 1 blok zincirlerinin çoğu da monolitik blok zinciri olarak sınıflandırılmakta ve bu şekilde yapılandırılmaktadır. iPhone örneğinde olduğu gibi, monolitik blokzincirlerin belirli yetenekleri bazen daha yeni alternatiflerin gerisinde kalmaya başlar ve bu da hem geliştiricilerin hem de tüketicilerin en yeni ve en yenilikçi katman 1'i aramalarına neden olur. Ethereum'un mevcut darboğazlarını gidermek için geliştiriciler, işlem bant genişliğini artırmak için rollup yürütme katmanları oluşturuyor.

Örnekler: İyimserlik, Arbitrum, Yakıt, Kaydırma, ZkSync

Bir yürütme katmanı olarak Rollup'lar bugün Ethereum'da en yaygın kullanılan ölçeklendirme yöntemidir. Rollup'lar, daha performanslı işlem yürütme özelliğine sahip ve net sonuçları Ethereum'a yerleşerek onun (çok daha iyi) güvenliğini ve merkeziyetsizliğini etkin bir şekilde devralan ayrı blok zincirleridir.

Yüksek düzeyde bir toplama, bloklarının net sonucunu başka bir blok zincirine gönderen bir blok zinciridir. Ancak, bu bir rollup olmanın sadece bir bileşenidir, çünkü aynı zamanda dolandırıcılık & geçerlilik kanıtlarına ve işlemlerin izinsiz eklenmesi için bir yönteme de ihtiyacınız vardır. Rollup'lar bunu, biri katman 1'de diğeri katman 2'de konuşlandırılmış iki akıllı sözleşme arasındaki verileri senkronize ederek gerçekleştirir. Bu tasarım, onu bir yan zincir değil bir toparlama yapan şeydir. Bu temel bileşenler bir toplamanın güvenli olması için gereklidir, çünkü bunlar olmadan toplama durdurulabilir veya sansürlenebilir.

Şu anda çoğu rollup, Ethereum geliştiricilerinin kolayca geçiş yapmasına yardımcı olmak için EVM uyumluluğu sunmaktadır, ancak hesaplama verimliliği ve geliştirme kolaylığı açısından, yürütme katmanları için daha iyi alternatifler olabilir. Kullanıcılar, hesap soyutlama gibi EVM eşdeğer zincirlerinde bulunmayan daha fazla yaşam kalitesi özelliği bile isteyebilir. Çok çeşitli geliştirici tercihleri göz önüne alındığında, muhtemelen bu eğilim devam edecek ve SolanaVM ve MoveVM yürütme katmanları gibi daha da yeni çözümlerin pazarı doldurduğunu göreceğiz. Yakıt, EVM uyumlu olmayan ve tek odak noktası diğer rollup'larda mümkün olmayan hesaplamaları gerçekleştirmek olan bir yürütme katmanı örneğidir. Fuel aynı zamanda ilk "modüler yürütme katmanı" olup, göreceğimiz üzere, egemen bir toparlanma, bir yerleşim zinciri ve hatta monolitik bir blok zinciri olmasına olanak sağlamaktadır. Rollup'lar yalnızca yürütme katmanları iken, Yakıt daha fazla olabilir.

Yakıt, normal toparlamaların yapamayacağı şekilde modüler hale getirilebilir. Bu nedenle "modüler yürütme katmanı" adını almıştır. Celestia mimarisinin mekaniğine yakında dalacağız. (Kaynak: Fuel)

