• Dili ve Kuru Değiştir
  • Tercih Ayarları
    Yükselen/düşen rengi
    Başlangıç-Bitiş zamanı değişim yüzdesi
Gate Blog

Kripto haberlerine ve içgörülerine Açılan Kapınız

Gate.io Blog Celsius, FTX_ten 100 Milyon Dolarlık Kredi Aldı

Celsius, FTX_ten 100 Milyon Dolarlık Kredi Aldı

02 August 11:17



[TL; DR]



Celsius Network, 2017 yılında Londra'da kurulmuş kripto para birimiyle ilgili bir finansal hizmet sağlayıcısıdır.

1,7 milyondan fazla kullanıcısı olan kripto platformu, perakende ve kurumsal yatırımcıların Celsius'a aktarılan kripto tokenleri üzerinden ödül kazanmalarını sağlıyor.

Kullanıcılar, dijital varlıkları gönderebilir, alabilir ve saklayabilir veya teminat olarak kripto tokenlerini kullanarak itibari para ödünç alabilir.

Celsius, yüksek mevduat getirileri sağlayarak, daha az işlem ücreti alarak ve hızlı işlemlerle kullanıcıları cezbeder.

Son zamanlarda, kripto piyasası çöküşü Celsius'un operasyonlarını etkiledi.

Celsius, operasyonlarını istikrara kavuşturmak için kullanıcılarının dijital varlık mevduatlarını çekmelerini durdurdu ve FTX'ten bir kredi tesisi istedi.

Başka bir merkezi olmayan kripto platformu olan FTX, 403 milyon dolarlık dijital varlık alarak Celsius'a yaklaşık 108 milyon dolar borç vermeyi kabul etti.

Dijital varlıklarını çekemeyen bu kullanıcılar, dilekçe sahibi oldular ve Celsius'un operasyonları hakkında bilgi aldılar.

Celsius, FTX borçlanmasının yanı sıra Maker, AAVE, Compound ve Notional Finance'te yaklaşık 648 milyon dolar borç aldığını açıkladı.


Anahtar Kelimeler: Celsius, kredi, kripto para, borç verme, ticaret, kredi tesisi, teminat, dijital varlıklar.


[Tam makale]


Kripto kışı kargaşaya neden oluyor ve ticaret ve exchange platformlarında yıkıcı bir bedel bırakıyor. Kripto para piyasasındaki bu keskin düşüşün etkilerini hafifletmek için ticaret ve değişim platformları, diğer çok uluslu platformlardan kredi imkanları arar. Başkalarının imdadına yetişen kripto platformlarından biri de FTX.

"Zor zamanlarda" bu platformları destekleyecek bir Devlet kurumu veya finans kurumu bulunmadığından, FTX rolü üstlenmek için adım atıyor. Son zamanlarda Celsius, FTX'ten kredi almak için BlockFi ve Voyager gibi şirketlere katıldı.

Bu yazıda Celsius'un FTX'ten finansal yardım istemesini gerektiren koşulları, krediyi çevreleyen anlaşmaları ve Celsius kripto platformu etrafındaki diğer olayları belirleyeceğiz.


Hadi başlayalım!


Celsius Exchange ve Ticaret Platformu





Görsel: Decrypt


Celsius Network, 2017 yılında Londra'da kuruldu ve Alex Mashinsky, Daniel Leon ve Nuke Goldstein tarafından kuruldu. Kripto para birimiyle ilgili bir finansal hizmet sağlayıcısı olarak kuruldu.

Celsius Network, CEL adlı yerel tokenine sahiptir ve kredi almak, ödül sağlamak ve ödeme yapmak için CEL'i kullanır. 2018'de Celsius, 325 milyon CEL satarak İlk Para Teklifinde (ICO) yaklaşık 50 milyon dolar topladı.

Perakende ve kurumsal yatırımcıların Celsius'a aktarılan kripto para biriminde ödül kazanmalarına izin verdi. Celsius, kullanıcılarının teminat olarak kripto tokenlerini kullanarak dijital varlıkları göndermesine, almasına ve saklamasına veya fiat cinsinden ödünç almasına izin verdi. Celsius'ta dört kilit oyuncu vardır: borç verenler, borç alanlar, Celsius platformu ve dış döviz piyasaları.

Celsius ağı, kullanıcıların kripto teminatlı krediler yatırırken veya çekerken faiz almalarını sağlayan önde gelen kripto platformlarından biri olarak kabul edilir. Celsius, mevduatlarından yüksek getiri sağlaması, daha az işlem ücreti alması ve hızlı işlemler sağlamasıyla bilinir.




Celsius, FTX'ten 100 Milyon Dolarlık kredi aldı




Temmuz 2022'de Celsius, FTX'ten kredi almak için BlockFi ve Voyager gibi şirketlere katıldı. BlockFi, FTX'ten 250 milyon dolarlık bir kredi tesisi için anlaştı, Voyager ise FTX ile nakit ve USDC olarak 200 milyon dolarlık bir kredi tesisi imzaladı.


Kripto para piyasasındaki düşüş göz önüne alındığında, en kötü etkilenen platformlardan biri Celsius. Celsius, hayatta kalmak ve operasyona devam etmek için müşterilerin para çekmesini engellemişti. Bu nedenle, Celsius'un gönüllü yeniden yapılandırma başvurusunda bulunması gerekliydi.

Gönüllü yeniden yapılandırma başvurusunda Celsius, FTX'ten yaklaşık 108 milyon dolarlık bir kredi talep etti ve karşılığında 403 milyon dolarlık dijital varlık aldı. Anlaşmaya göre, Celsius krediyi alırken alınan kredi tutarının dört katını geri ödeyecek.

