• Dili ve Kuru Değiştir
  • Tercih Ayarları
    Yükselen/düşen rengi
    Başlangıç-Bitiş zamanı değişim yüzdesi
Gate Blog

Kripto haberlerine ve içgörülerine Açılan Kapınız

Gate.io Blog Londra Hard Fork’unun Ethereum Blockchain_e Getirdiği Değişiklikler

Londra Hard Fork’unun Ethereum Blockchain_e Getirdiği Değişiklikler

22 August 15:08


[TL; DR]
- Ethereum, uzun zamandır beklenen London Hard Fork'u 5 Ağustos 2022'de başlattı.
- EIP-1559, bir temel ücret ve ipuçları ekleyerek ethereum işlem ücretini düzenler.
- ETH'nin yakılması, dolaşımdaki arzını azalttığı için ETH'yi deflasyonist bir token yapacaktır.
- London Hard Fork, Birleştirme dahil olmak üzere protokolün gelecekte yükseltilmesi için bir aşama oluşturuyor.


Giriş


Bitcoin'den sonra ikinci en büyük kripto para birimi olan Ethereum, topluluğunu Ethereum İyileştirme Önerileri (IEP'ler) aracılığıyla protokolde değişiklikler tasarlamaya zorlayan çeşitli zorluklarla karşı karşıya kaldı. Toplamda EIP-1559, EIP-3198, EIP-3529, EIP-3541 ve EIP-3554 olmak üzere 5 EIP vardır. Ethereum, 5 Ağustos'ta Londra Sert Çatalını başlattı. Bu hard fork, işlem ücretinin hesaplanmasının normalleştirilmesi ve bu yıl içinde yapılması planlanan Birleştirme uygulamasının yolunun açılması dahil olmak üzere geniş kapsamlı sonuçları olan değişiklikler getirecek.


Londra Hard Fork’u Nedir?



Hard fork, ethereum topluluğunun Ethereum protokolünün kurallarına ve teknolojisine kalıcı değişiklik getirmeyi önerdiği bir dizi değişikliktir. Madenciler, geliştiriciler ve yatırımcılar, ethereum blok zincirindeki değişiklikleri öneren kilit paydaşlardır. London Hard Fork adının nedeni, geliştiricilerin ve diğer paydaşların, önerilen değişiklikleri geçen konferansı Birleşik Krallık'ta bir şehir olan Londra'da düzenlemesidir. Şimdi, bu EIP'lerin her birine ve ethereum blok zincirine getirdikleri değişikliklere bakalım.

EIP-1559

EIP-1559, ethereum blok zincirinin işleyişine ve değer yaratmasına birkaç kritik değişiklik getiriyor. Muhtemelen, EIP 1559'un ethereum kullanıcılarına değer katmasının en iyi yolu, işlem ücretlerinin rasyonelleştirilmesidir.

EIP-1559, işlem ücretlerinin hesaplanmasında değişiklik getiriyor

London Hard Fork'un piyasaya sürülmesinden önce, Ethereum blok zinciri, işlem ücretlerini belirlemek için açık artırma benzeri bir süreç kullandı. Genellikle, kullanıcılar işlemler için doğru miktarda gaz ücretini neredeyse tahmin ettiler. Asıl sorun, işlem ücretinin kısa sürede değişmesiydi. Gaz ücreti artarsa, işlem birkaç haftaya kadar uzun bir süre takılı kalırdı. Öte yandan, ağdaki aktivite seviyesi düşerse kullanıcılar işlem ücretini fazla öderler.


Kaynak: Paypax


EIP-1559, blok zincirindeki aktivite düzeyine bağlı olarak tüm kullanıcıların ödemesi gereken bir taban ücret olduğu için her iki sorunu da ortadan kaldırır. Bu taban ücret, kullanıcıların ETH veya nane ticareti yapılamayan tokenleri aktarmak için ödediği minimum gaz ücretidir. Ethereum ağı, blok zincirindeki faaliyetlerin seviyesine bağlı olarak gaz ücretini otomatik olarak ayarlayacaktır. Bu mümkündür çünkü sistem, yüksek ağ etkinliği dönemlerinde blokların mevcut kapasitenin iki katına kadar genişlemesine izin verir.


Blok genişlerse, işlem ücreti her blok için %12,5 oranında artacaktır. Öte yandan, blok zinciri faaliyeti azalırsa, gaz ücreti sıfıra yakın olana kadar her blok başına %12,5 düşecek. Bu sistem, kullanıcıların işlem ücretini daha iyi tahmin etmelerine yardımcı olur. Ancak kullanıcılar, madencileri işlemlerine öncelik vermeye teşvik etmek için ipuçları aracılığıyla ekstra bir miktar ödemeyi seçebilir. İpuçları aracılığıyla toplanan miktar doğrudan madencilere gider.


Deflasyonist Mekanizma



EIP-1559, dolaşımdaki ETH arzını kontrol ederek Ethereum dinamiklerine başka bir boyut getirdi. Bildiğimiz gibi ETH, enflasyona neden olan sonsuz bir arza sahiptir. EIP-1559, işlem ücretleri aracılığıyla toplanan ETH'yi yakarak ETH arzını kontrol etmek için bir mekanizma oluşturur. Önceden, işlem ücreti ek ödül olarak madencilere yönlendiriliyordu. Bununla birlikte, Ethereum ağı, temel işlem ücreti aracılığıyla toplanan tüm ETH'yi otomatik olarak yakar ve böylece arzdaki ETH miktarını azaltır. Bunun ETH üzerinde, değerini artırmaya yardımcı olması gereken deflasyonist bir etkisi var.