Fuel, yürütme katmanlarının yaratıcı olabileceğini ve EVM desteği yerine hesaplama hızına öncelik verebileceğini göstermiştir. Modüler mimarilere aşina olan pek çok kişi Fuel'i biliyor olsa da, bir başka büyük rakip daha az biliniyor. Yaklaşmakta olan en ilginç modüler yürütme katmanlarından biri Kindelia olarak adlandırılıyor. En hızlı hesaplama katmanlarından biri olmasının dışında Kindelia, sanal makinesini kullanan benzersiz bir kanıt sistemine sahiptir. Kindelia'nın HVM'si, Kind adlı akıllı sözleşme dillerinde yerleşik olarak neredeyse anlık bir kanıt denetleyicisi sunar. Akıllı sözleşmeler, kodlarının istismarlara karşı güvenli olduğunu ve doğru şekilde çalıştığını kodlarının içinde kanıtlayabildiği için tür çok önemlidir. Bu tür bir tasarım, yanlış kodlanmış akıllı sözleşmeler sorununu çözebilir ve bizi bugün akıllı sözleşmeleri rahatsız eden istismarlardan kurtarabilir. Bu, Kindelia'nın diğer yürütme katmanlarına göre değer sağlamasının sadece bir yoludur.

Ancak bir yürütme katmanı açısından ölçeklendirme, bulmacanın yalnızca bir parçasıdır. Geliştiriciler monolitik blok zincirlerini daha da modüler hale getirerek mümkün olan en yüksek performansı elde etmeye çalışıyor. Bu da bizi veri kullanılabilirliği katmanının nasıl modülerleştirilebileceğine getiriyor.

Örnekler: Metis, ZkPorter, Anytrust

Validium, verileri zincir üzerinde depolamak yerine zincir dışına taşınan bir toparlamadır.

Peki neden verileri zincir dışına taşıyoruz? Bunun nedeni, veri kullanılabilirliği için optimizasyon yapmaya çalışıyor olmamızdır. Bir rollup sisteminin genel verimliliği büyük ölçüde veri kullanılabilirlik katmanının yeteneklerine bağlıdır. Bu katman, rollup'ın işlem sıralayıcısı tarafından üretilen veri hacmini idare edemediğinde, işlemlerin işlenmesinde bir darboğaza yol açar. Sonuç olarak, rollup ek işlemleri kaldıramaz, bu da artan gaz ücretlerine ve/veya yavaş yürütme sürelerine yol açar. Başka bir deyişle, rollup'ın veri kullanılabilirliği katmanının performansı, genel işlem işleme kapasitesini ve bunlarla ilişkili ücretleri belirlemede kritik bir faktördür.

Validyumların dezavantajı, zincir dışı olmaları ve daha fazla güven varsayımı getirmeleridir. Ethereum'un veri kullanılabilirliği katmanını iyileştirmek için zincir üzerinde bir çözüm istiyoruz. Cevap Danksharding.

Danksharding'in Ethereum'a entegrasyonu, onu hem yerleşim hem de veri erişilebilirliği için modern bir platforma dönüştürüyor.

Danksharding'i yenilikçi kılan şey, bu kavramları uyumlu bir bütün halinde birleştirme becerisidir. Toplama kanıtları ve veriler aynı blok içinde doğrulanarak kesintisiz ve verimli bir sistem oluşturulur. Bununla birlikte, normal çalışmalarının bir parçası olarak, rollup'lar sıkıştırılmış verileri için önemli ölçüde depolama gerektirir. Danksharding, bu gereksinime bir çözüm sunarak birden fazla rollup'ta milyonlarca TPS potansiyeli sağlar. Danksharding, veri blobları için alanı artırmak amacıyla ağ etkinliğini parçalara ayıran bir tekniktir. Veri blobu, Ethereum'da büyük miktarda veri taşıyabilen ve gaz ücretlerini azaltmak için rollup'lar tarafından kullanılan daha verimli ve standartlaştırılmış bir veri formatıdır. Danksharding, düğümlerin yalnızca küçük bir kısmı inceleyerek önemli miktarda veriyi doğrulamasını sağlamak için "veri kullanılabilirliği örneklemesi" kullanır ve Ethereum'da doğrudan işlemlere olanak tanırken daha ucuz ve daha hızlı katman 2 ağlarının gelişebileceği bir geleceğin yolunu açar.