Müşteri fonlarının büyük bir likiditesi olmadığı için kredi tesisi Celsius için daha kolay hale geldi. Celsius, yeni bir ethereum ağında yaklaşık 467 milyon dolar değerinde Ether'i kilitledi.

Mayıs ve Haziran aylarında Celsius'un teminatını neredeyse üç kez tasfiye ettiği hatırlanacaktı. Bu dönemde, Celsius teminatının değeri %150'ye yakın düştü.

Benzer şekilde, Celsius müşterileri için para çekme işlemlerini askıya aldı; “operasyonu istikrara kavuşturmak” için diğer adımlarını açıklamak zorunda kaldı. Celsius'a göre, platformun yaklaşık 648 milyon dolarlık “DeFi kredisi” vardı ve bu borçlanmalar yaklaşık 1.61 milyar dolarlık dijital varlıkla teminat altına alındı.

Bu kredilerin Celsius'un operasyonlarını finanse etmek için harcandığı ve dört farklı DeFi protokolünde tutulduğu iddia ediliyor. Onlar içerir;

Maker (MKR): Celsius, Maker'dan 225 milyon dolarlık bir kredi aldı ve 499 milyon dolarlık teminat verdi.

AAVE: Celsius, yaklaşık 263 milyon dolarlık bir kredi aldığını ve 708 milyon dolarlık teminat verdiğini söyledi.

Bileşik: 157 milyon dolarlık bir kredi alındı ve 409 milyon dolarlık teminat verildi.

Notional Finance: Notional Finance'de 3,2 milyon dolarlık kredi alındı ve 6,6 milyon dolar teminat verildi.

Tüm teminatların dijital varlıklarda olduğunu belirtmekte fayda var.

Ticaret ve borsa dışında, Celsius dilekçe sahiplerine operasyonlarını istikrara kavuşturmak için fon yaratmanın beş başka yolu olduğunu söyledi. Tüm bunlar, dilekçe sahiplerinin sabırlı olmasını sağlamak ve kripto platformunun tüm operasyonuna geri dönmesine izin vermek içindir. Celsius, genel olarak pazardan bağımsız olması amaçlanan beş diğer "değişim dağıtımını" tanımlıyor.

;

Finansman: Celsius, çeşitli borsalarda bulunan fonlama piyasalarını kullanır. Bu değişim platformlarının kullanıcılarının, bu tür borsalardaki Celsius hesaplarından (doğrudan) dijital varlıkları ödünç almalarına olanak tanır. Ödünç alınan varlıklar ticaret için kullanılacak ve Celsius, finansman ücretini alacak.

Peşin ödeme: Celsius, uzun vadeli sahiplerin kısa vadeli sahiplerine ödemeye hazır oldukları fonlama maliyetlerinden yararlanmak için gelecekteki piyasalardaki talebi artırmak için nakit ve elden teslim tekniğini kullanır.

Piyasa yapıcı: Piyasa yapıcılığında Celsius, gelecekteki piyasadaki verimsizliklerden yararlanacak şekilde hem uzun hem de kısa vadeli pozisyonları elinde tutacaktır. Celsius yıllardır bu piyasa yapıcı düzenlemeden yararlandı.

Swing Trading: Bu düzenlemede, Celsius, uzun ve kısa seçeneklerin sayısı arasında bir dengesizlik ile hem uzun hem de kısa pozisyonları elinde tutacaktır. Celsius, tecrübesini vadeli işlem piyasasında aktif bir katılımcı olarak kullanacaktır, bu nedenle pozisyonlardan herhangi biri Celsius'u tercih edecektir. Bununla birlikte, Celsius, katı kayıp mekanizmalarının eşlik ettiği bu tür faaliyetlerde dar risk limitlerine karşı her zaman ihtiyatlıdır.


Sonuç






Görsel: CoinQuora


Celsius, son zamanlarda birçok finansal krize karışmış bir kripto kredi platformudur. Kripto piyasası çöküşü şüphesiz Celsius operasyonlarına ağır bir darbe vurdu. Hepsi yakın zamanda piyasaya sürülen kredi olanağı için FTX'e teşekkürler.

Benzer şekilde, Celsius kullanıcıları, platformun yatırılan varlıklarını geri çekmelerini engelledikten sonra dilekçe verenlere yöneldi. Ancak endüstri oyuncuları, Celsius'un kripto piyasasıyla birlikte tekrar geri döneceği konusunda iyimserler.



Yazar: Valentine. A, Gate.io Araştırmacısı Çevirmen: Baturalp BALCI

Bu makale sadece araştırmacının görüşlerini temsil etmekte olup, yatırım önerisi niteliği taşımamaktadır.

Gate.io, bu makalenin tüm haklarını saklı tutar. Gate.io'ya atıfta bulunulması koşuluyla makalenin yeniden yayınlanmasına izin verilecektir. Her durumda, telif hakkı ihlali nedeniyle yasal işlem yapılacaktır.


BTC/USDT + 1.13%
ETH/USDT + 2.36%
GT/USDT + 1.26%
Şansınızı Kutusundan Çıkarın ve $6666 Ödül Kazanın
Hemen Kaydol
Hemen 20 Puanı alın
Yeni Kullanıcıya Özel: Puanları hemen talep etmek için 2 adımı tamamlayın!

🔑 Gate TR hesabı açın

👨‍💼 24 saat içinde KYC (Müşterini Tanı) işlemlerini tamamlayın

🎁 Puan Ödüllerini Alın

Hemen Alın
Dil ve bölge
kur

Dil ve bölgeyi seçin

Gate.TR'ye mi gideceksiniz?
Gate.TR artık aktif.
Tıklayıp Gate.TR'ye gidebilir veya Gate TR'da kalabilirsiniz.