Kaynak: Genesisblock


Ethereum hard forku başlatmadan önce ETH enflasyon oranı %4,2 idi. Analistler, EIP-1559'un piyasaya sürülmesinden sonra enflasyonun yaklaşık %3,8'e düşeceğini tahmin ediyor.

EIP-1559 hakkındaki yanlış anlamaların giderilmesi

Bazı insanların sahip olduğu bir yanılgı, London Hard Fork'un ethereum ölçeklenebilirliğini artıracağıdır. Gerçek şu ki, bu gelişme blok zincirinin ölçeklenebilirliğini artırmaz.


İkincisi, bazı insanlar hard forkun piyasaya sürülmesinin gas ücretini azaltacağını düşünüyor. Değişiklik, gaz ücretini azaltmak için tasarlanmamıştır. Bunun nedeni, ethereum ağının sıkışık olması durumunda işlem ücretinin yüksek kalmasıdır.

EIP-3554 ve zorluk bombası

EIP-3554, zorluk bombasını Aralık 2021'e geri iten bir öneri. Bunun nedeni, zorluk bombası patlarsa, Ethereum madenciliğini çok zorlaştıracak olmasıdır. Başka bir deyişle, madencilerin iş kanıtı algoritmasını kullanarak işlemleri doğrulamasını çok zorlaştırıyor. EIP-3554'ün amacı, Ethereum ağının proof of work konsensüs mekanizmasından proof of stake mekanizmasına geçeceği Merge'in başlatılması için yer açmaktır. Temel olarak, zorluk bombası, doğrulayıcıların işlemleri doğrulamak için ihtiyaç duydukları süreyi artırarak ödüllerini azaltır. Bu nedenle, zorluk bombasını Aralık 2021'e ertelemek, madencilerin işlemleri doğrulamaya yönelik PoW sisteminden PoS sistemine geçmeleri için zaman tanır.


Kaynak: Thenewscrypto


EIP-3529 ve gas fee iade mekanizması

London Hard fork yükseltmesinden önce madencilerin akıllı sözleşmeleri ve istemedikleri verileri kaldırmalarına izin veren bir mekanizma vardı. Bunu yaparak sistem onları gas fee iadesi ile ödüllendirdi. Ancak madenciler, işlem ücreti düşük olduğunda ağı önemsiz verilerle doldurarak sistemi kötüye kullandılar. İşlem ücreti arttığında gaz ücreti iadelerini talep edeceklerdi. Bu nedenle, EIP-3529, madencilerin mekanizmayı kullanmasını ve ağı değersiz verilerle doldurmasını engeller.EIP-3198Bu, kullanıcıların opcode'u iade etmelerini sağlayarak geliştiricilerin merkezi olmayan uygulama verimliliği ve tahminleri için temel ücreti aramasını ve kullanmasını kolaylaştırır. Başka bir deyişle, taban ücret akıllı sözleşmeye dayalı işlemlere aktarılır.

EIP 3541 ve gelecekteki yükseltmeler

EIP 3541'in işi, sistemin "0xEF veya Yürütülebilir Biçim" ile başlayan yeni sözleşmeler oluşturma yeteneğini ortadan kaldırmaktır. Bu, Ethereum Sanal Makinesinin (EVM) belirli veri türlerini kullanmasını kısıtlar. Böylece, Ethereum blok zincirini gelecekte daha fazla değişikliğe açık hale getirir.


Sonuç



Ethereum, 5 Ağustos'ta Londra Sert Çatalını başlattı. Bu, blok zincirinin kapasitesi üzerinde uzun vadeli etkisi olan değişiklikler yarattı. Anahtar Ethereum İyileştirme Önerisi, ağ işlem ücretinde istikrar getiren ve dolaşımdaki arzını azaltmak için ETH'nin yakılmasını sağlayan EIP-1559'dur. ETH arzındaki bir düşüşün değerini artırması bekleniyor. EIP-3554'ün amacı, zorluk bombasını Aralık 2021'e geri itmek ve madencilere PoW konsensüs mekanizmasından PoS mekanizmasına geçme şansı vermektir.



Yazar: Mashell C., Gate.io Araştırmacısı Çevirmen: Baturalp BALCI

Bu makale sadece araştırmacının görüşlerini temsil etmekte olup herhangi bir yatırım önerisi niteliği taşımamaktadır.

Gate.io bu makalenin tüm haklarını saklı tutar. Gate.io'ya atıfta bulunulması koşuluyla makalenin yeniden yayınlanmasına izin verilecektir. Her durumda, telif hakkı ihlali nedeniyle yasal işlem yapılacaktır.

BTC/USDT + 6.06%
ETH/USDT + 6.73%
GT/USDT + 2.88%
Şansınızı Kutusundan Çıkarın ve $6666 Ödül Kazanın
Hemen Kaydol
Hemen 20 Puanı alın
Yeni Kullanıcıya Özel: Puanları hemen talep etmek için 2 adımı tamamlayın!

🔑 Gate TR hesabı açın

👨‍💼 24 saat içinde KYC (Müşterini Tanı) işlemlerini tamamlayın

🎁 Puan Ödüllerini Alın

Hemen Alın
Dil ve bölge
kur

Dil ve bölgeyi seçin

Gate.TR'ye mi gideceksiniz?
Gate.TR artık aktif.
Tıklayıp Gate.TR'ye gidebilir veya Gate TR'da kalabilirsiniz.