Danksharding, Ethereum'un tüm güvenlik ve merkeziyetsizlik özelliklerini miras alacağı için de harikadır. Ancak bunun bir dezavantajı var. Ethereum'un nispeten yavaş gelişim hızı nedeniyle, Danksharding'in Ethereum'a düzgün bir şekilde uygulanmasına muhtemelen yıllar var. EIP-4844, Danksharding'e ulaşmanın ilk adımı olan Proto-Danksharding'i tanıtmayı planlıyor. EIP-4844, veri bloblarını barındıran yeni bir işlem sunarak Ethereum'u geliştiriyor. Toplama veriler için bu özel depolama, daha uygun maliyetli bir ücret piyasasının önünü açmaktadır.

Peki ya hızlı bir veri kullanılabilirliği katmanı istiyor ancak Danksharding'in piyasaya sürülmesini beklemek istemiyorsanız? Celestia tam da bunu sunan bir protokoldür. Modülerlik konusunda Ethereum merkezli bir bakış açısından hareketle, modüler blok zincirlerinin başka nasıl yorumlanabileceğini görmek için Celestia'ya dalmaya değer.

Celestia Merkezli Bir Ekosistem

Celestium, Celestia'nın veri kullanılabilirliğini Ethereum'un mutabakatı ve mutabakatıyla birleştiren benzersiz bir çözümdür. Danksharding, Ethereum'a entegrasyonu, ademi merkeziyetçiliği ve sağlamlığı nedeniyle en güvenli yöntem olmaya devam etmektedir. Bununla birlikte, bazı rollup'lar Danksharding'in Ethereum'a uygulanmasını beklemek yerine şu anda ölçeklenebilirlik aramayı tercih ediyor.

Danksharding'i bekleyemeyen projeler için olası bir seçenek, verilerin kullanılabilir olduğunu onaylamak için bir "Veri Kullanılabilirliği Komitesi" (DAC) kullanan Validiums gibi zincir dışı veri kullanılabilirliği çözümlerini kullanmaktır. Ancak, bu yöntem çoklu imzaya dayandığından ve DAC'nin şu anda dürüst olup olmadığını veya geçmişte dürüst olup olmadığını doğrulamanın bir yolu olmadığından merkezi olmayan veya güvenli değildir.

Celestium, DAC'lere daha güvenli bir alternatif sunuyor. Celestium ile verilerin mevcut olduğuna dair onay, tüm Celestia doğrulayıcı setinin hissesi ile desteklenmektedir, yani doğrulayıcıların ⅔'ü yanlış bilgi verirse, kesilebilir ve potansiyel olarak büyük miktarda para kaybedebilirler. Bu, herhangi bir cezanın bulunmadığı bir DAC'ın aksine sert ve ani bir yanıt sağlar.

Ayrıca kullanıcılar, bloklar üzerinde Veri Kullanılabilirliği Örneklemesi çalıştırarak ve Celestia'dan Ethereum'a tek yönlü güvenilir mesajlaşma köprüsü olan Quantum Gravity Bridge'i kontrol ederek Celestia'nın dürüstlüğünü doğrulayabilirler. Köprüler tipik olarak herhangi bir çözümün en savunmasız kısmıdır, bu nedenle yedekler oluşturulmalıdır.

Celestium, Danksharding ile birlikte, tüm verilerin kötü niyetli olmadığını doğrulamak için veri kullanılabilirliği örneklemesi (DAS) kullanır. DAS, düğümlerin rastgele segmentler indirerek ve herhangi bir parçanın eksik olması durumunda uyarı vererek bir bloğun kullanılabilirliğini sağlamasına olanak tanır. Bu uyarı sistemi, dolandırıcılık kanıtlarını (Celestia gibi) kullanan bir DAS mekanizmasının yalnızca bir yönüdür. Danksharding gibi geçerlilik kanıtlı bir DAS mekanizması söz konusu olduğunda, geçerlilik kanıtları silme kodlamasının ve taahhütlerin doğruluğunu garanti ettiği için bir uyarı sistemine gerek yoktur. Bu mekanizmalar gizli blok verisi riskini azaltır ve çok sayıda düğümün bloğu rastgele incelemesini sağlar.

Bir düğüm, kullanılabilirliğini kontrol etmek için rastgele bir blok örneği alır. (Kaynak: Vitalik Buterin)

Veri örnekleme Celestia ve Danksharding'i bu kadar güvenli yapan şeydir. En azından kullanıcılar, bozulma meydana gelirse bunu hızlı bir şekilde tespit edebileceklerini bilirler. Buna karşılık, bir DAC'ın kara kutusunda bir yıl boyunca yolsuzluk olabilir ve kimse bunun farkına varmaz.

Örnekler: Yakıt

Ethereum'daki geleneksel rollup'ların aksine, egemen rollup'lar farklı şekilde işlemektedir. Standart rollup'ların aksine egemen rollup'lar, blokları doğrulamak ve kanonik zincire eklemek için katman 1'deki bir dizi akıllı sözleşmeye güvenmez. Bunun yerine, bloklar ham veri olarak doğrudan zincir üzerinde yayınlanır ve toparlamadaki düğümler doğru zinciri belirlemek için yerel çatal seçim kuralını doğrulamaktan sorumludur. Bu, uzlaştırma sorumluluğunu katman 1'den toparlamaya kaydırır. Geleneksel toparlanmaların aksine, egemen bir toparlanma ile Celestia arasında güven minimize edilmiş bir köprü yoktur. Bir köprünün mümkün olduğunca güven minimize edilmiş olmasını isteyeceğiniz için bu bir olumsuzluk olarak görülebilir, ancak bu, egemen rollup'lara çatallanma yoluyla bağımsız bir yükseltme yolu avantajı sağlar. Bu, egemen olmayan rollup'ların sunabileceğinden daha kolay koordinasyon ve daha güvenli yükseltmeler sağlar. Teknik olarak, bunu bir toplama olarak düşünmemeliyiz, çünkü bir toplama genellikle birleşik bir yerleşim ve veri kullanılabilirliği katmanına sahip olmak anlamına gelir. Bu nedenle, egemen toparlanmalar basitçe egemen blok zincirleri olarak da adlandırılır.

Celestia, geliştiricilerin Celestia'da egemen rollup'lar oluşturmasını kolaylaştırmak için bir mutabakat mekanizması olarak Tendermint'in yerini alan Rollmint'i yarattı. Bu, rollup'ların Tendermint sürecinden geçmek yerine blokları doğrudan Celestia'da yayınlamasını sağlar. Bu tasarımla, zincirin arkasındaki topluluk tam egemenliğe sahiptir ve başka herhangi bir devlet makinesinin otoritesine tabi değildir. Bu da onu, Ethereum topluluğunun sosyal mutabakatına bağlı olan Ethereum'daki akıllı sözleşmelerin veya rollup'ların arkasındaki topluluklardan ayırmaktadır.

Yerleşim Zinciri Örnekleri: Yakıt, Cevmos, dYmension

Bağımsız ve modüler bir uzlaştırma bileşeninin oluşturulması, bir uzlaştırma toparlaması kavramını tanımlayan şeydir. Şu anda, rollup'lar yerleşim için Ethereum ana zincirini kullanmaktadır, ancak bunun dışında ek çözümler de vardır. Ethereum zinciri, akıllı sözleşme işlemleri için diğer rollup olmayan uygulamalarla paylaşılır, bu da ölçeğin azalmasına ve uzmanlaşma eksikliğine yol açar.

Rollup'lar için ideal bir mutabakat katmanı yalnızca rollup akıllı sözleşmelerine ve rollup'lar arasında basit transferlere izin verirken rollup dışı uygulamaların işlem yapmasını yasaklayacak ya da pahalı hale getirecektir.

Celestia'nın tasarımı, geliştiricilerin tek bir güven minimize edilmiş kümenin parçası olan yürütme toparlamaları oluşturmaları için standart bir küresel durum mutabakat katmanı sunar. Ayrıca, mevcut mimarilerde görülmeyen yeni bir kavram olan aynı küresel durum mutabakat katmanındaki toparlamalar arasında güven minimize edilmiş köprüleme sağlar. Geliştiricilerin bu yeni çapraz kaydırma paradigmasını benimseyip benimsemeyeceğini göreceğiz.

Yerleşim zincirlerine örnek olarak Cevmos, Fuel ve dYmension verilebilir; Polygon ise kendi modüler mimari yorumunu inşa ederek Celestia ile rekabet etmektedir. Polygon'un modüler tasarımında, Polygon Avail veri kullanılabilirliği ve mutabakat modüler bileşenleri olarak hizmet verirken, Polygon blok zinciri yerleşim katmanı olarak işlev görür.

Monolitik Zincirler için Durum

Modüler blok zincirleri hakkındaki pek çok makale tipik olarak monolitik katman 1'leri daha yeni modüler çözümlere kıyasla bir dinozor teknolojisi olarak telaffuz etmektedir. Şu anda bu iddiayı tam olarak desteklemek zor, çünkü bu ölçeklendirme çözümleriyle ilgili önemli bir sorun, genel sisteme ekledikleri daha fazla güven varsayımıdır. Çoğu DAC ve validyumun ne kadar güvensiz olduğunu tartışmış olsak da, bu durum yürütme katmanına (yani rollup'lara) kadar uzanabilir.

Günümüzde en yaygın olarak kullanılan bazı rollup'lar, milyarlarca doları güvence altına almalarına rağmen hala gerçek anlamda merkeziyetsiz hale gelmemiştir. Bu makalenin yazıldığı sırada, Optimism hala işlevsel sahtekarlık kanıtlarına sahip değildir ve Arbitrum tek bir multisig'den değiştirilebilir. Her iki protokol de planlanan gelişimlerinin bir parçası olarak bu sorunları ele almak için çalışmaktadır, ancak bir protokolün belirli bir mimari kullanması nedeniyle ademi merkeziyetçiliğin bir veri olmadığını akılda tutmak önemlidir. Ayrıca, başta egemen rulolar olmak üzere modüler bileşenlerin tüm parçaları arasındaki köprüler, zincirler arası köprülerin karşılaştığı aynı güvensizliklerle karşı karşıya kalabilir. Son olarak, önemli bir sorun da modüler bir yığının üzerinde geliştirme yapmanın ek bir karmaşıklık getirmesidir; bazı geliştiriciler için bu zorlayıcı olabilir. Sonunda, rollup'ların bu sorunları çözeceğini ve yeterli ademi merkeziyetçiliği sağlayacağını umuyoruz. Ancak monolitik katman 1'ler de bu arada aynı derecede merkezsizleşebilir.

Önceki raporlarımızda bazı monolitik katman 1'lerin bir DAG mimarisi ile dahili olarak nasıl ölçeklendirildiği tartışılmıştı. Bu, monolitik blok zincirlerinin zincir dışı bileşenlere güvenmeden yenilik yapmaya çalıştığını gösteren sadece bir örnektir ve performansı en üst düzeye çıkarmak için sayısız başka optimizasyon üzerinde çalışılmaktadır. Ölçeklenebilirlik trilemmasının tüm köşelerini çözmeyi amaçlayan yeni bir blok zinciri tasarımı fikrini basitçe göz ardı edemeyiz.

Sonuç

Tıpkı modüler telefonlar olduğu gibi, şimdi de modüler blok zincirleri var. Bununla birlikte, Danksharding'e dayalı rollup merkezli bir gelecek potansiyelini görmek, modüler blok zinciri mimarisinin modüler telefonla aynı kaderi paylaşma ihtimalinin düşük olduğunu göstermektedir. Kindelia ve Fuel gibi yürütme katmanları, hıza ve yeni özelliklere odaklanmaları, bunların üzerine inşa edilen uygulamaların gerçekten yenilikçi olmasını sağlayacağından, özellikle kullanıcı büyümesini görecektir.

Ne yazık ki, bu modüler tasarımların çoğu hala test edilmemiştir ve bazı modüler blok zinciri tasarımları asla yaygın bir şekilde benimsenmeyebilir. Celestia ve Danksharding yaygın olarak benimsendikçe Validiumlar tamamen ortadan kalkabilir. Celestia'nın egemen toparlamaları, mevcut katman 1'lerle aynı köprüleme sorunlarından bazılarıyla karşılaşabilir ve güvenlik ve karmaşıklık endişeleri nedeniyle benimsenmeyi engelleyebilir.

Merkezi olmayan, modüler bir blok zinciri geleceği hala çok uzakta. Bu arada, monolitik blokzincirler ilgili olmaya ve yenilik yapmaya devam edecektir. Nihayet modüler blok zincirlerinin yaygın olarak benimsendiği bir geleceğe ulaştığımızda, monolitik blok zinciri manzarası da tamamen farklı görünebilir. Bununla birlikte, mevcut blok zincirlerine likidite ve kullanıcılarla hizmet vermek için ölçeklendirme çözümlerine ihtiyacımız var ve uzun vadede, modüler bir blok zinciri mimarisi muhtemelen bunu yapmanın en iyi yolu olacaktır.

Yazar

Robert McTague, şirketin erken aşama kripto girişim fonu olan Amber Group Eco Fund'da Yatırım Ortağı olarak görev yapmaktadır. Kısa süre önce ETHSF sırasında Fuel'in üzerine inşa ettiği birkaç arkadaşıyla üçüncülük ödülünü kazandı. Modüler blok zincirlerinin geleceği konusunda çok iyimser.


Bu yazıda yer alan bilgiler ("Bilgiler") yalnızca bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır, özet halindedir ve eksiksiz olma iddiası taşımamaktadır. Bilgiler, herhangi bir menkul kıymeti satmak için bir teklif veya satın almak için bir teklif talebi değildir ve böyle olması amaçlanmamıştır. Bilgiler yatırım tavsiyesi vermez ve yatırım tavsiyesi veriyor olarak değerlendirilmemelidir. Bilgiler, herhangi bir muhtemel yatırımcının özel yatırım hedeflerini, mali durumunu veya özel ihtiyaçlarını dikkate almaz. Bilgilerin adilliği, doğruluğu, kesinliği, makullüğü veya eksiksizliği ile ilgili olarak açık veya zımni hiçbir beyan veya garanti verilmemektedir. Bilgileri güncellemeyi taahhüt etmiyoruz. Potansiyel yatırımcılar tarafından kendi muhakeme veya araştırmalarının yerine geçecek bir kaynak olarak görülmemelidir. Potansiyel yatırımcılar, gerekli gördükleri ölçüde kendi yasal, düzenleyici, vergi, iş, yatırım, finans ve muhasebe danışmanlarına danışmalı ve yatırım kararlarını burada ifade edilen herhangi bir görüşe değil, kendi muhakemelerine ve bu tür danışmanların gerekli gördükleri tavsiyelerine dayanarak vermelidir

Sorumluluk Reddi:

  1. Bu makale[bitcoininsider.org] adresinden yeniden basılmıştır, Tüm telif hakları orijinal yazara[Robert McTague] aittir. Bu baskıya itirazınız varsa, lütfen Gate Learn ekibiyle iletişime geçin, onlar bu konuyu derhal ele alacaklardır.
  2. Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüş ve fikirler yalnızca yazara aittir ve herhangi bir yatırım tavsiyesi teşkil etmez.
  3. Makalenin diğer dillere çevirisi Gate Learn ekibi tarafından yapılmaktadır. Belirtilmediği sürece, çevrilen makalelerin kopyalanması, dağıtılması veya intihal edilmesi yasaktır.
Şimdi Başlayın
Kaydolun ve
100 USD
değerinde Kupon kazanın!
Üyelik oluştur